Science trichology: behandling av håravfall - vad man ska göra, hur man behandlar och skyddar dig från att förlora strängar?


Om du bara behandlar håravfall kan processen vara ineffektiv.

Om du själv behandlar detta problem, och ditt hår fortsätter att falla ut, kontakta en tricholog. Denna specialist vet hur man besegrar sjukdomen och behåller en vacker frisyr.

Trichologist är en hårspecialist som behandlar olika problem med hårbotten och hårbanden.

Det hjälper till att lösa problem som rör baldhet, håravfall, bota seborré och andra problem.

När ska jag kontakta en trichologist?

Omedelbart efter det upptäcktes att håret faller ut - till trichologen med långa steg!

Om en person förlorar mer hår, behöver du kontakta en specialist som hjälper dig att hitta orsaken till deras förlust. Gå till doktorn så snart som möjligt. Då kan du snabbt och enkelt lösa problemet med balding.

Trichologisten bör kontaktas i sådana fall:

 • när håret faller ut starkare än vanligt;
 • om problemet med att förlora strängar har varit oroande för dig i mer än en månad
 • kraftigt minskad hårtäthet
 • skalliga fläckar är synliga;
 • du förändrar ständigt schampo, andra medel;
 • folkmetoder ger inte resultat;
 • förutom att falla ut, finns det andra problem med strängarna (brittleness, torrhet, splittrade ändar);
 • mjäll (behandla inte det själv);
 • håret växer långsamt;
 • strängarna blev sköra, spröda, de splittrade starkt på spetsarna längs hela längden.

När håravfall inte behandlas under en lång tid kan du "sakna" det viktigaste ögonblicket när förlusten av trådar blir en patologi (alopeci). En sådan sjukdom kan orsaka skallighet.

Vilka tester och test ordineras?

I receptionen frågar trichologen när och under vilka förutsättningar håret började falla, vad kan vara orsaken till det, var det någon behandling tidigare och vilken typ av resultat fick personen, vad är dagens klagomål.

Detta följs av inspektion: en specialist utvärderar tillståndet hos huden, håret, naglarna. Så att läkaren kan göra en objektiv bild, tvätta inte håret en dag innan du besöker trichologen och ta bort lacken från naglarna.

Specialisten kommer även att utföra trichoskopi. Denna undersökning består av diagnos av hår och hårbotten med hjälp av specialinstrument. Resten av diagnostikmetoderna väljs individuellt (test, samråd med andra specialister, etc.).

För att undersöka hälsotillståndet kommer läkaren att föreskriva ett detaljerat blodprov. Om det finns avvikelser från normen kan personen ha patologi.

För att undersöka immunitet ska läkaren ordinera ett immunogram som bestämmer immunsystemets tillstånd. Du behöver också ett allergitest (detta är nödvändigt om förlusten kombineras med klåda och intensiv förlust av strängar).

Förutom ovanstående studier är samråd med en endokrinolog, en analys av arbetet med endokrina körtlar (palpation, ultraljud, hormonhalten hos endokrina och könkörtlarna) nödvändigt.

Trichology: behandling av håravfall med huvudmetoderna

De mest populära falloutbehandlingarna är professionella behandlingsalternativ. Trichologists råder hårdvara kosmetologi. Det kan utföras i centra under medicinsk övervakning.

Sådan terapi innefattar:

 • vakuummassage för huvudet, som tränar hårsäckarna, normaliserar mikrocirkulationen av huvudets blodkärl;
 • mikrostimulär terapi för att stimulera tillväxt
 • elektrofores, vilket bidrar till utseendet av nya hår
 • laserterapi (rötter behandlas med kall laser).

Fonder som garanteras hjälpa till från håravfall, existerar inte. Varje metod har sina nackdelar, eftersom något behandlingsalternativ inte påverkar hela kroppen, men kämpar med ett specifikt problem.

För behandlingen kan du använda masker, balm, sprayer, lotioner, balm eller schampo. Om du följer de grundläggande reglerna kommer sannolikheten för håravfall att minska flera gånger. Men för detta är det nödvändigt att sköta huden och strängarna noggrant.

Populära lösningar för strandfall är:

 1. Vitaminkomplex. Om kosten är obalanserad saknar kroppen vissa ämnen. Trichologists tror att det är viktigt att ta droger som Pantovigar, Merz, Aevit, Vitrum Beauty och Revalid.
 2. Folkmekanismer. Hemlagade recept är effektiva i kampen mot hälsa frisyrer. Skäm bort dig själv med masker baserade på oljor och naturprodukter.
 3. Kosmetika. Sprayer, masker, schampon från apoteket är användbara och effektiva innebär att läkare ordinerar för att återställa hår. Trichologists rekommenderar sådana kosmetika som "Fitoval", "Alerana", "Generale", etc.

För att stoppa skallighet måste du följa det allmänna rådet från trichologer om håravfall:

 • schampo bör innehålla högsta naturliga ämnen
 • Läkemedel bör endast användas under kursen (inte mer);
 • massage innan du tvättar, använd masker, tillsätt oljor;
 • tillsätt kamomill, henna, vinbär, ekbark i sköljningar;
 • skydda trådarna från väderbyten (frost, sol, värme, nederbörd) och ha på sig en hatt (varma hattar på vintern, halsdukar på sommaren eller hattar). Om miljöpåverkan och säsongshåravfall, läs här.

Överdriven håravfall observeras ofta efter födseln. Processen att bära ett barn saktar ner hormonernas verkan, strängar vid denna tid nästan inte faller ut.

Men när barnet är födt, förlorar kvinnan mycket hår. Detta kan skrämma den unga mamman. Sannt, efter ett par månader kommer processen att sluta och förlusten återgår till normal.

Om 90 dagar efter födseln inte hände och strängarna fortfarande faller ut intensivt, behöver du kontakta en tricholog.

förebyggande

I receptionen får du råd från en tricholog för håravfall, vilket är viktigt att observera:

 • Läkaren uppmanar alla kunder att ta hand om sitt hår, att göra ett antal aktiviteter för återhämtning och förstärkning av hår.
 • det är viktigt att välja rätt kam;
 • Använd inte verktyg för kamning av metall, plast;
 • Om en person förlorar hår i ett halvår, kan sjukdomen bli kronisk.

För att bevara hälsa är det viktigt att närvara hår med vitaminer, mikro-, makroelement och andra ämnen som är viktiga för hälsan. Kroppen behöver vitaminer från grupp B, A, C, E, PP.

Dessutom bör den dagliga kosten innehålla hälsosam mat rik på dessa ingredienser. Det är oerhört viktigt att äta färska grönsaker, örter, nötter, frukter, samt havsfisk, skaldjur.

Var uppmärksam på hårets struktur. Långt är det viktigt att kamma från mitten till spetsarna, så kan du gå till rötterna. På kvällen kan du massera ditt hår med borstar. En sådan massage är ett utmärkt sätt att koppla av före sänggåendet.

Några fler tips om håravfall:

 • kamma inte vått hår;
 • Tvätta alltid schampon och andra produkter noga.
 • borsta håret i frisk luft.

Tvätta huvudet ordentligt. Om du tvättar ditt hår varje dag kan det orsaka en verklig sjukdom. Att börja lida ett skyddande skikt (det kommer att ta bort vattnet). Då kommer huvudet inte att få tid att utveckla talg, vilket är ett försvar.

Krullarna kommer så småningom att bli torra, tunna, tråkiga, de kommer inte längre att få mat och vitaminer som behövs med tips och rötter. Och huden kommer att förlora sina skyddande funktioner, vilket kommer att bidra till uppkomsten av olika sjukdomar.

Mer användbart om tricolor korrekt tvättning av huvudet - på video:

Det händer så att håret faller ut starkt utan någon speciell anledning. Ofta blödningar och förlust av strängar signalerar störningar i kroppen. Frisyren återspeglar kroppens nuvarande tillstånd.

