Förtydligande av färgat hår med folk- och butiksprodukter


Lightening-färgat hår är ett komplext och tidskrävande förfarande som kräver en ansvarsfull inställning. Om du har varit en brunett länge, blir det omedelbart en blondin inte lätt. Primär missfärgning kan ge ett helt oväntat resultat: krullarna blir gula eller röda. För att förhindra att detta händer med dig läser du noggrant artikeln där vi kommer att berätta för dig hur man lyser färgat hår för tjejer med mörka strängar.

Brightening brunetter

För att byta hårfärg till en lättare, är det nödvändigt att använda speciella färgämnen, vars val är bäst utförd med befälhavaren. Även för primärfärgning rekommenderar vi att du kontaktar salongen. Om du inte har ett sådant tillfälle, titta på videoprogrammet med detaljerade instruktioner - detta kommer att bidra till att förhindra misstag och inte bli besviken över det slutliga resultatet.

I det här fallet förväxlar inte ljusstarkningen av mörkt hår före färgning med missfärgning, eftersom det är två helt olika procedurer. I det första fallet används krämfärger i andra pulver.

Hur man förbereder

Färgkrullor efter ljussättning och vice versa innebär en kemisk effekt på hårstrukturen. För att proceduren ska orsaka minimal skada, måste den noggrant förberedas. För detta rekommenderar experter:

 • Använd inte kosmetika med en naturlig komposition under veckan.
 • spendera minst 2-3 återställande förfaranden (masker, sköljning)
 • Avvisa skum, spray och lack för styling;
 • Använd inte hårtork, strykjärn;
 • vägra sulfatbaserade kosmetika.

Dessa rekommendationer bör följas en vecka, men helst 2 eller 3 tills håret färgas efter lätta förfarandet. Detta kommer att undvika oönskade reaktioner och minimera skador på krullarna.

Kemiska metoder

För att lätta håret, målade i svart eller annan mättad färg, är det nödvändigt att använda kemiska medel. Med hjälp kan du ändra skuggan ganska snabbt, men återhämtningsperioden tar längre tid än efter folkmedicinska åtgärder. I detta fall utförs proceduren i 3-5 steg med en skillnad på en vecka (helst för att undvika allvarliga skador på krökorna).

tvätta

Detta är ett specialverktyg som tränger igenom hårstrukturen och trycker ut pigmentet. Eftersom en stark kemisk exponering uppträder anses förfarandet vara skadligt och återhämtningsperioden tar lång tid.

Applicera borttagaren för att torka håret. För att förbättra effekten är det nödvändigt att applicera efter blondoran, ett oxidationsmedel, vatten och schampo - komponenter som hjälper till att tvätta pigmentet helt och återgå till den naturliga nyansen.

Om håret var förmålat med kaffe eller andra folkmetoder, rekommenderas det inte att använda borttagaren, eftersom resultatet kan vara oväntat.

Väteperoxid

För att lätta färgat hår kan du använda etsningsmetoden - kortvarig oxidation med godartade ämnen, där pigmentet tvättas av endast från det övre skiktskiktet. Väteperoxid är perfekt för dessa ändamål, men du måste noggrant välja proportionerna. I sin rena form bränner den bara håret, så produkten späds ut med vatten i ett förhållande av 1 till 3.

Appliceringsmetod: Applicera först på en tråd, lämna i 30 minuter. Om slutresultatet passar dig, bearbeta hela huvudet. För enkelhets skyld kan du använda en bomullspinne.

gidroperit

Känt botemedel mot blekande hår. Det används mycket noga, eftersom det tillsammans med föregående färgämne kan ge en fullständigt oönskade reaktion. Det här alternativet är väl lämpat för tjejer vars naturliga hårfärg är ljusbrun - färgen blir likformig, men det är möjligt att ytterligare toning med speciella balm kommer att behövas.

Kan inte användas på hårfärgad med Basma (och även om henna användes tidigare) kan krullarna bli gröna och gula.

måla

Om du är rädd för radikala förändringar, men du vill verkligen ha dem, prova en av de populära färgmetoderna. Till exempel ombre. Översatt från franska betyder det "skugga", som i själva verket återspeglar teknikens väsentlighet: rötterna förblir mörka, mitten är pigmenterad i en ljusare ton, ändarna blir missfärgade. Som ett resultat blir håret voluminöst och bilden är fräsch och attraktiv.

Var bara försiktig med valet av färgämne, för inte alla har bra kvalitet. Bättre föredra produkter av välkända och beprövade varumärken, till exempel Estel.

schampon

Detta är en uttrycklig metod som bara fungerar vid omedelbar användning efter misslyckad färgning i en för mörk färg.

Erfarna frisörer rekommenderar: om du får en nyans som inte passar dig - omedelbart tvätta huvudet med ett djupt rengöringsschampo. Naturligtvis kommer det inte att vara möjligt att helt avlägsna pigmentet, men för att göra krullarna en ton ljusare kommer att träna exakt.

Folkliga vägar

Trots närvaron av ett stort antal specialiserade kosmetika för lättare hår föredrar många människor att använda mer mjuka folkrecept.

Det finns en hel del produkter som är användbara, inte bara för konsumtion, utan också utmärkta naturprodukter för vård av krullar. Många av dem, som recensioner visar, har en ljuseffekt.

Het olja

Regelbunden vegetabilisk olja klarar uppgiften perfekt - det är nog att fördela en liten mängd förvärmd eter över hela längden av håret, så att de blir en nyans eller två lättare. Om du dessutom sätter på en duschlock och lindar huvudet med en handduk, blir effekten mer uttalad.

Om du vill kan du lägga till en sked citronsaft - det här är särskilt användbart för tjejer med fet hår. Skölj med vanligt schampo, använd sedan balsam för att mjukna.

citron

Citronsyra har blekningsegenskaper. Det kommer inte att tända färgat hår med 5 nyanser, men resultatet kommer definitivt att vara, speciellt om du efter att ha applicerat på krullarna går ut för att bada i solen eller skapa en artificiell effekt av uppvärmning. Varning: Var försiktig när du använder citronsaft, eftersom det kan torka ut och skada håret.

Ingredienserna du behöver om du har normala, oskadade trådar: 6 färska citroner och varmt vatten. Du behöver också en liten handspray.

