Hur man behandlar psoriasis i hårbotten


En av de vanligaste artsspecifika formerna av sjukdomen är psoriasis i hårbotten. Sjukdomen i sig utgör inte en smittsam process, men ändå fortsätter sjukdomen i en inflammatorisk natur.

Symtom på psoriasis är mycket karakteristiska för svampsjukdomar - röda eller rosa fläckar bildas på huvudet, som har en annan form.

Förutom bildandet av singel- eller multipelskador på huden uppträder kliande, brännande och inflammation.

Orsaker till psoriasis

Varför sker psoriasis på huvudet och vad är det? Läkare vet fortfarande inte varför vissa människor utvecklar psoriasis i huvudet. Läkare lägger periodiskt fram nya teorier och avvisar de gamla. Orsakerna till sjukdomen är ofta associerade med en genetisk predisposition, och de faktorer som orsakar deras utseende innefattar:

 1. Genetisk förvärring - det har visat sig att föräldrar med psoriasis har större sannolikhet att få barn med denna diagnos.
 2. Brott mot bildandet och mognad av epidermis celler, enligt en hypotes, är den huvudsakliga grunden för sjukdomsutvecklingen.
 3. Det finns också ett antagande att orsaken inte finns i epidermis, utan i kroppens immunitet, vilket ger onormala faktorer som påverkar huden.
 4. Störning i det endokrina systemet bidrar också, enligt vissa forskare, till utvecklingen av sjukdomen.

Den mest sannolika orsaken till psoriasis idag anses vara autoimmuna processer i en sjuks kropp.

Faller håret ut?

Ofta är patienter som lider av sjukdomen intresserade av frågan - kan håravfall observeras i psoriasis? Det bör noteras att masshaltighet inte händer. Om en sådan process uppstår är den i obetydliga mängder, eftersom hårsäckarna är djupa och sjukdomen påverkar inte dem.

Är psoriasis smittsam?

Denna rädsla är förknippad med det ovanliga utseendet på psoriasis och dess historia. I antiken antogs psoriasis felaktigt som en form av leprosyens hemska sjukdom. Av ovanstående skäl för förekomst av psoriasis är det uppenbart att denna sjukdom inte kan omfattas av kategorin infektiös. Därför är svaret på frågan huruvida det är möjligt att ingå psoriasis, en-nej.

symptom

Psoriasis i hårbotten åtföljs av utseendet på huden av ett karakteristiskt utslag, representerat av fläckar eller oftare plack från blekrosa till brunrött. I de flesta fall infiltreras elementen av utslaget från en minimalt palperbar palpation av höjd över halterna av frisk hud till svår infiltration på mer än 1 mm.

Vid de inledande stadierna är det möjligt att endast ha diffusa, utan inflammatoriska manifestationer och tydliga gränser, riklig desquamation i form av mjäll. Det har en stor likhet med andra dermatoser i huvudet, vilket i hög grad komplicerar differentialdiagnosen och behandling av psoriasis på huvudet.

Det mest typiska symtomet för psoriasis är "psoriasis corona" - övergången från processen från hårig del till den släta huden i de angränsande områdena av pannan, till områdena ovanför auriklarna och bakom dem, till öronloppens baksida, occipitala regionen och baksidan av nacken.

Beroende på området och svårighetsgraden av symtom finns det 3 grader skada på hårbotten:

 1. Ljus - dess huvudsakliga manifestation är utseendet på huvudet av små enkla lesioner, täckta med tunna vågar av liten storlek;
 2. Svårt - psoriasis påverkar hårbotten helt, storleken på skalorna är mycket större, och de är mycket tjockare än med mild sjukdom.

Kliniska studier visar att det i de flesta patienter är omöjligt att utesluta en enda faktor som kan förklara sjukdomsuppkomsten. Oftast finns en kombination av flera av dessa skäl, vilket ger skäl att tillskriva psoriasis till en poliologisk sjukdom.

Skillnaden mellan psoriasis och seborrheisk dermatit

Differentiella diagnostiska tecken på psoriasis och seborrheisk dermatit:

 1. För psoriasis, till skillnad från diabetes, som kännetecknas av en mer uttalad infiltrering av elementen i utslaget på grund av akantos och hyperproliferation av epidermis.
 2. Utspott i psoriasis går ofta utöver hårig delen av hårbotten, på pannan (den så kallade "psoriasiskronan") på nacken, auriklar.
 3. Peeling i psoriasis är torr, med diabetes är vågorna fetare.
 4. Mer uttalad klåda uppstår med diabetes.

Det är också nödvändigt att noggrant undersöka och ifrågasätta patienten för skador på naglarna och lederna, vars närvaro kan vara till fördel för psoriasis och väsentligt påverka ytterligare terapiens taktik.

Behandling av psoriasis i hårbotten

När psoriasis i hårbotten diagnostiserades tillämpas en uppsättning åtgärder för syftet med behandlingen, inklusive:

 • allmän terapi;
 • lokal behandling;
 • sjukgymnastik;
 • Spa behandling.

I milda fall av psoriasis i hårbotten och frånvaro av progression är i de flesta fall förskrivningen av lokala preparat för behandling - schampon, geler, salvor, tjära, etc. - tillräcklig. Samtidigt kan behandlingen av en ständigt progressiv inflammatorisk process kräva användningen av en bredare arsenal av farmakologiska preparat av olika grupper och fysioterapeutiska tekniker.

Hur man behandlar psoriasis med medicinering?

Läkare kan inkludera sådana droger i komplexet av allmän terapi:

 1. Vitaminkomplex och vitaminer C, A och Grupp B;
 2. Medel för icke-specifik immunterapi: Pyrogenal, ATP, Aloe;
 3. Aromatiska retinoider: Acetritin, Etretinat, Neotigazonom;
 4. Cytostatika: cyklosporin A, metotrexat;
 5. Hemodez-lösning;
 6. Enterosorbenter: Enterosgel, Sorbex;
 7. Monoklonala antikroppar: Adalimumab, Efalizumab, Thymodepressin;
 8. Immunodulatorer: Dekaris, Taktivin, Metyluracil, Leacadin, Splenin;
 9. Antihistaminer: cetirizin och andra;
 10. NVPS - indometacin, naproxen, diklofenak;
 11. lugnande medel;
 12. Kalcifierat autologt blod.

Inklusion av kortikosteroider och cytostatika under behandling är tillrådligt vid allvarlig psoriasis och signifikant svårighetsgrad av symtom i hårbotten. De måste tillämpas mycket noggrant: Sådana medel kan ge upphov till en försämring av sjukdomsförloppet.

Shampoo för psoriasis i hårbotten

Är det möjligt att bota psoriasis på huvudet med schampon? Som regel är det inte tillräckligt att använda ett mycket effektivt schampo. Användningen av specialläkemedel i komplex terapi är dock en förutsättning för framgången med behandlingen.

 1. Friderm tjärmedicinskt dermatologiskt schampo innehållande raffinerad koltjära.
 2. Neutrogenas T / Gel innehåller även tjära, har samma egenskaper som Friderm tjära. Det är detta schampo som har de mest positiva recensionerna.
 3. Shampoo "Tanah tjära" innehåller mycket renad björktjära, ett komplex av bioadditiver - provitamin B5, allantoin.
 4. Squafan S Laboratories Biorga shampoo är konstruerad för hårbotten hygien under akut desquamation (peeling). Innehåller salicylsyra, resorcinol, eterisk olja av röd enbär.
 5. Ducray Curtiol S - kerato-regulerande schampo innehållande curtiol, salicylsyra, zinktiosalicylat. Eliminerar desquamation, lugnar klåda. Kan användas i kombination med keratoreguleringskräm Curtiol S.

Alla dessa schampon hjälper till att minska inflammatorisk process, lindra eller minska klåda, men användningen av schampon är inte effektiv - behandlingen bör vara omfattande.

Topisk behandling bidrar alltid till läkemedlets effektivitet. I det progressiva stadiet av psoriasis kommer salicylsyra och salinsalverol salva 2%. Om det finns en exudativ komponent och uttalad inflammation, så behöver du utnämning av krämer och salvor med kortikosteroider.

