Psoriasis i hårbotten


Ofta är det psoriasis i hårbotten som kan vara början på mer komplexa former av sjukdomen. Därför bör, vid första misstanke om sjukdom, behandling av hårbottenpsoriasis börja omedelbart. En obligatorisk del av behandlingen är en diet för psoriasis i hårbotten och rätt näring.

Foto psoriasis i hårbotten

Det oföränderliga symptomet som psoriasis i hårbotten har är rosa papiller. De utmärks av perifer tillväxt, plackbildning. Det första skedet av psoriasis i hårbotten (foto 2) kan vara helt utan kliniska symptom utan att orsaka patientens klagomål. Efter en tid är det en liten skurning, psoriasis i hårbotten bild åtföljs också av irriterande oacceptabel klåda.

Nästa steg av symtom är hudinflammation. En person som har psoriasis i hårbotten, kammade kliande områden, skadar huden och lämnar sår och sår. Med tiden ersätter stora plackar peeling, huden blir grov. Ett stort antal sebaceous körtlar provar seborrheic psoriasis i hårbotten (foto nedan).

Behandling och preparat för hårbotten

Den första behandlingen av psoriasis i hårbotten syftar till att undertrycka hudens inflammatoriska reaktioner. Ett individuellt integrerat tillvägagångssätt i varje fall kan också neutralisera mekanismerna själva som utlöser inflammatoriska processer. Speciella läkemedel för hårbottenpsoriasis är föreskrivna med hänsyn till sjukdomsfasen, orsaken som orsakade det och förekomsten av comorbiditeter.

Preparat för behandling av psoriasis i hårbotten förskrivs endast av en specialist. Om det finns en mild form, så kan schampo för psoriasis i hårbotten klara av det utan svårighet. Men det betyder inte att endast schampon används: psoriasis salva på huden används utan misslyckande. Som en lokal, applicera salva för psoriasis i hårbotten, geler. I synnerhet är det ganska effektivt, tillsammans med andra - salicylsalva för psoriasis i hårbotten (video nedan).

Det medicinska komplexet innehåller, förutom medicinen, när man tar piller för hårbottenpsoriasis, även ett antal fysioterapiprocedurer. Om en person drabbas av en sådan sjukdom som psoriasis i hårbotten, utförs behandlingen inte nödvändigtvis på sjukhuset. Beväpnad med nödvändiga droger är det möjligt att behandla psoriasis i hårbotten hemma. För att göra detta använd glukokortikoidala salvor, terapeutiska schampon baserade på tjära och zink.

Diet för psoriasis i hårbotten

En integrerad del av behandlingen är en diet för psoriasis i hårbotten. För psoriasispatienter är vissa livsmedel förbjudna för livet. Många produkter är endast förbjudna under behandlingsperioden, men det är värt att härda psoriasis i hårbotten, eftersom menyn kan förnyas. Förteckningen över förbjudna livsmedel är stor, men näringen för psoriasis i hårbotten kan inte betraktas som knappa.

Det finns flera dieter som kan diversifiera bordet, och en av dem finns en Pagano-diet för psoriasis, som anses vara den mest effektiva. Det bör läras att att behandla psoriasis i hårbotten utan att följa reglerna om näring är meningslös, eftersom allergenerna i vissa produkter återupptar patologiska processer. Liksom mediciner, väljs kosten för psoriasis i hårbotten individuellt av en specialist.

Folkmedel för psoriasis

Behandlingen av psoriasis med folkmekanismer blir allt populärare, eftersom de är mer tillgängliga, effektiva och enkla. Behandling av hårbottenpsoriasis med folkläkemedel rekommenderas att börja med tarmrengöring med sifonvätska med infusioner av örter. Detta kommer att göra det möjligt att ta bort farlig slagg från kroppen. Effektivt folkrättsmedel för psoriasis i hårbotten när man tar bad, samtidigt som man förhindrar spridningen av sjukdomen genom hela kroppen.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten, folkläkare har känt sedan urminnes tider, så det finns många effektiva sätt. För behandling av själva lesionerna framställs lotioner för behandling av hårbottenpsoriasis från växtbaserade infusioner. De fukta de drabbade områdena och huden runt dem. Många positiva recensioner om granolja och traditionell medicin rekommenderar att producera en salva för behandling av psoriasis i hårbotten.

Innan behandlingen behandlas hemma bör varje folkläkemedel för hårbottenpsoriasis kontrolleras för en allergisk reaktion. Också valet av sjuka, erbjöd ett stort antal avkokningar och infusioner. Du bör inte sluta behandlingen vid första hjälpen och tänker på att sjukdomen har receded: någon botemedel mot hårbottenpsoriasis bör tas under lång tid för att konsolidera ett positivt resultat av behandlingen.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten - salvor, schampon, traditionell medicin

Hårbottenpsoriasis är en hudsjukdom, som uppträder i form av utslag, som om problemet ignoreras, börjar utvecklas till plack och påverkar hela området. Därefter kan utslaget gå till kroppen (läs mer om psoriasis i huden här), vilket orsakar allvarligt obehag och klåda. Sjukdomen anses vara kronisk och dess botemedel är praktiskt taget omöjlig, men en patient som kommer att få diagnosen i tid kan avsevärt minska dess manifestationer med hjälp av speciella schampon, lotioner och salvor.

Sjukdomen är inte smittsam, hindrar inte hårväxten och provar inte deras förlust.

Symtom och orsaker

Symptom på sjukdomen är manifestationen av plack eller papuler som sticker något över hårbotten. På deras yta finns det silverfärgade vågar, som ofta förväxlas med mjällens manifestation, men basen har en rosa eller ljus röd nyans.

Orsakerna till psoriasis i hårbotten är inte exakt etablerade, men experter är benägna att tro att sjukdomen är en följd av nedsatt metabolism av alla kroppsprocesser. Lokalisering av psoriasis börjar ofta i områden: bakom öronen, pannan och baksidan av huvudet på hårlinjen. I början av utslaget kan det vara obetydligt och under lång tid kan det på de drabbade platserna inte expandera tills sjukdomen orsakar följande faktorer:

 • graviditet, hormonella störningar
 • nervös chock
 • infektion
 • fel val av kosmetika eller deras missbruk
 • hårbottenirritation eller gnidning
 • ändring av normal effekt osv

Efter provokation börjar utslaget utvecklas, växer i storlek och kliar mycket. Plåtar sammanfogar sig och bildar stora fläckar. I händelse av skador på plack kan observeras:

 • definition av en stearin fläck - peeling ökar
 • Definition av en terminalfilm - Vid avlägsnande av alla flingor blir ytan av fläcken tunn, glänsande och våt
 • Auspitz symptom - om filmen är trasig kan du märka en punkt blödning i form av droppblod

Sjukdomen har tre steg, som bestäms visuellt. Vid första etappen finns det många små utbrott som går ihop. Det andra steget kan börja i intervallet 1 - 4 veckor, där tillväxten av utslaget stannar, skalor uppträder. Den tredje etappen varar i månader. Plåtarna upplöses eller krympas i storlek och deras färg ändras till en ljusare nyans.

Drogbehandling av psoriasis

För att börja med symptomen på psoriasis bör du kontakta en hudläkare för stöd, vilket kommer att bekräfta diagnosen och bestämma sjukdomsutsträckningen, som det beror på vad hårbottenpsoriasis ska behandla. Dermatologen, som bestämmer hur man behandlar psoriasis i hårbotten, försöker kombinera flera typer av behandling för ett bättre resultat. Om behandlingen av psoriasis med icke-hormonella salvor läs här.

