Orsaker till mjäll på kvinnors huvuden och de mest effektiva behandlingarna


Enligt statistiken står en tredjedel av världens befolkning inför mjäll. De snövita flingorna i håret förstör marken, huvudet börjar klia. I ett ord kan det inte vara så länge, och de vackra kvinnorna är redo att göra några offer för att snabbt bli av med problemet. Hur man hanterar mjäll hos kvinnor och förhindrar sitt utseende i framtiden? Svar på dessa frågor finns i artikeln.

Varför kvinnor har mjäll

Mjölk på huvudet hos kvinnor är ganska vanligt. Utseendet på en kosmetisk defekt indikerar en kränkning av det samordnade arbetet hos talgkörtlarna och kroppen som helhet, och ibland signalerar allvarliga hälsoproblem.

Vad är mjäll? Livet hos en epidermiscell varar bara 28 dagar, efter denna tid dör den av, en ny framträder i sin plats. Denna process kallas regenerering. Om alla indikatorer på arbetet med organ och system av en kvinna är normala, så förändras sådana förändringar obemärkt utan att orsaka obehag.

Så snart balansen är störd börjar cellerna dela snabbt, gamla partiklar av epidermis samlas på ytan. Sådana kluster kallas mjäll. De kan vara vita eller gulaktiga (för ägare av fet hår).

Låt oss se varför mjäll syns på huvudet. Det finns ett flertal skäl till dess förekomst, vi betecknar de viktigaste:

 • nedsatt metabolism, vilket försvagar kroppens motstånd mot patogenetiska faktorer;
 • ostabila hormoner återspeglas också i hudens tillstånd, detta kan bero på användning av hormonella droger;
 • sjukdomar i organ eller organsystem, i synnerhet nervösa och endokrina system, gastrointestinala sjukdomar;
 • svag immunitet
 • ärftlighet;
 • förändringar i talgkörtlarna;
 • utveckling av dermatologiska sjukdomar (sår, scabs, seborré, allergisk dermatit och andra);
 • frekvent färgning, exponering för olika kemiska föreningar;
 • brist på vitaminer, mikroelement och andra viktiga komponenter i en kvinnas kropp;
 • frekvent stress, överbelastning i fysiska och emotionella termer;
 • ökad torrhet i hårbotten på grund av felaktig vård, frekvent styling med krulljärn, strykjärn;
 • Hårvårdsprodukter matchar inte hårtypen, valts felaktigt;
 • aktivering av jästsvampen Pityrosporum Ovale, vilket ledde till en kränkning av huvudets hudens mikroflora.
 • yttre faktorer (väder, dålig ekologi).

Observera att felaktig användning av naturliga hemlagade masker kan orsaka mjäll hos kvinnor. Särskild vård rekommenderas av experter för att behandla masker som syftar till att öka krullen.

Första tecken

Det är inte nödvändigt att vänta tills den obehagliga "snö" täcker hela huvudet, du kan förutse problemet på ett tidigt stadium. Detta kommer att underlätta behandlingen mycket och kommer att ge skönheten mindre sorg.

De vanligaste symptomen på mjäll är:

 • en liten mängd vita vågar på håret, kläderna, axlarna efter att ha kammade håret;
 • krullar blev mer torra, spröda, naturlig glans, glans förloras;
 • huden blir irritabel, rödhet framträder;
 • huvudet börjar klia
 • skorpor kan bilda;

Om du har märkt liknande tecken i dig själv, gå omedelbart till en tid med en hudläkare, hudläkare eller trikolog. Självmedicinera inte. Mjölk kan inte bara vara en kosmetisk defekt, men också ett tecken på komplexa sjukdomar, det är omöjligt att fördröja behandlingen (psoriasis, dermatit).

Metoder för kamp

Mjölk hos kvinnor kräver komplex behandling, som endast föreskrivs av en specialist. Först och främst utför han en grundlig undersökning av huvudets hud för att bestämma från vilken mjäll som förekommer i patienten. Först efter att en diagnos har fastställts ges lämpliga läkemedel.

Det finns flera sätt att eliminera kosmetiska defekter: medicinering (med hjälp av salvor, speciella schampon), användningen av moderna tekniker (till exempel mesoterapi, leechterapi) och folkmekanismer.

Drogbehandling

Den huvudsakliga metoden att ta bort "snö" i håret är användningen av terapeutiska schampon, lotioner och salvor. De har antimykotisk, peeling action, de aktiva komponenterna i produkten stabiliserar talgkörtlarna, fyller epidermalcellerna med vitaminer och näringskomponenter.

Bland mjällschampon är mycket populära:

 • Nizoral. Ketokonazol används som en aktiv substans. Den har en hög antifungal effekt, används för att behandla seborrheisk dermatit, pityriasis och mjäll. Efter den första användningen av produkten minskar det synligt klåda, avskalning av integumentet. Används för förebyggande och behandling av sjukdom. Behandlingsförloppet är från 2 till 4 veckor, du måste tvätta håret var tredje dag. Om du använder schampo för profylaktiska ändamål är det tillräckligt att tvätta huvudet varje vecka eller en vecka. Kostnaden för pengar - 430-800 rubel, beroende på volymen och tillverkaren.
 • Perotal är en analog av Nizoral. Ketakonazol används också som en aktiv beståndsdel. Behandlingskursen varar upp till 8 veckor, du måste tvätta håret 2 gånger i veckan. För priset är verktyget billigare än Nizoral.
 • Sulsen Forte (Sulsen Shampoo 2%). Den aktiva beståndsdelen är sulsen. Djuptrenar integritet, normaliserar talgkörtlarna, ökar blodflödet, används för behandling och förebyggande av mjäll. Innehåller ett komplex av naturliga tillskott, på grund av vilket kliande, hårbotten irriterar snabbt. Behöver inte använda luftkonditionering efter tvätt, eftersom det innehåller ett konditioneringsadditiv.
 • Bioderma Node DS. En utmärkt läkare för seborisk dermatit, psoriasis, lindrar mjäll. De aktiva komponenterna i produkten, i synnerhet salicylsyra, diktiol, kelp-extrakt, positivt påverkar mikrofloran i integumentet, bidrar till snabb destruktion av svampar som framkallar mjäll. I kompositionen finns ingen tjära, skadliga smaker. Behandlingsförloppet är 3 veckor, förutsatt att shampoo används upp till 4 gånger i veckan. Biodema Node DS kan användas som profylaktisk, för det här tvättar håret med det här verktyget flera gånger i veckan. Kostnaden för produkten är ca 1500 rubel för 125 ml. Dessutom erbjuder tillverkaren en serie medicinsk kosmetika för att bekämpa mjäll och relaterade sjukdomar.
 • Intensiv Vichy Dercos-schampo för mjäll. Produkten innehåller inte parabener, färgämnen, sulfater. Den unika formeln av produkten inkluderar Piroctone olamin, salicylsyra och termiskt vatten Vichy Spa. I komplexet påverkar de aktivt problemet, garanterar ett bra resultat efter den första applikationen. Företaget erbjuder flera schampoalternativ: För känslig hud, torr och fet hårtyp. Kostnaden för medel - 800-850 rubel.

