Oljigt hår: orsaker och metoder för kamp


Artikelns innehåll:

 1. Orsaker till hög fetthalt
  • Varför håret är fet
  • På grund av täta tvättar

 2. Vad man ska göra för snabba resultat
 3. Sätt att bekämpa
  • schampo
  • Henna Masks
  • Lera masker
  • Maskrecept
  • peeling
  • sköljning

 4. Vårdfunktioner

Många kvinnor står inför problemet med hårt hår. Någon anser att denna defekt är en sjukdom, någon en kosmetisk defekt. I alla fall är det viktigt att förstå att fet hår är ett resultat av felaktigt (överdriven) arbete i talgkörtlarna. Under normala förhållanden fuktar den producerade fettet hårbotten och skyddar hårfollikeln. I andra fall har det en destruktiv effekt: förutom estetiska problem kan det prova försvagning och förlust av hår.

Orsaker till fet hårbotten

Innan du börjar eliminera effekterna av ökad fet hud i hårbotten, är det nödvändigt att identifiera huvudorsakerna. För att utan att skapa en provocerande faktor kan någon åtgärd vara ineffektiv.

Varför hår blir fet

Om du i naturen är ägare till normalt hår och plötsligt står inför detta problem, var uppmärksam på följande faktorer som kan vara närvarande i ditt liv:

  Frekvent stress. Ibland kan överdriven fysisk eller mental stress, som kroppen är svår att hantera, påverka den ökande aktiviteten hos talgkörtlarna.

Irrationell mat. Vanliga tilltugg på snabbmatsrestauranger, kolsyrade drycker, alltför fet och kryddig mat kan ha en skadlig effekt på håret. Sådana produkter bör uteslutas från kosten.

om läkemedel. Användningen av vissa läkemedel, som antibiotika, antidepressiva medel, hormonella preventivmedel, kan påverka vissa funktioner hos kroppen. I det här fallet rekommenderas att behandlingen pausas (efter samråd med din läkare) för att bekräfta eller eliminera misstankar.

Ärftlighet. En stor roll spelas av genetiken. Du måste bara acceptera problemet och minimera det på olika sätt.

Ändra hormonella nivåer. Det kan också påverka utseendet på strängar av "istappar". Det här är inte bara vissa dagar i kvinnocykeln utan även puberteten, graviditeten, amningen, klimakteriet. I det här fallet skulle det bästa alternativet vara att kontakta en terapeut eller endokrinolog.

Fel vård. Det är mycket viktigt att välja shampoo, balsams, masker för exakt din hud och hårtyp. Bestäm valet av kosmetika kommer att hjälpa som läkare-trichologist och en bra konsult i en specialiserad butik.

Hårtillbehör och hattar. Omfattande bär av hattar, halsdukar, kepsar tillåter inte att huden andas i bokstavlig mening. I det här fallet är det bättre att välja naturliga tyger och material, liksom att ta bort hatten så långt som möjligt.

 • En mängd olika sjukdomar. Om orsaken till feta hårrötter är svår att fastställa är det värt att undersökas för latenta kroniska sjukdomar. Provande faktorer kan vara problem med det endokrina systemet eller matsmältningssystemet. Efter att ha botat från sjukdomen kommer problemet med hår att lösas av sig själv.

 • Efter analys av ovanstående faktorer kan du självständigt bestämma orsaken till fet hår och börja förändra det vanliga sättet att leva.

  Håret blev oljigt på grund av täta tvättar

  Det händer att vi själva provocerar problem med vårt utseende, och fettigt hår är inget undantag. Om du till exempel dramatiskt ändrar hårvårdssättet, kan de "reagera" negativt. Antag att du tvättar ditt huvud varje 4-5 dagar på vintern och våren, och varje dag på sommaren. Efter sådana förändringar, under hösten måste vi agera i samma "rytm".

  Faktum är att håret och hårbotten redan har anpassat sig till de dagliga procedurerna, och talg började utvecklas mer intensivt. För att bli av med fet hår måste du smidigt gå in i den vanliga rytmen (4 dagar). Tvätta först håret varannan dag, försök sedan det två, och senare om tre dagar. Gradvis kommer skalpen att gå in i sitt vanliga "schema".

  Oljigt hår, vad man ska göra för snabba resultat

  Det händer ofta att håret inte ser det bästa sättet, men resultatet behövs så snart som möjligt, det är det inte dags att tvätta och torka håret. För att se färskt och snyggt, kan du använda följande tricks:

   Få torr schampo. Det absorberar överflödigt fett och smuts. Det tar ungefär 10 minuter att använda, och ditt hår kommer att se mycket bättre ut. Som ett alternativ till det underbara schamponet kan du använda mjöl (för blondiner) och torr senap (för brunhåriga kvinnor). Men folkmekanismer är bättre att förhandschecka i en lugn hemmiljö, så att det plötsligt inte finns några incidenter, som allergier eller irritation.

  Du kan bara tvätta och snabbt torka de övre strängarna, men kom ihåg att det här alternativet endast är lämpligt för det uppsamlade håret, och "livslängden" minskar flera gånger, eftersom rena krullar gradvis mättas med fett.

  Uppmärksamhet bör ges till sprayer som hjälper håret att hålla sitt färska utseende längre. De sprutas redan på torkat hår. Många av dem har också effekten av svag fixering.

  Om du är en lycklig ägare till ett bang, kan du bara tvätta henne (det blir mycket snabbare än att tvätta hela huvudet) och samla de återstående strängarna.

  Om situationen är hopplös och det inte finns någon schampo eller spray på sidan, försök att maskera hårets utseende. Tie en halsduk eller ett band, bära en hylsa eller skyddsglasögon över huvudet om vädret matchar.

 • Ett bra alternativ att "maskera" fet hår kommer att vara en hårklippning från flätor eller någon annan med uppsamlat hår. För att göra det bättre att curl, försök lite kamma dem vid rötterna. Så du ger dem volymen, och de blir lite mer lydiga.

 • Sätt att bekämpa hår oljigt

  Det är viktigt att välja rätt grooming procedurer, bland vilka kommer att vara terapeutiska närande masker, sköljning, djupt rengörande hår, borttagande irritation från fet hårbotten. Om du är fast besluten att bestämt bli av med fet hår och sedan behålla dem i ett friskt tillstånd, kommer följande tips att vara användbara för dig.

  Vad schampo att välja för fet hår

  Shampoo är bäst att köpa på apoteket, som presenterar medicinsk kosmetika. Det är medicinskt, eftersom fet hår "lider" från sitt tillstånd. De är mer mottagliga för temperaturförändringar och atmosfärens skadliga effekter.

