Varför huvudet kliar - de 7 vanligaste orsakerna till kliande hårbotten


Varför huvudet kliar? De vanligaste orsakerna till klåda och hudirritation, hur kan jag läka hårbotten om det är kliande.

Orsakerna till klåda, som kommer under misstankar, om plötsligt och allvarligt huvudet kliar, är många. Hitta bland de sanna och rädda dig från alla obehagliga känslor kan bara vara behörig läkare under en personlig undersökning för internt samråd. Speciellt i dessa fall, om svår klåda åtföljs av intensiv håravfall eller sår eller röda fläckar förekommer i hårbotten. Det finns emellertid skäl som förekommer i praktiken av trikologi oftare än andra. Det är de som i de flesta fall orsakar svår klåda och irritation i hårbotten. Att klara några av dem är äkta och hemma.

1. Det första som kommer ihåg, om huvudet är mycket kliande - parasiter, till exempel löss eller fästingar, har inte avgjort i håret? Helst utesluta möjligheten att orsaken till klåda var en parasitisk infektion, till exempel pedikulos eller demodikos, bara en hudläkare kan. Som ett alternativ, fråga först någon från din familj för att noggrant undersöka håret på rötter och hårbotten genom ett förstoringsglas.

2. Seborré är en annan vanlig synder vid utseende av irritation i hårbotten. Dess orsak är överdriven fettbildning och förändringar i sebaceösekretionens sammansättning. Beroende på hudens tillstånd och talgkörtlarna kan det vara torrt, oljigt eller blandat. Mycket ofta orsakar seborré en svår skalning i hårbotten, som kallas mjäll.

Seborrheisk dermatit är som regel en allvarlig kronisk sjukdom som är svår att bota på egen hand. Behandlingen ska vara komplex och varar i flera månader - här hittar du speciella medicinska schampon, dermatologiska lotioner och läkemedel, immunmodulatorer och en terapeutisk kost. Att hantera konsekvenserna av seborroiskt eksem inklusive klåda och irritation, trichologists rekommendera att undvika nerv stress, hormonella svängningar och plötslig allt som kunde försvaga immunsystemet, såsom kroniska infektioner och sjukdomar i mag-tarmkanalen.

3. Allergier mot schampo och andra hårvårdsprodukter. Ofta börjar hårbotten att klia starkt efter att ha bytt shampoo eller hårmask. Om klåda uppträdde plötsligt och sammanföll med testningen av ny kosmetika är det värt att försöka återvända till det gamla beprövade schampotet, vilket inte orsakade liknande reaktioner. Eller försök att använda ett neutralt bebisschampo som saknar ett ämne som natriumlauret eller natriumlaurylsulfat, som ofta används som diskmedelbas. Om bytet av schampo inte hjälpte och huvudet fortfarande repor, bör du kontakta en hudläkare, och ännu bättre till trikologen, för att göra en datordiagnos av hårbotten och eventuellt att testa för allergier.

4. Hård torrhet i huden leder oftast till att huvudet ständigt kliar. Om håret är torrt och sprött, förorenas långsamt, kraftigt elektrifieras, trycks, dålig passform och snabbt absorberar fukt, sannolikt uppstår inte tillräcklig produktion av talg. Ibland börjar dehydrerad hårbotten att producera mer fett för att skydda mot negativa yttre påverkan. En sådan hudreaktion är felaktig för ett ökat fettinnehåll i rötterna och använd produkter för fet hår, vilket ytterligare avlägsnar hårbotten, beror på fukt och gör det ännu torrare. Trichologists rekommenderar att tvätta huvudet med speciella fuktgivande schampon, var noga med att använda balm, krämer och masker för intensiv fuktgivande.

Mycket torr hårbotten kan vara mycket kliande från brist på vitaminer, spårämnen, omättade fettsyror. Vilka produkter hjälper till att bota klåda och förbättra håret, läs i den här artikeln. Vi rekommenderar även dig en publikation om val av vitaminer för hår och andra material på seborré och kliande i hårbotten på vår hemsida.

5. Allergi mot hårfärg är en annan anledning till att huvudet på tjejer och kvinnor kan klia. Oftast är allergiska reaktioner orsakade av permanent hårfärg, som innehåller ammoniak och väteperoxid. En mer godartad effekt på hårbotten har ammoniakfria färgämnen och schampon. Men färgar ditt hår med hjälp, du är inte heller immun mot allergier. Trots den sparsamma kompositionen kan de också göra att huvudet kliar.

Trichologists and hairdressers rekommenderar starkt: innan du använder något hårfärg, var noga med att ta ett allergitest som beskrivs i instruktionerna. Om huvudet efter färgning fortfarande repor, kan du prova speciella färgämneutraliserande schampon. De rekommenderas att tvätta håret efter att ha torkat av färgen. Du kan köpa dem i professionella butiker för frisörer eller skönhetssalonger med gott rykte.

6. Svampsjukdomar i hårbotten. Svampskador kräver också komplex och långvarig behandling. I de fall hårbotten är mycket kliande, och gå till ett samråd med en hudläkare eller trichologist för tillfället är det inte möjligt, försök använda farmaceutiska schampon som behandlar svampar. Som regel innehåller de sådana antifungala komponenter som piroktonolamin, zinkpyrition, klasazol och andra. Från naturläkemedel kan man rekommendera tea tree oil, vilket också hjälper till att behandla svampar.

Det är emellertid mer effektivt att suga svampen och genomgå en behandling som ordineras av en läkare. Som regel omfattar det inte bara schampon och lotioner, utan även svampdödande medel, och ibland betyder det också att förbättra immuniteten.

7. Allergi mot diskmedel eller skölj, som du tvättar sängkläder kan också orsaka irritation i hårbotten.

Varför kliar ditt huvud? 10 huvudorsaker

Klåda och många medföljande problem kan orsakas av ett stort antal anledningar. För exakt installation av källan är det naturligtvis bäst att besöka läkaren, men här är problemet - till vilken specialist att registrera? Eller gå till alla i rad - inspektionen är aldrig överflödig! Låt oss se vad orsakerna är och vilken läkare är värt ett besök.

Med en stark, inte passande kliande hårbotten, kontakta en läkare! Dra inte! Ju tidigare du tillämpar desto färre konsekvenser!