Drogbehandling innebär användning av medicinska salvor. Det är värt att notera att salvor anses vara effektivare, även om de är sämre i kostnaden för schampon och mjällkrämer.

Rekommenderade utmärkt sådana droger:

 • Zinksalva. Verktyget minskar inflammation, har höga antiseptiska egenskaper. För ägare av torrt hår kompletteras beredningen med några droppar vegetabilisk olja. Du kan använda salvan även under graviditet och amning utan risk för skada på barnet. För att bli av med mjäll rekommenderas att produkten appliceras med ett måttligt lager på de drabbade områdena i huvudet två gånger i veckan. Varaktigheten av behandlingen är 1-2 månader, det beror på svårighetsgraden av problemet.
 • Pasta Sulsen. Det anses vara ett effektivt och prisvärt verktyg för att bekämpa mjäll, seborré i hårbotten, psoriasis. Kompetent utvald komposition har en hög antifungal, antiinflammatorisk och antiseptisk effekt, eliminerar problemet med håravfall. Pasta appliceras på rotdelen efter tvätt av håret, efter 15 minuter tvättas produkten bort. Behandlingskursen varar 1 månad, salvan appliceras 2 gånger i veckan. Priset på Sulsen-forte pasta är 60-100 rubel.
 • Salva svavelsyra. Skillnader i hög effektivitet och längre behandlingstid. Läkemedlet appliceras på en ren och torr hårbotten i 5 minuter, varefter rester av medel tas bort. Att smita salvan ska vara 2-3 gånger om dagen i 5-10 dagar, beroende på diagnosen. Efter behandlingskursen, för att fixa resultatet, rekommenderas att använda speciella schampon med tillsats av tjära, zink, baserat på ketokonazol. Det är oacceptabelt att använda drogen på gravida kvinnor under amning. Kostnaden för ett smörsalv (25 g) - i genomsnitt 50 rubel.

En separat kategori av droger för mjäll är en mask. Maskerna innehåller vitaminer och näringstillskott, vilket förbättrar krillens tillstånd, stärker strukturen och eliminerar den obehagliga "snö" på huvudet.

Sådana medel är fortfarande populära på den moderna marknaden:

 • Hårvital anti-mjäll. Verktyget har höga antifungala och antimikrobiella egenskaper, klarar snabbt klåda och hög fetthalt i hårbotten. Masken innehåller piroktonolamin, kardborrextrakt och andra aktiva ingredienser som bidrar till den snabba upplösningen av problemet och stärker hårfollikeln. Mask från den italienska tillverkaren gnidas i hårbotten, handlingstiden betyder 10-15 minuter. Upprepa proceduren bör vara 1-2 gånger i veckan, behandlingen är 3-5 veckor. Det rekommenderas att använda masken samtidigt med schampo och lotion från den angivna serien. Detta kommer att påskynda läkningsprocessen avsevärt. Kostnaden för masken är ca 350 rubel.
 • Hårmudsmask Hårbotten Mud Mask Dolmen. Hårprodukt från det berömda jordanska företaget har en rik, naturlig komposition. Den innehåller Dead Sea-leran, vegetabiliska oljor och extrakt av medicinalväxter. Verktyget fuktar, närmar sig torr hårbotten, eliminerar klåda och flaking. Det rekommenderas att göra en mask på rent hår 1-2 gånger i veckan, proceduren tar bara 5 minuter. Regelbundet utföra masken kommer att göra hår silkeslen, felfri och strålande hälsa, även utan sken av mjäll. Maskpris - 750 rubel.
 • Mask-peeling för hårbotten Masc Mascarilla. Det kan användas för att bekämpa sjukdomen eller för att förhindra att det förekommer i framtiden. Särskilda mikropartiklar, välvalda syror i kombination med ett komplex av aktiva näringstillskott gör att du snabbt kan eliminera integumentets defekt och irritabilitet för att normalisera vattenbalansen i huden. Applicera på en torr yta utan att tvätta håret i 15 minuter. Skölj med varmt vatten efter en angiven tid. Tillverkaren rekommenderar användning av peeling hårmask med schampo från samma linje. Kostnaden för hårprodukter - 850 rubel.

Varning! Innan du applicerar masken, schampon eller salva, utför ett känslighetsprov. Det kommer att spara från komplikation av problemet och irritation, allergisk utslag.

Folkmekanismer

Traditionell medicin erbjuder många receptkompositioner, de kommer att minska klåda och symtom på en obehaglig sjukdom i hårbotten. Du väljer, men notera att vissa folkmekanismer för att bli av med problemet kommer inte att lyckas. De används i kombination med medicinsk behandling.

Alternativ folk remedies för hår som kommer att vara användbart för att eliminera mjäll, många.

Vi erbjuder flera effektiva och eftertraktade recept.

