Plastikkirurgi klinik
och kosmetologiprofessor S.N. Blokhin
och Dr. Wolfe I.A.


Trichology är en speciell del av dermatologi och kosmetologi. Det viktigaste ämnet för specialisterna i denna avdelning är problemen med behandling, diagnos, förebyggande av hår och hårbotten.

Vanliga hår- och hårbottensjukdomar

 • Alopeci (eller alopeci). Det kan vara gnezdny (hår faller ut foci), androgena och diffusa. Det finns håravfall hos kvinnor och män.
 • Skador på håraxlarna (splittring, spröd, för torr eller fet, tunt hår etc.).
 • Sjukdomar i hårbotten (seborré - oljig och torr, mjäll, klåda, skalning).

Huvudvillkoren för framgångsrik behandling i trichology är noggrann diagnos. Det är korrekt att fastställa typen av sjukdom, för att bestämma orsaken först efter att ha genomgått en serie laboratorietester. Eftersom hårproblem ofta orsakas av hormonella, endokrina, immun-, matsmältningssjukdomar, är det nödvändigt att konsultera läkare som är behöriga inom andra områden av medicin. Högt kvalificerade läkare av besläktade specialiteter: gynekologer och endokrinologer är i vår patients tjänst.

Mycket informativ har:

 1. Trichoskopi - Apparaten och programvaran tillåter läkaren att utvärdera strukturen, hårets tjocklek och andra indikatorer på dess tillstånd.
 2. Trichometry är en mikroskopisk studie som syftar till att bestämma tidpunkten för alopeci.
 3. Phototrichogram - med hjälp av denna teknik, känner trichologen stadierna av hårsäckar, tillväxten och håravfallet.

Alla procedurer på Frau Klinik kliniken utförs på modern utrustning, vilket gör att du kan diagnostisera en viss sjukdom mer exakt. Multipel förstoring av bilden förstör inte bildens kvalitet. Patienten själv kan se tillståndet av sitt hår före, under och efter behandlingen. Dessutom, som föreskrivs av en läkare, utförs blodprov på vår klinik, vilket kan krävas för att bestämma övergripande hälsa.

Metod för trichoskopi

Behandlingssystem för mjäll, skallighet etc. utvecklas individuellt med hänsyn till kroniska sjukdomar, sjukdomens typ och svårighetsgrad samt allergiska reaktioner. Denna metod säkerställer frånvaron av biverkningar, biverkningar. Att lösa hårproblem innebär att man tar mycket effektiva läkemedel, metoder för kosmetisk korrigering.

konsultation

Medicinsk konsultation, datordiagnostik, trichogram (efter 48 timmar)

trikologi

SAMTAL

utnämningar

Drop Test

1. Blodprov för håravfall hos kvinnor.

2. Blodprov för håravfall hos män

3. Blodtester för hormoner för håravfall hos kvinnor

4. Med obalanserad diet, undervikt (BMI mindre än 17,5), begränsning av kött, animaliska produkter i kosten

5. Med håravfall hos kvinnor efter 50 år

Priser för blodprov i Moskva vid Trichology Center

Primärt samråd med en tricholog. Inkluderad datordiagnostik av hår, trichoskopi

Upprepat samråd med trichologen. Inkluderat datordiagnostik av hår, trichoskopi enligt indikationer

Microelement Hair Analysis

4300

Histologisk undersökning av hårbotten

vid misstänkt cicatricial alopeci

4900

Hårdiagnostik

Bara den rätta diagnosen är nyckeln till effektiv behandling av håravfall. Erfarna specialister, läkare, trichologer i Trichology Center hjälper till att avhjälpa ditt problem, även i fall då andra läkare var maktlösa. Modern diagnostisk utrustning som uppfyller normerna för världstrikologi, förbättrar diagnoskvaliteten och den stora erfarenheten av våra läkare gör den korrekta diagnosen 100%.

Diagnos av hårförhållanden består vanligtvis av 4 steg:

 1. Detektion av patientklagomål, en undersökning om sjukdomshistoria och livsstil (livets historia).
 2. Visuell inspektion, dermatoskopi och datordiagnostik.
 3. Laboratorie studier av hår, blod, i vissa fall, utför en biopsi i hårbotten.
 4. Foto trichogram.

Vissa sjukdomar i hårbotten och håret är så uppenbara i sina kliniska manifestationer att trichologen vet den exakta diagnosen så snart patienten kommer genom dörren. Androgenetisk alopeci hos män är ett bra exempel på en enkel diagnos. I sådana fall kan läkaren avstå från ett eller två steg för att samla information och fortsätta direkt för att diskutera behandlingen.

Den första etappen av undersökningen är en patientundersökning.

För att analysera sjukdomar i hårbotten och hår samlas information om förlustens varaktighet, dess intensitet, närvaron av ett liknande problem i familjen, samtidiga sjukdomar, aktuell fysisk och psykisk stress, tillämpade behandlingsmetoder, kost... I detta skede skiljer läkaren medfödda och förvärvade problem, kroniska och akuta former av förlust, avslöjar fel i vården av hår och hårbotten.

Den andra etappen är en objektiv undersökning av patienten, undersökning och genomförande av en datoranalys av hår.

Under undersökningen bestämmer läkaren att cicatricial eller nerubtsovym syn på förlust du upplever bestämmer lokaliseringen av håravfall (diffus, över hela huvudet, eller lokaliserade i fronto-parietal region) bestämmer närvaron, omfattning och placering av håravfall, utesluter eller bekräftar bränn karaktär håravfall. Undersöker hårbotten för förekomst av inflammation, flaking och andra dermatologiska problem, bedömer graden av fettinnehåll i hårbotten. Uppskattat estetiskt utseende på håraxeln - torr, spröd, tvärsnitt av hårets spetsar, ingen glans.

Nästa är dermatoskopi och datordiagnostik. Med hjälp av specialutrustning (video dermatoskop, dermatoskop) tas fotografier i hårbotten i parietala och occipitala zoner. Därefter utför den uppskattade densiteten i parietala och occipitala områden, hårets medeldiameter och procenten av kula, tunnat hår, hårbotten, några trichologer och mikroskopi av glödlampan.

De åtgärder som utförs i andra etappen hjälper ofta läkaren att orientera sig i form av håravfall, graden av svårighetsgrad, men för att fullständigt förstå processen i avsaknad av livliga kliniska manifestationer av hårbottenproblemet kan behandlingen variera (till exempel tydlig uttunning av håret i den främre parietala zonen, brännvårt håravfall eller total alopeci) krävs specifika analyser - laboratorietester och phototrichogram utförande.