Sannolika orsaker

 • Seborré, mjäll

Felaktigt fungerande talgkörtlar leder till stora hårproblem. En av de mest obehagliga är mjäll (seborrhea), åtföljd av oacceptabel klåda och skada på huden. Och även täckt med vita vågar, axlar och rygg. Bara dessa skalor är en källa till klåda, de irriterar huden.

I milda fall är mjäll perfekt behandlad på egen hand hemma. Det är bättre att behandla mer komplicerade fall tillsammans med en tricholog, och att närma sig detta omfattande och stämma in under hela processen.

 • Torr hårbotten

Återigen leder felfunktionen hos talgkörtlarna och några andra orsaker till att håret och håret i huvudet blir torra. Körtlarna försöker aktivt att lindra torrhet och skydda försvagad hud mot de negativa effekterna av miljön och täcker sålunda hela ytan med ett lag av talg. Hår börjar snabbt bli smutsigt, det klarar mycket smuts, bakterier och mikrober utvecklas starkt. Det är ett misstag att misstänka fet hud och oljig hårtyp. Hård hårtvättning avtar huden ännu mer, sprickor och repor kliar mycket. Efter tvättning trycks allt och elektrifieras, håren delas och bryts av.

Fuktgivande masker, fyllning av vitaminer och mikrodelar i kroppen, rätt och hälsosam näring, överensstämmelse med reglerna för tvättning och torkning, skydd av krullar från sol, vind och frost är inte dåliga med detta problem.

 • Svampinfektion

Det här är allvarliga sjukdomar som kräver obligatorisk behandling. Förutom den konstanta chastotki på huden finns också plack (laven), som ser väldigt repulsiv ut. Det är bäst att genomgå en behandling i en medicinsk institution under överinseende av en specialist dermatolog, men om det inte är möjligt av någon anledning, försök sedan lindra symtom med tea tree wraps och speciella antimykotiska schampon.

 • Parasiter (löss, fästingar.)

Ett annat mycket allvarligt nederlag, vilket också kräver obligatorisk och omedelbar behandling (du måste besöka en hudläkare). Oftast är det löss. Hoppa löss kan någonstans, särskilt var stora folkmassor eller stora grupper av anställda. Du kan hitta under ett förstoringsglas, noggrant undersöka hårbotten (bättre om läkaren gör det). Tick-buren infektion som hittas hemma fungerar inte.

Inspektion av löss

Behandling för pedikulär är ganska enkel och inte lång i tiden. Särskilda schampon och vissa folkrättsmedel kommer att göra sitt jobb.

Kanske en av de vanligaste orsakerna till pruritus, och allt eftersom nyligen har det varit en otrolig mängd nya allergiska reaktioner. De viktigaste är reaktioner på mat. Också många idag står inför allergier mot hårvårdsprodukter (schampo, balm, masker, stylingprodukter.) Och dekorativa kosmetika. Det följs vanligen av utslag, rodnad, klåda, ibland svullnad.

Allergier kan också uppstå vid byte av vanliga hårvårdsprodukter. Om återgången till den gamla lösningen inte löser problemet med allergi, bör du kontakta trichologen.

Lösningen på problemet är att hitta allergenet och naturligt eliminera det. Det görs bäst på kontoret hos en allergiker.

 • Allergi att måla

Det händer också ofta nog, särskilt om befälhavaren inte använde mycket högkvalitativ färg eller färg som innehåller ammoniak eller väteperoxid. Det finns bara en väg ut: du måste kontrollera vad mästaren målar för dig och väljer att måla icke-ammoniakfärger eller tonade schampon. Dessutom är det önskvärt att testa för allergiska reaktioner före förfarandet.

 • Pulverallergier

Tvättmedel, tygmjukgörare innehåller många olika kemiska komponenter. Vissa av dem kan orsaka hudirritation och följaktligen allergier och klåda.

Källan till många av de mest olika problemen med kroppen är nervös spänning, stress, depression, neuros. Hår och hårbotten sparar inte heller. Stress kan orsaka förändring av hårtyp och avvikelser i talgkörtlarna och blodkärlspasmer och problem med blodmikrocirkulationen. Mot denna bakgrund lider ämnesomsättningen kraftigt och hudirritation uppträder.

För att avlägsna denna irritation måste du först och främst eliminera stressiga situationer och lugna nerverna, dricka en sedativkurs (ordinerad av en neurolog under behandling) och massera hårbotten och livmoderhalsen.

 • undernäring

Överdriven konsumtion av sött, kryddigt, kaffe, rökt, burk och mer. Det är inte mycket användbara produkter och översvämmande dem oundvikligen påverkar huden: dermatit, eksem, akne, utslag. Dessa hud manifestationer följs alltid av klåda och stark kamning av hudutslag. Att hantera detta problem är ganska enkelt: tillfälligt eliminera "skadlig" mat, drick mer vanligt vatten, konsumera magert mat med en liten mängd kryddor. Klåda och utslag kommer snabbt att gå iväg!

 • Fel huvudbonad

Trånga och syntetiska huvudbonader orsakar ofta obehag på huvudet. Debatten förvärrar ytterligare situationen. Jag vill skrapa huvudet på en gång och så snabbt som möjligt. Det finns bara en väg ut - omedelbart byta huvudstycket till ett trevligare naturmaterial, och dessutom ska olika huvudbonader bäras vid en viss temperatur (hårvård på vintern) och försök att inte överhettas i hårbotten, utan att överkolla.

Utöver dessa huvudorsaker finns det också mindre. Dessa inkluderar:

 • störningar i blodcirkulationen;
 • gastrointestinala sjukdomar;
 • stillasittande livsstil;
 • frekvent användning av hårtork, pleyk. ;
 • överansträngning.

Det finns naturligtvis många anledningar och du kan måla var och en under en mycket lång tid. Om din anledning inte är en av huvudorsakerna, bör du titta med en specialist i de sällsynta. Men anledningen till att hårbotten är repad måste hittas, eftersom det kan vara ett symptom på en allvarlig sjukdom, och det blir problematiskt att gå till frisörens.

