Hur man odlar hår på huvudet


Innan du panikerar vid synen av förlorat hår, läs om hela sin livscykel och bedöm då bara din situation.

För att förstå vilken typ av omsorg att välja för ditt hår måste du kunna bestämma sin typ korrekt, bedöma skadan och veta hur vårt hår växer och utvecklas. Denna artikel handlar om tillväxt och utveckling, nämligen hur håret på huvudet växer och i vilka utvecklingsstadier deras livscykel är uppdelad.

Hur man odlar hår på huvudet - hårets livsstil

Allt detta gäller inte så mycket håret som hårfollikeln, för det är han som bestämmer när och hur han kommer att växa hår ut ur det.

Utvecklingen av follikeln och följaktligen är själva håret uppdelat i tre steg:

 • anagen - I stadium av hårväxt från follikeln;
 • Telogen - Steg II av vila;
 • catagen - övergången från steg I till steg II.

Catagenstadiet inbegriper atrofi av papillan. På grund av atrofi går inte näringsämnen in i hårfollikeln, cellerna upphör att dela och deras keratinisering uppstår.

För närvarande är det troligt att jag hårcykeln härstammar från catagen, vilket kan ta bara några veckor (1-2 veckor). Efter catagen kommer telogen, som varar i flera månader (2-4 månader). Och telogen smidigt in i anagen.

Den aktiva perioden av anagen hårväxt är uppdelad i sex steg, som sträcker sig i tid i upp till sex år. Ju äldre en person är desto kortare blir tillväxtfasen och desto hårdare blir det för oss att växa längre hår, nå en viss längd (en viss ålder), de faller ut.

Det är viktigt att notera att när man mekaniskt avlägsnar hår som redan har slutat växa och befinner sig i ett vilande stadium uppträder anagen och håret börjar växa (detta är förklaringen att ibland epilering inte har den önskade effekten). Håret som vi ser på botten av badrummet efter att ha tvättat håret, eller dagligen på en kam - det här är de som befann sig i telogenstadiet (sovsal). Detsamma gäller håret som har fallit ut efter huvudets massage, vissa är till och med rädda, men de är alla samma, inte längre växer hår i viloperioden.

Vilka faktorer påverkar hårets livscykel (catagen stadium - telogen-anagen - och igen catagen), det är ännu inte klart för forskare av mänsklig natur. Men i den riktningen bedrivs pågående vetenskaplig forskning, och upptäckten av dessa cyklers beroende kommer att vara revolutionerande i trichology.

Hur bestämmer du att ditt hår började bli dåligt?

I en vanlig person ligger i genomsnitt cirka 85% hår i anagenstadiet (tillväxtstadiet), ca 2% är katagen (övergångsperiod) och 10% är i telogenstadiet (sovsal).

Om det finns ökad håravfall innebär detta att antalet hår som ligger i anagen och catagen-stadierna har minskat, och en ökning av hårmängden i telogenfasen har gått. Om du märker att mängden hår i badrummet och på kammen har blivit mycket mer än din vanliga hastighet, är detta den första alarmklockan och anledningen att inte skjuta upp besöket till trichologen.

Förutom att mängden hår kan ändra sin typ. Så för personer för vilka skaldethet inte är ett problem, skiljer sig inte nytt hår, med kvalitetsindikatorer, från de som var före och föll sedan ut. Men för de som har ökat håravfall och har tecken på skallighet, kommer varje ny del av håret att bli tunnare och svagare. Detta beror på att hårsäckarna gradvis krymper, vilket leder till gradvis degenerering av normalt hår i en fjäder.

För friskt hår är sådana indikatorer som elasticitet karaktäristiska (friskt hår kan sträcka sig till en tredjedel av dess längd och återgå till sitt ursprungliga tillstånd) och strukturen porositet (friskt hår kan behålla fukt i en mängd som motsvarar hälften av sin egen vikt och samtidigt öka volymen med 20 procent. ). Ta reda på hur mycket ditt hår är poröst, du kan skicka ett enkelt test som beskrivs i vår artikel om orsakerna till hårets ökade porositet.

Om du märker att håret blir lite elastiskt och poröst, måste du ompröva deras vård och det är möjligt att ägna mer uppmärksamhet åt deras fuktgivande.

Var växer håret

En viktig egenskap hos människohår är att det bara växer på vissa områden i huden, men där de är är de ofta långa och inte rudimentära.

Den typ av hårfördelning på huvudet och skägget speglar direkt en persons kön.

Könshår är mycket bättre utvecklat hos människor än hos andra arter, och hår i armhålorna är en karakteristisk egenskap hos människor bara. Förekomsten av hår i detta område är förknippad med den bredare fördelningen av apokrine körtlar på dessa ställen, som börjar fungera vid den ålder då dessa hår förekommer.

Hos människan blev hårfollikelns sexuella cykel och aktivitetscykeln i stor utsträckning oberoende av exogena influenser, men anpassningshormonerna till förhållandena för yttre miljö och könshormoner påverkar fortfarande hårfolliklarnas aktivitet, både under fysiologiska och patologiska förhållanden.

I detalj är det inte svårt för mig att berätta om hårets embryologi, men det är lättare för dig om du noggrant granskar bilderna och läser kommentarerna till dem. Men jag kommer att berätta om strukturen med nöje.

Det är värt att börja med det faktum att vi alla hörde att håret är en död substans. Från fysiologins synvinkel är håraxeln svår att kalla en levande substans. Det lever inte blod och invaderar inte. När vi skär, känner vi inte smärta. Vid måleri eller krökande obehag känns inte heller. Med en fysisk inverkan sträcker de inte, men det lever! Vid hårcellens rota multipliceras med enorm hastighet och ligger djupt i dermis.

Håranatomi

Anatomiskt är håret uppdelat i en stång (stam) och rot. Stången är den synliga delen av håret som sticker ut över ytan av huden. Hårrotet ligger i dermis och är omgivet av rotskeden, med vilket det kallas hårfollikeln. Håraxeln kan ligga i en annan vinkel mot hudytan - från 10 till 90 grader. En mycket liten tillväxtvinkel (10-20 grader) tillåter inte att göra den önskade frisyren ibland, eftersom håret i ett sådant fall är mycket svårt att ligga i motsatt riktning. Dessutom, när tillväxtvinkeln är för liten kan håret växa in i hårbotten och orsaka inflammation.

