Svart kumminolja för hår. Åtgärd, användningsmetoder och recept


Av någon anledning är svart kumminolja inte lika populär hos oss som i öst, och där har den använts i mer än tre tusen år inom medicin och kosmetologi.

Svart kummin är en helande växt, fröerna blir svarta när mogna, kännetecknas av en speciell brinnande smak och kryddig arom. Kummin odlas huvudsakligen på den arabiska halvön, Medelhavet och Sydasiatiska regioner och i norra Afrika.

Det bästa sättet att växa och skönhetshår läs mer.

Sammansättningen och egenskaperna hos svart kumminolja

De unika helande egenskaperna hos svart kummin beror på mer än 100 komponenter i dess sammansättning, varav de flesta är katalysatorer av metaboliska processer i människokroppen. Sammansättningen av den svarta kumminoljan innehåller omättade fettsyror, fosfolipider, aminosyror, karotenoider (vitamin A-förstadier), vitaminer E, D, C, B-vitaminer, makro och mikroelement, fytosteroler, flavonoider, tanniner, polysackarider och monosackarider, alkaloider, enzymer, saponiner, eteriska oljor.

Svart kumminolja är ett mycket effektivt sätt att höja immuniteten.

Kumminolja för hår

 • rensar porerna i hårbotten, eliminerar inflammation;
 • stärker håret och förhindrar håravfall och stimulerar även hårväxten
 • skingrar mjäll
 • närmar sig hår och närmar sig välgörande substanser
 • fuktar, ger mjukhet och jämnhet till håret;
 • skyddar hår från skadliga effekter av solljus;
 • förhindrar bräcklighet och tvärsnitt av hår;
 • ökar produktionen av naturligt kollagen;

Svart kumminolja är mycket populär i ayurveda och östra övningar, det används som ett farmakologiskt råmaterial i många länder. Förutom hår har kumminolja ett brett utbud av applikationer för hela kroppen:

 • hjälper till att förbättra arbetet i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet och matsmältningssystemet;
 • ger påtagliga fördelar vid förebyggande och behandling av ateroskleros, arteriell hypertension, koronar hjärtsjukdomar, vegetativ vaskulär dystoni, inflammatoriska sjukdomar i hjärtat och blodkärl, störningar i hjärncirkulationen, åderbråck, tromboflebit, trombos
 • återställer normalt hormonbalans och normaliserar lipidmetabolism
 • främjar aktiv regenerering av skadad hud och slemhinnor;
 • bidrar till att stabilisera blodsockernivån
 • effektivt för att eliminera patogen mikroflora och helminthiasis.

Applicering av svart kumminolja för hår

Svart kumminolja är mycket användbar för hår, men användningen kommer att vara när oljan är av god kvalitet, orefinerad och kallpressad. Dessa märken är vanligtvis angivna på förpackningen.

Recept hårmaskar med svart kumminolja

Kummin olja maskerar lätt, gör inte hår tyngre, olja glömmer inte porer och ger ett bra resultat på hår av vilken typ som helst. Blanda och förbereda masker med svart kumminolja bör vara omedelbart innan de appliceras på håret.

Recept nummer 1

Den universella masken, som passar alla typer av hår, ger näring och fuktar håret, och förhindrar också håravfall.

 • 1 matsked svart kumminolja;
 • 1 matsked brandy;
 • 1 matsked honung;
 • 1 äggula.

Masken appliceras innan du tvätter håret. Blanda alla ingredienser, och oljan kan värmas upp i ett vattenbad. Först applicerar vi masken på hårbotten och sedan längs hela längden värmer vi, håller i 40-60 minuter och tvättar mitt huvud som vanligt.

Recept nummer 2

Mask för att stimulera hårväxten, det är också lämpligt för håravfall.

 • 2 msk svart kumminolja;
 • 2 matsked senap;
 • 2 matskedar varmt vatten;
 • 2 tsk socker
 • 1 äggula.

Lös upp senapspulver med vatten tills en jämn konsistens och tillsätt de övriga ingredienserna. Masken appliceras endast på hårbotten avskiljning. Håll masken ska vara från 20 minuter till 1 timme, det är önskvärt att värma. Hårets tips kan smutsas med ren svart kumminolja, för att inte torka ut längden. Mask skölj noggrant med schampo och applicera en bra köpmask på hårets längd.

Recept nummer 3

Mask för torrt, skadat hår, det ger näring och återställer håret väl

 • 1 matsked svart kumminolja;
 • 1 msk kokosnötolja.

Vi blandar oljor i glasvaror och värmer dem i ett vattenbad, applicerar varma oljor för hårlängd och isolerar. Håll masken i 1-2 timmar och schampo bra med huvudet, 2-3 gånger.

Recept nummer 4

Firmasmask för glans och hårstyrka, den här masken är lämplig för alla typer av hår.

 • 1 tsk svart kumminolja;
 • 1 tesked linfröolja;
 • 1 tsk honung;
 • 2 tsk av aloejuice;
 • 5 droppar vitamin A i olja;
 • 5 droppar vitamin E i olja;
 • 1 äggula.

Masken är klar innan du tvättar håret. Blanda alla ingredienser, applicera en mask på rötterna (gör en ljusmassage) och fördela över hela längden. Håll masken i 40-60 minuter och skölj med schampo, för att uppnå effekten, är det lämpligt att göra en sådan kurs - 10 procedurer en gång i veckan.

Svart Cumin Oil Hot Wrap

Hot wrapping närmar, återställer och stärker håret från rot till spets. För förfarandet, ta 1 matsked svart kumminolja och 1 matsked olivolja, du kan ändra proportionerna beroende på hårets längd.

Oljan upphettas i ett vattenbad och värms varmt på hårbotten, masseras och fördelas till hårets längd. Då värmer vi väl, du kan ta ett duschlock eller plastfolie, på toppen kan du lägga på en varm ullhatt eller linda den med en het handduk. För bättre resultat kan du fortfarande värma upp med en hårtork (cirka fem minuter) och då fortfarande vara som 20-30 minuter. Efter tiden är mitt huvud som vanligt.

