Raid på hårbotten


Många människor är bekanta med att detta inte är det trevligaste fenomenet, så snabbt som fettet hårbotten. Denna sjukdom, som kallas "tjock seborré".

Mjölk är en trogen sällskap av seborré. Men förväxla inte mjäll som orsakas av seborré, med en enkel skalning av hårbotten, som är en följd av felaktig hårvård eller otillräckligt tvätta huvudet.

Om du, efter att ha använt en ovanlig vårdgivare, hittar små lätta vågar i ditt hår, betyder det inte att du har seborré. I sådana fall är det tillräckligt att byta shampoo, färg eller hårbalsam.

Vad är det och varför uppstår det?

Ojämn seborré i hårbotten är en dermatologisk sjukdom som härrör från ett funktionsstörning i det endokrina systemet. Det uttrycks i överdriven sekretion av fett av de subkutana talgkörtlarna och förändringen i dess kemiska sammansättning. Som ett resultat avgör hårbotten på hårbotten och börjar parasitera en viss svamp.

Orsakerna till fet seborré är i de flesta fall hormonella i naturen. Oftast orsakar sjukdomen överdriven produktion av manlig könshormon testosteron. Företrädarna för båda könen är sjuka med den, men oftare, män, naturligtvis.

De första manifestationerna av sjukdomen blir vanligen märkbara vid pubertets början, när könkörtlarna aktiveras. Men du kan bli sjuk i vuxen ålder. Denna sjukdom, som börjar i ungdomar, utan rätt behandling kan fortsätta till extrem ålder.

Läs tips om hur man väljer rätt shampoo för män eller kvinnor, såväl som torr eller fet mjäll.

Symptom på fet hårbotten seborré

Om du trycker på en bit servett eller toalettpapper till delen i håret, och en våt fläck kvarstår på den - det finns en fet seborré.

Denna sjukdom är av två typer:

 1. Med den tjocka utsöndringen av talgkörtlarna, när det fett som produceras av huden ser ut som en tjock pasta.
 2. Med flytande utsöndring, medan talg har utseende på en smet.

Seborrheiska zoner på huvudet upptar vanligtvis hela ytan på kronan, där det finns störst ackumulering av talgkörtlar. På huvudets baksida, i öratområdet, är symtomen på sjukdomen vanligtvis mindre uttalade, men i svåra scenen av sjukdomen sprider svamplessionerna till hela huvudet.

Symtom på oljig mjäll av båda typerna uttalas och kan inte gå obemärkt:

 • vid sjukdoms inledande skede märker patienten plötsligt plötsligt utseende av mjäll och klåda, du måste tvätta håret oftare än vanligt för att se anständigt ut;
 • ett överflöd av svarta fläckar dyker upp runt näsan, på pannan och hakan;
 • huden på huvudet och ansiktet blir tjockt, ansiktet är glänsande, särskilt i nasolabiala triangeln;
 • inga lotioner mot ansiktshjälpsens smutsiga glans; efter behandling med lotion blir ansiktet oljigt igen mycket snart;
 • porerna i ansiktet är förstorade, gapande, huden liknar en apelsinskal
 • I processen att utveckla sjukdomen blir hela ansiktet täckt med akne och svarta prickar (komedoner);
 • håret tar gradvis formen av fasta smutsiga strängar;
 • När seborré fortskrider, släpps allt mer av fettet, huvudet måste tvättas oftare, eftersom håret har ett slöhålligt utseende den allra nästa dagen efter att ha tvättat huvudet.
 • en obehaglig lukt som härrör från håret, som liknar lukten av rancid fett;
 • patienten märker att håret under tvätt och kamning började falla ut rikligt;
 • huvud klåda outhärdligt
 • medan du klipper i hårbotten under naglarna, kvarstår en oljig, klibbig, gulaktig massa som består av mjäll blandad med talg;
 • på håret - många stora grågula flingor av mjäll;
 • Vid sjukdomens avancerade skede på hudens och hårets gräns, i pannan, visas kliande seborröda ringar med en rödaktig räv och ett skalig centrum, håret faller redan i hela bunkar;
 • Den allvarligaste delen av sjukdomen kännetecknas av fettskorpor och röda fläckar och finnar över huvudet, ibland blödning vid kamning.

komplikationer

Om du låter denna sjukdom, som synes ofarlig vid första anblicken, tar sin kurs, är den fylld med allvarliga komplikationer, till exempel:

 1. Eksem, eller seborrheisk dermatit - en inflammatorisk process i huden som orsakas av patogena bakteriers penetration i det, som växer och växer på nedbrytningsprodukterna av subkutant fett.
 2. Seborrheic alopecia - öar av skallighet i hårbotten, och finns hos både män och kvinnor.
 3. Blockering av sebaceous körtlar i kanalen och förlust av talgens steriliserande egenskaper genom talg kan leda till utveckling av en tumörmassa i huden, vilket i slutändan kan bli malign.
 4. Akneutslag med efterföljande bildning av ärr som deformerar ansiktet.

Några ord om behandlingen

Kampen mot denna patologi måste börja vid de första tecknen.

Mild lokal behandling kan hjälpa till i början av sjukdomen.

Den består av hygieniska förfaranden, till exempel användningen av speciella antiseborrinpasta av typen "Sulsen".

Förutom skummande mjäll, tjärsåp.

Om den patologiska processen försummas, kommer det att bli nödvändigt att ta in antisvampmedel och hormonella läkemedel som minskar androgenernas nivå. Sådan behandling bör utföras endast under strikt medicinsk övervakning.

För att sammanfatta

Oljig seborré i huvudet är inte en mening. Lyckligtvis är det bland de, om än med svårighet, men fortfarande helt behandlingsbara sjukdomar. Det kan och måste bekämpas med alla tillgängliga metoder.

Korrekt hårvård, en balanserad kost, en hälsosam livsstil, överensstämmelse med läkarens rekommendationer - och sjukdomen kommer att recede!