Stången i tvärsnitt består av den inre medulla (den är frånvarande i vellushåret), den mellersta kortikala substansen och kutiklet, det yttersta skiktet. Hjärnämnet (kärnan) består av celler som inte är fullständigt keratiniserade (orogoveli). Det kortikala skiktet består av cornified celler och står för ca 90% av hårets totala massa. Från detta lager beror hårets styrka. I cellerna i detta lager är pigment som ger hårfärg: eumelanin (svartbrun färg) och pheomelanin (gulröd). Hårfärgen beror på förhållandet mellan dessa pigment.

De huvudsakliga hårfärgen är: brun, svart, blond, röd, ask och grå; Totalt antal hår nyanser når flera dussin. Cuticle består av 6-9 lager av celler och liknar bältros eller skalor av en tallskott i struktur, och dessa skalor riktas från hårets rot till slutet. Vid exponering för håret av en alkalisk miljö (vanlig tvål) öppnar skalorna, när de utsätts för syra - stängda. Som regel, när håret är skadat från utsidan, lider halsbandet först. Å andra sidan är hår en av de mest motståndskraftiga strukturerna av yttre faktorer, vilket ger endast tänder åt det.

Eftersom hårfollikeln är det viktigaste elementet i hela hårsystemet, kommer vi att fokusera på strukturen mer i detalj för dem som vill grundligt förstå dessa problem.

Hårfollikeln är en slags behållare för hårrotet, som även kallas ibland en lök. Lampan är en liten förtjockning och består för det mesta av celler som delar sig intensivt och bildar hår (hårpärmmatris). Det är också känt att glödlampan har en ovanlig immunstatus, vars överträdelse förmodligen är en av orsakerna till alopecia areata. I den nedre delen av glödlampan angränsar papillan. Papilla innehåller bland annat blodkärl. Hår (eller det kallas också dermalt) Papillan är en mycket viktig del av follikeln, eftersom den fungerar som en typ av dator som styr hårets tillstånd och tillväxt. Om papillan dör, dör håret också. Om emellertid av en eller annan anledning håret dör (t ex slits det ut av roten) och papillan förblir, då kommer ett nytt hår att växa i sin plats. Av ovanstående följer att om det under elektrolysen inte var möjligt att förstöra den dermala papillen, förväntar man sig på samma plats hårets utseende. En hårfollikel är en struktur som är i konstant cyklisk utveckling - scenen av anagen, catagen, telogen; se nedan för detaljer.

Som framgår av övre figuren angränsar följande strukturer också hårfollikeln: sebaceous (vanligtvis 2-3) av järn, svettkörtel och muskler som lyfter håret (om denna muskel inte existerade skulle det knappast finnas "håret i slutet"). Dessutom levereras hårfollikeln generöst med kärl. Det är känt att hos män som är utsatta för skallighet, är hårfollikelens vaskulära apparatur överkänslighet mot manliga könshormoner (androgener), särskilt för dihydrotestosteron, liksom för enzymet 5-alfa reduktas, vilket omvandlar testosteron till dihydrotestosteron. Under puberteten, när antalet androgener i blodet ökar, smälter follikelkärlen hårt, hårfollikeln är sönder, och följaktligen uppstår skaldethed (även Hippocrates sa att eunuchs inte baldar). Det är viktigt att notera att endast vissa delar av huvudet har sådan ökad känslighet för androgener, men inte alla hår på människokroppen.

Följaktligen följer grundprincipen för hårbehandling, baserat på förståelsen för denna mekanism: att inte undertrycka produktionen av manliga hormoner i kroppen (knappast någon kommer att tacka för det), speciellt om deras innehåll är normalt, men för att minska hårföslarnas kärlkänslighet till dem hårbotten område. Den androgenberoende zonen i hårbotten hos män upptar i pannan, kronan och näsan. Men hårsäckarna som ligger under nacken, närmare halsen, är inte androgenberoende. Detta fenomen används för att transplantera hår från denna zon till skalliga områden i hårbotten.

Dessutom är hårfollikeln rikligt försedd med nervfibrer: de följer hårfollikeln hela sin längd - från glödlampan till epidermis. Strukturen hos hårets innervation är ganska komplex, mångfacetterad och funktionellt inte helt klar, så vi kommer inte att gå djupt in i denna fråga. Det totala antalet talgkörtlar hos människor når 200 000, och på en dag når den totala sebumproduktionen upp till 50 g. Aktiviteten hos talgkörtlarna beror på kön, ålder, menstruationscykeln, tillståndet för nervsystemet och endokrina system samt näringens struktur. Huvudfunktionen hos talgkörteln är hårsmörjning med utsöndring och bildning av en emulsionsfilm på hudytan (vatten-lipidfilm, vatten-lipidmantel) som utför en skyddande funktion. Emulsionsfilmen har ett svagt surt medium (i intervallet pH 4,5-6,5).

Eftersom emulsionsfilmen är mycket viktig för hudens normala funktion kommer vi att fokusera mer på det. Det består av döda celler i epidermis (det yttersta skiktet i huden), utsöndringen av talgkörtlarna och svettkörtlarna. Faktum är att vatten-lipidfilmen är gränsen mellan den externa och interna miljön. På grund av det faktum att emulsionsfilmen har en svagt sur miljö förhindrar detta tillväxten av mikroorganismer på ytan av huden. Vattenlipidfilmen förhindrar också hudmjukning, eftersom den har en vattenavvisande (hydrofob) effekt och samtidigt förhindrar överdriven torkning av epidermis. En annan funktion hos emulsionsfilmen är skydd mot UV-strålar. Av det ovanstående är det klart att när vi använder vanlig tvål med en alkalisk miljö för tvättning förstörs vatten-lipidfilmen.

Det följer emellertid inte av detta att det är nödvändigt att helt sluta tvätta med tvål (det beräknas att cirka 1 miljon bakterier, jästceller och svampsporer tvättas av huden hos en person som har badat eller badat) - emulsionsfilmen återställs ganska snabbt. Använd dock inte alkaliska tvålar ofta, och om vi använder dem, och sedan därefter, tvätta dem ordentligt från huden. En mildare effekt på huden produceras av flytande tvål med ett neutralt medium.

Hårets viktiga parametrar är längden och tjockleken. Hårets längd beror först och främst på tävling: det längsta håret är i representanter för mongoloid-rasen, det kortaste håret i representanterna för Negroid-rasen. Hårets längd i den europeiska tävlingen är mellanliggande. Dessutom får vi inte glömma att samma hår inte växer hela livet: utvecklingsfasen är i genomsnitt 3-6 år (för mer information, se nedan), varefter en ny börjar växa istället för ett förlorat hår.

