Magnesiumlauretsulfat i schampo


Ärligt talat har jag aldrig varit intresserad av skönhetsbloggar, skönhetsbloggar. skönhetskanaler (video), men förgäves. Så mycket "intressant" kan betonas om kosmetika och dess kompositioner.
För några dagar sedan besökte jag ett par sådana webbplatser och kanaler och blev förvånad över den information som bloggare ger ut. Och självklart kunde hon inte vara tyst, men bestämde sig för att skriva och skingra myterna om sulfatfria schampon (även om pennorna är kliande att skriva om vissa tillgångar som ingår i grädden, liksom anti-celluliter produkter som rosas av bloggare som en panacea, men mer om det senare).
Och så, myten om skönhetsbloggen runet,
Myt En: Det finns inga sulfatfria schampon.
Ansvarsbegränsning: Även om de finns, är det ibland nödvändigt att läsa kosmetikkens sammansättning på etiketten.
Myt Två: Sulfatfria schampon innehåller fortfarande sulfathaltiga tensider.

Ansvarsfriskrivning: Om en shampoo-tillverkare är listig betyder det inte att andra tillverkare använder sulfater vid framställning av ett sulfatfritt schampo.
Myt Tre: Sulfatinnehållande tensider är bara natriumlaurylsulfat.
Ansvarsfriskrivning: Nej, naturligtvis innehåller sulfatinnehållande ytaktiva ämnen natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, magnesiumlaurylsulfat, magnesiumlauretsulfat, ammoniumlaurylsulfat, ammoniumlauretsulfat, liksom kokosulfat och många andra.
Om du köper produkter med INCI, då
Natriumlaurylsulfat (SLS) är natriumlaurylsulfat
Natrium Lauret Sulfat (SLES) - Natriumlauretsulfat
Magnesium Lauryl Sulfat - Magnesium Lauryl Sulfat
Magnesium Laureth Sulfat - Laureth Magnesiumsulfat
Ammonium Laurylsulfat - Ammonium Laurylsulfat
Ammonium Laureth Sulfat - Ammonium Laureth Sulfat
Natriumkokosulfat är kokosulfat, i runett ger de ett mycket mildt och säkert ytaktivt medel, men som vanligtvis består av mer än 50-65% (det beror på tillverkaren) av natriumlaurylsulfat! Denna produkt, jag beställde nyligen från ett känt företag för prov till laboratoriet, men fungerade inte med detta råmaterial, eftersom närvaron av natriumlaurylsulfat varnade mig.
Förutom ytaktiva ämnen som innehåller TEA (trietanolamin) - trietanolamin, DEA-dietanolamin, MEA och följaktligen monoetanolamin, är ofta också sulfatinnehållande. Alla etanolaminer orsakar dermatit och är cancerframkallande för huden, men tyvärr finns det inte sällan i kosmetika för hud och hårvård. Och så:
TEA-Layrilsulfat (Trietanolamin Laurylsulfat) - Trietanolaminlaurylsulfat

Myt nummer fyra: Betain (Cocoamidopropyl Betaine) i sulfatfria schampon är ett mycket skadligt ämne, det vill säga cancerframkallande.
Förnekande: Nej, förstås! Cocoamidopropyl Betaine är ett mycket mildt ytaktivt medel, eller snarare sam-ytaktivt medel, härlett från kokosnötolja. I Runet är det här mycket populär information om farorna med betain, men betain kan ha olika grad av rening, det används inte bara vid framställning av sulfatfria schampon, men också inom medicin. Vad tycker du om detta ämne var cancerframkallande, skulle det användas i medicin för att behandla många sjukdomar? Tillbaka år 2004 noterades American Contact Dermatitis Society, betain som en allergiframkallande produkt och fick användas även i barns schampo!
Enligt upplevelsen av produktionen och, naturligtvis, användningen av sulfatfria schampon, säger jag en sak: Betain är ett mycket mildt ytaktivt medel som inte irriterar hårbotten och skadar inte håret, vilket inte kan sägas om sulfathaltiga schampon. Detta råmaterial (betain) köps av en europeisk tillverkare, som strikt kontrollerar innehållet av amidoamin (AA) och dimetylaminopropylamin (DMAPA) i det, vilket i själva verket är all väsen.
Myt Fem: Sulfatfria schampon tvättar håret dåligt.
Förnekelse: Nej, det beror självklart på sammansättningen av schampon. Om sammansättningen av schamponet görs korrekt och testas, tvättar han huvudet väl och skum.
Myt Sex: Om du använder ett sulfatfritt schampo, måste du använda sulfat efter en tid.
Förnekande: Nej, naturligtvis, och igen - nej! Varför säger vårt hår och hårbalsulfater, berätta för mig? Vi vill inte ha mjäll eller klåda, så vi väljer sulfatfria schampon!
Myt Sju: Sulfatfria schampon är inte lika tjocka som sulfatinnehållande, men andra skadliga ämnen som propylenglykol, till exempel, sättes till förtjockning.
Förnekande: Ja, sulfatfritt schampo är kanske inte lika tjockt som sulfat, men det är koncentrerad schampo och bara en droppe är tillräckligt för att tvätta håret. Dessutom, efter ett sulfatfritt schampo, kan du tvätta håret mindre ofta, även om du har fet hår. Tro mig, med tanke på att jag är ägare till fet hår, men mitt huvud är en gång i veckan, inte om två dagar, men jag använder mina sulfatfria schampon.

