Allt om fokal alopeci


Skaldhet (alopeci) är obehaglig i alla åldrar, för någon manifestation: det förändrar inte bara helt utseendet, utan förändrar också radikalt bilden av senare liv. Därför är det väldigt viktigt att du hittar en liten och till synes obetydlig källa till förlust av naturlig hårväxt. Du måste kontakta en specialist så snart som möjligt för att identifiera orsakerna och egenskaperna hos sjukdomsförloppet.

Exempelvis kan en sådan variant av kursen som fokalalopeci (från latinska Alopecia areata) indikera närvaron av många problem i människokroppen. Orsakerna till fokal alopeci kan i detta fall vara kroniska infektionssjukdomar, felfunktioner i immunsystemet, hormonell obalans eller otillräcklig gastrointestinal aktivitet.

Därför är utseendet på symptom på fokal alopeci, särskilt hos kvinnor eller barn i en tidig ålder, alltid ett alarmerande tecken, vilket kräver särskild uppmärksamhet från specialister på olika områden.

I strukturen för alla dermatologiska sjukdomar är detekteringsgraden för fokalalopeci ungefär 1-2%.

KLINISKA SYMPTOMSFORMER

Sjukdomen har flera former av manifestation.

Lokal fokal alopeci

Baldnesscentra detekteras på olika ställen i hårbotten, är avrundade och slår inte samman med varandra. Deras storlek kan vara väldigt annorlunda.

Ophiasis av Celsus (ribbon-liknande eller serpentin focal alopecia)

Kaldans centrum har ett krökt tejp och sträcker sig från occipitalregionen till templen. Det är vanligare i barndomen. I den här formen kan fullständig hårförlust inte uppstå, för länge kvarstår en liten ned på de drabbade områdena.

Subtotal fokal alopeci

Sjukdomen utvecklas, som börjar med bildandet av små avrundade foci av håravfall, som därefter samlas till stora områden.

Total fokal alopeci

Baldness fångar inte bara den håriga delen av hårbotten, men också alla områden med naturlig hårväxt: den främre delen, armhålorna och ljummen.

Universell fokal alopeci

På grund av patologins progression faller håret ut över hela ytan av kroppen. Det anses vara en malign form av sjukdomen.

Alopecia areata med en skada av hudderivat

Den mest obehagliga och svåra formen av sjukdomen. Som regel åtföljs av skador på naglar och tänder.

Pseudosyphilitic eller pinpoint

Karaktäriseras av förekomst av flera små områden av skallighet, som ofta kommer i kontakt med varandra. Storleken på dessa foci, som regel, överskrider inte några millimeter.

Ringorm Alopeci

I denna sjukdomsform förekommer inte totalt skallighet i de drabbade områdena. Håret ser sönder, deras längd brukar inte överstiga 1-1,5 cm från hudytan. De drabbade områdena har också en rund form och olika storlekar. Favoritlokaliseringen av denna form av alopeci är huvud- och parietalregionerna i hårbotten.

Stagesjukdom

akut

Det kännetecknas av närvaron av hårrotsdystrofi och ytterligare obehagliga fenomen: klåda eller brinnande i närheten av skallighet, rodnad och inflammation i huden vid sjukdomens utbrott.

subakut

Betoningen i detta fall är antingen obetydlig eller frånvarande. Ytterligare obehag sker som regel inte.

Steg av regression

Alopeci slutar plötsligt, i lesionerna börjar tillväxten av tunt, färglöst "fluffigt" hår, så småningom återgå till normalt.

ORSAKER

Bristen på kunskap om denna patologi idag tillåter inte att i grunden ange orsakerna till sjukdomen med fokal alopeci. För närvarande är det bara möjligt att identifiera vissa riskfaktorer som sannolikt kommer att leda till att den patologiska processen börjar.

Genetisk faktor

Liksom i många andra fall kan mottagligheten för alopecia areata bero på förekomsten av vissa gener som bidrar till utvecklingen av hårsäckar med överdriven känslighet för den yttre miljön.

Psykologisk faktor

Många experter är benägna att tro att stressiga situationer inte påverkar utvecklingen av alopecia alopeci direkt, men bidrar bara till lanseringen av genetiskt bestämda mekanismer, varigenom de inte ingår i listan över möjliga orsaker, med tanke på dem indirekta.

Men eftersom mekanismen för sjukdomsutvecklingen ännu inte studerats tillräckligt, är det inte heller möjligt att helt eliminera påverkan av stressfaktorer.

Olika störningar i det perifera nervsystemet

Störningar i den lokala aktiviteten hos perifera nerver, vilket leder till försämrad blodtillförsel till vissa delar av kroppen, kan också leda till att alopeci häcker. I detta fall fortsätter hårfollikeln för en tid för att producera tunnat hår med ett karaktäristiskt slut i form av ett utropstecken, och sedan stannar hårväxten.

Autoimmun faktor

Den mest rimliga orsaken till sjukdomen är ett funktionsfel, där cellerna i immunsystemet förstör inte bara patogena mikroorganismer utan även hårsäckar. Ofta händer detta när det finns infektionsfält i kroppen eller i händelse av någon autoimmun sjukdom. Utgångspunkten för sjukdomsutvecklingen kan vara akuta infektionssjukdomar, skador etc.

Olika endokrina störningar

Att öka mängden manliga könshormoner i blodet av flera orsaker kan också leda till förlust av hår känsligt för dem, både i vissa foci och på hela ytan på huvudet.

Symptom

Sjukdoms manifestationen uppträder i form av ett plötsligt utseende av en eller flera baldness-platser (skallighet), som har en rundad form. Företrädesvis lokalisering av nyligen framkomna foci är hårbotten. Med sjukdomsframsteg observeras områden av alopeci på andra ställen av naturlig hårväxt: i armhålorna, i puben, i mustaschens och skäggets tillväxtzon, ögonbryn och ögonfransar.

Storleken på sådana patologiska områden med fokal alopeci är olika och kan nå flera centimeter i diameter.

Karaktäristiska egenskaper hos fokal alopeci:

 • Frekvent närvaro av samtidig patologi.
 • Utseendet av små lesioner med tunt hår.
 • Rödhet och inflammation i huden i patologiska foci, åtföljd av svår klåda eller andra obehagliga känslor.
 • Med en långvarig aktuell sjukdom, är huden i ställen för alopeci inte externt förändrad.
 • Hudens struktur i patologiska foci är inte mycket annorlunda än friska. I vissa fall är det en minskning av sin turgor - det är lättare att vikas.
 • Eventuell skada på nagelplåtarna (brott mot formen, strukturen, färgen, ökad bräcklighet).
 • Snabbare sjukdomsprogression hos män.