Varför kliar det huvudet om det inte finns några löss? De vanligaste orsakerna

Utseendet på en oacceptabel, smärtsam kli gör att man undrar varför huvudet kliar sig - det finns inga löss och deras hår har nyligen tvättats ordentligt. Orsaker till hudirritation kan vara både yttre och inre utfällningsfaktorer. Ofta är det omöjligt att identifiera dem själv, så du borde ta hjälp av smärtspecialiserade läkare - en tricholog, en hudläkare, en gastroenterolog, en endokrinolog. De kommer att genomföra en serie laboratorietester och förskriva farmakologiska medel för att eliminera den bakomliggande orsaken till den diagnostiserade patologin, såväl som att snabbt lindra symtomen.

Helst eliminera klåda i hårbotten är endast möjligt efter att ha fastställt orsaken till förekomsten.

Naturliga orsaker

Naturliga orsaker inkluderar användning av hygienprodukter som inte är lämpliga för vård av en viss person. Till exempel visas allvarlig klåda ibland efter användning av en ren handduk, tvättad med ett nytt märke av pulver. Hårbotten på detta sätt reagerar på de kemiska ingredienserna i dess komposition. Små barn eller personer som är predisponerade för allergiska reaktioner är särskilt känsliga för hushållskemikalier.

Shampoo, balm, hårmask

Detta är den vanligaste orsaken till kliande hårbotten. På hyllorna av butikerna finns det nästan varje dag nya märken av omsorgsfulla medel, och tv-reklam erbjuder att radikalt förbättra hårets tillstånd omedelbart efter en enda användning.

Tillverkare lägger till ingredienser i schampon och sköljmedel som kan prova en allergisk reaktion:

 • eteriska oljor;
 • växtextrakt
 • aromer;
 • konserveringsmedel;
 • stabilisatorer.

En person får inte ens misstänka att han är mycket känslig för neroli eterisk olja eller extrakt från maskrosrötter tills han har tvättat huvudet. Därför är det med utveckling av pruritus nödvändigt att återanvända bevisade säkra medel.

Många av det fina könet älskar att experimentera med sitt utseende. De använder aktivt alla typer av hårmaskor, recepten som finns på Internet. Ofta inkluderar de honung, gruel från färsklök, vitlökskrygg. Om en kvinnas hårbotten är känslig och tunn, bör man inte bli förvånad över utseendet av smärtsam klåda och ibland mikrotraumor.

Rekommendation: När du köper schampo eller balsam måste du vara uppmärksam på närvaron av natriumlaurylsulfat i dess sammansättning. Detta anjoniska ytaktiva ämnet kan irritera hårbotten.

En ny produkt för att tvätta hår eller färga hår kan prova en önskan att kamma huden.

Hårfärg

Även om inskriften "Utan ammoniak!" Finns på förpackningen med färg, garanterar detta inte sin säkerhet. Oavsett om en kvinna använder ett botemedel för att ge en ljus nyans eller radikal färgning, kan en allergi inträffa omedelbart efter appliceringen eller flera timmar senare. Huvudet börjar klia, rodnad och hudutslag förekommer på huden, efter ett par dagar faller små vågar på axlarna. Så agerade aggressiva kemikalier som finns i nästan alla märken av hårfärg.

För behandling av en allergisk reaktion kan läkaren ordinera droger: Loratadin, Cetirizine, Tavegil, Suprastin, Zodak. I vissa fall måste du använda salvor, krämer, schampon med antihistaminaktivitet.

Tips: Om du efter färgning uppstår allvarlig klåda ska du skölja håret med extrakt av kamomill, sträng, salvia, naglar. Förbered det, häll bara 3 msk. skedar av vegetabiliska råvaror 2 koppar kokande vatten och lämna i en timme.

Patologiska orsaker

Behovet att kamma hårbotten uppstår mot bakgrund av en brist i kroppen av biologiskt aktiva substanser - vitaminer och spårämnen:

 • tiamin, pyridoxin, riboflavin, cyanokobalamin, askorbinsyra och nikotinsyror, tokoferol;
 • magnesium, molybden, kalium, järn, fosfor, kalcium, mangan.

Ur deras närvaro i vävnaderna och blodet beror det på att alla system för mänsklig aktivitet fungerar aktivt. Försämring i allmän hälsa återspeglas omedelbart på hårbotten och håret. Den patologiska processen börjar med en kränkning av blodtillförseln till alla lager av epidermis. Bristen på mineralföreningar och vitaminer leder till en försvagning av hårsäckarna, störningar av metaboliska processer. Kursintaget av Selmevita, Complivit, Vitrum, Centrum, Supradina hjälper till att snabbt klara av klåda för en vuxen och ett barn.

Shampoo med antifungal aktivitet används för att eliminera klåda med seborré.

Patogena svampar

Olika typer av svampar som lever på människans hud är villkorligt patogena mikrofloror. Men under påverkan av interna eller externa provokationsfaktorer aktiveras de, börjar växa och föröka sig. Kliniska manifestationer av seborré är klåda, allvarlig torr eller oljig mjäll, och talgkörtlarna utsöndrar en överdriven mängd utsöndring. Hårets tillstånd försämras väsentligt: ​​de börjar falla ut, blir snabbt smutsiga, stratifiera på spetsarna. Skrapa hårbotten leder till bildandet av repor, sår, sprickor, som snabbt går ihop med sjukdomsframkallande bakterier:

Om du hittar smärtsam svullnad eller sår i hårbotten, ska du omedelbart kontakta en hudläkare. Hembehandling med folkrättsmedel kommer inte att medföra framgång som ett resultat av deras brist på antimykotisk aktivitet.

Rekommendation: Vid behandling av seborré, ökar användningen av schampon med anti-svamp ingredienser - ketokonazol, nizoral, friderm med tjära. Och vid diagnos av infektion föreskriver dermatologer antibakteriella externa och (eller) interna preparat.

Herbal infusioner kan intas för behandling av neurogen klåda och sköljas helt enkelt med sin hårbotten.

Neurologiska störningar

Om huvudet är repat, men det finns inga löss, borde du analysera ditt psyko-emotionella tillstånd. Ofta stressiga situationer eller långvariga depression leder nästan alltid till en önskan att kamma hårbotten. Nervös utmattning utlöser en kedja av negativa immun-, biokemiska och fysiologiska reaktioner. Dess resultat är produktionen av kroppen av biologiskt aktiva föreningar som irriterar nervfibrer. Vad händer nästa:

 • stora och små blodkärl dilaterar;
 • det är en stark svullnad;
 • Produktion av histamin, en aktivator av allergiska reaktioner, ökar.


