Permanent hårfärgning och dess egenskaper


Inte bara moderna kvinnor gillar att ändra kulkretsfärgen - långt innan de kemiska färgämnen utgjorde, gnidade modekvinnor en mängd kompositioner i sina lockar för att ändra tonen. På 60-talet av 1800-talet gjordes en ödesdigra upptäckt inom hårvård: forskare upptäckte parafenylendiamin, ett ämne som oxiderar i luft och blir till ett mörkblått pigment. Samtidigt i Paris skapade en brittisk kemist och en fransk frisör i tandem en peroxid som gjorde att någon tjej kunde bli en blondin. Den första permanenta färgen släpptes 1907, författaren till denna skapelse var Eugene Schueller, som senare grundade det kosmetiska imperiet "L'real". Vad är färgämnen i den moderna tolkningen, och hur de påverkar locken, vi överväger i detalj.

Vad är permanent hårfärg

Permanent hjälper till att få en ljus och rik färg. Färgämnen är lämpliga för lätta eller mörkande lockar, de bidrar till att helt ändra bilden eller effektivt dölja grå hår. Paletten innehåller både naturliga och ovanliga nyanser.

Men den största fördelen med sådana färgämnen är deras höga motståndskraft. Pigmentet hålls på krullarna om 6-8 veckor, och först efter det börjar gradvis blekna.

Vad ger sådana resultat? För att förstå detta måste du dyka in i färgämnets kemiska sammansättning och studera hur de fungerar.

Verkningsmekanism

Paraphenylendiamin (PPD) förblir för 150 år sedan den viktigaste aktiva beståndsdelen i färgämnen och dess derivat, peroxid och ammoniak. Forskare arbetar hårt för att skapa nya komponenter, men för närvarande finns det inget mer effektivt än denna "trio".

Verkningsmekanismen är att avlägsna det naturliga pigmentet från strängarna och "inbädda" en ny. För detta behöver du bli av med pheomelanin och eumelanin. Det första naturliga pigmentet ger nyanser av rött gamma, allt från blond till ljusrött. Den andra skapar toner av brun palett, ner till svart.

Tänk på kompositionen av färger, för att förstå exakt hur olika aktiva medel verkar på lock.

pigment

Vid kontakt med luft och oxidation kan oxidativa pigmenter visa färg. Den främsta är PPD. Det blir mycket aktivt när det kombineras med en oxid och reagerar med andra färgade partiklar. Ju mörkare tonen är att få, desto mer parafenylendiamin finns i färgen.

Nackdelen med detta ämne är att det är mycket giftigt. På varje förpackning uppmanar tillverkarna att testa produkterna 48 timmar före färgning för att förhindra allergier och andra oönskade reaktioner.

I motsats till rykten som sprids i media är PPD inte förbjudet i Europeiska unionen, men kvantiteten i permanenta färgämnen kontrolleras av speciella organ. Forskare för tillfället hittade inte en ersättning för denna komponent utan det är det omöjligt att få en mättad varaktig nyans.

Peroxid och ammoniak

Detta par utlöser en mängd olika kemiska processer när de kombineras, det är hon som ansvarar för att ta bort det naturliga pigmentet. Ammoniak höjer hårvågor och skapar en alkalisk miljö för färgning. Färgämnen tränger in i de bildade hålen, de kommer in i de djupa lagren av cortex för att verka på eumelanin och pheomelanin. Destruktionen uppstår på grund av syre, som bildas av kombinationen av ammoniak och peroxid. Efter oxidation av PPD uppträder ett färgpigment, är dess molekyler inbäddade djupt i lockar och bildar starka bindningar med varandra.

Intressant att veta! Färgen på färgämnet bildas vid scenen av parafenylenaminoxidation, själva färgen är färglös. Du kan verifiera detta själv genom att titta på pigmentets färg innan du kombinerar det med oxiden.

Färgade och tillvalskomponenter

När färgning används mer än ett pigment, som vanligtvis tros. En hel uppsättning färgkontakter ger en eller annan nyans. De kan delas in i rött, grönt och blått. Efter exponering för peroxid och ammoniak, kombinerar dessa ämnen med PPD, vilket resulterar i olika toner.

För att göra det bekvämt för dig att använda färg, innehåller den stabilisatorer, förtjockningsmedel, metalljoner, konserveringsmedel och dofter.

Att få en trendig och elegant hårfärg är arbetet med en hel uppsättning kemiska komponenter som utlöser många processer för att få ditt lock nya utseende.

Egenskaper av färgning

Du kan färga håret med en permanent komposition både hemma och i salongen. Det viktigaste är att bestämma om skuggan och märket på produkten. De flesta konsumenter väljer professionella produkter, som med deras hjälp kan du skapa nya nyanser, komponera olika pigment och variera procentandelen oxidationsmedel.

Faktum är att färdiga målningar innehåller en standard uppsättning av komponenter, och tillverkaren säger uttryckligen att på färgerna kan färgen visas annorlunda än i bilden.

Detta är förståeligt, eftersom tonen renhet och ljusstyrka beror på många faktorer, till exempel hårets struktur, förekomsten av förfärgning, basens färg etc. I salongen tar mästaren hänsyn till alla nyanser och gör exakt kompositionen som hjälper till att uppnå önskad effekt.

 1. Vi skyddar ryggen och händerna med en speciell kappa, lägger på polyeten eller gummihandskar, vid behov stänger du golvbeläggningen med tidningar.
 2. Förbereda kompositionen i en icke-metallisk behållare, häll omedelbart oxiden, lägg sedan på färg, blanda allt grundligt.
 3. Vi delar krullarna i zoner och fixar dem med klipp.
 4. Applicera färg på torrt hår, försiktigt träna med en borste varje sträng högst 2 cm tjock i riktning från rot till spets.
 5. Tåla kompositionen under plastlocken och det isolerade locket (om det anges i instruktionerna), den tilldelade tiden.
 6. Vi tvätta bort resterande färg under rinnande vatten med schampo, utan att använda det alkaliseringsprocessen kommer att fortsätta i håret.
 7. Vi applicerar en speciell balm, sköljda lockar och låt dem torka naturligt. Användningen av en hårtork och andra stylingapparater kan påverka pigmentets utseende negativt.

