De främsta orsakerna till mjäll hos kvinnor: från vad som framgår, hur och vad man ska behandla, förebyggande


Mjäll och seborré. Mycket ofta mellan dem sätter ett likartat tecken. Detta är en missuppfattning.

Seborré är en sjukdom, mjäll kan vara en yttre manifestation av seborré, men oftare är det en kosmetisk defekt.

Orsakerna till utseendet såväl som behandlingsmetoderna är olika. Du kan få seborré på alla åldrar.

Anledningarna till dess förekomst är inte fullt ut förstådda, men de riskfaktorer som seborré känner sig för är bestämda.

Idag ska vi prata om orsakerna till mjäll hos kvinnor och dess behandling.

Orsaker till mjäll hos kvinnor

Seborré. Sjukdomen orsakades av kränkningen av talgkörtlarna.

Seborré påverkar inte bara hårets del av huvudet utan också andra delar av kroppen. Tänk på de viktigaste faktorerna för att mjäll uppträder på huvudet hos kvinnor.

Ärftlighet. Seborré kan programmeras genetiskt och skickas ner från generation till generation.

Godkännande av hormonella droger. Obehandlade hormonella läkemedel för psykiska störningar, stress. Användningen av preventivmedel, användningen av steroider under sporten, droger för viktminskning.

Sjukdom. Närvaron av seborré signalerar problem med äggstockarna, bildandet av ett stort antal manliga hormoner i blodet.

Försvagad immunitet. Sjukdomar i sköldkörteln, diabetes mellitus, kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen, lång medication leder till en nedbrytning i kroppen, försvagande dess skyddande funktioner.

Hormonal misslyckande. I barndomen fungerar körtlarna som producerar fet sekret praktiskt taget inte. Vid tonåren uppstår mognad och puberteten. Halten av hormoner ökar, de ger upphov till aktiveringen av talgkörtlarna.

Frekvent användning av elvärmare. Hårtork, hårrätare, krusjärn och andra apparater, när de används systematiskt, torrt hår och hårbotten.

Felaktigt utvalda hårvårdsprodukter. Shampoos, geler, sköljmedel bör motsvara en viss typ av hår.

Hårfärg Oavsett hur många tillverkare skriver om att använda naturliga ingredienser för att skapa färgämnen, bekräftar övningen det motsatta. Kemikalier som utgör färgämnena påverkar huden negativt.

Masker. Masker gjorda hemma med hjälp av olika medel för att förbättra hårväxten (peppertinktur, vitaminer) kan göra mer skada än bra.

Brist på kunskap, viljan att få en snabb effekt leder till fel, vars resultat kan vara mjäll.

Felaktig näring. Äta fett, rökt, stekt mat, brist på grönsaker och frukt, en stor mängd söt.

Stress, överarbete, tung fysisk ansträngning.

Inverkan av externa faktorer. Biverkliga väderförhållanden, förorenad atmosfär.

Tecken på

Kliniska tecken på seborré. Sjukdomen är av tre slag, var och en har sin egen kliniska bild av utveckling.

 1. Oljig seborré. Sebaceous körtlar arbetar hårt, en stor mängd sebaceous sekretion produceras, huden och håret tar ett glänsande, oljigt utseende. Den resulterande mjällen är en stor, oljig, flerskiktad. Sebaceous körtlarna blockeras, bakteriell infektion börjar, vilket leder till en purulent inflammation i de djupare skikten av huden. Komplikationer: seborréisk eksem, seborrheisk dermatit.
 2. Torr seborré. Sebaceous körtlar minskar talgproduktionen. Huden torkar, sprickor. Håret blir skört, torrt, tips splittras. Mjölk är bra, torr. Klåda uppstår, värre efter att ha tvättat huvudet. Komplikationer: röda hudfläckar på det drabbade området (seborrhet), svamphudsskador.
 3. Seborrhea blandad typ. Kombinerar de kliniska tecknen på båda typerna.

Kliniska tecken på mjäll. Huden är uttorkad, huden torkar ut. Den naturliga cykeln av separation av hudskalor förändras (förkortar).

I det normala tillståndet förekommer processen för hudförnyelse om 30 dagar, med utseende av mjäll - 7 dagar. Komplikationer: Håret blir skört, torrt. Huden kliar, rodnad.

Vad ska man göra, vem ska man kontakta?

Om ingen i din familj har drabbats av seboré, har mjäll förekommit för första gången, du kan försöka bli av med det med speciella medel.

Om symtomen förvärras finns det inget resultat av behandlingen, det är nödvändigt att konsultera en läkare.

Ofta uppstår frågan om vilken läkare som ska kontakta. Alla rekommenderar trichologist.

Om du bor i Moskva är det värt att leta efter det. I alla andra fall, kontakta din hudläkare. Läkaren kommer att undersöka och ordinera behandling.

Hur man hanterar mjäll hos kvinnor?

Därefter överväger vi alla typer av mjällmedel för kvinnor.

schampon

Det är nödvändigt att få medicinska schampon i en kemists nätverk. Om du inte köper produkten enligt doktors rekommendation, men gör ett självständigt val, var uppmärksam på dess sammansättning.

Naturliga extrakt av medicinalväxter fuktar, "matar upp" hud och hårsäckar. Om du har en individuell intolerans mot några ämnen, köp inte detta schampo, det kan orsaka allergier.

 • Nizoral. Shampoo för behandling av seborré, mjäll. Tvättning och läkning. Den aktiva substansen ketokonazol (syntetisk) eliminerar svampen, återställer skador på huden, stimulerar minskningen av talgssekretioner. Det appliceras 1-2 gånger i veckan, behandlingen är 1-2 månader. Pris 450 rubel.
 • Sebozol. Shampoo identisk komposition, den inhemska analogen av Nizoral. Påverkar jästliknande svampar. Den har en trevlig lukt, den tvättas väl och tvättas snabbt. Det kan användas för att förhindra mjäll. Två, tre applikationer är tillräckliga för att lindra de obehagliga känslorna av hud och klåda. Pris 350 rubel.
 • Sulsen Forte. Sammansättningen av schampon ger upphov till bekymmer (i listan är hälften av det periodiska tabellen), men det har ett intyg, genomgick kliniska studier och godkändes av hudläkare. Shampoo tjock, transparent med färgade fläckar. Den har en behaglig örtluft (burk extrakt ingår). Behöver inte ytterligare användning av luftkonditionering. Priset är 300 rubel.

