Varför har barnet gula skorpor på huvudet?


Ofta står föräldrar inför ett sådant problem som gula skorpor på ett barns huvud, 2 år till honom eller 6 år. Detta fenomen kallas seborrheisk dermatit, det förekommer hos spädbarn och ungdomar. Låt oss se varför seborré förekommer och hur bli av med det.

Formen av sjukdomen

Seborrheic crusts (gneiss) är en vanlig förekomst bland spädbarn. När barnet växer, försvinner detta problem av sig själv. Men det händer att gneiss stör äldre barn, och sådana situationer kräver särskild uppmärksamhet.

Låt oss undersöka hur seborré manifesterar sig. Det finns tre former av sjukdomen:

 1. Lätt - när bara toppen av huvudet påverkas, ibland öronen. Allmänt välbefinnande hos barn är normalt.
 2. Måttlig form - när hela ansikte och nacke rodnar och skalar av, är kroppen och extremiteterna delvis påverkad av dermatit. Vågar på huvudet av en stor storlek, barnen blir lustiga, diarré uppträder och uppblåsthet ökar.
 3. Svårt stadium åtföljs av utseendet av en kontinuerlig raid på huvudet eller "babyhatt". Det finns en anslutning av infektionen, provokerande suppuration. Spädbarnet förlorar sin aptit, det är trögt och blir svagare.

Orsaker till

Det finns inget bestämt svar på frågan varför barn har en skorpa på huvudet. Läkare identifierar endast möjliga provokationsfaktorer, vilka inkluderar:

 • Utvecklingen av det endokrina systemet. I den nyfödda perioden misslyckas den endokrina funktionen - talgkörtlarna börjar sticka ut. Detta leder till gneiss.
 • Felaktig hygien. Skala på huvudet uppstår efter långvarigt slitage på hattar. Svettande hud, för ofta tvättning, olämpliga tvättgeler och schampon - allt detta framkallar sjukdomsbildningen.
 • Oanvändbar mat. Seborré förekommer på grund av en dåligt tolererad blandning eller tidig introduktion av komplementära livsmedel. Felaktig näring av mamman under amning kan också leda till ett fel i barnets endokrina system.
 • Besegra svampen. I den mänskliga huden är svampen ständigt närvarande, men hormonella störningar bidrar till dess reproduktion. Detta provar utseendet på gula skalor.
 • Försvagad immunitet. När kroppens immunfunktioner försvagas, jobbar talgkörtlarna hos barn och svampen multipliceras.

Dermatit hos barn och ungdomar

"Det fanns scabs på barnets huvud i 2 år. Vad ska man göra? "- Föräldrarna panikerar på forumet. Först och främst måste du komma ihåg att före detta tre års ålder är detta fenomen mycket vanligt. Detta påverkar det förbättrade arbetet hos talgkörtlarna.

Kanske är problemet en brist på vitamin B (biotin), som är ansvarig för ämnesomsättningen i kroppen. Utseendet på skalet orsakar inte obehag, och med lämplig behandling och hygien försvinna de utan spår.

När en skorpa bildas på huvudet av ett 3-årigt barn, bör detta faktum varna föräldrarna. Det kan finnas flera anledningar till detta:

 • fel hårvård
 • överhettning i huvudbonaden när huvudet börjar svettas
 • användningen av icke-naturliga kosmetika som orsakar irritation;
 • torkning av hårbotten från frekvent badning;
 • allergisk mot nya produkter.

Om alla dessa faktorer utesluts, och seborré hos barn 3 år passerar inte, kan orsakerna bli allvarligare, till exempel störning i sköldkörtelns funktion eller i centrala nervsystemet. I det här fallet bör du omedelbart kontakta en barnläkare.

Det finns situationer där barnets föräldrar i en liten ålder inte står inför ett sådant problem och för första gången lär de sig om dermatit i åldern 5-6 år av sina avkommor. En skorpa på ett 5-årigt barns huvud är ett ganska sällsynt fenomen, som hos ungdomar. Men det finns fortfarande en plats att vara. Detta fenomen är ofta associerat med en bakteriell infektion. Det behandlas med antibakteriell och antiinflammatorisk behandling.

Om förekomsten av sjukdomen åtföljs av ökad viktökning, misstänker läkare Leiner sjukdom hos en liten patient. Dessutom kan hudflingor hos barn 5-6 år och äldre vara symtom på diatese, psoriasis eller atopisk dermatit.

Hur bli av med skorpor

Föräldrar undrar hur man tar bort skorpan på barnets huvud, och om det kan göras. Det är nödvändigt att ta bort dem, eftersom du med olycklig rörelse kan släcka skorpan av misstag. Detta leder till infektion av det resulterande såret på huden.

För att bli av med scabs på huvudet på ett barn bör:

 • tvätta håret med baby shampoo;
 • blöt med en handduk;
 • Fuktar en bomullsplatta med solros eller olivolja och gnid försiktigt skalet.
 • låt barnet sova i en bomullshatt eller hatt;
 • kamma skorporna på morgonen med en mjuk kam eller borste;
 • tvätta håret, kam.

Dessa åtgärder bör inte utföras mer än två gånger i veckan. Upprepa också proceduren för seborré bakom öronen och ögonbrynen.

Det finns också ett annat sätt på vilken en timme (eller minst 20 minuter) före badning, en lätt värmd olja (burk, babyolja, olivolja) gnids på huvudet. Sedan lägger de en hatt på.

Torka håret med schampo och tvätta av skalorna medan du badar. Kamma sedan ut de kvarvarande korstarna.

Hur man sköljer skorpan, analysera mer detaljerat. Ta en kam med trubbiga tänder och kamma genom håret framifrån och bakåt. Efter det, gå med en mjuk borste. Särskild uppmärksamhet är nödvändig för området av fontanel, det är nödvändigt att ta bort skorporna från den, endast med försiktighet. När kammade skalorna kan separeras från håret.

När seborisk dermatit uppträder regelbundet, misstänks diates eller andra allergier. I denna situation bör du kontakta din hudläkare och allergiker.

läkemedel

Generellt kräver gneiss inte medicinsk behandling, med undantag för det svåra skedet. I detta fall förskrivs barn antibiotika (när huden är infekterad) och antihistaminer som minskar klåda.

Eftersom orsakerna till utseendet av vågar i varje fall är annorlunda, väljs behandlingen individuellt.

För att eliminera olika former av sjukdomsanvändningen:

 • svampdödande salvor ("Lamisil", "Mikospor" och andra);
 • anti-svampschampo (Nizorex, Sebasol, Dermazol);
 • kortikosteroidsalva ("Ecol");
 • zinksalva för att lindra inflammation
 • preparat för sjukt hud (Topikrem, Bioderma Sensibio);
 • vitaminkomplex;
 • antihistaminer (citrin, diazolin).

Hjälper till att bli av med gulskorpsschampo eller skum "Mustel". Dess sammansättning är hypoallergen, schampo mjukar vågorna, förutom den har en antibakteriell effekt.

förebyggande

Efter att ha eliminerat de obehagliga symtomen på seborré, måste föräldrar tänka på hur man förhindrar att situationen återkommer. För att göra detta bör du skydda ditt barn mot allergener.