KONSULTATIONER TRICHOLOG

Raid på hårbotten och faller ut

Hej, jag är 23, jag ville veta om följande är normalt eller inte. Mitt hår blir snabbt tjockt, de senaste ett och ett halvt år har börjat falla ut på grund av stress. Hårdensiteten minskade. Och märka fortfarande att håret klättrar. Men hon började också märka att en dag efter att ha torkat håret, håret blir mycket oljigt och hårbotten börjar klia och nu om du kliar, fortsätter en vit beläggning under dina naglar.

Bara på hårbotten är inte synlig, men om du håller dina naglar kvarstår det. Jag trodde det var oljig mjäll, tvål och sulsen och tjärschampo speciell. Det hjälpte inte och fett blev inte mindre. Är det normalt eller är det mjäll?

Och hur kan du stoppa håravfall på grund av nerver? Nervösa måste ofta, och håret började falla ut när det blev nervöst. Nu började jag dricka perfekt, jag dricker bara en vecka, så jag kan ännu inte döma resultaten. Men ett vitamin är förmodligen inte tillräckligt?

God eftermiddag, Marina! Faktum är att vissa vitaminer med förbättrad håravfall inte räcker till. eftersom Den lokala mekanismen för hårväxt är störd, och effekten måste också vara lokal. Vit scurf i hårbotten med dess ökade fettinnehåll visas på grund av limning av avskalning av hudpartiklar (en obligatorisk fysiologisk process som är nödvändig för att byta hud) överskott av talg.

Det är bättre att tvätta huvudet på morgonen, för den största aktiviteten hos talgkörtlarna uppträder tidigt på morgontimmarna. Fet hårbotten är en egenskap hos kroppen som kräver konstant vård med specialiserade medel. Komplexet mot håravfall System 4 (Sim Sensitive) har en dubbel effekt, vilket bidrar till att bekämpa håravfall och ökad greasiness. Hjälper i kampen mot oljiga huddieter som utesluter feta, kryddiga, salta, starka drycker, choklad.

Doctor-trichologist. På huvudet bildas en raid som liknar mjäll, men det verkar inte mjäll. Vad ska man göra

Hej. Jag heter Olga, jag är 29 år gammal. Jag bor i Minsk. Säg mig, snälla, vad händer med huvudets hud: en scurf som mjäll bildar på det, men det verkar som att det inte är mjäll. Det smuler inte som mjäll, men du kan bara se den under dina naglar om du kliar på huvudet något (i vissa sällsynta fall kan du hitta skorpor av den vita substansen på ditt huvud). Detta ger ett visst obehag och jag tror att detta fortfarande är ohälsosamt hårbotten, även om huvudet inte kliar och det finns inga rodnader. Varje dag tvättar jag mitt huvud och torkar med hårtork, det beror kanske på det här. Vänligen ge råd om hur du kan bli av med det här och vad handlar det om? Tack på förhand!

God eftermiddag Baserat på bilden du beskriver kan du anta att du har "torr seborré". Jag antar att du har ett magproblem. Det är nödvändigt att tvätta huvudet inte mer än 2 gånger i veckan och inte missbruka hårtorken. Shampoos väljs med "trial and error" -metoden: det finns ingen universell botemedel som passar alla. Om det i den första månaden inte finns någon effekt från ett schampo måste du byta till en annan. Mer detaljerat kommer allt att förklaras av dig av en hudläkare vid receptionen på plats. För att påskynda behandlingsprocessen innan du besöker läkaren rekommenderar jag att du undersöker magen, även om det inte stör dig. Störa inte bestämningen av närvaron i magen av Helicobacter pylori.

Andra material om ämnen: "

Senast registrerade användare av sajten

Registrering: 55 minuter 37 sekunder sedan registrering via Facebook

Registrering: 1 timme 3 minuter sedan

Registrering: 5 timmar 38 minuter sedan

Oljig hårbotten: behandling med apotek, hemmet och hårdmetoder

Under fet hud avses tillståndet hos hudvävnaden mot bakgrund av överskott av talgkörtlar. Den senare producerar talg - ett naturligt smörjmedel. Normalt skyddar den huden mot fuktförlust och förlust av elasticitet och fungerar även som ett naturligt antiseptiskt medel, men med överproduktion ändras bilden.

Symptombeskrivning

Det bör omedelbart noteras: Alla 4 typer av hud som utmärker sig idag - oljiga, torra, normala och kombinerade, är varianter av normen och kan inte betraktas som en sjukdom. Både oljiga och torra bildas emellertid på bakgrunden av talgkörtornas onormala funktion, och det är just bristen på korrekt vård som kan leda till sjukdomstillstånd.

Läs mer om fet hårshampo här.

Oljig hud, som regel, är grov, börjar snabbt att skina på grund av överskott av talg, ackumulerar smuts snabbare. Denna process påverkar inte bara själva huden utan även håret. I hårbotten ligger talgkörtlarna intill hårfolliklarna. I deras "uppgifter" är fördelningen av fett, tillräcklig för att inte smörja huden utan också för håret. Sebum och här är skydd: förhindrar förlust av fukt, mekanisk skada, skyddar mot verkan av ultraviolett strålning. Dessutom utför den rengöringsfunktionerna: det frigör gradvis huden och håret från försvagade kåtceller.

Men med för höga talgkörtlar produceras för mycket. Detta leder till det faktum att mekanismen för utgångssmörjning ut. Fett klumpar i kanalen, som omedelbart bryter mot den normala mikrocirkulationen och har naturligtvis en dålig effekt på hårfolliklarna.

Naturligt smörjmedel har normalt antiseptiska egenskaper och skyddar både hud och hår från olika svampar och bakterier. Men med ackumulering av talg förlorar denna anmärkningsvärda kvalitet och blir till en utmärkt uppfödningsplats för bakterier.

Som ett resultat är sebaceouskanalerna inte bara igensatta, men också inflammerade. Och detta blir orsaken till sjukdomar som är förknippade med fet hud och hår.