  Shampoo för denna typ av hår väldigt mycket. Det viktigaste är att själv välja den som är mest effektiv. Vissa märken, till exempel, DAVINES, erbjuder Natural Tech Rebalancing System healing shampoo. Det rengör djupt hårbotten, normaliserar talgkörtlarna, ökar volymen, återställer strukturen hos skadat hår.

  Men den här serien är från klassen "elitkosmetik", och inte alla har råd med det. Därför finns det budgetalternativ, som Schauma 7 örter. I kompositionen finns speciella ämnen som förhindrar hudirritation och försiktigt rengör håret. Efter tvättning behåller de sin färskhet och naturlig glans längre.

  Utländska kosmetiska företag erbjuder sina bästa metoder för att bekämpa fet hår. Det nederländska företaget KEUNE har en linje med schampon P13, det italienska företaget Selective Professional erbjuder sin lösning på problemet med fet hår: Equilibre Pro-Tek shampoo. Företaget Londa har i sin arsenal ett botemedel med flytande keratin för att göra håret mjukt och volymmässigt.

  Användningen av masker för oljigt hår med henna

  Bland hårvårdsprodukter hör primärhet till henna. Detta naturliga ämne absorberar överflödigt fett och höljer varje hår och skyddar det från olika skador. Om du inte tänkte dela med din hårskugga, välj färglös henna. Det har samma helande egenskaper, men färgar inte håret. I vissa fall kan färglösa henna dock färga håret i en gulaktig eller grön nyans.

  Henna säljs i apotek eller butik i små väskor. Vanligtvis beskrivs bruksanvisningen på förpackningen, om inte, följ dessa tips:

   Häll i en djup behållare 1-3 matskedar pulver (beroende på hårets längd).

  Tillsätt några teskedar kokt vatten för att bilda en likformig slam.

  Pensel applicera blandningen på allt hår, speciellt uppmärksamma rötterna.

  Vi rullar upp håret först med polyeten och sedan med en handduk.

  Till en början kommer 25 minuters väntan att vara tillräckligt, senare kan du öka tiden till en timme.

 • Skölj håret med vatten vid slutet av exponeringsperioden.

 • Använd lera masker för fettigt hår

  Lera har en torkningseffekt. Den appliceras på vått hår och väntar ungefär en timme, tvättas sedan av med vatten. Det är bättre att använda grön lera. 1-2 matskedar spädda med 3 teskedar vatten tills en homogen massa. Applicera blandningen på hårrötterna. En timme senare, tvätta av med schampo.

  Det är viktigt att komma ihåg att vanligt kranvatten innehåller mycket sulfater, fluorider och andra tungmetaller. Alla påverkar intensivt huden och kan stimulera fettproduktionen. Så försök att tvätta håret med minst kokt vatten.

  För att förbättra tillståndet av fet hår efter en lermask, kan du använda havssalt (förutsatt att det är naturligt och rengjort). Tillsätt en tsk salt i en stor behållare med vatten och skölj håret.

  Tja hjälp till att klara det överflödiga fettet några oljor. Till exempel druvfrö, jojoba, mandel, tea tree, mint, citron. Försök att välja balm med dessa ingredienser.

  Receptar hemlagade masker för fet hår

  Det är möjligt att förbättra ett tillstånd av hår, tillgripa de kontrollerade hus recepten. Sammansättningen av hemlagade masker innehåller ingredienser som kostar lite och är nästan alltid till hands:

   Mask med gurka. För att förbereda mask-lotionen, ta i lika proportioner juice (det är möjligt tillsammans med krossad massa) av gurka och 40% alkohol (kan ersättas med vodka). Den resulterande blandningen utbreder hårroten tre gånger var 10: e minut. Därefter tvättades alla bort. Kursen ska genomföras minst en månad.

  Mask med peppar och kefir. Krossa en bulgarsk peppar för att göra en gruel, och blanda med 2-3 matskedar kefir. Denna blandning bör appliceras på hårrötterna i en halvtimme.

 • Aloejuice och morötter. Innan du använder shampoo kan du gnida aloejuice eller morotjuice i rötterna. Dessa naturliga produkter har en avfettningseffekt. Efter applicering bär du en speciell hatt eller skaka huvudet med cellofan. Tvätta håret som vanligt efter en timme. Det är viktigt att komma ihåg att morötter kan färga något blont hår, så blondiner ska välja aloe.

 • Oljigt hår: skalpskalningspetsar

  Peeling är ett utmärkt sätt att rengöra fet hårbotten. Det bidrar till att exfoliera det övre lagret av epidermis, förbättra mikrocirkulationen. Huden kommer andas bättre och absorbera näringsämnen. Det är användbart att utföra skalning innan man applicerar behandlingsmasker.

  Det finns flera skalande recept för fet hår:

   Havsalt För vårt ändamål är salt av fin eller medelhaltig slipning nödvändig. Det måste gnidas in i huden i några minuter och lämnas på huvudet efter proceduren. Håret måste först lätt fuktas. Det är lämpligt att täcka håret med polyeten. Exponeringstiden är en halvtimme.

  Salt och kefir. Kefir eller yoghurt kan också tillsättas havssalt. Det rekommenderas att håret får lite fukt och gnidas in i rötterna. Låt blandningen stå på håret i 30 minuter. Efter tvätt av med schampo. Du kan använda saltskalning 2 gånger i veckan. Det viktigaste är att inte skrapa huvudets hud, gnugga inte för kraftigt.

 • Svartbröd Skalliga skorpor måste ångas med kokande vatten. Efter att ha insisterat i en timme kan de börja gnugga i hårbotten. Du kan skölja utan schampo.

 • Efter rengöring av hårbotten med skalning, förblir håret rent och friskt under lång tid.

  Hur bli av med fettigt hår med sköljning

  Helt utrota problemet med fet hår inom några dagar kommer inte att lyckas, men efter enkla riktlinjer kan du förbättra hårets utseende avsevärt. Först en liten detalj som de flesta missar: om du tvättar ditt hår varje dag, försök att göra det på morgonen, inte på kvällen, för på natten jobbar talgkörtlarna aktivt än under dagtid.

  Tänk på att det är möjligt att hantera ökat hårfett genom att skölja efter tvättning:

   Om du vill göra krullarna smidiga utan att använda balsam, skölj det tvättade håret med en lösning av citronsaft. Bara några droppar per liter vatten kommer att minska fettproduktionen i hårbotten. Dessutom kan citronsaft blandas med infusion av mynt och skölj hår med denna blandning.