 • kläm citronsaft i en mätkopp
 • tillsätt 1/4 kopp varmt vatten;
 • Blanda och häll i en spray;
 • Applicera försiktigt blandningen i håret tills den blir våt;
 • lämna i 2 timmar;
 • tvätta håret

Upprepa det här varje vecka tills du får önskad nyans.

kefir

Fördelarna med mejeriprodukter för hår och hud har länge varit kända. De används för ansiktsmasker, eliminering av pigmentering, samt för att stärka och närma livlösa krullar. Samtidigt har kefir också en ljuseffekt.

För beredning av medel behöver du:

 • 1/4 kopp jäst mjölkprodukt
 • 2 skedar av brandy;
 • 1 äggula;
 • saft av 1 citron
 • 1 tsk schampo.

Ingredienser blandas och appliceras på torra lockar. För att öka effekten av inslagna med en handduk. Håll masken i 30 minuter och tvätta sedan på vanligt sätt.

kamomill

Denna växt ger ovärderliga hälsofördelar eftersom det har antiseptiska och desinfektionsmedel. Också en avkok av den används ofta i kosmetologi, inklusive för lätta krullar. För att göra detta, skölj håret med följande sammansättning efter varje tvätt: 2 matskedar råmaterial infunderat i kokande vatten. Håll buljongen på elden i ca 15-20 minuter, ta bort, spänna och svalna.

Resultatet kommer inte att synas omedelbart, men efter 2-3 veckor med regelbunden användning blir ditt hår lättare med 1-2 toner.

Ljusspetsar

Det bästa alternativet för dem som inte vill färga helt håret - ombre eller lysande tipsen. Om det är nödvändigt kan de missfärgade områdena skäras och återföras till den ursprungliga tonen.

Hemma kan detta göras med kefir - bara behandla lockar med jäst mjölkprodukt (10-20 centimeter nedan, beroende på längd), linda in trådarna i folie och lämna i en och en halv timme. Skölj med rent vatten. Upprepa 2 gånger i veckan. För jämförelse kan du ta ett foto före och efter för att se till resultatet.

Missfärgning före färgning

Denna procedur krävs i olika fall, men mestadels när en kvinna från en ljus brunett vill bli en blåttblondin. Det kommer inte vara möjligt att göra detta i en färgning session, så du måste lätta krullarna.

Det enklaste sättet att gå till salongen, där en erfaren mästare väljer rätt sammansättning. Vanligtvis tillåter denna procedur dig att ändra skuggan till 6-7 toner. Hemma rekommenderas det inte att missfärga trådarna, eftersom du kan få ett resultat som skiljer sig mycket från det förväntade.

slutsats

Lightening Hair - ett förfarande som kan utföras både i salongen och självständigt hemma. Skillnaden i professionell färgning hemifrån är inte bara i kostnad, men också i de använda metoderna. Du kan enkelt hitta ett recept för missfärgning baserat på naturliga ingredienser som inte skadar håret, men tvärtom låter dig stärka och göra det mer attraktivt.

Radikal förtydligande är alltid stress för huden och locken, så innan du fattar ett beslut, väger försiktigt för och nackdelar. Det är möjligt att i din situation är det mer lämpligt att använda mer försiktiga metoder, som vi berättade för dig om.

Effektiv lättnad av färgat hår - transformationshemligheterna

Det enklaste experimentet på utseende är hårfärgning. Många representanter för det rättvisa könet försöker mycket olika sätt, nyanser innan de själva hittar det mest lämpliga och skapar en oöverträffad stil, bild. Experiment lyckas inte alltid, så det är ofta nödvändigt att lysa färgat hår. Hur man gör det så effektivt som möjligt, utan att orsaka alltför stor skada på lockar, försök att räkna ut det.

Lightening mörkt färgat hår

När resultatet av färgning är ledset, vill jag snabbt bli av med det. Är det möjligt att lätta den olyckliga nyansen? Kämpa med mörka toner processen är komplicerad, tvetydig. Du kan behöva upprepad rengöring av det förvärvade pigmentet. Ljus färg går gradvis bort, färgen blir räddning, ljusare. Det viktigaste är att vara tålmodig, följ noga rekommendationerna.

Vad du behöver veta innan proceduren

Mörkfärgat hår med stor svårighet ger tillvägagångssättet att utvisa främmande pigment. Konstgjord färgning lämnar inte samtidigt. Användningen av kemikalier samtidigt ger betydande skador på håret. Varje efterföljande färgavlägsnande manipulation bör göras med försiktighet. Noggrann kontroll över locket är oundvikligt. Försvagad av de många åtgärderna av aggressiva ämnen kräver kretsar särskild behandling. Terapeutiska åtgärder för näring, hydratisering, restaurering kommer att göra ett komplex av vård.

Var uppmärksam! Det är mer effektivt att utföra ljussättning av mörkt hår med speciella kemiska medel. Traditionella recept kan hjälpa, men processen är försenad. Resultatet av sådana åtgärder kan variera beroende på strukturen, krullarnas tillstånd.

För att förtydligandet ska ske mer effektivt och att krullarna blir mindre, är det nödvändigt att skapa följande villkor för dem:

 • Applicera sulfatfria kosmetika;
 • minimera användningen av stylingprodukter (lack, gel, skum);
 • överge läggning av högtemperaturapparater (hårtork, järn);
 • utesluta kosmetika avsedda att bibehålla färg;
 • ta hand om användningen av ämnen av naturligt ursprung (masker, oljor).

Användningen av kemiska klarare

Lighteningfärgat hår, även med hjälp av kraftiga medel, utförs i flera tillvägagångssätt. I detta fall kommer krullarna att förlora mindre hälsa, och effekten av effekten kommer att vara maximal. Det finns flera alternativ för lätta färgat hår med kemikalier:

Tvättningen appliceras på torra lockar enligt anvisningarna. Exponeringstiden beror på vilken färg som finns tillgänglig. Avsluta processen för att klargöra tvättning, neutralisering, utformad för denna typ av substans. Denna metod stör hårkonstruktionen genom att oxidera pigmentet. Removeren i kombination med ett oxidationsmedel, schampo, blonddoran, vatten är avsett att bli av med den intensiva färgen som erhållits med hjälp av långlivade färgämnen. Varje steg åtföljs av obligatorisk noggrann tvättning och torkning av håret. Det är bäst att göra en veckors paus mellan stadierna. Förfarandet är extremt skadligt för håret, så efterföljande omfattande vård krävs.