"Den unga moderens rädsla för barnets intolerans för vissa produkter är förgäves, de allergiska manifestationerna döljer reaktioner på tvättmedel, torr luft eller andra faktorer", säger Dr Komarovsky.

Därför rekommenderas, förutom att man installerar en balanserad kost för en ammande mamma, följande åtgärder:

 • installera en luftfuktare i rummet
 • Behandla babyens huvud och öron med babyfukterare efter att ha badat.
 • Om klåda och rodnad uppträder, kontakta en allergiker som ordinerar en speciell diet.
 • Överhett inte barnet, ha på sig för varmt. Om fötterna och temechko-babyen är heta, sätt det på lätt.

Läkarna varnar! En chockerande statisk bildas, vilken är mer än 74% av hudens sjukdomar - en parasitisk tillstånd (Acacid, Lyamblia, Toccapa). Hydroxider ger kolossal tillgivenhet till organismen, och den första slår på vårt immunsystem, vilket bör skydda organismen från olika sjukdomar. Chefen för Institutet för parasitologi delade en hemlighet, hur man snabbt blir av med dem och rensar dem med sin hud, det räcker. Läs vidare.

Dessa åtgärder vidtas som regel för att förhindra seborisk dermatit.

Skorpor på ett barns huvud. Seborrheisk dermatit

På huvudet av ett nyfött barn märker föräldrar ofta gula fettkorsor (seborrheisk dermatit). Sådana skalor i huvudet på barnets huvud, som kan flyta bort, kliar inte och störs inte i själva verket, men är mycket störda och störda av föräldrarna. Om du märker gulaktiga jordskorpor på barnets lilla topp, var noga med att vara uppmärksam på vecket bakom öronen. Rödhet och flakning med oljiga skalor som ofta ligger bakom öronen, i vecken bildar sprickor täckta med skorskor.

Skabb på huvudet - orsaken till utseendet

Orsaken till seborisk dermatit hos nyfödda har inte blivit fullständigt etablerad. Men doktorer noterar sambandet mellan utseende av korst på huvudet av en nyfödd med sjukdomar i mag-tarmkanalen i mamman under graviditeten, vitaminbrist, omättade fettsyror och missbruk under graviditeten av produkter som innehåller så kallade obligatoriska allergener (som choklad, honung, nötter, citrusfrukter och etc.), det vill säga de ämnen som oftast orsakar matallergier. En annan faktor i utseende av korst i ett barn är hans svett- och talgkörtors omätning. Barnets hud är för ömtålig, det förhöjda arbetet i talgkörtlarna leder till bildandet av vitgula vågar.

Ibland händer det att gneis uppstår plötsligt som en reaktion på ett allergen - skorpor kan förekomma på toppen av huvudet hos barn som är predisponerade för allergier vid behandling med antibiotika eller från missbruk av sötsaker. Men i de flesta fall ökar antalet skalor gradvis.

Den främsta orsaken till utvecklingen av seborrheisk dermatit hos ungdomar och vuxna är den intensiva reproduktionen av jästliknande svamp, som är närvarande på de flesta människors hud. Och i närvaro av provokationsfaktorer (ökad produktion av sebaceös utsöndring genom huden, minskning av lokal eller allmän immunitet, dålig näring, vitaminbrist, stressiga situationer, etc.) är reproduktionen av svampen out of control och leder till utvecklingen av denna sjukdom.

I den milda formen av seborrheisk dermatit (när skorporna är synliga endast på kronan, bakom öronet, ibland i ansiktet) störs inte barnets allmänna tillstånd.

Vid måttlig svår seborrheisk dermatit gäller rodnad och skalning på ansikte, nacke, öron, torso och lemmar. Och skalorna på huvudet liknar potatischips. Barnet blir rastlöst, det kan finnas uppkastning, frekvent avföring (diarré).

I svåra fall sträcker sig överflöd av fettvågor på huvudet över 2/3 av sitt område och skapar intrycket av en fast plack eller jordskorpa, som även kallas "baby cap". Bifogar en sekundär infektion som orsakar gråta och suppuration. Barnet blir dumt eller rastlöst, äter dåligt och inte går ner i vikt.

Hur man tar bort skorpan från ett barns huvud?

Så att de gulaktiga korstarna på huvudet inte förstör utseendet på den älskade bebisen och inte störa den normala hårväxten, är det nödvändigt att kamma dem ordentligt.

Ta inte av eller repa skalorna. För det första gör det ont för barnet, för det andra är det inte osäkert - du riskerar att skada en mycket känslig babyhud. När flakorna fastnar ihop från fettet avlägsnas, kan områden med inflammation och rodnad som kan infekteras hittas på huden.

För att ta bort skorporna från barnets huvud är det viktigt att följa en viss sekvens:

 1. Förbered någon olja (baby, petroleumgel, burdock eller oliv), en mjukbristad kam (vissa mammor klarar av att ta bort skorpor med en mjukborstad tandborste), en bomullskåpa.
 2. En och en halv och en halv före badning, gnugga någon lätt uppvärmd olja i barnets huvud och sätt på en keps. Om du inte har så mycket tid, gör det minst 15-20 minuter innan du badar.
 3. När du badar, tvätta försiktigt bebisens huvud med schampo och tvätta av sodden.
 4. Omedelbart efter badning, borsta försiktigt försiktigt försiktigt de resterande skorporna från barnets huvud med en kam med trubbiga tänder i riktning framifrån och bakåt, och slutför sedan proceduren genom att kamma den med en mjuk borste. Särskild uppmärksamhet bör ägnas Fontanelområdet - det är den mest utsatta platsen på barnets huvud. Skinnet på våren som behöver renhet och ventilation, så ta bort skorpan från det här stället är nödvändigt, men mycket noggrant. Under kamningen avlägsnas många skorpor tillsammans med håret.
 5. I ett förfarande är det högst sannolikt att du inte kommer att kunna fullständigt bli av med skorporna, så upprepa proceduren en gång i veckan på efterföljande badar tills de försvinna helt.

Om gneiss bildas igen är det troligtvis ett tecken på diatese (exudativ-catarrhal) eller annan allergisk natur. I det här fallet är det nödvändigt att konsultera en allergiker, en hudläkare och ett blodprov (kliniskt, biokemiskt) och urin (allmänt).

Behandling av seborrheisk dermatit

Drogbehandling (antibiotika för infektion mot infektion, antihistaminer för att minska klåda) kräver endast en svår form av seborrheisk dermatit, i andra fall ger gneiss ingen skada eller ångest hos barnet och kräver ingen särskild behandling. Med tiden, när barnets kropp blir starkare, kommer skorporna inte längre att visas av sig själva, och de skalor som redan finns eller som uppträder efter en tid måste tas bort.