  Rekommenderas för att tvätta håret med infusioner av örter. Kamille, nässla, salvie, kolsfoot, horsetail, rosmarin kommer att göra. Ett par matskedar torra växter (en efter en eller som samling) hälls med vatten och kokas i 15 minuter. Den erhållna lösningen filtreras och kyles. Skölj sedan håret.

  Infusion med en jägare. Blanda en del av det torra örtet Hypericum med fem delar vatten, koka, spänn genom en sikta och häll lite. Skölj håret flera gånger i veckan med denna lösning. För ett bestående resultat behöver du från 12 procedurer.

  Plantainen klarar sig väl med problemet med fet hår. Sex skedar krossade löv häller en liter vatten och koka i ca 25-30 minuter. Den resulterande infusionen filtreras och kyles. Du kan skölja håret med denna lösning efter tvättning.

 • Denna buljong hjälper till att bekämpa håret med överflödig oljighet: häll ett par msk maskvirke med 1 liter kokande vatten och koka i 10 minuter. Därefter lägger du till tre vikar och insisterar en halvtimme. Efter tvättning, skölj hårinfusionen.

 • Oljiga hårvårdsprodukter

  För att minimera påverkan av yttre faktorer som framkallar fet hår, bör du följa dessa tips:

   Det första att komma ihåg är rätt temperatur. Försök att inte tvätta håret med mycket varmt vatten. Det är bättre om det kommer att vara samma temperatur som kroppen (upp till 37 grader), eller ännu kallare (28-35 grader).

  Följande är en hårtork. Försök att använda den så lite som möjligt eller sätt ett mildt temperaturläge, om det här är möjligt för din modell.

  Straighteners, curling irons och hair curlers är också tillrådligt att skjuta upp en stund. Det är möjligt att de också torkar ut håret, och kroppen försöker därmed att kompensera för den saknade fukten.

  För att inte lida av feta rötter av hår, använd en vanlig kam eller en kam med sällsynta tänder i stället för borstar. De senare kanske kamma håret mycket snabbare, men fördela även överskott av talg över hela längden av håret. Och glöm inte att tvätta kammen med rinnande vatten en gång i veckan, helst med tvål och vatten. Således kommer det inte att ackumulera fetter och hudpartiklar.

  Medel för att lägga bättre att välja vattenbaserad. Det är bättre att vägra olja eller för tjocka produkter för ett tag. Tänk också på att många balsam, till exempel för att ge hårglans, jämnhet eller bättre kamning, ska appliceras längs hela längden av håret, och retarera två eller tre centimeter från rötterna. Resultatet av detta kommer inte att leda till mycket, men fet hårbotten kommer inte att utsättas för ytterligare inflytande från utsidan.

  Välj rätt schampo. Det är bäst om det kommer från en medicinsk serie, och det ska köpas på ett apotek. Sammansättningen av schampo bör inte vara lipider, protein och silikon. Alla dessa ingredienser gör bara håret tyngre.

  Det finns ett annat knep: Applicera schampo i håret något utspätt med vatten. För detta är det nödvändigt att skumma det väl och applicera det i denna form. Eftersom skummet innehåller luftpartiklar skadar det hårvågor mindre, men tvättar helt bort smuts och fett.

 • Minimera effekterna av ultraviolett strålning på hår. Var noga med att bära hattar i solen.

 • Hur man bryr sig om fet hår - se videon:

  Oljiga hårprodukter

  Håret blir snabbt oljigt på grund av den förbättrade funktionen av talgkörtlarna, som ligger i hårbotten. Det spelar ingen roll när du badade igår eller för några dagar sedan. Nästan alltid lockar ser smutsiga, smutsiga, orörda ut, och endast i korta mellanrum har ett välskött utseende. Hårdhetens hårdhet är ärvt eller är resultatet av en rad olika orsaker: sjukdomar, obalanserad nutrition, vårdlös hårvård, dåliga vanor etc. Ta reda på hur du sköter om fet hår och vilka kosmetiska hemmet, läkemedelsverktyg hjälper till att reglera sebaceous körtlar, ger håret friskt glans och överklagande.

  Vårdfunktioner

  Enligt statistik från trichologists är det ökade fettinnehållet i trådarna vanligare hos mörkahåriga män och kvinnor, liksom ungdomar och pensionärer. Men nästan alla kan vara i fara. Regelbunden torkning, strykning och krökning, färgning och andra faktorer kan göra normalt hår till oljigt. Om du ignorerar problemet kommer mjäll att dyka upp, krullarna börjar tunna och falla ut.

  Frekventa hygienprocedurer hjälper inte, utan förvärrar obehagliga symptom. Ju oftare du tvätta håret, desto tidigare kommer det att täckas igen med överskott av talg.

  I denna situation råder experter att öva ett integrerat tillvägagångssätt. Eliminera feta livsmedel från din kost, diversifiera menyn med färsk frukt, grönsaker, spannmål och mejeriprodukter. Gå mer i frisk luft, ge upp dåliga vanor, försök att inte vara nervös. Gör en fullständig läkarundersökning, behandla kroniska sjukdomar. Välj lämpliga kosmetiska eller farmaceutiska produkter.

  Oavsett om detta problem är ärftligt eller förvärvat, eliminerar produkter för oljigt hår obehagliga symtom, saktar produktionen av sebaceous sekret, ger hårets huvud en känsla av friskhet och komfort.

  Balsams, balsam, sprayer och lotioner

  Omsorg för fet hår anses vara det svåraste. Välja ett lämpligt verktyg, du behöver inte uppmärksamma inte bara dess sammansättning, men också till strukturen. Konsistensen av balsam, balsam och lotioner bör vara lätt. Det är viktigt att produkterna inte är avsedda att återfuka håret. Leta efter flaskor märkta "för att lägga till volym", "för att stärka" etc.

  Lotioner och sprayer köper tvättbara, vattenbaserade. Andra produkter kommer att väga håret. Det är önskvärt att sammansättningen av omhändertagande av oljigt hår torkade, antibakteriella komponenter: zink, citrusxtrakt, terapeutisk lera etc.

  Varning! Använd kosmetika korrekt: Applicera balsams i hårbotten, rotszonen och hela längden på strängarna, balsam på mitten av krullarna och spetsarna.

  Klar gjort

  Moderna tillverkare producerar ett stort antal produkter som hjälper till att reglera aktiviteten hos talgkörtlarna.

  Ett välutvalt läkemedel eliminerar omedelbart flera symptom på problemet: obehaglig lukt, mjäll, ökat hårfall och fet skina. Du kan köpa en balsam, lotion eller balsam på ett apotek eller en kosmetikaffär.