Den tredje etappen: laboratorietester.

Laboratorietesterna tilldelas, om det behövs, för att klargöra diagnosen eller att utesluta faktorer som gör huvudprocessen tyngre (med fokal alopeci eller androgenisk alopeci).

Det finns ett antal blodprov, vars genomförande anses obligatoriskt för håravfall hos kvinnor. Dessa är blodprov för att utesluta anemi och latent järnbrist, dysfunktion av sköldkörteln.

Vid felaktig, obalanserad kost, en diet i syfte att minska kroppsvikt kan blodprov krävas för att utesluta en brist på protein och mikrodelar.

Om du misstänker effekten av androgener (manliga hormoner) på håravfall, är det nödvändigt att undersöka funktionen av binjurarna och äggstockarna, bestäm utbytet av androgener i kroppen genom att utföra en multi-steroidal blodprofil (11 androgenindikatorer).

Med en oregelbunden menstruationscykel ges hirsutism, infertilitet, viktminskning, könshormoner som återspeglar hypofysfunktionen, binjurarna, äggstockarna, insulinnivåerna utvärderas.

I vissa fall (till exempel vid ordination av systemisk behandling) krävs blodprov för att utvärdera lever- och njurefunktionen.

Enligt indikationer kan det vara nödvändigt att genomföra patologisk undersökning av hårbottenbiopsier (biopsi). Tilldelas att studera i fall av misstänkt autoimmun form av håravfall, liksom i svåra former av gallring, resistent mot behandling. Till exempel, med en kombination av tecken på diffus och nestande håravfall, med misstänkt cikatriciala former av alopeci, med tecken på immunförmedlade mekanismer för håravfall, inklusive androgenetisk alopeci, etc.

I vissa fall frågas patienterna per telefon för att säga vilka tester som kan göras så att den primära mottagningen är så komplett som möjligt. Och här är det nödvändigt att förstå att det inte finns någon universell lista över blodprov. För din bekvämlighet har vi dock bildat det så kallade "trichological minimum", vilket patienter kan passera i frånvaro i följande fall:

 • kvinnligt kön
 • frånvaro av kroniska sjukdomar
 • regelbunden menstruationscykel, brist på hirsutism och akne
 • klagomål om håravfall och gallring, avsaknaden av foci av håravfall.

Analyser för "trichological minimum" - klinisk analys av blod, ferritin, järn, OZHSS, blod / hår för mineralmetabolism (23 mikroelement), TSH och T4 St., vitamin D-25-OH, Hbs-Ag, anti-HCV, RW, anti-HIV 1,2.

Det är dock fortfarande troligt att dessa analyser kanske inte räcker till, eller tvärtom behöver du inte ta några av dem.

Kostnaden för det primära samrådet med läkare-dermatologen, tricholog med trichoskopi, videodiagnostik och datoranalys är 2500 rubel.

Här hittar du hela prislistan.

För närvarande är phototrichogrammetoden allmänt erkänd i klinisk trichologisk övning, eftersom är mycket exakt och prisvärd.

Med hjälp av denna metod detekteras initiala former av androgenetisk alopeci i tidiga skeden, differentialdiagnos mellan AGA och kronisk diffus telogenavsättning utförs.

Hur man diagnostiserar hår och hårbotten

Den magnifika, avslappnade frisören kompletterar en bild av den oemotståndliga kvinnan. Inte mindre förtroende bra hår kopplat till män. När problem uppstår - bräcklighet, torrhet eller förlust, måste du söka hjälp från en tricholog. Modern utrustning hjälper till att göra den korrekta diagnosen, för att se resultatet av den föreskrivna behandlingen.

Vad är maskinvar diagnostik

Undersökning av hårbotten och håret med hjälp av specialanordningar avslöjar en korrekt bild av sjukdomen. Moderna diagnostiska metoder inkluderar inspektion, observation av dynamiken före och efter behandlingen. Alla resultat lagras i arkivet. Hårdvara diagnostik utförs i specialiserade kliniker, skönhetssalonger använder:

 • Videokameror med mikroskop. Det finns möjlighet att överväga de minsta detaljerna.
 • Dator och bildskärm. Bilden överförs från kameran, du kan spara den, för att genomföra en studie. För arbete finns särskilda program.
 • En digitalkamera som tar makrobilder.

Vilken datordiagnostik visar

Studier utförda av trichologist med hjälp av datordiagnostik har huvudmålet - att bestämma arten av lesionen, för att fastställa orsaken till sjukdomen. Behandling av hår och hårbotten beror på det. Ju mer exakt diagnosen är, desto effektivare blir resultatet. Tack vare en stark ökning, speciella datorprogram, är det möjligt att med stor noggrannhet bestämma sjukdomen i hårbotten och håret.

Använda datordiagnostik undersöka:

Mål identifierat problem

Brott mot sebaceous körtels utsöndring

Hårfollikelstorlek

Utmattning, somna folliklar

Hårets tillstånd längs dess längd

Hudens tillstånd på huvudet

Inflammation, mykos, desquamation, klåda

Sebaceous körtelaktivitet

Förlust, brittleness, torrhet

Hårbottensvamp, tecken på psoriasis, seborré

Hårdets densitet i vissa områden

Platser utsatta för förlust av vegetation

Så här diagnostiserar du hår och hårbotten

Studier som använder phototrichogram och trichogram utförs genom att man kör en videokamera till en viss del av huvudet. En bild visas på monitorn. Förstoringen bestäms av valet av speciella linser. För att kunna fungera korrekt med hjälp av hårdvara diagnostik krävs preliminär förberedelse. För att göra detta:

 • att inte tvätta, att inte måla huvudet inom två veckor;
 • att utesluta från användning av kosmetika för vård, styling;
 • välj en del av huvudet - med hjälp av phototrichogrammetoden (utförd av trichologist).

Foto trichogram

Applikationen med denna diagnosmetod hjälper till att spåra dynamiken, allt från den inledande undersökningen för att slutföra återhämtningen. Utvecklade speciella datorprogram. Det är möjligt att göra en noggrann diagnos, för att bestämma sättet att behandla hår från håravfall eller svampinfektion. Efter databehandling ger programmet resultatet. Vid hög förstoring ta bilder av ett visst område och ta reda på:

 • tillväxttakt
 • tjocklek;
 • inflammation i hårbotten;
 • förhållandet av hår i förlustfasen, aktiv tillväxt;
 • densitet per kvadratcentimeter.

