Alopeci - orsaker och behandling hos kvinnor och män, droger


Tjockt hår på huvudet - en obligatorisk egenskap för ett hälsosamt utseende och bekräftelse av dess attraktivitet för många människor. Skaldhet, helt eller delvis, förekommer hos både män och kvinnor. Håravfall orsakar ångest och minskad självkänsla.

Och även om, i de flesta fall, alopeci orsakas av en genetisk predisposition, ibland orsaken till detta tillstånd är en allvarlig störning i kroppens funktion. För att förutsäga effektiviteten av behandlingen av alopeci och valet av behandlingsmetod är det viktigt att bestämma typen av alopeci.

Snabb övergång på sidan

Alopecia - vad är det? + foto

Du bör inte vara orolig vid synen av förlorat hår på en kam. Förlusten av 80-150 hår per dag är ett normalt fenomen för en frisk person. Samtidigt beror volymen av förlorat hår på deras längd. Korta hår ser inte så skrämmande ut som samma mängd långt hår.

Alopeci är bildandet av en zon av gallring eller fullständig frånvaro av hår på huvudet. För patologi är karaktäristiskt:

 • överdriven håravfall jämfört med normalt
 • brist på tillväxt av nya friska hår.

Först, under påverkan av negativa faktorer uppträder hårfollikelns dystrofi, håret blir tunnare och skört (det så kallade vellushåret). Gradvis glider hårlampan fullständigt och fyller med bindväv.

Alopeci hos kvinnor foto av den första etappen av androgen typ

Alopeci hos kvinnor och män utvecklas under inflytande av:

 1. Genetiskt förorsakad överkänslighet hos hårsäckarna till manlig könshormon testosteron (även förekommande i kvinnokroppen) - androgen alopeci;
 2. Immunsvikt och nedsatt syntes av endogena retinoider - brännmärkningalopeci;
 3. Extern påverkan - allvarlig stress, hormonella obalanser (sköldkörtelproblem, anovulering hos kvinnor, graviditet, diabetes, binjurstörning, ibland tar hormonella droger), obalanserad kost, operation - diffus alopeci;
 4. Olika infektioner i hårbotten - cicatricial alopecia.

Endast identifieringen av den sanna orsaken till alopeci i ett tidigt skede kommer att avgöra hur man behandlar håravfall och ibland undviker irreversibel alopeci.

Symtom på alopeci efter typ hos kvinnor och män

Foto av symtomen på alopeci hos kvinnor

Hårförlust alternativ - begränsade områden av skallighet, märkbar hårförtunning, utseende på en blek patch - beror på orsaken och typen av alopeci.

Androgen alopeci hos kvinnor

Hos män är androgen alopeci en integrerad del av åldrandet. Från och med den främre eller parietala zonen, med ålder (ibland utvecklas den i en ung ålder), håret faller envis ut på män. Som ett resultat bildas en skallig fläck, vilken en person uppfattar som en "dekoration" och bekräftelse på originalitet av hans personlighet, medan en annan lider psykologiskt och på alla sätt försöker täcka den.

Androgen alopeci hos kvinnor manifesteras något annorlunda och uttrycks i hårspån längs medellångslinjen på huvudet, som sträcker sig till sidorna. Svårighetsgraden av patologi hos kvinnor bestäms av Ludwig-skalan:

 1. 1 grad - knappt märkbar hårförtunning längs skiljelinjen;
 2. 2 grader - på grund av det lilla antalet funktionella folliklar bildas en rundad fläck med genomskinlig hud genom håret.
 3. Grade 3 - rundad pleshina på huvudets krona.

Oftast överförs androgen alopeci med arvet genom moderlinjen. Oftast observeras denna typ av skallighet hos kvinnor i länderna i Kaukasusregionen.

Diffus alopeci

Diffus alopecia manligt foto

Diffus alopeci manifesteras i en kardinal uttunning av håret över hela området av hårbotten. Oftast förekommer hos kvinnor, rankar andra i prevalens efter androgen-typ.

Detta tillstånd beror på att hårutvecklingen misslyckats: hårfolliklar som påverkas av negativa faktorer fördjupas i förtid i viloläge och slutar producera hår (telogenform) eller förkastar hår i tillväxtfasen (anagenform).

I detta fall förekommer inte fullständig follikelatrofi, så 3-9 månader efter att orsaken eliminerats kan håret helt återhämta sig.

 • I diffus alopeci finns det en klar samband med bristen på kalium, järn och mangan i kroppen.

Fokal (avel) Alopeci

Nestal alopecia har ett karakteristiskt externt mönster: mot bakgrunden av hårrocken med normal tjocklek, klart begränsad, växer längs periferin bildas fläckar i form av cirklar eller ränder. Samtidigt är små hampa av försvagade hår, som lätt faller ut, märkbara i fokus.

Hårets rot ser inte ut som en droppe (normalt utseende), men som ett frågetecken med en tunn topp. Hårväxt är periodiskt möjligt, men utan lämplig behandling återupptas den patologiska processen och lesionerna blir ännu större.

 • Autoimmun aggression mot hårsäckar åtföljs av en brist på natrium, kalium, selen, järn och selen (i det avancerade skedet).

Av baldnessens natur diagnostiseras följande stadier av alopeci hos kvinnor och män:

 • brännvidd - ett enda fokus på skallighet finns;
 • multifokala - flera skalliga fläckar på huvudet;
 • subtotal - alopeci påverkar bröstkorg, rygg och andra hudområden;
 • total - fullständig förlust av hår på huvudet, brist på ögonbryn, ögonfransar och vellus hår på kroppen.

Behandling av alopeci, droger och tekniker

Hårlöshet påverkar framförallt kvinnans psykologiska tillstånd. Det är damerna som tillgriper olika folkrättsmedel och speciella schampon, försöker behålla sin attraktivitet.

Det bör dock komma ihåg att endast yttre påverkan (komprimerar på huvudet, hårmaskor och schampon) inte kommer att påverka radikalt sjukdomsförloppet.

Behandling av alopeci hos kvinnor bör vara omfattande och syfta till att eliminera orsaken till patologin, stärka hårsäckarna och hela kroppen.

