Hårtransplantation: indikationer, kontraindikationer och metoder för användning


Många människor är intresserade av hårtransplantation, eftersom skallighet är en av de estetiska defekter som kan uppstå plötsligt och i alla åldrar. För att lösa detta problem med hjälp av transplantation av hud med hårsäckar började under 1 hälften av förra seklet. Det transplanterade håret såg onaturligt, dockliknande på grund av det faktum att hudflikens område var stort. Dessutom var operationen svår, med många biverkningar och svårt att tolerera patienter. Modern hårtransplantation är naturens hårbotten och minimal smärta i proceduren.

Kärnan i förfarandet är omfördelningen av hår från de platser där de växer tjockt till baldness platser. Kirurgen som återvänder det andra ungdomliga håret bör ha högsta nivå av professionalism. Någons hår växer till höger, någon är kvar, och på toppen av huvudet vrider de. Hans uppgift är att implantera håret på ett sådant sätt att de inte skiljer sig från de som kvarstår.

Om du talar om givarhår borde du förstå autotransplantation, det vill säga transplantera dina egna hårsäckar, eftersom en annan persons hår blir acklimatiserat dåligt. Donormaterial tas från området i hårbotten. Det är mycket sällsynt att använda hår som tas från andra delar av kroppen, eftersom de efter transplantation inte ändrar sin struktur, det vill säga de är korta, krulliga, av en annan färg etc.

Patologisk håravfall av medicinskt språk kallas alopeci. Ett viktigt villkor för framgångsrik hårtransplantation är att identifiera orsakerna till skallighet. Beroende på arten av alopeci, i ett fall kommer resultaten av operationen vara utmärkt och kommer att vara i många år, i den andra - alla insatser av kirurgen kommer att vara förgäves.

Hos kvinnor och män är orsakerna till denna estetiska defekt olika. Representanter för det starkare könet utsätts ofta för håravfall, men till skillnad från kvinnor hjälper transplantationen dem mest. Hos barn är skallighet sällsynt och möjligheten till transplantation diskuteras i varje enskilt fall.

Alopeci har en annan natur:

 1. Androgen. Särskilt för män, men kan förekomma hos kvinnor. Orsaken till håravfall är de manliga hormonerna, som negativt påverkar hårsäckarna, vilket resulterar i dessa atrofi.
 2. Scar. I det här fallet slutar håret växa i stället för huvudet där det är ärrvävnad.
 3. Traction. Alopeci uppstår som ett resultat av mekanisk skada på hårsäckarna, till exempel med stark spänning i vissa frisyrer.

Alopeci hos män

Man och typ skallighet är den vanligaste. Det förekommer i pannans och kronans område. Det är i detta område att hår som utsätts för androgener växer. Testosteron kan hämma hårsäckarna och håret blir tunt. Samtidigt, vid hårbytet, har follikeln inte tid att ge en ny spire och dör. Håret på templen och baksidan av huvudet är inte harmonisk, därför ser alopeci hos män i form av en krona. I detta fall kan skaldethet börja när som helst efter puberteten, och ju tidigare detta händer desto snabbare kommer håret att falla ut.

Kvaliteten på hårvård påverkar inte androgen alopeci. Dess orsaker är andra faktorer, nämligen:

 • Ärftlig predisposition Möjligheten att avskilja med hår ökar hos män, i släktet som det finns de som är skalliga tidigt.
 • Hormonal obalans. Hårlampor kommer säkert att dö om testosteronnivån är för hög.

Klinisk erfarenhet av hårtransplantation visar att transplanterat neandrogenberoende hår från huvudets baksida och templen till kronan och pannan behåller sin struktur och påverkas inte av hormoner. Således har en ny hårlinje inga signifikanta risker för skador. Men det borde komma ihåg att det återstående håret kan falla ut.

Kvinna skallighet

Transplantation av hårsäckar för att behandla alopeci hos kvinnor används sällan. Detta beror på det faktum att det är mycket svårt att fastställa den exakta orsaken till håravfall. De faktorer som påverkar patologin, massa:

 • snäva dieter;
 • påkänning;
 • hormonella störningar
 • tar vissa mediciner
 • blodsjukdomar etc.

Om du inte identifierar orsaken till baldness-kvinnor och transplantat hår, kommer de att falla ut, som resten. För kirurgen blir därför indikationen för transplantation håravfall på manstypen, på pannan och kronan. Om en kvinna förlorar håret över huvudet, kommer läkaren troligen att vägra att göra operationen.

Av vilka skäl kommer kirurgen inte att göra operationen:

 • fokal alopeci, där det är omöjligt att förutsäga var och i vilken volym håret kommer att falla ut;
 • förlängd håravfall av okända skäl
 • Inget hår kvar för transplantation (svår skaldethed, inklusive ockipitalregionen);
 • Den snabba utvecklingen av androgenalopeci (du måste genomgå behandling före transplantation);
 • inflammatoriska och andra sjukdomar i hårbotten;
 • Kontraindikationer av hälsoskäl: diabetes mellitus, kroniska sjukdomar i akut stadium, etc.

Typer av hårtransplantation

Förberedelser för hårtransplantation

Om alla kontraindikationer utesluts, ska patienten noggrant förberedas för operationen. Vid samrådet kommer kirurgen att berätta om funktionerna vid transplantation, beteendet hos håret efter transplantation och hur man undviker komplikationer. Vid detta möte modelleras en ny hårlinje, och driftstekniken bestäms. Det är till exempel bättre att transplantera ett hår på pannan (follikulär transplantation) på baksidan av huvudet - i grupper på 3-5 hår (transplantat). Av förfarandets egenskaper, mängden skallighet och andra faktorer, är det slutliga priset lagt upp.

Det finns flera metoder för hårtransplantation:

 • Strip metod Det kallas också operativ, lapptäcke eller FUT. En egenskap hos metoden är att skära en flik av hud från huvudets baksida och dela den i transplantat. Ytterligare grupper av folliklar implanteras i de önskade områdena av huvudet.
 • Icke-kirurgisk eller FUE-metod. Operationen utförs utan att skära huden. Med hjälp av specialverktyg avlägsnas transplantat från baksidan av huvudet och transplanteras till den skalliga delen av huvudet.
 • HFE-metod. Det är en modern typ av sömlös operation, men det skiljer sig i vägen för hårimplantation.

Efter att ha undersökt patientens allmänna hälso- och sjukdomstillstånd bestämmer läkaren den optimala transplantationsmetoden. Följande indikatorer beaktas:

 • hårdensitet i givarområdet;
 • storhet av alopeci
 • hudelasticitet;
 • relativa kontraindikationer;
 • ekonomiska möjligheter hos patienten.

Driftens varaktighet beror på den valda metoden. Graftransplantationer med 4-5 hår kommer att vara mycket kortare än follikeltransplantation. Implantationsproceduren för ett hår kan ta 3 dagar eller mer.

Innan operationen ska patienten observera ett antal tillstånd:

 • donera blod för laboratorietester
 • genomgå fluorografisk undersökning
 • att genomgå behandling för progressiv androgen alopeci
 • bota andra sjukdomar i hårbotten;
 • 2 veckor för att sluta ta läkemedel för behandling av skallighet och andra läkemedel som tappar blodet
 • 1 vecka före transplantation måste du sluta röka och sluta dricka
 • på dagen för operation eller på tröskeln till kort hårskärning (1-2 mm), förutom transplantationen av långt hår.

