Psoriasis på huvudet


Psoriasis på huvudet är inte farligt för patientens liv. Men ganska ofta kan orsakerna till denna sjukdom utlösa utvecklingen av många psykiska problem, såväl som patientens isolering i ett samhälle.

Hårbottenpsoriasis är inte smittsam och är en kronisk sjukdom som kan åtföljas av täta återfall. De karakteristiska manifestationerna innefattar förekomsten av psoriasisplåtar av olika storlekar i hårtillväxtzonen på huvudet och intilliggande hudområden.

Ofta är denna form den första i utvecklingen av psoriasis. Därefter kan utslag sprida sig i hela kroppen. En signifikant skillnad från mjäll i hårets hår på huvudet är innehållet i överskott av sebaceös utsöndring i psoriasisskalaen.

Faktorer av psoriasis

Ett entydigt svar på frågan om varför psoriasis påverkar området hårväxt på huvudet kan inte vara, eftersom etiologin för psoriasis inte är helt förstådd. Men med 100% säkerhet kan det hävdas att psoriasis av någon form inte är smittsam och överförs inte genom kontakt.

Jämförande data indikerar att psoriasis i huvudområdet fortskrider över 5 dagar, medan standardcellmultipliceringstiden är cirka 3 veckor.

Enligt forskare finns det också provocerande orsaker till hårsjukdomar som inkluderar:

 • hudskador i hårbottenhöjdszonen som ett resultat av mekanisk verkan;
 • försvagning av immunsystemet och exponering för stressiga situationer;
 • dålig näring
 • intensifiering av psoriasis symptom på huvudet är möjligt om kroppen har foci av kroniska infektioner;
 • dåliga vanor (nikotin, alkohol);
 • Oftast är orsakerna till psoriasis i hårväxten på huvudet i strid med mag-tarmkanalen.
 • långsiktig läkemedelsbehandling kan leda till utveckling av psoriasis (speciellt om steroiddroger används i behandlingen);
 • stadigt inflytande av låga temperaturer på huvudet och håret;
 • hormonella störningar (övergångs ålder, graviditet etc.).

Plötslig utveckling av psoriasis på huvudet i hårväxtzonen observeras oftast hos patienter över 35 år, och genetiskt ärftlig form av psoriasis uppträder vanligen efter 25 år.

Symtom på psoriasis på huvudet

I det primära skedet av psoriasis går symptomen obemärkt och vid extern undersökning har patienten inga signifikanta klagomål.

Psoriasis i hårbotten i ett progressivt steg fortskrider med utseendet av en liten peeling och klåda. I framtiden kan symtom kompletteras med utseendet av psoriasisplakor (på bilden), det finns tecken på hudsprickning. Peeling ersätts av en förtjockning och desensibilisering av de områden som drabbas av psoriasis (på bilden).

Steg av sjukdomen

Metoden för behandling, liksom hur psoriasis ser på huvudet, påverkas av scenen av psoriasisutveckling:

INITIAL. I detta skede observeras enstaka rosa papiller på huvudet (i bilden), som stiger på huden, åtföljs av svår klåda och börjar blöda när de skadas mekaniskt. Utseendet av papules liknar små finnar med tydligt definierade kanter. Detta stadium kännetecknas av ett symptom på den psoriatiska triaden.

Ofta förvirrar detta vissa patienter som tar psoriasis för mjäll och har länge försökt förgäves för att bli av med det med hjälp av mjällbehandling.

Detta stadium av sjukdomen åtföljs av psoriasisutslag, inte bara i hårbotten, men också inom öronen och nacken. I sällsynta fall finns det psoriatiska manifestationer i ansiktsområdet (bild) som liknar seborrheisk dermatit eller allergier. När utslag förekommer i hårbotten är utseendet på en "psoriasisk krona" karakteristisk.

Psoriasis i huvudet åtföljs av det symmetriska utseendet på rundade papuler, som kan nå upp till 10 cm. Inledningsskedet tas ofta inte allvarligt av patienten, även om det är just dessa tecken som kan indikera seborrheiskt utseende av psoriasisförändringar.

Progressiv. I detta skede kommer framkomsten av nya element. Samtidigt kan befintliga papules sprida sig till periferin, vilket är klassificerat som Kebners symptom.

Stationär. Under denna fas observeras inga nya utbrott, och de som redan finns i hårbotten försvinner inte.

Regressiv. I detta stadium börjar symptomerna av psoriasis i hårbottens tillväxtzon långsamt att neutralisera. Detta stadium kännetecknas av ett symptom på Voronov (lätta ringar runt papullen i huvudområdet).

Vid allvarlig symtomutveckling kan huden fullständigt skada plack i hårväxten på huvudet. Samtidigt försvårar vågorna betydligt och blir större. Allvarlig psoriasis är en indikation på undantag från militärtjänsten, eftersom armén bara förvärrar svårighetsgraden av symtom.

Kurs av psoriasis i barndomen

Psoriasis hos barn kan förekomma atypiskt, så föräldrarna kan inte bestämma de första manifestationerna av psoriasis. I ett barn manifesteras psoriasis av rodnad på huden på huvudet och i vikarnas område, på vilken maceration och avlägsnande av epidermis döda hudpartiklar därefter inträffar. Symptomen på psoriasis påminner ofta om candidiasis, blötsutslag och ekosematider.

Ju yngre barnet, den atypiska utvecklar de första symptomen på psoriasis. Ibland kan psoriasisutslag i ett barn inträffa om barnet ges någon form av medicin. För barn, till skillnad från vuxna, är psoriasis förlängd. Det är nödvändigt att kämpa med det, med särskild behandling. Undantaget är den droppformade formen av mild psoriasis hos ett barn.

Ofta provas negativa manifestationer på huden av en onormal diet, så när man diagnostiserar psoriasis hos barn, upptäcker läkaren först om kosten följs och vilken typ av mat som finns i barnmenyn. Efter att ha fått svar på dina frågor kan kosten anpassas individuellt.

För en snabb eliminering av de yttre manifestationerna av psoriasis är medicinsk behandling nödvändig. Snabbt eliminera den patogena processen och återställa tillståndet hos huden och håret kan använda spray och lotioner för extern användning, till exempel Skin-cap. Om instruktionerna följs, är sprayen säker för barn såväl som för gravida kvinnor. Fördelen med detta läkemedel är förmågan att kombinera sprayen med andra terapeutiska medel. Dessutom innehåller Skin-Cap spray inte hormonella komponenter. Priset på drogen är i genomsnitt 1600 rubel. och beror på patientens hemvist.

Behandla psoriasisbehandling

Många patienter med liknande diagnos är intresserade av frågan om hur man ska bli av med psoriasis på huvudet? Behandling av psoriasis i hårbotten utförs genom särskilda åtgärder:

 • drogterapi;
 • yttre preparat (spray, geler);
 • rätt näring
 • sjukgymnastik;
 • behandling i utvägsområden.

En oumbärlig regel för effektiviteten av behandlingen är dess ackompanjemang av en högkvalificerad specialist, eftersom självbehandling kan orsaka enorm skada för patienten.

