Alopeci - typer, orsaker och behandlingar för skallighet


Hår är inte bara en symbol för kvinnlig skönhet, en spektakulär frisyr ger en man poäng av attraktionskraft. Ja, hårbotten utövar inte bara skyddsfunktioner utan också inredar en person, gott hår, som ren hud, är ofta en viktig faktor för att utvärdera en individ av motsatt kön. Bland annat kan huvudets hår också fungera som en indikator på hälsa.

Under hela livet hos en person växer hår, inklusive inte bara på huvudet, och faller ut varje dag, i genomsnitt faller 70-100 hår per dag, vilket anses vara en hälsosam person. Om det släpper ut mer än 200 till 300 hår per månad i ett halvt år, är det värt att omedelbart konsultera en läkare. Vanligtvis börjar håravfall hos män efter 30 år, håravfall är nära förknippade med hårbottenproblem, stress, natur, hormoner (sköldkörtel, diabetes), drogernas negativa påverkan, ärftlighet (genetisk predisposition till skallighet).

Med tanke på hårstrukturen är det värt att notera att den synliga delen av håret kallas svängningen, det yttre skalet av ett mänskligt hår är bildat av överlappande keratinvågor. Den del av håret som ligger under huden kallas hårfollikeln eller roten, den är omgiven av en hårfollikelpåse. Typen av människohår beror på formen av follikeln: Rett hår växer från en rund follikel, något lockigt - från en oval follikel och krökt - från en njurformad follikel.

Vad är alopeci?

På huvudet på en frisk person är det ungefär från 90 000 till 150 000 hår (densitet 200-460 per cm² av kranialvalsens yta). 80-90% hår är ständigt i aktiva tillväxtfasen (anagen), 1-3% är i ett övergångsskede (catagen) och resten är i vilande period (telogen), varefter deras naturliga döda och nya hårväxt uppstår.

Vad är alopeci? Detta är den medicinska termen för olika former av ovanlig håravfall på hårbotten och andra delar av kroppen. Namnet kommer från den grekiska ἀλωπεκία / alopecia - skallighet, skallighet, skallighet.

Alopeci är ett patologiskt håravfall som leder till deras uttining eller fullständiga försvinnande i vissa områden. De vanligaste typerna av alopeci är androgenetiska, symptomatiska, cicatricial och focal.

Typer Alopecia - Vad orsakar skallighet?

Alopeci i området av hårbotten har många manifestationer - från synlig gallring av håret till utseende av olika storlek och placering av nakna områden eller fullständig baldness. Orsakerna till sjukdomen är olika, och baserade på dem, och den kliniska bilden i dermatologi skiljer flera underarter av håravfall.

Androgenetisk alopeci

Androgenetisk alopeci är den vanligaste typen av håravfall som uppstår som en följd av hårfolliklarnas genetiskt bestämda känslighet. Anledningen till denna typ av skallighet är hormonella störningar och genetisk ärftlighet. Vid sjukdomens första skede hos män är det en gradvis förlust av framkanten av hårväxten och i sista skedet tar bilden i form av en hästsko. Vid kvinnor kännetecknas tillståndet av utbrett uttorkning av håret och / eller skallet, som sträcker sig från toppen av huvudet. Progressionen av androgen alopeci kan stoppas genom oral och topisk administrering av vissa läkemedel, i kombination med lämpliga kosmetika.

Alopecia Alopeci

Alopecia areata - denna typ av alopeci anses vara en autoimmun sjukdom där lymfocyter angriper friska celler - när det gäller hårsäckar, undertrycker eller stoppar helt hårväxten. Alopecia areata präglas av utseendet på nakna områden med en rund form på hårbotten.

För behandling av håravfall mest vanliga droger, som kortikosteroider (syntetiska analoger av steroidhormoner) och speciell kosmetika, som en extra terapi.

Traumatisk alopeci

Traumatisk alopeci är resultatet av kemisk eller fysisk skada på håret och är oftast orsakad av överdriven / otillbörlig användning av hårtillbehör, stylingverktyg och kosmetiska produkter.

Trichotillomania kan korreleras med denna typ av håravfall - dra ut håret på huvudet och på andra delar av ens kropp, oftast i ögonblick av sorg, intensiv spänning, ilska och även när man utför monotona aktiviteter, som att prata i telefon, läsa etc. d. I det här fallet kommer det att vara tillräckligt att använda stimulanser för hårväxt och andra kosmetiska produkter för att rätta till situationen.

Cicatricial Alopecia

Cicatricial alopecia är en av de sällsynta formerna av håravfall, oftast efter en infektion, skada eller andra negativa effekter, hårfolliklarna dör och är täckta med ärrvävnad. I vissa fall utvecklas håravfall snabbt och åtföljs av klåda, brännande och smärta, hos andra sker det gradvis och utan ytterligare symtom. Eftersom sjukdomen leder till permanent håravfall är det nödvändigt att omedelbart ta en mer aggressiv behandling efter att en diagnos har gjorts för att undertrycka dess spridning. Läkare ordinerar vanligtvis muntliga och aktuella mediciner och specialiserade kosmetiska produkter som en extra terapi.

Telogen miasma

Telogen miasma är en mycket vanlig form av håravfall, som sker under påverkan av olika faktorer (långvarig stress, dålig näring, förlossning, sjukdomar som orsakar skallighet, vissa mediciner etc.). Ett stort antal hårsäckar faller ut samtidigt i viloperationen (telogen). Telogen miasma kännetecknas av diffus uttunning av håret i hårbotten. När detta tillstånd inte är ett symptom på en annan patologisk process, kräver tillståndet inte användning av läkemedel och kan behandlas positivt med användning av speciell kosmetika för hår.

Anagen miasma

Anagen miasma - denna typ av skallighet börjar väldigt snabbt efter skadafaktorer (exponering för starka toxiner, kemoterapi etc.), i vilka fall håret faller ut i tillväxtfasen (anagen). Ofta leder resultaten av detta tillstånd till förlusten av allt kroppshår. Processen är dock reversibel och ny hårväxt kan accelereras genom användning av medicinsk kosmetika.

Alopeci kan klassificeras i dussintals typer, och några av dem är sjukdomar av okänt ursprung. Men tack vare dagens medicinska forskares ansträngningar skapas allt mer tillförlitliga metoder och preparat för att behandla sjukdomen i alla dess former.