  Vi hjälper dig att navigera i de populära varumärkena och visa vilka som har fått gott rykte bland personer som lider av fet hår.

  hemlagad

  Helt naturligt alternativ till köpta balms och sprayer - folkmekanismer. Ingredienser för deras beredning finns i kylskåp, på vindrutan med krukväxter eller på apoteket. Användningsfrekvensen för hemmet för oljigt hår - minst 2 gånger i veckan. Förvara hemlagade balsam och balsams behöver i kylskåpet, annars försämras de snabbt.

  Ta reda på vilka örter och produkter som kommer att ta bort strängarnas greasiness, och i vilka proportioner ska de blandas.

  oljor

  Man tror att basen och eteriska oljor inte är lämpliga för fettkrullar, eftersom de gör dem tyngre och gör dem ännu mer slöa, smutsiga. Emellertid kompenseras tillfälligt yttre obehag av fördelarna med dessa förberedelser för hår. Oljorna innehåller näringsämnen som reglerar talgkörtlarna, hjälper till att eliminera mjäll och stärka håret längs hela sin längd. Det viktigaste - rätten att välja och använda verktyget.

  Om egenskaperna och metoderna för användning av kock, mandel, linfrö och andra oljor kommer vi att berätta i en detaljerad tematisk granskning.

  masker

  Till skillnad från schampon och andra tvättbara produkter påverkar maskerna oljiga lås och hårbotten under lång tid: från 15-20 minuter till en halvtimme. Detta säkerställer djup penetration av näringsämnen i dermis och hårstruktur, ökar effektiviteten av terapeutiska blandningar.

  En viktig punkt! Masker för fet hår kan appliceras längs hela längden eller distribueras i rotzonen, om håret snabbt saltas endast vid rötterna.

  Medlen ska tvättas av med varmt vatten för att inte stimulera talgkörtlarna. Av samma skäl, avlägsna inte alltför mycket krullar, annars får du motsatt effekt.

  hushåll

  Effektiva hjälpare i kampen mot starkt hår - soda, lera, honung, tjärsåp, senap, etc. Dessa och andra ingredienser torra trådar, lindra dem från överskott av talg, gör håret lydigt och voluminöst, accelerera tillväxten av lockar.

  Alla produkter gjorda enligt populära recept har sina egna egenskaper. Till exempel kan en äggmask appliceras enbart på rötterna och lera används inte på spetsarna. Vi kommer att prata om de viktigaste nyanserna i beredningen och användningen av hemmasker avsedda för feta trådar.

  köpt

  Hitta de färdiga produkterna i alla prissegment. När du köper, var uppmärksam på fondens sammansättning, läs recensioner från andra användare. Masker för fet hår från populära märken innehåller ofta örttextrakt, lera och andra komponenter som hjälper till att hålla krullarna färska i flera dagar. Ett av de bästa professionella sätten att kontrollera hårfettlighet beskrivs i vårt material.

  schampon

  Spannet av schampo för fet hår imponerar med sin mångfald. I apoteket, kosmetika och hushållskemikalier eller via Internet kan du köpa individuella schampon för män och kvinnor, torra, fasta och klassiska flytande preparat, samt de som är avsedda för känslig hud, för att eliminera mjäll etc.

  Samtidigt är huvudfunktionen hos alla produkter rengöring av hårbotten och strängar av överflödigt fett, reglering av talgkörtlarna. Dessutom kommer ett bra schampo att göra krullarna mjuka, lydiga, släta.

  Produkter för snabbt fet hår bör innehålla ett minimum av näringsämnen. Dessa komponenter gör håret tyngre och accelererar deras förorening. Det är optimalt om det finns växtbaserade extrakt i schampo - nässla, mint, rosmarin, kamille, etc., antiseptiska ingredienser - eteriska oljor av te, citrus, barrträd, vitaminer och mineraler.

  Varning! Använd verktyget för att städa håret från överskott av talg inte mer än 2 gånger i veckan eller åtminstone varannan dag. För ofta tvättning leder till att skyddsskiktet tvättas bort från krullarna, så att talgkörtlarna börjar arbeta intensivt för att kompensera för underskottet. Resultatet - håret blir smutsigt om några timmar efter att ha duschat.

  professionell

  Om du bestämmer dig för att köpa ett färdigt schampo, var uppmärksam på hur det ser ut och lukten av innehållet i flaskan. Ett minimum av färger, smaker och konserveringsmedel, genomskinlig eller genomskinlig flytande konsistens - det bästa valet för feta krökor. Köp schampo och balsam eller balsam separat. 2-i-1-produkter är lämpliga för tillfällig användning och inte för regelbunden användning.

  Var inte lat för att studera kompositionen. I schampot för oljigt hår borde vara åtminstone tunga silikoner, sulfater. En provlista över önskvärda ingredienser utöver örter, vitaminer och antiseptika:

  • salicylsyra eller andra fettlösningsmedel. Det ska finnas enbart en komponent av detta slag i ett schampo, annars är det svårt att undvika irritation på huden.
  • svavel, zink - reglera produktionen av fettsekretion;
  • citronsyra eller mjölksyra - normaliserar talgkörtlarna, etc.

  Innan du köper är det användbart att läsa recensioner om professionella schampon och betyg, som sammanställs utifrån konsumenternas åsikter. Dessa märken är efterfrågade:

  • Alerana med extrakt av salvia, malurt och kastanj
  • Bioderma Node med havreaminosyror;
  • L'Oreal med komponenter som mjuknar hårt vatten;
  • Lush med citron, enbär, lime och lavendel extrakt;
  • Citrongräs Utdrag Matrix;
  • Natura Siberica - organiskt schampo med lungwort, arctic hallon, jungfru;
  • Estelle - innehåller ett särskilt patenterat komplex för fet hår, etc.

  hushåll

  Hemgjorda produkter har flera fördelar framför köpet. Hemmagjorda schampon innehåller inte aggressiva tensider och andra skadliga komponenter, därför påverkar noggrannare fet hår och hårbotten. Risken för allergiska reaktioner från användningen av dessa medel är minimal - du lägger det du vill ha: ekbark, ägg, honung eller senap.

  Välj från vår spargris din favorit recept på hemlagad schampo och se till att du förbereder det med egna händer är en snap.

  torr

  Sådana medel finns i form av pulver eller sprayer. Utan att misslyckas innehåller de ett absorberande medel som tar bort överskott av talg från smutsigt, fettigt hår. Frisyr blir mer fräsch, ren, välskötta. För att använda torr schampo behövs inget vatten. Men du måste noggrant kamma resterna av pulveret från strängarna.