Det allmänna systemet för behandling av alopeci:

 1. Multivitaminmedel och mineralkomplex - eliminering av brist på kalium, natrium, järn, zink, selen, mangan;
 2. Lokal exponering - gnidning i fickorna av alopeci-tinktur av rödpeppar, Naftalanolja, burdockrot-extrakt;
 3. Hårväxtstimulerande medel - Minoxidil (2-5% Aleran spray) för kvinnor och finasterid oral tillskott (endast för män);
 4. Kortikosteroider - för behandling av alopecia areata används i form av krämer, piller och injektioner, har en instabil effekt och många biverkningar.
 5. Immunostimuleringskorrigering - immunostimulanter (Dekaris, Timalin), interferoner (Viferon, Ergoferon), örtberedningar baserade på echinacea, eleutherococcus, ginseng, schisandra;
 6. Sjukgymnastik - Kryomassage, Darsonvalströmmar, ultraviolett bestrålning, laserstimulering och avancerad fototerapi PUVA-terapi.

Obligatorisk samtidig behandling av relaterade sjukdomar: seborré, anemi, diabetes mellitus, hormonell obalans hos kvinnor, abnormaliteter i sköldkörteln etc.

En viktig faktor i behandlingen, i synnerhet med fokal alopeci, är att psykologisk vila följs (med hjälp av lugnande medel, antidepressiva medel och lugnande medel) och god näring.

I vilket fall som helst, bör en kvalificerad specialist dermatolog-trichologist hantera behandling av alopeci, och patienten bör strikt följa medicinska möten under en helt, ganska lång period av behandling.

Hårtransplantation

Genom radikal operation - hårtransplantation - användes endast vid storskalighet, eller uppkomsten av allvarliga psykiska problem hos människor. Hårtransplantationsmetoder:

 • Strip-teknik - utplåning av fläckar från givarområdet (baksida av huvudet, bröstet, ljungret) och arkivering av transplantat som innehåller upp till 3 hårfolliklar i baldingområdet.
 • Follikulär teknik - mikroskopisk provtagning av enskilda folliklar från givarområdet och deras implantation i skallig hårbotten.

utsikterna

Även om konservativ behandling något kan sakta ner baldingprocessen (läkemedelsbehandling ger minimalt resultat vid behandling av androgen alopeci), är den mest effektiva metoden att hantera progressiv håravfall hårtransplantation.

Moderna teknologier gör det möjligt att undvika synliga ärr, effekten av plantade sängar, korrekt reproducera hårets fysiologiska vinkel. Transplantationsoperationerna är praktiskt taget smärtfria och överlevnadshastigheten av "hemmed" hår är nära 100%.

8 sjukdomar som berättar för ditt hår

Vår utseende kan indikera förekomsten av många sjukdomar. Vårt hår kan bli en sådan "larmanordning" om funktionsfel i arbetet med interna organ eller system. Enligt många forskare, enligt hårets tillstånd, är det möjligt att bedöma de flesta indikatorer på kroppens normala funktion.

I denna artikel kommer vi att bekanta dig med 8 sjukdomar, som berättar för ditt hår. Denna information hjälper dig att bestämma i tid om behovet av att konsultera en läkare, och du kan börja en effektiv behandling av sjukdomen.

Sign №1 - hypothyroidism och försämring av håret

Hypothyroidism är en sjukdom i sköldkörteln, som åtföljs av en minskning av dess hormonproduktion, vilket påverkar de metaboliska processerna och hur många organ och system fungerar. Med denna överträdelse förändras hårets struktur och patienten märker att frisyren har börjat förändras till det värre.

En otillräcklig nivå av sköldkörtelhormoner leder till sådana förändringar i hårförhållandet:

 • gallrande hår;
 • tråkig färg;
 • förlust av elasticitet
 • volymen blir mindre på grund av hårstavarnas utspädning;
 • intensiv deponering observeras inte.

Förutom hårproblem har patienten ett antal andra symptom på hypothyroidism:

 • dåsighet;
 • svullnad;
 • förlust av minne och uppmärksamhet;
 • utseendet av orimlig utmattning
 • signifikant utsvettning av ögonbrynen
 • torr hud;
 • viktökning
 • långsam puls;
 • intolerans mot kyla eller värme;
 • menstruationsstörningar eller minskad libido och styrka;
 • förstoppning.

Svårighetsgraden av dessa tecken på hypothyroidism beror på nivån av reduktion av sköldkörtelstimulerande hormoner.

För att diagnostisera och definiera taktik för vidare behandling till patienten kan sådana inspektionsmetoder utnämnas:

 • undersökning av en endokrinolog
 • ett blodprov för sköldkörtelhormonnivåer;
 • Ultraljud av sköldkörteln;
 • biokemiskt blodprov;
 • sköldkörtelscintigrafi;
 • punktera fin nålbiopsi med efterföljande histologisk analys.

Undersökningsomfånget bestäms individuellt för varje patient, och beroende på den erhållna informationen utarbetar läkaren en behandlingsplan och efterföljande uppföljning. Huvudmålet med hypotyreoid terapi är att fylla hormonbristen. För detta kan patienten rekommenderas en speciell diet, jodhaltiga och hormonella preparat. Överensstämmelse med läkarens rekommendationer gör det möjligt att helt eliminera alla symtom och patienten kan inte bara återställa hårets normala tillstånd utan också upphäva sjukdomsutvecklingen, som, om den lämnas obehandlad, kan leda till allvarliga komplikationer.

Symptom # 2 - diabetes och håravfall

Diabetes mellitus av den första eller andra typen åtföljs av ett antal destruktiva förändringar i vävnaderna och organen, vilket leder till störningar i hur många kroppssystem fungerar. Den mest skrämmande andra typen av denna sjukdom. Med diabetes är håravfall möjlig, och med sin svåra kurs kan bala fläckar uppträda på huvudet. Med skalliga plåster beror möjligheten att återställa håret på graden av skada på hårsäckarna.

Orsaken till håravfall hos diabetes är ett brott mot hårbottens blodcirkulation. Höga sockernivåer leder till försämring av kärlen, och de kan inte leverera den nödvändiga mängden blod som bär de nödvändiga näringsämnena till hårrötterna i ett visst huvudområde. Som ett resultat börjar hårskalvarna falla ut i dessa foci och med en avsevärd brist på blodflöde dör hårfolliklarna bort, vilket leder till bildandet av baldness-områden. Dessutom leder kränkningen av blodflödet till hårbotten till att tunna håret och försämras av utseendet - de blir slöta och oelastiska.

Tyska läkare har etablerat ett intressant mönster mellan risken för diabetes och grått hår. För studien valdes två grupper av medelålders människor. Individerna hade det första gråhåret på huvudet, men ögonbrynen var naturliga i färg, medan de med den andra hade grå hår på huvudet och ögonbrynen. Bland personerna i den första gruppen upptäcktes diabetes mellitus i 75% och i andra - endast i 14%. Forskare har ännu inte kunnat ge en exakt förklaring till detta fenomen, men ett sådant mönster tillåter oss att anta att en ökning av blodsockernivån kan bli orsak till utseendet av grått hår, vilket inte åtföljs av gråa ögonbryn.