Ett viktigt inslag i denna sjukdom är oförutsägbarheten i sin fortsatta kurs. Samtidigt kan hårväxten i det patologiska fokuset helt återställas även utan användning av terapi. Annars uppenbaras nya områden av alopeci, ofta tenderar att gå ihop på grund av håravfall som skiljer dem. Ibland finns det en diffus uttining av hårbotten utan bildandet av klara skador.

DIAGNOSTISKA SJUKDOM

Studier för att identifiera orsakerna till fokal alopeci:

 • Allmänna blod- och urinprov för fokaliserande inflammation och / eller infektion.
 • Kvalitativa studier av immunsystemets aktivitet.
 • Studier av hormonella nivåer.
 • Studier av matsmältningsorganets status och aktivitet.
 • Trichogram för att bedöma hårets mängd och tillstånd.

BEHANDLING

Trichologen eller dermatologen behandlar behandlingen av denna sjukdom. Du bör inte fördröja överklagandet till en specialist, eftersom utvecklingen av denna sjukdom kan framkalla framväxten av nya ställen för skallighet.

Hur man behandlar alopeci? Med tanke på att de verkliga orsakerna till denna patologi fortfarande är okända har inte en enda behandlingsalgoritm heller utvecklats. Faktumet kvarstår emellertid otvetydigt att behandlingen av denna patologi måste vara omfattande och inkludera både effekten på möjliga provokationsfaktorer och direkt lokal behandling av alopeci.

Med tanke på den frekventa sambandet mellan förekomsten av alopeci och förekomsten av infektionsfokus i kroppen är det först och främst nödvändigt att identifiera dem och fullständigt sanera.

Dessutom är det nödvändigt att göra en korrigering av den störda hormonella bakgrunden för att genomföra adekvat behandling av den identifierade kroniska patologin, exempelvis matsmältningsorganet.

Psyko-emotionell stress är inte bara en möjlig orsak till alopeci, men följer även de flesta patienter med denna patologi.

Patienter är olyckliga med sitt utseende, upplever ofta depression eller andra neurologiska störningar som påverkar livskvaliteten i allmänhet. För att korrigera neuropsykiatrisk status anges receptet av lugnande medel, lugnande medel, psykostimulanter etc. Valet av en specifik grupp av sådana medel bestäms av de ledande symtomen på mental status. Detta kräver ofta samråd med en psykolog eller neuropsykiatriker.

Topisk behandling av alopeci innefattar användningen av olika grupper av läkemedel som appliceras direkt på lesionsställena i form av salvor, geler, tinkturer etc.

Metoder för lokal behandling av fokal alopeci:

 • Kortikosteroider.
 • Lokala irriterande ämnen (till exempel hydroxantanon, tinktur av rödpeppar och andra växtbaserade läkemedel).
 • Läkemedel som stimulerar hårväxten.
 • Medel för att förbättra blodcirkulationen i områden av alopeci (till exempel vasodilatorer).
 • Fysioterapi (darsonvalisering, solbad efter användning av fotosensibiliserande medel, massage, etc.).

För behandling av fokal alopeci rekommenderas det inte att använda traditionell medicin utan föregående samråd med din läkare, eftersom det inte bara leder till rätt resultat, men kan också väsentligt förvärra situationen.

Ytterligare sökningar pågår för effektiv behandling av alopeci. Uppmuntrande resultat tillhandahålls genom användning av nya metoder: PUVA-terapi, biologiska anti-TNF-medel, PRP-terapi och andra.

Även i den komplexa behandlingen av alopeci ingår ofta läkemedel som påverkar nonspecifik immunitet - immunmodulatorer, vitaminminerala komplex etc.

Du borde veta att behandlingen av denna patologi är en lång och kostsam process och tyvärr inte alltid framgångsrik. Med ineffektiviteten av konservativ terapi för behandling av skallighet används hårtransplantation framgångsrikt. Effektiviteten av denna behandlingsmetod är omkring 95%.

FÖREBYGGANDE

Förhindra uppkomsten av alopecia areata är användningen av infusioner och / eller avkok som förstärker håret och förbättrar deras tillstånd. Det rekommenderas också att äta stora mängder naturliga produkter rik på vitaminer och systematisk fysisk utbildning.

Dessutom är det nödvändigt att i rätt tid diagnostisera och behandla adekvat patologiska tillstånd och sjukdomar som potentiellt kan framkalla fokal alopeci.

PROGNOS

Prognosen för behandling hindras av spontaniteten i sin kurs: sjukdomsutvecklingen kan plötsligt sluta utan hjälp och lika plötsligt börja igen.

I händelse av total fokal alopeci eller dess utveckling i barndomen är prognosen ofta ogynnsam på grund av den snabba inledningen av irreversibla förändringar i hårsäckarna. I 85-90% av andra fall slutar sjukdomen i fullständig remission och restaurering av hår.

Hittade en bugg? Markera den och tryck Ctrl + Enter

Alopeci (skallighet, skallighet) - Persistent patologisk håravfall som härrör från de naturliga fysiologiska mekanismerna för åldrande, störningar i det endokrina och / eller nervsystemet.

Plötslig skallighet är inte en mening! Tecken och behandling av fokal alopeci

Plötsligt håravfall är alltid stressigt för både kvinnor och män. En fullständig hårförlust i vissa delar av hårbotten, som bildar bala fläckar, leder människor till panikskräck.

Vad orsakade detta tillstånd, och är det möjligt att återvända det ursprungliga utseendet på frisyren?

Plötslig fokal alopeci: klassificering och orsaker

Håravfall i vissa delar av huvudet, vilket leder till ett avrundat fokus på skallighet, i klinisk dermatologi betecknas med termen "nestande alopeci". Sjukdomen har också andra namn:

 • fokal alopeci;
 • pelada;
 • cirkulär skallighet;
 • nestande skallighet.

Sjukdomen kan pågå länge och leda till absolut hårförlust inte bara på huvudet utan också på ansiktet (skägg, ögonbryn i ögonbrynet) och kroppen, och det kan snabbt sluta och hårväxten återupptas.

Orsakerna till alopecia areata förstås inte klart. Ofta är skaldethed associerad med autoimmuna sjukdomar (hypoparathyroidism, primär binjurinsufficiens, kronisk lymfocytisk thyroidit och andra), vilket ger anledning att bedöma fokal alopeci som en patologi som har en autoimmun natur hos förekomsten.

Vissa forskare tilldelar följande negativa faktorer till orsakerna till cirkulär skalighet:

 1. Mental stress. Enligt patienternas anamnese upprättades en länk mellan håravfall och stress. Sålunda föreföll plötslig skallighet i 87% av patienterna av starka känslomässiga chocker.
 2. Zink och järnbrist i kroppen.
 3. Avbrott i nervsystemet och matsmältningssystemet.
 4. Genetiska faktorer.