Om farorna med permanenta

Det otvivelaktiga pluset med permanenta färgämnen är att de ger en ljus och mycket hållbar skugga. Men i alla forum och i media läser vi inte de mest gynnsamma kommentarerna om sådana verktyg. De orsakar irritation, torkar ut håret, eftersom de tvättar ut det naturliga pigmentet, avlägsnar locket på skyddsfettmanteln, förstör deras keratin.

Vissa skriver även att ammoniak, parafenylendiamin och peroxid leder till utseendet av cancerceller. Kan det här innebära att vi säkert kommer att få en hel massa sjukdomar från användandet av permanenser? Självklart inte.

Kemikalierna i kompositionen kan verkligen orsaka allergier, men varje konsument är varnad för detta. Personligt intolerans kan trots allt inte bara vara syntetiska ämnen, men också naturliga, såsom kamille eller aloe.

Säkerhetsåtgärder

Farorna med färgämnen är relativa, allt beror på kroppens individuella egenskaper och hårets tillstånd. För att minimera de negativa effekterna av kemiska agens, kan du efter första färgning med permanent användas ytterligare halvvariga sparsamma hårfärger. De förstör inte strukturerna i cortexen, men täcker endast kutiklet, innehåller mindre peroxid och ammoniak. Medel är bra för uppfriskande toner, eftersom de inte ger en ljus kontrast mellan tipsen och rötterna.

Men om du ständigt applicerar en permanent över hela längden, kommer på toppen av krullarna att målas i en given ton och i botten kommer pigmentet att visas intensivare, eftersom det tenderar att ackumuleras i strängarna.

Intressant att veta! Många tillverkare hävdar att de lägger till kompositionerna av färgämnen naturliga oljor, vitaminer och andra ämnen som neutraliserar verkan av kemiska medel. Men alla dessa komponenter "brinner" så fort kemikalierna reagerar med varandra.

Vård på permanent sätt tillhandahålls endast av balsam som appliceras efter färgning.

Produktöversikt

Tänk på de mest populära och populära färgerna som många kvinnor har försökt på sig själva.

"Londa"

Märket erbjuder flera produktserier samtidigt. Den resistenta Londa Professinal creamfärgen innehåller mikrosfärer fyllda med pigment, som tränger djupt in i håren, är sammankopplade och säkert fastsatta. Teknologi Vilaflection ger mättnadsfärg.

Linjen för intensiv toning representeras av semi-permanenta medel, som verkar på krullarna mindre aggressivt, men ger en ljus färg. Också i intervallet finns system för att klargöra Blondoran.

"Matrix"

Modern tillverkare som producerar professionell kosmetika för vård av hår. Samlingen har långvariga färger Socolor Beauty, som ger full täckning av grått hår. Color Grip-tekniken gör det möjligt att få en jämn och rik färg och Oil Cares vårdsystem förhindrar att krullarna förstörs.

Semi-permanenta produkter presenteras i Color Sync Extra-linjen, de är avsedda att måla djupt grått hår upp till 75%.

Också i samlingen finns ammoniakfria formuleringar Color Sync - de kan användas för att anpassa tonen eller ge en djupare, mer mättad nyans till naturligt hår.

"L'Oreal"

Företaget är en pionjär i produktionen av färgämnen, dess namn är känt över hela världen. Samlingen har ihållande permanenta verktyg, representerade av en serie av Excellence, Preference, Ombre, Sublime Mousse, Majirel. De ger uthållig färgning - färgen tvättas inte i 6-8 veckor med lämplig vård.

Dessutom erbjuder varumärket ammoniakfria formuleringar av Prodigy, Inoa, Casting Creme Gloss. Modern teknik, som används för att skapa mjuka produkter, ger en ljus och mättad färg som varar upp till 6 veckor.

"Estelle"

Med hjälp av medel från det här varumärket kan du enkelt följa modet, en rik palett uppdateras ständigt med nya produkter. En kardinalförändring av bild och högkvalitativ grå färg är tillgänglig med permanenter från Essex och De Luxe serien.

Färgämnen innehåller omhändertagande ingredienser och skimrande pigment, vilket ger krullarna en elegant glans. För hårets huvud, som ofta är mottagligt för färgning, skapades serien Sence De Luxe och Celebrity - de innehåller inte ammoniak.

De Luxe Silver-linjen hjälper till att klara av djupt grått hår, det innehåller mer än 50 naturliga nyanser.

Låt oss sammanfatta

Permanenta färgämnen är föremål för kontroverser hos många yrkesverksamma och konsumenter. Å ena sidan ger de utmärkt resultat, vilket kan ses i många bilder före och efter färgning, å andra sidan har de en negativ effekt på lockar. Professionella hävdar att någon färg försämrar trådarna, även i avsaknad av ammoniak.

Använd persistenta föreningar inte mer än en gång i månaden och sköta omedelbart ditt hår. Efter exponering för kemikalier behöver den näring och hydrering, speciella schampon, balm och masker hjälper.

Targeted kosmetika återställer inte bara krullarnas struktur utan hjälper också till att bibehålla en ljus nyans så länge som möjligt. Lita på bara beprövade tillverkare, och ditt hår kommer alltid att vara på toppen.

Permanent hårfärg - en spektakulär och varaktig färgförändring

Först och främst, när jag byter färg eller ljus, vill jag uppnå ett stabilt, garanterat resultat. Vad är permanent hårfärgning? Detta garanteras att vara exakt i ton och varaktig färgning i någon form av lockar.

Låt oss dölja fördelarna och nackdelarna med detta verktyg.

Alternativ med markeringseffekt

Egenskaper och kemisk sammansättning av permanenta färger

Testat komplex av komponenter garanterar varaktig effekt.

Lättnadsgraden av färger baserade på oxidationsmedel beror på dess sammansättning. Idag finns det 3, 6, 9 och 12 procent peroxid blandat direkt med färgämnet (läs också hur man använder hydroperit för att lätta håret).

Är viktigt. Det är nödvändigt att veta att alla permanenta färger inte lyser redan målade lockar. Därför kan resultatet av en blandning av flera olika färger vara oförutsägbar.