Peroxid har också en skadlig effekt på lock. Korrekt vald koncentration kan exponeringstiden skydda mot brännskada. I detta förfarande är det önskvärt att förprova på en liten strand och sedan utföra en fullständig upplysning av färgat hår.

Shampoo Deep Cleansing kommer att ge möjlighet att snabbt ta bort intensiteten hos den förvärvade nyansen. Påverkan omedelbart efter färgning kommer att underlätta uppgiften avsevärt. Att använda denna metod för lättnad är ofarlig för hårets tillstånd. Skuggan visar sig vara lättare, men det är omöjligt att bli av med pigmentet helt.

Rådet. Färgens mörker kan inte visas helt, men delvis utspädd med en liten mängd ljussträngar. För detta utföra markera. Det här alternativet hjälper till att hålla de flesta krullarna friska, uppdatera bilden.

Foto före och efter

Folkmedel för att spola mörk färg

Naturliga färgspolningsmedel verkar försiktigt, utan mycket hårskada. Många naturliga ingredienser kommer att ha en ytterligare terapeutisk effekt.

Gradvis blekning av hår hemma kan ske genom sköljning i något försurkt vatten (1 msk citronsaft eller äppelcidervinäger per 1 liter vatten). Färgen blir ljusare varje gång och krullarna får ytterligare glans.

Omslag med varm olja tar bort överflödig färg, vilket väsentligt stöder de försvagade delarna. En tillräcklig mängd av basen (burk, olivolja, ricinus) upphettas i ett vattenbad till en temperatur som huden kommer att uppfatta utan att äventyra hälsan. Sprid över håret noggrant massera. Varm film, mössa. För oljig skalp, sätt 1 tesked citronsaft eller 1 droppe eter av denna frukt till oljan. Under 15-30 minuter blir effekten obetydlig, och nattexponering ger ett bra resultat av förtydligande, näring.

En läsk av läsk kan förstöra färgens extrafärg (2 msk. Skedar av ämnet blandas med en liten mängd vatten för att bilda en massa som liknar gräddfil). Applicera på strängar, utom hudkontakt. Efter en kvart i timmen tvättas krullarna, neutraliserar funktionen av soda med surgjort vatten. Denna komposition gör håret stivt, tråkigt. Det är möjligt att använda andra, inte mindre effektiva recept för att lysa håret med läsk.

Rådet. Användningen av balsam eller närande mask i slutet kommer att ha en positiv effekt på locken.

Lightening Dyed Blondes

Att veta hur man lättar färgat hår till blondiner är också till hjälp. Det händer att en nyans som erhålls under artificiell pigmentering inte är planerad. Snabbt bli av med överdriven färgblond också vill.

Ägare med naturlig ljusbrun färg brukar vara utrustade med en tunn typ av krullar och det naturliga brunettets hår försvagas genom permanent blekning, så innan du bestämmer dig för att sänka tonen du behöver tänka noggrant, för att verkligen bedöma hårets tillstånd.

Det är mycket lättare att ge en ljusare nyans till ägare av artificiell färgning i ljusbrunt sortiment. Problemet som ofta uppstår med detta är utseendet av yellowness. Det beror på den naturliga färgen, den nyans som krullarna är färgade.

Om tjejen bestämde sig för att ytterligare klargöra, bör du först förbereda proceduren. I 1-2 veckor för att överge styling har matningssträngar (allmänna rekommendationer har angivits tidigare).

Kemiska medel för att ge en ljusare nyans

Blondor passar samma clarifiers som brunetter, bara tillgripa drastiska åtgärder är i undantagsfall. Tillgängligt ljust hår, låter dig använda för detta ändamål mindre aggressiva formuleringar. Dessa inkluderar klargörande:

Sådana kompositioner innehåller mindre aggressiva komponenter, ta hand om håret, ge en ljusare nyans till locken. Färdiga produkter är mycket enklare att använda, det finns ingen rädsla för att vara fel i proportioner.

Ett bra sätt att lätta upp blondin är att göra höjdpunkter. Detta alternativ är särskilt lämpligt för ägare av tunt hår - ger en visuell volym. Det finns olika tekniker för lättnadsträngar, vilket ger ett helt annat utseende till frisyren. Om så önskas kan höjdpunkten alltid ändras till en likformig ljusare färg.

Folkmedel för att lätta blondiner

Det är mycket lättare för blondiner att få lättnad av färgade lockar med hjälp av folkmedicinska lösningar. Du kan använda droger för droger, tiden för att få den önskade effekten tar mindre.

Samma medel används som brunetter (förutom kanel - det kommer att ge rött). Resultatet är inte långt framöver. Sköljning med tillsats av citronsaft eller kamille infusion (500 ml vatten, 150 g torkade blommor för att brygga, insistera på att kyla, dränera) främjar mild "borttagning" av färg. Kamille kan insistera på vodka i 2 veckor, tillsätt 50 ml 3% väteperoxid. Att fukta trådar med lösning, för att hålla kvar i 15 minuter, att tvätta av på vanligt sätt.

Var uppmärksam! Effekten av lättnad från sådan exponering kommer att märkas omedelbart, men håret kan bli märkbart torrare.

För blondiner är naturlig honung (bättre lime, akacia) en effektiv metod för noggrann förtydligande. Produkten appliceras på krullarna, isolerade. Mask kan lämnas hela natten. Honung skapar effekten av "betning".

Effektivt lättare färgat hår kan vara om korrekt närma sig denna fråga. Krullar kan beröva färgens intensitet gradvis. I det här fallet kommer det att vara möjligt att behålla sin hälsa, gradvis uppnå det önskade resultatet.

Beslutade om en radikal färgförändring? Dra nytta av expertråd:

Användbar video

I denna video visar Ksana Cher hur man tvättar svart färg från håret.

I denna video delar Nastya upplevelsen att använda Estel-färg från tvättar.

Hårfärgning efter lättnad - hur man gör ingen skada och uppnå önskat resultat

De flesta kvinnor åtminstone en gång i livet har försökt att ändra sitt utseende med hjälp av färgning, lätta hår. Det är inte alltid möjligt att uppnå det resultat som planerades. Ofta blir håret lite ljusare eller tvärtom mörkare än förväntat. Det händer att mörka helt oväntade toner. Hur fixar du det utan att skada krullarna? Kan jag färga mitt hår omedelbart efter lätta eller ska jag vänta? Tänk på en mer spännande fråga.

