Hårtillväxt: vad påverkar och hur man påskyndar


Att försöka bli ägare till ett vackert hårhår, en kvinna letar efter olika sätt på vägen till perfektion. Excites hennes hårtillväxt. Det påverkar trots allt hur snabbt krullarna kan bli långa, och vad som behöver vidtas för att stärka hårfollikelns aktivitet. Så hur fort växer håret och hur får det att växa längre?

Hårcykel

Håret är en stång, vars yttre del består av ett naturligt protein - keratin, som ligger i form av överlagrade skalor. Insidan är en rot som växer från en follikel (glödlampa).

Hårväxt på huvudet går igenom flera huvudfaser:

 • anagen. Det kallas tillväxtfasen. Detta är perioden för bildandet av både roten och själva håret. Det tar 6 steg med en varaktighet av 2 till 6 år. Under denna tid växer glödlampan fast i epidermis och omger papillan som innehåller blodkärlen. Det är han som ansvarar för hårtillväxten hos män och kvinnor.
 • catagen (regression). Vid denna tidpunkt stannar papilatrofierna, hårfollikeln delar sig in i celler, dess keratinisering inträffar, och håret börjar sakta att flytta till epidermis övre boll. Varaktigheten av denna fas är upp till 3 veckor;
 • telogen (vilopas). Vid detta skede dör håret och faller ut. Som regel avlägsnas den under mekanisk åtgärd: kamning, liten vridning. Varje dag förlorar en person cirka 50-100 telogenhår (hos äldre människor anses 100-200 hår som normen). Och på deras plats börjar nya växa (anagenfas). Varaktigheten för en sådan period är upp till tre månader.

Om du delar det tillgängliga håret i faser, så kommer i genomsnitt upp till 90% av anagenformationerna, från 1 till 2% katagen och cirka 15% telogen, på huvudet av en frisk person. Och uppdateringen (genomgången av alla faser) för hela livet är i genomsnitt 25 gånger. Läs mer om faserna av hårväxt.

Ett intressant faktum: Varaktigheten av en hel cykel bestående av tre faser påverkar den möjliga längden. Så ju längre det är desto längre växer strängarna. Och om cykeln är kort är det osannolikt att det blir en fläta i midjan.

Förutom aktiva folliklar finns det också "sovande" lökar i reserven, vars antal är dubbelt så stor som de befintliga. Deras uppgift är att vara aktiv i händelse av riklig förlust.

Funktioner av kvinnligt och manligt hår

Tillväxten hos hår på huvudet hos män är något annorlunda än hos kvinnor. I en månad kan mänshår växa med 2-15 mm, kvinnlig - med 15-20 mm. Men regenerering (passage av faser) hos män är snabbare.

Hur snabbt hår växer

Hur många centimeter per år håret växer beror på de enskilda egenskaperna. Och alla dessa indikatorer bestämmer den genomsnittliga tillväxten av strängar eller hastighet.

 • för 1 dagskrulle växer med 0,35 mm;
 • hår per månad, växa med ca 1 cm;
 • och hårväxten per år, som regel, når en hastighet på upp till 15 cm.

Även hos ungdomar växer håret upp till 15 mm per månad, hos barn - upp till 13, och hos äldre människor minskar siffrorna till 0,5 cm. Snabbare utvecklas de under perioden 15-30 år.

Sådana värden varierar beroende på ras:

 • för afrikaner, hårväxten för månaden når 0,27 mm. Detta beror på det faktum att trådarna vrids i en spiral;
 • Hur många cm strängar per månad växer bland asiaterna? Upp till 1,5 cm och mer. De är mästare bland ägarna av ett tätt och vackert långt hår.

Beroende på naturliga faktorer

Den genomsnittliga tillväxttakten för hår beror på följande omständigheter:

 • säsongen. På sommaren växer håret snabbare med 20-30%. Detta beror på luftens höga temperatur. Blodcirkulationen förbättras, folliklar utvecklas bättre;
 • Genet. Bulbaktivitet beror på ärftlighet;
 • tid på dagen På natten krullar "vila".

Påverkan av negativa faktorer

Naturen såg till att håret växte till det maximala. Därför, om håret växer i ofullständig styrka, behöver du ta reda på vad som kan vara anledningen:

 • stress. Frekventa nervstopp saktar ner lampans utveckling.
 • kemiska effekter: färgning, vinkling;
 • hormonell bakgrund, som störs på grund av: sköldkörtelsjukdom, hormonella droger, graviditet, stress;
 • sjukdomar: kronisk, akut;
 • ohälsosam mat: kryddig, stekt, salt mat och snabbmat;
 • brist på mikro- och makroelement, vitaminer;
 • dålig cirkulation. Detta påverkas av: rökning, överdriven konsumtion av koffein, gå utan hatt under den kalla årstiden;
 • ekologi.

Varning! Trichologists visade att efter färgning / curling faller tillväxten med 0,5 cm per månad.

Hur man ökar tillväxten

Att försöka ta reda på hur man ökar hårväxtens hastighet är att det är värt att överväga att problemet måste lösas på ett omfattande sätt: att behandla låsen från utsidan och insidan.

Alla externa åtgärder, i detta fall, kommer att påverka krullarna i anagenprocessen.

Interna stimulanser

För det aktiva arbetet med hårsäckar, ta hand om dig:

 • rätt näring. I kosten bör vara: flingor, grönsaker, frukter, baljväxter, mejeriprodukter, ägg, fisk, kött, nötter, jäst. Vi rekommenderar att du läser vilka livsmedel som stimulerar hårväxten.
 • regelbunden motion. De förbättrar aktiviteten hos alla kroppsfunktioner, inklusive hårsäckar.
 • tillräckligt vätskeintag;
 • kvitto av rätt mängd vitaminer. Särskilt viktigt är det adekvata intaget av vitaminer i gruppen: E, A, C, B. För att göra detta kan du dricka lämpliga droger. Också användbar är användningen av farmaceutisk jäst, fiskolja. Vi erbjuder att bekanta sig med de mest effektiva vitaminkomplexen för hårväxt.