Alopeci behandling

Tyvärr finns det inga aktuella behandlingar som helt hjälper till att bota de obehagliga symtomen på alopeci. Det finns vissa behandlingsmetoder som kan stimulera hårtillväxt, men ingen av dem kan förhindra att nytt hår faller och det kan inte heller bota en sjukdom som leder till håravfall. Din läkare kan ordinera något av följande läkemedel för behandling.

Kortikosteroider är kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel som efterliknar hormonet kortisol. När de används internt, undertrycker dessa droger immunsystemet, så det används ofta för autoimmuna sjukdomar som alopeci. För behandling av denna sjukdom kan kortikosteroider administreras på tre sätt - salvor, topikala kortikosteroider för internt bruk och för lokal injektion.

Fotokemoterapi är en annan metod som vanligtvis används för att behandla psoriasis. I kliniska prövningar lyckas ungefär 55% av människor återställa håret efter användning av fotokemoterapi. Men det bör noteras att återfallet är högt och det rekommenderas att besöka det relevanta terapeutiska centret minst två eller tre gånger i veckan.

Om läkemedelsbehandling inte hjälper, tar patienterna ofta till alternativa metoder. Dessa behandlingar inkluderar akupunktur, kosttillskott med zink och vitaminer, special dieter. Glöm inte att effekten av dessa metoder för behandling av skallighet inte har bevisats, men vissa av dem kan till och med förvärra situationen och håravfallet blir intensivare, så var extremt selektiv och försiktig när du väljer en metod för behandling av skallighet.

Som alltid är förebyggande den bästa "behandlingen", så hälsosam vård för hår och kropp som helhet borde vara högsta prioritet för varje person.

Reversibel alopeci vad det är

Symptom och 3 metoder för behandling av alopecia areata

För håråterställning använder våra läsare framgångsrikt Minoxidil. Med tanke på populariteten hos det här verktyget bestämde vi oss för att erbjuda det till er uppmärksamhet.
Läs mer här...

En person i tusen har diagnostiserats med minst en gång i livet ett sådant fenomen som nestande skallighet. Som ett resultat av autoimmuna störningar som leder till follikelskador faller håret ut på områden, foci, vanligtvis runt. Sjukdomen känner inte till åldersgränsen och förekommer hos barn och vuxna, men påverkar oftare människor mellan 15 och 30 år som har naturligt mörkt hår. Sjukdomen kan utvecklas och återkomma episodiskt efter en framgångsrik behandling.

Kaldhud kan hända för varje person.

 • Orsaker, symtom och stadier av sjukdomen
  • De främsta orsakerna till bristande håravfall
  • Manifestation av sjukdomen hos kvinnor
  • Manifestation av sjukdomen hos män
 • Principer och självbehandling: hur man hanterar sjukdom
  • 3 regler för behandling av alopecia areata med droger
  • Rekommendationer för behandling av sjukdomen hemma med folkrättsmedel

Med denna patologi påverkas nagelplattan ibland. Detta kallas punkt onychodystrophy. Orsakerna till och behandlingen av fokal skallighet beror på olika faktorer: Läkarna hanterar framgångsrikt sjukdomen, men det finns inget officiellt godkänt system för att bekämpa det. Mild sjukdom kan passera på egen hand.

Orsaker, symtom och stadier av sjukdomen

Den främsta orsaken till patologin hos läkare är ett misslyckande i immunsystemet. Kroppen uppfattar hårsäckar som något främmande och förskjuter dem. En lesion påverkar områden, men inte hela hårlinjen, eftersom folliklar kan ha en annan struktur, så bara vissa hår blir föremål för en immunattack. Dessa antaganden grundar sig på kliniska prövningar. Läkare argumenterar fortfarande för att det är drivkraften för en sådan immunattack. De kallar flera provocerande faktorer.

De främsta orsakerna till bristande håravfall

Orsaker till alopecia areata:

 • hormonella störningar (hos patienter kan sköldkörteln, bihålsbarken, hypotalamus och hypofysen vara försämrade);
 • genetiska egenskaper (sjukdomen finns ofta i nära släktingar);
 • störning av det autonoma nervsystemet, ökad blodviskositet;
 • vanlig stress, psykiska störningar;
 • infektionssjukdomar (gallsten skallighet kan vara resultatet av kroppens kamp mot infektioner eller manifestera sig som ett resultat av att ta läkemedel som leder till förändringar i immunsystemet).

Fokal eller nestande alopeci är orsaken till håravfall eller annan sjukdom, det blir tydligt först efter en medicinsk undersökning. På människor manifesterar patologin sig på olika sätt, symtomen beror på en persons individuella egenskaper och sjukdomsstadiet.

Det första tecknet på sjukdomen är utseendet i hårbotten eller någon annan del av kroppen med en hårbeläggning, efter håravfall, en fläck eller med partiell skada på folliklarna, fläckar med gallringshår och små skalliga fläckar. Det kan finnas flera sådana skador.

De drabbade områdena orsakar sällan smärta, men enligt vissa patienter kan de tippa något. Nagelskador hos personer med mild form av sjukdomen är sällsynta, men påverkar nästan alla som har alopeci fortskridande. Kaldhud hos män är vanligare än hos kvinnor.

 1. Progressive. Huden räddar, inflames, kliar, stickor. Om du drar håret faller det lätt ut.
 2. Stationär. Inflammation är praktiskt taget frånvarande. Huden tar ett blekt utseende.
 3. Regressing. Håret på plats börjar långsamt återhämta sig, vanligtvis är det fluffigt hår eller pigmenterat, men med tiden kan de få en naturlig färg, bli frisk och stark.
 • lokalt (omfattar ett eller flera områden);
 • subtonal (uttryckt av kombinationen av små skalliga fläckar som bildar ett enda stort område);
 • totalt (påverkar folliklar över huvudet, inklusive ögonfransar och ögonbryn);
 • band-liknande (håret faller från huvudets baksida till templen, det nakna området ser ut som ett band);
 • universell (kännetecknad av folliklar i hela kroppen).

När en person misstänker att han började bo i alopeci eller fokal alopeci, bör du kontakta trichologen. Rädsla bör orsaka balding fläckar som inte växer över 2-3 månader.

Manifestation av sjukdomen hos kvinnor

Kaldhud hos kvinnor är sällsynt. Men om patologi dyker upp blir det ett allvarligt test för en kvinna. Det är nödvändigt att gömma de skalliga fläckar som inte ändrar utseendet på bästa sätt. Om håret är långt, förenklar det saken: spåren kan vara dolda frisyrer. Men med utseendet av en bläckfisk, är den fortsatta utvecklingen av sjukdomen möjlig, vilket blir svårt att dölja. Tröstet kan vara att sjukdomen inte är en mening, den är behandlingsbar, ibland går den av sig själv.

