Mjäll: dess orsaker och effektiva behandlingar


Vad är mjäll och varför är det bildat? Mänskliga hudceller förnyas under hela livet, det finns en konstant ersättning av gamla till nya. Som ett resultat dör gamla celler och faller av. Dessa processer förekommer i hela kroppen, och under dess existens förlorar en person cirka 50 kilo döda celler. När det gäller mjäll - det är en död hudceller i hårbotten. Men jag vill inte förvirra dig, stora vita flingor är inte alls normala. Mjölk genereras vid ersättning av gamla celler med nya av någon anledning sker för snabbt och gamla celler har inte tid att härda och exfoliera.

Orsaker till mjäll

Skälen till vilken mjäll förekommer är orsakerna till ökad förnyelse av hårbottenceller. De har en helt annan karaktär. Mjölk kan vara ett resultat av genetisk predisposition eller vanlig stress, dålig blodcirkulation i hårbotten eller sjukdomarna i mag-tarmkanalen och det endokrina systemet, brist på vitamin B eller hög kroppstemperatur och torkning av hårbotten samt manifestationen av flera faktorer samtidigt.

Glöm inte att det finns en hudläkare eller trikolog som hjälper dig att korrekt avgöra orsaken till detta sveda och välja en individuell behandling.

Typer av mjäll

Förresten är mjäll annorlunda. Naturen av mjäll bestämmer hur naturen av sitt utseende, och naturligtvis funktioner i din kropp.

Bland de olika mjällmassorna finns tre huvud:

 • oljig mjäll - denna mjäll droppar inte från dig som snö. Vid oljig mjäll, utsöndrar huden så mycket fett att hudvågorna helt enkelt håller sig vid fet hår.
 • torr mjäll - tvärtom mycket lös. Overdried, lätt irriterad hårbotten och skört splittrande hår kommer generöst ge dina kläder med februari snö vid det minsta andetaget av vind.
 • blandad mjäll - kan kombinera tecken på oljig och torr mjäll i olika delar av huvudet.

Mjäll behandling

Om den här attacken helt slutade och du äntligen bestämde dig för att utrota mjäll på huvudet, är det bättre att utföra behandlingen, som tidigare nämnts, efter samråd med din läkare.

Behandling av torr mjäll och oljig kan vara annorlunda, så du måste noggrant närma sig detta problem.
Räddning från torr mjäll innebär, i huvudsak, intensiv fuktgivande av hårbotten och peeling av hudplattor. När oljig mjäll - normalisering av talg, bli av med dess överskott och förstörelsen av svampar och bakterier som har bosatt sig i den.

Hem behandling av mjäll kommer ner till efterlevnaden av en riktig kost och noggrann vård av hårbotten med hjälp av hälsofrämjande medel.

Livsmedel som bidrar till ansamling av fett bör uteslutas från mat - dessa är rätter som är generöst kryddade med kryddor, kryddiga rätter och också - fet, stekt och söt. Och börja aktivt konsumera mat berikad med vitaminerna A, B1, B2, B6 och innehåller grova fibrer.

Även människor som lider av mjäll behöver konsumera mer vätska, helst rent rent vatten. När oljig mjäll, det tar bort toxiner från kroppen, och när den är torr, det ger fukt till hårbotten.

För att exfoliera de pesky vågorna, appliceras svavelsalva och med en ökad fetthalt i hårbotten kan du använda en 2% salicylsyralösning, sulsenpasta, en alkohollösning av naftalanolja etc.

Healing Shampoos

En speciell plats i behandlingen av mjäll är schampo. För oss är det ett sätt att hygien, så när vi väljer det, styrs vi som regel av rekommendationerna om färgstark reklam och kör till butiken för att handla. Är det rätt

I grund och botten är de mirakulösa egenskaperna som tillskrivs en kosmetisk bara en marknadsföringstrun. För att faktiskt behandla problemet måste du köpa ett medicinskt schampo, och det här säljs i ett apotek. Terapeutiska mjällschampo är av flera typer:

 • En tjärhaltig schampoliknande sulsenpasta tar bort överflödigt fett från hårbotten och hjälper till att förnya huden.
 • Exfolierande schampo - innehåller svavel och salicylsyra, både i fet och torr mjäll, den tar bort döda hudvågor.
 • Antibakteriellt schampo - används ofta vid oljig mjäll, när bakterier multiplicerar på huvudet.

Antifungal schampo - lämplig för både torr och oljig mjäll av svamp ursprung.

I kombination med schampo med torr mjäll för att fuktar hårbotten, kan du applicera en mängd olika oljor, vilket kommer att påskynda återhämtningen och stoppa den obehagliga klåda.

Sjukgymnastikbehandlingar

Det finns ett antal fysioterapibehandlingar för mjäll. De främsta är cryomassage och darsonvalisering av huden.

 • Kryomassage är en skalpmassage med flytande kväve. Resultatet uppnås genom effekterna av förkylning, vilket ökar hårföremålets kraft.
 • Darsonvalisering är en pulsströmmassage. Under darsonvaliseringen är huden irriterad, på grund av vilken blodtillförseln till hårsäckarna normaliseras, stabiliserar ämnesomsättningen och den vaskulära tonen ökar. Denna procedur bidrar till desinfektions- och cauteriserande effekten, bekämpar inflammation och löser pustulära formationer.

Med torr mjäll från fysioterapimetoder är kryomassage mer lämplig, tack vare att blodflödet till hårbotten förbättras vilket normaliserar sitt tillstånd. Darsonvalisering är mer lämplig när man kör oljig mjäll när det är nödvändigt att bli av med sig inte bara av mjällen utan även av de resulterande purulenta inflammationerna.

Behandling av mjällskyddsmedel

Avfall av mjäll innebär användning av naturliga ingredienser. Många recept som har överlämnats från generation till generation har varit kända under lång tid, och nu förlorar de inte deras relevans.

Mycket populär i kampen mot mjäll avkok av lökskal, som sköljer huvudet efter tvätt. Du kan använda tinkturen av lökjuice, i proportioner: 1 matsked juice för 2 matskedar vodka. Tinktur att gnugga innan du tvätter huvudet.

Calendula - inte mindre effektiv. Calendula infusion gnids också i hårbotten efter att ha tvättat håret. Det vore bättre om det efter en halvtimme att gå i en gummikåpa eller plastpåse, upprepa två gånger i veckan. Broth calendula och burdock root skölj håret efter tvätt, efter 30 minuter ska det tvättas av. 10 matskedar av calendula tinktur i ett fack med en matsked av burdockolja gnids i hårbotten två gånger om dagen.

Flodbehandling hos barn

Mjölk uppstår inte bara hos vuxna, men även hos barn, och det kan även förekomma i mycket tidig ålder. Småbarns kropp är inte särskilt stark, och immunförsvaret är inte helt format, så att skadliga ämnen inte upplever mycket motstånd. En viktig roll i detta spelas av ärftlig predisposition, som bestämmer egenskaperna hos barnets hud.

För ett barn måste mjällbehandling vara så mild som möjligt. Det är naturligtvis rekommenderat att använda produkter som innehåller naturliga ingredienser, eller tillgripa traditionell medicin. Under behandlingsperioden är det nödvändigt att införa rätt näring och oftare att vara i luften.

Så det är viktigt att komma ihåg att maskering och eliminering av symptomen inte botar sjukdomen. En behandling av själva sjukdomen utan att utrota orsakerna kan vara värdelös. Detta gäller för mjäll. Du kan använda medicinska schampon, salvor, fysioterapi metoder, men om problemet inte bara är torr hårbotten, så är dina ansträngningar förgäves.