Håravfall i foci med möjlig bildning av skalliga fläckar i diabetes mellitus åtföljs av följande tecken på denna sjukdom:

 • frekvent urinering
 • känner sig törstig
 • frekvent känsla av hunger;
 • trötthet;
 • klåda i perineum;
 • chilliness av lemmarna;
 • suddig syn etc.

När dessa symptom uppträder måste du konsultera en endokrinolog eller en allmänläkare. Läkaren kommer att föreskriva ett antal diagnostiska undersökningar:

 • oralt glukosprov;
 • biokemisk analys av blodglukosnivåer;
 • urinanalys för socker;
 • urinanalys;
 • Ultraljud i bukspottkörteln och andra organ.

Taktik för behandling av sjukdomen bestäms beroende på indikatorerna för resultaten av diagnostiska test. Håravfall i diabetes mellitus kan stoppas av dermatologisk behandling, men ett fullständigt stopp av skallighet och stabilisering av patientens allmänna tillstånd är endast möjligt med regelbunden behandling av den underliggande sjukdomen, som syftar till normalisering av blodsockernivåer. För detta föreskrivs patienten hypoglykemiska droger, diet och symptomatiska medel. För att påskynda håråterställningen kompletteras huvudrätten av behandling med aktuell behandling av hår och hårbotten med hjälp av blodcirkulationen och förstärkning av blodkärl.

Symptom # 3 - Psoriasis och bildandet av korst i hårbotten

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som i 25 procent av fallen börjar manifestera sig i hårbotten. Orsaken till dess förekomst har ännu inte studerats fullständigt och nu finns det spekulationer om dess autoimmuna natur. Med utvecklingen av psoriasis förekommer täta formationer i hårbotten. Först blir hårbotten röd och börjar sedan bli täckt med tjocka skorskor.

Lesioner griper vissa delar av hårbotten. I de flesta fall förekommer de på håret ovanför öronen, baksidan av huvudet, pannan, nackstöd eller på karakteristiska skiljepunkter. Skal av med psoriasisskorpor ser inte ut som mjäll. De är vita flingor, och felaktig kamning av håret gör att huden under lesionerna blir inflammerad ännu mer och läkning sker långsammare.

När inflammation i de hårdare skikten i hårbotten kan orsaka inflammation i hårsäckarna. I sådana fall kan psoriasis förutom håravfall orsaka håravfall. Denna process orsakar inte total skallighet, och i de flesta fall, efter en behandling, börjar håret återhämta sig.

Om tecken på psoriasis uppträder bör du konsultera en hudläkare. Diagnos av denna sjukdom är vanligtvis begränsad till att undersöka hudens skador och identifiera de typiska tecknen på den psoriasis-triaden - en stearinplåster, en terminalfilm och en bestämd blödning. Om så krävs kan sådana förfaranden som ett biokemiskt blodprov eller hudbiopsi förskrivas till patienten.

För att eliminera problemet med utseende av skalor på hårbotten eller håravfall, föreskrivs patienten en behandling som syftar till att eliminera psoriasis. Terapi av denna sjukdom bör börja i tid, för i dess frånvaro kan lesionerna sprida sig långt bortom hårbotten. Den komplexa behandlingen omfattar läkemedel för intern och extern användning. De kan vara följande droger:

 • kortikosteroider;
 • förstärkande droger;
 • gepatoprotektory;
 • lugnande medel;
 • vitaminpreparat: vitamin A, B, nikotinsyra och folsyra;
 • pirogenal;
 • yttre preparat baserade på tjära, naftalan, zinkoxid och salicylsyra.

Behandlingen kompletteras med fysioterapiprocedurer, kost och spa behandling.

Symptom # 4 - androgen alopeci och bala fläckar

Androgen alopeci är en dermatologisk sjukdom som åtföljs av ökad håravfall orsakad av en förändring av reglering av hårfollikelens normala funktion genom aktiva former av testosteron. Denna sjukdom kan utvecklas hos både män och kvinnor.

Orsaken till dess förekomst är en rad hormonella störningar som orsakas av sjukdomar i inre organ eller ärftliga patologier. Hos kvinnor är utvecklingen av androgenalopeci ofta förknippad med en relativ ökning av testosteronnivåer som orsakas av gynekologiska problem eller åldersrelaterade förändringar under klimakteriet. Och för män - ärftliga skäl.

Dessutom kan sådana sjukdomar och tillstånd ge upphov till androgen alopeci:

 • testosteronproducerande tumörer;
 • tar vissa mediciner
 • frekvent stress;
 • patologi i urinvägarna;
 • infektiösa och kroniska sjukdomar;
 • matsmältningssystemets patologi;
 • dålig näring
 • dåliga vanor etc.

Med androgen alopecia börjar håret diffusera - mestadels på fronto-parietalområdet. Hos kvinnor är de kvar på huvudets hela yta, men det område som är karakteristiskt för denna typ av skallighet blir mindre. Och för mänens skallighet inträffar på ett sådant sätt att ett hästskalligt huvud uppträder på huvudet, och i templen och på baksidan av huvudet kvarstår håret.

Ytterligare tecken som indikerar utvecklingen av androgen alopeci är symptomen på de viktigaste sjukdomarna som ledde till förändringar i testosteronnivåerna. För att diagnostisera denna dermatologiska sjukdom och eliminera orsakerna kan läkaren ordinera en serie studier för att identifiera endokrina patologin hos äggstockarna, hypofysen eller binjurarna.

Den allmänna planen för att undersöka en patient kan innehålla följande tekniker:

 • slutföra blodtal
 • ett blodprov för sköldkörtelhormonnivåer;
 • blodprov för nivån av manliga eller kvinnliga könshormoner;
 • blodprov för syfilis;
 • immunologiskt blodprov för B- och T-lymfocyter.

En särskild undersökningsplan för hårförhållanden kan innehålla följande tekniker:

 • håraxelmikroskopi;
 • mikroskopi av huvudets skalning
 • biopsi i hårbottenområdet följt av immunofluorescerande och mikroskopisk undersökning;
 • test med att dra hår.

För behandling av androgen alopeci används läkemedel för att behandla den underliggande sjukdomen som orsakade alopeci och medel för lokal behandling (läkemedel och fysioterapi). Dessutom rekommenderas patienter att följa en diet som syftar till att förbättra hårväxten. Med permanent håravfall är det möjligt att utföra operationer vid transplantationen av vårt eget eller konstgjorda hår.