Trichogramma

Med den här metoden gör du en primär diagnos med en speciell videokamera. Det är möjligt att överväga läget hos lesionen vid olika förstoringar för att utvärdera effektiviteten av behandlingen. Resultaten visas på bildskärmen. Under undersökningen diagnostiseras svampskadorna i huden, follikelns tillstånd, stammen. Trichoskopi bedömer hårets tillstånd enligt följande parametrar:

 • diameter;
 • total mängd
 • Antalet källor;
 • Andelen friska och sjuka.
 • densitet per kvadratcentimeter.

Spektral analys av hår på mikronäringsämnen

Hår har förmågan att samla information om mänsklig biokemi. Efter spektralanalys är det möjligt att med stor noggrannhet bestämma huvudets tillstånd och hela organismen. Enheten upptäcker 40 typer av kemikalier. Mikroskopisk undersökning av spårämnen hjälper till att

 • ta reda på om det finns en obalans av mikroelement i håret;
 • för att bestämma överskott eller brist på kemiska föreningar i kroppen;
 • upptäcka symptomen på förgiftning med toxiner.

Diagnostisk utrustning

För att korrekt diagnostisera och analysera tillståndet av hår och hud, använd speciella enheter. Särskilt populära är:

 • Dermatoskop Aramo SG. Satsen består av en videokamera, en uppsättning linser med olika förstoringar. Anslut till datorn. Enheten har flera program. Använd i specialiserade kliniker och skönhetssalonger.
 • Bärbar diagnostisk enhet Aramo. Batteridriven. Det behöver inte en dator, eftersom den har en inbyggd pekskärm - det är bekvämt att arbeta i små kontor. Ger dig möjlighet att öka 1000 gånger.

Har du gjort hår och hårbotten diagnostik? Ta reda på just nu: hur och genom vem forskning bedrivs

Vackert och välskött hår - det är alltid modernt och relevantt. Bara friska strängar kan ha en vacker utsikt. Om håret lämnar mycket att önska är det nödvändigt att diagnostisera håret för att identifiera orsaken till deras dåliga tillstånd. Enligt studien kan du göra rätt behandling och ta hand om håret.

Diagnos bör inte bara vara det dåliga tillståndet hos håret, men också hälsosamt. Detta kommer att hjälpa till att välja rätt kosmetika för hårvård, vilket innebär att de kommer att förbli friska under lång tid. Och om det finns ett av vittnesbörden, måste studien göras omedelbart.

Indikationer för

 1. Framträdde sjukdomar i hårbotten. Till exempel mjäll och seborré.
 2. Stark håravfall.
 3. Det var mycket grått hår.
 4. Torka livlösa strängar som ständigt bryts.
 5. Frisyren är snabbt smutsig, trots ofta tvättning av huvudet.
 6. Håret försämras på grund av yttre påverkan. Till exempel, permanent torkning, styling med curling strykjärn, strykjärn, perm, färgning.

Var gör?

För närvarande finns skönhetssalonger som ger möjlighet att bedriva forskning.

Det bör noteras att diagnostik på utrustningen kan utföras av en specialist som har utbildning på detta område.

Utför den så kallade externa diagnosburken och i en vanlig frisörsalong.

Det är viktigt att komma ihåg att en sådan studie endast kommer att vara extern, och råd från en specialist kommer att ges utifrån en frisörs erfarenhet.

Vad är datorforskning?

Många sjukdomar i huvudet har liknande symtom, så för en noggrann diagnos föreslår experter att de genomgår en datordiagnos. Det låter dig noggrant bestämma orsaken till sjukdomen i hårbotten och håret, samt utse en tidig behandling. För mer information om typerna av hårbotten, kan du lära av den här artikeln.

Indikationer för utnämning av datordiagnostik:

 1. Hårförlust, i alla skeden.
 2. Närvaron av mjäll.
 3. Torra och bräckliga lockar.
 4. Ökad fet hår.

Datorforskning bestämmer hårets och skalmens struktur, liksom antalet och förhållandet mellan friska och försvagade strängar. Dessa studier kommer att hjälpa läkaren att bekräfta diagnosen, fastställa sjukdomsstadiet, dra slutsatser om reaktionen mot droger.

För att kunna utföra datordiagnostik behöver du viss utrustning, som kallas ett trichoskop.

Enheten är utrustad med en videokamera och ett mikroskop. Också ett speciellt program installeras på datorn. Läkaren leder apparaten genom håret och hårbotten.

Villkoret visas omedelbart på datorn, så klienten själv övervakar hårets tillstånd. Proceduren tar inte mer än 30 minuter och orsakar inte patienten obehag.

Vi erbjuder att titta på en video om datordiagnostik av hårbotten och håret:

Huvudstadiet

 1. Konsultation av läkare av trichologist - sker som en patientundersökning, som berättar om klagomålen. Genom en undersökning bekräftas också strängarnas allmänna tillstånd och skickas för vidare undersökning.
 2. Trichoskopi är en undersökning av håret och hårbotten med hjälp av en speciell apparat. Läkaren håller en videokamera genom patientens hår. Det fångar hårets tillstånd och överför dem till en dator i ett speciellt program. Där är den överförda bilden fixerad och förstorad flera gånger, och sedan analyseras tillståndet.

En sådan ökning gör det möjligt att bedöma håret från olika sidor och positioner, vilket gör det möjligt för oss att ge en mer fullständig bild av hårets tillstånd.

Genom forskning avslöjar trichoskopi:

 • antalet hår i olika zoner av huvudet, densiteten bestäms och det erhållna resultatet jämförs med normen;
 • bestämmer hårsaxelns tjocklek;
 • roten beräknas
 • känner igen blodflödet till hårbotten;
 • olika infektioner och hudsjukdomar (till exempel svamp, skador etc.) detekteras;
 • bestämd av typen av hår.

Fördelar med trichoskopi:

 1. Det tar inte mycket tid. I regel varar proceduren inte längre än 30 minuter.
 2. Ger inte obehag och smärta i patienten.
 3. Tack vare proceduren får läkaren mycket användbar och viktig information.
 4. Resultatet är klart omedelbart efter proceduren.

