Allt om fokal alopeci


Skaldhet (alopeci) är obehaglig i alla åldrar, för någon manifestation: det förändrar inte bara helt utseendet, utan förändrar också radikalt bilden av senare liv. Därför är det väldigt viktigt att du hittar en liten och till synes obetydlig källa till förlust av naturlig hårväxt. Du måste kontakta en specialist så snart som möjligt för att identifiera orsakerna och egenskaperna hos sjukdomsförloppet.

Exempelvis kan en sådan variant av kursen som fokalalopeci (från latinska Alopecia areata) indikera närvaron av många problem i människokroppen. Orsakerna till fokal alopeci kan i detta fall vara kroniska infektionssjukdomar, felfunktioner i immunsystemet, hormonell obalans eller otillräcklig gastrointestinal aktivitet.

Därför är utseendet på symptom på fokal alopeci, särskilt hos kvinnor eller barn i en tidig ålder, alltid ett alarmerande tecken, vilket kräver särskild uppmärksamhet från specialister på olika områden.

I strukturen för alla dermatologiska sjukdomar är detekteringsgraden för fokalalopeci ungefär 1-2%.

KLINISKA SYMPTOMSFORMER

Sjukdomen har flera former av manifestation.

Lokal fokal alopeci

Baldnesscentra detekteras på olika ställen i hårbotten, är avrundade och slår inte samman med varandra. Deras storlek kan vara väldigt annorlunda.

Ophiasis av Celsus (ribbon-liknande eller serpentin focal alopecia)

Kaldans centrum har ett krökt tejp och sträcker sig från occipitalregionen till templen. Det är vanligare i barndomen. I den här formen kan fullständig hårförlust inte uppstå, för länge kvarstår en liten ned på de drabbade områdena.

Subtotal fokal alopeci

Sjukdomen utvecklas, som börjar med bildandet av små avrundade foci av håravfall, som därefter samlas till stora områden.

Total fokal alopeci

Baldness fångar inte bara den håriga delen av hårbotten, men också alla områden med naturlig hårväxt: den främre delen, armhålorna och ljummen.

Universell fokal alopeci

På grund av patologins progression faller håret ut över hela ytan av kroppen. Det anses vara en malign form av sjukdomen.

Alopecia areata med en skada av hudderivat

Den mest obehagliga och svåra formen av sjukdomen. Som regel åtföljs av skador på naglar och tänder.

Pseudosyphilitic eller pinpoint

Karaktäriseras av förekomst av flera små områden av skallighet, som ofta kommer i kontakt med varandra. Storleken på dessa foci, som regel, överskrider inte några millimeter.

Ringorm Alopeci

I denna sjukdomsform förekommer inte totalt skallighet i de drabbade områdena. Håret ser sönder, deras längd brukar inte överstiga 1-1,5 cm från hudytan. De drabbade områdena har också en rund form och olika storlekar. Favoritlokaliseringen av denna form av alopeci är huvud- och parietalregionerna i hårbotten.

Stagesjukdom

akut

Det kännetecknas av närvaron av hårrotsdystrofi och ytterligare obehagliga fenomen: klåda eller brinnande i närheten av skallighet, rodnad och inflammation i huden vid sjukdomens utbrott.

subakut

Betoningen i detta fall är antingen obetydlig eller frånvarande. Ytterligare obehag sker som regel inte.

Steg av regression

Alopeci slutar plötsligt, i lesionerna börjar tillväxten av tunt, färglöst "fluffigt" hår, så småningom återgå till normalt.

ORSAKER

Bristen på kunskap om denna patologi idag tillåter inte att i grunden ange orsakerna till sjukdomen med fokal alopeci. För närvarande är det bara möjligt att identifiera vissa riskfaktorer som sannolikt kommer att leda till att den patologiska processen börjar.

Genetisk faktor

Liksom i många andra fall kan mottagligheten för alopecia areata bero på förekomsten av vissa gener som bidrar till utvecklingen av hårsäckar med överdriven känslighet för den yttre miljön.

Psykologisk faktor

Många experter är benägna att tro att stressiga situationer inte påverkar utvecklingen av alopecia alopeci direkt, men bidrar bara till lanseringen av genetiskt bestämda mekanismer, varigenom de inte ingår i listan över möjliga orsaker, med tanke på dem indirekta.

Men eftersom mekanismen för sjukdomsutvecklingen ännu inte studerats tillräckligt, är det inte heller möjligt att helt eliminera påverkan av stressfaktorer.

Olika störningar i det perifera nervsystemet

Störningar i den lokala aktiviteten hos perifera nerver, vilket leder till försämrad blodtillförsel till vissa delar av kroppen, kan också leda till att alopeci häcker. I detta fall fortsätter hårfollikeln för en tid för att producera tunnat hår med ett karaktäristiskt slut i form av ett utropstecken, och sedan stannar hårväxten.

Autoimmun faktor

Den mest rimliga orsaken till sjukdomen är ett funktionsfel, där cellerna i immunsystemet förstör inte bara patogena mikroorganismer utan även hårsäckar. Ofta händer detta när det finns infektionsfält i kroppen eller i händelse av någon autoimmun sjukdom. Utgångspunkten för sjukdomsutvecklingen kan vara akuta infektionssjukdomar, skador etc.

Olika endokrina störningar

Att öka mängden manliga könshormoner i blodet av flera orsaker kan också leda till förlust av hår känsligt för dem, både i vissa foci och på hela ytan på huvudet.

Symptom

Sjukdoms manifestationen uppträder i form av ett plötsligt utseende av en eller flera baldness-platser (skallighet), som har en rundad form. Företrädesvis lokalisering av nyligen framkomna foci är hårbotten. Med sjukdomsframsteg observeras områden av alopeci på andra ställen av naturlig hårväxt: i armhålorna, i puben, i mustaschens och skäggets tillväxtzon, ögonbryn och ögonfransar.

Storleken på sådana patologiska områden med fokal alopeci är olika och kan nå flera centimeter i diameter.

