Järnbrist och håravfall


Idag betraktas problemet med järnbrist eller järnbristanemi som ett globalt problem (mer än 2 miljarder människor), kvinnor i fertil ålder och barn är särskilt drabbade. Och det är järnbrist som är den vanligaste orsaken till håravfall hos kvinnor, detta bekräftas i deras artiklar av amerikanska och franska experter. Men det betyder inte att alla har håravfall på grund av järnbrist, det finns fortfarande ett antal orsaker till håravfall, men det finns till exempel fall där androgen alopeci kan öka med latent järnbrist, då androgen och diffus håravfall kombineras. Det antas att järnbrist minskar celldelning av hårsäckarna. Järnbrist är en försvårande faktor för alla typer av alopeci, särskilt androgenetiska.

Om näringen är korrekt, balanserad och regelbunden får vår kropp cirka 10-15 mg järn per dag, men endast 1-2 mg absorberas.

När järnbrist uppstår, inte bara håravfall, kan de första symptomen vara torrhet, brittleness och en minskning av hårets diameter, det vill säga hårets kvalitet förändras.

Det bästa sättet att växa och skönhetshår läs mer.

Hur man bestämmer om det finns järnbrist

Utvärdering av järninnehållet i kroppen bygger på resultaten av studier av blod, urin och hår.

Regulatoriska indikatorer på järnomsättningen i kroppen:

 1. hemoglobin är normen hos kvinnor 125 g / liter och högre, hos män 135 g / liter och högre.
 2. Vasslejern är normalt minst 12,5 μmol / liter.
 3. total eller latent järnbindningsförmåga hos serum (OZHSS eller LZhSS) - mängden järn som kan associeras med transferrin. Hastigheten är 30,6 - 84,6 μmol / liter.
 4. ferritin är ett protein som återspeglar järnhandeln i kroppen. Norm - 20 - 250 mcg / liter.

Ferritin mindre än 40 mcg / liter - latent järnbrist. Mindre än 70 mcg / liter - provbehandling för håravfall är acceptabelt!

Den minsta screening kit som behövs för att eliminera järnbrist inkluderar: ett kliniskt blodprov (Hb, ESR), serumjärn, OZHSS (LZhSS), ferritin.

De viktigaste symptomen på järnbrist i orazism

 • reducerad immunitet
 • atrofisk gastrit
 • ökad trötthet och svaghet;
 • funktionshinder, trötthet
 • tendens till tung menstruationsblödning
 • ökat begär för att äta vissa livsmedel (choklad, kolsyrade drycker);
 • smakperversion (beroende av krita, tandpulver);
 • locka lukten av lack, färg, bensin, fotogen;
 • andfåddhet och hjärtklappning under normal träning
 • kyla av händer och fötter;
 • sårbarhet och spikning av naglarna.

Om du märker ett eller flera av symtomen från denna lista, var noga med att gå till en tid med din praktiserande läkare, som kommer att förskriva grundläggande prov och undersökningar.

Anemi och håravfall

Hur manifesterar järnbristen sig? Hårförtunning, torrhet, ökad förlust, förlust av pigmentering. Nails - gallring, brittleness, cross striation. Hud - torr, peeling, ibland jämn klåda.

Läkare säger att ett år efter att järnbristen i kroppen återställs börjar håret återhämta sig och växa.

Järnbrist observeras hos 23-30% av alla kvinnor och hos kvinnor i fertil ålder är 40-60%.

Jag skulle vilja utarbeta ett symptom som tunga perioder. Varje månad förlorar vi från 30 till 120 ml blod, och om vi inte fyller denna förlust med mat eller droger, är det här en ganska viktig orsak till håravfall. Hur får man reda på om du har rikliga perioder? För att göra detta är det nödvändigt att beräkna den totala volymen av blodförlust, visuellt utvärdera graden av impregnering av dynan eller tampongen under dagtid eller på natten och sammanfatta den totala mängd hygienprodukter som används för hela blödningsperioden.

Mindre än 50 ml - blodförlust inom den fysiologiska normen.
50-80 ml - "över genomsnittlig" blodförlust, i närvaro av andra försvårande faktorer (låg konsumtion / absorption av järn från mat, andra källor till ökad järn / blodförlust) kan leda till järnbrist.
80-120 ml - riklig blodförlust, vilket vanligtvis leder till järnbrist.
över 120 ml - alltför stor blodförlust vilket resulterar i järnbristanemi.

Järnbristbehandling

Om du är misstänkt för järnbrist måste du kontakta en specialist, först och främst en terapeut, och han kan hänvisa till en hematolog (även om min terapeut inte lita på något annat, även om jag insisterade på att Jag donerade också ferritin och med god anledning, för med hemoglobin 130 hade jag ferritin 20, vilket indikerar latent järnbristanemi, så jag gick till en hematolog strax efter terapeuten och åtminstone klargjorde situationen där).

Järnbristbehandling tar lång tid på 3 månader och kan till och med vara mer än ett år, det beror på absorptionen av järnberedningar, med den månatliga förlusten av järn och andra faktorer. Järnbristbehandling sker i två riktningar:

 1. Förbättra kosten, som inkluderar mat rik på järn: biff eller fläsklever, kött, bovete, bönor, äpplen, ägg, pistaschmandlar, torkade svampar, tång, fisk.
 2. Förtäring av järntillskott inuti, som endast kan utse en läkare. Idag finns det många preparat av bivalent eller trivalent järn, Totem, Tardiferferron, Sorbifer Durules, Ferroplex, Vitafer, Ferrum Lek, Maltofer har rekommenderat sig bra. Järnbehandling bör följas av periodiska blodprov.

Den bästa absorptionen av järn sker i en tom mage i en sur miljö. Därför rekommenderas att kombinera mediciner med 200-250 mg askorbinsyra (vitamin C) eller drick ett glas apelsin eller tomatjuice.

Järnbrist i kroppen och hur det påverkar hårets tillstånd

Hunt hår - skönheten i vilken kvinna som helst, men inte alla kan skryta med en tjock och underbar chock. Mer än 50% av kvinnorna klagar på att de har en stark håravfall och samtidigt spenderar enorma pengar på behandling och återhämtning, utan att veta den exakta orsaken till baldness.

