Allt om fokal alopeci


Skaldhet (alopeci) är obehaglig i alla åldrar, för någon manifestation: det förändrar inte bara helt utseendet, utan förändrar också radikalt bilden av senare liv. Därför är det väldigt viktigt att du hittar en liten och till synes obetydlig källa till förlust av naturlig hårväxt. Du måste kontakta en specialist så snart som möjligt för att identifiera orsakerna och egenskaperna hos sjukdomsförloppet.

Exempelvis kan en sådan variant av kursen som fokalalopeci (från latinska Alopecia areata) indikera närvaron av många problem i människokroppen. Orsakerna till fokal alopeci kan i detta fall vara kroniska infektionssjukdomar, felfunktioner i immunsystemet, hormonell obalans eller otillräcklig gastrointestinal aktivitet.

Därför är utseendet på symptom på fokal alopeci, särskilt hos kvinnor eller barn i en tidig ålder, alltid ett alarmerande tecken, vilket kräver särskild uppmärksamhet från specialister på olika områden.

I strukturen för alla dermatologiska sjukdomar är detekteringsgraden för fokalalopeci ungefär 1-2%.

KLINISKA SYMPTOMSFORMER

Sjukdomen har flera former av manifestation.

Lokal fokal alopeci

Baldnesscentra detekteras på olika ställen i hårbotten, är avrundade och slår inte samman med varandra. Deras storlek kan vara väldigt annorlunda.

Ophiasis av Celsus (ribbon-liknande eller serpentin focal alopecia)

Kaldans centrum har ett krökt tejp och sträcker sig från occipitalregionen till templen. Det är vanligare i barndomen. I den här formen kan fullständig hårförlust inte uppstå, för länge kvarstår en liten ned på de drabbade områdena.

Subtotal fokal alopeci

Sjukdomen utvecklas, som börjar med bildandet av små avrundade foci av håravfall, som därefter samlas till stora områden.

Total fokal alopeci

Baldness fångar inte bara den håriga delen av hårbotten, men också alla områden med naturlig hårväxt: den främre delen, armhålorna och ljummen.

Universell fokal alopeci

På grund av patologins progression faller håret ut över hela ytan av kroppen. Det anses vara en malign form av sjukdomen.

Alopecia areata med en skada av hudderivat

Den mest obehagliga och svåra formen av sjukdomen. Som regel åtföljs av skador på naglar och tänder.

Pseudosyphilitic eller pinpoint

Karaktäriseras av förekomst av flera små områden av skallighet, som ofta kommer i kontakt med varandra. Storleken på dessa foci, som regel, överskrider inte några millimeter.

Ringorm Alopeci

I denna sjukdomsform förekommer inte totalt skallighet i de drabbade områdena. Håret ser sönder, deras längd brukar inte överstiga 1-1,5 cm från hudytan. De drabbade områdena har också en rund form och olika storlekar. Favoritlokaliseringen av denna form av alopeci är huvud- och parietalregionerna i hårbotten.

Stagesjukdom

akut

Det kännetecknas av närvaron av hårrotsdystrofi och ytterligare obehagliga fenomen: klåda eller brinnande i närheten av skallighet, rodnad och inflammation i huden vid sjukdomens utbrott.

subakut

Betoningen i detta fall är antingen obetydlig eller frånvarande. Ytterligare obehag sker som regel inte.

Steg av regression

Alopeci slutar plötsligt, i lesionerna börjar tillväxten av tunt, färglöst "fluffigt" hår, så småningom återgå till normalt.

ORSAKER

Bristen på kunskap om denna patologi idag tillåter inte att i grunden ange orsakerna till sjukdomen med fokal alopeci. För närvarande är det bara möjligt att identifiera vissa riskfaktorer som sannolikt kommer att leda till att den patologiska processen börjar.

Genetisk faktor

Liksom i många andra fall kan mottagligheten för alopecia areata bero på förekomsten av vissa gener som bidrar till utvecklingen av hårsäckar med överdriven känslighet för den yttre miljön.

Psykologisk faktor

Många experter är benägna att tro att stressiga situationer inte påverkar utvecklingen av alopecia alopeci direkt, men bidrar bara till lanseringen av genetiskt bestämda mekanismer, varigenom de inte ingår i listan över möjliga orsaker, med tanke på dem indirekta.

Men eftersom mekanismen för sjukdomsutvecklingen ännu inte studerats tillräckligt, är det inte heller möjligt att helt eliminera påverkan av stressfaktorer.

Olika störningar i det perifera nervsystemet

Störningar i den lokala aktiviteten hos perifera nerver, vilket leder till försämrad blodtillförsel till vissa delar av kroppen, kan också leda till att alopeci häcker. I detta fall fortsätter hårfollikeln för en tid för att producera tunnat hår med ett karaktäristiskt slut i form av ett utropstecken, och sedan stannar hårväxten.

Autoimmun faktor

Den mest rimliga orsaken till sjukdomen är ett funktionsfel, där cellerna i immunsystemet förstör inte bara patogena mikroorganismer utan även hårsäckar. Ofta händer detta när det finns infektionsfält i kroppen eller i händelse av någon autoimmun sjukdom. Utgångspunkten för sjukdomsutvecklingen kan vara akuta infektionssjukdomar, skador etc.

Olika endokrina störningar

Att öka mängden manliga könshormoner i blodet av flera orsaker kan också leda till förlust av hår känsligt för dem, både i vissa foci och på hela ytan på huvudet.

Symptom

Sjukdoms manifestationen uppträder i form av ett plötsligt utseende av en eller flera baldness-platser (skallighet), som har en rundad form. Företrädesvis lokalisering av nyligen framkomna foci är hårbotten. Med sjukdomsframsteg observeras områden av alopeci på andra ställen av naturlig hårväxt: i armhålorna, i puben, i mustaschens och skäggets tillväxtzon, ögonbryn och ögonfransar.

Storleken på sådana patologiska områden med fokal alopeci är olika och kan nå flera centimeter i diameter.

