alkohol


Mjölk är ett stort estetiskt problem som många människor med olika nationaliteter står inför. Nästan 50% av invånarna i Asien, Europa, Afrika och Öst lider av riklig skalning av hårbotten. Därför är det så viktigt att förstå "vad det är och hur man hanterar det".

Hur bildas mjäll

För de flesta människor uppstår mjäll i början av puberteten (Om du märker att mjäll förekommer i ett barn före puberteten, rekommenderar vi dig att omedelbart kontakta en läkare, vilket kan indikera en allvarligare sjukdom). Under puberteten börjar kroppen producera mycket mer testosteron. Detta hormon påverkar hårväxten och kan också ha en negativ effekt på talgproduktionen. Sebum är ett fettämne som skyddar vårt huvud mot mikroorganismer. Men en organism anpassad att leva av talg (en svamp som Malassezia). Denna mikroorganism producerar oljesyra, som tränger in i hårbotten, orsakar irritation av det övre lagret, vilket leder till en ökning av hudcellens omsättning.

Som vi alla vet består vår hud av platta döda hudceller, som bildas i epidermisbasalskiktet och långsamt rör sig till hudytan (på grund av att nya celler är födda under dem som tvingar ut de gamla). Under denna tid torkar de upp, blir plana och kåta (genomskinliga, tunna, ogenomträngliga för ögat). Från huden flyter resterna av celler i kontakt med kläder eller under simning. Hela förnyelseperioden varar cirka 25-30 dagar.

Men om cykeln sänks till 7-10 dagar, har cellerna inte tid att torka (det finns mycket vatten i dem) och blir därför klibbiga. Närmar sig ytan av huden, de håller sig ihop och bildar märkbara vita flingor eller klumpar som kan orsaka klåda. I det här fallet bör hårbotten inte ha rodnad, inflammation eller blödning.

Typer av mjäll

Beroende på vilken typ av hårbotten finns det två typer av mjäll:

- Torr mjäll - framstår som en följd av otillräcklig fuktgivande i hårbotten, minskad sebaceous utsöndring. Vågen täcker nästan hela hårbotten och håret. Utseendet av denna typ av mjäll är förenat med aktiveringen av svampen, som med bra immunitet beter sig lugnt. Men om du bryter ner kosten, ökar mental och fysisk aktivitet av svampen. Som ett resultat accelereras avskalningsprocessen och en massa skalor bildas, vars antal blir märkbar. Vågen samtidigt är lätt separerade, faller på kläder, förorenar hår. Tecknen är: torra, spröda, tunna, med slutna ändar hår.

- Oljig mjäll - framstår som ett resultat av ett mycket aktivt arbete i talgkörtlarna. Eftersom talg bildas på huvudet klibbig, fet film som inte andas, stänger porerna och orsakar klåda och irriterar nervändar. Kåta celler håller sig ihop med varandra och bildar stora flingor som blötläggs i fett, de skäller nästan inte, men passar snyggt till hårbotten.

Oljig mjäll är uppdelad i två typer: tjock och flytande. Vid tjock oljig mjäll är hudens elasticitet komprimerad och reducerad, expansionen av talgkörtlarna ökar. Det avvisade epitelet, impregnerat med talg, klämmer ut i sebaceous körtelns utsöndringskanaler och bildar en comedo - en hornplugg. När den pressas, släpps en tjock fet massa. Det noterades också att när sjuka är tjock blir oljig seborrhea grov och hård.

När en flytande fet mjäll och hud skiner liknar apelsinskal (vidöppna porer) av talgkörtlarna i stora mängder släpps talg. Håret är mycket oljigt och limmade i strängar, som om de oljades och täcktes med gulaktiga skalor, tätt intill varandra. Sår kan förekomma i hårbotten på grund av att den feta hemligheten ändrar sina kemiska egenskaper och förlorar dess steriliserande funktioner.

En sådan uppdelning är nödvändig för utnämningen av den rätta behandlingen, eftersom orsakerna till utseendet hos varje art är olika.

skäl

1. Svampar av släktet Malassezia. Många experter noterar att jästsvamparna i släktet Malassezia är den främsta orsaken till mjäll, som aktivt täcker all mänsklig hud, särskilt hårbotten. Dessa svampar hör till lipofila mikroorganismer som matar på talg. Under normala hälsotillstånd ger svamparna inte sin närvaro och orsakar inte obehag. Men för eventuella misslyckanden i kroppen börjar de multiplicera aktivt och orsaka inflammation och klåda. Deras överdrivna mängd accelererar processen för hudförnyelse, vilket i sin tur leder till att mjäll bildas.

Skälen till den snabba tillväxten av stroke är ännu inte kända, men det är känt varför en stor mängd fett bildas där de aktivt reproducerar:

- Kronisk metabolisk sjukdom, leder till felfunktion i talgkörtlarna (seborrhea) eller infektion av en svamp, och ofta båda

- Hormonala förändringar under puberteten, under graviditet och klimakteriet. Detta beror på obalansen mellan androgener (manliga hormoner) och östrogener (kvinnliga hormoner) mot den första,

- Dålig näring och äter stora mängder socker- och fettvaror

- Problem med matsmältning, patologi i mag-tarmkanalen

- Kroniska infektioner, bronkopulmonala sjukdomar

- Vitaminbrist (speciellt A, C, B, Zn (zink))

- Neurologiska störningar som Parkinsons sjukdom

- Överkänslighet mot svampar. Människor med överkänslighet mot svampar är mer benägna att seborrheisk dermatit. Många har noterat att deras tillstånd förbättras under den varma årstiden och förvärras på vintern. Anledningen är bristen på sol, som förstör svampar.

2. Torka hårbotten. En av orsakerna till mjäll, särskilt på vinterns tid, när det är kallt ute, och i lägenheterna torr luft. De flingor som uppträder av denna anledning är vanligen små och mindre feta. Mest troligt kommer tecken på torrhet också att observeras på andra delar av kroppen, till exempel på händer eller fötter.