Verksamhetsförlopp

Hårtransplantation utförs på poliklinik under lokalbedövning. På en dag kan läkaren transplantera hår inom 4-7 timmar. Det beror på baldness-scenen, transplantationsmetoden och kirurgens sätt att fungera. Förfarandet förorsakar inte patienten mycket obehag. Generellt tolereras transplantationen, särskilt om det under förfarandet finns något att göra, till exempel en intressant film på DVD. Undantaget är operationen med att skära ut en flik av hud. Denna metod är mer smärtsam och obehaglig.

Rehabiliteringsperiod

Puffiness av vävnader och andra obehagliga fenomen uppträder den tredje, fjärde dagen efter proceduren. Hårbotten gör ont, kliar, blåmärken syns på den. Som regel försvinner alla sjukdomar inom 10 dagar. Särskild vård för nytt hår är inte nödvändigt. Platser av hårimplantation bör torkas med speciella medel som rekommenderas av läkaren för snabb läkning av vävnader och konvergens av korst. Du kan tvätta håret och använda bekant kosmetika efter 3-4 dagar.

Hur mycket kostar hårtransplantation?

Priset för 1 graft i Moskva och St Petersburg börjar från 80 rubel, medeltalet är cirka 110 rubel. Många kliniker minskar priset, beroende på volymen av operationen - desto mer hårtransplantation desto lägre pris. Vanligtvis passar patienterna i priset på 80-160 tusen rubel. För att klargöra de faktiska priserna kan du ringa till kliniken eller läsa recensioner på Internet.

Hårtransplantation utförs på andra områden:

 • ögonfransar - ca 12 000 rubel;
 • mustasch - från 50 000 rubel;
 • skägg - från 50 000 rubel;
 • ögonbryn - från 17 000 rubel.

Varje hårtransplantationsteknik har sina egna fördelar och nackdelar. Varje metod förtjänar uppmärksamhet och kräver separat diskussion. Tänk dem mer i detalj.

Funktionen av hårtransplantationsremsormetoden FUT

Operationen heter Strip, vilket betyder en remsa.

Att skära en tunn rektangel av huden på baksidan av huvudet karaktäriserar kärnan i denna metod.

Hudfliken är lätt uppdelad i transplantat och införd i nya brunnar.

Efter operationen kvarstår ett långt ärr i givarområdet.

Steg av transplantation:

 1. Läkaren behandlar den occipitala delen av patientens huvud med en antiseptisk och skär en rektangel med en skalpell enligt en tidigare märkning, vanligtvis är den 25 cm lång och 1,5 cm i bredd.
 2. Kirurgen separerar hudfliken från huvudet. Detta arbete måste vara väldigt snyggt, som om vårdslös rörelse kan skada hårsäckarna.
 3. Vid nästa steg - stramar kanterna på såret och stygn.
 4. Medan kirurgen behandlar patientens sår börjar medicinskruppen att dela fliken i transplantat. Detta tar hänsyn till rätt mängd hår i en separat follikulär korsning. Alla transplantat kontrolleras noggrant för frånvaron av skadade glödlampor.
 5. Kirurgen bildar sig på det område i huden där du vill implantera hår, kanaler. Med mikrokirurgiska pincett implanteras implantaten, en efter en, till en ny plats.

Efter proceduren kan patienten gå hem. Inga speciella förband krävs. Postoperativ vård är att smörja de kirurgiska sidorna med speciella lotioner avsedda för snabb läkning av skadad hud.

Hårtransplantatoperationen har en viktig fördel gentemot andra transplantationstekniker, nämligen snabb arbete på stora områden av skallighet. Detta beror på det faktum att hårsäckarna inte extraheras en efter en men i stora mängder.

Nackdelar med operationen:

 • Möjligheten att smitta av vävnader vid skärning av en hudflik
 • dödlighet i hårbotten på grund av trauma till nervändarna med ett brett snitt;
 • ärrbildning på huvudets baksida.

En annan nackdel med FUT-hårtransplantationen är en låg estetisk effekt. Som i detta fall kan endast upp till 50 hårpärlor per 1 kvadratcentimeter placeras i alopeciområdet med en hastighet av 100 enheter. Dessutom tillåter den här metoden inte att justera vinkeln på hårväxten, vilket är viktigt för att ge hårets naturlighet.

Hårtransplantation

Sömlös plast hårmetod FUE

Hårtransplantationstekniken, till skillnad från den tidigare metoden, innebär inte att skära ut en hudflap från givarområdet. Men implantationen av hårsäckar utförs på samma sätt, genom skärningar.

Ett specialverktyg används för att samla in folliklar från de ockipitala och tidsmässiga områdena - stansning. Beroende på diameteren på stansen (från 0,5 till 5 mm) implanteras de resulterande transplantaten omedelbart eller delas in i ytterligare transplantat.

Verksamhetsförloppet skiljer sig från lappsättmetoden endast i den första delen, nämligen samlingen av hårsäckar. Därefter sker implantationen av transplantat på ett förskjutet sätt i de kanaler som läkaren bildar med en skalpell eller andra specialverktyg.

FUE hårplast har följande fördelar:

 • ingen postoperativ ärr;
 • Det finns ingen sannolikhet för såruppfödning och ärrbildning i vävnader.
 • transplantation och rehabiliteringsperiod tolereras lättare.

Nackdelar med metoden:

 • det finns en uttalad svullnad i den postoperativa perioden;
 • Det är omöjligt att ändra lutningsvinkeln hos de implanterade implantaten.

Hårimplantation med HFE

HFE-tekniken är den mest progressiva hittills. Läkaren utför alla manipuleringar uteslutande med en stans eller snarare med en mikropunch, eftersom dess diameter inte överstiger 0,9 mm. Sålunda utsätts inte patientens hud för även minimala snitt.

Förloppets gång:

 1. Kirurgen tar bort hårsäckarna med ett tunnt rör och förstorande optisk enhet. Läkaren har möjlighet att se det mest friska håret, samt välja hålen, som innehåller ett visst antal hår.
 2. Den medicinska personalen, efter att transplantationerna har samlats in av läkaren, studerar noggrant folliklarna för integritet och sorterar enligt hårmängden: 1, 2, 3 och 4 vardera.
 3. Kirurgen injicerar hårsäckar till nya platser med samma mikropanche. Metoden låter dig ändra höjningsvinkeln hos håret.

Fördelar med transplantation med användning av HFE-metoden:

 • nytt hår växer i samma riktning som resten;
 • upp till 80 transplantationer per 1 cm2 kan sättas in;
 • lätt fördelning av antalet hår i hålet möjliggör maximal estetisk effekt;
 • vävnader är inte skadade, det finns inga biverkningar förknippade med sår;
 • kirurgi tolereras enkelt av patienterna.

Således implanterar håret genom HFE-metoden håret tjockt och med naturlig höjning av hårväxt. Det huvudsakliga målet med transplantation är den maximala approximationen till naturlighet som uppnåtts i denna teknik.

Nackdelen med hårtransplantation med denna metod är inte lönsamhet för arbete med signifikant skallighet. Eftersom operationen i det här fallet tar för mycket tid och kommer att vara väldigt dyrt.