ALLMÄNNA TERAPEUTA AKTIVITETER. Behandlingen av psoriasis i huvudområdet utförs medicinskt i följande fall:

 • antihistaminer som lindrar svullnad och klåda i vävnader (Suprastin, Diazolin, Claritin tabletter);
 • Som regel, med huvudets psoriasis, föreskrivs vitaminer för att öka motståndet och få en förstärkande effekt på kroppen.
 • immunmodulatorer rekommenderas för att förbättra immunsystemet (Dekaris, Taktivin, Splenin tabletter, Leacadin tabletter, Methyluracil tabletter);
 • tar retinoider (tabletter etretinat, atsitretin);
 • i svåra fall kan du bli av med psoriasis symptom i hårbotten med hjälp av kortikosteroider (Prednisolon, Dexamezaton). Man bör emellertid komma ihåg att för det första används droger som är mindre giftiga för droger.

Vid tillsättning av sekundära infektioner kan psoriasis behandlas med antibiotika, men sådana läkemedel, som kortikosteroider, måste tas mycket noggrant eftersom dessa läkemedel kan provocera komplikationer.

EXTERN BEHANDLING. För att lindra akuta symptom rekommenderas att använda externa läkemedel för behandling:

 • Keratoplastiska salvor: naftalon, salicylsyra, resorcinol, lktyol, svavelsyra, tjära;
 • lotioner med vitamin D3 - lotion Psorkutan, Dayvoneks;
 • lotioner med tillsats av dithranol (lotion Tsignoderm, Dyrastik);
 • glukokortikoider (kräm) - ordineras för allvarlig sjukdom. Den vanligast använda cream Dermoveit, Cream Belosalik, Triderm, Cream Beloderm;
 • schampon - (911, Frederm schampo).

Sällan, när man neutraliserar symptomen på psoriasis, är salicylsalva ordinerad i huvudområdet. Det bör noteras att denna salva kan administreras både under den akuta perioden av sjukdomen och vid remission. Under den akuta perioden appliceras salicylsalva 1-2%. Under den lugna perioden rekommenderas användning av 3-5% koncentration.

En annan lösning som hjälper, inte mindre effektiv än Salicylic Salva, är Solcoseryl lösning, som innehåller en blandning av koncentrerade syror. Solkosyllösning rekommenderas för att behandla de drabbade områdena i hårbotten.

PSYKOTROPISKA FÖRBEREDELSER. Innan du använder denna grupp av droger bör du vara medveten om att de hjälper till att behandla psoriasis endast i samband med huvudbehandlingen. De vanligaste psykotropa läkemedlen (Deprim, motherwort-extrakttabletter, Phyto sedan etc.) ordineras för att effektivt behandla stressiga situationer och minska patientens nervspänning.

Du kan inte använda psykotropa läkemedel på egen hand, eftersom de kan utveckla ett tillstånd när en traditionell medicin för utveckling av huvudpsoriasis kan vara ineffektiv. Sådan verkan kan orsakas av serotonerga antidepressiva medel (paroxetin och fluoxetin). Dessutom kan de provocera ökad hormonell tillväxt, vilket bara ökar psoriasis symptom.

Schampo. Vissa patienter, särskilt kvinnor, är intresserade av frågan om det är möjligt att bota psoriasis i huvudet med ett schampo?

Följande schampon används ofta vid behandling av sjukdomen:

 • degarynye - Algopiks, Friderm Tar, Tana, schampo Zink plus;
 • antifungala schampon med tillsats av ketokonazol - Perhohot, Nizoral, Sebozol, Ketozoral;
 • medicinska schampon med ichthyol eller salicylsyra, Skin-Cap;
 • för barn - Hipp, Johnsons-baby, jag och mamma, Karapuz.

Man måste komma ihåg att för fullständig behandling av psoriasis symptom räcker det inte att bara använda schampon, men i den allmänna behandlingen av psoriasis i huvudområdet spelar schampon en viktig roll, vilket bekräftas av återkoppling från patienter och läkare.

FYSISKA PROCEDURER. I komplex behandling kan du bli av med psoriasisplakor med hjälp av följande åtgärder:

 • PUVA-terapi;
 • UFO;
 • hydroterapi;
 • effekter på erbiumlasorns psoriasisområden;
 • hemosorbtion;
 • spa behandling

Många patienter lämnar positiv återkoppling efter behandling i orterna Sochi, Pyatigorsk och Krim. Spa behandling hjälper effektivt för att uppnå långsiktig eftergift.

NATIONELL BEHANDLING. Frågan om hur man botar psoriasis på huvudet, med folkrecept, uppstår ganska ofta. Sedan antiken har läkare hjälpt patienter med hjälp av medicinska örter. Man bör komma ihåg att, som huvudmetod för att behandla symtomen på hårbotten hos hårbotten, med hjälp av folkrecept, borde det inte vara. De är effektiva endast i kombination med traditionell behandling.

Det är viktigt att komma ihåg att traditionella läkemedel kan ha en ganska stark effekt på huvudområdet, vilket kan orsaka hudirritation. Därför måste du rådfråga din läkare innan behandlingen påbörjas.

De vanligaste recepten för psoriasisbehandling är:

 • hemma brukade ofta celandine och recept med sitt deltagande. Du kan göra en helande infusion. För att göra detta, ta celandine (300 g), slipa den i köttkvarn och pressa ut all saft. Därefter tillsätts torrt rött vin (30 ml) till celandine. Det är nödvändigt att smita psoriasisområdena på huvudet med den beredda blandningen och lämna den för maximal exponering under minst 15-20 minuter, varefter återstoden av blandningen tvättas bort;
 • Det rekommenderas att förbereda en lösning av celandine på alkohol. För att göra detta, hackad torrland (¼ Art.) Häll 0,5 liter. alkohol, lämnar för att infusera i 2-3 timmar. Tvätta området som drabbats av psoriasis med ett preparat, skölj sedan håret med kamomillkstrakt;
 • hemma kan du göra en smörjfett (300 gr.), 2 kycklingägg, 1 msk. l. Honung och 1 msk. mark celandine. Det rekommenderas att smitta huvudområdet för psoriasis med den resulterande blandningen under 1 r. (på morgonen) i 5 dagar, varefter en kort paus krävs;
 • psoriasis i hårbotten är väl neutraliserad med hemmagjorda salvor (petrolatum + aska från höfterna) i ett förhållande 1: 1. Detta verktyg ska smälta huvudet dagligen. Den positiva effekten av behandlingen framträder efter 7 dagar. Ett viktigt villkor för sådan behandling är daglig hårtvätt. Därför rekommenderas att tvätta håret med tvättmedel med tillsats av tjära;
 • Folkrecept rekommenderar att förbereda en salva för huvudet, med användning av celandine, horsörrel och björktjära i lika stora proportioner. Lösningen appliceras 1 p. per dag, inte mer än 20 minuter och gör att du effektivt kan bli av med psoriasis-manifestationer i hårbotten. Man bör komma ihåg att denna salva är stark och dess applicering rekommenderas inte för natten.