Huvudskyltarna på fet hår är:

 • håret är glänsande och rent efter tvätt i högst en dag. Alldeles nästa dag framträder en karakteristisk oljig glans;
 • hårrötterna är rena, inte mer än 15 timmar;
 • tipsen delar inte upp
 • Hårstyling har ingen effekt på håret, men det hjälper inte heller: det är mycket svårt att sätta feta trådar i håret, eftersom de inte håller formen;
 • hud i hårbotten kliar ofta;
 • mjäll observeras ofta - stora gråskalor;
 • Det finns en tendens till inflammation och irritation i huden.

Saken förvärras av det faktum att sebaceous körtlar överdriven arbete inte utesluter hudens uttorkning, och i detta fall erhålls en mycket komplex kombination - dehydrerad, men fet hud tillåter inte att fukt kommer in och behåller fukt från utsidan.

Möjliga sjukdomar

Ett typiskt problem med fet huvudbotten är seborré. Det finns tre typer av sjukdom. 1 av dem är orsakad av otillräckligt arbete i körtlarna, 2 andra - överdriven.

  Oljig seborré - alltför stor skalning observeras, hornpartiklar exfolierar för snabbt och i alltför stora antal och blir märkbara. Samtidigt utsöndras talg i överdriven mängd, men kanalerna är inte helt blockerade av skalor, och fettet bildar en tjock vitaktig substans - flytande mjäll. Individuella skalor kan vara på håret, men som regel hålls de väl i sebum.

Flytande seborré i mindre utsträckning leder till inflammation, men ger snabb igensättning av strängarna och klåda, ibland mycket starka. Försök att tvätta huvudet oftare för att bli av med det, leda till överdrivning, men talgkörtlarna har liten effekt på arbetet, och till och med stimulerar dem. Separat isolerad torr seborré.

 • Tjock oljig seborré - medan mjäll bildar stora, tydligt synliga konglomerat, som behåller både i hårbotten och på håret. Sebum utsöndras mer tätt, blockerar kanalerna och förlorar snabbt dess antiseptiska egenskaper. Mot bakgrund av blockering av kanalen och störningarna i blodmikrocirkulationen är inflammation mer än möjligt.

Dessutom skyddar ett smörjmedel som har förlorat dess antiseptiska egenskaper inte längre huden från bakterier och svampar. Till följd av detta förenas en sekundär infektion eller svamp med den primära inflammationen. Med tjock form av seborré, kliar och feta trådar är de mindre sjukdomarna. Inflammationerna blir lätt till purulenta skorskor och läker sedan länge, eftersom de inte är skyddade mot bakterier. Ärr kan bildas. Självklart sänker hårväxten samtidigt en hel del, det finns en tendens till tidig förlust.

tjock oljig seborré med tillsats av svampen - sjukdomen är ganska komplicerad och kräver inte vård utan speciell behandling.

 • Seborréexem - utvecklas mot bakgrund av seborré själv. Det kännetecknas av utseendet av oljiga scaly stora fläckar. Färgen är gulbrun med inkorporeringen av små papper. Formationer orsakar allvarlig klåda, och när kammar ut, ichor exudes, blir huden ont och bildar serösa skorpor.
 • Demodecosis är en annan vanlig sjukdom på bakgrund av oljig hårbotten. Denna skada på hårets hud orsakas av reproduktion och aktivitet hos ett mikroskopiskt fäst. Mites bor i kanalen i talgkörteln och hårfollikeln, men blir aktiva och reproducerar endast mot bakgrund av överdriven körtelfunktion. Demodecosis manifesterar sig som en annan typ av utslag, mot vilka konventionella botemedel mot akne eller mjäll är maktfria. Hos människor med feta hudtyper är utseendet på ögonlocket demodikos möjligt.
 • Alopeci är inte av androgentypen. Associerad med undertryckandet av hårväxt. Hårfolliklar dör inte samtidigt, men själva håret växer dåligt, det faller ut tidigt, och lampans vila är mycket stor. Som ett resultat torkar håret tills det finns blöta fläckar och bala fläckar.

Behandlingsmetoder

De procedurer som rekommenderas för fet huvud är oftast inte botande men syftar till att förebygga eventuella sjukdomar. Men det är dessutom omöjligt att inte ta hänsyn till deras rena estetiska effekt: den oljiga glans, mjäll försvinner, kliarna minskar. krullarna blir mer lätta och mjuka.

Hår behöver behandlas, eller snarare, hårets hår i fallet när det finns sjukdomar.

mediciner

Läkemedel tillgripas vid fett seborré, demodekos och andra sjukdomar, liksom tillträdet av svampar eller sekundär infektion. En behandlingskurs är också nödvändig i fall där sebaceous körtlar är i huvudsak orsakad av en primär sjukdom: problem med matsmältningsorganen, hormonavbrott och stress.

  För överträdelser i tarmar, lever, mage, ordinerad festlig eller pankreatin. Om nervsjocker är orsaken till seborré, så föreskrivs ett antal lugnande medel: sedavit, till exempel novassass. För smittsamma lesioner kan kortikosteroidpreparat också användas.

Detta utesluter inte användningen av externa medel som är nödvändiga för att återställa hudens fett- och vattenbalans. Dessa inkluderar speciella salvor, medicinska schampon, masker och mycket mer.

Apotekshampo och salvor för behandling av seborré och seborrheisk dermatit skiljer sig från de vanliga, eftersom de innehåller en aktiv aktiv ingrediens som undertrycker svampens tillväxt och förstör dem. Samtidigt utför shampoo de grundläggande funktionerna: det gör att de rengör strängarna från smuts och överskott av fett.

Läs också om mjällschampo här.

använd medicinsk schampo omöjligt. Denna komposition appliceras i kurser beroende på svårighetsgraden av sjukdomen.

  Shampoo med ketokonazol eller erytromycin - Sebasol, Nizoral shampoo. Dessa substanser förstör svampen och återställer det normala pH-värdet i huden för att förhindra återkommande sjukdom. Dessutom ger kompositionerna en allmän antiseptisk effekt, vilket förhindrar uppkomsten av en sekundär infektion och hämmar aktiviteten hos talgkörtlarna.