Symptom nummer 5 - seborrheisk dermatit och plack, liknande mjäll

Seborrheisk dermatit är en dermatologisk sjukdom som orsakas av ökad utsöndring av talg och inflammation i huden. Med denna patologi visas rodnad i hårbotten, som börjar avta.

Sektioner av seborrheisk dermatit kan sammanfoga med varandra och sprida sig till andra delar av kroppen. Skinnet i lesionerna är oljigt, och flakskalor bildar en tjuv som liknar mjäll. Därefter kan sådana områden av fettplaka leda till håravfall, eftersom de förvärrar hårbotten och hårsäckarna inte får tillräckligt med syre. Foci kan klia, och när man kammar kan patienten få smärta och ömhet.

Orsaken till utvecklingen av denna sjukdom kan vara en mängd störningar i kroppens funktion, vilket leder till ökad fettighet i huden. Tidigare antogs det att sjukdomen provoceras av den lipofila jästliknande svampen Malassezia (eller Pityrosporum ovale), men tvister om grundorsaken till denna dermatologiska patologi pågår fortfarande.

För att diagnostisera seborrheisk dermatit behöver patienten kontakta en hudläkare eller trikolog. Efter huden dermatoskopi, som avslöjar en inflammatorisk reaktion, överflödigt fett och hyperkaratos av epitelet, föreskrivs patienten en spektralanalys av håret. För att utesluta andra dermatologiska sjukdomar utförs skrapningar för svampar och atopisk dermatit utesluts hos barn. Efter bekräftelse av diagnosen utförs undersökningar för att fastställa den sanna orsaken till överskott av talg: blodprov för hormoner, kliniska och biokemiska tester.

Terapi för seborrheisk dermatit bör vara omfattande. Det innehåller recept på lokala preparat för behandling av hud, kost, urval av vårdprodukter och läkemedel för behandling av den underliggande patologin som orsakade ökad produktion av talg.

Sign №6 - stress och tidigt grått hår

I de flesta fall förekommer det första singelgrået i åldern 35-40 år. Med deras tidigare utseende talar trichologer om tidigt grått hår. Förutom olika sjukdomar och medicinering kan en av orsakerna till fenomenet hårblekning vara en stark nervös stress. Med en så intens nervös spänning, frigörs en stor mängd adrenalin i blodet. Detta hormon kan störa förhållandet mellan melanin (färgämnet i hårsaxeln) och hårets proteinkonstruktion. Dessutom leder kärlkramp med nervspänning till förstörelsen av melanocyter.

Som ett resultat leder dessa stressmekanismer till blekning av hår. Nervisk chock kan inte bara orsaka utseende av grå hår, men också leda till håravfall. Som ett resultat av denna kombination blir missfärgade håraxlar mer märkbara.

Med uppkomsten av tidigt grått hår efter en stark nervstopp, är det nödvändigt att genomgå en kurs av stressbehandling, eftersom dess effekter kan leda till utvecklingen av olika sjukdomar och ytterligare försämring av hårets utseende. Dessutom kommer olika färgprocedurer (toning, highlighting, blonding) och hårklippningar, som utförs i salongen, att hjälpa till att lösa problemet med frisyrens utseende.

Symptom # 7 - järnbristanemi och håravfall

Järnbristanemi, åtföljd av en minskning av järnhalten i blodet (mer i hemoglobin) kan leda till förlust av hår. Det kan leda till utveckling av olika faktorer, tillstånd och sjukdomar. Denna blodsjukdom kan orsakas av vegetarism, felaktig menysamling (kolhydrat och fetthalt), blödning, minskad aktivitet av enzymer som är involverade i järnöverföring, kirurgi för fullständig eller partiell avlägsnande av tarmarna eller magen, kronisk pankreatit, magcancer, celiacsjukdom, enteropati etc..

I ljusa grader av järnbristanemi får håret inte falla ut. Detta symptom på en blodproblem manifesterar sig i signifikant och långvarig järnbrist. Håret blir tunnare och börjar falla lite mer än normalt. Återställande av volymen förlorat hår i händelse av järnbristanemi är alltid en lång process, eftersom behandlingen av den underliggande sjukdomen tar cirka 3-12 månader.

Järnbristanemi följer med följande symtom:

 • blekhet;
 • generell svaghet
 • yrsel;
 • tinnitus;
 • andfåddhet;
 • blinkande flugor framför hans ögon;
 • sprickor i munens hörn, etc.

För att identifiera järnbrist i blodet, kontakta en läkare eller hematolog. Förutom den allmänna undersökningen kommer läkaren att föreskriva ett antal ytterligare studier för att identifiera järnbrist och bestämma orsakerna till det.

Följande procedurer kan inkluderas i en diagnostisk undersökningsplan för detektering av järnbristanemi:

 • slutföra blodtal
 • biokemiskt blodprov;
 • benmärgspunktur;
 • biopsi.

Ytterligare diagnostiska metoder för att identifiera orsaken till anemi bestäms individuellt för varje patient beroende på hans klagomål och resultaten av undersökningen och analysen. Behandling av järnbristanemi bör alltid vara komplex, annars kommer håråterställningen att vara tillfällig, och sjukdomen kommer att återkomma. Förutom att eliminera orsakerna till anemi bör behandling riktas mot att fylla på järnbrist. För detta är patienten ordinerad dietterapi och järnpreparat i form av tabletter eller injektioner.

Symptom # 8 - Ringorm och håravfall

Ringorm är en mycket smittsam sjukdom med svamp ursprung. Det kan vara följt av skador på hud, hår och naglar. Med nederlaget i hårbotten på huden bildade foci av en rundad form. I dessa områden börjar håret tunna, och antalet sådana foci kan variera från en till flera.

I det drabbade området börjar huden att avskalas och bildar grå eller vitt scabs. I utseende liknar de mjäll. När hårets progression börjar bryta av på ett avstånd av 1-2 mm från huvudets yta. Små bubblor dyker upp på kanterna av lesionerna, som därefter öppnar och bildar gulaktiga korstkärnor. Storleken på sådana lesioner kan vara från 3 till 10 cm eller mer. De lever sällan obehag (klåda observeras endast hos vissa patienter), men patienter upplever betydande psykologiska problem, eftersom sjukdomen påverkar deras utseende.

För att korrekt diagnostisera och stoppa alopeci behöver du konsultera en hudläkare eller trikolog. Efter att ha undersökt lesionen i ljuset av Voodoo-lampan och utför hudflingkultur på näringsmediet, kommer läkaren att kunna göra den korrekta diagnosen och förskriva en behandlingsperiod.