I genomsnitt växer håret 1 cm per månad; Normalt faller 40-80 hår ut per dag. Hårets tjocklek beror på personens ålder, hårfärg och på att tillhöra en viss ras. Det är till exempel känt som "fader till nationer", kamrat. Stalin, håret på huvudet var lika tjockt som hästhår. Vanligtvis är det tjockaste och tuffaste håret av representanter för mongoloidernas ras; Negroid hår är sällan tjockt. Hos nyfödda är håret ungefär 2-3 gånger tunnare än hos vuxna. I åldern tappar håret också. Således har barnen en hårtjocklek på 20-40 mikron (mikron), hos vuxna - 70-100 mikron och hos äldre - 50-70 mikron. Det tjockaste håret är rött (upp till 100 mikron), tunnare i brunetter (75), ännu tunnare i brunt hår och det tunnaste i blont hår (50).

Hårfysiologi

Hårfollikeln, och därför håret, i sin utveckling genomgår flera steg: tillväxtperioden kallas anagen, vilodagen är telogen, övergångsperioden från en etapp till en annan är katagen. På catagen-scenen börjar atrofi av papillan, varigenom cellerna i hårlampan, som är berövade näring, upphör att delas och bli keratiniserade. Det är nu accepterat att den första hårcykeln börjar med catagen-scenen (det varar bara några veckor), varefter det korta telogenfasen börjar (varar i flera månader), som gradvis går in i utvecklingsfasen - anagen. Anagenfasen har i sin tur 6 utvecklingsperioder, som vi släpper ut här, och kan vara i genomsnitt 3-6 år. Med ålder blir anagenfasen kortare. Det är viktigt att notera att mekaniskt avlägsnande av hår i telogenstadiet alltid medför anagenstadiet, dvs håret börjar växa igen. Härifrån blir det klart varför hårborttagning ibland inte ger snabba och synliga resultat. Alla hår som förblir på kammen eller faller ut under dagen är som regel telogen hår.

Vad är orsaken till en sådan livscykel hos håret (catagen -> telogen -> anagen -> catagen), är fortfarande oklart för forskare. Det är dock uppenbart att det är i detta område som de viktigaste upptäckterna kommer att ligga, vilket kanske kommer att göra en revolution i trichology.

Hos friska personer är cirka 80-90% hår normalt i anagentrinnet, något mindre än 1-2% i catagenfasen och ca 10-15% i telogenfasen. Studier visar att riklig håravfall motsvarar en förändring av ovanstående förhållande: en minskning av procentandelen hår i anagen och catagen och en ökning av procentandelen hår i telogenfasen. Om du märker att hårmängden faller under dagen har ökat dramatiskt, bör detta betraktas som en alarmerande signal och en viktig anledning att kontakta en specialist. Hos människor som inte är benägna att baldness, skiljer sig varje nytt hår inte i dess kvalitet från de föregående. Samtidigt, i håret växer varje ny generation hår hårdare och hårsäckar krymper gradvis. I slutändan återföds starkt friskt hår i en tunn kort fluff.

Håret kännetecknas också av parametrar som elasticitet och porositet. Friskt hår är så elastiskt att det kan sträcka sig till 30% av sin egen längd och återgå till sitt ursprungliga tillstånd. Om du ser att ditt hår har låg elasticitet, så tycks det tydligen ha fuktgivande. Hårporositeten kännetecknas av att friskare hår kan hålla fukt i en mängd upp till 50% av egen vikt och samtidigt öka i diameter med 20%. Om en patient klagar över håravfall eller överdriven tillväxt är denna funktion lika värdig en grundlig studie som buksmärta, hosta eller något annat symptom.

Var växer håret på

Jag pratar idag med en flickvän (jag ska göra en reservation direkt: hon är en smart tjej, väldigt mycket, vi lär oss i honung), så konversationen började varför hon har en hårklippning som en pojke och att vi (det manliga kön i de flesta fall) som långt hår (väl eller åtminstone "under pojken").
odnogruppnitsa:
- Jo, jag försöker växa, men det är inte möjligt än.
Jag är:
- Alternativt kan du inte trimma håret.
Och här ger hon:
- Tvärtom, trots allt! Ju oftare du skär ditt hår, desto snabbare växer de.
Här förstod jag först inte vad hon pratade om, och plötsligt börjar betydelsen att nå mig:
- Varför? Trots allt växer hår från rötterna, från huvudet och inte från spetsarna.
Hon gör ett bedövat ansikte och det gäller all komisk situation. Hon förstod att håret växer från rötterna. Vi skrattade hjärtligt, nu kommer jag alltid att minnas henne här.

P.S. flickan är väldigt smart, hon studerar bra, det är jag för att undvika heliga, att hon är TP (vi förväxlar inte begreppet TP och bara en person som inte visste någonting)

 • Topprankat
 • Först på toppen
 • faktisk top

17 kommentarer

(förväxla inte konceptet TP och bara en person som inte visste någonting) - hon visste inte att håret växer ut ur huvudet från rötterna?

Jag förstår inte meningen alls - i allmänhet, ja, för att odla ditt hår bra, måste du klippa det med jämna mellanrum.

Där håret växer från: ett enkelt svar på en svår fråga

Det är ingen hemlighet att träning för en läkare är en välkänd och oumbärlig process. Varje dag finns det resultat av aktuell forskning, viktiga upptäckter och nya produkter på marknaderna för medicinska produkter. Konstant utbildning av en läkare är nyckeln till en framgångsrik behandling av sina patienter, och en av de problem som någon specialist måste behärska är organets organsystem och system för organ som han behandlar. Hälsotillståndet och patologin för hår är huvudämnet för studier av vetenskapen om trikologi. På estet-portal.com hittar du en enkel, förståelig och absolut tillförlitlig ur medicinsk synvinkel, svaret på frågan: var växer håret från.

Hur man odlar en persons hår ur medicinsk synvinkel

Håret är på kroppen av nästan alla levande saker. Som du vet, i djurvärlden utför hårskydd en av de viktigaste funktionerna - skyddande, och därför är djurens kroppar nästan helt täckta av hår.

En särskiljande egenskap hos människohår är att de bara växer på vissa områden i huden. Dessutom är armhålshår ett tecken som är unikt för människor.

Ibland kan du höra den felaktiga uppfattningen att det mänskliga håret är en död substans. Ja, vi känner verkligen inte smärta när håret är kapat, brutet eller faller ut, och vi upplever inte obehag vid några manipuleringar med dem. Men vid roten till varje hår finns levande celler som multiplicerar, djupt i dermis, från vilket i själva verket människans hår växer.