Enligt förekomstmekanismerna utmärks 6 typer av fokalalopeci:

 1. Den vanliga typen. Utvecklar i ålder från 20 till 40 år.
 2. Pregipertenzivny. Det förekommer som ett tillstånd före utveckling av hypertoni.
 3. Atopisk. Det kombineras med atopiska sjukdomar: bronkial astma, dermatit.
 4. Autoimmun. Det uppstår tillsammans med andra autoimmuna sjukdomar.
 5. Blandat. Det utvecklas främst hos äldre människor och kännetecknas av en långsam sjukdom.

Symtom och diagnos av fokal alopeci

Hår börjar gradvis falla ut och bilda skalliga fläckar i flera veckor eller månader. Dessutom upplever patienten inte något obehag under bildandet av skallighet.

Sjukdomsförloppet är oförutsägbart. Ibland är hårväxten i alopeciens fält fullständigt återställd, men under tiden bildas nya skalliga fläckar i andra delar av huvudet. I andra fall stannar sjukdomen och stör inte patienten i flera år. Eller det tar en kronisk karaktär: överväxt av befintliga skalliga fläckar och utseendet av nya - en sådan process kan vara i årtionden.

Under fokal alopeci finns tre steg:

 1. Progressive. Hårförlust i fokus av skallighet, och de återstående håren avlägsnas lätt när de dras. Skinnet i detta område har rodnad och är svagt svullet. Längs fokusets kant bryts håren av och är något tjockare i ändarna.
 2. Stationär. Huden på den skalliga platsen ändras inte, de "brutna" håren på gränserna av fokuset, i motsats till det första steget, är inte definierade.
 3. Regressing. På de skalliga fläckarna börjar nya hår att dyka upp, först tunna och färglösa (duniga), som gradvis förtorkar och pigment.

Beroende på lesionens område finns också ett totalt skede som kännetecknas av en fullständig brist på hår på huvudet, subtotalt - i vilka områden med friskt hår och universellt hår kvarstår i hårbotten, vilket leder till att det inte finns hår i kroppen, ansiktet och huvudet.

Diagnos av alopeci skallighet

Den viktigaste diagnostiska metoden för att bestämma håravfall är en extern undersökning av patientens hårbotten.

Med hjälp av synliga förändringar som sker på patientens hud och hår, klarar specialisten att göra en preliminär diagnos.

För att bestämma orsaken till fokal alopeci, liksom för ändamålet med differentialdiagnos, utför patienter följande studier:

 • biokemiska och fullständiga blodtal
 • ett blodprov för syfilis och HIV;
 • bestämning av hormonkoncentrationer;
 • Studie av innehållet av spårämnen i kroppen
 • mikroskopisk analys av svampen;
 • MRI;
 • Ultraljud i bukorganen, binjurarna, äggstockarna.

Patienter rekommenderas också att konsultera en neurolog, endokrinolog, nefrolog.

Drogbehandling

Universell behandling av alopecia areata existerar inte. Terapeutiska taktik bestäms av läkaren, baserat på faktorer som patientens ålder, sjukdomsfas, graden av sin kurs.

Huvudfokus ligger på medel för extern behandling:

 1. Hormonala salva grupp glukokortikosteroider. Betametasonsalva appliceras externt på det drabbade området två gånger om dagen i två månader.
 2. Intradermala injektioner. Ampuller av betametason eller diprospanlösningar injiceras med en spruta i de drabbade områdena.
 3. Som en symptomatisk behandling med hjälp av schampon, lösningar och spray för hårväxt baserat på Minoxidil: "Generolon", "Alerana", "Regeyn".

Inuti föreskrivna droger av koppar, järn och zink tabletter. Och använd även droger som förbättrar mikrocirkulationen: chimes, pentoxifylline, trental.

Stor framgång i behandlingen av skallighet är metoderna för fysioterapi: elektrofores, galvanisering, fotokemoterapi, darsonvalisering, kryomassage.

Metoder för traditionell medicin

Metoder för traditionell medicin används vid behandling av alopeci, som irriterande medel som stimulerar hårväxt i områden av skallighet. I de drabbade områdena rekommenderas att gnugga tinkturen av rödpeppar, badyagu, vitlöksaft, lök eller pepparrot.

Traditionell medicin är endast effektiv i det stationära skedet av fokal alopeci i avsaknad av associerade skador i hårbotten.

Kliniska riktlinjer

En viktig roll för framgången med behandlingen är en psykologisk faktor. Patienten bör vara emotionellt förberedd för det faktum att ett positivt resultat av terapi kommer att inträffa inte tidigare än tre månader, och kosmetisk håråterställning kan ske inom ett år.

Bruise kosmetiska defekter hjälper chignons, peruker, falskt hår, rätt val av frisyrer med skapandet av volym i mitten av alopeci (om det finns små skalliga fläckar).

Tyvärr finns inga speciella förebyggande åtgärder för alopecia areata.

Hårförlängningsspecialist

Dermatologi är engagerad i sjukdomar i hårbotten i medicin, har i sin struktur en gren som trikologi, som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten.

Tyvärr har inte alla medicinska organisationer idag en specialtricholog. I avsaknad av sådan bör rådfråga en hudläkare för råd.

Dessutom bör detta ske vid de första tecken på skallighet, för att inte bara förhindra utvecklingen av total alopeci utan också att utesluta eller upptäcka andra farliga sjukdomar i tid, såsom syfilis, systemisk lupus erythematosus, trichofytos och andra patologier som också kan orsaka håravfall.

Fokal skallighet hos kvinnor och män

Fokal baldness (alopeci) kallas också nesting. Det förekommer i 0,05-0,1% av människor över hela världen. Detta är en kronisk inflammatorisk sjukdom som påverkar hårsäckarna, vilket resulterar i håravfall på små områden i huvudet, ansiktet eller kroppen.

Karaktäristiskt kan fokal alopeci börja på alla åldrar och hos individer av båda könen. De första tecknen visas vanligtvis inom intervallet 15-30 år. Upp till hälften av patienterna kan botas inom ett år, men nästan alla har återfall. Fokal alopeci bär inte ett direkt hot mot fysisk hälsa, men det är en signifikant kosmetisk defekt som är svår att utstå psykologiskt, även till utveckling av depression. Dålig känslomässig tillstånd hos patienten, förhastad orimlig och ineffektiv behandling förvärrar sjukdomen och provocerar återfall. Risken för social utslagning ökar, särskilt bland ungdomar och kvinnor.

Orsaker till fokal skallighet

Studier genomförda runt om i världen de senaste åren har visat att sjukdomsbasen är en autoimmun mekanism. När det "tänds" kan kroppen ta hårsäckarna för utländska formationer och börja avvisa dem. Detta händer när följande predisponerings- och provokationsfaktorer är närvarande:

 • ärftlighet;
 • akut viral infektion eller närvaro av foci av kronisk infektion;
 • långvarig svår stress
 • metaboliska störningar;
 • störning av det autonoma nervsystemet.