Hos kvinnor är detta problem ofta förknippat med hormonella störningar, det kan dyka upp efter födseln, under graviditeten och under klimakteriet.

De främsta orsakerna till bristande håravfall hos kvinnor:

 • hormonella störningar;
 • mekanisk skada på håret (vävning av snäva flätor, användning av perm, frekvent användning av hårtorkar, strykjärn, ploek);
 • genetisk predisposition;
 • järnbrist i blodet;
 • antibiotika, antidepressiva medel och andra droger.

Manifestation av sjukdomen hos män

Alopecia areata hos män är farlig eftersom den kan utvecklas snabbt. Först blir toppen av huvudet skalligt, så faller håret ut längs gränserna i området och utökar platsen. Hos män, sådan alopecia ofta påverkar hårbotten på kinderna och hakan, växer skägget i skrotor.

Förekommer fokal håravfall hos män i tonåren. Hos barn skiljer sig det från att huden i det drabbade området inte får bli ont eller rodna. Det tar emellertid ett poröst utseende. Längs kanterna på det drabbade området är håret vanligtvis svagt, tunt, bara utdraget.

Principer och självbehandling: hur man hanterar sjukdom

Innan en behandling föreskrivs, behöver trichologisten veta för vilken orsak skaldethet inträffar. För detta behöver du göra en stor analys. Enbart prov är inte alltid tillräckligt. Det är möjligt att behandla sjukdomen med externa preparat, de kan ge en positiv effekt, men om orsaken ligger i överträdelsen av de inre organens funktioner, utan specialläkarvård, kommer behandling av häckande alopeci hos kvinnor och män inte att ge önskat resultat. Var noga med att utesluta närvaron av syfilis och ischemi.

Den primära listan av läkare som ska besökas inkluderar en otolaryngolog, en gynekolog och en endokrinolog. Men först rådfråga en terapeut. Test av hormoner, järnhalt i blodet, studier om förekomst av toxoplasma, andra infektioner och maskar kommer att krävas.

3 regler för behandling av alopecia areata med droger

Tre huvudmetoder för behandling av alopecia areata:

 1. Medical. Används som externt medel och avsedda för intag. Den första agerar direkt på folliklarna, den andra används för att justera immunitetstillståndet, förbättra organens funktion.
 2. Sjukgymnastik. Lyckas hantera patologin och fysioterapin.
 3. Hårtransplantation Den används som en sista utväg, när det är omöjligt att övervinna förlusten på något annat sätt.

Behandling av alopecia areata hos kvinnor med externa preparat syftar till att aktivera tillväxten av sovande och skadade folliklar och förbättra blodmikrocirkulationen. Tinktur av rödpeppar, senap, svart rädisjuice, lök och vitlök, en svag lösning av terpentin har en irriterande effekt. Allt detta kan vara en del av tinkturer för behandling av patologi, men sådana medel är inte en garanti för återhämtning och brukar användas som extra hjälp.

Populärt utvecklad av amerikanska forskare Minoxidil. Känd och läkemedlet Finasteride, vilket saktar processen för att vända testosteron till dihydrotestosteron, en av de främsta synderna av skallighet. Bland de orala preparaten är huvudplatsen upptagen av komplexen av vitaminer, mineraler (den viktigaste uppmärksamheten betalas till järnhaltiga ämnen), antioxidanter. Eftersom immunförsvar är viktiga vid sjukdomsuppkomsten används immunosuppressiva medel för behandlingen, men läkaren fattar beslut om detta. Aktivt används kortikosteroider i olika former. Det kan inte bara finnas salvor, men också lösningar för injektioner. Hormonala läkemedel administreras intravenöst endast i händelse av allvarliga störningar i kroppen.

Cure focal alopecia och försök fysioterapeutiska metoder. Populära metoder inkluderar:

 • jontofores;
 • cryomassage;
 • laserterapi;
 • ozonterapi;
 • PUVA-terapi (lågdos ultraviolett strålning med användning av psoralener);
 • mikroströmbehandling.

Rekommendationer för behandling av sjukdomen hemma med folkrättsmedel

Utan riktig näring kan behandling av hårborttagning hos kvinnor också vara ineffektivt. Kroppen ska få med mat alla ämnen som behövs. För friskt hår är järn, folsyra, vitaminer A, B, C främst nödvändig.

Psykologisk hjälp spelar en stor roll för att lindra kvinnor av denna sjukdom och följder. Det är önskvärt att bli av med alla faktorer som leder till stress, depression, mer vila och motion. Om läkaren godkänner kan du dricka en sedativberedning. Väl fungera på kroppen, lindra trötthetsvattenprocedurer, terapi med eteriska oljor, akupunktur.

Behandling av fokalalopeci hos kvinnor utförs med folkmetoder. Förbered salvor, tinkturer som närmar folliklarna och stimulerar hårväxten. Behandling av sjukdomen hos barn utförs endast under överinseende av läkare och efter en detaljerad historia.

Behandla rätt och resultatet blir utmärkt.

Om allt annat misslyckas kan kvinnor gå till specialiserade kliniker där hårtransplantationer är inblandade. Det här är en dyr och lång (tar upp till 6 timmar, ibland behövs upprepade operationer), men det ger resultat. En kvinna transplanteras med sina egna friska hårsäckar i området för fokal prolaps. De är vana och växer aktivt.

Vad är diffus håravfall hos kvinnor, vilka är orsakerna till sjukdomen och hur ser alopeci ut på bilden?

Problemet med håravfall är särskilt relevant för det fria könet. Och det är inte förvånande, för det vackra, tjocka håret är en kvinnas stolthet.

Men ofta finns det situationer när frisyren förlorar sin tidigare prakt, håret blir tunnare, sprött och faller ofta ut ur det.

Det här är inte bara ett estetiskt problem, utan också en allvarlig sjukdom som behöver behandling i rätt tid. Annars måste drömmen om vackert hår säga farväl.

 • Vad är det
 • orsaker till
 • Symptom på sjukdomen
 • stadium
 • foto
 • Behandlingsmetoder
 • Finns det risk för återkommande?
 • Relaterade videor

Vad är det

Diffus håravfall hos kvinnor är ett ganska vanligt problem. Patologi uppträder hos cirka 15-20% av medelålders kvinnor, och hos äldre kvinnor ökar incidensen till 50-70%.