Många orsaker och faktorer kan vara förknippade med håravfall. Ofta utvecklas alopeci på grund av brist på vitaminer, mineraler, särskilt järn. När hälsoproblem uppstår mobiliserar människokroppen omedelbart och börjar "bli av med" allting överflödigt.

Detta påverkar omedelbart naglar, hår och hud, eftersom deras näring minskar. Järnbrist bestäms av en droppe i nivån av ferritin. Nivån ligger under 40 ng / ml. I detta fall innehåller kroppen bara 20% av detta mineral.

Orsaker till järnbrist i kroppen

Brist på detta ämne kan bero på flera orsaker.

Här är de viktigaste:

 • felaktig och obalanserad näring
 • användningen av strikta dieter;
 • absorption av mineralet med vissa produkter: kaffe, te;
 • blödning - under operationer, menstruation, förlossning
 • sjukdomar i inre organ, sår;
 • dålig matsmältning.

Även en liten minskning av detta ämne i kroppen blir märkbart på hårets, nagels och hudens tillstånd. Särskilt drabbade krullar blir de torra, tråkiga och spröda, börjar processen med förlusten.

Vi berättade varför det finns brist på mineral i kroppen. Och nu ska vi titta på vad dess betydelse är för kroppen och hur detta ämne påverkar hårets tillstånd.

Effekten av mineral på krullar

Järn är direkt involverad i framställning av hemoglobin, som i sin tur bär syre i blodcellerna (erytrocyter). Också involverad i produktion av myoglobin, som ingår i musklerna. Mineral oxygenerar de röda blodkropparna inuti kroppen.

Dessutom är järn nödvändigt för bra hårväxt, deras förstärkning och återhämtning. Om nivån är låg börjar kroppen att förbruka mineralens inre reserver från hårsäckarna.

Således har substansen en stor effekt på locken. Det närmar sig folliklarna, närnar dem med syre, stärker rötterna. Om ämnets nivå är låg, utvecklar järnbristanemi det blir orsaken till håravfall och gallring av hår. Med en minskning av hemoglobin blir krullarna torra, tråkiga, förlorar sin glans och styrka, försvagas och splittras.

Således är håravfall på grund av brist på järn inuti en första signal som kräver att man börjar vidta åtgärder för att återställa mängden inuti kroppen. För att göra detta måste du skicka ett blodprov för att se på vilken nivå du har hemoglobin. Först efter det kan du säkert gå till läkaren för råd. Han kommer att välja de bästa järntillskott och produkter, ge dig råd om vilken diet som ska följas under behandlingen.

Du bör veta att järn från håravfall finns i produkter som:

 • fisk och skaldjur;
 • bönor;
 • fisk och kött
 • lever;
 • kli;
 • vete;
 • nötter, torkade aprikoser, plommon.

Om det finns brist på detta ämne, måste dessa produkter inkluderas i den dagliga kosten.

Vissa järnberedningar finns också för håravfall:

 • vitaminer med järn för hårväxt
 • injektioner;
 • Kosttillskott.

Vitaminer bidrar till att stärka follikeln, normalisera blodcirkulationen. Kosttillskott kan tas utan recept. Det är ett aktivt kosttillskott som innehåller huvudämnet. Injektioner är endast föreskrivna av en läkare och endast i vissa fall när en minskning av hemoglobin förknippas med stor blodförlust (kirurgi, förlossning, abort, blödning) och i fall då tabletterna inte ger den önskade effekten.

Bland drogerna finns vitaminer från håravfall "Complivit". Detta är ett bra sätt att återställa håret. Det innehåller också kalcium, magnesium, fosfor, kalium, selen, kobolt. Alla dessa ämnen har en positiv effekt på låsens tillstånd, gör dem starkare.

Men innan du börjar ta järntillskott själv är det bättre att samråda med en kompetent specialist. Eftersom ett överflöd av detta ämne medför risk för att utveckla allvarliga sjukdomar i inre organ.

Hur hjälper du ditt hår?

Om du vill återställa dina krullar, återlämna dem sin tidigare skönhet och styrka, revidera din kost först. Lägg till järnprodukter till det. Konsultera med din läkare och köp själv vitaminer som innehåller järn från håravfall. Detta kan vara ett komplex, där det finns andra ämnen som är fördelaktiga för strängarnas tillstånd.

Tillsammans hjälper de till att stoppa förlusten, stärka rötterna, glödlamporna och stimulera tillväxten av nya hår. Vitaminer "Complivit" tas en gång om dagen med måltider en i taget under månaden.

Under graviditet och amning före användning ska läkemedlet konsultera en läkare, eftersom det kan vara kontraindicerat hos kvinnor i situationen och ammande mödrar.

Det är möjligt att förbättra tillväxten av hår och folkmedicin, som också innehåller ett mineral. Till exempel blå lera. Du kan göra en mask med det. Torka en väska med lera i varmt vatten, tillsätt en sked olivolja och blanda noggrant. Gnugga kompositionen i rötterna och lämna i en timme.

Masken med äggula är också effektiv för att falla ut, eftersom äggulan är källan till detta ämne. Att förbereda en sådan mask blir inte svår.

Klumpa äggulaen med en sked olja och en sked honung. Gnugga blandningen i rötterna, linda huvudet och gå som en timme eller två. En sådan mask förstärker perfekt rötterna.

Vad du inte ska göra när du behandlar lockar och fyller på järnnivåer

Så länge krullarna inte har förstärkts tillräckligt, är det nödvändigt att befria dem från ytterligare stimuli. Vid behandlingstillfället är det nödvändigt att överge färgning, användning av hårtork och strykjärn. Exkludera från te och kaffe, de har tannin, det förhindrar absorptionen av mineralet. Byt ut dessa drycker med vatten, juice, komposit av torkad frukt. Öka inte själv strängar under denna period. De är redan svaga och tunna, för dem är ett sådant förfarande mycket stressigt.

Så, från allt ovan har vi funnit att järn spelar en viktig roll för hela kroppen och dess brist negativt påverkar hårets tillstånd. Orsakerna till substansbrist är olika, och innan behandling med krullar påbörjas är det nödvändigt att eliminera orsaken till minskningen av hemoglobin i blodet.