Mjäll - inte vinter snöflingor på axlarna

Många människor behandlar mjäll som en tillfällig kosmetisk olägenhet. De frågar inte hur man ska bli av med mjäll, med tanke på att det inte behöver behandling och kommer att klara sig själv. Under tiden kan mjäll vara ett av symptomen på sjukdomar i hårbotten eller andra sjukdomar i kroppen och kan orsaka kommunikationsproblem och psykiska störningar som ett resultat av social obehag.

Vad är mjäll

Mjölk är ett symptom på ett patologiskt tillstånd där desquamationen av döda celler i den håriga epitel i hårbotten i form av ökad scaly, scaly detachment störs. Det representerar ackumulationer på hårbotten i skalorna i en gråaktig eller vit färg. Vissa författare anser att mjäll och seborré är olika sjukdomar, även om seborré är åtföljd av mjäll. Men de flesta experter på grundval av moderna data hävdar att mjäll är bara en mild klinisk form av seborré, som under vissa förhållanden förvärvar en mer allvarlig kurs i form av seborrheisk dermatit. Den senare har samma etiologi och patogenes, som är karakteristiska för mjäll, men mer uttalade kliniska manifestationer.

Beroende på den sebaceous körtors kemiska och fysiska sammansättning delas sjukdomen vanligen i torr seborré, eller (torr mjäll) och fet seborré (oljig mjäll).

Torr mjäll

Det uppstår som ett resultat av sebaceous körtels sämre utsöndring på grund av dess höga viskositet, trots tillräcklig produktion av fett. Sannolikheten för att körtlarna inte har tillräcklig sekretionsaktivitet är inte uteslutna. Denna typ av dermatos är vanligast före puberteten, men hos vissa sjukdomar eller störningar påverkar det också vuxna.

Med torr seborré blir de övre skikten av hudens epidermis torra, hårskörda, tunna, med delade tips. Huden blir känsligare och irritabelare. Innehåller riklig finkornig mjäll och håravfall, uttalad hudskalning. Epitelskalorna sticker ibland till varandra och bildar en gråhvit eller gulgrå crusts. Dessa fenomen åtföljs ofta av en känsla av åtdragning av huden och klåda, särskilt efter tvättning. På hårbotten kan på olika ställen på kroppen förekomma rosa eller röda fläckar (seborrheids).

Oljig mjäll

Huvuddragen i detta alternativ är den skina feta ytan av huden och håret. Två former av fet seborré - likvida när konsistensen talg konsistens påminner vegetabiliska oljor på grund av den höga halten av fria fettsyror, och tjocka - är hemlig "testovatoy" konsistens.

När den flytande formen visas grov oljig mjäll, som håller ihop i stora vågar och täcker glänsande, oljigt hår. De senare håller sig i strängar, verkar oljade så tidigt som 1 dag efter att ha torkat huvudet och snabbt blir smutsiga. Tungt fysiskt arbete, mental stress, en ökning av omgivande temperatur leder till ännu större sebum utsöndring.

Det är möjligt att det förekommer områden med inflammation i huden (som ibland även "oser"), kliande och utvecklingen av alopeci. Sjukdomsförloppet kan vara komplicerat genom blockering av hårsäckar, utvecklingen av stafylokockinfektion i dem och purulent inflammation. Efter öppnandet av pustlerna bildas gulaktiga skorskor, följt av bildandet av pigmentfläckar.

När en tjock form av fet seborré hud är förseglad, är dess elasticitet reduceras, expandera munnen körtlar är igensatta med fettceller deskvamerade epitel, bildad comedonal element aterom som kan gro, lämnar sin resolution ärr.

Vilken mjäll ser ut som ett mikroskop

Etiopatogenes av sjukdomen

Kort fysiologi i hårbotten

Att förstå mekanismerna för förekomsten av sjukdomen är viktiga inte bara för trichologen eller kosmetologen utan också för patienten. En allmän uppfattning om de fysiologiska processerna i huden, deras störningar och konsekvenser gör det möjligt att genomföra förebyggande åtgärder, att välja rätt anti-mjällmedel och att utesluta provocerande faktorer.

Orsakerna och patogenesen av sjukdomen strider mot de grundläggande mekanismerna i följande fysiologiska tillstånd och processer:

 1. Funktioner av talgkörtlarna.
 2. Processerna av desquamation av epitelet.
 3. Microbiocenosis.

Sebaceous körtlar

Hårbotten är en av zonerna för maximal ackumulering av talgkörtlarna, vars kanaler är öppna i hårsäckarna. Fetter som ett resultat av blandning med svettkörtens hemlighet och, genom emulgering, bildar en vattenemulsionsfilm. Således skapas en skyddande barriär av vatten-lipid på hudytan. Det förhindrar överskott av vattenförlust, skyddar mot negativa miljöfaktorer - solstrålning, vattenloggning, exponering för kemiska aerosolföreningar, patogena mikroorganismer. Hos friska personer, inom 1 vecka, produceras fettkörtlar från 100 till 200 ml fett.

Antalet talgkörtlar når flera hundra per 1 cm kvadrat. Deras storlek och kvantitet beror på neurogena faktorer, ålder, kön och hormonnivåer, ärftlighet. Under hela livet genomgår talgkörtlarna flera förändringar.

Hos barn är de stora och funktionellt i vila. I takt med tillväxt och ålder ökar körtlarna och i puberteten ökar de snabbt. Under puberteten ökar sekretoriska funktionen hos talgkörtlarna samtidigt och mjäll förekommer för första gången. I ungdomar är det fysiologiskt. Hos män utvecklas den normala mängden utsöndring som är direkt beroende av talgkörtlarna, och hos kvinnor motsvarar mängden sebum utsöndrat faserna i menstruationscykeln. Den maximala produktionen sker i ägglossningsfasen.

Epithelial desquamation

Förutom att man producerar en stor mängd fett, skiljer sig hårbotten från andra delar av huden genom en hög grad av exfoliering av de hornhinnfria döda hudcellerna från dess yta. Som ett resultat av en normal utvecklingscykel flyttar de basala keratinocyterna (cellerna i det nedre epidermala skiktet) gradvis till det övre skiktet i 25-30 dagar, förlorar vatten, blir keratinerade och faller av. Stratum corneum består av 25-35 skikt epitelceller intill varandra och sammankopplade med intercellulära lipider. Tillväxt- och desquamationsprocesser är en fysiologisk hudförnyelse som uppstår kontinuerligt.

microbiocenosis

Mikrobiocenosen i hårbotten är en kombination av mikroorganismer - saprofyter, villkorligt patogena och patogena bakterier, filamentösa, mögel- och jästliknande lipofila (fettätande) svampar. Från senaste tidens fokus ligger på jästsvampar Malasseziafurfur, Pityrosporumovale och Pityrosporumorbiculare, som är olika utföranden av en typ (Malassezia) och Malasseziarestricta och Malasseziaglobosa fann endast på håriga huvudområdet.

I en eller annan form är denna typ av svamp ibland närvarande eller permanent närvarande hos 90% av befolkningen. Platsen för lokaliseringen är de ytliga och mellersta sektionerna av stratum corneum, mellan de kåt plåtarna och inuti dem hårfolliklarna. Vissa svampar är inte bara lipofila, utan också helt beroende av närvaron av fett. I detta avseende bosätter de sig och lever huvudsakligen i hudområdena med ett stort antal talgkörtlar och deras högsta aktivitet - hårets hårbotten, ryggen, särskilt den interkapulära regionen, de övre delarna av bröstets främre yta. Svampar är involverade i sönderdelning av döda celler och omvandling av mättade fettsyror till kolesterolestrar och kolesterol, som de matas på. Om huden är frisk och det finns inga villkor för aktivering och reproduktion av mikroorganismer, orsakar de inte sjukdomar.