Vilka delar av moderna hårfärg beror på kulörens färg efter färgning?

Moderna färgämnen innefattar två typer av partiklar:

 • Färglösa eller svagt färgade pigmentpartiklar erhållna efter exponering för ett oxidationsmedel;
 • Färgade pigment.

Resultatet av en förändring av hårfärg beror på variationen av procentandelen av dessa partiklar i det valda färgämnet.

Ljusblondin kräver en hög andel oxidant

Vid blandning av polymeren som är ansvarig för färg och alkali, såväl som oxidationsmedlet, sker en reaktion för att förstöra hårfärgspigmentet och färgämnet i en annan färg.

Färgprocessen sker i två steg:

 • I det första steget löses hårstrukturen för att tillåta att färgämnena absorberas bättre;
 • Peroxid och andra ingredienser avlägsnar färgpigment;

Är viktigt. Därför används 12 procent (starkaste) oxidationsmedel för maximal förtydligande.

 • Efter tio minuter av lossning och ljussättning uppstår färgning direkt. Varaktigheten beror på önskat resultat (från 10 till 30 minuter);
 • Färgens bindning och stabilisering garanterar hållbarheten hos färgning.

Är viktigt. Därför är det väldigt viktigt att använda färger för att strikt följa alla krav som rekommenderas av bruksanvisningen.

Funktioner vid användning av permanenta formuleringar

Resultatet beror till stor del på curls naturliga färg.

När självföränderlig färg eller ljussättning, speciellt om den utförs för första gången, är det viktigt att följa inte bara försiktighetsåtgärderna utan även följande tips från professionella frisörer:

 • Färgen kan inte appliceras på bara tvättade hår, men tvätta inte håret i två eller tre dagar innan du byter färg, rekommenderas inte heller. Helst, om håret kommer att tvättas på morgonen och färgning håller på sen eftermiddag. Under denna tid visas ett skyddande oljigt skikt på håret, men inte en som förhindrar penetration av pigment.

Är intressant. En skyddande film som skyddar hårbotten från de aggressiva effekterna av kemikalier framträder åtta timmar efter tvätt.

Hudskydd med speciella mjuka hoops eller film

 • Färgen appliceras med en speciell borste gradvis på varje tunn strand. För svagt och tunt hår rekommenderas det inte att kamma locken direkt efter appliceringen, det kan skada strukturen. Det räcker att massera hårrörelserna. Det är också lämpligt att förbereda en näringsmässig och regenererande mask med egna händer, till exempel från kefir, som ska appliceras på håret minst två gånger i veckan. Detta kommer att bevara hårets hälsa och skönhet;

Är viktigt. Av denna anledning ger varje förpackning med krämfärg skyddshandskar. Peroxid och andra komponenter kan skada händerna på händerna.

Applicera med gnidningsrörelser, speciellt vid frekvent användning

 • Effekten av kompositionen på grått hår är längre än vanligt färgning i ungefär femton minuter;
 • Om krullarna förklarades, minskas åldringstiden med femton minuter, från det rekommenderade på förpackningen.
 • Priset på färger från olika tillverkare kan variera beroende på vilka komponenter som tillhandahålls i deras sammansättning. Dessa är vanligtvis extra närande och skyddande oljor och andra komponenter av naturligt ursprung.
 • Om exponeringstiden måste minskas, kan effekten av "extra värme" appliceras. Ett plastlock och en handduk läggs på huvudet. Denna effekt av ångbadet minskar färgtiden med hälften.

På bilden - den grundläggande färgpaletten

Är viktigt. För svagt och tunt hår med användning av ett oxidationsmedel med hög koncentration rekommenderas inte effekten av ytterligare värme. Du kan helt förstöra hårets konsistens.

 • Det är nödvändigt att avlägsna från huden längs kanten endast med ett neutralt schampo, utan speciell fixering, annars kommer färgen efter tvättning vara problematisk;
 • Skölj med varmt rinnande vatten;
 • Den speciella mixfixaren som erbjuds komplett med färg garanterar en rik och beständig färg;
 • Efter sköljning tvättas krullarna med schampo och en fuktgivande och närande mask appliceras.

Det är värt att notera att användningen av ammoniak för färgning och lätta påverkar destruktivt strukturen hos håret och hårbotten. Naturligtvis är det faktum att färgresultatet garanteras obestridligt, men hälsoskador är också närvarande.

Med hjälp av halvfast färg kan du göra en spektakulär, men inte resistent färgning.

Därför erbjöd sig för de försvagade och tunna krökningarna halvfast hårfärg. I sin struktur finns inga aggressiva kemiska komponenter - väteperoxid och ammoniak. Beroende på tillverkarens företag kan ytterligare näringsmässiga och fuktgivande ingredienser (oljor, extrakt av örter och spannmål) sättas till formeln.

Rådet. Stabiliteten hos färgning med sådana preparat är mycket lägre och tonen kan inte matcha den deklarerade färgen. Lätt krullarna på 4 - 5 toner fungerar inte.

Med regelbunden långvarig användning av sådana kompositioner kan ge ljusstyrkan i en naturlig färg, men de hör till ett antal färgämnen, snarare än färgning. Sedinu sådan färg kan inte gömma sig.

slutsats

Färggradering av kemiska färgämnen

Ett stort utbud av hårfärger med tillägg av vård och skyddskomponenter gör att du kan välja det alternativ som passar bäst för en viss typ av krullar. Videon som presenteras i denna artikel visar professionell steg-för-steg-applicering av färgämnet och korrekt efterföljande hårvård.

Permanenta hårfärger

Permanenta hårfärger är den mest populära och vanliga gruppen färgämnen. Dessa färgämnen är permanenta färgämnen, eftersom de är dåligt sköljade ut från håret under schamponering och behåller sin färg på håret under lång tid. När håret växer från roten kommer den naturliga färgen gradvis att framträda i hårets synliga rotszon och bli mer märkbar när den växer.