Karaktäristiska egenskaper hos fokal alopeci:

 • Frekvent närvaro av samtidig patologi.
 • Utseendet av små lesioner med tunt hår.
 • Rödhet och inflammation i huden i patologiska foci, åtföljd av svår klåda eller andra obehagliga känslor.
 • Med en långvarig aktuell sjukdom, är huden i ställen för alopeci inte externt förändrad.
 • Hudens struktur i patologiska foci är inte mycket annorlunda än friska. I vissa fall är det en minskning av sin turgor - det är lättare att vikas.
 • Eventuell skada på nagelplåtarna (brott mot formen, strukturen, färgen, ökad bräcklighet).
 • Snabbare sjukdomsprogression hos män.

Ett viktigt inslag i denna sjukdom är oförutsägbarheten i sin fortsatta kurs. Samtidigt kan hårväxten i det patologiska fokuset helt återställas även utan användning av terapi. Annars uppenbaras nya områden av alopeci, ofta tenderar att gå ihop på grund av håravfall som skiljer dem. Ibland finns det en diffus uttining av hårbotten utan bildandet av klara skador.

DIAGNOSTISKA SJUKDOM

Studier för att identifiera orsakerna till fokal alopeci:

 • Allmänna blod- och urinprov för fokaliserande inflammation och / eller infektion.
 • Kvalitativa studier av immunsystemets aktivitet.
 • Studier av hormonella nivåer.
 • Studier av matsmältningsorganets status och aktivitet.
 • Trichogram för att bedöma hårets mängd och tillstånd.

BEHANDLING

Trichologen eller dermatologen behandlar behandlingen av denna sjukdom. Du bör inte fördröja överklagandet till en specialist, eftersom utvecklingen av denna sjukdom kan framkalla framväxten av nya ställen för skallighet.

Hur man behandlar alopeci? Med tanke på att de verkliga orsakerna till denna patologi fortfarande är okända har inte en enda behandlingsalgoritm heller utvecklats. Faktumet kvarstår emellertid otvetydigt att behandlingen av denna patologi måste vara omfattande och inkludera både effekten på möjliga provokationsfaktorer och direkt lokal behandling av alopeci.

Med tanke på den frekventa sambandet mellan förekomsten av alopeci och förekomsten av infektionsfokus i kroppen är det först och främst nödvändigt att identifiera dem och fullständigt sanera.

Dessutom är det nödvändigt att göra en korrigering av den störda hormonella bakgrunden för att genomföra adekvat behandling av den identifierade kroniska patologin, exempelvis matsmältningsorganet.

Psyko-emotionell stress är inte bara en möjlig orsak till alopeci, men följer även de flesta patienter med denna patologi.

Patienter är olyckliga med sitt utseende, upplever ofta depression eller andra neurologiska störningar som påverkar livskvaliteten i allmänhet. För att korrigera neuropsykiatrisk status anges receptet av lugnande medel, lugnande medel, psykostimulanter etc. Valet av en specifik grupp av sådana medel bestäms av de ledande symtomen på mental status. Detta kräver ofta samråd med en psykolog eller neuropsykiatriker.

Topisk behandling av alopeci innefattar användningen av olika grupper av läkemedel som appliceras direkt på lesionsställena i form av salvor, geler, tinkturer etc.

Metoder för lokal behandling av fokal alopeci:

 • Kortikosteroider.
 • Lokala irriterande ämnen (till exempel hydroxantanon, tinktur av rödpeppar och andra växtbaserade läkemedel).
 • Läkemedel som stimulerar hårväxten.
 • Medel för att förbättra blodcirkulationen i områden av alopeci (till exempel vasodilatorer).
 • Fysioterapi (darsonvalisering, solbad efter användning av fotosensibiliserande medel, massage, etc.).

För behandling av fokal alopeci rekommenderas det inte att använda traditionell medicin utan föregående samråd med din läkare, eftersom det inte bara leder till rätt resultat, men kan också väsentligt förvärra situationen.

Ytterligare sökningar pågår för effektiv behandling av alopeci. Uppmuntrande resultat tillhandahålls genom användning av nya metoder: PUVA-terapi, biologiska anti-TNF-medel, PRP-terapi och andra.

Även i den komplexa behandlingen av alopeci ingår ofta läkemedel som påverkar nonspecifik immunitet - immunmodulatorer, vitaminminerala komplex etc.

Du borde veta att behandlingen av denna patologi är en lång och kostsam process och tyvärr inte alltid framgångsrik. Med ineffektiviteten av konservativ terapi för behandling av skallighet används hårtransplantation framgångsrikt. Effektiviteten av denna behandlingsmetod är omkring 95%.

FÖREBYGGANDE

Förhindra uppkomsten av alopecia areata är användningen av infusioner och / eller avkok som förstärker håret och förbättrar deras tillstånd. Det rekommenderas också att äta stora mängder naturliga produkter rik på vitaminer och systematisk fysisk utbildning.

Dessutom är det nödvändigt att i rätt tid diagnostisera och behandla adekvat patologiska tillstånd och sjukdomar som potentiellt kan framkalla fokal alopeci.

PROGNOS

Prognosen för behandling hindras av spontaniteten i sin kurs: sjukdomsutvecklingen kan plötsligt sluta utan hjälp och lika plötsligt börja igen.

I händelse av total fokal alopeci eller dess utveckling i barndomen är prognosen ofta ogynnsam på grund av den snabba inledningen av irreversibla förändringar i hårsäckarna. I 85-90% av andra fall slutar sjukdomen i fullständig remission och restaurering av hår.

Hittade en bugg? Markera den och tryck Ctrl + Enter

Alopeci (skallighet, skallighet) - Persistent patologisk håravfall som härrör från de naturliga fysiologiska mekanismerna för åldrande, störningar i det endokrina och / eller nervsystemet.

Orsaker och behandling av fokal (gestat) alopeci

Kosmetiska defekter bringar alltid mycket besvär, särskilt för kvinnor. Alopecia areata är en av dem. Kronisk sjukdom är inte ett hot mot det allmänna hälsotillståndet eller dödligt farligt, men kan leda till allvarliga depressioner med psykisk störning. Skador på folliklar orsakas av autoimmuna störningar, vanligen förekommande mellan 15 och 30 år. Hälften av patienterna återhämtar sig på ett år. Samtidigt noterar många människor upprepade episoder av sjukdomen som inträffar senare. Fokal alopeci observeras vanligtvis hos personer med naturligt mörkt hår.

