trikologi


Diagnos i trichology syftar till att studera hudens tillstånd och håriga täckning av huvudet, identifiera orsakerna till mjäll, skallighet, seborré, håravfall, hårbotten, förändringar i hårskaktstrukturen och andra sjukdomar. Vid undersökning av hår uppmärksammar trichologen hårets tillstånd, kvalitativ och kvantitativ komposition av sekret av talgkörtlarna, närvaron av mjäll, keratinisering, torrhet, inflammation, hårbotten (seborré, dermatit, psoriasis etc.). Det diagnostiska komplexet i trichology involverar datormikro-videodiagnostik av trichografi, fototrichografi, spektralanalys av innehållet i mikroelement och den biokemiska kompositionen hos håret.

Datordiagnostik av hår och hårbotten

Datordiagnostik av hår och hårbotten - Studien av hårbotten och hårbotten med hjälp av ett speciellt integrerat system, inklusive en mikrokammare och ett datordiagnostiskt program. Datordiagnostik gör att du kan inspektera och jämföra det ursprungliga tillståndet av hår och hud med dynamik under och efter behandling för att bestämma förändringar i hårsäckar, hårsäckar, hårväskor och papiller, talgkörtlar på grund av en ökning av mikrokamera-linserna 10, 60 och 200 gånger. Datorforskningsdata och fotografier som erhållits lagras i arkivet, vilket underlättar valet av individuella hårvårdsprogram.

Foto trichogram

Ett fototrichogram är en morfometrisk hårundersökningsteknik baserad på trichografisk avbildning och datahantering av data. För att utföra trigrafi på 2-4 mikrozoner i huvudet (0,1 x 0,1 cm), raka håret; efter 1,5-2 dagar färgas områdena med ett färgämne, skannas med en trichocan under 40-faldig förstoring och bearbetar data i ett datorprogram. Det erhållna trikogrammet tillåter oss att bedöma hårdets densitet per 1 cm², deras tillväxthastighet, tjocklek, procent av dysplastiskt hår, liksom förhållandet av hår i telogen- och anagenstegen. Ett fototrichogram är ett sätt att diagnostisera androgen och diffus alopeci och spåra behandlingsdynamiken.

Trichogramma

Trichogram - mikroskopisk undersökning av rötterna av depilerat hår för att bestämma procentandelen hår i olika faser av tillväxten. För att utföra ett trichogram avlägsnas hår i mängden 60-80 bitar med pincett eller ett klipp från flera områden i hårbotten. Hårrötterna är fixerade på en glasskiva och undersökts under ett mikroskop. I studien av trichogram beräknas andelen hår i anagen-, telogen- och katagenfaserna, som samtidigt ligger i hårbotten. När du utför ett trichogram kan en trichometrisk studie utföras - mätning av diameteren, hårets längd, beräkning av procenten av mjukt hår och andra parametrar.

Spektral analys av hår på mikronäringsämnen


Spektralanalys av hår för spårämnen - studien av kroppens mineralprofil genom närvaron och koncentrationen av kemiska element i håret. Håret kan ackumulera och bibehålla information om mineralmetabolism under hela perioden av dess tillväxt och återspeglar en brist eller överskott av mineralelement i hela kroppen. För spektralanalys klipps en hårsträng från flera zoner i occipitala regionen med en total bredd av 1 cm och en längd av 3-4 cm. Ofta innefattar spektralanalys av hår definitionen av ett komplex av 25 grundläggande (väsentliga) mikroelement, eller 40 (25 grundläggande och 15 ytterligare, inklusive giftiga ämnen). ). Enligt resultaten av hårspektralanalysen görs ett individuellt program för korrigering av mineralmetabolismstörningar.

Hårkärnorna ackumulerar spårämnen som kommer in i hårsäckarna med blod och bär information om kroppens elementära status under en viss tidsperiod. Med hjälp av spektralanalys bestäms hårets mineralkomposition, vilket återspeglar det kvantitativa förhållandet mellan kemikalier i kroppen som helhet över tillväxtperioden hos håren som studerats. Fördelen med spektralanalys av hår är provets icke-invasivitet och icke-invasivitet, materialets informationsinnehåll, höga diagnostiska förmågor.

Genom spektralanalys av hår kan man döma näringens natur, livsmiljö, dåliga vanor hos en person, påverkan av yrkesfaktorer, njurarnas funktion, lever, mag-tarmkanalen, endokrina systemet. En obalans av element som identifieras med hjälp av spektralanalys av hår gör det möjligt för oss att diagnostisera eller förutsäga hotet om immunbrist, diabetes, sköldkörtelsjukdom, ateroskleros, osteoporos, psoriasis, dysbios, gastroenterit, fetma och naturligtvis sjukdomar i hud, naglar och hår.

Förutom studien av spektralanalys av hår, inklusive en profil på 25 eller 40 spårämnen, använder trichology bestämningen av innehållet i ett enda spårelement, vars brist eller överskott kan misstänks hos en patient. Så, till exempel, bristen på mangan leder till en minskning av tänkande, minne, långsam tillväxt av naglar, hår, utveckling av hudutslag och vitiligo. Med koboltbrist kan menstruationsdysfunktion, neurologiska symptom, hudhyperpigmentering etc. uppträda.

Full spektralanalys av hår innefattar bestämning av 40 element: aluminium, barium, beryllium, bor, vanadin, vismut, volfram, gallium, germanium, järn, guld, jod, kadmium, kalium, kalcium, kobolt, kisel, lantan, litium, magnesium, mangan, koppar, molybden, arsenik, natrium, nickel, tenn, platina, kvicksilver, rubidium, bly, selen, silver, strontium, antimon, tallium, fosfor, krom, zink, zirkonium.

Indikationer för spektralanalys av hår

I trichology är spektralanalys av hår grunden för laboratoriediagnostik. Spektralanalys av hår är visat med håravfall, dålig tillväxt, förändring i struktur och utseende. Dessutom kan utföra spektralanalys av hår vara användbar för ungdomar under perioden med ökad tillväxt, gravid, lakterande, liksom personer som upplever ökad fysisk och känslomässig stress, benägen att förkylning, etc.

Spektralanalys av hår är visat på personer som följer endast vegetariska dieter; anställda i farliga industrier, invånare i miljömässigt missgynnade områden patienter som tar långsiktiga mediciner. Spektralanalys av hår kan ordineras för övervikt, dermatos, allergier, anemi, asteni, infertilitet, erektil dysfunktion hos män, akne, försämrad synskärpa, reumatiska sjukdomar, muskel-skelettsystemets svaghet, nagelns svaghet, kolit, gastrit etc. d.

Med hjälp av spektralanalys av hår bestäms sjukdomar som orsakas av brist på mineraler, deras obalans eller toxiska effekter. Förebyggande och korrigering av överträdelser.

Spektral analys av hår

För att studera kroppens elementära status krävs ett hårprov, som samlas in av en trichologist eller patienten självständigt för laboratoriet.