Användningen av svart fröolja för friskt hår

Det verkar som att svart kumminolja bestämt tar sin position i kampen för skönhet. Faktum är att dess användbara egenskaper var kända vid tidpunkten för Hippocrates, och då blev det på något sätt glömt. Även om oljans popularitet i länderna i Mellanöstern, där skönheten rusar, använder denna olja för kosmetiska ändamål och i synnerhet för hårets skönhet, har alltid varit.

Fördelarna med svart kummin för hår

Olja själv gör underverk med vårt hår. Det har ett antal komponenter, utan vilka deras skönhet helt enkelt är omöjligt. Olja innehåller mer än 100 aktiva substanser, och effekten av vissa har inte studerats fullständigt. Svart kummin används i kosmetologin både vid tillverkning av hem- och fabrikstillverkade produkter.

Bland andra fördelaktiga ingredienser innehåller oljan:

Fettsyror, med fördelaktigt omättad: omega 6 och 9 har en antiseptisk och stramande effekt på håret.

Vitaminerna A, E, D och Grupp B förhindrar håravfall och utseende av bräcklighet.

Spårämnen, inklusive zink-, fosfor-, mangan-smala porer och reducera talgkörtlarna.

Fytosteroler - har antiinflammatoriska effekter, är involverade i produktionen av hormoner och är effektiva mot håravfall.

Tanniner har en antiseptisk effekt.

Verktyget försvårar märkbart håravfall, stärker hårfollikeln, lindrar mjäll, hjälper till att förhindra brådhet och torrhet, kämpar med splittrade ändar. Olja hanterar perfekt svampinfektioner och hudirritationer, och förhindrar också utseendet av grått hår på grund av hög biologisk aktivitet.

Var kan man köpa olja?

För att genomföra följande recept för hemlagade masker måste du köpa kumminolja på apoteket. Olja är som regel tillgänglig från Egypten, Saudiarabien, Syrien och Turkiet. Det är i dessa områden som svart kummin har odlats i flera tusen år. En flaska på 500 ml kostar ungefär 1000 till 1200 rubel. En liten flaska på 125 ml, som dock kommer att hålla länge, kostar ungefär 300 rubel.

Applicering av kargenolja för hår

Applicera svart kumminolja för återvinning av hår ska som regel externt. Verklig olja bör vara mörk, men transparent, utan sediment och bitter i smak. Oljans konsistens är ganska viskös, så genom att blanda den med en annan olja får vi därigenom en optimal konsistens, vilket är lättare att applicera på hårbotten. Dessutom används ren olja vanligtvis inte eftersom den är för koncentrerad för direkt applicering: den kombineras med andra basoljor.

Karawayhårolja används mest effektivt som en mask. De mest effektiva recepten maskerar med kumminolja nedan. Det kan också appliceras i en liten mängd på håret och sedan gå på det med en träkam för att jämnt fördela oljan.

För större effekt är det möjligt och användningen av olja inuti. För att göra detta är det tillräckligt att ta en sked cuminolja på morgonen efter en måltid. Eftersom den har en speciell smak kan den blandas med honung eller söt fruktjuice. Kursen måste hållas inom 2 månader.

Black Cumin Oil Hair Masks

Utan tvekan kommer det mest effektiva att vara en hårmask med kumminolja, som du kommer att göra med egna händer, och du behöver inte mycket tid för detta.

Hårväxt masker

Den här masken hjälper märkbart till att accelerera hårväxten, på grund av att den först aktiverar blodcirkulationen och öppnar porerna, och näringsämnen penetrerar lätt till glödlamporna och aktiverar tillväxten.

Recept nummer 1

Svart peppar eterisk olja (bokstavligen ett par droppar) appliceras på hårbotten och masseras väl. På 15 minuter ökar blodflödet och huden är redo att ta emot näringsämnen.

Recept nummer 2

Därefter appliceras en blandning av kummin och kokosolja på uppvärmd hud i två timmar. Under denna tid tränger näringsämnenna in i glödlamporna.

Recept nummer 3

Tvätta huvudet noggrant med schampo.

Aktiv tillväxt och förstärkning av håret kommer att orsaka en mask baserad på kumminolja med tillsats av ägg:

 • blandad i en matsked av burdock, kummin och ricinolja;
 • en droppe essentiell olja tillföres till blandningen av oljor;
 • massan värms något
 • Två äggulor läggs till blandningen och appliceras på håret;
 • Efter att ha hållits i en halvtimme kan masken tvättas av.

Hårförlust masker

Recept nummer 1

Svart hårfröolja med håravfall blandas effektivt med olivolja och tillsätt grädde eller gräddfil. Allt är blandat i lika stora proportioner. Applicera masken för att göra en massage rörelse i 10 minuter. Låt sedan masken stå i ytterligare 15 minuter och tvätta av.

Recept nummer 2

För skadat hår bör kumminolja blandas med olivolja och tillsätt lökfrön. Denna blandning upphettas och hålls i mer än en timme på håret.

Recept nummer 3

Inte mindre effektiva masker med rött te, som heter Rooibos. För att göra detta slipas rooibos i en kaffekvarn och en tesked pulver tas för masken. Blanda med samma mängd svart kumminolja och tillsätt ett par droppar vatten för att uppnå optimal konsistens. Blandningen gnids i huvudet, med särskild uppmärksamhet på bala fläckar. Låt den här blandningen stå på huvudet i 20 minuter. Skölj sedan väl.

Mjäll och oljiga hårmaskor

Recept nummer 1

Att bry sig om oljigt och mjällhår blandas en sked olja med en halv kopp kefir och 10 droppar rosmarinolja tillsätts. Gnidblandning med massagebevegelser. Blötlägg blandningen i 30 minuter. Denna hårvård bör vara regelbunden och upprepa en sådan mask tar lång tid att se effekten.

Recept nummer 2

För oljigt hår kan du också blanda burdock och timjanoljor, värma dem och släpp 3 droppar teolja av eter, vilket förbättrar den antifungala och antibakteriella effekten. Rubbed behöver en blandning av 5 minuter, inte mindre. Lämna sedan oljorna på håret och skölj dem efter 40 minuter. Du kan applicera denna mask före sänggåendet och sluta på natten för att öka dess effekt flera gånger.