Inflammation, utmattning, hormonavbrott, näringsobalanser, stress, tarmstörningar och försvagad immunitet, allergier - allt detta bidrar till förlust av strängar. För att stoppa den destruktiva processen är det nödvändigt att konsultera en trikolog så snart som möjligt, hitta orsaken till sjukdomen och återställa hälsan.

Användbar video

Några allmänna trichologistips i en video!

Delvis eller absolut alopeci? En trichologist hjälper!

Hårproblem är bekanta för både många kvinnor och män, så du behöver veta vem trichologen är och i vilka fall måste du kontakta honom. Det kan tyckas att hårproblem stör kvinnor mer, men de är inte.

Hårförlustläkare

Trichologist är en specialist som behandlar olika sjukdomar i hårbotten. Han har sådan kunskap som hans hårhälsa, tillväxtstadier osv. Läkaren granskar och belyser orsakerna som orsakar hårproblem och eliminerar dem.

Han finner orsakerna och erbjuder behandling baserat på resultaten av undersökningen.

Under undersökningen är det ofta nödvändigt för patienten att skicka specifika tester för att bestämma den exakta situationen. Sådana specialister som en nutritionist, en endokrinolog eller en psykolog kan ansluta sig till trichologens arbete, om så krävs.

Till att börja med måste läkaren ta reda på vilken typ av skallighet som finns hos en viss medborgare. Då testas patienten, det visar sig orsakerna till håravfall. Efter att ha fått resultaten av undersökningen, föreskriver trichologen en individuell behandling.

Håravfall kan vara av två typer:

 • Delvis alopeci. I det här fallet blir ett huvudområde blött och problemområden uppträder på den. Det kan vara antingen en hudstörning eller ett organ. Denna sjukdom är fylld med absolut skallighet.
 • Absolut alopeci. Med denna sjukdom finns det fullständig förlust av hår.

Även skallighet är uppdelad i flera typer:

 • Androgen alopeci. Denna typ av hår kännetecknas av stark uttunning. Sjukdomen är ärvd.
 • Alopeci diffus. Håret blir mindre, deras antal minskar.
 • Fokal håravfall. I detta fall är det en förlust av hela strängar.
 • Cikatricial håravfall. Med denna typ av ärr visas på de ställen där strängarna föll.
 • Medfödd alopeci. Håret är antingen helt frånvarande, eller på vissa ställen finns det kala fläckar.

Anledningen till att du ska genast gå till en specialist

Om krullarna börjar tunna, så väcker väldigt få personer omedelbart trichologen. Till att börja med köps schampon från närmaste butiker för hårväxt och stärkande balm. Om problem uppstod med början av, till exempel hösten, då när säsongen ändras, kommer allt att träna. Men om du behöver ta itu med problemet som en sjukdom, kommer det inte av sig själv att fungera.

Om tiden tikar, men det var inte möjligt att klara av förlusten av hår på egen hand och med de förvärvade schamponerna, är det nödvändigt att kontakta en tricholog.

Behöver expertrådgivning i följande fall:

 • Kappen blir snabbt tunnare, hela strängar faller ut.
 • Huden har förändrats, blivit mer fet, eller omvänd, för torr.
 • Det var mjäll.
 • Rödhet uppträdde i hårbotten.

När de angivna symtomen visas ska du kontakta en specialist. Också mycket beror på orsakerna som orsakade dessa problem. Om de ligger på ytan kan du ordna allt själv. Men oftare kan bara en läkare hjälpa håret.

Rekommendationer för vård och hårvård

Förebyggande metoder är av stor betydelse för att bevara hårets hälsa, eftersom det är lättare att förebygga sjukdomen än att engagera sig i senare behandling.

För att undvika problem rekommenderas det att följa vissa regler:

 • Det är nödvändigt att hålla sig till grunderna för personlig hygien, använd inte någon annans kamrar och hattar.
 • Utsätt inte hårbotten för överhettning eller hypotermi.
 • Huvudbonader ska väljas utifrån naturliga material.
 • Undvik kontakt med personer med hudsjukdomar.
 • Du måste sluta röka och dricka alkohol.
 • Använd inte parykar. Hårbotten måste andas ordentligt, och under peruk är det inte möjligt att göra det.
 • Avvisa feta livsmedel. Hår är en utmärkt indikator på hälsan hos hela kroppen. När allt kommer omkring kan du utforska en sträng och lära dig om en persons livsstil.
 • Fördröja inte vid ett besök hos trichologisten, om det behövs.

De huvudsakliga behandlingsmetoderna

Vilket resultat läkaren kommer att välja behandlingen beror på den särskilda sjukdomen. Oftast löses problemet på ett komplicerat sätt: nödvändiga kosmetiska förfaranden i varje enskilt fall, en sparsam kost och en lämplig livsstil.

I kosmetologikontoret tillhandahålls professionella tjänster som syftar till att eliminera problem med hår.

Dessutom kan läkaren ordinera kosttillskott och andra näringsämnen. I speciella fall föreskriver specialisten också läkemedel som motverkar håravfall.

Kategoriskt rekommenderas inte att välja apotek vitaminer med egenskaperna på förpackningarna. Kompetent behandling kan endast utse en professionell, och självval kan skada.

Sådana kosmetologiska förfaranden som mesoterapi, ozonterapi, jontofores och plasmaliftning är särskilt populära. Dessa förfaranden är inte billiga, vissa ger obehag, men i vilket fall de ger ett positivt resultat. Tilldelar en särskild procedur till läkaren.

Du kan inte själv välja proceduren, för inte alla är lämpliga för någon sjukdom. Om du gör fel val kan du helt enkelt inte få ett positivt resultat, och i värsta fall skada dina lockar ännu mer.

Av denna anledning är valet upp till den professionella. Den nödvändiga kursen kan erhållas från trichologen, men inte från salongkosologen.

Låt oss nu bo på populära behandlingskurser som erbjuds av trichologer mot håravfall:

 • Mesotherapy. Under denna procedur skärs problemområdena av huden med ett speciellt läkemedelskomplex. Alla medel är utvalda trichologist. Han fokuserar på orsaken till förlusten av lockar.
 • Ozonterapi. Under detta förfarande tränger syre djupt in i hårbotten. Således förbättras blodtillförseln till blodkärlen, vilket innebär att näringsämnena flyter bättre till hårbotten. Alla manipuleringar är ganska smärtsamma.
 • Jontofores. Hårlampor matas med vissa medel med hjälp av likström. Tack vare honom kan ämnen fritt tränga in i varje cell i huden.
 • Plazmolifting. En speciell substans injiceras i huvudets hud, på grund av vilket blod blir rent. Plasmolifting är ett ganska populärt förfarande för återställande av hår.

Om du har problem med ditt hår måste du vara medveten om vilken läkare du ska kontakta. Hårspecialister kallas trichologer. Självbehandling är inte strikt rekommenderad. För att utföra en behörig granskning krävs utnämning av behandling och ett gott resultat för att kontakta en professionell.

trikologi

Trichology är en del av dermatologi som studerar hårets och hårbottens fysiologi. Syftet med denna vetenskap är att identifiera eventuella hårsjukdomar och metoder för deras behandling. Få människor tänker på att håret är en återspegling av en persons allmänna tillstånd, därför är det friska håret nyckeln till en hälsosam kropp.