Ett prov av hår för spektralanalys är en sträng från huvudets baksida, 3-4 cm lång och 1 cm bred, avskuren vid roten. Håret är avskuret i området av occipitalstötarna från 2-3 platser. Hårprovet som lämnats för spektralanalys bör matchas i storlek till matchen och i kvalitet till det vanliga hygieniska tillståndet. Efter färgning eller perming innan spektralanalys av håret ska ta minst en månad. Håret är inslaget i ett papperskuvert där riktningen av deras tillväxt markeras med en pil: Vid spektralanalys är det nödvändigt att veta vilken ände av strängen som vänd mot huvudet.

Om det är omöjligt att studera håret från huvudet, är det möjligt att ta dem från andra delar av kroppen (skönhet, axillär, bröstkorg). I vissa fall kan i stället för hår för spektralanalysen användas naglar som skärs från alla tår och händer. Ta bort spår av lack innan du skär naglarna.

I laboratoriet avfettas håret med aceton, tvättas och torkas. Därefter tvättas provet igen med destillerat vatten och torkas igen. Torrt hår vägs och placeras i en behållare, där vatten och salpetersyra tillsätts i ett visst förhållande, under vilket håret är upplöst. Den resulterande massan laddas i spektrometern och behandlas med argongas. Högtemperaturplasma leder till förbränning av provet och en signal tas emot vid speciella detektorer, som sedan behandlas av ett elektroniskt program. De erhållna data jämförs med normerna som är typiska för en viss region, ålder och kön. Typiskt är tiden för utförandet av spektralanalys av hår cirka 2 veckor.

Resultatet av spektralanalys av hår är ett mineralogram som återspeglar det kvantitativa innehållet av mineralelement: deras överskott, underskott och förhållande. Baserat på spektralanalys av hår utarbetar trichologen en medicinsk åsikt, rekommenderar behandling eller hänvisar till andra specialister.

Upprepad spektralanalys av hår kan vara informativ inte tidigare än 10 månader efter den inledande studien och under korrigerande behandling.

Express spektralanalys av hår på mikronäringsämnen

Express spektralanalys av hår för mikrodelar - sammanställning av hårets mineralogram på kortare tid (3-4 dagar från datumet för materialprovtagning istället för standarden 10-14 dagar). Expressanalys presenterar en detaljerad bild av mineraljämvikten i håret och i kroppen, kan omfatta studier av några elementära profiler (grundläggande, extra, giftiga). Expressspektralanalys av hår gör det möjligt att bestämma koncentrationen och förhållandet mellan väsentliga och toxiska spårämnen och på grundval av detta för att bedöma predispositionen till olika patologiska tillstånd för att genomföra en effektiv korrigering av mineralobalans.

Bestämning av innehållet i ett spårelement

Bestämning av innehållet i ett enda spårelement - en studie i håret av koncentrationen av ett specifikt kemiskt element. Testet utförs vanligtvis efter korrigering av bristen eller överskottet av spårelementet detekterat vid spektralanalys, eller i fallet med tidigare kontakt med ett känt toxiskt medel. Eftersom vissa hårsjukdomar ofta är förknippade med brist på specifika delar kan definitionen av dem vara användbar för fokal alopeci (zink, svavel), total håravfall (zink, koppar, selen), diffus eller androgen håravfall (koppar, jod, järn) och t. d.

Granskning av hårdiagnostiska metoder i trichology

Vårt hår är nästan en spegel av hälsa. Eventuella hälsoproblem återspeglas omedelbart i håret, som redan kan ha många av sina egna problem eller helt enkelt lider av felaktig vård. För att återställa den tidigare skönheten behöver du en diagnos i trichology. Men först, låt oss titta på vad den normala utvecklingscykeln för ett mänskligt hår är.

Håret passerar i sin utveckling 3 etapper:

 1. Aktiv tillväxt (80% hår), varaktighet - från 2 till 6 år.
 2. Långsam tillväxt (10% hår), varar 2-3 veckor.
 3. Vila (10% hår), varar 2-3 månader.

När utvecklingscykeln slutar, kommer håret att atrofi och falla ut, och i sin plats kommer en ny att växa från den återstående hårlampan. Detta är normalt, men för olika överträdelser stör processen. Trichologists uppgift är att ta reda på vilka specifika abnormiteter som observeras hos denna patient och av vilken anledning. Och sedan ordinera en effektiv behandling och ordentlig hårvård.

Diagnos i trichology - etapper

Effektiviteten av behandlingen för någon sjukdom beror huvudsakligen på snabb och fullständig diagnos. Diagnostik av hög kvalitet är också viktigt, där inte bara läkarens erfarenhet är avgörande, utan också tillgången till moderna diagnostiska metoder. Så, vad väntar patienten när han vänder sig till trichologen?

Det bör omedelbart sägas att praktisk trikologi har utvecklats i väst i många decennier, men för oss är det en ganska ny vetenskap. I Amerika och Europa finns det flera specialiseringar av trichologer, vi har inte vuxit till detta. Bland annat finns det i de västra trichologiska centrana nödvändigtvis särskilda frisörsalonger där trichologists-konsulter arbetar. De visar praktiskt taget hur man med hjälp av frisyr och tillgängliga medel gör det möjligt att visuellt öka hårets volym, för att maskera deras gallring, i ytterfallet - för att välja rätt hårfodral i färg och textur. Således är diagnostik i trichology och behandling nära kopplade till korrekt hårvård.

En tricholog borde inte bara övervaka de aktuella trenderna i utvecklingen av sin vetenskap, han måste ständigt bli bekant med nya metoder för diagnos och behandling. Obligatoriska villkor - trichologen bör vara väl känd inom områdena medicin relaterad till dermatologi. Först och främst i terapi, endokrinologi, psykoterapi, neurologi etc.

Metoder för trichologisk diagnos

Alla diagnostiska metoder i trichology är uppdelade i:

 • Vetenskaplig forskning.
 • Avsett för övning.
 • Specialiserade.
 • Mainstream.

Genom att de utförs i förhållande till patienten är diagnostiska metoder indelade i:

 • Invasiv (hudprovtagning).
 • Non-invasiv (utan att äventyra hudens integritet och dra hår).
 • Semi-invasiv (hårdragning).

Invasiva är alla diagnostiska metoder som ger information om tillståndet för människors hälsa. Denna ultraljud, laboratorietester etc. Någon av dessa metoder kan utses av trichologen som ytterligare. De kan avslöja, till exempel anemi, brist på vitaminer eller mikrodelar, patologi av sköldkörteln eller hormonell obalans. Dessa och liknande faktorer kan vara de främsta orsakerna till håravfall, eller de kan allvarligt förvärra andra problem.

Specialiserade metoder

Dessa inkluderar specifika metoder som:

 • Använda datorprogram som analyserar tjocklek, hårdensitet, koncentration av hårsäckar per område, etc.
 • Granska bilder.
 • Trihoskopiya.
 • Trichogramma.
 • Biopsi.
 • Kontrastfoto trichogram.