Orsaker till sjukdom

Faktorer som provocerar sjukdomen är:

 • Ärftlig predisposition Ofta förekommer fokal alopeci i nära släktingar.
 • Hormonala störningar. Nedsatt funktion av binjurebarken, hypotalamus, hypofysen, sköldkörteln.
 • Förekomsten av infektiösa foci i form av tonsillit, rhinosinusit, karies.
 • Skiftad stress.
 • För framväxten av alopecia areata kan orsakerna vara störningar i aktiviteten hos det autonoma nervsystemet, vilket orsakar spasmer av arterioler, prepillarier, vilket leder till en ökning av blodviskositeten.

Undersökningen gör det möjligt att bestämma de sanna orsakerna till sjukdomen, manifestationen av symtom varierar från en person till en annan och beror på människors hälsa.

Kliniska former

I de flesta fall observeras fokal alopeci i hårbotten. Det finns flera former av sjukdomen, som skiljer sig i graden av dess manifestation:

 • Local. Förlust av håret är rund eller oval.
 • Blandningar Ribbat. Lesionen liknar ett band som sträcker sig från templet till baksidan av huvudet.
 • Delsumma. Multifokala områden sammanfogas för att bilda en större.
 • Total. Det är en fullständig frånvaro av hår på huvudet, inklusive ögonbryn och ögonfransar.
 • Universal. Formen av sjukdomen när symptom observeras i flera år. Gamla foci ersätts av nya, periodiskt uppstår en förvärring. Det kännetecknas av frånvaro av hår över hela kroppen. Det förekommer i ett fåtal fall - högst 7%.
 • Nestande alopeci. Det anses vara den svåraste formen av sjukdomen. Fokal håravfall åtföljs av skador på naglarna.

I fallet med en sjukdom i sjukdomen är det möjligt att överföra en klinisk form till en annan. Platser där det är skallighet, orsaka inte obehag i form av inflammation, klåda. Vissa patienter har en liten stickande känsla i det drabbade området.

Uppenbarelsen av alopeci hos kvinnor

Kaldhaltighet bland det rättvisa könet är mindre vanligt än hos män och orsakar allvarligt psykiskt obehag. Utseendet på en enda blek patch kan täckas med hår, förändra frisyren, men det är mycket svårare att dölja sjukdomen i händelse av många foci. Lugnar det faktum att alopecia areata är behandlingsbar, ibland kan det till och med gå ensam. Orsaken till sjukdomen är ofta skada på håret som ett resultat av perm, användning av curling, hårtork, strykning, vilket bryter mot hårets struktur.

Manifestationen av alopeci hos män

De första symptomen förekommer i form av en liten skallig fläck på kronan. Gradvis växer dess gränser, och platsen ökar i storlek. Alopecia areata kan påverka hakan, kinderna, vilket orsakar tuftliknande utseende hos ett växande skägg. Sjukdomen påverkar människor i alla åldrar, ofta tonåringar. Hos barn är huvudsymptomen en porös hud. På kanten av det drabbade området finns en tillväxt av svagt och tunt hår.

Steg av sjukdomen

Alopecia areata förekommer i tre steg, beroende på svårighetsgraden av symtom:

 • Progressivt stadium. På huden bildas hyperemiska områden med fläckar av skalliga fläckar. Patienten klagar över stickningar i det drabbade området, brinnande känsla. Fallen hår kan hittas överallt. Området i hjärtat är litet - upp till 1 cm. Håret går lätt och är lätt att ta bort när det är utdraget.
 • Stationär scen. På skadan är det små tecken på inflammation, huden blir blek.
 • Steg av regression. Det finns en gradvis återhämtning av hårväxten. Processen börjar med utseendet av en ljuskanon, och förtjockning och pigmentering av hår sker, vilket ger ett starkt och hälsosamt utseende.

På nagelplåtarna som påverkas av fokal alopeci finns en längsgående strimmel, pinhål, på spikens kant bildas ett vågigt mönster.

De grundläggande principerna för behandling

Innan du börjar bli av med obehagliga symptom måste du ta reda på orsakerna till sjukdomen. För att kunna veta hur man bota fokal alopeci hos en viss patient behöver en tricholog undersöka noggrant. Urval av terapeutiska metoder görs med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Om häckning av alopeci orsakas av störningar i de inre organen, krävs lämplig medicinsk vård.

Behandling av fokal skallighet innefattar flera komponenter: tillhandahållande av psykologisk hjälp, individuellt urval av effektiva metoder, förklara patienten orsakerna till sjukdomen, dess långa tid, möjligheten till självläkning.

Innan behandling av fokal alopeci, är det nödvändigt att genomgå en undersökning, inklusive besök på flera specialister - en endokrinolog, en otolaryngolog och en kvinnogynekolog. Tilldelat blodprov för identifiering av hormoner, mängden järn, närvaron av toxoplasma.

Behandlingen utförs på olika sätt: med hjälp av medicinska preparat avsedda för intern och extern användning; fysioterapeutiska förfaranden. I det extrema fallet, när dessa metoder inte ger ett positivt resultat, görs en hårtransplantation.

Det händer att om behandlingen av fokal alopeci stoppas, kommer den att återkomma i form av inneboende symptom.

Drogterapi

Beroende på orsakerna till alopecia alopeci, föreskrivs mediciner. Med hjälp av läkemedel är det möjligt att rätta till de befintliga sjukdomen i kroppen, för att bota samtidiga sjukdomar. För internt bruk rekommenderas vitamin-mineralkomplex med högt innehåll av järn, antioxidanter, kortikosteroider, immunosuppressiva läkemedel. Vid upptäckt av infektionsfält används antiinflammatoriska läkemedel.

Förbättra mikrocirkulationen hjälper Troxevasin, Trental. Livsmedel innehåller Actovegin, Solkoseril. Läkemedlet Phenibut har en mångfacetterad effekt. Förutom antioxidant och sedativa egenskaper har den förmågan att förhindra vidhäftning av blodelement.

Behandling av fokal alopeci är inte komplett utan användning av medel för extern användning. Dessa inkluderar alla sorters salvor, krämer, lotioner. Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i kompositionen av dessa läkemedel är: heparin, vilket kan minska sannolikheten för trombbildning. verapamil, som förhindrar regenerering av keratinocyter, på grund av blockeringen av kalciumtubuli i cellerna. För att öka mikrocirkulationen, föreskrivs läkemedel som en del av som är bodyaga, vitlökjuice, lök, kronolja. Den effektiva effekten orsakas av att applicera på det drabbade området en 20% lösning av terpentin blandad med ricinolja, 10% tinktur baserad på rödpeppar.

sjukgymnastik

Vid alopecia areata utförs behandlingen med hjälp av fysioterapeutiska förfaranden. Iontophoresis, mikrostimulär terapi, exponering för en lågintensiv laserstråle, ultraviolett strålning, ozonbehandling är populär.