Ständigt flytande och sammanhängande fysiologiska mekanismer bidrar till:

 • bibehålla syra-bastillståndet i hårbotten;
 • beständighet av cellulär metabolism och vävnadsandning
 • normal funktion av lymfocytiska och intraepidermala fagocytiska system som utför immun-, skyddsfunktioner och självsteriliseringsprocesser;
 • säkerställa hudens mikrobiocenos.

Orsaker till mjäll och mekanismerna för dess bildning

Den avgörande rollen i förekomsten av sjukdomen hör till de jästliknande svamparna i Malassezia-arterna, som ingår i den ständigt närvarande (bosatta) floran av mikroorganismer i hårbotten. De aktiveras vid en överträdelse av minst en av de fysiologiska tillstånden:

 • förhållandet mellan mikroorganismer som utgör mikrobiocenos av huden;
 • förändringar i talgkörtlarna;
 • förändringar i syra-bastillståndet på hudytan;
 • prematur mognad av epitelceller - deras livscykel mjäll minskas med 2-3 gånger (5 till 14 dagar), antalet cellskikt minskar och inte överskrider tio, och celler som inte lyckades torka helt klibba samman och bli gulaktigt vitt mjäll. Cellerna själva och lagren förlorar sin sekventiella interposition och placeras slumpmässigt.

Dessa störningar och anatomiska egenskaper hos hårbotten (håret överflöd och talgkörtlar, hög hastighet av deskvamation av epitelieceller och separerande talg huvud, svett och fett fördröjning i håret och på ytan, den gynnsamma temperatur och fuktighet) tillhandahålla betingelser som är optimala för liv och reproduktion av mikroorganismer hela tiden och tillfälligt här.

I synnerhet multiplicerar Malassezia svampar snabbt. Samtidigt bryts ned en stor mängd triglycerider av talg med en hög lipas (enzym som bryter ner fett) aktivitet. Som ett resultat bildas mängden fettsyror som orsakar irritation respektive signifikant mer än det normala tillståndet i huden. Detta leder i sin tur till inflammatoriska processer, överflödig flod och mjäll.

Dessutom innefattar kompositionen av talg oljesyra, som i sig kan orsaka desquamation av epitelet. Dess höga innehåll som ett resultat av överdriven sekretion av talgkörtlarna orsakar även mjäll och kliande i hårbotten, ytterligare sebumsekretion.

Alla dessa processer samt mekanisk skada av huden (när repning) orsakar störningar epidermala barriären bildning av fjällande skorpor, inflammation, är infektion av patogena mikroorganismer ständigt närvarande, varbildning och t. D. Således är en ond cirkel bildas kronicitet av sjukdomen.

Bidragande faktorer

Till förekomsten av mjäll predisponerar främst faktorer som:

 1. Genetisk predisposition. Vissa experter tror att den genetiska faktorn orsakar ett stort antal och stor mängd talgkörtlar, sammansättningen av svamp och dess överproduktion, käftens ökade känslighet till könshormoner. Men denna teori är sant bara för en liten andel människor som lider av mjäll och seborré.
 2. Fysiologiska egenskaper hos kvinnor. Trots samma mekanismer för förekomst och utveckling av sjukdomen hos båda könen är ytterligare orsaker till mjäll hos kvinnor förändringar i hormonella nivåer under ägglossningen och under graviditeten, vilket ökar känsligheten hos hårbotten till inflammation.
 3. Dysfunktion hos endokrina körtlar, särskilt kön körtlar och bukspottkörteln.
 4. Leversjukdomar, mag och tarmar.
 5. Immunsystemet och ett atypiskt immunsvar mot jästliknande svampar från Malassezia-arterna. Hos individer med normalt immunsystem finns mjäll och seborrheisk dermatit i endast 1-3% av fallen.
 6. Överdriven ultraviolett strålning och felaktig hygienhantering av hårbotten.
 7. Hudsjukdomar (eksem, versicolor versicolor, neurodermatit).
 8. Långtids depressiva tillstånd och överdriven nervös och känslomässig stress, psykisk sjukdom, parkinsonism.
 9. Felaktig och dålig näring, brist på vitaminer i "B" -gruppen, zink, koppar.

Behandling av sjukdomen

Effektiv behandling av mjäll är omöjligt utan att eliminera eller signifikant minska effekten av utfällande faktorer. Från terapeutiska medel är de mest effektiva de korrekt utvalda speciala terapeutiska schamponerna. Dessutom rekommenderas användning av huvudmassage, ozonbehandling, darsonvalisering, mesoterapi med användning av vitaminkomplex och spårämnen, särskilt vid en långvarig aktuell sjukdom och vid seborréisk dermatitstadium utan purulenta element.

Mjäll på kroppen

Sår och mjäll på huvudet

 • 1 Orsaker till sår och mjäll på huvudet
 • 2 symtomatologi
 • 3 Hur man behandlar sjukdomar i hårbotten?
  • 3.1 Medicinsk
  • 3.2 Använda speciella schampon
  • 3.3 Recept av läkarna
  • 3.4 Näring för dermatologiska sjukdomar
 • 4 Varaktighet av behandlingen

I många år försöker man bota MUSHROOM?

Institutets chef: "Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att bota en svamp genom att ta varje dag ett botemedel mot 147 rubel.

Avbrott i kroppen, sjukdomar i inflammatorisk och svampig natur observeras hos 85% av människor med mjäll. Mjölk och sår på huvudet ger obehag, svårigheter i människoliv. När de första symptomen uppträder är omedelbart samråd med en läkare och den tidigaste behandlingen nödvändig. Terapi är individuell för varje patient, beroende på dess egenskaper. Skalets utseende är möjlig både hos en vuxen och ett barn.

För behandling av nagelsvamp använder våra läsare framgångsrikt Tinedol. Med tanke på populariteten hos det här verktyget bestämde vi oss för att erbjuda det till er uppmärksamhet.
Läs mer här...

Orsaker till sår och mjäll på huvudet

Källan av sårbildning i hårbotten kan vara en hårdvara, hypotermi, överansträngning, tidigare ENT-sjukdomar.

Om de första symptomen finns, kontakta trichologen. Hos barn är sår i hårbotten orsakad av seborrheic eller atopisk dermatit. Barn i det första året av livet behöver bara dagligen kamma skorporna bildade. Svampen, genom vilket en keratiniserad mjällskorpa uppträder, kan inte manifesteras under lång tid, vilket gör att många inte har bråttom att tillgripa sjukvården. Skytten av svampen kanske inte märker sjukdomen i flera år. Anomali manifesteras i försvagad immunitet i form av smulande vita vågar. Om inte behandlas försvårar tillståndet.

Orsaker till scab på huvudet:

 • svampsjukdomar;
 • ringorm;
 • kliar, fäst infertilitet
 • allergier;
 • endokrina och hormonella störningar
 • livsmedelsmissbruk, med överskott av salt och fett;
 • brist på vitaminer
 • reducerad immunitet.

Tillbaka till innehållsförteckningen

symtomatologi

Mjölk kan uppstå inte bara från svampen utan också från undernäring och andra faktorer.