Den vanligaste användningen av trichologer i dag är metoderna för trichoskopi, överblickfotografier och foto-trichogram. Ingen tricologiforskning är komplett utan trichoskopi. Denna metod är icke-invasiv, den blev allmänt använd i början av 21-talet. Det utförs med hjälp av ett manuellt dermatoskop eller mer modernt sätt för video-dermatoskopi av hår och hårbotten. Denna metod är mycket enkel och bekväm (på grund av icke-invasivitet), medan det är ganska informativt och gör att du omedelbart kan lägga många diagnoser. Trichoskopi är uppdelad i:

 • Fördjupning när en speciell vätska appliceras.
 • Torrkontroll utan vätska.

Torr trichoskopi avslöjar problem som seborré, desquamation, perifollikulär hyperkeratos, etc. Immersion gör att du kan undersöka hud och blodkärl och diagnostisera mer sällsynta sjukdomar. Trichoskopi möjliggör differentiell diagnos av olika typer av alopeci.

Enligt resultaten av undersökningen får läkaren och patienten ett trichogram som precis definierar:

 • Typ av hud på huvudet.
 • Hårfolliklarnas allmänna tillstånd.
 • Skick av håraxlar.
 • Mängden och procenten av normalt hår.
 • Antalet och procenten av tunnat hår.
 • Antalet och andelen utsatta för håravfall.
 • Typ av alopeci, om någon.
 • Andra alternativ.
 • Om du vill öka håret kommer dessa tekniker att hjälpa dig.

För trikoskop används linser med varierande grad av förstoring, från 10x till 1000x, men de mest praktiska linserna är med 20-70x förstoring. Tack vare den här metoden är det möjligt att studera hårsaxens tillstånd, hårfolliklar och hudkärl, hudens tillstånd, närvaron av ärr på huden. Denna metod är i princip tillräcklig för diagnos av psoriasis och seborré. Detektion av strukturella avvikelser i hår gör det möjligt att identifiera genetiska hårsjukdomar.

Även med denna metod kan du identifiera förekomsten av för tunt och för kort hår. Med sin hjälp finns så kallade svarta, röda och gula prickar i hårsäckarnas mun, som är karakteristiska för helt olika sjukdomar.

Bedömningen av fartygets tillstånd och utseende är också mycket informativ. Detekteringen av vridna vaskulära slingor är till exempel ett tecken på psoriasis, medan de starkt förgrenande kärlen lokaliserade inuti de gula prickarna är ett tecken på lupus erythematosus. Om trikoskopi avslöjade ojämn pigmentering av huden, den så kallade "honungskakan", är orsaken till hårproblem alltför stor insolation. Också på grund av ett antal externa tecken diagnostiseras håravfall på grund av hormonfel.

Metoden för trichoskopi är i grunden tillräcklig för att diagnostisera lichen erythematosus. Nyligen började vi använda ett trichoskop med en ultraviolett strålningsanordning, vilket gör det möjligt för oss att omedelbart identifiera ringmask i hårbotten, det vill säga problem som orsakas av mikroskopiska svampar.

Trots det stora antalet fördelar har trichoskopi begränsningar, och läkare trichologer har inte rätt att göra en slutgiltig diagnos enligt trichoskopi. Dessutom är bilden efter en sådan undersökning inte alltid entydig. För att se in i hårsäckarna är det ofta nödvändigt att förskriva en biopsi. Detta är en högspecialiserad metod, den kan endast utföras av högkvalificerade specialister - histologer, och patientens hudprover tas för undersökning.

Phototrichogrammetod

Avser icke-invasiv forskning. Det är standard och kontrast när du använder dataprogram. Denna metod är allmänt tillgänglig och mycket exakt. Förutom diagnostikvärdet kan du spåra behandlingsdynamiken, den cykliska naturen och korrektheten hos hårväxten, noggrant mäter olika parametrar i håret. Dessa diagnostiska enheter finns alltmer i bra frisörsalonger, och inte bara i kosmetiska kliniker.

Algoritm för undersökning av trichologist

 • Den första etappen. Samråd hålls, anamnesis samlas in och en inspektion görs, dvs. primärtrikoskopi. Baserat på resultaten är det avgör om det är nödvändigt att genomföra ytterligare undersökningar och om samråd med andra specialister behövs.
 • Den andra etappen. Ett fototrichogram görs för att klargöra eller slutgiltig diagnos eller som kontroll av effektiviteten av behandlingen. En preliminär diagnos görs.
 • Den tredje etappen. Vid mottagande av resultaten av alla studier genomförs ett sekundärt samråd, en slutlig diagnos görs och en behandlingsplan utvecklas.

Intresserad av en granskning av droger som hjälper till att öka bröstet.

En trikologs undersökning kan visa att sjukdomar saknas. Och det kan visa sig att problemet med håret inte är orsakat av en sjukdom, utan av grundläggande otillbörlig vård av dem. Detta sker mycket ofta, varför rätt diagnos och hårvård är oskiljaktiga. Och efter att ha hört en trikolog, kommer du i alla fall att få värdefull rådgivning om hur du sköter din hårtyp, oavsett om du har en patologi eller inte. Och bara för det här är det nödvändigt att besöka trichologen minst en gång!

Datordiagnostik av hår (trichoskopi) - granskning

Mottagning hos trichologens doktor + undersökning av håret på trichoskopet. Vilka tester måste passera med en stark håravfall.

God dag! Under hela sitt liv faller en persons hår ut och nya växer. Under våren började jag ett slags absolut hemskt hårfall. Det beslöts att gå till en specialist trichologist. I Rostov-Don kan jag rekommendera den ryska järnvägskliniken. Kostnaden för att ta ca 600 p. Jag har inte bilder från den här proceduren, jag säger bara till doktorns rekommendationer och resultat, som vi såg på trichoskopet.

Enheten är liten, ser ut som en fast telefon. Eg8o ansluten till en datorskärm. På skärmen såg jag mycket klart mitt hår i minsta detalj - från rot till spets. Jag såg mjäll i hårbotten (som förresten har plågat mig länge), och även doktorn bestämde hårdets densitet på 1 kvadratmeter. se. Som doktorn sa är det helt omöjligt att bli av med mjäll, du kan bara behålla hårbottens normala tillstånd. Eftersom min mjäll är fet, rekommenderades KETO + schampo. Enligt resultaten av undersökningen på ett trichoskop var allt normalt. Behöver gräva djupare. På rekommendation av läkaren passerade jag följande blodprov:

slutföra blodtal + hemoglobin

sköldkörtelhormon TSH

hormoner 17-OH-progesteron, DEA-S04, fri testosteron (överlämnande på dag 3-7 i cykeln)

Samtidigt var det förskrivet att dricka vitaminerna Perfectil Trichocoli, BAA Inofert. Var noga med att äta varje dag för 1 msk. skedad grönsaker: dill, persilja, dragon (dragon). Plus 1 msk. en sked jordnötsnöt och honung. Rekommenderas även spray för håret Selentsin. Allt detta måste tas minst 2 månader och titta bara på resultaten.