PEG eller i ryska propylenglykol kan vanligtvis komma i schampon med växtextrakt, eftersom det är en bärare. Av detta följer att du måste välja ett schampo utan extrakt eller titta på kompositionen av schampo, så att den inte finns i INCI-PEG.
Myt åtta: De sulfatfria schamponerna innehåller dofter som också är skadliga för hårbotten.
Förnekande: Ja, det kan de. Välj bara ett schampo med eteriska oljor eller utan doft, även sådana schampon.
Myt Nio: Silikon ska vara i schampon, eftersom det här är en väldigt användbar och nödvändig komponent i hårvård kosmetika.
Ansvarsfriskrivning: Nej, naturligtvis, silikon lugnar håret, och om du har fet hår, på grund av silikon hår kommer att se smutsigt på ett par dagar.
Tyvärr finns silikon i schampon och i balsam. Jag räknade mer än fyra typer av silikon av en känd tillverkare i en luftkonditionering! Samma tillverkare har en produkt som är placerad som en produkt som innehåller oljor (notera i plural), men det finns inget i kompositionen, förutom silikoner, propylenglykol, monoetanolamin och glycyrin! Jag tittade på recensioner av tjejer i Runet som hävdade att deras hår ser bra ut efter den här produkten, men för att vara ärlig är tjejerna fortfarande unga, kanske bra, och det blir senare. Redan värt att tänka på!
Silikon ger en visuell kosmetisk effekt av ett vackert och tjockt hår. Det stärker inte håret alls, men tvärtom gör det mer skört, sprött, tråkigt och oljigt. Dessutom kommer denna film, vilken silikonform, inte att tillåta näringsämnen från schampo, balsam eller hårmask att passera, även om de är där. Därför stör metaboliska processer och syrecirkulation i hårbotten, vilket leder till hårskador.
Om du nu sprang för att tvätta silikonet av håret, glöm inte att tvätta av med ett sulfatfritt och silikonfritt schampo!
Myt den tionde: Om en person har fet hår, då är det vanligtvis inte möjligt att använda sulfatfria schampon!
Ansvarsfriskrivning: Nej, naturligtvis, sulfathaltiga schampon skadar hälsan hos inte bara normalt hår och hårbotten, men också torrt och oljigt hår. Dessutom, om du har fet hår, ska du aldrig använda schampon med sulfater och silikoner. På grund av dessa komponenter kommer håret att se fet ut i några dagar.
Efterbehandling, jag vill säga och påminna om att mina sulfatfria schampon inte innehåller sulfathaltiga tensider, etanolaminer, propylenglykol, silikoner och smaker. Om växtextrakt ingår, är dessa glycerin extrakt märkta med Ecocert certifikat. Dessutom är alla produkter aromaterapi, dvs schampon innehåller eteriska oljor av terapeutisk kvalitet.
Och glöm inte, vänner, jag har för varje serie av schampon och hårväxtoljor, håravfall och mjäll, liksom hårmaskor med en mycket rik komposition, som har en konditioneringseffekt och denna mask kan användas innan du tvättar ditt hår och efter. Alla dessa kosmetika är organiska och innehåller också eteriska oljor.
Om du börjar använda mina sulfatfria schampon och lägger till en organisk balsammask, kommer naturlig glans och volym hår att återvända till ditt hår.
Tja, jag kan önska er god och hälsa! Och jag kommer att vara glad om den här lilla artikeln har tänt några problem relaterade till sulfatfria schampon och kommer gärna se dig på NM, där du hittar sulfatfria schampon (här) och organiska masker och håroljor här
Med vänliga hälsningar, Stanislav

Tack Tatiana! Jag såg att före döva konsonanten är prefixet demonen skrivet. Jag ska korrigera mina misstag

Sulfat i schampo: bra eller dåligt?

Svavelfri kosmetika blir allt populärare. Utländska onlinebutiker strömmar med ett överflöd av varumärken som producerar organisk kosmetika. Otroligt nog, den här trenden blir bara mer populär i CIS-länderna. Men även nu är det lätt att hitta kosmetika med orden "Without SLS" på hyllorna i stormarknader.

Så vad är skadan av sulfater?

Sulfater är ytaktiva ämnen, petroleumprodukter. Deras huvudsakliga egendom är förmågan att bilda skum. Som du vet är skum nödvändigt för att effektivt rengöra huden och håret. Därför tillsätts sulfater till schampo, ansiktsrengöringsmedel, duschgeler, pulver och jämn tandkräm.

Den mest kända representanten för sulfater är natriumlaurylsulfat (SLS). Nyligen diskuterar allmänheten allt mer denna komponent. Man tror att SLS kan orsaka sådana obehagliga fenomen som rodnad i huden, torrhet, klåda. Hos personer med allergier kan dessa komponenter provocera en allergisk reaktion.