Kemoterapi, undernäring, strålningsexponering, seborrheisk dermatit kan också leda till fokal skallighet.

Komplexiteten i behandlingen av fokal alopeci är att det är nödvändigt att noggrant övervaka patientens fysiska och psyko-emotionella tillstånd. Dessutom har sjukdomen flera kliniska former som är benägna för varandra.

Kliniska former

Fokal skallighet hos både män och kvinnor manifesteras i sex varianter:

 • Lokal alopeci. Håravfallet är små, har en rund eller oval form.
 • Blandningar Ribbat. Fokuset sträcker sig från occipitalen till den tidiga regionen i form av ett tejp.
 • Delsumma. Små foci slås samman i en stor.
 • Total. Håret faller över huvudet, ögonfransar och ögonbryn faller också helt ut.
 • Universal - håret faller över hela kroppen.
 • Nestad skallighet med dystrofisk lesion av naglar.

Oftast påverkar sjukdomen ett litet område av hårbotten. Hos män är fokal alopeci i vissa fall begränsad till hakområdet.

Sjukdomsförloppet

Fokal alopeci går vanligtvis genom tre på varandra följande utvecklingsstadier. I den första etappen, den aktiva, känner patienten uppenbara symtom på den inflammatoriska processen: hudrötterna i lesionerna, klåda och brinnande börjar. Håret börjar bryta av och falla ut och på gränsen till baldingområdet bildas en kant av "lös hår", 3-10 mm bred. Om på detta ställe håret dras något, är det smärtfritt avlägsnat. Nästa steg är stationärt. Betennandet passerar, zonen av lös hår släpper ut, ett klart, jämnt fokus på skallighet bildas. I tredje etappen börjar regressiv ny hårväxt.

Dystrofisk skada på naglarna är manifesterad i sin längsgående strimmel och / eller i närvaro av pinhålfinger samt utseendet på en vågig linje längs spikens kant.

Behandling av fokal skallighet

Tillvägagångssättet till patientens problem borde vara individuellt och komplext. kräver:

1. Psykologisk hjälp, vilket skapar en gynnsam känslomässig bakgrund för behandling.
Patienten bör vara medveten om att effekten av behandling i varje steg inte är omedelbart synlig. Eftersom problemet ligger inuti kroppen, kan baldness återupptas efter behandling.

2. Läkemedelsbehandling, inklusive följande typer av terapi:

 • Läkemedel - antiinflammatoriska, lugnande medel, vasodilatatorer, förbättrar blodmikrocirkulationen och vävnadsnäring, nootropa, vitamin-mineralkomplex, immunokorrektorer, glukokortikoider.
 • Användningen av externa produkter - krämer, salvor, lotioner, tinkturer för att förbättra blodmikrocirkulationen, lindra svullnad och inflammation.
 • Sjukgymnastik.
 • Hårtransplantation om regressionsstadiet inte uppträder på mer än sex månader.

Hårtransplantation vid fokal alopeci rekommenderas ofta att göra patchwork-metoden. Men han är traumatisk, lämnar ärr och är inte lämplig för ansiktshår restaurering - ögonbryn, skägg. Innovativ hårtransplantationsteknik som används i HFE Clinic hjälper till att återställa håret med nästan konstnärliga metoder. Sömlös manuell avlägsnande och transplantation av hår. Handfollikulär extraktion (HFE) gör att du kan bilda ögonbryn, mustasch, skägg och försiktigt hantera bandliknande, lokal, subtotal fokal alopeci. De senaste mikrotools, speciellt Choi-implantat, som idag i Ryssland endast finns på HFE-kliniken, möjliggör en transplantation utan smärta och utan ödem. Det tar bara 3-5 dagar att läka, och patientens känslomässiga tillstånd kommer att förbättras nästan omedelbart - han kommer trots allt att återfå starkt hår och behålla riktningen för sin naturliga tillväxt.

FAQ dropout
herrhår

Jag gör tyngdlyftning och är nu före konkurrensberedning. Det kommer att gå ca 2 månader, så jag skulle inte vilja skjuta upp denna fråga under en längre tid. Hur länge behöver jag efter operationen och i allmänhet behöver jag ta en paus i sporten?

God eftermiddag, berätta för mig, efter hårtransplantation, kan du fortsätta använda Minoxidil, för att massera huvudet för att bevara håret. Och hur det kommer att påverka det transplanterade håret.

Patientrecensioner
HFE

Yura, 8 augusti, 2018 God dag! Tänk på vad du ska besöka.

Ilya. Krasnodar, 13 juli 2018 Jag vill än en gång uttrycka min tacksamhet för all personal på kliniken! Särskilt tack till doktorn Oksana Nikolaevna! Hon gjorde mig en transplantation 3 gånger.

Kommersiell chef för kliniken
HFE, ledande trichologist

Vad är de möjliga orsakerna till fokal alopeci?

En typ av skallighet, där det finns en fullständig brist på hårväxt på huvudet i form av begränsade sektioner av 1-5 cm rund eller bandliknande form, kallas fokal alopeci. Denna form kallas även alopecia alopecia: hårlösa områden av bar hud, genomskinliga genom håret växer runt, levande liknar boskap som ligger i trädens kronor.

Både män och kvinnor kan drabbas av brännvårhet, barn är mindre benägna att drabbas av sjukdomen.

Oavsett kön och ålder ger sjukdomen väldigt signifikanta psykologiska problem, vilket ger upphov till många patientkomplex på grund av hårets oattraktiva utseende och indikerar också utvecklingen av en viss patologi som leder till alopeci.

1 Orsaker till fokal alopeci

Det finns många orsaker och patologiska tillstånd som kan leda till utseendet av foci utan hårväxt på huvudet.

Ibland är det inte möjligt att fastställa orsaken till fokal alopeci, då vid diagnos av en häckande form av alopeci kommer det att finnas ett tillägg av en "ospecificerad etiologi".

Det är mycket viktigt att fastställa orsaken till utvecklingen av fokal alopeci. Det är viktigt främst för efterföljande behandling. När allt är om det finns ett mål - orsaken till alopeci är det mycket lättare att komma in i det och att uppnå en terapeutisk effekt.

Än att "skjuta från en pistol på spår" - att behandla skallighet symptomatiskt, utan att eliminera den verkliga orsaken till patologin.

Objektiv nummer en av någon läkare - trichologist är att fastställa orsaken till håravfall hos en patient som har behandlat symptom på alopecia alopeci.

De vanligaste orsakerna till fokal alopeci är:

2 endokrina störningar

Störningar av hormonproduktion på grund av sjukdomar, tumörer i endokrina körtlar, leder till störningar i hårväxten, deras överdriven förlust.