  Ta reda på vilka tillverkare som erbjuder torra produkter för akut shampooing och vilka budgetmedel från hemmet arsenalen kan ersätta inköpta produkter.

  För rotrika strängar

  Om hårets rotszon snabbt blir fet och spetsarna förblir torra - du har att göra med en kombinerad (blandad) typ av lockar. Att ta hand om ett sådant hår måste du hämta ett speciellt schampo som effektivt rengör rötterna och fuktar de torkade kanterna på strängarna. Liknande verktyg finns i olika varumärken: KORA, Schauma, Timotei, etc. Läs detaljerade egenskaper hos populära professionella schampon för kombinerade hår och rekommendationer för deras användning.

  Farmaceutiska preparat

  Den otvivelaktiga fördelen med drogerna som säljs på apoteket är en målinriktad terapeutisk effekt. Sådana droger rensar inte bara och stärker fet hår, utan normaliserar även talgkörtlarna, det vill säga orsaken till problemet. En betydande del av apoteksprodukterna i detta segment har en antiseborrheisk effekt, vilket eliminerar strängar från mjäll, vilket är en frekvent kompanjon av håret som snabbt blir smutsigt.

  Shampoos rekommenderas för fet hår innehåller ofta ketokonazol. Det är en antifungal komponent som hjälper till att behandla seborré, eliminerar hudens skel och minskar smörjningen i strängarna. Även i detta syfte kan du använda en mängd olika lotioner, salvor och andra lokala preparat.

  För en komplicerad effekt på problemet med fettkrullor finns det droger i tabletter, droppar och ampuller. Om hårbotten i hårbotten arbetar intensivt på grund av sjukdomar i mag-tarmkanalen, kan läkaren dessutom förskriva Pancreatin eller Mezim. Om strängar lider av det faktum att du inte kan klara av nervös spänning själv, är det i detta fall lämpligt att ta tinktur av motherwort eller valerian, Persen, Novopassit eller något annat. Multivitaminer är användbara för att fylla näringsbrister och som ett allmänt stärkande medel för fet hår.

  Varning! Innan du köper någon medicin, kontakta din läkare.

  Vitaminer och vitaminkomplex

  Näringsämnen är i mat, men ibland är detta inte tillräckligt. Vissa vitaminer förstörs under värmebehandlingen av mat. Andra absorberas väl i vissa kombinationer (till exempel är B2 "vänlig" med B6, men oförenlig med askorbinsyra). Vitaminerna i grupp B, liksom A, E, D är speciellt användbara för fet hår. Bland de ytterligare komponenterna är svavel, järn, zink, magnesium. Välj droger som innehåller dessa ämnen i betydande mängder, eller köp separat de nödvändiga vitaminerna.

  Till exempel kan en läkare råda dig för sådana komplexa verktyg:

  • Aevit kapslar. Innehåller vitaminerna A, E. Beroende på tillverkaren kan det finnas 20-30 kapslar i en förpackning. Ta behov av 1 st. per dag med måltider. Pris - från 25 rubel.
  • Milgamma. Komplexet av vitaminer i grupp B, som är fördelaktigt för håret (inklusive fett). Ett paket med 30 drager kostar ca 700 rubel.
  • Neurovitan. Verktyget ordineras under graviditeten, för att bibehålla nervsystemet. Det finns vitaminer B1, B2, B6, B12, som hjälper till att hantera problemet med fet hår. Kostnaden är cirka 1600 rubel.
  • Neyromultivit. Innehåller vitaminer från grupp B. Det hjälper till med nervsystemet och parallellt har en positiv effekt på håret. Behandlingsförloppet är inte längre än 4 veckor. En av de dyraste betyder: cirka 3 400 rubel per förpackning med 20 tabletter.

  Naturligtvis kan ingen av tabletterna eller kapslarna helt lösa problemet med trådens fettinnehåll. Men de har en positiv effekt på ämnesomsättningen, hjälper till att reglera sebumsekretion, förbättra hårstrukturen från insidan. Näringsämnen är oumbärliga vid behandling av många sjukdomar som framkallar fettinnehållet hos lockar. För att uppnå ett märkbart resultat måste du ta vitaminer i flera månader - från 1 till 6 (beroende på det specifika ämnet). De första positiva förändringarna kan observeras efter 3-4 veckor efter kursstart.

  Pastor, salvor och krämer

  Inte bara håret, men även hårbotten lider av det ökade fettinnehållet. Ofta flår det, kliar och håret blir täckt med mjäll. Särskilda preparat hjälper till att fixa detta. Vissa läkemedel kostar bokstavligen ett öre, vilket inte hindrar dem från att effektivt reglera aktiviteten hos talgkörtlarna:

  • Salicylsalva. Destruderar den svamp som orsakar desquamation och irritation av dermis. Kostnad - från 20 rubel.
  • Soultz. Pasta-shampoo undertrycker patogener, vilket orsakar problem med hår och hud, eliminerar överskott av sebum. Finns i flaskor på 40 och 75 ml, kostnaden - från 80 rubel.
  • Zinksalva. Antiseptisk, som torkar huden. Pris - från 15 rubel. Så att oljigt hår inte blir för torrt, kombineras det med väsentliga eller andra oljor.

  aerosoler

  Lämpliga sprayflaskor säljer sprayer, serum, lotioner och andra produkter för fet hår. De är tvättbara och outplånliga - beroende på destinationen. Vissa produkter kan köpas inte bara i ett apotek, utan också i en butik som säljer kosmetika för strängar.

  • MiKo, Conditioner Juniper som reglerar fettinnehållet i håret. Innehåller eteriska oljor av änglar och ceder, kaprifol och extra användbara ingredienser. Normaliserar talgkörtlarna, stärker rötterna, fyller krökningar med kraft och energi. Produkten appliceras på rena våta strängar, efter 2-3 minuter tvättas den av. Priset är ca 500 rubel för 200 ml.
  • Vitex, Spray fettkontroll. Kräver inte sköljning. Reglerar talgkörtlarna. Normaliserar fet balans mellan hud och hår. Uppfriskar och gör intervallet mellan shampooing längre. Eliminerar mjäll. Resultatet är värt att vänta efter 10 ansökningar. Priset är cirka 130 rubel per 100 ml flaska.
  • Hemläkare, Spray multivitamin för hår som kräver frekvent tvättning. Ingredienser har grönt te och ingefäraxtrakt. Verktyget gör strängar lydiga, glänsande. Fördröjer hårföroreningsprocessen. Kontrollerar funktionen av talgkörtlarna. Kostnad - från 80 rubel för 300 ml. Det finns också en liknande balm för fet hår av samma serie.