Läs mer om hur du använder Sebasol shampoo i detta material.

Använd medicinska schampon minst 3 gånger i veckan. Använd efter dem balm och balsam är förbjudet. Under behandlingen är det inte önskvärt att använda stylingprodukter.

Med sjukdomens löpande form, applicera och speciella salvor och lösningar. Koncentrationen av aktiva substanser i dem är högre.

  Ketokonazol - eliminerar svamp, streptokocker, stafylokocker. Koncentrationen av ketokonazol är mycket högre än den hos schampo, så effekten sker mycket snabbare. Det finns dock stor risk för irritation.

Behandlingsförloppet med salvor är högst 4 veckor. Salvan appliceras på de drabbade områdena 2-3 gånger om dagen.

 • Svavel-salicylsalva - svavel har en allmän antiparasitisk och antifungal effekt, och salicylsyra hämmar arbetet i talgkörtlarna och därigenom berövar svampen en gynnsam miljö.
 • Svavel tjära salva - i allmänhet anses svavel och tjära vara mindre effektiva än antimykotiska droger, men de orsakar aldrig komplikationer.

Salvor appliceras 2-3 gånger om dagen till det skadade området. Om möjligt, förbättra effekten av medicinering, anordna ett ocklusivt förband.

Denna form av vård och behandling som en mask mot seborré används inte.

Folkmetoder

Om sjukdomen i sig inte är närvarande, kan du ta hand om fet hårbotten och hår med hjälp av folkmekanismer. Deras uppgift är att minska aktiviteten hos talgkörtlarna, för att förbättra skalningen för att bli av med en viss mängd mjäll och ta bort överflödigt fett. Ett hem apotek kan hantera detta.

 • Tjära tvål - mer än ett prisvärt verktyg som har många fördelar. Björk tjära, och det är han som är en del av kosmetika som används i många hudsjukdomar, eftersom det har mycket goda antiseptiska och antibakteriella effekter. Tjären torkar lätt huden och desinficerar den, förhindrar inflammation eller utseende av en sekundär infektion.

Också när oljig seborré rekommenderas att använda tjärschampo, som beskrivs som referens.

Använd inte tjärsåp under lång tid. Till dess att akuta manifestationer har försvunnit - riklig mjäll, plack, huvudtvätt varje dag eller varannan dag. Så snart tillståndet förbättras minskar antalet procedurer till 3, och sedan till 2 gånger i veckan. Som regel är en månadskurs tillräcklig.

 • Kockolja används för mild seborré. Varken med svampar eller med talgkörtlarna kan det naturligtvis inte klara sig, men lindrar framgångsrikt klåda, lugnar huden och tillåter blötläggning av de mest smärtsamma skorporna. Castorolja fungerar på samma sätt.
 • Effektivt inte bara burdockolja, men också ett avkok av burdockrot. För att göra detta lämnas 2 matskedar av chips i 1 glas vatten i 15 minuter, och efter kylning gnids buljongen in i huden.

För att inte uppstå oljig seborré eller dermatit är det värt att ta förebyggande åtgärder. Av dessa är den mest framgångsrika lösningen masker för fet hår. De flesta av dem är lätt kokta hemma.

 • Masker med mejeriprodukter - kefir, ryazhenka, matsoni, surmjölk. Varje fermenterad mjölkprodukt löser upp och tar bort fett och på grund av förändring av hudens pH hämmar aktiviteten hos talgkörtlarna, håller en sådan mask i ca 30 minuter.
 • Kombinationen av 1 msk nässla och krossad vitlöksklyftor infunderas i 150 ml kokt vatten och appliceras på trådarnas rötter. Håll i 30 minuter, tvätta av med schampo, annars kommer det att bli lukt.
 • En blandning av lika delar av lökjuice och vodka eliminerar effektivt mjäll. Det gnids i hårbotten, hålls i en halvtimme och tvättas av med schampo av samma skäl - annars kommer du inte att bli av med lukten av lök.
 • Ett mycket effektivt verktyg är en lera och henna mask. 20 g färglös henna hälls med varmt vatten i en halvtimme och blandas sedan med 10 g lera och 6 droppar aromatisk olja - bergamot, lavendel, till din smak. Mask håll i ca en timme, tvätta av med vatten.

Folkmedel är lämpliga för fet hårvård. Men om det finns en svamp sjukdom, måste du använda medicinska schampon.

Antifunguschampo kan tillverkas hemma. Dess huvudsakliga aktiva ingrediens är skummande - innehåller alkaloider och läsk. 1 matsked av blommiga blommor hälls med kokande vatten och kokas i ett vattenbad i 30-40 minuter. Därefter blandas den filtrerade lösningen med 1 matsked läsk och olja av eukalyptus och tea tree - 3 droppar. Den resulterande kompositionen blandas med 4 matskedar av bebis eller något annat hypoallergeniskt schampo och används för att tvätta huvudet.

Kosmetologi hårdvara

Det är möjligt att hantera symtomen på seborré, förhindra dess utseende och till och med minska till normala värden hudens och hårets oljighet med hjälp av speciella kosmetiska förfaranden. Det rekommenderas att tillgripa dem efter samråd med en hudläkare och trichologist, eftersom hårdmetoder har sina begränsningar.

  Darsonvalisering - högfrekventa impulser påverkar hårbotten. Detta förbättrar mikrocirkulationen, normaliserar syrabasbasen och minskar aktiviteten hos talgkörtlarna. Detta eliminerar de faktorer som ger hög fetthalt i huden.

video

rön

Metoder för att hantera fet hårbotten och sjukdomen som förorsakar överdriven aktivitet hos talgkörtlarna är många. För svår seborré eller dermatit används läkemedel, hemmet och hårdmetoder är effektiva för hud och hårvård.

Läs också om torr hårbotten på denna adress.