3. Ärftlig predisposition (strukturella egenskaper hos huden och dess utsöndring).

4. Allergisk reaktion på huvudbonader och mer exakt till det material som de sys från (oftast för billig syntet).

5. Felaktig hårvård:

- Tvätta håret sällan. Om du inte tvättar håret regelbundet kan oljor och hudceller i hårbotten ackumuleras och orsaka mjäll.

- Känslighet för hårvårdsprodukter - kontaktdermatit. Ibland kan känslighet för vissa ingredienser eller hårfärger, särskilt parafenylendiamin (PPD), orsaka rodnad, klåda, fläckning av hårbotten.

- Frekvent hårfärgning och perm

- Om du inte bär en hatt under den kalla årstiden, såväl som under långvarig slitage, ändras mikrofloran i hårbotten i rummet.

- Alltför frekvent schamponering eller använda ett stort antal av stylingprodukter (målarfärger, geler, etc.) kan även irritera hårbotten och orsakar mjäll.

6. Vissa hudsjukdomar. Såsom psoriasis, eksem, kan orsaka mjäll. Seborrheisk dermatit är en allvarligare sjukdom än bara mjäll, mjäll observeras på huden, men samtidigt är huden oljig, rodnad, irriterad. Anledningen till dess utseende är svampen Malassezia furfur. Det påverkar inte bara hårbotten utan även andra delar av kroppen där det finns ett stort antal talgkörtlar, som ögonbryn, på näsens sidor och bakom öronen, under bröstet, i ljummen och ibland i armhålorna. Psoriasis. Denna hudsjukdom orsakar ackumulering av döda celler som bildar tjocka, grova skalor som vanligtvis förekommer på knä, armbågar och torso, men ibland också på huvudet. Det är mycket svårt att skilja det från seborrheisk dermatit. Eksem. Om du har denna sjukdom på någon del av kroppen, så kan det förekomma på huvudet, vilket leder till utveckling av mjäll.

8. Några andra orsaker - efter hjärtinfarkt, stroke, kemoterapi.

HIV - en studie visade att 10,6% av människor med hiv har mjäll, det beror på ett försvagat immunförsvar.

9. Diet - Vissa experter hävdar att människor som inte konsumerar tillräckligt med mat som innehåller zink, B-vitaminer och vissa typer av fetter är mer benägna att mjäll.

10. Rökning och alkohol har en negativ inverkan på ämnesomsättningen, vars överträdelse leder till utvecklingen av svampen.

Mjälldiagnos

För att förstå att du har mjäll är det inte nödvändigt att konsultera en läkare. Du kan göra det själv. Om du ser de karakteristiska vita flingorna i hårbotten, betyder det att du har mjäll.

Med självbehandling, om tillståndet inte förbättras inom 2 veckor, eller om det i början finns röda fläckar på huvudet, bör du kontakta en hudläkare eller en tricholog. Läkaren kommer att bestämma sjukdomen, titta på hårbotten, testning, vanligtvis är det inte nödvändigt. För att bekräfta diagnosen ska läkaren undersöka rodnad, färg, skala av skador i hårbotten. Det kommer att bidra till att eliminera andra sjukdomar i hårbotten. Under undersökningen måste du berätta för läkaren hur du bryr dig om ditt hår och vilka stylingprodukter du använde. Doktorn kommer också att kunna bestämma närvaron av en svampinfektion (till exempel ringorm). För större förtroende kan prov av hud och hår skickas till laboratoriet för testning.

Men en felaktig diagnos kan göras, eftersom smärtstillande symtom liknar andra sjukdomar.

Hur skiljer man mjäll från andra sjukdomar

För att förstå, mjäll är eller annan hudsjukdom, är det nödvändigt att bekanta sig med de främsta särdragen hos andra sjukdomar. Dermatit är replikationen av hårbotten, vilket uppenbaras av rodnad och flakning. Klåda kan inträffa i början. Seborrheic Eczema är en kronisk dermatos, som åtföljs av rodnad av hårbotten, kropp, ansikte (bakom öronen). Sjukdomen intensifieras vid eventuella sjukdomar och under stressperioden, och dämpar sedan igen. Mest vanliga hos äldre människor. Psoriasis - denna sjukdom verkar inte bara på huvudet, men också på knä, armbågar. Silvery skala kan bildas i hårbotten, klåda, rödhet med en tydlig kontur framträder. Kan börja falla i håret. Sjukdomen fortskrider med stress. Microsporia är en svampinfektion som är smittsam och kan överföras från person till person. Rosa scaly lappar med en tydlig kontur framträder i hårbotten och håret börjar falla i lesionen.

Mjällfakta

- mjäll är inte smittsam, det vill säga det överförs inte eller smittas

- ses sällan hos barn

- börjar oftast vid en övergångs ålder på grund av hormoner

- Åsikten att mjäll är vanligare hos män än hos kvinnor är inte sant. Män och kvinnor mellan 20 och 40 år som lider av mjäll är ungefär samma;

- människor efter 50 års ålder lider nästan inte av mjäll.

- Det finns ingen koppling mellan klimat och mjäll eftersom människor i heta och kalla länder står inför mjäll, med ett torrt och fuktigt klimat.

- Om du har mjäll, betyder det att det finns en svamp på huvudet, men inte det faktum att detta är den främsta orsaken till cellskalning, utvecklar svampen till följd av ett brott i kroppen.

- Visuellt ser ut som vita flingor;

- om det finns mjäll, observeras en ökning av cellomsättningen;

- Det här är ett kosmetiskt problem, inte en medicinsk;

- mottaglig för korrigering, behandling

behandling

För framgångsrik behandling är det nödvändigt att bestämma den verkliga orsaken till mjäll. Om du inte kan skapa en patologisk process som har en negativ inverkan, så är det första du behöver göra: justera dagregimen och byt ut sättet att ta hand om hårbotten och håret. Följande är rekommendationer som bör följas under behandlingen.

rekommendationer

1. Borsta försiktigt håret försiktigt före borstning. Redan detta kommer att minska förekomsten av mjäll, särskilt mediet och mild grad av sjukdomen.