Diagnos av hårsjukdomar

Modern trichology skiljer mellan två huvudmetoder för att diagnostisera hårsjukdomar:

 1. Foto trichogram. Denna metod består i en fullständig undersökning av hårfollikeln. Med hjälp av en speciell enhet tas flera bilder (trichogram) i hårbotten. Vidare, med hjälp av det diagnostiska programmet, är det möjligt att beräkna antalet hår som har vuxit på testplatsen. Resultatet av diagnosen, läkaren använder för att fastställa diagnosen och utvecklingen av behandlingsmetoder. Ofta bestäms diffus alopeci av hår och androgenetisk alopeci med hjälp av denna metod.
 2. Microvideo diagnostik. Denna metod kallas också trichoskopi. Det består i datordiagnostik av hår och hud. Med hjälp av en videokamera ansluten till en dator och ett speciellt mikroskop visas en förstorad bild av hår och hårbotten på bildskärmen. I den här bilden kan läkaren bestämma hudens tillstånd och orsaken till håravfall. Under mikroskopet kan du se följande indikatorer: patientens hudtyp, hårfollikelns tillstånd och hårsäckar. Trichoskopi fastställer orsakerna till baldness och håravfall. Med hjälp av diagnostiken på detta sätt kan du se och utvärdera hårets tillstånd före och efter behandlingen.

Hårets huvudsakliga sjukdomar och deras orsaker

Orsaker till hårsjukdomar kan vara både interna och externa. Externa orsaker är: olika huvudskador, olämplig hygien, för ofta hårfärgning. Följande interna orsaker är kända: kränkningar av mag-tarmkanalen, en allergisk reaktion, förekomst av infektioner, hudsjukdomar, brist på vitaminer och mikrodelar.

Alla ovanstående faktorer kan leda till förekomsten av sådana sjukdomar:

 1. Alopeci (alopeci). Karaktäriserad av gallring och håravfall. Kan vara gnezdny, diffus och krugovidnoy. Oftast förekommer alopeci med brist på kalcium i kroppen. Därför består behandlingen av hormonbehandling, som innehåller det saknade elementet.
 2. Seborré. Denna sjukdom är ett brott mot talg. Det finns en torr och fet typ av saborei. Den torra typen orsakar mjäll, vilket gör att håret förlorar sin glans. Med oljig seborré visas stora gula skal på huvudet. Mycket ofta är sjukdomen åtföljd av klåda och irritation i huden.
  Den löpande formen av seborrhea orsakar trichoptilosis (tråkigt och färglöst hår).
 3. Trichoclasis. Det kännetecknas av skört hår som orsakats av felaktig vård. Också kan orsaken ligga inom den arveliga faktorn.
 4. Follikulit. Detta är en inflammation i hårsäckarna som orsakas av staffilococcus. Sjukdomen manifesteras av hårdhetens rodnad och utseendet av purulenta formationer.

Terapeutisk terapi

Hittills finns det inget centrum för trichology och kosmetologi, som tillhandahåller tjänster för behandling och restaurering av hår. Specialister som arbetar i dessa centra hjälper till att bestämma hårets tillstånd och rekommendera vilken metod som ska behandlas. Proceduren trichology består oftast i att utföra mesoterapi och plasmahöjning av hår.

Mesoterapi anses vara det mest effektiva sättet att behandla hår. Dess fördel är att det här förfarandet inte är detsamma för alla. För varje patient väljes en separat lämplig komposition, vilken appliceras på ett specifikt område av huvudet.

Denna terapi har följande terapeutiska egenskaper:

 1. upphörande av håravfall
 2. normalisering av talgkörtlarna;
 3. öka hårdensiteten
 4. förbättring av mikrocirkulationen i hårbotten;
 5. normalisering av dermis fysiologiska funktion;
 6. näringstillförsel av folliklar.

Plasmoliftning är en ganska ny hårbehandlingsmetod. Dessutom är dess handlingsprincip något lik mesoterapi. Men om man i föregående metod använder injicerbara tabletter, används plasmapreparat, blodplättar och patientens plasma. Med denna terapi finns det en snabb vävnadsreparation. Dessutom förblir alla levande blodplättar, vilket säkerställer tillväxt och aktivering av alla metaboliska processer.

Plasma lyft för hår ger följande resultat:

 1. ökad syntes av fördelaktiga ämnen;
 2. hämning av håravfall
 3. aktivering av hårväxtfasen;
 4. restaurering av hårstruktur
 5. aktivering av intercellulär metabolism.

Plasma och mesoterapi är kontraindicerad i följande fall: förekomst av allergier, kolelithiasis, tumörer i hårbotten och onkologi.

Utöver ovanstående behandlingsmetoder rekommenderar experter också användningen av biokapillär behandling. Med denna behandling rensas hårbotten och tillväxten av hårsäckar aktiveras. Dess väsen ligger i att applicera en speciell förberedelse på hårrötterna. För att förbättra dess effekt används en speciell ångkapsel. Biokapillär behandling hjälper till att uppnå följande resultat:

 1. stärka hårsäckarna
 2. ökad mikrocirkulation i hårbotten;
 3. förbättrad hårväxt
 4. förhindra skallighet
 5. eliminera mjäll och hudirritation.

Du kan se resultaten efter den första behandlingen. De manifesterar sig i att återställa strukturen av skadat hår och rensa hårbotten. Du kan också märka den friska glansen av strängarna och deras mjukhet.

Hårbehandling hos barn

Baserat på vissa skillnader mellan barn och vuxna finns det behov av separat diagnos och behandling av hår hos barn. Barnets trichology har blivit mycket populär, särskilt i barnsädan, eftersom hårets hälsa måste tas hand om från själva födelsen. Ibland diagnostiseras barn med hypertrichos (överdriven och intensiv hårtillväxt), vilket framgår av de allra första dagarna av ett barns liv. Även hos barn är det mycket vanligt att ha sådana hårsjukdomar som: spindelformade allacia av hår, alopeci, trichoptilosis. Behandling av dessa sjukdomar är användningen av vitaminkomplex.

Kosmetisk trichologi

Trichology och traditionell medicin

Hårtrichologi anses vara en del av traditionell medicin, men trots det lyckas vi ta hand om håret med hjälp av olika populära recept. Till exempel kan många läkemedelsdeckningar från humlekottar, ekbark och kullrot användas mot håravfall. Du kan också använda kastor och burdock olja.

Problemet med splittrade ändar kan elimineras med masker från burdockolja, tvätta huvudet med ett ägg och skölja med nätdekok. För att uppnå bästa effekten kan folkmetoder kompletteras med användning av huvudmassage. I sin tur behandlas skört hår med masker från sådana komponenter som: öl, lera och jojoba. Eftersom hårsträngar är ömma och spröda måste alla masker appliceras med mycket försiktiga rörelser för att inte skada håret. En fullständig behandling av skört hår ligger i tillämpningen av dieter. Först och främst är det användningen av olika vitamin- och mineralkomplex. Du måste också dricka mycket vätskor, i form av vanligt och mineralvatten utan gas.

Ett vanligt problem bland de flesta blonda kvinnor är problemet med tunt hår. För att eliminera det, föreslår traditionell medicin användningen av färglös henna, som idag kan köpas på alla apotek. En annan komponent som hjälper till att öka hårets tjocklek är kefir. Den kan blandas med färglös henna och appliceras på håret. Även kefir kan användas i kompositionen med blå lera.

Trichologist om håravfall

Kosa kallas alltid maiden skönhet. Starkt vackert hår från antiken är en indikator på kvinnors hälsa. Men vad händer om hårets tillstånd är långt ifrån idealiskt? Det finns många sätt, allt från populära "farmors" recept, läkemedel, och slutar med moderna kosmetiska procedurer som erbjuds av skönhetssalonger. Hur man räknar ut var man ska börja?

När ska jag kontakta trichologen

Hårfärg, deras struktur, mängden bestäms på den genetiska nivån. Och för att ändra det är nästan omöjligt. Målning, byggnad ger resultatet, men tyvärr tillfälligt. Och efter alla tricks av trollkarlen ser det "inbyggda" håret mer pitiable än före proceduren: det är tråkigt, skört och mycket tunt.

