Jäst Pityrosporum Ovale


Mjölk börjar med små skalor på huvudets huvudområde, som bildas under den patologiska accelerationen av förnyelsen av hudceller.

Mjölk är inte en farlig sjukdom, men det medför obehag och olika sociala olägenheter. Men det mest intressanta är att det orsakades av svampen, eller snarare, pityrosporum ovala.

Principen av mjäll

Mänsklig hud utför en skyddande barriärfunktion. Epidermis, som består mest av stratum corneum och har en komplex struktur, lider av de negativa effekterna av den yttre miljön.

Stratum corneum har en unik struktur som kallas brik och murbruk ("cement och tegel"), rollen som "tegel" ges till horncellerna, "cellen" är de intercellulära lipiderna.

På grund av den naturliga processen sker ofrivillig avvisning av kåt celler varje dag från hudytan. När man byter kläder och håller på att gå runt en person, bildas hundratusentals vågar.

Således vänder en person om en minut upp till 20 tusen vågar. Under ett år avvisas över 100 gram flingor från varje kvadratmeter.

Om stratum corneum är skadad och hudskyddets integritet försämras på grund av verkan av interna och yttre faktorer uppträder en adaptiv reaktion som uppträder som en acceleration av separation och en ökning av volymen av kåt celler.

I cellens normala utvecklingscykel når basala keratinocyter från det nedre skiktet av epidermis stratum corneum inom 25 till 30 dagar. Under denna period torkar keratinocyter och keratiniseras.

Vid en accelererad process på 5-14 dagar limmade de enskilda cellerna som inte hade tid att förlora vatten, och avskalades, som gulvita flingor eller skalor, kallad mjäll. Hon är det första tecknet på seborré.

Svamp och mjäll

Under 60-talet av förra seklet visade forskare vikten av rollen som en jästliknande svamp som kallas Malassezia i utseende av mjäll.

Omkring 90% av befolkningen på planeten har dessa svampar som en del av en tillfällig eller permanent mikroflora av huden. 1984 visade en grupp vetenskapsmän att det är svampen Pityrosporum ovale som fungerar som processens främsta orsaksmedel, vilket leder till att mjäll förekommer.

För det första finns det goda förutsättningar för svampens Pityrosporum ovaleväxt i hårbotten, det multiplicerar och växer, vilket accelererar separationen av de fortfarande inte fullständigt mogna och inte helt dehydrerade epidermala cellerna. Cellerna limes ihop och bildar skalor som kallas mjäll.

Svampens mycelium pityrosporum ovala runt håret

Mjölk i sin klassiska form är en samling grå eller vita skalor på huvudets yta. Ibland kan det bli en svår form - seborrheisk dermatit.

Denna form av sjukdomen kännetecknas av uttalad desquamation, utseendet av hyperkeratotiska plack på hårets hårbotten.

Med seborrheisk dermatit har huden en uttalad röd färg och kliar mycket mer. Kräver medicinering.

Svampens mycelium pityrosporum ovala

För första gången kan mjäll förekomma under puberteten, det är då att talgkörtlarna börjar arbeta mest aktivt.

Efter puberteten kan mjäll störas i olika perioder av livet. Det finns många orsaker till mjällens utseende, men det är inte smittsamt.

Mjölk bildas av felaktig hårvård, frekvent användning av hårtork för att torka håret, på grund av brist på vitaminer A och B, stress, användning av en olämplig hårvårdslinje, försämrade metaboliska processer etc. Allt detta leder också till håravfall, så materialet kommer att vara användbart - Tips för trichologer om håravfall.

Dessutom uppstår mjäll på grund av den aktiva bildningen av talg, inklusive den som orsakas av kost eller hormonella förändringar.

Hårbotten seborrhea

Behandling av mjäll och dess svåra form - seborrheisk dermatit - är en aktivitet som är relevant för många människor. Moderna kosmetika - lotioner och schampon - effektivt bekämpa mjäll.

Tillämpad teknik som presenteras i anti-mjällmedel kan effektivt bekämpa dessa hudsjukdomar.

Bland de olika lokala svampdödande läkemedlen bör du välja de som ackumuleras i de drabbade hudlagren, och de som har keratoregulatorisk och antiinflammatorisk effekt.

Mjällmedel

Som en del av anti-mjällschampo måste det finnas en eller flera aktiva ingredienser:

 • Ichthyol,
 • ciklopirox,
 • ketokonazol,
 • zinkpyrition,
 • klotrimazol,
 • selendisulfid,
 • svavel,
 • tjära,
 • salicylsyra.

Dessa substanser har ett aktivt inflytande på huvudalgoritmerna för mjällbildning. Antalet mikrober som bidrar till mjäll reduceras med hjälp av selendisilfid och klasazol.

Om mjäll förekommer som en följd av vissa fysiologiska förändringar i kroppen, till exempel mot puberteten och efter puberteten, eller det är sporadiskt, ska schampon som rekommenderas för daglig och permanent användning användas.

Bäst av allt, om sammansättningen av schampon kommer att innefatta zinkpyrition. Detta ämne är inte lösligt i luft och förblir på ytan av huden efter att ha tvättat huvudet. Zinkpyrition löser sig över tiden när den interagerar med talg och svettkörtlar, vilket skapar en zon av hämning för svampar som bildar mjäll.

Mjölkbehandling med användning av specialverktyg varar i genomsnitt 3-6 veckor.

Om mjäll på huvudet uppträder ständigt och är återkommande i naturen, medan personen är mer än 20 år gammal, då när man väljer ett terapeutiskt schampo måste man ta hänsyn till naturens mjäll.

Vågar kan ackumuleras tätt och tätt, vara feta och inte skala av hudytan. Mjölk är också torr och lätt avtagbar från huden. Förändringar i det normala tillståndet för hudens mikrobiella biokenos kan vara resultatet av en patologisk process i orgorna i mag-tarmkanalen.

I synnerhet kan dysbakterier, fermentopati och exacerbation av kroniska gastrointestinala sjukdomar identifieras. Det är därför viktigt att genomföra klinisk och laboratorieforskning av hög kvalitet, som kommer att kunna bestämma de viktigaste biokemiska parametrarna. Ibland krävs det en fekalanalys för dysbakterier.

Vid behandling av mjäll är det nödvändigt att använda droger som förbättrar lipolysprocesserna.

Exempelvis normaliserar utnämningen av metionin syntesen av fosfolipider från fetter och minskar också avsättningen av neutralt fett i levern, förbättrar syntesen av kreatinin, adrenalin och aktiverar också verkan av hormoner och enzymer, såsom vitamin B12, askorbinsyra och folsyra. Riboflavin har en effekt på redoxprocessen på grund av vitaminets andel i fett-, protein- och kolhydratmetabolism.

Om en person äter underlägsen, är det en faktor vid utseende av mjäll och seborré. Brist på omega-3-fettsyror ökar problemet ytterligare. Men med en sådan "diet" kommer svampen på huvudet lätt att blomstra av vilken typ som helst.

Du behöver 2 gånger i veckan för att äta mat som har en stor mängd omega-3-fettsyror i deras sammansättning. Det här är valnötter, linolja och naturligtvis fisk, särskilt hälleflundra, lax och lax. En måttlig brist på zink kan vara en av orsakerna till immunsystemets svaghet, och det ökar också dermatit. Köttet har en stor mängd zink, som kan sägas om pekannötter, cashewnötter, mandlar, kikärter, spannmål och lite yoghurt.