Som ett resultat av detta var orsaken till en stark nedfall nervös utmattning (((Otillräckligt syreintag i kroppen. Nu dricker jag mediciner för en nervös uppdelning och följer samtidigt rekommendationer från läkare av trichologen. Jag kommer att skriva om resultaten om ett par månader

Plats av glada kvinnor

Gäst 3 år 11 månader sedan

Anna Petrova 3 år 9 månader sedan

Nata 4 år sedan

Gäst 4 år 1 månad sedan

Gäst 4 år 3 månader sedan

Svar: 1 Det finns ett expert svar

Anna Petrova 3 år 9 månader sedan

Gäst 4 år 1 månad sedan

Gäst 4 år 1 månad sedan

Gäst 4 år 1 månad sedan

Ivanna 4 år 1 månad sedan

Svar: 6 Det finns ett expert svar

Gäst 1 år 11 månader sedan

Gäst 1 år 11 månader sedan

Gäst 1 år 11 månader sedan

Gäst 2 år sedan

Gäst 2 år sedan

Upplagt av Sabrina Malieva 7 månader 30 dagar sedan

Inlagd av: Dominic Kardashian 8 månader 25 dagar sedan

Upplagt av Sabrina Malieva 8 månader 26 dagar sedan

Upplagt av Karina Ayupova 9 månader 14 dagar sedan

Upplagt av Karina Ayupova 9 månader 17 dagar sedan

Den första mottagningen av trichologisten - när han passerar

Att fastställa rätt diagnos och valet av effektiva behandlingsmetoder beror till stor del på huruvida det första samrådet med en läkare är korrekt. Den första mottagningen av trikologen består av en allmän undersökning, klargörande av klagomål som patienten tar upp och en fullständig historia tar. Dessutom gör doktorn olika råd angående rätt hårvård och livsstil som är nödvändig för hårbotten. I allmänhet ställer den första patientmottagningen ett stort ansvar på trichologen.

Vad hittar trichologen när man samlar anamnesen?

Det första och oerhört viktiga steget vid receptionen hos trichologen är en historia. Läkaren lyssnar på de klagomål som patienten kom till och förtydligar i detalj en rad punkter som hjälper till att identifiera möjliga faktorer som är orsakerna till hårbotten och hårproblem:

 • dåliga vanor, livsstil;
 • Förekomsten av sjukdomar i inre organ
 • fall av huvudhud och inre organ sjukdomar i släktingar;
 • funktioner i hår och hårbotten vård;
 • huruvida det har varit starka stress nyligen
 • matfunktioner;
 • har några sjukdomar överförts nyligen?

Då fortsätter trichologen med en allmän undersökning av hårbotten och håret.

Hur och varför utför trichologen en allmän inspektion?

Efter att ha samlat historien fortsätter doktorn till nästa steg i receptionen. Han undersöker direkt håret, hårbotten, uppmärksammar naglarna. För att bedöma hårets tillstånd, ställer trichologisten olika mekaniska tester - till exempel en metod att dra ut strängar, tweaks, etc. Vanligtvis lägger doktorn vid första inträdet till trichoskopi. Det tillåter att du använder en speciell enhet för att undersöka tillståndet hos hud och hårsäckar, för att se de drabbade områdena, områden med inflammation och flaking. Om det behövs använder trichologen för noggrannare undersökning och andra metoder, kan ta skrapning från hud och hår, histologisk material för biopsi, etc.

Efter samling av anamnese och undersökning bestämmer trichologen om nödvändiga analyser och instrumentstudier som patienten behöver genomgå för att klargöra diagnosen. Dessutom kan samråd med andra specialister krävas för att identifiera störningar och sjukdomar i olika kroppssystem.

Vad är problemen att tillämpa på trichologen?

Oftast går patienterna till trichologen med sådana problem:

 • intensiv håravfall på vissa delar av huvudet eller jämnt över hela området av hårlinjen;
 • långsam hårväxt
 • tunt, matt, livlöst hår;
 • Håret avlägsnas lätt även vid den minsta spänningen;
 • överdriven hårväxt i vissa delar av kroppen;
 • peeling och ojämn hårbotten, torrt hår;
 • rodnad, inflammation, utbildning, utslag, pustler på ytan av hårbotten;
 • glänsande hår, mjäll, irritation, klåda, obehaglig lukt;
 • synliga förändringar i hud- och hårpigmentering.

Sådana manifestationer är indicativa för vissa överträdelser, därför är hjälp från en specialist för att identifiera orsakerna till problemet och att välja ett individuellt behandlingsschema nödvändigt.

Visste du det:

Under den viktorianska eran, det var under drottning Victoria regeringsform, älskade både kvinnor och män att dekorera sig på alla sätt - med broscher, ringar, armband, hängen etc. Det var vid den tiden att smycken gjorda av... mänskligt hår kom in i mode. Vanligtvis för tillverkning av sådana tillbehör används strängar av en älskad och kära person. Det var inte bara vackert, men också mycket symboliskt.

Hur förbereda sig för besöket trichologist?

Direkt på dagen för trichologens besök är det bäst att inte tvätta huvudet, men minst en dag före receptionen bör du tvätta håret med ett schampo, vilket vanligtvis används av patienten. Curl, färg eller justera håret är inte värt det, du måste också undvika att använda stylingverktyg. Inget behov av att göra komplicerade frisyrer eller snäva flätor. Hår bör vara lättillgängligt för noggrann inspektion.

Vilka rekommendationer ger trichologisten i receptionen?

Redan vid första tillträdet, oberoende av vad diagnosen kommer att bli, lägger läkaren rekommendationer om hur man ska sköta hår och hårbotten. Han identifierar också det huvudsakliga utbudet av aktiviteter som är nödvändiga för återhämtning och restaurering av hår. Så påpekar trichologen vikten av sådana stunder:

 • Vad ska shampooing. Rekommendationerna kan skilja sig något beroende på den enskilda hårtyperna, men det finns några allmänna tips:
 1. Vattnet ska inte vara för varmt eller kallt - 35-45ºє
 2. hårt vatten påverkar hårets tillstånd, så det måste mjukas med hjälp av speciella medel.
 3. tvätta bör börja med mjuka cirkulära rörelser från hårets rötter och gradvis flytta till spetsarna;
 4. Efter tvättprocessen sätta håret ihop med en handduk och torka dem väl.
 • Urval av individuella hårvårdsprodukter - schampon, balsams, masker och mer.
 • Valet av verktyg för kamning. Vanligtvis trichologist ger sådana råd:
 1. Du bör inte välja metall- eller plastkammar - de är extremt negativa för håret;
 2. preferens bör ges till kam från naturlig borst, ved eller horn;
 3. tänder på kammen bör inte vara mycket skarpa, för att inte skada hårbotten och håret;
 4. tänderna ska vridas konformade och inte placeras för tjockt på kamens yta;
 5. Kam bör tvättas en gång i veckan med mild tvål eller schampo.
 6. behöver inte ge andra människor att använda sina hårborstar;
 7. bör kamma korrekt, applicera en lätt massage på huvudet och inte skada huden med skarpa rörelser.
 • Rekommendationer angående styling och frisyrer. Det är ingen hemlighet att det är extremt oönskat att använda en hårtork, strykjärn, skum, mousses och lack, särskilt för ofta. Om du fortfarande måste använda dessa verktyg måste de vara av hög kvalitet, och du måste också tvätta håret på kvällen med ett mildt schampo. Gör inte för snäva flätor eller svansar - det gör ont i håret. Dessutom har frisyrer efter typ av afrikansk vävning, hårförlängningar och användningen av alla slags smycken en negativ effekt.
 • Rekommendationer om hud och hår näringsmässiga fördelar. Trichologist indikerar nödvändigtvis betydelsen av näring. För ett friskt hår, naglar och hud är denna diet till hjälp:
 1. mat som innehåller stora mängder animaliskt protein - stekost, ost, kött, fisk;
 2. livsmedel rik på vitaminer, makro- och mikroelement - grönsaker, färska grönsaker och frukter, bär;
 3. groddspannmål, korn;
 4. mat rik på fleromättade fettsyror - olivolja, nötter, röd fisk.