 • hårfärg
 • hårfärg
 • permanent färg
 • föregångare av färger

Permanenta färger har ett ganska högt alkaliskt pH, innehåller i sin sammansättning ammoniak eller liknande ämnen, såsom etanolamin. Alkaliska komponenter leder till att hårkutiklet öppnas och låter färgen penetrera djupt in i håret. Före applicering blandas permanent färgämnen nödvändigtvis med ett oxidationsmedel innehållande väteperoxid med nominella värden på 3, 6, 9, 12%. Oxideraren gör att du kan visa färgen på färgämnet och delvis ljusar det naturliga pigmentet.

Egenskaper av arbetet med permanenta färger

Pigment av permanenta hårfärger i rör är övervägande transparenta och färglösa molekyler av liten storlek. De kallas - föregångare av färger. På grund av sin lilla storlek penetrerar föregångarna av färger lätt håret, förvärvar sin färg när de reagerar med ett oxidationsmedel och blir större. Vid slutet av reaktionen ökar de i storlek så mycket att håret inte längre kan tvättas och skapa en permanent färg.

Permanenta hårfärger används i stor utsträckning, eftersom de möjliggör en väsentlig förändring av färgerna (även ljusare), färgar grå hår, skapar lysande och naturliga färgförändringar. Denna typ av hårfärg produceras ofta i krämfärg, endast i vissa fall i form av geler och ännu mindre ofta vätskor. Färger blandas med krämiga oxidanter. Denna konsistens är mest lämpad för applikation och drift.

Permanenta hårfärger är den viktigaste produkten för färgning i skönhetssalonger, eftersom de inte bara tillåter kraftigt byte av hårfärger, ljusare hår, men också helt färga grå hår. Bland hushållsfärger är det också ledaren bland färgberedningar, eftersom de ännu inte har uppfunnit en mer oumbärlig produkt.

Inte så länge sedan har permanenta ammoniakfria hårfärgämnen, som blivit populära bland människor med ammoniak, gått i professionell användning. Enligt arbetsprincipen skiljer sig de inte från deras ammoniakkomponenter, men vissa ändringar gjordes i strukturen, vilket medgav att man helt eliminerar ammoniak från färgens sammansättning och skapar endast en alkalisk miljö med etanolamin.

Vad är skillnaden mellan permanent och halvfast färgning?

Gillar 0 https://elize.ru/news/blog/sovety-dlya-devushek/10476 https://elize.ru/news/blog/sovety-dlya-devushek/10476

Varje kvinna vill vara attraktiv. Och det handlar inte bara om klädstilen, utan också för frisyrer. Alla fashionistas gillar att prova på en ny bild, ändra hårfärg. Och då uppstår frågan vilken färg som är bättre att välja - permanent eller halvvarig? Det första alternativet ger en långsiktig effekt, därför är det mer populärt. Den andra tvättas av snabbare, men är säker. Så vad behöver du veta om hårfärger för att göra rätt val?

Fördelarna med permanenta färger

Permanent färg dök upp på 1900-talet tack vare den briljanta kemisten Eugene Schueller. Hans misslyckade resa till frisören inspirerade Eugene att skapa ett syntetiskt färgämne innehållande salter av koppar, järn och natriumsulfat. Dessa ingredienser hjälpte hans fru att uppnå den önskade ljusskärmen. Och idag använder alla kvinnor i världen sin uppfinning. Dessa resistenta färgämnen tränger helt igenom hårstrukturen, målar över grå hår under lång tid och gör håret glänsande. Detta beror på den kemiska kombinationen av ammoniak med en oxidant (väteperoxidstabilisator). Deras kombination hjälper till att helt öppna hårkärlskalorna, lätta det "inhemska" pigmentet och ersätta det med en artificiell. Ammoniak gör det möjligt för färgämnesmolekylerna att penetrera nagelbandet genom hårets yttre skikt och färga det helt. Ingen annan färg fungerar så effektivt!

Men medaljen har en nackdel: ammoniak kan förstöra hårstrukturen, göra den svag och torr. Det är därför som det inte rekommenderas att färga hår med permanent färg ofta. Till glädje för den vackra halvan av mänskligheten har forskare funnit ett mer godartat alternativ - halvfasta färgningar.

Fördelar med halvfasta färger

Till skillnad från permanenta färger, semipermanent innehåller inte ammoniak. Istället, i små doser, tillsätt komponenter som innehåller väteperoxid. Det är därför dessa färgämnen verkar mer försiktigt, förstör inte hårstrukturen, bevara och återställa sitt hälsosamma utseende.

välja halvvarig färgDu bör veta att färgämnena är indelade i två typer: alkaliska och sura. Den alkaliska komponenten fungerar på grund av aminer, vilket ger pigmentet och syrafärger färgar håret endast ytligt och tvättas snabbt av med vatten. Dessa färger är lämpliga för dem som vill gradvis byta hårfärg eller de som har skadat hår, särskilt efter en perm. Semi-permanent färgen är så säker för hår som gravida kvinnor kan använda det.

Förutom de uppenbara fördelarna har denna grupp av färger betydande nackdelar. Först tvättas färgen snabbt: det räcker att tvätta håret 5-6 gånger; För det andra målar man inte över grått hår; För det tredje har den en liten nyans av nyanser; och för det fjärde är det omöjligt att tända håret med denna färg. Därför bör du förstå vilket syfte du bedriver innan du väljer halvvarig färg. För kortvariga experiment med nyanser - det enda. Men om du vill ändra hårfärgen drastiskt och under lång tid är det bättre att välja ammoniakfärger.

Lyssna på vårt råd och gör rätt val! Var inte rädd för att vara ljus! Experiment och förvåna!

Permanent hårfärg: vad betyder det och hur fungerar det?

Yana Ilinskaya

Skönhet och livsstil direkt från Europa (Prag, Tjeckien).

Hårfärgning är en integrerad del av arbetet på bilden. En välvalad färg, tillsammans med en hårklippning, animerar bilden, ger en inblick i individualitet i den och låter dig ändra när som helst. Färgen kan vara annorlunda. Alla vet att färgerna är permanenta och inte permanenta. Men vad är den viktigaste skillnaden mellan permanenta färger och alla andra färger och vad är semi-permanent färg - få människor vet! Vi förstår tillsammans med SalonSecret-experter.

Vad är "permanent" färg och vad är dess sammansättning?

Permanent färg - betyder "permanent". Naturligtvis kommer inget färgämne inte att ändra hårets färg för alltid, så denna term används för den mest resistenta typen av färgämnen.