 1. Mask av burdock. Alla vet om förstärkning, återställande och sårläkning av burdock. Du kan använda den i kampen mot "snöflingorna" i ditt hår. Du måste hälla 1 msk. l. hackad kullrot med ett glas oraffinerade, bättre än olivolja. Täck noga och lämna på ett mörkt men varmt ställe i 2 veckor. Efter en tid gnugga vätskan 2 gånger i veckan innan du tvättar håret. Efter 1 timme, tvätta av resterna av en burdock emulsion med användning av schampo.
 2. Nettle balsam. Nettle har länge varit känt för sina höga antiinflammatoriska egenskaper, det är en utmärkt antiseptisk. Dessutom är växten rik på näringsämnen och vitaminer, efter en medicinsk behandling, håret blir starkt, silkeslen, mindre faller ut. Du behöver färska löv av plantan (5 matskedar) och torrbladslöv (2 matskedar), häll kokande vatten över dem (200 ml). Kapacitet med buljong skickas till ett vattenbad i 10 minuter. Efter en angiven tid, spänna buljongen. Skölj håret med det beredda avkoket efter varje shampooing. Låt gnugga verktyget innan du tvätter huvudet.
 3. Oljekompositioner - ett annat alternativ att stärka håret och bli av med mjäll. Blanda i lika stora proportioner grönsakeroljor (te, mint, myrra, citron, patchouli eller kamille). Gnid blandningen i hårbotten i 2-3 minuter tills medlet absorberas. Efter en timme kan du tvätta håret. Proceduren rekommenderas att upprepa upp till 3 gånger i veckan.
 4. Mask med svartbröd. Smula en skiva bröd, häll kokande vatten över det. Låt blandningen svalna och fortsätt att gnugga. Skölj håret med rent, kallt vatten efter 3-5 minuter. Verktyget är harmlöst för hår, inte beroendeframkallande.
 5. Äggsmask. Slå 1 ägg till skumning, tillsätt äggmassan samma mängd yoghurt (yoghurt). Rör masken väl och gnid i hårbotten. Vik håret i polyeten, varm handduk. Efter 1 timme, tvätta av rester av masken med kallt vatten. Utför en äggmask inte mer än 3 gånger i veckan.

Alternativa metoder

Problemet med hårbotten kan också elimineras med moderna metoder, de utförs i en kosmetologförråd eller skönhetssalong, under ledning av en erfaren specialist. Dessa inkluderar:

 • darsonvalisering (massage med hjälp av en bärbar anordning darsonval);
 • hirudoterapi (procedur för leeches på akupunkturpunkter);
 • Kryomassage (massera huvudets yta med torris eller flytande kväve);
 • laser punktering (laser effekt på problemet);
 • mesotherapy (processen med att introducera näringskomponenter, läkemedel genom intradermala injektioner).

Varning! För att snabbt och permanent bli av med mjäll är en metod inte tillräcklig. Experter insisterar på komplex behandling, efterlevnad av en strikt diet.

Snabba återställningstips

Oavsett orsak till mjäll hos kvinnor under behandling är det viktigt att följa dessa regler:

 1. Följ ej instruktionerna från den behandlande läkaren omedelbart.
 2. Kom ihåg att alkoholhaltiga produkter torkar huden hårt, de komplicerar bara problemet.
 3. Skrapa inte, skrapa inte huvudet, för att inte skada integumentet. Genom sår kan du bära en infektion, prova suppuration.
 4. Använd en mjuk, icke-metallisk kam.
 5. Avvisa från torkning, styling med tang och strykning.
 6. Använd högkvalitativa, terapeutiska schampon.
 7. Det är omöjligt att färga hår, använd aggressiva stylingprodukter. Var uppmärksam på näring, fuktighetsskydd.
 8. Ändra maten, lägg till kosten mer hälsosam mat, färska frukter och grönsaker. Avvisa från alkohol, rostad, saltad och rökt. En sådan diet låter dig normalisera ämnesomsättningen, påskynda återhämtningen.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att mjäll förekommer i framtiden, rekommenderar experter regelbundet med medicinsk shampoo, lotion och masker. Särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av näring. Mer hälsosam, hälsosam mat! Glöm skräpmat och snabbmat.

Och slutligen, se din diet, vila mer, var inte nervös. Störningar i mag-tarmkanalen, konstant stress i de flesta fall blir orsaken till utvecklingen av kosmetisk sjukdom.

Användbara videoklipp

Orsaker till mjäll och vad det döljer.

Mjäll - orsaker och behandling. Hur bli av med mjäll.

Mjäll: orsaker och behandling

"Snö" på huvudet eller den vita blomman, som finns under naglarna, om du kliar på huvudet, orsakar få trevliga känslor. Mjölk ignoreras ofta, med tanke på att vita eller gulaktiga skalor orsakas av ett felaktigt valt schampo, och du behöver bara byta tvättmedel, hur sakerna blir bättre. Är det så?

Mjäll: funktioner

Mjölk är ett syndrom som orsakar intensiv exfoliering av skalpskalorna under lång tid (desquamation av döda celler störs). Döda partiklar kan ha en vit, gul eller grå färg. Ofta förekommer mjäll i unga killar och tjejer från 14 till 25 år.

Huvudfaktorerna som orsakar mjäll är:

 • Daglig stress;
 • Högkalorier, feta livsmedel, snabbmat, alltför kryddig eller varm mat (provar ökad produktion av talgkörtlar);
 • Hormonala störningar, klimakteriet;
 • Vitaminbrist;
 • ärftlighet;
 • Försvagat immunförsvar efter virala sjukdomar.

Ytterligare, men viktiga faktorer inkluderar frekvent användning av krulljärn, hårtork, valet av schampo av låg kvalitet eller mousses (det är viktigt att välja medel beroende på hudtyp), liksom den långsiktiga effekten av direkt solljus eller överdosering av droger. Om mjäll är kronisk ligger orsaken till störningen i mag-tarmkanalen. Eventuella problem i matsmältningen, till exempel en kränkning av tarmmikrofloran eller dysbakteri-serna, leder till bildandet av skalor. Sjukdomar i mag-tarmkanalen är de vanligaste orsakerna till snöangreppet, men det finns andra orsaker - utveckling av psoriasis, hudsvamp, en mild form av seborré (funktionsfel i hudkörtlarna), vilket kan bli seborrheisk dermatit.

Fel på hormonnivåer på grund av en kraftig ökning av androgen, ett hormon i äggstockarna, beror på en stor fettproduktion. Sebum tjocknar, kåta vågar limmade ihop och faller av lager. Om du inte uppmärksammar problemet kan du prova utvecklingen av seborré.

seborré

Diskarmoni orsakad av seborré, bryter mot den kemiska sammansättningen av hudsekretion och produktion av fettbildning (ökar eller omvänt reducerar mängden sebaceösa sekretioner) och stör samtidigt metabolismen. Distinguera oljig seborrhea - när håret har ett oljigt, oljigt utseende, klibbar hårdband ofta, och hårbotten skiner och periodiskt blir täckt med abscesser och torr seborré - när håret är skört, tråkigt och livlöst är hårbotten torr och irriterad. Torr mjäll består av små vita partiklar som inte bara kan vara på huvudet, utan också sprinkla ögonbryn, ögonfransar och även pubiczonen. Vid rörelse kan keratiniserade celler pricka kläderna, som faller på axlarna (speciellt tydliga spår av mjäll på svarta kläder). Det djärva utseendet av mjäll liknar gulaktiga, purulenta pellets, limmade ihop. Håret saltas mycket snabbt, även om huvudet tvättades för en timme sedan. Symtom på seborré: ett utslag, sår på huden, brännande och klåda i huden, håret faller ut.