Trichologist kommer nödvändigtvis att ge nödvändiga råd om livsstil. Dåliga vanor, inaktivitet, stress, sömnbrist har negativ inverkan på hår och hud. Läkaren kan ordinera en kurs av vitaminer eller kosttillskott som är nödvändiga för näring och håråterställning.

Alla material på webbplatsen, oavsett formulär och datum för utstationering på webbplatsen, kan endast användas med samtycke från webbplatsens redaktörer. Reprinting av material från webbplatsen är omöjligt utan utgivarens skriftliga tillstånd.

Redaktörerna är inte ansvariga för innehållet i annonser och artiklar. Författarnas uppfattning kan inte sammanfalla med redaktörernas synvinkel.

Webbplatsen "Jag är frisk" är en informationsresurs. All information på webbplatsen är avsedd för förtroende, men inte för självbehandling.

Om du har några hälsoproblem, kontakta din läkare.

Science trichology: behandling av håravfall - vad man ska göra, hur man behandlar och skyddar dig från att förlora strängar?

Om du bara behandlar håravfall kan processen vara ineffektiv.

Om du själv behandlar detta problem, och ditt hår fortsätter att falla ut, kontakta en tricholog. Denna specialist vet hur man besegrar sjukdomen och behåller en vacker frisyr.

Trichologist är en hårspecialist som behandlar olika problem med hårbotten och hårbanden.

Det hjälper till att lösa problem som rör baldhet, håravfall, bota seborré och andra problem.

När ska jag kontakta en trichologist?

Omedelbart efter det upptäcktes att håret faller ut - till trichologen med långa steg!

Om en person förlorar mer hår, behöver du kontakta en specialist som hjälper dig att hitta orsaken till deras förlust. Gå till doktorn så snart som möjligt. Då kan du snabbt och enkelt lösa problemet med balding.

Trichologisten bör kontaktas i sådana fall:

 • när håret faller ut starkare än vanligt;
 • om problemet med att förlora strängar har varit oroande för dig i mer än en månad
 • kraftigt minskad hårtäthet
 • skalliga fläckar är synliga;
 • du förändrar ständigt schampo, andra medel;
 • folkmetoder ger inte resultat;
 • förutom att falla ut, finns det andra problem med strängarna (brittleness, torrhet, splittrade ändar);
 • mjäll (behandla inte det själv);
 • håret växer långsamt;
 • strängarna blev sköra, spröda, de splittrade starkt på spetsarna längs hela längden.

När håravfall inte behandlas under en lång tid kan du "sakna" det viktigaste ögonblicket när förlusten av trådar blir en patologi (alopeci). En sådan sjukdom kan orsaka skallighet.

Vilka tester och test ordineras?

I receptionen frågar trichologen när och under vilka förutsättningar håret började falla, vad kan vara orsaken till det, var det någon behandling tidigare och vilken typ av resultat fick personen, vad är dagens klagomål.

Detta följs av inspektion: en specialist utvärderar tillståndet hos huden, håret, naglarna. Så att läkaren kan göra en objektiv bild, tvätta inte håret en dag innan du besöker trichologen och ta bort lacken från naglarna.

Specialisten kommer även att utföra trichoskopi. Denna undersökning består av diagnos av hår och hårbotten med hjälp av specialinstrument. Resten av diagnostikmetoderna väljs individuellt (test, samråd med andra specialister, etc.).

För att undersöka hälsotillståndet kommer läkaren att föreskriva ett detaljerat blodprov. Om det finns avvikelser från normen kan personen ha patologi.

För att undersöka immunitet ska läkaren ordinera ett immunogram som bestämmer immunsystemets tillstånd. Du behöver också ett allergitest (detta är nödvändigt om förlusten kombineras med klåda och intensiv förlust av strängar).

Förutom ovanstående studier är samråd med en endokrinolog, en analys av arbetet med endokrina körtlar (palpation, ultraljud, hormonhalten hos endokrina och könkörtlarna) nödvändigt.

Trichology: behandling av håravfall med huvudmetoderna

De mest populära falloutbehandlingarna är professionella behandlingsalternativ. Trichologists råder hårdvara kosmetologi. Det kan utföras i centra under medicinsk övervakning.

Sådan terapi innefattar:

 • vakuummassage för huvudet, som tränar hårsäckarna, normaliserar mikrocirkulationen av huvudets blodkärl;
 • mikrostimulär terapi för att stimulera tillväxt
 • elektrofores, vilket bidrar till utseendet av nya hår
 • laserterapi (rötter behandlas med kall laser).

Fonder som garanteras hjälpa till från håravfall, existerar inte. Varje metod har sina nackdelar, eftersom något behandlingsalternativ inte påverkar hela kroppen, men kämpar med ett specifikt problem.

För behandlingen kan du använda masker, balm, sprayer, lotioner, balm eller schampo. Om du följer de grundläggande reglerna kommer sannolikheten för håravfall att minska flera gånger. Men för detta är det nödvändigt att sköta huden och strängarna noggrant.

Populära lösningar för strandfall är:

 1. Vitaminkomplex. Om kosten är obalanserad saknar kroppen vissa ämnen. Trichologists tror att det är viktigt att ta droger som Pantovigar, Merz, Aevit, Vitrum Beauty och Revalid.
 2. Folkmekanismer. Hemlagade recept är effektiva i kampen mot hälsa frisyrer. Skäm bort dig själv med masker baserade på oljor och naturprodukter.
 3. Kosmetika. Sprayer, masker, schampon från apoteket är användbara och effektiva innebär att läkare ordinerar för att återställa hår. Trichologists rekommenderar sådana kosmetika som "Fitoval", "Alerana", "Generale", etc.

För att stoppa skallighet måste du följa det allmänna rådet från trichologer om håravfall:

 • schampo bör innehålla högsta naturliga ämnen
 • Läkemedel bör endast användas under kursen (inte mer);
 • massage innan du tvättar, använd masker, tillsätt oljor;
 • tillsätt kamomill, henna, vinbär, ekbark i sköljningar;
 • skydda trådarna från väderbyten (frost, sol, värme, nederbörd) och ha på sig en hatt (varma hattar på vintern, halsdukar på sommaren eller hattar). Om miljöpåverkan och säsongshåravfall, läs här.