Karaktäristiska egenskaper hos fokal alopeci:

 • Frekvent närvaro av samtidig patologi.
 • Utseendet av små lesioner med tunt hår.
 • Rödhet och inflammation i huden i patologiska foci, åtföljd av svår klåda eller andra obehagliga känslor.
 • Med en långvarig aktuell sjukdom, är huden i ställen för alopeci inte externt förändrad.
 • Hudens struktur i patologiska foci är inte mycket annorlunda än friska. I vissa fall är det en minskning av sin turgor - det är lättare att vikas.
 • Eventuell skada på nagelplåtarna (brott mot formen, strukturen, färgen, ökad bräcklighet).
 • Snabbare sjukdomsprogression hos män.

Ett viktigt inslag i denna sjukdom är oförutsägbarheten i sin fortsatta kurs. Samtidigt kan hårväxten i det patologiska fokuset helt återställas även utan användning av terapi. Annars uppenbaras nya områden av alopeci, ofta tenderar att gå ihop på grund av håravfall som skiljer dem. Ibland finns det en diffus uttining av hårbotten utan bildandet av klara skador.

DIAGNOSTISKA SJUKDOM

Studier för att identifiera orsakerna till fokal alopeci:

 • Allmänna blod- och urinprov för fokaliserande inflammation och / eller infektion.
 • Kvalitativa studier av immunsystemets aktivitet.
 • Studier av hormonella nivåer.
 • Studier av matsmältningsorganets status och aktivitet.
 • Trichogram för att bedöma hårets mängd och tillstånd.

BEHANDLING

Trichologen eller dermatologen behandlar behandlingen av denna sjukdom. Du bör inte fördröja överklagandet till en specialist, eftersom utvecklingen av denna sjukdom kan framkalla framväxten av nya ställen för skallighet.

Hur man behandlar alopeci? Med tanke på att de verkliga orsakerna till denna patologi fortfarande är okända har inte en enda behandlingsalgoritm heller utvecklats. Faktumet kvarstår emellertid otvetydigt att behandlingen av denna patologi måste vara omfattande och inkludera både effekten på möjliga provokationsfaktorer och direkt lokal behandling av alopeci.

Med tanke på den frekventa sambandet mellan förekomsten av alopeci och förekomsten av infektionsfokus i kroppen är det först och främst nödvändigt att identifiera dem och fullständigt sanera.

Dessutom är det nödvändigt att göra en korrigering av den störda hormonella bakgrunden för att genomföra adekvat behandling av den identifierade kroniska patologin, exempelvis matsmältningsorganet.

Psyko-emotionell stress är inte bara en möjlig orsak till alopeci, men följer även de flesta patienter med denna patologi.

Patienter är olyckliga med sitt utseende, upplever ofta depression eller andra neurologiska störningar som påverkar livskvaliteten i allmänhet. För att korrigera neuropsykiatrisk status anges receptet av lugnande medel, lugnande medel, psykostimulanter etc. Valet av en specifik grupp av sådana medel bestäms av de ledande symtomen på mental status. Detta kräver ofta samråd med en psykolog eller neuropsykiatriker.

Topisk behandling av alopeci innefattar användningen av olika grupper av läkemedel som appliceras direkt på lesionsställena i form av salvor, geler, tinkturer etc.

Metoder för lokal behandling av fokal alopeci:

 • Kortikosteroider.
 • Lokala irriterande ämnen (till exempel hydroxantanon, tinktur av rödpeppar och andra växtbaserade läkemedel).
 • Läkemedel som stimulerar hårväxten.
 • Medel för att förbättra blodcirkulationen i områden av alopeci (till exempel vasodilatorer).
 • Fysioterapi (darsonvalisering, solbad efter användning av fotosensibiliserande medel, massage, etc.).

För behandling av fokal alopeci rekommenderas det inte att använda traditionell medicin utan föregående samråd med din läkare, eftersom det inte bara leder till rätt resultat, men kan också väsentligt förvärra situationen.

Ytterligare sökningar pågår för effektiv behandling av alopeci. Uppmuntrande resultat tillhandahålls genom användning av nya metoder: PUVA-terapi, biologiska anti-TNF-medel, PRP-terapi och andra.

Även i den komplexa behandlingen av alopeci ingår ofta läkemedel som påverkar nonspecifik immunitet - immunmodulatorer, vitaminminerala komplex etc.

Du borde veta att behandlingen av denna patologi är en lång och kostsam process och tyvärr inte alltid framgångsrik. Med ineffektiviteten av konservativ terapi för behandling av skallighet används hårtransplantation framgångsrikt. Effektiviteten av denna behandlingsmetod är omkring 95%.

FÖREBYGGANDE

Förhindra uppkomsten av alopecia areata är användningen av infusioner och / eller avkok som förstärker håret och förbättrar deras tillstånd. Det rekommenderas också att äta stora mängder naturliga produkter rik på vitaminer och systematisk fysisk utbildning.

Dessutom är det nödvändigt att i rätt tid diagnostisera och behandla adekvat patologiska tillstånd och sjukdomar som potentiellt kan framkalla fokal alopeci.

PROGNOS

Prognosen för behandling hindras av spontaniteten i sin kurs: sjukdomsutvecklingen kan plötsligt sluta utan hjälp och lika plötsligt börja igen.

I händelse av total fokal alopeci eller dess utveckling i barndomen är prognosen ofta ogynnsam på grund av den snabba inledningen av irreversibla förändringar i hårsäckarna. I 85-90% av andra fall slutar sjukdomen i fullständig remission och restaurering av hår.

Hittade en bugg? Markera den och tryck Ctrl + Enter

Alopeci (skallighet, skallighet) - Persistent patologisk håravfall som härrör från de naturliga fysiologiska mekanismerna för åldrande, störningar i det endokrina och / eller nervsystemet.

Orsaker och behandling av fokal (gestat) alopeci

Kosmetiska defekter bringar alltid mycket besvär, särskilt för kvinnor. Alopecia areata är en av dem. Kronisk sjukdom är inte ett hot mot det allmänna hälsotillståndet eller dödligt farligt, men kan leda till allvarliga depressioner med psykisk störning. Skador på folliklar orsakas av autoimmuna störningar, vanligen förekommande mellan 15 och 30 år. Hälften av patienterna återhämtar sig på ett år. Samtidigt noterar många människor upprepade episoder av sjukdomen som inträffar senare. Fokal alopeci observeras vanligtvis hos personer med naturligt mörkt hår.