PEOPLE RECIPES FÖR ANVÄNDNING INSIDAN. Folk recept, som används för behandling av psoriasis på huvudet, ger inte bara lokal användning av örter och tinkturer, utan även inomhus:

 • ganska kraftfull botemedel mot utveckling av psoriasis på huvudet - tinktur av svart ädelbär. Detta recept hemma är berett enligt följande: 1 msk. äldre blommor hällde 0,5 liter. kokande vatten och infunderas i 1,5 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen en timme efter att ha ätit 0,5 koppar per vecka;
 • Vid allvarlig symtomutveckling rekommenderas följande behandling: Ta celandine, Johannesjurt, Althea rot, Valerian och en serie 1 msk. en sked. En blandning av torra krossade örter blandade, och sedan 2 msk. l. Blandning hällde 0,5 liter. kokande vatten och lämnas för att infusera i 6 timmar. Medicinsk avkok tas 30 minuter efter att ha ätit (morgon och kväll) för ½ msk.

OLJE FÖR BEHANDLING AV PSORIASIS. För att bli av med de akuta symptomen på psoriasis kan du använda olika oljor. Naturolja kan ersätta många droger. Samtidigt kan oljan praktiskt taget inte få biverkningar.

Vid extern behandling av psoriasis används hårväxtzoner på huvudet:

 • Castorolja är en utmärkt naturlig oxidant som förhindrar spridning av psoriasisplakor, avlägsnande av inflammatorisk process;
 • Kockolja - rekommenderas för att bilda psoriasisskorpor på huvudet. Kockolja bidrar till förnyelsen av cellstruktur och restaurering av hårlampan i psoriasis;
 • Amarantholja - ger näring till huden, vilket ger en antibakteriell effekt på området med psoriasis. Amarantholja innehåller vitaminer (D, B, E);
 • Jojobaolja - neutraliserar aktivt den inflammatoriska processen, rensar huden från psoriasisvågor. På grund av sin tjocka konsistens verkar oljan på de djupare lagren av plack, vilket accelererar deras mjukning.

Enligt folkläkare kan olja betraktas som en verklig panacea vid behandling av dermatologiska hudsjukdomar, inklusive psoriasis.

Terapeutisk kost

Hos patienter med psoriasis är det ett brott mot lipidmetabolism, därför föreskrivs en särskild diet som eliminerar överdriven konsumtion av animaliska fetter. En sådan diet hjälper till att normalisera tarmens arbete och kan göra huden och håret mer hälsosamt. Diet för psoriasis i hårbotten är inte särskilt annorlunda än de allmänna rekommendationerna om riktig näring.

Först och främst är det nödvändigt att överge konserveringsmedel, färgämnen och smaker. Mat bör begränsa kryddor, kryddor och kryddiga rätter.

Dieten utesluter användningen av alkoholhaltiga drycker, tomater, vitlök, lök, färgglada frukter och grönsaker. Du kan inte äta choklad och citrus. Dessutom är användningen av honung och helmjölk begränsad.

Hårvård regler

Med psoriasis i hårbotten krävs speciell hårvård. Om det behövs vidta åtgärder vidtas i hårbotten hjälper till att uppnå en förbättring av kroppens övergripande tillstånd.

Vårdinstruktioner:

 1. Huvud och hår ska tvättas med medicinska schampon.
 2. När du kammar hår måste du använda en kam med naturliga borst.
 3. Det ska smittas med desinfektionsmedel som föreskrivs av läkaren.
 4. Inget behov av att göra skarpa rörelser när kammar håret, det kan orsaka skador på plackorna.
 5. Det rekommenderas inte att använda en hårtork.
 6. Det är oönskade att göra procedurer som kan leda till skada på huden på huvudet, och kan också störa hårets struktur. Om möjligt borde du överge curlers och curling hair.
 7. Med utvecklingen av psoriasis i hårbotten rekommenderas att man undviker komplex styling och frisyrer. Den bästa lösningen i detta fall är att göra korta hårklippningar, eftersom salvan och krämet ofta förorenar håret, och du måste tvätta dem ofta.

Effektivt bortskaffande av huvudpsoriasis i huvudet är omöjligt utan att man observerar tillstånd som innefattar läkemedelsbehandling och profylaktiska förfaranden. Det är omöjligt att fullständigt bota psoriasis på huvudet, även med de modernaste medicinerna. Modern medicin gör att du kan bli av med akuta symptom på sjukdomen, baserat på en systematisk behandling. Detta gör det möjligt att uppnå långvarig eftergift av psoriasis efteråt.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk sjukdom i huden av icke-infektiös typ, som hör till gruppen av scaly herpes, som ofta är lokaliserad på huvudet. Kunna provocera allvarliga kränkningar i en persons fysiska och psykiska tillstånd. Den största risken för psoriasis vid möjlig utveckling av psoriasisformer av artrit och hepatit. Men att veta hur man behandlar psoriasis på huvudet, kan du undvika sådana allvarliga konsekvenser.

Detta är utseendet på utslag i hårbotten.

skäl

VIKTIGT ATT VET! Ett botemedel som kommer att rengöra din hud och lindra psoriasis för alltid. Läkare i hemlighet började ge råd till sina patienter! Läs mer >>>

Psoriasis är en icke-smittsam sjukdom, med de faktorer som det anses vara:

 1. Mjuk mekanisk effekt på huvudets hud i form av friktion, gnidning, intensiv kamning.
 2. Användningen av kosmetika för hårvård som irriterar huden.
 3. Allergiska reaktioner som kännetecknas av ett konstant utseende.
 4. Torrt hår och hårbotten i huvudet, manifesterad i form av mjäll, vilket är orsaken till utvecklingen av seborrhepspsoriasis.
 5. Frekvent stress och depression.
 6. Förekomsten av sjukdomar av icke-infektiös typ.
 7. En abrupt förändring i livsstil, manifesterad i avvisandet av dåliga vanor eller efter stelna dieter, liksom väderförhållanden när man flyttar till en annan klimatzon.
 8. Ärftlig predisposition
 9. Hormonala störningar.
 10. Felaktig och otrolig mat.
 11. Missbruk av dåliga vanor.

symptom

Den kliniska bilden av sjukdomen beror på typen av psoriasis:

1. Plaque

Den vanligaste formen av sjukdomen diagnostiseras hos nästan 90% av patienterna med psoriasis. Karaktäriseras av följande funktioner:

 • De inflammerade hudområdena i huvudet är röda och de är täckta på toppen med grå hud som är torr och skalig. Vid lesionsplatsen noteras en lokal temperaturökning;
 • Det grå skiktet kan lätt avlägsnas, och den röda huden under den är snabbt skadad och blödar.

Sådana områden av den drabbade huden kallas psoriasisplakor. De tenderar att öka i storlek, slå samman med andra plack och därigenom bilda hela kluster.

2. Teardrop

Manifierad i form av hudskador som liknar droppar, där det finns torrhet, rodnad och svullnad. Den främsta orsaken till utvecklingen av guttatpsoriasis är streptokockinfektion.

3. Pustulär

Den allvarligaste typen av psoriasis, kännetecknad av utseendet på huden på bubblans huvud eller blåsor, fylld med en klar vätska, pustler. Huden runt dessa lesioner förvärvar rodnad och svullnad. I pustulär form av psoriasis föreligger en stor sannolikhet för en exacerbation när den klara vätskan inuti vägen ger plats för purulent innehåll.