2. Gnugga inte, repa eller repa på huvudet, detta kan bidra till mjäll.

3. Skölj och tvätta, använd mjukt vatten.

4. Tvätta håret eftersom det blir smutsigt.

5. Hårtork för torkning är bättre att inte använda.

6. Om du använder stylingprodukter, glöm inte att tvätta dem över natten.

7. Håll inte tvättat hår under en lång tid under en handduk.

8. Gör en huvudmassage en gång i veckan.

9. Vid frekvent shampooing, använd lämplig schampo.

10. Desinficera kammen under behandling. Det är också önskvärt att desinficera eller byta lock, lock och andra hattar.

11. Att begränsa användningen av stekt, kryddig och fet mat.

12. Inkludera i kosten matrika rika på B-vitaminer och fibrer.

13. Om vattenbalansen störs, konsumera mer vatten (te, mineralvatten, fruktdrycker).

14. Använd en kam av naturträ och byt den varje 2-3 månader, eftersom träet absorberar fett bra.

15. Använd hårvårdsprodukter som innehåller antifungala ingredienser. Behandlingsprogram som innehåller schampo och lotion är mycket effektiva. Shampoo hjälper till i kampen mot svamp, och lotion exfoliates befintlig mjäll, läker och närmar hårbotten.

17. Om du har sjukdomar som leder till mjäll och medicinsk kosmetika inte hjälper till att klara det, rekommenderas det att genomgå en fysioterapi.

Hur man behandlar mjäll

För behandling av mjäll används främst antisvampmedel i form av schampon och lotioner. Men om du bara använder schampo utan intern terapi, kan du inte vänta på det önskade resultatet. Därför är korrekt näring, behandling av endokrina sjukdomar, matsmältningssjukdomar, eliminering av kronisk infektion (kronisk tonsillit, carious teeth, sinusitis etc.)

Om mjäll orsakas av matallergier, utesluta livsmedel som kan orsaka allergier från kosten och ta antihistamin (antiallergic) mediciner.

Med överdriven aktivitet av talgkörtlarna (ett problem med en ärftlig predisposition) används läkemedlet metionin.

För behandling av fet seborré kan antiandrogen läkemedel förskrivas som minskar aktiviteten hos talgkörtlarna. En av dessa droger - "Diane-35", men den används endast på recept.

Vitaminer och tillskott för behandling av mjäll

För att öka immuniteten och normalisera metaboliska processer används vitaminer och biokompletter som innehåller selen, zink och svavel.

- essentiella fettsyror

- E-vitamin (80-120 IE per dag)

- Vitamin B6 (6 mg per dag);

- Vitamin B12 (9 mcg per dag);

- Niacin (1000 mg per dag)

- A-vitamin, "Aevit" (10 000 IE per dag);

- "Selen-Spirulina" (1-2 kapslar per dag);

- lecitin, (1200 mg per dag);

- Kosttillskott som innehåller kostfiber

- kalciumhaltiga läkemedel (1000-1500 mg);

- magnesiumhaltiga läkemedel (750-1500 mg)

- zinkhaltiga läkemedel (50 mg 2 gånger om dagen)

- Kaliumpreparat (500-1000 mg);

- linolja (1 matsked per dag);

- bioflavononda (100 mg);

- immunmodulatorer (honung, pollen, royal gelé, licopid, echinacea).

- "Betakaroten" (1-2 kapslar per dag) /

På apotek hittar du många vitaminkomplex. De mest effektiva är:

Mjällbehandling

För behandling av mjäll är det nödvändigt att använda substanser som har en antimikrobiell effekt, det vill säga att suspendera tillväxten av mikrober (cytostatisk effekt), underlätta avlägsnandet av skalor från huden (exfolierande eller keratolytisk effekt) och normalisera avskalningsprocesserna (reducerande effekt). Zinkpyrithion, ketakonazol, klasazol, mikonazol, clotrimazol, pyroktonolamin har antimikrobiella och antifungala effekter. Antimikrobiell och cytostatisk-selendisulfid, ciklopirox. Cytostatisk och keratorduktiv - tjära. Exfoliating - salicylsyra, svavel.

Aktiva ingredienser som används för att behandla mjäll

- Zinkpyrition (t.ex. Selsun Salon, Head Axlar) hämmar reproduktionen av svampar på grund av dess antibakteriella och antifungala egenskaper, saktar processen för förnyelse av hårbotten.

- Koltjära eller tjära (till exempel Neutrogena T / Gel) bidrar till att bli av med mjäll, seborrheisk dermatit och psoriasis, genom att normalisera processen för cellförnyelse och sakta ner sin kasta. Har också antibakteriella och antimikrobiella egenskaper. Eliminerar klåda, rodnad och skalning

- Salicylsyra och svavel (Sebulex, Ionil T, Fostex och Vanseb) hjälper till att torka fläckarna i mjäll och göra dem osynliga, men det kan leda till hårdhet i hårbotten och ännu mer flakning, detta beror på undertryck av sekret från svett och talgkörtlar. Därför, efter tvätt av håret, använd balsam.

- Ketokonazol (Nizoral, Keto Plus, Dermazol, Sebozol, Kenazol) är ett läkemedel av azolagruppen; ett brett spektrum antifungalt medel som hämmar tillväxten av svampar. De första förbättringarna är märkbara efter 7 dagar. Det hjälper där många medel är maktlösa. Dessutom har den inte någon systemisk effekt på kroppen, det vill säga absorberas den inte i blodomloppet, i motsats till klasazol.