Det finns knappast en man som räknat förlorat hår. När börjar ljudet larmas?

Friskt och välskött hår utan någon uppenbar anledning över natten börjar inte falla i stora mängder. Detta kommer i början att åtföljas av några av symtomen:

 • Tips delas upp
 • Huvudbitar
 • Mjäll eller andra effekter av hudinfektioner
 • Håret är tråkigt, livlöst
 • Interna sjukdomar manifesteras
 • Mot dessa obehagliga manifestationer går betydligt mer hår bort än tidigare. Då var det dags att besöka trichologen.

Vem är en trichologist, varför behöver vi hans samråd

Vad kan hjälpa till med att besöka läkaren?

 • Först identifiera orsaken till håravfall.
 • För det andra utnämningen av den nödvändiga behandlingen.

Ibland, efter en undersökning, måste patienter söka råd från andra specialister, eftersom trichologen diagnostiserar orsaken till förlust av hår - hormonellt misslyckande eller närvaron av en annan sjukdom.

Men oftare rekommenderar trichologen noggrann överensstämmelse med ett omfattande huvudvårdsprogram, som inkluderar sådana aktiviteter:

 • Korrekt vårdorganisation
 • mat
 • Termiskt skydd
 • Mottagande av vitaminkomplex
 • Applicering av masker
 • Läkemedelsbehandling

Tyvärr är läkare av denna kvalifikation fortfarande ganska sällsynta. Du kan komma till dem i receptionen, kanske i en privat klinik. Och det här är inte billigt alls.

Ju mer relevanta den här artikeln är - rådgivning från trichologer anges helt gratis.

Trichology Tips

Alla råd är indelade i grupper i enlighet med de omfattande program som erbjuds av specialister.

Behöver lära sig hur man ordentligt bryr sig om ditt hår. Det här är obestridligt, det viktigaste av reglerna och inkluderar sådana stunder: Tvättning och kamning av huvudet, valet av medel för dessa förfaranden.

Tvätthuvud

Den mest grundläggande åtgärden från vården av vårdförfarandena bör utföras enligt reglerna:

 • Vatten för tvätt används inte lägre än 35 och inte högre än 45 grader
 • Hårt vatten rekommenderas inte. Du kan mjuka det med hjälp av filter eller kokning. Några droppar citronsaft hjälper till att göra vattnet mjukare.
 • Att tvätta med mjuka massagebevegelser, först nära rötterna, sedan längs hela längden av håret.
 • När du torkar håret efter tvättning är det inte nödvändigt att torka det intensivt med en handduk, det är bättre att linda dem i en mjuk handduk i 20 minuter och sedan ta bort det för att ge håret en slutlig torrhet i luften.

Välja en huvudtvätt

 • Det är viktigt att välja ett schampo enligt din hårtyp. För att förstå huruvida verktyget är lämpligt efter ett eller två applikationer. Om, efter att ha tvättats med ett visst schampo, ser håret grovt, viktat och kammar inte bra - en sådan tvättprodukt bör kasseras.
 • Efter att ha tvättat håret med schampo måste du applicera balsam eller balsam - sköljning. Luftkonditioneringsapparater släpper ut diskmedelets funktion, underlättar kamning, neutraliserar statisk elektricitet. Balsams föder hår på grund av de tillsatta vitaminkomponenterna, vilket ger elasticitet och silkiness till frisyren.
 • Shampoo och balsam är bättre att använda samma märke, de är speciellt konstruerade med nödvändig konsistens med varandra.

Kombinera hår

Dessa regler gäller för att kamma hår efter tvätt och till den dagliga toaletten.

 • Viktigt: vått hår får inte kammas. Efter tvättning måste de torkas.
 • Kort hår ska vara kammade från rötterna till ändarna.
 • I de långa krullarna kammade de första ändarna, sedan gå till rötterna, medan de stöttar strängen med sin fria hand.
 • När kammar rörelsen ska vara jämn, inte skarp.

Choice kam

 • Du kan inte använda plast- eller metallhårborstar, de skadar hår och orsakar ännu mer håravfall.
 • Det är bättre att välja träborstar eller borstar medan tänderna inte ska vara för täta och skarpa.
 • Verktyg för kamning ska behandlas med tvålvatten och torkas direkt efter inköp, i framtiden ska det ske varje vecka.
 • I inget fall kan man inte använda någon annans kam.

Huvudmassage

 • Varje dag, medan kammar, bör en massage utföras, vilket ger det bästa blodflödet till hårbotten. För att göra detta kan du ligga ner eller sitta ner och luta huvudet. Gör en serie av massagecirkulära rörelser i hårbotten, hoppa över trådarna genom fingrarna och borsta sedan håret med en borste i flera minuter utan att höja huvudet.
 • Massage kan utföras före varje huvudtvätt med hjälp av specialverktyg som köpts på apotek eller gnuggar en sammansättning av växt- och eteriska oljor av rosmarin, tea tree, calendula, koriander, jojoba, ylang ylang i de cirkulära rörelserna i hårbotten.

Termiskt skydd

Kvinnor som lider av håravfall bör använda varma stylingprodukter med omsorg.

 • Om möjligt överge användningen av tång, strykjärn, hårtork, de kommer att försvaga krullarna ytterligare och torka ut huden.
 • Om du fortfarande behöver göra styling, måste du tvätta huvudet innan du lägger dig, helst med en vårdande mask.
 • På sommaren skydda ditt hår mot sol exponering, temperatur förändringar, gå ut i panama eller tyg.
 • På vintern är det också nödvändigt att täcka huvudet med en hatt eller halsduk, detta kommer inte bara att spara dig från förkylning, men hjälper också att ge håret den nödvändiga värmen.

Välja en frisyr

Om håret snabbt gallrar, är det första som kommer att tänka på att göra håret mer voluminöst. Detta är inte det klokaste beslutet.

 1. I denna situation är inte acceptabel perm.
 2. Också kontraindicerade hårförlängningar, förvävning av "afrikanska" flätor.
 3. Vid flätning av håret i svans och flätor är det nödvändigt att se till att elastiken inte är för snäva.
 4. Det är bättre att skjuta upp hårfärgning eller att välja en naturlig färgkomposition (henna, basma), utan ammoniakinnehåll.

Rätt näring

Enligt observationer trichologists mycket negativ inverkan på tillståndet i håret har svårt diet eller matsmältningssjukdomar orsakade av undernäring. För att undvika detta måste du tänka på din kost.

 1. Den dagliga rationen bör berikas med animaliska proteiner (ost, mjölk, keso, fisk, kött)
 2. Var noga med att inkludera i livsmedelsprodukter som innehåller fleromättade fettsyror (fet fisk, olivolja, nötter)
 3. Ät mer vitaminhaltiga livsmedel (frukt, örter, bär, grönsaker)
 4. Mycket användbart för friskt hår sådana fruktgrödor: lök, potatis, hallon, aprikoser, squash. Den obestridde ledaren för att stärka hår anses vara en färsk ananas, som ingår i dess sammansättning bromelain kan eliminera överskott av talg.
 5. Under behandling av håravfall är det nödvändigt att utesluta från kost, konserveringsmedel, rökt mat, för söt och fet mat, alkohol.