Där håret växer från:

 • där håret växer från: hårets anatomi
 • där håret växer från: hårets fysiologi.

Där håret växer från: hårets anatomi

Ur anatomin av mänskligt hår är det uppdelat i två grundläggande viktiga delar: kärnan och roten. Stammen eller stammen är den del av håret som ligger ovanför hudens yta och består av:

 • medulla - celler som inte är fullständigt keratiniserade;
 • kortikala substanser - kornade celler, som utgör 90% av hårets totala massa;
 • nagelband - ytterskikt av hår.

Hårrotet ligger i dermis och är omgivet av rotskeden, med vilket det kallas hårfollikeln. Det är en förtjockning, som huvudsakligen består av celler som aktivt delar och bildar, faktiskt håret - det här är hårfollikelns matris. På botten av glödlampan angränsar håret eller dermal papillen, som innehåller blodkärl. Det är tack vare den dermala papillen att håret växer: om det dör, dör också håret, men om håret slits ut av roten och papillan kvarstår, kommer ett nytt hår att växa på plats.

Där håret växer från: hårets fysiologi

Hur håret växer ur fysiologins synvinkel är den viktigaste frågan, utan att ha ett svar på vilket specialisten inte kommer att kunna bota någon trichologisk patologi. I sin utveckling går hårfollikeln genom flera faser:

 • catagenfasen varar i flera veckor, kännetecknas av papillatens atrofi, varigenom hårfollikelns celler är berövade näring, upphör att dela och bli keratinerade. Man tror att den första hårcykeln börjar med denna fas;
 • Telogenfasen är vilandeperioden för håret, när cellerna i glödlampan vilar. Telogenfasen varar bara några månader och passerar in i anagenfasen;
 • Anagenfasen är en hårväxtperiod som varar i genomsnitt 3-6 år. Det är under anagenfasen att hårfollikelmatriscellerna delas aktivt, så att håret växer. Med ålder blir anagenfasen kortare.

Hos en frisk person är vanligen cirka 80-90% av håret i anagenstadiet, 10-15% i telogenfasen och endast 1-2% i catagenfasen.

Svaret på frågan "där håret växer från" består således i de anatomiska egenskaperna hos deras struktur och fysiologiska funktioner i funktionen. Människohår växer från dermis, där deras matris är belägen - aktivt delande celler och papillen, som ger näring åt dessa celler.

Kära kollegor! Årets viktigaste händelse i världen av trichology kommer att äga rum den 24-26 juni 2016 i Georgien - 17: e kongressen för European Society for Hair Study (EHRS 2016).

Du kan delta i det sociala programmet, samt träffa gamla vänner och skapa nya. Vi hoppas att ditt deltagande i detta vetenskapliga forum kommer att ge mycket ny, professionell information.

Hur man odlar hår på huvudet eller 30 otroliga fakta om krullarnas struktur

Kvinnornas attraktionskraft bestäms av olika indikatorer. Tjocka och långa lockar - en av de viktigaste faktorerna i en välsköttsbild. Och deras växande tar inte ens månader, men år. Varför?

Har du någonsin undrat hur länge ditt hår växer? Förgäves! Detta är mycket användbar information för var och en av oss. Och med känslan av de subtiliteter som är förknippade med hårets tillväxt och struktur, kan du enkelt ta hand om din egen frisyr.

Hairdo - visitkort kvinnor

Växa spytt till midjan

Spit - girlish skönhet!

Jag föreslår att jag börjar utforska den biologiska sidan av frågan. Detta kommer att låta dig förstå exakt på vilken hastighet tillväxten av krullar kan lokaliseras, och vad som ligger utanför vår kropps förmåga.

Det är anmärkningsvärt att bara håret - kroppen som växer snabbare än någon annan. Nya hår växer på huvudet på grund av celldelning, som förekommer i nedre delen av follikeln, det vill säga i hårfollikeln.

Otifferentierade celler som ligger i lampans nedre del, har den så kallade mitotiska aktiviteten, oberoende av tidpunkten för dagen. Således är det tack vare glödlampan att håret bildas, bildas och växer.

Hårväxtfaser

Huvudfaserna av utveckling, liv och död hos håret

Som det ses i bilden finns tre stadier av naturlig hårväxt, då upprepas processen. Så, låt oss gå djupt och förstå vad som är karakteristiskt för varje fas:

 1. Anagen. Under denna period bildas ett nytt hår, det vill säga en hårlampa, som kommer att vara hårroten. Detta är det längsta skedet, som kan vara i 2 år. Under denna period växer håret kontinuerligt.
 2. Katagen. Steg av resten av håret, för närvarande stannar processen av tillväxt eller slutar, men håret växer inte längre. Catagen anses vara den kortaste perioden som varar 2, högst 3 veckor.
 3. Telogen. Hår slutar slutligen sin tillväxt, alla processer relaterade till denna process dämpar. Det kommer hans natur att dö av, men han kan fortfarande vara i follikeln en tid. Men efter 2-3 månader - det här är längden på telogenfasen - håret lämnar huvudet. Sedan kommer återigen bildandet av en ny lök - anagen.

Visuellt bilddiagram över hårväxtens cykel

Från ovanstående kan vi göra en enkel men väldigt viktig slutsats - processen med förlust av våra lockar - är naturlig. Och vad är normen, frågar du? Jag kommer att svara - under några studier lyckades forskarna få reda på vad som anses vara normalt när upp till 100-120 hår lämnar huvudet på en dag.

Därför, kära damer och herrar, oroa dig inte alls om du märker fallna lockar. Naturligtvis, om deras antal inte överstiger de röstade siffrorna.

Inte säker på hur man förstår - det håret växer? Räkna antalet fallna

Men! Slå på klockan, om antalet krullar sjönk per dag är mycket över 100 stycken. Jag råder dig att inte fördröja och akut se en läkare. Orsaken till hårets rikliga uttining kan vara allvarliga sjukdomar i viktiga inre organ.

Visste du att

Vilka egenskaper om curls vet du - har du någonsin tänkt på det här? Förgäves! Det finns mycket intressanta fakta på grundval av vilka man kan dra vissa slutsatser, både om ens eget hårhår och om bäraren.