Orsaker till sjukdom

Faktorer som provocerar sjukdomen är:

 • Ärftlig predisposition Ofta förekommer fokal alopeci i nära släktingar.
 • Hormonala störningar. Nedsatt funktion av binjurebarken, hypotalamus, hypofysen, sköldkörteln.
 • Förekomsten av infektiösa foci i form av tonsillit, rhinosinusit, karies.
 • Skiftad stress.
 • För framväxten av alopecia areata kan orsakerna vara störningar i aktiviteten hos det autonoma nervsystemet, vilket orsakar spasmer av arterioler, prepillarier, vilket leder till en ökning av blodviskositeten.

Undersökningen gör det möjligt att bestämma de sanna orsakerna till sjukdomen, manifestationen av symtom varierar från en person till en annan och beror på människors hälsa.

Kliniska former

I de flesta fall observeras fokal alopeci i hårbotten. Det finns flera former av sjukdomen, som skiljer sig i graden av dess manifestation:

 • Local. Förlust av håret är rund eller oval.
 • Blandningar Ribbat. Lesionen liknar ett band som sträcker sig från templet till baksidan av huvudet.
 • Delsumma. Multifokala områden sammanfogas för att bilda en större.
 • Total. Det är en fullständig frånvaro av hår på huvudet, inklusive ögonbryn och ögonfransar.
 • Universal. Formen av sjukdomen när symptom observeras i flera år. Gamla foci ersätts av nya, periodiskt uppstår en förvärring. Det kännetecknas av frånvaro av hår över hela kroppen. Det förekommer i ett fåtal fall - högst 7%.
 • Nestande alopeci. Det anses vara den svåraste formen av sjukdomen. Fokal håravfall åtföljs av skador på naglarna.

I fallet med en sjukdom i sjukdomen är det möjligt att överföra en klinisk form till en annan. Platser där det är skallighet, orsaka inte obehag i form av inflammation, klåda. Vissa patienter har en liten stickande känsla i det drabbade området.

Uppenbarelsen av alopeci hos kvinnor

Kaldhaltighet bland det rättvisa könet är mindre vanligt än hos män och orsakar allvarligt psykiskt obehag. Utseendet på en enda blek patch kan täckas med hår, förändra frisyren, men det är mycket svårare att dölja sjukdomen i händelse av många foci. Lugnar det faktum att alopecia areata är behandlingsbar, ibland kan det till och med gå ensam. Orsaken till sjukdomen är ofta skada på håret som ett resultat av perm, användning av curling, hårtork, strykning, vilket bryter mot hårets struktur.

Manifestationen av alopeci hos män

De första symptomen förekommer i form av en liten skallig fläck på kronan. Gradvis växer dess gränser, och platsen ökar i storlek. Alopecia areata kan påverka hakan, kinderna, vilket orsakar tuftliknande utseende hos ett växande skägg. Sjukdomen påverkar människor i alla åldrar, ofta tonåringar. Hos barn är huvudsymptomen en porös hud. På kanten av det drabbade området finns en tillväxt av svagt och tunt hår.

Steg av sjukdomen

Alopecia areata förekommer i tre steg, beroende på svårighetsgraden av symtom:

 • Progressivt stadium. På huden bildas hyperemiska områden med fläckar av skalliga fläckar. Patienten klagar över stickningar i det drabbade området, brinnande känsla. Fallen hår kan hittas överallt. Området i hjärtat är litet - upp till 1 cm. Håret går lätt och är lätt att ta bort när det är utdraget.
 • Stationär scen. På skadan är det små tecken på inflammation, huden blir blek.
 • Steg av regression. Det finns en gradvis återhämtning av hårväxten. Processen börjar med utseendet av en ljuskanon, och förtjockning och pigmentering av hår sker, vilket ger ett starkt och hälsosamt utseende.

På nagelplåtarna som påverkas av fokal alopeci finns en längsgående strimmel, pinhål, på spikens kant bildas ett vågigt mönster.

De grundläggande principerna för behandling

Innan du börjar bli av med obehagliga symptom måste du ta reda på orsakerna till sjukdomen. För att kunna veta hur man bota fokal alopeci hos en viss patient behöver en tricholog undersöka noggrant. Urval av terapeutiska metoder görs med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Om häckning av alopeci orsakas av störningar i de inre organen, krävs lämplig medicinsk vård.

Behandling av fokal skallighet innefattar flera komponenter: tillhandahållande av psykologisk hjälp, individuellt urval av effektiva metoder, förklara patienten orsakerna till sjukdomen, dess långa tid, möjligheten till självläkning.

Innan behandling av fokal alopeci, är det nödvändigt att genomgå en undersökning, inklusive besök på flera specialister - en endokrinolog, en otolaryngolog och en kvinnogynekolog. Tilldelat blodprov för identifiering av hormoner, mängden järn, närvaron av toxoplasma.

Behandlingen utförs på olika sätt: med hjälp av medicinska preparat avsedda för intern och extern användning; fysioterapeutiska förfaranden. I det extrema fallet, när dessa metoder inte ger ett positivt resultat, görs en hårtransplantation.

Det händer att om behandlingen av fokal alopeci stoppas, kommer den att återkomma i form av inneboende symptom.

Drogterapi

Beroende på orsakerna till alopecia alopeci, föreskrivs mediciner. Med hjälp av läkemedel är det möjligt att rätta till de befintliga sjukdomen i kroppen, för att bota samtidiga sjukdomar. För internt bruk rekommenderas vitamin-mineralkomplex med högt innehåll av järn, antioxidanter, kortikosteroider, immunosuppressiva läkemedel. Vid upptäckt av infektionsfält används antiinflammatoriska läkemedel.

Förbättra mikrocirkulationen hjälper Troxevasin, Trental. Livsmedel innehåller Actovegin, Solkoseril. Läkemedlet Phenibut har en mångfacetterad effekt. Förutom antioxidant och sedativa egenskaper har den förmågan att förhindra vidhäftning av blodelement.