Till exempel: effekter på kroppen med hjälp av fototerapi, fotokemoterapi, kryoterapi och excimer-laserbehandling kombineras med aktuella preparat.

Lokal behandling utförs med hjälp av olika schampon och salvor, som kan köpas på varje apotek utan recept från läkaren.

Schampon som kommer till stöd för behandling av hårsårets psoriasis är indelade i typer: antisvamp, tjära, kosmetisk med terapeutisk effekt och terapeutisk, som innefattar ithionol, ketokonazol och salicylsyra.

 1. Svampsvamp: Nizoralschampo appliceras 2 - 3 gånger i veckan. Det appliceras på de skadade områdena i huvudet och hålls i 5 minuter, varefter det tvättas av, liknar vanliga schampon. Tillämpningsförloppet beror på sjukdomsfasen och utses individuellt, från ungefär 1 till 4 veckor.
 2. Tjärschampo: "Psoril", "Friderm Tar", "Tar Tar for Baths", "Algopix" ​​och "Tar Tar" ingår i tjära. Ta bort den brännande känslan och torka metallplattorna. Används i stället för schampon med exponering på problemområden i 3 - 5 minuter. Efter 2 till 3 veckors användning observeras en 1 månaders paus i behandlingen.
 3. Therapeutisk Skin-Cap Shampoo innehåller zink, som har antimykotisk, antimikrobiell och antibakteriell verkan. Ansökan tar 1 gång i 6 - 7 dagar och varar 5-6 veckor.

Salvor i kampen mot psoriasis i hårbotten är uppdelade i hormonella och icke-hormonella typer. Hormonala salvor ger det önskade resultatet snabbare, men de har också många biverkningar.

Patientens kropp börjar snabbt vänja sig på hormoner och efter några tricks sänks behandlingen.

Hormonal salva:

 • hydrokortison
 • Lorinden
 • Lokoid
 • Prednizolovaya
 • Advantan
 • sinaflana
 • Travokort
 • Dermoveit (starkast)

Icke-hormonell salva:

 • salicylsyra
 • zink
 • Salicylo-zinkpasta
 • Tsinokap

Dessa salvor består av björk, tall, enbär och koltjära. Kan göras i form av salvor och klistra in.

På grund av fototoxicitet av tjära under sommarperioden rekommenderas det inte att intressera sig för behandling av sådana salvor.

Alla droger appliceras på skadad hud och hålls i 1 - 2 timmar. Eftersom förberedelserna är tillräckligt fettämne, bör de appliceras med ett tunt lager så att det är lättare att tvätta bort. En hudläkare kommer att föreskriva en tillämpningsförlopp beroende på skadan.

Du kanske också är intresserad av:

Hembehandling med folkmedicin

 • För att mjukna hårbotten och ta bort skalor använd: jordnöts-, rosmarin-, oliv- och burdockolja. Olja appliceras på huvudets rot 2 - 3 gånger i veckan för natten och täcker huvudet. På morgonen tvättas med en medicinsk schampo.
 • Naturliga oljor kan gnidas med havssalt i 5 minuter innan du tvättar håret.
 • Mask för huvudet på grundval av två äggulor, 1 msk. skedar av burdock olja, 5 droppar tinktur av calendula. Den resulterande produkten appliceras på huvudet innan det tvättas i 2-3 timmar, ett par gånger i veckan.

Läs mer om behandling av psoriasis med folkmekanismer här.

Diet för psoriasis

I psoriasis måste näring vara korrekt och balanserat.

Användbar för psoriasisprodukter:

 • björnbär, morot, aprikos, vildrosa, vinbär, betor, nötter, potatis
 • pumpa, rädisa och kål i vilken som helst beredning
 • äpplen (inte söta sorter)
 • magert kött

Det är nödvändigt att utesluta eller minska administrationshastigheten från näring:

 • alkoholhaltiga drycker
 • kaffe och starkt te
 • stekt, saltat och fettigt kött

Det viktigaste för näring under psoriasis är att öka immunsystemets funktion.

Hårbottenpsoriasis: behandling och granskning av droger

Psoriasis i hårbotten är vanligast, och det är den här sjukdomen som kan bli den första fasen av utvecklingen av andra, svårare och komplexa former av psoriasis. Denna sjukdom ger mycket olägenheter och obehag, och för dess behandling är det nödvändigt att använda många droger och tekniker.

De viktigaste kliniska egenskaperna hos denna patologi är rosa-röda, skaliga och kliande fläckar som är lokaliserade uteslutande under håret. Hitta dessa symptom, var noga med att söka läkarhjälp och börja omedelbart behandla. I vår artikel kommer vi att bekanta dig med de grundläggande principerna för behandling av psoriasis i hårbotten och droger som kan användas för att bekämpa denna obehagliga och progressiva sjukdom, som sorgar många män och kvinnor i olika åldrar.

Grundläggande principer för behandling av hårbottenpsoriasis

Den grundläggande principen för behandling av psoriasis syftar till att undertrycka hudens inflammatoriska respons och mekanismerna som utlöser dessa processer. Tillvägagångssättet vid behandling av denna sjukdom är alltid komplext och individuellt. Det tar hänsyn till

 • prevalensen av den patologiska processen;
 • stadium av sjukdomen
 • ålder och kön hos patienten
 • orsaker till psoriasis;
 • förekomsten av samtidiga patologier.

Komplexet av terapeutiska åtgärder kan innefatta:

 • lokal behandling;
 • allmän terapi;
 • sjukgymnastik;
 • Spa behandling.

I milda fall av hårbottenpsoriasis och i avsaknad av progression är i de flesta fall tillräcklig förskrivning av lokala preparat (schampo, geler, salvor, tjära etc.) och behandling av en ständigt progressiv inflammatorisk process kan kräva användningen av ett bredare utbud av farmakologiska preparat av olika grupper och fysioterapeutiska metoder..

Läkemedel för lokal behandling

Beroende på scenen i hårbottenpsoriasis kan keratoplastiska och glukokortikoidläkemedel för lokal användning förskrivas till patienten.

För extern terapi kan användas sådana keratoplastiska läkemedel och lokala medel:

 • Salicylsalva 1-2% - dess aktiva beståndsdel har en antiseptisk och antiinflammatorisk effekt, ger mer skalningsvåg och läkning av huden;
 • läkemedel baserade på tjära (Dithranol, Anthralin, Anthraro-bin, Tsignnolin, Tsigoderm, Psorax, Dietratik, Phytoderm Tar) - Dessa läkemedel bidrar till att undertrycka celltillväxt, snabbare exfoliering av skalor och hudläkning.
 • Ichthyolsalva - har smärtstillande, antiseptisk och antiinflammatorisk effekt;
 • Naftalan salva 10-20% - accelererar och stimulerar återställandet av hudens integritet, har en antiseptisk, antiinflammatorisk och smärtstillande effekt;
 • Solkoseryl - har en helande effekt;
 • droger med panthenol (D-panthenol, Bepanten) - har en regenererande, fuktgivande, närande, mjukgörande effekt och har svaga antiinflammatoriska egenskaper;
 • antihistaminer (Psilo-balsam, Fenistil-gel) - har antiinflammatorisk, antipruritisk och analgetisk effekt;
 • salva med vitamin D3 (Dayvoneks, Psorkutan) - hämmar tillväxten av keratinocyter, förbättrar hudimmuniteten, har antiinflammatorisk effekt;
 • Skin-Kap preparat (kräm, aerosol) - eliminera klåda och skalning, har antiinflammatorisk och fuktgivande effekt;
 • retinoider (Tazorak, Retinovaya salva, Isotrexin) - sakta ner mognad av hudvågor;
 • kosmetika med växtbaserade ingredienser (Aisida, Zosterin, etc.) - har en fuktgivande, sårläkning och antiinflammatorisk effekt;
 • antisvampmedel (Lamisil, Nizoral och andra) - Hjälp en viss patientgrupp, eliminera desquamation och inflammation i huden.