 1. Krullar för styrka kan jämföras med aluminium, de kan stå emot en oöverträffad belastning för dem. Ett hår kan motstå 100-150 gram tyngdkraften, medan hela bunken krullar (cirka 100 tusen bitar) kan bära vikten av en eller två elefanter.
 2. Curls är hygroskopiska, därför kan de absorbera fukt. Sådan är deras egenhet särdrag.
 3. Våta strängar förlängs med 30% av längden i sitt torra tillstånd.

Våta krullar är längre än torra

 1. Otroligt, men sant! Hår som tuggummi kan sträckas med egna händer, men inte mer än 1/5 av dess längd, varefter det kommer tillbaka till dess tidigare tillstånd.
 2. Hårrotet som döljer sig under huden visar sig vara den enda levande delen.
 3. Längden på ett enda hår på huvudet är ca 5 år.
 4. När som helst i vårt liv ligger 90% av håret i anagenfasen, det vill säga i tillväxtstadiet. De återstående 10% är i viloläge.
 5. Vi har den rikaste mängden hår på huvudet än på resten av kroppen, alla vet om det. Och visste du att naturen inte är förgäves så avyttrad, eftersom det inte finns något skyddande skikt av fett på huvudet på en person. Eftersom krullarna är utformade för att skydda huvudet och utföra en skyddande isoleringsfunktion.
 6. Alla hårsäckar härstammar i livmodern när embryot når upp till 5 månaders ålder. Vad får hår att växa och vad kommer det att bli? Deras antal och struktur beror på genetiska faktorer. Därför leder håret av ett barns huvud väl (vanligtvis utförs denna ritual när barnet är 1 år gammalt) inte leder till bildandet av nya glödlampor, aktiverar inte tillväxten av strängarna och påverkar inte deras vidare struktur på något sätt!

Färg, tjocklek, struktur av trådar läggs genetiskt.

 1. På människokroppen ligger mer än 5 miljoner hårfolliklar. De enda undantagen är fötterna och palmerna, det finns inget hår här.
 2. Håret består av 5% vatten och 95% protein.
 3. Under hela livet bildas i genomsnitt 20-30 hår från en enda follikel.
 4. Kvinnor är mindre känsliga än män. Detta förklaras av det faktum att rötterna av kvinnornas strängar är 2 mm djupare i huden än män.

Jason Stathams utspädning slutar dock inte vara framgångsrik och attraktiv.

 1. Mellan 14 och 24 år finns det den mest intensiva tillväxten av strängar, för under den här perioden är de längsta.
 2. Ju äldre en person blir, krullarna blir tunnare och kortare.
 3. Kvinna krullar, som regel, 2 gånger tunnare än män.
 4. Växer håret istället för en tatuering? Ja, hårväxten fortsätter med nästan samma intensitet som den utvecklade för att skapa en tatuering. Annars skulle de inte komma med laser hårborttagning, vilket tar bort håret permanent.

Tvivla inte om håret växer på tatueringen - bilden visar färgfullt på det

 1. Rödhåriga huvuden är de tjockaste och tätaste, men de kan inte skryta med mängden - det finns färre än krullarna i en annan färg.
 2. Bara 1% av människorna på jorden hade turen att vara ägare till rött hår. Men i Skottland bär 13% av befolkningen naturliga gingerfärgsträngar.

De mest täta - röda lockarna

 1. Naturlig blondin kan skryta med den största mängden hår, det finns cirka 150 tusen.

Förresten! Forskare har refuted uttalanden om blondines intelligens. I samband med forskning och experiment visade de oss med dig och hela världen att nivån på blondiners hjärnaktivitet inte alls skiljer sig från de mentala förmågorna hos människor med olika hårfärg.

Intellect - en rent individuell förmåga, oberoende av krullets färg

 1. Svarta afrikaner borde vara stolta över sitt "tjocka" hår, deras hår är 3 gånger tjockare än det för blonda människor.
 2. Men deras krullar växer långsammare än andra människors strängar och är mer mottagliga för skador. Detta beror på curls porösa struktur.

Svarta skönheter känner hemligheterna om hur man bryr sig om lockar

 1. Black curls mest vanliga i världen. Naturligtvis bärs vita frisyrer av endast 2% av invånarna i vår planet.
 2. Det mest intressanta faktumet är att ingen enda person har helt raka strängar. Alla typer av krullar roterar under tillväxten, skillnaden observeras endast i varierande grad av vridning.
 3. Jag rekommenderar regelbundet att klippa ändarna av strängarna, men inte för intensiv tillväxt, så många tenderar att tänka, men för att ta bort lös hår. Split kretsar i medicin kallad trichoptilosis.

Regelbundna hårklippningssträngar eliminerar bildandet av trikotilos, vilket är priset på en preparerad frisyr

 1. Hår är en väsentlig del av beviset vid utredningen av brott, men enligt modellen är det omöjligt att fastställa ägarens kön.
 2. I en serie studier om strängens struktur är det möjligt att fastställa vilka ämnen som någonsin varit närvarande i blodet i människan, inklusive narkotiska.
 3. Vårt humör, självkänsla och upplevelse är relaterade till vår frisyrstil. De mer hemlighetsfulla och förslaskade personerna har ofta problem med lockar.

Vacker frisyr - instruktionen av ett bra humör

 1. Växer håret inåt? Detta är ett undantag än regeln. Så, troligtvis, var dåligt genomfört hårborttagning. Tunnat hår kan inte bryta igenom det täta skalet i huden, för att leta efter en väg ut, inslagna och växa. Exit - skrubbande problemområden.
 2. I Guinness Book of Records var bosatt i Kina, hennes namn är Xie Qiuping. En tjej från 13 års ålder växte håret, och 2004 fixade de sin längd, vilket var 5,627 meter.

De längsta krullarna registreras på kinesiska

Äntligen

Idag är det alla fakta som kedjer mitt äkta intresse för mig. Jag hoppas att du har lärt dig mycket spännande information som hjälper dig att behålla hårets attraktivitet och skönhet.

Det är fortfarande för mig att erbjuda dig en lika spännande video i den här artikeln, och gå till en ny del av det otroliga. Dela dina observationer i kommentarerna, och gärna fråga frågor.

Vad är "punkten", var börjar hårväxten på huvudet?

man. en krull, en krull, en sup, en plats på en persons huvud, på en tjurs panna och på andra ställen i djur där håret eller ullen naturligt bildar en tapp, en cykel. "

Det är obekvämt när det finns två av dem.

Det kallas också toppen.

Det är obekvämt när det finns tre av dem, som mina), särskilt för frisörerna att skära obekväma.

Det är en glödlampa, om det är enkelt, eller en hårfollikel.