Rekommendationer av specialister

Behandling av alopeci är en ganska lång process och kan endast vara effektiv när man utför ett komplex av terapeutiska åtgärder. I sällsynta fall försvinner det av sig själv. Lika viktigt är rätt näring. Kroppen kräver näringsämnen som säkerställer hårets hälsa - folsyra, järn, vitaminer.

Med tanke på att stress kan vara en provocerande faktor vid vilken fokal alopeci uppstår, är det nödvändigt att undvika situationer som orsakar dem. Det rekommenderas att delta i sport, aktiv rekreation. Hjälper till att återhämta användningen av lugnande medel, vattenbehandlingar, akupunktur. I folkmedicin finns det många recept för beredning av helande salvor, tinkturer som kan ge näring till folliklarna, förbättrad hårväxt.

I de fall då orsakerna är kända och behandlingen genomförs på ett övergripande sätt beaktas alla rekommendationer och råd från läkaren, återhämtning säkerställs. Om alopecia areata inte går bort och den positiva effekten av de vidtagna åtgärderna inte följs i lång tid finns det alltid möjlighet att kontakta en hårtransplantationsklinik. Förfarandet tar mycket tid, är bland de dyra, men ger bra resultat. Hårfolliklar transplanteras från en hälsosam plats till lesionen. De kan inte flyga ut, bli vana, och efter ett tag finns det inga spår av de skalliga fläckarna.

Uppenbarelsen av fokal alopeci hos kvinnor är ännu inte en mening

Alopeci, eller fokal alopeci, kan förekomma hos kvinnor i olika åldersgrupper. Vanligtvis uppträder symtom på sjukdomen mellan 15 och 35 år. I de tidiga skeden av sjukdomen kan botas på ett år. Men om sjukdomen blir kronisk kan komplikationer och vanliga exacerbationer förekomma.

Fokal alopeci hos kvinnor är särskilt farlig om den går i svår form. Förutom synlig håravfall påverkar sjukdomen den känslomässiga komponenten, kan orsaka psykiska störningar och depression, samtidigt som sjukdomen försämras allvarligt.

Anledningen till att det finns fokal alopecia

Orsakerna till fokal alopeci har ännu inte blivit helt upplysta, många forskare är benägen att sjukdomen härrör från störningar av autoimmuna processer. I processen när försvarsmekanismen inte känner igen hårsäckarna och baldingprocessen inträffar. Fokal alopeci eller graviditet, kännetecknad av det faktum att skallighet uppträder i ett eller flera områden av huvudet.

Hos patienter som lider av kronisk alopeci, kännetecknad av brist på immunitet samt immunoglobulins patologi. Dessutom har experter dragit slutsatsen att fokal skallighet oftast förekommer hos kvinnor med mörkt hår.
Det finns flera faktorer som kan påverka förekomsten av sjukdomen:

 • Ärftlig faktor. Om släktingar och vänner har tecken på sjukdom, kan de överföras genetiskt.
 • Förlängd virusinfektion.
 • Kroniska infektioner.
 • Problem med tänder (karies), liksom tonsillit eller bihåleinflammation.
 • Långvarig stress
 • Endokrina störningar

Etiologi av sjukdomen

Om skallighet uppstår på grund av hormonella förändringar, utförs en ytterligare diagnos av det endokrina systemet. Om det finns problem med det vegetativa systemet, orsakar det blodets viskositet och en minskning av kapillärerna. Sjukdomen i detta fall blir oftast kronisk, med stark inverkan på människans utseende.

De viktigaste orsakerna kvarstår:

 1. Genetisk determinism
 2. Brist på vitaminer och mikrodelar, dysbakterier och gastrointestinala problem.
 3. Psykisk störning.
 4. Infektion.
 5. Autoimmuna störningar.

Symptom på fokal alopeci

Sjukdoms manifestationen är mycket märkbar, eftersom det är håravfall i ett eller flera områden av huvudet. I det här fallet kan du förlora hår i ansiktet och kroppen. Symtomen kan också vara:

 1. Ett litet område av skallighet. Oftast i pannan (speciellt hos kvinnor) har en oval form.
 2. Liten inflammation eller slät hud i området för håravfall.
 3. Det kan finnas en liten klåda. Allvarlig smärta är extremt sällsynt.
 4. Oftast finns det en blek patch, mindre ofta 2 eller mer.
 5. Det kan vara förlust av ögonbryn, ögonfransar.
 6. Nästan alla lider av deformation av nagelplattan.

Fokal alopecien i sig ger inte mycket skada för människors hälsa, förutom det möjliga psykologiska trycket på grund av förlusten av utseende. Men ett besök till doktorn är nödvändigt, eftersom alopeci ofta förväxlas med lavar, och det är farligt för andra.

Formen av sjukdomen

1. Den lokala formen, när förlusten är mycket stark, och lesionerna har ovala konturer.
2. Tape-liknande form, den mest ogynnsamma formen, när fokus på skallighet är koncentrerad i zonen från halsen till templen.
3. Subtotal form, startar från små foci, ökar gradvis och sammanfogar.
4. Totalt. Håravfall över huvudet, nästan likformigt, med resultatet kan vara komplett och partiell håravfall på ögonbrynen och ögonfransarna.
5. Universell form. Håravfall förekommer i hela kroppen. Sjukdomen utvecklas genom åren, den kan förvärras och försvinna ett tag.
6. Nestform. En form av sjukdomen som sprider sig mycket snabbt är svår att behandla. Nestform är en av de mest komplexa formerna av sjukdomen.

Det är viktigt! Håravfall är inte alltid omedelbart märkbar, även i komplex form upplever endast 10% av patienterna svår skaldethet. Beroende på formen och graden av alopeci kan symptomen variera.

Steg av sjukdomen

Progressive. Staden av sjukdomen som kan orsaka lätt svullnad, inflammation, särskilt där håravfall uppstår. Runt mitten finns det små hår och förlusten accelereras. När du rör på håret kan du känna obehag, märkbar alopeci, och glödlamporna själva deformeras, vilket är ett tecken på patologi.