Du kan hjälpa dina lockar om du kompletterar järnnivån med hjälp av folkmedicin, masker och preparat som innehåller detta ämne. Och naturligtvis, glöm inte bort de produkter som den innehåller.

Allt detta tillsammans hjälper till att fylla underskottet och återställa lökarnas struktur, för att lämna förlusten och stärka rötterna.

Krullarna blir igen starka, strålande, mjuka, glänsande, levande och friska. Sluta att bryta och bryta, de kommer att ha ytterligare volym och densitet. Tja, vackra och friska lockar pryder naturligtvis någon kvinna och gör henne attraktiv i de flesta männs ögon.

Användningen av mineral i fallout strängarna är enorm och har länge bevisats. I de flesta fall kan man ta järnhaltiga droger i en månad eller två för att stoppa processen att falla ut och återställa det gamla utseendet, glansen och styrkan i håret.

Våra fartyg

Behandling och förebyggande av kärlsjukdomar

Hårtab med anemi

Håravfall utgör inte ett hot mot hälsan, orsakar ofta psykiskt obehag och försämrar livskvaliteten. Hår är en snabbt växande vävnad som behöver en bra blodtillförsel. Därför studeras anemi och håravfall över 40 år. Oftast hänvisar studier till körteln, en av de viktigaste spårämnena i ämnesomsättningen.

Blodjärnantal

Serumferritinnivåer kan användas som en tidig markör för alopeci. Det huvudsakliga järnbindande proteinet återspeglar det totala mikroelementhalten i kroppen. Mängden minskar i början av underskottet. Man måste komma ihåg att hormonbalansen också påverkar hårets tillstånd, eftersom en omfattande undersökning alltid krävs. Oftast är håravfall ett tecken på anemi, och blodbrist i sig är en signal om en annan sjukdom.

Hårtab med anemi

Mer än 60% av kvinnorna lider av håravfall, men medicin har ännu inte avslöjat orsaken till detta fenomen. Alopeci i mild form indikerar olika dysfunktioner i kroppen. Håravfall med anemi uppstår ofta på grund av trötthet, plötslig viktminskning, pallor. Med långvarigt underhåll av låga järnnivåer kan diffus alopeci utvecklas.

Det finns tre typer av anemi i samband med håravfall:

 • järnbrist provocerar telogenfasens övervägande - resten av håret när håravfall uppstår. Kvinnor är mycket känsliga för nivån på järn i kosten.
 • brist på spårämnen i ansiktet av kroniska sjukdomar;
 • vitamin B12-brist eller skadlig anemi.

Järnbrist

Att minska järnnivåer kan vara försumbar utan att diagnostisera anemi. Analysen kan visa en takt som är bedräglig för många kvinnor. Efter förlossning och eller under perimenopausalperioden sker förändringar i kroppen. Barnsåldern är nästan alltid associerad med låga nivåer av järn. Det observeras hos 60% av kvinnorna, men 10% av dem detekteras och bekräftas genom analys.

Under menstruationen behöver kroppen upp till 20 mg elementärt järn per dag, men de flesta mottar bara 8 mg per dag från mat. På grund av avstötningen av rött kött och övergången till riktig näring eller vegetarism ökar antalet fall av anemi.

Tecken på järnbrist inkluderar:

 • brist på energi och trötthet;
 • blekhet;
 • andfåddhet med mild ansträngning
 • mörka cirklar under ögonen;
 • yrsel;
 • sköra naglar;
 • rastlösa ben syndrom;
 • ständigt kalla lemmar.

Det finns två indikatorer på järnnivåer i blodet:

Hemoglobinsatsen för kvinnor är 117-160 gram per liter. När indexet sjunker under 140 g / l börjar håret märkbart falla. Ferritin, som är lagring av järn, i testet bestäms i en nivå av 15 - 160 μg / l. För att förhindra håravfall och ge den tjockleken bör värdet vara över 40 μg / L.

Hårfolliklar innehåller ferritin, eftersom dess reduktion påverkar hårväxten, vilket leder till snabbare hårväxt utan pigmentering. Denna process är ofta felaktig för androgen alopeci. Låga ferritinnivåer leder till torrhet, brittleness, brist på elasticitet i lock och matt färg. Hår kan falla ut genom åren, och kvinnor märker ofta inte.

Mot bakgrund av sjukdomar i sköldkörteln, kommer ett ytterligare intag av ämnen som säkerställer balansen av mineraler: kaliumjodid, tyrosin och pantotensyra kommer att behövas. Efter normalisering av hormonnivåer och minskning av tyrotropinhalten under 2 mM U / l börjar håret växa efter sex till åtta veckor.

Subklinisk hypothyroidism kan resultera i gallring av ögonbrynen och håret på huvudet. Samtidigt finns det förstoppning, torr hud, övervikt, konstant chilliness, menstruationssjukdomar, slöhet och huvudvärk.

Brist på vitamin b 12

Håravfall kan bero på vitamin B 12-brist, vilket är nödvändigt för nervsystemet. Ytterligare tecken på substansbrist:

 • förvirring;
 • asteni;
 • sömnstörningar och hjärtklappningar;
 • matsmältningsproblem.

Vitamin B 12 är nödvändigt för att fungera för varje cells metabolism. Kroppen kan syntetisera den från galla och lagra i sex år. Men mot bakgrund av tarm- och magproblem finns det misslyckanden i denna process.

En hälsosam tarm innehåller ett enzym som är nödvändigt för absorption av vitamin B 12, och när det är låg utvecklas beriberiosis. Håravfall kan vara det enda synliga tecknet på ett patologiskt tillstånd.

Personer med perniciell anemi riskerar att utveckla en vitamin B-brist. 12. För att övervinna det räcker det inte med att justera kosten, du behöver injektioner av droger. Efter 50 år är människor mer utsatta för brist på vitamin B 12 när kroppen upphör att syntetisera den tillräckligt från diet protein.