Mjölk kommer också från en permanent brist på vitamin B6. En bakad potatis eller banan med medelstorlek ger 35% av det dagliga intaget av vitamin B6. Brist på vitamin B12 i kosten leder också till problem med hårbotten, speciellt vitaminbrist finns ofta hos vegetarianer.

Med korrekt diagnos och ett integrerat tillvägagångssätt för behandling av mjäll kan problemet med denna typ av dermatos lösas så snabbt som möjligt.

Mjällskydd och hårhygien

Huvudet ska tvättas så ofta som nödvändigt för att uppleva en renhet. Därför, om denna känsla ofta försvinner - kan du tvätta håret varje dag. Shampoo bör väljas, med hänsyn till hårtypen, undviker alternativet "familje" och schampon "2 in 1".

Kosmetika appliceras endast på hårbotten, hårstängerna tvättas med flytande skum. Shampoo behöver inte hålla längre än tre minuter, om inte annat anges i bruksanvisningen. Skum tvättas noggrant med vatten, temperaturen bör ligga nära kroppstemperaturen. Efter tre minuter sköljs håret med kallt vatten.

Efter shampooing är det viktigt att applicera en mask eller balsam på håret. Dessa kosmetika har en mild syrereaktion, vilket innebär att neutralisera negativa effekter av schampon. Dessutom är det med hjälp av dessa verktyg restaureringen av den lipidskyddande barriären.

Efter shampooing är det bäst att applicera inte bara balsam utan även tonic. Serum, toniker och lotioner behövs för att utföra processen att återställa balansen i huden, normaliserar talgkörtlarna. Sådana kosmetika förhindrar bildandet av mjäll och skapar ytterligare näring för hårsäckarna. Mer exakt och fullständig information kan erhållas från artikeln - Seboreya i hårbotten: behandling, foto, på vår portal.

Efter att ha torkat huvudet kan du inte torka håret, torka det med en handduk - det är skadligt för hår och hårbotten. En handduk ska bara fuktas med vått hår.

Om du tvättar håret varje dag, utförs en gång i veckan en så kallad "fastande dag". Huvudet tvättas med äggula, som blandas väl i varmt vatten. Håret är förtvättat noggrant i rinnande vatten, sköljdes sedan med vatten och citronsaft eller vinäger. En sådan sköljning i sin effekt liknar en balm.

Svamp Pitirosporum Oval och dess relation med follikulit

Pitirosporum svamp orsakar follikulit - en hudsjukdom som kännetecknas av inflammation i folliklarna - hårsäckar.

Det finns två former av denna sjukdom, så follikulit kan vara ytlig och djup. Överflödig påverkar endast follikelns mun, men djup follikulit påverkar de djupa skikten av vävnad.

Varför follikulit utvecklas

En mängd smittämnen orsakar follikulit. Till exempel orsakas Pitirosporum-follikulit av svampar av släktet Pityrosporum.

Denna sjukdom är mycket vanlig i länder som ligger i de tropiska och subtropiska zonerna, men det finns också i andra klimatzoner, så vi kommer att titta närmare på den här artikeln.

Information om patogenen

Svampinfektion orsakar pythi-sporum-follikulit. Sjukdomens orsaksmedel är svampen Pityrosporum, den presenteras i två former, med en oval eller cirkulär form av celler. I det moderna vetenskapssamfundet anses att båda formerna utgör en enda organism, men på olika utvecklingsstadier, men forskare har ännu inte kommit fram till den slutliga meningen, därför är alla dessa uppfinningar förblir teoretiska för tillfället.

Det har visat sig att en rundformad Pitirosporum-svamp som regel uppträder på huden, samtidigt som ovalformade celler påverkar huden på huvudet, vilket leder till en avtagande follikulit.

Närvaron på huden av svampen Pitirosporum ensam kommer inte att orsaka sjukdomen, men om det finns predisponeringsfaktorer kan det vara pityriasis versicolor eller folliculit.

Flera provocerande faktorer

Problemet kan uppstå på grund av mindre repor på huden eller efter hårborttagning. Det finns vanliga fall när svettning blir orsaken till follikuliten ovanför normen.

Dessutom uppträder svampfollikuliten mot bakgrund av en minskning av allmän eller lokal immunitet, som uppstår vid utveckling av långsiktiga infektionssjukdomar och behandling med antibiotika. Sjukdomen kan utvecklas som ett resultat av metaboliska störningar och på bakgrund av diabetes.

Sjukdomar som är förknippade med leverdysfunktion bidrar också till utvecklingen av follikulit. Solbrännskador, liksom kemikalier som har en negativ effekt på huden; Felaktig användning av externa läkemedel som innehåller glukokortikosteroider, inklusive de som orsakar follikulit.

Kliniska manifestationer

Follikulit, som orsakade pitirosporum, skiljer sig från monomorfa (monotont) utslag i form av papuler, vilka är placerade i folliklarnas mun.

I regel är i denna typ av follikulit påverkad på överkroppens hud: rygg, nacke, underarmar och axlar. Utslag som visas på ansiktet är inte alltid.

Med den ytliga formen av sjukdomen på huden bildade sår - pustler, som har en kornstorlek. Pustler har en konisk form, från toppen som växer ett hår.

När follikulitabscess kan vara omgiven av hyperemiserad hud. I det här fallet finns ingen smärta, men det finns löpande svår klåda. Inom utslaget brukar det finnas excoriation, det vill säga att skrapa huden som orsakas av repor. Dessa är inte helt vanliga purulenta akne på kroppen, det är därför nödvändigt att skilja dem exakt.

Efter några dagar börjar pustlerna öppna, och pusen går ut och bildar skorpor. Efter detta försvinner inflammationen och huden blir frisk.

Med djup follikulit uppstår stora smärtsamma noder. En nodulans storlek kan nå 10 centimeter. I mitten av knutet är ett hår runt vilket det finns en abscess. Antalet inflammerade folliklar kan vara några. Mycket ofta, när ytan av follikulit uppträder, förekommer ett stort antal lesioner på huden.

Vad kan vara komplikationer med follikulit svamp natur

Follikulit orsakad av svampen Pitirosporum, fortsätter utan några speciella komplikationer, speciellt när ett komplex av terapeutiska åtgärder vidtas i tid.

Men ibland finns det några allvarliga konsekvenser. Follikulit kan till exempel vara en katalysator för utseendet av en koka - en purulent follikel, vars inflammation är akut och sprider sig till närliggande vävnader.

Follikulit orsakar karbunkel, denna purulenta inflammation i vävnaden runt flera folliklar. Carbuncle är en komplikation av gram-negativ follikulit. En abscess kan uppträda - en inflammation i vävnaderna med purulenta hålrum.

Diagnostiska metoder för att bestämma sjukdomen

Huvuduppgiften i diagnostiska förfarandena för pitirosporum-follikulit är differentieringen av sjukdomen från andra typer av follikulit. Diagnosen måste också separera sjukdomen från inflammation av folliklar av icke-infektiöst ursprung.

För att läkaren ska kunna diagnostisera med stor noggrannhet är det nödvändigt att göra en fullständig undersökning av de skadade folliklarna. Nästa steg i studien är att identifiera den patogen som orsakade follikulitens utseende. Vid diagnosprocessen bör HIV och syfilis uteslutas. Patienten undersöks för att identifiera sjukdomar som kan utlösa utvecklingen av svampfollikulit.