Mask från grått hår

Det visar sig att du mycket effektivt kan hantera manifestationen av grått hår hemma. Förutom att masken saktar gråhårets utseende, främjar det också hårväxten. För att göra detta blanda kamille och svart kumminolja i lika stora proportioner, tillsätt ett par citroner av essentiell olja och rosmarin och gnid blandningen i hårbotten och fördela resterna genom håret. Håll masken i en halvtimme och tvätta den av.

Kontra

Olja kan vara skadlig under graviditeten, så det är bäst att undvika användning även i tidigaste termerna. Ibland med en ökning av oljekoncentrationen i en mask eller när den appliceras i sin rena form observeras en allergisk reaktion.

Recensioner av cumin oil

Karaffolja räddade mig från håravfall. Först tvekade hon om man skulle köpa, och bestämde sig sedan för att det inte var så dyrt för skönhet. Förresten används den sparsamt.

Flickor, super! Jag gjorde bara 6 masker med kummin, och mitt hår föll nästan aldrig ut. Jag vill ta kursen till 10-12!

Jag insåg att svart kumminolja för hårväxt är mest effektiv för mig. Inte bara växte de snabbare, men en enorm glans uppträdde. Nu delade hon sin hemlighet med lyxigt hår med alla hennes vänner.

Till efterrätt, video: Användbara och medicinska egenskaper hos svart kumminolja

Hur man använder svart kumminolja för hår

Svart kumminolja för hår används ofta i kosmetologi för skadade, sköra krullor. Chernushka frön användes i antikens medicin både i öst och väst. Sammansättningen rik på fettsyror möjliggör återställning av torra porösa områden, vilket ger sken och silkighet. Naturkosmetik kommer att ge lyxiga, starka lockar, med bara naturliga ingredienser.

Användningen av karvägenolja för hår

 1. Förstärkning av glödlampor;
 2. Stimuleringen är enkel;
 3. Behandling av mjäll, seborré;
 4. Skydd mot negativa faktorer;
 5. Restaureringsstruktur.
 • omättade fettsyror;
 • eterisk olja;
 • flavonoider;
 • mineraler;
 • steroider;
 • alkaloider;
 • Vitamin A, E, C.

Skada är möjlig med individuell intolerans, såväl som graviditet. Var noga med att kontrollera eventuella allergier.

Tillverkare och var att köpa

Du kan köpa kumminolja i ett apotek, naturkosmetikaffär, såväl som på Internet.

Viktig redaktionell rådgivning

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att dessa saker kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar dig att överge användningen av medel i vilka dessa ämnen är belägna. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

 1. Royal Oil från det egyptiska Al-Hawag varumärket kan köpas 500 ml 1050 rubel. Det används inte bara för kosmetiska ändamål, men också för att berika kosten, som kosttillskott.
 2. Hemaniolja från en berömd pakistansk tillverkare rekommenderas för behandling av hår, såväl som påskyndande tillväxt. Priset beror på volymen på flaskan, 125 ml - 400 rubel, 250 ml kan köpas för 850 rubel.

Sätt att använda svart kumminfröolja

För hemvård rekommenderas att använda svart kumminolja i alla kosmetiska procedurer. För mjukhet och silkighet appliceras sköljning, räcker det med att tillsätta en sked helande vätska till växtdekoket. För torra, skadade och spröda strängar, en oumbärlig varm oljeväxling. Uppvärmd i ren form eller med tillsats av basoljor (jojoba, oliv, burdock) gnids från rötterna och längs hela längden av tillväxten, efter ytterligare uppvärmning med en hårtork.

Hemlagade recept hårmaskor med svart kumminolja

Den helande produkten används effektivt för hemlagad håråterställning. Näringsämnesformuleringar mättar försvagade lockar, återvänder sin styrka och silke. Recensioner av kvinnor som använder kumminolja bara positivt, det finns glans och elasticitet, förstärkt till tipsen.

Mask för tillväxt

Ge acceleration av hårtillväxt hemhjälp, skapad av dig själv. Näringsämnen, som tränger in i folliklarna, ger processen att bilda friska lökar. Det förbättrar hårbotten, mjäll, inflammation och klåda.

ingredienser:

 • 2 msk. skedar av karvägenolja;
 • 2 yolks;
 • 18-20 droppar peppar tinktur.

Värm oljan, tillsätt äggulor, tillsätt peppardroppar. Förfarandet utförs innan huvudet tvättas. Massan distribueras i femton minuter, rötterna bearbetas. Tvätta av med schampo och låt torka på egen hand. Användningen av stimulerande tillväxt hårvård rekommenderas upp till två gånger i veckan.

Mask från att falla ut

Karawayolja för hår på grund av innehållet i fettsyror gör att du kan klara av problemet med förlust i alla skeden. Stärka rotsystemet, normalisera syreandningen tillåter naturliga näringsrika recept. Det är användbart att använda verktyget för förebyggande när det bär tress, patch-svansar, frekvent missfärgning.

ingredienser:

 • Art. sked av kumminolja;
 • Art. sked tistel olja;
 • Art. nätsked
 • 4 droppar mandarinester.

Värm de närande oljorna, rör om med viktiga droppar. Separat, krossa nässla löv, häll kokande vatten tills tjock grus. Kombinera ingredienserna fördela verktyget på en torr basal zon, intensivt massera. Dölj under cellofan och en handduk, lämna över natten. Efter att ha vaknat, skölj med schampo, upprepa behandlingsproceduren minst tio gånger med en dags intervall.

Mask att stärka

Hjälper till att snabbt återställa de naturliga processerna i glödlamporna, skydda dem från brådhet och gallringsmask för hår av karveolja. Speciellt användbart på vintern, när det saknas vitaminer, leder låga temperaturer till en ökad risk att förlora lockar.

ingredienser:

 • tesked cuminolja;
 • Art. sked av castorca;
 • 7 tabletter av öljäst
 • 2 droppar rosmarinester.

Brewer's yeast krossa och häll varm mjölk. Uppvärmda feta vegetabiliska oljor, tillsätt doftdroppar. Kombinera komponenterna och fördela blandningen på obehandlade rötter, lindra och värma med varm luft. Komplett efter en timmes åtgärd, upprepa kosmetiska manipuleringar två gånger i veckan.

Mask för torrt hår

Effektivt hemhjälp mot torrhet, brittleness, och förlust av glans. Naturlig mask ger maximal fuktighet, skyddar kläderna från effekterna av aggressiva kemiska element.

ingredienser:

 • tesked cuminolja;
 • tesked kokosnötolja;
 • Art. en sked av jojobaolja;
 • Ampull av vitamin B12.