Den komplexa terapin innefattar ett antal åtgärder som består i att klippa hår från hårbotten och behandla lesioner med antiseptiska och antifungala läkemedel. I svåra fall kan läkaren rekommendera användning av mykotiska läkemedel inuti. Behandlingen måste genomföras i sin helhet, eftersom ringmask med fördröjd inställning av behandlingen kan återkomma. Dagen för avbrytande av droger bestäms av läkaren, baserat på resultaten av kontrolltest.

Så, vårt hår är en informationskälla för läkaren om tillståndet för interna organ och system. Om du har märkt liknande symtom hos dig själv eller i dina släktingar, kontakta din läkare, hudläkare eller trikolog. Du kan också behöva konsultera en endokrinolog och andra läkare.

Håret faller ut på huvudfläcken. Orsaker, symptom, behandling av alopeci

På grund av effekterna av skadliga miljöfaktorer är den aktiva kemiska industrin i produkter och hushållsartiklar av en person - håravfall i vår tid inte ett sällsynt fenomen.

Stress, syntetik och exponering för kemiska föreningar överallt orsakar komplikationer av välbefinnande och försämring av människors hälsa. Men vad ska man göra om håret föll ut på en plats.

Vad man ska göra med detta problem och hur man förhindrar alopeci (håravfall på huvudet lokalt - färgat) behöver alla veta.

Tecken på alopeci (prickat hår på huvudet)

Enligt tichologists påståenden kan tecken på alopeci vara mycket olika. Allt beror på orsaken till håravfallet.

Håret kan falla ut lite eller skallighet börjar plötsligt. Även håravfallet på en fläck kan inte bara vara på huvudet, utan genom hela kroppen.

Tyvärr, om håret på huvudet är färgat - det finns många anledningar och detta fenomen har inte studerats fullt ut. Forskare talar om en nedbrytning i immunsystemet som felaktigt attackerar hårsäckar

Tilldela tecken på alopeci:

 1. Håret på huvudet börjar gradvis tunt och falla ut.
 2. Håravfall förekommer i hårbotten och ibland på ögonbrynen eller skägget (hos män). De kallas också skalliga fläckar.
 3. Förlust av hår vid kamning eller kamning av hår.
 4. På kroppen kan håret falla ut medan man tar vissa mediciner (till exempel kemoterapi). Vid slutet av medicinen växer håret tillbaka.

Ett intressant faktum! Hos män börjar skallighet i pannan och hos kvinnor i templen.

Provokerande faktorer för håravfall på hudområden

Om håravfall uppstår lokalt på huvudet, är det en fläck, detta indikerar ett antal allvarliga orsaker och faktorer. En av de mest sannolika provokationsfaktorerna anser att följande är:

 • otillräcklig hårvård
 • stress och nervösa sjukdomar;
 • hormonella störningar i kroppen;
 • dålig näring och vitaminbrist;
 • predisposition av kroppen på den genetiska nivån.

Orsaker till håravfall på huvudplatsen

Orsakerna till håravfall blotch, det finns många. Tabellen visar de vanligaste orsakerna till alopeci, beroende på arten.

Orsaker till alopeci beroende på dess typer

Och detta är inte alla befintliga typer av alopeci. Därför är det nödvändigt att genomgå en undersökning och fastställa orsaken till att håret på huvudet föll ut. Då behandlas behandlingen korrekt och korrekt.

Traditionell medicin för hårväxt på huvudet

Det finns många populära recept som främjar hårväxt.

Det är viktigt att komma ihåg! Att behandla håravfall på huvudet med en fläck med några folkmekanismer är ineffektivt!

Burdock buljong

Den allra första assistenten i kampen mot skallighet är burkplanten (nämligen dess rot).

Matlagningsbuljong ska utföras enligt följande recept: 3 msk. skedar av torkade rötter koka i 750 ml vatten, insistera 20-25 minuter, stam.
Gnid i hårbotten, massera försiktigt.

Kockolja

Användningen av burdockolja är också produktiv, gnugga den i hårrötterna. Ett märkbart resultat ger hårbottenmassage med hav eller vanligt bordsalt.

Applicera på det våta huvudet, massage noga och skölj med varmt rinnande vatten.

Ett vanligt botemedel som orsakar hårväxt är tinkturen av hetpeppar. Använd det bättre på natten.

Var försiktig! Orsakar brinnande hud! Applicera försiktigt, tvätta händerna efter applicering, undvik kontakt med ögonen. Om emellertid tinkturen kom i ögonen, skölj med lite vatten, helst kokt.

Njurinfusion

Vissa trichologer rekommenderar att skölj håret med njurinfusion för skallighet.

Infusion beredd enligt följande: 3 msk. matskedar av torkad nässla häll 1,5 liter varmt vatten, låt det brygga i 45 minuter och dränera. Efter varje shampooing måste håret sköljas med avkok.

Massage och fysioterapi för håravfall på huvudplatsen

Om håret föll på huvudet, kom till hjälp med fysioterapi och massage i hårbotten. Dessa förfaranden stimulerar blodcirkulationen, vilket bidrar till uppvakningen av hårsäckarna och följaktligen ökar hårväxten.

De vanligaste fysioterapeutiska procedurerna som trichologer råder är:

 • Darsonvalisering - påverkan på hårbottenströmmarna som är under hög spänning. Denna procedur är ordinerad till patienter som har skallighet orsakad av seborré.
 • Kryoterapi är effekten av flytande kväve på hårsäckarna. Denna procedur görs punktvis. Det indikeras för häckning och cirkulär alopeci.
 • Ionopharesis - under denna procedur används nuvarande (elektropläterande) för att injicera droger i de djupa skikten i huden som hjälper till i kampen mot alopeci.
 • Massage i burkar (vakuummassage) - görs med burkar för medicinsk behandling. Denna massage kan också utföras hemma.

Hudmassage för alopeci kan också utföras självständigt. För att göra detta, kamma ditt hår, lägg båda händerna på huvudet. Massagen utförs med stora och medelstora fingrar.

Lätta massage rörelser görs, flyttar från periferin till mitten av huvudet. Gör denna massage 3 gånger i veckan och resultatet kommer att märkas om en månad.

Drogbehandling av alopeci

Drogbehandling av alopeci beror på dess typ.

Androgen alopeci

Om det är androgen alopeci, bör behandlingen utföras med hormonella preparat som innehåller östrogen och progesteron.

Non-receptbelagda läkemedel innehållande Minoxidil leder till ett utmärkt resultat. Det kan vara både sprays (Alerana och Generolon - priset är från 500 till 630 rubel) och schampon, lösningar (Cacilon - priset är från 1000 rubel).