Behandling av pitirosporum-follikulit

Vanligtvis behandlas follikulit på poliklinisk basis. Det är nödvändigt att öppna befintliga sår och ta bort pus. Denna behandling av sjukdomen utförs i en sjukhusinställning med användning av antiseptiska läkemedel.

Därefter förskrivs patienten mot svampmedel. Med follikulitens ytliga utseende, föreskriver läkaren endast salvor och emulsioner av extern användning. Att bota follikuliten av denna typ kommer kräva en kräm, såsom Terbizil, Clotrimazole, Exoderil. Moderna svampdödande medel appliceras på drabbade områden två gånger om dagen. En person behöver genomgå en fullständig behandling, även om symtom på follikulit passerar tidigare. Om du slutar behandlingen för tidigt är sannolikheten för ett återfall högt.

Om follikuliten inte kommer att försvinna, och dessutom är den redan på grund av djup inflammation, och förutom extern behandling anges användningen av systemiska droger. Mer information om detta finns i vår artikel - follikulit: behandling, foto.

Med follikulit - Pitirosporum ordinerar läkaren systemiska svampmedel och läkemedel för att stärka immunförsvaret. Vanligtvis används flukonazol, itracanosol, terbinafin och andra för att bota denna typ av follikulit. Flukonazol används också för att behandla tröst.

En person som lider av follikulit bör veta att i processen att behandla en sjukdom bör man inte klämma skadad hud eller försöka klämma ut abscesser på egen hand. Om abscessen komprimeras ökar risken för infektion i follikelns djuplager, vilket leder till komplikationer.

För behandling av follikulit - Pitirosporum kan fysioterapi också användas. Så det är erkänt som effektiv UV. Patienterna genomgår 6 till 10 procedurer som utförs varje dag eller varannan dag. Bestrålning av hudområdet som påverkas av follikulit utförs i en sub-erytemaldos, det vill säga att dosen inte orsakar rodnad i huden.

Om Pitirosporum-follikulit uppstod på grund av någon sjukdom, måste du genomgå behandling som syftar till att korrigera allmän hälsa.

Vid behandling av follikulit-pitirosporum måste patienten följa en diet. Dieten får inte ha en stor mängd godis och socker, eftersom "snabba" kolhydrater är det perfekta medlet för svamptillväxt.

Traditionell medicin vid behandling av follikulit svamp natur

Vid behandling av follikulit orsakad av en svamp fungerar traditionella läkemedelsmedel bra. Ett stort antal recept effektivt nog, de förbättrar processen att läka och reparera sår.

Herbal decoction för eliminering av follikulit är ett av de populära sätten för traditionell medicin. I en av de vanligaste recepten för buljong användes höfter och viburnum. För 2 koppar vatten måste du ta 50 eller 100 gram torra rosenbärsbär eller viburnum.

Därefter hälles bären med kokande vatten och får infusera i 24 timmar. Buljongfiltret och rör det i 1 sked honung. I buljong fuktar en ren servett och lägger den på skadad hud. Behandlingen utförs 3 gånger om dagen, proceduren varar ca 20 minuter.

Sorrel används framgångsrikt för att bekämpa svampfollikulit. Det ska sköljas väl och skäras till en grusig stat. Till sorrel tillsätt några matskedar gräddfil och använd den resulterande blandningen som en salva för behandling av follikulit.

Salva kan också göras från Hypericum. Färskt löv och stjälkar males i mush. Lika delar av björktjära och kräm tjära läggs till vattnet. Komprimera med salva bör appliceras på huden i 40 minuter. Dessutom finns det ett annat recept på Hypericumsalva. Bladen mals till pulver, blandas med petroleumgel i följande proportioner: 1 del av Hypericum på 4 delar Vaseline. Påverkade hud med pitirosporum follikulit oljas tre gånger om dagen.

Prognos och förebyggande

Follikulit orsakad av en svamp behandlas nästan alltid med medicineringen. Om sjukdomen orsakar djup skada på folliklarna, kan hyperpigmentering förbli inom området för de läkade skadorna.

Om behandlingen inte är lämplig och i rätt tid, eller seriösa komplikationer utvecklas, kan kirurgi indikeras.

Förebyggande åtgärder för alla typer av follikulit - är att hålla håret och huden ren. Självklart måste du ständigt genomgå medicinska undersökningar och testa, övervaka det allmänna hälsotillståndet. Utvecklingen av svampformens follikulit kan förebyggas om du kämpar med svettning.

Det är omöjligt att använda läkemedel som innehåller antibiotika och kortikosteroider utan läkares recept. Självbehandling med dessa läkemedel kan leda till en minskning av hudens förmåga att skydda och utvecklingen av follikulit.

Behandling och förebyggande av seborrheisk dermatit: medicinering och folkmedicin

Seborrheisk dermatit (seborré, seborréisk eksem) är en kronisk sjukdom som orsakas av talgkörtornas felaktiga funktion. Den inflammatoriska processen utvecklas i olika delar av kroppen.

Patologi är progressiv. Behandling av seborré är komplex och i de flesta fall lyckas.

Orsakerna till sjukdomen

Hudskador uppstår när en kombination av flera faktorer:

 • överdriven aktivitet av talgkörtlar
 • det aktiva inflytandet av opportunistiska svampar från släktet Malassezia;
 • förändringar i sammansättningen av det producerade fettet.

Jästsvampar i ett saprofytiskt tillstånd är koncentrerade runt talgkörtlarna. Under normala förhållanden gör de ingen skada.

Ökad aktivitet av mikroorganismer orsak:

 • störningar i det endokrina systemet;
 • täta stressiga situationer
 • skador på nervsystemet.
 • Hudets tillstånd förändras;
 • Sebaceous körtlar är brutet;
 • jästsvampar börjar multiplicera kraftigt; kvaliteten och kvantiteten sebum förändras;
 • Det finns tydliga tecken på hudirritation.

Symptom på sjukdomen

Inflammation utvecklas långsamt, patologins natur - progressiv. Gradvis blir tecken på seborré mer uttalade, mikroorganismer orsakar obehagliga känslor på huden och märkbara kosmetiska defekter.

Tecken på seborréexem:

 • Ökad sebumsekretion åtföljs av bränning, klåda.
 • Huden är inflammerad, röda fläckar uppträder.
 • På de drabbade områdena uppträder rosa bubblor som slår samman i oregelbundna plack. Formationer har väldefinierade gränser.
 • Plåtarna är täckta med fettvågar och jordskorpor.
 • Seborrheiska platser är ofta placerade symmetriskt.
 • Över tiden växer plack och blir kransliknande eller ringformad.

I svåra fall utvecklas erythroderma - en signifikant rodnad av stora områden av drabbad hud. Ytterligare undersökning och konstant övervakning av patientens tillstånd krävs.

Oljig seborré på huvudet leder till mjäll, gallring och håravfall. Med ingen behandling uppstår skallighet.

Vet du hur man ska behandla vattkoppor på barn korrekt? Lär dig på vår hemsida!

Hur man botar akne i ansiktet är skrivet i den här artikeln. Läs också om orsakerna till händelsen.

Seborrheisk dermatit hos vuxna

Störning av talgkörtlar är vanligare hos män. Fenomenet är associerat med receptorns känslighet på ytan av talgceller till effekterna av manliga könshormoner. Spädbarn och kvinnor kan också bli sjuka.

Svampmikrofloran i släktet Malassezia på människans hud är indelad i två typer:

 • Pityrosporum ovala.
 • Pityrosporum orbicuale.