Den huvudsakliga behandlingen för barn med seborisk dermatit är lokal terapi med användning av desinfektionsmedel. I avsaknad av allergi mot medicinska örter, rekommenderas att tvätta håret med avkok av kamomill, salvia och kalendula. Om områdena blir våta (särskilt i hudens veck), sedan desinficeras och förhindras anslutning av en sekundär infektion, smutsas de med antiseptiska medel: 1% lösning av lysande grön (grön färg) eller metylenblå, kamille, växtin, althea buljong.

Med seborrheisk dermatit hos ammande barn bör du vara uppmärksam på moderens kost, utesluta allergiframkallande produkter och begränsa så mycket som möjligt eller helt eliminera produkterna från industriell konservering.

Äldre barn rekommenderade en balanserad diet med undantag av söta, kolhydrater och feta livsmedel. Inkluderingen i kost av frukt och grönsaker, avkok av vildrosa hjälper under den minsta tidsperioden att klara av den akuta perioden av sjukdomen. För behandling av seborré är vitaminkomplex som innehåller vitaminerna A och E, det vill säga de ämnen som är involverade i att bygga hudceller, väl lämpade. Medicinska schampon med antimykotisk effekt (Nizoral, Keto plus, Perkhotal, etc.) och svampdödande salvor och krämer kan användas.

Skorpor på barnets huvud 9 år gamla orsaker och behandling

Skabb och mjölkskorpor på barnets huvud orsakar alltid oro för föräldern. Detta problem är utbrett - i en grad eller annat är det närvarande i nästan hälften av spädbarn. Dessa hud manifestationer är inte en sjukdom, om vi pratar om barn i upp till 4 månader. Om seborré manifesteras senare, är det en version av dermatit som behöver behandling.

Funktioner av sjukdomen

Seborré är en inflammatorisk process som involverar talgkörtlarna. Det kan vara allergiskt och icke-allergiskt ursprung. Celler i talgkörtlarna sebocyter producerar dermalt fettsekretion - fett. Utsläppen av jordskorpor beror på det faktum att jästliknande svampar från familjen Malassezia furfur ligger på ytan av huden, vilket aktivt matar på produktion av talgkörtlarna. En av sorterna orsakar seborré i hårbotten, den andra - resten av huden.

Bilder av seborrhea hos barn på huvudet

Hos spädbarn är epidermis fortfarande dåligt utvecklad, och svett- och talgkörtlarna är bara inställda. Sebaceous körtlar är oftast för aktiva, och svett räcker inte. Som ett resultat blir huden lätt utsatt för några faktorer, inklusive infektioner och olika svampar.

Orsaker till skorpor

Slutligen har experter ännu inte bestämt vad som orsakar seborisk dermatit hos spädbarn. Men det antas att huvudorsakerna är:

 • bristande överensstämmelse med näringsreglerna
 • överhettning av huden
 • svettning;
 • reaktion på hygienprodukter
 • bristande överensstämmelse med hygienreglerna.

En av versionerna säger att aktiveringen av talgkörtlarna under de första veckorna av livet är orsakad av hormonerna androgener som kom in i barnets kropp under graviditeten. Processen för avlägsnande av hormoner och därmed normaliseringen av talgkörtlarna, tar lite tid. Under det har barn mjölkskorpor på huden.

Överhettning av hårbotten på grund av felaktigt utvalda kläder och ökad svettning leder till att patogener av svampar börjar multiplicera på barnets hud vilket orsakar inflammation. Upplösningen av huden sker omedelbart efter barnets födelse. Men normalt orsakar svamp inte hudskador. Och först när det försvagas, förekommer skorskor.

Ovanligheten i matsmältningssystemet väcker också utvecklingen av dermatit. Medan kroppen inte producerar rätt mängd enzymer, så kan nya livsmedel orsaka hudutslag. Brist på vitamin B och PP i bröstmjölk kan orsaka att barnet lider av utseendet av mjölkskorpor.

Användningen av schampon som inte är lämplig för ålder kan också orsaka inflammation i huden. Vissa föräldrar börjar också iakttagande hygien, tvättar huvudet till barnet dagligen. I det här fallet kommer även användningen av det mest godartade medlet att orsaka seborré. Sällsynt tvättning är också ohälsosamt och orsakar exakt samma symptom.

Ibland provar seborrhea spädbarn smittsamma sjukdomar, överförs av moderen under graviditeten, olika medfödda anomalier, patologi och omogenhet i mag-tarmkanalen.

Hos barn äldre än 2-3 år kan skorpor på huvudet orsaka:

 • allergiska reaktioner;
 • påkänning;
 • läkemedel;
 • ätstörningar
 • dysbakterios och intestinala näringsabsorptionsstörningar;
 • sällsynt tvättning av huvudet eller användning av tvättmedel som inte är beroende av ålder.

I ungdomar orsakas seborré i hårbotten av:

 1. Hormonal justering.
 2. Stress.
 3. Sjukdomar i mag-tarmkanalen.
 4. Felaktig näring.

Vid någon ålder orsakar överhettning av huden aktiveringen av talgkörtlarna. Detta leder oundvikligen till utseende av jordskorpor.

Ärftlighet spelar praktiskt taget ingen roll. Många studier har visat att utseende av korst i en nyfödd har inget att göra med om hans föräldrar hade liknande fenomen i barndomen.

symptom

På skorpans foto på barnets huvud

Det ledande symtomet är utseendet på feta skorskor av gulaktig eller vitaktig färg i hårbotten. De kan placeras foci eller täcka hela ytan av den håriga delen. Skabbet består av ett stort antal flingor som liknar mjäll. Ibland kan seborrheisk dermatit påverka böjningarna i extremiteterna, buken, ögonbrynen, ljummen.

Ett skabb kan förekomma redan vid 2-3 veckor av barnets liv. Ibland sprids de till ögonbrynen, pannan, öronområdena, kinderna. Vågar separeras lätt från huden. Hos barn äldre än 3 år kan seborré förekomma i en fet, torr och blandad typ. När fettflingorna bildar skorpor runt hårsäckarna. När de är torra sprids de över hela ytan av huvudet och bildar gråskorpor. I det här fallet faller de under håret och faller ut. Vid tonåren kombineras dessa två former med varandra och bildar en blandad.

Viktigt: I motsats till andra typer av hudskador leder seborrheisk dermatit inte till klåda, obehag, ömhet och irritation.

Om skalorna separeras med svårigheter och sår kvarstår efter dem, så finns det en helt annan hudskada som kräver särskild behandling. Eftersom seborrheisk dermatit hos spädbarn inte orsakar klåda, bör den inte repas. Om de är mest sannolikt är det en seboriskisk typ av atopisk eller allergisk dermatit. Från psoriasis skiljer seborisk dermatit ut genom att i psoriasis finns utslag som inte är täckt av vågar.

Med en ljusström finns det bara skorskor på huvudet. Med måttliga lesioner uppträder på andra delar av kroppen. I svåra fall kan desquamata erythroderma utvecklas, med utvecklingsfördröjningar och diarré.

diagnostik

Seborrheisk dermatit måste differentieras från atopisk och allergisk dermatit. Vid tonåren kan det förväxlas med psoriasis. Diagnosen görs på grundval av inspektion. Blodtestet visar inte närvaron av antikroppar och immunoglobulin E.