Kombinera och värm oljan och sätt sedan in vitaminlösningen. Sprid vätskemassan efter tvättning, applicera med en pensel längs tillväxtlinjen, steg tillbaka från rötterna fem centimeter. Fullständig hårvård efter en halvtimme, upprepa återhämtningsförfarandet fem / sex gånger i månaden.

Mask mot fet hår

Att använda en mask med kumminfrön för fet hår är lätt att få pump och volym. Tack vare den antiinflammatoriska effekten återställs hudens pH, och syremättnad förbättras. Tillåter ett hemhjälp att reglera talgkörtlarna, vilket håller det välskötta utseendet på håret längre.

ingredienser:

 • tesked cuminolja;
 • 3 msk. henna skedar;
 • 3 droppar grapefrukteter.

Separat ånga hennaen med varmt te och rör om grapefruktester i varm kumminolja. Efter blandning fördelas komponenterna på basområdet efter tvätt. Håll ungefär en halvtimme, slutföra som vanligt. Använd ett effektivt recept tre gånger i månaden.

Mask för matt och sprött hår

För att lägga till glans, återställ den porösa strukturen, bör du använda naturkosmetik. Svart kummin hjälper till att skydda mot förlust av fukt och kutikellagring.

ingredienser:

 • Art. sked av kumminolja;
 • 5 msk. skedar av serum;
 • 3 droppar bergamoteter.

Blanda vassle med helande olja, sätt in droppar bergamot. Bearbeta de beredda strängarna rena. Håll i omkring en timme, efter sköljning, applicera en mask två / fyra gånger i månaden.

Mask för glans, silkighet och mjukhet

Ge näring, glans och elasticitet genom att skapa naturliga kosmetika hemma. Masken ger viktiga syror och vitaminer, skyddar mot fuktförlust och delaminering.

komponenter:

 • tesked cuminolja;
 • Art. sked av honung;
 • Art. sked gräddfil.

Kombinera ingredienserna och fördel massan på rena våta strängar. Håll ungefär en halvtimme under en varm handduk. Efter avslutning, lämna krullarna att torka på egen hand.

Mask mot split ends

För att eliminera brutna ändar, lödningsstratifierade sektioner och underlätta kamning, bör du använda naturliga recept som är förberedda med egna händer.

ingredienser:

 • tesked cuminolja;
 • Ampull av vitamin b 2.

Tillsätt vitaminlösning till närande olja, fördela den beredda vätskan på våta rena tips. Lämna på i trettio minuter, efter att ha blivit våt med en handduk. För mycket skivade torrdelar, använd efter varje tvätt i åtta veckor, för förebyggande, är tre gånger per månad tillräcklig.

Mjäll och Seborrhea recept

Medicinska egenskaper hos oljan kan framgångsrikt klara av oljig seborré och mjäll. Antiseptiska egenskaper är effektiva mot svampformationer, normaliserar hårbottens interna processer.

ingredienser:

 • tesked cuminolja;
 • 4 tabletter aktivt kol
 • 5 msk. skedar av infusion av calendula.

Krossa tabletterna i pulver, blanda med koncentrerat extrakt av guldfärg och läckande olja. Gnid blandningen i hårbotten i fem / sju minuter, skölj sedan på vanligt sätt. Utför en tvåveckors kurs med ett intervall på en dag.

Recept mot grått hår

Kumminolja kan också användas för naturlig hårfärgning. Curls förvärva en naturlig kastanj färg, pigmentet kvarstår länge, läcker inte ut.

ingredienser:

 • 2 msk. skedar av karvägenolja;
 • 2 msk. henna skedar;
 • Art. basmeske;
 • 2 droppar citroneter.

Blanda komponenterna, späd med varmt te, applicera flytande slam till de våta krökorna. Wrap med plast och en handduk, lämna i två / fyra timmar. Avsluta som vanligtvis om du vill få en mer mättad ton, upprepa proceduren efter tre dagar.

Intressant video: Användning av svart kumminolja för hår hemma

Användningsrecensioner

Framgångsrikt gjorde en perm och var tvungen att behandla håret på alla möjliga sätt. Mot förlust hittade jag ett recept med kumminolja. Gnidolja över natten, och så 2 veckor, lyckades stärka, och märkte ökad tillväxt.

Mitt långa tunna hår är ofta förvirrad och splittras vid tipsen. Utan en mask med svart kumminolja kan jag inte föreställa mig hur jag klarar dem. Krullarna är mjuka och silkeiga, även efter att curling ser frisk ut.

Slutligen lyckades jag med mina hårproblem! Fanns ett sätt att återställa, stärka och växa hår. Jag har använt det redan i 3 veckor, resultatet är där, och det är fantastiskt. Läs mer >>>

Vad är användningen av svart kumminolja för hår?

Egenskaperna hos detta verktyg användes under tiden för Hippokrates - den har en antiinflammatorisk och antiseptisk effekt, den innehåller fördelaktiga ämnen - ett heltäckande sortiment - som har en positiv inverkan på kroppens allmänna tillstånd.

Vad hjälper svart kumminolja från? Hur appliceras medicin och kosmetologi?

Kallpressad kumminolja är den rikaste med fördelaktiga substanser.

Den har:

 • poly och monosackarider;
 • makro- och mikroelement - fosfor, kalcium, natrium, koppar, zink, kalium, järn, mangan;
 • karotenoider;
 • mättade syror - linolensyra, stearinsyra, araknisk, palmitinsyra;
 • eteriska oljor;
 • fytohormoner fytosteroler.

I kosmetologi läggs det till krämer och hemgjorda skönhetsprodukter, det hjälper till att återställa skönhet, framgångsrikt bekämpar akne, inflammation och förhindrar tidig åldrande.

Svarta kumminolymaskar för hår hjälper till att återställa hårsäckar och pigmentering, gör håret tjockare.

Indikationer för användning av kumminolja för att ta hand om låsningarna:

 • behandling av torr och oljig mjäll
 • ökad kollagenproduktion;
 • ökad hudton;
 • kämpa mot tidiga rynkor
 • håravfall
 • hårskydd mot negativa effekter av yttre faktorer;
 • stabilisering av talgkörtlarna;
 • bevarande av naturligt pigment.