Om hårbotten påverkas av en svamp bildas hudvågor som orsakar obehag - klåda eller brinner vid varje repning. Den främsta anledningen till att svampen uppstår är otillräcklig produktion av talgkörtlar, dålig näring, brist på vitaminer (i synnerhet vitamin A). Svampflora kan öka upp till 70%, i stället för den optimala 45%.

behandling

Det första du behöver göra är att överge permet, färgning av håret, med hjälp av gel, lack eller skum, samt kosmetiska gnistar. Alla kemikalier som innehåller kemikalier kan orsaka ännu mer irritation av huden. Ändra din livsstil - kanske är det dags att justera maten, ge upp alkohol och cigaretter. Alkohol har en stark effekt på termoregulering - missbruk av drycker och överskott av dosen påskyndar talgkörtlarna, vilket påverkar hela kroppen negativt. Du kan ge ditt hår friskhet eller ändra tonen något med hjälp av naturliga produkter - henna eller basma. Om mjäll inte passerar eller observeras i alltför stora mängder, är det nödvändigt att konsultera en specialistkliniker. Efter undersökningen kan de ordinera fysioterapi, kryomassage, darsonvalisering och hirudoterapi. Behandling med leeches är mycket populär och effektiv, du kan lära dig mer om hirudoterapi här.

Populära schampon och salvor

"Nizoral" (innehåller aktiv substans ketokonazol). Dödar svampar, behandlar seborrheisk dermatit, versicolor. Redan efter 1 användning reduceras brinnande och klåda. Shampooing utförs tre gånger i veckan, för en månad eller två veckor.

Perkhotal är en billigare motsvarighet. Shampooing - två gånger i veckan.

"Bioderma Node DS" - lämplig för behandling av sjukdomar som psoriasis, dermatit, effektivt avlägsnar mjäll, svamp. I sammansättningen av ichthyol, salicylsyra, tång extrakt (kelp). Att tvätta huvudet 21 dagar 4 gånger i veckan.

"Pasta Sulsen" billigt och effektivt, förutom behandling av seboré, psoriasis och mjäll, återställer hårlampans struktur, förhindrar dess förlust. Pasta appliceras på våta rötter (strax efter att huvudet har tvättats), tvättades av i 10-15 minuter.

Svavelolja. Applicera salva i hårbotten jämnt och gnugga med massage rörelser i 4-5 minuter. Medlen appliceras på morgonen, eftermiddagen och kvällen på ett rent och torrt huvud. Behandlingsförloppet är 10 dagar.

Det är möjligt att använda sådana produkter som "Naftaderm", "Sebasol", "Keto Plus", grädde "Cortisone" (lindrar inflammation), "Dermazol", "Algopix", tjärschampo, zinksalva (lindrar inflammation), "Friederm zink" spray "Panthenol" (återställer skadad vävnad, lindrar irritation).

Hemlagad mjäll Recept

Mot fetthalt Blanda 2 msk. senapspulver med vatten före bildandet av viskös uppslamning, tillsätt 2 msk. citronsaft. Masken fördelas jämnt på huden. Det är bättre att täcka huvudet med matlindning och täcka det med en handduk ovanpå. Tvätta av masken med varmt vatten efter 8-9 minuter. Se till att det inte finns någon bränning, vid det minsta obehaget, skölj blandningen. Det är värt att notera att det i vissa fall är hemlagade masker som kan orsaka mjäll.

Häll den finhackade burken (1 st.) Med olivolja (2 msk), låt blandningen stå i 14 dagar. Det är nödvändigt att gnugga medel 2 gånger om 7 dagar, tvätta av på 60 minuter.

Gräta mellanhuvudet på lök, skift den doftande vattnet i gasväv, gnid hårbotten. Penetrerar in i porerna, lökjuice kommer inte bara att bota mjäll, men också påskynda hårväxten. Tvätta håret med schampo efter 25-30 minuter, skölj håret med kamilleinfusion.

Blanda torrkalendula (50 g), kamille (50 g), nässla (300 g). Häll örterna i ett pulver, häll kokande vatten (500 ml), koka på medium värme i 5-10 minuter, svalna sedan och spänna lösningen genom en gasduk. Håret kan sköljas med avkok eller helt enkelt gnidas in i huden med massagerörelser.

Torrkärnblad löser kokande vatten (500 ml), håll i ett vattenbad i 15 minuter. Den kylda lösningen blandas med en del schampo, gnidas i håret.

Ett enkelt schampo med tjära eller hushållssaft kommer att lindra mjäll och lindra hudinflammation.

Med denna artikel läs:

Orsaker till mjäll och metoder för behandling

Mjölk är ett ohälsosamt tillstånd hos huvudets epitel, som kännetecknas av en hög grad av avskalning av skaliga hudelement. Skalning leder till identifiering av vita hudpartiklar i håret. När de faller, fastnar de fast på kläderna. Särskilt mycket kvar på axlarna, som inte ser estetiskt ut. Beroende på etiologin kommer dessa skalor i olika former (det beror på deras tjocklek) och varierar i färg. Det är skiktat, grovt och kompakt, tjockt och tunt, skaligt, bladformat, vitt, grått, med en gul nyans och till och med silver i form av stora flingor.

Orsaker till mjäll

Mjölk eller seboré (från Latin sebum - fett) är en sjukdom som utvecklas på grund av störningar i talgkörtlarna, vilket leder till överdriven eller omedelbart otillräcklig utsöndring av sebium (sebum) samt förändringar i dess kemiska sammansättning. Det är patologin för funktionen av talgkörtlarna är grunden till denna sjukdom. En sådan förändring kan emellertid bero på störningar i mag-tarmkanalen, endokrina körtlar (sköldkörtel och bukspottkörtlar) och närvaron av en svampinfektion är möjlig. Ofta är alla dessa faktorer samtidigt närvarande hos människor. Ärftlighet spelar också en viktig roll, eftersom strukturen i huden och dess sekretoriska funktioner överförs genetiskt till oss med våra föräldras gener.

Utsläppen av sebium dikteras av organismens metabola egenskaper, aktiviteten hos nervsystemet och endokrina system, tarmarnas tillstånd, en persons ålder, hans kön och befintliga kroniska sjukdomar. Sebaceous körtelns aktivitet påverkas av brist på vitaminer (A, C, B1, B2, B6), missbruk av sötsaker, feta och kryddiga livsmedel och kroppens hormonella egenskaper, särskilt under tonåren.