Behandling av seborrheiskorskor hos barn

Skorpor på huvudet ser orörda och skrämmande föräldrar, men de är helt ofarliga för barnets hälsa. Det finns en allmän tro på att om skabbet inte tas bort, kommer barnets hår inte att växa. Det är det inte. Seborrheisk dermatit skadar inte hårsäckarna.

Klassisk seborrheisk dermatit hos spädbarn övergår i sig till tre månader, åtminstone ett halvår. Men det betyder inte att det inte är nödvändigt att kämpa med skorporna, för att huvudets orubbliga utseende inte målar barnet. Dessutom kan i ett stort antal skorpor redan orsaka obehag.

Du kan inte otkovyrivat skorpor och kamma dem med skarpa kamar. Detta kan skada huden och orsaka infektion.

Det enklaste och mest effektiva sättet att kamma. För att göra detta, två timmar före den förväntade badtiden, oljas skalen i rikligt med varandra. Detta kan vara en speciell olja för huden på spädbarn eller någon vegetabilisk olja, helst oliv eller mandel. Därefter läggs ett lock på barnets huvud. På 2 timmar blir skorporna mjuka.

Under badet tvättas huvudet som vanligt. Därefter kammas huden och sakta kammar skorporna med en kam med trubbiga avrundade inlopp. För att tvätta håret kan du använda speciella schampon från skorstor. Sådana linjer är hos Mustela och andra tillverkare. Om det finns många skorpor, måste nästa badprocedur upprepas. Hår hos äldre barn kan tvättas med anti-seborrheic läkemedel som Nizoral, Kelyual. Av det populära, men mycket effektiva sättet, kan vi rekommendera tjärsåp.

Som regel är medicinering inte nödvändig. Endast i svåra fall efter fyra år kan flukonazol eller metronidazol användas. Inga piller förskrivs vid förskoleåldern. Med en långvarig kurs kan äldre barn hjälpa till med salvan Zinocap, Pimafukort.

förebyggande

För att bli av med seborrheisk dermatit eller förhindra dess utveckling, måste du följa vissa regler. Först och främst, vänd inte barnet och lägg på honom kläder utan säsong. För det andra kommer promenader, luftbad att vara användbara. För det tredje bör sänglinne vara bomull eller linne, kuddar - från naturmaterial.

Antihistaminer och antibiotika, svampdödande salva med vitamin komplex som används för kroniska former av seborroiskt eksem hos barn äldre än 4-5 år och ungdomar.

Diet för barn

Korrekt näring kommer snabbt att bli av med skorpor. För spädbarn är det viktigt att följa schemat för införande av kompletterande livsmedel och utesluta produkter som kan orsaka allergier. Äldre barn rekommenderas att utesluta från kosten:

 • kolsyrade drycker;
 • sötsaker;
 • nötter;
 • rökt kött, pickles, pickles;
 • snabbmat;
 • choklad;

utsikterna

Seborroiskt eksem hos spädbarn, passerar oftast utan spår och kommer inte att leda till allergiska sjukdomar. Om det konstateras hos barn som är äldre än 7 år, kan han då bli komplicerat med atopisk dermatit, allergiska reaktioner, eller erytrodermi. Men i de flesta fall, med adekvat behandling, försvinner hudproblem helt till vuxenstaten.

Problem med hårbotten förekommer ofta hos barn. Du borde inte vara rädd för det: dessa lager ser orätt ut, men barnen orsakar inte mycket obehag. De behöver emellertid behandlas för att förhindra utvecklingen av sjukdomen. För att göra detta måste du först ta reda på orsakerna till utseende av korst på huvudet.

Skorpor på barnets huvud: anledningarna

Huvudskälet till bildandet av jordskorpor är den så kallade seborrheiska dermatit. Barnens hud är väldigt ömtålig, så det är benäget för utseende av hudsjukdomar. Hos unga barn är talgkörtlarna aktiva och inte svettiga nog, men med barnets tillväxt, normaliseras situationen. Seborré förekommer ofta hos spädbarn, men ibland påverkar barn under 14 år. Det kan orsakas av olika faktorer:

 • Fluktuationer hormonella bakgrunden.
 • Ärftlig predisposition (ibland kan denna sjukdom överföras från föräldrar).
 • Brist på vitaminer i kroppen, särskilt vitamin B.
 • Brott mot nervsystemet eller sköldkörteln (hos äldre barn).
 • Överhettning av huvudet eller omvänt hypotermi.

Skälen till utvecklingen av seborré är värt att leta efter bland de produkter som används för att tvätta barnet: de kan innehålla allergiska tillsatser.

När det gäller lesioner kan de förekomma på olika sätt, eftersom de är beroende av sebaceous körtlar. Beroende på formen av seborrheisk dermatit kan barnet också framgå bala fläckar eller röda fläckar.

Skorpor på ett barns huvud om 5 år

Det händer också att barn i småbarn inte har skorpor, och senare, till exempel, vid fem års ålder, visas de. Sådan skurning är mycket skrämmande vårdande föräldrar, men de kan uppstå av naturliga skäl.

Deras utseende kan orsaka felaktig hygien, i strid med de talgkörtlar som orsakas av smittsamma sjukdomar i modern under graviditeten, eller problem med hormoner. Skorpan är vanligtvis mycket tät och har en grå eller gulaktig nyans. Försök inte ta bort det för att inte skada huden.

Det är bäst att ta itu med störande hjälp väl steriliserad olja, vilket är nödvändigt för att försiktigt smörja det drabbade området, och sedan sätta på ett lock och låt verka i 15-20 minuter. Också lämplig för detta ändamål petroleumgel eller salicylsalva. Efter ingreppet måste du vara väl tvättas barnets huvud och ta bort kvarvarande skorpa. Lämplig kam för kamning naturligt material med få tänder, och för att avlägsna eventuella rester av skorpor med en mjuk borste.

Hur man tar bort skorpan på barnets huvud

Det viktigaste sättet, utan vilket man inte ska göra i kampen mot korstkamper - kamma. Dessutom behöver du ett speciellt verktyg, till exempel en barns exfoliating cream. Barnets huvud ska tvättas väl, blottas med en handduk och appliceras på hela ytan av huvudet. Krämen ska lämnas på huvudet hela natten under ett lock av naturmaterial. På morgonen borde du borsta alla skorpor bra, skölj och torka huvudet.

Om det inte hjälper, är det bättre att konsultera en läkare som kommer att undersöka barnet och förskriva en terapeutisk behandling.

För att undvika återfall bör mycket uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av dermatit. Försök att använda ett speciellt antiseborrheic schampo, det hjälper till att minska svampens aktivitet och lindra inflammation i huden.

Dessutom bör du undvika att tvätta huvudet för ofta. Detta orsakar torrhet i huden, vilket aktiverar saltlösningarnas arbete och kan orsaka komprimering av skorporna.