Den första typen parasiterar hårbotten, den andra föredrar den interscapulära regionen på baksidan och mitten av bröstet. Foci på huvudet är något mindre och plackens kanter skarpare.

Inflammation av talgkanalerna uppträder ofta:

 • på ansiktet. Irritation sträcker sig till näsan, pannan, näsan och kindens veck, hakan;
 • inom området av auriklar.

Med en hög grad av fetma, dålig hygien i vecken uppträder oljig seborré:

 • under bröstkörtlarna;
 • i inguinalveckorna.

Seborrheisk dermatit hos barn

De flesta fall av hudskador diagnostiseras hos nyfödda och barn mellan tre och sex månader. Vid slutet av amning uppträder manifestationer av seborrheisk dermatit mindre och mindre.

Den främsta orsaken till hudinflammation hos barn är den ökade hormonhalter i bröstmjölk. Med korrigering av kosten kan barn helt botas.

Hur och hur man behandlar sjukdomen hos barn

Svampinfektioner i huden är att bilden av olika sjukdomar på många sätt liknar varandra. Det är nödvändigt att konsultera en läkare - dermatolog för en noggrann diagnos. En grundlig undersökning är avsedd att utesluta (eller bekräfta):

 • atopisk dermatit;
 • ringorm;
 • psoriasis;
 • mikrobiella skador på huden;
 • eczematid.

För att fastställa diagnosen "seborisk dermatit" utförs:

 • extern undersökning av huden i spädbarnet;
 • mykologisk undersökning av skalor från de drabbade områdena;
 • diagnostisk biopsi för detektering av neutrofila celler;
 • i vissa fall kräver en analys av hormonnivåer.

Seborrheisk dermatit hos spädbarn ligger på huvudet, ibland påverkas bröstområdet. Ofta förekommer rodnad och vågor i ögonbrynsområdet och näsens vingar.

Gulvita skorpor på huvudet flakar av, men klåda är frånvarande. Nederlag i detta område stör inte barnet, sömnen är inte störd.

Hur bli av med torr och fet seborré hos spädbarn? Lyssna på rekommendationer från experter:

 • Ändra kosten hos en ammande mamma. Undvik feta livsmedel och livsmedel som utlöser allergiska reaktioner.
 • Det är viktigt för en kvinna att konsumera tillåtna livsmedel som innehåller zink och selen: fullkornsbröd, bovete och havregryn, nötkött, fisk, ost, kli.
 • Läkaren kan ordinera en speciell antiseborrheic schampo för barnet.

För seborrhepsutslag på huvudet, gör applikationer med keratoliska salvor eller vegetabilisk olja. Applicera antifungal salva utan föregående mjukning av skorporna är opraktiskt. Droger penetrerar inte de övre skikten av huden på grund av täta vågar.

Om behandlingen av eksem på fingrarna har vi en separat artikel.

På denna adress kan du ta reda på allt om orsakerna till neurodermatit.

Efter att ha klickat på länken http://vseokozhe.com/bolezni/streptodermiya/sposoby-lecheniya.html kan du läsa en artikel om streptoderma hos barn.

Behandling av sjukdomen

Hur man botar seborrheisk dermatit? Droger som direkt påverkar talgkörtlarna, finns ännu inte. Kombinerad terapi syftar till att eliminera orsakerna och korrigera symtomen på sjukdomen. Ju fortare jästsvampen sätts in i ett inaktivt tillstånd, desto tidigare försvinner manifestationerna av seborisk dermatit.

Komponenter för framgångsrik behandling:

 • läkemedel;
 • sparsam kost
 • folkmekanismer;
 • medicinerad schampo;
 • minimering av stressiga situationer.

Drogbehandling

Dermatologer och trichologer ordinerar läkemedel som innehåller ketokonazol och zinkpyrition. Behandlingen beror på platsen för seborrheiska platser.

hårbotten

Hur och vad att bota seborrheisk dermatit på huvudet? En effektiv lösning är ett speciellt schampo från seborrheisk dermatit "Keto Plus". Ansökan ger varaktiga resultat. Plus - ett rimligt förhållande mellan volym och kostnad. En flaska på 60 ml - priset på 460 rubel.

Under den akuta perioden krävdes användning av terapeutiskt schampo. Populära kompositioner:

 • "Frieder tjära". 150 ml - 650 rubel.
 • "Freederm zink". 150 ml - 480 rubel.

Efter applicering av schampon appliceras 2% Sulsen pasta på huden. Tvätta av med varmt vatten på en halvtimme. Kursens längd - 3 månader.

Under remission utförs behandlingen med 1% av kompositionen. Volym 75 ml. Priset på pasta är 1% - 52 rubler, pasta 2% - 79 rubel.

I svåra fall kan läkaren ordinera läkemedel för korrigering av hormonnivåer. Moderna läkemedel innehåller hormonella och antifungala komponenter.

Ansiktshud

Om seborisk dermatit uppstår i ansiktet, byt hudvårdssystemet. Byt ut hårt vatten med speciella formuleringar. Rengör ditt ansikte med kvalitetskräm. Kosmetika från företaget Bioderma, Sensibo känslig hudlinje, förtjänade bra recensioner.

Smörj de drabbade områdena med droger:

 • Svampdödande grädde "Lamisil". Volym 15 g, pris - 465 rubel.
 • Terapeutisk suspension "Zindol". En flaska 125 ml, pris - 336 rubel.
 • Externa immunmodulatorer Protopikom (från 700 till 2800 rubel) och Epidelom (1200 rubel).

Fold, rygg och bröst

Använd de listade antifungala salvorna, krämerna, schamponerna och talkrarna. För att minska inflammation och minska aktiviteten hos jästsvampar, komplettera behandlingen med immunmodulatorer.

Utmärkt effekt vid behandling av seborrheiska områden mellan vikarna ger användningen av "flytande Castellani". Pris - 130 rubel.

Ta en oljelösning av vitamin A. Kursen - upp till tre månader, tre gånger om dagen för 20 droppar.

Om hormonell dysfunktion upptäcks, krävs hormonella preparat. Mottagandet av vitaminkomplexen innehållande selen och zink är obligatorisk.

Effektivt bestrålning av de drabbade områdena med UV-strålar. Efter fysioterapeutiska procedurer blir förlängningsperioden längre.

Behandling av folkmedicin i hemmet

En trendig behandling för seborrheisk dermatit är tea tree oil. Det är modernt, inte mycket effektivt.

Vid behandling av andra dermatologiska sjukdomar bidrar denna värdefulla produkt till att läka sår. När oljig och torr seborré, komplicerad av hormonell obalans, har oljan inte den önskade effekten.

Användbara tips:

 • Använd örtte: Kamille, kalendula, ekbark, salvia. Vid akut inflammatorisk process applicera våttorkande förband, gör lotioner.
 • För att förhindra skada på huden med svår klåda, kommer det att hjälpa vatten, sura med citronsaft.

Diet för behandling av sjukdom

Återhämtning är möjlig vid justering av kosten. Hur man äter Koka och baka rätter, kasta skarpa och rika buljonger. Ät en diet med lågt kaloriinnehåll.

 • färska och kokta grönsaker;
 • kokt kött med låg fetthalt
 • fermenterade mjölkprodukter
 • kli bran;
 • bönor;
 • nötter;
 • ost;
 • spannmål;
 • bovete, havregryn;
 • frukter;
 • lever;
 • dogrose decoction;
 • greener.

vägra:

 • choklad;
 • ägg;
 • sötsaker;
 • honung;
 • vitt bröd och muffins;
 • sylt;
 • fet, salt och kryddig mat.