På grundval av trichoskopi och patientundersökning kan läkaren göra den korrekta diagnosen och förskriva behandlingen.

Fototrihoskopiya

Phototrichoscopy - undersökning av hårbotten och håret med en speciell enhet. Det är liknande i dess egenskaper med apparaten, som gör trikoskopi. Men dess funktionalitet och kapacitet är mycket bredare. Den har mycket starka linser. Studien låter dig lära dig hur hårbotten i hårbotten, hårfollikelns tillstånd.

Förfarandet gör det möjligt att bestämma hårväxten och scenen av deras mognad. Oftast utförs en sådan operation på några specifika delar av huvudet. Nämligen occipital, frontal eller parietal.

Förfarandet för utförande av fototrichoskopi:

 1. Läkaren på en viss plats rastar håret. Plottans storlek är liten, som regel inte mer än 0,8 med 0,8 cm.
 2. Lämna området i ca 2 dagar.
 3. Måla området med ett färgämne där ammoniak saknas.
 4. Med hjälp av en speciell apparat bestäms hårväxten, deras antal och förändringar avslöjas.
 5. Uppgifterna lagras, analyseras och en slutsats görs om hårets tillstånd.

Foto trichogram

En fototrigram är ett förfarande där hårbotten undersöks. Välj två områden av huden, som började skallighet. Håret fotograferas i sina olika steg.

Programmet tar fotografier av huden och beräknar sedan det totala antalet hår per 1 kvadratcentimeter, olika tillväxtsteg utvärderas, den genomsnittliga utseendet på nya hår beräknas. Enligt fotografiet kan du uppskatta hårdets densitet och närvaron av mjäll, inflammation och andra problem i hårbotten.

Huvudindikationen för fototrichogramproceduren är någon form av skallighet eller till och med misstanke om det.

Förberedelser för datordiagnostik av hårförhållanden:

 1. Det är lämpligt att komma till proceduren med ett smutsigt huvud.
 2. Färg inte håret 2 veckor.
 3. Eliminera användningen av stylingprodukter.

Kontraindikationer för diagnos:

 1. Graviditet.
 2. Onkologiska och andra sjukdomar i akut stadium.

Vi erbjuder att titta på en video om fototrikogrammet av hår:

Kostnad för

Patienten kommer att spendera på forskning från 1500 rubel, om du behöver göra en mer komplett undersökning kommer kostnaden att vara från 5000 rubel.

På grund av de olika moderna förfarandena för att diagnostisera hår och hårbotten, kan många problem undvikas, liksom korrigering av rätt hårvård. Tidig studie av hårets tillstånd kommer att behålla sin skönhet i många år.

Diagnos av hår och hårbotten sjukdomar

Diagnos av håravfall

Problemet med hårbottens kvalitet och tillstånd behandlas bäst på ett tidigt stadium av sjukdomen. En första diagnos av håravfall utförs självständigt. Kontrollerar mängden hår på en kam eller kudde. Om det inte finns mer än 100 av dem per dag, så finns det ingen anledning till spänning, det här är normen för att hårfolliklarna ska fungera bra.

Överskott av hår kan orsakas av färgning, tvättning med en skam av dålig kvalitet, efter en komplicerad frisyr, från frekvent användning av hårtork eller krullning. I detta fall är det nödvändigt att byta den vanliga tvätten på huvudet med en medicinsk behandling.

Med självdiagnos, lär du att skilja skört hår på grund av den negativa effekten av överdrivenhet på onormal förlust. Sjukdomar i håret och hårbotten orsaka förlust med roten, med brittleness, det försvinner utan rhizomer.

Efter att ha märkt det första tecknet på sjukdomen, kontakta omedelbart en tricholog.

Huvuddiagnostik

I en speciell klinik utförs diagnosen av hårbotten i följande steg:

 • Inledande undersökning och patientintervju. Genomförs med sikte på att upprätta en fullständig klinik av sjukdomen. Bli inte förvånad om läkaren kommer att vara intresserad av hårets tillstånd hos dina nära och kära. Det är nödvändigt att identifiera en ärftlig sjukdom i hårbotten.
 • Laboratorieundersökningar. Fullständig blodtal och hormoner. Om det behövs, en spektralanalys av hårstrukturen.
 • Baserat på analyserna löses frågan med undersökningar av relaterade specialister. Den slutliga diagnosen är upprättad. Behandlingen är föreskriven av profilen.

Huvuddiagnostik kan dessutom innehålla ett mineralgram hår för att visa närvaron av viktiga ämnen i hårfollikeln.

Diagnos av hår och hårbotten

Varje hår har sin egen specifika livstid, varefter den faller ut och ersätts av en ny. Till exempel bor håret på hanhuvudet i ungefär två år, kvinnan har mer än 4 år. För jämförelse: ögonfransarnas liv är inte längre än sex månader. Men hår och hårbotten är föremål för olika sjukdomar. Sjukt hår börjar blekna, bryta, falla ut. Förorenad luft och vatten, obalanserad näring, brist på vitaminer och mineraler, ständiga påfrestningar runt oss hemma och på arbetsplatsen förvärrar hälsan hos hela kroppen. Dessa faktorer påverkar inte håret mindre aggressivt, inklusive att minska möjligheten till normal tillväxt, vilket leder till förstörelse av hårsäckar. Nästan 90% av världens befolkning är utsatt för sjukdomar i hårbotten. För att korrekt kunna identifiera problemen och förhindra att de utvecklas finns det en modern trichological diagnos i "A Clinic".

Det utförs på ARAMO SG-trichoskopet, vilket är idealiskt för en omfattande bedömning av hår- och hårbotten. Utrustningen är utrustad med linser som gör det möjligt för doktorn att se hårets struktur och tillståndet av hudhuden i en multipel ökning. Det innebär att en specialist identifierar även mindre överträdelser och kommer att kunna hitta rätt verktyg så att håret blir tjockt, glänsande och starkt igen.

Special Trichoscience-programvaran gör att du kan utföra datordiagnostik och få ett phototrichogram - en ögonblicksbild av en bild av det undersökta området hår och hårbotten. Datorn kommer att göra sin opartiska diagnos och föreslå ett behandlingsprogram. Därför kan ARAMO SG kallas en av de mest effektiva metoderna i trichology, vilket gör att du kan göra en korrekt diagnos och bestämma orsaken till håravfall eller försämring av deras tillstånd.

När är det värt att bli testad på enheten ARAMO SG?