Lusten att klia ökar på kvällen och på natten, påverkar aptiten negativt, stör sömnen. Om den patologiska processen diagnostiseras i början, kommer läkaren att ordinera lätta lugnande medel eller lugnande medel - Tenoten, Persen, Deprim, tinkturer av valerian, motherwort och Hypericum. Och med allvarlig depression måste du ta neuroleptika och (eller) lugnande medel.

Gastrisk patologi

Brist på vitaminer, makro- och mikronäringsämnen kan inträffa, inte bara när de inte matas in tillräckligt med mat. Många sjukdomar i mag-tarmkanalen åtföljs av nedsatt absorption av biologiskt aktiva substanser. Det vill säga de är i produkter, men kan inte delas eller smälta. Detta tillstånd utvecklas i följande patologier:

 • disackaridasbrist;
 • celiac sjukdom;
 • cystisk fibros
 • exudativ enteropati.

Även ofta diagnostiserad gastrit kan provocera ett brott mot absorption på grund av den frekventa utvecklingen av processer av förfall, jäsning, överdriven gasbildning. Magsår orsakas ofta av felaktig, obalanserad näring. Det kan också direkt bidra till utseende av klåda. Faktum är att patogena svampar i hårbotten växer snabbt och multipliceras när en person äter mycket bakning och godis. Ibland räcker det med att göra vissa justeringar av din kost så att viljan att kamma ditt huvud försvinner utan spår.

Varning: Hårbotten klåda är ett av symptomen på psoriasis eller ringorm. Dessa patologier fortskrider snabbt, så det är angeläget att konsultera en hudläkare.

Kliande huvud: orsakerna till klåda och behandling

Kliar här och där: kliar sig under håret till utmattning? Det är dags att tänka på hur man blir av med detta obehagliga och oestetiska problem. Låt oss sortera ut saker i ordning, och först och främst ta reda på, varför hårbotten kliar om sådana insekter som löss inte "löser" på den?

Huvud kliar är ett farligt symptom eller harmlöst

Hårbotten är mycket känslig och öm. Eventuella små yttre stimulanser åstadkommer mycket obehagliga känslor och gör att du borstar huvudet om och om igen.

Lägg inte problemet på bakbrännaren och hoppas att allt går av sig själv. Det är nödvändigt att snabbt identifiera orsakerna till att hårbotten är repad, för att eliminera den irriterande eller den negativt påverkande faktorn för att förhindra att andra symtom och farligare manifestationer uppträder som utvecklas till vissa sjukdomar.

Med en liten manifestation av klåda kan du försöka hantera det obehagliga fenomenet på egen hand. Men om försöken inte ledde till, och huvudet fortfarande kliar, och obehaget ger mycket obehag, bör du omedelbart söka kvalificerad hjälp. Idealiskt, anmäla dig till ett samråd med en hudläkare eller trichologist.

I 90 procent av fallen kan klåda botas hemma. Det viktigaste är att identifiera och eliminera stimulansen. Därefter sjunker klåda helt eller helt.

Orsaker till hårbotten klåda

Seborré, lava, allergi mot schampo, hormonavbrott, stress och en stark nervstamma, stillasittande livsstil, svamplempelser i epidermis - inte en komplett lista över orsakerna som orsakar viljan att starkt klia. Det finns många andra faktorer som framkallar kliande känslor på huvudet:

 • Mjäll. En av de vanligaste orsakerna till svåra huvud kliar. Även en liten mängd mjäll provar en outhärdlig önskan att kamma huden under håret. Det verkar som ett resultat av överträdelser i svettkörtens arbete och fettbildningsprocessen. Tänk inte att mjäll - ett ofarligt fenomen som inte kräver behandling. Mjölk är samma sjukdom som en rinnande näsa eller osteokondros, så behandlingen bör närmar sig mer än ansvarsfullt. I nästa artikel kommer vi att prata i detalj om hur man blir av med mjäll.
 • Seborré. Det uppstår som ett resultat av störningar i talgkörtlarna. Med sin reducerade aktivitet talar vi om torr seborré. Med ökad aktivitet - om fett, vilket provar en rik sebum. De vanligaste tecknen på seborré: alltför fet eller torr hårbotten, mjäll, hudskalning, akne.

Vad är seborré (video)

Vad är seborré i hårbotten? Vad orsakar denna hudsjukdom och hur man behandlar den? Svar på dessa och andra frågor i den informativa informationsfilen med en professionell läkare.

 • Kosmetiska allergier. För många människor börjar huvudet klia när man byter schampo, balsam eller andra hårvårdsprodukter. Huvudet började klia omedelbart efter förändringen av sådana medel? Det är nödvändigt att omedelbart sluta använda dem och återgå till de gamla beprövade vätskorna och kompositionerna. Ett alternativ är att prova en ny vårdprodukt som liknar kompositionen till den gamla och innehåller inte aggressiva komponenter (färgämnen, parfymer etc.).

Ersatt schampo, men vill ändå klia huvudet mot utmattning? Se din läkare och inte självmedicinera.

Mycket ofta uppstår allergi som ett resultat av att använda hårfärg. Som regel talar vi om ammoniakprodukter som innehåller väteperoxid. De är "culprits" av allergier och klåda. För att rädda dig mot obehagliga problem bör du välja ammoniakfria färger eller schampon.

 • Stress. Forskare har visat att hårbotten kliar inte bara som ett resultat av de fysiska effekterna av en irriterande. Stressiga situationer (psykiska störningar, stark känslomässig stress, psykiskt tryck etc.) kan vara en källa till ett obehagligt fenomen. Under stress producerar människokroppen för mycket adrenalin. Det härrör från människokroppen endast under stark fysisk aktivitet. Leder en person en stillasittande livsstil? Resultatet i ansiktet: adrenalin ackumuleras i blodet och leder till utseende av starka och obehagliga kliande känslor. I nästa artikel kommer vi att förklara hur man ska bli av med stress.
 • Torr hud Störningar i talgkörtlarna orsakar överdriven torrhet i håret och epidermis. Som ett resultat: håret är starkt elektrifierat, brutet och huden på huvudet börjar klia intensivt. I vissa situationer reagerar kroppen på ett liknande fenomen med riklig sekretion av talg. Samtidigt börjar en person att aktivt hantera hårets oljeinnehåll med torkmedel, ytterligare förvärra situationen och torka ut huden.