Vetenskapliga studier har visat att användningen av en kosmetisk produkt med en koncentration av natriumlaurylsulfat med två eller flera procent kan leda till rodnad av huden. Men hela poängen är att koncentrationen av SLS i kosmetika är mycket mindre än två procent. Så sannolikheten för skadliga effekter på kroppen är för överdriven. Det har visats att denna komponent kan orsaka hudirritation med långvarig exponering i mer än en timme. Därför är sannolikheten för biverkningar minimal med kort kontakt.

Som regel är icke-sulfaterad kosmetika dyrare. I stället för sulfater använder sådana märken tvättmedelskomponenter av vegetabiliskt ursprung, till exempel kokosglukosid eller laurylglukosid. De betraktas som mjuka ytaktiva ämnen. Produktionen av dessa komponenter är dyrare än sulfat. Följaktligen visas detta i prispolitiken. Därför måste köpet av sulfatfritt schampo gaffla ut.

Vad kommer att berätta för kompositionen?

Så bestämde du dig för att köpa, till exempel, icke-sulfat shampoo. Vacker etikett säger att den inte innehåller sulfater. Självklart borde du inte blint lita på vad tillverkaren lovar. Så vrid flaskan med schampo och läs kompositionen.

natrium lauryl sulfat (SLS) natrium Laureth sulfat (SLES) ammonium lauryl sulfat, magnesium lauryl sulfat - Dessa är alla sulfater. Kosmetiska märken använder ofta ett smart trick. I starka bokstäver på förpackningen skriver de att schampot inte innehåller sulfater. Och den tillförlitliga köparen får det. Faktum är att shampooen inte innehåller natriumlaurylsulfat. Men det är värt att studera kompositionen och du kan se att kompositionen exempelvis innehåller laureth magnesiumsulfat. Naturligtvis är denna komponent mindre aggressiv. Kanske i sin effekt ett sådant schampo och inte dåligt. Men tillverkaren, som bedrar sina kunder, inspirerar inte längre till förtroendet. Var därför försiktig, är det värt att betala för ett sådant schampo, vilket i huvudsak inte uppfyller tillverkarens löften?

Ytterligare försiktighet bör tillämpas på tillverkare som hävdar att deras schampon är helt naturliga och inte innehåller någon kemi. Det beror på ytaktiva ämnen och rensande hår. I det här fallet skulle schamponet helt enkelt inte kunna uppfylla huvudkravet: att rengöra hårbotten och håret.

Ofta går tillverkarna ännu mer och förklarar att deras masker och hårbalsam inte innehåller sulfater. Som du redan vet används sulfater för skumning. Kom ihåg de masker och balm som du använde. Skummer de? För sådana kosmetika används sulfater inte tidigare, oavsett varumärke, eftersom de inte behövs här.

Vilka egenskaper är det att använda sulfatfria schampon?

Eftersom mjukare tensider används i sulfatfria schampon, bildar dessa schampon mindre skum. Hur anpassar man sig till detta? Huvudregeln är att våta ditt hår väl. Häll sedan en liten mängd schampo i handflatan, tillsätt lite vatten och emulgera och applicera sedan på huvudet. På detta sätt skapar du den önskade volymen skum. Du behöver inte tvätta ditt hår för andra gången.

I vilka fall borde du fortfarande inte ge upp sulfat shampoo? Sulfatschampon har en uttalad rengöringseffekt. Dessa schampon fungerar bra med fet hårbotten. Sulfatfria schampon har milda tvättmedel och kan inte rengöra huden och håret lika effektivt som sulfat.

Innan du bestämmer dig för att köpa ett sulfatfritt schampo i strävan efter harmlöshet, tänk på de verktyg som finns i ditt hem. Är du redo att kasta bort alla dina befintliga medel som inte uppfyller säkerhetskraven och köpa nya? Favorit smink, tandkräm, tvättmedel? Ärligt svara på frågan: Hur mycket skadar vi kroppen, med hjälp av skadlig kosmetika? Och hur mycket skadar vi kroppen, leder en fel livsstil, äter dålig mat, sätter dig under stress? Genom att svara på dessa frågor kan du förstå om du behöver det. Eller berättelser om farorna med sulfat är inget mer än en marknadsföringskamp?

Valery Grigorov, medicinsk granskare

13,752 totalt antal visningar, 1 visningar idag

Cult Journal

folie och popcorn!

4 sep 2013

Om schampon

Hår, som du vet, även om det är, tack Gud, vet alla, inte levande. En levande glödlampa under huden som de "växer". Tänk dig ett rör av tandkräm - du kläm ut lite pasta och lämna ett öppet rör. Pasta torkar upp. Du klickar på röret och den nya limremmen torkar igen. Ditt hår växer på samma sätt: hårlampan "klämmer" cellvävnaden ur sig själv, som dör när den träffar ytan.