Subakut. Staden av sjukdomen, som kännetecknas av fullständig frånvaro av inflammation, ödem. Och håravfallet ersätter ofta varandra, medan i det område där håret började växa ljusare och håret är kort och sprött.

Regressivt stadium. Där det fanns alopeci återupptogs hårväxt, men med en fin struktur och oftast mottaglig för pigmentering. När den växer förändras utseendet och blir bättre. Vissa former av alopeci kännetecknas också av signifikant försämring och dystrofi hos naglarna, som blir sköra, med ett vågigt mönster på kanterna.

Varning! Den kroniska formen av sjukdomen kan inträffa efter detektering av symtom på sex månader.

Hur man behandlar fokal alopeci

Fokal alopeci behandling hos kvinnor är ett integrerat tillvägagångssätt, som använder mediciner, fysioterapi, samt behandling av psyko-emotionellt tillstånd. Läkare säger att komplex behandling har bäst resultat, förutom att det är viktigt att använda droger som förbättrar hårväxten, påverkar lökarnas tillstånd.

Alopecia areata. Kosmetisk korrigering

 • För det första kräver någon behandling till en specialist (tricholog, dermatolog, psykolog). Detta är nödvändigt för korrekt diagnos. Dessutom måste du skicka ett blodprov för att utesluta cancer.
 • Kosmetisk korrigering kräver hemmet kosmetisk vård, som inkluderar olika tillväxtstimulanser, fytopreparationer och olika vitamintillskott.
 • Manuell terapi, som inkluderar huvudmassage, användning av kompressor, applikationer samt paraffinbehandling. Om det finns en uttalad autoimmun komponent, kan du inte använda verktyg som förbättrar blodflödet till hårsäckarna.
 • Hårdvara behandling. Olika termiska förfaranden, laserterapi, elektrisk stimulering av hårsäckarna.
 • Injektion.
 • Hårtransplantation kirurgi.
 • Kanske en tatuering.

Det är viktigt! Om sjukdomen är autoimmun är användningen av hårdvara terapi förbjuden.

Konservativ behandling

Användningen av modern behandling, olika mediciner gör det möjligt att helt klara av sjukdomen. Medicin används inte bara för att stoppa håravfall, men också för att påskynda tillväxten och återupptagandet av hårsäckar.
Läkemedlet Spironolactone är en stor framgång. Behandling med dessa piller kan helt sluta håravfall. Om det finns synliga foci av alopeci, varar kursen ca 3 månader. Läkare rekommenderar att du använder detta läkemedel med en medicinsk shampoo eller salva. För bästa effekten, utför proceduren Darsonval.

Även med fokal alopeci för kvinnor är minoxidil förskrivet. Läkemedlet i flytande form används vid lesioner där håret är helt frånvarande. En kurs på 3 månader kan garantera att folliklarna återupptas, såväl som patienter noterar betydande hårväxt.

1. Tilldela för att eliminera inflammation (liksom att eliminera infektionen).
2. För att förbättra mikrocirkulationen.
3. Att närma vävnader och förbättra hudtillståndet.

Dessutom kan vissa salvor och flytande preparat förskrivas för att minska blodproppar, förbättra regenerering och förhindra också att kalciumkanalen från cellerna blockeras. Om patienten upptäckte sjukdomen i ett tidigt stadium och vände sig till en specialist i tid, är det bästa läkemedlet Finasteride. Läkemedlet kommer snabbt att eliminera små foci av håravfall, och resultatet blir uppenbart om 2-3 veckor.

Den viktiga punkten är att denna åtgärd inte rekommenderas att tas utan läkares rekommendation, eftersom felaktig mottagning och överdosering kan förvärra hårsäckens tillstånd, tunna håret och öka förlusten. Dessutom är läkemedlet kontraindicerat för användning hos gravida kvinnor samt under amning.

sjukgymnastik

En kvinna som har upplevt en sådan sjukdom som alopeci använder vanligtvis alla metoder för behandling. Och fysioterapi ger alltid ett positivt resultat. Förutom säker användning kan förfarandet förbättra blodcirkulationen och förhindra återfall. Den kan användas av kvinnor i alla åldrar. De mest populära och effektiva förfarandena:

• Elektroplätering. Den terapeutiska metoden är baserad på ljusutsläpp av elektrisk ström. Förfarandet kan användas för att förbättra prestationen hos det endokrina systemet. Men metoden gäller inte i närvaro av tumörer (tumörer), såväl som under graviditet och amning. Förfarandet är smärtfritt och kräver ingen ytterligare bedövning eller specialutbildning.

Galvanisering kan förbättra metaboliska processer, accelererar blodcirkulationen och påverkar hudens återställande. I kombination med näringskomponenter har en stor positiv effekt.

• Elektrofores. Hög effektivitet med ett stort antal sessioner (mer än 8). Metoden är rätt val av droger som måste injiceras i huden. Eliminerar håravfall, klåda, svullnad och rodnad. Elektrofores kan förbättra follikelns tillstånd och eliminera obehagliga symptom.

• Darsonval. Det vanligaste förfarandet som används för att förbättra blodflödet och påskynda hårväxten. Darsonval har också en positiv effekt på blodkärlen. Kursen kan hållas i någon kosmetologiklinik utan åldersbegränsningar. Det utförs inte endast i närvaro av tumörer. Förfarandet är också populärt eftersom själva apparaten kan användas hemma.

• Kryoterapi. Metoden kan tilldelas vid detektering av alopecia areata. Användningen av låg temperatur kan delvis eller helt lindra sjukdomen. Förbättrar blodcirkulationen och metaboliska processer i vävnader.

Baldness schampon för kvinnor

Det är väldigt viktigt att välja de medel som förbättrar hårbotten, liksom att öka hårväxten. Och även om det nu finns massor av terapeutiska schampon, kan inte alla av dem användas för alopeci. Shampoo bör användas under lång tid för att se resultatet, men det kan endast uppnås med ett integrerat tillvägagångssätt. Utan behandling kommer det inte att lösa problemet med att använda schampo ensam.