I svårare fall av hårbottenpsoriasis kan patienten rekommenderas att använda lokala preparat baserat på glukortikoidhormoner. Några av dem, förutom hormoner, innehåller också ytterligare komponenter som har en fördelaktig effekt på huden.

Till glukortikoida läkemedel för lokal användning inkluderar sådana droger:

 • Hydrokortison salva;
 • Prednisolonsalva;
 • Belosalik;
 • Vipsogal;
 • tselestoderm;
 • Sinalar;
 • Ksamiol;
 • Futsinar;
 • Soderm et al.

Glukokortikoidbaserade salvor har en mer uttalad systemisk effekt och kan endast ordineras av en läkare efter uteslutande av alla möjliga kontraindikationer.

schampon

För behandling av psoriasis i hårbotten används speciella medicinska schampon baserade på olika komponenter.

Hudlock

Den aktiva ingrediensen i detta schampo (zinkpyrition) har antiinflammatorisk, antibakteriell och antifungal aktivitet. Dess användning bidrar till normalisering av aktiviteten hos ett antal enzymer, stabilisering av cellmembran, snabbare rengöring av huden från peeling, normalisering av dess fettinnehåll och fukt. Detta verktyg kan användas av vuxna och barn.

Friderm tjära

Sammansättningen av detta schampo innefattar koltjära, som kan utöva en astringent, vasokonstriktor, antisvamp, torkmedel och keratoplastisk effekt. På grund av det faktum att det här verktyget kan torka ut hårbotten, rekommenderas att det inte används mer än två gånger i veckan.

Friederm Zink

Den aktiva ingrediensen i detta schampo (zinkpyrition) och dess andra komponenter eliminerar hudens avskalning, har antiinflammatorisk, fuktgivande och antipruritisk effekt. Dessutom har detta verktyg en positiv effekt på håret och kan användas för att behandla seborré, alopeci, dermatit och andra sjukdomar i hårbotten.

Squafan S

Sammansättningen av denna schampo innefattar salicylsyra, röd enbärolja och resorcinol. Dessa komponenter eliminerar irritation och klåda i huden, eliminerar effektivt desquamation. Efter shampoo kan du använda ytterligare hjälpmedel för hårbotten och hår - Squafan mask.

Tana tarry

Den aktiva komponenten av denna lösning är renad björktjära, allantoin och provitamin B5 är ytterligare. Det kan användas för att eliminera skalning och klåda, har svamp och astringent effekt.

T / gel

Detta tjärschampo har samma egenskaper som Tana tjära tjära. Enligt många recensioner av patienterna ansågs detta verktyg vara det mest effektiva.

Node K

Sammansättningen av detta schampo innefattar ichthyol, salicylsyra, enbärolja och zinkpyrition. Denna åtgärd har en lugnande, antipruritisk, antiinflammatorisk och keratolytisk effekt. Efter användning av schampon rekommenderas att använda Nodet K-emulsion.

Curtiol S

Sammansättningen av detta verktyg innefattar: curtiol, salicylsyra och zinktiosalicylat. Användning av schampo hjälper till att eliminera flingning och klåda. Efter applicering kan Curtiol S-kräm användas.

Vid behandling av hårbottenpsoriasis kan även svampsvampskampor användas: i vissa fall är de effektiva och ger betydande lättnad.

Allmän terapi

Med svårare kurs och progression av hårbottenpsoriasis kan patienter rekommenderas läkemedel för intern eller parenteral användning. I de flesta fall är terapin komplex och behandlingsregimen är vald för varje patient individuellt.

I komplexet av allmän terapi kan läkare inkludera följande droger:

 • Hemodez-lösning;
 • enterosorbenter: Enterosgel, Sorbeks;
 • vitaminkomplex och vitaminer C, A och grupp B;
 • medel för icke-specifik immunterapi: Pyrogenal, ATP, Aloe;
 • immunodulatorer: Dekaris, Taktivin, Metyluracil, Leacadin, Splenin;
 • antihistamin droger: cetirizin och andra;
 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel - Indometacin, Naproxen, Diklofenak;
 • lugnande medel;
 • aromatiska retinoider: Acetritin, Etretinat, Neotigazon;
 • cytostatika: cyklosporin A, metotrexat;
 • monoklonala antikroppar: Adalimumab, Efalizumab, Thymodepressin, Alefacept, Infliximab, Ustekinumab;
 • kalcifierat autologt blod.

Med infektion av skadad hud och associerade sjukdomar som kan orsaka förvärring av psoriasis (pyoderma, tonsillit, tonsillit) kan patienten rekommenderas att ta antibiotika.

Sjukgymnastik och spa behandling

Sjukgymnastikbehandling av hårbottenpsoriasis kan ordineras vid olika stadier av sjukdomen. I komplexet av medicinska förfaranden kan läkare inkludera:

 • Kryoterapi: Psoriasisfokuserna påverkas av låga temperaturer (under 196-269 ° C), vilket bidrar till normalisering av ämnesomsättningen och minskar manifestationerna av inflammation, smärta och klåda.
 • laserterapi: exponering för en laserstråle säkerställer destruktion av psoriasisplakor och normaliserar ämnesomsättningen i hudcellerna;
 • PUVA-fototerapi: En fotosensibiliserare appliceras på huden med fokus på psoriasis (vissa av dessa läkemedel tas oralt) och ultraviolett strålning utförs, i vissa fall kombineras denna teknik med administrering av retinoider (Re-PUVA-terapi);
 • Fototerapi: bestrålning av psoriasisfoci utförs med användning av ultravioletta källor;
 • hirudoterapi: har en immunostimulerande, analgetisk, antipruritisk och antiinflammatorisk effekt.

Goda resultat vid behandling av psoriasis ger klimatbehandling. Patienter med denna sjukdom kan rekommenderas sådana orter:

 • Ungern - utväg Harkany;
 • Israel - utväg Döda havet;
 • Slovakien - Smrdaky resort
 • Kroatien - Naftalan resort
 • Turkiet - Kangal resort
 • Ryssland - orterna Pyatigorsk, Evpatoria, Anapa, Gelendzhik och Sochi.

Sanatorium-utvägsbehandling av psoriasis utförs under sjukdomsperioden och kan innefatta:

 • thalassoterapi;
 • luftterapi
 • HELIOTERAPI;
 • balneoterapi;
 • dietterapi;
 • mudterapi, etc.

För att uppnå ett effektivare resultat bör behandlingen av sanatorium-utväg vara minst 28 dagar.

Behandling av psoriasis i hårbotten kan ta ungefär en månad eller mer: Dessa indikatorer är strikt individuella och beror på sjukdomsstadiet och förekomsten av comorbiditeter. Tidig igångsättning av terapi och efterlevnad av alla rekommendationer från läkaren hjälper patienter med denna obehagliga sjukdom att uppnå en stabil remission och förhindra sjukdomsframsteg.

Vilken läkare ska kontakta

När utslag förekommer i hårbotten, kontakta en hudläkare. Dessutom kommer samråd med trichologen (hårbehandling specialist), kosmetolog för val av schampo och andra vårdprodukter vara användbar.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

Behandling av psoriasis i hårbotten kräver uttag av läkemedel med lokal och systemisk verkan. Den farmakologiska industrin erbjuder ett brett utbud av läkemedel för behandling av psoriasis i hårbotten.