Tar vitaminer

Läkartrigologen kommer definitivt rekommendera att ta en kurs om att ta komplexa vitaminpreparat som innehåller mineraler, vitaminer och mikrodelar. De är speciellt nödvändiga under våren och hösten när krullarna är utsatta för den högsta förlusten. Formuleringar bör innehålla:

 • Vitamin A, som innehåller antioxidanter, kommer att ge hårbotten med den nödvändiga fukten, stärka folliklarna och ge hårstyrkan.
 • Vitamin B7 (biotin) kallas också tillväxt vitamin, tack vare vilket det producerar de aminosyror som är nödvändiga för hårlinjens struktur.
 • E-vitamin kommer att lätta håret från brittleness, genom att förhindra förlust av fukt från hårflakorna.
 • Vitamin C fungerar också som ett skydd mot torkning av hår.
 • Zink som reglerar aktiviteten hos talgkörtlar.
 • Selen, stimulerande hårväxt
 • Svavel, med deltagande som syntesen av kollagen uppstår - grunden för huden, benen och håret.
 • Kalsium, brist på detta element väcker hårförlust.
 • Folsyra, som ger hårväxt, genom produktion av nya celler.
 • Silikon, som hjälper till att producera elastin, som är nödvändigt för att ge hårstyrka och elasticitet.

Användning av terapeutiska medel

 1. Mesoterapi kurs. Det genomförs med hjälp av terapeutiska injektioner som injiceras i hårbotten. Sammansättningen av läkemedlet: vitaminer, tillväxtstimulanser, spårämnen.
 2. Läkemedelsspecialisten bör utses strängt individuellt och endast efter inspektionen. Självmedicinering är oacceptabel.
 3. Användningen av speciella terapeutiska schampon, lösningar och serum, som har en målinriktad effekt och en hög koncentration av hjälpkomponenter. Med tanke på att instruktionerna kommer att följa strikt, kan du exempelvis använda sådana medel: Silokast, Minoxidil, Revasil.

Användningen av masker och andra recept av traditionell medicin

Folk recept för håravfall är ganska effektiva. Dessutom kan de användas oberoende, utan stora kostnader.

 • För beredning av masker använd naturliga vegetabiliska oljor (mandel, oliv, linfrö, burdock)
 • Väl lämpade produkter som innehåller naturligt protein: ägg, gräddfil, kefir.
 • Oumbärliga avkok för sköljning av medicinska växter (björk, kamille, kardborre, kalendula, nässla)
 • Vid intensiv håravfall, utesluta irriterande komponenter från recept: vitlök, senap, citronsaft, alkoholhaltiga ämnen.

Trichology - behandling av håravfall

Alert bör intensiv håravfall

Byte av hår på huvudet är ett naturligt och normalt fenomen. Men om håren faller ut i bunkar, när du tvättar ser du en förlust för att stränga, har bala fläckar dykt upp - i alla dessa fall är det nödvändigt att omedelbart kontakta en tricholog, en specialist vid behandling av hårbotten och håret. Endast en läkare kommer att kunna identifiera orsaken till förlusten och förskriva adekvat behandling.

När trichologens hjälp är nödvändig

Så snart du märker förlust av hår, en kränkning av hans tillstånd eller läget i hårbotten, gå till en specialist så snart som möjligt. Endast genom att identifiera orsaken med hjälp av forskning kan läkaren kunna ordinera rätt behandling och i allmänhet lösa problemet, bevara hårets hälsa. Vi listar de tecken som du behöver kontakta doktorn:

 • håret faller kraftigt ut, förlusten är intensivare än någonsin;
 • gallring på huvudet;
 • mjäll som inte går undan med upprepad schamponering
 • problem med torrhet, bräcklighet, deras generellt deprimerade och tråkiga tillstånd;
 • mycket långsam tillväxt
 • intensiva nedskärningar längs hela längden.

Varför är det viktigt att inte missa ett ögonblick och att konsultera en läkare i tid? Eftersom förlusten av tid kan leda till det faktum att mindre problem blir ett allvarligare problem - alopeci eller fullständig skallighet.

Specialisten hjälper dig att göra rätt diagnos och ordna en adekvat behandling.

Tips från trichologer för hårvård: med utseende på skalliga fläckar, skalliga fläckar, intensiv håravfall, fördröja inte besöket till läkaren, använd inte olika salvor, formuleringar och olja från de "populära recepten". Endast en kvalificerad undersökning av huvudets tillstånd, huden kan lösa problemet, läkarna kommer att ge rekommendationer och förskriva behandling.

Kortfattat om trichology som en vetenskap

Ur den moderna vetenskapens synvinkel är trichology fortfarande inte en självständig vetenskap och hör hemma till dermatologisk kosmetologi. Trichology behandlar studien av vårt hår och hårbotten, samt utvecklingen av moderna sätt att lösa dessa problem.

I dagens värld står människor alltmer inför problemen med håravfall och till och med deras fullständiga försvinnande. Anledningen till detta är många. Därför är forskning och utveckling av nya metoder för behandling av sjukdomar, en gradvis studie av situationen i varje enskild fall, med hänsyn till fysiologi och anatomi hos en person, liksom hans egenskaper, så nödvändiga. Trichology behandlar den komplexa studien och behandlingen av problemet med håravfall.

Vad ingår i behandlingen

Trichology ger behandling av håravfall. Så, vanligtvis innebär behandlingen flera steg:

 • I receptionen frågar doktorn patienten om problemets natur, hur länge och hur intensivt utfallet är, vilka orsaker kan orsaka detta fenomen, enligt patienten.
 • Ytterligare klagomål om hälsotillståndet undersöks, eftersom många faktorer och sjukdomar i kroppen påverkar håret.
 • Läkaren bedömer det allmänna tillståndet hos patientens hud och naglar.
 • Trichoskopi är nästa steg i undersökningen, det inkluderar förfarandet för att diagnostisera hår, hårbotten och andra diagnostiska metoder, inklusive en studie av blodprov för detektering av dolda patologier.
 • Om det är nödvändigt kommer trichologen att ordna ett samråd med smala specialister, inklusive ett immunogram och en immunologs samråd, en analys av allergiska reaktioner (klåda och intensiv förlust av strängar kan orsakas av allergier) etc.; Dessutom undersöks en patients endokrina system, och hormonnivåerna kontrolleras.

Först efter det kommer du att få kvalificerad rådgivning från trichologist från aktiv håravfall: Vad ska man göra, hur man behandlar och behåller ditt hårs tillstånd.

Varför faller håret ut

Skälen till förlusten är olika. De bestämmer specialisten. De vanligaste är sådana:

 • hormonella förändringar eller störningar som orsakas av olika orsaker, såsom graviditet, amning, hormoner eller hormonförstöring.
 • brist på vitaminer eller mineraler, associerade antingen med en obalanserad diet eller en passion för monodieter;
 • komplexa och allvarliga sjukdomar där behandling av kemikalier eller strålning
 • otillbörlig användning av vårdprodukter, i synnerhet överdriven entusiasm för att dra och krulla håret med användning av värmevalsar, krusningsjärn, tångar etc.
 • exponering för hårtemperaturfluktuationer, överdriven exponering för solen och följaktligen glut hår ultraviolett;
 • vårdfel: användning av oregelbundna kamar, stift, knipande hår och störning av deras naturliga näring samt andra mekaniska effekter av planen samt permanent färgning med aggressiva färgämnen och ljusmedel;
 • stressigt tillstånd orsakar ofta håravfall hos kvinnor och män;
 • hårbottensvamp;
 • dåliga vanor.

Således är det ganska svårt att ta itu med orsakerna till nedfallet utifrån kunskapsartikeln. En specialist behöver hjälp.

Behandlingar för behandling av håravfall

Det bör omedelbart varna att ett enda universalmedel och en enhet som gör det möjligt att snabbt återställa förlorat hår idag inte existerar. Behandling, som regel, tar lång tid och görs på flera sätt. Tänk på vad experterna för närvarande använder för behandling av prolaps och alopeci.

En erfaren trichologist kommer att förskriva det mest effektiva förfarandet för behandling

Bland de mest populära förfarandena är följande:

 • hårdvaruk Cosmetology - det är ett komplex av terapeutiska manipuleringar, inklusive inom ramen för hårdvaruk Cosmetology, en vakuummassage av huvudet ordineras vanligtvis när hårrotet är utbildat och blodcirkulationen i kärlen förbättras.
 • hårväxtstimulering utförs med användning av mikroströmbehandling;
 • elektrofores och laserterapi är också föreskrivna; i det första fallet leder terapi till tillväxt av nytt hår, i andra hand - behandlingen baseras på användningen av en kall laser.