Psoriasis på huvudet av någon av de tre typerna kan botas: foto före och efter.

stadium

Utvecklingen av psoriasis i hårbotten karakteriseras av staging:

 1. Progressive. Inledningsskedet orsakas av ett stort antal små formationer som tenderar att växa snabbt och förena.
 2. Stationär. Vid detta tillfälle upphör tillväxten av plack som börjar bli täckta med skalor.
 3. Regressiv. Det finns en resorption av plack, en minskning av flakningen av huvudets hud, och bildningen blir blek.

behandling

Terapeutiska åtgärder som syftar till att bli av med psoriasis kännetecknas av komplexitet, vilket innefattar både yttre och inre effekter på sjukdomen. De viktigaste rättsmedel för psoriasis på huvudet är:

1. Medicinering


I närvaro av måttliga eller svåra former av sjukdomen behandlas psoriasis med droger:

 • Reamberin. Presenterad i form av en lösning avsedd för dropp. På grund av den antihypoxiska och återställande effekten är huvudinsatsen inriktad på att avlägsna berusningsskyltar. Huvuddelen av läkemedlet är bärnstenssyra, känd för dess antioxidantegenskaper, liksom förmågan att mätta cellerna med syre.
 • Metotrexat. Läkemedlet används endast om det är nödvändigt att bota de allvarliga formerna av sjukdomen. Åtgärden syftar till att bromsa processen med celldelning. Mottagning sker intravenöst eller muntligt. På grund av förekomsten av ett stort antal biverkningar används läkemedlet först efter medicinskt samråd.
 • Diprospan. Tillhör en grupp hormonella droger. På grund av de många kontraindikationer som föreskrivs för svåra former av psoriasis.

2. Sjukgymnastik

Fysioterapi är väl etablerad vid behandling av hårpsoriasis. Hittills har de mest beprövade och mycket effektiva metoderna för fysioterapi effekter:

a) Fototerapi

Det är ett sätt att undertrycka tecken på psoriasis genom ultravioletta strålar. PUVA-terapin, som föreslår exponering för ultraviolett strålning, har visat sig mest positivt. Bestrålning utförs efter att ha tagit en fotosensibilisator, ett läkemedel som ökar känsligheten hos huden till ljus. Efter mottagandet blir det möjligt att tränga in i ultraviolett ljus i de djupare skikten av huden, vilket gör det möjligt att effektivt behandla sjukdomen.

b) Kryoterapi

Metoden kännetecknas av kortvarig exponering för kyla på de drabbade hudområdena i huvudet. Kärnan i förfarandet är följande:

 • patienten ligger i en speciell enhet som ser ut som en kamera och kallas cryosauna;
 • En kall gas med en temperatur på -130 grader lanseras in i kammaren. Resultatet är ögonblicklig kylning av huden, liksom stimulering av naturliga skyddsprocesser.
 • patienten befinner sig i denna position i några minuter.

Effekten av kryoterapi uppnås efter att ha fullgjort en hel kurs på 30 sessioner. Varje dag kan upp till 4 procedurer utföras som hjälper till att eliminera klåda och smärta, inflammationsprocesser.

c) Laserterapi

I detta fall används lasern. Dess fördel ligger i de terapeutiska effekterna på den drabbade huden utan att påverka friska områden. Förfarandena är smärtfria och ofarliga: detta uppenbaras i avsaknad av ärr och efterföljande pigmentering efter behandling.

3. Krämer och salvor

För att bli av med psoriasis genom lokala preparat är det lämpligt att använda:

a) krämer

Följande föreningar har visat sig bra:

 • Pikladol. Hög effektivitet av grädden uppnås endast med komplex behandling av sjukdomen. Det har en ljus antiinflammatorisk mjukningseffekt. Främjar snabb regenerering av huden. Verktyget används tills sjukdomen återkommer.
 • Tsinokap. Huvudkomponenten, som representeras av pyrithionzink, har en antibakteriell effekt som väcker bakteriernas död.
 • Psorilom. Den har en rik växtsammansättning med ett rikt innehåll av vitaminer, på grund av vilket desinfektion av huvudets hud. Det har också en sårläkning och antimykotisk effekt.

b) salvor


Experter rekommenderar att du använder:

 • Naftaderm. Salvan är känd för att effektivt undertrycka kliande känslor på huvudet. Karakteriseras av regenererande, analgetiska, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Huvuddelen är Naftalanolja, vilket ger läkemedlet en uttalad lukt av olja. Appliceringsmetoden reduceras till en enkel applicering av salva på huden under håret utan att gnugga. Behandlingskursen är 5 veckor.
 • Salicylsalva. Basen av läkemedlet är syran med samma namn, som kännetecknas av frånvaron av provokerande sidreaktioner.
 • Dayvoneks. Salvan har en viskös konsistens med en genomskinlig färg. Huvudämnet är kalcipotriol, som är en syntetisk analog av vitamin D.

4. Lotioner

Även "försummad" psoriasis kan botas hemma. Glöm inte att smita en gång om dagen.


Olika lotioner är också effektiva mot psoriasis:

 • Belosalik. Det hör till gruppen hormonella medel, som inkluderar betametason och salicylsyra. I kombination med varandra har dessa ämnen antiinflammatorisk, antihistamin, antiseptisk effekt, åtföljd av avlägsnande av kliande känslor. Lätt att applicera lotionen beror på närvaron av ett speciellt munstycke för att spruta de drabbade områdena av huvudet.
 • Diprosalik. Den har en liknande komposition. På bekostnad av en spray sätts det med lätt gnidning. Effektivt för lindring av symtom och inflammationsprocesser.
 • Calamine. Läkemedlet har en naturlig komposition som innehåller zink och kalamin. Resultatet är en antiinflammatorisk och kylande effekt.

5. Shampoo


Shampoos i behandlingen av psoriasis på huvudet i håret är indelade i flera kategorier:

a) Dogternye

Kompositionerna innehåller nödvändigtvis tjära av björk, pil och barrträd i form av tall och enbär. Dessa komponenter bidrar till

 • avlägsnande av överskott av talgsmässiga manifestationer
 • hudrening av döda celler;
 • tvätta salvor oljig konsistens;
 • avlägsnande av inflammation och klåda;
 • undertryckande tillväxten av svampmikroorganismer.

De mest effektiva schamponerna: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". De har en lugnande effekt, klarar av kliande känslor på huden.

b) antifungala

En kraftfull antifungal effekt uppnås genom att öka klåda sensationerna i början av användningen av schampon. Den aktiva substansen i den aktuella gruppen är ketokonazol.
Den mest effektiva schampo-antifungala gruppen anses vara "Nizoral":

 • sanitiserar svampskador
 • lugnar huden
 • läker de drabbade områdena.

Shampoo är lämplig för att bekämpa alla typer av svampskador på huvudet.

c) medicinsk

Medicinsk kategori av schampon kännetecknas av närvaron av:

 • salicylsyra;
 • urea;
 • ihtiola;
 • zink och andra.

De har en uttalad antibakteriell och fuktgivande effekt. Medicinska schampon presenteras i ett stort sortiment. Den mest populära är "Skin Cap", lämplig för en annan typ av svamphudsskador. "Skin Cap" säljs också som en aerosol. Den appliceras externt genom att spruta på håret på ett avstånd av 15 cm.