Effektiva lösningar för behandling av hårbotten hos psoriasis ligger i kategorin läkemedel och traditionell medicin. Behandling av psoriasis kräver deltagande av en specialist som kan ge en korrekt bedömning av effektiviteten av ett visst botemedel.

Drogbehandling av hårbottenpsoriasis

Psoriasis är en komplex, svår att behandla, systemisk sjukdom. Dess manifestationer kan lokaliseras på huden på något område av kroppen, inklusive hårbotten. Skorpor bildas i de drabbade områdena, sebaceous körtlar störs, och håravfall observeras ofta. För behandling av sjukdomen med medicin och folkmedicin.

När självbehandling kan misstas och användas för behandling av medel som har svamp och antibakteriell effekt. De kan hjälpa till med seborré, men de är värdelösa mot psoriasis.

Denna sjukdom åtföljs ofta av smärtsamma leder, skador på nagelplattorna. Med psoriasis passerar plack på hårbotten inte länge, huden flingar, kliar bekymmer. Vid behandling av detta tillstånd med användning av läkemedel med lokal och systemisk verkan. Den första inkluderar salvor som appliceras på de drabbade områdena i hårbotten. Till den andra, läkemedel för pre-oral, intramuskulär och intravenös administrering.

"Naftalan salva"

"Naftalan salva" har en uttalad antiinflammatorisk effekt. Gjord på grund av svart viskös olja med en specifik lukt. Läkemedlet har ett andra namn: "Psori-Naft", har ett brett spektrum av terapeutiska effekter:

 • immunokorrektiruyuschee;
 • smärtstillande medel;
 • stimulerar hudcellsförnyelse.

Förberedelser med liknande effekt:

 • "Zink-naftalansalva."
 • "Naftaderm".
 • "Ihtiola-Naftalan".

Salva appliceras på lesioner 2 gånger om dagen, utan att gnugga i plack och hud. I genomsnitt varar behandlingsförloppet 21-28 dagar. Dessa läkemedel används som föreskrivet av en läkare.

"Reamberin"

"Reamberin" - en färglös lösning avsedd för intravenös dropp. Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen är bärnstenssyra.

Doseringen och behandlingsförloppet bestäms individuellt för varje patient.

"Methotrexate"

Läkemedlet är indicerat för den atypiska formen av psoriasis, måttlig och svår grad av denna sjukdom. Behandling med metotrexat kan utföras både före oralt och injektion. Doseringen bestäms utifrån patientens vikt och området av hudskadorna. Läkemedlet eliminerar manifestationerna av psoriasis, har en immunosuppressiv effekt.

"Diprospan"

"Diprospan" är ett hormonellt läkemedel som föreskrivs vid ineffektiv behandling av psoriasis med andra läkemedel. Finns i form av suspensioner för injektion. Det har anti-chock, immunosuppressiva, antitoxiska effekter. De viktigaste aktiva ingredienserna är betametasonnatriumfosfat och betametasondipropionat. Läkemedlet har en ganska bred lista över kontraindikationer och biverkningar.

Antihistamin och antiinflammatoriska läkemedel

För lokal drogbehandling av psoriasis i hårbotten förskrivs antihistaminsalvor:

Dessa åtgärder eliminerar klåda, hudallergiska reaktioner, har smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Förbättra hudens tillstånd och öka dess skyddsfunktioner.

Potent salva för psoriasis i hårbotten

Sammansättningen av potenta läkemedel för behandling av psoriasis bör innehålla ämnen som betametason, prednison, fluokortonol, dexametason, triamcinolon. Bra recensioner om följande salvor:

För att uppnå en snabb terapeutisk effekt är det nödvändigt att använda medicinska läkemedel som föreskrivs av en läkare. När du väljer ett botemedel bör du inte fokusera på rekommendationer från okända och okända personer. Psoriasis kräver kompetent och ofta långvarig behandling.

Recept av traditionell medicin för behandling av psoriasis

Med hjälp av traditionell medicin är det svårt att bota psoriasis, men du kan ta bort förvärringen, eliminera symtomen på sjukdomen och orsaka dess långvariga eftergift. Det finns ingen universell botemedel mot behandlingen av denna sjukdom.

Vissa patienter får hjälp av de läkemedel som är ineffektiva för andra. Mycket beror på sjukdomens form och svårighetsgrad. "Eget", det mest effektiva receptet för en viss person, letas efter genom att söka olika medicinska läkemedel för hårbottenpsoriasis. Vid behandling av sjukdomen enligt folkmetoder är det önskvärt att agera i två riktningar samtidigt: Ta de rekommenderade infusionerna / dekokterna och applicera salvor och krämer på den drabbade huden.

Psoriasisbehandling med natron

Traditionella läkare erbjuder två sätt att behandla psoriasis med hjälp av drickningslos: genom sitt intag och med hjälp av bad. Båda dessa metoder har sina anhängare och motståndare. Föredragandena motiverar användbarheten av bakpulver genom att den har ett brett spektrum av terapeutiska effekter:

 • eliminerar klåda;
 • lindrar hudirritation
 • ökar blodcirkulationen och lymfrörelsen
 • tar bort toxiner.

För beredning av ett terapeutiskt bad krävs 250 g soda, som är upplöst i vatten, vars optimala temperatur är 36-38 ° C. Procedurens varaktighet är 20 minuter. Bad tas på varannan dag, efter slutet av sessionen tvättar de inte kroppen med rent vatten.

För förtäring upplöses ½ h av en sked läsk i 50-100 g vatten och dricker denna lösning på morgonen på en tom mage. Behandlingen utförs för att eliminera symptomen på hårbotten hos psoriasis.

Under behandling av psoriasis rekommenderas folkmedicinska läkemedel att hålla sig till en diet som utesluter kryddor, feta kött, rökt kött. Det är nödvändigt att minimera mängden söt, honung, choklad, konfekt. Läkare varnar för farorna med alkohol, vilket kan orsaka återfall av denna sjukdom.

Linfröbuljong

Den terapeutiska effekten av linfrö-avkok är baserat på att stimulera processen att rensa kroppen från toxiner och toxiner, vilket leder till eliminering av psoriasisskador. Preparatet av kompositionen är enkelt: på kvällen brygga 1 matsked linfrön med 1 kopp kokande vatten. Vik en behållare med ett avkok av en handduk eller använd en termos. På kvällen, ta 2 tabletter av aktivt kol, på morgonen - ett glas buljong. Behandlingsförloppet är 1-2 månader.

Björkbärbaserade produkter

Björk tjära är ett effektivt antibakteriellt och antimikrobiellt medel med en rengörande och helande effekt. Traditionell medicin erbjuder flera recept baserat på den.

Recept nummer 1

Blanda 3 delar björktjära och 1 del träaska. Den resulterande blandningen utrycker de drabbade platserna. Samtidigt med den pågående lokala behandlingen, ta in ett avkok av björkpinnar. För att förbereda, brygga 2 hl av njure med ett glas kokande vatten, infusera i en halvtimme. Ta 3 gånger om dagen för 1/3 kopp före måltiderna. Med denna buljong kan du göra kompressor som kommer att ha en antipruritisk och helande effekt.

Recept nummer 2

Björk tjära används i sin rena form för att smörja den drabbade huden. Lämna i 1 timme och skölj med varmt vatten. Därefter appliceras en avkok eller infusion av celandine på dessa platser. Behandlingsförloppet innehåller 15 dagliga procedurer.