Hur man behandlar skallighet: medicinsk, kosmetisk och folkmedicin

Vid det första skedet av alopeci, när håravfall inte har nått en oroväckande skala, kan du försöka stoppa denna process med konservativa behandlingsmetoder. För att göra detta bör du besöka trichologen, som ska ordinera en drogbehandling. Androgent alopeci behandlas exempelvis medelst Finasterid eller Minoxidil. Samtidigt bör man anpassa sig till långvarig behandling, eftersom de första tecknen på förbättring kommer efter systematisk användning av medel i 4 månader eller mer. I händelse av aktiv skallighet eller ärftlig predisposition, bör du inte lita starkt på den positiva effekten av behandlingen.

Om håret har blivit tunt kan det uppfattas som skallighet. Faktum är att denna situation är fixerbar. Detta kommer att hjälpa coraplasty hår - ett förfarande som syftar till att mätta krullar med keratin. Speciellt utformad kosmetika är lätt att använda hemma. Håret blir tjockare och silkeslen. Inoar, en keratinhårrätare, är väl lämpad för utjämning av orubbliga lockar.

På internetfora hittar du många tips om hur du behandlar skallighet hemma. Folk recept innehåller olika infusioner och decoctions av örter, rötter, som måste tvätta håret eller gnugga in i huden. Men alla är oftast inriktade på att förbättra hårets tillstånd och är osannolikt att hjälpa till vid androgen alopeci.

För att stärka håret rekommenderar både traditionell och traditionell medicin att äta mat rik på vitaminer och mineraler, förändra livsstil: ge upp dåliga vanor, slappna av fullt och så vidare.

Priset på frågan är hur mycket hårtransplantation på huvudet för män?

Alopeci hos män kan utvecklas till ett sådant stadium när medicinska och fysioterapeutiska behandlingsmetoder kommer att vara inaktiva. Detta händer med djup skada på hårrötterna och deras oförmåga att självständigt producera friskt hår.

Under dessa omständigheter är den enda effektiva behandlingen för skallighet fortfarande kirurgi - hårtransplantation. Många är intresserade av kostnaden för detta förfarande, och vi pratar om det i artikeln nedan.

Indikationer för hårtransplantation

Hårtransplantation på huvudet hos män är ordinerad i de sena stadierna av androgen alopeci, när folliklarna skärs av epitelet och blir oförmögna att producera hår även om patogena hormonella effekter utesluts och när blodflödet i hårbotten stimuleras.

Vid cicatricial apopection av traumatisk natur dör follikelns aktivitet också irreversibelt bort, och detta kan endast korrigeras genom kirurgisk ingrepp.

Med dessa två former av skallighet blir endast en del av huvudet frataget hår och det finns hälsosamma områden där det kan fungera som donatorområde under operationen.

Metodval

Verksamheten utförs på två sätt: lapptäcke (FUT) och sömlös (HFE och FUE). De skiljer sig i metoderna för att extrahera material från givarsonen och introducera det i det kala området.

Mer detaljerad information om varje metod som du hittar nedan.

patchwork

Med patchwork-metoden skärs hela hudområdena från donatorområdet och krossas till transplantat, vilka implanteras individuellt i huden.

Ett transplantat är en grupp folliklar från vilka flera hår spruter. Små transplantat är mer praktiska - de lämnar inte märkbara ärr i implantationsområdet och rotar lättare.

Verksamheten utförs i flera steg:

 1. Lokalbedövning administreras.
 2. Med hjälp av en skalpell, avlägsnas en hudflap från givarområdet.
 3. Donatorområdet sys.
 4. Flikskärverktygen är uppdelad i transplantat.
 5. Mikroöppningar är gjorda i den drabbade delen av huden.
 6. Maskiner placeras i hålen med pincett.

Operationen varar 6-8 timmar.

Hur mycket kostar en hårtransplantation på huvudet hos män genom patchwork-metoden? Detta är en ganska billig operation, men smärtsamt för patienten och förvärrar sitt utseende under en lång tid.

Ärr kommer att synas på huvudet i två till tre månader, tills det är täckt med en full hårlinje. Ärret i givarzonen förblir för alltid, vilket innebär en begränsning av antalet möjliga operationer: högst tre gånger under en livstid.

sömlös

Den sömlösa metoden har en låg chans att avvisa det transplanterade materialet, liksom en kort återhämtningsperiod. FUE- ​​och HFE-teknologier innebär inte att hudytor avlägsnas, men i stället tas endast hårfolliklar bort från givarsonen.

Under FUE-operationen extraheras grafterna med hjälp av ett specialverktyg - stans. Diametern på dess arbetsspets är lika med diameteren av folliklarna, vilket gör att du kan göra sitt staket utan att skada epitelvävnaden.

Därefter implanteras implantat i området av skallighet, på vilket mikropunktioner eller skärningar görs. Mikroskopiska ärr finns kvar i mottagningsområdet, men de är smärtfria och läker relativt snabbt.

HFE-metoden är mer komplicerad och involverar kirurgens noggranna manuella arbete. Håret samlas på samma sätt som med FUE, men deras implantation är annorlunda. Det utförs med hjälp av en implantat - ett verktyg med en diameter som motsvarar stansens diameter.

Denna enhet möjliggör införande av transplantat i huden på ett naturligt sätt utan att skada det. Med HFE-metoden bildar ärr inte i något område av huden.

Operationen är helt smärtfri, det behöver inte ens lokalbedövning, men den kan administreras på patientens begäran. Återhämtningsperioden varar bara 2-3 veckor, och håret börjar växa inom några timmar efter operationen.

Den största nackdelen med sömlösa metoder är komplexiteten i deras genomförande när de täcker det skalliga området av en betydande del av huvudet. Patienten kan också avstötas av den höga kostnaden för sådana förfaranden.

Valet av klinik beror på de ekonomiska möjligheterna och den valda metoden. På området för hårborttagning har turkiska institutioner rekommenderat sig bra, men det är viktigt att se till att de har alla internationella certifikat som bekräftar sina kvalifikationer.

Det finns kliniker i den ryska huvudstaden och provinsstäderna som kan utföra FUE-transplantation (Real Trans Hair) och HFE (Hair for Ever) -operationerna.

Nedan är en video som visar en sömlös hårtransplantation:

Förberedande förfaranden

Vilken metod som helst väljs innan operationen ska vara:

 1. Sluta röka och dricka alkohol (minst en månad före operationen).
 2. Applicera Minoxidil på huden (börja 3-4 månader före operationen, stanna 2 veckor).
 3. Ta prov för infektionssjukdomar och kontrollera blodpropp.
 4. Dagen före operationen kortas håret på givarplatsen till 3 mm.

Provpriser

Hur mycket kostar hårtransplantation för män? Kostnaden för hårtransplantation till män beror på klinikpersonalens auktoritet och kvalifikationer, liksom på transplantationsmetoden.

Typiskt visar kliniker priset för en enda transplantat för att få hela kostnaden för proceduren, du bör multiplicera den med det totala antalet transplantat, tillägga priset för nödvändiga läkemedel och underhåll i avdelningen i 2-5 dagar.

Antalet transplanterade transplantat bestäms av baldhetstalet (från 1 500 i 3 steg till 10 000 i den sjunde).

I tabellen presenteras en kort sammanfattning av priset på hårtransplantationer för män.

Hårtransplantation: jämförande metoder och utvärdering av resultat

Hårförlust och skallighet idag är ett av de vanligaste estetiska problemen. Enligt statistiken, vid 35 års ålder, har mer än 30 procent av männen uppenbara tecken på baldhet. Detta problem går inte ombi kvinnans sida: håret slutar oftast växa på grund av androgen alopeci, som ett resultat av misslyckade kosmetiska procedurer, hormonella störningar och andra orsaker. Hårtransplantation hjälper till att lösa problemet med skallighet.