Andra mikrocytiska anemier

Minskningen av antalet röda blodkroppar är förknippad med en minskad förmåga hos kroppen att producera hemoglobin. Det finns tre typer av patologi:

 1. Hypokromisk anemi är ett tillstånd där röda blodkroppar blir mindre och förändrar skuggan till en blekare, som oftast utvecklas mot bakgrund av järnbrist och åtföljs av gallrande hår. Sjukdomen kan orsakas av irritabelt tarmsyndrom. Dess variation, thalassemia, orsakas av en mutation av generna som är involverade i framställning av hemoglobin, och sidoblastisk anemi åtföljs av ackumulering av järn i cellerna.
 2. Normohromic anemi åtföljs av en normal mängd hemoglobin och storleken på röda blodkroppar, men utvecklas mot bakgrund av infektioner, diabetes, reumatoid artrit. Dessa sjukdomar störa järnabsorption och orsaka håravfall.
 3. Hyperkromisk anemi är förknippad med en hög nivå av hemoglobin, vilket orsakas av en genetisk defekt och en kränkning av cellmembranets form och struktur. Dessa celler används inte i mjälten, vilket orsakar en kränkning av järnmetabolism och hårproblem.

Blyförgiftning, kopparbrist, zinköverskott, alkohol och substansmissbruk väcker anemi och problem med hårets tillstånd.

Håravfall och andra sjukdomar

Omfattande läkarundersökning visar vad man ska göra med kvinnlig skallighet. Alopeci börjar plötsligt och orsakar diffus generaliserad hårfall 2 till 3 månader efter händelsen som orsakade sjukdomen. Förlusten är 100-1000 hår per dag. Vid sträckning av strängar avlägsnas mer än 10% av håren lätt från hårbotten.

En signifikant minskning av antalet hår förekommer i den fria fastillväxten, och telogenfasen står för upp till 25%, vilket detekteras av ett trichogram. Detta tillstånd åtföljs av anemi.

Dystrofi av hår, alopecia alopeci, förändring av naglarna, utseendet på gula fläckar på dermatoskopi indikerar telogen alopeci. Ett fullständigt blod- och urintest utförs, nivån av serumferritin, hormonerna T3, T4 och TSH bestäms.

Kronisk alopeci utvecklas långsamt, oftast hos kvinnor i åldrarna 20-40 år. Det finns en miniatyrisering av hårsäckar, vilket orsakas av interaktionen mellan androgener, deras receptorer och enzymer 5A-reduktas och aromatas P450. Kaldhet kan uppstå på tre områden:

 • gallrande hår i den främre parietala regionen
 • håravfall på pannan;
 • Front-temporal manlig baldhet.

Om håravfall och anemi observeras på bakgrund av akne, infertilitet, tung menstruation, måste du kontrolleras för hyperandrogenism. Överdriven androgener är ofta förknippade med polycystiska äggstockar, varför ultraljud krävs.

Strykjustering

När det finns tecken på anemi, är det nödvändigt att byta till en balanserad kost rik på järn på bekostnad av kött, sesam, mandel, mejeriprodukter och grönsaker. Kroppen behöver följande produkter: ros, sallad, spenat, sojabönor, rädisor, morötter, tomater, liksom bananer, svarta bär, jordgubbar, äpplen och plommon.

Med anemi som påverkar ett hälsosamt utseende bör du vara uppmärksam på livsstil och kost:

 1. Ät skaldjur, rött kött, fjäderfä, järnförstärkt spannmål, mörkgröna bladgrönsaker för att kompensera för bristen.
 2. Massage hårbotten med eteriska oljor: Blanda mint och rosmarinoljor i ett förhållande av 1: 7, tillsätt 30 ml druvfröolja. Använd en sked, applicera på hårbotten drop-by-drop och gnid en gång om dagen.
 3. Rådfråga en läkare, kontrollera nivån av järn i blodet. Du kan behöva ta lämpliga mediciner.
 4. Vid kraftig menstruation, diskutera med gynekologen möjligheten att ta orala preventivmedel. Järnnivåer faller när det finns allvarlig blodförlust och droger minskar flödet av menstruationsblod och minskar minskningen av järnnivåer. Kvinnor som lider av svår menstruation märker ofta ökad håravfall.
 5. Sova i 6 - 7 timmar dagligen: skadade hårsäckar återställs under sömnen.
 6. På en tom mage för att ta C-vitamin, vilket hjälper till att absorbera järn. Kram citron och tillsätt till varmt vatten, drick före frukost.
 7. Inkludera livsmedel som innehåller vitamin B 12 i kosten: ost, ägg, soja, mager mejeriprodukter och fisk.

Justering av näring och livsstil hjälper bara i vissa fall.

En brist på vitaminer och mineraler kan observeras även med god näring. Kroppens förmåga att absorbera näringsämnen är relaterad till tarmarnas funktion.

Med anemi utan tung menstruation kan två betydande orsaker till håravfall betraktas:

 1. Felaktig diet hotar hälsan.
 2. Kroppen tar inte emot järn från mat. Dessa processer kan störas inte bara vid matsmältningssteget, men också under syntes av ämnen av celler och organ.

Oftast är glutenmat, där intolerans är associerad med celiaki, påverkan på magtarmkanalen. Studier visar att anemi är en av de mest dolda tecknen på glutenintolerans. En kronisk minskning av järnnivåer orsakas av Helicobacter pylori-bakterien, en infektion som orsakar många matsmältningssjukdomar.

Gluten avser ämnen som orsakar ett immunsvar och inflammatoriskt svar. Substansen aktiverar zonulin, vilket ökar permeabiliteten i tarmväggarna för makromolekyler. Anledningen till detta fenomen beror på de gener som är associerade med autoimmuna sjukdomar. Många nutritionists tror att även friska människor störa tarmarna genom att konsumera mat med gluten.

Sosudinfo.com

Anemi och håravfall hänger ihop, särskilt när hormonell misslyckande och uppkomsten av akne på huvudet. När järnbristanemi kan vara omfattande alopecia och håravfall - en mycket snabb är densamma för båda könen på grund av minskningen av hemoglobin och blod röda blodkroppar (hematokrit).

De främsta orsakerna till järnbrist är: dålig kost, matsmältningssjukdomar hos kvinnor - graviditet, tunga och långvariga perioder. Vid kronisk järnbrist uppträder kropps mobilisering och minskning av matning spik och hårsäckar vitaminer, mikro- och makroelement, bland annat järn och syre.