Om du står inför baldingproblemet måste du vara uppmärksam på sammansättningen av schampon innan du köper. Det är bättre att använda produkter med naturliga ingredienser, såsom lavendelolja, tea tree oil. Samtidigt är det inte överflödigt att samråda med läkaren. Några utmärkta verktyg som passar baldness:

 • Progeyn. Terapeutisk schampo, som innehåller Minoxidil. Kan användas för att förebygga de som kan ha sjukdomen på grund av genetisk lokalisering
 • Shampoo Provilus. Shampoo innehåller många användbara komponenter, såsom palmette extrakt, magnesium, zink, såväl som Minoxidil. Shampoo för en kort tid eliminerar rodnad och förbättrar hårbotten.
 • Nioxin trefasbehandling. Verktyget är ett schampo, balsam och läkemedel, som tillsammans kan ge bra resultat samt lindra sjukdomen. I kompositionen finns vitaminer, proteiner, aminosyror;
 • Nizoral schampo. Kan eliminera inte bara skallighet, men också lämplig för dem som har hittat psoriasis eller svampinfektioner i huden. Många experter säger att schampo endast kan ge resultat om det används regelbundet i mer än 6 månader.
 • Revivogen. Ett schampo som blockerar dehydrotestosteron. Verktyget används oftast med andra medicinska preparat.

Schampon måste kombineras med olika medicinska preparat och läkemedel. Undvik att använda produkter som innehåller olika sulfater. De har en destruktiv effekt på håret och glödlampan, kan irritera huden och förvärra sjukdomen.

Alopecia areata är ett allvarligt test i livet för varje person som upptäckte sjukdomen. Detta är ett problem som kräver omedelbar behandling till en specialist, omfattande behandling och maximal uppmärksamhet. Moderna mediciner, fysioterapi kan helt bli av med symtomen och manifestationerna av sjukdomen. Det viktigaste är att förstå vad som orsakade denna sjukdom. Om du märker de första symptomen på sjukdomen, ska du omedelbart söka hjälp, det här är det enda sättet att undvika oönskade konsekvenser.

Alopecia areata (alopeci): manifestationer av sjukdomen och behandlingen

För en kvinna är fokal alopeci (alopeci) ett allvarligt problem. Utseende för kosmetisk defekt orsakar inte allvarliga skador på liv och hälsa, utan undertrycker kvinnliga representanten psykologiskt. Det visar sig en ond cirkel. Allvarlig form av alopeci kan orsaka depression hos patienten, vilket i sin tur förvärrar sjukdoms manifestationen. Fokal skallighet är inte associerad med kvinnans ålder. Ibland förekommer de första tecknen på alopeci hos unga tjejer, och tillståndet förvärras ytterligare.

Förberedande faktorer

Läkare anför fokal alopeci hos kvinnor till autoimmuna sjukdomar. I immunitetens arbete misslyckas, känner immuncellerna inte längre hårsäckarna och tar dem som främmande vävnader. Undersökningen visar att sådana patienter har immunglobuliner närvarande i folliklarna, och förändringar i dessa specifika celler i plasma observeras också. Identifierat otillräckligt arbete med immunitet. Sjukdomen är vanligare hos patienter med mörkt hår.

Till de provokerande faktorerna som påverkar sjukdomens förekomst och förlopp innefattar läkare följande:

 1. Förekomsten av samma sjukdom i nästa släkting. I detta fall spelar ärftlighet en ogynnsam roll.
 2. Störningar i det endokrina systemet.
 3. Långt lopp av infektionssjukdomar.
 4. Virusattack på kroppen.
 5. Håll dig i en stressig situation.
 6. Även sådana "bagage" som inflammatoriska processer i halsen, näsan och munnen (tonsillit, bihåleinflammation, karies) kan spela en roll.

Uppkomsten av sjukdomen kan utlösas av en hormonell obalans. Som ett resultat är det avvikelser i det autonoma nervsystemet. Mikrocirkulation av blod i vävnaderna störs. Blodet förtjockas, dess viskositet ökar. Om cirkulationsstörningar utvecklas kan alopeci förvärva en kronisk kurs.

Formen av sjukdomen

Oftast diagnostiseras sjukdomen i hårbotten. Beroende på storleken på lesionen och dess lokalisering, utmärks följande former av fokal skallighet:

 1. Local. Utbrott kan förekomma var som helst i hårbotten. De har tydliga kanter och slår inte samman med varandra. Kan ha olika storlekar.
 2. Ribbon eller serpentin. Den har en slingrande bandkonfiguration. Ofta ligger härden, från början av huvudet mot templen. Ibland kvarstår en liten fluff på de drabbade områdena.
 3. Delsumma. Det manifesteras av utseendet på små rundformade foci, som sedan sammanfogar varandra.
 4. Total. I denna form uppstår skallighet inte bara hårbotten. Patienten har ögonfransar, ögonbryn, hår i ljumsken och axillärregionen.
 5. Universal. Det är klassificerat som en malign form. Håret försvinner helt från hela ytan av kroppen.
 6. Spot. Det kännetecknas av flera små foci av skallighet, vars storlek inte överskrider några millimeter.
 7. Ringorm. Oftast ligger dessa foci i hårbotten nära pannan eller på kronan. Håret faller inte ut helt och bryts av på ett avstånd av 1-1,5 cm från roten. De drabbade områdena kan vara av någon storlek och form.
 8. Alopeci. Det finns accelererad håravfall. Patologi påverkar nagelplattan. Behandlingsprognosen är ogynnsam.

Läkemedlets form bildas av läkaren visuellt när patienten undersöker. För diagnos föreskriver doktorn också: en immunologisk studie, allmän urin och blodprov, en studie som avslöjar patologin i mag-tarmkanalen och det endokrina systemet. Patienten tilldelas också ett trichogram för att bedöma hårets tillstånd.

Stagebrännbarhet

Fokal håravfall är ofta resultatet av andra patologiska processer som förekommer i kroppen. Hos män utvecklas sjukdomen snabbare, hos kvinnor är utvecklingen av alopeci långsam. Förutse sjukdomsresultatet i förväg är omöjligt. Det händer att håret återställs självständigt utan användning av terapi. Ibland är det tvärtom en kraftig försämring.