Överdriven håravfall observeras ofta efter födseln. Processen att bära ett barn saktar ner hormonernas verkan, strängar vid denna tid nästan inte faller ut.

Men när barnet är födt, förlorar kvinnan mycket hår. Detta kan skrämma den unga mamman. Sannt, efter ett par månader kommer processen att sluta och förlusten återgår till normal.

Om 90 dagar efter födseln inte hände och strängarna fortfarande faller ut intensivt, behöver du kontakta en tricholog.

förebyggande

I receptionen får du råd från en tricholog för håravfall, vilket är viktigt att observera:

 • Läkaren uppmanar alla kunder att ta hand om sitt hår, att göra ett antal aktiviteter för återhämtning och förstärkning av hår.
 • det är viktigt att välja rätt kam;
 • Använd inte verktyg för kamning av metall, plast;
 • Om en person förlorar hår i ett halvår, kan sjukdomen bli kronisk.

För att bevara hälsa är det viktigt att närvara hår med vitaminer, mikro-, makroelement och andra ämnen som är viktiga för hälsan. Kroppen behöver vitaminer från grupp B, A, C, E, PP.

Dessutom bör den dagliga kosten innehålla hälsosam mat rik på dessa ingredienser. Det är oerhört viktigt att äta färska grönsaker, örter, nötter, frukter, samt havsfisk, skaldjur.

Var uppmärksam på hårets struktur. Långt är det viktigt att kamma från mitten till spetsarna, så kan du gå till rötterna. På kvällen kan du massera ditt hår med borstar. En sådan massage är ett utmärkt sätt att koppla av före sänggåendet.

Några fler tips om håravfall:

 • kamma inte vått hår;
 • Tvätta alltid schampon och andra produkter noga.
 • borsta håret i frisk luft.

Tvätta huvudet ordentligt. Om du tvättar ditt hår varje dag kan det orsaka en verklig sjukdom. Att börja lida ett skyddande skikt (det kommer att ta bort vattnet). Då kommer huvudet inte att få tid att utveckla talg, vilket är ett försvar.

Krullarna kommer så småningom att bli torra, tunna, tråkiga, de kommer inte längre att få mat och vitaminer som behövs med tips och rötter. Och huden kommer att förlora sina skyddande funktioner, vilket kommer att bidra till uppkomsten av olika sjukdomar.

Mer användbart om tricolor korrekt tvättning av huvudet - på video:

Det händer så att håret faller ut starkt utan någon speciell anledning. Ofta blödningar och förlust av strängar signalerar störningar i kroppen. Frisyren återspeglar kroppens nuvarande tillstånd.

Inflammation, utmattning, hormonavbrott, näringsobalanser, stress, tarmstörningar och försvagad immunitet, allergier - allt detta bidrar till förlust av strängar. För att stoppa den destruktiva processen är det nödvändigt att konsultera en trikolog så snart som möjligt, hitta orsaken till sjukdomen och återställa hälsan.

Användbar video

Några allmänna trichologistips i en video!

Trichologist. Vad gör den här specialisten, vilken typ av forskning gör han, vilka patologier behandlar han?

Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

Vem är en tricholog?

En trichologist är en specialiserad läkare som specialiserat sig på identifiering (diagnos) och behandling av hår och hårbotten i både vuxna och barn (barnets tricholog). Denna specialist utvecklar förebyggande metoder som syftar till att förhindra tidig förstörelse av hårstrukturen, ger rekommendationer för korrekt skötsel av hårbotten och hår och han utför vissa medicinska förfaranden. Trichologisten kan ordinera en mängd olika behandlingsmetoder - från droger till operation (hårtransplantation). Det kan också vara fysioterapeutiska förfaranden (darsonvalisering, kryomassage, laserterapi) och användningen av olika masker, örttinkturer. I vissa fall kan hårsjukdomar behandlas av hudläkare eller kosmetologer, men det är bäst att kontakta en trikolog om sådana problem uppstår.

För att bli en tricholog måste du först få en högre medicinsk utbildning efter examen från den medicinska fakulteten. Man tror att trichology är en del av dermatologi (dermatologi och kosmetologi), så du borde genomgå en dermatolog för hemvist specialitet. Därefter är det nödvändigt att erhålla den så kallade kompletteringen, det vill säga en förbättring av trichologin.

Trichology (trichos - hår och logotyper - vetenskap, "hårvetenskap") är en gren av medicin som studerar hårets struktur (morfologi) och deras fysiologi. Vetenskapen började sin utveckling under andra hälften av 20-talet och fortsätter sin aktiva utveckling. Idag finns det ett stort antal utbildnings- och forskningscentrum för trichologi. Varje dag forskas och utvecklas nya metoder för förebyggande åtgärder, diagnostiska förfaranden och behandlingsregimer. I vissa länder finns det nyligen trichologiska centra och kliniker där specialiserade yrkesverksamma behandlas.

Historien håller många kulturer och nationer, vilket gav håret en annan mening. Till exempel i antika Egypten var det modernt att raka huvudet och bära peruker. Efter det började frisörskapet utvecklas, var olika produkter gjorda av hår. För andra nationer var män förbjudna att ha långt hår. Om en tjej i Ryssland lämnade sitt hår lös visade detta att hon var en häxa.

Vad gör trichologen?

Trichologist är engagerad i diagnos och behandling av sjukdomar som påverkar håret och hårbotten. Doktor-trichologen utvecklar också metoder för förebyggande och ger rekommendationer om ordentlig hårvård, som väljas individuellt i varje enskilt fall.

Vanligtvis, när det finns några problem med hår (håravfall, sprött hår, mjäll), börjar många människor självmedicinera, vilket är oacceptabelt. Den andra delen söker råd från vänner eller din frisör. Vissa hårproblem kan indikera allvarliga patologier. En tricholog kan hjälpa till att hantera detta.

Trichologist behandlar följande sjukdomar och patologiska tillstånd i håret:

 • alopeci (alopeci);
 • seborré (seborrheisk dermatit);
 • psoriasis (skalig);
 • ringworm (trichophytosis, microsporia);
 • favus (scab);
 • pedikulos (löss);
 • follikulit;
 • trichoclasis;
 • trihoptiloz;
 • knutna hår;
 • trichotortos (trichinos);
 • symmetrisk allotrichia begränsad;
 • leykotrihiya;
 • Moniletrix (spindelformat hår);
 • hypertrikos;
 • hirsutism;
 • mjäll;
 • tidigt grått hår;
 • allergiska reaktioner.

Alopeci (alopeci)

Alopeci (alopeci) är en sjukdom som kännetecknas av fullständig eller partiell förlust av hår på någon del av kroppen (vanligtvis på huvudet) och störning av processen med ny hårväxt. Orsakerna till alopeci är hormonella störningar i kroppen, genetisk predisposition, exponering för yttre faktorer, med vissa mediciner.

Det finns följande typer av alopeci:

 • diffus alopeci - kännetecknas av en jämn gallring av håret;
 • fokal alopeci - frånvaro (förlust) av hår i vissa delar av huvudet eller torso;
 • total alopeci - kännetecknad av fullständig frånvaro av hår;
 • androgen alopeci - håravfall uppstår som en följd av ökade nivåer av manliga könshormoner (androgener).