Behandling av fokal alopeci är inte komplett utan användning av medel för extern användning. Dessa inkluderar alla sorters salvor, krämer, lotioner. Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i kompositionen av dessa läkemedel är: heparin, vilket kan minska sannolikheten för trombbildning. verapamil, som förhindrar regenerering av keratinocyter, på grund av blockeringen av kalciumtubuli i cellerna. För att öka mikrocirkulationen, föreskrivs läkemedel som en del av som är bodyaga, vitlökjuice, lök, kronolja. Den effektiva effekten orsakas av att applicera på det drabbade området en 20% lösning av terpentin blandad med ricinolja, 10% tinktur baserad på rödpeppar.

sjukgymnastik

Vid alopecia areata utförs behandlingen med hjälp av fysioterapeutiska förfaranden. Iontophoresis, mikrostimulär terapi, exponering för en lågintensiv laserstråle, ultraviolett strålning, ozonbehandling är populär.

Rekommendationer av specialister

Behandling av alopeci är en ganska lång process och kan endast vara effektiv när man utför ett komplex av terapeutiska åtgärder. I sällsynta fall försvinner det av sig själv. Lika viktigt är rätt näring. Kroppen kräver näringsämnen som säkerställer hårets hälsa - folsyra, järn, vitaminer.

Med tanke på att stress kan vara en provocerande faktor vid vilken fokal alopeci uppstår, är det nödvändigt att undvika situationer som orsakar dem. Det rekommenderas att delta i sport, aktiv rekreation. Hjälper till att återhämta användningen av lugnande medel, vattenbehandlingar, akupunktur. I folkmedicin finns det många recept för beredning av helande salvor, tinkturer som kan ge näring till folliklarna, förbättrad hårväxt.

I de fall då orsakerna är kända och behandlingen genomförs på ett övergripande sätt beaktas alla rekommendationer och råd från läkaren, återhämtning säkerställs. Om alopecia areata inte går bort och den positiva effekten av de vidtagna åtgärderna inte följs i lång tid finns det alltid möjlighet att kontakta en hårtransplantationsklinik. Förfarandet tar mycket tid, är bland de dyra, men ger bra resultat. Hårfolliklar transplanteras från en hälsosam plats till lesionen. De kan inte flyga ut, bli vana, och efter ett tag finns det inga spår av de skalliga fläckarna.

Uppenbarelsen av fokal alopeci hos kvinnor är ännu inte en mening

Alopeci, eller fokal alopeci, kan förekomma hos kvinnor i olika åldersgrupper. Vanligtvis uppträder symtom på sjukdomen mellan 15 och 35 år. I de tidiga skeden av sjukdomen kan botas på ett år. Men om sjukdomen blir kronisk kan komplikationer och vanliga exacerbationer förekomma.

Fokal alopeci hos kvinnor är särskilt farlig om den går i svår form. Förutom synlig håravfall påverkar sjukdomen den känslomässiga komponenten, kan orsaka psykiska störningar och depression, samtidigt som sjukdomen försämras allvarligt.

Anledningen till att det finns fokal alopecia

Orsakerna till fokal alopeci har ännu inte blivit helt upplysta, många forskare är benägen att sjukdomen härrör från störningar av autoimmuna processer. I processen när försvarsmekanismen inte känner igen hårsäckarna och baldingprocessen inträffar. Fokal alopeci eller graviditet, kännetecknad av det faktum att skallighet uppträder i ett eller flera områden av huvudet.

Hos patienter som lider av kronisk alopeci, kännetecknad av brist på immunitet samt immunoglobulins patologi. Dessutom har experter dragit slutsatsen att fokal skallighet oftast förekommer hos kvinnor med mörkt hår.
Det finns flera faktorer som kan påverka förekomsten av sjukdomen:

 • Ärftlig faktor. Om släktingar och vänner har tecken på sjukdom, kan de överföras genetiskt.
 • Förlängd virusinfektion.
 • Kroniska infektioner.
 • Problem med tänder (karies), liksom tonsillit eller bihåleinflammation.
 • Långvarig stress
 • Endokrina störningar

Etiologi av sjukdomen

Om skallighet uppstår på grund av hormonella förändringar, utförs en ytterligare diagnos av det endokrina systemet. Om det finns problem med det vegetativa systemet, orsakar det blodets viskositet och en minskning av kapillärerna. Sjukdomen i detta fall blir oftast kronisk, med stark inverkan på människans utseende.

De viktigaste orsakerna kvarstår:

 1. Genetisk determinism
 2. Brist på vitaminer och mikrodelar, dysbakterier och gastrointestinala problem.
 3. Psykisk störning.
 4. Infektion.
 5. Autoimmuna störningar.

Symptom på fokal alopeci

Sjukdoms manifestationen är mycket märkbar, eftersom det är håravfall i ett eller flera områden av huvudet. I det här fallet kan du förlora hår i ansiktet och kroppen. Symtomen kan också vara:

 1. Ett litet område av skallighet. Oftast i pannan (speciellt hos kvinnor) har en oval form.
 2. Liten inflammation eller slät hud i området för håravfall.
 3. Det kan finnas en liten klåda. Allvarlig smärta är extremt sällsynt.
 4. Oftast finns det en blek patch, mindre ofta 2 eller mer.
 5. Det kan vara förlust av ögonbryn, ögonfransar.
 6. Nästan alla lider av deformation av nagelplattan.

Fokal alopecien i sig ger inte mycket skada för människors hälsa, förutom det möjliga psykologiska trycket på grund av förlusten av utseende. Men ett besök till doktorn är nödvändigt, eftersom alopeci ofta förväxlas med lavar, och det är farligt för andra.

Formen av sjukdomen

1. Den lokala formen, när förlusten är mycket stark, och lesionerna har ovala konturer.
2. Tape-liknande form, den mest ogynnsamma formen, när fokus på skallighet är koncentrerad i zonen från halsen till templen.
3. Subtotal form, startar från små foci, ökar gradvis och sammanfogar.
4. Totalt. Håravfall över huvudet, nästan likformigt, med resultatet kan vara komplett och partiell håravfall på ögonbrynen och ögonfransarna.
5. Universell form. Håravfall förekommer i hela kroppen. Sjukdomen utvecklas genom åren, den kan förvärras och försvinna ett tag.
6. Nestform. En form av sjukdomen som sprider sig mycket snabbt är svår att behandla. Nestform är en av de mest komplexa formerna av sjukdomen.