Hos ungdomar (14-22 år) är fluktuationer i hormonbalansen (förändringar i androgener och östrogener) naturliga. Detta ökar frisättningen av sebium, vilket leder till märkbara förändringar i huden. Ansiktet, ryggen och bröstet blir mer feta, ålarna uppträder, kompositionen av talg i riktning mot övervägande av fettsyror. I åldern minskar processerna processerna och därmed minskar hemmets aktivitet.

Vilka är de typer av mjäll?

Skal manifesteras i hårbotten i området av talrika ackumulationer av talgkörtlar. Huvudtyper:

 1. Oljig mjäll:
 • tjockt;
 • vätska;
 1. Torr mjäll;
 2. Blandad mjäll.

Oljig mjäll

Distribueras i personer med tjockt, tjockt hår, tät, lätt elastisk hud av brungrå färg. Utbuktningskanalerna i talgkörtlarna är dilaterade, ofta igensatta med döda hudceller som är mättade med den feta hemligheten. När man kläms ut släpps en ganska tjock, vitaktig oljig massa. Observerade bildandet av komedoner - svarta ål eller hornproppar.

Som en komplikation spelas utseende av atomer, som liknar koka, där en fet massa som liknar stallost uppsamlas. De kräver kirurgisk dissektion, rengöring av pus, varefter vävnaden läker. Om huden attackeras av strepto- och stafylokocker, uppträder små pustulära sår på den.

Flytande mjäll

Denna form är typisk för personer med hud som liknar ytan av en mandarinskal på grund av förstorade talgporer, från vilka sändeflödet är överflödigt. Huden har ett tjockt utseende, hårfettigt, från vilket det finns en karakteristisk glans. På huvudet finns det gula skalor, huden är kliande. Allt detta kan leda till skallighet, huduppsättning, patologi hos hårsäckar, orsakar hudpigmentering, furunkulos, etc.

Torr mjäll

Huden verkar vara torr, det ger fett med ökad viskositet på grund av vilken den utsöndras dåligt. Epiderm är överkänslig och lätt mottaglig för irritation. När du lägger på olika lager av mjäll kan gulgröna korstformar tätt täcka hårbotten. Det finns en klåda, mjäll duschas regelbundet. Peeling på baksidan av huvudet är den starkast utvecklade, håret är tunt, torrt, spetsarna är inte klara, delade.

Aktiveringen av Pityrosporum ovale (en svamp som påverkar huden) registreras. Det är närvarande i majoriteten av befolkningen, men det stärker seborrheic patologi med nedsatt immunitet, konstant fysisk ansträngning, neuros, stress och börjar hota hälsan i allmänhet.

Kombinerad mjällform

I det här fallet finns tecken på torr och oljig seborré. Till exempel på ansiktet, huvudet, näsan, huden är fet och på kinderna - torra. Fall av kombinerade oljiga mjäll är inte ovanliga: ansiktet är flytande och fet, och hårbotten är tjock.

Håret förlorar sin vitalitet, tunn, rast, hårets densitet minskar och de ersätts av spikigt hår. Ofta är allt detta åtföljt av klåda, obehag, tight hud, ömhet. Hos män är håravfall vanligare i fronto-parietalzonen, på baksidan av huvudet och i templen, medan det motsatta könet är mer typiskt för sådana processer i frontalområdet. Processen att minska mängden hår är förknippad med manifestationerna av gul mjäll, som lätt skrapas av hårbotten. Mikroskopisk undersökning gör det lätt att se hur mycket hårfollikelns anatomiska struktur förändras, vilket orsakar en irreversibel alopeciaprocess.

Seborrheisk dermatit

I detta fall är inte bara mjäll, det bidrar också till klåda, vilket är ganska starkt. Ögonbryn, bröstkorg på bröstet, ansiktsskinn i näsbryggans och maxillära bihålsområdet påverkas. Under repning, är epidermis ofta sönder sönder, vilket kommer att hända på en farlig infektionsplats. I sådana zoner kan mikroskopiska kvalster avgöra, vilket ytterligare komplicerar hudens tillstånd. Håret är torrt, men kan vara fet, ofta tunt.

Behandling av seborré (mjäll)

För att bota mjäll måste du kontakta en hudläkare eller en tricholog, och överens om alla behandlingsprinciper. Många lägger ingen vikt vid detta, de behandlas med populära metoder själva, med hjälp av kunskapen från reklamfilmer. Shampoo tvättar bara bort toppskiktet av talg, medan talgkörtlarna ligger tillräckligt långt under huden och schampon kan inte påverka dem. Därför är subkutan behandling nödvändig. Förekomsten av seborré bestäms som en följd av överträdelsen av andra organ och system och är sekundär. Hudreaktion på eget fett är inget annat än en allergi. Därför är det nödvändigt att genomgå en undersökning. Du måste kontrollera aktiviteten i matsmältningssystemet och nervsystemet, besöka endokrinologen, bestämma orsakerna och börja behandla. Du kommer att hämta schampon med den nödvändiga sammansättningen av aktiva substanser, lotioner och masker, föreskriva förebyggande metod och frekvens.

Om du inte har tid att besöka medicinska institutioner, och du har bestämt dig för att du kan klara av mjäll, när du köper kosmetika, läs noga vad som står på etiketten. Kosmetikens sammansättning, som är utformad för att bekämpa mjäll och seboré, bör innehålla följande komponenter:

 1. Ketokonazol. Hjälper att bekämpa svampen som utvecklas på huden och kan stimulera utvecklingen av mjäll. Med regelbunden långvarig användning av stammen bildas immuniteten mot läkemedlet och dess effektivitet minskar. Ett exempel på sådana schampon "Nizoral", "Dermazole".
 2. Bifonazol. Det är också avsett att bekämpa svampen på principen om ketokonazol som tidigare beskrivits. Dess positiva skillnad är att svampen inte kan anpassa sig till dess åtgärd, läkemedlet är effektivt under en lång period, förblir längre i hårbotten.
 3. Salicylsyra, derivat av svavel och selen. Kosmetika, inklusive denna grupp av ämnen, till exempel salva och schampo "Selena" kommer att bidra till att avlägsna mjäll och bli av med sina symtom med regelbunden användning. Vid svampinfektion är dessa droger kraftlösa.
 4. Tar. Tjärschampo tar bort mjäll och exfolierar väl. Tjära är en gammal folkmedicin. Utmärkt kosmetika med tjära i början av behandlingen av mjäll.