Det finns följande stadier av sjukdomen:

 1. Progressive. Manifesterade inte bara håravfall, utan också det patologiska tillståndet hos huden. Skinnet på lesionsplatsen har en uttalad svullnad, rodnad. Patienten är orolig för klåda, brännande och annat obehag. I närheten av baldness är kort hår. Du kan se hur gränserna för fokus expanderar med tiden, i de närliggande områdena börjar håret falla ut snabbare och i stora mängder. Hårpärlor ändras, vilket tydligt talar om patologi. Hår kan vara sträng i händerna eller på kammen.
 2. Subakut. Inflammatoriska hudreaktioner avtar. Nya foci av skallighet inträffar mindre ofta, håret återställs snabbt. Det finns ingen hårbrytning i kort längd i närliggande områden. Patienten känner inte klåda och brinner.
 3. Regressiv. Hårtillväxt sker på områden av alopeci, som skiljer sig från struktur från tidigare. Håret blir tunnare och lättare än tidigare. Över tiden återställs deras struktur och färg helt.

Det faktum att processen är kronisk, vi kan säga om symtomen på alopeci observeras i sex månader eller längre. Universal- och boetformar av fokalhaltighet följs vanligen av dystrofi av nagelplattorna. Naglar blir tunnare, deras ribbing visas.

Behandlingsmetoder

Behandling av fokalalopeci bör vara komplex. De åtgärder som vidtas bör riktas mot förbättringen av hela kroppen. En signifikant roll spelas av den psykoterapeutiska effekten på patienten. Fokal skallighet är föreskriven medicinerapi, fysioterapi behandling. För att stimulera tillväxten av nytt hår används läkemedel lokal exponering.

För konservativ behandling av fokal alopeci används läkemedlet Spironolokton ofta i tablettform. Behandlingsförloppet gör att du kan stoppa håravfall, även i ett avancerat stadium. I mildare former av sjukdomen är läkemedlet ordinerat för användning inom en månad. I komplicerade fall är det nödvändigt att ta drogen i tre månader eller ännu längre.

Användningen av Minoxidil ordineras som en lokal behandling. Läkemedlet, producerat i flytande form, appliceras på baldness-platser två gånger om dagen. Varaktigheten av kursen är 3 månader, Minoxidil är inte ordinerad under en längre period. Läkemedlet har en fördelaktig effekt på hårsäckarna och på så sätt accelererar hårväxten.

I närvaro av smittsamma foci i kroppen används även antiinflammatoriska och antimikrobiella medel. Patienten kan ordineras lugnande och nootropa läkemedel för indikationerna. I händelse av en komplicerad sjukdomsförlopp kan glukokortikosteroider förskrivas. Lokalt kan man använda salvor och krämer som förbättrar mikrocirkulationen i vävnaderna och medel för att förhindra blodproppar i små kärl.

Fysiska terapeutiska procedurer

Fysioterapiprocedurer används som en del av en omfattande behandling. Deras fördel är säkerhet, frånvaro av biverkningar, exponeringens effektivitet. Patientens ålder i detta fall kan inte vara en orsak till kontraindikationer. Trikologen hjälper till att bestämma behovet av vissa förfaranden. Förutom hårdmetallmetoder har massage visat sig vara effektiv vid behandling av alopeci. Oftast, när fokal alopeci är ordinerad:

 1. Elektrofores. Individuellt utvalda läkemedel injiceras i patientens hud. För att uppnå en varaktig positiv effekt är en kurs på åtminstone 8 procedurer nödvändig. Resultatet är återställandet av hårsäckar, inflammatoriska hudreaktioner försvinner, håravfall stannar. De uppnådda förbättringarna bibehålls under lång tid. Kontraindikation för användning av en patient är graviditet och brott mot hudens integritet.
 2. Galvanisering. Behandlingen i detta fall sker med hjälp av små urladdningar av elektrisk ström. Under inverkan av elektricitet accelereras blodcirkulationen i vävnaderna, metaboliska processer förbättras. Regelbunden användning av metoden för elektroplätering hjälper till att återställa det normala funktionen hos det endokrina systemet. Lokal exponering för mikroströmmar påverkar produktionen av ämnen som är nödvändiga för hudens regenerativa processer. Förfarandet kan inte användas av de som har cancer. Galvanisering är kontraindicerad hos gravida och ammande kvinnor.
 3. Darsonvalism. Denna metod för behandling av alopeci används ganska ofta. Metoden är baserad på simulering av huden med högfrekvent ström. För att uppnå önskad effekt rekommenderas proceduren att utföras regelbundet. Exponering för apparaten förbättrar mikrocirkulationsprocesser, normaliserar näring av hårsäckar och vaskulär funktion. En bestående effekt uppstår efter en kurs på 10 procedurer. Metoden rekommenderas inte för dem som har tumörer.
 4. Kryoterapi. Dess användning är särskilt effektiv i alopeciformen av alopeci. Under inverkan av låga temperaturer på lödorna i skallen finns en vass aktivering av blodcirkulationen. Som ett resultat förbättrar metaboliska processer i vävnader, vilket leder till återhämtning.

För att inte starta sjukdomen är det nödvändigt att starta behandlingen så tidigt som möjligt. Det är nödvändigt att använda komplex terapi för att stoppa sjukdomsförloppet och omvända det. Om fokal alopeci har en svår kronisk kurs kan en kirurgisk metod i form av en hårtransplantation användas. Men i de flesta fall är det fortfarande möjligt att hantera sjukdomen genom konservativa metoder.

Plötslig skallighet är inte en mening! Tecken och behandling av fokal alopeci

Plötsligt håravfall är alltid stressigt för både kvinnor och män. En fullständig hårförlust i vissa delar av hårbotten, som bildar bala fläckar, leder människor till panikskräck.

Vad orsakade detta tillstånd, och är det möjligt att återvända det ursprungliga utseendet på frisyren?

Plötslig fokal alopeci: klassificering och orsaker

Håravfall i vissa delar av huvudet, vilket leder till ett avrundat fokus på skallighet, i klinisk dermatologi betecknas med termen "nestande alopeci". Sjukdomen har också andra namn:

 • fokal alopeci;
 • pelada;
 • cirkulär skallighet;
 • nestande skallighet.

Sjukdomen kan pågå länge och leda till absolut hårförlust inte bara på huvudet utan också på ansiktet (skägg, ögonbryn i ögonbrynet) och kroppen, och det kan snabbt sluta och hårväxten återupptas.