Basen för sådana färgämnen innefattar ammoniak eller dess analog - ett ämne som gör det möjligt för färgkompositionen att tränga djupt in i hårstrukturen och ersätta det befintliga färgpigmentet med en ny.

I detta fall förstörs bindningarna mellan molekylerna inuti håret, och sedan är nya linjerade - det är just på grund av detta att färgen varar så länge.

Mekanismen för effekten av permanent färgämne på håret

Ammoniak eller ammoniumhydroxid verkar aggressivt på håret: det lyfter hårvågorna och låter färgkompositionen gå inåt.

Det finns en kemisk reaktion av ammoniak med väteperoxid, på grund av vilket håret sväller och dess naturliga färgpigment är fullständigt förstört och ersatt med ett pigment av färgämne.

Försiktighetsåtgärder vid målning med permanent färg

Ammoniak är otroligt flyktig - det är därför som vi alla luktar en permanent färg när du besöker en salong eller hemfärg, i de allra flesta fall kan ammoniakdammar orsaka kvävning. För att inte ha huvudvärk rekommenderas därför färgning i ett väl ventilerat rum - detta gäller även för färgämnen i hemmet och vid färgning i skönhetssalonger (även om det i senare fall används kraftfulla luftkonditioneringsapparater ofta).

Sammansättningen av permanent hårfärg, naturligtvis irriterar hårbotten. Du bör dock kontrollera om du är allergisk mot en av färgkomponenterna. För att göra detta, applicera kompositionen på ett fritt område av huden och vänta en kvart i timmen: om det finns rodnad eller klåda, är det bättre att vägra färgning med denna komposition.

Fördelar och nackdelar med permanent hårfärg

Moderna kompositioner baserade på ammoniak eller dess analoger är kända som säkra, men permanent färg har inte bara fördelar, men också nackdelar. Låt oss dölja fördelarna och nackdelarna med sådan färgning i mer detalj.

Fördelarna med permanent färg

 • Beständig: färgen varar upp till 7-8 veckor!
 • Copes med grått hår: 100% målade gråhår!
 • Ljus färg: riktiga nyanser för varje smak.

Nackdelar med permanent färg

 • Obehaglig lukt
 • Behovet av fortsatt kontinuerlig hårvård.
 • Det är svårt att ommåla en annan färg eller återgå till den naturliga nyansen!
 • Färgämnet förstör förstör hårstrukturen!

Permanent och halvfast färg: Vad är skillnaden?

Halv-permanent färg är en icke-ammoniakfärg och detta är dess huvudsakliga skillnad från permanent färg. Sammansättningen av halvfast färg innehåller väteperoxid i små doser, och de mindre destruktiva ingredienserna aktiverar peroxiden.

Semi-permanent färg har ett antal funktioner:

 • Det är mindre motståndskraftigt än permanent.
 • Hårets struktur när färgning inte förstörs.
 • Det finns ingen obehaglig lukt vid applicering av färg.
 • Målar inte över gråhår 100%.

Omsorgskomponenter läggs till i många halvfasta färger: Så här omvandlas färgämnen inte bara till bilden utan även till en hälsofrämjande händelse. MATRIX Color Sync bezammiachnye-färgämnen innehåller till exempel ett komplex av ceramider, vilket ger en konditioneringseffekt - det kvarstår för upp till 20 schampoapplikationer!

Hur skiljer sig professionella permanenta färger från hushållen?

Du kan registrera dig för en färgningssalong, eller du kan färga ditt hår hemma (även om SalonSecret-experter inte rekommenderar det här eftersom du kan skada håret och resultatet kanske inte är det du förväntade dig!) - det finns linjer för ett annat alternativ permanenta färger.

De skiljer sig något från varandra:

"Hårfärgen från massmarknadskategorin är en färdig produkt som är utformad på ett sådant sätt att en person inte kan skada sig och hans hår. Salonsammansättningar är utformade för yrkesverksamma som kan välja önskad koncentration av oxid (och som följd intensiteten av färgning) beroende på hårets typ och mål för en viss person. Den professionella paletten är mycket bredare än vanligt - det finns fler nyanser, men också mer nyanser. Och en annan viktig kvalitetssalongmålning är att stylisten, blandar kompositionen, kan lägga till en mängd olika vårdkomponenter - igen beroende på vad ditt hår behöver. "

Victoria Nureyeva

Granskning av professionella permanenta hårfärger

Nu när vi vet allt om hur permanent färg fungerar, är det bara att välja rätt linje!

Majirel Cool Cover av L'Oréal Professionnel

För älskare av ultraljudsfärger rekommenderar vi Majirel-linjen: det här är en högkvalitativ permanentfärg som perfekt möter grå hårfärg och ger en mycket hållbar iston.

Majrouge från L'Oréal Proféssionnel

"Röd linje" för dem som vill glittra med rubinfärger.

Super hållbart färgämne, inget grått hår, de mest levande nyanser och färg som kommer att ta upp till 7-8 veckor!

Majiblond av L'Oréal Professionnel

Linje för riktiga blondiner! Permanent färgämne som ger varaktig färg är en av en hel palett av ljus nyanser. Ren skönhet, yellowing neutralizer, användarvänlighet - allt är i denna linje från L'Oréal Professionnel.

Det verkar som ett fel har inträffat. Försök igen senare.

Permanenta färgämnen för hår

Permanenta färgämnen - den mest populära och gemensamma gruppen av färgämnen. Permanenta färgämnen är permanenta färgämnen, eftersom de är dåligt sköljade ut från håret under schamponering och behåller sin färg på håret under lång tid. När håret växer från roten kommer den naturliga färgen gradvis att framträda i hårets synliga rotszon och bli mer märkbar när den växer.

Permanent färgämne har ett ganska högt alkaliskt pH, innehåller i sin sammansättning ammoniak eller liknande ämnen. Alkaliska komponenter leder till att hårkutiklet öppnas och låter färgen penetrera djupt in i håret. Innan man applicerar det permanenta färgämnet på håret nödvändigtvis blandat med ett oxidationsmedel innehållande väteperoxid med nominellt 3, 6, 9, 12%. Oxideraren gör att du kan visa färgen på färgämnet och delvis ljusar det naturliga pigmentet.