Behandling av mjällskyddsmedel

När tecken på mjäll är mycket bra folkmedicin. Väl valda tekniker för varje individ. Därför är det nödvändigt att prova flera alternativ, och du kommer definitivt hitta något som hjälper dig. Naturliga ingredienser kommer att interagera bra med din hud om ditt bostadsområde matchar, med det antal växter du använder. Förutom den helande effekten kommer du att stärka ditt hår på detta sätt. Vi listar kort de viktigaste:

 • Att tillsätta aspirin till schampo bidrar till att minska sebum;
 • Gnugga äggulan i huvudet, håll det lite och tvätta det
 • Väl stärker hår och mjäll avkok burdock rötter. För tre liter, ta 0,5 kg rötter och laga på låg värme i ca 6-8 timmar. Denna buljong är nödvändig för att tvätta håret och hårbotten, skölj sedan med rent vatten. Tvätta inte huvudet;
 • Lökjuice används som en ren gnidning i huvudet och i sammansättningen av maskerna av honung, äggulor, aloejuice, vegetabilisk olja, avkok av örter. Många alternativ väljer dig själv vad du tycker om mer. Men kom ihåg, efter det här förfarandet kommer håret att ha en karaktäristisk lukt, så den här proceduren görs bäst på helgerna.
 • Tvätta huvudet med vatten med citronsaft eller en bit (6% äpple är bättre). Acid bryter ner fett, dödar bakterier och svampar, torkar huden.
 • Olika örter extrakt är väl lämpade (både i vatten och i alkohol och oljor).
 • Kamomillblommor, kalendula insisterar på kokande vatten och sköljer huvudet.
 • Bee produkter i olika kombinationer.
 • Broth thyme, Hypericum både tillsammans och separat. Och många fler olika folkmekanismer, som helt enkelt inte går att lista.

Mjällskydd

För det första är förebyggande åtgärder personlig hygien. Det är nödvändigt att välja rätt schampo och tvål, till fördel för dem nu på marknaden en tillräcklig mängd. Huvudtvätt minst två eller tre gånger i veckan. Om håret snabbt blir fet, så måste du tvätta det efter behov. För att göra detta, använd schampon avsedda för daglig vård. Var uppmärksam på balsam och lotion efter tvätt. Deras ansökan kan hjälpa till i ett ganska brett spektrum av problem. Nedan följer några viktiga mjällskyddsåtgärder:

 • använd inte kemiskt färgning hår, ersätta dem med naturliga sådana;
 • När du tvätter huvudet använder du aktivt massagebefordran;
 • Håll dina personliga hygienprodukter rena (kammar, penslar etc.);
 • följ en diet: begränsa fet, salt, kryddig mat, äta mer grönsaker och mejeriprodukter;
 • Använd inte en hårtork.
 • undvika beriberi;
 • sömn eller sömn är inte mindre än normen
 • göra sport.

Videon där kandidaten till medicinska vetenskaper, dermatologen-venereologen MM Yudin, kommer att ge dig den nuvarande och vetenskapliga synvinkel på problemet med mjäll och seborrheisk dermatit.

Mjäll - orsaker och behandling

Mjölk är en kombination av orsaker (eller syndrom), som kännetecknas av en accelererad process av exfoliering av hudpartiklar (i form av skalor) under en relativt lång period. Mjölk finns oftast i hårbotten.

Skal inte vara förvirrad med bara torr hårbotten. I människolivets liv finns det en konstant död av hudceller och en liten skalning i hårbotten är normal (ca 487 000 celler per 1 cm 2).

Mjölk är en vanlig sjukdom i hårbotten och påverkar nästan hälften av befolkningen i olika åldrar, kön och etnicitet.

Orsaker till mjäll

Mjölk uppstår vanligen som resultat av tre faktorer eller kombinationer:

1. Felaktig körning av talgkörtlarna (eller seborrhea)

Seborré - ett allmänt begrepp av mjäll, är en sjukdom. I allmänhet är det en obalans i fettbildning, vilket leder till en minskning eller ökning av talgproduktionen och en förändring i den sebaceösa sekretionens kemiska sammansättning. Denna process kan uppstå på grund av kroniska metaboliska störningar, immunsystemets allmänna tillstånd, ålder och kön, kostmönster och hudkontaminering.

Avskilja seborréfett (flytande och tjock) och torka.

Med oljig flytande seborré, porerna är förstorade, huden är blank och håret på huvudet har utseende på oljade, ofta limmade ihop i strängar. Håret är täckt med gulaktiga skalor, ofta förekommer pustler i hårbotten.

Med oljig tjock seboré, reduceras hudens elasticitet, kanske utseendet av komedoner (hornpropp, svart ål). Håret på huvudet är tätt och grovt.

2. Svamphudsskador

Med minskad sebumsekretion täcker skalorna väl håret och hårbotten. Denna process kallas torr seborré (mjäll). Detta fenomen är associerat med processen med aktivering av svampen, som har namnet "Pityrosporum Ovale" eller "Malassezia Furfur".

Med god immunitet beter sig svampen stabilt. Med en stark fysisk och mental obalans, med långvarig kränkning av kosten, aktiveras svampen, vilket leder till accelerationen av tillväxten av epidermala celler. Perioden av hudutplantering tar tid från 5 till 7 dagar (i frånvaro av sjukdomen, varar denna period cirka en månad).

Som ett resultat, ett stort antal över normala skalor. Om denna process åtföljs av irritation i hårbotten, klåda och enskilda hotfläckar av rodnad, så kan vi prata om seborrheisk dermatit. Håret blir i detta fall skört, tunt och torrt.

3.Individuella egenskaper hos kroppen

Dessa inkluderar särdrag av hudutsöndring och dess struktur, ärftlig predisposition och säsongsförändringar. Andra funktioner är följande:

 • Människor med vissa hudförhållanden, som psoriasis och eksem, är mer benägna att drabbas av mjäll.
 • Vuxna med Parkinsons sjukdom och några andra neurologiska sjukdomar är mer benägna att mjäll och seborrheisk dermatit.
 • Patienter av alla åldrar som har lidit hjärtattacker och stroke, och vissa personer med svaga immunförsvar, är mer benägna att mjäll än andra.
 • Vissa experter tror att människor som inte konsumerar tillräckligt med mat som innehåller zink, vitaminer och vissa typer av fetter är mer benägna att mjäll.
 • Mental överspänning. Många experter tror att det finns en länk mellan frekvent stress och många hudproblem.
 • Studien visade att 10,6% av personer med HIV är mottagliga för seborisk dermatit.