 1. hydrokortison;
 2. Lorinden;
 3. Lokoid;
 4. Prednizolovaya;
 5. Advantan;
 6. sinaflana;
 7. Travokort;
 8. Dermoveit (den starkaste).

Dessa salvor består av björk, tall, enbär och koltjära. Kan göras i form av salvor och klistra in.

Diet för huvudets psoriasis

Mat bör vara enhetlig. Delar av mat bör vara små, enligt principen "bättre är mindre men oftare". Den sista måltiden ska vara senast 19.00 timmar, på kvällen får man dricka ett glas kefir eller yoghurt.

 1. Du måste helt överge alkoholhaltiga drycker. Deras användning under eftergivningsperioden kan orsaka förvärring.
 2. Det bör uteslutas från kosten av feta, kryddiga och röka rätter.
 3. Godis rekommenderas inte - kakor, bakverk, choklad, socker - alla ska vara förbjudna för psoriasis. Det är endast tillåtet i små kvantiteter användningen av honung.

Av dryckerna kommer det att vara användbart te med havtorn, vildrosa eller svarta vinblad.

Spa behandling

Under din vistelse på sjukhus är det nödvändigt att delta i följande förfaranden:

 • HELIOTERAPI;
 • mudterapi;
 • vätesulfidbad och simma i hydrosulfuriska källor.

Behandlingen utförs i orterna Krim, Pyatigorsk, Sochi, de hjälper till att minska frekvensen av återfall och uppnå långsiktig eftergift.

PUVA-terapi

PUVA-terapi är en fysioterapeutisk behandlingsmetod, inklusive användning av ett fotoaktivt läkemedel (psoralen) och bestrålning av huden med UV-strålning med långvågor.

Tillräckligt lång erfarenhet av applicering och återkoppling från experter visar effektiviteten av PUVA-terapi vid behandling av olika dermatologiska sjukdomar (inklusive psoriasis), särskilt vid fortsatt behandling och med ineffektivitet hos andra terapeutiska metoder. Enligt statistiken uppnås en positiv effekt på cirka 80-85% av fallen.

Hårvård regler

För att få bättre hår och hårbotten måste du följa de grundläggande reglerna för vård, samt rekommendationer från läkaren:

 1. Att tvätta huvudet endast med rekommenderat specialschampo.
 2. Kamma ditt hår med en naturlig borstkam.
 3. Behandla hårbotten systematiskt med desinfektionsblandningar.
 4. Kamma håret noggrant, försiktigt, utan att skada hårbotten.
 5. Försök att torka håret naturligt utan att använda en hårtork.
 6. För huvudets psoriasis måste komplicerad styling som kräver användning av olika stylingprodukter undvikas.

Hårbottenpsoriasis: behandling och granskning av droger

Psoriasis i hårbotten är vanligast, och det är den här sjukdomen som kan bli den första fasen av utvecklingen av andra, svårare och komplexa former av psoriasis. Denna sjukdom ger mycket olägenheter och obehag, och för dess behandling är det nödvändigt att använda många droger och tekniker.

De viktigaste kliniska egenskaperna hos denna patologi är rosa-röda, skaliga och kliande fläckar som är lokaliserade uteslutande under håret. Hitta dessa symptom, var noga med att söka läkarhjälp och börja omedelbart behandla. I vår artikel kommer vi att bekanta dig med de grundläggande principerna för behandling av psoriasis i hårbotten och droger som kan användas för att bekämpa denna obehagliga och progressiva sjukdom, som sorgar många män och kvinnor i olika åldrar.

Grundläggande principer för behandling av hårbottenpsoriasis

Den grundläggande principen för behandling av psoriasis syftar till att undertrycka hudens inflammatoriska respons och mekanismerna som utlöser dessa processer. Tillvägagångssättet vid behandling av denna sjukdom är alltid komplext och individuellt. Det tar hänsyn till

 • prevalensen av den patologiska processen;
 • stadium av sjukdomen
 • ålder och kön hos patienten
 • orsaker till psoriasis;
 • förekomsten av samtidiga patologier.

Komplexet av terapeutiska åtgärder kan innefatta:

 • lokal behandling;
 • allmän terapi;
 • sjukgymnastik;
 • Spa behandling.

I milda fall av hårbottenpsoriasis och i avsaknad av progression är i de flesta fall tillräcklig förskrivning av lokala preparat (schampo, geler, salvor, tjära etc.) och behandling av en ständigt progressiv inflammatorisk process kan kräva användningen av ett bredare utbud av farmakologiska preparat av olika grupper och fysioterapeutiska metoder..

Läkemedel för lokal behandling

Beroende på scenen i hårbottenpsoriasis kan keratoplastiska och glukokortikoidläkemedel för lokal användning förskrivas till patienten.

För extern terapi kan användas sådana keratoplastiska läkemedel och lokala medel:

 • Salicylsalva 1-2% - dess aktiva beståndsdel har en antiseptisk och antiinflammatorisk effekt, ger mer skalningsvåg och läkning av huden;
 • läkemedel baserade på tjära (Dithranol, Anthralin, Anthraro-bin, Tsignnolin, Tsigoderm, Psorax, Dietratik, Phytoderm Tar) - Dessa läkemedel bidrar till att undertrycka celltillväxt, snabbare exfoliering av skalor och hudläkning.
 • Ichthyolsalva - har smärtstillande, antiseptisk och antiinflammatorisk effekt;
 • Naftalan salva 10-20% - accelererar och stimulerar återställandet av hudens integritet, har en antiseptisk, antiinflammatorisk och smärtstillande effekt;
 • Solkoseryl - har en helande effekt;
 • droger med panthenol (D-panthenol, Bepanten) - har en regenererande, fuktgivande, närande, mjukgörande effekt och har svaga antiinflammatoriska egenskaper;
 • antihistaminer (Psilo-balsam, Fenistil-gel) - har antiinflammatorisk, antipruritisk och analgetisk effekt;
 • salva med vitamin D3 (Dayvoneks, Psorkutan) - hämmar tillväxten av keratinocyter, förbättrar hudimmuniteten, har antiinflammatorisk effekt;
 • Skin-Kap preparat (kräm, aerosol) - eliminera klåda och skalning, har antiinflammatorisk och fuktgivande effekt;
 • retinoider (Tazorak, Retinovaya salva, Isotrexin) - sakta ner mognad av hudvågor;
 • kosmetika med växtbaserade ingredienser (Aisida, Zosterin, etc.) - har en fuktgivande, sårläkning och antiinflammatorisk effekt;
 • antisvampmedel (Lamisil, Nizoral och andra) - Hjälp en viss patientgrupp, eliminera desquamation och inflammation i huden.

I svårare fall av hårbottenpsoriasis kan patienten rekommenderas att använda lokala preparat baserat på glukortikoidhormoner. Några av dem, förutom hormoner, innehåller också ytterligare komponenter som har en fördelaktig effekt på huden.

Till glukortikoida läkemedel för lokal användning inkluderar sådana droger:

 • Hydrokortison salva;
 • Prednisolonsalva;
 • Belosalik;
 • Vipsogal;
 • tselestoderm;
 • Sinalar;
 • Ksamiol;
 • Futsinar;
 • Soderm et al.

Glukokortikoidbaserade salvor har en mer uttalad systemisk effekt och kan endast ordineras av en läkare efter uteslutande av alla möjliga kontraindikationer.

schampon

För behandling av psoriasis i hårbotten används speciella medicinska schampon baserade på olika komponenter.

Hudlock

Den aktiva ingrediensen i detta schampo (zinkpyrition) har antiinflammatorisk, antibakteriell och antifungal aktivitet. Dess användning bidrar till normalisering av aktiviteten hos ett antal enzymer, stabilisering av cellmembran, snabbare rengöring av huden från peeling, normalisering av dess fettinnehåll och fukt. Detta verktyg kan användas av vuxna och barn.