Symptom på sjukdomen - sverbezh, bildandet av ett stort antal vita vågar, ofta feta, smulrande under repning och shampooing. Dessutom kan det finnas irritation, fokal baldness, utseendet av pustler. Dessa är symtom på seborré, en sjukdom som orsakas av jästliknande svampar som stör de sebaceous körtlar som normalt fungerar. Mjölk i huvudet orsakas av virusinfektionssjukdomar, allergiska reaktioner, infektionssjukdomar i hårbotten och onkologiska sjukdomar.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur man behandlar sjukdomar i hårbotten

medicinering

Skal på huvudet, åtföljd av sverbezh och pustler, kräver expertråd. Endast läkaren kommer att bestämma sjukdommens ursprung och välj behandlingsregimen individuellt. Preliminärt genomförs en grundlig undersökning av de drabbade områdena och blod tas för en allmän analys. När det gäller bildandet av pustler, som är övervuxna med en skorpa, om du klarar av starkt, är det nödvändigt att behandla sjukdomen med hjälp av läkemedel. De viktigaste medicinerna som används för sjukdomar i hårbotten presenteras i tabellen:

Tillsammans med läkemedelsbehandling måste du ta vitaminerna A, B, E, C, vilket har en positiv effekt på hårväxten och förbättrar hudens tillstånd.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Användningen av speciella schampon

Det finns många salvor, krämer, schampon för behandling och förebyggande av mjäll.

När det gäller schampon är det nödvändigt att göra ett val för de medel som kan ta bort svampen, utrota sjukdoms manifestationer och återställa hudens hälsa. Cure mjäll kan schampon innehållande ketokonazol, zinkpyriton, octopirox. De innehåller också ett tvättmedel som eliminerar döda områden, hämmar utseendet på nya vita mjällskalor. Ofta är dessa schampon luktfria, skonsamma och ofarliga.

Till salu finns det många schampon med olika kompositioner, liksom för olika kategorier av hår och typer av mjäll. Selen, zink, clotrimazol, ketokonazol minskar nivån på mikroorganismer som orsakar sjukdomen. Shampoos med denna komposition är lämpliga för normal och torr hårkategori. Ichthyol och tjära har en regenererande förmåga och är lämpliga för fet hår. De mest populära schamponerna:

 • "Sulsena" - eliminerar obehag
 • "Nizoral" - avlägsnar svamp, tar bort sverbezh, används för mjäll, seborré, lavar;
 • "Sebozol" - förstör svampen;
 • "Friederm" - eliminerar svampen, används för seboré, mjäll, atopisk dermatit, herpes.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Witch Doctor Recipes

Hudsjukdomar på den håriga delen kan behandlas med traditionell medicin, vilket hjälper till att snabbt och effektivt bli av med sverbezh och pustler, särskilt vid behandling av barn. Det första receptet i kampen mot skorpor och döda hudområden är en blandning av lika delar av nypressad tomatjuice och vegetabilisk olja. Applicera denna lösning direkt på pustlerna 3 gånger om dagen. Den positiva effekten observeras den andra dagen.

Det andra receptet för förstörelse av pustler och mjäll är användningen av varmbröd kvass. Flytande blandning smälter på skadad hud, inkuberas i 3 timmar, sköljdes sedan med mycket vatten. Folkråd används endast med läkemedel efter samråd med läkaren.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Nutrition för dermatologiska sjukdomar

Korrekt näring med användbara komponenter hjälper till i kampen mot sjukdom.

Skräpmat är ofta en viktig faktor i hudsjukdomar. Om huvudet är täckt med en mjäll mjällskräp, krävs det att minimera intaget av bageriprodukter, socker, majonnäs och ketchup, alkohol, peppar och saltlös mat. Vid behandling av mjäll av fett i livsmedel i stora mängder bör vara närvarande fiber, och du måste också dricka mycket vatten utan koldioxid (2-5 liter). Det är också önskvärt att skaldjur, nötter, kyckling eller kalkonfiléer, morötter, spenat, lever, kål, tomater, vitlök, ingefära, kockprodukter förekommer i kosten.

Om en torr vit skorpa med sverbezh och sår uppträdde i hårbotten, är det nödvändigt att kompensera för bristen på omega-6-syror som förekommer i fisken i den stora och laxfamiljen, vegetabiliska oljor. I detta fall är det nödvändigt att utesluta kaffe, cigaretter, drick mycket vatten. Utseendet på vitskal med sår som kliar, säger om allvarliga sjukdomar. Det är mycket viktigt att samordna alla tillämpade metoder med relevant specialist.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Varaktighet av behandlingen

Terapi för svampsjukdomar i hårbotten innebär medicinering, användning av schampon och traditionell medicin. Beroende på organismens individuella egenskaper kan behandlingens varaktighet vara från flera veckor till flera månader. Det är möjligt att behandla sjukdomar i hårbotten med schampon i flera veckor, men den primära effekten är redan synlig under de första dagarna av användningen. Om skraparna efter att ha applicerat schampo repor och täcker sig med skalor, är det nödvändigt att samråda med trichologen för val av individuell terapi.

Typer och behandling av att beröva en person

Deprive är en hel grupp sjukdomar som kännetecknas av utslag av utslag i form av knölar, bubblor med vätska, små skalor, skorpor eller fläckar på huden.

Man måste komma ihåg att inte alla typer av lavar är infektiösa. Vissa av dem är ärftliga eller autoimmuna sjukdomar, och även med långvarig och nära kontakt sänds inte.

Typer av lavar hos människor

Ringenorm är den mest smittsamma och snabbt spridda, så den ska behandlas så snabbt som möjligt och patienten är isolerad under denna period. Psoriasis är den allvarligaste sjukdomen i denna grupp. Det är ofta ärvt och väsentligt försämrar patientens livskvalitet. Också mycket obehagliga känslor kan levereras av herpes zoster, eftersom dess utseende åtföljs av svår smärta.

Andra typer av sjukdomar är inte så farliga, rätt livsstil och följa alla rekommendationer från läkaren kommer att hjälpa till att bli av med dem för alltid.

Rosa laven (versicolor giber)

Sjukdomen utvecklas gradvis, med följande symtom:

 • 2 veckor före sjukdomsutvecklingen uppträder hälften av patienterna på huden en plats upp till 4 cm i storlek, scaly över hela ytan. Han heter maternal;
 • Vid det första skedet före hudutslaget klagar patienten på generell sjukdom, en liten feber, smärta i lederna och i vissa fall en ökning av nacke lymfkörtlar;
 • Sedan finns det ett utslag, som ursprungligen representerar en prick med rosa fläckar, som ökar till storleken på ett 10-kopeck-mynt och orsakar känslor av täthet i huden. Den är belägen längs hudspänningslinjerna, riktade vinkelrätt mot axelns muskelkontraktion.
 • Spots kan vara ovala eller runda. Oftast ligger rosa versicolor på torso. I mer sällsynta fall - på benen eller könsorganen;
 • Efter 2 - 3 dagar ändras fläckens färg till brunt och längs periferin lyfts de upp och täckas med skalor.
 • Efter några dagar avskalas flingorna, och gränsen vid kanterna blir rosa. Fläcken har formen av en medaljong.

I händelse av att fläckarna orsakar klåda, förskriva antihistaminer: Suprastin, Tavegil, Dimedrol.

Vid behov kan antivirala läkemedel förskrivas: Acyclovir, Valavir, immunstimulans och vitaminer.

Foton av rosa lavar:

Bältros (bältros)

Bältros manifesteras i följande symtom:

 • Några dagar före uppkomsten av synliga tecken på sjukdomen förekommer frossa, slöhet, huvudvärk, klåda och obehag i det område där utslaget därefter inträffar.
 • Efter högst 4 dagar utvecklar patienten utslag i form av rosa fläckar, som omvandlas inom 24 timmar till små bubblor fyllda med vätska;
 • Oftast förekommer utslag i en del av kroppen och ligger längs nerverna. I sällsynta fall kan det förekomma i ansiktet och lemmarna;
 • Utseendet på utslaget åtföljs av smärta, i vissa fall mycket starka och klåda. I detta fall kan patienten öka temperaturen till 39 ° C;
 • Inom 7 dagar ökar antalet bubblor, vätskan blir grumlig i dem, sedan dras de in och täckas med korst och därefter visas plack;
 • På platsen för skada kvarstår ett ärr eller lättare område. Sjukdomen varar från 15 till 30 dagar.