Allt ovanstående leder till slutsatsen att alla processer och fenomen som leder till mjäll styrs och kontrolleras.

Mjällmedel

Lyckligtvis kan dessa processer hanteras. I milda fall är det tillräckligt att hitta en lämplig mjällschampo av en viss komposition och stabilisera din livsstil.

I de flesta fall kräver utseende av mjäll i mild form inte ett besök hos läkaren. Om dock hårbotten försämras och användningen av behandlingsschampot inte ger det önskade resultatet, bör du rådfråga en läkare. En läkare kan diagnostisera seborrheisk dermatit eller annan relaterad sjukdom, vilket kräver vissa behandlingsförhållanden.

De flesta mjällprodukter eller svampschampo (mjällschampo) innehåller minst en av följande aktiva ingredienser:

 1. Zinkpyrithion är ett antibakteriellt medel.
 2. Selsulfid ansvarar för att minska cellproduktionens hastighet.
 3. Svavel - hjälper till att avlägsna mjäll fläckar.
 4. Ketokonazol är en mycket effektiv antifungal ingrediens. De flesta som använder ketokonazolprodukter är nöjda med resultaten. Shampoo med denna ingrediens kan användas av både unga och gamla människor.
 5. Salicylsyra - exfolieringskomponent.
 6. Tea Tree Oil - Denna olja extraheras från det australiska teet (Melaleuca Alternifolia). Vi kan säga att för närvarande tillverkare av schampon, allt oftare ingår i sammansättningen av tea tree oil. Tea Tree Oil är antisvamp och antiseptisk. Vissa människor kan dock vara allergiska mot denna typ av olja.

Den ideala lösningen skulle vara att välja ett sådant schampo, där det finns två eller tre av ovanstående komponenter.

Förutom schampon, för att bekämpa seborré, använd och krämer:

 1. Cortison krämer - minska inflammation. Denna kräm kan köpas i disken 0,5% eller 1% koncentration. Cremen används två gånger om dagen, resultatet kommer bara att visas efter några dagar. Denna typ av grädde är tillgänglig som en lotion för hårbotten. Applicera en gång om dagen, helst på fuktigt hår efter shampooing. Kan användas med medicinerad schampo.
 2. Antifungal krämer. Effekten av sådana krämer syftar till att minska antalet jästorganismer som lever på huden. Clotrimazol Cream 1% och Miconazole Cream 2% är tillgängliga utan recept. Svampskyddande krämer appliceras en eller två gånger om dagen.

Hur bli av med mjäll

Medicinsk schampo för mjäll, liksom medicinska krämer, ska användas under det aktiva skedet av seborré. Eftersom sjukdoms manifestationen minskar är det nödvändigt att minska användningen av läkemedelspreparat och därefter byta till användningen av daglig hygienprodukter. I händelse av en annan sjukdom kan krämer och schampon återanvändas.

Det kan hända att med återuppkomsten av sjukdomen kan de rättsmedel du använde tidigare tider vara ineffektiva. I så fall måste du använda andra schampon och / eller krämer med ovanstående komponenter.

De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska schampon. Shampoo ska appliceras på fuktigt hår och lämnas i hårbotten i en period av cirka fem minuter. Om shampooet tvättas bort för snabbt kommer de aktiva ingredienserna inte att ha tillräckligt med tid att agera.

De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska krämer (masker, lotioner). Helande krämer används i kombination med terapeutiska schampon. Masker och lotioner suger i hårbotten i 20-30 minuter.

Parallellt med användningen av terapeutiska medel måste du följa följande enkla diet. Maten som konsumeras bör vara rik på vitaminer och fibrer. I kosten bör vara mejeriprodukter. Konsumtion av fett och sött bör begränsas. Det rekommenderas också att använda minst två liter rent vatten dagligen.

Folkmedel för mjäll

Mjölkbehandling hemma kan vara lika effektiv som behandling av dyra mjällbehandlingar.

Äggbaserad mask. Slå två ägg i en liten mängd varmt vatten. Applicera blandningen på håret i ungefär tio minuter, skölj sedan. Denna procedur hjälper till att förhindra mjäll.

Mask baserad på apelsinjuice och aloe. Du behöver två tsk aloejuice och två teskedar apelsinjuice, en äggula. Alla komponenter omrörs till en enhetlig konsistens och appliceras på hårbotten. Skölj med varmt vatten efter 40 minuter. Efter applicering av en sådan mask ska du skölja håret med buljong som är framställt av hästslag (som kan köpas på apoteket).

Sköljare baserad på kalendula. En matsked calendula (ta blomställningen) häll två koppar 80% kokande vatten i 30 minuter. Efter tvättning av håret får du infusionen att rubba i hårbotten efter att ha satt en plastpåse på huvudet, ta av påsen efter 30 minuter, tvätta inte håret. Denna procedur rekommenderas två eller tre gånger i veckan.

Kamille sköljning. Två matskedar av kamomill (blomställning) häll en liter vatten och koka i fem minuter. Efter kylning, gnugga buljong i hårbotten.

Kamille sköljning. Förbered en infusion av kamilleblomställningar i förhållandet 1 till 10. Tvätta infusionshuvudet två eller tre gånger i veckan, antalet procedurer från 10 till 15. Denna kurs kan upprepas om två eller tre veckor.

Tymbaserad sköljning. Fyra matskedar av timjan häller 0,5 liter vatten och koka i 10 minuter. Kyla och täta buljong, sätt på vått hår och vattna dem helt. Skölj inte med vatten. Du kan använda efter varje shampooing.

Skölj från svamp. I 0,5 liter varmt vatten är det nödvändigt att lösa upp en matsked havsalt. Applicera lösningen på rent, fuktigt hår och skölj dem väl efter 5 minuter. Efter sköljning av håret i en annan lösning (tillsätt en tesked citronsaft till 0,5 liter vatten).

Oljor för hår. En msk burdock eller ricinolja blandad med tio matskedar kalendula-tinktur (säljs på apoteket). Används för att gnugga i hårbotten två gånger om dagen.

Vid användning av medicinsk produkt är samråd med en specialist nödvändig.

Mjäll. Orsaker, symtom och behandling av patologi

Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

Fläck - Skalig avlägsnande av hudpartiklar, som vanligtvis förekommer i hårbotten. Mjölk kan bildas på egen hand, eller det kan ske på bakgrund av vissa sjukdomar, såsom seborré eller psoriasis.