När hårbotten är torr, är det värt att köpa ett läkemedel för att fuktas. Din läkare kommer att berätta för exakt vilka schampon, krämer och balmer som hjälper dig att bli av med obehagliga känslor.

 • Zoster. En vanlig smittsam hudsjukdom som snabbt sprider sig från person till person eller från djur till person. Det har en svamp karaktär och är vanligast hos barn och ungdomar. Direkt kontakt med ett sjukt djur (katt, hund) eller en sjuk person leder till sjukdomen. Huvud manifestationen av laven är utseendet på den håriga delen av huvudet på röda fläckar, på fördelningsställena som håret sönder eller helt faller ut. Förutom de obehagliga känslorna ger versicolor mycket estetiskt besvär, eftersom lesionerna har ett oattraktivt utseende.
 • Muskelbelastning. Kan vara synder för kliande hårbotten. Överträdelser av blodcirkulationen i nacke, axlar och rygg leder till stagnation och därmed provocera kliande känslor i detta område (inklusive på huvudet).

I svåra situationer provar klåda intensiv håravfall. I det här fallet, utan hjälp av en läkare kan bara inte. Det är han som kommer att kunna ordinera intensivt fungerande droger, vilket gör det möjligt att lindra muskelspänning, slappna av fibrerna och neutralisera obehagliga känslor.

Drogbehandling av hårbotten kliar

Som redan nämnts förekommer lusten att skrapa huvudet i de flesta fall inte som ett självständigt fenomen, utan som en manifestation av en viss sjukdom eller avvikelse i kroppens arbete. För att snabbt och permanent glömma problemet är det nödvändigt att bestämma grundorsaken. Detta kan göras av en hudläkare eller trichologist efter en omfattande undersökning. Han kommer att ordinera adekvat terapi som hjälper till i varje enskilt fall.

Så, med seborré, kommer patienten sannolikt att rekommenderas:

 • special diet (expansionen av kosten med frukt och grönsaker rik på vitaminer, fisk, magert kött, etc.);
 • minimera stress (läs artikeln om stressprevention);
 • iakttagande av dagregimen (utan att det påverkar natten sömn)
 • normalisering av hormonell bakgrund (i vissa fall kan problem med hormoner provocera seborrheisk dermatit).

Överdriven hårbotten hjälper till att fuktar speciella superfuktande hygienprodukter, som bland annat har en mjukgörande effekt och förbättrar blodmikrocirkulationen. Lika viktigt är användningen av en tillräcklig mängd rent dricksvatten för att förhindra uttorkning och torkning av huden.

Vid vitaminbrist föreskrivs patienten flera kurser av farmaceutiska vitaminkomplex med ett brett spektrum av åtgärder.

När svampskador i hårbotten är effektiv användning av droger som "Clotrimazole" eller "Griseofulvin". För shampooing kommer ketokonazol medicinsk shampoo eller andra schampon med ett ämne som selensulfid att passa. Om du inte kan se en läkare, då hemma kan du använda antifungala läkemedel som innehåller: pyroktonolamin, zinkpyrition. Medel i denna komposition kan köpas på de flesta apotek.

Vad rekommenderar traditionell medicin

Är det huvudet kliande? Kom till undsättning:

 • Massage - en trogen assistent i kampen mot lusten att klia på huvudet. Massage kommer att förbättra blodcirkulationen och hjälpa till att lindra ett obehagligt symptom snabbt och smärtfritt.
 • Dekoktioner av örter. Inte dåligt bevisat i kampen mot det obehagliga fenomenet. Ekbark, kamille, nässla säljs i närmaste apotek och kostar ett öre. Används som sköljning efter shampooing. Förresten, glöm inte reglerna om shampooing.
 • Lökjuice och vitlök. De syror och svavel som finns i dem bidrar till att glömma hudens hud, mjäll och kliande känslor på huvudet. Hur man använder Färsk vitlökjuice eller lökjuice blandad med citronsaft (i ett förhållande 1: 1) och tillsätt lite olja. Det perfekta alternativet är olivolja. Den erhållna blandningen appliceras på fuktigt hår och hårbotten i 30 minuter. Därefter tvättas det av med varmt vatten. Eventuellt kan du lägga till några droppar citronsaft eller vatten? en tesked citronsyra.
 • Apple Mask Ger dig möjlighet att snabbt och effektivt eliminera klåda. För att göra detta grundas ett medelstort äpple på en rivare och appliceras på håret och hårbotten. Efter det ska huvudet vikas med en varm handduk i 30 minuter. Tvätta av blandningen med varmt vatten med en liten mängd schampo. För att uppnå bästa effekten bör proceduren utföras minst två gånger i veckan.
 • Skinka lök. Ett glas lökskal placeras i en kastrull och 1 liter kokande vatten hälls. Den resulterande blandningen simmas på låg värme i 1 timme. Avkoket används för att lindra klåda som en balsam efter schampon. För att uppnå störst effekt utförs proceduren 2-3 gånger i veckan.

Skydda förebyggande av kliar

Vilken sjukdom som helst är lättare att förebygga än att bota - sanningen bevisad genom åren. Att aldrig möta ett så obehagligt symtom som huvudthesi, det är nog att följa de grundläggande rekommendationerna:

 • Använd högkvalitativa schampo, balm och lotioner som inte innehåller skadliga allergiframkallande komponenter för att tvätta håret.
 • använd personliga styling enheter (kam, barrettes, curling järn, stylers, etc.);
 • när du besöker frisörer och salonger för att styra bearbetningsverktyget;
 • leda en aktiv livsstil, äta rätt och ge upp dåliga vanor
 • inte självmedicinera.

Allt om mjäll och seborré (video)

Tio minuter med Elena Malysheva, varefter du kommer att veta allt om orsakerna till mjäll och effektiva metoder för att hantera det med hjälp av moderna mediciner och folkmedicin.

Varför huvudet kliar - orsakerna till vad man ska göra med kliande hårbotten

Varför huvudet kan klia mycket - låt oss titta på huvudorsakerna till kliande hårbotten och berätta vad du ska göra, hur du lindrar eller lindrar klåda.