Om sjukdomen påverkar ansiktet är patienten på sjukhus. För behandling av sjukdom förskriva läkemedel från olika farmakologiska grupper:

 • Analgetika: Ketanov, Dexalgin;
 • Antivirala läkemedel: acyklovir, gerpevir, valavir, cykloferon;
 • Medel för extern användning: Lysande grön, Fukortsin.
 • Sedativa och hypnotiska droger: Sedoks, Donormil, Persen;
 • Läkemedel för att stimulera immunitet och vitaminer.

Foto bältros:

Ringworm (trichophytosis, microsporia)

Sjukdomen kan påverka hårbotten, lemmar, ljumskveckor, torso, armar, ben, ansikte. Beroende på lokaliseringsplatsen kan symtomen vara olika:

 • Rundfoci (upp till 10 cm) förekommer i håret, i vilket håret är gallrande och sedan avbrott på ett avstånd av 1 - 2 mm från huden.
 • Skalning av huden sker i det drabbade området, vita eller gråa vågar bildas;
 • På periferin av det drabbade området uppträder bubblor och omvandlas till gula korstar. Resterna av hår är täckta med grå blomma;
 • Sjukdomen åtföljs av lätt klåda.

I händelse av att versicolor visas på slät hud är symtomen som följer:

 • På huden syns fläckar med tydliga konturer, längs omkretsen av vilken en rosa färgad rulle visas med bubblor och skorpor. I mitten är platsen lättare, täckt med gråvågar;
 • Sjukdomen åtföljs av klåda och fortskrider snabbt;
 • Med naglarnas nederlag blir de leriga, smuliga, tjocka och skarpa.

I den infiltrativa suppurativa formen av ringorm uppträder stora röda plack på den drabbade delen av hårbotten, som liknar en tumör fylld med pus. När folliklarna öppnas utsöndras deras innehåll och lös brun skorpor bildas på denna plats.

Du kan läsa om mikrosporia hos barn här och hos vuxna här.

Följande rättsmedel används för att behandla sjukdomen:

 • Svampdödande medel för extern och intern användning: Ketokonazol, Nizoral, Orungal, Clotrimazol, Terbinafin, Griseofulvin;
 • Externa lösningar: jod, svavel-salicylsalva, zinksalicylpasta;
 • Antifungala schampon: Nizoral, Dermazole.

Foto ringorm:

Pityriasis (varicolored) versicolor

För pityriasis lichen som kännetecknas av följande symtom:

 • Rosa, bruna och gula fläckar på huden. De är inte symmetriska och kan över tiden samlas in i stora foci med skrynkliga kanter.
 • Färgen på fläckarna kan variera beroende på effekten av ultraviolett strålning på huden: på vintern är de bruna och på sommaren blir de ljusa;
 • På ytan av fläckarna finns det en subtil avskalning;
 • Platsen för lokalisering av flerfärgade lavar är rygg och bröst. I sällsynta fall kan det förekomma på nacke, buk, axlar eller i hårbotten. Och i fallet med den inverterade formen av pityriasis lichen ligger fläckarna i hudens veck;
 • Sjukdomen är benägen att återfalla och, trots behandlingen, kan vara i åratal.

Med follikulär form av sjukdomen visas pustler och paplar upp till 2 mm på bakgrund av inflammerad hud. Sjukdomen åtföljs av en ganska svår klåda.

För behandling av nagelsvamp använder våra läsare framgångsrikt Tinedol. Med tanke på populariteten hos det här verktyget bestämde vi oss för att erbjuda det till er uppmärksamhet.
Läs mer här...

Tinea versicolor behandling är en lång process. Under denna period tilldelas följande medel:

 • Antifungala läkemedel för extern användning: Clotrimazol, Dermazol, Ketokonazol, Nizoral, Lamisil;
 • Svampdödande medel för internt bruk: Terbinafin, Dermazol, Sporagal. De är föreskrivna i fallet med follikulär form av sjukdomen eller om sjukdomen täcker stora delar av huden och fortskrider.
 • Desinfektionslösningar: jod, salicylalkohol, borsalkohol.

Bilder pityriasis lichen:

Red lichen planus

Sjukdomen påverkar inte bara huden utan även slemhinnorna. Deprive kan ligga på underarmarna, låren, benen, under armarna, i ljummen och manifesteras i form av följande symtom:

 • På huden finns små knutar med en blank yta, vars färg kan vara brun, röd eller blåaktig. I mitten av några av dem finns en hack som liknar en navel;
 • Noduler kan slå samman i plack, som på huden bildar ett slags mönster, som ett rutnät. Detta kan ses genom att smita huden med vegetabilisk olja;
 • Patienten känner sig svår klåda. Sjukdomen varar upp till 4 veckor och kan därefter återkomma;
 • Nästan hälften av patienterna har en lesion av slimhinnorna i könsorganen och i munen. I det här fallet grupperas de vita nodulen. I munhålan ligger de på tätningsplatsen;
 • Hos 15% av patienterna påverkar sjukdomen naglarna. Samtidigt blir nagelplattorna grumliga, smula och längsgående ränder uppträder på deras yta.

I avsaknad av uttalade symptom behöver sjukdomen inte behandlas och försvinner i sig. Om det åtföljs av svår klåda, förskriv sedan antihistaminer: Suprastin, Dimedrol, Loratadin. Det är också nödvändigt att ta immunostimulerande medel och vitaminer.

Foto lavendel röd:

Soaking lichen (eksem)

Weeping lichen kallas oftast sant eksem, vilket har följande symtom:

 • Utsläppen är symmetrisk (till exempel på båda händerna);
 • På huden visas områden av rodnad och svullnad med fuzzy gränser;
 • I framtiden är dessa områden täckta med knölar och bubblor fyllda med vätska;
 • Efter en tid öppnas bubblorna, belyser innehållet, och på denna plats bildas erosioner (sugperiod);
 • Därefter krympas innehållet för att bilda blod eller serösa skorpor.
 • Sjukdomen åtföljs av svår klåda, särskilt efter kontakt med vatten eller på kvällen.

För behandling av sjukdomsanvändning:

 • Kortikosteroidhormoner: Lorinden, Hyoxyson, Hydrokortison;
 • Antihistaminer: pipolfen, suprastin, difenhydramin;
 • Sensibiliserande terapi: Neogemodez-lösningar, Reosorbilact, Natriumtiosulfat;
 • Vitaminer från grupp B.

Lime scab (psoriasis)

Skalig lav kan ligga på stammen, extensorytorna på armarna och benen, i hårbotten, på palmerna, på ansiktet.

Vid typisk psoriasis uppträder följande symptom:

 • Ett specifikt utslag förekommer på huden, vilket är en fläckig, rundad rosa-röd tuberkling som står högt ovanför ytan.
 • Om du skrapar, är de vita gråskalorna utspridda, och under dem visas en blank yta av röd färg. Om du skrapar det, uppstår blödning;
 • Hillocks växer och formar plattor upp till flera centimeter i diameter och slår sedan samman i kontinuerliga områden med skarpa kanter.
 • Oftast börjar de lösa upp från mitten och bilda en krans på huden. Och på platsen där utslaget försvann bildas en lapp med nedsatt pigmentering.
 • Sjukdomen åtföljs av svår klåda.

I den exudativa formen av psoriasis utmärks utslaget av dess ljushet och svullnad. Gulaktig korst formar på ytan. Om sjukdomen påverkar palmerna och fötterna, blir huden i detta område röd, grov, täckt med korst och sprickor, vågar och psoriasisplakor.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som är mycket svår att bli av med. Exacerbations förekommer oftast på vintern. Behandling av sjukdomen bör vara komplex, i detta fall används droger av olika grupper:

 • Hormonala salvor: Mometason, Betamethason, Lorinden;
 • Salva baserad på salva: Kolposedin;
 • Oljebaserade salvor: Antiporer.
 • Ej hormonella medel som aktiverar naturliga skyddsprocesser i kroppen.