Externa stimulanser

Till externa faktorer som positivt påverkar locken anses:

 • vård kosmetika. Det måste väljas korrekt: fri från syror, silikoner, parabener, på naturlig basis. Tvätta håret helst inte mer än tre gånger i veckan;
 • huvudmassage. Stimulerar blodtillförseln och därmed tillväxten av glödlamporna. Stärka effekten kommer att hjälpa eteriska oljor, gnidas in i huden;
 • De bästa folkmekanismerna för hårväxt. Självtillverkade masker hjälper till att stärka rötterna och öka blodcirkulationen. Medel med naturliga irritationsmedel är särskilt effektiva: peppar, ingefära, lök, nikotinsyra. Kockolja används också;
 • peeling. En gång i veckan kan du i lätta rörelser massera med salt, läsk och kokosnötolja. Detta kommer att rengöra porerna och förbättra syrgasflödet till huden;
 • specialtillväxtaktiva ämnen: Pantovigar, Minoxidil, Vichy Decros NEOGENIC, Hästkraftsschampo, Renaxil Loreal Homme och andra.

Ytterligare tips

Det vackra hårets hemligheter är:

 • Begränsa användningen av hårtork och andra termiska verktyg.
 • Minimera användningen av stylingprodukter: lack, skum och mycket mer. Och om du använder, spola så fort som möjligt.
 • Kamma håret flera gånger om dagen.
 • Torka schampo med rosmarin och tvätta håret på vanligt sätt. Avkoket bereds enligt följande: ett glas torkad rosmarin hälls med ett glas kokande vatten och infunderas.
 • Avsluta tvätta huvudet med sköljning med kallt (inte kallt) vatten. Denna teknik aktiverar follikelns arbete.
 • Få tillräckligt med sömn. I en dröm återställs håret och regenerering sker, vilket innebär att trådarna blir hälsosammare och växer mer aktivt.
 • Skydda lock från ultraviolett och frost exponering.
 • Blockera inte tillgången till en god blodtillförsel: kassera tätt hår, peruker, snygga kepsar, elastiska band och stiften.

Det är viktigt! För att räkna ut hur länge de lyxiga krönen kommer att växa och vad som betyder att vara den mest effektiva, måste du ta reda på orsaken som kan störa hårfolliklarnas naturliga funktioner.

Det är nödvändigt att eliminera det befintliga problemet och närma sig sin lösning på ett omfattande sätt, ta emot behandling och vård (både ute och inne). Men börjar öka tillväxten av strängar, det är nödvändigt att utnyttja stöd och råd från en specialist som kommer att berätta för dig den bästa kursen för att uppnå ett resultat. Detta är särskilt viktigt vid val av läkemedel som väljs ut efter individuella behov.

Växande lockar är en lång och inte alltid lätt process, men om du tar hand om dem korrekt kommer belöningen vara vackra, långa och friska strängar.

Läs mer om hårväxtprodukter tack vare följande artiklar:

Hur lång tid växer håret

Från och med tiden spelade det immemorösa håret en stor roll i människans liv. De är en produkt av epidermis och utför en skyddande funktion hos kroppen, främst i däggdjur.

Hår, förutom den skyddande funktionen, utför många mer mångsidiga uppgifter som behandlas annorlunda i olika stater beroende på befintlig mentalitet och etablerade nationella traditioner. Detta återspeglas i hårets sociala status inom olika kulturer. I den här artikeln kommer vi att överväga följande fråga - "Hur mycket hår växer."

I historien om kända legender och övertygelser som rapporterar om traditionerna hos olika folk i samband med håret. Detta är en helt icke-trivial fråga, eftersom håret alltid har ansetts vara ett förvar av vital energi. I den antika världen indikerade frånvaron av hår att en person tillhörde en slavposition. Det var inte vanligt för slaverna att skära barnet före rituell fest, kallad "bakverk". Till den här dagen (3-5 år) borde den första familjen för första gången ha satt på en häst. När det gäller tjejer, ansågs den som hade en lång ljusflätta vara en riktig skönhet.

Att skära allt håret hos barn i det gamla Egypten är inte accepterat, det var nödvändigt att lämna en sträng som skyddar barnets hälsa och liv. I Kina hade pojken alltid smäll och flickans långa hår var knuten med en röd tråd. Vanligt bland alla nationer är lusten att bevara hårets hälsa och skönhet, liksom dess närvaro och längd.

Hårväxt: per dag, månad, år

Om du uppfyller kraven på hårets längd i alla nationer uppstår frågan hur många centimeter växer hår (per månad, per dag, per år). För att göra detta bör du förstå hårets sorter på människokroppen, eftersom det här och många andra faktorer avgör hur mycket håret växer under en viss tid.

Det finns tre typer av mänskligt hår:

 • bristly (deras plats - på pubis och armhålorna);
 • pivotala förekommer i form av ett mustasch och skägg hos män, på huvudet;
 • kanon nästan färglös och mycket tunn, som är över hela kroppen. Solens fötter, den röda kanten på läpparna och palmerna är fortfarande uppenbara.

Pushkovye, som ligger på hela kroppen. De är inte desamma hos människor och skiljer sig både i deras antal och djupet hos sina folliklar. På en kvadratcentimeter passar de från 9 till 22 stycken.

Bristle håret ligger i örat och näsan, liksom bildar ögonbryn och ögonfransar. Samtidigt är bristly, som i dessa fall också kallas ciliated, inte många (det finns bara 400 av dem i ögonfransar och 600 i deras ögonfransar);

De långa är endast belägna i två områden: 1) i armhålan; 2) på huvudet (på ansikte och valv på skalle). De fördelas ojämnt i dessa områden: ett större antal från 90.000 till 150.000 är på calvaria, de är också många på ansiktet;

Hårväxttiden bör övervakas per dag och natt, det vill säga per dag. Samtidigt växer håret långsammare än under dagen, och på vintern långsammare än på vår och sommar. I grund och botten är hårväxten per dag 0,35 mm. För hårväxtens hastighet är viktiga indikatorer som kön och ålder. Hårväxten i kranialvalvet hos kvinnor är intensivare än hos män. Påverkar tillväxt och en sådan sak som hårväxtcykeln. I ungdomar är det mer intensivt hos kvinnor och män. Vid åldern av sextio, det är signifikant minskat, vilket resulterar i att gallret hår, förlorar sin styrka och öka andelen faller ut. Hårväxtcykeln är uppdelad i tre delar och representerar följande bild:

 • intensiv hårväxt som varar i 2 till 4 år;
 • mellanstat mellan första och tredje etappen: håret slutar växa. Det varar bara några dagar (15-20 dagar);
 • hårväxten stannar helt. Denna cykel varar från 90 till 120 dagar.