Läs tips om hur man väljer rätt shampoo för män eller kvinnor, såväl som torr eller fet mjäll.

masker

Professionella masker är inte billiga.

Med regelbunden användning lovar tillverkarna vackert, friskt hår, ren hud utan mjäll.

 • Jordan Dolmen lera mask baserad på Dead Sea lera innehåller också naturliga oljor, extrakt och extrakt av medicinska örter. Det städar huden väl, stärker hårsäckarna. Bidrar till normalisering av talgkörtlarna. Den appliceras en gång i veckan. Det är en mask av 750 rubel.
 • Italiensk mask HairVital. Eliminerar klåda och avskalning i huden, har en fuktgivande och stramande effekt. Behandlingsförloppet är 2 månader, med 1-2 gånger i veckan. Priset är ca 350 rubel.
 • Spansk MascMascarilla för behandling och förebyggande av mjäll. Maskens skalning, med mikropartiklar och ett komplex av syror, rensar försiktigt hårbotten av döda partiklar, återställer den naturliga balansen och läker den drabbade huden. Priset på ett rör är 840 rubel.

Det billigaste sättet, men enligt läkare, och det mest effektiva. Alla salvor har medicinska egenskaper, som säljs på apotek utan recept. Stå från 30 till 70 rubel. Nackdelen är att det är svårt att tvätta salva.

 • Svavelolja. Den används när andra medel misslyckas. Behandlingsprocessen med svavelsalva är lång, inte särskilt bekväm. Salva appliceras på torrt hår, vänster att påverka i 5 minuter, sedan tvättas av. Efter 8 dagars daglig behandling tar de en paus och varannan dag behandlar de huvudet med ett speciellt schampo med tjära, selen, zink, ketokonazol. Salvan har kontraindikationer för gravida kvinnor och ammande mödrar.
 • Zinksalva. Den har antiinflammatorisk och antiseptisk effekt. Med hög torrhet i hud och hår, tillsätt någon vegetabilisk olja till salva. Zinksalva är ofarligt, det rekommenderas för behandling av gravida kvinnor och småbarn. Applicera 2 gånger i veckan, resultatet visas gradvis. Behandlingsförloppet är 1-2 månader.
 • Salva Sulsen. Kämpar framgångsrikt med ökad produktion av sebaceous sekret. Läker huden, stärker håret. Det finns kontraindikationer för användning under graviditet och amning. Används inte i barnläkemedel.

Traditionella behandlingsmetoder

Vid behandling av mjäll i hemmet används kullrot, nässla, kamomill, kalendula och andra örter.

Från dem förbereda buljonger för att skölja håret.

Också mycket populära är masker och lotioner baserade på vegetabiliska oljor, bär, frukter med senap, jäst och biprodukter.

Användningen av traditionella metoder för behandling av mjäll är möjlig, om bara diagnosen är etablerad. Cure seborrhea buljonger och örter är inte möjligt. Men du kan förlora tiden och få sjukdomen till ett kroniskt tillstånd.

Omfattande behandling

En hudläkare, som har undersökt och fastställt en noggrann diagnos, kommer att förskriva en behandling.

 1. Tablets antifungala läkemedel.
 2. Antihistaminer.
 3. Aktuella produkter (schampon, lotioner).
 4. Förberedelser för stabilisering av hormoner.
 5. Immunmodulatorer (kosttillskott, vitaminkomplex).
 6. sjukgymnastik:
  • laser punktering;
  • elektroporering;
  • magnetisk terapi;
  • darsonvalism;
  • cryomassage.

Om mjäll är en följd av kosmetiska fel måste de elimineras. Annars kommer behandlingen inte att fungera.

Användbar video

Telecast om orsakerna till mjäll:

förebyggande

För att mjäll inte orsakar problem måste du följa enkla regler.

 1. Leda en hälsosam livsstil.
 2. Ge upp dåliga vanor.
 3. Övervaka näring och vikt.
 4. Följ hygienreglerna.
 5. Vid de första symptomen av sjukdomen kontakta en läkare.

Reglerna är inte komplicerade, de är inte svåra att genomföra. Men din skönhet och hälsa är beroende av dem.

Mjäll - orsaker och behandling

Mjölk är en kombination av orsaker (eller syndrom), som kännetecknas av en accelererad process av exfoliering av hudpartiklar (i form av skalor) under en relativt lång period. Mjölk finns oftast i hårbotten.

Skal inte vara förvirrad med bara torr hårbotten. I människolivets liv finns det en konstant död av hudceller och en liten skalning i hårbotten är normal (ca 487 000 celler per 1 cm 2).

Mjölk är en vanlig sjukdom i hårbotten och påverkar nästan hälften av befolkningen i olika åldrar, kön och etnicitet.

Orsaker till mjäll

Mjölk uppstår vanligen som resultat av tre faktorer eller kombinationer:

1. Felaktig körning av talgkörtlarna (eller seborrhea)

Seborré - ett allmänt begrepp av mjäll, är en sjukdom. I allmänhet är det en obalans i fettbildning, vilket leder till en minskning eller ökning av talgproduktionen och en förändring i den sebaceösa sekretionens kemiska sammansättning. Denna process kan uppstå på grund av kroniska metaboliska störningar, immunsystemets allmänna tillstånd, ålder och kön, kostmönster och hudkontaminering.

Avskilja seborréfett (flytande och tjock) och torka.

Med oljig flytande seborré, porerna är förstorade, huden är blank och håret på huvudet har utseende på oljade, ofta limmade ihop i strängar. Håret är täckt med gulaktiga skalor, ofta förekommer pustler i hårbotten.

Med oljig tjock seboré, reduceras hudens elasticitet, kanske utseendet av komedoner (hornpropp, svart ål). Håret på huvudet är tätt och grovt.

2. Svamphudsskador

Med minskad sebumsekretion täcker skalorna väl håret och hårbotten. Denna process kallas torr seborré (mjäll). Detta fenomen är associerat med processen med aktivering av svampen, som har namnet "Pityrosporum Ovale" eller "Malassezia Furfur".

Med god immunitet beter sig svampen stabilt. Med en stark fysisk och mental obalans, med långvarig kränkning av kosten, aktiveras svampen, vilket leder till accelerationen av tillväxten av epidermala celler. Perioden av hudutplantering tar tid från 5 till 7 dagar (i frånvaro av sjukdomen, varar denna period cirka en månad).

Som ett resultat, ett stort antal över normala skalor. Om denna process åtföljs av irritation i hårbotten, klåda och enskilda hotfläckar av rodnad, så kan vi prata om seborrheisk dermatit. Håret blir i detta fall skört, tunt och torrt.