Används även fysioterapi metoder, spa behandling, rätt näring, härdning.

Piedra (knuten) versicolor

När en knutna lav påverkar håret och följande symtom uppstår:

 • På hårets yta förekommer täta vita runda eller ovala noduler som täcker håret i form av en koppling;
 • Håret kan hålla sig ihop och bilda bunkar;
 • Vid böjning av sådant hår hörs en karaktäristisk knäckning, vars orsak är förstörelsen av en tät koloni av svampen.

Den mest effektiva behandlingsmetoden rakar av det drabbade håret, varefter sjukdomen sjunker. Om denna metod inte är lämplig, måste du tvätta huvudet dagligen med en 1: 1000 kvicksilverdikloridlösning och borsta knutarna med en fin kam.

Användningen av clotrimazol för att beröva vuxna och barn

Under det gemensamma namnet "laven" kombineras ett stort antal dermatologiska sjukdomar, vars orsak kan vara svampar, virus eller en allergisk reaktion. För behandling av lungor orsakade av patogena svampar, ordinerar läkare ofta Clotrimazole. Detta innebär ett bredspektrum som hjälper till att snabbt och effektivt bli av med sjukdomen.

Bältros smittsamhet

Vid inlärning av diagnosen "bältros", frågar alla: "Kan jag smitta sina familjer och kära '' Är det farligt att sjukdomen till andra" Artikeln kommer att bidra till att förstå orsakerna till sjukdomen, föreslår hur man sparar barnet från infektion och vilka åtgärder krävs för att förebygga sjukdomen Du kommer att ta reda på om bältros är smittsamma för omgivande vuxna och barn eller inte.

Symtom och behandling av lav erythematosus

Bland de svamphudssjukdomar hos människor är en av de vanligaste lavendelarna, som också är skalig, färgad, skalig och "solig" lav. Om arter av lavor finns här.

Symptom och behandling av rosa lök hos barn

Rosa lav är en hudsjukdom av infektionsallergisk natur med karakteristiska symptom. Oftast diagnostiseras hos ungdomar och personer under 35 år, oavsett kön.

Effektiv behandling av olika typer av lavar hos barn hemma

Det gemensamma namnet "laven" betyder ett stort antal dermatologiska sjukdomar. Alla delar ett vanligt symptom: utseende av utslag på huden eller hårbotten.

Folkrättsmedel för att beröva hemma

Deprive är ett gemensamt namn för en grupp infektionssjukdomar som överförs genom hushållskontakt och påverkar personer med svagt immunförsvar. Sjukdomens orsaksmedel kan vara mikroskopiska svampar eller virus.

Symtom och behandling av bältros

Bältros är en sjukdom som orsakas av herpesvirus typ 3. Viruset infekterar ryggmärgen och orsakar utslag på ett specifikt område i huden, vilket åtföljs av svår smärta.

Symptom och behandling av rosa lök hos vuxna och barn

Pink lichen (versicolor ziber) är en smittsam allergisk sjukdom som uppträder som ett fläckigt hudutslag. Oftast drabbar sjukdomen människor i åldrarna 20 till 40 år.

Deprive är en hel grupp sjukdomar som kännetecknas av utslag av utslag i form av knölar, bubblor med vätska, små skalor, skorpor eller fläckar på huden.

Man måste komma ihåg att inte alla typer av lavar är infektiösa. Vissa av dem är ärftliga eller autoimmuna sjukdomar, och även med långvarig och nära kontakt sänds inte.

Typer av lavar hos människor

Ringenorm är den mest smittsamma och snabbt spridda, så den ska behandlas så snabbt som möjligt och patienten är isolerad under denna period. Psoriasis är den allvarligaste sjukdomen i denna grupp. Det är ofta ärvt och väsentligt försämrar patientens livskvalitet. Också mycket obehagliga känslor kan levereras av herpes zoster, eftersom dess utseende åtföljs av svår smärta.

Andra typer av sjukdomar är inte så farliga, rätt livsstil och följa alla rekommendationer från läkaren kommer att hjälpa till att bli av med dem för alltid.

Rosa laven (versicolor giber)

Sjukdomen utvecklas gradvis, med följande symtom:

 • 2 veckor före sjukdomsutvecklingen uppträder hälften av patienterna på huden en plats upp till 4 cm i storlek, scaly över hela ytan. Han heter maternal;
 • Vid det första skedet före hudutslaget klagar patienten på generell sjukdom, en liten feber, smärta i lederna och i vissa fall en ökning av nacke lymfkörtlar;
 • Sedan finns det ett utslag, som ursprungligen representerar en prick med rosa fläckar, som ökar till storleken på ett 10-kopeck-mynt och orsakar känslor av täthet i huden. Den är belägen längs hudspänningslinjerna, riktade vinkelrätt mot axelns muskelkontraktion.
 • Spots kan vara ovala eller runda. Oftast ligger rosa versicolor på torso. I mer sällsynta fall - på benen eller könsorganen;
 • Efter 2 - 3 dagar ändras fläckens färg till brunt och längs periferin lyfts de upp och täckas med skalor.
 • Efter några dagar avskalas flingorna, och gränsen vid kanterna blir rosa. Fläcken har formen av en medaljong.

I händelse av att fläckarna orsakar klåda, förskriva antihistaminer: Suprastin, Tavegil, Dimedrol.

Vid behov kan antivirala läkemedel förskrivas: Acyclovir, Valavir, immunstimulans och vitaminer.

Foton av rosa lavar:

Bältros (bältros)

Bältros manifesteras i följande symtom:

 • Några dagar före uppkomsten av synliga tecken på sjukdomen förekommer frossa, slöhet, huvudvärk, klåda och obehag i det område där utslaget därefter inträffar.
 • Efter högst 4 dagar utvecklar patienten utslag i form av rosa fläckar, som omvandlas inom 24 timmar till små bubblor fyllda med vätska;
 • Oftast förekommer utslag i en del av kroppen och ligger längs nerverna. I sällsynta fall kan det förekomma i ansiktet och lemmarna;
 • Utseendet på utslaget åtföljs av smärta, i vissa fall mycket starka och klåda. I detta fall kan patienten öka temperaturen till 39 ° C;
 • Inom 7 dagar ökar antalet bubblor, vätskan blir grumlig i dem, sedan dras de in och täckas med korst och därefter visas plack;
 • På platsen för skada kvarstår ett ärr eller lättare område. Sjukdomen varar från 15 till 30 dagar.

Om sjukdomen påverkar ansiktet är patienten på sjukhus. För behandling av sjukdom förskriva läkemedel från olika farmakologiska grupper:

 • Analgetika: Ketanov, Dexalgin;
 • Antivirala läkemedel: acyklovir, gerpevir, valavir, cykloferon;
 • Medel för extern användning: Lysande grön, Fukortsin.
 • Sedativa och hypnotiska droger: Sedoks, Donormil, Persen;
 • Läkemedel för att stimulera immunitet och vitaminer.

Foto bältros:

Ringworm (trichophytosis, microsporia)

Sjukdomen kan påverka hårbotten, lemmar, ljumskveckor, torso, armar, ben, ansikte. Beroende på lokaliseringsplatsen kan symtomen vara olika:

 • Rundfoci (upp till 10 cm) förekommer i håret, i vilket håret är gallrande och sedan avbrott på ett avstånd av 1 - 2 mm från huden.
 • Skalning av huden sker i det drabbade området, vita eller gråa vågar bildas;
 • På periferin av det drabbade området uppträder bubblor och omvandlas till gula korstar. Resterna av hår är täckta med grå blomma;
 • Sjukdomen åtföljs av lätt klåda.