- Climbazol har antimykotiska och antibakteriella effekter. Undertrycker tillväxten av svampar, bekämpar mjäll. Läkemedlet är effektivt i kampen mot svampar som är resistenta mot andra droger.

- Cyclopirox är en av de bästa mjällprodukterna som har en fungicid effekt. Han börjar agera inom 3 minuter efter appliceringen.

- Clotrimazol - avser även svampdödande läkemedel. Det bryter mot svampens membran och bryter mot syntesen av ergosterol, på grund av vilken clotrimazol har en baktericid effekt.

- Mikonazol - har svamp och antibakteriell effekt. Hjälper till att återställa balansen i mikroflora i hårbotten.

- Bifonazol (Lotion Bifon) är ett mycket effektivt antimykotiskt läkemedel som används för att behandla mjäll. I svampar utvecklas inte motstånd mot det och känsligheten minskar inte. Avlägsnar snabbt alla obehagliga symtom på sjukdomen: klåda, torrhet, skalning, hudtäthet.

- Piroktonolamin eller Octopirod (Cosmelitte Profesional) - eliminerar både torr och oljig mjäll. Bidrar till normalisering av förnyelseshastigheten och livscykeln för hårbotten, och hämmar också mikrobiell aktivitet.

- Ichthyol ("Fitolit") - har antiinflammatorisk, antiseptisk lokalbedövningseffekt på grund av innehållet i organiskt bunden svavel. Normaliserar förnyelsecykeln för hudceller.

- Selsulfid (till exempel Sulsen) - har anti-svampegenskaper. Saktar cellförnyelsen och minskar aktiviteten hos Malassezia-svampen genom att undertrycka dess reproduktion. Detta ämne kan missfärga ljust, grått eller kemiskt färgat hår, så använd det endast för det avsedda ändamålet, och smutta på håret efter tvätt.

Sjukgymnastik behandlingar för mjäll

Kryomassage denna procedur är baserad på effekterna på hårbotten med låga temperaturer. Förfarandet utförs enligt följande: håret separeras av avskiljningar och behandlar försiktigt huden med en bomullspinne som dyppas i flytande kväve. Kursens längd är tio förfaranden. Tack vare proceduren är hårbotten i konsistensen komprimerad och expanderas sedan, vilket bidrar till förbättring av mikrocirkulationen och näring av hårsäckar. Också, som ett resultat av exponering för låga temperaturer, stärks kroppens och immunsystemet skyddande funktioner, det endokrina systemet stimuleras och metaboliska processer aktiveras. Som ett resultat av ökad immunitet blockeras aktiviteten hos svampar som orsakar mjäll. Dessutom absorberas terapeutiska läkemedel efter kryomassage. Men välj en specialist som kommer att utföra proceduren, det är nödvändigt att försiktigt, eftersom flytande kväve kan bränna hårbotten. Om du känner en brännande känsla under kryomassagen, informera läkaren. Proceduren rekommenderas att ske sen på hösten och på våren när immunsystemet är särskilt svagt. Varning: Hela behandlingen bör inte vara mer än 10 procedurer. Om de görs mer, flytande kväve överdriver huden, vilket gör att talgkörtlarna fungerar mer aktivt, porerna blir igensatta på grund av detta och som följd har du mjäll igen, så det är bäst att upprepa behandlingen månaden.

Darsonvalisering av hårbotten med hjälp av en skulpterad vakuumelektrod. Proceduren utförs enligt följande: kamelektroden flyttas smidigt och långsamt längs huvudet från pannan till baksidan av huvudet, och om håret är kort kan proceduren också utföras i motsatt riktning. Procedurens varaktighet är cirka 10 minuter. Kursen är 10-15 procedurer. Det finns en förändring i de fysikalisk-kemiska processerna i vävnaderna, förbättringen av blodcirkulationen och metaboliska processer. Det hjälper till med att rengöra hårbotten i mjällfläckor, läka repor och sår. Sebumproduktionen minskar. Toki Darsonvalya har också en lugnande effekt på centrala nervsystemet, vilket också bidrar till behandlingen, eftersom denna sjukdom också är ett psykologiskt problem. Dessutom ökar hudens absorberade förmåga, så efter proceduren gnides terapeutisk lotion eller mjällbalsam i hårbotten.

Mjällskydd

Jag skulle vilja notera att det är mycket lättare och billigare att följa förebyggande åtgärder än att behandla mjäll. Speciellt förebyggande är nödvändigt för personer som är i fara. [citat] Förebyggande före, kommer att bli av med behandling efter. [/ quote]

1. Solljus kan hjälpa till att bli av med mjäll. Men kom ihåg att det inte kan vara möjligt att stanna i solen länge, det kan leda till hudsjukdomar. Solen är bara tillräckligt för några minuter och samtidigt skydda resten av kroppen med kläder och solskyddsmedel.

En annan varning: några anti-mjällprodukter som innehåller tjära kan öka hårbältes känslighet för ultraviolett strålning. Läs därför noga instruktionerna, om det finns några kontraindikationer.

2. Öka luftfuktigheten. Man tror att minskningen av luftfuktighet (både utomhus och inomhus) på vintern kan leda till torr hud, vilket i sin tur kommer att orsaka mjäll.

Ett av de enklaste sätten att öka fuktigheten är att köpa en luftfuktare. Helst bör en luftfuktare finnas i alla vardagsrum. Luftfuktaren bör noggrant passas så att den inte orsakar tillväxt av bakterier och mögel.

3. Mindre stress. Många experter tror att stress kan orsaka mjäll eller förvärra tillståndet. Men som alla vet är det enklare sagt att minska stress än gjort. Här är några tips:

- Arbeta positivt.

- Lär dig att hantera tiden.

- Använd andnings och meditativa tekniker.

- Spendera mer tid på dina fritidsaktiviteter och fritidsaktiviteter.

- Behåll fysisk aktivitet.

- Undvik överdriven konsumtion av socker och koffein.