Oljor för behandling av hårbottenpsoriasis

För behandling av psoriasisskador med linfrö, gran eller cedarolja. De smeder plack flera gånger om dagen. Behandling utförs tills fullständig eliminering av symtomen på sjukdomen.

Örter vid behandling av psoriasis

2 msk horsetail häll 700 ml varmt vatten, tillsätt i 3-5 timmar och filtrera. Ta ett bad med avkok, gör kompressor. Procedurer utförs dagligen tills fullständig återhämtning. Effektiva bad med decoctions av örter: celandine, salvia, calendula, kamomill, klöver.

Psoriasis är en allvarlig sjukdom, vars oberoende behandling måste överenskommas med hudläkaren. Endast en specialist kan bedöma effektiviteten hos ett särskilt folkmedicin, rekommendera de mest användbara förfarandena och förberedelserna i ett visst fall.

De bästa salvorna och krämerna för psoriasis i hårbotten

Det händer att på grund av vissa faktorer uppträder psoriasis på håret, vilket åtföljs av bildandet av foci av död hud som liknar en paraffinfilm. Sjukdomen åtföljs av klåda och rodnad i hårbotten. Hur är det i det här fallet? Är det möjligt att behandla sjukdomen lokalt med speciella krämer och salvor för psoriasis? I detta kommer vi nu att räkna ut det och hjälpa dig att hitta den salva som passar bäst för varje enskilt fall.

Vad ska vara psoriasis salva

Naturen av psoriasis har inte studerats fullt ut av läkare. Experter kan inte komma till ett otvetydigt svar, vilket provar utvecklingen av sjukdomar.

Bland orsakerna är:

 • hormonella förändringar (särskilt i ung ålder och under graviditet);
 • autoimmuna störningar i samband med överföring av allvarliga infektionssjukdomar;
 • konstant stress och nervchocker;
 • utveckling av svamp i hårbotten;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • genetisk predisposition;
 • ohälsosam diet, särskilt styva dieter;
 • och några andra faktorer.

Därför eliminerar den ursprungliga källan att bli av med sjukdomen för alltid. Men för att rengöra hårbotten i hårbotten, lindra inflammation eller övervinna svampen behöver du bara använda speciella geler, salvor och krämer, gnidade i hårets dermis.

Intressant att veta: Uppdelningen av vanliga celler tar 28-30 dagar. I psoriasis uppfattar immunsystemet cellerna som främmande, därför uppträder deras accelererade regenerering på bara 4-5 dagar. På grund av den starka skiktet i vissa områden, i synnerhet i hårbotten, bildas plack - vissa foci på vilka huden är mycket grov och fläckig.

Hittills, i landets apotek för att bekämpa psoriasis, finns det två alternativ för kosmetika:

 • Icke-hormonella aktiva beståndsdelar är växtextrakt, zink, salicylsyra och borsyra, svavel. Sådana verktyg är lämpliga för de som har psoriasisförändringar i hårbotten i början. På grund av sin ofarliga sammansättning är nästan alla typer av sådana kosmetika lämpliga för gravida kvinnor, ammande mödrar, småbarn och personer med svår lever- och njursjukdomar.
 • Hormonala droger. Dessa suspensioner är mycket snabbare från sina naturliga prekursorer för att lindra sjukdomen (inom några veckor). Men tyvärr kan många orsaka allergiska reaktioner, och deras resultat av kontraindikationer är imponerande.

Således är det bättre att överlåta valet av medel för lokal terapi av psoriasis till en dermatolog eller tricholog. Högspecialiserade läkare kommer att ordinera leveransen av flera tester, bestämma sjukdomsfasen och välj de bästa och effektiva drogerna, vars aktiva komponenter inte kommer att ingå i en konfrontation mellan sig och din kropp.

Kompositionen av pastan och salvor av hormonella läkemedel inkluderar triamycinolon, vars styrka syftar till att eliminera inflammation och klåda, flumetason, som bekämpar allergiska manifestationer, klobetasol, betametason och många andra komponenter i antibakteriell verkan. Tack vare kemikalier syntetiserad av kemisk industri, efter 3-4 ansökningar kommer du att märka en signifikant minskning av rodnad och komplett klåda.

I de tidiga skeden av sjukdomen, när det finns rodnad, klåda och flaking kan du dricka ett vitaminkomplex, gå på diet och ta till lugnande medel med lugnande effekt.

En viktig punkt! Om du märker bildandet av en skorpa och en ökning av antalet lesioner, använd först non-hormonal terapi och använd sedan steroidkosmetik.

Fördelar och nackdelar

Användningen av salvor som eliminerar symptomen på psoriasis:

 • bidrar till eliminering av inflammatoriska processer och etablering av hudregenerering;
 • ger en lokal effekt (till skillnad från tabletter, kommer de aggressiva komponenterna av salvorna inte i blodet, vilket minimerar påverkan på arbetet hos enskilda organ och system i kroppen).
 • eliminerar ögonkontakt och slemhinnor, eftersom krämer och salvor appliceras direkt på plack;
 • förhindrar ytterligare spridning av papper, liksom förekomsten av en allergisk reaktion;
 • är relativt billiga och lätta att använda.

Nackdelarna med krämer, geler, pasta och salvor inkluderar överdriven hud, behovet av att skölja av med vatten (annars finns det en stark oljig glans) och möjligheten till några biverkningar.

Kontra

Icke-steroida läkemedel ska användas med försiktighet, speciellt om du ofta lider av allergier. Du kan sakna det friska området på huden på handleden och låt salvan aktiveras i en halvtimme. Om klåda, urtikaria, ödem är frånvarande, kan helande suspensionen användas på de drabbade områdena av dermis.

Läs alltid anvisningarna noggrant, eftersom vissa krämer är kontraindicerade under graviditet, amning och barn upp till en viss ålder.

Hormonala salvor, som tillhör gruppen glukokortikosteroider, undertrycker produktionen av hormoner, är därför förbjudna under graviditet, menstruation och amning av barnet.

De har följande lista med negativa effekter:

 • kan producera njurstenar;
 • bilda kolesterolplaketter, förvärra den vaskulära permeabiliteten;
 • ge beroendeframkallande hud till drogen;
 • de förvärrar ett dermatologiskt problem (hudatrofi, bildning av pigmentfläckar, dermatit, etc;
 • negativt påverka immuniteten (kontraindicerat för personer med hiv och de som har haft svåra sjukdomar);
 • kan förvärra situationen i närvaro av maligna tumörer;
 • och några andra negativa manifestationer.

Det bör noteras att så snart du slutar använda steroidläkemedel kommer hormonerna att stabilisera igen.

För psoriasis är det bäst att bli testad av en hudläkare. Efter en viss undersökning kommer en kompetent specialist att föreskriva en omfattande behandlingskurs, som innehåller ett vitaminkomplex, diet, salvor och lotioner för lokal användning. Kom ihåg att vissa komponenter i medicinsk pasta kan vara inkompatibla med andra droger. Därför engagera dig inte i obehörig behandling och överlåta din hårspecialist.

Vid inandning av hormonella medel i matsmältningssystemet är det nödvändigt att framkalla kräkningar och skölj magen. Läkare rekommenderar också att du använder absorberande medel, till exempel aktivt kol.

Regler för ansökan

Tyvärr kan du inte helt återhämta sig från psoriasis med hjälp av salvor, pasta, geler, krämer, eftersom dessa läkemedel bara lindrar symtom och lindrar patientens tillstånd.