Seborré (seborrheisk dermatit)

Seborré (seborrheisk dermatit) är en kronisk sjukdom som kännetecknas av försämrade talgkörtlar. Utvecklingen av sjukdomen är förknippad med hormonella störningar i kroppen, genetisk predisposition, nedsatt immunitet, närvaro av svamp.

Det finns följande typer av seborré:

 • Oljig seborré är en patologi som kännetecknas av ökat arbete i talgkörtlarna (överskott av talgproduktion) och åtföljs av skalning av hårbotten, klåda. Håret får ohälsosam sken, mjäll förekommer. Om obehandlad kan det vara komplicerat genom utveckling av pustulära hudsjukdomar (furunkulos, abscess).
 • Torr seborré är en patologi som kännetecknas av en överträdelse av tjockleken (tjocklek) av talg (blir viskös) vilket komplicerar sin normala utsöndring. Kliniskt manifesterad av torrhet, gallring och sprött hår. Klåda och mjäll förekommer också.
 • Blandad seborré - denna patologi kombinerar manifestationen av fet seborré i vissa områden och torr seborré i andra.

Psoriasis (skalig beröva)

Psoriasis är en icke-infektiös hudsjukdom som kännetecknas av vågbildning (röda scaly patches) eller blåsor (blåsor) med en klar vätska, klåda. Som regel har en kronisk kurs. Den vanligaste formen är hårbottenpsoriasis. Sjukdomen börjar med kliar. Då finns det röda fläckar, som vanligtvis finns i pannan och nacken. Dessa foci av psoriasis (skalor eller blåsor) sammanfogar varandra och kan täcka hela huvudet. Orsakerna till denna patologi kan vara sjukdomar i immunsystemet, exponering för miljöfaktorer eller genetisk predisposition.

Ringworm (trichophytosis, microsporia)

Ringworm är en smittsam svamp sjukdom som orsakar hud, hår och nagelskador. Foci av sjukdom bildas oftast på kronan, i templet och nacken.

Följande typer av ringorm är utmärkande:

 • Trichophytosis är en sjukdom som orsakas av svampar av släktet Trichophyton. Med denna patologi, tydligt avgränsad, rundad foci av inflammation med skalor, blåsor som snabbt torkar ut och omvandlas till korstform i hårbotten. Håret med trichophytia brukar brytas i nivå 2 till 3 millimeter från huden och utseendet av svarta prickar (den så kallade hampen).
 • Microsporia är en sjukdom som orsakas av svamparna i släktet Microsporum. Med denna sjukdom framträder skalning vid infektionsstället. En vecka senare börjar håret bryta av, som i trichophytia. Om du håller din hand (stroke) på hjärtat där håret är trasigt, kommer de inte att återställa sin ursprungliga position. Huden i det drabbade området blir röd, svullet och vågar.

Favus (scab)

Favus är en svamp sjukdom som kan skada huden, hårbotten, naglarna och inre organen. Ofta blir kvinnor och barn sjuka. Favus i hårbotten karakteriseras av utseendet av röda fläckar med bildandet av en gulgrå skal på kanten. Dessa foci är formade som en tallrik med en ihålig i mitten. Håret i det drabbade området blir tunt, tunt (lätt utdraget), torrt, tråkigt (som om det är dammigt). Kan förvärva en specifik lukt från musen (ladugården).

Pedikulos (löss)

Pedikulos är en huvudlöss parasitär sjukdom som påverkar huden och håret. Av alla befintliga lössorter är det oftast parasitiskt huvudlöss som orsakar pedikulatur i hårbotten. Den kan också bäras (parasiterad på kläder) och lössluckor (parasitära i könsorganet). Huvudluken matar på värdens (personens) blod. Samtidigt lägger hon ägg (nits), som verkar vara fästade på håret och fortsätter att parasitera. Sjukdomen åtföljs av svår klåda som uppstår som ett resultat av en lusbit och frisättningen av sitt saliv. Det finns också spår av repor (excoriation), irritation och hudskador, vilket kan bidra till penetration av andra infektioner. Det är viktigt att märka utseendet av löss i tid och vidta åtgärder för att eliminera dem, eftersom de kan laga upp till 10 ägg om dagen och förvärra kroppens tillstånd.

follikulit

Follikulit är en infektionssjukdom som oftast orsakas av stafylokockbakterier och kännetecknas av purulent inflammation i hårfollikeln (hårrot). Det kan orsakas av mindre skador och hudkontaminering, förändringar i omgivande temperatur, ohälsosam kost och förekomst av kroniska sjukdomar. Follikulit börjar med bildandet av inflammation (rodnad och svullnad) runt hårfollikeln. Efter några dagar bildas en vesikel (abscess) fylld med purulent vätska (gulgrön). Några dagar senare kan denna abscess spränga (öppen) och en torsk skorpa kommer att dyka upp i sin plats, vilket kommer att avskalas. Hår som är involverat i smittsamma processen faller lätt ut eller tas bort. Follikulit åtföljs vanligtvis av klåda och ömhet.

trichoclasis

Trichoclasia är ett patologiskt tillstånd hos håret, vilket kännetecknas av deras bräcklighet. Externt är håret vanligtvis inte ändrat, men avbrott på avstånd på upp till 10 centimeter från hårbotten. Vanligtvis är foci med skadat hår avrundade. Trichoclasia kan åtföljas av klåda, torr hårbotten och skalning. Utvecklingen av denna patologi kan bero på en genetisk predisposition till ökat sprött hår, exponering för yttre faktorer (curling, strykning, hårfärg), felaktig hårvård eller brist på vitaminer i kroppen.

Trihoptiloz

Trichotilos är ett patologiskt tillstånd hos håret, vilket kännetecknas av deras längsgående sektion. Hårets tips medan den delas upp i flera delar. Med tiden kan detta leda till gallring, försvagning, skört hår och håravfall. Ofta är trichoptilos utsatt för kvinnor med långt hår som inte skär dem länge. Från hårstrukturens svårighetsgrad börjar försämras, och de börjar splittras. Orsakerna till splittrade ändar är många faktorer. Några av dem är felaktig hårvård (blåstorkning, frekvent färgning, vinkling), temperaturfluktuationer, dålig näring och därmed brist på vitaminer.

knutna hår

Trichonos är ett patologiskt tillstånd där håret dras i små knutar (slingor). Bildandet av knöl leder till hårflöjt och ackumulering av damm och bakterier i dessa områden. Med tiden är håret skadat, delat (stratifierat) och brutet. Befintliga sjukdomar i hårbotten (följd av klåda), felaktig kamning kan bidra till utseendet av trichonos. Dessutom kan knölar bildas på grund av användning av kamar med skarpa tänder, felaktig hårvård.