- Be om stöd från vänner, släktingar, andliga mentorer.

4. Kostnäring. Diet har en stor effekt på hälsan på huden och håret. Därför, för att förhindra mjäll, äta mat som innehåller zink, omega-3 fettsyror, selen och vitaminer. Zink: ostron, rött kött, fjäderfä, baljväxter, nötter, krabbor, hummer, hela korn, mejeriprodukter och befästa spannmål. Omega-3 fettsyror: kallvattenfisk som lax och hälleflundra, valnötter, linfrö, rapsolja, broccoli, bönor, spenat, vindruvor, blomkål, kiwi och meloner. Vitaminer: ägg, fisk, mjölk, fullkornsbröd, pulser, broccoli, kål, potatis och magert nötkött.

För att förhindra torr hud, drick mer vatten och ät mer frukt.

5. Begränsa mängden stylingprodukter. Alla hårstylprodukter (sprayer, lotioner, krämer och geler) hjälper till att skapa frisyrer, men de kan också orsaka mjäll. Dessa medel kan ackumuleras i hårbotten, samt leda till ökat fettinnehåll och känslighet i hårbotten, vilket resulterar i klåda och skalning.

Om du inte helt kan överge stilprodukterna, minska sedan deras antal till ett minimum och var noga med att tvätta håret innan du lägger dig. Om du har en tendens att mjäll, försök tvätta håret varje dag för förebyggande.

6. Bättre att inte använda andras hygienprodukter och hattar.

7. Tvätta kammen med schampo eller tvål varannan vecka för profylakse. Om du använder träkam måste du byta ut den efter 2 månader.

8. Huvudet ska inte vara vått för länge, eftersom hög fuktighet främjar svampens tillväxt.

9. En mycket bra botemedel mot mjäll är schampo från råa ägg. Förbered det, ta 2-3 ägg, tillsätt lite vatten och vispa. Applicera på hårbotten och massage i 3-5 minuter, skölj med varmt vatten.

10. Hårbottenmassage kan utföras med oljor, salt eller utan dem. Hårbotten måste masseras med alla fingrar medan du gör cirkulära rörelser. Detta bidrar till att förbättra hårets blodtillförsel och näring. Varaktighet 5-10 minuter.

Varför visas mjäll och hur man förhindrar det?

Mjölk är ett av de vanligaste kosmetiska problemen för kvinnor. De flesta kvinnor tror att hennes utseende är förenat med användningen av vissa kosmetiska produkter. Faktum är att i 90 procent av fallen är orsaken till mjäll inte kosmetika, men kroppens tillstånd och effekterna av andra faktorer på den. Låt oss titta närmare på orsakerna till mjäll hos kvinnor.

Mjäll - vilket djur?

Mjölk är en skada i hårbotten, på grund av vilka döda hudpartiklar börjar exfoliera vid hög hastighet. På grund av överskott av dessa partiklar börjar de hålla sig ihop och liknar små vita flingor.

Flakvågar kan fördelas över hela ytan av huvudet eller koncentreras i front- och parietalområdet. Gradvis börjar en slags skorpa bildas på huden, som täcker huden med tillgång till luft och näringsämnen.

För att förstå hur man avlägsnar mjäll på rätt sätt är det nödvändigt att förstå orsakerna till mjäll.

Svamp malassizia furfur

Huvudorsaken till mjäll är en förändring av hårbotten, vilket orsakas av den intensiva tillväxten av motsvarande svampbakterier. I det här fallet talar vi om svampen malassezia furfur, som är ett fritt urval av mikrofloran i hårbotten.

På grund av bildandet av en stor mängd fett i hårbotten börjar denna svamp aktivt föröka sig, vilket orsakar inflammation och klåda. Under adekvata förhållanden är den vitala aktiviteten hos denna svamp inte åtföljd av manifestationen av några symtom. Men som faktorer som har det kan man betrakta sådana faktorer som: störning av talgkörtlarna, misslyckande i hormonell bakgrund, undernäring etc.

Det här kan vara fel val av hårvårdsprodukter, frekvent hårfärgning, perm, verktyg som används för att skapa frisyrer (mousses, geler, lacker etc.), liksom en hårtork och andra värmeanordningar för curling och styling hår. Förändringar i mikroflora kan också uppstå på grund av bristen på en hatt på vintern eller överdriven användning av det.

Även bronkopulmonala inflammationer, gastrointestinala sjukdomar, immunosuppression kan leda till dess aktivering. Aktiviteten av malassezia furfur leder till att utvecklingscykeln av epidermala celler förändras och i framtiden leder detta till accelererad exfoliering utan en komplett cykel, vilket i sin tur medför utseendet av karakteristiska vita skalor i hårbotten och håret.

 • Stress.
 • Kroniska infektioner.
 • Vitaminbrist.
 • Överkänslighet mot svampar.

Torr hud

Ökad torrhet i huden anses vara en av de vanligaste orsakerna till mjäll. Denna faktor påverkar i regel främst under vintersäsongen, på grund av de karakteristiska egenskaperna som orsakar torr hud. Till exempel:

 • Minskat vätskeintag.
 • Användningen av värmeteknik.
 • Torr luft.
 • Går på gatan utan hattar.
 • Torkt hår med hårtork.

Det är värt att notera att när mjäll uppstår på grund av torr hud, är de vita flingor som uppträder som ett resultat av den mycket mindre i storlek och inte lika fet som i andra former av dess manifestation.

schamponering

Om huvudet tvättas felaktigt eller sällan nog kan en stor ackumulering av döda celler förekomma i hårbotten, som blandar med fettet, bildar stora flingor av mjäll.

Det kan också förekomma med täthet av hårbotten till vatten. Detta beror på det faktum att frekvent tvättning av huvudet tvättar bort skyddsskiktet från hudytan, vilket i sin tur kan leda till mjäll.

Oljig hud

Fettig eller irriterad hud kan orsaka en sjukdom som seborrheisk dermatit.