Följ dessa riktlinjer:

 1. Fukta hårbotten med varmt vatten innan du applicerar produkten. Detta gör det möjligt att eliminera talg och föroreningar, vilket säkerställer direkt kontakt med dermis med de aktiva substanserna.
 2. Läs noggrant instruktionerna, för att någon salva ska appliceras med en tjock och några med ett tunt skikt.
 3. Efter att produkten har fördelats i hårbotten, massera försiktigt suspensionen i hårbotten. När du har slutfört proceduren, var noga med att tvätta händerna eller skydda dem med cellofanhandskar.
 4. Sakta upp salva sikt, som anges av tillverkaren (som regel 20-30 minuter).
 5. Skölj av med vatten, i vissa fall behöver du en bra sköljning när du använder schampo.

Behandlingsförloppet är rent individuellt. Om dessa är icke-hormonella läkemedel ska de användas 1-2 månader innan symptomen elimineras. Starka steroidprodukter bör inte användas i mer än 7 dagar. I de flesta fall utförs proceduren två gånger om dagen (på morgonen och på kvällen).

Översikt över de mest populära verktygen

Vad är att smärta huvudet med psoriasis? Denna fråga ställs nästan varje person som vill bli av med obehagliga klåda, oestetiska områden på huvudets dermis, liksom andra komplikationer i samband med sjukdomen.

När du väljer kvalitet bör kosmetika fokusera på:

 • fungicida och antibakteriella effekter av läkemedlet;
 • förmågan att förbättra hudens mikrocirkulation och säkerställa epitelförnyelse;
 • förekomsten av komponenter som är konstruerade för att lindra inflammation
 • biverkningar, liksom din tendens till allergiska reaktioner;
 • stadium av sjukdomen (första skedet, remission eller exacerbation);
 • kostnaden för medel och dess effektivitet.

Mycket ofta förvirras psoriasis med en svampinfektion som utlöses av en mikroorganisma av släktet Candida. Spridningen av candida kan också vara förknippad med ett försvagat immunförsvar som orsakas av själva psoriasis. Därför måste du köpa komplexa salvor och krämer, som också bekämpar svampen.

Non-hormonella läkemedel

 • Cream "Dawn" på basis av floralisin förbättrar metaboliska processer på cellulär nivå, fuktar huden perfekt och läker de sprickor som bildas. Använd verktyget 2 gånger om dagen, applicera ett tunt lager på de drabbade områdena. Behandlingsförloppet - tills fullständig läkning. Kostnaden för drogen är låg, bara 100 rubel.
 • "Antipsoriaz" eller annars Ivanovsalva. Denna lösning på basis av petrolatum, fett, lin och kitin har en fungicid (antifungal) effekt på huvudets dermis. Dessutom lugnar det och läker sår perfekt och förbättrar även hudens regenerering. Behandlingsförloppet är från 10 dagar till 4 veckor. Priset på salva börjar från 850 rubel per rör på 120 ml.
 • "Kartalin". Denna härdande suspension baserad på honung och fast olja med tillsats av kamilledekok, eukalyptusblad, löv och salicylsyra har en antiinflammatorisk effekt. När du använder läkemedlet ska det inte djupt gnidas in i scaly plaques, men behöver bara appliceras två gånger om dagen på ytan med ett tunt skikt. Terapi varar 10 dagar. Priset för Kartalin varierar i intervallet 890-1000 rubel.
 • "Naftaderm". Verktyget är framställt på basis av olja, emulgerat vax och alkohol. Det har en skalning av kornade partiklar, desinficerar applikationsplatsen, eliminerar klåda och minskar rodnad. På huvudets dermis ska appliceras med ett tunt skikt. Naftaderm tömmer din plånbok för 550 rubel.

Hormonala droger

Hormonala droger kan påverka det endokrina systemet, vilket minskar produktionen av vissa hormoner. Det är möjligt att den aktiva användningen av sådana kosmetika kan leda till ett antal biverkningar. Därför rekommenderar experter att använda dessa produkter i högst 7 dagar.

Intressant att veta: Dermatologer delar upp steroider mot psoriasispapper i 4 kategorier: från de svagaste till de mest potenta. Först ordinerar läkaren en salva från 1-2 kategorier. Om den helande suspensionen inte ger den önskade effekten, tillgripa starkare droger med 3-4 grupper (till exempel celestoderm, flucinar).

 • "Candide". Det har ett brett utbud av åtgärder. Det är främst ett anti-svamp läkemedel. Visas med färglåg och eksem. Rekommenderas inte för användning under graviditet, under amning och under menstruation. Priserna för mirakelsalven börjar från 200 rubel.
 • "Belosalik". Salvan på basis av betametason och salicylsyra redan efter 2-3 veckor tas för att eliminera symptomen på psoriasis. Det tar bort inflammation, förbättrar lipidbalansen i hårbotten, eliminerar allergier. Denna produkt av inhemsk produktion kostar dig 400 rubel.
 • "Daybovet" från Danmark. Betametason är som i föregående salva nyckelkomponenten. Men paraffin och kalcipotriol sättes till huvudkomponenterna. För att eliminera inflammation är det nödvändigt att applicera behandlingen endast en gång om dagen. För ett rör av grädde i 15 gram måste du betala 1100 rubel.
 • "Prednisolon". Den har antiinflammatorisk effekt och eliminerar klåda. Sätt en krämig suspension på platsen för lokalisering av papper. Kostnaden för en 5 milliliter tuba är 100 rubel.
 • "Hydrocortisone". Nyckelkomponenten är hydrokortisonacetat. Avlägsnar inflammatorisk process, eliminerar puffiness, förhindrar vidare utveckling av psoriasispapper. Ett rör i 10 ml säljs i apotek för endast 35 rubel.
 • "Celestoderm". Läkemedlet tillhör kategorin potent, eftersom det minskar permeabiliteten hos kärl intill huvudets hud. Den aktiva substansen är betametason, som snabbt och lätt lindrar inflammation. Dessutom förhindrar verktyget allergiska manifestationer på huden. Applicera ett tunt lager på de drabbade områdena 2 gånger om dagen. Kostnaden per rör i 15 ml är 300 rubel.
 • "King of Skin". Kinesiska kosmetika baserade på ketokonazol och clobetasol avlägsnar rodnad och klåda, och har också mykotisk effekt. Bidrar till den snabbaste återhämtningen av huden. Det kostar bara 250 rubel.
 • "Flutsinar". Det hör till kategorin starka kosmetika. Den används inte mer än 2 gånger om dagen under veckan. För att förbättra behandlingsproceduren ovanpå salvan rekommenderar tillverkaren att applicera ett sterilt gasbindbandage. Medelpriset för ett rör med en kapacitet på 15 g är 240 rubel.

Anti-inflammatorisk salva

Under eftergivningsperioden eller i de första stadierna av psoriasis kan du prova andra medel som snarare eliminerar inflammatoriska processer. Dessa inkluderar:

 • svavel-salicylsalva som dödar mikrober (kostnaden för ett rör börjar från 30 rubel);
 • Vishnevsky salva, som fungerar som en utmärkt antiseptisk och förbättrar blodcirkulationen (du betalar ca 40 rubel för ett litet rör);
 • zinksalva, som kommer att torka de drabbade områdena, samt kunna lindra klåda (kostar 50 rubel)
 • klistra och salva Sulsen, normalisering av talgkörtlarna och regenerering av epidermis (kostar cirka 85-100 rubel).

Som du kan se är ett överflöd av medel i kampen mot psoriasis slående i sin skala. Nästan alla säljs på apotek över hela landet utan recept.

