Typer av alopeci och de första tecken på skallighet


Alopeci är en patologi som kännetecknas av partiell eller fullständig hårförlust, förekommer på huvudet, men det kan påverka håret på kroppen.

Oftast står detta problem inför män som har nått en viss ålder, men det har inte gått igenom kvinnor för att attackera.

Alopeci minskar kvaliteten på en persons liv, påverkar hans / hennes psyko-emotionella tillstånd negativt.

Du kommer att lära dig om orsakerna och typerna av denna sjukdom i vår artikel!

Typer av alopeci

Patologisk håravfall är av flera slag, och deras klassificering beror direkt på orsakerna till patologin och platsen för sjukdomsuppkomsten.

Det finns många typer av alopeci, de kan alla delas in i två typer.

cicatrical

Cicatricial alopecia. Orsaken till förekomsten är utseendet på en atrofisk inflammatorisk process av ärrbildning på huvudets hud. Inflammation orsakas oftast av infektionssjukdomar:

Cicatricial typ av alopeci kan också orsakas av:

 • frostbit eller bränn hud av vilken typ som helst;
 • genetiska faktorer;
 • långvarig användning av steroider.

Hårförlust är inte ärr typ. Denna patologi står för 95% av fallen av alopeci.

Ej cicatricial typ

Hårförlust är inte ärr typ är av flera typer:

Androgen alopeci

Fler och mer nyligen påverkar androgena typen av alopeci unga män. Orsakerna till män är det höga innehållet av androgena (manliga) hormoner, oftast är sjukdomen ärftlig. Hos kvinnor kan håravfall orsakas av en ökning av östrogenhalten.

Ofta går androgen alopeci hand i hand med oljig seborré. Seborrheal alopecia förekommer i en fjärdedel av seborré. Sjukdomen uppstår under puberteten, och vid 25 års ålder blir den mest uttalade.

diffundera

Diffus alopeci kännetecknas av en snabb, jämnt förekommande process av håravfall.

Det uppstår vanligtvis på grund av hormonell störning som förekommer under puberteten, hos gravida kvinnor, under amning eller klimakteriet. Hos gravida kvinnor och ungdomar anses denna form av skallighet inte vara en patologi och efter det att hormonbalansen återgår till normal kommer den att passera. Hårdhetens svårighetsgrad beror på påverkan av olika externa utfällningsfaktorer.

Diffus alopeci är:

 • Anagen - förlustprocessen sker under hårväxt
 • telogen - håravfall uppstår när folliklarna ligger i vila.


De provokerande faktorerna av diffus alopeci är:

 • påkänning;
 • droganvändning;
 • användning av ett antal preventivmedel och droger;
 • misslyckande och oregelbunden menstruation
 • latent järnbristanemi.

alopeci

Alopecia areata är en annan patologi som orsakar håravfall.

Denna typ av sjukdom kallas också fokal, det står för 5% av fallen av alopeci. Orsakerna till denna sjukdom är inte kända.

Sjukdomsförloppet är som följer:

 1. det progressiva steget (varar i genomsnitt från 4 månader till ett halvt år) kännetecknas av aktiv håravfall samt sammanslagningen av de patologiska foci som har uppstått;
 2. Den stationära scenen kännetecknas av en gradvis upphörande av håravfall.
 3. det regressiva skedet under vilket återhämtningen sker och håret börjar växa igen.

ojämn

Fokal alopeci är av tre typer:

 1. marginala skalliga fläckar uppstår från baksidan av huvudet och på templen;
 2. exponera, där stora skaliga områden bildas med bevarande av enskilda hårsträngar;
 3. hårklipp - håret blir skört och förlorar mer än en centimeter i längd.

I dessa fall behandlas sjukdomen ganska framgångsrikt.

Men det finns också maligna former av sjukdomen:

 • subtotal form, kännetecknad av en långsam och progressiv kurs av sjukdomen, som påverkar inte bara håret på huvudet utan också ögonbrynen med ögonfransar;
 • total form, som kännetecknas av utbredd skallighet, som uppträder i genomsnitt i tre månader;
 • universell - absolut balding av hela kroppen.

Alla dessa tre former av patologi är svåra att behandla.

Tecken på håravfall

När alopeci av cicatricial typ inträffar, är ett karakteristiskt drag förekomsten av en allvarlig kränkning av hårsäcken. Ärr visas på de drabbade områdena, vilket leder till partiell skaldethet.

Graden av skallighet i det starkare könet klassificeras vanligtvis enligt den så kallade Hamilton-Norwood-skalan, som har 7 grader.

 • Grad 1 - kännetecknas av frånvaro av skift av hårets främre linje.
 • Grad 2 präglas av utseendet på små trekantiga skalliga fläckar på pannan och nära templen. Håret här är antingen mycket gles eller frånvarande.
 • Grad 3 kännetecknas av utseendet på mer uttalade skalliga fläckar, utvidgningen av deras område och skiftningen av hårlinjen i mitten av pannan. I vissa fall framträder utspolning av parietalloben, med bala fläckar på den främre delen är mindre uttalade.
 • 4 grad av skallighet uppträder när en skallig plats visas på en temechke med en rund form, täckt med en fluff eller helt naken. Växlar tillbaka pannans linje och utökar skalliga fläckar på templen.
 • 5 grad av skallighet uppträder när hårlinjen mellan de befintliga skalliga fläckarna och kronan är inskränkt och blir sällsynt.
 • 6 grader präglas av nästan fullständig radering av hårgränserna mellan templen och kronan. Det finns en intensiv hårförlust.
 • 7 grader präglas av utseendet på ett hästskoformat hår och nästan fullständigt skallighet, håret fortsätter att falla ytterligare.

När androgen alopeci karakteriseras av en gradvis gallring och försvagning av håret, och sedan deras fullständiga förlust. Först är det helt obemärkt. Alopeci av androgentyp fortskrider gradvis.

Med seborrheisk alopeci ser håret mycket oljigt ut, limt ihop i separata strängar. På huden förekommer karaktäristiska gula skalor, vilket är ganska kliande. Processen av håravfall börjar obemärkt, de är gallrande, gallrande och ersatt av en nedåt. Med tiden börjar den patologiska processen av skallighet växa och skallighet uppträder.

Diffus skallhet kännetecknas av jämn och snabb håravfall. Komplett skallighet är fortfarande ganska sällsynt.

Med denna form av alopeci har patienten rund foci, håret på kanten av det kan enkelt och smärtfritt dras ut. Hårbalsam kan växa, slå samman för att slutföra skallighet. Processen börjar utvecklas på baksidan av huvudet, och sjukdomsfokusen är av mindre storlek och det allmänna tillståndet hos huden förändras inte.

Håret i rotzonen är missfärgat och har i slutet en vit förtjockning, formad som ett stifthuvud. Detta symptom kallas "hår i form av utropstecken". När detta symptom är frånvarande kan vi prata om övergången av sjukdomen till den stationära fasen. Hårtillväxten är helt återställd efter några veckor. De förvärvar det vanliga pigmentet, och över tiden förbättras kvaliteten på deras struktur.