Håret består av tre lager, överkiklet - representerar keratin vågar, läggs som kakel. Vågen ligger tätt - håret glänser. Skalborst - håret lyser inte. Under vågen är en cortex - ett lager av döda celler som är ansvarig för hårfärg och för deras styrka. Hårbotten producerar ett smörjmedel: fett, som fördelas genom håret, gör dem smidiga och elastiska, fuktar i ett ord. Oljigt hår skiner i allmänhet perfekt, fnittrar, som du märkte. Och det skyddar också håret mot infektioner - onda mikroorganismer kan slå sig på dem, hudutsöndring tillåter inte dem.

Men fettigt hår är fult. Fett bör tvättas bort, så bestämde mänskligheten. Och det tvättades det regelbundet, men mycket mindre ofta än det gör nu. Folk gick till badet en gång i veckan i bästa fall! Och det är senare.

Håret tvättades på olika sätt, men det mest populära var tvål. I slutet av 60-talet av det senaste århundradet uppfanns schampon.

Shampoos huvudsakliga funktion är att tvätta bort fett och smuts. Därför består den av ytaktiva medel och sam-ytaktiva ämnen. Men vi och tillverkaren skulle vilja att håret efter att ha tvättat inte bara ser rent ut, men ser i allmänhet bättre ut (då skulle vi hellre köpa shampoo). Håret är naturligtvis dött, men möblerna lever inte heller - men om det är polerat, belagt med speciella vaxer, lacker och polermedel, kommer det att se ut som nytt. Det släpper inte ner rötterna och kommer inte att blomma, men kommer att lysa, får vacker färg och trevlig jämnhet. Också med hår. Och vad ska man göra för att göra dem glänsande och fjädrande? Jämna vågar och fukt. Detta hjälper igen tensider och till och med vissa tillsatser.

Men det finns också rent konsumentegenskaper som inte påverkar resultatet, men själva processen är bekvämare:

1. schampo ska skumma
2. Skum ska vara stabilt och inte flöda på ansikte och kropp.
3. Skummet ska inte irritera de systiska membranen (klyv inte ögonen) och huden
4. Shampoo ska vara tjock, men inte så mycket att det inte kan pressas ut ur flaskan
5. det ska luktas bra
6. det ska inte försämras

Jag gillar också de punkter som den engelska wikien leder - "gör ingen skada" och "eliminera snabbt skadorna."

För att kombinera allt detta i en flaska måste du blanda olika ingredienser i vissa proportioner. Inte alla är lika användbara - en tvättas bra, men den skumar inte och torkar, den andra fuktar, men är dåligt tvättade, därför tillsätts olika ämnen till schamponerna, vilket delvis neutraliserar eller kompenserar för effekten av de övriga komponenterna.

Vad är schampo? Lägg märke till, nästan vilken schampo som helst. Först, vattnet. För det andra ytaktiva ämnen, för utan dem kommer du inte att tvätta något. Surfaktanter är (här börjar du gäspa) anjoniska, katjoniska, amfotera, icke-joniska och tvål. Varje har sin egen funktion: anjonbrunn tar bort fett och smuts, katjonisk bidrar till att fixa konditionstillsatser på håret, amfotär skumbildning, icke-jonisk penetrera djupare. Ingen av dem är helt ofarlig, alla kan orsaka irritation, klåda, torrhet, speciellt om kompositionen av schampon inte är balanserad, plus du kan få allergiska reaktioner mot någon komponent och så vidare. De kan, men de gör inte nödvändigtvis det. Tvål irriterar också slemhinnan och torkar huden.

Vilka ytaktiva ämnen används oftast:

Natriumlaurylsulfat (natriumlaurylsulfat) är det vanligaste ytaktiva medlet, väl tvättar bort fett, är något aggressivt, billigt. Kan ge irritation.

Sodium laureth sulfate - mjukare (och lite dyrare) än bror lauryl sulfat, men torkar huden och håret mer, kan också orsaka irritation. Det har misstänkt att det kan bilda cancerframkallande ämnen när de blandas med andra ingredienser, men det har inte bevisats.

Ammoniumlaurylsulfat (ammoniumlaurylsulfat) - ett anjoniskt ytaktivt medel, ger ett bra skum, men kan orsaka irritation av slemhinnorna.

Magnesiumlauretsulfat (Magnesium Laurethsulfat) är ett mildt ytaktivt medel som används i schampon för känslig hud, särskilt för barn. Dear. Eftersom det är mjukare, tvättar det bort sämre.

För att inte överdriva det med irriterande, inkluderar schampo alla typer av soPavy - kokoglikozid, kokamedopropilbetain, de är mycket mjukare, men använd dem inte som huvudytaktivt ämne. Jag vet inte vad rollen spelar här - deras låga effektivitet eller höga priser.

Det bör förstås att barnets hår och hud inte kräver så flitig tvättning, det finns mycket mindre fett där, så om du bestämmer dig för att byta till baby shampoo av rädsla för ytaktiva ämnen, kom ihåg att de tvättar sämre.