Friderm tjära

Sammansättningen av detta schampo innefattar koltjära, som kan utöva en astringent, vasokonstriktor, antisvamp, torkmedel och keratoplastisk effekt. På grund av det faktum att det här verktyget kan torka ut hårbotten, rekommenderas att det inte används mer än två gånger i veckan.

Friederm Zink

Den aktiva ingrediensen i detta schampo (zinkpyrition) och dess andra komponenter eliminerar hudens avskalning, har antiinflammatorisk, fuktgivande och antipruritisk effekt. Dessutom har detta verktyg en positiv effekt på håret och kan användas för att behandla seborré, alopeci, dermatit och andra sjukdomar i hårbotten.

Squafan S

Sammansättningen av denna schampo innefattar salicylsyra, röd enbärolja och resorcinol. Dessa komponenter eliminerar irritation och klåda i huden, eliminerar effektivt desquamation. Efter shampoo kan du använda ytterligare hjälpmedel för hårbotten och hår - Squafan mask.

Tana tarry

Den aktiva komponenten av denna lösning är renad björktjära, allantoin och provitamin B5 är ytterligare. Det kan användas för att eliminera skalning och klåda, har svamp och astringent effekt.

T / gel

Detta tjärschampo har samma egenskaper som Tana tjära tjära. Enligt många recensioner av patienterna ansågs detta verktyg vara det mest effektiva.

Node K

Sammansättningen av detta schampo innefattar ichthyol, salicylsyra, enbärolja och zinkpyrition. Denna åtgärd har en lugnande, antipruritisk, antiinflammatorisk och keratolytisk effekt. Efter användning av schampon rekommenderas att använda Nodet K-emulsion.

Curtiol S

Sammansättningen av detta verktyg innefattar: curtiol, salicylsyra och zinktiosalicylat. Användning av schampo hjälper till att eliminera flingning och klåda. Efter applicering kan Curtiol S-kräm användas.

Vid behandling av hårbottenpsoriasis kan även svampsvampskampor användas: i vissa fall är de effektiva och ger betydande lättnad.

Allmän terapi

Med svårare kurs och progression av hårbottenpsoriasis kan patienter rekommenderas läkemedel för intern eller parenteral användning. I de flesta fall är terapin komplex och behandlingsregimen är vald för varje patient individuellt.

I komplexet av allmän terapi kan läkare inkludera följande droger:

 • Hemodez-lösning;
 • enterosorbenter: Enterosgel, Sorbeks;
 • vitaminkomplex och vitaminer C, A och grupp B;
 • medel för icke-specifik immunterapi: Pyrogenal, ATP, Aloe;
 • immunodulatorer: Dekaris, Taktivin, Metyluracil, Leacadin, Splenin;
 • antihistamin droger: cetirizin och andra;
 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel - Indometacin, Naproxen, Diklofenak;
 • lugnande medel;
 • aromatiska retinoider: Acetritin, Etretinat, Neotigazon;
 • cytostatika: cyklosporin A, metotrexat;
 • monoklonala antikroppar: Adalimumab, Efalizumab, Thymodepressin, Alefacept, Infliximab, Ustekinumab;
 • kalcifierat autologt blod.

Med infektion av skadad hud och associerade sjukdomar som kan orsaka förvärring av psoriasis (pyoderma, tonsillit, tonsillit) kan patienten rekommenderas att ta antibiotika.

Sjukgymnastik och spa behandling

Sjukgymnastikbehandling av hårbottenpsoriasis kan ordineras vid olika stadier av sjukdomen. I komplexet av medicinska förfaranden kan läkare inkludera:

 • Kryoterapi: Psoriasisfokuserna påverkas av låga temperaturer (under 196-269 ° C), vilket bidrar till normalisering av ämnesomsättningen och minskar manifestationerna av inflammation, smärta och klåda.
 • laserterapi: exponering för en laserstråle säkerställer destruktion av psoriasisplakor och normaliserar ämnesomsättningen i hudcellerna;
 • PUVA-fototerapi: En fotosensibiliserare appliceras på huden med fokus på psoriasis (vissa av dessa läkemedel tas oralt) och ultraviolett strålning utförs, i vissa fall kombineras denna teknik med administrering av retinoider (Re-PUVA-terapi);
 • Fototerapi: bestrålning av psoriasisfoci utförs med användning av ultravioletta källor;
 • hirudoterapi: har en immunostimulerande, analgetisk, antipruritisk och antiinflammatorisk effekt.

Goda resultat vid behandling av psoriasis ger klimatbehandling. Patienter med denna sjukdom kan rekommenderas sådana orter:

 • Ungern - utväg Harkany;
 • Israel - utväg Döda havet;
 • Slovakien - Smrdaky resort
 • Kroatien - Naftalan resort
 • Turkiet - Kangal resort
 • Ryssland - orterna Pyatigorsk, Evpatoria, Anapa, Gelendzhik och Sochi.

Sanatorium-utvägsbehandling av psoriasis utförs under sjukdomsperioden och kan innefatta:

 • thalassoterapi;
 • luftterapi
 • HELIOTERAPI;
 • balneoterapi;
 • dietterapi;
 • mudterapi, etc.

För att uppnå ett effektivare resultat bör behandlingen av sanatorium-utväg vara minst 28 dagar.

Behandling av psoriasis i hårbotten kan ta ungefär en månad eller mer: Dessa indikatorer är strikt individuella och beror på sjukdomsstadiet och förekomsten av comorbiditeter. Tidig igångsättning av terapi och efterlevnad av alla rekommendationer från läkaren hjälper patienter med denna obehagliga sjukdom att uppnå en stabil remission och förhindra sjukdomsframsteg.

Vilken läkare ska kontakta

När utslag förekommer i hårbotten, kontakta en hudläkare. Dessutom kommer samråd med trichologen (hårbehandling specialist), kosmetolog för val av schampo och andra vårdprodukter vara användbar.

Psoriasis i hårbotten

Ofta är det psoriasis i hårbotten som kan vara början på mer komplexa former av sjukdomen. Därför bör, vid första misstanke om sjukdom, behandling av hårbottenpsoriasis börja omedelbart. En obligatorisk del av behandlingen är en diet för psoriasis i hårbotten och rätt näring.

Foto psoriasis i hårbotten

Det oföränderliga symptomet som psoriasis i hårbotten har är rosa papiller. De utmärks av perifer tillväxt, plackbildning. Det första skedet av psoriasis i hårbotten (foto 2) kan vara helt utan kliniska symptom utan att orsaka patientens klagomål. Efter en tid är det en liten skurning, psoriasis i hårbotten bild åtföljs också av irriterande oacceptabel klåda.

Nästa steg av symtom är hudinflammation. En person som har psoriasis i hårbotten, kammade kliande områden, skadar huden och lämnar sår och sår. Med tiden ersätter stora plackar peeling, huden blir grov. Ett stort antal sebaceous körtlar provar seborrheic psoriasis i hårbotten (foto nedan).

Behandling och preparat för hårbotten

Den första behandlingen av psoriasis i hårbotten syftar till att undertrycka hudens inflammatoriska reaktioner. Ett individuellt integrerat tillvägagångssätt i varje fall kan också neutralisera mekanismerna själva som utlöser inflammatoriska processer. Speciella läkemedel för hårbottenpsoriasis är föreskrivna med hänsyn till sjukdomsfasen, orsaken som orsakade det och förekomsten av comorbiditeter.

Preparat för behandling av psoriasis i hårbotten förskrivs endast av en specialist. Om det finns en mild form, så kan schampo för psoriasis i hårbotten klara av det utan svårighet. Men det betyder inte att endast schampon används: psoriasis salva på huden används utan misslyckande. Som en lokal, applicera salva för psoriasis i hårbotten, geler. I synnerhet är det ganska effektivt, tillsammans med andra - salicylsalva för psoriasis i hårbotten (video nedan).