Det är viktigt! Håravfall är inte alltid omedelbart märkbar, även i komplex form upplever endast 10% av patienterna svår skaldethet. Beroende på formen och graden av alopeci kan symptomen variera.

Steg av sjukdomen

Progressive. Staden av sjukdomen som kan orsaka lätt svullnad, inflammation, särskilt där håravfall uppstår. Runt mitten finns det små hår och förlusten accelereras. När du rör på håret kan du känna obehag, märkbar alopeci, och glödlamporna själva deformeras, vilket är ett tecken på patologi.

Subakut. Staden av sjukdomen, som kännetecknas av fullständig frånvaro av inflammation, ödem. Och håravfallet ersätter ofta varandra, medan i det område där håret började växa ljusare och håret är kort och sprött.

Regressivt stadium. Där det fanns alopeci återupptogs hårväxt, men med en fin struktur och oftast mottaglig för pigmentering. När den växer förändras utseendet och blir bättre. Vissa former av alopeci kännetecknas också av signifikant försämring och dystrofi hos naglarna, som blir sköra, med ett vågigt mönster på kanterna.

Varning! Den kroniska formen av sjukdomen kan inträffa efter detektering av symtom på sex månader.

Hur man behandlar fokal alopeci

Fokal alopeci behandling hos kvinnor är ett integrerat tillvägagångssätt, som använder mediciner, fysioterapi, samt behandling av psyko-emotionellt tillstånd. Läkare säger att komplex behandling har bäst resultat, förutom att det är viktigt att använda droger som förbättrar hårväxten, påverkar lökarnas tillstånd.

Alopecia areata. Kosmetisk korrigering

 • För det första kräver någon behandling till en specialist (tricholog, dermatolog, psykolog). Detta är nödvändigt för korrekt diagnos. Dessutom måste du skicka ett blodprov för att utesluta cancer.
 • Kosmetisk korrigering kräver hemmet kosmetisk vård, som inkluderar olika tillväxtstimulanser, fytopreparationer och olika vitamintillskott.
 • Manuell terapi, som inkluderar huvudmassage, användning av kompressor, applikationer samt paraffinbehandling. Om det finns en uttalad autoimmun komponent, kan du inte använda verktyg som förbättrar blodflödet till hårsäckarna.
 • Hårdvara behandling. Olika termiska förfaranden, laserterapi, elektrisk stimulering av hårsäckarna.
 • Injektion.
 • Hårtransplantation kirurgi.
 • Kanske en tatuering.

Det är viktigt! Om sjukdomen är autoimmun är användningen av hårdvara terapi förbjuden.

Konservativ behandling

Användningen av modern behandling, olika mediciner gör det möjligt att helt klara av sjukdomen. Medicin används inte bara för att stoppa håravfall, men också för att påskynda tillväxten och återupptagandet av hårsäckar.
Läkemedlet Spironolactone är en stor framgång. Behandling med dessa piller kan helt sluta håravfall. Om det finns synliga foci av alopeci, varar kursen ca 3 månader. Läkare rekommenderar att du använder detta läkemedel med en medicinsk shampoo eller salva. För bästa effekten, utför proceduren Darsonval.

Även med fokal alopeci för kvinnor är minoxidil förskrivet. Läkemedlet i flytande form används vid lesioner där håret är helt frånvarande. En kurs på 3 månader kan garantera att folliklarna återupptas, såväl som patienter noterar betydande hårväxt.

1. Tilldela för att eliminera inflammation (liksom att eliminera infektionen).
2. För att förbättra mikrocirkulationen.
3. Att närma vävnader och förbättra hudtillståndet.

Dessutom kan vissa salvor och flytande preparat förskrivas för att minska blodproppar, förbättra regenerering och förhindra också att kalciumkanalen från cellerna blockeras. Om patienten upptäckte sjukdomen i ett tidigt stadium och vände sig till en specialist i tid, är det bästa läkemedlet Finasteride. Läkemedlet kommer snabbt att eliminera små foci av håravfall, och resultatet blir uppenbart om 2-3 veckor.

Den viktiga punkten är att denna åtgärd inte rekommenderas att tas utan läkares rekommendation, eftersom felaktig mottagning och överdosering kan förvärra hårsäckens tillstånd, tunna håret och öka förlusten. Dessutom är läkemedlet kontraindicerat för användning hos gravida kvinnor samt under amning.

sjukgymnastik

En kvinna som har upplevt en sådan sjukdom som alopeci använder vanligtvis alla metoder för behandling. Och fysioterapi ger alltid ett positivt resultat. Förutom säker användning kan förfarandet förbättra blodcirkulationen och förhindra återfall. Den kan användas av kvinnor i alla åldrar. De mest populära och effektiva förfarandena:

• Elektroplätering. Den terapeutiska metoden är baserad på ljusutsläpp av elektrisk ström. Förfarandet kan användas för att förbättra prestationen hos det endokrina systemet. Men metoden gäller inte i närvaro av tumörer (tumörer), såväl som under graviditet och amning. Förfarandet är smärtfritt och kräver ingen ytterligare bedövning eller specialutbildning.

Galvanisering kan förbättra metaboliska processer, accelererar blodcirkulationen och påverkar hudens återställande. I kombination med näringskomponenter har en stor positiv effekt.

• Elektrofores. Hög effektivitet med ett stort antal sessioner (mer än 8). Metoden är rätt val av droger som måste injiceras i huden. Eliminerar håravfall, klåda, svullnad och rodnad. Elektrofores kan förbättra follikelns tillstånd och eliminera obehagliga symptom.

• Darsonval. Det vanligaste förfarandet som används för att förbättra blodflödet och påskynda hårväxten. Darsonval har också en positiv effekt på blodkärlen. Kursen kan hållas i någon kosmetologiklinik utan åldersbegränsningar. Det utförs inte endast i närvaro av tumörer. Förfarandet är också populärt eftersom själva apparaten kan användas hemma.