Symtomatologi och terapi för fett seborré

Seborré, eller seborrheisk dermatit, avser icke-infektiösa dermatologiska sjukdomar. Det finns tre typer av denna patologi - fet, torr och blandad. Sjukdomen utvecklas som en följd av sebaceous körtelns dysfunktion, vars största ackumulering observeras i hårbotten och ansiktet. Därför diagnostiseras ofta oljig seborré i hårbotten och patologin manifesteras också ofta i ansiktet. Sjukdomen kännetecknas av ökad separation av talg, kliande, intensiv grov lamellär peeling, håravfall.

Behandling av fet seborré innebär ett komplex, men du bör inte förvänta dig att du kommer att kunna fullständigt bota sjukdomen - det här är en kronisk patologi med perioder av eftergift och återfall. Eftersom det är omöjligt att permanent bli av med oljig seborré (det finns inga läkemedel som normaliserar talgkörtlarna), utför läkare symptomatisk terapi och försök också att eliminera orsaken som ledde till utvecklingen av patologi.

Orsaker till patologi

Att sådana seborréer är feta, lär många även i ungdomar, eftersom huvudorsaken till patologins utveckling är en hormonell obalans, som akut känns av ungdomar under puberteten. Vanligtvis är sjukdoms huvudsymptom vid denna ålder intensiv produktion av talgkörtlarna i ansiktets hud - akne uppträder, inflammation, ansiktet lyser med fett.

Oljig seborré på ansiktet i ungdomar refererar emellertid till fysiologiska patologier och som regel efter puberteten, när hormoner återgår till normala, försvinner problemet i sig.

Förhöjd sebumseparation kan också uppstå vid en mer mogen ålder. Samtidigt blandar rikligt utsöndrad sekretion med frilagda epidermiska skalor, klistrar samman dem och bildar en tät gulaktig patina i hårbotten. I detta fall krävs en särskild behandling, eftersom oljig seborré hos vuxna, till skillnad från ungdomar, inte kommer att gå över sig själv.

I det här fallet fungerar flera faktorer som orsaker till seborré i hårbotten:

 • genetisk predisposition;
 • hormon obalans (skarp ökning av androgener);
 • neurologiska och psyko-emotionella störningar;
 • dysfunktion i matsmältningsorganet;
 • störningar i endokrina körtlar;
 • felaktig diet
 • Närvaron av maligna eller godartade neoplasmer, till exempel hos män, är det testikulära seminomet;
 • brist på vitaminer, mikroelement eller missbruk av vissa droger.

Dessutom kan seborré i hårbotten, både oljig och torr, blandas på grund av överdriven alkoholkonsumtion, negativa miljöförhållanden, brist på personlig hygien.

Symptomatiska manifestationer

Seboréa oljig är den vanligaste formen av sjukdomen, kännetecknad av en förstorad pore i hårbotten, ansiktet och riklig separation av sebaceous sekretioner. Samtidigt finns det två typer av patologi - med produktion av tjock eller flytande utsöndring.

När en tjock utsöndring utsöndras har en person en känsla av att hudytan verkar doughed med deg, kännetecknas denna patologi av en kraftig försämring av ansiktets hår och hud i ansiktet (inflammationer och akne uppträder). Med frisättning av vätskesekretion finns det en känsla av en pastaaktig substans på huden, som är fylld av intensiv håravfall med den efterföljande utvecklingen av alopeci.

I fet hårbotten seborré, är patologins symptom följande:

 • snabb förorening och håravfall
 • intensiv, stor platta peeling;
 • förtjockning av hudens övre lager;
 • gradvis ökar klåda.

Samtidigt över hela ytan på huvudet finns en gulaktig tät blomma, som exfolierar, förblir på håret i form av stora flingor. Porer och hårfolliklar blockeras, huden slutar andas helt.

Balanserna av intag av vitaminer, mikrodelar är störda, vilket resulterar i håravfall, inflammation, gråtande utvecklas och sekundär infektion observeras ofta.

Om behandlingen försenas kan oljig seborré orsaka furunkulos, impetigo, livslång alopeci.

Fet seborrhea symptom på patologi i ansiktet - en rik separation av talgkönssekretioner (ansiktet skiner direkt från fettet och pappersbindan kopplad till det är genomtänkt), akne, ibland förvandlas till inflammation, huden har en gråaktig nyans och ser orubblig ut.

diagnostik

Innan du behandlar fet seborré, är det nödvändigt att besöka en hudläkare och genomgå en differentialdiagnostik, men oftast har läkaren ingen tvivel om diagnosen (sjukdomens symptom är tillräckligt ljus), kan han förskriva följande studier:

 • biokemiskt blodprov;
 • ett blodprov för att bestämma patientens hormonella bakgrund
 • Undersökningen av scaly urladdning under ett mikroskop - gör det möjligt att skilja seborré från psoriasis, ringorm, atopisk dermatit och andra sjukdomar med liknande symtom.

Enligt vittnesbörd utförs ultraljud i bukhålan, litet bäcken och sköldkörteln. Enligt indikationer kan också histologisk undersökning av huden utföras.

Efter att ha bekräftat diagnosen kan läkaren ordinera behandling och eftersom oljig seborré kräver komplex terapi utförs följande terapeutiska åtgärder:

 • behandling av fet seborré börjar med korrigering av näring - avstötningen av salt, söt, fet, sur, för kryddig. I stället bör du berika kosten med mejeriprodukter, magert kött, ägg, ät spannmål, alla slags grönsaker, grönsaker, frukt;
 • eliminering av sjukdomar som leder till utveckling av patologi
 • vitaminterapi;
 • symptomatisk behandling av sjukdomen - använd läkemedel av systemisk och lokal åtgärd;
 • fysioterapi sessioner, rekommenderar även sport.

Och även om oljig seborré inte är mottaglig för att slutföra återhämtningen, är det ganska möjligt att introducera det till en stabil och kanske till och med livslång eftergift, det viktigaste är att följa alla medicinska rekommendationer.