Det är viktigt att komma ihåg! Läkemedel, som inkluderar Minoxidil, har använts sedan 18 år. Du kan inte heller överskrida den dagliga dosen av läkemedlet, oavsett området av skallighet.

Svampinfektion i hårbotten

Om håravfall är förknippad med en svampinfektion i huden, kommer preparat som innehåller ketokonazol att komma till räddning. Dessa inkluderar schampo Nizoral - priset är från 350 till 400 rubel.

Hur man använder: Applicera på vått hår i 3-5 minuter. Skölj med rinnande vatten, Undvik kontakt med ögonen. Använd 2 gånger i veckan i en månad.

Läkemedlet Finasteride (235-250 rubel) är ett läkemedel för behandling av skallighet hos män. Läkemedlet är hormonalt och säljs endast på recept. Det har många biverkningar och vid behandling av kvinnor används endast i svåra fall.

Sulsenpreparat används för att återställa folliklarna. Den aktiva beståndsdelen här är selen. I serien av preparat av Sulsen finns en pasta för huvudet (pris från 80 till 100 rubel) och schampo (pris från 180 till 300 rubel).

Dessa medel kan appliceras både i ett komplext och separat från varandra. Men det är värt att komma ihåg att dessa och många andra mediciner för skallighet bör användas först efter att ha rådfrågats och ordinerat en läkare.

Kirurgisk håråterställning på huvudet

Idag finns det flera typer av kirurgisk håråterställning:

 • konstgjord hårtransplantation;
 • hårtransplantation;
 • klippa skalliga hudområden
 • patchwork plast.

Den mest populära metoden för kirurgisk håråterställning är hårtransplantation eller autotransplantation.

Förfarandet är en transplantation av egna folliklar från hudens område där det finns mycket hår på baldingområden.

Operationen på egen hårtransplantation utförs enligt följande:

 1. En donatorhud skärs ut under lokalbedövning.
 2. Vid denna punkt läggs sömmar på, vilket snart kommer vara helt osynliga.
 3. Från den utskurna huden isoleras håret med folliklar.
 4. Läkaren gör mikrohål och placerar folliklar där.

Idag är det den mest effektiva metoden för behandling av androgen alopeci. Hårtransplantat på detta sätt växer på huden och behåller dess egenskaper tills slutet av en persons liv.

Alopeci är ett obehagligt fenomen, men det kan behandlas. Vid de första tecknen på en sjukdom är det nödvändigt att konsultera en läkare för att genomföra en undersökning och identifiera orsakerna till sjukdomen, och sedan börja en kompetent omfattande behandling.

Vad ska man göra om håret föll ut på en plats. Orsaker och metoder för behandling:

Alopecia areata (alopeci). Doktorens kommentarer:

Hårsjukdomar: De 8 vanligaste hårbottensjukdomarna

Hår är inte en separat, oberoende kropp. Det här är inget annat än en appendage av huden - det här faktum förklarar hårets direkta beroende av hårbotten. Det återspeglar i sin tur, som om i en spegel, alla störningar i de inre organen: immunsystemet försvagades, magen störde, nerverna kollapsade - allt detta påverkar hårets tillstånd, som börjar bli sjuk. Slap, fall ut, bli täckt med oljig glans och mjäll, tunna ut, bryta - många olika olyckor faller till deras parti.

I sådana situationer kan hår och hårbotten sjukdomar inte alltid behandlas på egen hand, och hjälp av specialister krävs. Det finns en separat gren av medicin - trichology ("hårstudien") - som studerar strukturen, sjukdomarna, tillväxten, skyddet, hårets näring och hårbotten. Det är för trichologer att kontakta om det finns problem i denna fråga. En översyn av de vanligaste, aktuella, gemensamma hårbottensjukdomarna idag hjälper till att bestämma vad som är fel på håret, varför det började skada, hur det behandlas.

Alopeci / skallighet

Alla vet att håret kan falla ut på olika sätt: ett par gånger om året är det möjligt att montera trådar med hårborstar och kuddar, eller du kan förlora dem i strimlor, från vilka områden i hårbotten kommer att exponeras. Det sista fallet i vardagen kallas kallhet, i medicin - alopeci. Detta intensivt passerar håravfall, vilket på något sätt, men leder, verkligen, till skallighet - delvis eller fullständigt. Denna patologi är associerad med åldersrelaterade förändringar som förekommer i kroppen eller med allvarliga inre sjukdomar, utan behandling som det är omöjligt att bli av med sådan olycka.

Trichologists skiljer flera typer av sjukdomar:

 • diffus alopeci - håret blir gles och tunt över hela ytan av huvudet;
 • alopecia areata - på huvudet bildas områden med fullständig frånvaro av hår;
 • androgen alopeci - skallighet, dikterad av ökade blodnivåer hos manliga könshormoner;
 • total alopeci - den fullständiga frånvaron av hår på huvudet, det vill säga en skaldig man.

Dessa sjukdomar i hårbotten påverkas oftast av män och kvinnor i vuxen ålder, men i allvarliga sjukdomar, efter att ha genomgått kemoterapi eller strålbehandling, påverkas alopeci av ungdomar som fortfarande är mycket unga. Varje form av skallighet är en mycket obehaglig kosmetisk defekt som kan orsaka allvarligt psykiskt trauma (särskilt för unga tjejer och unga kvinnor). För att inte sätta saken i ett så svårt tillstånd, är det vid de första symptomen av sjukdomen nödvändigt att söka professionell hjälp från trichologer, som kommer att identifiera orsaken till alopeci och bestämma typen av patologi och förskriva behandling.

nedfall

Varje kvinna, åtminstone en gång i sitt liv, står inför en olägenhet när hon måste samla hår som har fallit i stycken över hela huset: inte bara från hennes hårborste utan också från kuddar, stolar, bad, kläder och andra ställen som håret kommer i kontakt med. Förlust av trådar är inte alopeci, även om det kan leda till det i särskilt försummade förhållanden. Detta är en gradvis och inte så intensiv process av håravfall som orsakas av en mängd olika faktorer och omständigheter.

Orsakerna till denna hårsjukdom trichologists call:

 • avitaminosis - bristen på (oftast säsongsbetonad) kroppen av mikro- och makro, vitaminer;
 • biverkningar av långvarig eller analfabeter med vissa mediciner;
 • hormonella störningar;
 • alla typer av infektionssjukdomar;
 • misslyckande i nervsystemet (konstant stress, långvariga depressiva tillstånd, nervösa nedbrytningar);
 • en ärftlig faktor kan också orsaka sjukdom;
 • defekt, felaktig vård av hår, hårbotten.