Överdriven testosteron i kroppen hos en kvinna bidrar till ökad känslighet hos folliklar till androgener: Alopeci blir en av de kliniska manifestationerna av hyperadrogemi.

Patogen i binjurarna, hypotalamus-hypofyssystemet kan också prova utvecklingen av alopecia areata. Dessutom är hormonella instabila tillstånd - graviditet, amning, övergångsperioden hos pojkar och flickor ofta följda av ökad håravfall och utveckling av fokal alopeci.

3 autoimmuna störningar

Upptäckten av autoimmuna komplex som IgG, IgA, IgM i hårsäckarna bekräftade forskarnas hypotes om rollen av autoimmuna mekanismer i patogenesen av fokalalopeci.

När immunsystemet störs, misslyckas, börjar antikroppar producera på kroppens egna celler. Immunitetsceller börjar oundvikligen förstöra både utländska agenter och sina egna hårfollikelceller.

Konsekvensen av denna kamp "mot egen" är fokal- eller bohårsförlust.

4 Ärftlig predisposition

Bland alla orsakerna till alopecia areata beror cirka 20% på en genetisk faktor. Genetiskt bestämd fokalalopeci är praktiskt taget inte behandlingsbar.

Det är möjligt att identifiera orsaken genom att försiktigt samla patientens historia och analysera vilken av de nära släktingarna vid vilken ålder som led av en liknande sjukdom.

5 stressfaktorer

Stress har en negativ effekt på alla system och inre organ i människokroppen, inklusive hudanslutningar - hår.

När stressiga situationer, särskilt långvariga, kroniska, en stor mängd adrenalin går in i blodet, är kroppen brist på serotonin, dopamin.

Obalans av neurotransmittorer, ett överskott av adrenalinnedbrytningsprodukter minskar hårtillväxtfasen - anagen och accelererar övergången till den telogena vilafasen.

Efter en tid efter stressfaktorn lämnar en del av håret som förvandlas till telogen huvudet samtidigt. Detta kan ske jämnt över hela huvudet eller, som i fallet med fokal alopeci, i sitt specifika område.

6 Oförbundna kroniska infektionsfoci

Kronisk infektion, dess foci, som ligger i närheten av huvudet och nackområdet, kan bli en "försenad åtgärdsmine", förgiftar kroppen med toxiner och främjar utvecklingen av fokal alopeci.

Sådana foci kan vara: carious teeth, kronisk purulent bihåleinflammation, otitis media, etmoidit, frontal sinusit, förstorad och inflammerad lymfkropp, submandibulära noder, tonsillit.

7 Microcirculations Disorder

För normal hårväxt är väldigt viktig näring och tillgången på näringsämnen och spårämnen till sin rot - i hårfollikeln.

Detta är möjligt med god blodcirkulation: Det finns en blodkapillär nära follikeln, som levererar nödvändiga näringsämnen till håret. Men om det finns störningar i mikrocirkulationen i kapillärerna som matar hårsäckarna, utvecklas trofiska störningar, dystrofi, håret slutar mata helt och faller ut.

Störningar i mikrocirkulationen i hårbotten kan utvecklas på grund av osteokondros hos cervikal ryggrad, mikrotrombos, vegetativ dystoni, överdriven vaskulär spasm, störningar i neurohumoral vaskulär reglering.

8 direkt fysisk påverkan

Startfaktor vid utveckling av fokal alopeci kan vara huvudskada, blåmärken, skärning, nötning, hårbottenförbränning.

Överdriven passion för att utforma ett hett strykjärn, curling, hård hårspänning under lång tid kan orsaka skador på glödlamporna, vilket leder till utvecklingen av alopecia areata.

9 Toxiska effekter av droger

Användning av sådana läkemedel som glukokortikosteroider, cytotoxiska läkemedel, antidepressiva medel, NSAID i stora doser. Biverkningarna av att ta dessa farmakologiska grupper av läkemedel innefattar utveckling av alopeci, inklusive fokalformen.

10 Kliniska former av fokal alopeci

Det finns flera kliniska former av fokal alopeci.

11 Lokal

Denna form av skallighet kännetecknas av närvaron av en eller flera rundade foci med liten diameter från 1 till 5 cm.

Om lesionen är en, är det hög sannolikhet att hårväxten på huvudet ibland kan återhämta sig även utan behandling, med eliminering av utfällningsfaktorn. För flera foci krävs särskild terapi.

12 band

I den här formen liknar hårlösa lesioner band som passerar från hårbotten till den tidiga regionen. Om lesionen är gränsad eller går på jämn hud, indikerar detta en ogynnsam förlopp av sjukdomen.

13 Subtotal

En form som karaktäriseras av sammanflödet av små foci av alopeci i större, med bildandet av massiva skaldiga fläckar på vertexen, den tidliga regionen och occiputen. Utanför fokuseras hårväxten.

14 Totalt

En allvarlig form av alopeci, där lesionerna växer och sammanfogar, det finns inget hår i huvudet, dessutom faller de ut ur ögonbrynen, skägg och det finns inga ögonfransar.

15 Universal

Med denna form av alopeci saknas hår inte bara på huvudet utan även på hela människokroppen.

16 med naglar

Tillsammans med håravfallet finns det en skada av andra hudanslutningar: naglar. Den kombinerade lesionen förvärrar svårighetsgraden av sjukdomen och är svårare att behandla.

17 Symptom på fokal (bo) alopeci

Symtom på fokal alopeci, tvinga patienter att se en läkare:

 • håravfall med bildandet av en rund eller bandformad skallig fläck. Fokus kan vara en eller flera.
 • hårbotten i fokusområdet är inte inflammerad. Rödhet, klåda, inga tecken på inflammation. Långtida hårlösa områden i hårbotten har en ljusgul färg och skiljer sig inte från vanlig hud. Fräscha, nybildade skalliga fläckar kan ha en något rosa nyans, men därefter blir de bleka.
 • Foci uppträder oftast plötsligt, patienter upptäcker oavsiktligt hårlösa områden på huvudet. Det plötsliga utseendet är karaktäristiskt för små enkla skalliga fläckar, upp till 1 cm i diameter. Om det finns många foci, är de tillräckligt stora eller sammanfogar, då förekommer deras framträdande av massiv håravfall.
 • Ibland är symtomen på fokal alopeci i samband med neglernas nederlag.
 • Om orsaksfaktorn hos alopeci är en autoimmun sjukdom eller patologi hos de endokrina körtlarna, kommer huvudsjukdomen i den kliniska bilden att vara den största sjukdomen, och skallighet kommer att vara ett av dess symtom.

18 Vad är risken för fokal alopeci?

Fokal (nestande) alopeci utan lämplig behandling, med början även med 1-2 foci, kan tendera att sprida och sammanfoga foci och leda till fullständig håravfall.