Vid framställning av färgning efter förtydligande

Under aggressiva beståndsdelar förstörs pigmentet i håret. Denna process är inte momentan, sker gradvis. Som en följd av ett enda förfarande är krullarna vanligtvis inte kapabla att förlora pigmentet helt.

Först förstörs partiklar av det röda spektrat, sedan orange och slutligen gul. Det är därför håret efter lätta blir ofta röda toner. Kampen mot yellowness är bekant för många målade blondiner.

Det är viktigt! Efter blekning har håret som har en onaturlig färg generellt förmåga att förvärva helt oväntade toner. En grön, blå färg avslöjas. Detta händer genom att blanda nyanser av motsatta spektra.

Inte alla kommer att bestämma sig för att gå med onaturligt rött, grönt mopp krullningar, därför är det nödvändigt att göra färgning bara blekt hår. Kulor efter förtydligande kommer som regel inte bäst, och efterföljande missfärgning kan förvärra problemet.

En bra mästare kommer att avstå att färga omedelbart efter att ha blivit håret, kommer att rekommendera att vänta ca 2 veckor. Under denna period måste du försöka få en korrekt form, skadad av blekkrullar.

Hur man producerar färg efter förtydligande

Det bleka tillståndet hos blekt hår är inte ovanligt. Torka, tunna trådar, delade ändar - hälften av besväret. Skurat hår brutet av hela bunter kan hittas ganska ofta. Särskilt om förtydligandet gjordes hemma. Amatörer gör ofta misstag, så missar med den resulterande nyansen överskuggar ofta bilden.

Att veta hur mycket hår som kan färgas efter lättnad, kan ytterligare utslagshandlingar undvikas. Beroende på resultatets överensstämmelse med förväntningarna, agerar de på olika sätt.

nödsituationer

Efter blekning kan håret få en helt oväntad ebb: yellowness, blue, green. Kan jag färga mitt hår efter att ha fått den här effekten? Det är bäst att fokusera på hårets tillstånd.

En mycket uttalad yellowness visas om de mörka krullarna lyser. Överdriven gröna förekommer när man undviker konstgjorda nyanser. Speciellt uppenbart "träsk" på huvudet uppstår när man försöker att missfärga håret, mättat med basma eller henna.

Att måla en sådan skam tolererar inte förseningen. Användning av resistenta färgämnen rekommenderas inte. Det mest effektiva, ofarliga sättet - toniskt, tonat schampo från yellowness.

Du bör inte försöka mätta det långvariga håret med en ton mer intensivt. Tillräcklig ljusexponering. Förfarandet kan ta 2-3 steg, men det ska finnas en paus mellan dem i flera dagar.

Skadliga effektiva metoder - folkmekanismer. För att rädda situationen kan: tomatjuice, natron, äppelcidervinäger, citronsaft, kefir, acetylsalicylsyra.

En professionell mästare i sådana fall kommer att göra en syraavlägsnare, men hemma rekommenderas det inte att göra detta på blekt hår.

En utmärkt lösning skulle vara en färg av en mörkare nyans. Det kräver en exakt beräkning. Hur man färgar blekt hår med synliga problem är bättre känt för en professionell, amatör gör bara ont.

Övergången till en ljusare nyans

Det händer ofta att förtydligandet inte gav det önskade resultatet. Jag vill ha mer intensiv, vitare. Utgången från den mörka färgen måste utföras i flera steg med en veckopaus. Hur man lyser mörkt hår utan förlust har vi sagt tidigare. Månghåriga är ofta ansikte yellowness.

Shampoos, tonics hjälper till att få en nyans ljusare. Åtgärden av medel är ganska försiktig, men du borde inte förvänta dig ett omedelbart resultat. Att hämta det ammoniakfria färgen är ett bra alternativ. Vilken palett passar? Ljusbrun. Yellowness råder - pålitliga ash nyanser. I salongen kommer mästaren att erbjuda att göra mild toning på en lågkoncentrationsoxiderare.

Med hjälp av hemlagade recept är det också tillåtet att försöka övergå till en ljusare färg. Beroende på den ursprungliga nyansen plockas kanel, rabarber, lökskal - mörkhårig, kefir, citron, honungblondiner.

En underbar utväg är att göra höjdpunkter, då kommer du att kunna uppdatera bilden, få en nyans ljusare (åtminstone delvis). Färgen kommer att falla mer naturligt, skadan för håret blir mindre.

Varning! Ibland, efter upprepad blekning med högkoncentrerade formuleringar, pigmentet "brygger" och lämnar den resulterande färgen till "snövit" blir för alltid en ouppnåbar dröm.

Övergång till en mörkare nyans

Det finns situationer där missfärgning uppfattas helt negativ. Jag vill snabbt återvända till sin plats, eller åtminstone få den mörkaste nyansen.

Det verkar som om det är lättare att repainta tillbaka. Men, ljusare krullningar, extremt motvilliga att uppleva färgmättnad, skugga faller ojämnt, håller dåligt, tvättas ut.

Att bestämma när du kan färga ditt hår är extremt nödvändigt. Om missfärgningen inte orsakar mycket skada - om 1-2 veckor. Omedelbar färgning i mörkare nyanser kan ge oförutsägbara resultat. Olika kemiska föreningar reagerar, en oväntad effekt uppnås.

Det är bäst att vänta lite tid, dessutom mata lockar. För att drastiskt ändra färg rekommenderas inte. Välj nyanser av ljusbrunt sortiment är den bästa lösningen. Färg på de klarade delarna faller inte omedelbart. Vi måste utföra proceduren 3-4 gånger innan skuggan kan ordnas ordentligt.

Det rekommenderas inte att använda resistenta färgämnen för att ändra färgen på det klara håret. Sådana föreningar skadar ojämnt de redan försvagade strängarna.

Experiment med naturliga färgämnen kan sluta i djup besvikelse. Henna, Basma på blekt hår uppträder otillräckligt. Det är bättre att använda en stark infusion av lökskal eller vanlig tebröd. De kommer att ge en gyllene rödbrun ton.

För att bestämma hur mycket hår som kan färgas efter ljussättning ska varje flicka vara oberoende. Det är nödvändigt att realistiskt bedöma hårets tillstånd. Utsikterna att avskilda krullarna är värre än några dagar med oacceptabel nyans.