Det medicinska komplexet innehåller, förutom medicinen, när man tar piller för hårbottenpsoriasis, även ett antal fysioterapiprocedurer. Om en person drabbas av en sådan sjukdom som psoriasis i hårbotten, utförs behandlingen inte nödvändigtvis på sjukhuset. Beväpnad med nödvändiga droger är det möjligt att behandla psoriasis i hårbotten hemma. För att göra detta använd glukokortikoidala salvor, terapeutiska schampon baserade på tjära och zink.

Diet för psoriasis i hårbotten

En integrerad del av behandlingen är en diet för psoriasis i hårbotten. För psoriasispatienter är vissa livsmedel förbjudna för livet. Många produkter är endast förbjudna under behandlingsperioden, men det är värt att härda psoriasis i hårbotten, eftersom menyn kan förnyas. Förteckningen över förbjudna livsmedel är stor, men näringen för psoriasis i hårbotten kan inte betraktas som knappa.

Det finns flera dieter som kan diversifiera bordet, och en av dem finns en Pagano-diet för psoriasis, som anses vara den mest effektiva. Det bör läras att att behandla psoriasis i hårbotten utan att följa reglerna om näring är meningslös, eftersom allergenerna i vissa produkter återupptar patologiska processer. Liksom mediciner, väljs kosten för psoriasis i hårbotten individuellt av en specialist.

Folkmedel för psoriasis

Behandlingen av psoriasis med folkmekanismer blir allt populärare, eftersom de är mer tillgängliga, effektiva och enkla. Behandling av hårbottenpsoriasis med folkläkemedel rekommenderas att börja med tarmrengöring med sifonvätska med infusioner av örter. Detta kommer att göra det möjligt att ta bort farlig slagg från kroppen. Effektivt folkrättsmedel för psoriasis i hårbotten när man tar bad, samtidigt som man förhindrar spridningen av sjukdomen genom hela kroppen.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten, folkläkare har känt sedan urminnes tider, så det finns många effektiva sätt. För behandling av själva lesionerna framställs lotioner för behandling av hårbottenpsoriasis från växtbaserade infusioner. De fukta de drabbade områdena och huden runt dem. Många positiva recensioner om granolja och traditionell medicin rekommenderar att producera en salva för behandling av psoriasis i hårbotten.

Innan behandlingen behandlas hemma bör varje folkläkemedel för hårbottenpsoriasis kontrolleras för en allergisk reaktion. Också valet av sjuka, erbjöd ett stort antal avkokningar och infusioner. Du bör inte sluta behandlingen vid första hjälpen och tänker på att sjukdomen har receded: någon botemedel mot hårbottenpsoriasis bör tas under lång tid för att konsolidera ett positivt resultat av behandlingen.

Om psoriasis på huvudet: behandling med användning av farmaceutiska preparat, folkmedicin och andra effektiva metoder

Problemet med sjukdomar i den autoimmuna naturen i den moderna världen är mer akut än någonsin. För närvarande kan absolut någon kategori av befolkningen genomgå det.

Den vanligaste typen av sjukdom av denna typ är psoriasis i hårbotten.

Det är viktigt! För att börja behandla denna sjukdom är nödvändig när de första tecknen på sjukdomen uppträder, för att inte leda till utvecklingen av den avancerade formen.

Hur bli av med psoriasis på huvudet, vilka hjälpmedel hjälper, liksom ett foto av sjukdomen - allt detta och inte bara hittar du i vår artikel.

Sjukdomsordningen, dess tecken och orsaker

Denna sjukdom är en icke-infektiös dermatologisk sjukdom. Det tenderar att inträffa i kronisk form och återkomma. Huvudsymptomet för psoriasis är hårbottens nederlag.

Karaktäristiska egenskaper är också:

 • förekomsten av kliande känslor;
 • röda fläckar i hårbotten med en grov yta;
 • inflammation börjar.

Utvecklingen av sjukdomen sker enligt följande:

 1. Skalning av huden nära huvudet, främst i nacken.
 2. Skalningsprocessen accelereras i utveckling, irritation och kliande känslor förekommer.
 3. Vidare blir klåda starkare, åtföljd av utseende av mikroskopiska sprickor.
 4. Då förlorar huden sin elasticitet, grovhet, skada uppstår lätt. Vid detta skede finns det stötar som har en röd färg.
 5. På tuberkulorna finns det en märkbar peeling av epitelet, vilket i slutändan leder till utseende av skaliga gråfärgade formationer som ytterligare täcker hela håriga zonen i hårbotten.

Det är värt att notera att huvudets håriga zon är det mest favoritområdet för psoriasisens början, vilket orsakas av låsningen av aktiva processer för tillväxt av epitelceller.

Som ett resultat utvecklas den inflammatoriska processen i detta område aktivt. Anledningen till utvecklingen av denna sjukdom blir ofta ett misslyckande i de metaboliska processernas normala funktion.

Överföring av psoriasis är övervägande möjlig av hushålls- eller luftburna droppar.

Genom att störa den normala tiden för epidermiscellförnyelseperioden, förkortar psoriasis signifikant denna period, med det resultat att dess längd är 5 dagar istället för 25.

Därefter processen för stratifiering av nya celler på den gamla, som inte har fullgjort sina försörjningsförhållanden. På detta stadium, början på inflammatoriska processer och bildandet av tuberkler. Därefter är de täckta med stora skikt av epitelet och efter en tid uppstår en process av fusion i röda prickformationer av stor storlek.

Störningar i den normala funktionen av metaboliska processer är inte den främsta orsaken till hårbotten hos psoriasis. Följaktligen kan följande orsaker orsaka sjukdom:

 • stressiga situationer
 • brist på rätt näring
 • Förekomsten av infektionssjukdomar;
 • tar vissa mediciner
 • hormonella störningar;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen;
 • endokrina störningar;
 • reducerad immunitet
 • effekten av låga temperaturer på huvudets hud under lång tid;
 • användning av alkohol och tobaksprodukter
 • atmosfärisk och miljöförorening
 • ökad tendens till allergiska reaktioner;
 • systematisk icke-iakttagande av den korrekta dagliga behandlingen
 • predisposition ärftlig natur.

Trots det faktum att sjukdomen inte utgör ett allvarligt hot mot patientens hälsa och inte kan utveckla hårbottenprocessen, orsakar det fortfarande psykiskt och estetiskt obehag. Därför bör behandling av psoriasis på huvudet startas så snart som möjligt.

Först och främst är det lämpligt att besöka en hudläkare. Det skulle inte vara överflödigt att söka råd från en tricholog och en kosmetolog.

Innan du börjar behandla psoriasis på huvudet - ett foto av sjukdomen för din uppmärksamhet:

Psoriasis på huvudet: behandling med apotek

Hur man behandlar psoriasis på huvudet? För behandling av det lätta sjukdomsstadiet är det vanligtvis tillräckligt att genomföra behandling med lokala droger. När du besöker ett apotek bör du vara uppmärksam på följande mycket effektiva droger:

  Ichthyolsalva
  Syftar till att eliminera inflammatoriska processer. Dessutom är det en bra antiseptisk och har en analgetisk effekt.

Salicylsalva
Känt för dess antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Påskyndar också läkningsprocessen i hårbotten. Du kan använda salvor som innehåller 1-2% av den aktiva substansen.

Naftalan salva
Det har effekten av antiseptisk, stannar processerna för inflammation, lindrar smärta. Dessutom är effekten av denna salva riktade mot tidig regenerering av epidermalceller i hårbotten.

 • Preparat innehållande tjära
  Syftar till att undertrycka snabb celltillväxt. Accelerera avfoljningsprocessen. Främja den snabba läkning av huden. Bland dessa läkemedel kan man köpa "Fitoderm Tar", "Psorax", "Dithranol."
 • Produkter som innehåller panthenol
  Effekten av sådana droger är mer inriktad på regenerering av hudceller. Dessutom har de en lugnande, närande effekt. Och har också en tråkig uttalad antiinflammatorisk effekt. Det är värt att uppmärksamma sådana terapeutiska medel som "D-panthenol" och "Bepanten".

  antihistaminer
  Syftar till att eliminera klåda och smärta. Lättnar också inflammation väl. Från linjen av sådana medel tilldelas "Fenistil-gel" och "Psilo-Balsam".