3.Individuella egenskaper hos kroppen

Dessa inkluderar särdrag av hudutsöndring och dess struktur, ärftlig predisposition och säsongsförändringar. Andra funktioner är följande:

 • Människor med vissa hudförhållanden, som psoriasis och eksem, är mer benägna att drabbas av mjäll.
 • Vuxna med Parkinsons sjukdom och några andra neurologiska sjukdomar är mer benägna att mjäll och seborrheisk dermatit.
 • Patienter av alla åldrar som har lidit hjärtattacker och stroke, och vissa personer med svaga immunförsvar, är mer benägna att mjäll än andra.
 • Vissa experter tror att människor som inte konsumerar tillräckligt med mat som innehåller zink, vitaminer och vissa typer av fetter är mer benägna att mjäll.
 • Mental överspänning. Många experter tror att det finns en länk mellan frekvent stress och många hudproblem.
 • Studien visade att 10,6% av personer med HIV är mottagliga för seborisk dermatit.

Allt ovanstående leder till slutsatsen att alla processer och fenomen som leder till mjäll styrs och kontrolleras.

Mjällmedel

Lyckligtvis kan dessa processer hanteras. I milda fall är det tillräckligt att hitta en lämplig mjällschampo av en viss komposition och stabilisera din livsstil.

I de flesta fall kräver utseende av mjäll i mild form inte ett besök hos läkaren. Om dock hårbotten försämras och användningen av behandlingsschampot inte ger det önskade resultatet, bör du rådfråga en läkare. En läkare kan diagnostisera seborrheisk dermatit eller annan relaterad sjukdom, vilket kräver vissa behandlingsförhållanden.

De flesta mjällprodukter eller svampschampo (mjällschampo) innehåller minst en av följande aktiva ingredienser:

 1. Zinkpyrithion är ett antibakteriellt medel.
 2. Selsulfid ansvarar för att minska cellproduktionens hastighet.
 3. Svavel - hjälper till att avlägsna mjäll fläckar.
 4. Ketokonazol är en mycket effektiv antifungal ingrediens. De flesta som använder ketokonazolprodukter är nöjda med resultaten. Shampoo med denna ingrediens kan användas av både unga och gamla människor.
 5. Salicylsyra - exfolieringskomponent.
 6. Tea Tree Oil - Denna olja extraheras från det australiska teet (Melaleuca Alternifolia). Vi kan säga att för närvarande tillverkare av schampon, allt oftare ingår i sammansättningen av tea tree oil. Tea Tree Oil är antisvamp och antiseptisk. Vissa människor kan dock vara allergiska mot denna typ av olja.

Den ideala lösningen skulle vara att välja ett sådant schampo, där det finns två eller tre av ovanstående komponenter.

Förutom schampon, för att bekämpa seborré, använd och krämer:

 1. Cortison krämer - minska inflammation. Denna kräm kan köpas i disken 0,5% eller 1% koncentration. Cremen används två gånger om dagen, resultatet kommer bara att visas efter några dagar. Denna typ av grädde är tillgänglig som en lotion för hårbotten. Applicera en gång om dagen, helst på fuktigt hår efter shampooing. Kan användas med medicinerad schampo.
 2. Antifungal krämer. Effekten av sådana krämer syftar till att minska antalet jästorganismer som lever på huden. Clotrimazol Cream 1% och Miconazole Cream 2% är tillgängliga utan recept. Svampskyddande krämer appliceras en eller två gånger om dagen.

Hur bli av med mjäll

Medicinsk schampo för mjäll, liksom medicinska krämer, ska användas under det aktiva skedet av seborré. Eftersom sjukdoms manifestationen minskar är det nödvändigt att minska användningen av läkemedelspreparat och därefter byta till användningen av daglig hygienprodukter. I händelse av en annan sjukdom kan krämer och schampon återanvändas.

Det kan hända att med återuppkomsten av sjukdomen kan de rättsmedel du använde tidigare tider vara ineffektiva. I så fall måste du använda andra schampon och / eller krämer med ovanstående komponenter.

De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska schampon. Shampoo ska appliceras på fuktigt hår och lämnas i hårbotten i en period av cirka fem minuter. Om shampooet tvättas bort för snabbt kommer de aktiva ingredienserna inte att ha tillräckligt med tid att agera.

De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska krämer (masker, lotioner). Helande krämer används i kombination med terapeutiska schampon. Masker och lotioner suger i hårbotten i 20-30 minuter.

Parallellt med användningen av terapeutiska medel måste du följa följande enkla diet. Maten som konsumeras bör vara rik på vitaminer och fibrer. I kosten bör vara mejeriprodukter. Konsumtion av fett och sött bör begränsas. Det rekommenderas också att använda minst två liter rent vatten dagligen.

Folkmedel för mjäll

Mjölkbehandling hemma kan vara lika effektiv som behandling av dyra mjällbehandlingar.

Äggbaserad mask. Slå två ägg i en liten mängd varmt vatten. Applicera blandningen på håret i ungefär tio minuter, skölj sedan. Denna procedur hjälper till att förhindra mjäll.

Mask baserad på apelsinjuice och aloe. Du behöver två tsk aloejuice och två teskedar apelsinjuice, en äggula. Alla komponenter omrörs till en enhetlig konsistens och appliceras på hårbotten. Skölj med varmt vatten efter 40 minuter. Efter applicering av en sådan mask ska du skölja håret med buljong som är framställt av hästslag (som kan köpas på apoteket).

Sköljare baserad på kalendula. En matsked calendula (ta blomställningen) häll två koppar 80% kokande vatten i 30 minuter. Efter tvättning av håret får du infusionen att rubba i hårbotten efter att ha satt en plastpåse på huvudet, ta av påsen efter 30 minuter, tvätta inte håret. Denna procedur rekommenderas två eller tre gånger i veckan.

Kamille sköljning. Två matskedar av kamomill (blomställning) häll en liter vatten och koka i fem minuter. Efter kylning, gnugga buljong i hårbotten.

Kamille sköljning. Förbered en infusion av kamilleblomställningar i förhållandet 1 till 10. Tvätta infusionshuvudet två eller tre gånger i veckan, antalet procedurer från 10 till 15. Denna kurs kan upprepas om två eller tre veckor.

Tymbaserad sköljning. Fyra matskedar av timjan häller 0,5 liter vatten och koka i 10 minuter. Kyla och täta buljong, sätt på vått hår och vattna dem helt. Skölj inte med vatten. Du kan använda efter varje shampooing.