I denna sjukdom påverkas inte bara huvudområdet utan också andra delar av kroppen där talgkörtlarna ligger (området bakom öronen, ögonbrynen, båren och ljummen etc.).

Hårvårdsprodukter

Överdriven eller otillbörlig användning av produkter som hårfärger, styling och fixeringsmedel etc. kan orsaka mjäll.

I detta fall leder en fullständig ersättning eller annullering av denna produkt till att mjäll försvinner. Vid denna tidpunkt är det också värt att notera tvål och schampo.

Många av dem, speciellt de som inte är ordentligt anpassade till hårtypen, kan orsaka torr hårbotten, vilket leder till mjäll. Glöm inte heller förekomsten av en allergisk reaktion på någon produkt för hårvård.

psoriasis

Detta är en kronisk sjukdom där det övre cellskiktet i hårbotten är föremål för en accelererad uppdelning. Som ett resultat ackumuleras ett stort antal döda hudceller i hårrötterna, som därefter bildar stora flingor av en silverfärgad nyans.

Rökning och alkohol

Dåliga vanor har en negativ inverkan på kroppen som helhet och speciellt på villkoret av huden. Dessutom kan de orsaka funktionsfel i ämnesomsättningen, vilket senare leder till mjäll.

Seasonal mjäll

Årstidsförändringen kan väsentligt påverka hårbotten. På vintern, speciellt vid temperaturer under noll, kan en lång vistelse på gatan utan huvudbonad leda till mjäll. Även på sommaren bör du noggrant övervaka hår och hårbotten.

Mjölk kan uppstå på grund av intensiv värme till följd av hängande svett eller starkt solljus, vilket kan orsaka solbränna på huden.

Förutom de huvudskäl som orsakar mjäll är det värt att notera de riskfaktorer som leder till liknande resultat:

 • Ström. Otillräcklig användning av vissa vitaminer, såväl som omättade fetter och zink, ökar risken för mjäll.
 • Ålder. Flera mjäll förekommer hos personer i ung ålder och behålls till medelålders ålder. Äldre människor lider av denna sjukdom mycket mindre ofta, och barn blir inte sjuka alls.
 • Sexuell identitet. Som regel ses mjäll oftast hos män, snarare än kvinnor. Detta beror på det faktum att hos män är talgkörtlarna stora. Många forskare anser också att manliga könshormoner är lika viktiga.
 • Sjukdom. Många experter har märkt att i vissa sjukdomar (till exempel: neuralgiska sjukdomar, sjukdomar i kardiovaskulärsystemet) finns det en förutsättning för utseende av mjäll.

Förhindra mjäll

Att observera förebyggande åtgärder är mycket lättare och mycket billigare än att behandla mjäll. För att göra detta måste du följa vissa regler:

 • Undvik stress och övervaka din hälsa.
 • Överensstämmelse med regimen och korrekt näring. Det är nödvändigt att använda en tillräcklig mängd produkter som innehåller zink och omega-3. För att förhindra torrhet, drick mer vatten och ät frukt.
 • Begränsa mängden hår styling.
 • Använd inte andras hygienprodukter och hattar.
 • Som förebyggande åtgärd är det nödvändigt att tvätta kammen ungefär en gång varannan vecka.
 • Massera hårbotten. Du kan massera ditt huvud med olika oljor, och du kan också tillgripa bordsalt, vilket kommer att ge effekten av lättskrubbning.

Hur bli av med mjäll

Mjölk är en irriterande peeling i hårbotten, som åtföljs av svår klåda och ångest.

Varför mjäll förekommer

Var och en av de kosmetiska defekterna, som uppträder i form av en störning i dermis (hudens) normala funktion, är en följd av kroppens inre problem. Bräckliga nagelplattor, tråkigt hår eller hudutslag är bara resultatet av kroppens allergiska reaktioner, felaktig kost eller hormonfel.

Bristen på någon av vitaminerna eller mineralerna leder till utseendet på interna sjukdomar, som manifesterar sig i form av dermatologiska störningar.

Mjäll är inget undantag. Vita vågar, som alltid och periodiskt uppträder på mänskliga axlar, är inget annat än döda mikropartiklar av det övre lagret i hårbotten. Vid det normala funktionen hos det kåta epitelet uppstår celldequamation nästan omärkligt. I händelse av en patologisk kränkning av cellgenerering i epidermis accelereras processen för exfoliering flera gånger. Det är dessa döda mikropartiklar som vi kan observera som en av tecknen på seborré.

Processen med obalans av fettbildning på huden innebär skada på hårbotten, stammen, bröstet. Seborré är karakteriserad av fet hud, akne, förstorade porer. Mjäll kan vara en av de milda kliniska manifestationerna av denna hudsjukdom.

Orsaker till mjäll

Läkare bestämmer flera orsaker som orsakar mjäll.

 • Hormonal missbruk är inneboende hos ungdomar i åldern 13 till 23 år. Det är denna ålder som är mest mottaglig för en sådan kosmetisk defekt som mjäll. En obalans av manliga och kvinnliga hormoner i kroppen leder också till förekomst av mjäll, speciellt ofta med övervägande androgener.
 • Smittsam svamp sjukdom är den främsta orsaken till mjäll. Svampen lever i hårbotten och manifesterar sig inte förrän kroppens immunförsvar minskar under en viss tröskel.
 • Ärftlighet, den enskilda strukturen i talgkörtlarna, strukturella och anatomiska egenskaper hos hårsäckar kan orsaka mjäll.

Felaktig kost med ett överflöd av fet, söt och rökt mat kan prova en genetisk predisposition av kroppen. Alkohol, rökning och specifika klimatförhållanden är ofta orsakerna som kan orsaka en sjukdom som seborré, manifesterad i form av mjäll.

symptom

Symptom på mjäll brukar uttalas, så det kan inte förbises. Huvudfunktionerna är:

 • peeling av huden och närvaron av korst på håret;
 • kliande hårbotten;
 • repor, även uttalade repor och sår;
 • ökad hudtorkhet;
 • håravfall.