Slösa inte tid förgäves! Mellan färgning gör håråterställning:

Användbara videoklipp

Frisör-stylisten Christina kommer att prata i detalj om konsekvenserna av misslyckad förtydligande och visa hur du fixar det.

Lightening och blekande hår

Ljus- och blekhår är erosionen av konstgjort eller naturligt pigment. Som ett resultat av lättnad kan du ändra hårfärgen i flera steg, och när blekning - missfärga håret helt.

För en svag eller medelhög grad av förtydligande kan du använda blonda gruppfärger, och för en hög grad av förtydligande bör du använda en blond produkt som gör att du kan lätta håret för 6-7 toner. Man bör komma ihåg att färgen kan lätta bara den naturliga hårfärgen, eftersom den här färgen inte kan missfärga det konstgjorda pigmentet. Det tidigare målade håret klargörs endast med speciella blockeringsmedel. Moderna hårglättande färgämnen ger en bra ljusande effekt, men till skillnad från blondoran är de mindre aggressiva eftersom de innehåller en annan typ av alkali och substans som samtidigt utför hårvård.

Under hårljuset med färg, sker två processer samtidigt - ljus och nyanserad färg. Med stark hårbearbetning är det nödvändigt att producera en efterföljande toning av håret, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på hårets tillstånd - håret blir mjukare, skinnigare och får en vacker nyans.

När lätta håret oxideras det naturliga pigmentet med syre som frigörs från väteperoxid. Pigmentet förlorar sin färg och förvärvar förmågan att lösa upp i vatten, tvättas delvis ut ur håret och lämnar tomrum i det, så det blekta håret blir lättare. Oxygen förstör också keratinhårkedjor.

Lightening hår beror på:

 • hårets färgningstid
 • mängden färg applicerad på håret;
 • Temperaturen vid vilken processen att lätta håret.

En viss grad av hårlättnad - från ljus till full missfärgning - kränker hårets struktur. För att bevara hårstrukturen så mycket som möjligt och uppnå bra resultat efter lätta, är det nödvändigt att bedöma hårets tillstånd (tjocklek, porositet, föregående hårljus) så exakt som möjligt för att välja rätt ljussmedel och exponeringstid.

Styrknivån för väteperoxid bestäms beroende på önskad nivå av hårlättnad. Med mycket poröst hår bör nivån av väteperoxidstyrka vara minimal, med hård och glasig hår kan halten av väteperoxid ökas till 12%.

Doseringstidens exponeringstid beror på:

 • den nödvändiga graden av lättare hår
 • intensiteten hos det naturliga pigmentet;
 • hårkonstruktioner;
 • omgivande temperaturer.

Om endast den regrowna delen av håret tänds appliceras blekningskompositionen mycket exakt för att inte skada det tidigare färgade håret.

Om håret är svagt lättat kan du använda klymazon, men extra värme måste appliceras mycket noga! Extra värme mjukar inte bara håret (vilket gör det mer bräckligt), men kan skada skärebenet och cortexen, eftersom reaktionen blir mycket intensiv vid hög temperatur.

Om hårblegningsprocessen kommer att äga rum utomhus bör blekfärgen beredas inte för tjock. Annars hårdnar den blekande massan i luften snabbt och processen med att lätta håret stannar.

Om folien ska användas i blekande hår, måste blekfärgen beredas något tjockare, annars kommer blekfärgen att strömma från under folien.

Efter perming är det lämpligt att bleka håret först efter en vecka, när håret är helt återställt och konsoliderat i sin nya struktur, annars kan håret inte tåla en så stor belastning och kollapsa.

Efter blekning tvättas håret noggrant med inte mycket varmt vatten, så håret tvättas med schampo och sköljs med balsam. Avfärgning av hår stannar vid neutraliseringen.

Konsten att bleka håret är att få önskad färgeffekt utan att störa hårstrukturen. Stark exponering för den alkaliska miljön (väteperoxid) på håret kan leda till att det skyddande håret flingar, öppnar sig, blir bränt, och även när det utsätts för en sur miljö som bidrar till stängning av skalor, kan inte stängas ändå. Hår blir svårt att korsa, snabbt splittras, eftersom de saknar ett skyddande skikt, och kräver användning av balm som börjar utföra skyddsfunktionen hos skalor, fyller utrymmet mellan de öppna livlösa skalorna. Balmer skyddar håret från miljöens skadliga effekter och ger näring åt dem.

Dessutom leder den felaktiga tekniken för blekning av håret till att i fall av otillräckligt fettfett i hårbotten kan starka alkaliska föreningar penetrera hårrötterna, försvaga hårrötterna, vilket leder till att håret börjar falla ut.

Hårpigmentlättnadsnivåer

Behandlingsprocessen fortsätter i steg, så när som helst kan du kolla på vilket stadium som är lättare.

Färgen på pigmentet ändras i följande ordning: röd - "röd-orange -" orange - "gul-orange -" gul - "ljusgul".

Fig.1. Hår före lätta

Frisörens tips

Efter att ha framställt hårljusfärgen är det nödvändigt att omedelbart applicera färgämnet på hårsträngarna så att reaktionen med frisättning av syre (skumets utseende) uppträder på hårsträngarna.

Vid framställning av en komplex blandning av flera färger är det nödvändigt att blanda alla komponenter väldigt noggrant tills det är smidigt.

Mängden grå hår räknas som en procentandel i förhållande till hela hårmassan.

Fig.2. Hår efter lätta

Väteperoxid (H2O2) är en färglös viskös vätska, är en explosiv substans. 30% väteperoxid kallas perhydrol.

För att erhålla en 3% lösning av väteperoxid måste du lösa upp 6 tabletter peroxid i 54 ml varmt vatten. För att erhålla en 6% lösning måste du lösa upp 13 tabletter av väteperoxid i 48 ml varmt vatten.

Perhydrol främjar inmatningen av syre i reaktionen med melanin, aktiverar manifestationen av färgbildande komponenter.

Under ljus och värmeverk sönderdelas väteperoxid lätt i vatten och syre. Därför bör perhydrol förvaras i en mörk behållare med en jordstopp och fyller kärlet i 4/5 volym på en sval plats.

Oxidizer av olika koncentrationer, redo att användas, är avsedd att användas med krämer, färger och hårblekningsprodukter. En mjuk gräddeoxiderare bestående av väteperoxid med olika koncentrationer (3, 6, 9, 12%) och en krämbas, som förbättrar hårfärgsprocessen, gör oxideraren mer mild och ger håret extra glans och utmärkt kvalitet. Läkemedlet blandas snabbt och effektivt med färgämnet och ger jämn hårfärgning. Innehåller aromatiska tillsatser som eliminerar lukten av ammoniak.