Skölj från svamp. I 0,5 liter varmt vatten är det nödvändigt att lösa upp en matsked havsalt. Applicera lösningen på rent, fuktigt hår och skölj dem väl efter 5 minuter. Efter sköljning av håret i en annan lösning (tillsätt en tesked citronsaft till 0,5 liter vatten).

Oljor för hår. En msk burdock eller ricinolja blandad med tio matskedar kalendula-tinktur (säljs på apoteket). Används för att gnugga i hårbotten två gånger om dagen.

Vid användning av medicinsk produkt är samråd med en specialist nödvändig.

Hudvård hos kvinnor - ett kosmetiskt problem som kan övervinnas

Varje tredje kvinna i hennes liv mötte ett sådant obehagligt fenomen som mjäll. Det kan förekomma av olika anledningar: stress, dålig kost, felaktig hårvård, sjukdom. Det tog emellertid alltid mycket problem och krävde omedelbar behandling med speciella medel. Modern kosmetologi gör att du snabbt och med minimal ansträngning kan hantera detta problem. Det är bara viktigt att förstå varför mjäll föreföll, och att välja rätt strategi för att bli av med det.

Vad är mjäll och dess sorter

Mjölk är en skada i hårbotten, där det finns en ökad bildning av vitgråa lösvågar. Ofta är detta fenomen åtföljt av klåda. Denna patologi förekommer i ungefär en tredjedel av män och kvinnor över hela jorden.

Mjölk är ofta förvirrad med seborré, även om det faktiskt är två olika processer. Vid förekomst av mjäll finns det ingen karaktäristisk sebumsekretion av seborré. Även om det kan följa seborré som ett av symtomen.

Konventionellt är denna sjukdom uppdelad i två kategorier:

 • torr mjäll. Ledsaget av ökad torrhet i huden, ligger den största mängden flingor i denna form på den främre delen av huvudet, liksom parietalen. I denna form av sjukdomen är håret splittrat, tråkigt, försvagat;
 • oljig mjäll. Det uppstår på grund av ökad utsöndring av talgkörtlarna. Flingor i denna form exfolierar väldigt illa, håller fast vid huden. Det finns också svarta prickar på dem. Håren själva i denna form av sjukdomen ser feta och oförskämda ut.

Båda former av mjäll har ofta mycket allvarliga konsekvenser för människors hälsa.

De kan leda till partiell eller fullständig håravfall, utveckling av mer komplexa dermatologiska sjukdomar. Det är därför det är så viktigt att börja kampen mot denna sjukdom så snart den upptäcktes. För det första är det viktigt att fastställa orsakerna till dess utseende.

Orsaker till mjäll hos kvinnor

Mjölk är en följd av överträdelsen av de naturliga processerna för förnyelse av hårbotten. Normalt tar det 30 dagar. Vid mjäll är dessa processer mycket mer aktiva på bara 7 dagar, eftersom antalet döda celler ökar och de samlas i flingor som är synliga för det blotta ögat.

Det finns en hel del anledningar till att en sådan överträdelse kan uppstå. Denna genetiska predisposition, och felaktig hårvård, och integument svampens nederlag. På varje fenomen är det nödvändigt att sluta mer i detalj.

Svampinfektion

Den främsta orsaken till mjäll hos kvinnor är den specifika svampen Pityrosporum ovala. Han är närvarande på varje persons hud. Men när sebaceous körtlar funktionsfel (varför mjäll så ofta följer seborré), eller en förändring i talgkompositionen, börjar den aktivt multiplicera och stör de naturliga processerna av exfoliering av hårbottenceller.

Med en sådan skada i hårbotten är vanliga anti-mjällberedningar vanligtvis ineffektiva. Antimykotisk anti-mjällbehandlingsschampon för apotek kan hjälpa till med att bli av med dem. Om svampen är tillräckligt aktiv och dess spridning åtföljs av bildandet av bruna plack och svår klåda, är hjälp från en hudläkare nödvändig.

Bristande överensstämmelse med personlig hygien

Använda andras hårborstar, handdukar, hårnålar kan leda till överföring av mjäll från en person till en annan. Oregelbunden tvättning av huvudet, som ackumulering av talg observeras, kan leda till ett liknande resultat. Det är i denna miljö som svampen utvecklas lättast.

Om orsaken till sjukdomen strider mot hygieniska normer är det först och främst nödvändigt att se över hur man tvättar huvudet och helt överge användningen av andra personliga hygienartiklar. I det här fallet kan problemet passera om några veckor.

Hudsjukdomar i huden

Underlåtenhet att bära hattar under den kalla årstiden, användning av styvt gummi och hårnålar, sällsynt hårkammar kan leda till att detta problem uppstår.

Anledningen till denna avvikelse kan vara annorlunda. De har emellertid ett gemensamt resultat - huden upphör att ta emot de komponenter som är nödvändiga för normal vital aktivitet, mjäll bildas.

Olika masker, terapeutiska massage med hjälp av eteriska oljor och ett spa-förfarande hjälper till att hantera detta problem och återställa normala metaboliska processer i hårbotten. Med regelbunden användning är det möjligt att förbättra hudtillståndet inom 2-3 veckor.

Frekvent värmebehandling

Hårtorkar, curlingjärn och andra typer av hår styling verktyg torkar ofta ut i hårbotten. Och om håret från dem kan skyddas med speciella masker eller sprayer, så kan hårbotten inte sparas på detta sätt.

Om mjäll uppstår av denna anledning är det väldigt viktigt att överge åtminstone de stilprodukter som fungerar i varmluft. Idag finns det en hel del hårtorkar med varmt eller kallt luftflöde, liksom en joniseringsfunktion. Att föredra dem. Vid torkning är det viktigt att välja det mest skonsamma läget.

Fel val av hårvårdsprodukter

Vissa typer av schampo, masker, balm och jämn hårspray kan bilda en ogenomsläpplig film i hårbotten, vilket leder till en förändring i cellens vatten-lipidbalans. Som ett resultat är de metaboliska processerna på huden störda och mjäll uppträder.

Om du misstänker att du har mjäll som en följd av att du använder en eller annan, eventuellt vårdprodukt av dålig kvalitet, ersätt den med en annan en stund. Om hudens tillstånd efter en vecka eller två kommer tillbaka till normal.

Felaktig kost och stress

Minskad immunitet på grund av stress, såväl som bristen på ett vitaminkomplex i kosten som behövs för hårbotten leder i första hand till aktiveringen av svampen Pityrosporum ovale.