6. Folkmekanismer

För att avlägsna manifestationerna av psoriasis, använd ofta recept av traditionell medicin. Var uppmärksam på den mest prisvärda för användning hemma:

a) Oljor:

 • Essential. Ofta används eteriska essenser: ylang-ylang, oregano, myrra, sandelträ, pelargon. Havtornsolja är inte mindre effektiv vid behandling av en sjukdom. Det har en lugnande effekt, desinficering och regenerering av huden.
 • Linfrö. Linfröolja hjälper till att stoppa inflammation, lindra puffiness och läka snabbt de drabbade områdena i huvudet.

Masker för huvudet är gjorda av de nämnda oljorna:

Recept # 1:
 • burdock olja i mängden av ett par skedar är blandat med 5 droppar ylang-ylang och kamille;
 • blandningen upphettas och gnids i huvudets hud;
 • masken lämnas i 40 minuter, tvättas sedan av med schampo.

Ett positivt resultat uppenbaras vid accelererad läkning av huden, förbättrar hårstrukturen och förhindrar håravfall.

Recept # 2:
 • druvfröolja i mängden en tesked blandad med en matsked av grapefruktmassa;
 • 10 droppar citron-essens tillsätts;
 • oljeblandningen gnids i de drabbade områdena och lämnas i en halvtimme;
 • efter det att den önskade tiden har gått, tvättas masken av.

b) Tvålmedel


Den särskilda populariteten hos denna tvål beror på följande egenskaper:

 • förbättrad blodcirkulation;
 • förstörelsen av patogena bakterier
 • desinfektion av de drabbade områdena
 • avlägsnande av smärtsamma och kliande känslor.

Tvättmedelstvål kan ha en tömningseffekt. Detta bör beaktas hos patienter med ökad torr hårbotten. Du bör också vara förberedd för det faktum att tvålen har en ganska skarp lukt.

c) Lök

Recept för behandling av psoriasis: lök krossas, inslagna i gasväv och appliceras på den drabbade huden i några minuter. Efter hela huvudet måste du tvätta det med kallt vatten och applicera salva till platsen för plackplacering.

7. Diet

En av de främsta orsakerna till psoriasis är allergiska reaktioner. Under behandlingsperioden är det viktigt att följa en viss kostnäring:

 • uteslutning från kost av alkoholprodukter
 • Förekomsten av en bråkdel, som innebär att man äter mat i små portioner och håller pausen på tre timmar.
 • minimera saltintaget;
 • avvisande av rökt kött och pickles;
 • undantag från kosten av konstgjorda tillsatser i form av färgämnen och konserveringsmedel;
 • frekvent konsumtion av färska grönsaker och fruktprodukter;
 • daglig konsumtion av fermenterade mjölkprodukter.

Psoriasis i hårbotten före och efter behandlingen

förebyggande

För att förhindra utseende av psoriasis i hårbotten är användbar:

 1. Undvik överhettning och solbränna.
 2. Tid att diagnostisera och behandla sjukdomar.
 3. Tvätta noga och kamma håret.
 4. Tvätta huvudet regelbundet med läkande schampon.
 5. Håll dig till en hälsosam och näringsrik kost.
 6. Skydda dig mot negativa känslor och undvik stressiga tillstånd.
 7. Välj kosmetiska produkter för hårbotten och hårvård enligt deras typ.

Även om psoriasis i hårbotten är en allvarlig sjukdom, kan behandlingen vara snabb och smärtfri. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer och noggrant övervaka deras hälsa, förhindra några patologiska manifestationer.

Behandla psoriasisbehandling

Psoriasis är en icke-infektionssjukdom och har en kronisk form. Sjukdomen har en återkommande natur och påverkar främst huden. Hårbottenpsoriasis är en mycket vanlig typ av sjukdom. När det rinner, syns röda fläckar med fläckig film på ytan, som ligger på huvudet. I detta fall känns patienten kliande och lider av en inflammatorisk process.

Orsaker till psoriasis

Orsaken till sjukdomsutvecklingen anses vara en kränkning av den normala förloppet av metabolismen. Psoriasis är resultatet av felaktig uppfattning av yttre faktorer av vår kropp, på grund av vilken hudceller dela mycket snabbare än nödvändigt. Tillförlitligt har orsakerna till sjukdomen ännu inte fastställts. Det finns flera versioner. Men villkorligen är orsakerna till psoriasis uppdelade i två huvudgrupper:

Ärftlig teori

Felaktigt fungerande immunförsvar, överfört genom den ärftliga genetiska linjen (det manifesterar sig inte före 25 år). Den andra typen av sjukdomen visas endast i 37-40 år och äldre. Denna typ av psoriasis påverkar ofta leder och naglar, oftare hud med hår.

Immunteori

Denna teori hävdar att psoriasis kan utvecklas enbart på grund av felaktigt fungerande immunförsvar, vilket utlöses av tredje parts faktorer:

 • alkoholanvändning;
 • erfaren stress
 • fuktigt och kallt klimat
 • dålig näring
 • infektion.

Sjukdomen kan också påverka de inre organen och vävnaderna, vilket orsakar psoriasisartrit.

Det har exakt visat sig att alkohol i någon form förvärrar sjukdomsförloppet och kan orsaka förvärring.

Formen av sjukdomen

Utseendet på den sjukdom du kan se på bilden, utseendet och distributionsområdet beror på scenen. Det finns två huvudformer av sjukdomen:

 1. Lätt. På huvudet finns det mindre irritationer, täckta med skalor;
 2. Heavy. Hårbotten fullständigt påverkad, skalar större och tjockare.

Foto av det första skedet av psoriasis i huvudet.

Stegen av psoriasis i huvudet

Sjukdomsförloppet är konventionellt uppdelat i följande steg:

 1. Progressive. Det finns nya tecken, gamla irritationer fortsätter (Kebner fenomen).
 2. Stationär. Nya irritationer observeras inte, de gamla försvinner inte någonstans.
 3. Regressiv. Utsläppen gradvis försvinner, pigmentspår återstår ibland i deras plats.

Sjukdomen beror också på säsongen, det finns en sommarform, interseasonal och mer akut - höst.

Hudpsoriasis Symtom

Det första tecknet på psoriasis på huvudet är karakteristiska utslag. Ursprungligen är dessa papper rosa i färg, de kan vara runda och täckta med skalor på toppen. Papuler ökar gradvis och plack uppträder.

Fasade symtom på huvudpsoriasis:

 1. I början av hudskadorna är inga kliniska tecken synliga. Patienter märker inte förändringen.
 2. Då är det en liten skalning, som åtföljs av irritation och klåda.
 3. Alla processer intensifieras, klåda blir stark, irritation uttalas.
 4. Kombinera hår orsakar hudskador i form av sår och sår.
 5. Huden grovhår, det finns stora, skaliga lappar på huvudet, skalor i öronen.
 6. Sedan börjar separationen av epitelceller och förlusten av vit mjäll.
 7. Med tiden blir vågorna större, tjockare och börjar likna vita flingor och stötar uppträder på huvudet.
 8. Huden är väldigt grov, det är mycket lätt att skada den.
 9. Det finns allvarligare tecken: skalning av plack med utseendet av gråskalor som täcker huvudet helt (den håriga delen).
 10. Det sista steget är utgången av lesionen bakom hårlinjen

Diagnos av huvudpsoriasis

För att snabbt och korrekt behandla psoriasis i hårbotten måste du göra rätt diagnos.