Dessutom indikerar alopeci alltid närvaron i kroppen av en sjukdom, den patologiska processen, vilken är orsaksfaktorn för skallighet.

Vi kan inte ignorera den växande håravfallet! Man borde "se på problemet med problemet", se i fokal alopeci inte bara en kosmetisk defekt utan ett djupare och större hälsoproblem.

19 Så här diagnostiserar du fokal alopeci

Du bör noggrant övervaka hårets tillstånd, var uppmärksam inte bara på de splittrade ändarna utan också på rötterna, hårbotten.

Om håret började falla ut mer eller områden utan hårväxt uppträdde i hårbotten, bör du omedelbart kontakta en läkare - trichologist.

Om det inte finns någon sådan specialist på sjukhuset, ska du anmäla dig till en terapeut (för barn - till barnläkare) eller till en läkare - en hudläkare.

Specialisten kommer att tilldela den nödvändiga listan över undersökningar av hela organismen, skicka smala specialister för konsultationer för att bedöma hälsotillståndet för hela organismen och noggrant undersöka hår och hårbotten.

För undersökningen ska göras:

 • slutföra blodtal
 • donera blod för glukos
 • biokemiskt blodprov;
 • kontrollera nivån av könshormoner, sköldkörtel, binjurhormon;
 • för kvinnlig konsult gynekolog.

Det är viktigt att besöka en endokrinolog om du misstänker en stressig etiologi av sjukdomen - en psykoterapeut.

En tricholog eller en hudläkare kommer att undersöka hårbotten, avslöja alopecia foci, mäta sin storlek och utföra en mikroskopisk undersökning av hud och hår.

Efter en fullständig undersökning kommer läkaren att rekommendera den behandling som krävs för att återställa hårväxten.

Fokal skallighet hos kvinnor och män

Fokal håravfall kan observeras hos både män och kvinnor. I detta fall har orsakerna till patologin en liknande etiologi och patogenes. Förutom hårdförlust i håret kan sjukdomen kallas brännvågskallhet, alopecia areata eller alopecia areata.

Om brännbarhet har nått dig, kan endast en specialist bestämma orsakerna och behandlingen. Endast en läkare-trikolog kommer att kunna föreskriva vilka tester som måste vidtas och välja de bästa metoderna för att behandla sjukdomen.

Orsaker till alopecia areata kan vara mycket olika. Oftast förekommer det hos kvinnor i åldern 15-30 år, men det kan påverka människor av alla kön och ålder. Fokal alopeci hos kvinnor leder inte bara till en kosmetisk defekt utan även utvecklingen av ett antal komplikationer.

Primär tecken på brännvågskallhet

Bland de första tecknen på fokal skallighet är:

 • brännbarhet utan bildandet av ärrvävnad vid håravfallssidan
 • skallighet sker i form av en cirkel eller oval i rätt form;
 • huden i området med frånvaro av hår normal färg, slät och glänsande;
 • gränsen för håravfall är tydligt avgränsad och det finns hår med nedsatt pigmentering längs förlustzonen.
 • Om det inte behandlas, ökar områden av skallighet snabbt och kan slå samman i en stor eldstad. Samtidigt ligger alla analyser inom det normala området och det allmänna tillståndet ändras inte.
 • håret på gränsen är tunt, skört, lätt faller ut;
 • håravfall med fokal alopeci är paradoxalt, eftersom håravfall och tillväxt kan uppstå oberoende utan någon yttre intervention.

Typer av fokal alopeci

Alopecia areata photo har många, beroende på dess typ.

Bland typerna av fokal alopeci är följande:

 • lokaliserad eller spridd, Alopecia Areata, när baldingområdet ligger på ett ställe. Till skillnad från androgen alopeci tenderar den inte att sprida sig och har utseendet på en cirkel eller oval. Kan förekomma hos både kvinnor och män. Det är den första graden av skallighet;
 • Subtotal eller universell alopeci av subtotalis, som åtföljs av stark håravfall med övergången till ögonbrynen, ett skägg hos män, armhålorna och kroppen. I detta fall kan ytan av alopeci vara större än normalt hår. Avser den andra graden av skallighet;
 • total eller illamående, Alopecia Totalis, som kännetecknas av fullständig hårförlust i hela kroppen. I detta fall ser huden ut blek, fet, kroppen är benägen för överdriven svettning. Behandlingen är nästan utan resultat.

Av de sällsynta formerna av alopecia areata är:

 • Alopecia universalis, eller Alopecia Universalis, som åtföljs av skallighet inom området hår och kropp. Kan åtföljas av områden utan hår på händer, ben, i armhålorna. Bland de relaterade sjukdomarna är ADHD, neurastheni. Det finns ändringar i naglarna;
 • marginal alopeci. Det förekommer oftare i barndomen och kännetecknas av närvaron av baldness områden längs kanten av hårbotten, occipital och tidsmässiga områden. Kräver långvarig behandling
 • koronoid - hårdförlust hos kvinnor och barn är asymptomatisk, och terapi har liten effektivitet;
 • alopeci strippning, som påverkar en stor yta av kroppen med en snabb övergång till en frisk hud;
 • alopecia punctata, som är liten i storlek med en ärta, över hela ytan av hårbotten.

Orsaker till fokal skallighet

Fokal alopeci hos kvinnor kan ha olika orsaker som bestämmer förekomsten av vissa tecken på sjukdomen. Fokal alopeci hos män orsaker har också olika, som endast kan erkännas av en specialist.

Orsakerna till fokal håravfall beror på många faktorer. Bland de mest troliga orsakerna till partiell skaldethet är:

 1. Hormonala sjukdomar som åtföljs av produktion av autoimmuna komplex till hårhårsfolliklarna. Oftast är dessa autoimmuna sjukdomar med en genetisk predisposition mot dem. Av denna anledning uppstår håravfall på grund av störningar i neurala vägar i normala tillstånd hos patientens nervsystem. Dessutom kräver lesionen det normala innehållet i melaninpigmentet i håret. Detta bekräftas av att grå hår inte faller ut.
 2. Direkt effekt på håret och huden i form av konstant tryck. Så, fokal håravfall är typisk för människor som ständigt bär täta hjälmar, hoops och andra föremål. Dessutom observeras näsa håravfall hos patienter som i lång tid upptar en ofrivillig kroppsposition med huvudet pressade till någon yta, till exempel på huvudgaveln när du tittar på tv.
 3. Långvarig exponering för mobiltelefonstrålning. Det har visat sig att radiovågorna från telefonerna kan leda till utveckling av autoimmuna inflammatoriska reaktioner, som åtföljs av öronproblem från sidan av samma namn och håravfall.
 4. Karies. Det har bevisats att upp till 7% av fallen av alopecia dutum alopecia är förknippade med skadade tänder. I detta fall kan fokal håravfall hos män med detta mönster spåras oftare än hos kvinnor. Fokal håravfall är karakteristisk för skägget på de ohälsosamma tänderna. Efter tandbehandling och eliminering av karies i de flesta fall går skallet bort utan ytterligare terapi.
 5. Långvariga stressiga situationer. Detta faktum har blivit vetenskapligt bevisat, men för närvarande studeras baldnessens mekanismer på bakgrunden av stress. En av teorierna är att förändringar i cellens nervösa aktivitet leder till en autoimmun utlösning av patologiska processer.
 6. En av orsakerna till fokal håravfall hos kvinnor är närvaron av systemisk lupus erythematosus eller SLE. Samtidigt åtföljs denna autoimmuna sjukdom, förutom de karaktäristiska symtomen, av feber, svaghet, allmän tillståndsändring och fokal skallighet.
 7. Andra orsaker som kan leda till förekomsten av alopecia areata kan innehålla en historia av allvarliga skador som föregår alopeci, en tidig början på klimakteriet, en brist på vitaminer och mineraler som en följd av dålig näring.
 8. Biverkningar