  Salvor som innehåller vitamin D3
  Undertryck aktiv tillväxt av epidermala celler. Dessutom är deras åtgärder inriktade på att förbättra immunförsvaret i huden. Stoppa utvecklingen av inflammatoriska processer. Det är värt att notera drogerna "Dayvoneks" och "Proskurtan".

  En särskild kategori är att allokera schampon för behandling av psoriasis i hårbotten eftersom de är en mer optimal lösning på problemet. De mest effektiva drogerna i denna kategori:

   Squafan S
   Dess terapeutiska effekt beror på närvaron av salicylsyra och enbärolja. Effektivt lindra irritation och kliande känslor. Dessutom eliminerar peeling well.

  "Friderm tjära"
  Tjära, som är den aktiva komponenten i detta schampo, har en effekt att bekämpa svampen. Dessutom har läkemedlet en vasokonstrictor och torkande effekt.

  "Node K"
  Shampoo lindrar klåda, stoppar inflammationsprocessen, lugnar sig väl på grund av dess sammansättning, där, förutom salicylsyra och enbärolja, finns ichthyol och zinkpyrithion.

  "Ckin Cap"
  Det fixar aktiviteten hos vissa enzymer och cellmembran. Normaliserar ökad produktion av talgkörtlar, har en fuktgivande effekt. För antiinflammatorisk och antibakteriell verkan ingår en del av zinkpyritionen.

  Folk recept

  Hur bota psoriasis på huvudet och vända sig till traditionell medicin? Här är några användbara recept:

  • En metod är en blandning av celandine och rött vin. För detta görs 300 gram gräs genom köttkvarn och pressas ut ur den resulterande råjuice. Tillsätt sedan till 30 ml torrt rött vin. Därefter behandlas huvudets hud med denna komposition och inkuberas i 15 minuter. I sista skedet tvättas blandningen noggrant. Om vilka andra örter som kan användas för psoriasis i hårbotten läs här;
  • Du kan göra en komprimering från lök. Jordbruksgrödan gnids på en liten rivare och behandlas med massagebehandlingen i förväg fuktad hårbotten. Lägg ovanpå en påse av polyeten. Efter 20 minuter tvätta av med tjärsåpe;
  • Det kommer att bli bra och salvan, som innehåller 300 gram fett (kan bytas ut med petroleumjelly), två äggvitorer, 20 gram lindeljujon och 20 gram pounded celandine. Alla försiktigt rörde sig och applicerades i hårbotten i 15 minuter;
  • En bra lösning skulle vara att göra hemlagad schampo. För att göra detta, blanda 20 gram honung med äggulan av ett ägg och barnschampo. Behandla huvudets hud och håll i 15 minuter.

  Alternativa metoder

  Hur bota psoriasis på huvudet utan att tillgripa droger? Du kan också kontakta en medicinsk institution för behandling. Fototerapi kommer att ha en bra effekt.

  Metoden består i kortvarig bestrålning av det drabbade området med ultraviolett strålning.

  Dessutom kan man tillgripa bestrålning med en erbiumlaser, vars verkan syftar till att stimulera blod- och lymfsystemet.

  Detta bidrar i sin tur till effektivare läkemedelsterapi. Alla behandlingsmetoder stör inte hormonsystemet och är säkert. Också mycket viktig punkt är dieting. För att behandla psoriasis på huvudet så effektivt som möjligt är det nödvändigt att överge användningen av mat som innehåller en stor mängd socker, salt, heta kryddor.

  Bounce tillbaka kolhydrat och fettintag. Det borde konsumera mer växt- och mejeriprodukter. Dessutom kommer införandet av linfröolja, fiskolja och vitamin A i kosten att påskynda behandlingsprocessen avsevärt. Så det här är det mest kompletta svaret på frågan: "Hur man behandlar psoriasis på huvudet och vilka medel kommer att vara lämpliga för detta?"

  Hårbottenvård och behandling

  Innan behandlingen påbörjas, är det tillrådligt att klippa håret kort. Detta beror på det faktum att långa krökningar hindrar penetreringen av terapeutiska läkemedel. Dessutom är det under behandlingstiden nödvändigt att överge användningen av en hårtork, krullningstänger, rätare, för att inte använda curlers. Det är tillrådligt att överge kammen gjord av konstgjorda material. Preference är bättre att ge penslar av trä och ha naturliga borst.

  Behandlingsperioden från denna sjukdom kan ta som en månad eller en längre period. Denna indikator är strikt individuell och beror också på tillståndet i patientens immunförsvar och hans övergripande hälsa samt på attityd till behandling. Det är lämpligt att hålla det regelbundet, följ instruktionerna. Det är också nödvändigt att följa rekommendationer från en specialist.

  Var inte rädd om du hittar denna obehagliga sjukdom. Kom ihåg att väl vald terapi och gott humör är nyckeln till en snabb återhämtning!

  Användbar video

  Följande video handlar om psoriasis och behovet av att se en specialist för behandlingsrecept:

  Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

  Behandling av psoriasis i hårbotten kräver uttag av läkemedel med lokal och systemisk verkan. Den farmakologiska industrin erbjuder ett brett utbud av läkemedel för behandling av psoriasis i hårbotten.

  Effektiva lösningar för behandling av hårbotten hos psoriasis ligger i kategorin läkemedel och traditionell medicin. Behandling av psoriasis kräver deltagande av en specialist som kan ge en korrekt bedömning av effektiviteten av ett visst botemedel.

  Drogbehandling av hårbottenpsoriasis

  Psoriasis är en komplex, svår att behandla, systemisk sjukdom. Dess manifestationer kan lokaliseras på huden på något område av kroppen, inklusive hårbotten. Skorpor bildas i de drabbade områdena, sebaceous körtlar störs, och håravfall observeras ofta. För behandling av sjukdomen med medicin och folkmedicin.

  När självbehandling kan misstas och användas för behandling av medel som har svamp och antibakteriell effekt. De kan hjälpa till med seborré, men de är värdelösa mot psoriasis.

  Denna sjukdom åtföljs ofta av smärtsamma leder, skador på nagelplattorna. Med psoriasis passerar plack på hårbotten inte länge, huden flingar, kliar bekymmer. Vid behandling av detta tillstånd med användning av läkemedel med lokal och systemisk verkan. Den första inkluderar salvor som appliceras på de drabbade områdena i hårbotten. Till den andra, läkemedel för pre-oral, intramuskulär och intravenös administrering.

  "Naftalan salva"

  "Naftalan salva" har en uttalad antiinflammatorisk effekt. Gjord på grund av svart viskös olja med en specifik lukt. Läkemedlet har ett andra namn: "Psori-Naft", har ett brett spektrum av terapeutiska effekter:

  • immunokorrektiruyuschee;
  • smärtstillande medel;
  • stimulerar hudcellsförnyelse.

  Förberedelser med liknande effekt:

  • "Zink-naftalansalva."
  • "Naftaderm".
  • "Ihtiola-Naftalan".

  Salva appliceras på lesioner 2 gånger om dagen, utan att gnugga i plack och hud. I genomsnitt varar behandlingsförloppet 21-28 dagar. Dessa läkemedel används som föreskrivet av en läkare.

  "Reamberin"

  "Reamberin" - en färglös lösning avsedd för intravenös dropp. Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen är bärnstenssyra.

  Doseringen och behandlingsförloppet bestäms individuellt för varje patient.

  "Methotrexate"

  Läkemedlet är indicerat för den atypiska formen av psoriasis, måttlig och svår grad av denna sjukdom. Behandling med metotrexat kan utföras både före oralt och injektion. Doseringen bestäms utifrån patientens vikt och området av hudskadorna. Läkemedlet eliminerar manifestationerna av psoriasis, har en immunosuppressiv effekt.