Endast syrebrist leder till håravfall på 10-20%. Som ett resultat av den tvingade "ekonomin" måste strängar återställas i 1-1,5 år. I vissa fall fortsätter håravfall med behandling av anemi och återställande av järnnivåer. Detta händer efter allvarlig anemi eller komplexa sjukdomar. Föråldrade hår faller ut, men nya har ännu inte "vaknat" och deras tillväxt har inte börjat.

Regulatorisk järnmetabolism

För att bestämma nivån på järn, undersöks blod (ESR, Hb), urin och hår. Järnbrist bekräftas inte med följande screening kit:

 • hemoglobin - 135 g / l (för män) och 125 g / l (för kvinnor);
 • serumjärn - 12,5 mikron / liter och högre;
 • TIBC / LZHSS (total järnbindningskapacitet eller en latent serum) - indikator på mängden järn bundet till proteinet transferrin - 30,6-84,6 mkmmol / l;
 • ferritinprotein, vilket speglar järnförråd - 20 - 250 μg / l.

Det är viktigt att veta. Ange närvaron av latent järnbristindikator för ferritin 40 μg / l eller mindre. Det är nödvändigt att börja behandling av hår vid indikatorer på 70 mkg / l och mindre.

Symtom på järnbrist

Med avvikelser från normen för ovanstående indikatorer, järnbrist och brist på syre i blodet:

 • immunitet, arbetsförmåga minskar
 • regelbunden fysisk ansträngning orsakar hjärtklappning och andnöd, känsla av trötthet och svaghet;
 • huden blir torr, det finns sprickor och "fastnat" i hörnen av munnen;
 • matsmältningen är störd och smaken är perverterad: jag vill äta krita, tandpulver eller jord;
 • törst efter konsumtion av choklad och drycker med gasökningar;
 • lukten av lack, fotogen, bensin och färg blir attraktiv;
 • håret bryts ner och naglarna smälter;
 • armar och ben är chillande, ringer i öronen, yr, ständigt känns som sovande, svimning är möjlig;
 • hos kvinnor kommer tung menstruationsblödning;
 • människor får atrofisk gastrit.

Det är viktigt att veta. Vid månatliga anses fysiologiskt normal blodförlust mindre än 50 ml, och - leda till järnbrist blödning 50 - 80 ml confounding faktorer (låg förbrukning / absorption av järn från livsmedel och andra). Järnbristanemi uppträder med blodförlust på 80-120 ml och däröver.

Hur järn absorberas

Mat är huvudkällan till hemejärn (sammansatt av hemoglobin) och icke-hemma.

Det är viktigt att veta. Håret slutar falla ut samtidigt som kroppen behåller förmågan att absorbera och absorbera järn från mat.

Kärnan till heme-järn är kött, icke-heme-grönsaker, nötter, frukter, spannmål. Mycket järn i rött kött: nötkött, kalvkött och lamm. Av dessa produkter absorberas spårelementet med 20-25%. För att eliminera anemi behövs också produkter med koppar, mangan, zink, krom, jod och vitaminer B och C.

Feabsorption sker i tunntarmen. När det konsumeras kyckling och fläsk, är det sämre absorberat. Fisk och lever innehåller mer ferretin och hemosiderin, men inte hemejärn, därför absorberas komponenter dåligt.

Produkter med kalcium och non-heme järn orsakar försämring av Fe absorption (endast 1-5%), så vegetarianer lider ofta av anemi.

Eftersom en person konsumerar båda typerna Fe med mat, för att förbättra matsmältningen, bör du lägga till mat till din kost:

 • med C-vitamin: frukt, grönsaker, citrus och askorbinsyra - 100 mg vardera för att öka Fe-absorptionen 4 gånger;
 • öka produktionen av saltsyra i magsaften: en liten mängd pickles, pickles och kryddor, sura frukter och bär, mejeriprodukter, muffin. Några svarta bröd och borscht, soppa och tomatjuice, mindre ofta - kött-, svamp- och grönsaksbuljonger;
 • för sidrätter till kött-, lever- och grönsaksspannmål: bovete och ris - för att mastera icke-heme järn;
 • med fruktos: frukt och honung (i avsaknad av allergi).

Med dålig absorption av järnförsämrad anemi ökar håravfallet. Detta händer med följande faktorer:

 • långvarig behandling med hjälp av att minska surheten i magen, med sår och gastrit
 • användningen av droger med kalcium, ett stort antal mejeriprodukter och ägg;
 • äta mat oxalat: choklad, nötter, kål, spenat, vetekli, rabarber, jordgubbar, - samt kryddor: persilja, basilika, oregano;
 • stort intag av livsmedel med polyfenoler som hämmar absorption Fe: svart te och kaffe, kakao, örtteer (te, kaffe endast ge inte absorberas 60% Fe);
 • passion för mat med fettsyra: mandel, valnötter, baljväxter, helkorn och kli.

Kom ihåg! Två timmar innan man äter kötträtter och 2 timmar senare bör man inte äta mat som förvärrar järnabsorptionen.

Järnbristbehandling

Järnberedningar hjälper till att förbättra och bibehålla järnbalansen under normala förhållanden. Behandling utförs med närvaro av droger:

 • fumarsyra: Heferol, Ferronat;
 • proteinsuccinat - "Ferlatum";
 • folsyra och cyanokobalamin - "Apo-Ferrogluconate";
 • folsyra: "Fefol", "Ferretab";
 • folsyra, askorbinsyror, cyanokobalamin, lysinmonohydroklorid - Irovit;
 • askorbinsyra: "Ferograd", "Ferropleks", "Sorbifer Durules";
 • askorbinki, nikotinamid, vitaminer från grupp B - "fenuler";
 • askorbinsyra och folsyra, cyanokobalamin, cystein, fruktos och jäst - "irradian";
 • mukoproteas, askorbinsyra: "Tardiferon", "Gyno-Tardiferon";
 • Plast Gradumet Matrix - Ferrogradmet.

Om den sura miljön bibehålls i mag-tarmkanalen används medel med järn (bivalent) järn, vars absorption ökar 20 gånger. I närvaro av ett alkaliskt medium i mag-tarmkanalen uppstår bildningen av olösliga föreningar - fosfater och järnfytat, vilket elimineras genom införande av saltsyra och askorbinsyrapreparat.