Och virvelvinden, som skrivet ovan, är en sträng av utskjutande hår som bildar en krull.

Hur man odlar hår på huvudet.

Har du någonsin undrat hur håret växer på ditt huvud? Hur många kvinnor nuförtiden drömmer om långa och tjocka krullar. Trots allt är hår ett viktigt drag för att skapa en komplett bild för både kvinnor och män.

Hårväxt: hur allt börjar

Som ni vet tenderar håret att falla ut. Enligt läkare är detta normalt. Men inte i alla fall.

På den mänskliga hårbotten (liksom hela kroppen) finns det många folliklar eller, som de kallas också, hårfolliklar. I varje sådan glödlampa uppträder celldelning i sin nedre del, vilket bidrar till början av mänsklig hårväxt. Det finns faser av hårväxt - stadierna i livscykeln hos en persons hårlinje:

- Den första fasen (anagen): bildandet av hårrotet, bildandet av hårlampan. Denna period anses vara den längsta jämfört med andra faser och varar ca 2 år. Det finns en kontinuerlig hårväxt.

- Den andra fasen (catagen): När håret når önskad längd och tjocklek börjar catagenfasen. Detta stadium kännetecknas av att hårväxten upphör och processen i den föregående fasen slutfördes. Catagen varar 2, ibland 3 veckor.

- tredje fasen: (telogen): dela ibland det tidiga och sena telogenstadiet. I den tidiga perioden växer håret inte längre, men kan förbli i follikeln ett tag. Dö av håret, som i regel, 2 eller till och med tre månader. Under den sena fasen av telogen förekommer håravfall. Sedan upprepar hela sin livscykel igen.

Det är värt att notera att cirka 100-120 hår kan falla ut per dag, vilket anses vara den absoluta normen.

Hur man bibehåller friskt hår.

För att behålla ditt hår måste du ordentligt ta hand om henne. Även om håret växer på egen hand, utan god omsorg, kan det inte överleva under förutsättningarna för den moderna civilisationen. Olika årstider, temperaturförändringar, dåliga vanor, stress - allt detta är inte bra för ditt hår.

Vi är vad vi äter.

Om du tycker att det är tillräckligt att köpa professionellt schampo av ett modernt märke och göra det med det, är du felaktig. Allt börjar från insidan, nämligen - med mat. Korrekt näring är en pant av en hälsosam och stark kropp. Förresten, om du äter hälsosam mat kan det påskynda hårväxten. Inkludera friska fetter (fisk eller krill), flingor grädde, ägg, nötter och bönor, samt magert kött i din kost. Förbättra villkoret för inte bara håret utan också huden och naglarna.

Hårmaskar.

Nu är hyllorna i butikerna fulla av nya produkter för hårvård. Men var försiktig när du väljer en annan vacker burk. Kom ihåg att sådana produkter har en kemisk sammansättning och inte ska användas ofta (två gånger i veckan).

Masker från naturprodukter är också populära. Till exempel en senapsmaske eller en mask med äggula på kefir. Det finns ganska många sådana recept och det är lätt att hitta dem.

Glöm inte att leda en aktiv livsstil, sport spelar en viktig roll i vår kropps funktion. Ge upp dåliga vanor och om möjligt undvik stress. Kom ihåg: en frisk kropp - friskt hår.

Hur får håret att växa snabbare?

Friskt och långt hår är ett tecken på skönhet och ungdom. Inte bara kvinnor, men också män drömmer om ett lyxigt hårhår. I det avseendet uppstår frågan ofta: hur man växer hår? Vad beror denna process på?

Hur snabbt växer vårt hår?

I genomsnitt är deras hastighet 1 cm per månad. Detta värde kan dock variera. Till exempel, på sommaren händer det än på vintern, detsamma kan sägas om dagtid och natt (de växer långsamt på natten).

Dessutom, hur snabbt håret växer beror på ärftlighet. Om farföräldrar och föräldrar inte hade några problem, kan en persons hår i en månad öka med 2,5 cm.

Det beror också på tävlingen. I kaukasier växer curls snabbare än i Negroids. Blondiner har det tjockaste håret, och röda och mörkhåriga har det mindre ofta. Men vid brunettkrullarna krullar ofta, tjockare och blondin - tunn och rak.

Månen har också inverkan på hårklippning och tillväxt. Medan månen är i skada, är det från fullmånen till försvinnandet av sin skiva från utseende, håret växer långsammare än trimmat i första fasen. Det vill säga håret växer faser. Kosmetiska förfaranden bör också utföras med hänsyn till månens faser. Då kommer du att kunna växa lyxigt hår.

Vad får håret att växa snabbt?

Här är några användbara tips:

 1. klippa håret en gång var sjätte vecka - detta är nödvändigt för att avlägsna delade ändar;
 2. drick mycket vatten, krullarna blir starkare;
 3. Använd hårtork mindre ofta, åtminstone på en dag;
 4. Ät regelbundet proteinföda - var noga med att inkludera fisk, kött, ägg och baljväxter på menyn (detta stimulerar);
 5. Silikonkomponenter i kosmetika lämnar på glödlamporna ett mycket tätt skikt som inte tillåter fukt att penetrera inuti. Som ett resultat ökar de mycket långsamt;
 6. Använd inte luftkonditioneringsapparater - de kan orsaka mjäll, dessutom gör de tyngre;
 7. Kamma inte de våta strängarna - i detta tillstånd är de väldigt sårbara, lätt brutna;
 8. Massage i hårbotten regelbundet, bara en minut av lätt massage är tillräckligt medan du tvättar;
 9. Sova inte med hårnålar, det gör det svårt att vila, använd ett svagt tuggummi, om du inte kan sova, inte rengöras.
 10. håll dig till en kost: äta mat med höga vitaminer A, C, E (morötter, pumpa, vegetabiliska oljor, citrusfrukter, kål, jordgubbar);
 11. Undvik strikta kaloridieter, de är mycket dåliga för inte bara krullningar utan också för hela kroppen.
 12. använd äggvita, eteriska oljor, lök och potatis - masker kan och bör göras av dessa produkter, de hjälper perfekt krus.

Om du följer dessa regler kommer dina curls att snabbt förlänga och se frisk ut. Även om de ursprungligen var tråkiga, sällsynta och tunna. Korrekt vård kan fungera underverk.

Finns det ett åldersberoende?

Vanligtvis växer håret i en stor ålder. På ungefär 60-70 år växer 20 hår normalt från en follikel. Efter en viss tid faller den ut och blir ny.