  "Diprospan"

  "Diprospan" är ett hormonellt läkemedel som föreskrivs vid ineffektiv behandling av psoriasis med andra läkemedel. Finns i form av suspensioner för injektion. Det har anti-chock, immunosuppressiva, antitoxiska effekter. De viktigaste aktiva ingredienserna är betametasonnatriumfosfat och betametasondipropionat. Läkemedlet har en ganska bred lista över kontraindikationer och biverkningar.

  Antihistamin och antiinflammatoriska läkemedel

  För lokal drogbehandling av psoriasis i hårbotten förskrivs antihistaminsalvor:

  Dessa åtgärder eliminerar klåda, hudallergiska reaktioner, har smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Förbättra hudens tillstånd och öka dess skyddsfunktioner.

  Potent salva för psoriasis i hårbotten

  Sammansättningen av potenta läkemedel för behandling av psoriasis bör innehålla ämnen som betametason, prednison, fluokortonol, dexametason, triamcinolon. Bra recensioner om följande salvor:

  För att uppnå en snabb terapeutisk effekt är det nödvändigt att använda medicinska läkemedel som föreskrivs av en läkare. När du väljer ett botemedel bör du inte fokusera på rekommendationer från okända och okända personer. Psoriasis kräver kompetent och ofta långvarig behandling.

  Recept av traditionell medicin för behandling av psoriasis

  Med hjälp av traditionell medicin är det svårt att bota psoriasis, men du kan ta bort förvärringen, eliminera symtomen på sjukdomen och orsaka dess långvariga eftergift. Det finns ingen universell botemedel mot behandlingen av denna sjukdom.

  Vissa patienter får hjälp av de läkemedel som är ineffektiva för andra. Mycket beror på sjukdomens form och svårighetsgrad. "Eget", det mest effektiva receptet för en viss person, letas efter genom att söka olika medicinska läkemedel för hårbottenpsoriasis. Vid behandling av sjukdomen enligt folkmetoder är det önskvärt att agera i två riktningar samtidigt: Ta de rekommenderade infusionerna / dekokterna och applicera salvor och krämer på den drabbade huden.

  Psoriasisbehandling med natron

  Traditionella läkare erbjuder två sätt att behandla psoriasis med hjälp av drickningslos: genom sitt intag och med hjälp av bad. Båda dessa metoder har sina anhängare och motståndare. Föredragandena motiverar användbarheten av bakpulver genom att den har ett brett spektrum av terapeutiska effekter:

  • eliminerar klåda;
  • lindrar hudirritation
  • ökar blodcirkulationen och lymfrörelsen
  • tar bort toxiner.

  För beredning av ett terapeutiskt bad krävs 250 g soda, som är upplöst i vatten, vars optimala temperatur är 36-38 ° C. Procedurens varaktighet är 20 minuter. Bad tas på varannan dag, efter slutet av sessionen tvättar de inte kroppen med rent vatten.

  För förtäring upplöses ½ h av en sked läsk i 50-100 g vatten och dricker denna lösning på morgonen på en tom mage. Behandlingen utförs för att eliminera symptomen på hårbotten hos psoriasis.

  Under behandling av psoriasis rekommenderas folkmedicinska läkemedel att hålla sig till en diet som utesluter kryddor, feta kött, rökt kött. Det är nödvändigt att minimera mängden söt, honung, choklad, konfekt. Läkare varnar för farorna med alkohol, vilket kan orsaka återfall av denna sjukdom.

  Linfröbuljong

  Den terapeutiska effekten av linfrö-avkok är baserat på att stimulera processen att rensa kroppen från toxiner och toxiner, vilket leder till eliminering av psoriasisskador. Preparatet av kompositionen är enkelt: på kvällen brygga 1 matsked linfrön med 1 kopp kokande vatten. Vik en behållare med ett avkok av en handduk eller använd en termos. På kvällen, ta 2 tabletter av aktivt kol, på morgonen - ett glas buljong. Behandlingsförloppet är 1-2 månader.

  Björkbärbaserade produkter

  Björk tjära är ett effektivt antibakteriellt och antimikrobiellt medel med en rengörande och helande effekt. Traditionell medicin erbjuder flera recept baserat på den.

  Recept nummer 1

  Blanda 3 delar björktjära och 1 del träaska. Den resulterande blandningen utrycker de drabbade platserna. Samtidigt med den pågående lokala behandlingen, ta in ett avkok av björkpinnar. För att förbereda, brygga 2 hl av njure med ett glas kokande vatten, infusera i en halvtimme. Ta 3 gånger om dagen för 1/3 kopp före måltiderna. Med denna buljong kan du göra kompressor som kommer att ha en antipruritisk och helande effekt.

  Recept nummer 2

  Björk tjära används i sin rena form för att smörja den drabbade huden. Lämna i 1 timme och skölj med varmt vatten. Därefter appliceras en avkok eller infusion av celandine på dessa platser. Behandlingsförloppet innehåller 15 dagliga procedurer.

  Oljor för behandling av hårbottenpsoriasis

  För behandling av psoriasisskador med linfrö, gran eller cedarolja. De smeder plack flera gånger om dagen. Behandling utförs tills fullständig eliminering av symtomen på sjukdomen.

  Örter vid behandling av psoriasis

  2 msk horsetail häll 700 ml varmt vatten, tillsätt i 3-5 timmar och filtrera. Ta ett bad med avkok, gör kompressor. Procedurer utförs dagligen tills fullständig återhämtning. Effektiva bad med decoctions av örter: celandine, salvia, calendula, kamomill, klöver.

  Psoriasis är en allvarlig sjukdom, vars oberoende behandling måste överenskommas med hudläkaren. Endast en specialist kan bedöma effektiviteten hos ett särskilt folkmedicin, rekommendera de mest användbara förfarandena och förberedelserna i ett visst fall.

  Hårbottenpsoriasis är den vanligaste formen av sjukdomen.

  Psoriasis är en hudinfektionssjukdom som uppträder hos 1 av 100 personer, och i 80% av fallen detekteras en skada i hårbotten. Det manifesterar sig som bildandet av röda plack eller fläckar, mellan vilka det är synligt intakt hud. Inflammationer kan expandera och koalesceras. Varför uppträder psoriasis och hur det behandlas, hittar vi mer.

  Sammanfattning av patologi

  Psoriasis på huvudet är en autoimmun sjukdom. En sådan slutsats gjordes av läkare efter att de avslöjade i vågorna i de vågar som var karakteristiska för förändringar i autoimmuna sjukdomar, och behandling med immunosuppressiva läkemedel fick betydligt lindra det allmänna tillståndet. Denna sjukdom överförs inte från patienten till en frisk person.

  Psoriasis kan påverka någon, men klinisk erfarenhet gör att vi kan identifiera de viktigaste riskgrupperna. Så oftare påverkar patologin kvinnor, och den genetiskt ärvda formen får sig att känna sig redan om 15-25 år. Människor med mer än 50% av fallen har släktingar med psoriasis av en eller annan form. Detta innebär att risken för att stöta på denna patologi är högre för dem vars föräldrar, syskon eller bror också har en sådan diagnos.

  Hårbottenpsoriasis kan vanligen påverka följande områden:

  • partings;
  • övre panna;
  • området bakom öronen;
  • whisky;
  • huvudets baksida;
  • hud på öronen, inklusive löparna;
  • ögonbrynbåge.

  I allmänhet har sådan psoriasis en vågliknande karaktär av kursen, det vill säga innebär det en växling av perioder av förbättring och försämringssteg. Samtidigt förekommer röda droppliknande plack med fet innehåll på de drabbade områdena, som periodiskt avskalas och orsakar klåda.

  En sådan inflammatorisk process leder inte till allvarliga hälsoeffekter, men orsakar allvarliga psykiska problem. Mycket ofta finns en ond cirkel när psoriasis orsakar stress, och han blir i sin tur orsaken till patologins komplikationer.

  Varför sker det?