Färgerna hos den blonda gruppen blandas i ett förhållande av 1: 2 eller till och med 1: 3.

Blondoran - katalysator, förtjockningsmedel. Det är en universell förberedelse med en intensiv hårlättnad, vars nivå beror på koncentrationen av oxidationsmedlet och exponeringstiden. Magnesiumoxid, magnesiumperoxid införs i det, för att påskynda processen - bikarbonatammonium och andra ammoniumsalter.

Metallfärger för hår

Metallfärger för hårfärg försvann gradvis från frisörens övning. Idag kan du hitta de så kallade hårreducerande ämnena. Det är inget som en metallbaserad färgämne (naturligtvis redan i en neutraliserad form). Dess effekt är baserad på interaktionen mellan metallsalter med grått keratinhår (det är 4% i stratum corneum). De reagerar med varandra, och resultatet är en metall-metallförening som har viss färg. Varje gång förbättras denna effekt och håret mörkas mer och mer, vilket kommer att ge intrycket av en återgång till samma naturliga färg.

Regler för lätta hår

Om det är nödvändigt att göra en perm och partiell färgning av håret, så utförs först en perm, och först därefter, efter torkning, håret blekas delvis. Före färgning av håret tvättas inte huvudet för att bevara fettlagret som skyddar håret och hårbotten. Om ditt hår är för smutsigt kan du dock tvätta håret en gång och försök att inte röra på huden.

Figur 3. Före färgning av håret smörjer huden på kanten av hårväxten med en skyddande kräm

Vid framställning av färgen för blekande hår måste du blanda alla komponenter mycket noggrant tills en homogen massa. Du måste arbeta i handskar för att skydda händerna på händerna, eftersom hårfärgningsmedlen har en destruktiv effekt på det och på naglarna.

Figur 4. För att skydda händerna på händerna, gör hårfärg med handskar.

Blanda färgen bör vara före användning, eftersom oxidationsprocessen börjar omedelbart när den blandas och efter ett tag minskar färgintensiteten.

Figur 5. Blanda ingredienserna omedelbart före färgning av håret tills massan är jämn.

När håret tänds börjar processen med att applicera färgämnet på den del av huvudet där den största ljusningen krävs, men hårets kant i pannan och templen behandlas sist, eftersom detta är det tunnaste håret och de uppfattar mycket snabbt färgämnet. Om du inte tar hänsyn till detta, kan rötterna i ansiktets hår under blixten visa sig vara för ljusa.

Håret vid rötterna ska alltid vara lite mörkare än i ändarna. Det är bättre om håret på framsidan är något ljusare än baksidan, och de övre delarna av håret är något ljusare än det nedre.

Figur 6. När det är lättare måste rötterna anse att de ska vara något mörkare än den totala hårmassan

Färg måste appliceras snabbt och noggrant, så att intensiteten av färgen i hela hårmassan visade sig vara likformig. Du måste göra det om 10-15 minuter. Strängarna måste vara så tunna att färgämnet kan mätta dem (ju tjockare hår, desto tunnare strängen). Man bör komma ihåg att färgen borde vara väl blötläggd med varje hår.

Nedräkningen av exponeringstiden börjar efter fullständig applicering av blekfärg på håret. När ljuset blir lättare bör effekten vara minst 50 minuter, annars kommer färgen inte att visas helt och kommer inte vara stabil på håret.

Vid extra värme minskar uppehållstiden med 1/3.

Efter applicering av färgen på huvudet ska det inte bildas "skal" av färg som kan skapa växthuseffekten och hindra utsläpp av fri syre.

Figur 7. Efter appliceringen av färgen lossnar du håret med en kam för bättre syreuppkomst.

Innan du torkar bort färgämnet från håret, är det nödvändigt att göra en kontroll för att säkerställa att hårfärgens rötter och ändarna är likformiga. För att göra detta, flytta hårborsten med en bit kamfärg från rotdelen, sedan från ändarna och jämföra dem. Också kontrollera över områden med grått hår, och om det visar sig att det grå håret ännu inte har färgats, bör färgens uppehållstid ökas.

Figur 8. Skum med lite vatten innan du tvättar bort färgen.

När man når den önskade färgen utförs emulgeringen - en liten mängd varmt vatten appliceras på håret, lite skum och fördelas över hela längden av håret medan massrörelser utförs längs den regionala hårlinjen. Detta gör det möjligt att enkelt avlägsna färgen från hårbotten och göra håret glans.

Figur 9. Tvätta färgen från håret

Efter emulgering ska håret sköljas ordentligt med vatten, sedan med ett speciellt schampo och behandlas med en neutraliserande balm för att stoppa påverkan av färgrester och undvika långsam oxidationsprocess efter färgning, blekning eller blekning av håret.

Det svåraste är att bli blonda ägare av mycket mörkt hår. Naturen läggs i sådant hår för mycket färgpigment, vilket är svårt att dra ut utan att skada strukturen. Frisörer vet att på sådana strängar endast med stor svårighet är det möjligt att uppnå mycket lätta och kalla nyanser. Vidare, när hårgenväxt är kontrasten mellan de regrowna rötterna och den lätta delen av håret, är det mycket märkbart, vilket gör det nödvändigt att resortera oftare till lättnadsproceduren. Därför är det bättre att lita på naturen och befälhavaren, njuta av hårfärgen som naturen presenterade och att använda alternativa färgämnen. Trots allt, frisörer, som läkare, bör följa principen om "gör ingen skada".

Säker ljussättning av färgat hår - myter och verklighet

Lusten att ständigt förändra bilden är inneboende hos varje dam, ofta leder sådana experiment till en mycket oönskad mörk nyans av hår, vilket är svårt att bli av med utan betydande förlust i krullarnas kvalitet och skönhet. Men vad det än är kan vi skynda oss att berätta om kemiska klargörare och folkmedicin som kan ändra hårets färg med flera toner.

Hur man lyser håret - målade svart, det här är frågan som många damer frågar vem har försökt bilden av en dödlig brunett för sig själva

Kardinal färgförändring

För dem som planerar att lätta mörkt hår, är den här metoden lämplig som ingen annan. Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen är väteperoxid, som finns tillgänglig i något apotek. Enkelheten i proceduren gör att du kan utföra det hemma, vilket innebär att det är dags att ta upp en frisörsborste och handskar (se även artikeln "Hur man lyser mörkt hår med icke-farliga produkter").