Drick inte heta drycker som orsakar ökad sebumsekretion. Alkohol under behandling är förbjuden. För förstoppning, använd Levamisole, ett modernt anthelmintiskt medel med immunmodulerande effekter.

Riktlinjer för förebyggande åtgärder

Om du är benägen att irritera huden, följ de enkla reglerna:

 • bära underkläder gjorda av naturliga tyger;
 • Använd högkvalitativ rengöring för problem och känslig hud;
 • bli av med mustasch och skägg som ackumulerar smuts och utsöndringar av talgkörtlar.
 • sköter regelbundet huden i ansiktet och kroppen;
 • titta på din vikt
 • Rengör noggrant utrymmet mellan vikarna, om det finns extra pund;
 • följ en sparsam kost
 • stärka immunförsvaret
 • undvik stressförstörande försämringar.

Telecast "Live healthy" om seborré:

Gilla den här artikeln? Prenumerera på uppdateringar via RSS, eller håll dig uppdaterad till Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook, Google Plus eller Twitter.

Prenumerera på uppdateringar via e-post:

Berätta för dina vänner!

Behandling och förebyggande av seborrheisk dermatit: medicinering och folkmedicin: 2 kommentarer

Min yngsta son föddes för tidigt, seborrheic dermatit dök upp i honom ungefär två månader. Jag utförde alla rekommendationer från barnläkaren - smörde vågarna med babyolja, badade min son i avkok av tåget, etc., men ingenting hjälpte. Sedan ändrade jag just den blandning som matade min son, och dermatit var över. Det visade sig att det hela var i det olämpliga barnets matprodukt.

Pitirosporum-follikulit - en svampig natur hos sjukdomen

Follikulit i dermatologi kallas en hudsjukdom som kännetecknas av inflammatoriska fenomen i hårsäckarna - folliklar. Det finns två former av denna sjukdom: ytlig och djup follikulit. I det första fallet påverkar inflammationen endast follikelns mun, i det andra påverkar processen djupare vävnader.

Orsaker till utveckling

Olika smittämnen kan orsaka follikulit. Pitirosporum-follikulit orsakas sålunda av svampar som tillhör släktet Pityrosporum. Denna sjukdom är utbredd i länder som ligger i de subtropiska och tropiska zonerna.

En liten bit om patogenen

Pitirosporum-follikulit orsakas av en svampinfektion. Sjukdomens orsaksmedel är svampen Pityrosporum, som finns i två former - med en cirkulär (orbiculare) eller oval (oval) cellform. För närvarande tror de flesta forskare att båda dessa former utgör en enda organism på olika utvecklingsstadier, men den sista punkten i diskussionen har ännu inte fastställts.

Det har observerats att en rundformad Pitirosporum-svamp upptäcks oftare på kroppens hud, och ovala celler påverkar huvudsakligen huden på huvudet, och följaktligen kan follikuliten avtappas.

I sig är närvaron på svampens svamp av släktet Pitirosporum inte orsaken till sjukdomen, men i närvaro av predisponeringsfaktorer kan follikulit eller pityriasis versicolor utvecklas.

Provande faktorer

Ofta tränger en svampinfektion hårfolliklarna på grund av mindre skador på huden eller som ett resultat av hårborttagningsprocedurer. Ofta orsaken till utvecklingen av follikulit är överdriven svettning.

Dessutom kan orsaken till svampfollikulit vara en minskning av allmän eller lokal immunitet, orsakad av en av följande faktorer:

 • Långvariga infektionssjukdomar och antibiotikabehandling;
 • Överträdelser av metaboliska processer och framför allt diabetes;
 • Sjukdomar i samband med nedsatt leverfunktion
 • Biverkningar på huden, inklusive solbränna, exponering för kemikalier etc.
 • Illiterat användning av externa läkemedel som innehåller glukokortikosteroider och som en följd av drogen.

Klinisk bild

Follikulit, orsakad av pitirosporum, kännetecknas av ett monomorft (monotont) utslag i form av pustler och papper som ligger i hårsackarnas munnar.

Ofta påverkar denna typ av follikulit huden på överkroppen, underarmarna, axlarna, ryggen och nacken. Mindre ofta utslag förekommer i ansiktet.

Med den ytliga formen av follikulit-pustler (pustler) med storleken av hirsgran bildas. Pustler brukar ha formen av en kon, från toppen som kommer ett hår.

Abcessen i follikulit kan vara omgiven av en rand av hyperemisk hud, det finns ingen smärta, men patienter kan vara störda av svår klåda. I samband med utbrott i follikulit orsakad av Pitirosporum observeras vanligtvis utjämningar - ytliga hudskador som orsakas av repor.

Några dagar senare öppnar pustlerna, pus kommer ut för att bilda en skorpa. Efter det försvinner inflammationen och huden blir frisk.

Med en djup follikulitform bildas stora, smärtsamma knölar. En sådan nodulans storlek kan nå 10 cm. Knutpunktens mitt är också ett hår runt vilket det finns en abscess. Antalet inflammerade folliklar kan vara olika. Som regel, när ytan av follikulit utslag flera gånger.

Eventuella komplikationer

I de flesta fall har pitirosporum-follikulit en okomplicerad kurs, speciellt om korrigerande åtgärder vidtas i rätt tid. Det kan dock vara ganska allvarliga konsekvenser. I synnerhet kan på bakgrund av follikulit bildas:

 • Furuncle - akut purulent inflammation i follikeln med processfördelningen till omgivande vävnader.
 • Böld. Detta namn är purulent inflammation i vävnaderna runt gruppen av folliklar. Carbuncle är en komplikation av den gram-negativa follikuliten.
 • Abscess. Detta är en inflammation i vävnaderna med bildandet av purulenta håligheter.

Diagnostiska metoder

Huvuduppgiften i diagnosen pitirosporum-follikulit är behovet av att differentiera denna sjukdom från andra former av follikulit och inflammation av folliklar av icke-infektiös natur.

För diagnosen utförs:

 • Undersökning av drabbade folliklar;
 • Identifiering av patogen som provocerade utvecklingen av follikulit
 • Eliminering av syfilis och HIV;
 • Undersökning av patienten för att identifiera sjukdomar som kan utlösa utvecklingen av Pitirosporum folliculit.

behandling

Follikulit behandlas på poliklinisk basis. Det är nödvändigt att utföra en obduktion av befintliga pustler och ta bort pus från dem. Denna behandling av follikulit görs i kliniken med användning av antiseptika.

För behandling av en sådan kräm används som Clotrimazol.

I framtiden är patienten ordinerad mot svampdroger. När ytan av follikulit används endast externa medel - salvor eller emulsioner. För behandling av Pitirosporum-follikulit används vanligtvis krämer som Clotrimazole, Terbizil, Exoderil etc. Moderna antifungala medel appliceras på huden två gånger om dagen. Patienten måste genomgå en fullständig behandling, även om de kliniska symtomen på follikuliten försvinner tidigare. Annars är återfall möjligt.

Om follikuliten har ett stadigt flöde, eller om processen har gått in i scenen med djup inflammation, är det nödvändigt att använda systemiska preparat förutom extern behandling.

Vid follikulit orsakad av Pitirosporum, ordineras systemiska svampmedel, liksom förberedelser för att stärka immunförsvaret. Som regel används preparat av flukonazol, itracanosol, terbinafin etc. för att behandla denna form av follikulit. När det gäller Flucanazol används den också vid behandling av tröst.