Hårtransplantationsmetoder

För närvarande används följande metoder i estetisk medicin:

 1. Strip metod (operativ, FUT). Denna metod avser kirurgiska metoder.
 2. Icke-kirurgisk metod (HFE). Sömlöst sätt, utförs med hjälp av specialutrustning.
 3. Kombinerad (FUE). Kombinerar första och andra metoderna för hårtransplantation.

Låt oss mer ingående överväga var och en av ovanstående metoder.

Strip metod Kärnan i metoden är att extrahera små fläckar av huden på baksidan av huvudet och dela dem i små bitar som innehåller från 1 till 6 hårsäckar (transplantat). Det är transplantat, och inte hela hudremsan, som är beredda för transplantation. Grafts av 4-6 folliklar bildar hår och 1-3 folliklar bildar en naturlig hårlinje. Den obestridliga fördelen med remsanoden är möjligheten att transplantera ett stort antal transplantat, vilket gör det möjligt att lösa problemet med alopeci efter en hårtransplantation, även med ett stort område av skallighet.

Denna metod har betydande nackdelar. Så består en av dem i ett begränsat antal folliklar - bara de som faller i transplantat används. När du installerar transplantat i kanalerna finns det ingen möjlighet att observera hårets tjocklek, såväl som riktningen av deras tillväxt. En annan nackdel är sannolikheten för infektion eller purulent inflammation, svullnad i ansiktet, som kan vara upp till 2 veckor. Eftersom operationen använder skärverktyg finns det stor sannolikhet för skador på nervändarna, vilket kan leda till förlust av känslighet och domningar i huden i upp till 6-12 månader. Ärr förblir vanligen efter operationen.

Icke-kirurgisk metod. Modern och minst traumatisk metod för hårtransplantation. Utvecklat för mer än 20 år sedan. Metoden möjliggör användning av hår från olika delar av kroppen. Transplantationerna för denna metod är direkt folliklarna och kombinationerna av hårrötterna. Kirurgisk ingrepp förväntas inte, vilket innebär - efter transplantationen kommer det inte finnas några ärr. En speciell mikrotool används för manipulering: Follikelintaget och transplantationen utförs med en speciell mikrotubule med en diameter på endast 0,5-0,8 mm. Icke-kirurgisk metod har ett antal fördelar, bland annat: möjligheten till upprepade transplantationer med fortsatt skaldethet, avsaknad av ärr, svullnad i ansiktet, huddomningar, smärta i interventionsområdet.

Kombinerad metod. En metod, som en remsa-metod, är i huvudsak en operation. Avlägsnandet av follikelföreningar utförs tillsammans med hudområden, men storleken på den senare är mycket mindre än vad gäller FUT. De resulterande transplantaten är uppdelade i transplantat, transplantation gjord i ett rutmönster. Eftersom hårsäckarna uppsamlas med hjälp av kirurgisk metod har den kombinerade metoden för hårtransplantation samma nackdelar som remsormetoden, men de är mindre uttalade: ansiktssvullnad, onaturlig lutning och hårtjocklek, ärrbildning, huddomningar, infektionsmöjlighet och utseende varbildning.

Hur hårtransplantation är klar: transplantationsstadier

Låt oss förstå hur hårtransplantation sker med varje metod som beskrivs ovan.

Strip metod

Transplantation med denna metod består av 7 steg:

 1. Ett donorområde i huvudets baksida är att förberedas.
 2. Därefter markeras hudflikens område, vars längd är som regel 20-25 cm och bredden är 1,5 cm.
 3. Operationen utförs under lokalbedövning.
 4. En hudremsa extraheras och avlägsnas med en skalpell, och kosmetiska sömmar appliceras på såret.
 5. Den resulterande klaffen är uppdelad i transplantat (follikulära anslutningar) lämpliga för transplantationsstorlek.
 6. I mottagarens hud (dvs värd) zon bildas kanaler med en skalpell eller ett speciellt instrument.
 7. Med hjälp av mikrokirurgiska pincett implanteras implantat i de bildade kanalerna.

Varaktigheten av en sådan operation är i genomsnitt 3-4 timmar, och rehabilitering tar 2 veckor. Från kliniken kommer patienten emellertid att kunna omedelbart återvända hem, begränsningar är endast pålagda när man besöker bastun, solarium i 3 veckor, det är också förbjudet att lyfta tunga föremål och aktivt delta i sport. Emellertid är remsormetoden en ganska traumatisk metod för hårtransplantation, eftersom donormaterialet är hela bitar av hud med hårsäckar. Detta sätt och ganska smärtsamt. Ärr i hårbotten, varifrån klaffen togs för transplantation, är också oundviklig, men de kan döljas under håret.

Icke-kirurgisk metod

Tidskrävande process som möjliggör ett naturligt resultat utan synliga oestetiska konsekvenser av operationen. Metoden innehåller också flera steg:

 1. Alla manipulationer utförs under lokalbedövning.
 2. Hudens yta är speciellt förberedd.
 3. Med hjälp av en förstorande optisk enhet väljs friska folliklar från den ockipitala regionen. Hårfolliklarna samlas in utan snitt: En speciell mikrotubule (mikrostans) används för detta, vars lumendiameter är högst 0,8 mm.
 4. De resulterande folliklarna sorteras efter antalet rötter (från 1 till 4), som under hårtransplantation kommer att skapa den nödvändiga densiteten och densiteten.
 5. Transplantation utförs med användning av mikrotubuli (mikropunch), som bildar mikrokanaler.
 6. Ett specialverktyg (implantat) med en diameter på upp till 0,8 mm bildar djupet på ytan, lutningsvinkeln och hårväxten.

Hela proceduren tar i genomsnitt 8 timmar och är, som redan nämnts, smärtfri. Detta gör att patienten under återhämtningsperioden kan delta i vardagliga aktiviteter.

Kombinerad metod

I huvudsak är FUE en hårtransplantationskirurgi, även om den kombinerar båda ovanstående metoder:

 1. Givarområdet förbereds.
 2. En speciell enhet - en stans (diametern är från 0,5 till 5 mm) används för att samla föreningar av hårsäckar tillsammans med hudområden.
 3. Med en diameter på mer än 1,5 mm delas transplantaten i separata transplantat.
 4. Graft implanteras i mottagarzonen i ett rutmönster.
 5. Operationen utförs under lokalbedövning.

Förfarandet tar i genomsnitt upp till 5 timmar, varefter patienten får gå hem. Det är dock nödvändigt att komma ihåg några begränsningar i den postoperativa perioden (samma som med FUT-metoden), eftersom kirurgisk ingrepp utfördes.

Resultaten och konsekvenserna av hårtransplantation på olika sätt.

Eftersom hårtransplantation vanligtvis utförs för estetiska ändamål är dess resultat och konsekvenser en viktig faktor när man bestämmer sig för en viss metod. Tänk på vad som väntar patienten i den postoperativa perioden.

Vid slutet av operationen med en remsa-metod appliceras en särskild bandage på mottagningsområdet (mottagaren), vilket avlägsnas efter 3 dagar. Vidare kommer de tre första dagarna att känna sig obehagligt i suturområdet, och smärtsamma skorpor kommer att dyka upp i det transplanterade håret, och ansiktsvullnad kan också vara oroande, vilket i vissa fall kommer att ta upp till två veckor. Efter operationen blir huden i mottagarzonen lik den orangefärgade skalen på grund av de många ärren, och den formade ärr i givarsonen tillåter inte en kort hårklippning.