Kaskad frisyr för långt hår: de bästa frisyrerna för ägare av långa lockar

Läs mer om hur du väljer ett barns frisyr för det senaste samtalet här.

Hur man väljer en högkvalitativ hårfärg se här

I detta fall är utseende av mjäll oftast förknippad med abrupt viktminskning, nervös utmattning och andra liknande processer. Konventionella sätt att bekämpa det kan vara helt ineffektiva här.

Om orsaken till mjäll är nervös utmattning eller brist på näringsämnen i kosten, är det nödvändigt att tillsätta vanliga vitaminkomplex till huvudkosmetik. Tonvikten bör läggas på preparat som innehåller grupp A, B, E, liksom kalcium, magnesium och andra mineraler.

Sätt att bekämpa sjukdom

För att effektivt kunna hantera mjäll måste du först ta reda på orsaken till händelsen, och sedan efter att du har hittat lämpliga medel för att bekämpa det. De innehåller vanligtvis aktuella produkter:

 • anti-mjäll schampo;
 • preparat för normalisering av lipolys;
 • speciella masker, balms, talkers.

En alternativ typ av kamp med mjäll är folkmekanismer - avkok av örter och hemgjorda masker. Bra prestanda, till exempel, har en mask baserad på nässla, kalendula, liksom andra örter. I de flesta fall är det tillräckligt med skötsel av hårbotten, som kan beredas av apotekskostnaderna.

Förutom dessa medel kan patienten också rekommenderas att anpassa livsstilen: bli av med stress, byt vårdprodukter, sluta röka eller byt kost. Under alla omständigheter kommer alla dessa åtgärder att inriktas på att normalisera processerna för förnyelse av hårbotten. Dessutom kan läkaren också rekommendera att tillfälligt vägra sådana stressfulla förfaranden för hårbotten som en biowave, färgning, blekande hår.

Om mjäll i ditt fall medföljer seboré, det finns förlust av hår eller andra allvarliga symtom, bör du kontakta din hudläkare. Det är möjligt att vita vågers utseende är resultatet av allvarliga vanliga sjukdomar eller dermatologiska sjukdomar. I sådana fall kan han bara ordinera adekvat behandling och hjälpa dig att undvika skallighet. Oberoende försök att ta bort mjäll vid komplexa hudsjukdomar kan inte ha någon effekt, därför är det rimligt att vägra dem.

video

Du kan få mer information om orsakerna till mjäll hos kvinnor och kampen mot den från videon.

slutsats

Som du kan se är mjäll en ganska vanlig obehaglig sjukdom som kan hanteras effektivt med hjälp av moderna metoder. Det är bara nödvändigt att verkligen fastställa orsaken till sjukdomen, att utföra alla recept för behandling och i särskilt svåra fall att söka hjälp av en hudläkare. Och då kommer sjukdomen säkert att lämna dig.

Orsaker till mjäll på kvinnors huvuden och de mest effektiva behandlingarna

Enligt statistiken står en tredjedel av världens befolkning inför mjäll. De snövita flingorna i håret förstör marken, huvudet börjar klia. I ett ord kan det inte vara så länge, och de vackra kvinnorna är redo att göra några offer för att snabbt bli av med problemet. Hur man hanterar mjäll hos kvinnor och förhindrar sitt utseende i framtiden? Svar på dessa frågor finns i artikeln.

Varför kvinnor har mjäll

Mjölk på huvudet hos kvinnor är ganska vanligt. Utseendet på en kosmetisk defekt indikerar en kränkning av det samordnade arbetet hos talgkörtlarna och kroppen som helhet, och ibland signalerar allvarliga hälsoproblem.

Vad är mjäll? Livet hos en epidermiscell varar bara 28 dagar, efter denna tid dör den av, en ny framträder i sin plats. Denna process kallas regenerering. Om alla indikatorer på arbetet med organ och system av en kvinna är normala, så förändras sådana förändringar obemärkt utan att orsaka obehag.

Så snart balansen är störd börjar cellerna dela snabbt, gamla partiklar av epidermis samlas på ytan. Sådana kluster kallas mjäll. De kan vara vita eller gulaktiga (för ägare av fet hår).

Låt oss se varför mjäll syns på huvudet. Det finns ett flertal skäl till dess förekomst, vi betecknar de viktigaste:

 • nedsatt metabolism, vilket försvagar kroppens motstånd mot patogenetiska faktorer;
 • ostabila hormoner återspeglas också i hudens tillstånd, detta kan bero på användning av hormonella droger;
 • sjukdomar i organ eller organsystem, i synnerhet nervösa och endokrina system, gastrointestinala sjukdomar;
 • svag immunitet
 • ärftlighet;
 • förändringar i talgkörtlarna;
 • utveckling av dermatologiska sjukdomar (sår, scabs, seborré, allergisk dermatit och andra);
 • frekvent färgning, exponering för olika kemiska föreningar;
 • brist på vitaminer, mikroelement och andra viktiga komponenter i en kvinnas kropp;
 • frekvent stress, överbelastning i fysiska och emotionella termer;
 • ökad torrhet i hårbotten på grund av felaktig vård, frekvent styling med krulljärn, strykjärn;
 • Hårvårdsprodukter matchar inte hårtypen, valts felaktigt;
 • aktivering av jästsvampen Pityrosporum Ovale, vilket ledde till en kränkning av huvudets hudens mikroflora.
 • yttre faktorer (väder, dålig ekologi).

Observera att felaktig användning av naturliga hemlagade masker kan orsaka mjäll hos kvinnor. Särskild vård rekommenderas av experter för att behandla masker som syftar till att öka krullen.

Första tecken

Det är inte nödvändigt att vänta tills den obehagliga "snö" täcker hela huvudet, du kan förutse problemet på ett tidigt stadium. Detta kommer att underlätta behandlingen mycket och kommer att ge skönheten mindre sorg.

De vanligaste symptomen på mjäll är:

 • en liten mängd vita vågar på håret, kläderna, axlarna efter att ha kammade håret;
 • krullar blev mer torra, spröda, naturlig glans, glans förloras;
 • huden blir irritabel, rödhet framträder;
 • huvudet börjar klia
 • skorpor kan bilda;

Om du har märkt liknande tecken i dig själv, gå omedelbart till en tid med en hudläkare, hudläkare eller trikolog. Självmedicinera inte. Mjölk kan inte bara vara en kosmetisk defekt, men också ett tecken på komplexa sjukdomar, det är omöjligt att fördröja behandlingen (psoriasis, dermatit).