Varför huvudet kliar - de främsta orsakerna till kliande hårbotten

Den mest uppenbara orsaken till klåda i huvudet, som orenhet, kan du inte nämna - Jag tror att alla läsare på min sida bryr sig om kroppens och hårets renhet och hygien. Det är inte konstigt, men en sådan lätt fixerbar orsak upptar en av de ledande platserna i förekomsten av en klåda.

pediculosis

Om en känsla av omrörning i håret uppträder tillsammans med kliarna är det troligtvis lösen som är orsaken till klåda. Kontrollera att det är enkelt, fråga bara någon att noggrant undersöka huvudet, om möjligt genom ett förstoringsglas.

Pedikulos överförs på platser med stora koncentrationer av människor, i nära kollektivtrafik eller genom direktkontakt med smittade saker (kudde, kam, hatt, etc.).

Klåda uppstår när en vuxen biter genom huden och utsöndrar en irriterande hemlighet.

Om lössen inte avlägsnas i tid, kammade patienten såren på huvudet, vilket kan fester, och det blir mycket svårare att behandla dem. Dessutom kan det finnas feber, klåda i ögonen, förlust av ögonfransar.

Apotek ger ett brett sortiment av läkemedel för att bekämpa sådana insekter. Olika shampo, spray, salvor eliminerar effektivt både vuxna och ägg. Om problemet inte märktes omedelbart bör du byta kudden och bearbeta saker i kontakt med hårbotten.

Torr hårbotten

Ibland börjar torr hårbotten att utsöndra mycket sebaceous sekretion och det är felaktigt för fet hud. I detta fall intensifierar klåda under och omedelbart efter att ha tvättat håret.

Skadad hud i kontakt med vatten och kosmetika är irriterad och kliar mer intensivt. Att fixa denna situation är enkel - du behöver använda speciella fuktgivande masker och schampon, med tiden kommer hudens tillstånd att återgå till normalt.

Olika förfaranden för färgning, tändning, uppbyggnad, perming och användning av lock och hårtorkar torkas i hårbotten. Det är bättre att eliminera sådana negativa effekter på håret eller oftare använda fuktgivande masker.

Stress, undernäring

Hår kliar också vid nervstopp och brist på vitaminer. I det här fallet kommer klåda att öka på kvällen och på natten.

Om stressiga situationer har hänt ofta på senare tid är det värt att minska belastningen och introducera mat som är rik på kalcium, vitaminerna A, E, B2, B3, B6, B12 i din kost, till exempel mejeriprodukter, fisk, färska grönsaker och frukter.

Örtteorter med mint, morwort, valerian, hopp har också en fördelaktig effekt. I svåra fall används lugnande medel och salvor för att lindra klåda symptom.

allergi

Mycket ofta kan en allergi orsaka klåda på huvudet. Om en ny kosmetika har applicerats före symptomets början är det värt att begränsa användningen.

Felaktigt utvalt schampo, hårmask, och ibland de komponenter som utgör diskmedel för tvätt av kläder och sängkläder, kan leda till allergier. I det här fallet är det tillräckligt att identifiera allergenet och inte längre använda det.

Om du är allergisk mot hushållskemikalier, kan du ofta använda schampo, antiallergiska pulver och produkter utan kemiska tillsatser.

Allergier kan också förekomma på färgämnen. Därför bör du alltid utföra ett känslighetsprov före användning. Du kan använda lätta produkter (tonics, non-ammoniakfärger) eller överge dem.

Avlägsna svampen

Ibland kan svampinfektioner eller psoriasis orsaka klåda i hårig hud. De överförs snabbt genom kontakt från en smittad person eller ett djur.

I sådana fall är klåda åtföljt av håravfall, rodnad i huden, sår på huden under håret.

I de tidiga stadierna hjälper läkemedelsschampon att hantera svampen, men det är bäst att genomgå diagnos och omfattande behandling med en läkare.

seborré

Seborrheisk dermatit är också ganska ofta orsaken till obehagliga kliande känslor i håret. Sebaceous körtlar sämre funktion eller en förändring i sammansättningen av deras sekret leder till täppning och förtjockning av det övre lagret av huden. Samtidigt multipliceras patogena mikroorganismer på ytan.

Ofta är denna sjukdom ärvd eller är resultatet av kränkningar i de inre organens arbete, åtföljt av rodnad av huden.

Seborré är torr och oljig.

Med torr seborré är huden mycket fläckig, medan kammade det är lätt att märka fin vit mjäll. Hår med spröda, tråkiga, ofta splittrade ändar. Dessutom har torr seborré en mycket uttalad klåda.

Oljig seborré kan inte orsaka klåda, men håret ser fettigt ut, smutsigt, faller kraftigt ut. Hårbotten är blank, oljig, med öppna förstorade porer. Mjölkflingor klibbar ihop för att bilda brungula klumpar.

Omfattande behandling av seborrheisk dermatit omfattar medicinska schampon, masker, oljor, specialdieter, immunmodulatorer och droger. Med tiden blir inte botad seborré till alopeci (svår håravfall). Att återvända håret i sådana områden kan inte vara.

psoriasis

Ofta förväxlas manifestationerna av oljig seboré med psoriasis i hårbotten, med den kroniska återkommande dermatologiska sjukdomen accelereras bildandet av ny hud, liksom de döda av de tidigare skikten av epidermis.

Kroppen klarar inte problemet med överdriven spridning av epidermala celler, börjar kronisk inflammation i huden, manifesterad i utseendet på många röda fläckar av olika diametrar, täckta med vita eller gulaktiga skalor, som liknar mjäll större storlek, klåda.

diabetes

I diabetes störs ämnesomsättningen, särskilt fettmetabolismen, giftiga ämnen ackumuleras i kroppen och immunsystemet försämras.

Som ett resultat, förlorar huden sin elasticitet, blir grov, börjar skola av sig, utvecklar svampsjukdomar. Förutom klåda i hårbotten, hudskador, pigmentfläckar förekommer, hår blir tunnare, benäget för förlust och neglens tillstånd försämras.

Störning av ämnesomsättningen, som påverkar hårbotten, återfinns också i hypotyroidism, klimakteriet, leversjukdomen etc.

Det är nödvändigt att behandla en sådan klåda på ett komplicerat sätt. För lokal åtgärd är det lämpligt att tvätta med örter avkok (kamomill, succession, salvia samt kylning, lugnande och antimikrobiella salvor, schampon, spray).

insult

Huvud kliar kan uppstå som följd av stroke och de sjukdomar som orsakar det: allvarlig huvudskada, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck etc.