För att undvika kirurgernas ansträngningar förgäves, är det nödvändigt att observera några rekommendationer, till exempel, att inte tvätta håret i 72 timmar, eftersom även en svag duschström kan skada fortfarande mycket sårbara folliklar. I allmänhet bör hemläget observeras i ca 5 dagar, men sömmen avlägsnas först efter två veckor.

Det kommer att vara möjligt att utvärdera resultatet i 3-4 månader, när hårsäckarna kommer att rota, kommer de transplanterade håren att falla ut och nya, friska kommer att börja växa på plats. Eftersom folliklarna tar en ganska lång tid att ta rot i FUT-metoden, börjar hårväxt efter transplantation först på 2-3 månader. Maximalt möjligt avslag överstiger inte 10% av det transplanterade håret.

Om alopeciområdet är tillräckligt stort kan en andra operation krävas, som utförs på 6-8 månader. En sådan operation är emellertid inte alltid möjlig på grund av en formad ärr i det ockipitala området och följaktligen en reduktion i givarområdet.

Perioden för postoperativ läkning med den kombinerade metoden varar i genomsnitt 7-10 dagar, vid vilken tid skorpor bildas i givar- och mottagningszoner, som efter en tid försvinna självständigt. Också under de första 2-3 dagarna på donatorområdet måste du ha ett bandage för att undvika infektion. Tvätta håret ska vara ett speciellt schampo på rekommendation av en läkare.

Efter 3 månader efter hårtransplantation blir resultatet synligt. Avslaget, som i den första metoden, överstiger inte 10%. Den kombinerade metoden brukar användas för att fylla små områden av skallighet (i genomsnitt upp till 500 transplantat), så i vissa fall kan en andra operation vara nödvändig. Det kan utföras om 5-8 månader och är begränsat endast av närvaron och storleken av ärren i givarzonen.

Modern HFE- eller icke-kirurgisk metod ser mest fördelaktig ut. Efter operationen, med denna metod för hårtransplantation, kan patienten nästan omedelbart börja sin vanliga dagliga verksamhet. Det finns inga smärtsamma förnimmelser, både inom donatorn och mottagaren. Uaestetiska ärr, ärr på dessa ställen förblir inte, endast små punkter är synliga, vilket kan jämföras med en nålpinne. Dessa poäng försvinner inom 3-5 dagar. Överlevnadshastigheten för folliklar med denna metod når 98%, och resultatet kan bedömas nästan omedelbart.

Den obestridliga fördelen med HFE-metoden kan också kallas hårets naturliga tjocklek och den korrekta riktningen av deras tillväxt. Tjockleken uppnås på grund av förfarandets särdrag, som placerar 75-80 hår per 1 cm 2 med en naturlig densitet på 100 hår per 1 cm 2. För jämförelse, med operationsmetoderna för hårtransplantation på huvudet placeras inte mer än 30-40 hår per 1 cm 2, eftersom kirurgen endast kan använda de folliklar som har fallit in i transplantat. Håravfall med HFE överstiger inte 2,5%, medan man med arbetsproceduren kan nå 35% och med den kombinerade metoden - 75%.

Hur mycket kostar hårtransplantation kirurgi?

Svaret på frågan om hur mycket kostnader för hårtransplantation beror på den valda metoden och regionen. Således beräknas priset på en operation som använder FUT- och FUE-metoderna baserat på kostnaden för transplantatet. I det första fallet är den uppskattade kostnaden för transplantatet 75-115 rubel, i andra 135-170 rubel. Men endast individuellt kan du beräkna det önskade antalet implantat för en patient. I genomsnitt kostar hårtransplantation i Moskva med operativa metoder från 55 tusen rubel.

Kostnaden för hårtransplantation med den minst traumatiska HFE-metoden börjar också från 55 tusen rubel (130-150 rubel för en transplantation). Det slutliga priset bör dock förhandlas med läkaren: i vissa fall kan beloppet överstiga 200 tusen rubel.

Moskva hårtransplantationskliniker

Det finns många kliniker i Moskva som behandlar hårtransplantation. När du väljer, bör du inte vägledas endast efter pris. Svara på frågan: Hur mycket kostar hårtransplantationen på huvudet, kan vi sakna en annan fråga: Hur bra kommer operationen att utföras? Och är det värt att göra operationen i kliniker där de inte ger garantier, sluta inte ett kontrakt eller erbjuda priser 2 gånger lägre än de genomsnittliga marknadspriserna? Det är säkrare att kontakta en beprövad klinik där tjänsten utförs på högsta nivå, en individuell inställning tillämpas på varje patient. En sådan klinik är exempelvis Hair for Ever (HFE). Dessutom är det den enda kliniken i Moskva som använder icke-invasiv HFE-teknik. När du går till kliniken får du resultatet du drömde om: ingen gissade någonsin att håret transplanterades. Mer information om tjänsterna finns på hemsidan hfe-hfe.ru.

Clinic CFE. Licens från Moscow Department of Healthcare nr. LO-77-01-011167 daterad den 29 oktober 2015

Priset för hårtransplantationer på huvudet - hur man inte får betala för mycket och få ett smart resultat?

Man tror att när en person blir skallig, förlorar han sin skönhet tillsammans med hans hår. Det kan delvis vara sant, men nu är allt fixbart.

Förutom olika injektioner, intag av berikade beredningar och masker, finns det möjlighet till hårtransplantation på huvudet.

Om många tekniker som är utformade för att öka hårtillväxten, har en tillfällig effekt, då en gång har betalat för transplantatet, får patienten av kliniken chic hår i många år.

Förfarandet är helt säkert, och riskerna för håravstötning reduceras till noll. Men allt i ordning.

Artikelns innehåll:

Vad är ett transplantat

Ett transplantat är ett transplantat i form av en liten bit hud med hår. Det låter inte mycket trevligt, men i själva verket är allt väldigt snällare.

Faktum är att epidermis, tillsammans med håret, extraheras från hårbotten hos en patient som behöver transplantation. Ett transplantat innehåller från 2 till 4 hårsäckar.

Under proceduren lämnas de minsta follikulära föreningarna, som till och med ligger på huvudet av en nästan helt skaldad person, mer än 10 tusen kvar. Av dessa är 6 tusen tillräckligt för att täcka hela människokranen med hår.

Räkna rätt mängd

Många kliniker erbjuder att räkna antalet grafter respektive deras kostnad på deras hemsida. Det kan också göras internationellt, som utvecklades 1951.

Hamilton-Norwood-skalan bidrar till att visuellt bedöma graden av skallighet, beroende på vad du kan ta reda på den genomsnittliga mängd hår som krävs för transplantation.

Skala för räkning:

Tabellen visar ungefärligt antal transplantat som krävs för fullständig eliminering av baldingområden.

För att beräkna hur mycket hår som kommer att växa är det nödvändigt att multiplicera detta nummer med 3-4. Till exempel på huvudet efter transplantation kommer 1000 transplantat att växa från 2,5 till 4000 hår.

Tätheten i mängden 100 hår per 1 kvadratcentimeter av huden är helt normalt för en genomsnittlig person med ett hårhår. För att transplantera hårsäckar på ett sådant område krävs därför ett genomsnitt på 40-45 transplantat.

Strip teknik

Denna metod är operationell, utförd under lokalbedövning. För att göra detta skärs ett ganska omfattande hudområde som representerar en remsa, vars dimensioner är 25 x 3 cm.