Fokal håravfall hos kvinnor kan ha specifika, olika från orsakerna till baldness hos män.

Behandling och förebyggande av fokal alopeci

Hur man behandlar fokal alopeci, endast en specialist kan svara. I detta fall är terapi komplex och har olika behandlingsstadier.

Vad ska man göra om man har funnit tecken på brännhethet? Den första är ett överklagande till trichologen för valet av optimal terapi, eftersom behandlingen av fokalalopeci hos kvinnor i vissa fall kräver något annat än det hos män.

Första hjälpen för fokal håravfall är att eliminera orsaken som leder till dess utveckling. I de flesta fall, efter behandling av en samtidig sjukdom, växer håret självständigt.

I det fall då behandlingen av den underliggande sjukdomen inte bara förbättrar tillståndet, men håravfallet ökar, är det nödvändigt att konsultera en hudläkare eller en tricholog för kvalificerad medicinsk hjälp.

För att bestämma hur processen går, finns det ett enkelt test som kan göras hemma. För att göra detta, försök att dra ut håren på gränsen mellan den skalliga platsen och baldingområdet. Om de utdrags lätt har patienten ett hudproblem som kräver omedelbar medicinsk hjälp med användning av speciella preparat. Dessutom har sådana hår utseende av ett utropstecken: roten har inget pigment, och de är tunna från ytan av hårbotten.

Se även:

Efter behandling kan det första växande håret vara färglöst och tunt. Detta är ett normalt tillstånd som kräver ytterligare tid för full återhämtning.

Aldrig självmedicinera, eftersom detta bara kan förvärra situationen och leda till mer håravfall. Endast en kvalificerad specialist kommer att kunna välja den behandling som behövs för en viss patient.

Behandling av alopecia areata utförs omfattande under övervakning av en tricholog. Endast en kvalificerad specialist kan välja den optimala behandlingsperioden.

I svåra skeden av sjukdomen produceras glukokortikoidbehandling både lokalt och genom injektion.

Dessutom är förfaranden för bekämpning av håravfall utbrett:

 • laser effekt på hårsäckar;
 • impulsströmmar;
 • ozonterapi;
 • Plasma lyftning.

Nyligen har mesoterapi använts i stor utsträckning.

Fokal håravfall hos kvinnor kräver komplex behandling. Men bara folkmekanismer kan inte klara av problemet.

Fokal håravfall hos män, behandling kräver också specifika, beroende på orsaken till patologin.

De allvarligaste formerna av sjukdomen kräver transplantation av folliklar med dermis till de drabbade områdena. Både kvinnor och män kan tillgripa denna behandlingsmetod. Före hårfollikeltransplantation är det möjligt att bära en peruk, som ofta används av kvinnor.

Fokal alopeci hos män kräver behandling en omfattande behandling, som för det mesta är av samma typ som för kvinnor.

En video där trichologen förklarar steg för steg orsakerna till fokal alopeci och hur det kan motverkas

Vid alopecia areata är behandlingen mycket tidskrävande och lång. I detta fall kan återhämtning såväl som sjukdomsuppkomsten ske självständigt utan någon uppenbar anledning.

Som en förebyggande åtgärd av förekomst av alopecia areata är det tillräckligt att följa enkla regler:

 • använd inte långa mobiltelefoner;
 • minska antalet stressiga situationer
 • genomföra tidig behandling av associerade sjukdomar;
 • Besök tandläkaren 2 gånger om året
 • minska den mekaniska effekten på hår och hud.

Orsaker och behandling av fokal (gestat) alopeci

Kosmetiska defekter bringar alltid mycket besvär, särskilt för kvinnor. Alopecia areata är en av dem. Kronisk sjukdom är inte ett hot mot det allmänna hälsotillståndet eller dödligt farligt, men kan leda till allvarliga depressioner med psykisk störning. Skador på folliklar orsakas av autoimmuna störningar, vanligen förekommande mellan 15 och 30 år. Hälften av patienterna återhämtar sig på ett år. Samtidigt noterar många människor upprepade episoder av sjukdomen som inträffar senare. Fokal alopeci observeras vanligtvis hos personer med naturligt mörkt hår.

Orsaker till sjukdom

Faktorer som provocerar sjukdomen är:

 • Ärftlig predisposition Ofta förekommer fokal alopeci i nära släktingar.
 • Hormonala störningar. Nedsatt funktion av binjurebarken, hypotalamus, hypofysen, sköldkörteln.
 • Förekomsten av infektiösa foci i form av tonsillit, rhinosinusit, karies.
 • Skiftad stress.
 • För framväxten av alopecia areata kan orsakerna vara störningar i aktiviteten hos det autonoma nervsystemet, vilket orsakar spasmer av arterioler, prepillarier, vilket leder till en ökning av blodviskositeten.

Undersökningen gör det möjligt att bestämma de sanna orsakerna till sjukdomen, manifestationen av symtom varierar från en person till en annan och beror på människors hälsa.

Kliniska former

I de flesta fall observeras fokal alopeci i hårbotten. Det finns flera former av sjukdomen, som skiljer sig i graden av dess manifestation:

 • Local. Förlust av håret är rund eller oval.
 • Blandningar Ribbat. Lesionen liknar ett band som sträcker sig från templet till baksidan av huvudet.
 • Delsumma. Multifokala områden sammanfogas för att bilda en större.
 • Total. Det är en fullständig frånvaro av hår på huvudet, inklusive ögonbryn och ögonfransar.
 • Universal. Formen av sjukdomen när symptom observeras i flera år. Gamla foci ersätts av nya, periodiskt uppstår en förvärring. Det kännetecknas av frånvaro av hår över hela kroppen. Det förekommer i ett fåtal fall - högst 7%.
 • Nestande alopeci. Det anses vara den svåraste formen av sjukdomen. Fokal håravfall åtföljs av skador på naglarna.