Överreager inte barn i varma kläder när det inte finns något behov av detta: svettning kan utlösa seborré.

Det är mycket viktigt att regelbundet undersöka barnets huvud för skalning, klåda och allergiska reaktioner. Tillsammans med barnläkaren bör du välja en bra torkkräm för ditt barn.

Eftersom utseende av dermatit ibland är förknippad med allergier, rekommenderas att göra en speciell diet. Det är nödvändigt att utesluta från menyn livsmedel som orsakar en negativ reaktion av kroppen: fet mat, godis, mjöl. Var noga med att öka intaget av livsmedel som innehåller vitaminerna A, B och C.

Tidig behandling och regelbunden profylax hjälper barnet att bli av med denna sjukdom.

Varför syns en skorpa på ett barns huvud? Denna fråga oroar föräldrarna. Många mödrar blir upprörd när de ser en tjock gul skorpa på toppen av deras barns krona. Layering flingor, fastnar till håret, men är ganska lätt borttagna. Människor kallar detta tillstånd "lullaby", men det officiella namnet är seborrheisk dermatit. Skorpan på ett barns huvud är inget annat än en allvarlig form av mjäll. Barnet känner inte obehag, men föräldrarna är oroliga, eftersom dermatit förstör barnets attraktivitet.

Varför bildas skorpan på barnets huvud? Ibland kan seborrheisk dermatit täcka hela skalpen hos en baby, gå till ansikte, öron, näsa, armhålor och ljumskare. Överallt, förutom huvudet och ögonbrynen, kallas tillståndet seborréisk eksem.

Varför syns en skorpa på ett barns huvud? Denna fråga oroar föräldrarna. Många mödrar blir upprörd när de ser en tjock gul skorpa på toppen av deras barns krona. Layering flingor, fastnar till håret, men är ganska lätt borttagna. Människor kallar detta tillstånd "lullaby", men det officiella namnet är seborrheisk dermatit. Skorpan på ett barns huvud är inget annat än en allvarlig form av mjäll. Barnet känner inte obehag, men föräldrarna är oroliga, eftersom dermatit förstör barnets attraktivitet.

Varför bildas skorpan på barnets huvud? Ibland kan seborrheisk dermatit täcka hela skalpen hos en baby, gå till ansikte, öron, näsa, armhålor och ljumskare. Överallt, förutom huvudet och ögonbrynen, kallas tillståndet seborréisk eksem.

Sjukutveckling

Seborrheisk dermatit är mycket vanlig hos spädbarn yngre än 8 månader. Oftast förekommer oestetiska gulskorpor på barnets huvud i 1-2 månader av livet. Den medicinska namnet på "lullaby" är gneiss. Sjukdomen varar från flera veckor till flera månader.

Föräldrar finner ibland feta lager under håret hos barn i förskola och till och med grundskolaåldern. Även om det ser otäckt ut, skadar det inte barnet, det finns ingen klåda och annat obehag. Men försök att ta bort skorpan från barn över 3 år ger barnet en obehaglig känsla.

Läkare skiljer mellan tre grader av sjukdomsutveckling: mild, måttlig och svår. Den senare kombineras vanligtvis med barnets generella dåliga hälsa - dysbios, kräkningar, anemi, sömnlöshet. Detta tillstånd observeras hos barn som saknar normalvård.

Huvudskäl

Orsaker till bildandet av seborré:

 1. Verkan av moderns hormoner. Dessa substanser förblir i barnets kropp från prenatalperioden. De ökar sebaceous sekretioner, och celler av död hud sticker ihop på kronan.
 2. Ärftliga allergier, särskilt som eksem.
 3. Dysbacteriosis. Gastrointestinala störningar orsakar störningar i talgkörtlarna.
 4. Utvecklingen av en jästsvamp i hårbotten.
 5. Brist på vitamin B.
 6. Svår graviditet hos moderen med metaboliska störningar.
 7. Accept av antibiotika hos moderen under graviditeten.
 8. Dålig hygien, otillräcklig vård för barnet.
 9. Dåliga levnadsförhållanden - damm, gas etc.
 10. Fel kläder. För varmt hattar, att vara i huvudbonad i ett uppvärmt rum orsakar hård svettning i hårbotten.
 11. Ogiltig shampooing.

Seborré hos barn och ungdomar

Dermatologer skiljer fyra typer av seborré hos barn:

 1. Fet. Stora vågar av död hud och fett håller sig vid hårets rötter. Hos spädbarn med vårdslös behandling leder denna form till utvecklingen av svampinfektioner. Ungdomar kan drabbas av både fet seborré och akne.
 2. Dry. På hela ytan av huvudet spridda enskilda partiklar av huden. De håller ihop i gula eller gråskorpor. Det kan kombineras med ett rött utslag på kroppen och håravfall.
 3. Blandat. Kombinationen av två former: på håret - torrt, på ansiktets hud - oljig. Hos spädbarn och barn upp till 13 år observeras inte;
 4. Fysiologiska. Karakteristisk för ungdomar, och som regel är en fortsättning på "lullaby of a hat" i spädbarn.

Behandlingsmetoder

Moms av spädbarn undrar om man ska ta bort seborrheiska korst? Förutom estetiska skäl finns det hälsoproblemet. Uppsamlingen av fettansamling på huvudet isolerar huden från luften, vilket är anledningen till att hårrötterna lider. För att ett barn inte ska ha sprött gleshår i framtiden är det nödvändigt att periodiskt rengöra huvudet från skikt.

Metoder för att ta bort skorpor:

 1. Tvätta barnets huvud regelbundet. Använd inte vanliga baby shampoos. Apotek säljer speciella anti-seborrhea läkemedel som La Cree, Emolium. I sammansättningen av dessa schampon finns inga färgämnen, parfymdoftar. De är skapade med hjälp av en speciell teknik "ingen tårar" och kan användas för spädbarn från födelsetiden. Terapeutiska ingredienser av schampo är salicylsyra, kol tjära, zink. Shampoo bör lämnas på håret i 2 minuter och skölj därefter.
 2. Efter tvättning måste du gnugga babyolja, mandelolja eller bara vegetabilisk olja i din babys hud. Om skorpan på huvudet är starkt härdad, kan du lämna oljan över natten. På morgonen rengörs bakom flingor med en mjuk borste.
 3. Användbart bad med örter - kamomill, sträng, nässla i händelse av att barnet inte är allergiskt.
 4. Kokosolja har en mycket bra effekt. Det här verktyget behöver inte förvärmas. Det är nödvändigt att avlägsna oljan från kylskåpet, lämna den vid rumstemperatur i en halvtimme och gnid en liten mängd i barnets hårbotten före badning.
 5. Tea Tree Oil är liknande i effekt.
 6. Du kan smörja barnets huvud med petroleumgel.
 7. Många mödrar använder sin egen bröstmjölk som ett sätt att mjukna skorpor. Den ska appliceras på barnets huvud före badning.
 8. Eventuell olja ska spolas mycket noga. Ett överskott av det kan förvärra tillståndet;
 9. Alla hygienprocedurer ska utföras högst 2 gånger i veckan.
 10. Skrapa inte skalorna från barnets huvud med naglar eller andra hårda föremål. Ibland seborrheic film sticks till huvudet för hårt. Genom att plocka kan skada barnets känsliga hud, orsaka infektion och inflammation.