Om du tar ett fragment av hårväxttiden, kommer det när som helst att konstatera att 93% är i tillväxtsteget, 1% i mellanstadiet och 6% i slutsteget. I synnerhet om du bor på hårväxten i kranialvalvet, kommer denna genetiskt programmerade tillväxtcykel att upprepa 24-25 gånger i livet.

Med tanke på att dagspänningen för hårtillväxt är 0,35 mm växer håret 1 cm per månad. Tillväxten per år med sådana beräkningar kan vara 12 centimeter. Vi bör inte glömma hårväxtcyklerna, där det bara är intensivt i första etappen och saktar ner i nästa. Därför kommer hur många centimeter per år att läggas till det befintliga håret beror på många faktorer som kan ge mer intensiv hårväxt:

 • golvet;
 • ålder;
 • hårtillväxtsteg;
 • hårvård;
 • rätt näring.

Viktigt i vården av hår är det korrekta valet av schampo, balm och masker, systematiska massagebehandlingar hemma. Du kan påskynda hårväxten med hjälp av folkläkemedel. Det perfekta alternativet är att besöka hårvårdssalonger, men övning visar att bristen på medel för dyra procedurer och ett tätt arbetsläge inte alltid låter dig söka hjälp av specialister. Genom att följa några grundläggande förebyggande regler för hushållsprodukter, kan du hålla dem friska i många år:

 • val av schampo, balm, balsam och andra hårvårdsprodukter enligt hårtypen;
 • Med frekvent användning av skum, geler och lacker behöver du dessutom införa ett sådant hemvårdshår som en balsamsköljare. Det är valt från en kosmetisk linje och med en förspänning på typ och tillstånd (för fint hår - voluminöst, kommer en återställande balsam att hjälpa en svagare krökning);
 • Daglig massage med hjälp av massageborstar är en av de mest effektiva hårvårdsprodukterna.

Hur mycket hår växer på huvudet?

Tidsåtgången för hårväxten på huvudet beror på färg, tjocklek och kön, så det kan noteras att håret växer snabbare hos kvinnor på kranvalvet och på män i ansiktet (mustasch, skägg) på huvudet. Uttrycket av deras tillväxt i genomsnitt är 0,35 cm per dag, 1 cm per månad, från 7 till 15 centimeter per år. Det noteras att de växer intensivare hos tjejer och kvinnor från 15 till 30 år. Hårets densitet på huvudet är till exempel krökt av hårets färg: deras rödhåriga har 80.000, brunetterna har 102.000 och blondinen har 140.000. Dagligen 50-100 hår faller ut. Hårets liv kan variera från 4 till 10 år med rätt hand om det.

Hur mycket hår växer på benen?

Hårväxt på benen är en sann straff för kvinnor, eftersom de växer väldigt snabbt (inom några dagar: från 1 till 3). Därför är det bättre för kvinnor att inte använda daglig rakning, eftersom kvinnornas hud är mycket mildare än manliga, andra, folk och kosmetiska produkter:

 • rakmaskiner, krämer och aftershavegeler speciellt för kvinnor, vilket kommer att hjälpa till i några dagar;
 • depilator tar bort håret i en vecka;
 • Efter användning av epilatorn stannar hårväxten på benen i 1 till 2 veckor;
 • Vaxning ger en garanti i 2 till 5 veckor;
 • photoepilation, elektrolys - 1 månad.

Hur mycket könshår växer?

Tillväxten av pubhår är av kvinnlig och manlig typ. Det börjar från puberteten och tills dess färdigställande, det vill säga fram till fullmognadens ögonblick. På grund av åldern går dessa processer långsamt. Många uppmärksamhet ägnas åt frågan om skönhetsvård idag. Att acceptera ett eller annat sätt att vårda dem är rätten för alla, men om valet görs för att skära eller raka pubhår, kommer krullen att växa tillräckligt snabbt (några veckor) och denna procedur blir systematisk.

Övning visar att hårvård med ett stort antal kosmetiska och folkmedicin hjälper till att hålla hårkrullarna i ett hälsosamt och städat tillstånd.

Till efterrätt, video: Allt om hårväxt

Vet du hur många cm håret växer på en månad? Vad beror tillväxten i allmänhet på och är det möjligt att påskynda återväxten

Du gjorde nyligen en hårklippning, men efter ett tag insåg du att det här var ett misstag.

Nu har frågan om återvändandet av längden blivit skarpare än någonsin.

Oroa dig inte, håret växer hela livet, med hjälp av olika medel kan denna process accelereras.

Idag kommer vi ta reda på hur många cm håret växer på en månad? Vad är den normala tillväxten av hår per månad och hur man odlar hår i en månad hemma?

Vad bestämmer tillväxten?

Korrekt näring, daglig vård, lämplig typ av hår, minsta mängd skadliga mekaniska effekter i form av styling, förutom frånvaro av stress och normala hormonnivåer beror på hårväxten.

Hur många centimeter växer håret per månad?

De växer i längd med ca 1 cm per månad.

Det finns möjlighet att i varmt och fuktigt klimat håret växer snabbare, den maximala hårväxten per månad: 1,3 - 1,4 cm.

Ändra det här mönstret kan bara rikta sig mot testosteron, med hårväxten kommer att öka inte bara på huvudet, utan genom hela kroppen med alla åtföljande problem.