Den skärs i mikrografter och transplanteras till en plats där det inte finns tillräckligt med hårdensitet. Minimala skärningar görs med en skalpell. Den hudsträcka som avlägsnades från remsan sutureras, ärret efter en sådan procedur förblir för livet.

Expertens åsikt om hårtransplantationsteknik finns i videon.

Kostnad för

Strip-tekniken är relativt billig jämfört med andra tekniker. I Ryssland kommer överföring av 1 mikrograf på detta sätt att kosta ca 70 rubel. Följaktligen kommer 1 kvadratcentimeter av transplanterat hår att kosta klienten en klinik inom 3-3,5 tusen rubel.

Till exempel kommer den första graden av skallighet att kosta 63-65 tusen rubel, den femte graden - cirka 200 tusen. Priset kan variera beroende på klinikens nivå och professionalismen hos den specialist som arbetar med den.

FUE Maskinteknik

Denna metod för hårtransplantation är mycket mild. De hudområden som extraheras från givarområdet ligger i intervallet från 2 till 5 mm.

Efter manipulation skärs de också i transplantat och implanteras på epidermisens baldningsyta.

Återhämtningsperioden tar i genomsnitt 2-4 veckor. Denna metod eliminerar möjligheten att återtransplantera.

Kostnad för

Ett transplantat, transplanterat på detta sätt, kommer att kosta en person 80 rubel. Följaktligen kommer en kvadratcentimeter att få ett pris på 3 600 rubel.

Prissättningen påverkas av hårdhetens densitet i donatorområdet, omfattningen av skallighet och hudens elasticitet, till vilken transplantationen kommer att utföras. Den första graden av skallighet kommer att kosta patienten 72 tusen ryska pengar, femte - 250 tusen och mer.

Låt oss prata här om fördelar och nackdelar med enzym ansiktsskalning.

FUE Hand (HFE) -proceduren

Denna teknik är den mest innovativa idag. Många världsexperter erkände det som den mest godartade av alla befintliga tekniker och använder endast denna metod för transplantation.

Under proceduren skärs mikrofollikulära leder ur donatorområdet, innehållande 1-3 folliklar. Detta görs med en speciell ihålig nål, inga skärningar görs på huvudet.

Placeringen av hårsäckar på rätt plats utförs också med ett nålimplantat. Återhämtningsperioden tar inte mer än 2 veckor.

Kostnad för

Denna teknik är den dyraste. En yta har en kostnad på cirka 150 rubel. En kvadratcentimeter av transplanterat hår kommer att kosta klinikpatienten 6500-7000 gnidning.

Till exempel kommer den första graden av skallighet att släppas till kunden på 150 tusen, den femte - på 450 tusen rubel och över.

Prissättning faktorer

Huvudkostnaden består av själva transplantationen, men det finns fortfarande ytterligare kostnader att komma ihåg. Självklart erbjuder vissa kliniker ett helt paket för en viss summa.

Ofta praktiseras detta exakt bland utländska centra som erbjuder flyg och hotellboende eller tar del av utgifterna för dem.

Vad krävs för att betala förutom själva transplantationen:

 • specialistkonsultation, som inkluderar datorteknik av hårrötterna. Kostnaden ligger i intervallet 1,5-2 tusen rubel;
 • blodprov (HIV, hepatit, syfilis, hemoglobinnivå) - 800 rubel;
 • EKG - 500-900 rubel;
 • behandling med minoxidil lotion några månader före proceduren (det hjälper till att stoppa skallighet) - 3.000 rubel per 50 ml flaska;
 • en frisyr före en överföring kostar 500-1000 rubel.

Flygbiljett och hotellboende beräknas baserat på platsen för det kliniska centrumet samt flygpriserna. Vissa institutioner erbjuder all inclusive paket.

Om patienten har en historia av kroniska sjukdomar, måste han konsultera en specialiserad läkare som godkänner förfarandet.

Dess kostnad varierar från 500-1000 rubel.

Kostnad för service på ryska kliniker

På många sätt bygger prissättningen på kliniker på den erfarenhet som heltidsanställda har som utför alla nödvändiga manipulationer. Kostnaden varierar emellertid inte så mycket som kunderna vill ha.

Det är helt enkelt omöjligt att köpa en transplantat för 20-30 rubel, så en patient som erbjuds detta bör noggrant övervägas.

Ibland utförs hårtransplantation från kroppen. I det här fallet kostar tjänsten minst 100 rubel per transplantat.

I vilka fall kommer hårtransplantation på huvudet?

Ökad håravfall är en källa till konstant stress. Med tiden bildas djupa skalliga fläckar på huvudet, skalliga fläckar och det är inte längre möjligt att stoppa balding med konventionella metoder. Men estetisk medicin står inte stilla, och de senaste decennierna har moderna metoder för håråterställning med transplantation uppträtt. Hårtransplantation på huvudet utförs i specialkliniker och gör det inte bara möjligt att effektivt lösa problemet med skallighet utan också att gömma kosmetiska defekter (ärr, konsekvenserna av plastikkirurgi).

Den första hårtransplantationen utfördes för mer än 50 år sedan i Japan. Detta experiment var en riktig revolution i kosmetologiens värld, för att det var tillåtet att uppfylla drömmen om miljontals människor och hjälpte radikalt att korrigera bristerna i utseendet. Idag, med hjälp av moderna transplantationsmetoder, kämpar de med skallighet, effekterna av brännskador eller skador på hårbotten, återställer ögonbryn efter tatuering, eller korrigera skägg och mustasch hos män. Låt oss ta reda på när hårtransplantation behövs, vilka metoder det används för, och finns det några kontraindikationer för förfarandet?

Hårtransplantation på huvudet: när är proceduren nödvändig?

Transplantation (hårtransplantation) är en mikrokirurgisk operation, under vilken egen eller donator hårsäckar injiceras i mottagarens hud. Effektiviteten av denna procedur når 98%, medan strukturen och tillväxthastigheten hos transplanterat hår inte förändras, fortsätter de att växa och uppdateras på ett naturligt sätt. Transplanterade strängar, även vid nära undersökning, kan inte särskiljas från vanligt hår.

När behövs hårtransplantation kirurgi? Indikationer för proceduren är:

 • Androgen alopeci (alopeci);
 • Fokal och diffus alopeci;
 • Djupa skalliga fläckar på pannan och templen;
 • För hög hårlinje;
 • Cicatricial förändras i hårbotten efter att ha lidit skador eller sjukdomar;
 • Brist på hår i ögonbryn, skägg och mustasch hos män.

Specialister rekommenderar transplantationsförfarandet för betydande håravfall, om några behandlingsmetoder är ineffektiva. I detta fall är transplantationen det enda sättet att återställa håret och korrigera utseendet på defekter.

När är en hårtransplantation kontraindicerad?

Kontraindikationer för hårtransplantation är följande tillstånd:

 • Förhöjning av kroniska hudsjukdomar;
 • Svår hypertoni
 • Onkologiska sjukdomar;
 • Villkor förknippade med blödningsstörningar
 • Allergi mot lokalbedövningsmedel;
 • Förekomsten av pacemakare eller andra hjärtimplantat;
 • Kardiovaskulära sjukdomar;
 • Diabetes, endokrin dysfunktion;
 • Psykiska störningar (neuros, obsessiva tillstånd);
 • Ålder under 20 år och över 70 år. Detta beror på det faktum att det vid en ung ålder fortfarande är omöjligt att bestämma omfattningen av skallighet noggrant, och hos äldre patienter finns det problem med vävnadsinplantering och risken för att deras avstötning ökar.