Initial diagnos

Diagnosen är gjord på grundval av en persons klagomål om desquamation, scabies och inflammation. Läkaren undersöker patienten för tecken på psoriasis (plack på huvudet, håret, inflammation etc.).

Specifika symptom

Symptomen på stearinfläckar: Skrapning av papulans hud ger den en vitaktig färg, stearinsvängen kan försvinna.

Psoriasis i hårbotten stearin spot

Terminfilmfenomen: Peeling off papules lämnar en blank röd yta på plats.

Symptom Auspittsa (annars kallat symtom på bloddugg): Blödning i form av små prickar. Om du kamar en papul (efter utseendet av en stearin fläck eller ett andra symptom - en terminalfilm) visas den blöda blöden.

Kebner fenomen: det finns karaktäristiska utslag, efter ca 10-15 dagar efter sjukdomsuppkomsten.

Voronovs symptom: irritation passerar in i ett stadium av regression, på huvudet längs omkretsen uppträder en del ljus hud i form av en fläck.

Psoriasis i huvudet: foto.

Hur och vad man ska behandla psoriasis som uppstår på huvudet

För att bekämpa psoriasis i hårbotten kan du använda följande aktiviteter:

 • allmän terapi;
 • lokal behandling;
 • sjukgymnastik och helande bad;
 • behandling i ett sanatorium.

Allmän terapi

Förberedelser för behandling av hårbotten:

 • Sedative preparat;
 • hemodez (introducerad genom instillation);
 • hyposensitiserande läkemedel;
 • kortikosteroider;
 • antihistamin mediciner;
 • cytostatika;
 • Pyrogenal, ATP eller Aloe;
 • aromatiska retinoider, olika vitaminer och deras komplex;
 • immunmodulerande läkemedel: decaris, leucadin. Det kan också vara metyluracil, splenin och taktivin;

Användningen av kortikosteroider eller cytostatika under behandlingsprocessen utförs med svåra former av sjukdomen. Applicera antibiotika för att bekämpa psoriasis i hårbotten är endast möjlig om det finns infektion på huden.

Varning! Felaktig användning av sådana droger kan förvärra sjukdomen!

Förberedelser för behandling av huvudets psoriasis

droger

Som läkemedel för skador på hårbottenområden, använd: keratoplastiska medel, t ex ichthyol eller samma svavel tjärsalva, dessutom använda naftalan och salicylsalva; glukokortikoidblandningar - används för akut psoriasis. En mycket bra lösning för behandling av sjukdomen är Solkoderm. Läkemedlet är baserat på koncentrat av olika syror. Solkoderm ser ut som en lösning som appliceras på inflammerade områden.

Psykotropa läkemedel

Naturligtvis kan du inte behandla psoriasis i huvudet med dessa läkemedel, men du kan använda den som en mental stimulans:

 • minskning av irritabilitet, depressiv humör, social fobi;
 • öka uthållighet till påverkan av stressiga situationer
 • minska effekten av stress på sjukdomsprogression
 • sömnåterhämtning;
 • minskning av klåda (fungerar i preparat med antihistamin effekter).

Användningen av dessa läkemedel är farlig, det finns risk för förvärring av sjukdomen och övergången till en ny kanal, som inte kan kontrolleras av befintliga behandlingsmetoder. Först och främst avser detta användning av serotonerga läkemedel - antidepressiva medel (fluoxetin eller dess paroxetinanalog). Antipsykotika katalyserar produktionen av hormon som är ansvarig för vävnadstillväxt och prolactin i blodplasma. Dessa faktorer, totalt sett, förvärrar patientens allmänna tillstånd och orsakar huvudpsoriasis till framsteg.

Shampoo som ett sätt att bekämpa psoriasis i hårbotten

Naturligtvis fungerar det inte att bota psoriasis med några schampon, men det är starkt rekommenderat att använda dem som ett komplement till den allmänna komplexa behandlingen.

Folk botemedel mot psoriasis på huvudet

Användning av folkmetoder för behandling av huvudets psoriasis är först efter en undersökning av en läkare. Metoder som hydroterapi (en process där fisk äter psoriasisvågor) används. Men att tillämpa denna behandling alternativ till människor som har en psoriasis krona är omöjligt.

För dem finns det många verktyg för traditionell medicin. Naturligtvis godkänner inte alla läkare sådana metoder för inflytande på sjukdomen, men erfarna läkare godkänner några medel som kan försvaga psoriasisförloppet. Den viktigaste processen vid behandling av sjukdomen - flakskalor. Du behöver också fukta den drabbade huden och därmed minska inflammatorisk process.

Psoriasis salva på huden

Du kan förbereda salvan från en enkel tjärsåpe. Gör så här om du vill:

 1. Ta två matskedar riven tvål och blanda med samma mängd riven vitlök.
 2. Fyll blandningen med ett glas vatten.
 3. Koka den resulterande lösningen på spisen.
 4. Så snart vattnet avdunstar, och den resulterande konsistensen blir som salva, stäng av elden.
 5. Efter att verktyget har svalnat smörjer de inflammerade ytorna i huden.

Om det inte finns någon vitlök, kan du göra en salva från samma tvål.

Soda bad

Psoriasis i huvudet ska behandlas med fiskgruvel (unga fiskvågar och fiskolja). Men det finns ett annat sätt:

 1. Skriv in ett bad med vatten (temperatur från 40 ° C).
 2. Häll en sats soda i vattnet.
 3. Ta sedan ett bad.
 4. Kasta tillbaka huvudet så att den drabbade huden ligger i vattnet.
 5. Luta dig tillbaka, proceduren varar ungefär en timme.

Det är bättre att ta ett bad på kvällen, det rekommenderas inte att spendera mer än tre sessioner i rad. Efter att ha vaknat, smörj de inflammerade områdena med en 9% lösning av ättika, halvt utspädd med kokt vatten.

Det är mycket önskvärt efter torkning av ättika smörj huden försiktigt med dieselbränsle. Applicera produkten med en bomullspinne. Förfarandet är gjort maximalt 2 gånger, tredje gången du behöver behandla huden med saft av celandine.

Salicylolja för huvudpsoriasis

Oljan framställs av följande komponenter:

 • själva oljan;
 • medel för att dra (tampong från bomullsull);
 • stor tandkam.

Kamma håret på ett sådant sätt att avskiljningen kommer att bildas från pannan och på baksidan av huvudet och applicera olja runt omkretsen. Applicera produkten med snabba och samtidigt mjuka rörelser. Vid sidan av den första delen gör vi den andra avskiljningen.

Bäst av allt, gör 6-7 avgångar. För att få oljan att spridas över huvudet måste du göra en ljusmassage (2 - 3 minuter). Vi lägger ett badhatt på håret, efter en halvtimme att ha på sig tvättar vi huvudet med tvål.

Matlagning salicylolja.

 1. Vi köper någon vegetabilisk olja och kristalliserad salicylsyra.
 2. Häll i en behållare med 100 ml olja och tillsätt syra till den.
 3. Blanda innehållet.

Det är mycket viktigt att blanda salvan noggrant!

Chicory Compresses

Cikoria tinkturen kan tillverkas av följande komponenter:

 • 2 matskedar cikoria rot.
 • Fyll rötterna med ett glas kokande vatten.
 • Vi väntar på 15 minuter.
 • Avlägsna infusionen när den svalnar.