Använd inte olivolja för att smörja ett barns huvud. Dess lukt kan irritera barnet. För barn äldre än 3 år kan du ta olivolja och använda den på natten.

Du bör agera mycket försiktigt på vårområdet. För att avlägsna skorpor rekommenderar barnläkare användningen av en speciell babyskall med korta tänder.

Rensning av huvudet ska göras när barnet är i gott humör, ler. Seborrheic skorpor stör inte barnet, men avlägsnandet är inte mycket trevligt för honom.

Om huden under "lullaby" blir röd och svullnad ska barnet tas till en läkare. Ännu allvarligare tillstånd - blödande sprickor, utslag på huvudet, passerar på ansiktet, temperaturen stiger över 37 °. Detta kan indikera exponering för infektion. Läkaren kommer att ordinera en antimykotisk grädde eller en antibiotikakurs.

Seborrheisk dermatit kan försvinna och återvända efter några månader. Förebyggande åtgärder bör genomföras några månader efter att barnet återhämtar sig.

Seborrheisk dermatit hos barn äldre än ett år

Som regel försvinner mjölkskorpen för evigt efter 4 månaders livstid. Men ibland fortsätter liknande problem eller dö ut ett tag, återkommande efter ett år. Det finns fall av seborré på 4, 5 och till och med 10 år.

Om barnet drabbats av denna sjukdom efter sex månader, bör föräldrarna genomföra förebyggande förfaranden från tid till annan. De viktigaste av dem är att förebygga utvecklingen av en jästsvamp i hårbotten. För att göra detta borde du alltid ha Sabulex eller Nizoral medicinsk shampoo i badrummet. En gång i månaden är det värt att tvätta huvudet med en anti-seborisk botemedel.

Rådfråga din läkare om:

 • Föräldrar hittade skorpor i ett barn efter ett år.
 • barnet klipper ofta på huvudet;
 • stora feta skalor syns på håret.

Detta tillstånd kan orsakas av en bakteriell infektion. I detta fall är barnet förskrivet antibiotika i penicillinkoncernen, injektioner av vitamin B och glukos. Ascorbinsyra är också användbar för att höja immuniteten. Topisk behandling kan innehålla krämer med steroider eller svampdödande salvor. Användbar zinksalva, som torkar och minskar inflammation.

Skorpor på barnets huvud passerar utan komplikationer om föräldrarna ger barnet rätt hygieniska förhållanden. Men de kan vara de första signalerna för allvarliga metaboliska problem, såsom psoriasis, atopisk dermatit, diatese.

Om bildandet av jordskorpor kombineras med en onormal viktökning kan Leiner sjukdom misstänks. Uppmärksamma föräldrar ska i rätt tid visa barnet till specialister om hans tillstånd avviker från normen.

Skallar skott på huvudet? Låt oss ta reda på vad vi ska göra med det!

Det faktum att små barn har skorpor på huvudet, vet alla. Men inte alla träffade detta fenomen hos vuxna. Under tiden är detta problem ganska vanligt. Anledningen till det är främst allergiska reaktioner, framkallade av hårvård av hög kvalitet. Men det finns andra faktorer som framkallar skorpans utseende. Skälen måste vara tydligt definierade så att medicinsk terapi är tilldelad i rätt riktning.

Det bör noteras att skorporna hos spädbarn förekommer på grund av otillräcklig stark immunitet. Med tiden passerar de själva. Men vuxna behöver behandlas, eftersom de har skorpor kan indikera allvarliga sjukdomar i kroppen.

Orsaker till

Skorpor på huvudet hos en vuxen kan uppstå på grund av allergiska reaktioner. De kan ge inte högkvalitativa eller helt enkelt olämpliga medel för att ta hand om håret och hårbotten. Speciellt kan skorpor i hårbotten hos vuxna uppstå efter användning:

 • schampo;
 • gel- eller hårspray;
 • hårfärger.

Även hårbotten kan lida på grund av:

 • inte högkvalitativ näring
 • påkänning;
 • medicinering;
 • försvagning av immunitet
 • svamp;
 • sjukdomar i det hormonella systemet som leder till ökad talgproduktion och accelererad regenerering av externa celler.

Ibland handlar flera orsaker samtidigt, vilket komplicerar behandlingsprocessen.

Det är värt att notera att höst och vinter är klockans utseende hos en vuxen. Skälen till sådana mönster i väderförhållanden. När det är kallt, minskar en persons immunitet, olika sjukdomar börjar manifestera, spänningsnivån ökar, svampar kan aktiveras, vilket förresten är på huden hos absolut alla människor.

Huvudsymptom

Vit skal visas gradvis. Allt börjar med en liten klåda, mjäll kan uppstå i bitar på huvudet. Dessa är inte skorpor ännu, men början på deras bildning. Efter en tid limnas huvudets huvud i en vuxen tillsammans med talg, vars produktion ökar kraftigt. Detta leder till bildandet av jordskorpor. Hon växer och kolliderar sig regelbundet. När en skorpa bildas blir klåda ännu svårare. Men det här är inte alltid fallet. Ibland kan skorporna hålla fast vid huden, vilket gör deras separation smärtsam. Hela hårbotten börjar avta. Ibland går sjukdomen bortom hårzonen och börjar spridas bakom öronen och även runt ögonbrynen. Mjölkvågar kan bli gulaktiga eller rosa. Det är värt att notera att ju mer försummade är skorpan på en vuxen huvud, desto svårare är det att bestämma sin orsak och följaktligen att välja en behandling. Om du börjar processen med spridning och progression av korst, kan behandlingen vara mycket lång och till och med med konsekvenser. När allt kommer omkring kan hårbotten så småningom bli täckt med abscesser, sår. Hantering av allt detta mellan håret blir ganska problematiskt. Fördröja därför inte tiden, men börja agera omedelbart efter att du misstänker att något är fel.

Denna sjukdom kallas också "seborrheisk dermatit." Det är vått och torrt. Ibland förvärras sjukdomen genom att akne uppträder på huden under håret.

Att bli av med skorpor

Oavsett problem, bör behandlingen hjälpa till vid varje stadium av sjukdomen. Ta därför djärvt upp denna uppgift.

Medicinsk hjälp

Skorpor i hårbotten hos vuxna kan indikera en allvarlig svamp sjukdom. Därefter kan du, om du inte behandlar sjukdomen, förlora ditt hår eller till och med lägga infektionen i blodet. Ingen är försäkrad mot en sådan utveckling av händelser, därför, i händelse av dunkla symptom, rådfråga alltid en läkare. Efter noggrann forskning och analys kommer specialisten att förskriva dig:

 • salvor;
 • schampo;
 • antibiotikum (i särskilt svåra fall).