Formen av sjukdomen

Gynnsam behandling av mjäll beror på sjukdomsformen (seborré). Det finns flera typer av sjukdomen, vars symptom skiljer sig avsevärt från varandra.

 • Torr seborré. Otillräcklig utsöndring av talg och hög viskositet är karakteristisk för torr seborré. Övertorkad hud är inflammerad och lätt irriterad. Håret blir skört och deras ändar delas upp. Läkare associerar sjukdomen med svampen Pityrosporum oval, vars celltillväxt aktiveras när immuniteten minskar eller när kosten är obalanserad.
 • Seborré flytande tjock. Utmärkande särdrag hos denna typ av seborré är hypertrofierad sebumsekretion, åtföljd av förstorade porer på brungrå hud. Huden förlorar sin turgor och kan täckas med komedoner.
 • Oljig flytande seborré. Med flytande seboré kan utslaget vara mer komplext, ofta är sjukdomen åtföljd av furunkulos. Hår med sådan seborrheisk dermatit strykas som oljebläckt, snabbt förorenad och beströdd med gråskalor.

Mjällbehandling

För att behandlingen ska vara effektiv är det inte tillräckligt att använda allmänt reklamerade schampon och masker. För att bestämma typen av sjukdom, och följaktligen behandlingsmetoden, bör du rådgöra med trichologen eller en hudläkare. Glöm inte den mjäll - bara en liten manifestation av en viss patologi, som bör behandlas fullständigt.

Mjällläkemedel

Specialisten bestämmer orsaken till mjäll genom att undersöka kroppens allmänna tillstånd och ta vissa prov (skrapning). På grundval av detta föreskrivs läkemedel som syftar till att förbättra immuniteten, normalisera funktionerna i mag-tarmkanalen och producera lämpliga hormonnivåer.

En diet med seboré innebär att kosten berikas med mejeriprodukter, grönsaker, fiber och komplexa kolhydrater. Hälsosam livsstil, promenader och brist på stress är oumbärliga förutsättningar för behandling av mjäll.

För oljig seborré, ordinerar läkaren läkemedel som kan undertrycka överdriven frisättning av dragonerna - manliga hormoner, vilket leder till en minskning av talgproduktionen.

För ett framgångsrikt resultat bör behandlingen ta droger och normalisera processen med lipolys i kroppen. Också i kampen mot sjukdomen bör man ta komplexa vitaminkomplex som innehåller B12, folsyra, riboflavin.

Ett utmärkt resultat ges av sanatoriumbehandling, avslappningsförfaranden som stärker kroppens allmänna tillstånd.

Lokal drogbehandling

 • medicinska schampon och lotioner som har antimykotiska effekter och hämmar reproduktionen av Malassezia (Pityrosporum) och Candida (innehåller ketokonazol och andra ämnen);
 • bakteriedödande och antibakteriella spektrumschampon innehållande zinkpyrition, selendisulfat, klotrimazol;
 • Scrub rengöringsmedel med svavel och salicylsyra kan användas för effektiv exfoliering.

Naturliga preparat som tjära, ichthyol används också traditionellt för att behandla huden på huvudet. Naturliga läkemedel är utformade för att normalisera regenereringen på cellulär nivå av hudhuden, lindra irritation och klåda.

Som välkända och beprövade märken för behandling och förebyggande av mjäll kan man kalla "Sulsen", "Nizoral", "Dermazole", "Vishi Dercos".

Hem Remedies för mjäll

 • Gnugga och skölja med oljor:
  • Masker, som används för att behandla seborrheisk dermatit hemma, består ofta av olika eteriska oljor. Detta verktyg appliceras i en mängd av 0,5 ml på håret och gnidas i ren hårbotten. Listan över oljor som fungerar mest effektivt: cederträ, pelargon, ylang-ylang, cypress.
  • Tea Tree Oil har etablerat sig som ett effektivt botemedel mot kampen mot svamp. Vid behandling av fet seborré, tillsätts några droppar olja till en liten mängd schampo, appliceras på huvudet och lämnas i tio minuter för terapeutiska effekter.
  • För att ta bort de smärtsamma känslorna av klåda och inflammation i huden, bör ricinus och olivolja användas. De bör gnidas i huden en halvtimme före schamponering.
 • Mask av havssalt. Egenskaperna hos havssalt, rikt på spårämnen, används som en av maskindelarna för att bekämpa mjäll. För att återhämta sig, bör du blanda äggulorna med två ägg, en tesked salt och blötläggt rågsmulan. Blandningen appliceras på rent hår, varar i 40-50 minuter och tvättas sedan av med kallt vatten.
 • Folkmekanismer:
  • Äppelcider vinäger gjorda av äpplen hemma (under inga omständigheter använder inte butiken) blandas i lika stora proportioner med vatten och gnidas i hårbotten. en timme senare tvättas kompositionen med schampo.
  • Nettle decoction används som en balsam efter en vanlig hårtvätt.
  • När oljig mjäll är användbar sköljer håret med en svag lösning av ättika (1 matsked per 1 liter vatten), såväl som gnidning innan du tvättar huvudblandningen av 1 msk. l. juice av lök med 2 msk. l. vodka. För torr mjäll 1 msk. l. juice av lök blandat med 2 msk. l. vodka och 1 msk. l. ricinolja.
  • Aloe juice - för att bekämpa mjäll gnidas i hårbotten i 60 minuter flera gånger i veckan.
  • Dessutom rekommenderar traditionella läkarna att de använder kamille-, celandine- och marigold-infusioner som sköljning, smida regelbundet lök- och vitlökgrus i huvudet, som har bakteriedödande egenskaper och förbättrar blodcirkulationen.