Denna form av alopeci skiljer sig från andra eftersom det inte finns några tydligt definierade områden av alopeci på patientens huvud, hårhöljet faller jämnt över hela ytan av hårbotten. Med diffus alopeci förändras varaktigheten av hårets vitala faser, när tillväxtfasen blir kortare, dör håret snabbare och faller ut. Som ett resultat är ökad håravfall noterad.

Nu vet du vad det är - diffus alopeci.

orsaker till

Trots det faktum att diffus alopeci uppträder i de flesta fall hos äldre kvinnor kan representanter för den yngre generationen möta problemet. Sålunda noteras de första tecknen på sjukdomen redan vid 25-30 års ålder. Olika orsaker kan orsaka problem för kvinnor:

 • Emosionella störningar, stress, depression.
 • Fel livsstil, brist på näring, dåliga vanor.
 • Okontrollerat intag av potenta läkemedel, medicinsk verksamhet med allmän anestesi.
 • Långvariga infektionssjukdomar.
 • Foci av inflammation som påverkar hårbotten.
 • Mat och kemisk förgiftning.
 • Genetisk predisposition.
 • Okända skäl. I detta fall är det vanligt att prata om den idiopatiska formen av patologi, som har en wavelike kurs. Det vill säga symptom på sjukdomen visas och försvinna sedan.

Symptom på sjukdomen

De första tecknen på patologi kan ses redan i början av utvecklingen. Även om visuellt inga förändringar observeras konstaterar kvinnan fortfarande att hennes hår började falla ut mycket oftare. Antalet förlorat hår överstiger 150 per dag, med sjukdomsframsteg, denna siffra ökar 10 gånger.

stadium

Diffus alopeci hos kvinnor utvecklas gradvis, det finns tre huvudstadier av patologin:

 1. I det inledande skedet finns det en liten ökning av håravfallet, medan håret blir tunnare, blir tråkigt, sprött.
 2. Den andra etappen kännetecknas av mer uttalade symtom. Sålunda observeras hos kvinnor en ökning i skiljans bredd, på vilken hårbotten, som saknar hår, är synlig. Antalet förlorade hår fortsätter att växa, och deras kvalitet försämras avsevärt.
 3. Den försummade formen av sjukdomen kännetecknas av nästan fullständig hårförlust, några fina hår kan ses på ett nästan skallet huvud. Vid detta stadium av sjukdomsförloppet är konservativa behandlingsmetoder redan värdelösa, bara artificiell transplantation (transplantation) kan hjälpa till.

Och så ser bilden ut diffus alopeci hos kvinnor.

Behandlingsmetoder

Om en kvinna, som märker de första tecknen på diffus alopeci, se en läkare och vidta alla nödvändiga terapeutiska åtgärder, så kommer det naturligtvis att bli lätt att återställa hårets förlorade tjocklek. Detta kan dock endast ske i början.

I detta fall kommer de mest effektiva drogerna att vara (Minoxidil, Tricosackarid), vilket hjälper till att återställa blodcirkulationen och metaboliska processer i hårbotten, stimulera hårväxten, stärka hårsäckarna.

Dessutom kan positiva resultat uppnås med hjälp av speciella helande schampon, som innehåller aktiva ingredienser (kromaklin), som har en fördelaktig effekt på hårbotten, hårsäckar, håraxel.

I det första och andra skedet föreskrivs fysioterapi (mesoterapi). Detta bidrar till förbättring av mikrocirkulationen, normaliseringen av syremetabolism i hårbotten och förstärkning av glödlamporna. Dessutom aktiveras hårsäckar, som tidigare var i vila, vilket leder till en ökning av antalet friska hår på huvudet.

Finns det risk för återkommande?

Det beror på hur aktuell och adekvat behandlingen var, om orsaken till problemet har eliminerats. Om den negativa faktorn förblir, nej, även den dyraste behandlingen kommer inte att ge rätt resultat, och problemet kommer snart att dyka upp igen.

Diffus alopeci hos kvinnor är ett obehagligt men mycket vanligt problem som måste hanteras i början av utseendet. Först och främst är det nödvändigt att eliminera orsaken, och bara sedan fortsätta behandlingen. Och ju tidigare detta är gjort, desto snabbare och effektivare blir resultatet.

Relaterade videor

Om diffus håravfall hos kvinnor finns i den här videon:

Alopeci - allmän information om etiopathogenes och behandling

Den ständiga ökningen av antalet personer med överdriven håravfall, vilket är en följd av olika typer av alopeci (alopeci), särskilt svåra former, blir ett allt större problem med dermatologi och estetisk medicin. Alopeci hos män, och ännu mer hos kvinnor, leder ofta till en minskning av livskvaliteten och försämrad psykosocial anpassning. I de flesta fall är denna patologi svår att behandla på grund av otillräcklig kunskap om dess orsaker och utvecklingsmekanismer, framväxten av resistens mot traditionella behandlingsmetoder.

Alopeci - vad det är, dess typer och orsaker

Alopeci är en patologisk partiell eller fullständig förlust av hår på huvudet, ansiktet och / eller andra delar av kroppen, vilket uppstår som ett resultat av skador på hårsäckarna. Det finns många av dess klassificeringar, av vilka vissa bygger på former av skallighet, andra - på de påstådda orsakerna och utvecklingsmekanismen. De flesta är baserade på det ena, vilket inte underlättar förståelsen av sjukdomen och valet av metoder för behandling.

Men alla klassificeringar kombinerar typerna av alopeci i två stora grupper:

Cicatricial Alopecia

Detta är en irreversibel hårförlust på grund av förstöringen av hårsäckar på grund av inflammatoriska, atrofiska och ärrprocesser i huden.

Orsaker till sjukdom

 1. Ärftliga faktorer och medfödda sjukdomar (ichthyosis, hud aplasi, pigmentinkontinens).
 2. Discoid form av lupus erythematosus, som är en autoimmun kronisk sjukdom, manifesterade tydligt begränsade röda runda fläckar täckta med epidermisens skalor.
 3. Autoimmun och andra systemiska sjukdomar - begränsad och systemisk sklerodermi, dermatomyosit, amyloidos, ärrbildning pemfigoid, sarkoidos.
 4. Lipoid necrobios - destruktion och död hos celler och vävnader på grund av den onormalt stora avsättningen av fett i dem. Detta tillstånd provoceras av en metabolisk störning och är ofta associerad med diabetes mellitus.
 5. Lichen planus, svamphudsskador (trichophytosis) och vissa infektionssjukdomar.
 6. Abscessing perifolliculit, epilering och keloid follikulit, kännetecknad av inflammation i eller runt folliklarna, ofta komplicerad av en stafylokockinfektion, vilket resulterar i ärrbildning.
 7. Tumörer av hudanslutningar, platt och basal cell hudcancer och några andra sjukdomar.
 8. Mekaniska, termiska skador, kemisk och radioaktiv skada, purulent inflammation.