Första symptomen på sjukdomen

I de tidiga stadierna av sjukdomen är alopeci svår att märka. Dess symptom manifesterar sig på olika sätt. Detta beror huvudsakligen på det problem som orsakade patologins utseende. Hårt förlust kan vara gradvis eller plötslig. Därför bör även små förändringar i hårets tillstånd varna:

 • Ökad mängd hår som faller ut vid kamning.
 • Tunt, tråkigt hår.
 • Små skalliga fläckar på hårbotten eller på kroppen.
 • Håret kan utdragas enkelt och smärtfritt.
 • Skarp försvagning av hår.

I händelse av ovanstående symtom borde du definitivt se en specialist, för om du inte behandlar alopeci, kan en mild form av sjukdomen släppa ut i en svårare och i särskilt avancerade fall kan sjukdomen bli en total form.

Användbar video

Titta på videon om typerna av alopeci och orsakerna till utseendet:

Orsaker och tecken på skallighet hos män. Vi möter alopeci väpnade

Manlig baldhet är ett vanligt problem. Och håret faller inte bara hos äldre. Ofta förekommer de första tecknen på skallighet redan i sin ungdom. Män behandlar deras utseende mindre vördnadsfullt än det rättvisa könet, men skallighet kan orsaka allvarlig stress och lägre självkänsla. De flesta män reagerar extremt känslomässigt till de första tecknen på skallighet. Men få vet att denna process kan avbrytas och till och med vändas.

Manlig baldhet: ett problem eller en given?

Manlig baldhet är så vanligt att många anser att det är oundvikligt. Vid 40-50 års ålder står ungefär 40% av männen i viss utsträckning för denna olägenhet [1]. I allmänhet är 66% av männen bekanta med alopecia firsthand - det här är det vetenskapliga namnet för skallighet.

I sig bär alopeci ingen risk för liv och hälsa. Men håravfall hos män påverkar deras sinnesstämning väsentligt. Forskare från Norfolk University (USA) genomförde en undersökning av 145 personer i olika åldrar med diagnosen "alopeci" och fann att håravfall väsentligt förändrade sina liv. 69% erkände att hårförlusten gjorde att de blev äldre, 78% sa att det hade en dålig effekt på självkänsla. 66% försökte ändra frisyren för att dölja den skalliga fläcken, 45% köpte klädselar och peruker, många försökte gömma den skalliga fläcken under hattar och mössor. Hälften av respondenterna tvivlade på sin attraktionskraft, 34% fick sig att känna sig avundsjuk på personer med tjockt hår [2]. Denna undersökning visar tydligt hur skadligt manligt självförtroende kan bli baldhet. Det kan till och med gå till neuros eller depression.

De flesta män fortsätter emellertid att behandla balding som ett slags förbannelse av manliga släktet, mot vilket något sätt är maktlös. Detta är dock inte fallet. I arsenalen för modern medicin och farmakologi finns verktyg som kan förebygga och sakta ner baldingsprocessen. Och kirurgiska metoder, såsom hårtransplantation, kan hjälpa till även de som har förlorat hår under mycket lång tid.

Orsaker och typer av skallighet

En enda orsak till skallighet hos män existerar inte. Många olika tillstånd och patologier, liksom deras kombinationer, leder till håravfall.

 • Genetisk predisposition. Om din far, farfar och farfar började förlora hår i en relativt ung ålder, bör du förbereda dig för detsamma. Baldinggenen kan vara ärvd från både fadern och moderen (och i större utsträckning).
 • Stress. Stressresponsen inkluderar en spasm av blodkärl, inklusive de som närmar hårsäckarna. Hårberoende hår dör och faller ut och tillväxten av överlevande hår saktar ner. Det är viktigt att komma ihåg att i det här fallet börjar håret inte falla under en stressig situation, utan några veckor eller månader senare, och de faller mer eller mindre jämnt över hela huvudet. Denna typ av skallighet kallas diffus alopeci.
 • Hormonal obalans. Hårpärlor är känsliga för manliga könshormoner. Och inte alla, men bara de som ligger i parietala och frontala områdena. Överskott av dehydrotestosteron orsakar ofta hårsäckar till atrofi och hår faller ut. Skaldhet orsakad av överflöd av vissa hormoner kallas androgen alopeci.
 • Obalanserad näring. Brist på sådana mineraler och vitaminer som A, B2, B5, B12, C, E, järn, kalium, kalcium, fosfor, jod, zink och koppar kan leda till håravfall och diffus alopeci.
 • Metaboliska störningar. Problem med metaboliska processer har också en dålig effekt på hårfollikelns tillstånd.
 • Kroniska sjukdomar - psoriasis, systemisk lupus erythematosus och många andra sjukdomar leder till håravfall. Detta tillstånd karaktäriseras av fokal alopeci - håret faller ut på små områden spridda över huvudet.
 • Infektionssjukdomar. De orsakar allmänt förgiftning, och håravfall är en av dess konsekvenser.
 • Hudsjukdomar. I synnerhet seborré, lava och pustulär inflammation i hårbotten.
 • Skada. Håret växer inte på ärr från djupa sår och brännskador. Skaldhet av denna typ kallas cicatricial alopecia.

Tecken på skallighet och utvecklingsstadiet

Vi förlorar hår dagligen, och det här är en vanlig process. Hårets liv är ungefär tre år, efter det dör det och faller ut och en ny växer i sin plats. När är det värt att börja oroa dig?

Det finns flera klassificeringar av baldness-steg beroende på typ, och varje typ av skallighet har sina egna egenskaper.

Androgen alopeci

Manlig mallhaltighet orsakad av hormonella obalanser är nästan irreversibel. Håravfallsprocessen kan minskas avsevärt, men om håret i något område har blivit helt förlorat, kan bara en hårtransplantation returnera dem. Vid androgen alopeci uppskattas tillståndet med den så kallade Norwood-skalan.

 • 1: a graden. Hårlinjen på pannan ändras något uppåt.
 • 2: a graden. Utseendet på pannan och templen av subtila trekantiga skalliga fläckar eller områden av gallrande hår.
 • 3: e graden. De skalliga fläckarna på pannan och templen breddas och stiger upp. Det kan vara en skallig plats på kronan.
 • 4: e graden. På kronan finns en rund fläck, utan hår. Templen på tempel ökar, hårväxten ökar. Områden utan hår kan vara täckta med en sällsynt nedgång.
 • 5: e graden. Håret mellan de skalliga fläckarna börjar tunna.
 • 6: e graden. Gränsen mellan templen på templen och baldingön på kronan försvinner.
 • 7: e graden. Håret på toppen av huvudet är helt frånvarande.

Diffus alopeci

Denna typ av skallighet hos män uppstår på grund av stress, brist på vitaminer och mineraler, exponering för toxiner eller endokrina sjukdomar. Normalt förlorar vi upp till 150 hår per dag, men med diffus alopeci ökar deras antal dramatiskt. Försök att ta en hårsträng och dra försiktigt det - om det finns mer än 10 hår kvar i handen, så är det kanske dags att vidta åtgärder. Med diffus alopeci blir håret inte bara svagare - de blir tunnare, förlorar glans och ljus färg. I regel börjar diffus alopeci med parietaldelen av huvudet. Diffus alopeci är reversibel, och prognosen är nästan alltid gynnsam.