Undersökning med ARAMO SG kommer att göra det möjligt för läkaren att bestämma typen av hårbotten, bedöma hårsaxelns och follikelns tillstånd.
Diagnos av en tricholog med användning av modern utrustning är värt att gå igenom om

 • Mjölk började dyka upp
 • Hårbotten har blivit alltför torr eller oljig.
 • Hår splittrad och trasig
 • Håret blir snabbt smutsigt, ser osjämt ut
 • Det finns fickor av skallighet
 • Håret började falla intensivt ut
 • Du vill välja den lämpligaste behandlings- eller reparationsproceduren.

Hur är undersökningen?

Aramo SG-trichoskopet med fem linser med fasta förstoringar x1, x30, x60, x200 och x1000 och individuella linser möjliggör ett brett spektrum av diagnostiska åtgärder i trichology. I detta fall används oftast två linser - en lägre förstoring x60 och en högre förstoring x200. Den första x60-linsen med trippelpolarisering för olika typer av diagnos av hår och hårbotten gör att du kan utföra all grundforskning, inklusive mätning av hårdhetstäthet per kvadratcentimeter och diametrar i androgenberoende och androgenoberoende zoner i hårbotten. bestämma procenten av tunn, tjock och medelhårig diameter; genomföra ett fullständigt phototrichogram och andra studier. Den andra linsen x200 bestämmer hårets diametrar, deras rötter och stavar.

Apparatens linser är i kontakt med huden under inspektionsprocessen, och därför tillhandahåller ARAMO SG funktionen för ultraviolett sterilisering av glasögon efter varje inspektion. Strålningen från en UV-lampa har en kraftfull antimikrobiell effekt, dödar alla kända bakterier och virus.

En av huvuddelarna av datordiagnostik av hår är etableringen av förhållandet mellan antalet hår i olika stadier av tillväxt. Detta förhållande bestäms av resultaten från trichogrammet. Tänk på två huvudstadier av hårväxt - anagen (aktiv tillväxtfas) och telogen (viloläge). Med en signifikant minskad anagenfas och en ökad telogenfas observeras signifikant håravfall och håravfall. Detta fenomen indikerar en kränkning av hårfolliklarna.

Användningen av den senaste informationstekniken gör att du kan skanna och utvärdera alla hårväxtfaktorer. Detta inkluderar studier av hårfollikeln, hårpåse, glödlampa, hårpappilla, talgkörtlar och epithelialmantlar.

Analysen utförs på olika zoner i hårbotten, då utarbetas ett diagram som identifierar skillnaden mellan de borttagna värdena och de normala värdena för var och en av hårtyperna. I detta fall, för brunetter, brunhårig, röd och blond, är parametrarna i normen betydligt olika.

Undersökningsförfarandet är helt smärtfritt för patienten och tar inte mer än en halvtimme. Efter studien får patienten fullständig information om hårets tillstånd och detaljerade rekommendationer för att ta hand om dem. Om någon sjukdom detekteras, ordineras behandling.

Spektral analys av hår

I trichology är spektralanalys av hår grunden för laboratoriediagnostik. En sådan analys visas med håravfall, dålig tillväxt, förändring i struktur och utseende.

Full spektralanalys av hår innefattar bestämning av 40 element: aluminium, barium, beryllium, bor, vanadin, vismut, volfram, gallium, germanium, järn, guld, jod, kadmium, kalium, kalcium, kobolt, kisel, lantan, litium, magnesium, mangan, koppar, molybden, arsenik, natrium, nickel, tenn, platina, kvicksilver, rubidium, bly, selen, silver, strontium, antimon, tallium, fosfor, krom, zink, zirkonium.

Vissa hår tas från patienten och skickas för undersökning. Från det. Hår ger fullständig information om bristen eller överflöd i kroppen av vissa vitala element. Och på grund av denna obalans och håret är sjukt.

Till exempel, om kroppen är bristfällig i kalium, järn eller zink, så kommer personen att visa tecken på alopeci. Brist på mangan leder till långsammare hårväxt.

Baserat på spektralanalysen sammanställs ett mineralogram, vilket visar vilka mineraler kroppen saknar, vilka är i överflöd, som är normala, finns det giftiga ämnen och så vidare. Som en följd föreskriver trichologen en behandlingsförlopp och om det behövs, om signifikanta avvikelser i patientens allmänna hälsotillstånd upptäcks, hänvisar till läkare från andra specialiteter.

Undersökning av hårbotten och håret

Håravfall, deras ökade fettinnehåll, mjäll, seborré och andra sjukdomar i hårbotten och hårbotten orsakar mycket problem. För att bli av med dessa problem är det viktigt att du inte förlorar tid och börjar behandla så snart som möjligt.

Detta är särskilt viktigt med förbättrad håravfall - alopeci. Om det inte behandlas kommer sjukdomen i cicatricial-scenen: Hårbotten i ställen för alopeci ersätts av bindväv, hårsäckarna är helt förstörda och håret på dessa ställen kommer inte att växa längre.

Det måste komma ihåg att sjukdomar i håret och försämring av huden kan orsakas av olika orsaker. Detta kan vara hormonella störningar, ohälsosam kost, stress, dåliga vanor, effekterna av att ta vissa mediciner.

Men ibland kan försämringen av hårförhållandet vara ett tecken på en allvarlig sjukdom: diabetes, sköldkörtelsjukdom, binjurar, njurar och lever. Därför är det bättre att inte självmedicinera, utan att gå till en läkare-tricholog. Han kommer att genomföra en undersökning och samling av anamnese, bestämma orsaken till sjukdomen hos håret och hårbotten, ordinera nödvändiga droger. Om det behövs kommer trichologen att ordna samråd med andra specialister: terapeuten, endokrinologen, gynekologen, nephrologisten.

För att få den mest tillförlitliga informationen om patientens hårförhållande och förskriva en effektiv behandling av deras sjukdomar, använder trichologer metoder för att undersöka hår med särskild utrustning. Den första är ett trikogram - studien av hårbotten och håret under ett mikroskop.

Vad behövs trichogram.

Trichogram tillåter att upptäcka tecken på hormonell alopeci (håravfall orsakad av ett överskott av manliga könshormoner), diffus alopeci (håravfall på grund av stress, sjukdomar och andra orsaker) och andra patologier. Med hjälp av detekteras sjukdomar i hårbotten (onormal aktivitet hos talgkörtlarna, seborrhea, torr och oljig mjäll och andra sjukdomar).