Mellan eller efter måltider bör kortverkande läkemedel tas, från 180 mg / dag (halv dos). Järnsulfat innehåller 60 mg Fe, järnglukonat - 35 mg Fe, i fumarat - 65 mg Fe.

Före en måltid eller på kvällen utförs behandlingen med långvariga former, som långsamt frisätter Fe i området för tolvfingertarmarna: "Sorbifer Durules", "Tardiferon Retard". Med hjälp av den nya doseringsformen "Ferrum Leka", när den tas in transporteras järn med järntransportproteiner.

Kosmetika för hårstyrka

I processen att behandla järnbrist och alopeci med droger och näring förbjuder ingen att använda effektiva kosmetiska produkter för att återställa hårdensitet, inklusive hemlagade masker och oljor (2-3 gånger i månaden):

 1. Förnya blodflödet till glödlamporna, och därmed näring och syre, stärka oljans rötter: ricinus, oliv, burk eller soja (30 ml) - med tillsats av 15 ml whisky, brandy eller brandy. Kompositionen gnids i hårrotserna och fördelas över hela längden på strängen.
 2. Mask: havregryn eller svartbröd, färglös henna och lera blandas med varmt vatten till tillståndet av flytande gräddfil. Masken är mättad med vitaminerna A, E, B (2 droppar), med eteriska oljor: svartpeppar, timjan, pelargon eller citron (3 droppar), - rågula. Efter applicering av masken med en träkam från rot till spets hålls blandningen under cellofan och en keps i en halvtimme. Tvätta av masken med decoctions av örter: nässla, kamille eller kalendula.

Innovativa kosmetiska produkter i USA är effektiva, till exempel Toppik keratinförtjockningsmedel. Det kan kombineras med något läkemedel vid behandling av anemi och alopeci, håravfall och gallring. Pulver «Toppik», identiskt i sammansättning med keratin, gömma skalliga fläckar, så det är alltid efterfrågan.

Det är möjligt att ta hand om håret med naturlig Macadamia Natural Oil-olja från den amerikanska produktionen, applicera masker och varma kompresser. Oljens sammansättning innehåller spårämnen, inklusive järn, koppar och zink. Även vitaminer och fetter, proteiner, proteiner, tiamider och eteriska oljor, flera syror, styrener, antioxidanter och gamma-tokoferol.

Du bör inte använda heta curling strykjärn och strykjärn, förstöra hårets struktur, det är nödvändigt att överge färgning och kemiska perms, försvårande brittleness och förlust. Under behandlingen av anemi och håravfall är det bättre att avstå från te, kakao och kaffe på grund av tannin, eftersom det förhindrar återställning av järnnivåer i blodet. Också i kosten läggs frukt och grönsaksjuicer, komposter och mineralvatten utan gas.

Brist på kalcium, zink och järn - effekt på hårdensitet

Hår - kanske den viktigaste delen av kvinnlig skönhet, och varje kvinna försöker göra sitt eget ämne av stolthet. Men att ta hand om håret genom yttre påverkan (speciella schampon, masker, balm), glömmer tjejerna att lämna sig från insidan.

Problemet med håravfall från brist på brist på mineraler

Om det inte finns grund för det sunda arbetet i alla kroppssystem - kommer ingen extern hårvård inte att ge full resultat. Därför behöver du hjälpa din kropp genom att ta hand om det genom att behålla den nödvändiga mängden spårämnen och mineraler i din kropp, tacksam för vad du får behagliga yttre förändringar, nämligen tjockt glänsande hår, starka naglar och tänder, skinnande hud och som en oundviklig bonus, öka självkänsla.

Låt oss prata om sådana viktiga spårämnen som kalcium, zink och järn, vars brist leder till otillräcklig funktion av hårsäckar och dålig cirkulation i hårbotten, vilket kan påverka hårets tillstånd negativt.

Kalcium. Den femte i termer av betydelse för organismens vitala aktivitet är ett spårelement, kallat "skönhetsminne". Den står för 2% kroppsvikt (1-2 kg i en vuxen kropp).

99% Ca ligger i benen och 1% är i naglarna, håret och blodet, från vilket det går in i cellerna genom kalciumkanalerna för att reglera åldrandet och förnyelsen.

Det dagliga mänskliga behovet av kalcium varierar från 400 till 1200 mg, vilket beror på ålder: maximumet ligger vid pubertets topp, varefter det minskar.

Det ökar också under graviditet, under amning och under aktiv sport.

Med brist på kalcium blir håret grovt och faller ut, naglarna exfolierar och bryts, huden blir grov.

Orsaker till hypokalcemi (kalciumbrist)

 • Undernäring, dominerad av rätter med genetiskt modifierade ingredienser och syntetiska substitut för naturliga produkter som saknar näringsvärde. Rökning av cigaretter, att dricka kaffe och alkohol stör kalciumabsorptionen, och dess olösliga, ospädda föreningar blir njurstenar.
 • Stark dieter, på grund av vilken det inte räcker för att kalcium inte kommer in i kroppen i rätt mängd, tvättas den också bort från de redan befintliga benen.
 • Några typer av terapeutiska dieter med begränsning av användningen av produkter som innehåller Ca (mejeriprodukter, kött, ägg, choklad).
 • Brist på medvetenhet om kroppens behov av kalcium och dess innehåll i produkter. Även om du äter naturliga produkter, men vet inte exakt vad kalcium är, kan det dagliga behovet kanske inte uppfyllas hela tiden.
 • Okunnighet om de förhållanden under vilka Ca absorberas bättre. För att lagra detta mineral är nödvändigt i kombination med vitaminerna A och D är vitamin D särskilt viktigt, eftersom kalcium absorberas helt med hjälp. (De främsta orsakerna till bristen på vitamin D - lite tid i solen, en permanent vistelse i rummet, vegetarism, fastande).
 • Laktosintolerans, varför människokroppen inte uppfattar mejeriprodukter och andra produkter med ett laktosinnehåll.
 • Ett stort antal spårämnen som orsakar utsöndring av kalcium från kroppen (metaller, magnesium, natrium, fosfor och kalium).
 • Behandlingsperioden, när barnet "suger" det mesta av Ca från moderns kropp under bildandet. Och under amning.
 • Sjukdomar som åtföljs av en minskning av kalciumnivån (dysbacteriosis, svamp, matallergier, anemi, ibland pankreatit, sköldkörtelsjukdom och njursjukdom).
 • Sedentär livsstil, stress, användning av kolsyrade drycker som "Pepsi-Cola".