Alopecia areata

Med denna typ av skallighet hos män börjar med håravfall i olika delar av huvudet. Med tiden är det små, runda skalliga fläckar, storleken på ett mynt, som gradvis kan växa och slå samman. I vissa fall är områden av skallighet inte runda, men bandliknande. Ibland föregås hårförlustprocessen av kliande och brännande av hårbotten. Mycket ofta är autoimmuna och endokrina sjukdomar orsaken till fokal alopeci, mindre ofta - Felfunktioner i immunsystemet, organiska cerebrala störningar och en ärftlig faktor. Det exakta svaret på frågan om varför brännvårhet uppstår hos män är fortfarande okänd.

Det finns tre steg i fokal alopeci:

 1. Progressivt stadium. Håret försvagar och faller lätt ut, om de drar något. Vanligtvis faller det första håret på kanten av det framtida baldnesscentrumet.
 2. Stationär scen. Det finns synliga skalliga fläckar på huvudet, men håret faller inte längre ut, men lödorna med skallighet växer inte längre.
 3. Regressivt stadium. Baldnesscentra börjar bli täckta med dunigt hår. Med tiden blir denna fluff tjockare och blir färg.

Fokal alopeci är reversibel.

Cicatricial Alopecia

Skaldjur lesioner bildas ofta på platsen för ärr från sår, brännskador, kirurgiska suturer och svår inflammation. På skadestället bildades bindevävnad utan folliklar. Den enda effektiva behandlingen för denna typ av skallighet hos män är en kirurgisk hårtransplantation.

Vad ska man göra när man upptäcker de första tecknen på skallighet

Om du märker att ditt hår har börjat falla ut och tunna ut, ska du omedelbart kontakta en läkare. Men vilken?

Hårets hälsa hanteras av en tricholog. I praktiken blir han dock inte den första, men den sista specialist som patienten hänvisas till. Faktum är att håravfall hos män uppstår av olika orsaker och kan orsakas av farliga sjukdomar som kräver uppmärksamhet hos relevanta specialister.

Därför är det vid de första tecken på skallighet det meningsfullt att göra ett avtal med en terapeut. Han kommer att lyssna på klagomål och hänvisa till en specialist - oftast blir han endokrinolog, dermatolog, neuropatolog, nutritionist, andrologist, gastroenterolog, venerolog och till och med psykoterapeut. Det beror helt på patientens allmänna hälsa, hans klagomål, livsstil, typ av skallighet.

För att fastställa orsaken till skallighet måste man gå igenom en del undersökningar. Särskilt donera blod:

 • för allmän och biokemisk analys (de kommer att visa närvaro av inflammation och ge information om de inre organens arbete);
 • hormoner;
 • på parasiter (orminfestationer orsakar ofta brist på vitaminer och som följd baldhet);
 • för serumjärn (anemi är en vanlig orsak till skallighet).

Vad kan modern medicin erbjuda för att behandla skallighet? Behandlingsmetoden beror på orsaken till håravfall, men i alla fall behandlar läkaren först den underliggande sjukdomen.

Som lokal terapi används ofta externa verktyg som förbättrar blodmikrocirkulationen och näring av folliklar, såväl som fysioterapimetoder som har en liknande effekt. Med hjälp av fysioterapi (darsonvalisering, kryoterapi, massage, galvanisering, kompressor) är det också möjligt att normalisera metaboliska processer på cellulär nivå, stärka folliklarna och stimulera hårväxten.

Läkemedel, såsom angioprotektorer och preparat för att förbättra mikrocirkulationen, hjälper till att förbättra blodcirkulationen.

Om håravfall orsakas av hormonproblem, är anti-androgenbehandling ordinerad, bidrar det till att försämra baldningsprocessen avsevärt.

När skallighet hos män som orsakats av brist på vitaminer, föreskrivs multivitaminkomplex, och om roten till problemet är stressfull, föreskrivs lugnande medel och antidepressiva medel.

Vid körning av alopeci är hårtransplantationen den enda vägen ut. I denna operation tar kirurgen bort hudfragment med folliklar från huvudets del, där håret fortfarande bevaras och transplanterar dem i det drabbade området. Moderna hårtransplantationstekniker är svaga och ger ett helt naturligt resultat.

För att behandla håravfall hos män är det nödvändigt, och ju tidigare behandlingen ordineras, desto högre är risken för att bevara håret. Kombinationer av olika metoder för behandling av skallighet ger nästan alltid ett bra resultat. Slösa därför inte tid på folkmedicin, reklamerade schampon och kosmetiska tricks, men gå direkt till en läkare.

Följande faktorer kan orsaka alopeci:

 • påkänning;
 • brist på vitaminer
 • ohälsosam diet;
 • hormonella störningar.
Hur man hanterar alopeci?

Hår på marken ärr och ärr kan endast skapas med hjälp av transplantation av hårsäckar.

Mängden överlevnad av transplanterat hår kan vara från 60 till 98 procent.

Huvudhårtransplantation kan bidra till att öka densiteten hos befintligt hår.

Moderna kliniker kan erbjuda en mängd olika transplantatjänster.

Modern teknik tillåter transplantation av hår i huvudet med praktiskt taget ingen smärta.

Räntefria avbetalningar i 6 och 12 månader för hårtransplantation.

 • 1 http://spbk100.narod.ru/enciklopedii/Oblysenie_Tonkosti_hitrosti_i_sekrety_pdf.pdf
 • 2 http://spbk100.narod.ru/enciklopedii/Oblysenie_Tonkosti_hitrosti_i_sekrety_pdf.pdf
 • 3 http://www.zdorovih.net/modules.php?name=Newsfile=viewnews_id=4532

Med håravfall kan du tvätta huvudet så ofta som du behöver, men det är inte önskvärt att använda för kallt eller varmt vatten för detta - det ska vara varmt. Det är också viktigt att använda ett neutralt pH-schampo.

Tecken och symtom på skallighet hos män: känner igen sjukdomen

Ett vanligt symptom på skallighet är håravfall från huvudet, detekterar dem på kläder och sängkläder. Men med vissa typer av sjukdom uppenbarar sig dessa symtom på olika sätt.

Den naturliga graden av håravfall hos människor är 50-150 hår per dag, och i de tidiga stadierna av alopeci, kan förlusten av deras förlust bara vara lite stor.

På grund av detta kan du inte märka patologin i början och upptäcka den redan i mogna steg när radikala metoder för behandling av alopeci krävs.

Manlig mall skallighet: tecken

Sådana små skillnader i baldness symptom, såsom lokalisering av håravfall eller frekvensen av denna process kan betyda mycket, eftersom diagnosen och behandlingsförloppet kommer att bero på dem.

androgen

Androgen alopeci är den vanligaste typen av skaldethet hos män, dess symptom uttalas och ofta likställs med symtomen på skallighet som sådant, men detta är inte riktigt sant.

Androgen alopeci har ett antal egenskaper som är karakteristiska endast för henne.

Först och främst är detta en uttalad uppdelning i etapper. Androgen kaalhet orsakas av de skadliga effekterna av dihydrotestosteron på hårsäckarna, och ordningen för deras nedbrytning beror på känsligheten för detta hormon.

I de första stadierna blir hårets främre och parietala delar av håret, och en karakteristisk "bro" mellan dem kvarstår. I slutstadiet försvinner "broen" och hela huvudet blir skalligt, med undantag av huvudets och templets baksida.

Det drabbade området blir skalligt inte omedelbart, det är först med korta och tunna hår som är nästan osynliga från sidan men känns väl taktil när de hålls med en hand över huvudet.