Den slutliga kutana manifestationen av dessa sjukdomar är bildandet av ärr och hårfolliklarna i dessa områden.

Non-cicatrical alopecia

Det gör 80 till 95% av alla hårsjukdomar. Etiopatogenes av denna grupp, i motsats till den tidigare, förblir dåligt förstådd. Mest troliga är olika mekanismer i denna grupp baserade på olika mekanismer, även om orsakerna och utlösningsfaktorerna i nästan alla typer är de samma i de flesta fall. Alla typer av icke-cicatrized alopeci förenas av frånvaron av en tidigare hudskada.

Orsaker till icke-cikatrisk alopeci

 1. Immun- och autoimmuna störningar, som de senaste åren spelat en ledande roll. De leder till bildandet av immunkomplex och autoaggression av kroppen i förhållande till hårsäckarna. Dessa störningar finns både oberoende och i kombination med vissa autoimmuna sjukdomar - kronisk lymfocytisk thyroidit, vitiligo, hypoparathyroidism, binjurinsufficiens.
 2. Genetisk predisposition på grund av en gen som predisponerar mot otillräckliga biokemiska processer i huden och överkänslighet hos follikelreceptorer till androgener.
 3. Sjukdomar och störningar i funktionen hos endokrina körtlar, olika metaboliska störningar, inklusive aminosyror, proteiner och spårämnen - selen, zink, koppar, järn, svavel.
 4. Akuta stressiga tillstånd och en långsiktig negativ psyko-motionell effekt, vilket leder till en spasma av perifera kärl och en felfunktion i folliklarna.
 5. Vegetativa, cerebrala och andra typer av störningar i den sympatiska innervationen av hårbotten och ansiktet, vilket leder till sjukdomar i blodcirkulationen i blodkärlen. Ur denna synvinkel är av stor betydelse neurotiska kronisk och akut spänningstillstånd, långvarig upprepad exponering för negativa psyko emotionella, kroniska inflammatoriska processer i nasofarynx, halsen och bihålorna, kroniska förstorade och smärtsamma submandibulära lymfknutor, osteokondros av halsryggen, neurit occipital nerver. Allt detta är en irriterande av de övre cervikala nervens sympatiska ganglioner som innervatar hårbotten.
 6. Sjukdomar i matsmältningssystemet, vilket leder till försämring av absorptionen av näringsämnen och spårämnen.
 7. Exponering för vissa läkemedel (cytostatika), akut och kronisk industriell eller hushålls toxicitet med kemikalier (kvicksilver, vismut, borater, tallium), exponering för radioaktiv strålning.

Klassificering av icke-cicatrized alopecia

De föreslagna klassificeringarna av icke-ärrande alopeci är fuzzy, de bygger på tecken på blandad natur: både de viktigaste externa kliniska manifestationerna och orsakssambandsfaktorerna. Den lämpligaste klassificeringen är uppdelningen i alopeci:

 1. Diffus.
 2. Brännpunkt eller näsa eller cirkulär alopeci.
 3. Androgenetic.

Diffus alopeci

Diffus alopeci kan uppstå som ett resultat av kroppens fysiologiska hormonella omstrukturering under pubertet, graviditet och amning under klimakteriet. I de två första fallen anses överdriven håravfall inte vara patologisk och är övergående efter stabilisering av hormonnivåer. Under påverkan av olika provokationsfaktorer kan det vara mer eller mindre uttalat.

Diffus alopeci kännetecknas av enhetlig, snabb genom hela huvudet, håravfall av varierande grad. Förlust av allt hår är extremt sällsynt. Det är indelat i:

 • anagen som uppträder under aktiv hårväxt
 • telogen - håravfall i folliklarnas viloperation.

Oftast diffust håravfall utlöses av stress, tar droger, vissa läkemedel och preventivmedel, spårämnen nackdel, speciellt när dolda järnbrist hos kvinnor med oregelbunden menstruation, liksom personer som genomgått resektion av magen, på grund av dålig absorption av järn på grund av bristande vitamin B12.

Alopecia areata

Alopecia areata hos kvinnor och män uppträder med samma frekvens. Den står för cirka 5% av alla patienter med hudsjukdomar. Singel (i början) symmetriska foci av håravfall är rund eller oval i form och förekommer oftare i det ockipitala området. De tenderar att växa och slå samman, vilket resulterar i bildandet av stora områden av alopeci, vars kanter återspeglar cyklicalitet. Förloppet av fokalalopeci är i de flesta fall godartat och fortsätter i tre steg:

 1. Progressiv, under vilken håret faller inte bara i stället för nederlag, men också i gränsområdet med den. Detta stadium varar från 4 månader till sex månader.
 2. Stationär - uppsägning av bildandet och sammanslagning av nya foci av skallighet.
 3. Regressiv - återställande av normal hårväxt.

Focal alopecia sorter inkluderar:

 • marginal, där foci förekommer längs kanterna i hårbotten, ofta i baksidan av huvudet och templen; en variant av denna form är alopeci i form av en krona;
 • strippning, karakteristisk för bildandet av stora foci, spännande hela huvudet, med bevarande av hår i små områden;
 • shearer - håret bryts av i lårfokusen i en höjd av 1-1,5 cm; denna art skiljer sig från svampinfektion (trichofytos).

Regional form av fokal alopeci

Fokal alopeci strippning typ

Det finns också androgen alopeci på kvinnlig och manlig typ, förknippad med en obalans mellan könshormoner av man och kvinna med normalt innehåll i blodet. Det är också möjligt att öka androgenernas innehåll på grund av närvaron av hormonproducerande tumörer, dysfunktion i hypotalamus, hypofys eller binjur, en minskning av östrogen i sjukdomar hos äggstockarna, sköldkörteln etc.

Beroende på skadorna och flödets natur utmärks dessa former av fokal alopeci:

 • godartad, såsom beskrivits ovan;
 • malign, vilket inkluderar subtotala, totala och universella former.

Subtotal form präglas av en långsam progressiv kurs. Samtidigt ökar antalet tomter och deras område inte bara gradvis och långsamt, men kombineras också med förlust av ögonfransar och hår i ögonbryns ytterområden.