Men det är inte allt. Vi behöver antistatik för att hålla håret liggande. Vi behöver fuktskyddsmedel - oljor (främst lanolin), estrar, fettsyror, som tränger igenom håret, eftersom du bara gick igenom håret med laurethsulfat. Vi behöver proteiner som håller fast vid hårets skadade yta. Silikoner (dimetikon, polyoldimetikon, etc.), som kommer att skapa en film och fixa allt. I allmänhet är dessa vanliga komponenter i hårbalsam, men schampo innehåller även dem, även om det inte är "två i ett". För då vill du skriva i Blozhik - "håret efter detta schampo blev frisk och silkeslen". Ditt hår har faktiskt förblev detsamma som det var, men med hjälp av schampo och balsam du dekorerade det, låt oss säga.

Dessutom innefattar kompositionen nödvändigtvis citronsyra. I din barndom rådde din mormor dig att inte skölja ditt hår med ättika för en sken? Tja, här har du en bättre ersättare, åtminstone det luktar inte. Det pressar chushuyki, dessutom behöver vi en relativt neutral balans, och vi har redan fyllt med alkalier och salter, plus det är en antioxidant.

Och så att schamponet inte förstör och det finns inget främmande liv, behöver vi konserveringsmedel, och det här är parabener. Eller ens - PARABEN.

Och så vidare. Jag förstår att du redan är trött på dessa överföringar. Frågan kvarstår, varför är detta användbart för detta, som hans hälsa där? Tja, ja, det finns en yttre effekt, men var är "närande huden", "laddning med vital energi" och vad gör de där? Jag kan bara häfta här. Är ditt huvud rent? Ligger håret? Huden kliar inte? Tja, tack Gud. Finns det något "naturligt"? Tja, det här är hur man ser ut. Den goda delen är en produkt av bearbetning av helt naturlig olja, den andra är naturlig kokosnötolja, men proteiner är fortfarande - de är av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung, men då har de redan gått igenom hydrolys, vanligt salt har ingenstans mer naturligt. Om du vill ha något tröstande argument, var dessa ämnen ursprungligen åtminstone delvis naturliga. Då stör ingen att lägga till detta eller det här extraktet. Han kommer inte att agera, men trots allt läggs han till för ett annat ändamål - så att han kan skriva "med nettlextrakt". Eftersom alla gillar när med extrakt eller extrakt av svart kaviar. Ingen gillar inskriptionen "innehåller ytaktiva ämnen". Men de tvätter ytaktiva ämnena, och nätet tvättar inte nisch. Många schampon innehåller vitamin B, men det behövs för att inte närma sig, men att skapa en film på håret.

Sammansättningen av alla schampon är ungefär densamma. Här är sammansättningen av Headshoulders, i första hand alla samma natriumlaurethsulfat och natriumlaurylsulfat.

Här är sammansättningen av den främjade "hästkraften":
Destillerat vatten - 80% av något schampo
Natriumlaurylsulfat är det huvudsakliga ytaktiva medlet av alla tvättmedel
Cocamepropyl betaine - kobolt, mjuk, härrörande från kokosnötolja
Natriumklorid - salt. Ökar viskositeten.
Glycerin, lanolin, kollagen - oljor och proteiner, bildar en film, ingår i luftkonditioneringsapparater
Polyquaternium-10 - polymer, är en del av balsam, mjukar hår
och så vidare.

Sammansättningen av Johnson Baby - den första blir ytaktivt mjukare, och sedan de gamla bekantskapen:
agua,
Coco-glukosid - gjord av kokosnötolja
Natrium Lauroamphoacetat
Sodium Laureth Sulfate - här är det, älskling
Citronsyra,
Policorbat 20,
PEG-80 Sorbitan Laurate,
PEG 150-distearat,
Natriumklorid
Polyquaternium 10,
Natriumbensoat
parfum,
CI 15985,
CI 47005

Jacques Dessange - Aqua, Sodium laureth sulfate, Dimethicone och så vidare. Kerastaz - Aqua, Sodium laureth sulfate, Sodium Chloride, Cocomidapropyl Betain och så vidare.

Hur skiljer sig de i detta fall, förutom priset? Andelen och kvaliteten på råvaror. Natriumlaurethsulfat kan helt enkelt vara smutsigt - innehåller föroreningar. Kombinationen av komponenter kan vara misslyckad och orsaka missnöje bland ett större antal kvinnor, men någon är alltid olycklig med det här shampooet. I resten - skillnaden är inte bra.

Så hur tvättar du ditt hår, kvinnor kommer att fråga mig i förvirring. Men vad passar dig och passar dig är detsamma. Jag skulle inte behöva spendera extra pengar till en vacker burk, Ponte och uppblåst reklambudget för produkten. Jag anser inte nu den separata mytologin av apotek och professionella schampon - du kan läsa deras komposition och dra slutsatser.

Hela sanningen om SLS och SLES: natriumlauryl och laurethsulfat

Troligtvis har du redan hört mycket om dessa skadliga ingredienser i kosmetika. Och de såg även mycket reklam för "sulfatfria schampon", "schampon utan SLS". Är djävulen så hemsk som han är målade? Behöver jag samla alla burkar med SLS och sätta det i papperskorgen?