Endast i senare skeden försvinner något hårskydd.

Duffuznaya

Huvudsymptomen för diffus alopeci är att håravfall inte har en tydlig lokalisering och sker jämt i huvudet.

De skalliga fläckarna bildas inte, men hårbotten kan väsentligen tunna ut i den utsträckning att huden kommer att se ut genom den.

Det är möjligt att skilja dessa processer enligt organismens allmänna välbefinnande. Om han känner sig sjuk, svag, inte får tillräckligt med vitaminer och mineraler är håravfall sannolikt ett symptom på diffus alopeci.

Håret blir också sprött, matt, fritt från huden med liten ansträngning (på grund av att de förblir i stora mängder på kammen och i badrummet efter att ha tvättat huvudet).

alopeci

Fokal alopeci kännetecknas av ett uttalat fokus på skallighet med det friska tillståndet av håret som omger det.

Det kan finnas flera sådana skador. Men lokalisering är begränsad endast i tidiga skeden, med en långsiktig kurs av sjukdomen kan utvecklas från brännpunkt till universal, vilket påverkar håret inte bara på huvudet utan också på kroppen.

Utvecklingen av autoimmuna processer som provocerar denna typ av alopeci kan gå i oförutsägbar riktning, på grund av denna sjukdom har så många manifestationer.

ärr

Cicatricial alopecia liknar brännpunkten i lokaliseringen, men dess manifestationer ser annorlunda ut. På den plats där det inte finns något hår finns en långvarig hud, ett ärr där folliklarna är skadade och inte kan producera nytt hår.

Ärr framträder i sjukdomar som pustulär follikulit, pannikulit, follikulär lava. Ibland finns det i sin plats möjlig purulent eller vattnisk urladdning. Med denna typ av skallighet är håråterställning endast möjlig genom hårtransplantation. Läs om moderna transplantationsmetoder på vår hemsida.

Känsla vid håravfall

Som i de flesta fall är alopeci en följd av överträdelser av vissa kroppssystem, det åtföljs av andra obehagliga känslor och symtom på skallighet hos män.

Androgen alopeci är en kompani av hormonella förändringar i den åldrande manliga kroppen och patologierna i reproduktionssystemet. Ofta är processen med skallighet åtföljd av utvecklingen av prostatit.

Diffus alopeci utvecklas med försämring av generellt välbefinnande i samband med stress, berusning av kroppen, vitaminbrist. Förutom håravfall kan sköra naglar och blödande tandkött uppträda.

Fokal skallighet utvecklas med atopisk dermatit, allergiska reaktioner. I detta fall kommer håravfall att vara följt av klåda, rodnad och andra allergysymtom.

Vid cicatricial alopeci kan smärta uppträda vid ärrplatsen. Detta är den enda typen av skallighet, som åtföljs av smärta i håravfall, med andra typer av alopeci, hårbotten upplever vanligtvis inte obehag.

De första tecken på baldness hos män

Så, hur man känner igen en sjukdom i sin linda? Nedan finns tecken på vilka en eller annan typ av skallighet kan identifieras i ett tidigt skede.

 • Androgen typ: håravfall från den främre delen och kronan;
 • Diffus typ: Hårtynning över hela ytan av huvudet med samtidig försämring av hälsan;
 • Brännviddstyp: Skaldhet i ett litet område av huvudet utan synliga skador på huden och utan problem med hårväxt på andra ställen.
 • Cicatricial typ: Håret försvinner i området av huvudet täckt med långvarig hud efter skada, brännskador eller kemisk exponering.

Nu vet du hur man känner igen skallighet i tid, vars tecken beskrivs i vår artikel. Nu är det viktigaste att starta en tidig behandling av alopeci hos män.

Användbar video

Denna video beskriver tecken på alopeci hos kvinnor och män:

Tecken och stadier av skallighet hos män

Innehållet

Om antalet hår på en mans huvud har minskat märkbart, har de blivit tunna och svaga, då är dessa huvudskyltarna för baldness hos män. Med ålder blir håret tunnare, men om du märker en stark minskning och ökad förlust, är det här ett problem som du behöver gå till doktorn. Trots allt, vackert hår pryder inte bara kvinnans huvud, men också för män mycket viktigt. Läkaren måste bestämma vilket stadium av processen och förskriva den nödvändiga behandlingen för att förhindra ytterligare skallighet.

stadium

Håravfall är bara ett symptom på huvudstörningen i kroppen. Samtidigt är det inte omedelbart synliga bala fläckar. Ursprungligen kan du märka en stor mängd hår på kudden, på saker, och först då när man kammade för att avslöja och föll ut på kammusslan. Män lägger ofta inte stor vikt vid detta, men med tydliga tecken, såsom minskat hår på pannan, låter de larmet.

För en läkare som specialiserar sig på hår, blir det inte svårt för ett foto att bestämma ett eller annat steg av skallighet.

De första tecken på skallighet kan uppstå vid tjugoårsåldern. Efter pubertets slut kan unga människor dyka upp på templen och panna små hårlinjen och resten av håret har en tunn struktur. Detta föreslår den första etappen av skallighet.

De första tecken på skallighet kan identifieras med foton från olika sidor.

I början är det lätt att återvända det gamla håret, bara nog:

 • Att etablera näring, berika det med vitaminer, proteiner och kolhydrater.
 • Ta bort stressiga situationer som möjligt.
 • Gör ett komplett blodtal, liksom en analys av balansen mellan hormoner i kroppen.
 • Få testad av en hudläkare, eftersom vanlig mjäll kan orsaka håravfall.

Först efter detta kan utnämnas förstärkande mask, läker huden.

Om de skalliga områdena når mitten av huvudet och börjar dyka upp på kronan, så är detta det andra steget av skallighet. Här behöver vi radikala åtgärder för att återställa håret och förhindra ytterligare förluster. Behöver en tydlig disciplin och uthållighet.

I tredje etappen blir hårfärgen blek, blir tunnare, det finns praktiskt taget inga rester på huvudet, och de skalliga fläckarna bildar en öl sammanfogad.

Anledningen till att dessa fula öar uppträder på huvudet kan vara:

 1. Behandling med läkemedel som är kemiska;
 2. Cancer sjukdom;
 3. Sjukdomar i mag och bukspottkörteln;
 4. alkoholism;
 5. Huvudskador, postoperativa sår
 6. Strålningsexponering

Behandlingsmetoder

Det finns flera sätt att behandla skallighet. Den första metoden består av att applicera masker, salvor, vitaminer. De används i början av håravfall eller med dålig tillväxt i vissa delar av huvudet.

Mesoterapi är mycket effektiv för håravfall. Det består av injektioner i hårbotten, vilket berikar det med syre och främjar bättre penetration av näringsämnen i hårbotten.

Det finns också ett bra sätt för dem som har gott om hår på huden och inte på huvudet. Denna metod kallas transplantation. Transplantation utförs från en hälsosam plats till baldingområdet.

Symtom på skallighet kan ses på bilden. I det här fallet kan du först använda recepten av traditionell medicin. Det viktigaste i detta, konsekvens och en lång period av förfaranden. Det finns olika recept tinkturer och masker.

En annan effektiv metod som använder infusion av lök. För honom, ta två stora lök, som är finklippta och häll ett glas brandy. Blanda väl och gnid in i huden en gång om dagen.