Totalt - inom 3 månader faller allt hår på huvud och ansikte ut. Om håret och återställs, fortsätter denna process i flera år och förekommer i omvänd ordning: ögonfransar, ögonbryn, ansikte. Håret på huvudet växer sist.

Med en universell form förloras håret inte bara på ansikte och huvud, utan på hela kroppen och lemmarna.

Total form av alopeci

Androgenetisk alopeci

Den står för 90% av alla orsaker till alopeci hos män och kvinnor. Denna typ av skallighet särskiljas av de flesta författare som en oberoende, även om de yttre manifestationerna mestadels är diffusa och kombineras ofta med fet seborré. Sjukdomen är förknippad med ett autosomalt dominant-typgenom som ärvt, vars funktion realiseras, förmodligen genom mekanismer som påverkar enzymens verkan i hårsäckarna och papillorna. Dessa mekanismer leder till en ökad omvandling av testosteron till en mer aktiv form och hos kvinnor - till estron. Därför kan olika typer av skallighet hos män och kvinnor skilja sig.

En annan mekanism är receptorns höga affinitet för testosteron och vissa follikelenzymer. Det är högre i baldingområden än i icke-infekterade områden.

Androgenetisk alopeci hos kvinnor

Androgen alopeci hos män

Alopeci behandling

Principerna för behandling är:

 1. Eliminering av bidragande faktorer genom normalisering av sömn, arbete och vila, utnämning av lugnande medel och antidepressiva medel, i god näring och eliminering av foci för kronisk infektion.
 2. Prescribing zink, vitaminer med mikrodelar, aminosyrametaboliter och noootropes (Cerebrolysin, Nootropil) genom att införa dem inuti, såväl som lokalt med hjälp av mesoterapi, jono- och fonophores.
 3. Förbättring av blodmikrocirkulationen och metaboliska processer i de drabbade områdena med hjälp av Curantil, Aminophyllin, Trental, Doxium, Heparinsalva, Solkoseryl, etc. (irriterande) betyder.
 4. Användningen av immunomodulatorer (Inosiplex, Levamisol, Timopentin) och immunosuppressiva medel (PUVA-terapi).
 5. Topisk administrering av glukokortikoider för att undertrycka autoimmun aggression. För maligna former används de internt i form av tabletter eller injektioner. Pulsbehandling med prednisolon eller triamcinolon har visat sig vara effektiv i många fall av vanliga former av fokal alopeci.
 6. Användningen av biostimulerande hårväxt (Minoxidil).

I cikatricial och i de flesta fall maligna former av fokal alopeci är den enda behandlingsmetoden kirurgisk transplantation av livskraftiga folliklar.

Reversibel alopeci vad är det

Alopeci (skallighet, från antikens grekiska ἀλωπεκία genom latin alopecia - skallighet, skallighet) - patologiskt håravfall, vilket leder till att de delvis eller fullständigt försvinner i vissa delar av huvudet eller torsolen. De vanligaste typerna av alopeci inkluderar androgenetiska (androgenetiska), diffusa eller symptomatiska (effluvier), fokal eller nästad (areata), ärr (ärrbildning).

Androgenetisk alopeci

Androgenetic alopecia (samma som androgenalopeci eller manlig mallhals) är uttunning (miniatyrisering) av hår, vilket leder män till skallighet i parietala och främre områden och kvinnor att tunna håret i den centrala delen av huvudet med spridningen på dess sidoytor.

Allvarligheten av androgenetisk alopeci karakteriseras för män på Norwood-skalaen, för kvinnor - på Ludwig-skalan.

Över 95% av alla fall av manlig baldhet är androgenetisk alopeci. Data om frekvensen av androgenetisk alopeci hos kvinnor skiljer sig avsevärt från 20% till 90% av alla fall av håravfall, vilket är förknippat med en mindre märkbar och svårare att diagnostiserad manifestation av denna alopeci hos kvinnor.

Manlig mallhaltighet är förknippad med androgener - masculiniserande steroidhormoner som produceras av organismer av båda könen. Androgenernas roll bevisas av det faktum att kastrering, som signifikant minskar deras nivå, stabiliserar skallighet i samtliga fall och hormonersättningsterapi hos kastrerade patienter återupptas.

Androgenernas verkan realiseras genom papillens celler (dermisområdet med kärlen och nerverna, som sitter in i hårlampans botten). I papillacellerna binder androgener till motsvarande receptor och påverkar produktionen av parakrina faktorer - kortvariga ämnen som påverkar uppdelningen av hårstamceller, tillståndet för den extracellulära matrisen etc.

Parakrina faktorer inkluderar till exempel matrismetalloproteinaser, som "lossar" bindvävskelettet av huden runt den växande hårfollikeln. Brott mot produktion av parakrina faktorer tillåter inte att folliklarna reproduceras i samma storlek eller gör deras tillväxt omöjlig.

Degenerativa förändringar i androgenetisk alopeci påverkar inte bara hårsäckarna - hårets hår blir tunnare, blodflödet och syrehalten i huden minskar. med alopeci ligger folliklarna på ett djup av 1 mm, medan de i hårbotten utan tecken på skallighet penetrerar huden och klibbar den subkutana neurovaskulära plexusen (djupet av folliklarna är normalt: hos män - ca 4 mm, hos kvinnor - 3 mm).

Håret i huvudet förblir som regel, men blir tunt, kort, färglöst (fluffhår) och kan inte längre täcka hårbotten - skallet bildas. 10-12 år efter manifestationen av alopeci växer follikelns mun med bindväv och jämnt kanonhår kan inte längre produceras.

För androgener är follikelcellerna inte bara ett mål utan också en omvandlingsplats till östrogener. Utvecklingen av skallighet bestäms slutligen av den intracellulära metabolismen av androgener och östrogener.

Dihydrotestosteron (den starkaste androgenen) produceras från testosteron genom 5a-reduktasenzymet som ligger inuti cellen. 5a-reduktas konkurrerar om testosteron med ett annat intracellulärt enzym, aromatas, även med användning av testosteron som substrat (omvandling till östrogener). Vid konkurrensvillkor för ett gemensamt substrat beror produktionen av dihydrotestosteron på förhållandet mellan dessa enzymer - ju mer aromatas i cellen finns det mindre testosteron tillgängligt 5a-reduktas.