Metoder för kamp

Mjölk hos kvinnor kräver komplex behandling, som endast föreskrivs av en specialist. Först och främst utför han en grundlig undersökning av huvudets hud för att bestämma från vilken mjäll som förekommer i patienten. Först efter att en diagnos har fastställts ges lämpliga läkemedel.

Det finns flera sätt att eliminera kosmetiska defekter: medicinering (med hjälp av salvor, speciella schampon), användningen av moderna tekniker (till exempel mesoterapi, leechterapi) och folkmekanismer.

Drogbehandling

Den huvudsakliga metoden att ta bort "snö" i håret är användningen av terapeutiska schampon, lotioner och salvor. De har antimykotisk, peeling action, de aktiva komponenterna i produkten stabiliserar talgkörtlarna, fyller epidermalcellerna med vitaminer och näringskomponenter.

Bland mjällschampon är mycket populära:

 • Nizoral. Ketokonazol används som en aktiv substans. Den har en hög antifungal effekt, används för att behandla seborrheisk dermatit, pityriasis och mjäll. Efter den första användningen av produkten minskar det synligt klåda, avskalning av integumentet. Används för förebyggande och behandling av sjukdom. Behandlingsförloppet är från 2 till 4 veckor, du måste tvätta håret var tredje dag. Om du använder schampo för profylaktiska ändamål är det tillräckligt att tvätta huvudet varje vecka eller en vecka. Kostnaden för pengar - 430-800 rubel, beroende på volymen och tillverkaren.
 • Perotal är en analog av Nizoral. Ketakonazol används också som en aktiv beståndsdel. Behandlingskursen varar upp till 8 veckor, du måste tvätta håret 2 gånger i veckan. För priset är verktyget billigare än Nizoral.
 • Sulsen Forte (Sulsen Shampoo 2%). Den aktiva beståndsdelen är sulsen. Djuptrenar integritet, normaliserar talgkörtlarna, ökar blodflödet, används för behandling och förebyggande av mjäll. Innehåller ett komplex av naturliga tillskott, på grund av vilket kliande, hårbotten irriterar snabbt. Behöver inte använda luftkonditionering efter tvätt, eftersom det innehåller ett konditioneringsadditiv.
 • Bioderma Node DS. En utmärkt läkare för seborisk dermatit, psoriasis, lindrar mjäll. De aktiva komponenterna i produkten, i synnerhet salicylsyra, diktiol, kelp-extrakt, positivt påverkar mikrofloran i integumentet, bidrar till snabb destruktion av svampar som framkallar mjäll. I kompositionen finns ingen tjära, skadliga smaker. Behandlingsförloppet är 3 veckor, förutsatt att shampoo används upp till 4 gånger i veckan. Biodema Node DS kan användas som profylaktisk, för det här tvättar håret med det här verktyget flera gånger i veckan. Kostnaden för produkten är ca 1500 rubel för 125 ml. Dessutom erbjuder tillverkaren en serie medicinsk kosmetika för att bekämpa mjäll och relaterade sjukdomar.
 • Intensiv Vichy Dercos-schampo för mjäll. Produkten innehåller inte parabener, färgämnen, sulfater. Den unika formeln av produkten inkluderar Piroctone olamin, salicylsyra och termiskt vatten Vichy Spa. I komplexet påverkar de aktivt problemet, garanterar ett bra resultat efter den första applikationen. Företaget erbjuder flera schampoalternativ: För känslig hud, torr och fet hårtyp. Kostnaden för medel - 800-850 rubel.

Drogbehandling innebär användning av medicinska salvor. Det är värt att notera att salvor anses vara effektivare, även om de är sämre i kostnaden för schampon och mjällkrämer.

Rekommenderade utmärkt sådana droger:

 • Zinksalva. Verktyget minskar inflammation, har höga antiseptiska egenskaper. För ägare av torrt hår kompletteras beredningen med några droppar vegetabilisk olja. Du kan använda salvan även under graviditet och amning utan risk för skada på barnet. För att bli av med mjäll rekommenderas att produkten appliceras med ett måttligt lager på de drabbade områdena i huvudet två gånger i veckan. Varaktigheten av behandlingen är 1-2 månader, det beror på svårighetsgraden av problemet.
 • Pasta Sulsen. Det anses vara ett effektivt och prisvärt verktyg för att bekämpa mjäll, seborré i hårbotten, psoriasis. Kompetent utvald komposition har en hög antifungal, antiinflammatorisk och antiseptisk effekt, eliminerar problemet med håravfall. Pasta appliceras på rotdelen efter tvätt av håret, efter 15 minuter tvättas produkten bort. Behandlingskursen varar 1 månad, salvan appliceras 2 gånger i veckan. Priset på Sulsen-forte pasta är 60-100 rubel.
 • Salva svavelsyra. Skillnader i hög effektivitet och längre behandlingstid. Läkemedlet appliceras på en ren och torr hårbotten i 5 minuter, varefter rester av medel tas bort. Att smita salvan ska vara 2-3 gånger om dagen i 5-10 dagar, beroende på diagnosen. Efter behandlingskursen, för att fixa resultatet, rekommenderas att använda speciella schampon med tillsats av tjära, zink, baserat på ketokonazol. Det är oacceptabelt att använda drogen på gravida kvinnor under amning. Kostnaden för ett smörsalv (25 g) - i genomsnitt 50 rubel.

En separat kategori av droger för mjäll är en mask. Maskerna innehåller vitaminer och näringstillskott, vilket förbättrar krillens tillstånd, stärker strukturen och eliminerar den obehagliga "snö" på huvudet.