Patienten bör veta att under behandlingen av follikulit bör man inte klämma upp den inflammerade huden eller försöka klämma ut abscesserna. Faktum är att när ett sår pressas ökar risken för infektion som tränger in i de djupare delarna av follikeln, vilket kan prova utvecklingen av komplikationer.

För behandling av follikulit orsakad av svamparna Pitirosporum, applicera och sätt på fysioterapi. I synnerhet har UFD bevisat sig bra. Patienterna är upptagna att genomföra 6-10 procedurer, de bör utföras dagligen eller varannan dag. Bestrålning av huden som påverkas av follikulit utförs i en dos av suberytemal (icke-rodnadshud).

I händelse av att pitirosporumfollikulit utvecklas på bakgrund av en viss sjukdom, är det nödvändigt att genomgå en behandlingskurs som syftar till att korrigera hälsotillståndet.

Vid behandling av follikulit av svampig natur rekommenderas diet. I kosten bör man starkt begränsa mängden socker och godis, eftersom kolhydrater, särskilt "snabba", är ett utmärkt näringsämne för svampar.

Behandling med folkmetoder

Vid behandling av follikulit av svampig natur kan folkläkemedel hjälpa. Många recept är ganska effektiva och hjälper till att snabbt hantera sjukdomen.

 1. Healing avkok för behandling av follikulit kan göras från viburnum och vildrosa. För två glas vatten måste du ta 100 gram färsk eller 50 gram torra bär av viburnum och vildrosa. Det är nödvändigt att fylla bären med kokande vatten och låta buljongen infilera under dagen. Dra av buljongen och rör den i en sked full av honung. Blötlägg en ren trasa i buljong och applicera den på inflammerad hud med follikulit. Behandlingen utförs tre gånger om dagen, procedurtiden är 20 minuter.
 2. Vanlig sorrel kan hjälpa till i kampen mot svampfolliklar. Det är nödvändigt att noggrant tvätta bladen av sorrel och slipa dem till ett tillstånd av gruel. Tillsätt en liten gräddfil till sorrelen och använd den beredda blandningen som en salva för behandling av follikulit.
 3. Salva för behandling av follikulit kan framställas från Hypericum. Mala blad och stjälkar av en ny växt i mush. Blanda med mjukat smör och björktjära (alla delar av salvan ska tas i lika stora mängder). Använd salva för applicering på huden med follikulit. Håll kompressorn i minst 40 minuter. På vintern, för behandling av follikulit, kan du förbereda en salva från torrt Hypericum. Råmaterial slipas till pulver och blandas med petroleumgel i förhållandet mellan 1 del gräs och 4 delar petroleumgel. Smörj den drabbade huden med Pitirosporum folliculit tre gånger om dagen.

Prognos och förebyggande

Prognosen för pitirosporum follikulit är nästan alltid gynnsam. Om sjukdomen orsakar djup skada på folliklarna, kan fläckar av hyperpigmentering vara kvar på platsen för de läkade inflammatoriska foci. Om obehandlad eller behandlad felaktigt kan follikulit utlösa utvecklingen av allvarliga komplikationer, vars behandling kommer att kräva operation.

Förebyggande av utvecklingen av alla former av follikulit är hygien i hud och hår. Dessutom måste du regelbundet genomgå läkarundersökningar, ta prov och övervaka det allmänna hälsotillståndet. Förhindra utvecklingen av follikulit av svampens natur hjälper till att bekämpa svettning. Dessutom är det inte nödvändigt att applicera produkter som innehåller kortikosteroider och antibiotika utan läkare. Självbehandling med användningen av dessa medel kan leda till en minskning av skyddsfunktionerna i huden och utvecklingen av follikulit.

Seborrheisk dermatit

Om artikeln

För citering: Ileshina T.V. Seborrheisk dermatit // bröstcancer. 2004. №5. S. 324

TsKVI, Skönhetssalong, Moskva

Att läsa den utbredda och ständiga ökningen av incidensen av seborré och seborrheisk dermatit (DM) är behandling av denna patologi ett av de brådskande problemen med dermatologi och kosmetologi. Vi kommer att försöka överväga detta problem från olika vinklar.

Seborrheisk dermatit är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som förknippas med en ökning av mängden och förändring av sebumkvaliteten. Manifierad genom förtjockning av stratum corneum, oljig glans och hudskalning. Diabetes påverkar de områden i hårbotten och torso där talgkörtlarna är mest utvecklade (hårbotten, pannan, nasolabial triangel, auricle, främre bröstregionen och interscapulära regionen). Om hårbotten är skadad observeras gallring och gallring av håret. I allvarliga fall kan diabetes ha karaktären av en utbredd exfoliativ process upp till erythroderma.

Genetiska, metaboliska och miljöpåverkan betraktas som möjliga orsaker som bidrar till sjukdomsuppkomsten. För första gången år 1874 föreslog Mlassez att Pityrosporum är orsakssambandet till diabetes. För att hedra denna forskare kallades mikroorganismerna Malassezia. I litteraturen hittar du båda namnen: Pityrosporum och Malassezia. För närvarande bekräftas ledande rollen för patogenen Pityrosporum (jästliknande lipofila svampar) i patogenesen av seborrheisk dermatit i hårbotten och mjäll i många kliniska och laboratoriestudier. Dessa jästliknande lipofila svampar är en konstant komponent i mikrofloran av frisk hud i mer än 90% av befolkningen. Men många författare anser detta faktum som en bred bärare av Pityrosporum ovala och Pityrosporum orbiculare. Svampar koncentreras runt talgkörtlarna och använder sin hemlighet för tillväxt och utveckling. Pityrosporum oval (P. ovale) eller annan klassificering Malassezia furfur är vanligare i hårbotten och Pityrosporum orbicuiare på kroppens hud.

Under negativa förhållanden är det ett brott mot barriärfunktionen i hud- och talgkörtlarna. I synnerhet förlorar kroppen sin förmåga att kontrollera tillväxten av pitirosporiska svampar och deras antal ökar avsevärt. Mikrofloraen i hårbotten innehåller normalt 30-50% av P. ovale, med mjäll är det 75% mjäll och i måttliga till svåra former av diabetes når P. ovalkoncentrationen 90%. Trots den ledande rollen som P. ovale vid lesioner i diabetes utsöndrar nästan alla lipofila svamparter.

Bland de faktorer som bidrar till hyperaktivering av svampmikroflora, hör den ledande platsen till förändringar i talgkompositionen, vilket väsentligt bryter mot barriärfunktionen i huden. Bland orsakerna till dessa förändringar noterar de flesta ledande hudläkare neurogen, hormonell och immun.

Det är välkänt att seborré och i synnerhet diabetes är starkt förvärrade av nervös stress. Patienter med olika sjukdomar i CNS och ANS är signifikant mottagliga för förekomst av seborré, i olika former av dess manifestation. Patienter med kranialnervalpar, förlamning av stammen, Parkinsons sjukdom etc. har en stor förutsättning för förekomst av diabetes, diabetes i denna grupp av patienter tar ofta en gemensam kurs med en uttalad torpiditet för behandling.

De flesta författare vars artiklar ägnas åt diabetes som bevis på immunbrist i diabetes, citerar data Wikler J.R. och andra om förekomst av diabetes hos patienter med svåra immunbristtillstånd: Om det hos hälsosamma personer uppstår diabetes i 8% av fallen, observeras hos HIV-infekterade personer hos 36% och hos AIDS-patienter - i 80% av fallen.