För att behandla denna sjukdom och inte ta upp frågan till alopeci, är det nödvändigt att först bestämma vad som orsakade dess utveckling. Därefter behöver du alla krafter för att försöka eliminera denna provocerande faktor från ditt liv.

.Detta kommer helt att återställa håret på huvudet och återvända inte längre till detta problem.

Har du blivit grå? Du kan kämpa med hennes hemmetoder >>.

Folkmekanismer för förlust, mjäll och delade ändar beskrivs här >>.

mjäll

Mjölk blir en sjukdom i XXI-talet, den moderna människans sveda, från vilken även det mest moderna och effektiva, dyra och varumärkesnamnet inte kan rädda. Det här är en avskalning av huvudets epitel, när grå hudvågor bildas - döda celler som smuler från huvudet vid de mest olämpliga ögonblicken. Mjäll är inte en självständig sjukdom i hårbotten: det är bara ett symptom på olika inre misslyckanden i kroppen. Den moderna generationen skiljer sig inte från hälsan, därför trichologer ljuder larmet: I dag lider cirka 75% av den totala befolkningen med mjäll.

Skälen kan vara väldigt olika:

 • hypotermi inte bara för hela organismen som helhet utan också speciellt av hårbotten (detta gäller för dem som går utan hatt i kylan);
 • frekvent användning av värmehjälpmedel för hår - hårtork, järn, tang;

De flesta anledningarna beror på den livsstil som leder människor. Vid de första tecknen på sjukdomen rekommenderas att man seriöst tänker på att skötsel av hår och hårbotten är korrekt. Behandlingen kan vara hemma, om det fortfarande är möjligt att rätta till det (normalisera näring, ge upp dåliga vanor, hitta lämpliga medel för vård av hårbotten).

Han kommer att ge råd till medicinska förfaranden, bland vilka de mest effektiva är kryomassage och fysioterapi.

seborré

Ibland kallas mjäll och seborré som samma sjukdom, med dessa ord som synonymer. Emellertid är mjäll endast orsaken till en allvarligare och tillräckligt allvarlig hårbottensjukdom - seborrheisk dermatit. Denna patologiska störning av huvudkotorna i huvudet, som ligger i hårsäckarna och utsöndrar subkutant fett, vars funktioner är mycket viktiga för hårbotten och hårets utseende. Det skyddar krullarna från yttre aggressorer i form av ultraviolett strålning och låga temperaturer, fuktar, ger naturlig glans. Men om körtlarna börjar producera för mycket av det, eller omvändt, väldigt lite, är konsekvenserna störst.

Symptom på denna hårbotten sjukdom kan manifesteras enligt följande:

Effekterna av seborré gör det inte bra för en sjuk person, för bland dem:

 1. Svårt att behandla och mycket smärtsamma pustulära sjukdomar i hårbotten;
 2. En spridning av akne vulgaris;
 3. Persistent fysiskt obehag i form av kliande hårbotten;
 4. Kosmetisk defekt som inga hårvårdsprodukter kan ta bort

Behandlingen av denna sjukdom i hårbotten utnämndes till trichologist, baserat på patientens individuella egenskaper och orsakerna till att seborré utvecklades och utvecklades. Kombinerad terapi inkluderar en hypoallergen diet, en kurs av antimykotisk behandling, fysioterapiprocedurer (darsonvalisering, kryomassage). Denna behandling är effektiv mot båda typerna av seborrheisk dermatit - fet och torr.

avsnitt

Många tror att splittrade ändar är inget annat än en kosmetisk defekt som går i sig och kräver ingen behandling. Denna åsikt är felaktig, eftersom hår som börjar splittras var som helst i sin kärna är en sjukdom som trichologer känner till. Denna sjukdom manifesterar sig oftast mot bakgrund av alltför hårt torrt hår.

I det här fallet kan du observera en rad olika symptom:

 • livlösa, tråkigt utseende hår;
 • splittrande strängar längs hela längden, inte bara tipsen;
 • allvarlig förvirring, vilket komplicerar kammarprocessen
 • försvagat och gallrande hår;
 • brittleness, liksom den medföljande sjukdomen, är förlusten av strängar mer korrekt ansedd som en följd av splittring av hår, och inte dess symptom.

Detta kan vara konstant stress, okontrollerad medicinering, dålig näring, missbruk av hårtork, fläck av dålig kvalitet, frekvent kemisk perm, tvätta huvudet med klorerat vatten. Om du försöker bli av med den här uppsättningen och ge håret rätt vård, kommer du troligtvis aldrig att behöva hantera split ends.

bräcklighet

Löst, torrt, uttorkat hår är också långt ifrån en kosmetisk defekt, som alla anser dessa olyckor. I trichology för dessa fenomen finns det till och med en vetenskaplig term: proffs kallar denna sjukdom trichoclasia. Det är också ett sant symptom på vissa interna patologier och sjukdomar, eller en konsekvens av vårdslös inställning till dina egna krullar. Den medfödda formen av sjukdomen (den så kallade nodular trichoclasia) diagnostiseras i enheter.

Oftast talar vi om förvärv av bräcklighet som ett resultat av:

 • kronisk funktionsstörning i magen;
 • problem med urinvägarna;
 • kroniska infektioner (tonsillit, tuberkulos);
 • helminthic invasions;
 • frekvent hårfärgning;
 • regelbundna kemiska perms.

Behandlingen av denna sjukdom börjar med identifieringen av orsaken och dess uteslutning. Därefter utnämns hälsofrämjande förfaranden. Terapi av den underliggande inre sjukdomen - detta är grunden för behandling av sprött hår.

Idag är den moderna människans framgång och välbefinnande i hög grad bestämd av tecknen på hans starka fysiska hälsa och blomstrande utseende. Var uppmärksam på naglarna, ansiktshuden, kroppsformen och naturligtvis håret.

Briljant, vacker, hälsosam, utan skärningar, brittleness, mjäll, de vittnar om god hälsa, vilket gör att du kan nå toppen, framgången och trovärdigheten. Medan deras tråkiga färg, livlöshet, skallighet, torrhet, brittleness, splittrade ändar, mjäll och fallna strängar på axlarna indikerar motsatsen. Därför är det så viktigt att identifiera låsens sjukdom i de tidigaste stadierna och i tid kontakta trichologer för deras behandling.

Hår och hårbottensjukdomar: Tips och rekommendationer

Hårets tillstånd tjänar ofta som en indikator på människors hälsa. När håret börjar falla intensivt, bli sprött och tråkigt, så finns det många orsaker till detta. Hårsjukdomar är förknippade med både fysiska och kemiska effekter på dem, såväl som patologiska processer som äger rum i kroppen, ärftliga faktorer, metaboliska störningar. Förhållandet i endokrina och nervsystemet påverkar tillväxten och utseendet hos strängarna.