• Kryoterapi. Metoden kan tilldelas vid detektering av alopecia areata. Användningen av låg temperatur kan delvis eller helt lindra sjukdomen. Förbättrar blodcirkulationen och metaboliska processer i vävnader.

Baldness schampon för kvinnor

Det är väldigt viktigt att välja de medel som förbättrar hårbotten, liksom att öka hårväxten. Och även om det nu finns massor av terapeutiska schampon, kan inte alla av dem användas för alopeci. Shampoo bör användas under lång tid för att se resultatet, men det kan endast uppnås med ett integrerat tillvägagångssätt. Utan behandling kommer det inte att lösa problemet med att använda schampo ensam.

Om du står inför baldingproblemet måste du vara uppmärksam på sammansättningen av schampon innan du köper. Det är bättre att använda produkter med naturliga ingredienser, såsom lavendelolja, tea tree oil. Samtidigt är det inte överflödigt att samråda med läkaren. Några utmärkta verktyg som passar baldness:

 • Progeyn. Terapeutisk schampo, som innehåller Minoxidil. Kan användas för att förebygga de som kan ha sjukdomen på grund av genetisk lokalisering
 • Shampoo Provilus. Shampoo innehåller många användbara komponenter, såsom palmette extrakt, magnesium, zink, såväl som Minoxidil. Shampoo för en kort tid eliminerar rodnad och förbättrar hårbotten.
 • Nioxin trefasbehandling. Verktyget är ett schampo, balsam och läkemedel, som tillsammans kan ge bra resultat samt lindra sjukdomen. I kompositionen finns vitaminer, proteiner, aminosyror;
 • Nizoral schampo. Kan eliminera inte bara skallighet, men också lämplig för dem som har hittat psoriasis eller svampinfektioner i huden. Många experter säger att schampo endast kan ge resultat om det används regelbundet i mer än 6 månader.
 • Revivogen. Ett schampo som blockerar dehydrotestosteron. Verktyget används oftast med andra medicinska preparat.

Schampon måste kombineras med olika medicinska preparat och läkemedel. Undvik att använda produkter som innehåller olika sulfater. De har en destruktiv effekt på håret och glödlampan, kan irritera huden och förvärra sjukdomen.

Alopecia areata är ett allvarligt test i livet för varje person som upptäckte sjukdomen. Detta är ett problem som kräver omedelbar behandling till en specialist, omfattande behandling och maximal uppmärksamhet. Moderna mediciner, fysioterapi kan helt bli av med symtomen och manifestationerna av sjukdomen. Det viktigaste är att förstå vad som orsakade denna sjukdom. Om du märker de första symptomen på sjukdomen, ska du omedelbart söka hjälp, det här är det enda sättet att undvika oönskade konsekvenser.

Fokal (luft) alopeci: dess symtom, orsaker och behandling

Alopecia areata, det är ett brännbart visuellt utseende som en lava. På hårbotten bildas skalliga fläckar, som har en rund eller oval form, de är helt släta utan ett enda hår. Sjukdomen kan vara i flera år, små lesioner under denna tid växer och bildar stora öar.

Funktioner av problemet

Denna patologi kan förekomma hos personer i olika åldrar, i vissa sjukdomar efter att behandlingen har blivit håret på de platta fläckarna växer upp igen, medan det i andra är kvar som om det är trimmat. Karaktäristiskt kan håren falla ut inte bara på huvudet utan också på hela kroppen.

Denna video beskriver vad som är alopecia areata och vad är formerna för denna sjukdom:

Klassificering och lokalisering

Baldnesscentra kan inte bara uppträda på huvudet utan också på ögonbrynen, ögonfransar, mustasch och skägg. Förlust kan vara från en eller två sidor.

 • Hos människa observeras fokal håravfall oftast, som börjar från toppen av huvudet, om ingen åtgärd vidtas, kommer sjukdomen att utvecklas, och personen kan lämnas utan dem. Fokal skallighet i det starkare könet är ojämnt, de flesta strängförluster uppträder vid kronan, de växer praktiskt taget inte, och om det finns några, är de mycket kortare än friska strängar och liknar en fluff.
 • Hos kvinnor sker denna typ av skallighet mer försiktigt, eftersom kvinnliga hormoner dominerar dem, är sjukdomen trög i naturen. Men med hormonella störningar, när testosteron råder i kroppen, går skaldetheten totalt.
 • Hos barn är en sådan sjukdom åtföljd inte bara av förlust av strängar på huvudet utan även förlust av ögonfransar och ögonbryn.

Cirka 10% av patienterna med denna sjukdom, det finns en deformation av plattorna, de kan vara mycket tunnare för att få en gulaktig nyans och till och med falla ut.

Fokal alopeci hänför sig till autoimmuna sjukdomar, detta indikeras av dess ärftliga predisposition, dysregulering av immunsvaret och den frekventa detektering av organspecifika antikroppar.

Photo focal alopecia areata

orsaker till

Det är omöjligt att fastställa dem exakt, den här typen av alopeci kan börja oavsiktligt för en person, men det finns ett antal faktorer som kan leda till att denna sjukdom uppträder:

 • Ärftlighet. Barn får sina gener från sina föräldrar, inte bara goda tecken utan också olika sjukdomar. Om skallighet observerades längs manlinjen, kan den också uppenbaras i sina barn.
 • Autoimmuna processer. Cellerna i immunsystemet blockerar hårväxten eller förstör den. Men behandlingen som påverkar dessa celler ger inte mycket förbättring, så denna anledning är fortfarande obefoglig.
 • Infektionssjukdomar. Svåra sjukdomar kan orsaka håravfall, inte bara på huvudet. En sådan avvikelse kan observeras med olika svampinfektioner i huden.
 • Stress. Hos vissa patienter började skallighet efter att ha lidit en moralisk chock.
 • Skador och nedskärningar. Ibland kan en person som slår på huvudet skada sina lockor och skada sina folliklar hårt, vilket kan kasta hår.

Symtom på alopecia areata

I båda könen och även hos barn uppträder sjukdoms manifestationen på samma sätt, med denna process finns det en enorm hårförlust i ett visst område. Det kan finnas flera baldingszoner, utan tidig behandling kan man vänta på att de ska växa och gå med.