Hormonal obalans ligger också under utveckling av seborré och seborréisk dermatit. Diabetes observeras i neonatalperioden och anses vara en reaktion på stimulering av moderns hormoner. Dessutom uppstår diabetes ofta under puberteten. Utsöndringsnivån och kvalitativ sammansättning av talg bestäms huvudsakligen av genetiska och hormonella faktorer. I själva verket observeras diabetes hos män oftare än hos kvinnor, vilket överensstämmer med antagandet av talgkörtlarna hos kontorolirovanii androgener. Mitotisk aktivitet, sebosekretion och hårväxt är under direkt kontroll av androgener: fri testosteron av testikulärt eller äggstocksställe, dehydroepiandrosteron och 4-androstenedion av binjuregenesen. Detta beror på det faktum att könshormonreceptorer ligger på ytan av epidermocyterna och sebocyterna. Ett intressant faktum är att nivån av total testosteron i blodet hos majoriteten av patienter med diabetes ligger inom det normala området, men omvandlingen av testosteron till dehydrotesteron hos sådana patienter är 20-30 gånger högre än hos friska människor. Dessutom är denna process mest aktiv i hudområden med kliniska manifestationer av diabetes. De mest känsliga och tillförlitliga markörerna för kliniskt identifierade och latenta former av hyperagrogenemi är: serumfri testosteronfraktion, könsteroider, fritt androgenindex. I behandlingstoleranta fall är det lämpligt att komplettera undersökningen med en definition av andrenokortikoider, progesteron, somatotropiskt hormon, hypofyshormoner och hypotalamus. Det föreslagna allmänna patogenesschemat reduceras till det faktum att förändringar i hormonell och immunstatus orsakar förändringar i sebumsekretion och nedsatt hudbarriär egenskaper, vilket leder till spridning och ökning av antalet tidigare saprofytiska mikroorganismer och utveckling av inflammatoriska foci med nedsatt immunhudsrespons, sebum utsöndring och keratinisering av epidermis. De karakteristiska kliniska symtomen på sjukdomen är avskalning och inflammation i huden, tillsammans med klåda. Det klassiska alternativet är hårets symmetriska inblandning, hårets kant, ögonbryn, ögonfransar i skägget och mustasch i den patologiska processen. Små, muciforma vita skalor uppträder i hårbotten, eller peeling kan ta på sig en stor lamellär karaktär. Denna variant av diabetesförloppet kännetecknas av frånvaron av förändringar på huden och anses vara torr seborré. Många patienter i närvaro av mjäll (en svag form av diabetes) klagar på klåda. Om patienterna sällan tvätta sina huvuden, fortskrider processen, fångar nya områden i huden, och peeling blir rikligare. Inflammatoriska förändringar i denna variant av kursen kan uttryckas något. Tyngre diabetes mellitus kännetecknas av erytematösa fläckar och plack täckta med floury eller feta vågar, och i vissa fall vågar med skorskor och hemorragiska skorpor. Huden på pannan, öronområdena, hörselkanalerna kan också vara involverade, patienter kan klaga på en känsla av permanent obehag i de drabbade områdena i huden eller intensiv klåda. Ofta är svårighetsgraden av subjektiva känslor korrelerade med överträdelser av ANS. Om behandling inte utförs, kan papper och plack uppträda på ansikts, rygg, bröstets smidiga hud och i vissa fall kompliceras av en sekundär bakterieinfektion.

Behandling av diabetes bör behandlas olika, beroende på de kliniska manifestationerna, och det måste alltid komma ihåg att även en mild diabetesbehandling kan leda till diffus alopeci under en lång period, eftersom termen seborrheal alopeci ofta används som en synonym för vanlig skaldethed.

Moderna metoder för behandling av diabetes är baserade på data som bekräftar sin svampeteologi. Det har fastställts att under påverkan av antimykotiska läkemedel efter 24 timmar, dehydratisering och vakuolisering av cytoplasman i svampens cell, rensning av cellväggen, varav efter 48 timmar kvarstår endast en skugga. Därför är det den specifika antifungala behandlingen av diabetes som föredras över antiinflammatorisk kortikosteroidbehandling. Om hårbotten påverkas, ordineras schampon innehållande ketokonazol, zink och tjära. De används minst två gånger i veckan tills de kliniska manifestationerna elimineras, men inte mindre än en månad. I framtiden bör dessa medel användas av patienter som profylaktiska medel minst 1 gång om 2 veckor. Ketokonazol är mycket aktiv mot många svampar, och speciellt mot Malassezia spp. (R. orbiculare). Den totala BMD för Malassezia för ketokonazol är ca 0,02 mg / l, med en liten variation mellan arter. I allmänhet hämmar ketokonazol tillväxten av Malassezia furfur (P. ovale) i koncentrationer 25-30 gånger lägre än andra antifungala läkemedel som används vid behandling av seborrheisk dermatit och flera gånger mindre än några systemiska antimykotika. När man applicerar lokala former av ketokonazol till huden, lagras effektiva koncentrationer inuti och på ytan av epidermis i 72 timmar efter avbrytande av läkemedlet, vilket förklaras av läkemedlets affinitet för keratinerade vävnader. Fall av resistens hos svampar mot ketokonazol observeras inte. I milda former av diabetes mellitus med lokalisering av lesioner på jämn hud, använd en salva, kräm eller svamplösning lösning som används 1-2 gånger i veckan i en månad. I allvarliga fall av sjukdomen, som kännetecknas av närvaro av foci med svår inflammation och tät skiktbeläggning, före användning av antimykotiska läkemedel är det nödvändigt att använda keratolytika (salicylsyra, tjäraberedningar etc.) eller mjukna flingorna med oljor, följt av schampo med ketokonazol. Med denna terapins ineffektivitet tillsätts topiska kortikosteroida salvor och i allvarliga fall tillsätts systemiska antimykotiska läkemedel till extern terapi i en vecka: ketokonazol - 200 mg / dag, terbinafin - 250 mg / dag, flukonazol - 100 mg / dag etc. n. Kanske utnämningen av isotretinoin inuti (liksom för behandling av andra svåra former av seborré). Den dagliga dosen är mellan 0,1 och 0,3 mg / kg kroppsvikt. Behandlingen fortsätter i fyra veckor. I den komplexa terapin ingår vitaminpreparat, antihistaminer, lugnande medel, läkemedel för normalisering av matsmältningssystemet.

Det bör noteras att det är ketokonazol som används mest vid behandling av diabetes. Van Cutsen et al. fann att ketokonazol in vitro har en högre pitirosporastatisk och pitirosporotsidnoyaktivitet än zinkpyrithion och selensulfid, och användningen av ketokonazol-schampo ger bättre kliniska och mykologiska resultat än användningen av schampon med de två andra läkemedlen som anges ovan. Det noterades också att läkemedlet in vitro är effektivare än andra azolföreningar, såsom flukonazol, ekonazol, clotrimazol och mikonazol. Effektiviteten av Nizoral-shampoo innehållande 2% ketokonazol har visat sig i många kliniska och laboratorieundersökningar.