Orsaken till pruritus är ett brott mot blodcirkulationen i områden i hjärnan som signalerar dessa obehagliga känslor.

En huvudmassage kan hjälpa till i detta fall. Mjuk massering av huden kommer att säkerställa flödet av blod och syre till de skadade områdena, samt lindra huvudvärk, som ofta uppträder efter stroke.

graviditet

Under graviditeten och efter det förändras metaboliska processer och hormoner, känsligheten för olika substanser förvärras. På grund av plötsliga humörsvängningar, svettning, mottaglighet för allergener kan det vara en önskan att klia på huvudet.

Ibland kan en specifik sjukdom, såsom dermatos, orsaka klåda. Dess främsta manifestationer är rodnad och utseendet på vita bubblor.

Om det finns en störning i levern, det finns en känsla av klåda över hela kroppen, sådana sjukdomar kan leda till komplikationer i graviditeten, så du borde inte fördröja läkarbesöket.

För att lindra de obehagliga symtomen på kliande hårbotten kan bad med björk eller kamille avkok, speciella schampon och balm för att minska klåda.

Och nu ska vi prata hur man blir av med kliande hårbotten med hjälp av folkmekanismer hemma...

Scalping huvud - vad man ska göra, folk behandling av kliande hårbotten

 • vinäger

Späds i varmt vatten i ett förhållande av 1: 8 och gnids sedan i huden, tvättas med varmt vatten efter 5-10 minuter. Äppelcider vinäger förutom att eliminera kliar kommer också att stärka håret. En sådan lösning kan användas som sköljning.

4-5 droppar essentiell olja av tea tree lägg till ett glas vatten. Den resulterande kompositionen lämnar i hårbotten i 15-20 minuter.

Apple, krossad på en rivare, gnidde in i huden och håret. Lämna på i 30-40 minuter, för bättre resultat, linda i cellofan och en handduk. Du kan upprepa 2-3 gånger i veckan.

Citronsaft späds med vatten i proportionerna 1: 7. Denna sköljning tar bort mjäll, stärker håret och främjar deras tillväxt.

Vatten från havregryn blandas med några droppar rosmarin eller lavendeloljor. Blandningen ska lämnas i hårbotten i 30-40 minuter. Förutom klåda bekämpar havremjöl effektivt håravfall.

 • Lök eller vitlökjuice

Färsk juice av lök eller vitlök blandat med citron i lika stora proportioner, tillsätt några matskedar olja. Den resulterande massan gnuggar i hårbotten och lämnar i en halvtimme.

Förutom användbar hårfärg har lökskalningsavkoket antipruritiska egenskaper. Sköljning av håret med avkok av lökskal gör det mjukare och mer glänsande.

Huvudbitar

Kliar huvud på grund av smutsigt hår, om en person har mjäll, men det finns allvarliga skäl, till exempel psoriasis, klåda, som en följd av stroke och andra.

Det måste sorteras ut, eftersom seboré och psoriasis förekommer av olika skäl. Patienten behöver konsultera en tricholog.

Huvudskäl

Varje man vet vilken typ av hår han har och hur ofta de behöver tvättas. Om detta inte är klart i tid framstår en känsla av huvudbuk i hårbotten, jag vill klia.

Det är nog att tvätta grundligt och bättre 2 gånger och obehaget kommer att gå iväg. Tyvärr respekterar inte alla personlig hygien, och därför känns klåda.

Lice infestation

Om en person känner kliande och det finns rörelse på huvudet, är det troligt att det här är lusinfestation, vetenskapligt, pedikulos. Ofta ber de en familjemedlem att se i håret, är det några nits, lössen går genom osynliga? När du tittar på ett förstoringsglas är användbart.

Barn smittas oftast med pedikulär i dagis eller i skolan, pionjärläger. Vuxna från sina barn eller i transport, när de utnyttjade en kam, en smittad person, försökte på någon annans hatt eller sov någonstans i tåget, borta.

Vuxna löss gräver i hårbotten, markerar hemligheten som irriterar henne och personen känner obehag. Lössen ska avlägsnas i tid, tills patienten kammade huvudet och dessa sår började fester.

Förutom klåda på huvudet kan patienten känna klåda, skrapa ögonen och senare till och med börja falla i ögonfransar. Löss kan lägga nits på dem. Föräldrarna är skyldiga att ta reda på orsakerna till klåda och behandling - behandling av barnet, en vuxenskriven tricholog.

Den mest effektiva i kampen mot löss är salvor eller speciella sprayer. Shampoo kan användas profylaktiskt. Om det finns många löss, skäras personen, näten från håret väljs så att en viss person inte av misstag överlever och inte smittar en person med pedikulos igen.

 1. Det är nödvändigt att konsultera en läkare;
 2. Kasta en kudde, köp en annan;
 3. Sänglinne och en filt att tvätta;
 4. Alla slitna föremål från patienten måste kastas i tvätten;
 5. Stryk dem sedan med ånga.

Torr hud

Om ett barn, en kvinna, en man har en torr hårbotten, betyder det att det är lite fett där. Hår spröd, fluffig, snabbt elektrifierad.

Några medelålders människor förstår inte att de har torrt hår och fortsätter att använda samma schampo som i ungdomar: för blandad hårtyp och till och med fet. Det torkar håret med huden ännu mer.

Huvudets epidermis påverkas - läkaren kommer att ta reda på orsakerna till kliande hud. Om en frisör, en hudläkare säger, kommer personen att köpa ett lämpligt fuktgivande schampo + balsam. En person kommer att börja göra speciella masker, använda krämer, fuktgivande hår.

Torr hårbotten med klåda uppstår av en annan anledning. Till exempel får kroppen inte viktiga vitaminer från mat, med mikroelement eller inte alla omättade fettsyror in i den.

Stressiga situationer, obalanserad näring

Om en person föll ut med en anställd på jobbet under dagen, upplevde han stress hemma - en ohälsosam kost, på kvällen och på natten kan huvudet klia sig. Så det beror på bristen på kalcium och sådana vitaminer:

Det är nödvändigt att äta mer mat:

Det är viktigt att ta reda på varför kliande. För att lugna nervsystemet är det bäst att göra ett avkok: mint + valerian + humle + motherwort. Om nerverna är mycket lös, kommer läkaren att ordinera mediciner, salvor. Drick det 2-3 gånger om dagen och det hjälper till att minska klåda.