De viktigaste symptomen är följande:

 • slät yta på huden, ibland visar den en liten fluff;
 • inflammation observeras i fokus av håravfall;
 • Alopecia-zonen tar oval eller rund form;
 • en plats där hår började falla ut kan klia, men det här är extremt sällsynt;
 • huden i det drabbade området kan bli röd, med sår på den;
 • Håren kan förbli på plats, men blir väldigt skört och från detta verkar de ställen som de verkar ha rakat.

Diagnostik och analyser

Vanligtvis kan en erfaren specialist bestämma typen av alopeci, även genom visuell inspektion. För att säkerställa att diagnosen är korrekt kan han använda ett dermatoskop. I nästan alla fall tas skrap på de ställen där krullarna faller ut, för att utesluta laven och andra sjukdomar som liknar deras symptom. Om en person åtföljs av tecken på andra sjukdomar, såsom lupus eller syfilis, tas han ett blodprov.

Vid de första tecken på skallighet måste ett barn genomgå all möjlig diagnostik för att bestämma den exakta orsaken till detta fenomen, det borde visas för en tricholog och en hudläkare. Efter testning kan du behöva besöka relaterade specialister för att utesluta sjukdomar i samband med alopeci:

 • Neurolog - psykiskt trauma och ojämna chocker;
 • Endokrinolog - sköldkörtel;
 • Barnläkare - lunginflammation, vattkoppor, helminthiasis;
 • Gastroenterolog - vitaminbrist, gastroduodenit.

behandling

En enkel och effektiv metod är att gnugga i terapeutiska salvor och öka deras immunitet. Under inga omständigheter får man inte fördröja besöket till läkaren och behandlas självständigt, sjukdomen kan utvecklas, och som ett resultat kommer antalet borttappade hår att öka.

Behandling av fokal skallighet hos barn är komplex, för terapi innebär:

Denna video är avsedd för behandling av fokal alopeci:

Terapeutiskt sätt

Orsaken till många sjukdomar är bristen på vitaminer, så det är viktigt att avgöra vilken av dem inte räcker till för en sjuk person. När det gäller skalliga fläckar, måste du köpa vitaminkomplex där det finns vitaminer för håret: E, A, Grupp B, F och D. Dessutom måste du ta nikotinsyra och folsyra.

Som externt medel används hormonala salvor som, på grund av kortikosteroiderna i dem, saktar ner funktionen hos immunceller som förstör folliklar. Men de kan bara hjälpa till i början. I mer avancerade fall används kortikosteroidinjektioner, varefter håret växer snabbt i de drabbade områdena, men efter att injektionerna har stoppats kan trådarna falla av igen för att förhindra att detta händer, och injiceringen upprepas en gång om året.

sjukgymnastik

Det hänvisar till kompletterande behandling, effektiv med ett integrerat tillvägagångssätt. Dess populära metoder som används för detta tillstånd är:

 • Darsonvalism. Påverkan på lesionerna med en svag impulsström.
 • PUVA-terapi. Det innebär bestrålning av huden med ultraviolett ljus.
 • Ljusterapi. Det använder också ultraviolett ljus, men efter att ha genomgått en lång behandling av sådan behandling finns risk för att utveckla hudcancer.
 • Kryoterapi. Det involverar effekten på hårbotten med snö av kolsyra.

Läkemedelsmetod

För behandling av häckande alopeci använd flera effektiva verktyg:

 • Minoxidil. Det är inte lika effektivt som vid behandling av androgen alopeci, men allt förbättrar situationen och över tiden främjar hår restaurering. Verktyget har biverkningar, men med en kort applikation är säker.
 • Orala preventivmedel hjälper till med hormonella störningar hos kvinnor. De kompenserar för förlusten av kvinnliga hormoner.
 • Ditranol. Oftast används den för psoriasis, men med fokal baldness fungerar den effektivt, förutom, även med långvarig användning är säker.
 • Sedativ - Persen, Novopassit, som används för att lindra stress och normalisera mentala tillstånd hos en person som har upptäckt en blek patch eller orsak till händelsen, har blivit en konstant stressfull situation.
 • medel för lokal irritation som stimulerar tillväxten av lockar.
 • Andralitin är en immunmodulator som förbättrar cellregenerering.

Andra metoder

 • Folkmedicin i fall av brännvikt är ineffektivt utan användning av komplex terapi, bland de tillgängliga formuleringarna sitter gnidning i hårbotten, lök, vitlök, rödpeppar och pepparrot.
 • I avancerade fall, då återställandet av det mesta av håret inte lyckades, användes deras transplantation, men vissa experter rekommenderar inte att tillgripa denna dyra behandling, eftersom det är svårt att förutse utfallet av processen och förutsäga överlevnaden av de transplanterade låsningarna på grund av oexplorerad sjukdomspatologi.
 • Användningen av en glutenfri diet förklaras av det faktum att många barn har glutenintolerans och hårskurning beror på detta, efter att ha bytt kost, återställs håret.

Förebyggande av sjukdomar

För att förhindra skallighet måste du regelbundet kontrollera dina hormoner, göra rätt kost för hela dagen, övervaka ditt hår, använd mild kosmetika. Vid kala punkter, kontakta omedelbart läkare.

komplikationer

Skaldhet berör inte andra mänskliga organ, det har bara en obehaglig psykologisk effekt. Dessutom tar hans behandling hos män mycket lång tid, och det tar tid och ansträngning.

utsikterna

Det händer att patienterna har ett litet fokus på skallighet, och doktorn förskriver inte honom några medel. Faktum är att häckande alopeci kan börja och sluta på egen hand, så du måste vänta tre månader under överinseende av en läkare, och sedan, om håren inte återhämtar, plocka upp mediciner.

Det är svårt att fastställa den exakta prognosen för denna sjukdom, för vissa människor återställs håret helt, medan för andra är de drabbade områdena smidiga. Hos barn kan det gå utan spår, men i händelse av återfall kan barnet lämnas utan hår.