  Hur bli av med fet hår? Oljig hårbehandling

  Trots olika olika moderna vårdprodukter är problemet med fet hår fortfarande mycket relevant. Många människor, som försöker ge ett välskämt utseende till håret, tillgriper daglig tvätt av håret, vilket gör situationen ännu värre. Deras hår blir snabbt oljigt. Vad ska man göra i den här situationen?

  Orsaker till fet hår

  Det finns olika orsaker till ökat hårfett. Ta reda på vad som ledde till det, du kan välja rätt metoder för behandling.

  De vanligaste orsakerna är:

  1. Seborrheisk dermatit leder till ökat fet hår. I denna sjukdom är sebaceous körtlar, som aktivt producerar talg, störda. Det klämmer fast på porerna och berövar hårets rötter av syre och fukt, vilket leder till försämring av deras tillstånd och utseende. I detta fall blir håret snabbt fet och faller ut. Detta tillstånd åtföljs av utseende av mjäll, vilket representerar de kornade hudpartiklarna.
  2. Fel diet, som domineras av sött, mjöl, rökt, fet mat. Oljigt hår observeras ofta hos älskare av alkohol och kaffe. En sådan diet orsakar en obalans av metabolism.
  3. I vissa fall leder banal dysbakterios, som är en mikrobiell obalans i kroppen, både inuti och utanför, oljig hår.
  4. Hormonala störningar som härrör från olika sjukdomar i de inre organen kan också påverka hårlinjens allmänna tillstånd.
  5. Genetisk predisposition är den allvarligaste orsaken till ökat fet hår, vilket är extremt svårt att klara av. Samtidigt försämras tillståndet hos en persons hår, inte bara med en obalanserad diet, men också på grund av temperaturskillnader.

  Grundläggande regler för hårvård

  Många ägare av fettigt hår försöker lösa detta problem genom att dagligen tvätta dem, inte ens misstänker att detta bara förvärrar deras tillstånd. Rengöringsmedel tvätta bort sebumskiktet, vilket ytterligare aktiverar sin produktion av talgkörtlarna. Således visar den onda cirkeln: oftare tvättar - mer fett.

  För fet hårvård behöver du hitta rätt schampo. I dess sammansättning kan vara extrakt av medicinalväxter, alger, vitaminer A, E, C. Av särskilt populär vinstmedel med zink, som försiktigt torkar hårbotten, vilket eliminerar överflödigt fett.

  Vi rekommenderar dig att läsa vår översyn av de 10 bästa schamponerna för fet hår.

  Tvätta fet hår bör inte vara mer än 2-3 gånger i veckan. Dessutom bör denna procedur utföras på morgonen, eftersom den största aktiviteten hos talgkörtlarna observeras på natten. Vatten för tvätt bör inte vara för varmt, för att inte öka produktionen av talg. Det är bättre att välja genomskinliga (gel) schampon. Som balsams bör balsam bara välja speciella produkter för att ta hand om fet hår, för det vanliga gör det bara håret tyngre. Gäller även valet av skum och hårgeler.

  Kombinera hår bör kammas, eftersom penslar bidrar till fördelningen av fett under hela sin längd. Användningen av hårtork bör minimeras eftersom de bidrar till aktiveringen av talgkörtlarna. Det är också nödvändigt att minimera användningen av olika geler, mousser och lacker för styling.

  Oljig hårbehandling

  Korrekt omhändertagande av fet hår kan förbättra sitt tillstånd först när problemet inte har gått för långt. Vad ska man göra om hårförhållandet förvärras varje dag? I det här fallet måste du kontakta en trikolog, som bestämmer orsaken till detta tillstånd och väljer inte bara rätt behandling, utan också lämplig kost. I andra fall kan du tävla med fet hår på egen hand.

  Vi gör rätt kost

  För att förbättra hårbotten, bör du begränsa konsumtionen av fett, kolhydrater, söt, rökt, salt. Det är nödvändigt att konsumera en tillräcklig mängd proteinprodukter som kött, fisk, nötter, ägg, ost. Djurfett bör ersättas med grönsaker (helst olivolja). Den dagliga kosten bör innehålla färsk frukt och grönsaker, mejeriprodukter. Det är nödvändigt att dricka dagligen upp till 2,5 liter rent vatten. Kaffe och svart te kan ersättas med nyberedd juice och örtte.

  Läkemedel för behandling av hår oljig

  Förutom rätt näring är näringsämnen och vitamin-mineralkomplex som innehåller vitaminerna A, E, B och zink nödvändiga för att förbättra hårets tillstånd. Goda resultat erhålls genom att ta läkemedel av retinoidgruppen.

  De mest effektiva drogerna som hjälper till att ta bort överflödigt fet hår inkluderar:

  • Zinkpyriton, som ingår i aerosoler, schampon och krämer, säljs under namnet "Skin-cap". Den genomsnittliga kostnaden är: aerosol 35 g - 1100 rubel, schampo 150 ml - 900 rubel, grädde 15 g - 600 rubel. Zinkpyriton ingår också i Friderm Zinc shampoo. Den genomsnittliga kostnaden i Ryssland är 600 rubel per 150 ml flaska.
  • Selsulfid, som ingår i schampon Sulsen Mite (150 ml, 140 rubel), Sulsen Forte (150 ml, 160 rubel); pastor "Sulsen mité" (40 ml, 40 rubel) och "Sulsen forte" (75 ml, 90 rubel). Mycket populärt schampo och klistra "Sulsen". En flaska schampo i 150 ml kostar cirka 260 rubel. Klistra "Sulsena" (75 ml) kostar 110 rubel.
  • Svavel-salicylsalva 2%, som normaliserar talgkörtlarna. En burk med sådana medel i 25 g kostar bara 30 rubel.

  Tjära innehållande vårdprodukter

  Ett av de mest effektiva sätten att sköta oljigt hår är de som innehåller björktjära. Det har en positiv effekt på hårbotten och hjälper till att normalisera arbetet med talgkörtlarna. Dessa produkter har utmärkta exfolierande och antiseptiska egenskaper. Den enda nackdelen med dessa fonder är inte för trevlig arom. En av de mest populära schamponerna som innehåller tjära är "Friderm Tar", 150 ml flaska, som kostar i genomsnitt ca 600 rubel.