Optimala kliniska och mykologiska resultat ger 2% ketokonazol. I synnerhet fann Tanew att när 2 procent av ketokonazol används återkommer diabetes före tidigt 4 veckor efter att läkemedlet har stoppats och i detta avseende är det överlägset schampo med 2,5% selensulfid. Zinkpyrition har också en direkt antifungal effekt. MPK av läkemedlet är enligt olika källor från 0,8 till 8 mg / 1. Utbyte av ketokonazol, zinkpyrition är överlägsen i antifungal aktivitet med andra droger, inklusive sulfid, selen och några imidazoler. Under det senaste decenniet har zinkbaserade schampon (huvud och axlar, Friederm-zink och andra) använts i stor utsträckning för behandling av mjäll. Användningen av schampon innehållande tjära och exfolierande medel ger inte en snabb och långvarig effekt, särskilt under en långvarig process, eftersom eliminering av dermatos (infiltration, ödem, skalning, erytem) inte alltid leder till snabb eliminering av den patogena floran. Och när du avbryter eller byter shampoo-processen uppstår igen.

Således är ketokonazol och zinkpyrition det mest effektiva vid behandling av diabetes. Studien av mekanismerna för antifungal verkan av dessa läkemedel visade sin olika natur. Ketokonazol inhiberar ergosterolbiosyntes genom C14-a-demetylasenzymet. Dessutom har detta läkemedel antioxidant- och antiandrogena egenskaper, och kan reducera och normalisera sebumsekretion. Zinkpyrithion har uttalat antimykotiska, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den exakta mekanismen för zinksaltens antiinflammatoriska verkan är inte fullständigt förstådd. Man tror att zink minskar frisättningen av inflammatoriska mediatorer av interleukin 1 och interleukin IV. Ett antal forskare hävdar att med de flesta dermatoserna i epidermis och papillär dermis minskar zinknivån. Dessutom minskar zinkpreparaten tillväxten av resistenta bakteriestammar, hämmar utsöndringen av talg. Sålunda möjliggör den kombinerade effekten av ketokonazol och zinkpyrithion den kumulativa effekten eller ömsesidig förstärkning av antifungal, antiandrogen och antiinflammatorisk aktivitet och som ett resultat en ökning av effektiviteten av behandlingen.

Detta skapade förutsättningarna för utveckling av kombinationsdroger baserade på ketokonazol och zinkpyrithion. En av dessa läkemedel är registrerad i Ryssland - Keto Plus, tillverkad av Glenmark Pharmaceuticals Ltd. (Indien). De viktigaste indikationerna för användning av läkemedlet är mjäll och seborrheisk dermatit. De kliniska studier som genomfördes år 2000 av Pierard - Franchimont et al. behandling av svåra former av diabetes och torpid mjällvarianter med schampo innehållande 2% ketokonazol och 1% zinkpyrition visade hög effektivitet i kombinationen av dessa 2 läkemedel. Det har visat sig minska mer än 90% av utslag i hårbotten med lindring av erytem och klåda i 4 veckor.

Under 2002, på grundval av polikliniken vid Läkemedelscentret för Ryska federationens president, IMA Sechenov Yu.V. Sergeev et al. Den kliniska effekten av Keto Plus kombinationsschampo utvärderades vid behandling av seborrheisk dermatit och atopisk dermatit mjäll. Som ett resultat av studien noterades klinisk härdning i 64,5%, en signifikant förbättring i 16,7% och en förbättring i 14,5%. De bästa resultaten erhölls hos patienter med mjäll (botemedel i 78%). Den totala effekten av behandling av patienter i alla grupper med Keto Plus-schampo var 95,8%.

Således har det visat sig experimentellt och kliniskt att seborisk dermatit orsakas av svampen P. ovale (Malassezia furfur). Denna representant för pitirosporiska svampar är en permanent komponent av mänsklig mikroflora, men under vissa förhållanden uppstår seborrhepsjukdomar vid neurogena, hormonella, genetiska, metaboliska störningar samt miljöpåverkan (med alkaliska rengöringsmedel för jämn hud och hårbotten). dermatit eller dess milda kurs - mjäll. Moderna metoder för behandling av diabetes är baserade på data som bekräftar svampeteologin hos denna sjukdom. En lovande riktning är en kombination av 2 droger som påverkar olika delar av patogenesen av diabetes. Lösningen på detta problem var utseendet på marknaden av mycket effektiva medel som säljs utan recept - Keto Plus-shampoo. Hög kliniskt beprövad effekt av detta läkemedel tillåter oss att rekommendera det som ett terapeutiskt och profylaktiskt medel för diabetes. Detta kommer utan tvekan att minska antalet köralternativ för diabetes och kommer i många fall att ge upp användningen av kortikosteroider externa och systemiska läkemedel inuti, eller signifikant minska indikationerna för användning och dosen av dessa läkemedel.

1. Sergeev, Yu.V.Sergeev, A.Yu. Shampoo Nizoral: ett modernt sätt att behandla Malassezia - hudinfektion. West. Dermatol. och venerol. 1997; 3: 60-62.

2. Sukolin G.I. Seborrheisk dermatit: ny i etiologi och behandling. Russian Medical Journal 1998; 6: 382-384.

3. Marina Ezheva På frågan om etiologi, klinisk bild och behandling av seborisk dermatit. Kosmetika och medicin 2001 5 (24)

4. Sergeev, Yu.V., Kudryavtseva, E.V., Sergeeva, E.L. Ketoplus shampoo: ett nytt tillvägagångssätt vid behandling av mjäll och seborisk dermatit. Immunopatologi. 4 2002

5. Blomquist K., Pajarre R., Rantanen T., Sunonen R. Behandling av mjäll med 2% ketokonazol-schampo. Beerse, Belgien: Janssen Pharmaceutica (Data en titel).

6. Cowley, N.C., Farr, P.M., Shuster, S. Sebromus i seborrhoe dermatit: en förklaring av rushen i neurologiska störningar. Br. J. Dermatol 1990; 122: 71-6.

7. Faergemann J., Jones J.C., Hattler O., Loria Y. Pityrosporum oval (Malassezia furfur) som orsakssamband för seborrhoe dermatit: nya behandlingsalternativ. Br. J. Dermatol. 1996; 134 Förbättra 1 46: 12-5.

8. Hoing M., De Dier A.M., Schuermans V., Cauwenberg G. Ketokonazol-schampo och / eller seborrhoe dermatit. Den kombinerade analysen av 10 kliniska prövningar hos 518 patienter. Beerse, Belgien: Janssen Pharmaceutica, 1987.

9. Orfanos C.E., Zouboulis C.C. Orala retinoider vid behandling av seborré och akne. Dermatologi 1998; 196: 149-7.

10. Peter R.U., Richarz - Barthauer U. Framgångsrik behandling av seborrhoead dermatit och mjäll i hårbotten med 2% ketokanazol-schampo: Resultat av multicenter, dubbelblind, placebokontrollerad studie. Br. J. Dermatol 1995; 132: 441-5.

11. Wikler, J.R., Nieboer, C., Willemze, R. Seobrositive dermatit. J. Am. Acad. Dermatol. 1992; 27: 37-39.

12. Van Custem J., Van Cergen F., Van Peer A., ​​Ketokonazol: Aktivitet in vitro sur Pityrosporum. Effektiviteten av daanerna gör det möjligt att experimentera med en cobaye och dans le pityriasis capit humain. Bull. Soc. Fr. Mycol. Med. 1988; 17: 282-94.

13. Zoubolis C.C., Xia L., Akamatsu H., Seltmann H., Fritsch M., Hornemann S. et al. Kulturmodellen ger följande insikter i seborocyter och akne. Dermatologi 1998; 196: 21-31.

Vetenskaplig center för obstetriker, gynekologi och perinatologi, Ryska akademin för medicinsk vetenskap, MoskvaNästa Artikel
Hur man lockar hårkrullning