Masker har en bra effekt. En av de mest populära och mycket effektiva är honungslök. För beredningen ta en tesked honung, blandas i en tesked olivolja, tillsätt en äggula och juice av en liten lök. Allt är noggrant blandat och gnidas i hårbotten och sprider grus genom hela håret. Top inslagna i en handduk och lämnat i trettio minuter. Efter masken tvättas huvudet med varmt vatten utan schampo. Med en stark förlust av masken gör du varje dag, i framtiden kan du göra det en gång i veckan.

Alopeci är ett ganska vanligt problem bland den manliga befolkningen. Idag finns det många sätt att hantera detta estetiska problem. Vilken man väljer är upp till varje person att bestämma. Huvuddelen är systematisk.

Manlig baldhet - tecken och symtom

Män, såväl som kvinnor, övervakar noggrant sitt utseende, så staten när en stor mängd hår finns på kudden eller på skjortan inspirerar rädsla i dem. Risken för skallighet är en riktig katastrof för många män, för att förhindra denna patologi är det viktigt att veta om orsakerna, symtomen och metoderna för behandling av alopeci.

1 Tecken på manlig mage skallighet

De första symptom på baldhet hos män är svåra att märka, i regel sker håravfall i en viss del av huvudkronan, i pannan eller templets område. Håren blir tunna, sköra.

Den normala hårförlusten är 50-120 hår under dagen. Om en man observerar en stor håravfall talar vi om manifestationen av tecken på alopeci. När de första tecken på skallighet uppträder är det angeläget att dra drastiska åtgärder, men det är viktigt att veta att behandlingsmetoden beror på vilken typ av patologi som helst.

Alopeci är uppdelad i flera sorter, som var och en kännetecknas av manifestationen av motsvarande tecken på skallighet.

2 androgen alopeci

Den vanligaste typen av alopeci. Omkring 95% av männen lider av patologi. De första tecknen på androgen alopeci är processen att tunna håret. Allt detta leder till svaghet och håravfall.

I tid för att bestämma det initiala skullet är mycket svårt, för att spåra graden av håravfall hos män är ganska svårt. Aktiva tecken på patologi uppträder när skalliga områden är tydligt synliga på en mans huvud.

Stage balding:

 • Den främre hårlinjen rör sig minimalt bakåt.
 • I pannans zon och tempel visas triangulär form av templen.
 • Templen expanderar, fångar området mitt i pannan eller kronan.
 • På kronan finns en tydligt skallig plats.
 • Hårets främre zon flyttar tillbaka till kronan och lämnar antingen balding eller gallring.
 • Håret mellan de skalliga områdena och zonen av sällsynta strängar smalnar och bildar ett tydligt skallet område.

Orsakerna är en ökning av mängden hormon (testosteron) och en ökning av hårsäckens känslighet på grund av:
 • ärftlighet;
 • endokrina sjukdomar;
 • långsiktig användning av antibiotika, hormonella läkemedel, antidepressiva medel;
 • undernäring;
 • missbruk av rökning, alkohol.

behandling:

 • yttre terapi (Finasterid, Minoxidil);
 • vitaminterapi (vitamin B6, zink);
 • fysioterapi - elektrofores, mesotherapy, ultrafonophoresis;
 • medicinsk kosmetika (masker, lotioner, salvor).

3 diffus alopeci

Huvudsymptomen på alopeci är likformig håravfall över hela ytan på huvudet. Alopeci är uppdelad i flera former:

 • Telogen - tecken på skallighet uppträder även vid tvättning av huvudet eller vid kamning.
 • Anagenovaya - Strukturernas struktur förändras (håret blir tunt, svagt), då börjar processen med skallighet.

Orsaken till alopeci är en kränkning av hårutvecklingscykeln som uppstår på grund av:
 • effekter av operation eller huvudskador
 • påkänning;
 • undernäring;
 • kronisk kroppsutmattning
 • långvarig medicineringsbehandling;
 • kroppsbestrålning;
 • förgiftning med kemikalier eller gifter.

behandling:

 • yttre terapi - krämer, masker, salvor, lotioner, etc.;
 • homeopatiska läkemedel (selencin);
 • topiska preparat (Aminexil, Minoxidil);
 • fysioterapi - elektrofores;
 • vitaminterapi (vitaminer i grupp B, och även zink).

4 Cicatricial Alopecia

Huvudsymptomet hos alopeci är den fullständiga förstöringen av hårsäckarna och bildandet i stället för en bindvävsställe som liknar ett ärr eller ärr.

orsaker:

 • infektioner och inflammationer i hårbotten;
 • huvudskador
 • kemiska eller termiska brännskador i hårbotten.

Behandling endast operationell - hårtransplantation.

5 Fokal alopeci

Symptomet på fokal alopeci är bildandet av runda skalliga fläckar på ytan av huvudet. Skallighet börjar med en liten fläck, som därefter expanderar för att bilda en distinkt skallig lapp.

De första tecknen på fokal skallighet är kliande, brännande eller rodnad i hårbotten.

orsaker:

 • immunförsvar (stress, undernäring, kroniska patologier, skador);
 • ärftlighet;
 • endokrina patologier;
 • sjukdomar i nervsystemet och vegetativa system;
 • cerebrala störningar;
 • brott mot processen med blodbildning
 • virala patologier.

Behandling - medicinering (vitaminer, myostimulanter, immunföreningar) och användning av medicinsk kosmetika (salvor och lotioner med heparin, Verapamil salva).

6 Välbefinnande hos en man med håravfall.

I de flesta varianter är skaldethed en följd av den störda funktionen hos kroppens inre system, och tillsammans med håravfall börjar andra obehagliga symptom att larma en man.

 • Med androgen alopecia börjar symtom på prostatit ofta att dyka upp.
 • Med diffus alopeci uppträder symtomen i form av försämring av allmänhetens välbefinnande - trötthet, svaghet, vitaminbrist, humörförändringar, nervösa störningar uppträder.
 • Symptom på fokal alopeci manifesterar som tillägg av tecken på allergi, atopisk dermatit.
 • Cicatricial alopecia kännetecknas av ett smärtsamt symptom lokaliserat på platsen för ärrbildning.

7 Faktorer som påverkar risken för att utveckla alopeci

Det finns ingen enda orsak till skallighet, men det finns vanliga faktorer som påverkar hårförlustprocessen:

 • Genetisk predisposition;
 • Kronisk patologi;
 • påkänning;
 • Hormonala störningar;
 • Dålig näring;
 • Metaboliska störningar;
 • Infektionssjukdomar;
 • Hudsjukdomar;
 • Konsekvenserna av skada.

8 När behövs ett besök hos läkaren?

Vid de första tecknen på begynnande alopeci är det lämpligt att konsultera en trikolog. Det är viktigt att påbörja adekvat behandling av patologi i tid för att förhindra kirurgisk ingrepp.

Ett besök hos trikologen bör vara obligatoriskt, om man tillsammans med alopeci en man observerar förekomsten av åtföljande patologiska symptom.

Typer och grader av skallighet

Processen av aktiv håravfall påverkar livskvaliteten och den psyko-emotionella tillstånden hos en person negativt. Beroende på baldnessens stadium där den patologiska processen diagnostiseras beror behandlingens varaktighet och risken för fullständig återställning av hårskydd.