Aromatasinhibitorer som används vid behandling av östrogenberoende tumörer hos kvinnor signifikant (flera gånger) ökar frekvensen av fall av gallring och alopeci "manlig typ". Aromatashämmare hör inte till droger som skadar celler (från vilka hela huvudet blir blött) - dessa data visar att aromatas är en faktor som hämmar utvecklingen av androgenetisk alopeci och bristen på aromatas möjliggör hårstopp.

Det är anmärkningsvärt att aromatas i folliklarna i nacken är mycket större än i folliklarna i huvudets topp - hos män 3, hos kvinnor 1,8 gånger, vilket korrelerar med den bästa hårväxten i detta område.

Det är känt att aromatasuttrycket ökar som svar på hypoxi (syreavskrivning), vilket leder till en ökning av lokal östrogenproduktion, en av vars funktioner är att skydda celler från ischemi (inhiberande apoptos, stimulerande angiogenes etc.).

Det visas också att aromatasuttrycket ökar som svar på yttre tryck (mer än 4 gånger).

Det är anmärkningsvärt att skallighet inte sträcker sig till det hudområde som regelbundet upplever tryck och syrebrist (under sömnen). För att placera toppen av huvudet under samma förhållanden utvecklades en kompressionshuvudbonad med präglade element på innerytan, kallad en hårsimulator. [2]

Estrogener och androgener är nära besläktade hormoner med en allmän metabolism, men med motsatta effekter. Aromatas-syntetiserade östrogener modulerar livscykeln hos ett hår. Östradiol förlänger således hårväxtfasen, vilket är särskilt märkbart hos gravida kvinnor, när antalet växande hår och det totala antalet hår i huvudet ökar med ökande östradiolnivåer. Efter födseln minskar nivån av östrogen och håret, som var i tillväxtfasen längre än vanligt, faller relativt synkront ut, vilket ökar den dagliga hårförlusten och leder till deras temporära gallring. Östrogener ökar tjockleken på huden - för året med hormonersättningsterapi (i postmenopausen) blir huden nästan 30% tjockare. Estrogener hämmar 5a-reduktas med ca 40% (in vitro).

Förhållandena mellan enzymer, hormoner och receptorer i celler ligger i dynamisk jämvikt. En förändring i en av dem sätter igång resten. Zonal skillnader i hår hos en balding och icke-balding region betyder inte att håret är genetiskt annorlunda - förutom proteinkonstruktionen kodas reaktionshastigheten (området där genuttryck kan vara) i generna och algoritmen för genbeteendet under vissa omständigheter som ligger till grund för plasticitet fenotyp. Under olika förhållanden kan samma gener av samma person uppträda på olika sätt. Under samma förhållanden förekommer inte dessa skillnader (men det betyder inte att alla "ackumulerade" fenotypiska förändringar är reversibla).

Follikelkänsligheten för androgener bestäms av ärftlighet. Det antas att tendensen till håravfall i 73-75% av fallen ärvt genom moderlinjen, i 20% av fadern och endast 5-7% är de första i släktet. Det var nyligen möjligt att bestämma vilka egenskaper i humant DNA som är mest troliga kan orsaka håravfall, och dessa data används redan i praktiken för att bestämma tendensen att ärva alopeci hos både män och kvinnor.

Modern medicin erbjuder två sätt att bekämpa androgenetisk alopeci - läkemedelsbehandling och transplantation av ens eget hår.

Från och med idag har endast två kliniskt beprövade effekter och säkerhet vid behandling av androgenetisk alopeci godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten och USA: s livsmedels- och drogadministration, en aktuell ( extern användning av minoxidil (lösning, spray och skum) och preparatet för intern användning av finasterid (varumärke propetsiya - finasterid 1 mg), den senare rekommenderas endast för män (för kvinnor i postme men det var inte effektivt).

Lågintensiv laserstrålning har också kliniskt bevisats effektiv och godkänts av ovan nämnda organ för behandling av androgenetisk alopeci genom att använda en laserkamma hemma. Under medicinska centra används mer kraftfulla kliniska lasersystem. Effektiviteten hos laserkammen är låg. Kliniska lasersystem har en betydligt mer uttalad effekt. Liksom med läkemedelsbehandling leder avbrytandet av laserterapi till nedbrytning av håret till dess ursprungliga tillstånd.

Transplantation av ditt eget hår är ett kirurgiskt sätt att lösa problemet. Kirurgen tar hårsäckarna från de yttre och laterala delarna av huvudytan, där folliklarna inte påverkas av dihydrotestosteron (androgenoberoende zoner) och transporterar dem till baldness-platser. Efter transplantationen fortsätter folliklarna att fungera normalt och det normala friska håret växer från dem och varar fram till slutet av livet. Emellertid är inte alla kandidater för hårtransplantation lämpliga för denna operation, och inte alltid långsiktiga resultat av operationen är tillfredsställande.

För närvarande i världen utvecklar aktivt lovande metoder för håråterställning med androgenetisk alopeci. De största förväntningarna för de som är intresserade av denna fråga är relaterade till hårkloningstekniken och stimuleringen av ny hårväxt.

Kärnan i den första tekniken är kloning av hårsäckar som tas från androgenoberoende zoner på huvudytan, med efterföljande införande av de resulterande klonerna i hårda områden i hårbotten med hjälp av en speciell teknik.

Utvecklingen av den andra tekniken bygger på det konstaterade faktum att vid sårläkning i hudhåriga områden aktiveras protein, betecknat som Wnt, vilket på något sätt bidrar till utseendet på nya hårsäckar på skadestället. Hår som kommer från dem, går normalt igenom alla utvecklingscykler. Forskare tror att du kan få Wnt att producera nya folliklar på intakt hud.

Diffus alopeci

Diffus alopeci kännetecknas av stark likformig håravfall över hela ytan av hårbotten hos män och kvinnor som ett resultat av att hårutvecklingscykler misslyckats. Eftersom diffus alopeci är en följd av störningar i hela organismens arbete kallas det ibland symptomatiskt. Förekomsten av diffus alopeci rankas andra efter androgenetisk alopeci. Kvinnor är mer benägna att det än män.

Telogen och anagen diffus alopeci utmärks. Med den mer frekventa "telogena formen efter alopeci som provocerade alopeci, går upp till 80% av hårsäckarna tidigt i telogenfasen (vilande) och upphör att producera hår.

Den telogena formen av alopeci kan orsaka:

 • påkänning;
 • hormonella störningar, till exempel som ett resultat av sköldkörtel sjukdom, graviditet, misslyckande hormonella preventivmedel;
 • långsiktig användning av antibiotika, neuroleptika, antidepressiva medel och ett antal andra droger;
 • kirurgi, akuta infektiösa och allvarliga kroniska sjukdomar;
 • dieter med brist på vitala element för kroppen.