Kontraindikationer för införande av kumminolja i kosmetika - graviditet, laktation, idiosynkrasi. Irritation kan uppstå om huden är för mjuk och torr.

Hur gör masker från svart kumminolja

Hur mycket att hålla huvudmask för hår från svart kumminolja beror på receptet. I de flesta fall tvättas det av efter 15-30 minuter. När de appliceras behandlar de först rotzonen, gnuggar den med massagerörelser och fördelar sedan resten över hela längden.

Uppvärmning är önskvärt men inte nödvändigt. Eftersom masken hålls under en kort tid, räcker det med att använda plastfolie i ett varmt rum för att inte fläcka de omgivande föremålen och kläderna.

Efter proceduren måste huvudet tvättas. För det första är det ett mildt schampo som används, och efter återvinningsförfarandet är det lämpligt att skölja krullarna med en surgjord vätska - en tesked äppelcidervinäger till 1 liter vatten eller en kvart kopp citronsaft.

Det är möjligt att använda växtbaserade extrakt av kamomill och ekbark för fettigt hår, salvia, pepparmynta eller limefärg för att torka för att fixera maskins helande verkan.

Recept hårmaskar med svart kumminolja

Problemet är håravfall.

Du kan erbjuda följande recept för att göra masker.

 1. Vegetabiliska produkter blandas i lika stora proportioner - karve och olivolja, tillsätt så mycket gräddfil
 2. Om håret har tunnat avsevärt, tillsätt de överförda lökfrön till blandningen gjord enligt föregående recept och låt det bryta i 15 minuter i ett vattenbad. Applicera i form av värme;
 3. Hög prestanda i masker med röda tevarianter "Rooibos". Det här verktyget hjälper till att återställa aktiviteten hos sömn hårsäckar, om det redan finns synliga bala fläckar - det vill säga med början av alopeci av blandad typ. En matsked av krossade tebladen kombineras med samma mängd korgolja, applicerad på en fuktig kropp;
 4. Kumminfröolja eller frön från denna växt kan användas i denna mask. Blanda en matsked av huvudkomponenten med en blandning av kardborre och ricinolja - de tas i lika stora mängder av 10 mg - aktivera blandningen med 3 droppar av den väsentliga substansen i citron.

Om du använder ett frö måste du låta blandningen brygga i ca 30 minuter, och för detta värms dessutom till 36-40 ºі. Den eteriska oljan tillsätts senare - väntar att svalna till rumstemperatur, annars kommer etern att avdunsta. Sedan introduceras 2 vispador i den redan beredda och smaksatta produkten.

 • Maskrecept för att påskynda tillväxten av fet hår och minska överskott av hudutsöndring.

Ingredienser betyder:

 • kefir - ett halvt glas
 • Kumminolja - 2 tsk;
 • essentiell - rosmarin - 10 droppar.

Alla korrigerande medel gnidde i hårbotten med fingertopparna i 15 minuter och försökte inte göra betydande ansträngningar för att inte störa de redan svaga folliklarna i tillväxtzonen. Lämna sedan under filmen i 10-15 minuter, tvätta av med en mjuk schampo och skölj.

Receptet av denna komposition involverade också frön. De krossas och hälls med karvägen och hasselnötsolja i samma proportioner. Rengörs på en mörk plats och får infusera i 10 dagar. Sedan filtreras och rengörs verktyget i kylskåpet. I rotzonen gnidas 2 gånger i veckan.

Mjällmask:

i lika stora mängder - en matsked - blanda oljan av kummin och burdock, tillsätt väsentligt teträ för att förstöra svampen - 6 droppar. Gnidde i hårbotten, tvättades av efter 40 minuter.

För att förbättra den helande effekten av det föreslagna läkemedlet droppar dessutom 3 droppar rosmarin-essentiell produkt utöver te-trädeter. Den sista åtgärden är mest kompatibel med kargenoljeprodukten.

Vad föreslås det att göra terapeutiska masker med kummin?

Eliminering av grått hår. Olika recept erbjuds för att åtgärda detta problem.

Det grundläggande verktyget - en matsked - kan blandas med kamilleolja - en tesked - eller tillsätt kamillextrakt till det. Då måste mängden grundmedel fördubblas. Ytterligare komponenter: essentiella oljor av cederträ och rosmarin - den sista utväg kan mycket ofta ses som en kompanionsingrediens. När du är färdig med att applicera blandningen på rötterna, fördela produkten längs hårets längd.

För att håret ska växa så fort du vill, och fortfarande skina, använd en komplex effekt.

 1. En irriterande blandning görs först för att stimulera blodcirkulationen i hårväxtzonen. För att göra detta, blanda i en tesked aloe-, lök- och vitlöksaft, tillsätt röd pepparpinktinktur - en halv tesked - och en matsked av burdockolja, för att inte bränna kroppen. Massage i 10 minuter hårområdet, tvätta av med schampo;
 2. Blanda i lika stora mängder kokosnöt och kumminolja, gnid in i hårbotten och sprid längs längden, lämna under filmen i 3 timmar.

Efter en sådan behandling - 1 gång per vecka i 2 månader - blir locket elastiskt, tjockt och glänsande.

Spicy aromatisk olja av spiskummin ska inte framställas av dig själv och insisterar kumminfrön i vegetabilisk eller flytande paraffin under lång tid, upphettar regelbundet blandningen i ett vattenbad. Denna metod kan tillämpas, men den kallpressade produkten innehåller de mest användbara ämnena. Den kan beställas på nätet, köps på hälsovården eller på apoteket.

Det är nödvändigt att se till att de inte erbjuder en falsk, men varor av önskad kvalitet Certifikat- och användningsanvisningarna bifogas varje förpackning med kvalitetsprodukter.

Svart kumminolja för hår

Detta verktyg har varit känt sedan antiken, men dess popularitet har länge bibehållits endast i ett relativt litet område av världen. Trots detta är det i Mellanösternens länder det första sättet att upprätthålla skönheten och stärka krullarna. Idag är svart kumminolja för behandling av hår en del av många kosmetiska masker och balms mot håravfall, varav de flesta kan förberedas oberoende hemma.