Du hittar ännu mer användbar information om denna sjukdom i den här videon:

Alopecia areata

Alopecia areata är en form av alopeci (håravfall). Det är en sjukdom i immunsystemet som påverkar hårbotten och är inte livshotande. Med alopeci börjar kroppen felaktigt uppfatta hårsäckarna som främmande föremål.

Vad är fokal alopeci?

Alopecia areata är en form av alopeci (håravfall). Det är en sjukdom i immunsystemet som påverkar hårbotten och är inte livshotande. Med alopeci börjar kroppen felaktigt uppfatta hårsäckarna som främmande föremål. Som ett resultat attackerar den dem, vilket orsakar helt eller delvis håravfall, vanligtvis från huvudet. Det finns tre svåra former av alopeci, inklusive brännmärkning (håravfall i separata fläckar), totalt (fullständigt skallighet) och generaliserad (fullständig förlust av allt kroppshår). Alopeci är inte smittsam. Det kan utvecklas hos män, kvinnor och barn i alla åldrar. Men oftare påverkar det barn och vuxna i åldern 20-25 år.

symptom

Huvudsymptomet för fokal alopeci är håravfall på huvudet, vilket är strikt fokuserat, vilket medför att runda glatta fläckar förblir utan håröverdrag. Moderata former av fokal alopeci börjar med 1-2 fläckar, varefter förlusten vanligtvis upphör. Ibland växer håret tillbaka, men det händer inte alltid. Fokal alopeci är en mycket oförutsägbar sjukdom, och cyklerna av håravfall och återväxt av hår kan upprepas inom ramen för många gånger. Dessutom kan fokal alopeci utvecklas till en annan form av alopeci. Den mest allvarliga formen - generaliserad - innebär fullständig förlust av allt hår på kroppen, inklusive ögonbryn, ögonfransar, växtlighet på armar, ben, armhålor och ljummar samt på bröstet och baksidan hos män. I sällsynta fall kan alopeci åtföljas av bränning eller klåda i områden i kroppen där vegetationen tidigare har varit.

Orsaker till utveckling

Orsakerna till utvecklingen av fokalalopeci är okända. Samtidigt anser många forskare att genetik är en av huvudfaktorerna. Dessutom kan håravfall orsaka virus eller miljöexponering.

diagnostik

Om du upplever betydande håravfall, kontakta en läkare. Faktum är att detta fenomen har många möjliga orsaker. Först undersöker doktorn mönstret för proliferation och tidigare sjukdomar. Han kommer definitivt att kontrollera hudens tillstånd vid utbrottet. Det kan vara smidigt och ha en persika nyans (ett av de viktigaste symptomen på fokal alopeci) eller täckas med ärr och flingor. Doktorn kan också ta ett par hår från huvudet för att undersöka. Ibland med fokal alopeci har det återstående håret en specifik form. Om läkaren inte kan bekräfta diagnosen ska han beställa ett blodprov. Dessutom kommer han att ta ett prov av vävnad från hårbotten för att utesluta andra sjukdomar eller störningar som orsakar håravfall.

Är det möjligt att förhindra utveckling?

Denna sjukdom kan inte förhindras, eftersom de exakta orsakerna till dess utveckling är okända och kan individualiseras i varje enskilt fall. I motsats till vanliga missuppfattningar är fokalalopeci inte associerad med stressnivåer. I vissa fall observeras det i olika representanter av samma slag. Därför om du har en nära släkting som lider av fokal alopeci eller andra sjukdomar i immunsystemet, såsom typ 1-diabetes, reumatoid artrit, lupus, B12-bristande anemi, Addisons sjukdom och atopisk dermatit (en sjukdom som åtföljs av torr och kliande hud, även känd som atopisk eksem) ökar sannolikheten för fokal alopeci. Men fall av arv av denna sjukdom hos barn från föräldrar är extremt sällsynta. Fokalalopeci, som inte åtföljs av andra immunförsvar, orsakas oftast av sköldkörtelsjukdom, allergisk rinit och astma.

behandling

Det finns ingen behandling som ger en 100% garanti för framgång. Om sjukdomen uttrycks i dig med ett litet antal små lesioner på huvudet, kommer det troligtvis att håret växer tillbaka inom några månader. I sådana fall föreskriver läkare oftast inte behandling. Om håravfall är mer uttalad kan läkaren ordinera en serie steroidinjektioner (utförs varannan 2-6 veckor) direkt i hårbotten, vars syfte är att försöka återställa hårlinjen. Andra behandlingar innefattar steroidpreparat för att förbättra hårväxten, applicerad på hårbotten eller ultraviolett terapi. En annan metod är kontakt immunterapi. Inom ramen för detta orsakas en allergisk reaktion medvetet på hårbotten som kan stimulera hårväxten. Samtidigt appliceras en beredning på huden, irriterar den och orsakar klåda, skalning och rodnad. Resultaten av denna metod manifesteras inte tidigare än 3 månader. Kontakt immunterapi har biverkningar, inklusive svåra utslag och svullnad i lymfkörtlarna i nacken. Tyvärr, oavsett vilken metod som valts, återstår håravfall vanligtvis efter avslutad behandling.

Dagligt liv

Självklart ställer fokal alopeci känslomässigt påtryckningar på människors dagliga liv. Det påverkar negativt självkänsla och social interaktion, eftersom en person undviker att andra ser sitt huvud.

Delvis korrigera situationen kan stylister / frisörer och hårvårdsprodukter. Samtidigt kan vissa kosmetiska produkter förvärra problemet och orsaka ökad håravfall. Var noga med att fråga din läkare vilka läkemedel du bör undvika. I allmänhet uppmanas människor som lider av fokal alopeci att kreativt använda hattar, halsdukar och peruker.

Förlusten av ögonfransar, ögonbryn, hår i näsan och öronen har också vissa problem. Faktum är att de skyddar ögonen, näsan och öronen mot irritation av damm, mikroorganismer och främmande föremål. Slutligen försök att undvika direkt solljus på fickorna av alopeci för att undvika brännskador och hudcancer.Nästa Artikel
Naturliga, medicinska och professionella schampon för mycket torrt hår: Vilken man ska välja, kommer hemlagade recept att hjälpa till?