Orsaker till att håret skadas

Om det började skallet är det möjligt att prata om en person börjar förlora mer än hundra hår per dag. I en sådan situation har de inte tid att kompenseras av nya, och patologin börjar manifesteras av yttre tecken.

Alopeci kan utvecklas på grund av följande faktorer:

 • infektionssjukdomar;
 • förgiftning av kroppen;
 • cancer kemoterapi;
 • dermatoser;
 • genetiska faktorer;
 • brist på vitaminer och mikroelement etc.

Hårsjukdomar är uppdelade i de som är förenade med rodavvikelser och skallighet.

Rod patologier

Deformation av håraxeln, brittleness, dess atrofi förenar moniletrixsjukdomen. Det kännetecknas av närvaron av knölar på stången och kåta papules på folliklarna, vilket medför att håret blir kort och vridet. Moniletrisen manifesteras också av det faktum att håren genom olika längder verkar vara böjda med 180 grader. Detta händer huvudsakligen på baksidan av huvudet och i templen, vilket leder till skallighet. Med denna patologi bör utsättas för strängar försiktigt vårdande förfaranden:

 • Tvätta håret en gång i veckan med avkok av nässla, burk för sköljning.
 • Undvik värme och kemisk exponering.

En annan typ av patologi är nodular trichoclasia. För denna sjukdom kännetecknas av bildandet av noder på stången och bryter den på denna plats. Brottet sker mycket lätt och endast utskjutande fragment förblir i stora delar av huvudet, vilket gör alopeci mycket uttalad.

Håravfall

Alopeci är ett viktigt problem för både män och kvinnor. Den sjukdom där håravfall börjar är uppdelad i flera typer:

Men dessa typer är uppdelade efter typ.

Diffus håravfall

Diffus alopeci kan vara telogen och androgen. Telogen-typen uppträder efter uttömande dieter, långvarig behandling, stressiga situationer, i postpartumperioden, med järnbrist eller endokrina sjukdomar. I detta fall förändrar håret snabbt utvecklingsfaserna: utan att vara kvar i anogenet blir de snabbt till telogen (vila) och faller ut. Men denna typ av förlust leder inte till fullständig skallighet. Processen är fullständigt reversibel och ibland är det tillräcklig att utesluta orsakerna till patologin så att folliklarnas funktionalitet återställs.

Bald pannan och verkar bleka fläckar på kronan. Men hos kvinnor är denna process reversibel och behandlingsbar. Hos män är sjukdomen allvarligare och prognosen för att stoppa processen i 70% av fallen är ogynnsam.

Fokal skallighet

Håravfall, som uppstår med bildandet av avrundade, helt skaliga områden, kallas brännvidd eller häckande alopeci. Håret kan falla ut inte bara på huvudet, patologin fångar ofta ögonbrynen och ögonfransarna. Hår kan falla helt över hela kroppen, då pratar de om universell alopeci. Skälen till denna typ av skallighet är oklara till slutet, men de flesta hudläkare tenderar att autoimmuna faktorer när antikroppar mot hårsäckar börjar producera i kroppen och hämmar deras utveckling.

Ingen person kan vara försäkrad mot att få baldhet och detta beror inte på kön eller ålder. Det finns inga förebyggande åtgärder för sjukdomen.

Hårbotten är helt frisk. På de skalliga områdena är närvaron av enskilda hår möjligt, vilket jämförs i form med utropstecken. Spontan överväxt av de skalliga områdena är också möjligt, men i 70% av fallen finns det återkommande sjukdomar de närmaste fem åren.

Om bonar bildades på baksidan av huvudet är chanserna för överväxten små. I 10% av fallen - det slutar med en total alopeci, som kännetecknas av en fullständig brist på vegetation på huvudet. Behandlingen är svårare om skallighet har börjat hos barn som inte har nått puberteten.

Behandling av fokal alopeci utförs med hjälp av starka hormonella droger. Men tills nu är läkare inte helt övertygade om ny hårväxt orsakas av behandling eller spontan återväxt har börjat.

För att vara säker på att utbrott av håravfall är en fokal skallighet, ska läkaren göra en differentiell diagnos med andra hårsjukdomar: trichotillomania och ringorm. Dessa patologier är huvudsakligen associerade med rodens deformation, snarare än med förlusten.

Ärrbildning i hårbotten

Som ett resultat av inflammatoriska processer och andra patologier kan skador, hårsäckar dö och inte återhämta sig. Områdena ovanför glödlamporna ersätts av bindväv. Processen med ärrbildning kan vara primär, men också som följd av sjukdomar (lupus erythematosus, lichen planus).

Sektioner med drabbade folliklar kan vara helt släta, men rodnad, peeling, pigmentering och bildning av pustler är möjliga. Men endast dessa yttre tecken är inte en rättfärdigande för diagnos. För detta utförs en biopsi i hårbotten.

Behandlingen påbörjad vid rätt tidpunkt kan stoppa processen med ärrbildning, men håret på ärrplatsen kommer inte längre växa, ärr kvar på huvudet.

epidermomycosis

En svampinfektion kan orsaka en sjukdom som ringorm. Orsaksmedlet är i de flesta fall svampen Microsporum canis. Det tränger in i follikeln och börjar multiplicera i sitt kåt lager. Som ett resultat bildas avrundade sköldar. Sjukdomen är karakteristisk uteslutande för barn. I detta fall bildas områden av håravfall slumpmässigt, som om de är sammanflätade. Håret går avstånd på flera centimeter från basen.

trikotillomani

En sjukdom som trichotillomani kan utvecklas hos män och kvinnor i alla åldrar. Men oftare lider barn och unga flickor av det. Människor börjar dra sitt hår ur sig själva. Detta beror på stressiga situationer och mental stress. Men sådana handlingar kan också orsakas av tvångssituationer, då talar vi om mentala avvikelser från normen för beteende. För att bekräfta patientens diagnos varje vecka, är zonen av "förlorat" hår rakat för att utesluta möjligheten att dra ut dem. När trichotillomania håret är helt friskt och återställs till det rakade området.

Föräldrar associerar ofta beroende barn med dragande strängar med dåligt beteende. Men i själva verket barn och ungdomar som drar ut håret, och vissa fortfarande äter det, hör till kategorin patienter och deras behandling är sällsynt när de utförs utan att konsultera en psykiater.Nästa Artikel
7 bevisade sätt att tvätta färgen från håret