Salva är vanligtvis ordinerad antifungala. Det kan undertrycka utvecklingen av mycosporer. Det är värt att smöra det med hjälp av en engångsbomullsvamp. På hudens yta kommer kolonierna av svampen att minska, inflammation kommer att avlägsnas, klåda kommer att lugna sig ner.

Terapeutisk schampo är också ett bra botemedel. Men kom ihåg att för att uppnå effekten bör du använda den ofta. Försök tvätta håret varannan dag.

Ibland utvecklas seborrheisk dermatit snabbt. Det kan utgöra ett hot mot hela kroppens hälsa. I sådana fall är antibiotika förskrivna. Läkaren kan välja ett piller eller salva med ett antibiotikum. Utnämningen beror på graden av skada på hårbotten.

Kanske en hudläkare kommer att hänvisa dig till en endokrinolog. Trots allt är orsaken till seborré en överträdelse av talgkörtlarna, som regleras av hormoner. I detta fall är antifungal behandling ineffektiv. Om du normaliserar den hormonella bakgrunden, kommer sjukdomen snabbt att passera. Du tar bara bort de torkade skorporna. På grund av att orsakerna ofta är endokrina, riskerar ungdomar och människor som fyller vuxen ålder. Dessa grupper lider av hormonella störningar, vilket kan medföra seborré. I viss utsträckning är gravida kvinnor också i fara.

Vad kan man göra hemma

Om hårbotten är täckt med en vit skorpa, rusa inte för att riva av den, eftersom sår kan uppstå. Så du tar en infektion, vilket kan vara mycket svårt att bli av med. Om seborré är torr, sprida skorporna med babykräm. På toppen, sätt på en plastlock och linda en handduk. Det är bättre att göra detta efter att ha tvättat huvudet med varmt vatten. Efter proceduren, kamma håret noggrant. Du kan till och med plocka upp några skorpor. De ska lätt avlägsnas från huden. Efter borttagning, utför alla preventiva procedurer så att seborisk dermatit inte återvänder.

Att ta bort skorper är viktigt eftersom de förhindrar penetrering av terapeutiska medel i hårbotten. Om de avlägsnas kommer behandlingen att fungera snabbare och mer effektivt.

När du har tagit bort skorporna, var uppmärksam på desinfektion av hårbotten. För att göra detta, förbered dig ett schampo med tea tree oil. Ta en liten skål, rör om ingredienserna där och tvätta huvudet med den resulterande blandningen. (Med rätt mängd shampoo droppar ett par droppar te-trädolja. Detta kommer att räcka för en terapeutisk effekt). Behandling av huvudet på detta sätt hjälper till att eliminera ett brett spektrum av bakterier.

Ytterligare åtgärder

Genom enbart behandling är det omöjligt att permanent eliminera seborré hos en vuxen. Orsakerna till sjukdomen behöver också tas bort. För detta behöver du:

 • justera kosten;
 • minska stressnivåer;
 • eliminera hälsoproblem.

Kost är extremt viktigt för normalisering av ämnesomsättningen i kroppen. Det spelar också en roll för att säkerställa immunitetsarbete. Om din diet är balanserad kommer alla kroppsfunktioner att fungera som förväntat, immuniteten kommer att bekämpa svampar och skadliga mikroorganismer. Vitaminerna A och E spelar en extremt viktig roll för att säkerställa gott hud och hår. De kan tas som kosttillskott, men det är bättre att få dessa ämnen tillsammans med mat. Således blir deras assimilering högre. Glöm inte också att maten måste vara allergivänlig. Försök använda de produkter som du definitivt inte kan vara allergisk mot.

Tvätta huvudet med örter. Detta kan göras efter schamponering. Koka köttet av kamomill, tåg och andra örter för att lugna huden.

Om skorporna bildas på grund av svår stress, kommer behandlingen inte att hjälpa om du inte utesluter irriterande faktorer. Försök att skapa en bra atmosfär hemma, mindre orolig för jobbet. I slutändan är din hälsa på spel!

Kontrollera din immunitet. Om han inte är tillräckligt aktiv (ett expanderat immunogram kommer att visa detta), börja förstärka det. Stark immunitet kan självständigt bekämpa svampar, bakterier och jämn stress.

förebyggande

Så att skorporna på huvudet inte dyker upp igen, utför förebyggandet av seborré. Det borde vara enligt följande:

 • rätt näring
 • selektion av ett lämpligt schampo, företrädesvis med zink och ketonazol;
 • regelbunden undersökning i kliniken
 • kontroll av stress och kroniska sjukdomar.

Dessa rekommendationer hjälper din kropp att vara i form. Genomförande av förebyggande åtgärder kan du permanent och eventuellt permanent förhindra återkommande seborré. Se även relaterade videor.

Varför bildar en skorpa på ett barns huvud?

Varför syns en skorpa på ett barns huvud? Denna fråga oroar föräldrarna. Många mödrar blir upprörd när de ser en tjock gul skorpa på toppen av deras barns krona. Layering flingor, fastnar till håret, men är ganska lätt borttagna. Människor kallar detta tillstånd "lullaby", men det officiella namnet är seborrheisk dermatit. Skorpan på ett barns huvud är inget annat än en allvarlig form av mjäll. Barnet känner inte obehag, men föräldrarna är oroliga, eftersom dermatit förstör barnets attraktivitet.

Varför bildas skorpan på barnets huvud? Ibland kan seborrheisk dermatit täcka hela skalpen hos en baby, gå till ansikte, öron, näsa, armhålor och ljumskare. Överallt, förutom huvudet och ögonbrynen, kallas tillståndet seborréisk eksem.

Varför syns en skorpa på ett barns huvud? Denna fråga oroar föräldrarna. Många mödrar blir upprörd när de ser en tjock gul skorpa på toppen av deras barns krona. Layering flingor, fastnar till håret, men är ganska lätt borttagna. Människor kallar detta tillstånd "lullaby", men det officiella namnet är seborrheisk dermatit. Skorpan på ett barns huvud är inget annat än en allvarlig form av mjäll. Barnet känner inte obehag, men föräldrarna är oroliga, eftersom dermatit förstör barnets attraktivitet.

Varför bildas skorpan på barnets huvud? Ibland kan seborrheisk dermatit täcka hela skalpen hos en baby, gå till ansikte, öron, näsa, armhålor och ljumskare. Överallt, förutom huvudet och ögonbrynen, kallas tillståndet seborréisk eksem.

Sjukutveckling

Seborrheisk dermatit är mycket vanlig hos spädbarn yngre än 8 månader. Oftast förekommer oestetiska gulskorpor på barnets huvud i 1-2 månader av livet. Den medicinska namnet på "lullaby" är gneiss. Sjukdomen varar från flera veckor till flera månader.

Föräldrar finner ibland feta lager under håret hos barn i förskola och till och med grundskolaåldern. Även om det ser otäckt ut, skadar det inte barnet, det finns ingen klåda och annat obehag. Men försök att ta bort skorpan från barn över 3 år ger barnet en obehaglig känsla.