Medicinsk systemisk verkan

Eftersom fet seborré i huvudet är en multifaktoriell sjukdom, bör de faktorer som leder till utvecklingen av den patologiska processen först och främst identifieras och elimineras.

För behandling (enligt indikationer) kan följande grupper av systemiska läkemedel förskrivas:

 • sedativa som normaliserar patientens psyko-emotionella tillstånd - Donormil, Motherwort, Valerian, Glycine, Barboval;
 • preparat som innehåller laktobaciller, bifidobakterier förbättrar tarmmotiliteten, återställer arbetet i alla organ i mag-tarmkanalen - Rioflora Immuno Neo, Linex, Florin Forte;
 • om det är uppenbart att orsaken till patologin är endokrin dysfunktion, kan läkemedlet Epifamin, en komplex medicin med en lindrande lugnande effekt, ordineras;
 • seborré förekommer ofta på grund av nedsatt immunitet, för dess restaurering använder de immunostimulerande läkemedel - izoprinosin, Galavit, Modimunal;
 • seborré som orsakas av gynekologiska problem hos kvinnor behandlas med hormonella preventivmedel (individuellt utvalda av läkaren);
 • för att förbättra blodtillförseln till hårbotten, att etablera metaboliska processer kommer att hjälpa biogena läkemedel - Kombutek eller Pyrogenal.

Med oljig seborré i hårbotten utförs behandling med hjälp av systemiska preparat som innehåller svavel, zink, bryggerjäst och koppar. Ett viktigt behandlingsstadium är injektion eller oral administrering av vitaminer i grupp B, A, E, D.

Med en komplicerad sjukdomsförlopp används hormoner glukokortikosteroider - Prednisolon, hydrokortison. Var säker på att använda anti-mykotiska läkemedel baserat på ketokonazol.

Medicinens yttre åtgärd

För oljig seborré, extern behandling utförs med olika krämer, salvor och lösningar, och speciella medicinska schampon används också. Extern terapi rekommenderas att kombineras med intag av läkemedel av systemisk verkan.

Om seboré har spridit sig över huvudets yta är sjukdomen svår, då är det lämpligt att använda hormonhaltiga salvor (läkemedel har kontraindikationer, provocera biverkningar, så använd dem enligt doktors föreskrift) - Celestoderm, Hydrocortisone salva, Akriderm.

Används vid behandling av oljig seborré på huvudpreparaten innehållande zink, svavel, salicyl, tjära, resorcin.

Så, till exempel, svavelsalva används - de gnides i hårbotten i 8 dagar i rad, de tar en paus i 1 dag och först efter det tvättade de håret med en medicinsk schampo. Salicylsyra 2%, natriumtiosulfat 60%, sulsenpasta, alkohollösning av naftalanolja används också för att behandla de drabbade områdena.

För vård av hårbotten under behandlingsprocessen och för efterföljande förebyggande av sjukdomen rekommenderas att man inte använder kosmetiska hygienprodukter, utan speciella medicinska schampon. De innehåller som regel en antimykotisk substans Ketokonazol eller Erytromycin.

I den svaga formen av sjukdomen kan dessa schampon användas som huvudbehandlingsmedel (används dagligen) och i mer komplexa fall som en adjuvansbehandling. Efter upphörande av remission används medicinska schampon för profylaktiska ändamål 2-3 gånger i månaden - Nizoral, Sulsena, Sebozol, Keto Plus, Friederm, andra.

Förutom läkemedelsbehandling rekommenderas patienter att genomgå en fysioterapisession - kryoterapi, ozonbehandling, mesoterapi, fytoterapi, darsonvalisering, elektroporering och andra.

Ansiktsvård

Ojämn seborré i ansiktet kräver också ett integrerat tillvägagångssätt för behandling - intaget av systemiska läkemedel bör kombineras med hudvårdsprocedurer, inte bara under terapin, utan också när remission sker.

Två gånger om dagen, utföra ett förfarande för kontrasttvätt, det hjälper till att tona upp huden, normalisera blodtillförseln och förbättra sitt tillstånd.

Tvålmaskar hjälper till att torka huden, minska produktionen av talgkönssekretioner, de kan göras både under eftergivningsperioden (om de första tecknen på sjukdom upptäcks) och under en förvärmning av sjukdomen. Det är bättre att använda babysep för dessa ändamål.

För ofta återkommande sjukdom kan kamferalkohol eller salicylsyra (alkohollösning) användas för att torka ansiktet. Användningen av sådana droger måste dock doseras ut annars kommer de att torka ut huden för mycket, vilket är fyllt med övergången av fet seborré till en blandad eller torr typ av sjukdom.

För att ta hand om problemhuden kan du också använda infusioner av medicinska växter - käft, nässla, Johannesört, ekbark, elekampan, kamomill, plantain och många andra helande örter.

Kom ihåg att seborré är en kronisk sjukdom, och du måste följa de regler som läkaren rekommenderar hela ditt liv, annars kommer återfallet inte att ta lång tid att vänta.

Gul mjäll på huvudet - orsaker och behandling

 • Av admin
 • Orsaker och behandling
 • Inga kommentarer.

Utseendet av gul mjäll på huvudets hud är ett karakteristiskt symptom på en av de dermatologiska patologierna - seborrheisk dermatit, eller snarare dess oljiga form. Oljig seborrhea manifesteras av närvaron av lokala skador i hårbotten i form av närvaro av karakteristiska skorpor. De exfolierar så småningom, bildar mjäll på huvudet gult. För att fastställa en noggrann diagnos och behandling av denna patologi rekommenderas det att genomgå en profylaktisk undersökning av en tricholog / dermatolog. Behandlingen är vanligtvis svårare än torr mjäll.