Vi fukta tamponger eller gasbindor i lösningen och applicera en halvtimme på den drabbade huden. Förfarandet är gjort för en vecka eller två i rad.

Det är viktigt! Självbehandling är extremt farlig för din hälsa! För att dra nytta av traditionell medicin, kontakta din läkare först.

Psoriasis i hårbotten: hur man inte förvirrar med mjäll?

Dermatologiska defekter orsakar lidande, speciellt om de skadade områdena i epidermis ligger på ett mycket framträdande ställe. En långvarig sjukdom kan till och med provocera depression, eftersom ett oestetiskt utseende kan bli ett hinder även för kommunikation om människor runt omkring dig inte är helt tillräckligt relaterade till sådana sjukdomar.

Men det här är inte den enda faran, ännu viktigare kan hudpatologier endast vara externa oskyldiga manifestationer av mycket allvarligare sjukdomar som måste identifieras och behandlas brådskande. Hur man behandlar psoriasis på huvudet är en brännande fråga för många människor som inte kan bli av med denna hudfel.

Varför utvecklar sjukdomen

Denna icke-infektiösa kroniska sjukdom kan förekomma vid vilken ålder som helst. Om sjukdomen orsakas av genetiska defekter, så ger den sig att vara känd ganska tidigt, som regel, upp till 25 år. I situationer där patologin utlöses av andra faktorer och förvärvas uppträder den senare som ackumulering av skadliga effekter.

Det finns ingen överens om de sanna orsakerna till psoriasis på huvudet. Det finns många olika teorier. Vissa dermatologer hävdar att orsaken till överträdelsen ligger i autoimmuna störningar. Andra forskare insisterar på att psoriasis i hårbotten i huvudsak är ett multifaktoriellt fenomen som bara kan orsakas av en kombination av skadliga effekter.

Icke desto mindre identifierar läkare de mest sannolika orsakerna till psoriasisprocesser:

 1. Stressiga situationer (bland dem - resor och efterlevnad av strikta dieter).
 2. Irrationell mat.
 3. Klimat med låga temperaturer.
 4. Alkoholmissbruk.
 5. Infektion.
 6. Metabolismfel.
 7. Endokrina störningar.
 8. Immunitetsfel, allergier.
 9. Hudskador (inklusive permanent repning, friktion).
 10. Matsmältningsstörningar.
 11. Inflammatoriska processer av någon lokalisering.
 12. Nervös stam.
 13. Toxinförgiftning.
 14. Biverkningar av droger.
 15. Överdriven torrhet av huvudets yta.
 16. Användning av olämpliga kosmetiska och hygienprodukter.

Efter att ha identifierat psoriasis på huvudet är det inte alltid möjligt att fastställa orsakerna till sjukdomen.

Människor som kommunicerar med patienten är intresserade av: är hårbotten psoriasis smittsam? Även om det är omöjligt att besvara otvetydigt, men troligtvis, att huvudvägen för överföring är ärftlig. Ärftliga sjukdomar är inte smittsamma. Det finns åsikter som du kan bli smittade när du kommunicerar med patienten, luftburna droppar eller inhemska metoder. Men för att bekräfta att sådana uttalanden är giltiga är det inte säkert. Även om det finns sorter av patologi provocerade av mikroorganismer.

Symptom på sjukdomen

Huvudpsoriasis är den vanligaste formen av denna sjukdom. På hårbotten är psoriasisprocesserna mest aktiva, på grund av hårets närvaro - det skapar optimala förutsättningar för sjukdomsutvecklingen. De viktigaste symptomen på hårbottenpsoriasis och patologins progression är följande:

 1. Skalig epidermis, för det mesta - på baksidan av huvudet.
 2. Skalning är förknippad med klåda och intensifiering av irritation.
 3. Intensifiering av klåda kompletteras med utseendet av mikrosekvenser.
 4. Ytan på epidermis i hårbotten förändras, förlorar elasticitet, blir lätt traumatiserad, grovhet. Röda tubercles formar på ytan.
 5. Gråskala som sprider sig längs håret är skilda från tuberkulorna.

Sjukdomens progression åtföljs av avvikelser i celldelningsgraden. Om vanligtvis intervallet mellan successiva cellavdelningar i hårbotten uppgår till ungefär 25 dagar, förkortas den med denna patologi till 5 dagar. Dermis levande celler ligger normalt under ett lager av epidermis döda celler, och med en sådan patologi överlappar de levande cellerna varandra, vilket resulterar i rodnad, inflammerade fläckar.

Psoriasis på ett barns huvud kan likna blöjutslag. Barnens huvud mjuknar och blir våt och rödaktig vid beröringen. Då separeras de vågar som ackumuleras på vissa ställen. Behandling av psoriasis hos barn är vanligtvis längre och svårare än hos vuxna.

Några andra sjukdomar åtföljs av finnar i hårbotten. Därför är det nödvändigt att genomföra en grundlig differentialdiagnos.

Psoriasis på huvudet fortsätter med en följd av sådana steg:

 1. Den första, progressiva, är associerad med det snabba utseendet på flera defekter, som gradvis ökar och sedan sammanfogar. (På bilden - Inledningsskedet).
 2. Vid det stationära scenet växer spjällen inte längre, men de är täckta med skalliknande, crusty lager (i detta skede är psoriasis på huvudet ett foto).
 3. Den regressiva scenen börjar när spjälkarna lyser och deras exfoliering saktar ner (regressiv psoriasis - foto).

arter

Hos olika patienter kan psoriasis i hårbotten, symtom och egenskaper variera beroende på typ av patologi:

 1. Plaque - den vanligaste typen, är associerad med bildandet av specifika plack. Dessa är heta vid beröring, skaliga lappar, röda med gråskalor. Det övre flakiga skiktet i hårbotten skalar lätt, medan den nedre börjar blöda.
 2. Pustulös. Med denna typ av patologi är symptomen på psoriasis på huvudet särskilt obehagliga. Blåsor förefaller fyllda med en klar, färglös vätska och omgiven av edematöst rodnad epidermis. Innehållet i sådana blåsor försöker sedan - pustulär form.
 3. Teardrop. Det är den här typen av sjukdom som har ett infektiöst ursprung. Epidermis är torr, svullen, rodnad och täckt med tårtformade fläckar.

Sådana tecken på psoriasis på huvudet bör vara en signal som indikerar närvaron av inte bara externa men även interna störningar.

Därför, efter att ha sett sådana defekter, är det bättre att omedelbart börja söka efter en kvalificerad hudläkare.

diagnostik

För att ta reda på hur man tar bort psoriasis från huvudet måste man besöka en läkare och genomgå en diagnos. För korrekt diagnos behöver du:

 1. Tala om hudläkaren om tidpunkten för defekten, närvaron eller frånvaron av klåda, andra symtom.
 2. Lista andra avvikelser i välbefinnande som har noterats nyligen (detta kommer inte bara att hjälpa till att bestämma diagnosen hårbottenpsoriasis, symtom och behandling, men avslöja också grunden till dess utveckling).
 3. Rapportera till doktorn om förekomst eller frånvaro av sådan sjukdom från nära släktingar.
 4. Utför laboratorietester (mikroskopisk undersökning av skrapade vågar och derma biopsi, blodprov).