Om du aldrig har tänkt på sammansättningen av köpta kosmetika är jag säker på att 98-100% av dina schampon, duschgeler, flytande tvål och ansiktsrengörare samt en stor del av hushållskemikalier i ditt hem innehåller SLS och i stora mängder. För att ta reda på, kolla på burkens komposition på baksidan. Oftast kommer du att se natriumlaurylsulfat eller ett liknande namn, till exempel natriumlauretsulfat i listan över de första fem komponenterna i kompositionen. Detta är natriumlaurylsulfat och natriumlauretsulfat. Men det är förmodligen lättare för många att uppfatta transliteration från engelska - natriumsulfat istället för natriumsulfat, och vi kommer att kalla det så. Ja, och i sökningen söker natriumsulfat.

Låt oss se:

 • Vilka djur är dessa, natriumsulfater?
 • Hur natriumlauryl och laurethsulfater används inom industrin och i kosmetika
 • Vilken skada SLS har på huden och kroppen som helhet.
 • Är lysodiumlauretsulfat - SLES säkert i motsats till natriumlaurylsulfat - SLS?
 • Våra rekommendationer och slutsatser om kosmetika med SLS och SLES

Vad är SLS - natriumlaurylsulfat (natriumlaurylsulfat) och natriumlauretsulfat (natriumlauretsulfat)

SLS och SLES är en grupp kemiska komponenter, billiga ytaktiva ämnen, aggressiva komponenter med starkt rengöringsmedel, rengöring, skumning, lipidupplösande och vätningsegenskaper. Aktivt används i kosmetika.

Den farligaste av gruppen av sulfater:

 • natriumlauryl (laurel) sulfat (natriumlaurylsulfat) eller natriumlaurylsulfat. Andra namn: natriumdodecylsulfat, natrium-PEG-laurylsulfat, monododecylester, natrium-PEG-lauryletersulfat. Detta är en produkt av oljeraffinering, som ofta maskeras med orden "erhållen från kokosnötolja" eller "från kokosnötter".
 • ammoniumlaurylsulfat - ALS (ammoniumlaurylsulfat) och ammoniumlauretsulfat - ALES (ammoniumlauretsulfat)

Dessa är natriumsalter av laurylsulfonsyra, mycket billiga, farliga och kaustiska komponenter. Kanske en av de farligaste komponenterna i kosmetika som aggressivt påverkar huden och övergripande hälsa.

Om natriumlauretsulfat - SLES, analog natriumlaurylsulfat - SLS vi kommer att prata lite nedan.
Andra liknande komponenter kan kallas: natriummyrethsulfat (SMS), natriummyristyletersulfat (SMES). I stort sett kan detta hänföras till nästan vilket ytaktivt ämne som slutar med ordet "sulfat".

Var gäller SLS och SLES

Användningen av natriumlaurylsulfat och natriumlauretsulfat i kosmetika:

 • Ansiktsrengöringsmedel och geler
 • Makeup Remover
 • Shampoos (ca 90% av alla schampon innehåller SLS och SLES)
 • Flytande tvål
 • Duschgeler
 • Badskum
 • tandkrämer
 • Intima hygienprodukter
 • Andra produkter

Dessa komponenter är mycket billiga och används ofta i kosmetika och i stora mängder. Sulfatprodukter rengör huden och håret helt, tvättar bort smuts och utsöndringar av talg och svettkörtlar. Men vad gör de förutom rengöring?

Var uppmärksam på användningen av SLS i branschen:

 • Hushållsrengöringsmedel (för tvätt, golv, universal rengöringsmedel)
 • Industriella rengöringsmedel (för rengöring av golv, tvättmaskiner etc.)
 • Avfettningsmedel (för motorer och olika ytor)

Användningen av sulfater i vetenskap och medicin:
SLS används i många kliniker i världen för att orsaka hudirritation hos försökspersoner. Därefter avlägsnar forskare irritation på de skadade områdena i huden med olika preparat och analyserar deras effektivitet.

Harm SLS (natriumlaurylsulfat) som du genomgår när du använder kosmetika och hushållskemikalier med denna komponent

Forskningen av olika forskare, inklusive vid University of Georgia Medical College visade följande egenskaper och skador på natriumlaurylsulfat:

 • SLS rengör ytan genom oxidation, inkl. hud, lämnar en film på den. Denna film kan irritera huden, orsaka klåda, skalning, rodnad, klåda, allergier och, om den används under lång tid, hudsjukdomar. SLS förstör hudens lipidskydd, reagerar med hudlipiderna och degenererar dem.
 • SLS torkar hår, orsakar bildandet av torra, spröda och splittrade ändar, kan bidra till håravfall och mjäll samt sjukdomar i hårbotten.
 • SLS gör håret smutsigt vid rötterna, vilket gör att du behöver tvätta håret oftare. Det är enkelt - en stark avfettning av hårbotten stimulerar det aktiva arbetet i talgkörtlarna.
 • SLS penetrerar vävnaderna och organen genom huden, inkl. i ögonen, lever, njurar, hjärta, hjärna, lingrar där och ackumuleras, gradvis ökar koncentrationen. SLS kan förändra proteinsammansättningen av celler, särskilt hos barn, vilket orsakar olika sjukdomar, såsom grå starr. Kan orsaka cellmutationer och skada immunsystemet.
 • Sulfater reagerar med många komponenter i kosmetika, bildar nitrosaminer (nitrater) och cancerframkallande dioxiner. De tränger också in i huden och sedan in i blodet.
 • Praktiskt taget utsöndras inte i levern.