Fördelarna med svart fröolja för hår

De unika helande egenskaperna hos svart kumminolja används för att normalisera hela kroppen. Den används för intern och extern användning för att förbättra arbetet i alla organ och system, rensa kroppen och förbättra hud och hår.

Dess användning ligger i dess sammansättning:

 • på grund av omättade fettsyror, som kroppen inte producerar på egen hand, en antiseptisk och stramande effekt på hårbotten och hårsäckarna;
 • vitaminer i grupp B och även A, C, D förhindrar sårbarhet och förlust av krullar;
 • Mineralämnen som zink, fosfor, kalcium, kalium, mangan och andra har en helande och helande effekt på livlösa strängar.

Tack vare de ämnen som ingår i svart kummin får curls rätt näring och behandling, vilket är effektivt vid bekämpning av mjäll, brittleness och torrhet, håravfall, skallighet och tidigt utseende av gråstrålar.

Svart kumminolja för hår: applicering

Orientaliska skönheter har alltid tillagt helande egenskaper till svart kummin och applicerade det regelbundet på skönheten hos sina lockar. Det finns två sätt att applicera svart kumminolja för hår:

 • i maskernas sammansättning;
 • med daglig användning inuti.

Den andra metoden används mycket mindre ofta än den första på grund av produktens rika komposition, vilket kan leda till allergiska reaktioner på huden. Det är nödvändigt att applicera inuti den på en tesked en dag efter maten, blanda med honung. Behandlingstiden bör inte överstiga två månader.

På grund av den koncentrerade kompositionen av svart kummin vid tillverkningen av masker rekommenderas också att blanda i ett visst förhållande med andra oljor. För att lära dig hur man använder svart kumminolja för hår som en del av maskerna, blanda helt enkelt ingredienserna i receptet i en viss mängd och applicera produkten på huvudet och gnugga det försiktigt i huden i ungefär en halvtimme. Ytterligare strängar måste kammas väl med en kam och fördela masken längs hela längden. Med regelbunden användning, minst tre gånger i veckan, blir curls snart starka och kommer att få en hälsosam glans.

Svart kumminolja för håravfall

Denna naturliga botemedel har länge använts för håravfall. Ämnen som ingår i det:

 • påskynda rörelsen av blod genom kärlen och syrehalten i hårbotten;
 • intensivt närma hårsäckar
 • sakta ner inflammatoriska processer i huden;
 • motverka tillväxt och reproduktion av bakterier och svampar;
 • regenererar hudceller;
 • påskynda tillväxten och stoppa förlusten
 • stärka hårsäckar.

Både intern användning av läkemedlet och dess användning vid tillverkning av masker kommer att vara effektiv.

Receptet på en av de mest populära håravfallsmaskarna är följande:

 1. I lika stora delar kombineras oljorna: oliv och svart kummin.
 2. Den beredda produkten appliceras på huvudet och gnider huden intensivt med fingrörelsen.
 3. Maskens varaktighet är 10 minuter.
 4. Efter en angiven tid sköljs produkten med schampo.

Applicera masken ska vara regelbundet, var 2-3: e dag, inte glömma att använda en tesked svart kummin varje dag med honung inuti.

De härdande egenskaperna hos oreganoolja syftar också till att lösa problemen i samband med håravfall.

Recept hårmaskar med svart kumminolja

Förutom masken för håravfall finns det andra effektiva recept för behandling och förstärkning av alla typer av hår. Alla recept är baserade på svart kumminolja.

Att växa och stärka

Mask för hårväxt bidrar till aktiveringen av blodcirkulationen och öppnar porerna, så att näringsämnen tränger djupare in i glödlamporna. För beredning av ett sådant näringsämne till basen i lika stora proportioner tillsätts burdock och ricinolja. Sedan tillsätts en droppe essensolja och två äggulor från kycklingägg till blandningen. Nu måste masken blandas noggrant och appliceras på hårbotten och trådarna. Efter en halvtimme måste du tvätta huvudet noggrant med schampo.

Mot håravfall

 1. Följande mask kommer att vara effektiv mot förlust: en olivolja läggs till basen. Komponenterna blandas i lika stora proportioner, upphettas i ett vattenbad och är förbundna med lökfrön. Varaktigheten av fonderna på huvudet är 1 timme eller mer.
 2. Nästa mask ska blandas i lika stora proportioner rött afrikansk rooibos tea krossas på en kaffekvarn (1 tesked) och en matsked av basen. Därefter appliceras blandningen på håret och lämnas i 20 minuter.

mjäll

 1. Essentiell rosmarinolja (en tesked) och 125 ml kefir gnids i hårbotten med massagerörelser och lämnas i en halvtimme. Med regelbunden användning kommer maskens effekt inte att ta lång tid.
 2. Till matskedan i basen lägger du till samma klyfta, lägg till några droppar tea tree eter, som har antimykotisk effekt. Lämna produkten under filmen och handduken för att uppnå en uppvärmningseffekt. Tvätta håret med schampo efter 40 minuter.

För torrt hår

 1. För att eliminera brittleness och torrhet i håret, mot splittrade ändar och för att göra krullen silkeslen och blanka, läggs olivolja av direktpressning och tjock gräddfil till basen. Massan appliceras på håret i 20 minuter och upprepas regelbundet varannan dag.
 2. På liknande sätt har effekten en mask, vid framställning av vilken mandelolja och hemlagad yoghurt tillsätts till basen i lika stora proportioner.

Mot grått hår, för intensiv tillväxt

Medel 2 i 1, vilket samtidigt förhindrar utseendet av grått hår och bidrar till att accelerera tillväxten av krullar. För att göra det blandas svart kummin och kamille med några droppar rosmarin och cedarsyra. Den resulterande kompositionen appliceras längs hela längden av krullarna i en halvtimme. För att uppnå önskad effekt är huvudet täckt med en film och sedan förpackad med en handduk. Upprepa proceduren två gånger i veckan.

För alla typer

En universell mask som återställer vitalitet och glans till hår gör den stark, tjock och stark. Den är beredd på basis av apelsinjuice (en matsked), svart kummin, honung (en tesked) och 100 gram bananmassa. Alla ingredienser piskas med en blender i en puré, appliceras på hårbotten och fördelas över hela längden. Efter en halvtimma tvättas massan av huvudet med schampo.