Indikationer för trichogramma:

 • Förhöjd håravfall
 • Torrt och sprött hår, splittrade ändar;
 • Ökad fet hud i hårbotten, inklusive oljiga hårrötter och torra ändar.
 • Klåda, mjäll, skalning av hårbotten.

Bära Trichogramma

Detta är ett smärtfritt förfarande som inte kräver speciell förberedelse. Det finns inga kontraindikationer för det. Det genomförs både vid det primära samrådet före utnämningen av behandling och därefter för att kontrollera dess effektivitet. Vanligtvis utförs ett trichogram av erfarna specialister, eftersom hög kvalifikation krävs för korrekt dataanalys.

Det finns flera metoder för att erhålla trichogram.

Den första metoden. Trichologist analyserar de borttagna håren (vanligtvis upp till 80 stycken) under mikroskopet. Detta kontrollerar hårets tjocklek och hårfollikelns tillstånd. Mängden hår i tillväxtsteget (telogen) och viloplanet (anagen) bestäms också, tillståndet för hårbotten, seborré och andra svampsjukdomar bedöms.

Trichogram tillåter att bestämma typen av alopeci:

 • alopeci;
 • nerubtsovoy;
 • ärr.

Den andra metoden. Trichoskopi med nedsänkningsvätska. Det används för att bestämma graden av fettinnehåll i hårbotten, tillståndet för dess kärl, närvaron av seborré och andra sjukdomar.

Torr, imimer trichoskopi används för att bestämma närvaron av fläckning, mjäll, svampsjukdomar i hårbotten, hyperkeratos.

Foto trichogram

Mer tillförlitliga data om hårets tillstånd kan erhållas med hjälp av ett foto-trichogram. Detta är en metod för att diagnostisera hår och hårbotten med hjälp av specialutrustning: en diagnostisk digital videokamera och ett datorprogram.

Phototrichogrammet utförs i två steg:

 • Den första etappen. Läkaren rakar ett litet område (ca 1 kvadratcentimeter) i huvudets främre del med en trimmer. Ibland, för att klargöra diagnosen, är ett annat område rakat i baksidan av huvudet. Att kontrastera hudfärgen beziachny färgämne.
 • Den andra etappen. Två dagar senare genomförs en grundlig studie av en eller två beredda platser. Läkaren gör en serie hudskott.

Denna data har skrivits in i ett datorprogram. Här räknas först och främst antalet hår i området och således bestäms hårdets densitet. Sedan beräknades procentuellt nyvuxet hår och hår i viloläge. Dessa data jämförs med de fysiologiska normerna för män och kvinnor. Om två zoner undersöktes jämfördes deras data med varandra.

Förekomsten av filt hår, som framträder på grund av en ökning av nivån hos manliga könshormoner, utvärderas. Förekomsten av ärrvävnad i hårbotten, som är ett tecken på en sjukdom som ärrallopeci, bestäms också.

Dessutom kontrolleras tillståndet hos håraxlarna, deras diameter mäts och strukturen utvärderas. Läkemedlets tillstånd av hårsäckar, kärl och epidermier i hårbotten utvärderas.

Resultaten av analysen tillåter att bestämma närvaron av alopeci. Den typ av skallighet (hormonell eller icke-hormonell), sjukdomsgraden och prognosen för behandlingen bestäms. Om patienten har omfattande cicatricial alopeci, kan en hårtransplantation vara ordinerad. Tillståndet i hårbotten utvärderas också: dess fettinnehåll, närvaron och graden av seborré och andra svampsjukdomar.

Dessutom kan resultaten av fototrichogramet avgöra om patienten har genetiska sjukdomar i hårbotten och hårbotten samt lupus erythematosus - en allvarlig sjukdom i immunsystemet.

Efter ett foto-trichogram ordinerar läkaren behandlingen.

Vanligtvis kräver behandling av hårsjukdomar en lång tid, och radikala förbättringar av tillståndet kommer att dyka upp tidigare än sex månader eller ett år efter det att den startats. Därför lagras bilder av fototrichogrammet i en dator så att de kan användas för att utvärdera resultaten av behandlingen och graden av förbättring av hårbotten och håret.

Andra metoder för att studera hår och hårbotten.

Trihoskopiya. Läkaren tar bilder av håret och hårbotten med en speciell enhet - ett trichoskop, med linser med förstoring från 20 till 1000 gånger. Med hjälp av dessa bilder kan du bestämma typen av alopeci, bedöma hårets och hudens tillstånd, se tecken på psoriasis, seborré, hyperkeratos och andra patologier. Men när det gäller graden av diagnos av sjukdomar, kan denna procedur inte jämföras med ett phototrichogram.

Scalp biopsi. I fallet med allvarliga sjukdomar i hårbotten, kan en biopsi av hårbotten utförs - ett litet skikt samlas tillsammans med fettlagret för analys. Denna procedur utförs under lokalbedövning. Staketet är syt upp.

Läkaren utför en undersökning av huden under ett mikroskop. Förändringar i cellerna (cytologi) och i vävnaderna (histologisk undersökning) studeras.

Biopsi krävs för att förtydliga diagnosen cicatricial alopecia, utslag i hårbotten och några andra symtom. Det finns vissa kontraindikationer för dess genomförande: sjukdomar som psoriasis, hudcancer, systemisk lupus och några andra.

Spektral analys av hår. Sjukdomar i håret och hårbotten kan orsakas av ett överskott eller brist på mineralämnen i kroppen. För att bestämma denna obalans kan spektralanalys.

För att genomföra det måste du skicka en massa rent hår från tre till fem centimeter i längden till laboratoriet. De bränns i en enhet som kallas spektrometer. Signalen för det brända materialets kemiska sammansättning kommer in i datorprogrammet, där det jämförs med normen. Om det finns en obalans mellan kemikalier, bör du kontakta terapeuten som bestämmer orsakerna. Om han misstänker någon sjukdom, kommer han att hänvisa till den specialist som behövs. Om obalansen orsakas av en ohälsosam kost hjälper terapeuten till att rätta till det: förskriva en diet och ta vitaminer och mineraltillskott.

Således finns det i många arsenaler av moderna specialister ett stort antal metoder för att diagnostisera och behandla olika sjukdomar i håret och hårbotten. När du vänder dig till tiden, kan du vara säker på att förbättra ditt hårs tillstånd. Dessutom kan du förebygga allvarligare hälsoproblem.