  Shampoo för fettigt hår

  Följande är namnen på populära schampon som används för fet hårvård:

  • "Sante" (500 ml), rensar huden från överskott av talg. Den innehåller panthenol som närmar sig hårbotten. Priset är ca 120 rubel.
  • "Currant och nässla" från Green Mama, innehåller ett avkok av vinblad och nässla. Det hjälper till att minska fet hår i bara några applikationer. En 400 ml flaska kostar ca 250 rubel.
  • Natura Siberica utan sulfater och parabener. Det bryr sig helt om hår och gör det mer voluminöst. En flaska på 400 ml kostar ca 200 rubel.

  Medicinska örter från fet hår

  Våra förfäder har länge känt hur man blir av med fet hår. De använde sådana medel som mint, calamus, burdock (burdock), blad av björk och linden, ekbark, timjan, yarrow. Idag är de alla erkända som effektiva medel och traditionell medicin. Alla dessa växter kan minska sebumproduktionen.

  Någon av ovanstående medicinska och tekniska råmaterial kan användas för att förbereda infusioner. Krossade råvaror (2 matskedar) häll kokande vatten (1 kopp) och sätt i det i ett vattenbad i 15-20 minuter. Klar infusionsfilter och torka håret och hårbotten 3 gånger i veckan. En bra effekt ges också genom tillsats av vatten för att tvätta och skölja hår. En infusion av björk eller lindbladen bereds enligt samma princip, endast 2 timmar infunderas.

  Eteriska oljor för fet hår

  Eteriska oljor är också effektiva vid bekämpning av fet hår. De mest effektiva av dem:

  Oljorna läggs till schampo, hårmaskor och tvättvatten. Endast 3-4 droppar essentiell olja kan avsevärt förbättra hårets tillstånd i några förfaranden.

  Oljiga hårmaskor

  Många ägare av fettigt hår vet inte hur man ska hantera det. Men för detta kan du även använda lite mat. Från dem visar sig sådana effektiva masker ut:

  • Kefir mask applicerades på håret 2-3 gånger i veckan. Det kan normalisera hårbotten och förbättra hårets utseende. Efter applicering kefir huvudet inslagna i 15 minuter. Därefter tvättas masken av med varmt vatten.
  • Honungsmask appliceras innan du går och lägger dig. Den är kvar på håret tills morgonen. För dess beredning blanda 2 msk. skedar av honung och 2 äggulor. Blandningen appliceras på hårrötterna. Wrap huvudet med en handduk, och på morgonen tvättas håret ordentligt med varmt vatten och schampo.

  De bästa balsamerna för fettigt hår

  Det är inte nödvändigt att köpa speciella balsam för att förbättra tillståndet för fet hår och ge dem en hälsosam glans. För detta ändamål kan du använda följande ämnen:

  • äppelcidervinäger (1 msk sked), utspätt i 1 liter varmt vatten;
  • citronsaft (1 matsked till 1 liter varmt vatten).
  • avkok av ekbark (för 1 l tar 1 matsked krossade råvaror). Buljongen kokas i 15-20 minuter och filtreras före användning.

  Andra effektiva medel för att bli av med fet olja

  Hur bli av med fet hår genom andra tillgängliga metoder? Alla kan kontrollera sig själva på följande sätt:

  • Mycket bra för att ta bort överskott av fett hjälper terapeutisk lera (blå, grön). Det absorberar talg och förbättrar det övergripande tillståndet av huvudets epidermis.
  • Tvätta håret med senapspulver minskar talgproduktionen och förbättrar blodtillförseln till huvudets epidermis. För beredning av tvättmedel blanda noggrant 2 msk. sked senap med 200 ml varmt vatten. Häll volymen till 1 l. Denna lösning används för att tvätta håret och skölj det med varmt vatten.
  • Krossad 5-6 blad av aloe (agave) häll 100 g vodka och insistera en vecka på en mörk plats. Denna tinktur gnids i hårbotten innan du tvätter håret.
  • Havsaltskrubba, försiktigt gnidas med massagerörelser i rötterna av vått hår före schamponering, kan förbättra deras tillstånd avsevärt.

  Den som förstår varför håret snabbt blir fet, kommer att kunna justera din kost, vanor och ta hand om dem. Regelbundet med hjälp av olika metoder för att bekämpa överskott av sebumsekretion, kan du bli av med problemet för alltid.

  Mitt hår. Roux

  Allt för ditt hår

  Vård och hälsa

  Allt om fet hårbehandling

  För att komma igång är att förstå villkoren. Håret själv producerar inte fett. Därför är fett en karaktäristisk inte av krusningar utan i hårbotten. Hårdrötterna upplever oftast ökad aktivitet i talgkörtlarna, men som ett resultat av felaktig vård och regelbunden borstning sprider fettet ofta, om inte i full längd, till åtminstone hälften.

  Mycket fet hårbehandling är nödvändig. För det första är det omöjligt (och dessutom skadligt) att tvätta dem några timmar, och utan att tvätta frisyren ser det hela tiden ut osjort. Även om det i verkligheten inte är fråga om frisyr: det är mycket svårt att stila och fixa håret, eftersom huden är hemlig som omsluter dem, förhindrar att lacker och skum gör sitt arbete.

  För det andra löser inte problemet med speciella schampon. Det är nödvändigt att sluta använda dem - och talgkörtlarna börjar fungera med hämnd.

  För det tredje, ju högre fettinnehållet desto sämre blir hårbotten, desto långsammare blir cellerna förnyade och det är oftare inflammation som uppstår. Hårfolliklar får mindre näringsämnen, vilket resulterar i att strängar börjar bli värre och falla ut.

  Så det ökade fettinnehållet är inte bara en kosmetisk defekt, men ett allvarligt hot mot hårets hälsa. Men att klara av det lättare och snabbare än med deras bräcklighet eller tvärsnitt av tipsen.

  Korrekt vård är det första steget till segern.