Effektiva masker baserade på naturliga ingredienser med regelbunden användning kan sluta förlust, accelerera tillväxten av lockar, återställa sin hälsa och glans.

Svart kumminolja: Orientalsk skatt för hälsosamt hår och eleganta ögonfransar

Bland de orientaliska skönheterna anses svart kumminolja vara en oumbärlig produkt i hårvård. Vad är hemligheten i naturläkemedel och hur man använder den för krillens hälsa?

Sammansättningen och fördelarna med svart kumminolja hår

Svart kumminolja erhålls från frön från en växt genom kallpressning. Sammansättningen av den unika produkten innehåller cirka hundratals biologiskt aktiva substanser, inklusive:

 • vitaminer (A, B, D, E);
 • mineraler (fosfor, zink, mangan, etc.);
 • omättade fettsyror (Omega-3, Omega-6, Omega-9);
 • tanniner;
 • fytosteroler etc.

Svart kumminolja erhålls från växtfrön.

På grund av den kumulativa effekten av komponenterna i produkten, svart kumminolja med regelbunden användning i hårvård:

 • ger antiseptiska och antiinflammatoriska effekter;
 • stärker folliklarna och återställer krullarnas struktur;
 • normaliserar talgkörtlarna;
 • förhindrar håravfall och accelererar hårväxten;
 • bekämpar överdriven torrhet och brummhet i krullarna, ger dem en hälsosam glans och välvårdad utseende
 • förhindrar utseende av grå hår.

En annan "trevlig bonus": En fantastisk produkt tar hand om cilia, gör dem starkare, längre, mer voluminösa och välskötta.

Varianter av applicering i hårvård

Innan du njuter av lås med en användbar kärnmjölk, bör du ta hand om att köpa en kvalitetsprodukt.

Välj en kvalitetsolja

När man köper olja är det viktigt att överväga flera rekommendationer:

 • De viktigaste leverantörerna av högkvalitativ svart kumminolja är Saudiarabien, Turkiet, Egypten, Syrien;
 • Det rekommenderas att köpa produkten i specialaffärer, vilket ger företräde till beprövade tillverkare.
 • uppmärksamhet bör ägnas åt oljans utseende: mörkt men transparent, utan sediment;
 • Den längsta läkningskraften bevaras av produkten packad i mörka glasflaskor.

I Egypten kan du inte bara se pyramiderna, utan också köpa högkvalitativ svart kumminolja

Skadad tipshantering

Gnid ett par droppar karveolja mellan dina palmer och behandla bara skadade ändar av ditt hår. Spotta pigtailen eller lås krullarna i en bulle och tvätta håret på vanligt sätt efter 1-3 timmar.

Upprepa 1-3 gånger i veckan.

Ren kumminolja är tjock, viskös och koncentrerad, så den används oftast i kombination med andra ingredienser. Till exempel, för behandling av splittrade ändar, rekommenderas att blanda produkten i lika stora volymer med kokosolja smält på ångbadet och använd det som beskrivet ovan.

Video: Användning av ren kumminolja

Oljeblandningar

Kumminolja används oftast i kombination med andra vegetabiliska (bas) och eteriska oljor. Metoden för framställning av blandningar är enkel: det är nödvändigt att kombinera vegetabiliska oljor med hjälp av ångbad, och sedan, om receptet kräver det, tillsätt essentiella oljor. Det rekommenderas att använda 2-3 droppar essentiell olja (eller blandningar av oljor) för 2 matskedar basolja (eller blandning av oljor).

I hårvård används svart kumminolja oftast i kombination med andra växt- och eteriska oljor.

Sammansättningen väljs utifrån det befintliga problemet och / eller det önskade resultatet.

Tabell: alternativ för blandningar med kumminolja

 • Karvägenolja;
 • ricinolja;
 • slå eterisk olja.
 • Svart kumminolja;
 • burdock olja;
 • rosmarin och enbärolja eteriska oljor.
 • Kumminolja;
 • kokosnötolja;
 • peppar eterisk olja.
 • Kumminolja;
 • avokadoolja;
 • olivolja.
 • Svart kumminolja;
 • burdock olja;
 • jojobaolja
 • Kumminolja;
 • eteriska oljor av lavendel och tea tree.
 • Karvägenolja;
 • burdock olja;
 • te träd eterisk olja.
 • Svart kumminolja;
 • lavendel och geranium eteriska oljor.
 • Kamilleolja;
 • svart kumminolja;
 • essensiella oljor av rosmarin och ceder.
 • Kamilleolja;
 • svart kumminolja;
 • Eteriska oljor av bukt och cederträ.

Video: Recept oljeblandning för att stärka håret

Tabell: Metoder för användning av oljeblandningar

 1. Bearbeta en blandning av lockar längs hela längden.
 2. Wrap huvudet med klädesfilm och värm med en handduk.
 3. Tvätta håret på vanligt sätt efter 30-60 minuter.

För att göra det enklare att tvätta av oljeblandningen från håret kan du blanda det med äggula innan du applicerar.

masker

Svart kumminolja kan berikas med vilken hemlagad hårmask som lägger 1-2 tsk produkt till 2 matskedar av kompositionen. Och du kan använda följande recept.

Viktiga rekommendationer

 • Masker med kumminolja rekommenderas att appliceras på hårbotten och håret längs hela längden.
 • Kompositionen åldras på håret i 20-60 minuter under matfilm och en handduk.
 • Det rekommenderas att ta av masken med användning av schampo.
 • Förfarandet upprepas en gång varannan vecka.

Efter applicering av masken med karmolja är det önskvärt att värma huvudet med en handduk för att förbättra kompositionens effekt

Mot prolapse (för att accelerera tillväxten)

 • Blanda ricinolja med klyfta och kumminolja (en matsked), tillsätt äggula och 1-2 droppar citronolja.
 • Rooibos rött te bearbetat i en kaffekvarn och en tesked pulver blandat med lika mycket karvägenolja. Lägg till lite vatten om det behövs för att få en pastaformig konsistens. Applicera på hårbotten.
 • Kombinera i lika stora proportioner olivolja och karoljoljor och lökfrön, som tidigare bearbetats av kaffekvarnen.