Friskt hår kommer som regel endast efter en omfattande behandling, som inkluderar en kombination av terapeutiska förfaranden med hjälp av extra medel.

Ett integrerat tillvägagångssätt för behandling

En studie med trichogram och råd från en tricholog för håravfall hjälper till att bota problemet och förhindra alopeci. För en liten förlust räcker det med att använda speciella schampo och vårdprodukter. I allvarligare fall krävs en rad åtgärder.

Men förutom läkarmottagningar och procedurmekanismer rekommenderar läkaren säkert att du använder följande enkla tips i daglig hårvård:

 • Att äta rätt - kroppen behöver mineraler och vitaminer, så maten måste balanseras, i vissa fall föreskrivs multivitaminberedningar, liksom vitaminer som har en direkt inverkan på hårets skick och hälsa.
 • Kamma håret så ofta som möjligt, minst 5 gånger om dagen. När du kammar, ta bort en tunn kam med täta tänder, och använd en breddad kam av naturligt trä bättre. För att förhindra att håret riva och skadas medan du kammar, måste du kamma längden från mittdelen till spetsarna. Trichologists rekommenderar inte att kamma vått hår - de är mer ömtåliga och spröda.

Träkam - det bästa valet för daglig vård

 • Tvätta ditt hår också, behöver skickligt. Om du är van vid att tvätta håret varje dag och ännu värre, då två gånger om dagen, då har du stor risk för förlust på grund av schampoens konstanta påverkan på håret, torkning med hårtork, etc. Om du inte kan tvätta och du är orolig för Detta orörda utseende på ditt snabbt rotiga hår, försök med en specialist att välja rätt vårdsprodukter som kan appliceras varje dag utan att äventyra hårets skönhet och hälsa.

Rådet. När du tvätter håret överdriv inte det med varmt vatten. Det är bättre att tvätta fettet från håret vilket inte hjälper, men rötterna kan skapa överhettning och ytterligare problem.

Tvätta ditt hår också

Hårets skönhet beror på deras hälsa. Om du märker den minsta avvikelsen från normen i hårets utseende, rusar du till trichologisten: Ju tidigare behandlingen börjar, desto snabbare och effektivare är den.

Hårläkare

Många vet fortfarande inte att det finns en läkare av hår - en tricholog. I den här artikeln kommer jag att berätta för vem vi är, vad vi gör, och ger också ett par tips från kollegor om hårvård.

Trichologist - allmän information

Trichologist är specialist på hår och hårbotten.

Dermatolog av smal specialisering, som uteslutande handlar med hårsjukdomar - svampskador (mjäll), skallighet och andra.

Trichologists kompetens omfattar behandling av skallighet, behandling av håravfall hos män och kvinnor.

Han studerar strukturen, tillväxtfaserna hos normalt (oförändrat) hår och utvecklar också teoretiska och praktiska metoder för att förebygga sjukdomar och behandla hår och hårbotten.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Vilka sjukdomar behandlar trichologisten?

 • Diffus alopeci (alopeci);
 • Fokal (avel) alopeci, cirkulär, avel alopeci;
 • Telogenalopeci (håravfall, diffus alopeci);
 • Androgenetisk alopeci;
 • Grått hår (för tidigt och tidigt grått);
 • mjäll;
 • seborré;
 • Förändringar i hårets utseende - dullhet, brittleness, split ends etc.;
 • Hirsutism, hypertrichos;
 • Asbestlök;
 • Håratrofi;
 • Purulent inflammation av hårsäckar;
 • Tunt hår
 • Ringformigt hår;
 • Lupus erythematosus;
 • Mentagra;
 • Mykoser (svampsjukdomar);
 • Scab (favus);
 • microsporia;
 • Trichophytosis (ringorm);
 • Pedikulos (löss).

En trichologist är en doktor som utbildades inom området trichology. Som regel utbildas läkare i denna specialisering efter att de fått professionell kunskap inom dermatologi, eftersom dessa discipliner är sammankopplade.

trichologist

Trichology är en gren av medicin som studerar hårbotten och håret själv. Följaktligen måste trichologen ha kunskap och färdigheter för att kunna diagnostisera och behandla sjukdomar i huvudets och hårets hud.

Trichologist bör ha följande kunskaper och färdigheter:

 • hur manifesteras sjukdomar i hårbotten och håret;
 • befintliga metoder för behandling av patologier i denna grupp, med hänsyn tagen till patientens ålder och andra omständigheter;
 • utföra olika diagnostiska förfaranden;
 • tillhandahållande av nödvändig dokumentation (hänvisning till närstående specialister, sjukskrivning) vid behov
 • faktorer som ökar sannolikheten för att utveckla sjukdomar i hårbotten och håret;
 • metoder för primärt och sekundärt förebyggande av dessa patologier;
 • vårdregler enligt hår och hårbotten.

Barnens tricholog

Barnens trichologist är en läkare som bedriver diagnos och behandling av sjukdomar i hårbotten och hår hos barn.

Förutom träning inom trichology bör denna specialist förstå barn för att välja behandling i enlighet med patienternas åldersegenskaper. Naturen hos hårproblem hos barn är något annorlunda än de som diagnostiserats hos vuxna.

Sålunda finns nästan inte några patologier som trikotilos, trichonodos och trichoclasi hos små patienter. Detta förklaras av det faktum att aggressiva medel (t.ex. hårfärgning) och metoder (blåstorkning) sällan används vid vård av barns hår, medan de är en samtidig faktor vid utvecklingen av dessa sjukdomar.

 1. Sjukdomar som barnläkaren ofta möter inkluderar olika typer av mykoser, eftersom barn ofta leker med husdjur och andra barn, och inte följer reglerna för personlig hygien.
 2. Pedikulos ingår också i listan över vanliga barndomssjukdomar i hår.
 3. Av stor betydelse i barns trichologs utövande är medfödda avvikelser i hårbotten och håret.

Det finns följande medfödda sjukdomar i hårbotten och håret:

Spindigt hår

När denna sjukdom på håret finns sälar som alternerar med tunnare ställen längs hela stångens längd, vilket gör att det ser ut som en spindel. På tunnare ställen bryts håret av, så hårets längd, som regel, inte överstiger en och en halv centimeter. Folliklarna är igensatta med död epitel, och huden på huvudet med denna sjukdom blir en rivare.

Denna sjukdom manifesterar sig omedelbart efter födseln, när pistolen ersätts med normalt hår.

Bambu hår

Med denna anomali består håraxeln av fragment som pressas in i varandra, vilket gör håret att se ut som bambu. Sjukdomen utvecklas på grund av en ärftlig defekt i strukturen hos aminosyran som är en del av håret.

Twisted hair

I denna patologi tar håret (oftare i tjejer) formen av en spiral, eftersom den vrids runt sin axel flera gånger. Patologisk form har inte hela hårlinjen, men bara håret i specifika områden. Dessutom är håret vridet, det är mycket tunt och snabbt riva nära roten, har en grå färg.

Hudläkare-trichologist

En dermatolog-trichologist är en läkare som samtidigt utför en trichologs och dermatologs uppgifter (en specialist på hudsjukdomar).

Trichology och dermatologi är nära sammanhängande, därför är kombinationen av dessa specialiteter ett vanligt fenomen i modern medicin. Denna läkare behandlar både hårproblem och hudsjukdomar som kan påverka inte bara huvudet utan även andra delar av kroppen.