I fallet med en sjukdom i sjukdomen är det möjligt att överföra en klinisk form till en annan. Platser där det är skallighet, orsaka inte obehag i form av inflammation, klåda. Vissa patienter har en liten stickande känsla i det drabbade området.

Uppenbarelsen av alopeci hos kvinnor

Kaldhaltighet bland det rättvisa könet är mindre vanligt än hos män och orsakar allvarligt psykiskt obehag. Utseendet på en enda blek patch kan täckas med hår, förändra frisyren, men det är mycket svårare att dölja sjukdomen i händelse av många foci. Lugnar det faktum att alopecia areata är behandlingsbar, ibland kan det till och med gå ensam. Orsaken till sjukdomen är ofta skada på håret som ett resultat av perm, användning av curling, hårtork, strykning, vilket bryter mot hårets struktur.

Manifestationen av alopeci hos män

De första symptomen förekommer i form av en liten skallig fläck på kronan. Gradvis växer dess gränser, och platsen ökar i storlek. Alopecia areata kan påverka hakan, kinderna, vilket orsakar tuftliknande utseende hos ett växande skägg. Sjukdomen påverkar människor i alla åldrar, ofta tonåringar. Hos barn är huvudsymptomen en porös hud. På kanten av det drabbade området finns en tillväxt av svagt och tunt hår.

Steg av sjukdomen

Alopecia areata förekommer i tre steg, beroende på svårighetsgraden av symtom:

 • Progressivt stadium. På huden bildas hyperemiska områden med fläckar av skalliga fläckar. Patienten klagar över stickningar i det drabbade området, brinnande känsla. Fallen hår kan hittas överallt. Området i hjärtat är litet - upp till 1 cm. Håret går lätt och är lätt att ta bort när det är utdraget.
 • Stationär scen. På skadan är det små tecken på inflammation, huden blir blek.
 • Steg av regression. Det finns en gradvis återhämtning av hårväxten. Processen börjar med utseendet av en ljuskanon, och förtjockning och pigmentering av hår sker, vilket ger ett starkt och hälsosamt utseende.

På nagelplåtarna som påverkas av fokal alopeci finns en längsgående strimmel, pinhål, på spikens kant bildas ett vågigt mönster.

De grundläggande principerna för behandling

Innan du börjar bli av med obehagliga symptom måste du ta reda på orsakerna till sjukdomen. För att kunna veta hur man bota fokal alopeci hos en viss patient behöver en tricholog undersöka noggrant. Urval av terapeutiska metoder görs med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Om häckning av alopeci orsakas av störningar i de inre organen, krävs lämplig medicinsk vård.

Behandling av fokal skallighet innefattar flera komponenter: tillhandahållande av psykologisk hjälp, individuellt urval av effektiva metoder, förklara patienten orsakerna till sjukdomen, dess långa tid, möjligheten till självläkning.

Innan behandling av fokal alopeci, är det nödvändigt att genomgå en undersökning, inklusive besök på flera specialister - en endokrinolog, en otolaryngolog och en kvinnogynekolog. Tilldelat blodprov för identifiering av hormoner, mängden järn, närvaron av toxoplasma.

Behandlingen utförs på olika sätt: med hjälp av medicinska preparat avsedda för intern och extern användning; fysioterapeutiska förfaranden. I det extrema fallet, när dessa metoder inte ger ett positivt resultat, görs en hårtransplantation.

Det händer att om behandlingen av fokal alopeci stoppas, kommer den att återkomma i form av inneboende symptom.

Drogterapi

Beroende på orsakerna till alopecia alopeci, föreskrivs mediciner. Med hjälp av läkemedel är det möjligt att rätta till de befintliga sjukdomen i kroppen, för att bota samtidiga sjukdomar. För internt bruk rekommenderas vitamin-mineralkomplex med högt innehåll av järn, antioxidanter, kortikosteroider, immunosuppressiva läkemedel. Vid upptäckt av infektionsfält används antiinflammatoriska läkemedel.

Förbättra mikrocirkulationen hjälper Troxevasin, Trental. Livsmedel innehåller Actovegin, Solkoseril. Läkemedlet Phenibut har en mångfacetterad effekt. Förutom antioxidant och sedativa egenskaper har den förmågan att förhindra vidhäftning av blodelement.

Behandling av fokal alopeci är inte komplett utan användning av medel för extern användning. Dessa inkluderar alla sorters salvor, krämer, lotioner. Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i kompositionen av dessa läkemedel är: heparin, vilket kan minska sannolikheten för trombbildning. verapamil, som förhindrar regenerering av keratinocyter, på grund av blockeringen av kalciumtubuli i cellerna. För att öka mikrocirkulationen, föreskrivs läkemedel som en del av som är bodyaga, vitlökjuice, lök, kronolja. Den effektiva effekten orsakas av att applicera på det drabbade området en 20% lösning av terpentin blandad med ricinolja, 10% tinktur baserad på rödpeppar.

sjukgymnastik

Vid alopecia areata utförs behandlingen med hjälp av fysioterapeutiska förfaranden. Iontophoresis, mikrostimulär terapi, exponering för en lågintensiv laserstråle, ultraviolett strålning, ozonbehandling är populär.

Rekommendationer av specialister

Behandling av alopeci är en ganska lång process och kan endast vara effektiv när man utför ett komplex av terapeutiska åtgärder. I sällsynta fall försvinner det av sig själv. Lika viktigt är rätt näring. Kroppen kräver näringsämnen som säkerställer hårets hälsa - folsyra, järn, vitaminer.

Med tanke på att stress kan vara en provocerande faktor vid vilken fokal alopeci uppstår, är det nödvändigt att undvika situationer som orsakar dem. Det rekommenderas att delta i sport, aktiv rekreation. Hjälper till att återhämta användningen av lugnande medel, vattenbehandlingar, akupunktur. I folkmedicin finns det många recept för beredning av helande salvor, tinkturer som kan ge näring till folliklarna, förbättrad hårväxt.

I de fall då orsakerna är kända och behandlingen genomförs på ett övergripande sätt beaktas alla rekommendationer och råd från läkaren, återhämtning säkerställs. Om alopecia areata inte går bort och den positiva effekten av de vidtagna åtgärderna inte följs i lång tid finns det alltid möjlighet att kontakta en hårtransplantationsklinik. Förfarandet tar mycket tid, är bland de dyra, men ger bra resultat. Hårfolliklar transplanteras från en hälsosam plats till lesionen. De kan inte flyga ut, bli vana, och efter ett tag finns det inga spår av de skalliga fläckarna.Nästa Artikel
Fuktgivande hårschampon