Det finns också en analog natriumlauretsulfat (SLES) - natriumlauretsulfat eller (som det ofta kallas) natriumlauret / sulfat-laurat. Det bildar mycket skum vid tvätt och ger illusionen av ett tjockt, koncentrerat och dyrt schampo eller duschgel.
Enligt The Cosmetic Ingredient Review (CIR) experter 1983 är det en ofarlig komponent. Men många andra forskare, på grundval av undersökningen, konstaterade att natriumlaurethsulfat kan orsaka irritation och hudskalning, förstör hårsäckarna och orsaka håravfall. Det tränger snabbt och enkelt in i huden, och ackumuleras också i kroppen. SLES är mindre irriterande för huden än SLS, men det kan torka ut det mycket. I reaktion med andra komponenter kan dioxiner och nitrater också bildas, vilka orsakar bildandet av cancerceller.

Det fanns många fler sådana studier, inkl. Du kan hitta denna information med professorer och vetenskapsläkare som Samuel S. Epstein från University of Chicago (Public Health School) eller Doris J. Rapp, i vetenskapliga publikationer som Healthy Beauty och The Safe Shoppers Bible., "Kemikalies ordlista Syntetiska produkter till personliga produkter, till exempel vetenskapliga organisationer som hälso- och sjukvård utan skada, naturlig hudvårdsmyndighet etc.

Slutsatser: Använd eller inte kosmetika med SLS och SLES sulfater

 1. Definitivt kosmetika med sulfater kan inte användas för personer med känslig och allergisk hud, hudsjukdomar, såväl som barn. Tyvärr garanterar inte inskriptionerna på burken "för barn", "godkända för barn", "för barn" dig avsaknaden av dessa skadliga och farliga ämnen. Även sådana kända märken som den tyska bubchen. Faktum är att de flesta av de så kallade barnens kosmetika inte är mycket olika i kompositionen från "vuxna"...
 2. Försök att inte använda kosmetika med natriumlaurylsulfat (natriumlaurylsulfat) eller ammoniumlaurylsulfat (ammoniumlaurylsulfat) alls. Även en enda applikation kan skada hud och inre organ, särskilt hos barn.
 3. En enda och mycket sällsynt användning av snabbt utspolade produkter med natriumlauretsulfat (natriumlauretsulfat, mindre farligt sulfat) kommer sannolikt inte att påverka dig och din hud. Men oftast kan du observera det är den ständiga dagliga användningen - varje dag, flytande tvål, duschgel, schampo, diskmedel. Detta kan med tiden orsaka allvarliga problem, trots de små koncentrationerna av SLS i varje verktyg.
 4. Speciellt farligt är sulfater i kompositionen av krämer och andra kosmetika, som förblir på huden under lång tid, liksom i rengöringsmedel och sminkborttagningsmedel, eftersom många använder ansiktsmakeup för ögonmakeup.
 5. När du bjuder på reklam, bör du inte använda sulfatsjampo för behandling av mjäll, klåda och skalning. När allt kommer omkring kan sådana schampon prova dessa effekter. Tyvärr är de flesta av dessa schampon. Användbara ingredienser läker hårbotten, och sulfater irriterar igen. Det visar sig en ond cirkel.
 6. Sulfater ger rikligt skum, varför sulfatsjampo, geler, tvål och badskum är så bra jämfört med organiska skum. Kom ihåg schampon från barndomen, alla frösna illa, men torkade inte håret, och du behövde inte tvätta huvudet så ofta som i den moderna världen.

Du kan inte ens föreställa dig hur många människor som lider av hudsjukdomar, hur många människor som helt enkelt inte kan tvätta i duschen. Så mycket har huden drabbats av användningen av alla dessa produkter att även kranvatten är irriterande. Tyvärr uppträder hudsjukdomar i allt högre grad hos små barn. Tillsammans torteras deras hud från födseln med alla slags kemikalier, inkl. så kallade "barn" betyder.

Tro inte på reklam och etiketter med höga uttalanden "utan SLS", "utan sulfater". Detta är inte alltid sant, och om det är sant, kan en kemi ersättas av en annan. Vi kommer att prata om andra ytaktiva ämnen, mindre skadliga analoger av SLS, i en annan artikel.

Inte alltid på röret anger hela kompositionen, de skriver bara de aktiva komponenterna. Och hela kompositionen förblir på pappersförpackningen. Ofta är den fortfarande dold under en dubbelhäftande etikett, den är skriven i mycket liten typ, som bara kan ses med ett förstoringsglas och är limt på toppen med andra etiketter.

Läs kompositionen när du väljer kosmetika, vägledas genom en objektiv bedömning av kosmetika genom komposition från webbplatsen NaturaTeka.ru. Endast på detta sätt kan du skydda din hud och din hälsa.

Ditt val

Skriv i kommentarerna om du läser etiketterna med kompositionen, hur du känner till SLS och SLES i kompositionen, oavsett om du föredrar schampon utan sulfater, oavsett om du använder sulfat duschgeler och flytande tvål. Dela din åsikt!