  Läkare har ännu inte identifierat de exakta orsaker som orsakar inflammatoriska reaktioner och överdriven syntes av hudceller på patientens kropp. För närvarande är den ledande hypotesen genetisk. Det står att individer har en medfödd predisposition för den accelererade förnyelsen av keratinocyter (huvudcellerna i den mänskliga huden epidermis). Med manifestationen av psoriasis orsakar denna tendens en specifik reaktion av immunsystemet:

  1. Kroppen börjar snabbt producera nya celler som bildar psoriatiska plack.
  2. Det finns en mer aktiv inflammation i huden i det drabbade området (kroppen uppfattar det som något främmande).
  3. Ju mer huden skadas under inflytande av immunitet, desto mer aktiv delas keratinocyter.

  Under lång tid kan genetiska faktorer förbli i latent tillstånd, men de "vaknar" under inverkan av negativa faktorer. Dessa inkluderar:

  • Stress. Förändringar i nervsystemet orsakar störningar i alla organs arbete, inklusive huden. Som ett resultat leder detta till förändringar i uppdelningen av epitelceller.
  • Frekventa skador på huden. De provocerar misslyckanden i processen med uppdelning och tillväxt av keratinocyter.
  • Infektionssjukdomar. Mikrober attackerar människans immunförsvar, särskilt om sjukdomen är kronisk. Som ett resultat är immunsystemet ständigt under stress och börjar attackera epitelceller.
  • Torrhet och känslighet hos huden. I detta fall lider huden ofta av mikrotraumas, så sannolikheten att utveckla psoriasis är hög.
  • Klimatförhållanden. Med torr och kall luft utsätts huden för ökad belastning, så den kan brytas, vilket leder till psoriasis.
  • Sjukdomar i det endokrina systemet. De orsakar störningar i produktionen av melatonin och åstadkommer ökad utsöndring av tillväxthormon.

  En annan populär hypotes är att psoriasis utvecklas på grund av en metabolisk störning. I detta fall reagerar kroppen specifikt på stimuli och börjar snabbt dela upp cellerna i dermis. Om huden normalt förnyas inom 3 veckor sker patienten inom 5 dagar, vilket resulterar i att många skalor uppträder på huvudet. I detta fall kan sådana faktorer provocera en förvärring:

  • skada på hårbotten;
  • emotionell stress och stress;
  • hormonella störningar;
  • endokrina sjukdomar;
  • dåliga vanor (rökning, alkoholmissbruk);
  • infektiösa processer i kroppen;
  • ohälsosam diet;
  • tar vissa mediciner
  • hypotermi eller långvarig exponering för kyla;
  • Användning av substandard hudvårdsprodukter.

  I vissa fall kan utgångspunkten för utveckling av psoriasis vara en patologi av immunsystemet, vilket kan uppstå som en följd av svår stress eller en tidigare infektionssjukdom.

  Hur manifesterar patologin?

  Psoriasis utvecklas gradvis och kan identifieras i olika steg genom följande processer:

  1. På ytan av huden visas rosa utslag, som har en rundad form och på toppen är täckta med många vågar av vit färg.
  2. Utsläppen växer gradvis och ökar i diameter. Som ett resultat blir de komprimerade psoriasisplåtar som orsakar klåda och brännande. Efter detta börjar en stark inflammatorisk process.
  3. Vävnader växer för mycket under trycket av överdriven proliferation av ektopoderma celler i plack och överdriven ackumulering av lymfocyter och makrofager. Detta leder till en förtjockning av huden i lesionerna och bildandet av röda fläckar i hårväxtzonen.
  4. Patienten upplever generell sjukdom och svaghet. Hans kroppstemperatur kan hoppa.
  5. Huden blir känslig, öm och tätare. Gradvis förlorar den sin elasticitet och elasticitet, grov och täckt med vågar, som snabbt avskalas.
  6. När kammar hårbotten blir täckt med blödande nackdelar och sprickor.
  7. Plåtarna skrider gradvis av, så i ditt hår kan du se stora lager som liknar mjäll.
  8. Klåda blir mer intensiv och tillåter inte ens en person att göra sina vanliga aktiviteter.
  9. Personen är i ett deprimerat tillstånd eller ständigt bryter ner, känner sig oerhört estetiskt obehag.
  10. Patologi sprider sig över hela hårbotten och andra delar av kroppen.

  Symptom hos barn

  Psoriasis i hårbotten utvecklas på nästan samma sätt som hos vuxna, men oftare orsakar sjukdomen sig själv sådana symptom:

  • rodnad i hårbotten, som kan ses även genom hårbotten;
  • våt mjukning av huden, som kallas maceration i medicin;
  • flakvågar;
  • bildandet av kluster av vågar på vissa områden i hårbotten.

  Hos yngre barn liknar psoriasis ofta bildandet av blötsutslag. Sjukdomen utvecklas ganska långsamt och är svår att behandla.

  Klassificering av patologi

  Psoriasis i hårbotten klassificeras enligt två parametrar - formen och utvecklingsstadiet. Det beror på hur sjukdomen ser ut. Varje parameter kommer att betraktas separat.

  form

  Formen av psoriasis är av två typer:

  • Lätt. Mestadels manifesteras på huvudet som enskilda skador. Plåtar är som regel små och täckta med tunna vågar.
  • Heavy. Psoriatiska element förekommer på hela hårbotten. Storleken på skalorna och mer, och tjockleken än med mild sjukdom i patologin.

  stadium

  Experter identifierar tre stadier av patologi:

  1. Progressive. Nya utslag förekommer i hårbotten. Som regel påverkar de området längs konturen av hårväxt. Peeling visas på psoriasiselement. Gradvis kan utslagshamnar kombinera för att bilda omfattande lesioner. Om fasen inträffar vid återkommande patologi sprider de redan befintliga elementen till periferin, som kallas Koebnerfenomenet.
  2. Stationär. Den inflammatoriska processen bevaras, men nya utslag förekommer inte. Detta stadium kännetecknas av "dulling" av tillväxten av plack och frånvaron av en hyperemisk kant längs konturen av hudelementen.
  3. Regressiv. Mängden utslag reduceras, vilket indikerar effektiviteten av behandlingen. De befintliga plackerna försvinner gradvis, vilka ersätts av pigmentfläckar. Patienten är inte längre orolig för desquamation, klåda och andra symptom på patologin.

  diagnostik

  Om det finns utslag i hårbotten, måste du kontakta en hudläkare. Dessutom kan ett samråd med en hårbehandling specialist (trichologist) och en kosmetolog för att hjälpa dig att välja shampoo och andra vårdprodukter.

  Vid diagnos av sjukdomen identifieras en "psoriatisk triad", som består av sådana fenomen som:

  • Stearin fläckar. Skalning ökar, och skalorna har en silverfärg och liknar stearin.
  • Psoriatisk film. Om du tar bort vågorna kommer en blank, fuktig yta att visas på platsen.
  • Bloddugg. Vid kammning av plack kommer droppdotblödning att uppstå.

  Dessa symtom gör att du kan göra en diagnos redan genom visuell inspektion. I detta fall tar doktorn hänsyn till uppgifterna om anamnese, inklusive att klargöra om patienten har släktingar som lider av psoriasis.

  För att bekräfta diagnosen kan läkaren ordinera en biopsi (ta material från de drabbade områdena) och plantera flora för att utesluta svampinfektion. Vid generella former av psoriasis ges dessutom ett komplett blodtal. När den berusar kroppen kommer den att visa en hög erytrocyt sedimenteringshastighet (ESR) och ett ökat antal vita blodkroppar.

  Terapimetoder

  Hårbottenpsoriasis kräver individuell behandling, vilket hjälper till att lindra obehagliga symtom och, viktigast av allt, uppnå ett långt remissionsteg i någon form av patologi. För detta ändamål är komplex terapi ofta föreskriven. Var och en av dess komponenter förtjänar särskild uppmärksamhet.

  Allmän terapi

  Den syftar till att bekämpa kroniska inflammatoriska reaktioner och överdriven bildning av keratocyter, eftersom dessa är de patologiska processerna som ligger till grund för sjukdomen.