Typer av skallighet

Beroende på lokaliseringen av håravfallsprocessen och arten av processen utvecklas de följande typerna av skallighet.

androgen

Utvecklingen av denna typ av alopeci är nära relaterad till könshormoner och ärftliga faktorer. Tunnande och håravfall utlöses av hårsäckarnas känslighet för dihydrotestosteron, som överförs genetiskt. Under påverkan av detta hormon sker en spasm i hårsäckarna. Som ett resultat av detta utvecklas hårfollikelns dystrofi, de flesta folliklarna dör.

En karakteristisk manifestation av androgenetisk alopeci är frånvaron av hår i pannan och kronans område och fortsatt hårväxt på andra ställen som inte är känsliga för könshormoner.

Det finns 3 typer androgenetisk alopeci:

 1. Hästsko. Den kliniska bilden manifesteras i överdriven håravfall av templets främre del. Vidare expanderar processen genom den främre parietaldelen, och bildar gradvis en skallig fläck som ser ut som en hästsko.
 2. Nest. Kappen börjar tunna i pannan. Processen fångar gradvis parietalzonen och bildar en skallig plats som liknar ett bo.
 3. Blandad typ. Håret samtidigt som det förtunnas i den främre parietala delen och på huvudets krona. Det finns tempel i form av bokstaven M. Om processen inte är stoppad, flyter skallighet i typen hästsko.

diffundera

Denna typ av alopeci diagnostiseras oftast hos kvinnor, som ett resultat av hormonell justering av kroppen under graviditet, amning eller puberteten. Diffus alopeci kännetecknas av enhetlig håravfall över hela ytan på huvudet.

Var uppmärksam! Också provocera utvecklingen av diffus alopeci kan nervös belastning, användning av droger, okontrollerat intag av antibiotika och p-piller.

Diffus alopeci är uppdelad i två underarter:

 • anagenovuyu (fortsätter under perioden med aktiv hårväxt);
 • telogen (diagnostiserad i follikelens fullständiga vilafas).

alopeci

Riklig lokal håravfall diagnostiseras som fokal eller nestande alopeci. Ett karaktäristiskt drag hos denna typ av skallighet är avrundade eller ovalformade tempel.

Processen av håravfall med fokal alopeci går igenom tre steg:

 1. Progressiv - Kallcentralerna expanderar aktivt och går gradvis samman med varandra.
 2. Stationär - håravfall stannar.
 3. Regressiv - hälsosam hårväxt återställs.

Ett långvarigt tillstånd av stress, huvudskada, en obalans av hormoner i kroppen och sjukdomar av autoimmun natur kan provocera utvecklingen av fokal alopeci.

ärr

Den irreversibla processen med håravfall, åtföljd av svåra inflammatoriska, atrofiska och cikatriciala processer, diagnostiseras som cicatricial alopecia. De faktorer som framkallar utvecklingen av denna typ av skallighet är: sjukdomar av autoimmun natur, infektioner i huden, genetisk predisposition.

I cicatricial alopecia förstörs hårsäckar, i stället för vilka ärr uppträder. Dessa tätningar bindväv helt väcker tillväxten av nytt hår.

Varning! Den kliniska bilden av cicatricial alopecia förekommer i asymmetrisk foci av prolapse, vilket visar ärr och atrofiska skador. I mitten av dessa områden förblir några friska hår.

Det finns följande former av cicatricial alopecia:

 • sekundär - utvecklas som en följd av någon sjukdom;
 • Röntgen - utvecklas efter en röntgenstudie av mykos av huden;
 • idiopatisk - är extremt sällsynt, har en otvetydig utveckling.

den totala

Denna typ av alopeci kännetecknas av fullständig skallighet, inte bara av huvudet utan också av andra delar av kroppen (armar, ben, könsorgan, ögonbryn och ögonfransar). Total alopeci utvecklas snabbt. Inom två månader från början av nedfallet bildas mycket stora, nakna områden som sammanfogar varandra.

Det framkallar processen med aktiv håravfall, ett långvarigt stressställe, hormonella störningar, svampskador i huden, exponering för radioaktiva och kemiska ämnen, okontrollerad antibiotika, kemoterapi, huvudskador.

Det finns alopeci:

 • total - förlust av hår över hela kroppen
 • subtotal - utvecklas långsammare, vilket bara påverkar skyddshår på huvudet;
 • universell - den patologiska processen med balding påverkar hela kroppen, nagelplattan blir tunnare.

Stages och grader av skallighet enligt Norwood

Innan du utser en behandlingsplan för alopeci, bestämmer läkare trichologen graden av håravfall. För detta ändamål används Norwood-skalan - ett bord med bilder och en detaljerad beskrivning av hårdförlustens allvar. Norwood-skalan kombinerar alla befintliga typer av alopeci.

Norwoods alopeci-klassificering innehåller sju grader av manlig alopeci:

 • Inledningsskedet. Manifesteras av förlust av hår från framsidan, tidsmässig och frontal region av huvudet.
 • Den andra. Små skalliga områden i pannan och templets område rör några centimeter mot huvudets baksida. Till följd av detta har de temporala och främre delarna formen av en triangel. Hårbotten i huvudets parietala område.
 • Tredje. Templets och pannans yta tinnar ännu mer, utpräglade skalliga fläckar dyker upp, framåt mer än 2 cm från frontlinjen.
 • FOR. Kronalopi, som kännetecknas av aktiv håravfall på kronan. Ofta utvecklas graden av skallighet 3A hos män efter fyrtiofem år.
 • Den fjärde. I parietalzonen sönder håret ännu mer, eller nästan allt faller ut. Templets och pannans yta blir blotta. Parietala och fronto-temporala zoner är åtskilda av en remsa av hår.
 • Fifth. Hårbotten på toppen försvann nästan. Pannan och templen är bara ännu mer. Baldingprocessen täcker en stor del av huvudet och bildar en hästskoformad hårlinje.
 • Den sjätte. Håret som förbinder fronten och kronen tidigare faller ut. Som en följd därav bildas en stor storlek skaldad fläck.
 • Sjunde. Komplett förlust av fram och bak på hårets huvud. En liten del av håret förblir bara i öron, nacke och nacke.

Endast noggrann uppmärksamhet åt dig själv och diagnosen alopeci vid första skedet kan du snabbt eliminera problemet och undvika fullständig skallighet.

Användbara videoklipp

Typer av skallighet: gnezdny, androgen (androgenetisk), cicatricial, brännvidd, diffus, totalt.

Typer av alopeci (alopeci) på huvudet, skägg, ögonbryn, ögonfransar. Balding skala.

Typer av skallighet hos män

Manlig baldhet är ett mycket vanligt problem. Företrädare för det starkare könet avser deras utseende inte mindre vördnadsfullt än kvinnor. Tunnande hår sätter dem i fasa. Alopeci (alopeci) avser patologisk håravfall, vilket leder till att vegetationen tiner eller försvinner helt. Håravfall hos vissa män börjar i en tidig ålder. Med ålder är majoriteten av den manliga befolkningen utsatt för skallighet. Tyvärr är sjukdomen ofta i senare skeden. Varför framträder manlig skaldethet och hur man kan förhindra sin utveckling?