Pigment av permanent färgämne i färgämnets sammansättning i ett rör av färg är mest transparenta och färglösa molekyler av liten storlek. De kallas - föregångare av färger. På grund av sin lilla storlek penetrerar föregångarna av färger lätt håret, förvärvar sin färg när de reagerar med ett oxidationsmedel och blir större. Vid slutet av reaktionen ökar de i storlek så mycket att håret inte längre kan tvättas och skapa en permanent färg.

Permanenta färgämnen används i stor utsträckning, eftersom de möjliggör en betydande förändring av färger (även ljusare), för att måla grått hår, för att skapa lysande och naturliga färgförändringar. Denna typ av färgämnen framställs ofta i grädfärger och endast i vissa fall i form av geler och blandas med krämiga oxidanter. Sådan konsistens är mest acceptabel under applikation och drift.

Fördelar med permanent hårfärg

Permanent färgämne kan ge färgat hår en naturlig nyans som kommer att pågå under lång tid. Denna effekt möjliggjordes av speciella färgämnen gjorda på basis av ammoniak och väteperoxid. Observera att trots ammoniakens innehåll i dess sammansättning är färgen helt säker för hår.

 • 1. Fördelar och egenskaper
 • 2. Princip för verksamheten
 • 3. Hur man väljer rätt oxidationsmedel
 • 4. Prestationsteknik

Fördelar och egenskaper

Permanent färgning är mycket populär bland det fina könet. Förutom stabil och långvarig effekt har den följande fördelar:

 • procedurens hastighet och intensiteten hos den erhållna färgen;
 • Efter användning av permanent färgämne ser hårfärgen ut naturligt och har en hälsosam glans.
 • färgfärg över grå hår 100%;
 • Förekomsten av ett brett utbud av olika nyanser, vilket gör det ganska enkelt att välja önskad färg och ton.
 • Tack vare detta färgämne är det möjligt att lätta krullarna med flera toner, utan att de har en yellowness och onaturlig nyans.

Permanent färg kan göras i form av en kräm, vätska eller gel. Det låter dig färga hårtonen till tonen och göra den mörkare eller lättare. Ljus eller mörk färg är möjlig upp till 4 nivåer. Det är värt att notera att detta alternativ har effekt av återväxt.

Princip för verksamheten

När ammoniak tillsätts till färgämnet reagerar den med väteperoxid. Som ett resultat frigörs syre, vilket omvandlar färglösa färgämnen till färg. Samtidigt hjälper det halsbandet att öppna och molekyler tränger in i varje hår. Därefter bidrar den aktiva ingrediensen till att minska mängden naturligt pigment, ersätter det med en kosmetisk.

Sammansättningen av det permanenta färgämnet, förutom ammoniak och färgämnen, innefattar kosmetiska medel. De skyddar hår från kemiska attacker under färgningsprocessen.

Ljussättning av permanenta färger har en hög koncentration av väteperoxid. Som ett resultat av en kemisk reaktion med ammoniak frigörs en stor mängd syre, vilket bidrar till intensiv förtydligande.

Hur man väljer rätt oxidationsmedel

 • För att färga tonen i ton eller i en mörkare färg i 1-2 nivåer, bör du välja en oxidator med en halt av väteperoxid i 3%.
 • För färgning av grått hår, lättnad i 1-2 nivåer och färgning i en mörkare färg vid 3 nivåer - oxidator 6%.
 • För förtydligande på 3 nivåer och färgning i en mörkare färg på 4 nivåer - oxidator 9%.
 • För förtydligande på 4 nivåer - oxidator 12%.

Den sista komponenten rekommenderas att användas uteslutande för extrablonda färger.

Prestationsteknik

Permanent färgning är en salongprocedur. Som regel utförs den i följande ordning:

 • Alla komponenter är blandade: oxidationsmedel, färgämnen och kosmetiska produkter.
 • Torrt hår är uppdelat i små strängar på skilsmässan och säkrad med hårnålar.
 • Varje krull är noggrant målade över hela längden, jämnt fördelar färgblandningen. Om det är en process att måla grått hår, i detta fall bör särskild uppmärksamhet ägnas åt rötterna.
 • Efter att färgen har applicerats måste du noga massera huvudet för att jämnt fördela färgkompositionen över hela längden av trådarna.
 • Håret samlas i en knut, täckt med en plastlock och en handduk.
 • Beroende på önskad färgintensitet hålls färgen i 20-40 minuter.
 • Efter önskad väntetid avlägsnas handduken, färgen tvättas ordentligt och håret tvättas med vatten med hjälp av en fuktgivande balsam eller balsam.

För att uppnå önskad nyans måste du beakta följande punkter:

 • bestämma procenten av gråhår, såväl som den naturliga nyansen;
 • välj önskad färg och notera hur många nivåer den är mörkare eller ljusare än den naturliga nyansen;
 • Beroende på önskad färgintensitet, välj ett oxidationsmedel med en specifik koncentration av väteperoxid (3, 6, 9 eller 12%);
 • Du bör inte använda en 6% oxidator för svagt och skadat hår. Detta kan försämra deras tillstånd avsevärt
 • När du väljer en nyans, var uppmärksam på färgen på din hud och ögon. Det ska vara i harmoni med den yttre naturliga färgtypen och inte kontrast med den.

Kom ihåg att efter permanent färgning rekommenderas att du garanterar korrekt hårvård. Använd regelbundna fuktgivande balm, närande masker och balsam. Förfarandet för återanvändning av färgen rekommenderas inte mer än en gång var tredje månad.

Permanent färgning bör inte tillgripas för tjejer, vars hud är känslig och benägen för allergiska reaktioner. Detta kan orsaka klåda, skalning och rodnad i huvudets hud. Dessutom är det inte önskvärt för ägare av torra och spröda krökor, eftersom ammoniak främjar hårtorkning.