Läkare skiljer mellan tre grader av sjukdomsutveckling: mild, måttlig och svår. Den senare kombineras vanligtvis med barnets generella dåliga hälsa - dysbios, kräkningar, anemi, sömnlöshet. Detta tillstånd observeras hos barn som saknar normalvård.

Huvudskäl

Orsaker till bildandet av seborré:

 1. Verkan av moderns hormoner. Dessa substanser förblir i barnets kropp från prenatalperioden. De ökar sebaceous sekretioner, och celler av död hud sticker ihop på kronan.
 2. Ärftliga allergier, särskilt som eksem.
 3. Dysbacteriosis. Gastrointestinala störningar orsakar störningar i talgkörtlarna.
 4. Utvecklingen av en jästsvamp i hårbotten.
 5. Brist på vitamin B.
 6. Svår graviditet hos moderen med metaboliska störningar.
 7. Accept av antibiotika hos moderen under graviditeten.
 8. Dålig hygien, otillräcklig vård för barnet.
 9. Dåliga levnadsförhållanden - damm, gas etc.
 10. Fel kläder. För varmt hattar, att vara i huvudbonad i ett uppvärmt rum orsakar hård svettning i hårbotten.
 11. Ogiltig shampooing.

Seborré hos barn och ungdomar

Dermatologer skiljer fyra typer av seborré hos barn:

 1. Fet. Stora vågar av död hud och fett håller sig vid hårets rötter. Hos spädbarn med vårdslös behandling leder denna form till utvecklingen av svampinfektioner. Ungdomar kan drabbas av både fet seborré och akne.
 2. Dry. På hela ytan av huvudet spridda enskilda partiklar av huden. De håller ihop i gula eller gråskorpor. Det kan kombineras med ett rött utslag på kroppen och håravfall.
 3. Blandat. Kombinationen av två former: på håret - torrt, på ansiktets hud - oljig. Hos spädbarn och barn upp till 13 år observeras inte;
 4. Fysiologiska. Karakteristisk för ungdomar, och som regel är en fortsättning på "lullaby of a hat" i spädbarn.

Behandlingsmetoder

Moms av spädbarn undrar om man ska ta bort seborrheiska korst? Förutom estetiska skäl finns det hälsoproblemet. Uppsamlingen av fettansamling på huvudet isolerar huden från luften, vilket är anledningen till att hårrötterna lider. För att ett barn inte ska ha sprött gleshår i framtiden är det nödvändigt att periodiskt rengöra huvudet från skikt.

Metoder för att ta bort skorpor:

 1. Tvätta barnets huvud regelbundet. Använd inte vanliga baby shampoos. Apotek säljer speciella anti-seborrhea läkemedel som La Cree, Emolium. I sammansättningen av dessa schampon finns inga färgämnen, parfymdoftar. De är skapade med hjälp av en speciell teknik "ingen tårar" och kan användas för spädbarn från födelsetiden. Terapeutiska ingredienser av schampo är salicylsyra, kol tjära, zink. Shampoo bör lämnas på håret i 2 minuter och skölj därefter.
 2. Efter tvättning måste du gnugga babyolja, mandelolja eller bara vegetabilisk olja i din babys hud. Om skorpan på huvudet är starkt härdad, kan du lämna oljan över natten. På morgonen rengörs bakom flingor med en mjuk borste.
 3. Användbart bad med örter - kamomill, sträng, nässla i händelse av att barnet inte är allergiskt.
 4. Kokosolja har en mycket bra effekt. Det här verktyget behöver inte förvärmas. Det är nödvändigt att avlägsna oljan från kylskåpet, lämna den vid rumstemperatur i en halvtimme och gnid en liten mängd i barnets hårbotten före badning.
 5. Tea Tree Oil är liknande i effekt.
 6. Du kan smörja barnets huvud med petroleumgel.
 7. Många mödrar använder sin egen bröstmjölk som ett sätt att mjukna skorpor. Den ska appliceras på barnets huvud före badning.
 8. Eventuell olja ska spolas mycket noga. Ett överskott av det kan förvärra tillståndet;
 9. Alla hygienprocedurer ska utföras högst 2 gånger i veckan.
 10. Skrapa inte skalorna från barnets huvud med naglar eller andra hårda föremål. Ibland seborrheic film sticks till huvudet för hårt. Genom att plocka kan skada barnets känsliga hud, orsaka infektion och inflammation.

Använd inte olivolja för att smörja ett barns huvud. Dess lukt kan irritera barnet. För barn äldre än 3 år kan du ta olivolja och använda den på natten.

Du bör agera mycket försiktigt på vårområdet. För att avlägsna skorpor rekommenderar barnläkare användningen av en speciell babyskall med korta tänder.

Rensning av huvudet ska göras när barnet är i gott humör, ler. Seborrheic skorpor stör inte barnet, men avlägsnandet är inte mycket trevligt för honom.

Om huden under "lullaby" blir röd och svullnad ska barnet tas till en läkare. Ännu allvarligare tillstånd - blödande sprickor, utslag på huvudet, passerar på ansiktet, temperaturen stiger över 37 °. Detta kan indikera exponering för infektion. Läkaren kommer att ordinera en antimykotisk grädde eller en antibiotikakurs.

Seborrheisk dermatit kan försvinna och återvända efter några månader. Förebyggande åtgärder bör genomföras några månader efter att barnet återhämtar sig.

Seborrheisk dermatit hos barn äldre än ett år

Som regel försvinner mjölkskorpen för evigt efter 4 månaders livstid. Men ibland fortsätter liknande problem eller dö ut ett tag, återkommande efter ett år. Det finns fall av seborré på 4, 5 och till och med 10 år.

Om barnet drabbats av denna sjukdom efter sex månader, bör föräldrarna genomföra förebyggande förfaranden från tid till annan. De viktigaste av dem är att förebygga utvecklingen av en jästsvamp i hårbotten. För att göra detta borde du alltid ha Sabulex eller Nizoral medicinsk shampoo i badrummet. En gång i månaden är det värt att tvätta huvudet med en anti-seborisk botemedel.

Rådfråga din läkare om:

 • Föräldrar hittade skorpor i ett barn efter ett år.
 • barnet klipper ofta på huvudet;
 • stora feta skalor syns på håret.

Detta tillstånd kan orsakas av en bakteriell infektion. I detta fall är barnet förskrivet antibiotika i penicillinkoncernen, injektioner av vitamin B och glukos. Ascorbinsyra är också användbar för att höja immuniteten. Topisk behandling kan innehålla krämer med steroider eller svampdödande salvor. Användbar zinksalva, som torkar och minskar inflammation.

Skorpor på barnets huvud passerar utan komplikationer om föräldrarna ger barnet rätt hygieniska förhållanden. Men de kan vara de första signalerna för allvarliga metaboliska problem, såsom psoriasis, atopisk dermatit, diatese.

Om bildandet av jordskorpor kombineras med en onormal viktökning kan Leiner sjukdom misstänks. Uppmärksamma föräldrar ska i rätt tid visa barnet till specialister om hans tillstånd avviker från normen.Nästa Artikel
Vad är användbart för vitamin B12 hår?