Järn. Brist på detta mineral är den vanligaste orsaken till håravfall.

Omkring 68% av järn finns i hemoglobin, utan vilket syre kan inte överföras från lungorna till alla andra organ, celler och vävnader. Järnhalten i kroppen är 3-4 gram (0,02%), varav 3,5 gram är i blodet. Bristen på Fe leder till en minskning av nivån av röda blodkroppar och hemoglobin.

Orsaker till järnbristanemi (brist på järn i blodet)

 • Mat med frånvaron av järnprodukter. Kroppen kan inte själv producera detta mineral, men tar emot det bara från utsidan, det vill säga du måste ta hand om det själv och tänka genom din näring. Och det räcker inte bara att äta mat som innehåller järn, det är viktigt att inte förstöra effekten genom att ignorera reglerna om kompatibilitet för produkter. Du kan inte dricka mat med te eller kaffe - Fe smälter inte. Det är också omöjligt att kombinera produkter som innehåller kalcium och järn, eftersom de neutraliserar varandra (exempel: bovete med mjölk).
 • Tarmsjukdomar (dysbakterios), där funktionen att extrahera järn från mat störs och utsöndras i blodet. På grund av sjukdom kan kroppen inte absorbera Fe.
 • Under perioden med aktiv utveckling och tillväxt av kroppen hos barn och ungdomar kan det finnas brist på järn på grund av att det behöver alla vävnader och organ förutom att ben ska bli.
 • Graviditet.
 • Under träning förlorar kroppen mycket järn tillsammans med svett.
 • Varje typ av blodförlust (regelbunden donation, trauma, nasal och inre blödning, tung menstruation).
 • Medfödd järnbrist.
 • Vitaminbrist - detta mikroelement absorberas fullständigt endast med en tillräcklig nivå av vitamin C, B.

Zink främjar absorptionen av proteiner, som är mycket viktiga strukturella element i håret. Med en brist på Zn för att assimilera samma proteiner, måste kroppen välja den från håret, vilket är orsaken till förlusten.

Znns huvudsakliga "livsmiljö" är levervävnad, bukspottskörtelceller, muskler och ben.

Funktioner: Bistånd i kroppens utveckling, tillväxt och pubertet, deltagande i blodbildning och läkning av sår. Ett överskott av zink orsakar brist på järn, kadmium och koppar, medan bristen på det leder till en överdriven ackumulering av samma spårämnen.

Orsaker till zinkbrist

 • Leversjukdomar, nedsatt sköldkörtelaktivitet.
 • Brist på Zn i vatten och mat.
 • Konsumtion av proteinrika livsmedel leder till zinkbrist.
 • I fall av cancer finns det en brist på zink på grund av att den överskrider celltillväxten.
 • Att äta mat rik på kalcium, minska absorptionen av Zn med nästan 50%. Kaffe och alkohol tar i allmänhet honom ut ur kroppen.
 • Att ta preventivmedel minskar zinknivåerna.
 • Stress.
 • Ålder. Äldre människor lider mer eller mindre av Zn-brist.
 • Graviditet och matning.
 • Veganism, på grund av de höga halterna av fytinsyra i benbärande grödor, vilket signifikant minskar graden av absorption av zink.

Var kan man få kalcium, zink och järn?

Produkten med högsta kalciumhalt är mjölk, där fosfor också är närvarande, i en optimal proportion för god absorption av båda spårämnena. Nästa på listan är sesam, spenat, valnötter, hasselnötter, broccoli, blomkål, vitkål, bönor, morötter, persilja, kesost, nässla, sparris, dill, rödbetor, citrus, äpplen, päron, torkade aprikoser.

Som ett folkmorskmedel för att öka nivån på kalcium kan du inte vara lat och laga pulver från kycklingskal, och ännu bättre - vaktelägg.

Du kan ta mediciner (Calcium D3 Nycomed, eller Calcemin). Naturligtvis borde de endast tillgripas på rekommendation av en läkare för att förhindra ett överskott av kalcium, vilket är lika dåligt för kroppen som dess brist. Kända studier som visar att man tar kalciumhaltiga läkemedel kan leda till hjärtsjukdom ökar risken för stroke. Eventuella negativa effekter på matsmältningen.

Produkter för mättnad av blod med järn: baljväxter, sojabönor, korn, grönsaker (betor, fänkål, rädisa), nötter, ägg. Också rött kött, lever, sardiner, torkade aprikoser, gröna äpplen, granatäpplen, jackpotatis, morötter, persilja. Var noga med att ta C-vitamin och folsyra (främja järnabsorption).

Medan kalcium kan fyllas om utan att tillgripa droger - det fungerar inte på så sätt med järn, i alla fall måste du ta droger (vid IDA).

Järnhaltiga beredningar: sorbifer, ferrum lek, maltifer, fenoler. Men igen - endast, och endast på recept, efter diagnosen anemi, bekräftad av laboratorietester.

Traditionella metoder för behandling av anemi. På en tom mage, på morgonen varje dag, äta 100 g riven morötter med vegetabilisk olja eller gräddfil. Drick en infusion av bergaska, eller jordgubbsblad, eller näsblad, björk, persilja, avkok av rötterna och löv av maskros.

Zinkmat: kött, fjäderfä, ägg, fisk, havregryn och bovete, ärtor, bönor, svamp, gröna ärter, pumpafrön, solrosfrön, majs, bananer, hårda ostar, blåbär, hallon.

Det är självklart bättre att hålla koll på din kost på ett löpande sätt än att tillåta allvarliga hälsoproblem på grund av brist eller överflöd av viktiga mineraler i kroppen. Allting måste kontaktas med sinnet och din kropp - med kärlek och omsorg. Och det kommer att tacka detsamma som svar.