Förhindra mjäll

För att inte möta det långsiktiga och tidskrävande problemet med mjällbehandling bör du följa vissa regler som kan minimera risken för att det uppstår:

 • Byt kudden, eftersom det kan vara en källa till infektion (det är användbart att byta kudden eller tvätta den med maximal temperatur minst en gång var sjätte månad).
 • Tvätta inte håret varje dag - särskilt hårt vatten torkar hårbotten.
 • om du är mottaglig för oljig seboré, gnugga rosmarin och eukalyptusolja regelbundet i hårbotten och om du är mottaglig för torr seboré, kommer oljekstrakter av kamomill, cypress, lavendel att göra;
 • hygienkamrar och hattar - en förutsättning för att förhindra mjäll.

Frånvaron av nervösa sjukdomar är ett oumbärligt sätt att förebygga uppkomsten av hudsjukdomar. Lugn, uppmätt och hälsosam sömn hjälper till att normalisera produktionen av talg.

Förebyggande åtgärder för att förhindra mjäll, särskilt vid arvelig disposition, bör inkludera att undvika alkohol, ta vitaminer från grupp B, produkter som innehåller zink, koppar, kalcium. Det kan vara nötter, skaldjur, färska grönsaker.

Tack vare en hälsosam livsstil produceras en motsvarande immunitet, tack vare vilken kroppens försvar inte tillåter svampen att utvecklas, hämmar dess vitala aktivitet vid inledningsskedet.

Varför mjäll förekommer och hur farligt det är

Det värsta är att förutom orörda vågar och klåda provar mjäll håravfall upp till skallighet.

Varför visas mjäll? - Mjölk uppstår på grund av reproduktion på svampens hårbotten, utlöst av stress, dieter, skräpmat, oändlig styling, oregelbundna kamningar och hormonella förändringar.

Fläcken förekommer ofta på oljig hårbotten!

Ibland skyller vi förekomsten av mjäll på hårdhet i hårbotten - och då bestämmer vi oss för att använda schampo mindre ofta. Det är inte förvånande att det oftast inte ger den önskade effekten. Dessutom ackumuleras de vita vågorna ännu mer, och klåda ökar. Ofta uppstår mjäll på grund av den hårda oljiga huden i hårbotten och förändringen i hudmikroflora. Under sådana förhållanden reproducerar jästliknande svampen Pityrosporum oval aktivt. Det koncentrerar sig kring talgkörtlarna, med hjälp av deras hemlighet som en källa till allt som behövs för deras tillväxt och utveckling. Denna svamp bevarar hela tiden hårbotten hos mer än 90% av människorna, men i normala förhållanden får det inte sig själv. Men så snart mängden talg ökar aktiveras svampen och oljig mjäll ackumuleras på ytan av huden - vågar av kåta celler i hud och fett. Och i samband med ackumulering av svampkolonier uppträder inflammation - alltså klåda.

Ofta mjällas åtföljs av seborré, vilket ökar koncentrationen av svampen i hårbotten. Med oljig hårbotten - oljig seborré.

Fredlig samexistens med svampen är endast möjlig om våra talgkörtlar inte visar överdriven aktivitet. Varför ökar de plötsligt produktionen av talg?

Orsaker till oljig mjäll

Orsakerna till mjäll är många, och därför är behandlingen inte alltid snabb och enkel. När allt är meningen med att ta bort de yttre manifestationerna, om huvudproblemet inte löses - överproduktion av talg? Stärka produktionen av talg kan svår stress, minskad immunitet, vitaminbrist och förvärring av kroniska sjukdomar. Utseendet på mjäll och oljig hud i hårbotten beror också på intag av antibiotika, kryddiga livsmedel, alkohol. Mjölk förekommer ofta i älskare av strikta dieter. Särskilt kritisk är bristen på vitamin A och grupp B.

Hormonala störningar är en annan orsak till oljig mjäll. Därför påverkas mjäll så ofta av tonåringar som upplever hormonell anpassning.

Mjölk uppträder ofta på hösten och vintern. på grund av minskad immunitet, "icke-andning" hattar, under vilka håret snabbt växer fett.

Ta inte bort med hårstylingprodukter om du har fet hår. Ju mindre lack, skum, spray kommer på den oskyddade hårbotten, desto bättre.

Mjölk uppstår också på grund av torr hud (torr seborré)

Mjölk beror på hårdhetens hårdhet (torr seborré). Mjölkflingor med torr seborré är större och lätt fling, håret förlorar sken, blir skört och bräckligt, splittrar och huvudet kliar nästan omedelbart efter tvätt - eftersom huden bara har blivit berövad av rester av dess fett.

Orsakerna till torr seborré är ungefär samma som för feta - stress, sjukdomar i nervsystemet eller sköldkörteln, brist på vitaminer. Torr mjäll kan uppstå efter tvättning av huvudet med alltför aggressivt schampo, på grund av hårdtorkning med hårtork och kamning med kamar med vassa tänder.

Vad är farlig mjäll? - På grund av mjäll hår faller ut!

Om du inte behandlar mjäll i tid, kan det bli ett kroniskt tillstånd - men som en hudsjukdom. "Lång" mjäll försämrar hårrötterna och bildar något som en tunn skorpa på huvudet. Ett lager av döda flingor blockerar luftens tillgång till hårbotten, vilket gör att håret blir skört och svagt.

På grund av att man kör mjäll och seborré, faller håret ofta ut, särskilt i den övre gränsen och på kronan. Detta är den så kallade seborrheiska alopecien. Tyvärr är kvinnor utsatta för henne, inte mindre än män. Och på bara 3-5 år - håravfall leder till signifikant skallighet. Att återställa hårväxt med stark mjäll är extremt svårt. Därför är det nödvändigt att behandla mjäll så snart du märker vita skalor på håret eller kläderna.Nästa Artikel
Vad säger den röd-rosa fläcken på baksidan av ditt huvud?