Experter varnar för att hårtransplantation blir ineffektiv i fall där skallighet har uppstått till följd av kemoterapi eller strålning, eftersom hårets struktur som tagits från givarsonen har förändrats och de inte kommer att kunna lägga sig på den nya platsen.

Donorzoner: Var får du ditt hår för transplantation?

Hårtransplantation innebär överföring av hårsäckar till problemområden som utsätts för skallighet. För transplantation används patientens hår (transplantat) oftast, tar det från andra områden i hårbotten (från den ockipitala regionen).

Ibland för transplantation tas hår från andra delar av kroppen. Donormaterial som tas från armar, ben, bröst, skönhetszonens yta. Men denna metod används sällan, eftersom det här håret skiljer sig från den vanliga tjockleken, färgen och längden. Om patienten inte har tillräckligt med livskraftiga hårsäckar, kommer håret för transplantation att tas från givaren. Men sådant donormaterial tar rot mycket värre, så risken för avstötning ökar många gånger.

Egentransplanterat hår tar vanligtvis rot väl. I detta fall är återhämtningsperioden efter hårtransplantationskirurgi ganska kort, strängarna avvisar inte, faller inte ut och fortsätter att växa och uppdateras genom patientens liv. Resultatet efter transplantation är helt enkelt fantastiskt. En persons utseende förändras dramatiskt till det bättre. Du kan verifiera detta genom att titta på fotot före och efter hårtransplantation på många tematiska platser på Internet.

Hur förbereder man sig för förfarandet?

Före hårtransplantation kommer läkaren att ge rekommendationer som måste följas strikt. Framgången av operationen och eliminering av risken för komplikationer under återhämtningsperioden beror på detta.

 1. Om patienten var ordinerad läkemedlet Minoxidil för behandling av androgen alopeci, ska den avbrytas 2 veckor före den avsedda interventionen. Detta kommer att minska blodförlusten under operationen.
 2. En vecka före proceduren bör du sluta röka och dricka alkohol.
 3. Också 7 dagar före transplantation är det nödvändigt att utesluta användning av läkemedel som hjälper till att minska blodpropp.
 4. Före transplantation måste patienten genomgå tester och genomgå en medicinsk undersökning för att identifiera eventuella kontraindikationer.

Om en kvinna ska ha en hårtransplantation, kommer läkaren att föreskriva ett antal ytterligare test. Detta beror på det faktum att svår håravfall i det fria könet inte beror på alopeci, men orsakas av ett antal sjukdomar där transplantation av hårsäckar är kontraindicerat.

Hårtransplantationsmetoder

Det finns flera metoder för hårtransplantation: kirurgisk, icke-kirurgisk och kombinerad. Alla metoder utförs i två steg. I det första steget avlägsnas hårfolliklar från givarområdet, i det andra steget implanteras de i alopeciasonen. Skillnaden mellan transplantationsmetoder ligger endast i metoderna för extraktion och implantering av hårsäckar.

 1. Operations- eller patchwork-metod (Strip-Strip). Dess väsen ligger i det faktum att avlägsnandet och implantationen av transplantatet utförs med hjälp av snitt.
 2. Icke-kirurgisk metod (HFE) - eller huvudlös hårtransplantation. Skillnaden i metoden är att donormaterialet samlas och transplanteras utan att använda snitt.
 3. Kombinerad metod (FUE). För transplantation avlägsnas hårfolliklarna utan snitt och de sätts in i alopeciazonen genom kirurgisk metod med hjälp av snitt.

Låt oss dö på alla transplantationsmetoderna och berätta om deras fördelar och nackdelar:

Strip metod (FUT)

En av de första klassiska metoderna för transplantation. Denna metod anses vara den mest traumatiska och smärtsamma, eftersom en hudflik med hårfolliklar under förfarandet skärs ut från givarens område med en skalpell. Därefter uppdelas den upptagna remsan i mikroskopiska partiklar - mikrograver, vilka var och en innehåller en hårfollikel. Vidare i mottagarregionen tillverkas en mängd små stycken i vilka mikrograven sätts in med hjälp av pincett. Operationen tar från 4 till 8 timmar och sker i flera steg:

 1. Först, i huvudets baksida, utarbetas ett operativt fält, patientens hår i denna zon är kortsluten.
 2. Därefter bestämmer du och markerar hudflikens område. Standardstorleken är upp till 25 cm lång och 1,5 cm bred.
 3. Lokalbedövning utförs och en avsedd hudflik skärs ut med en skalpell.
 4. Såret sutureras med en kosmetisk söm.
 5. Ett specialiserat team av fem sjuksköterskor som opererar i operationen delar upp den infångade remsan av huden i enskilda partiklar (mikrografts) som innehåller en hårfollikel.
 6. På baldnessområdet med hjälp av kirurgiska instrument görs flera mikroskopiska snitt.
 7. Mikrografter med hårsäckar implanteras i det beredda området.

Fördelen med denna metod är möjligheten att transplantera ett stort antal mikrografter, vilket gör att du kan stänga stora områden av skallighet. Patienten kan återvända hem dagen efter transplantationen. Den kosmetiska sömmen i nackområdet är täckt med hår, så det är omärkligt. På hårbaldens område fortsätter processen med hårintagning och restaurering i 7-10 dagar.

Nackdelar med metoden och möjliga komplikationer

Den största nackdelen med patchwork-metoden är oförmågan att observera en viss riktning och jämn tjocklek hos håret när man installerar transplantat i de bildade kanalerna. Med hjälp av skärningar eller punkteringar i donatorområdet kan inte mer än 50 hårpärlor per 1 cm2 placeras, medan hårets naturliga densitet är 100-120 folliklar per 1 cm2. Således visar det sig bara att maska ​​baldnessområdet och om ytterligare håravfall fortsätter, kan du behöva återanvända.

Nackdelarna med FUT-metoden innefattar invasiviteten och risken att utveckla komplikationer i den postoperativa perioden, eftersom det finns risk för att infektera en infektion och utvecklingen av en purulent inflammatorisk process. Dessutom, efter proceduren, är det ofta svullnad i ansiktet, som kvarstår i två veckor. Rehabiliteringsperioden är lång och tar upp till tre månader, medan smärtan i hårbotten kan kvarstå under lång tid.

Bland de möjliga komplikationerna är skador på nervändarna under avlägsnandet av en hudflap och bildandet av kanaler. Detta medför en känsla av nummenhet i huden i kron- och nackeområdet och huvudvärk som kan plåga patienten i 12 månader efter operationen. På huden, i samband med implantation av hårsäckar, efter heling, kvarstår lår och det har formen av en "apelsinskal". Dessutom tillåter hårtransplantation hos män med denna metod att korta hårklippningar inte görs, annars kommer en ärr synlig för andra, som bildas på baksidan av huvudet vid platsen för borttagning av huden.

Icke-kirurgisk metod (HFE)

Denna metod består i en sömlös transplantation av hårsäckar, som tas från donatorområdet utan ett snitt, med en speciell mikrotubule (mikrostans) med en lumendiameter från 0,5 till 0,9 mm.