Decolte

Efter att ha gått djupt in i studien av smink kompositioner, insåg jag att besulfat schampon inte bara är en trendig trend, men verkligen en nödvändighet. Och varför köper alla fortfarande schampon med SLS och SLES när så mycket redan har studerats och skrivits om deras skada?

Kort hjälp, om någon inte vet ännu:

SLS (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, SLS), SLE (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, SLES) är billiga kraftfulla rengöringsmedel och blåsmedel. Används i de flesta tvättmedel som ska skumma (tandkräm, gel, tvål, schampo, rengöringsmedel, etc.). Kan orsaka hudirritation, uppbyggnad i kroppen. Starkt torr hud och hår, vilket framkallar mjäll, splittrade ändar, brittleness och håravfall.

Det visade sig att prefixet "organiskt", "eko" och "naturligt" inte alltid är en garanti för att det inte finns några SLS och SLES i schampot. Jag kommer att säga mer, även om tillverkaren anger "utan SLS och SLES", så kan inte mindre skadliga ersättare förekomma i kompositionen, såsom natriumkososulfat, natriummyrethsulfat. Fusk vid varje tur och du måste vara en kemist eller en certifierad kosmetolog för att hitta en mild botemedel. Men jag gjorde det mesta av arbetet med att hitta RELATIVT oskadliga schampon för dig och jag föreslår bara att komma ihåg dem. Samtidigt gjorde jag ett urval av de mest budgetmedel, för att hitta sulfatfria schampon för UAH 100 500 är mycket lättare)

1. Sulfatfria schampon från den ukrainska tillverkaren YAK. Coco-glukosid är deras huvudsakliga rengöringsmedel och skummedel (SLS och SLES-substitut).

Coco-Glucoside (Coco-Glucose) är ett mycket mildt rengöringsmedel, som framställs genom jäsning av majssocker och kokosnötsocker. Denna komponent är kompatibel med alla hudtyper och är mild nog att användas i barnens produkter.

Presenteras i 3 linjer (farmaceutiska, kosmetiska och organiska + schampo för män). Valet är varierat och brett i varje linje.

Kostnad - från 45 UAH.

Du kan köpa i apotek och onlinebutiker.

2. Sulfatfria schampon av rysk produktion Farmor Agafyas recept. Jag vill omedelbart uppmärksamma det faktum att vissa av deras schampon innehåller skadligt natriumkokosulfat (Agathia First Aid Kit-serien, Agafia-badet). Så var försiktig och leta efter Magnesium Laureth Sulfate. Till exempel har jag en samling volym och pomp som jag redan skrev här.

Magnesium Laureth Sulfate är ett ytaktivt medel med rengöringsegenskaper. Milt ytaktivt medel, irriterar inte huden och ögonen, används ofta i intima hygienprodukter.

Kostnad - från 45 UAH.

Du kan köpa i Auchan och nätbutiker.

3. Non-sulfated Planeta Organica shampoos. Också producerade i Ryssland och även några av deras schampo innehåller skadligt natriumkokosulfat (var försiktig). Magnesium Laureth Sulfate samt Lauryl glukosid används i produkter som är av intresse för oss.

Laurylglukosid är absolut giftfri, så det finns ingen skada på människokroppen. De användbara egenskaperna hos komponenten inkluderar mjukhet, utmärkt rengöringseffekt och hårkonditionering. Det finns inga tillförlitliga källor med verklig forskning om negativa effekter.

Kostnad - från 50 UAH.

Du kan köpa i Auchan-butiker.

4. Sulfatfria schampon Natura Siberica (Ryssland). Som en del av Lauryl glukosid. Läs noggrant kompositionerna!

Kostnad - från 100 UAH.

Du kan köpa i Auchan-butiker.

Som du kan se är sulfatfria schampon ganska vanliga och prisvärda. Här kan du lägga till tillverkare som Organic Life, Love2mix Organic, Dushka, White Mandarin...

Detta är ett urval av de lättillgängliga verktygen. Sök schampon mer än 120 UAH - Jag ser ingen mening. Valet är så stort. Det finns många budgetproducenter, men jag kommer inte ihåg dem alla. Och det är inte nödvändigt, det är bättre att komma ihåg de komponenter som är önskvärda eller oönskade i kompositionen.

Oönskad: Natriumkokosulfat, Natriummyrethsulfat...

Giltig: Magnesium Laureth Sulfat, Laurylglukosid, Coco-Glukosid...

Jag kan ändå inte misslyckas med att notera att i den moderna världen är det mycket svårt att helt eliminera sulfatfria schampon. Varför? Det visar sig att styling och hårvårdsprodukter (som balsam, balm, masker, etc.) använder sådana komponenter (silikoner och andra som dem) som tenderar att ackumuleras i håret, vilket inte är bra (varför är det inte bra? för en annan artikel). Och endast mycket starka rengöringsmedel kan tvätta dem åtminstone delvis. Därför kan jag, med min leverans av sulfatshampo, inte helt bryta upp...Nästa Artikel
Hårmask från kefir och henna, senap, kakao