Men ju äldre en person är desto mer styrka kroppen behöver för att hålla alla organ i fungerande ordning. Och på håret kan du spara resurser. Därför försvinner rötterna, förlorar tjockleken och kan lätt bryta sig från hårnålarna, skrapa eller till och med trampas med en hatt eller kudde, i allmänhet försämras utseendet.

Det är därför som det är nödvändigt att behålla god vård från tidig ungdom. För hårtillväxt kräver rätt näring, användning av vitaminer och mineraler, liksom mild rengöring och kamning.

Ju mer ansträngning du lägger in desto bättre blir resultatet!

Nu vet du om ditt hår växer snabbt. Håll denna information i åtanke när du gör hårklippningen.

Och i alla fall, glöm inte kepsen, tyg, keps, mjukt vatten och en älskvärd frisör, som tar hänsyn till dina önskemål och hjälper dig att få en hårklippning på rätt dag.

Skolan av trikologi "Nautilus"

Hårstruktur

Hår, som naglar och talgkörtlar, är hudanslutningar. Under hårets liv ersattes flera gånger.

I processen med intrauterin utveckling täcker fluffhår först hela det ofödda barnets kropp. Vid det andra eller tredje året av livet förblir det fluffiga håret på stammen och lemmarna, och i huvudet i huvudet är det fluffiga håret bytt av mellanhår. De har en färg som inte kan sammanfalla med färgen på terminal hår som bildas under puberteten. Terminal hår har färg, ganska tät.

I en vuxen finns tre typer hår:

- Pushkovye - har en längd på 1-1,5 mm, och som regel täcker hela kroppen;

- bristly (short) - detta ögonbryn, ögonfransar, hår växer från näsborrarna. De är ganska styva, pigmenterade, men inte långa. Med åldern börjar detta hår växa i antal på ansiktet, främst hos män.

- länge - det här är håret på huvudet, skägget, bröstet, könsorganen, armhålorna.

Hår i hårbotten genomgår flera utvecklingsstadier: deras märkbara tillväxt börjar vid 2-3 års ålder, och vid puberteten tar de sitt slutliga utseende. Under samma period är pubic och armhålan något modifierad - de blir tjockare och lockiga. I vanliga fall dikteras fördelningen av kroppshår efter kön, ålder, nationalitet.

Hårets form beror på follikelns form och rumsarrangemang, på hårsaksens keratinkomposition, på rasen och i slutändan på individuella egenskaper. Medelvärde kan vi säga att formen av håret beror på formen på roten.

Det finns tre olika former av hår:

1. slät eller rak (1-3);

Hårets anatomiska struktur:

- kärnan är den synliga delen som utskjuter över ytan av huden;

- rot - den inre delen, belägen i tjockleken på huden, som slutar med en glödlampa.

Hårroten tillsammans med glödlampan är innesluten i hårfollikeln - manteln som omger hårrotet. Utkanterna i talgkörtlarna strömmar in i hårfollikeln.

Hårfollikeln (med undantag av den hårda hårfollikeln) är försedd med en bunt av glatta muskler, vilket ger en pilomotorisk reaktion (utseendet på gåsbultar - "goose bumps", liksom hårets reaktion på huvudet, vilket folk kallar "hår stod i slutet"). Med minskning av muskelfibrer sker sebumsekretion som smörjer huden och hjälper till att bevara värmen.

En bindvävspappilla, försedd med blodkärl och nervfibrer, sätter in i hårfollikeln. Dessa formationer ger hårets tillväxtzon med syre och näringsämnen.

Terminhårets stam består av:

- tjockt kortikalt skikt (utsidan);

- svagt uttryckt kärna (medulla som ligger inuti utgör basen).

I grunden består håret av keratinhårig proteinhaltig substans, rik på svavel och kväve. Håraxeln kan ligga i en annan vinkel mot hudytan - från 10 till 90 grader. En mycket liten tillväxtvinkel (10-20 grader) tillåter inte ibland att göra den önskade frisyren, eftersom hår i detta fall är mycket svårt att ligga i motsatt riktning. Dessutom, när tillväxtvinkeln är för liten kan håret växa in i hårbotten och orsaka inflammation.

Utsidan av håret är täckt av nagelbandet, ett tunt lager av kåta vågar som täcker det kortikala skiktet i form av kakel. Fluff hår innehåller nästan inte medulla.

Cuticle består av 6-9 lager av celler och liknar bältros eller skalor av en tallskott i struktur, och dessa skalor riktas från hårets rot till slutet. Vid exponering för håret av en alkalisk miljö (vanlig tvål) öppnar skalorna, när de utsätts för syra - stängda.

Som regel, när håret är skadat från utsidan, lider halsbandet först. Å andra sidan är hår en av de mest motståndskraftiga strukturerna av yttre faktorer, vilket ger endast tänder åt det.

Hjärnämnet (kärnan) består av celler som inte är fullständigt keratiniserade (orogoveli).

Det kortikala skiktet består av cornified celler och står för ca 90% av hårets totala massa. Från detta lager beror hårets styrka. I cellerna i detta lager är pigment som ger hårfärg.

Eftersom hårfollikeln är det viktigaste elementet i hela hårsystemet, kommer vi att fokusera på strukturen mer i detalj för dem som vill grundligt förstå dessa problem.

Hårfollikeln är en slags behållare för hårrotet, som även kallas ibland en lök.

Lampan är en liten förtjockning och består för det mesta av celler som delar sig intensivt och bildar hår (hårpärmmatris). Det är också känt att glödlampan har en ovanlig immunstatus, vars överträdelse förmodligen är en av orsakerna till alopecia areata.

I den nedre delen av glödlampan angränsar papillan. Papilla innehåller bland annat blodkärl. Hår (eller det kallas också dermalt) Papillan är en mycket viktig del av follikeln, eftersom den fungerar som en typ av dator som styr hårets tillstånd och tillväxt. Om papillan dör, dör håret också. Om emellertid av en eller annan anledning håret dör (t ex slits det ut av roten) och papillan förblir, då kommer ett nytt hår att växa i sin plats.

Till hårfollikeln ligger intill:

- talgkörteln (de är vanligtvis 2-3),

- muskellyftande hår.

Dessutom levereras hårfollikeln generöst med kärl. Det är känt att hos män som är utsatta för skallighet, är hårfollikelens vaskulära apparatur överkänslighet mot manliga könshormoner (androgener), särskilt för dihydrotestosteron, liksom för enzymet 5-alfa reduktas, vilket omvandlar testosteron till dihydrotestosteron.