I händelse av att versicolor visas på slät hud är symtomen som följer:

 • På huden syns fläckar med tydliga konturer, längs omkretsen av vilken en rosa färgad rulle visas med bubblor och skorpor. I mitten är platsen lättare, täckt med gråvågar;
 • Sjukdomen åtföljs av klåda och fortskrider snabbt;
 • Med naglarnas nederlag blir de leriga, smuliga, tjocka och skarpa.

I den infiltrativa suppurativa formen av ringorm uppträder stora röda plack på den drabbade delen av hårbotten, som liknar en tumör fylld med pus. När folliklarna öppnas utsöndras deras innehåll och lös brun skorpor bildas på denna plats.

Du kan läsa om mikrosporia hos barn här och hos vuxna här.

Följande rättsmedel används för att behandla sjukdomen:

 • Svampdödande medel för extern och intern användning: Ketokonazol, Nizoral, Orungal, Clotrimazol, Terbinafin, Griseofulvin;
 • Externa lösningar: jod, svavel-salicylsalva, zinksalicylpasta;
 • Antifungala schampon: Nizoral, Dermazole.

Foto ringorm:

Pityriasis (varicolored) versicolor

För pityriasis lichen som kännetecknas av följande symtom:

 • Rosa, bruna och gula fläckar på huden. De är inte symmetriska och kan över tiden samlas in i stora foci med skrynkliga kanter.
 • Färgen på fläckarna kan variera beroende på effekten av ultraviolett strålning på huden: på vintern är de bruna och på sommaren blir de ljusa;
 • På ytan av fläckarna finns det en subtil avskalning;
 • Platsen för lokalisering av flerfärgade lavar är rygg och bröst. I sällsynta fall kan det förekomma på nacke, buk, axlar eller i hårbotten. Och i fallet med den inverterade formen av pityriasis lichen ligger fläckarna i hudens veck;
 • Sjukdomen är benägen att återfalla och, trots behandlingen, kan vara i åratal.

Med follikulär form av sjukdomen visas pustler och paplar upp till 2 mm på bakgrund av inflammerad hud. Sjukdomen åtföljs av en ganska svår klåda.

Tinea versicolor behandling är en lång process. Under denna period tilldelas följande medel:

 • Antifungala läkemedel för extern användning: Clotrimazol, Dermazol, Ketokonazol, Nizoral, Lamisil;
 • Svampdödande medel för internt bruk: Terbinafin, Dermazol, Sporagal. De är föreskrivna i fallet med follikulär form av sjukdomen eller om sjukdomen täcker stora delar av huden och fortskrider.
 • Desinfektionslösningar: jod, salicylalkohol, borsalkohol.

Bilder pityriasis lichen:

Red lichen planus

Sjukdomen påverkar inte bara huden utan även slemhinnorna. Deprive kan ligga på underarmarna, låren, benen, under armarna, i ljummen och manifesteras i form av följande symtom:

 • På huden finns små knutar med en blank yta, vars färg kan vara brun, röd eller blåaktig. I mitten av några av dem finns en hack som liknar en navel;
 • Noduler kan slå samman i plack, som på huden bildar ett slags mönster, som ett rutnät. Detta kan ses genom att smita huden med vegetabilisk olja;
 • Patienten känner sig svår klåda. Sjukdomen varar upp till 4 veckor och kan därefter återkomma;
 • Nästan hälften av patienterna har en lesion av slimhinnorna i könsorganen och i munen. I det här fallet grupperas de vita nodulen. I munhålan ligger de på tätningsplatsen;
 • Hos 15% av patienterna påverkar sjukdomen naglarna. Samtidigt blir nagelplattorna grumliga, smula och längsgående ränder uppträder på deras yta.

I avsaknad av uttalade symptom behöver sjukdomen inte behandlas och försvinner i sig. Om det åtföljs av svår klåda, förskriv sedan antihistaminer: Suprastin, Dimedrol, Loratadin. Det är också nödvändigt att ta immunostimulerande medel och vitaminer.

Foto lavendel röd:

Soaking lichen (eksem)

Weeping lichen kallas oftast sant eksem, vilket har följande symtom:

 • Utsläppen är symmetrisk (till exempel på båda händerna);
 • På huden visas områden av rodnad och svullnad med fuzzy gränser;
 • I framtiden är dessa områden täckta med knölar och bubblor fyllda med vätska;
 • Efter en tid öppnas bubblorna, belyser innehållet, och på denna plats bildas erosioner (sugperiod);
 • Därefter krympas innehållet för att bilda blod eller serösa skorpor.
 • Sjukdomen åtföljs av svår klåda, särskilt efter kontakt med vatten eller på kvällen.

För behandling av sjukdomsanvändning:

 • Kortikosteroidhormoner: Lorinden, Hyoxyson, Hydrokortison;
 • Antihistaminer: pipolfen, suprastin, difenhydramin;
 • Sensibiliserande terapi: Neogemodez-lösningar, Reosorbilact, Natriumtiosulfat;
 • Vitaminer från grupp B.

Lime scab (psoriasis)

Skalig lav kan ligga på stammen, extensorytorna på armarna och benen, i hårbotten, på palmerna, på ansiktet.

Vid typisk psoriasis uppträder följande symptom:

 • Ett specifikt utslag förekommer på huden, vilket är en fläckig, rundad rosa-röd tuberkling som står högt ovanför ytan.
 • Om du skrapar, är de vita gråskalorna utspridda, och under dem visas en blank yta av röd färg. Om du skrapar det, uppstår blödning;
 • Hillocks växer och formar plattor upp till flera centimeter i diameter och slår sedan samman i kontinuerliga områden med skarpa kanter.
 • Oftast börjar de lösa upp från mitten och bilda en krans på huden. Och på platsen där utslaget försvann bildas en lapp med nedsatt pigmentering.
 • Sjukdomen åtföljs av svår klåda.

I den exudativa formen av psoriasis utmärks utslaget av dess ljushet och svullnad. Gulaktig korst formar på ytan. Om sjukdomen påverkar palmerna och fötterna, blir huden i detta område röd, grov, täckt med korst och sprickor, vågar och psoriasisplakor.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som är mycket svår att bli av med. Exacerbations förekommer oftast på vintern. Behandling av sjukdomen bör vara komplex, i detta fall används droger av olika grupper:

 • Hormonala salvor: Mometason, Betamethason, Lorinden;
 • Salva baserad på salva: Kolposedin;
 • Oljebaserade salvor: Antiporer.
 • Ej hormonella medel som aktiverar naturliga skyddsprocesser i kroppen.

Används även fysioterapi metoder, spa behandling, rätt näring, härdning.

Piedra (knuten) versicolor

När en knutna lav påverkar håret och följande symtom uppstår:

 • På hårets yta förekommer täta vita runda eller ovala noduler som täcker håret i form av en koppling;
 • Håret kan hålla sig ihop och bilda bunkar;
 • Vid böjning av sådant hår hörs en karaktäristisk knäckning, vars orsak är förstörelsen av en tät koloni av svampen.

Den mest effektiva behandlingsmetoden rakar av det drabbade håret, varefter sjukdomen sjunker. Om denna metod inte är lämplig, måste du tvätta huvudet dagligen med en 1: 1000 kvicksilverdikloridlösning och borsta knutarna med en fin kam.

Användningen av clotrimazol för att beröva vuxna och barn

Under det gemensamma namnet "laven" kombineras ett stort antal dermatologiska sjukdomar, vars orsak kan vara svampar, virus eller en allergisk reaktion. För behandling av lungor orsakade av patogena svampar, ordinerar läkare ofta Clotrimazole. Detta innebär ett bredspektrum som hjälper till att snabbt och effektivt bli av med sjukdomen.