Naturen av utseendet på gul mjäll

Gul mjäll är ett symptom på aktiv reproduktion av patogena svampar Malassezia globosa mot bakgrund av hög fetthalt, där det finns en ökad separationshastighet av partiklar i hudens ytskikt. När man skapar gynnsamma förhållanden på huvudet för ökad reproduktion är cykeln med bildande av näring och utveckling av hudceller möjlig att förändras: tidsramen för full utveckling av friska celler som inte genomgår full uttorkning reduceras signifikant. Resultatet av detta är att hårbotten är täckt med ett stort antal klibbiga skalor med en oljig struktur och gul färg.

Orsaken till oljig seboré på huvudet hos en vuxen ligger vanligtvis djupt. Huvudfaktorerna som framkallar sitt utseende är:

 • dysfunktioner i talgkörtlarna;
 • störningar i matsmältningsorganens aktivitet;
 • störningar i det endokrina systemet;
 • långvariga stressiga tillstånd
 • genetisk predisposition.

Hos spädbarn och barn upp till 4 år förekommer det ganska ofta och går med tiden. För mer information, se artikel Fläck i ett barn.

symtomatologi

Hittills anses fet seborré som ett ganska vanligt dermatologiskt problem, vars huvudsymptom är närvaron av gul mjäll. I medicinsk praxis finns det två typer av denna patologi, beroende på "konsistens" av fett: flytande och tjock.

Vätskeform

Huden förvärvar strukturen av en apelsinskal, porerna expanderar, en glans uppträder på ytan av epidermis i hårbotten. Kanalen i talgkörtlarna expanderar och utsöndringen av talg ökar. Håret blir glänsande, orubbligt och limt ihop i separata strängar.

De ser visuellt ut som oljigt hår, oljat. Även med denna form av seborrheisk dermatit är håret snabbt förorenat. Rika gulaktiga hudvågor syns på hårets yta. De håller tätt på håret och skapar effekten av feta marker på huvudet. Förändringar i hudens struktur åtföljs av en konstant känsla av klåda.

När den oljiga seborréen löper i vätskefasen kompliceras symtomen med svår håravfall och häckande alopeci. Dermatologiska sjukdomar i huden av purulent etiologi kan också observeras i form av impetigo och furunkulos.

Tjock form

Karaktäriserad av en förändring av huden på en gråbrun nyans utvidgas bukspottkörtens mun, håret blir grovt och blir tufft. Vidare blockeras excretionskanalerna hos talgkörtlarna, genom separata celler i dermis, vilka blandas med talg. När sådana områden pressas, släpps en oljig vätska med en tjock struktur. Med denna patologi bildas en hornplugg, och det finns en stor sannolikhet att utveckla aterom.

Hårbotten är täckt med ett lager av exfolierade vågar, limmade ihop av en oljig hemlighet. Visuellt ser det ut som en gul skorpa. Det finns en stark klåda.

Gul mjäll i ett barn av alla åldrar och vuxna har ett vanligt symptom och etiologi. Behandlingen är dock signifikant olika. Avlägsnandet av gul generisk skorpa på barnets huvud kräver ett speciellt tillvägagångssätt och är inte alltid nödvändigt.

Behandlingens grunder

Att bli av med gul mjäll med oljig seborré kan vara olika metoder, men behandling är ofta svår. Idealiskt val av ett terapeutiskt komplex är endast möjligt på grundval av en omfattande undersökning, på basis av vilken trichologen ska ordineras lämplig behandling.

Kombinerad terapi innefattar två huvudmetoder för mjällkontroll:

Konservativ behandling innebär korrigering av näringsämnen och läkemedel för oral medicinering, vars farmakologiska verkan syftar till att eliminera orsakerna till mjäll. Används även medicinska kosmetiska lokala effekter i form av schampo, masker och salvor. Huvudsyftet med drogbehandling är den fullständiga förstöringen av den patogena svampen Malassezia globosa och återställandet av kroppens allmänna tillstånd.

Med konservativ behandling, förutom antifungal behandling, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt normaliseringen av lipolysprocesserna. För detta ändamål föreskrivs medicinering som stabiliserar syntesen av fosfolipider från fettvävnad och normaliserar redoxprocesserna i kroppen.

Den terapeutiska kursen kan också innehålla hjälpmedicinska läkemedel: vitamin-mineralkomplex, immunmodulatorer, probiotika.

Traditionell medicin hör inte till de viktigaste metoderna för kampen mot mjäll, men anses vara en produktiv hjälpare vid behandling av fet form av seborrheisk dermatit. Med billiga naturliga ingredienser kan du förbereda dina egna lösningar. De kan inte bara eliminera gul mjäll men också stärka håret avsevärt, vilket gör dem vackra och friska.

Traditionell medicin och kosmetiska procedurer består i systematiskt genomförande av sådana typer av kosmetiska förfaranden:

 • masker;
 • peeling;
 • komprimerar;
 • massage;
 • skölj;
 • örtmedicin;
 • behandling med eteriska oljor.

För deras beredning används komponenter med fungicidal, antiinflammatorisk och regenererande effekt. Den mest effektiva för oljig seborré är: tjära tvål, nässla, kullrot, lök, havsalt, ricinolja, salvia, tea tree oil, citron.

Otillräckliga metoder för behandling av fet seborré bör väljas med hänsyn till individuell intolerans, eftersom naturliga produkter ofta är aggressiva allergener. Extrema vård bör användas vid behandling av barn.

Användningen av folkmedicin i kombination med läkemedelsbehandling hjälper till att bli av med gul mjäll snabbare och eliminerar orsakerna till dess utseende. Systematiskt genomförande av förebyggande åtgärder kommer att förhindra utvecklingen av fet seboré och förhindra utseendet av gul mjäll på ditt hår.

Vita flingor på huvudet, men inte mjäll

Om en person har märkt något vitt i hans hår, men han är osäker på att det är mjäll, är det viktigt att ta itu med orsaken till detta tillstånd och börja omedelbart behandlingen. Vågar på huden kan inte alltid vara säkra, och om en person blir sjuk, till exempel med ringorm eller pedikulos kan ett fördröjt svar negativt påverka både hälsa och utseende.

Vad ser ut som mjäll?