Först i donatorområdet väljs friska folliklar med hjälp av en förstoringsanordning och skär ut hårpärlorna en efter en, med en mikrostans med en roterande piercer, tillsammans med en liten bit av huden runt dem. Därefter görs mikroskopiska punkteringar i baldingområdet och transplantat med hårlök sätts in i hålen som erhålls med pincett. Denna transplantationsmetod låter dig uppnå den önskade densiteten (upp till 80 enheter per 1 cm2), ge strängarna rätt riktning, lutningsvinkeln och bilda önskad hårlinje. Som ett resultat av manipuleringar är det möjligt att säkerställa maximal naturlighet och det transplanterade håret är nästan omöjligt att skilja från naturliga strängar. Proceduren är i genomsnitt ca 8 timmar, under operationen används lokalbedövning.

Fördelarna med metoden
 1. Efter borttagning av folliklar i givarområdet förblir endast små punkteringar som försvinner utan spår på 3-5 dagar.
 2. Huden på huvudet bevarar känsligheten helt, känslan av domningar är frånvarande. Komplikationer som puffiness eller huvudvärk observeras inte.
 3. Rehabiliteringsperioden är kort, tar i genomsnitt 2 veckor.
 4. Ärr förblir inte på platsen för hårfolliklarna, efter läkning blir hudytan smidig.
 5. Om håravfallet efter operationen fortsätter, kan du upprepade gånger utföra autotransplantation med denna metod.
 6. Icke-kirurgisk transplantation anses vara den säkraste, eftersom risken för komplikationer under återhämtningsperioden är minimal.

brister

Metoden har nästan inga brister. Den enda nackdelen är omöjligheten av dess användning på ett stort område av skallighet och med full alopeci.

Kombinerad metod (FUE)

Tekniken för en sådan operation består i uppsamling av hårfolliklar med en mikrostång med en diameter av 0,5 till 5 mm vid olika vävnadsnivåer i huden. Proceduren utförs utan snitt, vilket gör det möjligt att undvika bildandet av ett ärr. Om en stans med större diameter används (mer än 1,5 mm) är de beslagtagna implantaten uppdelade i separata transplantat.

Området för transplantation framställs på samma sätt som med remsanoden. Det vill säga ett specialverktyg gör många små snitt i ett rutmönster. Därefter sätts hårsäckar in i de förberedda kanalerna.

brister

Nackdelarna med den kombinerade metoden är samma som vid användning av Strip-metoden, det vill säga puffiness och förlust av hudkänslighet är möjliga, men de är mindre uttalade. Efter operationen bildar lilla ärr vid implantatplatsen (som inte tillåter korta hårklippningar), risken för överflöd kvarstår, onaturlig hårväxt (felaktig lutningsvinkel) och otillräcklig hårdetsitet observeras.

Rehabiliteringsperioden är också ganska lång (upp till 1,5 månader), men mycket mindre smärtsam. Den största fördelen med metoden anses vara mindre invasivitet jämfört med FUT-förfarandet (patchwork-metoden).

Valet av transplantationsmetod utförs av en specialist med hänsyn till patientens individuella egenskaper, hårklackens tillstånd, typen av alopeci, baldnessområdet och eventuella kontraindikationer.

Hur mycket kostar hårtransplantation?

Kostnaden för hårtransplantation beror på många faktorer: klinikens nivå, personalkvalifikationer, hårtransplantationsmetod. En transplantation genom plåsteringen kostar mellan 80 och 150 rubel. Graftransplantation med FUE-metoden kostar i genomsnitt 100-200 rubel, och HFE-metoden kostar mellan 150 och 300 rubel.

Den totala kostnaden för operationen omfattar samråd med en specialist, nödvändiga analyser och granskning före förfarandet.

Var kan jag få en hårtransplantation?

Hårtransplantation kan göras i Moskva och andra större städer där det finns specialkliniker med gott rykte och högkvalificerade specialister. Här är några av de mest populära ryska hårtransplantationsklinikerna:

 1. RealTransHair är den mest kända Moskva kliniken som erbjuder kvalificerad assistans inom hårtransplantation. Klinikpersonalen använder erfarna transplantatkirurger med ett oklanderligt rykte. Detta är en av de äldsta klinikerna där över 15 000 framgångsrika operationer har utförts under 20 års praktik. Hårtransplantation i "Real Trans Haer" utförs utan smärta och komplikationer, erfarna specialister arbetar med alla typer och steg i skaldethet. Kliniken erbjuder olika metoder för hårtransplantation: kirurgisk och icke-kirurgisk (sömlös). Real Trans Hair har utvecklat ett flexibelt rabattsystem som gör att alla patienter kan få den kvalificerade assistansen som behövs. Priserna på hårtransplantation i kliniken börjar från 120 000 rubel. Här kan du få ett korrespondenssamråd och en preliminär beräkning av kostnaden för förfarandet, för vilket det är tillräckligt att skicka ditt foto.
 2. "Bald head - no." Kliniken har funnits i över 10 år och erbjuder sina kunder de modernaste metoderna för hårtransplantation. Erfarna specialister tillhandahåller kvalificerad hjälp och använder både den klassiska patchwork-metoden (FUT) och den kombinerade metoden (FUE) i sitt arbete. Denna metod kompletteras med en modifiering av BHT, där håret tas från olika delar av kroppen. Den billigaste operationen i kliniken kostar 60 000 rubel.
 3. Hair for Ever - specialisterna på denna klinik erbjuder den mest avancerade och säkra metoden för hårtransplantation - sömlös transplantation (HFE). Alla manipuleringar görs manuellt, kirurger - transplantologer har den nödvändiga erfarenheten och regelbundet förbättrar sina färdigheter när de studerar utomlands. Den genomsnittliga kostnaden för operation vid Hair For Ever Clinic varierar från 130 000 till 180 000 rubel.

Recensioner av förfarandet

Granska №1

Jag började växa skallig tidigt, i vår familj är den ärftlig. Både min far och farfar hade ett anständigt skallet huvud vid 40 års ålder. Jag var inte nöjd med en sådan utsiktsplats, och jag bestämde mig för att ha en operation, eftersom en märkbar skallig plats uppträdde på kronan och djupt tempel uppträdde i templen. Operation kära, jag transplanterades med en sömlös metod.

Detta är det säkraste sättet, varefter ärrbildning kvarstår på huden och det finns praktiskt taget inga komplikationer. Dessutom var det viktigt för mig att rehabiliteringsperioden var så kort som möjligt. Allt gick bra, efter operationen på två veckor jag helt återhämtade, är det transplanterade håret inte annorlunda än det förlorade, och nu är jag helt nöjd med mitt utseende.

Andrey, 32 år gammal - Moskva

Granska nummer 2

I barndomen brann jag med kokande vatten, på huvudet har det sedan varit ett hudområde där håret inte växer. Denna brist var orsaken till mina komplex, jag var tvungen att ständigt övervaka mitt hår och försöka täcka den skalliga platsen säkert med hjälp av olika knep.

FUE hårtransplantation hjälpte till att lösa problemet. Operationen lyckades, det tog bara några veckor att återhämta sig, och nu finns det ingen spår av defekten.

Inga, 36 år gammal - SPb

Granska nummer 3

Jag är en framgångsrik affärsman och bilden betyder mycket för mig. Jag tror att en man bör ta hand om sitt utseende, därför när de första tecken på baldness dykt upp, bestämde han sig för att transplantera hår. Operationen gjordes i en välkänd Moskva klinik, experter rådde den modernaste metoden HFE.

Det är mindre traumatiskt och får uppnå det bästa resultatet. Nu har jag tjockt och vackert hår, precis som i min ungdom.Nästa Artikel
Hårkammer - typer och användningsområden