Home Cooking Recept

Det är inte nödvändigt att lägga ut en snygg summa för inköp av utländsk salva. Du kan använda några av ingredienserna från kategorin traditionell medicin och förbereda salvan hemma. Här är några av de mest populära och effektiva recepten:

 1. På basis av fett. Du måste blanda 100 g fett, 10 g torrmark, 30 g krossad ekbark. I den resulterande slammet, skriv in äggvita. Insistera några timmar. Behandlingsförloppet är 2 veckor. Efter varje användning, var noga med att tvätta av masken med knappt varmt vatten.
 2. Kombinera 10% syntomycin liniment med propolisktinktur i förhållandet 3 till 1. Den resulterande uppslamningen används 1 gång per dag tills symptomen på psoriasis försvinner.
 3. Dampa huvudet med varmt vatten, sprid på toppen av den finhackade löken (medfört nästan i läget). Utför en aktiv dermismassage och lindas i håret med polyeten och sedan med en handduk, låt den aktiveras på hårets huvud i 30-40 minuter. Spola massa behöver tjära tvål.

När man väljer salvor och krämer som bekämpar symptomen på psoriasis är det bäst att konsultera en hudläkare eller tricholog. I apotek i landet kan du idag köpa produkter baserade på naturliga ingredienser som praktiskt taget inte orsakar biverkningar och påverkar inte organens och systemens funktion.

Om du tänker återhämta sig snabbt måste du förvärva potenta suspensioner som snabbt kan eliminera inflammatorisk process och förbättra regenerering av huden.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk sjukdom i huden av icke-infektiös typ, som hör till gruppen av scaly herpes, som ofta är lokaliserad på huvudet. Kunna provocera allvarliga kränkningar i en persons fysiska och psykiska tillstånd. Den största risken för psoriasis vid möjlig utveckling av psoriasisformer av artrit och hepatit. Men att veta hur man behandlar psoriasis på huvudet, kan du undvika sådana allvarliga konsekvenser.

Detta är utseendet på utslag i hårbotten.

skäl

VIKTIGT ATT VET! Ett botemedel som kommer att rengöra din hud och lindra psoriasis för alltid. Läkare i hemlighet började ge råd till sina patienter! Läs mer >>>

Psoriasis är en icke-smittsam sjukdom, med de faktorer som det anses vara:

 1. Mjuk mekanisk effekt på huvudets hud i form av friktion, gnidning, intensiv kamning.
 2. Användningen av kosmetika för hårvård som irriterar huden.
 3. Allergiska reaktioner som kännetecknas av ett konstant utseende.
 4. Torrt hår och hårbotten i huvudet, manifesterad i form av mjäll, vilket är orsaken till utvecklingen av seborrhepspsoriasis.
 5. Frekvent stress och depression.
 6. Förekomsten av sjukdomar av icke-infektiös typ.
 7. En abrupt förändring i livsstil, manifesterad i avvisandet av dåliga vanor eller efter stelna dieter, liksom väderförhållanden när man flyttar till en annan klimatzon.
 8. Ärftlig predisposition
 9. Hormonala störningar.
 10. Felaktig och otrolig mat.
 11. Missbruk av dåliga vanor.

symptom

Den kliniska bilden av sjukdomen beror på typen av psoriasis:

1. Plaque

Den vanligaste formen av sjukdomen diagnostiseras hos nästan 90% av patienterna med psoriasis. Karaktäriseras av följande funktioner:

 • De inflammerade hudområdena i huvudet är röda och de är täckta på toppen med grå hud som är torr och skalig. Vid lesionsplatsen noteras en lokal temperaturökning;
 • Det grå skiktet kan lätt avlägsnas, och den röda huden under den är snabbt skadad och blödar.

Sådana områden av den drabbade huden kallas psoriasisplakor. De tenderar att öka i storlek, slå samman med andra plack och därigenom bilda hela kluster.

2. Teardrop

Manifierad i form av hudskador som liknar droppar, där det finns torrhet, rodnad och svullnad. Den främsta orsaken till utvecklingen av guttatpsoriasis är streptokockinfektion.

3. Pustulär

Den allvarligaste typen av psoriasis, kännetecknad av utseendet på huden på bubblans huvud eller blåsor, fylld med en klar vätska, pustler. Huden runt dessa lesioner förvärvar rodnad och svullnad. I pustulär form av psoriasis föreligger en stor sannolikhet för en exacerbation när den klara vätskan inuti vägen ger plats för purulent innehåll.

Psoriasis på huvudet av någon av de tre typerna kan botas: foto före och efter.

stadium

Utvecklingen av psoriasis i hårbotten karakteriseras av staging:

 1. Progressive. Inledningsskedet orsakas av ett stort antal små formationer som tenderar att växa snabbt och förena.
 2. Stationär. Vid detta tillfälle upphör tillväxten av plack som börjar bli täckta med skalor.
 3. Regressiv. Det finns en resorption av plack, en minskning av flakningen av huvudets hud, och bildningen blir blek.

behandling

Terapeutiska åtgärder som syftar till att bli av med psoriasis kännetecknas av komplexitet, vilket innefattar både yttre och inre effekter på sjukdomen. De viktigaste rättsmedel för psoriasis på huvudet är:

1. Medicinering


I närvaro av måttliga eller svåra former av sjukdomen behandlas psoriasis med droger:

 • Reamberin. Presenterad i form av en lösning avsedd för dropp. På grund av den antihypoxiska och återställande effekten är huvudinsatsen inriktad på att avlägsna berusningsskyltar. Huvuddelen av läkemedlet är bärnstenssyra, känd för dess antioxidantegenskaper, liksom förmågan att mätta cellerna med syre.
 • Metotrexat. Läkemedlet används endast om det är nödvändigt att bota de allvarliga formerna av sjukdomen. Åtgärden syftar till att bromsa processen med celldelning. Mottagning sker intravenöst eller muntligt. På grund av förekomsten av ett stort antal biverkningar används läkemedlet först efter medicinskt samråd.
 • Diprospan. Tillhör en grupp hormonella droger. På grund av de många kontraindikationer som föreskrivs för svåra former av psoriasis.

2. Sjukgymnastik

Fysioterapi är väl etablerad vid behandling av hårpsoriasis. Hittills har de mest beprövade och mycket effektiva metoderna för fysioterapi effekter:

a) Fototerapi

Det är ett sätt att undertrycka tecken på psoriasis genom ultravioletta strålar. PUVA-terapin, som föreslår exponering för ultraviolett strålning, har visat sig mest positivt. Bestrålning utförs efter att ha tagit en fotosensibilisator, ett läkemedel som ökar känsligheten hos huden till ljus. Efter mottagandet blir det möjligt att tränga in i ultraviolett ljus i de djupare skikten av huden, vilket gör det möjligt att effektivt behandla sjukdomen.

b) Kryoterapi

Metoden kännetecknas av kortvarig exponering för kyla på de drabbade hudområdena i huvudet. Kärnan i förfarandet är följande:

 • patienten ligger i en speciell enhet som ser ut som en kamera och kallas cryosauna;
 • En kall gas med en temperatur på -130 grader lanseras in i kammaren. Resultatet är ögonblicklig kylning av huden, liksom stimulering av naturliga skyddsprocesser.
 • patienten befinner sig i denna position i några minuter.

Effekten av kryoterapi uppnås efter att ha fullgjort en hel kurs på 30 sessioner. Varje dag kan upp till 4 procedurer utföras som hjälper till att eliminera klåda och smärta, inflammationsprocesser.

c) Laserterapi

I detta fall används lasern. Dess fördel ligger i de terapeutiska effekterna på den drabbade huden utan att påverka friska områden. Förfarandena är smärtfria och ofarliga: detta uppenbaras i avsaknad av ärr och efterföljande pigmentering efter behandling.