  Nedan finns rekommendationer, vars överensstämmelse hjälper till att förbättra hårets tillstånd och konsolidera effekten av behandlingen:

  • Begränsa förbrukningen av skräpmat (mjöl, salt, fet, stekt, söt).
  • Undvik alkohol och röka, flytta mer och vara oftare ute.
  • Välj rätt schampo: det ska inte innehålla lipidkomplex, silikon, oljor och proteiner. Lämpliga flytande, transparenta schampon, även om bland de tjocka är ganska bra. Det är önskvärt att schampot innehåller lera (det adsorberar fettbrunn) och / eller zink. Om du vill vara säker på rätt val, köp medicinsk schampo på ett apotek eller försök att förbereda dem själv.
  • Använd inte balsamsköljning. Om håret efter tvättning är tufft och mattat, plocka upp en lättare produkt till dem - till exempel, spray-conditioner, men applicera det, behandla inte hårrötterna.
  • Tvätta inte ditt huvud för ofta. Fortfarande skyddar fett hår från yttre påverkan och uttorkning. Och när du tvättar det då och då börjar talgkörtlarna arbeta särskilt intensivt. Om du bryr dig om ditt hår ordentligt, behöver du inte tvätta det dagligen. Förresten, det är bättre att göra detta på morgonen, eftersom huden producerar fett huvudsakligen på natten. Det är mycket viktigt att vattnet inte är varmt: irritera inte körtlarna igen.
  • Byt massageborste med en kam och skynda inte att kamma ditt hår omedelbart, så snart det verkar som om de är lite röriga. Massera hårbotten och i allmänhet inte vidröra den igen är inte heller värt det: det främjar spridningen av fett längs hela längden av håret.
  • Undvik medel och anordningar som irriterar huden: skum och stylinggeler, gummiband, stift, samt tätt flätade flätor och strama "svansar".
  • Ta inte bort med masker: vissa av deras komponenter (till exempel ett ägg) tenderar att ackumuleras över tiden på hårets yta.
  • Gå inte på vintern utan huvudbonad (temperaturskillnad påverkar hårbotten och intensiteten i körtlarna). Förresten måste kåpan tvättas från tid till annan, och den ska inte vara för tight.
  • Sluta använda håret, curling och strykning. En lokal temperaturökning leder till att talgkörtlarna släpper ut mer fett.
  • Använd naturliga färgämnen (de är något torra och läka huden), men får inte transporteras med kemiska.
  • Slutligen, vara mindre nervös, eftersom stress är en av orsakerna till problemet.

  Bevisade läkemedel

  Självklart beror valet av medicin på orsaken och arten av sjukdomen. För seboré, mjäll (som vanligtvis följer med fett) och svampinfektioner används Sulsen pasta. Det appliceras för att rengöra hårrötterna i 15 minuter och tvättas sedan av med varmt vatten. Totalt är det nödvändigt att utföra cirka 10 procedurer, 2 per vecka.

  Goda resultat erhålls genom att använda produkter med zinkpyrition (krämer, schampon), selensulfid. Hjälper svavel-salicylsalva. Alla fungerar på ungefär samma sätt: de torkar, lugnar huden och tar bort döda partiklar av epidermis och har också en antiseptisk effekt.

  Ett av de mest populära sätten att eliminera fett är tjära. På grundval av det, gör tvål, schampon, salvor.

  Förutom läkemedel avsedda för extern användning kan läkaren ordinera vitaminer, retinoider (läkemedel mot hudutslag) eller piller som saktar ner sebumproduktionen.

  Naturliga schampon och masker

  Hemlagad kosmetika är väldigt lätt att tillverka och använda. Observera att de appliceras på smutsigt hår!

  • Senapshampoo. 2 msk. skedar av senapspulver utspädd 200 ml. varmt vatten och rör om så att inga klumpar kvarstår. Lägg sedan till ytterligare 800 ml vatten, som redan är något avkyld, och tvätta huvudet med den här lösningen, gnugga lite i hårrötterna. Det är viktigt att det inte är varmt, men varmt. Tvätta senap med kallt vatten, helst med tillsats av citronsaft (2 matskedar per 1 liter).
  • Rågschampo. Brun brödsmulan hälls med en liten mängd varmt vatten. När den blir våt och blir till en enhetlig vassle, gnids den i håret (främst i rötterna). Resterna av krummen tvättas med varmt vatten.
  • Fettfri kefir, yoghurt, vassla. Någon av dessa produkter appliceras på håret längs hela längden. Sätt sedan på en plastlock. Efter 15 minuter kan du tvätta huvudet som vanligt (med ett mildt schampo).
  • Kefir - potatismask. Två små potatis gnidade på en rivare. Massan pressas ut och saften hälls i en separat behållare, varefter 100-150 ml nonfat kefir tillsätts till den. Masken appliceras på håret längs hela längden. Eftersom det är flytande, är det bättre att sätta upp huvudet med en klämfilm. Efter 30-40 minuter tvättas kompositionen med vatten utan schampo.
  • Mask från medicinsk henna. För beredningen används färglös henna och vassla som är lite värmda i ett vattenbad. Sammansättningen i sammansättningen bör ligga nära gräddfil. Masken appliceras längs hela längden på håret, med undantag för endast de allra sista ändarna, omsluter huvudet med en matfilm och håller den i ungefär en timme och tvättar sedan av den utan schampo.
  • Lerbaserade masker. Varje kosmetisk lera kommer att göra. Vit kan blandas med icke-kolsyrade mineralvatten, grön - med olivolja, blå - med varmt vatten och 1 msk. sked äppelcidervinäger (6%). Antalet beståndsdelar ska vara så att en gruel erhålls, vilket skulle vara tillräckligt för hela hårets längd. Masken lämnas på krullarna (under polyeten) i 20-30 minuter, och sedan tvättas håret noggrant med schampo.

  Masker ska användas omedelbart efter beredningen.

  skölj

  Det är mycket önskvärt att applicera dem efter varje shampooing eller efter applicering av masker. Sköljningar framställs enligt samma recept: 20 g torra råvaror (örter) hälls med ett glas kokande vatten och infunderas sedan i 30 till 60 minuter. Således tillverkas kamille, nässla eller malmsköljning. I de färdiga dekoktionerna kan du tillsätta lerapulver eller brödsmulan, men efter det att du har använt dem måste du skölja håret igen.

  Det har länge använts ett sådant verktyg: 20 g krossad ekbark (säljs på apotek) häll 400 ml kokande vatten och koka i 15 minuter. Den kylda vätskan tvättas två gånger i veckan.

  Professionell hjälp

  Om självbehandling inte hjälper, måste du kontakta en specialist - tricholog. Som regel föreskriver han en komplex behandling, inklusive specifika förfaranden, bland annat det är värt att nämna ozonterapi, mesoterapi och plasmaterapi. Alla dessa tekniker föreslår injektioner som undertrycker aktiviteten hos talgkörtlarna. Det finns andra alternativ för fysioterapi: darsonvalisering, laserduschar och kryoterapi.

  Alla dessa metoder kommer tyvärr inte att hjälpa till att ändra hårtypen och bli av med hög fetthalt för alltid. Behandlingskurser måste upprepas från tid till annan. Ibland ger rätt vård och regelbunden användning av hem- och apoteksprodukter ett bättre resultat än salongförfaranden.  Nästa Artikel
  Hur man gör håret inte fluffat?