Väteperoxid förstör inte bara pigmentet, utan keratin inuti håret, så med valet av koncentration bör det vara särskilt noggrant

Ur ett kemiskt perspektiv ser processen med att byta hårfärg ut enligt följande. Det pigment som är inne i håret, under syrepåverkan som frigörs av peroxid, blir en tråkig substans.

Effektiviteten och kvaliteten på förtydligandet beror på varaktigheten av exponeringen för peroxiden och dess koncentration. Men viljan att bli av med den oönskade hårfärgen så snabbt som möjligt kan leda till att hårbotten brinner.

Kostnaden för brådska och lusten att få ett snabbt resultat - hårhälsa

För att påskynda processen tillsättes bakning av ammonium eller ammoniak till klargörande förening. Huvuduppgiften för alkaliska tillsatser är aktiveringen av frisättningen av atomsyror och öppningen av skalor på det yttre hårskiktet. På grund av detta sugs det frigjorda syret snabbt in i det kortikala skiktet och oxiderar (ljusnar) pigmentet som finns.

På håret av medellängd behöver 50 gram av kompositionen och endast 5 droppar ammoniak

Var uppmärksam! Önskan att påskynda förtydligandet mycket med hjälp av en stor mängd flytande ammoniak kan leda till att processen blir för snabb och produkten kommer att "brinna ut" vid blandningssteget.

Överdriven entusiasm för flytande ammoniak kan leda till en rödaktig färg. För varje 50 gram av kompositionen krävs 5 droppar alkohol.

Om du fortfarande vågar utföra proceduren med egna händer, förbereda kompositionen specifikt innan du ansöker.

Det första du behöver för ett icke-farligt företag är att hitta typen av hår, beroende på det, kommer procentandelen väteperoxid att väljas:

 • för hårt och tjockt hår behöver en komposition med en indikator på åtminstone 8-12%;
 • medium - 6%;
 • men för tunna är det värt att begränsa till 5%.

Var uppmärksam! Oavsett den valda sammansättningen spädas den i glas, plast eller emaljerat glas. Metall reagerar med peroxid och kan resultera i ett onödigt resultat.

Så några regler för förtydligande.

 1. Den erforderliga summan av medel beräknas med hänsyn till kullarnas längd och tjocklek. För hår av medellängd kommer att vara tillräckligt 60 gram. Det är bättre om kompositionen kommer att förberedas med ett litet utbud, eftersom avbryta förfarandet kommer att leda till ojämn förtydligande.
 2. Huden på pannan smälter smidigt med fettig grädde eller petroleumjelly.

Abstrakt hembelysning innebär det oundvikliga skyddet av den främre delen av huden

 1. För bekvämligheten med att applicera kompositionen och få en tjockare blandning, tillsätt vattenaktig tvål. En annan alkalisk komponent stör inte processen, eftersom den kommer att bidra till utsläpp av syre.

Var uppmärksam! Det är förbjudet att lägga till schampon innehållande skummande komponenter som inte är alkaliska till den lysande föreningen. Deras användning leder till inhibition av förtydligande processen.

När du väljer en pensel, föredra provet med syntetisk tupplur. Naturfibrer reagerar med peroxid

 1. Innan du börjar applicera kompositionen, skyndar vi oss att varna att pigmentet på hingstarna förstörs snabbare, och orsaken till detta är värmen i hårbotten.

Under det primära ljussystemet anbringas medelst hårets längd, som minskar 2 cm från rötterna. Och endast i andra gången appliceras klarifieraren på rötterna.

Var uppmärksam! Idag har många färger släppts för att lätta håret på basis av magnesia. Om ditt val föll specifikt på en sådan produkt, var noga med att köpa ett alkalifritt schampo.

 1. Att värma eller inte värma? I salongkriteriet utförs processen med isolering med en polyetenhatt eller en torkapparat. Om du inte är specialist inom frisörindustrin är det bättre att kasta bort tanken på att isolera ditt huvud, eftersom du helt kommer att förlora möjligheten att hålla processen under kontroll. Dessutom, i frånvaro av luft, är kompositionen väldigt mycket uppvärmd och det finns stor sannolikhet för skador på hårbotten och håret själv.

Vid överensstämmelse med alla normer får du en lika färg av önskad intensitet (foto av resultatet av peroxidklarering)

Lighteningresultat

Många ansträngningar måste göras för att lätta mörkt hår med röd färg. Ofta finns det en situation då pigmentets missfärgning ännu inte har hänt och keratin inne i håret har redan kollapsat så att den kommande fortsättningen av proceduren blir omöjlig.

Särskilt dåligt påverkad av peroxid röd och röd färg, förvärvad med henna eller "Londathon". Sådant hår kan "torteras" bara för att få en ljus orange färg.

Färgning av hår efter belysning utförs genom repigmenteringsmetod i två steg; ignorering av denna regel kommer att leda till snabb utfällning av färg.

Om vi ​​talar om att ändra den naturliga mörka färgen behöver du flera procedurer som ska utföras med ett intervall på 5-7 dagar. Lusten att avsluta jobbet så snabbt som möjligt är en direkt väg till hårbottenbränna. Under pausen uppträder huden ett skyddslag från det släppta fettet, eftersom förfarandet blir smärtfritt.

Funktioner bryr sig efter förtydligande

Tvätta huvudet med varmt vatten och en liten mängd icke alkalisk tvål för att ta bort eventuella rester. Kravet på vattentemperatur är inte oavsiktligt och på grund av att efter förfarandet blir huden mycket känslig och reagerar smärtsamt vid hettvätt.

Upprepad tvål bär inte heller någon nytta. Den långa exponeringen för hårt kranvatten leder till att "vattna", vilket uttrycks frilagda i krusens blöja och frånvaro av volymen.

Sköljning med lätt surgjort vatten har en positiv effekt, för produktionen av vilken både citronsaft och äppeläger är lämpliga. Det är svårt att helt tvätta alkali och väteperoxid med vatten ensam, bara införandet av syra leder till ett fullständigt slut på förklaringsprocessen.

En annan fördel med införandet av den sura kompositionen är förmågan att stänga hårskalorna, så att de delvis återställs.