Järnbrist och håravfall: finns det en anslutning?

Dedkova Tatyana Pavlovna
dermatolog, kosmetolog, trichologist

Inspelad på grundval av rapporten från Dedkova TP, presenterad på satellitsymbolet "Trichology for cosmetologists" vid utställningen av professionell kosmetika och utrustning för skönhetssalonger INTERCHARM professional 2015.

introduktion

Järnbrist är en av de vanligaste formerna av näringsbrist.

Järnbristanemi är ett kliniskt hematologiskt symptomkomplex som kännetecknas av nedsatt hemoglobinbildning på grund av järnbrist i blodserum och benmärg samt utveckling av trofiska störningar i organ och vävnader.

Fördelningen av järn (i%) i människokroppen

funktionellt järn (80%) - mätt med HB-koncentrationen

järn deponeras (20%) - mätt med ferritinkoncentration

transportjärn (0,1%) - mätt genom transferrinkoncentration

Järnhalt i mat

järnrik (mer än 10 mg per 100 g produkt): ägg, lever, pistaschmandlar, torkade svampar, jäst, havskål, baljväxter (bönor);

måttligt järnrika livsmedel (mindre än 10 mg per 100 g produkt): kött, kyckling, fisk, mandel, svamp, äpplen;

fattiga i järn (mindre än 1 mg per 100 g produkt): apelsiner, morötter, jordgubbar.

Järnborttagning

Varje dag förlorar en hälsosam vuxen människokropp 1 till 2 mg järn:

menstruation (upp till 30 mg)

Det bör noteras att en person i genomsnitt tar emot 10-15 mg järn per dag, men 1-2 mg absorberas. Om denna mat är korrekt, balanserad, regelbunden.

Järn kommer från mat är indelad i:

heme (del av hemoglobin) - som ingår i kött-, nötkött- och kalvlever

non-haem (i fri form) - Innehållet i sojabönor, bönor, ärtor, bovete, järnhaltiga beredningar, som är indelade i bivalent eller trivalent.

Symtom på järnbrist

huvudvärk på morgonen

urininkontinens när man skrattar och nysar

ökat begär för konsumtion
vissa livsmedel
(choklad, läsk)

smakperversion (beroende av krita,
tandpulver)

locka lukten av färg, färg,
bensin, fotogen

benägenhet till rikligt
menstruationsblödning

svårighet att svälja
fastmatstabletter

Orsaker till järnbrist

De vanligaste orsakerna till järnbrist hos kvinnor av reproduktiv ålder:

tung menstruationsblödning

Orsaker till järnbrist hos män och postmenopausala kvinnor:

Dermatologiska tecken på järnbrist

Hårförtunning, torrhet, ökad förlust, förlust av pigmentering

Spikplattor - gallring, brittleness, cross striation

Hud - torr, peeling

Indikatorer för järnomsättning i kroppen

Indikatorer där du kan bedöma utbytet av järn i kroppen.

hemoglobin är normen hos kvinnor 125 g / liter och högre, hos män 135 g / liter och högre.

Vasslejern är normalt minst 12,5 μmol / liter.

total eller latent järnbindningsförmåga hos serum (OZHSS eller LZhSS) - mängden järn som kan associeras med transferrin. Hastigheten är 30,6 - 84,6 μmol / liter.

ferritin är ett protein som återspeglar järnhandeln i kroppen. Norm - 20 - 250 mcg / liter. Mindre än 40 mcg / liter - latent järnbrist. Mindre än 70 mcg / liter - provbehandling för håravfall är acceptabelt.

Finns det en koppling mellan järnbrist och håravfall?

Förbindelsen mellan järnbrist och håravfall i deras arbete beskrivs av sådana författare som Hard S., Rushton D. H., Kantor J. Ett stort antal patienter deltog i sina studier. Men det finns en annan motsatt synvinkel. Ett antal forskare (Audingoz I. E., Sinclair R.) säger att det inte finns något sådant förhållande.

Bregy A., Treub R. M. genomförde sin studie, vilket visade bristen på samband mellan nivån av serumferritin och håravfall med ett värde över 10 μg / liter.

Minsta skärmpaket

Den minsta screening kit som behövs för att eliminera järnbrist inkluderar:

kliniskt blodprov (Hb, ESR)

Diffus telogen håravfall på bakgrund av järnbrist

Med trichoscopy och phototrichogram:

håret är ungefär samma diameter (det finns ingen signifikant skillnad mellan anagen och telogen hår)

hög procent av terminalen bland telogen hår (håret i patientens vanliga diameter faller ut)

adekvat diet

intag av järn

sammanfattning

Hos patienter med håravfall i närvaro av latent järnbrist kan effekten av järnbehandling variera och beror förmodligen på patientens individuella känslighet för manifestationerna av järnbrist.

Järnbrist och håravfall

Jag hittade lågt hemoglobin. Trichologist sa omedelbart - du har en järnbrist. Från detta hår faller ut i många kvinnor.

Och om hemoglobin är högt, kan järn vara lågt eller ferritin. Och om hemoglobin är låg, ännu mer så.
Därför utsåg de mig att ta mycket av allt, jag känner mig så illa att jag inte har någon styrka. I allmänhet, om ditt hår faller ut, eliminerar först och främst dold järnbrist eller lågt hemoglobin. Jag upprepar att om hemoglobin är normalt kan det vara ett dolt underskott.
Som han förklarade för mig:
Du är bristfällig
- menstruation är där järn är förlorad.
- andra skäl - mindre
- en lång diet utan strykjärn förloras och återställs inte

och så vidare etc. och här kommer inga masker att hjälpa. Det är nödvändigt att mätta kroppen med järn. Det finns några procedurer för införande av järn i huvudet i huvudet med en spruta, Gud vet vad de kallas, mesoterapi eller FIG vet. Jag förstår inte detta, började inte förstå.

Vidare är det nödvändigt att återställa det under mycket lång tid, för att ta en mycket, mycket lång tid ständigt, eftersom den ackumuleras i kroppen under mycket lång tid. Jag förstår inte någonting. hur mycket mer att lida av håravfall medan du ackumulerar järn.
Här är det.Nästa Artikel
Vilken färg att ta bort yellowness från blekt hår