Trichogramma. Hårvård Hårväxtcykler: Follikelcykeln för människohår

Datordiagnostik av hår (trichoskopi) - granskning

Låt mig titta in i ditt huvud, vi lär oss mycket om dig.

Hej alla!

Vad visste du om ditt hår, men var rädd att fråga? Vad vill du veta? Är de så perfekta eller tvärtom skäller vi dem för ingenting? Och vård som vi väljer för oss är verkligen den rätta?

Att hitta svar på alla dessa frågor gör att vi kan diagnostisera hårbotten och hårets tillstånd.

Eftersom omsorg om sig själv innebär aggregering och förebyggande av problem bestämdes det att testa håret och hårbotten i djupet.

Jag färgar hela tiden mitt hår i blont hår, för i en annan färg har jag inte sett mig länge, och jag gör ibland även keratinrätning, masker, skalar för huvudet, jag ville veta vilket villkor min occipital och kronpartier är. Jag är nyfiken och hittar olika sätt att förstå mig själv)

Jag * gick också på halsen på min sång * hårproblem. En annan. Håravfall Hösten är första gången. Stress, hormonella utsläpp, miljö, hårt vatten. Jag skrek till hornet, skrek SOS, vände sig till trichologen.

➤ Denna procedur kostar varierar från 500 till 1000 rubel.

➤ Hon är absolut säker och har inga kontraindikationer. Du kommer inte känna någon smärta eller obehag, om du bara kommer ihåg frisyren.

Det är otroligt intressant att följa bilderna på bildskärmen, du skrattar, eftersom håret och hårbotten ser roligt ut under mikroskopet.

➤ Datordiagnostik av hår, vad är det?

Datordiagnostik av hår (trichoskopi) är en metod för att undersöka hår och hårbotten med hjälp av ett trichoskop, en speciell kamera som sänder data till en datorskärm. Denna säkra och smärtsamma metod är mycket informativ, gör att du kan bedöma hårbotten och hårets tillstånd med objektiva kriterier. Dessutom kan trichoskopi diagnostisera problem och börja behandla hår så snabbt som möjligt.

➤ Vad är den här diagnostiken för?

Att identifiera hårbottenproblem som du kanske inte vet om. Eller tvärtom, lugna ner och hämta nödvändig vård för din typ.

➤ Metoden att överväga hårets tillstånd består vanligtvis av 4 steg:

1. Svar på patientklagomål, ifrågasätta om historien om problem, om någon.

2. Visuell inspektion.

3. Det kan vara nödvändigt att klara prov.

Trichoskopi tillåter dig att bestämma hårdhetssätheten per kvadratcentimeter, antalet tunna hår, hårdiametern, den totala mängden hår på huvudet, bedöma tecken på hårbottensjukdomar, beräkna den individuella fysiologiska graden av håravfall per dag för varje patient.

För varje av dessa kriterier är hårets tillstånd, det finns normala indikatorer, avvikelsen från vilken i varierande grad kan indikera ett befintligt eller början problem.

➤ Mitt personliga forskningsresultat:

1. Först undersökte läkaren hårets tillstånd externt, uppskattat att håret är torrt och poröst.

2. Efter att ha skrivit in mina uppgifter i programmet började de studera med hjälp av kameran.

Först hårbotten. Dry. Behöver ytterligare näring och hydrering.

3. I sig är mitt hår tjockt, över normalt. Tack vare naturen! ) För tjockt hår rekommenderade läkaren att inte vara involverad i oljor och tunga schampon. Försök att inte väga håret.

Val av schampon med örter och mild sammansättning.

Keratin, det visar sig, jag behöver inte a priori, eftersom håret redan är så tjockt, och jag skapar mer ytterligare film för den. Tja, okej, jag är fortfarande stygg som vanligt - för att keratin är!)

4. håravfall Normalt! Baldness hotar mig inte än. Och jag lät larmet. Här är det alarmerande!

5. Håret är missfärgat, på skärmen är det mycket märkbart, en genomskinlig färg, dvs det finns nästan inget, tomt hår.

6. Jag trodde att jag skulle se kvasthår från olika sidor på bilden eftersom jag var så snäll. Nej, det visar sig att de är mirakulöst delade i mitt hår inte längs hela längden av håret, men bara i ändarna har en märkbar splittring. Samma hår glatt, nezeloshmachenny.

Hon är mycket nöjd med resultatet, har lärt sig att hennes hår nästan är i perfekt ordning, bara hon måste raka sina tips (jag klarar av lite blod), då har livet blivit märkbart lättare! Andas ut.

➤ Från läkarens rekommendationer:

1. Du ska inte engagera mig i keratin mig personligen, eftersom håret och så tjockt.

2. Att näring, fuktar, men inte bara utanför, men också dricker en kurs av vitaminer Aevit eller Vitasharm.

3. Klipp hårets delade ändar.

Många lärde sig nya. Min hårbotten är känslig, så jag behöver återfuka, närma och välja en mer mild komposition i schampon.

Jag är glad att jag inte medvetet köper alla medel, om än enligt min typ av hår, men att bara välja vad som är lämpligt för torrt blekt och tjockt hår.

Nu kan jag kompetent närma sig frågan om skönhet och hälsa hos håret, fonderna väljs, jag fortsätter att ta hand om min älskade och stygga hemma och hoppas att nu gör jag definitivt allting rätt!

Jag rekommenderar högt och starkt!

Önskar dig vackert, friskt hår !!

Tack för din uppmärksamhet!

För dem som är intresserade av:

Om någon är intresserad av alla andra personliga behandlingar:

Korrekt diagnos av hårbotten och håret för att lösa problem

Vackert hår är bara när de är friska. Men för att förstå varför hårets tillstånd lämnar mycket att önska är det inte lätt. Hårdvara diagnostik hjälper till att förstå. Metoden kommer att avslöja nuanserna av "vegetation" och hårbotten, vilket ger möjlighet att välja medel för behandling och vård.

Läs i den här artikeln.

Indikationer för diagnos

Att undersöka hår med hjälp av professionella metoder är användbart för att känna till deras typ, egenskaper, inte att misstas i valet av kosmetika för vård. Annars kommer de snart att sluta att behaga glans och densitet, ska hårbotten börja orsaka ångest. Var noga med att utföra en datorstudie om du redan har problem:

 • håret blev torrt, revet och brutet;
 • mjäll uppträdde;
 • började sin starka förlust;
 • Håret blir snabbt smutsigt, oljigt, trots täta tvättar.
 • seborré hittades;
 • det var för tidigt grått hår;
 • krullarnas kvalitet försämrades på grund av användningen av färger, krullningar eller rätning.