  Som en del av allmän terapi kan läkaren ordinera följande läkemedel:

  • medel för icke-specifik immunterapi (pyrogenal, ATP);
  • vitaminkomplex;
  • immunmodulatorer (Dekaris, Taktivin, Splenin, Metyluracil, Leacadin);
  • aromatiska retinoider (ettretinat, atsitretin);
  • cytostatika;
  • kortikosteroider;
  • Hemodez lösning för intravenös dropp.

  Accept av cytostatika och kortikosteroider är tillrådligt vid allvarlig psoriasis och med signifikant svårighetsgrad av symtom i hårbotten. Om psoriasis också kompliceras genom infektion av en infektion introduceras antibiotika under behandlingens gång.

  Som en del av allmän terapi kan läkaren också ordinera antidepressiva medel. De är nödvändiga för att minska och eliminera de psyko-emotionella problemen i samband med psoriasis - depression, stress, ökad ångest och social fobi. Dessutom kommer dessa läkemedel att öka patientens motståndskraft mot stress, minska frekvensen och svårighetsgraden av exacerbationer av psoriasis i ansiktet av nervspänning, förbättra sömnkvaliteten. Vissa läkemedel har en antihistamin effekt, och hjälper därför också att lindra klåda.

  Läkemedel för lokal behandling

  Att agera direkt på de inflammerade områdena i huden, applicera aktuell behandling, som inkluderar två typer av salva:

  • Hormon. De är baserade på steroidhormoner som lindrar inflammation och klåda. Jämfört med steroider av systemisk verkan i form av tabletter eller genom injektion, har sådana salvor inte en uttalad bieffekt, men efter appliceringen kan huden missfärga, bli tunn och sårbar för sekundära infektioner. Populära krämer av denna grupp är Belosalik, Sinalar, Soderm och Vipsogal.
  • Icke-hormonella. Basen för sådana medel är aktiva substanser som har antiinflammatorisk, vasokonstrictor, lugnande och fuktgivande verkan. Sådana salvor kallas också keratoplastiska. De starkaste representanterna för denna grupp är Ichthyol, Svavel tjära, Naftalan och Salicylsalva. Hjälper till att minska plackbildning, lindra avskalning, klåda och inflammation.

  Det är värt att överväga att sådana salvor kan orsaka "abstinenssyndrom". I så fall kommer psoriasis efter en behandling att återvända med ökad styrka. För att förhindra en sådan konsekvens måste du avstå från sin frekventa och långsiktiga ansökan (den optimala kursen är 5 dagar).

  Sjukgymnastik och spa behandling

  För psoriasis i hårbotten rekommenderas fysioterapi, vilket kan innefatta följande procedurer:

  • Kryoterapi. De drabbade skadorna påverkas av låga temperaturer (under 196-269 ° C). Det normaliserar ämnesomsättningen och minskar inflammation, klåda och smärta.
  • Laserterapi Laserstrålen verkar på huden mot bakgrunden av vilka psoriasisplakor förstörs, och ämnesomsättningen normaliseras i hudcellerna.
  • PUVA fototerapi. Den drabbade huden behandlas med en fotosensibiliserare och utsätts sedan för ultraviolett strålning. Parallellt med liknande behandling kan läkaren ordinera användningen av retinoider (Re-PUVA-terapi).
  • Ljusterapi. Inflammade lesioner utsätts för ultravioletta ljuskällor.
  • Hirudotherapy. Detta är en metod för alternativ medicin, som innebär användning av medicinsk leeches.

  För förlängning av perioder med eftergift av psoriasis rekommenderas sanatorium-resort behandling inom ramen för vilken aeroterapi, helioterapi, dietterapi, mudterapi och så vidare kan utföras. För att uppnå ett hållbart resultat bör behandlingen vara minst 28 dagar.

  Folkmekanismer

  Från psoriasis på huvudet kan du använda ett antal folkmekanismer som inte bara lindrar de obehagliga symtomen utan också stärker håret och ger det glans. Sådana lösningar innefattar:

  • Tinktur celandine. 0,5 koppar torrt råmaterial häll 500 ml alkohol och låt i 4-5 timmar, och företrädesvis över natten. Smörj hårbotten med tinktur och efter 1-2 timmar tvätta den med hjälp av kamillextrakt.
  • Honungsalva. Med 2 kycklingägg blanda lätt petroleumjelly, tillsätt 1 msk. l. lind honung och 1 msk. l. pounded i pulver gräs celandine. Blanda noggrant. Salva för att behandla de drabbade områdena 1 gång om dagen i 5 dagar. Du kan göra en annan salva - blanda 1 tsk. honung, 1 äggvita och en liten mängd barnschampo. Innan du tvättar, ska denna salva lämnas i hårbotten i 15 minuter.
  • Soda schampo. Det används vid förvärring av psoriasis. I ett glas varmt vatten (ca 45 grader) rör om 2 msk. l. soda. Kompositionen gnuggar in i huvudets hud och sköljs av som schampo om 1-2 minuter.
  • Castor mask. Gnugga ricinolja i det drabbade området av hårbotten. Efter 1-2 timmar ska den tvättas av med schampo eller tjärsåp. Gör en liknande procedur 1 gång per vecka.
  • Aloe juice lotion. Blanda 1/2 kopp vatten och aloe juice. Blanda blandningen noggrant och applicera på hårbotten med lätta massagerande rörelser. Skölj med varmt vatten i 30-45 minuter och torka håret. För att uppnå bästa effekten kan du lägga till 2 droppar essentiell olja av tea tree.

  Traditionell medicin föreslår också användning av Solidol salva för psoriasis. Det ska appliceras på den drabbade huden och lämnas över natten, med en plastlock på huvudet. Du kan tvätta av salva med tjärsåpe eller schampo. Det kommer att orsaka aktiv exfoliering av cornified celler från hudytan, som praktiskt taget kommer att bli av med fula vita vågar.

  Hårvård

  I psoriasis är det viktigt att säkerställa korrekt hårvård, vilket innebär användning av tjär och zinkbaserade schampon. Om en svampinfektion har gått ihop med patologin, ska du tvätta håret med antimykotiska schampon. Varje grupp bör övervägas separat.

  tjära

  De hjälper till att lindra klåda och bränna, och också förhindra utseende av plack. Här är populära tjära shampoos:

  • Tjära från mormor Agafya - inte bara lindrar brännande och kliande, men har också svampdödande effekt och stärker håret, förhindrar förlusten.
  • Psoryl - består av tjära, kamillextrakt, tåg och celandine, därför ger den en effektiv näring till huden och renar den från döda celler;
  • Zink + björktjära från Green Pharmacy - har en torkning och antiinflammatorisk effekt, lindrar klåda och flaking;
  • Tjära tjära - minskar inflammation, rengör huden av döda celler och har en antifungal effekt;
  • Friderm tjära - består av koltjära, som har astringent, torkning och vasokonstriktor
  • Tana tjära - baserad på björktjära, och innehåller dessutom allantoin och provitamin B5, eliminerar effektivt klåda och flaking, har svamp och astringerande åtgärder.

  zink

  Det finns ett antal schampon, vars huvudsakliga komponent är zinkpyrition. Den har antiinflammatoriska, antibakteriella och antifungala effekter. Dessutom bidrar det till att normalisera aktiviteten hos enzymer, stabiliserar cellmembran, fuktar huden och renar peeling.

  Sådana schampon inkluderar Algopix, Skin Cap, Friederm zink, Node K och Curtiol S. De har en mer mild action än tjärprodukter, så de kan användas mer än 2-3 gånger i veckan.

  antifungal

  I fallet med svampinfektion på grund av psoriasis väljer dermatologer antifungala schampon. Som regel innehåller de ketokonazol eller mikonazol. Sådana aktiva substanser rensar också huden, minskar klåda och flaking. Populära medlemmar i denna grupp är Nizoral, Keto plus och Mycoral.

  Separat uppmärksamhet förtjänar schampo Sebozol med svaga antifungala egenskaper. Till skillnad från dess motsvarigheter kan den användas under graviditet och amning, såväl som tillåtet för barn från 1 år. Sebosol rekommenderas också när huden är mycket känslig. • Nästa Artikel
  Användning av träkam till hår: hur man väljer en träkam?