Bältros smittsamhet

Vid inlärning av diagnosen "bältros", frågar alla: "Kan jag smitta sina familjer och kära '' Är det farligt att sjukdomen till andra" Artikeln kommer att bidra till att förstå orsakerna till sjukdomen, föreslår hur man sparar barnet från infektion och vilka åtgärder krävs för att förebygga sjukdomen Du kommer att ta reda på om bältros är smittsamma för omgivande vuxna och barn eller inte.

Symtom och behandling av lav erythematosus

Bland de svamphudssjukdomar hos människor är en av de vanligaste lavendelarna, som också är skalig, färgad, skalig och "solig" lav. Om arter av lavor finns här.

Symptom och behandling av rosa lök hos barn

Rosa lav är en hudsjukdom av infektionsallergisk natur med karakteristiska symptom. Oftast diagnostiseras hos ungdomar och personer under 35 år, oavsett kön.

Effektiv behandling av olika typer av lavar hos barn hemma

Det gemensamma namnet "laven" betyder ett stort antal dermatologiska sjukdomar. Alla delar ett vanligt symptom: utseende av utslag på huden eller hårbotten.

Folkrättsmedel för att beröva hemma

Deprive är ett gemensamt namn för en grupp infektionssjukdomar som överförs genom hushållskontakt och påverkar personer med svagt immunförsvar. Sjukdomens orsaksmedel kan vara mikroskopiska svampar eller virus.

Symtom och behandling av bältros

Bältros är en sjukdom som orsakas av herpesvirus typ 3. Viruset infekterar ryggmärgen och orsakar utslag på ett specifikt område i huden, vilket åtföljs av svår smärta.

Symptom och behandling av rosa lök hos vuxna och barn

Pink lichen (versicolor ziber) är en smittsam allergisk sjukdom som uppträder som ett fläckigt hudutslag. Oftast drabbar sjukdomen människor i åldrarna 20 till 40 år.

Problem med hårbotten

Hårbotten är dolt under hårets täckning för det mesta, och de flesta tänker inte ens på dess tillstånd tills problem uppstår. Flera olika omständigheter kan påverka hårbotten och orsaka klåda, irritation och rodnad. Den här artikeln diskuterar några av de vanligaste problemen med hårig del som orsakar hårbottensvamp, nämligen mjäll, mikrosporia, trichofytos och andra sjukdomar som orsakas av svampmikroorganismer.

mjäll

Den som har upplevt mjällproblemet vet hur dessa små vita flingor är märkbara speciellt på mörka kläder. Orsaken till mjäll i hårbotten är ett överskott av döda hudflingor som förekommer i den håriga delen. Etiologin för utseendet av överskottsvågor är inte helt klart, men det antas att detta beror på reaktionen på svampen i hårbotten och slät hud som är närvarande i de flesta av oss.

Även med tanke på att mjäll är inte en smittsam eller farlig svamp sjukdom i hårbotten, kan det orsaka klåda och irritation. Det finns ingen rodnad på huvudet eller scabs i sådana fall. Och även om orsaken till mjäll är svår att fastställa och eliminera, kan dess mängd kontrolleras genom frekvent användning av medicinerad schampo innehållande minst en av ingredienserna:

 • tjära;
 • Zinkpyrithion;
 • Salicylsyra;
 • Selsulfid;
 • Ketokonazol (Nizoral).

Du kan behöva använda två eller tre olika droger tills svampen i hårbotten försvinner. Om det inte försvinner efter flera veckor av att använda schampot, kontakta en läkare för att hitta rätt recept.

Seborrheisk dermatit

Mjölk är faktiskt en mild form av seborrheisk dermatit, men förutom att fläcka huden, blir patienten också rodnad. Orsaken är också en svamp i huden. Överdriven sekretion av talg från körtlarna i huden (speciellt huvudet och ansiktet) är ett centralt element i sjukdomen, vilket ger huden ett glänsande, oljigt utseende. Enligt observationerna från Institute of Dermatology uppträder denna sjukdom huvudsakligen hos personer med fet hud på huvudet och fet hår, liksom akne eller psoriasis.

trihofitia

Det är en svampinfektion som lämnar ringformade, scaly röda utslag och håravfall i hårbotten. Denna svamp i hårbotten, orsaken, vars utseende är förknippad med ett försvagat immunsystem, är mest uttalat bland barn i åldrarna 3 till 7 år, men det kan också gälla för vuxna. Huvudtillståndet för överföring av infektion är nära kontakt med patienten, eller användningen av delade handdukar, hattar, hårborstar. I sällsynta fall är en överföring från en hund eller katt möjlig.

Ringworm behandlas genom att ta orala svampmedel, behandlingen kan ta upp till 12 veckor. Att använda ett schampo som förstör svampen minskar risken för överföring till familjemedlemmar eller kollegor / klasskamrater. För barn infekterade med trichofytos är det viktigt att övervaka användningen av personliga ägodelar för att förhindra överföring till andra.

Om ditt barn tar antimykotiska medel finns det inga begränsningar för att gå i skolan. Dessutom behöver du inte klippa barnets hår.

follikulit

Sjukdomen orsakas av bakterier (men i vissa fall kan en hudsvamp också fungera som ett skadligt medel) som tränger in hårsäckarna från intilliggande infektionsfält. Irritation av hårsäckar på huvudet kan uppstå som ett resultat av rakning, applicering av smink eller bär irriterande huvudbonader. Hos vissa människor utvecklas follikulit efter att ha tagit ett varmt bad eller bad. Detta tillstånd kallas "badfollikulit".

Svampen manifesterar sig i form av små, pusfyllda akne vid basen av varje hår. Små fall går vanligtvis utan speciell behandling, men antibiotika kan hjälpa till mot bakterier och förbättra det övergripande tillståndet i huden mycket snabbare. Om infektionen orsakas av irritation från att raka huvudet, vaxa håret eller plocka håret, bör du avstå från sådana procedurer i flera veckor.

psoriasis

Psoriasis är ett tillstånd i detta fall av hårbotten som kan visas nästan var som helst på kroppen, inklusive på knä och armbågar, men oftare finns det en svamp i hårbotten. I detta fall producerar kroppen, under påverkan av svampen, för många nya hudceller på huvudet, vilket resulterar i överflöd i hårbotten. Dessa "överflödiga" celler kan bilda en tjock scaly skorpe, från vilken huden på huvudet ständigt kliar, och ofta finns det smärtsamma förnimmelser.

Psoriasis (svamp på huvudet) behandlas vanligtvis med krämer och salvor baserade på steroider. Shampoo innehållande tjära eller salicylsyra har också en positiv effekt på sjukdomsförloppet. UV-behandling är bra för vissa människor. För allvarliga former av psoriasis kan mer allvarliga preparat för internt bruk krävas.

Således, trots den oklara etiologin för de flesta svampsjukdomar i hårbotten, är det sålunda många effektiva behandlingar för en eller annan typ av infektion. Men i alla fall, innan du använder droger, bör du besöka en hudläkare. Vilken svamp sjukdom i hårbotten kräver en integrerad och specialiserad strategi.

slutsats

 • Med manifestationen av svampformationer i hårbotten - bör konsultera en läkare.
 • Svampen på huvudet är inte alltid smittsam;
 • Om du har funnit en svamp på huvudet, förtvivla inte, kom ihåg, enligt statistiken kan 95% av svampsjukdomar i hårbotten behandlas.

Hudsvamp är inte en förbannelse, men en smittsam sjukdom som ska behandlas.Nästa Artikel
Välja bästa hårkammen