Intressanta fakta

 • Enligt statistiken observeras mjäll oftast hos ungdomar från 14 till 25 år.
 • År 1874 upptäckte en fransk anatomist och histolog Louis Charles Malasse, med hjälp av ett mikroskop, en okänd svamp i mjäll. Denna upptäckt avslöjade en av orsakerna till mjäll.
 • 90% av de som lider av seboré och mjäll har också problem med matsmältningskanalen (mag-tarmkanalen).
 • Enligt statistiken hade varje andra person åtminstone en gång i sitt liv problem med mjäll.

Strukturen av hud och hud bifogas

Huden tjänar som en barriär mellan miljön och människokroppen.

Huvudfunktionerna hos huden är:

 • termoregulering (värme konsumeras och frigörs);
 • skyddande (skyddar kroppen från kemiska och mekaniska effekter);
 • excretion (utsöndrar sebum, vatten och sönderdelningsprodukter);
 • immun (T-lymfocyter och Langerhans-celler bekämpar infektion i huden);
 • Andningsorganen (huden absorberar syre och avger koldioxid).
 • resorption (huden kan absorbera olika droger och kosmetika).

Huden består av följande lager:
 • epidermis;
 • dermis;
 • hypodermis (subkutant fett).

epidermis

Epidermis är hudens ytskikt, där det finns en kontinuerlig reproduktion av nya celler och keratinisering av gamla.

Epidermis innehåller följande celltyper:

 • keratinocyter - producera keratin;
 • Langerhansceller - makrofager som utför en skyddsfunktion;
 • melanocyter - producera melanin;
 • Merkelceller är taktila celler.

dermis

Dermis representeras av bindväv och består av två lager.

hypodermis

Hudanslutningar

Orsaker till mjäll

Skador på hudkörtlarna

Hormonal obalans

Hud- och hårkomplexet består av hårsäckar, sebaceous och svettkörtlar, som avger smörjmedel (talg) som hjälper till att exfoliera döda hudpartiklar. En ökning av androgenhalten (en grupp hormoner som produceras av testiklarna och äggstockarna) hos män eller kvinnor framkallar en ökning av talgproduktionen. Dessa störningar leder till en förändring i talgkvaliteten, som upphör att vara flytande och blir mer tät.

Tjock sebum framkallar klibbning av keratinerade hudpartiklar, vilket förhindrar att de faller av, vilket därefter leder till deras skalande skikt (mjäll).
Försämrad utsöndring och förändringar i sebums konsistens kan leda till utveckling av en sjukdom som seborré.

Följande symtom kan uppstå med seborré:

 • kliande hårbotten;
 • hudutslag i form av rodnad, täckt med oljiga eller torra skalor som kan sammanfoga
 • håravfall
 • pustler i hårbotten.

svamp

Människans hud är täckt med ett osynligt vatten-lipidfett med en sur miljö. Detta smörjmedel skyddar kroppen från en mängd olika bakterier som sitter på ytan av huden och förstör dem. Men om dessa mikrober kommer in i huden, börjar avstötningsprocessen, det vill säga att kroppen börjar intensivt producera talg. Denna skyddsmekanism komplicerar processen att peeling flingor från hudytan, som därefter leder till mjäll.

Med en ökning av talgproduktionen spelar svampar (Pitirosporum Oval) en viktig roll. De lever normalt på hudytan, och under denna period börjar de föröka sig och växa med större intensitet. Hårbotten känslighet förvärras till produkterna av svampaktivitet, vilket resulterar i svampinfektion i huden. Därefter bildar svampar som omfattas av talg och dödsvåg plåtar som orsakar klåda och permanent mjäll att exfoliera.

Normalt har en person 45% av svampflora på huvudets yta, men om sebaceous körtlar störs kan denna siffra öka till 70%.

Det bör noteras att dessa svampar har en fördelaktig effekt på hudens arbete, eftersom de är inblandade i att behålla sin mikroflora och skyddar den från penetreringen av bakterier och virus som orsakar sjukdomar. Svampar bibehåller också ett normalt pH (syra-basbalans) av huden.

Hudsjukdomar

Förberedande faktorer

Det finns också predisponeringsfaktorer som kan utlösa utvecklingen av mjäll.

Endogena faktorer:

 • avitaminos (till exempel brist på vitaminer A);
 • minskning av kroppsskydd (till exempel efter akut respiratorisk virusinfektion (ARVI));
 • tarmdysbios (till exempel efter behandling med antibiotika);
 • genetisk predisposition (om föräldrar har mjäll).

Exogena faktorer:
 • daglig shampooing med olämpligt schampo (naturligt smörjmedel som täcker hårbotten tvättas bort);
 • Regelbunden användning av en varmluftsfläkt resulterar i torrhet i huden (hårtorken ska hållas på ett avstånd av 30 cm från håret och en mild behandling ska användas);
 • frekvent stress (prova arbetet i talgkörtlarna);
 • Rökning (kemikalier i tobak bidrar till försämringen av kroppens försvar);
 • brist på vitaminer och mineraler i kroppen (det kan leda till torr hud eller ökade talgkörtlar);
 • kronisk trötthet (vilket leder till försvagad immunitet)
 • frekvent hårfärgning (leder till skador och utveckling av torr hud).

I vilka områden är mjäll mer sannolikt att uppstå?

Ofta förekommer mjäll i hårbotten i den occipital-parietala regionen, eftersom det på denna plats finns en ökad frisättning av talg. Också förekomsten av mjäll i detta område kan bero på en ökning av antalet svamp Pityrosporum Ovale. Denna svamp är villkorligt patogen och är asymptomatisk på de flesta människors hud (på de ställen där den största ackumuleringen av talgkörtlar uppträder).

Mjölk kan också förekomma i följande områden:

 • ögonbryn;
 • ögonfransar;
 • armhåla;
 • pubis.

Vad är mjäll?

Mjölk består av döda hudceller, som på grund av överdriven exfoliering framträder som gråskaliga vågar.

Normalt dör en person av ett visst antal hudceller i en månad. Hos människor med mjäll observeras denna process mycket oftare, ungefär var tionde dag. Detta beror på en minskning eller omvänt en ökning av talgproduktionen.

Beroende på typen av hår mjäll är indelad i två typer:

 • torr mjäll;
 • oljig mjäll.


Nästa Artikel
Skrubb för hår och hårbotten från havssalt