Innehållet

Androgenetisk (androgen) alopeci ↑

Denna typ av skallighet är den vanligaste. Det observeras hos 95% av männen. Håret försämras gradvis, tunt och faller ut. Att märka de första tecken på baldness hos män är mycket svårt, för i de tidiga stadierna av utvecklingen av alopeci förekommer håravfall obemärkt. När håren uppstår är det svårare att stoppa eller sakta ner processen. Ofta finns det tidigt skallighet hos män. Skalliga fläckar kan förekomma även om 20 år.

Steg av skallighet bestäms av Norwood-skalan. Den innehåller bilder och beskrivningar av de vanligaste stadierna av håravfall.

Norwood skala klassificering:

1 grad. Hårets främre linje ändras inte eller skiftas minimalt.

2 grader. På pannan, nära templen förefaller små symmetriska skalliga områden i en triangulär form. I dessa områden kan håret vara mycket tunt eller helt falla ut.

3 grader. De skalliga fläckarna blir djupare. De expanderar, skiftar hårområdet i mitten av pannan. I det här skedet kan vissa män se ut ytterligare ett gallringsområde - på kronan. Med en parietal sort är de främre skalliga områdena mindre uttalade och har större tjocklek.

4 grader. På kronan finns en rund balding plats. Det kan vara helt naken eller täckt med fluff. Templen expanderar ännu mer. Den främre hårlinjen rör sig bort och lämnar områden med glesa hår.

5 grader. Hårlinjen mellan de skalliga områdena och baldingparietalen är smalare och smala. Över pannan kan förbli en tjock hår ö omgiven av skalliga eller tungt tunna områden.

Norwood Baldness Klassificering

6 grader. Gränsen mellan parietalzonen och tidsområdena raderas nästan. Sparsamt hår på det faller intensivt ut.

7 grader. Den allvarligaste baldnessen, där håret på huvudets övre del är nästan helt frånvarande. Frisyren tar på sig ett karakteristiskt hästskoformat utseende. Det återstående håret fortsätter att falla ut snabbt.

Orsaker till sjukdomen ↑

Orsakerna till baldness hos män är associerade med ökad mängd testosteron och hårfolliklar med hög känslighet. Testosteron tillhör androgener - manliga könshormoner. Med hjälp av enzymer blir den aktiv form - dihydrotestosteron. Aktivt testosteron hämmar tillväxten av strängar och orsakar förstöring av hårsäckar. Gradvis blir håren väldigt svag och knappt märkbar - pistol. Efter 10-12 år stramar hudens vävnader munnen av folliklarna, vilket inte tillåter att jämn fluffhår bryts igenom. Tidig skallighet hos män finns ofta efter 30 år.

Hårutvecklingscykel

Orsakerna till tidig skallighet är oftast på grund av ärftlighet. Sådana egenskaper hos organismen överförs från föräldrar till barn genom genetiska medel. Trend mot håravfall efter trettio år i 75% av fallen som sänds genom moderlinjen. Sannolikheten för aropacias arv från fadern överstiger inte 20%.

Endokrina sjukdomar kan provocera androgen alopeci, där en man ökar testosteron. Negativt påverkar hårklintsjukdom i lever, bukspottkörtel och mag-tarmkanalen.

Förlust av ämnen kan orsakas av långvarig användning av antidepressiva medel, hormoner eller antibiotika.

En otillräcklig diet, fattig i vitaminer och järn, är ofta orsaken till intensiv förlust av hårväxt.

Enligt nya studier kan rökning utlösa mekanismen för tidig håravfall hos män. Män som röker mer än 20 cigarretter per dag är mer benägna att ha måttlig till svår alopeci.

Det är viktigt att veta. Uppmärksamhet bör ägnas åt den lätta och smärtsamma separationen av trådarna med en liten mekanisk åtgärd. I det här fallet är ett brådskande behov av att kontakta trichologen.

Behandling av androgenetisk alopeci ↑

För diagnos utförs blodprov: allmän, biokemisk, för att bestämma nivån av ferritin och hormoner. Ferritin är en indikation på närvaron av järn i blodet. Ett immunogram och genetisk undersökning kan krävas. Läkaren föreskriver också ett fototrichogram och trichoskopi. Med dessa metoder kan du bedöma hårstavets och hudens tillstånd. Baserat på de erhållna data väljes en effektiv behandling.

För behandling av androgen alopeci är Minoxidil ordinerat. Läkemedlet har vasodilaterande egenskaper och stimulerar tillväxten av strängar. Kliniska prövningar har visat att botemedlet är särskilt effektivt för skallighet som börjar på kronan. Kaldhet kan tillfälligt öka vid början av behandlingen. Detta beror på aktiveringen av hårsäckarna.

Effektivt bekämpa alopecia hormon Finasteride. Det undertrycker enzymet som orsakar omvandlingen av testosteron till den aktiva formen.

Zink och vitamin B6 tenderar också att inhibera enzymets aktivitet och bildandet av aktivt testosteron. Med deras hjälp behandlas alla typer av skallighet.

Läkaren kommer att rekommendera fysioterapeutiska förfaranden: jontofores, mikroströmbehandling, galvanisk skalning, ultrafonophores eller mesoterapi. Sjukgymnastikbehandlingar förbättrar effekten av medicinska läkemedel.

För lokal behandling av alopecia lesion används masker, salvor, lotioner och balm som innehåller fleromättade fettsyror. De har förmåga att hämma produktionen av dihydrotestosteron.

Behandlingen av sjukdomen genomförs med framgång med hjälp av laserstrålning med låg intensitet.

Patienten kan rekommenderas att transplantera eget hår.

Diffus alopeci

Med denna form av skallighet observeras även håravfall på hela ytan av huvudet. Diffus alopeci hos män uppträder när hårets utvecklingscykel störs.

Hårutvecklingscykel:

 1. Anagenfas. Under denna period bildas hår. Aktiv reproduktion av hårfollikelceller leder till en intensiv tillväxt. Fasen varar från 2 till 7 år.
 2. Fas catagen. Efter den snabba tillväxten av hårstöd. Papillan ger inte längre håret som tidigare. Kapillärblodflödet i det minskar. Vilafasen varar från 2 till 3 veckor.
 3. Telogenfasen. Hårets vitala aktivitet svimmar. När det faller ut på samma plats visas ett nytt hår. Telogenfasen varar från 3 till 4 månader.

Samtidigt är alla hår i olika faser av deras utveckling. Deras överväldigande majoritet ligger i den aktiva tillväxtfasen. Endast 1% av håret vilar och 6% faller ut. Därför förekommer håravfall hos en frisk person obemärkt.

Diffus alopeci uppträder när den cykliska fasändringen störs eller fördröjas.

Diffus skallighet är uppdelad i 2 former.

Telogenform ↑

Telogenformen av skallighet orsakas av en för tidig övergång till det flesta hårets telogenfas (upp till 80%). Håret rör sig borta från papillorna, som inte längre ger näring åt dem. Med någon effekt lämnar de lätt hårbotten. Det är nog att tvätta håret eller kamma håret för att förbli utan en betydande del av håret.

Detta beteende kan vara en reaktion på operation, huvudskada eller stress. Telogenformen av skallighet uppstår som svar på svår matbegränsning eller kronisk trötthet. Det kan vara resultatet av en allvarlig sjukdom eller långvarig medicinering.

Telogen form av skallighet

Den telogena formen av alopeci provocerar endokrina sjukdomar, åtföljd av hormonella hopp.