3. Krämer och salvor

För att bli av med psoriasis genom lokala preparat är det lämpligt att använda:

a) krämer

Följande föreningar har visat sig bra:

 • Pikladol. Hög effektivitet av grädden uppnås endast med komplex behandling av sjukdomen. Det har en ljus antiinflammatorisk mjukningseffekt. Främjar snabb regenerering av huden. Verktyget används tills sjukdomen återkommer.
 • Tsinokap. Huvudkomponenten, som representeras av pyrithionzink, har en antibakteriell effekt som väcker bakteriernas död.
 • Psorilom. Den har en rik växtsammansättning med ett rikt innehåll av vitaminer, på grund av vilket desinfektion av huvudets hud. Det har också en sårläkning och antimykotisk effekt.

b) salvor


Experter rekommenderar att du använder:

 • Naftaderm. Salvan är känd för att effektivt undertrycka kliande känslor på huvudet. Karakteriseras av regenererande, analgetiska, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Huvuddelen är Naftalanolja, vilket ger läkemedlet en uttalad lukt av olja. Appliceringsmetoden reduceras till en enkel applicering av salva på huden under håret utan att gnugga. Behandlingskursen är 5 veckor.
 • Salicylsalva. Basen av läkemedlet är syran med samma namn, som kännetecknas av frånvaron av provokerande sidreaktioner.
 • Dayvoneks. Salvan har en viskös konsistens med en genomskinlig färg. Huvudämnet är kalcipotriol, som är en syntetisk analog av vitamin D.

4. Lotioner

Även "försummad" psoriasis kan botas hemma. Glöm inte att smita en gång om dagen.


Olika lotioner är också effektiva mot psoriasis:

 • Belosalik. Det hör till gruppen hormonella medel, som inkluderar betametason och salicylsyra. I kombination med varandra har dessa ämnen antiinflammatorisk, antihistamin, antiseptisk effekt, åtföljd av avlägsnande av kliande känslor. Lätt att applicera lotionen beror på närvaron av ett speciellt munstycke för att spruta de drabbade områdena av huvudet.
 • Diprosalik. Den har en liknande komposition. På bekostnad av en spray sätts det med lätt gnidning. Effektivt för lindring av symtom och inflammationsprocesser.
 • Calamine. Läkemedlet har en naturlig komposition som innehåller zink och kalamin. Resultatet är en antiinflammatorisk och kylande effekt.

5. Shampoo


Shampoos i behandlingen av psoriasis på huvudet i håret är indelade i flera kategorier:

a) Dogternye

Kompositionerna innehåller nödvändigtvis tjära av björk, pil och barrträd i form av tall och enbär. Dessa komponenter bidrar till

 • avlägsnande av överskott av talgsmässiga manifestationer
 • hudrening av döda celler;
 • tvätta salvor oljig konsistens;
 • avlägsnande av inflammation och klåda;
 • undertryckande tillväxten av svampmikroorganismer.

De mest effektiva schamponerna: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". De har en lugnande effekt, klarar av kliande känslor på huden.

b) antifungala

En kraftfull antifungal effekt uppnås genom att öka klåda sensationerna i början av användningen av schampon. Den aktiva substansen i den aktuella gruppen är ketokonazol.
Den mest effektiva schampo-antifungala gruppen anses vara "Nizoral":

 • sanitiserar svampskador
 • lugnar huden
 • läker de drabbade områdena.

Shampoo är lämplig för att bekämpa alla typer av svampskador på huvudet.

c) medicinsk

Medicinsk kategori av schampon kännetecknas av närvaron av:

 • salicylsyra;
 • urea;
 • ihtiola;
 • zink och andra.

De har en uttalad antibakteriell och fuktgivande effekt. Medicinska schampon presenteras i ett stort sortiment. Den mest populära är "Skin Cap", lämplig för en annan typ av svamphudsskador. "Skin Cap" säljs också som en aerosol. Den appliceras externt genom att spruta på håret på ett avstånd av 15 cm.

6. Folkmekanismer

För att avlägsna manifestationerna av psoriasis, använd ofta recept av traditionell medicin. Var uppmärksam på den mest prisvärda för användning hemma:

a) Oljor:

 • Essential. Ofta används eteriska essenser: ylang-ylang, oregano, myrra, sandelträ, pelargon. Havtornsolja är inte mindre effektiv vid behandling av en sjukdom. Det har en lugnande effekt, desinficering och regenerering av huden.
 • Linfrö. Linfröolja hjälper till att stoppa inflammation, lindra puffiness och läka snabbt de drabbade områdena i huvudet.

Masker för huvudet är gjorda av de nämnda oljorna:

Recept # 1:
 • burdock olja i mängden av ett par skedar är blandat med 5 droppar ylang-ylang och kamille;
 • blandningen upphettas och gnids i huvudets hud;
 • masken lämnas i 40 minuter, tvättas sedan av med schampo.

Ett positivt resultat uppenbaras vid accelererad läkning av huden, förbättrar hårstrukturen och förhindrar håravfall.

Recept # 2:
 • druvfröolja i mängden en tesked blandad med en matsked av grapefruktmassa;
 • 10 droppar citron-essens tillsätts;
 • oljeblandningen gnids i de drabbade områdena och lämnas i en halvtimme;
 • efter det att den önskade tiden har gått, tvättas masken av.

b) Tvålmedel


Den särskilda populariteten hos denna tvål beror på följande egenskaper:

 • förbättrad blodcirkulation;
 • förstörelsen av patogena bakterier
 • desinfektion av de drabbade områdena
 • avlägsnande av smärtsamma och kliande känslor.

Tvättmedelstvål kan ha en tömningseffekt. Detta bör beaktas hos patienter med ökad torr hårbotten. Du bör också vara förberedd för det faktum att tvålen har en ganska skarp lukt.

c) Lök

Recept för behandling av psoriasis: lök krossas, inslagna i gasväv och appliceras på den drabbade huden i några minuter. Efter hela huvudet måste du tvätta det med kallt vatten och applicera salva till platsen för plackplacering.

7. Diet

En av de främsta orsakerna till psoriasis är allergiska reaktioner. Under behandlingsperioden är det viktigt att följa en viss kostnäring:

 • uteslutning från kost av alkoholprodukter
 • Förekomsten av en bråkdel, som innebär att man äter mat i små portioner och håller pausen på tre timmar.
 • minimera saltintaget;
 • avvisande av rökt kött och pickles;
 • undantag från kosten av konstgjorda tillsatser i form av färgämnen och konserveringsmedel;
 • frekvent konsumtion av färska grönsaker och fruktprodukter;
 • daglig konsumtion av fermenterade mjölkprodukter.

Psoriasis i hårbotten före och efter behandlingen

förebyggande

För att förhindra utseende av psoriasis i hårbotten är användbar:

 1. Undvik överhettning och solbränna.
 2. Tid att diagnostisera och behandla sjukdomar.
 3. Tvätta noga och kamma håret.
 4. Tvätta huvudet regelbundet med läkande schampon.
 5. Håll dig till en hälsosam och näringsrik kost.
 6. Skydda dig mot negativa känslor och undvik stressiga tillstånd.
 7. Välj kosmetiska produkter för hårbotten och hårvård enligt deras typ.

Även om psoriasis i hårbotten är en allvarlig sjukdom, kan behandlingen vara snabb och smärtfri. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer och noggrant övervaka deras hälsa, förhindra några patologiska manifestationer.Nästa Artikel
Hur färgar hår med henna och basma