Under pubertet störs antalet androgener i blodet, follikelkärlen klämmer fast, hårfollikeln störs, och som ett resultat uppstår skallighet.

Det är viktigt att notera att endast vissa delar av huvudet har sådan ökad känslighet för androgener, men inte alla hår på människokroppen.

Dessutom är hårfollikeln rikligt försedd med nervfibrer: de följer hårfollikeln hela sin längd - från glödlampan till epidermis.

Det totala antalet talgkörtlar hos människor når 200 000, och på en dag når den totala sebumproduktionen upp till 50 g.

Aktiviteten hos talgkörtlarna beror på:

- stadium i menstruationscykeln

- tillstånd av nervsystemet och endokrina system

Huvudfunktionen hos talgkörteln är hårsmörjning med utsöndring och bildning av en emulsionsfilm på hudytan (vatten-lipidfilm, vatten-lipidmantel) som utför en skyddande funktion. Emulsionsfilmen har ett svagt surt medium (i intervallet pH 4,5-6,5).

Eftersom emulsionsfilmen är mycket viktig för hudens normala funktion kommer vi att prata mer om det.

- döda epidermis celler (det yttersta lagret av huden),

Faktum är att vatten-lipidfilmen är gränsen mellan den externa och interna miljön. På grund av det faktum att emulsionsfilmen har en svagt sur miljö förhindrar detta tillväxten av mikroorganismer på ytan av huden.

Vattenlipidfilmen förhindrar också att huden blötläggs, som har en vattenavvisande (hydrofob) effekt och samtidigt förhindrar överdriven torkning av epidermis.

En annan egenskap hos emulsionsfilmen är UV-skydd. Av det ovanstående är det klart att när vi använder vanlig tvål med en alkalisk miljö för tvättning förstörs vatten-lipidfilmen. Det följer emellertid inte av detta att det är nödvändigt att helt sluta tvätta med tvål (det beräknas att cirka 1 miljon bakterier, jästceller och svampsporer tvättas av huden hos en person som har badat eller badat) - emulsionsfilmen återställs ganska snabbt. Använd dock inte alkaliska tvålar ofta, och om vi använder dem, och sedan därefter, tvätta dem ordentligt från huden. En mildare effekt på huden produceras av flytande tvål med ett neutralt medium.

Hårets viktiga parametrar är längden och tjockleken.

Längden på (oklippt) hår beror först och främst på tävling:

- det längsta håret från representanterna för mongoloidernas ras,

- de kortaste är från Negroid-rasen,

- i den europeiska rasen upptar det en mellanliggande position. Dessutom bör man inte glömma att samma hår inte växer genom livet: utvecklingsfasen är i genomsnitt 3-6 år, varefter en ny börjar växa istället för ett förlorat hår.

Var växer håret på

Forskare, ämnet för forskning som är homo sapiens, överväga hår som ett tillägg av en av kroppens organ - huden. Läder är inte bara skydd. Det är också en av de sex sinnena. Det är också en knepig enhet för...

Vart kommer håret att växa?

Forskare, ämnet för forskning som är homo sapiens, överväga hår som ett tillägg av en av kroppens organ - huden. Förutom hår är sådana bilagor naglar, talg och svettkörtlar. Tillsammans bildar de komplexa, alla element som kompletterar varandra, ger kroppen ett solidt, långvarigt och ständigt uppdaterat skydd mot yttre påverkan. Läder är inte bara skydd. Det är också en av de sex sinnena. Det är också en komplex enhet för termoregulering. Detta är ett system för utsöndring av toxiner. Det här är apparaten där vi får en mängd information om den yttre miljön. Huden består av tre huvudlager: epidermis, dermis och subkutan fettvävnad. Epidermis är ett ständigt förnyat skikt av hud. Det är i detta skikt att hudens celler går igenom alla stadier av deras utveckling - de är födda, lever och dör. Döda, föråldrade celler vi ser på ytan av huden; de fortsätter att utföra en skyddande funktion. Då kommer de att ersättas av nya celler, och dessa kommer gradvis att försvinner från hudytan. För oss, vanliga kosmetiska konsumenter, kan det inte vara så viktigt att veta hur alla dessa lager heter och vad de består av... All mänsklig hud är täckt av hår. I en vuxen individ, om jag får säga det, växer de inte bara på palmer, sålar och läppar. Det finns tre typer av hår på kroppen: långa (på huvudet, skägg, mustasch, armhålor, ljumma), bristly (ögonbryn, ögonfransar, hår i näsan och hörselgången) och pistol (på ansiktets, stammen och extremiteterna). Rötterna i det långa håret ligger i de övre lagren av den subkutana fettvävnaden, och rötterna i det fluffiga och bristiga håret ligger i dermis. Både dermis och subkutan fettvävnad är djupa, sk "levande" hudskikt, till skillnad mot epidermis, som består av döda, döda hudceller. Ett fotografi av ett människohår som tagits med ett elektronmikroskop gjorde det möjligt för oss att se strukturen. Håret består av en stav och en rot. Hårrotet är i hårfollikeln, som kallas follikeln. Stor hårfolliklar förekommer i dermis, hudens inre skikt och långa hårsäckar ligger i subkutan fettvävnad. Håret växer från glödlampan. Vid första anblicken är det bara en liten förtjockning i slutet. Det ligger i glödlampan att cellerna i hårets embryonala lager ligger, vilket multiplicerar, ger upphov till håraxeln, det vill säga håret växer. Hårsäcken omges av nerver (om du drar ut håret, upplever vi smärta) och små blodkärl. Om håret faller ut eller dras ut med roten är det synd, men det kommer inte att hända något hemskt - efter ett tag börjar håret växa igen. Men om blodtillförseln inte räcker, som händer när en kränkning av kapillärblodflödet, kan atrofi hos hårfollikeln förekomma. Håret kommer att falla ut... och det nya på platsen kommer inte längre att växa. Varje hår, som varje huddel, förutom palmerna och sålarna, tjänar "flera talgkörtlar", vars excretionskanaler öppnar på samma nivå i hårsäcken. Det finns mer än 200 tusen av dem. Deras syfte - att producera talg, som smörjer en persons hud, men hela ytan, skyddar och rengör den. På samma sätt smörjer fettet jämnt håret längs hela längden, och det blir elastiskt och fjädrande. Den feta filmen tvättas lätt av med vatten och tvättmedel och återställs snabbt om huden är frisk.Nästa Artikel
7 val av masker för snabb hårväxt