Din krullning kommer inte att nå 10 cm per månad på grund av lagens kroppsutveckling, så låt dig inte lura av löften om reklam med hjälp av mirakelmedel för "omedelbar tillväxt" för att få chic krullar. Men du kan påskynda processen med hjälp av tillgängliga verktyg.

Hur accelererar tillväxten?

Betydligt förbättra tillståndet hos håret att ta vitaminer. En av de viktigaste - grupperna A, B.

Använd linser, kött och mejeriprodukter dagligen - de innehåller lysin, som inte syntetiseras utanför kroppen, vilket ger en stark struktur och accelererad utveckling av hårsäckar.

Läkemedel rekommenderas vitaminer "Aevit" i kapslar - de måste gnidas i hårbotten, som smör.

Stimuleringsprodukter

Handlingsprincipen för masker för att påskynda tillväxten - irritation av rötterna, vilket orsakar blodflöde i hårbotten, för vilket håret växer snabbare.

För att uppnå resultatet kommer det att hjälpa till med användning av masker: senap, peppar, saltbaserad.

Senapsmask

Blanda 2 matskedar senapspulver, 2 äggulor, 200 ml kefir och 2 msk burdockolja. Applicera på rötterna, wrap huvudet och lämna i 15-30 minuter - beroende på känslor.

Om du känner en stark brännande känsla, tvätta av masken, annars kommer du att få en bränning. Att göra en gång i veckan.

Peppermask

2 msk peppartinktur (köp på apoteket), blanda och applicera burdockolja i hårbotten. Tvätta av efter 15 minuter. Applicera en gång i veckan.

Saltbaserad mask

Detta är den vanliga skalningen. Ägare av mycket torr hud är bättre att vägra detta förfarande. Efter tvättning av huvudet masserar du huden med finmalt salt och skölj.

Tack vare avskalningen kommer det kornade skiktet snabbt att lossna, vilket öppnar vägen för att nytt hår växer. Denna skrubb behöver inte missbrukas, för att inte få motsatt effekt - tillräckligt en gång i veckan.

På vår webbplats hittar du ett stort antal hem masker recept för hårväxt: med nikotinsyra, från kaffesump, med vodka eller konjak, med senap och honung, aloe, gelatin, ingefära, henna, bröd, med kefir, med kanel, ägg och lök.

Ytterligare förfaranden

Dessutom bör du använda kockolja och lökjuice. Gnugga burk efter att ha tvättat håret, och resultatet kommer inte ta lång tid. Olja är känd för sina medicinska egenskaper, läker huden, väcker "sovande" hårsäckar.

Accelererar tillväxtprocessen regelbunden borstning - tack vare en massage i hårbotten till rötterna får mer syre. Varje kväll minst 10 minuter före sänggåendet massera hårbotten. Du kan göra detta på någon ledig tid: titta på showen under den kommersiella pausen på morgonen före frukost.

Livsstil

Glöm inte om rätt näring. Fler livsmedel med högre proteinhalt: kött, ägg, mjölk. En organism med brist på detta grundläggande element kommer inte att kunna odla långt hår.

Var uppmärksam på gröna: spenat, kål. De innehåller zink, som är nödvändig för styrka och elasticitet. Hår absorberar all förorening från miljön - försök att spendera tid utomhus, bort från bilar och smog.

Hela kroppen är sammankopplad, en fattig stat i en del talar om en eventuell sjukdom eller brist på spårämnen. Tänk på din livsstil, för att förfölja ditt mål - hälsosamt långt hår - du bör ta hand om hela kroppen.

Förväntat resultat

Iakttagande av alla rekommendationer kan vi förvänta oss ökad hårväxt, helt säkert - en allmän förbättring av deras tillstånd, en ökning av densitet, glans.

I de bästa fallen kan en 1,5 cm ökning förväntas.

Varje kvinna undrade någonsin hur stor det är att ha tjockt glänsande hår.

Vissa råder dig att glömma din önskan att växa en lång flätan så snart som möjligt, och håret börjar växa på egen hand. Ta hand om dig själv, de kommer att växa väldigt snabbt!

Så vi berättade hur mycket håret växer per månad, gav tips om hur man odlar långt hår i en månad och beskrev vad man ska göra för att stimulera snabb hårväxt hemma?

Användbara material

Läs våra andra artiklar om hårväxt:

 • Tips om hur man växer lockar efter en kvadrat eller annan kort hårklippning, återställ den naturliga färgen efter färgning, påskynda tillväxten efter kemoterapi.
 • Lunar kalender hårklippningar och hur ofta behöver du klippa håret när du växer?
 • De främsta orsakerna till att strängar växer dåligt, vilka hormoner är ansvariga för deras tillväxt och vilka livsmedel påverkar god tillväxt?
 • Hur man snabbt växer hår på ett år?
 • Medel som kan hjälpa dig att växa: Effektiva serum för hårväxt, särskilt varumärket Andrea; Estel och Alerana produkter; cemerica vatten och olika lotioner; Hästkraftsschampo och olja; liksom andra tillväxtschampon, i synnerhet Golden Silk Activator Shampoo.
 • För motståndare traditionella medier kan erbjuda människorna: mamma, olika örter, tips om användning av äppelcidervinäger och senap, samt recept för hur man gör hemlagad schampo.
 • Vitaminer är mycket viktiga för hårets hälsa: Läs översynen av de bästa apotekskomplexen, särskilt drogerna Aevit och Pentovit. Lär dig om funktionerna i användningen av vitaminer i grupp B, särskilt B6 och B12.
 • Lär dig om de olika förberedelserna för att öka tillväxten i ampuller och tabletter.
 • Visste du att medel i form av spray har en positiv effekt på krämens tillväxt? Vi erbjuder dig en översyn av effektiva sprayer samt instruktioner för matlagning hemma.

Användbar video

Är det möjligt att odla hår 10 cm per månad? Personlig erfarenhet i videon nedan:

Hur mycket hår växer

Mycket intressant artikel. Du kanske tror att det finns många villkor här, men har tålamod och förståelse. Det finns inget annat sätt att beskriva dessa processer. Jag ska berätta om hårets anatomi och fysiologi. Jag är säker på att du kommer att lära dig mycket användbara saker. Och jag kommer att svara på frågan som intresserar alla: hur mycket hår växer.