Permanent kräm hårfärg

Fasta hårfärger är mycket populära hos kvinnor. Detta är en rimlig förklaring. Permanent färgämne är ett pålitligt sätt att färga håret. Denna typ av färg har hög motståndskraft. De tvättar praktiskt taget inte. Shop "Bestkosmetika" erbjuder permanent krämfärg Ollin, Londa, Schwarzkopf Igora, Hair Company, Selective. Detta färgämne har en hög färgdensitet. Även här hittar du specialverktyg för högkvalitativ färg över grå. Permanenta färgämnen schwarzkopf, Igora, Londa, Hair Company, Ollin, Selective innehåller en stor palett av färger, cirka hundra nyanser. Det är nödvändigt att applicera sådana resistenta hårfärgprodukter, blandning med speciella oxidationsmedel.

Varje tillverkare av hårfärgsprodukter kompletterar sina produkter med proprietära oxidationsmedel med ett annat innehåll av peroxid av 3,6,9,12% och en annan volym - från små flaskor till 1 liter behållare. Beroende på önskat resultat måste du välja den optimala oxidanten och blanda den med färgen i en viss andel, så får du den exakta färgen. Anvisningarna som bifogas permanenta krämfärger, ger en fullständig och detaljerad beskrivning av relevanta förfaranden. Allt du behöver göra är att följa dessa instruktioner tydligt. Om du har frågor om användningen av färgämnen eller om du aldrig har utfört sådana förfaranden tidigare, kontakta vår butik för professionell rådgivning. Våra chefer hjälper dig säkert och ger dig användbar råd så att efter färgningsproceduren är du verkligen nöjd och får önskad färg. Den professionella kosmetikaffären för håret bestkosmetika innehåller ett brett utbud av färgpaletter LONDA, SCHWARZKOPF, IGORA, HAIR COMPANY, OLLIN, SELECTIVE. Kom till vår butik av kosmetika, du kommer definitivt hitta de nyanser som du letat efter länge. Också i vår butik finns alltid ett brett sortiment av speciella schampon för färgat hår, liksom masker, krämer, balm och andra användbara produkter. De flesta av de ledande tillverkarna har nyligen börjat aktivt mätta marknaden med icke-ammoniakhaltiga färgämnen, som du också hittar i vårt breda sortiment.

Bland de ammoniakfria färgämnena har vi tillgängliga krämfärger Hårfirma, Londa, Selective. Du kan köpa dem grossist och detaljhandel. I vår butik av professionella kosmetika för hår hittar du ett stort urval av permanenta hårfärger, allt från billiga men högkvalitativa inhemska Ollin och Estel och slutar med tyska Londa, Schwarzkopf, samt italienska elit varumärken Hair Company and Selective. Produkter Igora och Londa har traditionellt hög popularitet i vårt land, och hårbolaget tar snabbt över vårt land. Ollin är ett nytt ungt ryskt varumärke som kombinerar hög kvalitet och lågt pris. Om du väljer att bli målad i en ny färg rekommenderar vi att du definitivt besöker vår butik och uppskattar den breda paletten av möjliga färger. Vi är säkra på att med oss ​​hittar du den resistenta permanenta krämfärgen av önskad nyans som passar dig.

Permanent färg - kemi som presenterade paletten

Persistenta färgämnen med ett varierat utbud av nyanser uppträdde i början av 1900-talet i Frankrike. År 1907 uppfann kemist och ingenjör Eugene Schueller den första syntetiska färgen, vilket garanterade önskad färg och acceptabel hållbarhet.

Med tiden tillhandahåller kemiska färgämnen någon skugga av spektrumet, dök upp i många kosmetiska tillverkare. Moderna permanenta färger innehåller kemiska agens som ger en mängd olika färgnyanser. Dessa är para-aminofenol (för att erhålla rödbruna nyanser), meta-dihydrobensen (för att skapa grå färg), metafenylendiamin (garanterar bruna nyanser).

Persistenta färgämnen är gjorda i form av tjocka vätskor eller krämer - de kombineras med ett oxidationsmedel (H2O2) före användning.

Använd H2O2 beroende på koncentration

Väteperoxid består av väte och syreatomer (H2O2). Beroende på procentandelen oxidant är användningen annorlunda.

3%

 • färgning i mörka färger (svart och blåaktig-svart nyanser);
 • toningblektade strängar;
 • skuggande grå hår;
 • mjukgörande hår
 • uppfriskande nyans av tidigare färgat hår.

6%

 • regelbunden färgning
 • Brightening hår 1 ton.

9%

 • tändsträngar på 2-3 nivåer.

12%

 • klargörande av stänger vid 3-4 nivåer.

För att lätta håret till en nivå som är större än 3-4 toner, välj ett starkt lättande färgämne med dubbelt innehåll av oxidationsmedel eller med den som är ansluten till den.

Permanenta färger skapar maximal komfort för konsumenten: de tillåter dig att välja ett obegränsat antal nyanser för hår och helt måla över grå hår.

fördelar:

 • Byt hårfärg under lång tid
 • Samtidig hårljus och toning
 • 100% grå färg
 • Färgstabilitet
 • Brett utbud av färger
 • Förenkla hår styling genom att mjukna det
 • Ge en hårklippningsteknik

Men med tiden uppträder många negativa faktorer. Den första färgen ger som regel ett utmärkt resultat. Men då minskar klienternas glädje: färgen verkar vara densamma, och tekniken observeras och resultatet är mindre välskötta hår, Färgen tvättas snabbare än vad man tänkt sig.

Vad är orsaken till en sådan metamorfos?

Kärlek för förändring - permanent färgning i praktiken

Permanenta färger har dubbla effekter: De missfärgar samtidigt hår och färgar det i önskad nyans. Kärnan i färgprocessen fyller hårsaxens inre skikt med artificiellt pigment.

Som regel blir ammoniakfärger endast aktiva efter kombination med en oxidant. Färgberedningar består därför av två komponenter - det aktiva medlet (stabiliserad väteperoxid med olika tillsatser) och färgämnet i sig. Vidare innehåller permanenta färger en minimal mängd ammoniak, alkaliserande medium.

All denna kemi är nödvändig för att ordentligt öppna skärmskalorna, lätta det inhemska pigmentet och ersätta det med en artificiell. Ammoniak är ansvarig för "borstning" av nagelplattorna - det underlättar penetreringen av färgmolekyler genom hårets yttre skikt. Under påverkan av alkali öppnar sig cutikelflingorna och färglösa färgämnen omsluter håraxeln.