Ett exempel på sådana sjukdomar kan tjäna olika mykoser, psoriasis. Dessutom behandlar denna specialist även hudsjukdomar som inte påverkar hår och huvud (urtikaria, dermatit, kontaktallergier).

kosmetolog trichologist

En kosmetolog-trichologist är en specialist som behandlar hårsjukdomar och kosmetiska hudfel (akne, pigmentfläckar, för tidiga rynkor). Dessutom utför han olika hudvård och behandlingar (ofta på ansikte, nacke och décolleté).

Kosmetologen-trichologisten utför följande procedurer:

Hudrengöring

Denna procedur innefattar avlägsnande av komedoner (sebumproppar som täpper porer) med hjälp av händer eller en ultraljudsanordning. Näringsämnen tränger bättre genom de rengjorda porerna i huden och eventuella behandlingar eller behandlingar för detta blir mer effektiva. Därför är rengöring ett av de mest populära förfarandena inom kosmetologi.

massage

Det finns många tekniker för att massera ansiktet och / eller huvudet. Massage kan vara punkt (effekt på speciella punkter), lymfatisk dränering (lymfutflödeskanalerna masseras), tonisk (sträckningsrörelser längs massagelinjerna). Tekniken är vald beroende på det problem som patienten tog upp i trichologen.

Anti-aging injektioner

Dessa injektioner är utformade för att bekämpa ansiktsrynkor. Som en aktiv ingrediens i sådana injektioner används botulinumtoxin, vilket orsakar muskelavslappning, vilket leder till att hudvecken slätas.

peeling

Denna procedur innefattar djuprengöring av huden med slipmedel. Även för avskalning kan man använda olika syror som korroderar det övre lagret av epidermis.

Den terapeutiska effekten av denna procedur är att efter det att det övre skiktet har avlägsnats börjar den aktiva tillväxten av celler, varigenom hudtonen jämnas och fina rynkor mjukas ut.

När behöver jag registrera mig hos en tricholog?

Alla terapeutiska åtgärder som tas i början av en sjukdom är mycket mer effektiva. Därför, när patologiska förändringar i håret eller hårbotten upptäcks, kontakta omgående trichologisten.

Det finns följande patologiska tillstånd där du måste anmäla dig till trichologen:

 1. i mer än 30 dagar överskrider antalet förlorade hår normen;
 2. Det finns en eller flera lesioner på huvudet med en märkbar gallring av hår eller fullständig skallighet.
 3. hårförlust elasticitet, glans, styrka och alla oberoende försök att eliminera dessa problem (masker, schampo förändring) ger inte resultat;
 4. håret blev för fet på rötterna eller längs hela längden, blir smutsigt och starkare än vanligt;
 5. hudflingor började exfoliera, bilda riklig mjäll;
 6. på huden dök upp skorpor, sår, svullnad;
 7. Hårsaxelns struktur har förändrats (det har blivit tunnare, ojämn, delad);
 8. Det fanns klåda i ett visst område eller över hela huvudet.

Var tar trichologist?

Trichologist, som andra läkare, tar in ett sjukhus, klinik eller någon annan medicinsk institution.

Hårproblem idag är ett vanligt problem och följs ofta av försämring av hud och naglar. Därför är detta yrke efterfrågat i skönhetsindustrin, och ofta är trichologer bland personalen hos institutioner som tillhandahåller tjänster för kropp, hud och hårvård.

Behandling av trichologist

Den behandling som trichologen föreskriver beror på orsaken till sjukdomen. Liksom med alla kroppssjukdomar är den mest effektiva komplexa terapin, som består av tre huvudområden.

Det finns följande behandlingssteg hos trichologist:

 1. de viktigaste;
 2. symtomatisk;
 3. ytterligare.

Den huvudsakliga behandlingen hos trichologen

Huvudbehandlingen är vald individuellt beroende på den faktor som orsakade sjukdomen.

 • Vid mykoser eller infektioner visas terapi, främst för att eliminera skadliga mikroorganismer från hårbotten.
 • Om orsaken till hårproblem har blivit en obalans av hormoner, är det nödvändigt att korrigera den hormonella bakgrunden.
 • I de fall där problem utmärks av felaktig vård väljer trichologen de medel som är lämpliga för patientens hårtyp.

Symtomatisk behandling med trichologist

Förutom åtgärder som syftar till att eliminera grundorsaken kan trichologen ordinera en symptomatisk behandling, vars syfte är att eliminera sjukdoms manifestationer. Detta är nödvändigt i de fall sjukdomen uppvisar patienten svårt obehag (intensiv klåda, torr hud).

Behandling av denna typ innefattar användning av olika mjukgörare, smärtstillande medel, antiinflammatoriska läkemedel.

Ytterligare behandling av hår och hårbotten hos trichologist

Syftet med ytterligare (underhåll) behandling är att snabbare återvända patientens friska hår. För att göra detta, föreskrivna rutiner som påskyndar hårväxten, normalisera talgkörtlarna på huvudet, stärka håraxeln.

Det finns följande typer av hårdbehandlingar:

I detta förfarande injiceras olika läkemedelslösningar i hårbotten genom injektion. Lösningen innehåller som regel flera läkemedel som väljs utifrån patientens problem. Eftersom det finns flera typer av läkemedel med olika effekter, har mesotherapy en komplicerad fördelaktig effekt på huden och håret.

Kärnan i denna metod är att trichologen med en speciell enhet i form av en kam "kamar" patientens hår. Utsläppen av elektrisk ström matas genom apparaten, vilket leder till att hårsäckens näring förbättras och följaktligen börjar håret växa snabbare.

Principen för förfarandet är införandet av droger i hårbotten med hjälp av en elektrisk ström. En gasbindad blötläggning i preparatet appliceras på patientens huvud (om det finns lesioner placeras servetterna ovanpå). Då ansluts elektroderna till servetterna, genom vilka strömmen tillförs.

 • Massage.

Massera huvudet kan vara manuell eller hårdvara. I det första fallet utförs effekten på huden med fingrar, i det andra - med en anordning i form av en sugare. Massage förbättrar blodcirkulationen, vilket påskyndar förnyelsen av håret kraftigt.

I processen med kryoterapi utsätts hårbotten för flytande kväve, som har en mycket låg temperatur. Kall har en positiv effekt på hårbotten, speciellt när sebaceous körtlar dysfunktion.

Trichologist tips

En betydande mängd hårsjukdom uppstår när patienten under lång tid ignorerar gällande regler för hårvård. En annan faktor som leder till sjukdomar i hårbotten och håret är en obalanserad diet. Det finns andra orsaker till hårstörningar som kan korrigeras oberoende av patienten.

Om du i tid ska rätta till alla brister (vård, kost) kan du undvika förlust, torrhet, skört hår och andra problem. Därför är det av stor betydelse att i praktiken av trichologen ge patienterna råd om förebyggande av hår och hårbotten.

Följande regler hjälper till att undvika många hårproblem:

 1. Avslaget på användning av utländska kamar, hattar;
 2. Användningen av hattar för att skydda håret från förkylningen, solen;
 3. Använd på sommaren speciella hårprodukter med solskydd filter;
 4. förebyggande av överhettning eller överkylning av hårbotten;
 5. inkludering i kost av livsmedel med vitaminer i grupp B (magert kött och slaktbiprodukter, spannmål, nötter);
 6. vägran av metallkammer och metallhårtillbehör
 7. respekt för vått hår (i detta tillstånd är de särskilt sårbara);
 8. Tvätta håret inte mer än en gång var tredje dag;
 9. Val av schampo och andra produkter i enlighet med typen av hårbotten;
 10. När du torkar håret med en hårtork bör du använda den genomsnittliga och inte den maximala temperaturen på luftstrålen.
 11. När du räker eller krular hår med tång, strykning eller andra enheter, måste du använda specialverktyg som skyddar mot värmeffekter.

Intervju med trichologist

- Ekaterina Andreevna, vad är trichology, och vad gör trichologen?