Håranatomi

Håret är på hela huden, förutom palmerna, sålarna, mediala och laterala ytorna på fingrarna, de distala phalanxernas dorsum vid naglarna, den röda gränsen på läpparna, förhuden, glanspenisen. Hårets längd och tjocklek varierar kraftigt.

Hos människor finns det fem olika typer av hår:

 1. fosterfluff - fettens långa tunna hår som faller vid födelsetiden
 2. Spikigt hår hos vuxna, som täcker hela kroppen (på baksidorna av lemmarna, på nedre ryggen, kan de vara tjockare och längre);
 3. lång hår i hårbotten;
 4. bristigt hår som inte är relaterat till gonadernas funktion (ögonfransar, ögonbryn, näspassage, öronkanal).
 5. bristigt hår i samband med puberteten (axillär, skönhet, skägg, mustasch, sternumsregionen och bukets mittlinje).

Hårtyperna är olika, men det mänskliga hårets struktur är alltid densamma. Hårets sammansättning består av:

I varje hår finns en stam och en glödlampa. Håret består av halsband, kortikala och medulla. Kutiklet bildas av polygonala cornified celler som överlappar varandra, som bältros; deras fria kant är vänd uppåt. De är löst fastsatta och avlägsnas under tvätt.

Cellerna är placerade vinkelrätt mot hårets axel, de innehåller vakuoler fyllda med luft, vilket gör medulan vit. Den inre epitelskedjan stiger inte över excretionskanalen i talgkörteln. Den består av tre lager (från inuti till utsidan):

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

 • kutikula (från samma celler som hårkutiklet),
 • Huxley-skiktet (från många lager av oregelbundna kubiska celler med pterygoidprocesser)
 • Henle skikt (från mer platta celler på vilken yta keratinplattan ligger).

Alla tre skikten i den inre roten vagina bildas på grund av differentieringen av hårlampans mest perifera celler. Processen med differentiering av celler i alla tre skikten är i grunden densamma, men skiljer sig i sin hastighet: först och främst börjar det i skiktet av Henle och senare i skälet.

Den yttre epitheliala slidan - ett tunt, svagt keratiniserat epidermalt membran - ligger ovanför sammanflödet av excretionskanalen i talgkörteln och är en fortsättning av hårtratten. Det yttre rotskiktet består av celler som inte utsätts för keratinisering. Det är som en duplicator av epidermis med ett spårlager vänd utåt, vilket i de övre sektionerna av roten passerar in i bakterierna i epidermis. Endast här förvärvar cellerna förmågan att keratinisera. Den yttre hårskeden är uppbyggd av 1-5 skikt av celler som innehåller glykogen, tonofibriller, keratogalin och keratinosomer. Antalet lager är minimalt (1-2) i de lägsta delarna av roten, där slidan slår samman med glödlampan.

När hårrotet närmar sig blir den yttre epitelvagina gradvis tunnare och kännetecknas av konstant tillväxt på grund av uppdelningen av hårfollikelcellerna, berövad första av stratum corneum, sedan keratohyalin, tornig, vars celler är mer plana och långsträckta längs hårets längd; i slutändan kvarstår endast huvudskiktet och försvinner i grodden.

Anatomiskt är håret uppdelat i två delar. Den del av håret som sticker ut över ytan av huden kallas stammen, och den intradermala delen kallas roten. I samband med hårkontakt med epidermis bildas en depression - en tratt.

Kärnan och roten på lång och bristigt hår består av tre lager: kortikala, medulla och nagelkroppar.

 • Kutiklet är hårets yttre mantel, bildat av de kornade, pigmentfria cellerna som skiljer sig från hårlampans kambialceller. När köttcellerna i skälet skiljer sig och rör sig uppåt, plattar de ut skarpt och överlappar varandra som en kakel. De bildar fast keratin, och cellerna blir horniga vågar.

Kutiklet ger hårets elasticitet, skyddar den från de skadliga effekterna av den yttre miljön, förhindrar rodens förstörelse och sårbarhet.

 • Cortex - hårets huvudämne. Det består av flera lager av celler som skiljer sig från kambiala lökceller som ligger medialt till kutikalkambiumet. I området av glödlampan bildas den av kubiska celler med kärnan, tonofibrillerna och melaningranulerna, och det finns melanocyter mellan cellerna. Vid keratinisering omvandlas cellerna i de övre delarna av roten till horniga vågar innehållande hårt keratin, som skiljer sig från mjuk keratin i epidermis och andra hårskikt med högre halt av aminosyran cystin och större styrka. Processen för bildning av fast keratin sker utan mellanliggande steg, dvs utan ackumulering av trikogalinalin-granuler.
 • Hjärnämnet upptar hårets centrum i sin rot, som gradvis försvinner till hårtrattet. Framkallad från hårfollikelns mest centrala celler. I den lägsta delen av hårrotet, direkt ovanför hårpappillen, är medulla konstruerad från lågdifferentierade polymorfa celler som innehåller tonofibriller och ackumuleringar av glykogen. När håret växer flyttas dessa celler upp och genomgår differentiering.

  Trichohalingranuler ackumuleras gradvis i dem, färgning, till skillnad från keratohyalin, är inte basofil men oxifilisk. Vid nivån på talgkanalerna ersätts cellerna med mjukt keratin (till skillnad från fast keratin i kortikala substansen). Cellerna förlorar helt vatten och blir till cellulära skuggor - kåta vågar. De och mellan dem innehåller luft och en liten mängd melaningranuler. Det finns ingen hjärnans materia i håret.

  Glödlampa (matris).