Hårfärgning är endast möjlig med hjälp av en kemisk reaktion, och för processen att äga rum måste oxidanten kombinera med alkali. Under påverkan av en alkalisk miljö avger väteperoxid syre. Syrgasmolekyler reagerar med färgmolekyler och "målar" dem.

Vidare blir färgämnets molekyler så stora att de inte längre kan gå utanför håraxeln.

Svagning av färgfärgen kan endast uppkomma på grund av utlakning av färgämnesmolekylerna genom skador på skiktet på grund av felaktig utspädning av färgämnet, en ökning av exponeringstiden, överdriven värme under blåstorkning, lång exponering för solen eller penetrering av klor i hårvävnaden.

Ammoniak - en svärdfient för hår?

Men regelbunden användning av ammoniakfärger är ett brott mot vårt hår. Den konstanta effekten av ammoniak gör en slät konstruktion av nagelbandet i "kakel" av nagelbandet. Håret förlorar sin elasticitet, blir torrt och sprött. Och att återvända strängar till deras ursprungliga tillstånd efter exponering för alkali är mycket svårt.

I huvudsak finns det få beundrare av ammoniak, och detta är inte förvånande. Ammoniak är en irriterande för slemhinnor som orsakar klåda vid exponering för huden. Och den kemiska reaktionen med sitt deltagande är en verklig termisk chock för håret. Men för färgning passar den perfekt: ingen annan alkali fungerar så effektivt.

Ny titt på färgning - regler för etikett

För att spara hår från skador under hårfärg ammoniakfärg, bör du följa särskilda regler. Beständiga ammoniumfärgämnen används endast för första färgning av naturligt hår och omrotade rötter. Upprepad färgning för färgförnyelse och fräschning av strängarna i längd är gjord med halvfast färg.

Tyvärr är vårt hår ofta färgat med en färgad färg från rot till spets. Om t ex klienten färgades med kastanjfärg en gång, och hon tyckte om resultatet, använder hon verktyget för nästan hela hennes liv, och varje gång hela hårets längd är färgad. Men endast röda rötter erhålls med kastanj, och resten av håret blir svart. Detta händer eftersom ett starkt oxidationsmedel förskjuter det ursprungliga pigmentet och den konstgjorda ackumuleras gradvis. Toningfärger påverkar däremot inte pigmentet, och därför ökar inte färgen.

Det visar sig att resistenta oxidativa färgämnen är preparat som erfarna yrkesverksamma bör använda mycket noga: för primär färgning och tonning av återvunna rötter. För andra fall är det bättre att ta semi-permanent agent.

Kemi och liv - halvfasta färgämnen

Den första och viktigaste skillnaden i halvfasta färger från persistenta oxidationsmedel är den fullständiga frånvaron av ammoniak i kompositionen.

Långtid, i början av dess existens, klassificerades halvvariga färger som "fysiska". Principen för deras funktion var följande: färgen trängde inte in i kärnan, men endast omsluten den från ovan. Detta hände på grund av den ömsesidiga attraktionen av olika laddade joner av färgämne och hårpigment. Bondningen bildades på kort sikt - färgen tvättades snabbt ut. Mot bakgrund av beständiga permanenta färgämnen var tonik inte populär.

Sedan den tiden har mycket förändrats: nu arbetar halvvariga färgämnen enligt samma regler som permanenta, bara de har ett aktivt ämne. Det är mer sparsamt, innehåller försumbar mängd väteperoxid. Vidare kan semi-permanent färgämne vara surt eller alkaliskt.

Det alkaliska färgämnet baseras på organiska ammoniakderivat - aminer. Syrafärger innehåller inte alkali alls. Hela processen för färgning sker på kikulär nivå, i det yttre skiktet av cortex behövs inte djup penetration, därför behövs inte alkali.

Vad är skillnaden mellan halvfasta färgämnen?

Det finns faktiskt två typer av hårtoning - lite alkaliskt och surt. Alkalescent färgning, även om den är mild, påverkar håret och ändrar dess färg.

Alkaliska färger kan hittas av följande skäl:

 • sätt på torra strängar;
 • tona håret i ton eller ljusare nivå,
 • tvättas alltid av med schampo, eller den alkaliska reaktionen fortsätter.

Sour tonics är konstruerade för rent vått hår, tvättas bara av med vatten, och en applicering räcker inte för att hålla håret länge. För syrafärgning används en oxidationsmedel med en hållfasthet på upp till 3%, för övrigt börjar förändringen i hårfärg och kemisk reaktion med 3% koncentration av väteperoxid.

Eventuellt icke-ammoniakfärg verkar på håret försiktigt, innehåller omtänksamma och närande ingredienser, bevarar och återställer hårets hälsa. Det är bara nödvändigt att komma ihåg att ett surt färgämne är en idealisk omsorg och behandling, men ett lågfärgningsresultat, och en alkalisk är en ganska godtagbar behandling, men resultatet av färgning är mer resistent.

Tillverkare försöker lägga till "vitaminer" och permanenta färger, men en stark aggressiv oxidator, i kombination med ammoniak, upphäver alla kosmetologers ansträngningar. Användbara ämnen brinner under en kemisk reaktion och misslyckas med att komma till hårets inre lager.

Den mjuka kemiska processen med halvfasta färgämnen hindrar inte att de håller sig kvar på håret så länge som deras resistenta motsvarigheter. Men kunder och frisörer är ofta auktoriserade av stereotyper och litar inte på toningberedningar.

Dispel tvivel...

50% tonfärgspigmentpigment är element som är klara för arbete. De täcker håraxeln med den tunnaste filmen. De återstående 50% av pigmenten aktiveras av en oxidant och införs djupt in i hårets inre skikt.

Om håret inte tidigare har färgats bildas ett halvfast färgämne i stångens yttre lager. Men tidigare färgat hår med permanent färg har en lös struktur, och toniken kan penetrera djupare in i håret, där den lungar länge. Därför rekommenderas icke-ammoniakfärg för återfärgning.

Fler artiklar om hårfärgning:Nästa Artikel
Stryka medelstort längd hår