Hårbotten- och hårundersökningsapparatur

På sjukhuset kan ett antal studier genomföras med hjälp av en enda enhet - trichoskopet. Hur mycket detaljer du bör studera håret och hårbotten beror på patientens klagomål och resultatet av en visuell undersökning av en specialist. Använd apparaten:

 • Trihoskopiyu. Förfarandet görs med en videokamera med hög upplösning. Enheten fångar och sänder hårets bild till monitorn, varefter den förstoras flera gånger och analyseras av ett speciellt program. Trichoskop kan du identifiera hårdets densitet, jämföra det med normen. Det används för att bestämma hårskalans tjocklek, kvaliteten på blodtillförseln till hårbotten och dess allmänna tillstånd (skada, närvaro av svamp, etc.).
 • Fototrihoskopiyu. En smalare och mer informativ studie genomförs med hjälp av en apparat utrustad med en kamera med mycket starka linser. Detta är också ett trichoskop, men med gott om möjligheter. Undersökningen ger information om hårets densitet och hårets diameter, läget av sina glödlampor, arbetet i talgkörtlarna i hårbotten.
 • Phototrichogram. Du kan skilja mellan aktiva och sovande folliklar, med hänsyn till lättnad och tillstånd i hårbotten, hårstruktur.
Foto trichogram

Om det är nödvändigt att identifiera innehållet av mineralämnen i dem, utföra spektralanalys. Det kräver en spektrometer där reaktionen startas. Det avslöjar hårets biokemiska sammansättning. Baserat på resultaten bedöms en brist på de komponenter som är nödvändiga för deras hälsa.

Förfarandeförfarande

Datorstudie av hår och hårbotten innehåller i de flesta fall flera studier:

 • Konsulttrichologist. Detta är en obligatorisk etapp, där patientens farhågor klargörs, en undersökning genomförs och ytterligare undersökningstaktik utnämns.
 • Trihoskopiyu. Detta icke-invasiva och smärtfria förfarandet är också obligatoriskt. Specialisten sensor berör hårbotten, håret för att göra sitt foto. Applicatorn har förmågan att belysa de områden som ska undersökas. Bilder överförs till datorn. Programmet ger omedelbart ett resultat som informerar om funktionerna hos de studerade objekten.

Torrhet eller fet hår, skillnader i roots och tips, hudens nyanser upptäcks.

Trihoskopiya

 • Phototrichogram sammanställning. Mer omfattande forskning utförs med skallighet. Det tar längre tid än tidigare förfaranden. I det första skedet rakas två små hårstrålar på kronan och näsan. Efter 2 - 3 dagar, när de växer lite igen, behöver du gå till trichologen. Dessa områden behandlas med speciell färg och en sensor appliceras på dem. Det identifierar växande hår och kvarstår intakt.

Förhållandet mellan dessa och andra gör det möjligt att identifiera alopeci och bestämma dess grad. På fototrikogrammet synligt aktivt och upphörde att fungera glödlampor.

 • Spektralanalys. Metoden tillåter att identifiera orsaken till hårproblem. Det är nödvändigt att förbereda sig på förhand. En månad före proceduren ska du inte måla lockar, 2 veckor före det - använd medicinsk shampoo, ampuller etc. För denna period är begränsad till normalvård. Under proceduren tas en liten hårsträng från patienten, avfettas, tvättas och torkas.

Det beredda materialet placeras i en spektrometer, där den utsätts för hög temperatur. Hårbrännskador, och det resulterande provet analyseras av ett datorprogram. Det ger information om sin kemiska sammansättning. Denna information jämförs med normen, vilket gör det möjligt att identifiera bristen på ämnen som är nödvändiga för hår och förekomsten av komponenter som är skadliga för dem.

 • Huvudets biopsi. Analysen är ordinerad för skallighet för att bestämma dess ursprung. I avsaknad av ett problem utförs det inte. Ett par veckor innan du tar materialet måste du sluta ta blodförtunnande läkemedel. Huden i början av proceduren är desinficerad noggrant. Sedan bedövas sajten genom injektion eller spraybedövning. Ett prov av vävnad separeras med ett verktyg. De undersöks under ett mikroskop för att identifiera hudpatologier som leder till skallighet.

I de flesta fall kompletteras undersökningen med allmänna och biokemiska blodprov, avslöjar balansen mellan hormoner och studerar tillståndet i sköldkörteln. Detta kommer att ge en chans att utesluta somatiska sjukdomar som kan påverka hårets struktur och utseende.

För information om hur datorhårdiagnostik fungerar, se den här videon:

Kostnaden för datordiagnostik

Priset för undersökning av hårbotten och håret beror på att anläggningen är fullständig. Minimibeloppet är minst 1500 p. Användning av alla möjliga metoder kommer att kosta från 5000 p.

Diagnos av hår och hårbotten är inte en kosmetisk, utan snarare en medicinsk procedur. Behandlingen, som föreskrivs på grundval av resultaten, hjälper till att återställa snabbare och bättre hår. Och genomförandet av rekommendationer för vården av det kommer inte att ge en chans till nya problem.

Mesoterapi för hårtillväxt hjälper till att återställa hårets tidigare skönhet. Förfarandet är nästan smärtfritt, men ganska effektivt. Hur är det gjort? Hur snabbt kommer hårväxten att börja efter mesoterapi?

Cryoterapiproceduren för hår har en positiv effekt, eliminerar många problem och behandlar. Grunderna för effekten - flytande kväve. Hur går det med hårbearbetning med flytande kväve?

Enheten darsonval för hårväxt, mot förlust, bevarar och läker krullar. Dock kan endast vissa enheter användas hemma. Vad är användningen av proceduren? Vad är den rekommenderade kursen? Finns det några kontraindikationer?

För att kosmetologiprocedurer inte skadar tillståndet för dermis, såväl som valda till högsta kvalitet, utförs hårdmetalldiagnos av huden. Det bidrar till att fastställa typen av hud, vattenbalans och andra nyanser.Nästa Artikel
Kan jag färga mitt hår efter Henna och hur man gör det på rätt sätt?