  Håret växer på grund av spridningen av lökceller - den hårda delen av hårroten. Lampan i form av ett lock omger papillan. Ligger direkt ovanför papillan av glödcellerna är kambiumet för håret och det inre hårets vagina. Dess centralt placerade celler är kambiumet för hårets medulla, cambialceller för cortexen, hårkutiklet och tre lager av inre rotskiktet ligger konsekvent utanför dem. Liksom svullnaden i det yttre rotskiktet är hårlampan saknad av Langerhans-celler och antigener i det huvudsakliga histokompatibilitetskomplexet.

  När alopecia areata förloras, glöms dessa egenskaper hos glödlampan, vilket leder till en autoimmun lökangrepp och skallighet.

  Den yttre rotskeden och glödlampan är involverade i posttraumatisk hudregenerering och vid epitelialisering av sårytan. Papillan är formad av lös fibrös offormad bindväv (PBNST) med blodkärl som matar håret. Hos män som är genetiskt utsatta för skallighet, är papillas blodkarillärer känsliga för en ökning av androgenernas blodnivå och svarar på den med bestående spasmer. I sådana män börjar puberteten håravfall (androgenetisk alopeci).

  Hår är byggt från keratinkeratin-keratinproteinsubstans, som består av partiklar av aminosyror, kombinerade i polypeptidkedjor, som härrör från polymerisation. Keratinfibrer är gjorda av protein. Den huvudsakliga aminosyran som utgör keratin är cystin, vilket är 10-15% keratinämnen.

  Individuella keratinfibrer består av fibriller bildade av polypeptidkedjor anordnade i form av spiraler förbundna med tre typer av bindningar:

  • cystinbroar;
  • jonbroar (föreningar av salttyp);
  • vätebroar.

  Cystinbroar är mycket slitstarka och har en hög bindningsenergi (60-120 kcal / mol). De ligger mellan de olika keratinernas kedjor, så de kallas ibland de huvudsakliga, kovalenta eller valensbindningarna. Cystinbindningar förstörs under kemisk perming, under påverkan av droger återställs i en förvrängd form, förändrar hårets tvärsnitt och dess form.

  Joniska broar är mellan de alkaliska grupperna av aminosyrarester i en av huvudpolypeptidkedjorna och de sura grupperna av aminosyrarester i den andra kedjan. Energin hos en sådan bindning är 50-100 kcal / mol.

  Vätebroar har en ganska låg bindningsenergi (2,5-10 kcal / mol), men de har en signifikant effekt på den inre stabiliseringen av strukturen av polypeptidkedjor i keratinfibrer.

  Sättet att ansluta polypeptidkedjor har ett avgörande inflytande på bildandet av många egenskaper hos håret, exempelvis dess styrka och stabilitet, i förhållande till olika influenser.

  Hårfollikeln är rikligt försedd med nervfibrer. De följer hårfollikeln längs hela längden - från glödlampan till epidermis. Strukturen av hårets innervering är ganska komplex, mångfacetterad och funktionellt inte helt klar. Det totala antalet talgkörtlar hos människor når 200 000, och på en dag når den totala sebumproduktionen upp till 50 g.

  Sebaceous körtlar och emulsionsfilm

  Aktiviteten hos talgkörtlarna beror på kön, ålder, menstruationscykeln, tillståndet för nervsystemet och endokrina system samt näringens struktur. Huvudfunktionen hos talgkörteln är hårsmörjning med utsöndring och bildning av en emulsionsfilm på hudytan (vatten-lipidfilm, vatten-lipidmantel) som utför en skyddande funktion. Emulsionsfilmen har ett svagt surt medium (i intervallet pH 4,5-6,5).

  Eftersom emulsionsfilmen är mycket viktig för hudens normala funktion kommer vi att fokusera mer på det. Det består av döda celler i epidermis (det yttersta skiktet i huden), utsöndringen av talgkörtlarna och svettkörtlarna. Faktum är att vatten-lipidfilmen är gränsen mellan den externa och interna miljön. På grund av det faktum att emulsionsfilmen har en svagt sur miljö förhindrar detta tillväxten av mikroorganismer på ytan av huden.

  Vattenlipidfilmen förhindrar också att huden blötläggs, som har en vattenavvisande (hydrofob) effekt och samtidigt förhindrar överdriven torkning av epidermis.

  En annan funktion hos emulsionsfilmen är skydd mot UV-strålar. Av det ovanstående är det klart att när vi använder vanlig tvål med en alkalisk miljö för tvättning förstörs vatten-lipidfilmen.

  Det följer emellertid inte av detta att det är nödvändigt att helt sluta tvätta med tvål (det beräknas att cirka 1 miljon bakterier, jästceller och svampsporer tvättas av huden hos en person som har badat eller badat) - emulsionsfilmen återställs ganska snabbt. Använd dock inte alkaliska tvålar ofta, och om vi använder dem, och sedan därefter, tvätta dem ordentligt från huden. En mildare effekt på huden produceras av flytande tvål med ett neutralt medium.

  Hårfysiologi

  Vi förlorar hela tiden håret, eftersom hårfollikeln inte är i ett aktivt livslängd. Det fungerar i cykler. När fabriken är väl etablerat arbete - så växer håret. Vetenskapligt är detta anagenfasen, dess längd är genetiskt programmerad och håller håret på huvudet i flera år. Ju längre dess varaktighet, det motsvarande längre håret växer.

  Hårtillväxten i genomsnitt 1-1,5 cm per månad. Normalt innehåller anagen 90% av alla folliklar. I genomsnitt går hårfollikeln genom denna fas 20-30 gånger i livet. Men nu är fabriken trött, dess anställda har blivit gamla, och du måste skicka dem på en välförtjänt vila. Detta är en övergångsfas av catagen som varar i ca två veckor. Lampan separeras gradvis från papillan, förlorar sin anslutning till maten, stubbar och blir till en kolv. Hår i denna korta fas är inte mycket, ungefär 1%.

  Och nu lämnar den obundna kolven av gammalt hår gradvis hårfabriken och skiftar uppåt till ytan av huden. Telogenfasen pågår. Du kommer säkert att ta bort detta hår själv när du tvättar eller kammar (titta på ljuset och du kommer se en vitaktig droppe - det här är kolven). Sådana hår är upp till 10% av den totala.