Naturliga klarare

Om du fortfarande plågas av frågan om hur du ska lätta håret före färgning, och tanken att använda en kemisk komposition baserad på peroxid plungas in i en mardröm, föreslår vi att du använder mjuka folkmekanismer.

För att underlätta användningen av citronsaft kan hällas i en behållare med en spray.

Kram citronsaften och med en bomullspinne applicera på håret. Nu kan du skjuta av för att ta ett solbad. När håret torkar, använd det på nytt med juice, upprepa funktionen i 2 timmar. På samma sätt kan du tända färgat hår med 2 toner.

Honung appliceras på lite fuktigt, rent hår. Tvättförfarandet i sig utförs med användning av soda, vilken i mängden av en tesked sätts till shampoo.

För att förbättra reaktionens effekt och hastighet, efter applicering av honung, lindas med plastfolie eller sätta på duschlock. Exponeringstiden är 6-7 timmar, så funktionen görs bäst på natten.

För att värma huvudet kan du använda ett speciellt frisörhatt, honungskalv eller tjock cellofan.

Kamille lyser inte bara krullarna, det gör dem vakna och silke, eftersom det är visat för alla, inklusive ägare av torrt hår

 • För tillverkning av avkok 2 msk. skedkamomillfärg häll ett glas kokande vatten. Lossa locket och låt det svalna. Klarstramad avkok används som en balsam efter tvätt. Stärka effekten av kamillejuice kan vara en halv citron.
 • För dem som vill få ett snabbare resultat, lämpad koncentrerad infusion av kamomill. För dess tillverkning 2 msk. skedar av torrkamille placeras i en termos och hälls kokande vatten i ett förhållande av 1: 3.

Efter 4-5 timmar filtrerar de och försiktigt impregnerar håret. Huvudet är isolerat med en plastlock och lite uppvärmd med en handduk. Exponeringstiden är 1 timme.

 • Tandemet av kamille och glycerin kommer att utvärderas med torra krullar. 4 msk. skedar av kamille häll ½ kopp kokande vatten och insistera på 2-2,5 timmar. I den förvärvade infusionen tillsätt 60 g glycerin.

Verktyget fördelas över hela hårets längd och lämnar i 40 minuter under plastlockens isolering.

 • För älskare av multicomponent-masker erbjuder vi en mask av citron, saffran, kamille och lavendel eterisk olja. Placera 2 msk i en glasbehållare. Kamilleskedar och 1 msk. en sked saffran. Torka örtblandningen häll 250 ml kokande vatten och låt det infiltrera i 40 minuter.

I det filtrerade och något avkylda avkoket tillsätt saften av halva och citron och 4 droppar EM lavendel. Verktyget appliceras på att rengöra håret i en kvart i timmen.

slutsats

Någon form av lättnad är en risk och ett hot mot att undergräva ditt eget hårs hälsa, men om du följer ovanstående regler kan du bli av med det uttråkade mörka färgschemat med minst förlust, och videon i den här artikeln kommer noggrant att berätta om förfarandets särdrag : Funktioner av händelsen ").

Faror av hårfärgning och lätta

Utan undantag har kemiska färgämnen en stark negativ effekt på håret och leder till förstörelsen av strukturen. Använd inte dessa procedurer om ditt hårs tillstånd lämnar mycket att önska. Var noga med att samråda med experter när du väljer färgämne och oxidant.

När lätta håret oxideras det naturliga pigmentet med syre som frigörs från väteperoxid.

Pigmentet förlorar sin färg, och genom att förvärva förmågan att lösa upp i vatten, tvättas den delvis av håret och lämnar tomrum i den. Detta är anledningen till att blekt hår blir lättare.

För maximal bevarande av hårstrukturen och uppnå ett acceptabelt resultat bör hårets tillstånd noggrant bedömas: porositet, hårtjocklek, hur ofta de genomgår ljussättning och hur långt processen med förstörelse av deras struktur har gått. Då kan du exakt bestämma exponeringstiden, lämpligt märke och mängd av ljussmedel.

❧ Graden av alkalitet eller surhets pH är en viktig faktor att beakta vid färgning, blekning eller kemisk perm.

Hårets pH varierar mellan 4,5 och 5,5. Alkalinitetsnivån över pH 7 är skadlig för håret. Mättnad av väte förändrar strukturen, är orsaken till förlusten av silkiness.

Förberedelserna för hårfärgning. Hårfärgsprocess

Tvätta huvudet före färgning och missfärgning. Detta bidrar till att bevara det feta lagret som skyddar håret och hårbotten från aggressionen av drogen. Och under påverkan av syra eller alkalisk schampo modifieras hårets struktur. Hårfettighet hindrar inte färgen att måla dem med hög kvalitet.

Ta bort lak, gel eller mousse från håret genom att kamma den med en hårborste.

Om det av en eller annan anledning är tvättning fortfarande nödvändigt, ska schampot vara mildt surt eller ha ett neutralt pH.

Efter färgning tvättas håret med ett speciellt schampo för färgat hår, där det finns speciella ingredienser som säkerställer färgstabiliteten. På hårvågar har de en speciell effekt: nära.

Efter blekning tvättas håret först med inte för varmt vatten och sedan med schampo och balsam.

Avfärgning upphör vid neutraliseringen.

En stark effekt av en alkalisk miljö på håret kan leda till negativa effekter: skyddande flingor av hår, öppna, brinner och kan inte stänga även när de utsätts för en sur miljö, vilket bidrar till detta.

Du kommer att få effekten av hårdhårigt hår, splittrade ändar och ökad brittleness. Om den alkaliska kompositionen tränger in i hårets rötter, kommer den att förstöra dem: håret börjar krypa ut.

Det skyddande skiktet kommer att återställa endast god kvalitet balsam och läkningsmaskar.

Vad beror hårfärgen på?

Hårfärg beror på vilken typ av keratin de innehåller. Blondiner och brunhåriga kvinnor - det här är en cocktail av melano- och leukokeratin, röda hår har mycket rhodokeratin, medan brunetter har melanokeratin.

Om du vill färga håret med hjälp av växtbaserade ingredienser, vet du att det här är möjligt i högst två toner. Om du samtidigt har mycket skadat hår, så kommer de sannolikt att bli färgade ojämnt.

Välj lämplig hårfärg - konst. Om du är i tvivel om att du är mer lämplig, använd det klassiska bordet.Nästa Artikel
Varför skadar hårbotten?