Sådana medel är fortfarande populära på den moderna marknaden:

 • Hårvital anti-mjäll. Verktyget har höga antifungala och antimikrobiella egenskaper, klarar snabbt klåda och hög fetthalt i hårbotten. Masken innehåller piroktonolamin, kardborrextrakt och andra aktiva ingredienser som bidrar till den snabba upplösningen av problemet och stärker hårfollikeln. Mask från den italienska tillverkaren gnidas i hårbotten, handlingstiden betyder 10-15 minuter. Upprepa proceduren bör vara 1-2 gånger i veckan, behandlingen är 3-5 veckor. Det rekommenderas att använda masken samtidigt med schampo och lotion från den angivna serien. Detta kommer att påskynda läkningsprocessen avsevärt. Kostnaden för masken är ca 350 rubel.
 • Hårmudsmask Hårbotten Mud Mask Dolmen. Hårprodukt från det berömda jordanska företaget har en rik, naturlig komposition. Den innehåller Dead Sea-leran, vegetabiliska oljor och extrakt av medicinalväxter. Verktyget fuktar, närmar sig torr hårbotten, eliminerar klåda och flaking. Det rekommenderas att göra en mask på rent hår 1-2 gånger i veckan, proceduren tar bara 5 minuter. Regelbundet utföra masken kommer att göra hår silkeslen, felfri och strålande hälsa, även utan sken av mjäll. Maskpris - 750 rubel.
 • Mask-peeling för hårbotten Masc Mascarilla. Det kan användas för att bekämpa sjukdomen eller för att förhindra att det förekommer i framtiden. Särskilda mikropartiklar, välvalda syror i kombination med ett komplex av aktiva näringstillskott gör att du snabbt kan eliminera integumentets defekt och irritabilitet för att normalisera vattenbalansen i huden. Applicera på en torr yta utan att tvätta håret i 15 minuter. Skölj med varmt vatten efter en angiven tid. Tillverkaren rekommenderar användning av peeling hårmask med schampo från samma linje. Kostnaden för hårprodukter - 850 rubel.

Varning! Innan du applicerar masken, schampon eller salva, utför ett känslighetsprov. Det kommer att spara från komplikation av problemet och irritation, allergisk utslag.

Folkmekanismer

Traditionell medicin erbjuder många receptkompositioner, de kommer att minska klåda och symtom på en obehaglig sjukdom i hårbotten. Du väljer, men notera att vissa folkmekanismer för att bli av med problemet kommer inte att lyckas. De används i kombination med medicinsk behandling.

Alternativ folk remedies för hår som kommer att vara användbart för att eliminera mjäll, många.

Vi erbjuder flera effektiva och eftertraktade recept.

 1. Mask av burdock. Alla vet om förstärkning, återställande och sårläkning av burdock. Du kan använda den i kampen mot "snöflingorna" i ditt hår. Du måste hälla 1 msk. l. hackad kullrot med ett glas oraffinerade, bättre än olivolja. Täck noga och lämna på ett mörkt men varmt ställe i 2 veckor. Efter en tid gnugga vätskan 2 gånger i veckan innan du tvättar håret. Efter 1 timme, tvätta av resterna av en burdock emulsion med användning av schampo.
 2. Nettle balsam. Nettle har länge varit känt för sina höga antiinflammatoriska egenskaper, det är en utmärkt antiseptisk. Dessutom är växten rik på näringsämnen och vitaminer, efter en medicinsk behandling, håret blir starkt, silkeslen, mindre faller ut. Du behöver färska löv av plantan (5 matskedar) och torrbladslöv (2 matskedar), häll kokande vatten över dem (200 ml). Kapacitet med buljong skickas till ett vattenbad i 10 minuter. Efter en angiven tid, spänna buljongen. Skölj håret med det beredda avkoket efter varje shampooing. Låt gnugga verktyget innan du tvätter huvudet.
 3. Oljekompositioner - ett annat alternativ att stärka håret och bli av med mjäll. Blanda i lika stora proportioner grönsakeroljor (te, mint, myrra, citron, patchouli eller kamille). Gnid blandningen i hårbotten i 2-3 minuter tills medlet absorberas. Efter en timme kan du tvätta håret. Proceduren rekommenderas att upprepa upp till 3 gånger i veckan.
 4. Mask med svartbröd. Smula en skiva bröd, häll kokande vatten över det. Låt blandningen svalna och fortsätt att gnugga. Skölj håret med rent, kallt vatten efter 3-5 minuter. Verktyget är harmlöst för hår, inte beroendeframkallande.
 5. Äggsmask. Slå 1 ägg till skumning, tillsätt äggmassan samma mängd yoghurt (yoghurt). Rör masken väl och gnid i hårbotten. Vik håret i polyeten, varm handduk. Efter 1 timme, tvätta av rester av masken med kallt vatten. Utför en äggmask inte mer än 3 gånger i veckan.

Alternativa metoder

Problemet med hårbotten kan också elimineras med moderna metoder, de utförs i en kosmetologförråd eller skönhetssalong, under ledning av en erfaren specialist. Dessa inkluderar:

 • darsonvalisering (massage med hjälp av en bärbar anordning darsonval);
 • hirudoterapi (procedur för leeches på akupunkturpunkter);
 • Kryomassage (massera huvudets yta med torris eller flytande kväve);
 • laser punktering (laser effekt på problemet);
 • mesotherapy (processen med att introducera näringskomponenter, läkemedel genom intradermala injektioner).

Varning! För att snabbt och permanent bli av med mjäll är en metod inte tillräcklig. Experter insisterar på komplex behandling, efterlevnad av en strikt diet.

Snabba återställningstips

Oavsett orsak till mjäll hos kvinnor under behandling är det viktigt att följa dessa regler:

 1. Följ ej instruktionerna från den behandlande läkaren omedelbart.
 2. Kom ihåg att alkoholhaltiga produkter torkar huden hårt, de komplicerar bara problemet.
 3. Skrapa inte, skrapa inte huvudet, för att inte skada integumentet. Genom sår kan du bära en infektion, prova suppuration.
 4. Använd en mjuk, icke-metallisk kam.
 5. Avvisa från torkning, styling med tang och strykning.
 6. Använd högkvalitativa, terapeutiska schampon.
 7. Det är omöjligt att färga hår, använd aggressiva stylingprodukter. Var uppmärksam på näring, fuktighetsskydd.
 8. Ändra maten, lägg till kosten mer hälsosam mat, färska frukter och grönsaker. Avvisa från alkohol, rostad, saltad och rökt. En sådan diet låter dig normalisera ämnesomsättningen, påskynda återhämtningen.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att mjäll förekommer i framtiden, rekommenderar experter regelbundet med medicinsk shampoo, lotion och masker. Särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av näring. Mer hälsosam, hälsosam mat! Glöm skräpmat och snabbmat.

Och slutligen, se din diet, vila mer, var inte nervös. Störningar i mag-tarmkanalen, konstant stress i de flesta fall blir orsaken till utvecklingen av kosmetisk sjukdom.

Användbara videoklipp

Orsaker till mjäll och vad det döljer.

Mjäll - orsaker och behandling. Hur bli av med mjäll.