  Men fabriken sitter inte i tomgång länge, och det gamla håret har inte ens tid att falla ut och vävning av en ny fiber i djupet av follikeln börjar. Förhållandet mellan arbetande (anagen) och vilande (telogen) folliklar ska vara konstant 90/10. Det är viktigt att notera att mekaniskt avlägsnande av hår i telogenstadiet alltid medför anagen av anagentrinnet, d.v.s. hår börjar växa igen.

  Härifrån blir det klart varför hårborttagning ibland inte ger snabba och synliga resultat.

  Alla hår som förblir på kammen eller faller ut under dagen är som regel telogen hår.

  Vad är orsaken till en sådan livscykel hos håret (catagen -> telogen -> anagen -> catagen), är fortfarande oklart för forskare. Det är dock uppenbart att det är i detta område som de viktigaste upptäckterna kommer att ligga, vilket kanske kommer att göra en revolution i trichology.

  Hårfolliklar fungerar i ett mosaikmönster, går in i asynkront, oberoende av varandra, så hårförändringen händer obemärkt för oss, i normalfallet, hur mycket hår faller ut och så mycket växer. Hos friska personer är cirka 80-90% hår vanligen i anagentrinnet, något mindre än 1-2% i catagenfasen och cirka 10-15% i telogenfasen.

  Studier visar att riklig håravfall motsvarar en förändring av ovanstående förhållande: en minskning av procentandelen hår i anagen och catagen och en ökning av procentandelen hår i telogenfasen. Hos människor som inte är känsliga för håret, skiljer sig varje nytt hår i sin kvalitet inte från tidigare. Samtidigt, i håret växer varje ny generation hår hårdare och hårsäckar krymper gradvis. I slutändan återföds starkt friskt hår i en tunn kort fluff.

  Sådant annat hår.....

  Vårt hår kan vara naturligt rakt, krökt eller mellanliggande i naturen.

  • Människor i den vita rasen har cylindriskt hår (speciellt i hårbotten);
  • Mongoloider har mycket slät och tjock och elliptisk på klippet;
  • Negroider är elliptiska och lockiga;
  • vissa invånare i Oceanien - mellanliggande hårtyper.

  Gen bestämmer inte bara hårfärg, men också vad de kommer att vara i form. Medlemmar av små endogamiska samhällen (där äktenskap ofta äga rum mellan sina representanter) förvärvar efter några generationer en viss typ.

  Ett exempel på detta är San stammen (ibland kallad Kang bushmen) som lever i Kalahari-öknen i Sydafrika. Alla människor i denna stam har hår i form av "pepparkorn". Denna speciella term indikerar att deras hår är extremt tätt krökt från födseln.

  Håret växer på huvudet med 0,2-0,5 mm per dag; Livslängden är från sex månader till fyra år och mer. från 30 till 100 hår per dag. I genomsnitt växer håret med 1 cm per månad, och under året växer håret på huvudet till 12,7 centimeter.

  Den genomsnittliga livslängden hos ett hår från det ögonblick som det började växa är 18 månader. Ett hår på huvudet kan bara leva 4 månader, andra - 4 år. Det är fortfarande ett mysterium varför deras livslängd är så annorlunda.

  • Omkring 100 000 hår växer på vuxens huvud.
  • Blondiner har mer hår än människor med mörkt hår.
  • Ögonfransar ersätts om fem månader.
  • Från tiden för hårets död till tiden för dess förlust, tar det i genomsnitt cirka 75 dagar.
  • Haircut har ingen effekt på varaktigheten av hårets existens.

  Hårets tjocklek beror på personens ålder, hårfärg och på att tillhöra en viss ras. Det är till exempel känt som "fader till nationer", kamrat. Stalin, håret på huvudet var lika tjockt som hästhår. Vanligtvis är det tjockaste och tuffaste håret av representanter för mongoloidernas ras; Negroid hår är sällan tjockt.

  Hos nyfödda är håret cirka 2-3 gånger tunnare än hos vuxna. I åldern tappar håret också. Så, barn har en hårtjocklek på 20-40 mikron (mikron), hos en vuxen - 70-100 mikron, hos äldre - 50-70 mikron.

  • Det tjockaste håret är i rött (upp till 100 mikron),
  • tunnare i brunetter (75),
  • ännu tunnare i brunt hår och det tunnaste i blont hår (50).

  Håret kännetecknas också av parametrar som elasticitet och porositet. Friskt hår är så elastiskt att det kan sträcka sig till 30% av sin egen längd och återgå till sitt ursprungliga tillstånd. Hårporositeten kännetecknas av att friskt hår kan hålla fukt i en mängd upp till 50% av sin egen vikt och samtidigt öka i diameter med 20%.

  Ögonbryns hår är tjockare hos män än hos kvinnor. Böjda ögonfransar, hos män är de tunnare än hos kvinnor. Skäggshår kommer i olika färger beroende på ålder och ras. I axillärfossan är håret lättare än på huvudet, det är krökt, ofta rödaktigt. Pubic hår i tvärsnitt elliptisk; På pungen är de tunnare, och deras diameter är spindelformad.

  Men varför behöver vi skönhetshår och armhålor (axillära fossa)? Det finns två betydande teorier om detta.

  1. Det första är: Könshår och armhålor minskar friktionen som uppstår när armarna och benen rör sig. Till exempel, utan detta hår, skulle armpitsens hud ofta bli gnidad, irriterad och skapa stora besvär.
  2. Den andra teorin hävdar att skönhet och axillärt hår kan öka vår sexuella attraktionskraft. Enligt denna synvinkel fångar skönhets- och armhalshår den mjölkfria vätskan som utsöndras av talgkörtlarna och svettkörtlarna. När dessa hemligheter förstörs av bakterier bildas en stark muskulös lukt. Kliniska studier visar att sådana luktar fungerar som sexuella attraktiva medel och patogener. Teorins logik är att utan hår blir mindre lukt bildad och förblir, därför minskas sexuell attraktionskraft.