- Trichology är ett fokuserat område av dermatologi som studerar problemen med friskt hår, både på huvudet och på kroppen. Därför behandlar trichologer sjukdomar i samband med hårets tillväxt eller tillstånd.

- Vilka problem hanteras du oftast?

- Vanligtvis kommer de till oss med klagomål om håravfall eller ökat fettinnehåll i hårbotten. Hårt förlust kan börja av olika skäl. Det kan orsakas av olika sjukdomar, operationer, förlossning, stress eller strikta dieter, på grund av vilka kroppen förlorar näringsämnen. Hår kan också falla ut på grund av endokrina störningar - problem med sköldkörteln eller hypofysen, eller som en följd av obalans mellan könshormoner av man och kvinna - androgenetiskt, det händer hos kvinnor men är mer karaktäristiskt för män. Fokal håravfall kan också observeras med en tendens till atopisk dermatit och problem med immunsystemet.

Och hårets ökade fettinnehåll kan vara genetiskt bestämt, men oftare ligger orsaken till endokrina störningar.

- När ska jag gå till frisören, och när - till doktorn?

- Du måste gå till frisören för att stödja hårets utseende när det inte finns några synliga problem. Han kommer också att hjälpa till att välja hårvårdsprodukter, dessutom med splittrade ändar, förutom en frisör, kommer ingen att göra någonting. Och här, om kosmetiken som frisören erbjuder, inte hjälper, hårets tillstånd förvärras, de blir för torra eller för fet, eller de faller ut hårt - det här är en anledning att konsultera en läkare.

- Hur är mottagningen hos trichologen?

- Som alla läkare. Trichologist samtalar med patienten, upptäcker vilka händelser som har hänt i sitt liv de senaste sex månaderna, eftersom håret börjar reagera på stress eller förändringar i kroppen efter tre till fyra månader. En person kan redan glömma vad som hände med honom, och hans hår kommer att "komma ihåg". Efter samtalet genomför vi en inspektion, undersöker frekvensen och naturen hos hårväxten. Vid behov utpekas samråd med ENT-läkare, tandläkare, endokrinolog, neuropatolog eller terapeut.

I behandlingen använder vi externa medel - salvor, lotioner, balm etc. Om nödvändigt, föreskriva användning av tabletter eller fysioterapi. Från fysioterapeutiska metoder använder vi oftast D'arsonval, vilket förbättrar hudens mikrocirkulation och hårnäring. Samma effekt och lasern.

- Hur hittar man en tricholog?

- Det är svårt att hitta en tricholog direkt, men du kan vända dig till en hudläkare med problem med hårets hälsa - han har all nödvändig kunskap.

Hem hårvård - råd från en trichologist

Om hur ofta du behöver tvätta håret, hur man bryr sig om ditt hår på sommaren, är det möjligt att bota delade ändar och mycket mer

Minimal hårvård bör inkludera inte bara korrekt tvättning, men också ett antal andra procedurer, som berättades av en hudläkare, tricholog, Ekaterina Petrenko.

Tvätta eller tvätta

Man tror att du måste tvätta huvudet så lite som möjligt, helst en gång i veckan, och om du gör det oftare, börjar talgkörteln att bli "galen" och producera mer talg. Men det här är bara en myt.

"Du måste tvätta håret eftersom det blir smutsigt - det är all regel. Det finns ingen enda norm för alla människor. Någon tvättar ordentligt sitt hår varje dag, och det är inget fel med det.

Tvärtom är det dåligt om en person sträcker sig konstigt på sättet att tvätta håret.

Och någon tvättar vanligtvis sitt hår en gång i veckan, och det här är också bra. Sebaceous körtel producerar så mycket talg som det borde enligt den hormonella bakgrunden. Det är omöjligt att tämja det eller träna det, säger specialisten.

Men irrationell hygien, enligt henne, kan vara skadlig. Antag att en person skulle vara bra att tvätta sitt hår en gång vart tredje dag - om den tredje dagen rotzonen är fet, ser frisyren sig gammal ut. Men på grund av typen av verksamhet (till exempel som i offentliga människor) tvättar han sitt huvud varje dag. Då hårbotten torkar ut, eftersom den skyddande lipidfilmen ännu inte har tid att bilda, och den har redan tvättats bort. Sådan hud är alltid mer utsatt, inflammation och hårproblem kommer att uppstå oftare, förklarar doktorn.

Erforderligt minimum

I vården av varje person som bryr sig om hans hår, förutom schampo, måste det finnas en balsam balsam - den appliceras i 3-4 minuter efter varje tvätt och bara på håraxlarna, inte på rötterna.

En gång i veckan måste du applicera en näringsriktig omstruktureringsmask (i stället för eller efter en balsam) - den väljs utifrån hårets tillstånd: en för blondiner, en annan för färgat hår etc.

Om flertalet kvinnor redan är vana vid luftkonditioneringsapparater och masker, är det spraytermiska skyddet ännu inte mycket populärt hos oss, men det bör tas hand om. Den appliceras innan du går ut till den aktiva solen, innan du färgar, innan du torkar med en hårtork.

"Solning är skadligt för håret såväl som för huden. Det är bättre att gömma håret i solen, för efter sommaren måste de återställas under mycket lång tid efteråt. Termiskt skydd behövs i daglig vård, och om du är på semester, sola målmedvetet måste du täcka håret med en hatt. Och termiskt skydd, liksom solskyddskräm, bör förnyas efter varje nedsänkning i vatten ", varnar E. Petrenko.

Split ends

Detta, enligt doktorn, är ett kombinerat problem: "Det händer att håret är delat från en längd av 1-2 cm. Då är det här en fråga till trichologen. Om denna skada är en viss längd, då är det mer normalt än onormalt, då behöver du arbeta med en frisör. Här vill jag notera att het sax är en annan myt, de slutar inte lödda. Därför spelar det ingen roll om du skär ditt hår med en sax eller med en kall sax. "

Sjukskötsel och åldersvård

Lyckligtvis förstår människor alltmer att fokus inte borde vara på behandling utan på förebyggande. Vid varje ålder ska vården vara så rationell som möjligt, kombinerad. "Inget behov av att vänta på sjukdoms manifestationen i alla sina färger. Därför är det viktigaste för både unga och gamla patienter att sköta vård och i god tid samråd med en läkare, säger trichologen.

Det bör också förstås att livsstilen påverkar ditt hår: en hälsosam kost, fysisk aktivitet och bra humör hjälper till att undvika problem inte bara med hälsa utan också med hår och hud. Eftersom både hud och hår är en spegel av kroppens inre tillstånd.

Samtidigt är det inte möjligt att hantera grå hår: "Hittills kan forskare inte förklara mekanismen för gråhårets utseende, den moderna vetenskapen vet inte vad man ska göra för att fördröja denna process. Men jag måste säga att med komplex och kombinerad behandling av olika hårproblem observerar vi ofta en "bieffekt" i form av att minska antalet gråhår. Det är dock fortfarande oklart varför det här är exakt vad som händer. "

När det gäller de olika drogerna, enligt E. Petrenko, kan du använda multivitamin-mineralkomplex med en universell komposition som fungerar på hela kroppen. "Men jag skulle råda använda specifika medel, vad kallas hår och nagelkomplex, enligt doktors föreskrift, säger specialisten. - Och inte för att de kan skada, men på grund av den stora mängden är det väldigt svårt att välja vad som verkligen fungerar, och detta beror på varje enskild persons behov. Jag föreskriver sådana läkemedel i kombination med omega-3-omättade fettsyror under hösten-vintern, och på våren, sommaren och början av hösten anser jag att detta är opraktiskt. Rationell näring ger mycket mer nytta. "Nästa Artikel
Varför syns hårklippningar hos kvinnor och hur man tar bort dem?