Mjäll. Orsaker, symtom och behandling av patologi

Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

Fläck - Skalig avlägsnande av hudpartiklar, som vanligtvis förekommer i hårbotten. Mjölk kan bildas på egen hand, eller det kan ske på bakgrund av vissa sjukdomar, såsom seborré eller psoriasis.

Intressanta fakta

 • Enligt statistiken observeras mjäll oftast hos ungdomar från 14 till 25 år.
 • År 1874 upptäckte en fransk anatomist och histolog Louis Charles Malasse, med hjälp av ett mikroskop, en okänd svamp i mjäll. Denna upptäckt avslöjade en av orsakerna till mjäll.
 • 90% av de som lider av seboré och mjäll har också problem med matsmältningskanalen (mag-tarmkanalen).
 • Enligt statistiken hade varje andra person åtminstone en gång i sitt liv problem med mjäll.

Strukturen av hud och hud bifogas

Huden tjänar som en barriär mellan miljön och människokroppen.

Huvudfunktionerna hos huden är:

 • termoregulering (värme konsumeras och frigörs);
 • skyddande (skyddar kroppen från kemiska och mekaniska effekter);
 • excretion (utsöndrar sebum, vatten och sönderdelningsprodukter);
 • immun (T-lymfocyter och Langerhans-celler bekämpar infektion i huden);
 • Andningsorganen (huden absorberar syre och avger koldioxid).
 • resorption (huden kan absorbera olika droger och kosmetika).

Huden består av följande lager:
 • epidermis;
 • dermis;
 • hypodermis (subkutant fett).

epidermis

Epidermis är hudens ytskikt, där det finns en kontinuerlig reproduktion av nya celler och keratinisering av gamla.

Epidermis innehåller följande celltyper:

 • keratinocyter - producera keratin;
 • Langerhansceller - makrofager som utför en skyddsfunktion;
 • melanocyter - producera melanin;
 • Merkelceller är taktila celler.

dermis

Dermis representeras av bindväv och består av två lager.

hypodermis

Hudanslutningar

Orsaker till mjäll

Skador på hudkörtlarna

Hormonal obalans

Hud- och hårkomplexet består av hårsäckar, sebaceous och svettkörtlar, som avger smörjmedel (talg) som hjälper till att exfoliera döda hudpartiklar. En ökning av androgenhalten (en grupp hormoner som produceras av testiklarna och äggstockarna) hos män eller kvinnor framkallar en ökning av talgproduktionen. Dessa störningar leder till en förändring i talgkvaliteten, som upphör att vara flytande och blir mer tät.

Tjock sebum framkallar klibbning av keratinerade hudpartiklar, vilket förhindrar att de faller av, vilket därefter leder till deras skalande skikt (mjäll).
Försämrad utsöndring och förändringar i sebums konsistens kan leda till utveckling av en sjukdom som seborré.

Följande symtom kan uppstå med seborré:

 • kliande hårbotten;
 • hudutslag i form av rodnad, täckt med oljiga eller torra skalor som kan sammanfoga
 • håravfall
 • pustler i hårbotten.

svamp

Människans hud är täckt med ett osynligt vatten-lipidfett med en sur miljö. Detta smörjmedel skyddar kroppen från en mängd olika bakterier som sitter på ytan av huden och förstör dem. Men om dessa mikrober kommer in i huden, börjar avstötningsprocessen, det vill säga att kroppen börjar intensivt producera talg. Denna skyddsmekanism komplicerar processen att peeling flingor från hudytan, som därefter leder till mjäll.

Med en ökning av talgproduktionen spelar svampar (Pitirosporum Oval) en viktig roll. De lever normalt på hudytan, och under denna period börjar de föröka sig och växa med större intensitet. Hårbotten känslighet förvärras till produkterna av svampaktivitet, vilket resulterar i svampinfektion i huden. Därefter bildar svampar som omfattas av talg och dödsvåg plåtar som orsakar klåda och permanent mjäll att exfoliera.

Normalt har en person 45% av svampflora på huvudets yta, men om sebaceous körtlar störs kan denna siffra öka till 70%.

Det bör noteras att dessa svampar har en fördelaktig effekt på hudens arbete, eftersom de är inblandade i att behålla sin mikroflora och skyddar den från penetreringen av bakterier och virus som orsakar sjukdomar. Svampar bibehåller också ett normalt pH (syra-basbalans) av huden.

Hudsjukdomar

Förberedande faktorer

Det finns också predisponeringsfaktorer som kan utlösa utvecklingen av mjäll.

Endogena faktorer:

 • avitaminos (till exempel brist på vitaminer A);
 • minskning av kroppsskydd (till exempel efter akut respiratorisk virusinfektion (ARVI));
 • tarmdysbios (till exempel efter behandling med antibiotika);
 • genetisk predisposition (om föräldrar har mjäll).

Exogena faktorer:
 • daglig shampooing med olämpligt schampo (naturligt smörjmedel som täcker hårbotten tvättas bort);
 • Regelbunden användning av en varmluftsfläkt resulterar i torrhet i huden (hårtorken ska hållas på ett avstånd av 30 cm från håret och en mild behandling ska användas);
 • frekvent stress (prova arbetet i talgkörtlarna);
 • Rökning (kemikalier i tobak bidrar till försämringen av kroppens försvar);
 • brist på vitaminer och mineraler i kroppen (det kan leda till torr hud eller ökade talgkörtlar);
 • kronisk trötthet (vilket leder till försvagad immunitet)
 • frekvent hårfärgning (leder till skador och utveckling av torr hud).

I vilka områden är mjäll mer sannolikt att uppstå?

Ofta förekommer mjäll i hårbotten i den occipital-parietala regionen, eftersom det på denna plats finns en ökad frisättning av talg. Också förekomsten av mjäll i detta område kan bero på en ökning av antalet svamp Pityrosporum Ovale. Denna svamp är villkorligt patogen och är asymptomatisk på de flesta människors hud (på de ställen där den största ackumuleringen av talgkörtlar uppträder).

Mjölk kan också förekomma i följande områden:

 • ögonbryn;
 • ögonfransar;
 • armhåla;
 • pubis.

Vad är mjäll?

Mjölk består av döda hudceller, som på grund av överdriven exfoliering framträder som gråskaliga vågar.

Normalt dör en person av ett visst antal hudceller i en månad. Hos människor med mjäll observeras denna process mycket oftare, ungefär var tionde dag. Detta beror på en minskning eller omvänt en ökning av talgproduktionen.

Beroende på typen av hår mjäll är indelad i två typer:

 • torr mjäll;
 • oljig mjäll.


Nästa Artikel
Hårfärgade färgämnen