  Odla långt hår - professionella verktyg

  Låt oss börja med professionella produkter som gör att du kan växa långt hår snabbare. Först och främst måste du köpa en speciell lotion som stimulerar hårväxten. Du behöver också organisera ditt hår extra näring och hydrering: plocka upp masker, balm, krämer och andra produkter med vitamin- och mineralkomplex, lämpliga för din hud och hårtyp.

  Mottagandet av speciella multivitaminkomplex, som biotin, hjälper till att snabbt växa långt hår. Bra hjälp svaga och livslösa hårampuller som stimulerar hårväxt, olika kända kosmetiska företag.

  När du växer långt hår, var särskilt uppmärksam på hårvård. Långt, men svagt eller torrt hår - det är fult. Under perioden när du växer hår ska hårbotten rengöras mer intensivt.

  Använd inte bara schampon, utan även balsamer, samt kosmetiska masker som främjar regenerering och förbättrar effekten av hårväxtlotion. Efter varje tvätt applicera närande och fuktgivande preparat.

  Om du vill snabbt växa långt hår, gå till en kosmetolog - en större effekt kan uppnås med hjälp av olika fysiska procedurer, användningen av ozon och mesoterapi.

  Växa hår - vårdreglerna

  Hår i en period av intensiv tillväxt som behöver särskild vård. Eventuella skador hindrar håret från att växa snabbt. Även vanliga hårnålar kan skada dem, så du bör köpa speciella oljor för att skydda ditt hår mot mekanisk skada. Nourishing oljor kan appliceras i ändarna av håret, förhindra deras separation.

  Det finns mycket kontrovers även bland specialister, huruvida det är nödvändigt att klippa håret medan det växer eller inte. I alla fall är den maximala tiden att inte gå till frisören, om du växer hår, tre månader. Och om du har möjlighet att använda en hårklippning med het sax, gör det oftare - en gång i månaden, tar du bara några millimeter bort. Som du vet vet den här metoden håret, vilket gör det möjligt att hålla användbara ämnen i hårstrukturen längre, vilket är mycket viktigt för snabb och effektiv hårväxt.

  För att odla långt hår, rekommenderar experter tillfälligt att överge användning av en hårtork, tång, "strykjärn" eller använda dem så sällan som möjligt med hjälp av termisk skyddsutrustning. Berömda varumärken som producerar hårstylingprodukter erbjuder alltid samma skydd.

  Glöm inte de andra elementära reglerna för mild styling:

  1. innan du torkar håret, torka dem med händerna eller en handduk
  2. använd milda temperaturförhållanden
  3. förkorta tiden för hårkontakt med varmluft eller yta.

  Växa långt hår - folkmekanismer

  Det finns många populära recept som kan nämnas i en konversation om hur man snabbt växer långt hår. Vi noterar bara att många kvinnor inte gillar att de flesta av dem har en obehaglig lukt.

  Hur många centimeter per månad växer håret?

  Skönheten i en kvinna består av många faktorer. Långt hår är en av dem. Som regel tar det år att växa, för i en månad ökar håret i längd med bara några millimeter.

  Artikelns innehåll:

  Hår på huvudet växer genom hela människans liv. Deras tillväxt är cyklisk. Under sina liv går de igenom tre faser: tillväxt, vila och nedfall. Varaktigheten av den första fasen är från två till fem år, den andra - lite mer än två veckor och den tredje - ungefär tre månader. I hårborttagningsfaset stannar den sin utveckling, medan follikeln krymper och rör sig närmare hudytan. Hårförlust är karakteristisk för den döende fasen, varefter en ny börjar växa i sin plats. På samma sätt upprepas hårväxtcykeln om och om igen.

  Människohår växer under hela livet, men tillväxten för varje är rent individuell. I genomsnitt växer de i en månad med 1-1,5 centimeter.

  Många faktorer påverkar denna process:

  • klimat
  • mat
  • ålder
  • ärftlighet
  • tid på dagen
  • årstid

  I heta klimat, liksom på sommaren, vår och dag, växer håret snabbare. Vid denna tidpunkt accelereras deras tillväxt med 15-20%. Det beror på att i varmt väder ökar blodcirkulationen i hårbotten. På grund av detta förbättras utbudet av hårsäckar med näringsämnen. Under den kalla årstiden cirkulerar blodet starkare i de inre organen och i närheten av dermis saktar sin rörelse sig. Av denna anledning delar hårcellerna på vintern mindre aktivt.

  Tillväxten av hår beror på ålder. Hos barn kommer ökningen per månad att vara i genomsnitt 1,3 centimeter, i vuxen - 1,5 centimeter, och hos äldre - ca 1 centimeter.

  Hårväxten påverkas också av användningen av olika kemiska medel, i synnerhet färgämnen. Enligt observationer av trichologists minskar tillväxten med en halv centimeter per månad efter kemisk perm och färgning.

  Argumentera med naturen är svårt, men möjligt. Accelerera hårväxten under varje kvinnas kraft, om du gör det till en regel att göra en daglig massage på huvudet och masken två gånger i veckan, för att sluta färgning, curling och en hårtork, samt att ändra din kost.

  Med hjälp av hemlagade masker kan det vara en bra stimulans för hårväxten. För detta ändamål lämpliga masker med senap, dimexidum eller peppartinktur. Om du gör dem med avundsvärd regelbundenhet, för ett år kan håret växa med 25-30 centimeter vilket är ganska mycket.

  För tillväxt av hår kräver protein, så din meny bör råda över ägg, kötträtter, fisk och bröd med kli. Dessutom kommer vitaminer att vara användbara, särskilt under hösten / vinterperioden.

  Vid varje tillfälle bör du massera hårbotten. För att göra detta, kör fingrarna över huvudet, som om du flyttar huden. Du bör börja från templen och pannan, som gradvis rör sig över huvudet. Bara tio minuter av en sådan massage kan varje dag snabbt göra dig till en lycklig ägare av långt hår.

  I nästa artikel hittar du mästerklasser på att skapa frisyrer från långt hår.Nästa Artikel
Fettpunkt: Vilken typ av schampo behövs för hår som blir smutsigt snabbt