Vita flingor betyder inte alltid att en person har mjäll på huvudet. Det kan vara en helt annan sjukdom, och det är inte alltid lätt att bli av med det. Det finns många hudpatologier som ser ut som mjäll, men deras behandlingsregim är fundamentalt annorlunda. Det är viktigt att läkaren identifierar sjukdomen och föreskriver lämpliga droger. Förutom mjäll kan plack på huvudet orsaka:

 • mikrosporiya;
 • seborrheic dermatit i hårbotten;
 • pediculosis.
Tillbaka till innehållsförteckningen

microsporia

Detta är en infektions-svamp sjukdom som orsakar den patologiska svampen mikrosporium. Sjukdomen överförs via kontakt-hushållets sätt från person till person, bäraren är fortfarande ett sjukt djur. Infektion påverkar ofta huden under hårbotten. Symtom kan inte förbises:

 • Formar en lavcentrum av rosa färg.
 • Utbildningen har en klar form, som snabbt ökar i storlek.
 • Håret på lesionsplatsen blir tunn och bryts vid basen.
 • Lesionen är täckt med vita vågar, som är separerade från dermis.
Tillbaka till innehållsförteckningen

Dermatit på huvudet

Seborrheisk dermatit uppträder på huvudet när sebaceous körtlar fungerar och stör sebumsammansättningen. Sedan aktiveras Malassezia-svampen på huden, vilket orsakar obehagliga symptom. Det finns fet och torr typ. Med seborrheisk dermatit av den oljiga sorten är mjäll på huvudet stor, smutsig gul, svår att skilja från hud och hår.

När torr dermatit mjäll på huvudet bildas i form av torra korn av smutsig grå nyans separeras de lätt från håret under kamning. Både torr och oljig seborré kräver inte bara medicinsk behandling. Det är viktigt att följa kosten, så en person som inte förstår den etiologi som seborrheisk dermatit kommer att inte kunna hantera problemet på egen hand.

Psoriasis sjukdom

Orsakerna som orsakar psoriasis är fortfarande inte exakt fastställda. Läkare tror att den faktor som påverkar utvecklingen av hudpatologi är ett brott mot kroppens metaboliska funktioner, stress, en ogynnsam yttre miljö. På huvudet är denna sjukdom oftast lokaliserad. I början manifesterar sig inte psoriasis alls, men med hudens utveckling i hårbotten bildas skalviga områden, täckta med en vit blomma som mjäll. Om behandlingen inte startas, växer lesionerna i storlek, derma under dem blir grova och tjocknar, ett stort antal döda epidermispartiklar uppträder, vilka separeras av bitar från håret.

pediculosis

Denna sjukdom orsakas av parasitiska insekter löss. Sjukdomen överförs via en hushållskontakt, husdjur är inte bärare. Patologin är extremt smittsam, om en patient med pedikulatur uppträder i laget, då med 100% sannolikhet kommer de andra också att bli sjuka. Från början av infektionen till de första symtomen går veckor, en person är orolig för:

 • klåda;
 • bildandet av gråblå fläckar på dermis;
 • nits är synliga på håret axeln, som kan förväxlas med mjäll i början.

Men när sjukdomen fortskrider, förvärras symtomen, de kan inte förbises och förväxlas med vanlig mjäll. En person plågas av klåda och sverbezh, när det kommer att finnas mycket löss på huvudet, kommer patienten inte att kunna sova på natten. Behandlingen ska vara omfattande, med felaktiga manipuleringar att bli av med löss är inte lätt.

diagnostik

För att bestämma orsaken till hårsjukdomar i hårbotten är det viktigt att besöka en läkare och genomgå en rad diagnostiska studier. För att bestämma svampinfektionen är det nödvändigt att passera ett prov från det drabbade området av huvudet till en mikroskopisk undersökning. Diagnosen kommer att kunna identifiera patogenen, vilket är viktigt för att bestämma den ytterligare behandlingsregimen. För att diagnostisera pedikulos är ingen analys nödvändig. Läkaren vid den första visuella undersökningen kommer att se orsaken till problemet och ge rekommendationer för eliminering.

Hur återställer man?

Från microsporia

För att bli av med mikrosporia i hårbotten ordinerar läkaren ett systemiskt svampdödande läkemedel "Griseofulvin" i pillerform. Detta läkemedel är också lämpligt för barn, men läkaren bestämmer dosen och kursen. Håret från de drabbade områdena är rakat, svampdödande krämer, salvor, geler eller sprayer appliceras på lesionerna:

 • "Klotrimazol";
 • "Cyclopirox";
 • "Isokonazol";
 • "Bifonazol";
 • "Lamisil".
Tillbaka till innehållsförteckningen

från dermatit

Först ska patienten gå på en medicinsk kost, vilket kommer att bidra till att normalisera arbetet med talgkörtlarna. Menyn exkluderar godis, fet, kryddig och stekt mat, alkohol. Du bör inte använda en hårtork för att torka håret, ge upp värmekretsen och hårfärgningen. För att bli av med seborrheisk dermatit på huvudet, föreskrivs antifungala schampon:

Från psoriasis

Iktyol, svaveltjära, naftalen och salicylsalva är föreskrivna för behandling av psoriasis. Om sjukdomen är igång, använd glukokortikoidsalva. Dessa lösningar behandlar den drabbade huden tills symtomen försvinner. Det är viktigt att övervaka hudens tillstånd för att förhindra återfall.

Från pedikulos

För att bli av med pedikulär är det viktigt att förstöra inte bara vuxna individer, utan även nits som är resistenta mot anti-pedikulosdroger. De mest populära drogerna som kämpar löss och nits är Medifox, Foxilon, Medilis, Pedilin lotion. Det är viktigt att behandla alla familjemedlemmar, att genomföra generell rengöring i rummet, desinficera sängkläder och personliga tillhörigheter.Nästa Artikel
Esvitsin. Instruktioner för användning för hår. Recensioner trichologer var man kan köpa, pris