Allergisk reaktion

Ett nytt schampo som köps av en familjemedlem kan balsam inte vara lämplig. Vissa kvinnor har kliande hårbotten på grund av allergier, som uppstod efter färgning av hår.

Om klåset har uppstått under en lång tid och stör sig, går personen till läkare-trikologen. Han kommer att testa för att allergi och ordinera behandling, skriva ut recept.

I hårfärgen finns ofta ammoniak med peroxid. Kvinnor har allergier mot dem. Efter färgning tvättas håret med ett lämpligt schampo med balsam. Det kommer att tvätta bort rester av irriterande ämnen och minska risken för obehag.

Konsumenterna är allergiska mot tvättmedel, sköljmedel läggs till vatten vid tvättning av sängkläder. Det provar också klåda.

Infektion med svamp, berövar

Om ett barn eller en vuxen nyligen har spelat med en hund, katt, annat husdjur, då kan han bli smittad med en svamp eller bli berövad. Denna sjukdom överförs från person till person. Det är bra om någon är sjuk och den andra vet om den, berör inte den, annars är infektion möjligt.

Det drabbade området börjar skada, när man kamar en plats med en svamp, blir de röda, sår uppstår som fester och håret faller ut.

Med tidig upptäckt kan du köpa ett speciellt schampo på apoteket och klara av svampen. I avancerade fall hjälper inte schampoen, du behöver en salva, spray, andra mediciner.

Om mjäll

Det verkar för många att mjäll inte är en allvarlig sjukdom, men om den inte behandlas, utvecklas den till seborréisk eksem. Behandlingen är ordinerad av en trichologist. Det innefattar användning av terapeutisk schampo, masker, salvor, andra mediciner och en speciell diet.

Om seborrhea

Ofta är seborré arv av en far och en mamma. Seborré är en svamppatogen sjukdom och indikerar en störning i de inre organen. Hårbotten blir röd och kliar.

Det finns två typer av det:

Med en fet person kan du inte känna en obsessiv klåda, men håret blir snabbt tjockt, ser orörligt ut och faller ut. Om du tittar på huden glimmar den från överflödigt fett utsöndrat från breda porer.

I denna form limes skalande mjäll ihop och klumpar av brungul färg erhålls.

Om seborré är torr, huvudet ständigt kliar, flår huden bort. Mjölk är liten och vit. Håret är för torrt, det går lätt och har splittrade ändar.

Många människor lider av huvudets dermatit. Att bota honom, rekommenderar läkare att göra speciella masker, smörja huden med oljor. Du måste följa en diet och få immunmodulatorer.

Om ingenting görs, börjar hårbotten klia, håret fortsätter att falla kraftigt - det här är alopeci. Tyvärr kommer inte håret att växa på dessa ställen.

Om psoriasis

Även experter vid diagnos förvirrar ibland psoriasis med fet seborré. Med sjukdomen dör det övre lagret av epidermis snabbt och i dessa områden florar huden bort. Hudceller växer, drabbade områden börjar rädda, kliande.

Röda fläckar med fläckig hud verkar inte bara på huvudet utan genom hela kroppen. Dessa fläckar kommer att vara av olika storlekar, men när klåda alla samtidigt, blir patienten nervös och förutom direkt behandling måste den lugnas. Det kan vara både örter och läkemedel som föreskrivs av en läkare.

Skälet till klåda i hårbotten blir tydligt. Patienten ska börja behandlingen.

På fläckarna utspridda i hela kroppen kommer det att finnas skalor av storleken av mjäll, bara större och av en vit, gulaktig nyans. Spots är små, medelstora, stora, och då är personen särskilt svår. En effektiv botemedel mot psoriasis har ännu inte uppfunnits. Lokalt applicerade salvor, krämer, sprayer ger lättnad, men behandlingen kräver konstant.

Om diabetes

Detta är en metabolisk störning i kroppen, särskilt fett. Toxiner ackumuleras, immuniteten blir svagare och en person, förutom diabetes, är benägen för katarralsjukdomar, vilket undergräver hälsan.

En av tecknen på diabetes är torr hårbotten. Det skäller av, grovt för beröring, en svamp visas på den. Patienten känner att han, förutom kliar, är skadad.

De blir tunna och faller ut mer än vanligt hår. Patienten uppmärksammar naglarna och märker att de är sköra. Pigmentfläckar uppträder plötsligt i ansiktet.

Om klimakteriet med hypothyroidism, leversjukdom

När kroppens ämnesomsättning störs på grund av klimakteriet, leversjukdom, hypotyreoidism, känner patienten obehag och hårbotten börjar klia. Behandling kräver omfattande. Efter tvätt, lämplig för hårtypen med schampo, skölj huvudet med örter.

Om en sådan allergi uppträder, förutom växtbaserade infusioner, ordineras salvor som dödar bakterierna och samtidigt har en lugnande effekt på irriterad hud.

Patienter att minska obehag, om kliande hårbotten utan mjäll, använd speciella schampon, med sprayer, salvor.

Manifestationer av stroke och andra sjukdomar

Om en person har stroke - en stroke, till exempel på grund av huvudskada, högt blodtryck eller hjärtproblem, uppstår klåda på grund av nedsatt hjärncirkulation. Det är därför huvudet kliar. Enkela patienter förstår inte, men för läkare är det uppenbart att allvarlig klåda är en följd av en allvarlig sjukdom.

Läkaren förklarar oftast massering av huvudet. Efter en stroke känns patienten ofta med huvudvärk. Obehagligt vid bränning känns.

Massera huvudet, öka blodflödet till det och den skadade delen av hjärnan, med blod får mer syre. Det blir lättare för patienterna - huvudet gör ont mindre.

Obehag under graviditeten

När en kvinna blir gravid, sker en stark hormonell justering i hennes kropp. Damen blir känsligare för olika dofter, ämnen.

En gravid kvinna bör samråda med sin läkare och dricka lugnande växtbaserade infusioner. Lätt, omättat, för att inte oavsiktligt skada barnet.

Stress, allergier och neuroser påverkas negativt på grund av vilket huvudet kan klia. När nerverna lugnar sig, blir kvinnan lättad.

Videon täcker 8 huvudorsaker till att en persons huvud kan klia:Nästa Artikel
Spiral curling irons