Diagnostisera denna sjukdom åtföljs av en kontroll av symptom som kallas psoriatisk triad:

 1. Det första är ett symptom på stearin fläckar. När papullen skrapas med en spatel, blir det övre lagret vitt och exfolierar vita, silvery scale som liknar stearin.
 2. Terminalen av terminalfilmen. När man slitar av vågorna blir det underliggande skiktet rött och glittrande.
 3. Symptom Auspittsa. Om du tar bort terminalfilmen öppnas en punktkapillär blödning (detta fenomen kallas även bloddugg).

Det finns två mer specifika tecken som används vid diagnosen: Kebner och Voronov symptom. Den första innebär utveckling av utslag efter 1-2 veckor efter början av de första tecknen på sjukdomen, den andra - bildandet av en vitaktig ring runt papullen vid det regressiva sista steget i denna patologi.

Laboratorietester avslöjar olika brott mot hudstrukturen. I synnerhet kan det granulära skiktet vara helt frånvarande, ödem observeras i det spinösa skiktet och en hyperkeratotisk process utvecklas.

Mellan cellerna i dermis detekteras ackumulering av skyddande immunceller.

Hur man behandlar denna sjukdom

Korrekt behandling av hårbottenpsoriasis kombinerar olika metoder:

 1. Allmän läkemedelsbehandling.
 2. Åtgärder för att eliminera lokala symptom.
 3. Besöksorter.
 4. Sjukgymnastik.

Upprätta psoriasis i hårbotten, behandling, droger - allt detta kan endast göras av en läkare. I inget fall kan man inte självständigt hantera individuella manifestationer, det kommer att bli ett slöseri med tid som krävs för att genomföra väl valda terapeutiska åtgärder.

För allmän terapi används dessa läkemedel för psoriasis på huvudet:

 1. Allergi.
 2. Lugnande medel.
 3. Kalcifierat autologt blod.
 4. Medicin för icke-specifik immunterapi.
 5. Multivitaminer.
 6. Infusionslösning gemodeza.
 7. Cytostatika.
 8. Kortikosteroid läkemedel.

De två sista drogerna behandlar allvarlig psoriasis.

I vissa fall föreskrivs antibiotika (för bakteriell infektion).

Lokala symtom avlägsnas som regel genom att använda salva:

 1. Salva med salicylsyra.
 2. Ichthyolsalva.
 3. Naftalan och svavel tjärolja salva.
 4. Hormonhaltiga glukokortikosteroidsalvor, såväl som allmän medicin, är bäst föreskrivna för huvudpsoriasis endast för komplexa typer av patologi.

En separat riktning i terapi är medicinering som eliminerar depressiva tillstånd. Å ena sidan minskar intensiteten hos patientens erfarenheter av deras problem. Å andra sidan ökar de riskerna med exacerbationer som inte kan elimineras med traditionella anti-psoriasismedel.

Shampoos kan också användas som ett botemedel mot psoriasis på huvudet, men endast som en del av totalvården. Effektiva är schampon med tillsats av tjära, ketonazol. För behandling av barnets hår bör man hämta barns verktyg.

Fysiska terapeutiska procedurer

För att öka effektiviteten av läkemedelskomplexterapi utförs fysioterapiprocedurer.

I kombination med medicinering ger de utmärkt resultat.

Dessa inkluderar:

 1. Hemosorbtion.
 2. Erbium laser hudbehandling.
 3. PUVA-terapi.
 4. Hydroterapi.
 5. Plasmaferes.
 6. UV-behandling.

Med hjälp av sanatoriumrehabilitering kan sådana förfaranden hjälpa till:

 1. Badning i vätesulfidkällor.
 2. Andra balneologiska förfaranden.
 3. HELIOTERAPI.

Det är tillrådligt för detta ändamål att besöka orterna i Kaukasus och Krim.

Folkmetoder

Med diagnosen psoriasis i hårbotten bör behandling med folkmedicin inte vara den enda behandlingen som utförs. För att framgångsrikt eliminera en sådan smittsam sjukdom är det nödvändigt att använda tabletter och salvor, behandling med hjälp av fysioterapeutiska förfaranden. Men man bör inte försumma de många populära metoderna.

Om en person har problem, hur man botar psoriasis på huvudet, kan alla tekniker vara användbara när de används klokt. Det innebär att jämn behandling hemma med folkmedicin ska diskuteras med läkaren, eftersom läkemedel och blandningar som är hemma kan interagera och orsaka skada.

Behandling av psoriasis hos huvudet hemma kan utföras med följande recept:

 1. En sådan medicin för psoriasis på huvudet, som celandine, har visat sig bra. Från denna anläggning förbereda en mängd droger. I synnerhet används juice av celandine (pressas från 300 g fräsigt gräs), utspätt med 30 g torrt vin. Denna blandning lämnas på de skadade områdena i 15 minuter, tvättas sedan av.
 2. Ett annat recept med torkat celandine är baserat på alkohol. Örter tar en kvart kopp, omrörda med 0,5 liter alkohol. Efter avveckling i flera timmar sprutar vätskan fläckar och observerar om det finns irritation.
 3. Hembehandling utförs med hjälp av en askkräm från höfterna och vaselin, taget i lika stora proportioner. Sprid fläckarna dagligen, och därefter måste du tvätta håret med tjärschampo (denna blandning orsakar allvarlig kontaminering av håret).
 4. Med diagnos av psoriasis på huvudet kan hembehandling utföras genom att använda salva med eteriska oljor (kamomill, ylang-ylang och burdock i förhållandet 5 droppar + 5 droppar + 2 skedar). Blanda blandningen och lämna i 40 minuter efter appliceringen.

Sätt att normalisera tillståndet hos huvudets hud med folkmekanismer inkluderar användning av läkemedel med allmän effekt inuti:

 1. En sked full av äppelbjörnsblommor ångad med kokande vatten (450 ml) och fick stå i 1,5 timmar. Drick 0,5 glas en timme efter att ha ätit.
 2. En blandning av violett och celandine (30 g) försvarar ett par timmar i ett glas kokande vatten och efter filtrering dricker de en dag.

diet

Dessutom bör behandling av psoriasis på huvudet med folkmedicin åtföljas av en kost:

 1. Från alkohol bör överges.
 2. Saltintag är önskvärt att minska.
 3. Livsmedelskonsumtion med livsmedelstillsatser bör uteslutas.
 4. Att ge företräde till surmjölkdrycker, vegetabilisk mat.
 5. Reformat strömläge: gör det fraktionerat, med små portioner, men mer frekventa måltider..

slutsats

Tyvärr, med hjälp av olika kända mediciner betyder det att du inte kommer att helt avlägsna de psoriasisiska manifestationerna. Men du kan inte lämna sjukdomen till en chans.

För att förstå hur man behandlar psoriasis måste du överföra diagnosen förskriven av läkaren. Om du följer den utvecklade behandlingsplanen kan du förbättra dermisfunktionen, vilket utan tvekan kommer att påverka utseendet.

Du bör också alltid komma ihåg att denna sjukdom kan vara en av signalerna till en annan sjukdom (inflammation eller hormonella problem eller autoimmuna defekter).

Och sådana sjukdomar kan inte ignoreras, eftersom deras progression kan orsaka många problem senare.Nästa Artikel
Hur vackert hår curling hår?