Trichotortosis (trichokinesis)

Trichotortosis är ett patologiskt tillstånd hos håret, i vilket deras form störs och de snods runt längdaxeln (längs längden). Denna patologi är medfödd och är ganska sällsynt, främst bland ägarna av lätt hår. Hår med trichotortosis är torrt, tunt, benäget att bryta. Foci med twisted hair, som regel, är belägna i de tidiga och occipital områdena. Gradvis, om obehandlad, kan trichotortosis leda till skallighet.

Symmetrisk begränsad allotrichia

Symmetrisk begränsad allotrichia är en anomali av hårutveckling, som är ärvt och kännetecknas av närvaron av symmetriska foci med nedsatt hårväxt. Till skillnad från andra ärftliga sjukdomar börjar allotrichia manifestera sig i ungdomar. Denna patologi kan åtföljas av tillväxten av tunt, hårt, blekt och spiralt krökt hår. Hår börjar bli förvirrad och gradvis falla ut. Hårbotten kan observeras i hårbotten.

Leykotrihiya

Leukotrichia är en genetisk sjukdom som kännetecknas av medfödd hårgödning. Denna patologi beror på frånvaron av pigment (substans som ger färg) eller otillräcklig produktion. Kliniskt manifesterad av grå hår, ögonfransar, ögonbryn. Även hos personer med leukotrichia blir huden vit och känslig för effekterna av yttre faktorer.

Moniletriks

Moniletrix är ett patologiskt tillstånd av hår som är ärvt och börjar manifestera sig i tidig barndom (under det första året av livet). Samtidigt bildas små täta knölar som liknar pärlor i hårbotten (i stället för hårväxt). Huden blir torr och börjar avta. Håret har formen av en spindel och kallas spindly. Massor av hårförtjockning växlar med gallringsområden. Håret blir också torrt, sprött, splittrat. Foci av balding kan bildas.

hypertrikos

Hypertrichos är en sjukdom som kännetecknas av överdriven hårväxt överallt på kroppen (även där det inte är typiskt). Det kan utvecklas både hos män och kvinnor och beror inte på ålder. Överdriven hårväxt kan förekomma som ett resultat av genetiska mutationer, störningar i hormonsystemet. Utvecklingen av hypertrichos kan också bidra till vissa sjukdomar (svamphudsskador, anorexia nervosa) och medicinering (antibiotika, kortikosteroider).

hirsutism

Hirsutism är en sjukdom som kännetecknas av överdriven hårväxt på kroppen och ansiktet hos kvinnor av den manliga typen. Håret uppträder på hakan, över överläppen, i överkroppen, rygg och buk. Samtidigt blir håret mörkt och styvt. Denna patologi är förknippad med en ökning av nivån av manliga könshormoner (androgener) i en kvinnas blod. Hirsutism leder ofta till störningar i menstruationscykeln, livmoderblödning, infertilitet.

mjäll

Mjölk är ett syndrom som kännetecknas av en lång avlägsnande av vita vågar från hårbotten. Ofta utvecklas detta syndrom hos personer med fet hår. Orsaker till mjäll anses vara felaktig vård för hårbotten och håret, brist på vitaminer i kroppen, nedsatt immunitet, konstant stress.

Tidigt grått hår

Tidigt grått hår är en patologisk process, som kännetecknas av utseendet av grått (blekt) hår före 25 års ålder. Orsaker till tidig graying är sjukdomar i sköldkörteln, järnbristanemi, gastrit, genetisk predisposition, nervös stress, frekventa kemiska effekter på håret (färgning, perm). Alla dessa orsaker kan leda till störningar i melaninproduktionen (färgpigment av hår).

Allergiska reaktioner

Om allergiska reaktioner uppträder som påverkar hårbotten, måste du också kontakta trichologen. Allergier kan uppstå som ett resultat av överkänslighet (individuell intolerans) mot vissa ämnen eller vävnader. Ett exempel skulle vara användning av hårfärg, schampo, geler, hattar. Allergier kan inte utvecklas omedelbart, men efter att ha utfört flera sådana förfaranden. Ursprungligen manifesteras som rodnad i huden, utslag eller blåsor (bubblor med vätska). Sedan kommer klåda och brinnande skarvar, peeling fram. Gradvis börjar håret tunna och falla ut.

Hur är mottagningen av trichologist?

Att besöka trichologisten rekommenderas att följa några enkla regler. En dag före samråd med denna specialist ska du tvätta håret med schampo, som patienten använder hela tiden. Direkt på inspektionsdagen rekommenderas att hårets hårda hårdmetall (geler, lacker), krökning, strykning, hårborttagning är hård

Mottagning av en trichologist börjar med en detaljerad undersökning (historia) av patienten. Läkaren frågar om klagomål, upptäcker när de startade och med vilken patienten binder den (varefter symptomen uppstod). Det är nödvändigt att klargöra om vissa symtom förvärras eller minskar efter vissa effekter eller omständigheter. Du måste också ta reda på om någon självbehandling utfördes (krämer, masker, terapeutiska hårkrem, vitaminer), hur kroppen reagerade på det och klargöra funktionerna i hår och hårbottenvård. När intervjuer tar hänsyn till förekomsten av kroniska sjukdomar, familjehistoria (med ärftliga patologier), patientens livsstil, dåliga vanor och matvanor.

Efter att ha samlat historien fortsätter doktorn direkt till undersökningen. Samtidigt undersöks och utvärderas hårbotten och hårets tillstånd. Efter undersökning kan läkaren föreslå exakt vilka orsaker som kan orsaka denna eller den sjukdomen. Beroende på den föreslagna patologin utsetts ytterligare test eller undersökningar för att bekräfta eller utesluta det. Efter att ha tagit emot dem jämför läkaren all information som erhållits om patienten (klagomål, resultaten av undersökningen och studierna) och föreskriver en behandlingskurs som förbättrar tillståndet. Dessa kan vara läkemedel eller homeopatiska läkemedel, växtbaserade tinkturer, fysioterapi eller kirurgiska behandlingar. I vissa fall kan trichologen planera samråd med andra specialister. Dessutom kan läkaren rekommendera användningen av vissa medel för att ta hand om hårbotten och håret som passar den här patienten. Resultatet av behandlingen kommer att bero på det korrekt valda systemet och patientens attityd till doktors recept. För att uppnå det mest positiva resultatet (effekt), är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från läkaren och vid eventuella frågor, försena inte eller gärna fråga dem.

Vilka symptom appelleras till trichologen?

Vid symtom som påverkar hårbotten eller när hårskador uppstår, bör du kontakta en specialist som en trikolog. Om håret börjar falla ut, bli torrt eller oljigt, tunt och splittrat, förlora glansen kan inte självmedicinera. Om någon avskalning sker i hårbotten, mjäll och klåda, är det nödvändigt att söka hjälp från trichologen. Endast denna specialist hjälper till att avgöra om symptomen som uppstår är relaterade till hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter, eller om deras utseende orsakas av förekomst av någon sjukdom. Det är mycket viktigt att konsultera en trikolog i tid för att inte förlora tiden när det fortfarande är möjligt att spara hår och bli av med patologiska tillstånd.

Symtom som bör adresseras till trichologenNästa Artikel
Hur man slutar håravfall under klimakteriet? Praktiska rekommendationer för din skönhet!