Sjukdomens särdrag är att den kan utvecklas flera månader efter exponering för en negativ faktor.

Den akuta scenen av telogenformen av skallighet varar i flera månader. Hon passerar självständigt eller mot terapi. Kronisk form kan observeras i flera år.

Anagenisk form av diffus alopeci ↑

Anagenisk form av diffus alopeci uppträder plötsligt under inverkan av snabbverkande faktorer: svår stress, strålning, förgiftning med gifter eller under påverkan av kemoterapi. Det skiljer sig från telogenformen genom manifestationens hastighet. Håret faller omedelbart efter aktiv fas av anagen. Efter eliminering av orsakerna till cykelbrottet, återställs håret. Död av hårsäckar förekommer inte i anagenformen, så håret växer tillbaka. Det tar mellan 3 och 9 månader.

Om, efter plötslig håravfall, ett antal åtgärder vidtas för att stödja hårlinjen, kan nya strängar växa starkare och hälsosammare än de var före baldness. Ibland förändras hårstrukturen märkbart. De kan bli tätare, raka eller krulla. De kan ändra en liten färg.

I sällsynta fall diagnostiseras den kroniska formen av anagen diffus alopeci, när håret regelbundet släpper ut några år. Men återfall leder inte till fullständig förlust av hår.

Behandling av diffus håravfall ↑

För att diagnostisera sjukdomen, föreskriver trichologen blodprov, ett fototrichogram och hårtrikoskopi. Patienten skickas till konsult för att identifiera patologier och klargöra orsakerna till sjukdomen.

Behandling av diffus håravfall

Behandlingen börjar med yttre terapi. Lotioner, balm, masker, tinktur av rödpeppar och preparat innehållande alkohol och eter appliceras på det drabbade området. Patienten föreskrivs elektrofores av biologiskt aktiva substanser. För oral administrering kommer läkaren att rekommendera vitaminer A, PP, C och långsiktigt intag av zink. I form av injektioner tilldelas vitaminerna B1, B6, B12.

För behandling av diffus alopeci har det komplexa homeopatiska läkemedlet Selentsin framgångsrikt använts. Dess effektivitet bevisas av kliniska observationer. Samtidigt föreskrivs aktuella mediciner: Minoxidil, Tricosackarid och Aminexil.

Folten lotion består av 3 aktiva ingredienser med synergistisk aktivitet (komponenterna förbättrar varandra). Dessa är Trikosaharid, Biovitaminny komplex och Zantin. Trikosackarid reglerar ämnesomsättningen mellan vävnader och blod och vegetabiliska ämnen Zantin är en kraftfull antioxidant.

Fokal (avel) alopeci ↑

Brännvålen uppstår på grund av attacken hos en persons egna immunförsvar på hårrotsystemet. Ett karaktäristiskt kännetecken hos formen är utseendet på rundformade skalliga fläckar. Sjukdomen börjar med en liten baldhet, som växer till en fullständig förlust av hår på huvudet eller på hela kroppen. Det finns olika stadier och typer av alopeci fokal. Sjukdomen kännetecknas av oförutsägbarhet. Det kan utvecklas snabbt eller försvinna oväntat utan behandling. Föregångaren av skallighet är rodnad, klåda eller brännande på huden.

Orsaker till sjukdomen ↑

Om man alopecia alopeci uppträder hos män, kan orsaken till förekomsten vara annorlunda.

Kallfickor förekommer som ett resultat av en felfunktion i immunsystemet. Kroniska sjukdomar, påfrestningar, skador och en otillräcklig diet kan störa immunsystemets normala funktion.

Sjukdomen kan bero på genetisk predisposition. 10-25% av de upptäckta sjukdomsfallen är av familjeliv.

En särskild roll ges till endokrina störningar. Många patienter hade funktionsfel i binjurens bark, sköldkörteln och hypotalamus-hypofyssystemet.

De neurologiska och vegetativa sjukdomarna är associerade med utvecklingen av fokalalopeci. De ljusare vegetativa-trofiska och vegetativa-vaskulära störningarna uttrycks, ju mer fokal av prolaps uppträder på patientens huvud.

Allvarlig alopeci kan orsakas av cerebrala organiska störningar.

Hudbiprodukter (hår) börjar växa skalliga på grund av nedsatt blodmikrocirkulation. Hos patienter med fokal alopeci finns långsamt blodflöde, ökad blodviskositet och minskning av antalet fungerande kapillärer.

Det finns en teori om sjukdomens virala ursprung.

Varianter av fokal alopeci:

 1. Den lokala (fokala) formen karaktäriseras av utseendet på en eller flera isolerade avrundade områden av skallighet.
 2. Tapeformad form diagnostiseras när lesionen ligger på baksidan av huvudet och sprider sig till det tidsmässiga området i form av ett tejp.
 3. När den subtotala formen på huvudet uppträder stora fickor av skallighet, bildad från sammanflödet av små, skalliga fläckar.
 4. Total skallighet leder till fullständig hårförlust på huvudet, inklusive ögonfransar, ögonbryn och skägg.
 5. Universal focal alopecia berövar en person i allt kroppshår.
 6. Det finns en stark fokalform med nagelskador.

Former kan omvandlas till varandra.

Steg av alopecia areata ↑

Sjukdomen har 3 steg:

 1. Det progressiva steget diagnostiseras när håret blir lös. De avlägsnas enkelt och smärtfritt från huden med ett litet drag. Dessa hår förekommer vid kanterna av baldnessens fokus.
 2. Vid det stationära steget är lös hår helt frånvarande eller finns i en liten mängd. På detta stadium stannar sjukdomsprogressionen.
 3. När den regressiva scenen kommer, uppträder fluffigt hår längs kanterna av baldingszonen. Med tiden blir de tjockare, pigment och blir fullvärdigt hår. Löst hår vid regressionsstadiet detekteras inte.

Behandling av fokal skallighet ↑

Eftersom olika faktorer kan orsaka sjukdom, undersöks patienten fullständigt. Terapi ordineras beroende på vilken typ av patologi som detekteras.

Läkaren kan rekommendera Cavinton, Sermion, Actovegin och Solcoseryl. Externt applicerade salvor, lotioner och balmer innehållande heparin. Läkemedlet minskar blodpropp i kapillärerna. Ofta utsedda irriterande droger. De är irriterande och stimulerar blodcirkulationen i hårbotten.

Vid ett progressivt stadium av fokal alopeci ordineras patienterna Verapamil salva. Det ökar blodflödet och förbättrar hårsäckens näring.

Vitaminkomplex, biostimulerande medel och immunmodulatorer måste tas samtidigt som medicinsk behandling.

Cicatricial Alopecia ↑

Det kännetecknas av fullständig förstöring av hårsäckarna och förekomsten av bindväv i deras ställe. Den drabbade huden ser ut som ett långvarigt sår.

Orsakerna till cicatricial alopeci är olika infektioner som orsakar starka inflammatoriska processer i huden. Om tidig behandling av en smittsam sjukdom utförs, kan hårbotten räddas.

Cicatricial alopecia uppträder också på grund av skador, kemiska eller termiska brännskador.

Behandla denna typ av skallighet kan endast vara kirurgiskt. Ett litet område av huden är helt borttagen. För större skador transplanteras håret från andra delar av kroppen.Nästa Artikel
Varför syns håret på kvinnans huvud och hur blir det av med det?