För att återfuka torrt hår

 • Kombinera en matsked med olivolja och kumminoljor, fet gräddfil.
 • Till en matsked av karoljolja, blanda i en matsked med mandelolja och naturlig yoghurt.

Att återställa skadade lockar

 1. Blanda en halv tesked kumminolja med en matsked färsk apelsinjuice.
 2. Vrid halvdelen av en mogen banan i en mos med en gaffel.
 3. Kombinera frukten med en orange-oljeblandning, tillsätt en tesked flytande honung.

Banan återställer skadade lockar, vilket ger dem jämnhet och glans

För oljigt hår

 • Blanda en matsked med karpaolja med 2 matskedar kefir, tillsätt 2-3 droppar rosmarin eterisk olja.
 • Blanda kargen och aprikosoljorna (en matsked), tillsätt en halv matsked äppelcidervinäger.

Mot mjäll

 1. Återvinna fenugreek gräsklippare.
 2. En tesked råvaror blandade med olivolja och karoljoljor (en matsked).
 3. Introducera en nypa grön svartpeppar.

Skrubba för att förhindra håravfall och påskynda hårväxten

Kombinera mandel- och kargenfrön i lika stora volymer och blanda den resulterande blandningen med 2 msk finmalt havsalt tills konsistensen av skrubben erhålls.

Fuktar lätt hårbotten och hårrötterna och, med hjälp av den beredda kompositionen, gör en lätt massage. Lämna produkten i 2-3 minuter, skölj med varmt vatten och tvätta håret på vanligt sätt.

För tillverkning av skrubb bör inte grovt salt användas: det kan skada huden

Upprepa 1-2 gånger per månad.

Massage mot håravfall och skallighet

Värm en liten mängd olja på ångbadet och gnid mellan palmerna. Gör en huvudmassage. Skölj håret på vanligt sätt.

Upprepa 1-2 gånger i veckan.

För att förbättra effekten, kan du lämna oljan på huden i 20-30 minuter, förpacka huvudet med plastfilm.

Förtäring

Svart kumminolja hjälper till att förse kroppen med ämnen som är nödvändiga för hårväxt, inte bara från utsidan, men också från insidan.

Det rekommenderas att dricka en tesked av produkten i 2 månader på morgonen efter den första måltiden. Eftersom smöret har en ganska specifik smak, får den blandas med färsk fruktjuice eller honung före konsumtion.

Applicering i vård av ögonfransar

Effekten av att applicera karmolja för ögonfransar uppnås med regelbunden långvarig användning. Det rekommenderas att applicera produkten med en noggrant tvättad pensel från en gammal mascara (eller med en speciell kam) på rena ögonfransar dagligen. Det är önskvärt att utföra proceduren på kvällen, eftersom verktyget måste "fungera" i minst 2-3 timmar.

För att förbättra effekten av kumminfröolja kan man kombinera i lika stora proportioner med andra vegetabiliska oljor:

Karawayolja kan appliceras på cilia med en ren borste från en gammal mascara

Kontraindikationer och försiktighetsåtgärder

Externt är användningen av kumminolja kontraindicerad vid individuell intolerans. Före användning krävs ett allergiskt test: Applicera en liten produkt på armbögen i 8-10 minuter, om en dag senare inte finns några oönskade reaktioner (irritation, rodnad, skalning etc.) kan du använda oljan.

Om produkten används i kombination med andra ingredienser, är det nödvändigt att ta hänsyn till kontraindikationerna för alla komponenter som ingår i produktens sammansättning.

Användning av olja inuti måste avtalas med läkaren. Denna metod för användning av produkten är kontraindicerad i:

 • individuell intolerans
 • graviditet;
 • post-infarkt tillstånd
 • ischemi;
 • tromboflebit.

Att överge oljan rekommenderas också för patienter som har genomgått transplantation av inre organ.

Om några oönskade manifestationer uppstår under användningsförloppet bör du sluta använda produkten och konsultera en läkare.

recensioner

Förutom att stimulera hårväxten, lindar oljan torrhet, ger dem glans och silkighet. Mitt ständigt förtjockande hår tog oljebrunnen och blev bättre. Att jämföra effekterna med silikon märken och balsam är dumt, men för mig är effekten av olja, även i form av tama olydnad och shaggy, redan ett plus.

GalinAh

http://irecommend.ru/content/maslo-chernogo-tmina-100-naturprodukt-mast-khev-na-vse-sluchai-zhizni-dlya-volos-dlya-kozhi

När du tvättar mitt hår lägger jag lite olja i schamponet, blandar allt och applicerar det på håret. Något, även det billigaste shampooet förvandlas och blir samtidigt en underbar hårmask. Även om du tvättar mitt hår, IMMEDIATELT känner du att ditt hår är väldigt bra, jag blev förälskad i den här metoden för hårvård första gången. Tvätta bara huvudet, massera håret som vanligt och tvätta det. Shampoo skummet är brunt, men håret tona inte (jag är blont), den tvättas av bättre än bördolja. Personligen mina utbrända tre hår efter ett sådant förfarande inte kräver ytterligare sköljning med en balsam, balsam eller mask. De kamar perfekt, ser väldigt mycket levande, blir mjuka. Ytterligare volym visas, och de blir som fyra hår. Samtidigt kan jag säga att efter ett sådant förfarande kan jag inte tvätta mitt hår i ytterligare 2-3 dagar, och de ser rent och glänsande ut.

kkatenok

http://irecommend.ru/content/otlichnoe-sredstvo-dlya-volos-ot-sinyakov-dlya-kozhi-lyubov-s-pervogo-raza

Jag brukar regelbundet använda svartvågfröolja, beställt den från Egypten, tillsätt lite olja till min hårmask för yoghurt och smet på torrt hår, linda det med folie och håll det i flera timmar, skölj det av med vanlig schampo, prova det, resultatet är synligt efter första användningen, håret blir siden och "levande", mindre drop out.

Larissa

http://www.woman.ru/beauty/hair/thread/4122274/

I den moderna världen är östkatastrofen inte bara tillgänglig för asiatiska skönheter, utan även för europeiska tjejer. Och även om äkta svart kumminolja är en dyr produkt, motiverar effekten, som uppnås med regelbunden användning, kontantkostnaderna.Nästa Artikel
Varför växer håret på sommaren snabbare än på vintern?