Anagenisk form av diffus alopeci uppträder när den utsätts för kroppen, och hårsäckar i synnerhet starkare och snabbare verkande faktorer, vilket leder till att hårsäckarna inte har tid att "gömma sig" i viloperationen och håret börjar falla ut ur tillväxtfasen (anagen). Sådana faktorer är vanligtvis radioaktiv strålning (inklusive efter strålbehandling), kemoterapi, förgiftning med starka gifter.

I de flesta fall, efter orsaken till diffus alopeci försvinner, hår som har fallit ut, återställs helt inom en period av 3-9 månader, eftersom här, till skillnad från androgenetisk alopeci, inte hårfolliklar dör. Därför syftar behandling av diffus alopeci främst till att finna och eliminera orsaken till det. Efter försvinnandet av orsaken används olika stimulatorer av deras tillväxt för snabbare håråterställning - (minoxidil) - med androgenetisk alopeci, medicinska balm, hårmaskor, hårsprayer, fysioterapi.

Alopecia areata

Alopecia areata (Latin alopecia areata) - Patologiskt håravfall som ett resultat av skador på hårrotsystemets celler genom immunförsvarsfaktorer. Den manifesterar sig i form av en eller flera rundade fickor av skallighet. Den har en utveckling av sin utveckling på morfologisk grund och definieras som fokal, multifokal, subtotal, total och universell alopeci. Vid det sista skedet av alopeci observeras hårskador i kroppen, vilket indikerar en systematisk och progressiv utveckling av den autoimmuna processen. Skador på nagelplattorna (punctate onychodystrophy) följer ofta total och universell alopeci. Etiologin och patogenesen studeras tillräckligt inom ramen för jämförelsen av någon annan dermatos. Den genetiska mottagligheten av sjukdomen har blivit känd för ett brett spektrum av hudläkare, men det finns fortfarande problemet med att identifiera nya och systematiserande kända gener som finns hos personer med nästalopeci. Man tror att aktiveringen av vissa gener som ansvarar för immunologisk kompatibilitet, bildandet av specifika proteiner som utlöser en kaskad av immunologiska omvandlingar. Faktorer som aktiverar gener är emotionell stress, vaccination, virussjukdomar, antibiotikabehandling, anestesi etc. Enligt olika källor varierar frekvensen av episodiska manifestationer av alopecia alopeci bland olika populationer från 0,5% till 2,5%.

Ett av patogenesarbetet som utförs är en defekt i metabolism av endogena retinoider.

För behandling av fokal alopeci finns ett antal verktyg och metoder, men de är inte officiellt godkända. Den vanligaste behandlingen för alopeci är användningen av kortikosteroider i olika former (i form av krämer, injektioner, orala preparat) eller läkemedel som stimulerar frisättningen av egna kortikosteroider. Tyvärr har de använda kortikosteroiderna en selektiv och instabil effekt. I Sovjetunionen, 1972, syntetiserades en organosilicium substans och i Ryska federationen sedan 1992 registrerades den som ett läkemedel (1-klormetylsilatran) och samtidigt kosmetisk (Mival Concentrated) för behandling av alopecia alopeci. De används också, syntetiseras i USA, 1962, Minoxidil, andra medel inkluderar anthralin, PUVA-terapi, retinoider med olika, varierande framgång.

Forskare från Medical Center of Columbia University (USA) för första gången föreslog en ny behandling för patienter med autoimmun fokalalopeci. Behandling innebär användning av en hämmare av Janus-kinas (JAK-kinas), en läkemedelsruxolitinib, som tidigare godkändes för behandling av benmärgscancer, liksom reumatoid artrit. Under tidiga prekliniska studier visades variabel framgång på ett litet antal patienter: läkemedlets effekt manifesterar sig endast under behandlingens längd; även en hämmare av Janus-kinas orsakar en liten minskning av immuniteten.

Cicatricial Alopecia

Ett vanligt kännetecken hos olika former av cicatricial alopeci är irreversibel skada på hårsäckarna och utseendet av bindväv (ar) vävnad på deras plats. I mönstret av alopeci är cicatricial alopecia 1-2%.

Orsaken till cicatricial alopeci kan vara infektioner (viral, bakteriell, svamp) som orsakar inflammatoriska reaktioner runt hårperitrikerna, i stället för att bindväv uppstår. Om infektionen behandlas snabbt kan håret bevaras.

Cicatricial alopecia uppstår ofta som ett resultat av fysiska skador - sår, termiska eller kemiska brännskador.

För behandling av mogen alopeci finns det bara en metod - kirurgisk. Båda platser avlägsnas om de inte är för stora eller friska folliklar från områden som inte påverkas av alopeci transplanteras till dessa platser.

Det finns fortfarande ett antal mer sällsynta former av alopeci, som exempelvis beskrivs i.

Alopeci med kemoterapi

Kemoterapi leder ofta till håravfall, vilket är svårt för patienten och kan orsaka känslomässiga störningar som förvärrar livskvaliteten. En kylhjälm används för att förhindra denna komplikation. [3] Den skyddande effekten uppnås genom att sänka metabolism och hastigheten för celldelningen av hårfollikeln (kemoterapeutiska läkemedel påverkar cellerna huvudsakligen vid delningen. Under kylning minskar ämnesomsättningen och celldelningsgraden avsevärt (hårfollikelcellerna är bland de snabbaste delarna i kroppen).

Hårtransplantation

Det finns två typer av hårtransplantationsoperationer.

Den första typen är en remsa-metod, där en hudtransplantatskärning från donatorzonen på baksidan av huvudet används för transplantation. Fliken skärs i transplantat (ett transplantat innehåller 1-3 hårlökar) och transplanteras.

Den modernaste transplantationsmetoden är den sömlösa (follikulära) metoden, där hårsäckarna avlägsnas från givarområdet med ett specialverktyg. I det här fallet, med otillräckligt hår på baksidan av huvudet, kan donatorområdet vara hakan, bröstet, benen, ljummen.

Intressant, i den nya miljön för sig ändrar håret i dessa zoner sina egenskaper. Så blir håret transplanterat från underbenen på huvudet mer rakt och långt.

Idag är hårtransplantation det enda effektiva sättet att återställa hår och behandla skallighet. Överlevnadsgraden för transplanterat hår är mer än 95%.Nästa Artikel
Hur man odlar långt hår blondin