Orsakerna till alopecia areata förstås inte klart. Ofta är skaldethed associerad med autoimmuna sjukdomar (hypoparathyroidism, primär binjurinsufficiens, kronisk lymfocytisk thyroidit och andra), vilket ger anledning att bedöma fokal alopeci som en patologi som har en autoimmun natur hos förekomsten.

Vissa forskare tilldelar följande negativa faktorer till orsakerna till cirkulär skalighet:

 1. Mental stress. Enligt patienternas anamnese upprättades en länk mellan håravfall och stress. Sålunda föreföll plötslig skallighet i 87% av patienterna av starka känslomässiga chocker.
 2. Zink och järnbrist i kroppen.
 3. Avbrott i nervsystemet och matsmältningssystemet.
 4. Genetiska faktorer.

Enligt förekomstmekanismerna utmärks 6 typer av fokalalopeci:

 1. Den vanliga typen. Utvecklar i ålder från 20 till 40 år.
 2. Pregipertenzivny. Det förekommer som ett tillstånd före utveckling av hypertoni.
 3. Atopisk. Det kombineras med atopiska sjukdomar: bronkial astma, dermatit.
 4. Autoimmun. Det uppstår tillsammans med andra autoimmuna sjukdomar.
 5. Blandat. Det utvecklas främst hos äldre människor och kännetecknas av en långsam sjukdom.

Symtom och diagnos av fokal alopeci

Hår börjar gradvis falla ut och bilda skalliga fläckar i flera veckor eller månader. Dessutom upplever patienten inte något obehag under bildandet av skallighet.

Sjukdomsförloppet är oförutsägbart. Ibland är hårväxten i alopeciens fält fullständigt återställd, men under tiden bildas nya skalliga fläckar i andra delar av huvudet. I andra fall stannar sjukdomen och stör inte patienten i flera år. Eller det tar en kronisk karaktär: överväxt av befintliga skalliga fläckar och utseendet av nya - en sådan process kan vara i årtionden.

Under fokal alopeci finns tre steg:

 1. Progressive. Hårförlust i fokus av skallighet, och de återstående håren avlägsnas lätt när de dras. Skinnet i detta område har rodnad och är svagt svullet. Längs fokusets kant bryts håren av och är något tjockare i ändarna.
 2. Stationär. Huden på den skalliga platsen ändras inte, de "brutna" håren på gränserna av fokuset, i motsats till det första steget, är inte definierade.
 3. Regressing. På de skalliga fläckarna börjar nya hår att dyka upp, först tunna och färglösa (duniga), som gradvis förtorkar och pigment.

Beroende på lesionens område finns också ett totalt skede som kännetecknas av en fullständig brist på hår på huvudet, subtotalt - i vilka områden med friskt hår och universellt hår kvarstår i hårbotten, vilket leder till att det inte finns hår i kroppen, ansiktet och huvudet.

Diagnos av alopeci skallighet

Den viktigaste diagnostiska metoden för att bestämma håravfall är en extern undersökning av patientens hårbotten.

Med hjälp av synliga förändringar som sker på patientens hud och hår, klarar specialisten att göra en preliminär diagnos.

För att bestämma orsaken till fokal alopeci, liksom för ändamålet med differentialdiagnos, utför patienter följande studier:

 • biokemiska och fullständiga blodtal
 • ett blodprov för syfilis och HIV;
 • bestämning av hormonkoncentrationer;
 • Studie av innehållet av spårämnen i kroppen
 • mikroskopisk analys av svampen;
 • MRI;
 • Ultraljud i bukorganen, binjurarna, äggstockarna.

Patienter rekommenderas också att konsultera en neurolog, endokrinolog, nefrolog.

Drogbehandling

Universell behandling av alopecia areata existerar inte. Terapeutiska taktik bestäms av läkaren, baserat på faktorer som patientens ålder, sjukdomsfas, graden av sin kurs.

Huvudfokus ligger på medel för extern behandling:

 1. Hormonala salva grupp glukokortikosteroider. Betametasonsalva appliceras externt på det drabbade området två gånger om dagen i två månader.
 2. Intradermala injektioner. Ampuller av betametason eller diprospanlösningar injiceras med en spruta i de drabbade områdena.
 3. Som en symptomatisk behandling med hjälp av schampon, lösningar och spray för hårväxt baserat på Minoxidil: "Generolon", "Alerana", "Regeyn".

Inuti föreskrivna droger av koppar, järn och zink tabletter. Och använd även droger som förbättrar mikrocirkulationen: chimes, pentoxifylline, trental.

Stor framgång i behandlingen av skallighet är metoderna för fysioterapi: elektrofores, galvanisering, fotokemoterapi, darsonvalisering, kryomassage.

Metoder för traditionell medicin

Metoder för traditionell medicin används vid behandling av alopeci, som irriterande medel som stimulerar hårväxt i områden av skallighet. I de drabbade områdena rekommenderas att gnugga tinkturen av rödpeppar, badyagu, vitlöksaft, lök eller pepparrot.

Traditionell medicin är endast effektiv i det stationära skedet av fokal alopeci i avsaknad av associerade skador i hårbotten.

Kliniska riktlinjer

En viktig roll för framgången med behandlingen är en psykologisk faktor. Patienten bör vara emotionellt förberedd för det faktum att ett positivt resultat av terapi kommer att inträffa inte tidigare än tre månader, och kosmetisk håråterställning kan ske inom ett år.

Bruise kosmetiska defekter hjälper chignons, peruker, falskt hår, rätt val av frisyrer med skapandet av volym i mitten av alopeci (om det finns små skalliga fläckar).

Tyvärr finns inga speciella förebyggande åtgärder för alopecia areata.

Hårförlängningsspecialist

Dermatologi är engagerad i sjukdomar i hårbotten i medicin, har i sin struktur en gren som trikologi, som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten.

Tyvärr har inte alla medicinska organisationer idag en specialtricholog. I avsaknad av sådan bör rådfråga en hudläkare för råd.

Dessutom bör detta ske vid de första tecken på skallighet, för att inte bara förhindra utvecklingen av total alopeci utan också att utesluta eller upptäcka andra farliga sjukdomar i tid, såsom syfilis, systemisk lupus erythematosus, trichofytos och andra patologier som också kan orsaka håravfall.Nästa Artikel
Låt oss berätta hur mycket håret växer under året: faktorer som påverkar tillväxten, 8 gyllene regler för hur man kan växa lockor per år