Orsaker till mjäll på kvinnors huvuden och de mest effektiva behandlingarna


Enligt statistiken står en tredjedel av världens befolkning inför mjäll. De snövita flingorna i håret förstör marken, huvudet börjar klia. I ett ord kan det inte vara så länge, och de vackra kvinnorna är redo att göra några offer för att snabbt bli av med problemet. Hur man hanterar mjäll hos kvinnor och förhindrar sitt utseende i framtiden? Svar på dessa frågor finns i artikeln.

Varför kvinnor har mjäll

Mjölk på huvudet hos kvinnor är ganska vanligt. Utseendet på en kosmetisk defekt indikerar en kränkning av det samordnade arbetet hos talgkörtlarna och kroppen som helhet, och ibland signalerar allvarliga hälsoproblem.

Vad är mjäll? Livet hos en epidermiscell varar bara 28 dagar, efter denna tid dör den av, en ny framträder i sin plats. Denna process kallas regenerering. Om alla indikatorer på arbetet med organ och system av en kvinna är normala, så förändras sådana förändringar obemärkt utan att orsaka obehag.

Så snart balansen är störd börjar cellerna dela snabbt, gamla partiklar av epidermis samlas på ytan. Sådana kluster kallas mjäll. De kan vara vita eller gulaktiga (för ägare av fet hår).

Låt oss se varför mjäll syns på huvudet. Det finns ett flertal skäl till dess förekomst, vi betecknar de viktigaste:

 • nedsatt metabolism, vilket försvagar kroppens motstånd mot patogenetiska faktorer;
 • ostabila hormoner återspeglas också i hudens tillstånd, detta kan bero på användning av hormonella droger;
 • sjukdomar i organ eller organsystem, i synnerhet nervösa och endokrina system, gastrointestinala sjukdomar;
 • svag immunitet
 • ärftlighet;
 • förändringar i talgkörtlarna;
 • utveckling av dermatologiska sjukdomar (sår, scabs, seborré, allergisk dermatit och andra);
 • frekvent färgning, exponering för olika kemiska föreningar;
 • brist på vitaminer, mikroelement och andra viktiga komponenter i en kvinnas kropp;
 • frekvent stress, överbelastning i fysiska och emotionella termer;
 • ökad torrhet i hårbotten på grund av felaktig vård, frekvent styling med krulljärn, strykjärn;
 • Hårvårdsprodukter matchar inte hårtypen, valts felaktigt;
 • aktivering av jästsvampen Pityrosporum Ovale, vilket ledde till en kränkning av huvudets hudens mikroflora.
 • yttre faktorer (väder, dålig ekologi).

Observera att felaktig användning av naturliga hemlagade masker kan orsaka mjäll hos kvinnor. Särskild vård rekommenderas av experter för att behandla masker som syftar till att öka krullen.

Första tecken

Det är inte nödvändigt att vänta tills den obehagliga "snö" täcker hela huvudet, du kan förutse problemet på ett tidigt stadium. Detta kommer att underlätta behandlingen mycket och kommer att ge skönheten mindre sorg.

De vanligaste symptomen på mjäll är:

 • en liten mängd vita vågar på håret, kläderna, axlarna efter att ha kammade håret;
 • krullar blev mer torra, spröda, naturlig glans, glans förloras;
 • huden blir irritabel, rödhet framträder;
 • huvudet börjar klia
 • skorpor kan bilda;

Om du har märkt liknande tecken i dig själv, gå omedelbart till en tid med en hudläkare, hudläkare eller trikolog. Självmedicinera inte. Mjölk kan inte bara vara en kosmetisk defekt, men också ett tecken på komplexa sjukdomar, det är omöjligt att fördröja behandlingen (psoriasis, dermatit).

Metoder för kamp

Mjölk hos kvinnor kräver komplex behandling, som endast föreskrivs av en specialist. Först och främst utför han en grundlig undersökning av huvudets hud för att bestämma från vilken mjäll som förekommer i patienten. Först efter att en diagnos har fastställts ges lämpliga läkemedel.

Det finns flera sätt att eliminera kosmetiska defekter: medicinering (med hjälp av salvor, speciella schampon), användningen av moderna tekniker (till exempel mesoterapi, leechterapi) och folkmekanismer.

Drogbehandling

Den huvudsakliga metoden att ta bort "snö" i håret är användningen av terapeutiska schampon, lotioner och salvor. De har antimykotisk, peeling action, de aktiva komponenterna i produkten stabiliserar talgkörtlarna, fyller epidermalcellerna med vitaminer och näringskomponenter.

Bland mjällschampon är mycket populära:

 • Nizoral. Ketokonazol används som en aktiv substans. Den har en hög antifungal effekt, används för att behandla seborrheisk dermatit, pityriasis och mjäll. Efter den första användningen av produkten minskar det synligt klåda, avskalning av integumentet. Används för förebyggande och behandling av sjukdom. Behandlingsförloppet är från 2 till 4 veckor, du måste tvätta håret var tredje dag. Om du använder schampo för profylaktiska ändamål är det tillräckligt att tvätta huvudet varje vecka eller en vecka. Kostnaden för pengar - 430-800 rubel, beroende på volymen och tillverkaren.
 • Perotal är en analog av Nizoral. Ketakonazol används också som en aktiv beståndsdel. Behandlingskursen varar upp till 8 veckor, du måste tvätta håret 2 gånger i veckan. För priset är verktyget billigare än Nizoral.
 • Sulsen Forte (Sulsen Shampoo 2%). Den aktiva beståndsdelen är sulsen. Djuptrenar integritet, normaliserar talgkörtlarna, ökar blodflödet, används för behandling och förebyggande av mjäll. Innehåller ett komplex av naturliga tillskott, på grund av vilket kliande, hårbotten irriterar snabbt. Behöver inte använda luftkonditionering efter tvätt, eftersom det innehåller ett konditioneringsadditiv.
 • Bioderma Node DS. En utmärkt läkare för seborisk dermatit, psoriasis, lindrar mjäll. De aktiva komponenterna i produkten, i synnerhet salicylsyra, diktiol, kelp-extrakt, positivt påverkar mikrofloran i integumentet, bidrar till snabb destruktion av svampar som framkallar mjäll. I kompositionen finns ingen tjära, skadliga smaker. Behandlingsförloppet är 3 veckor, förutsatt att shampoo används upp till 4 gånger i veckan. Biodema Node DS kan användas som profylaktisk, för det här tvättar håret med det här verktyget flera gånger i veckan. Kostnaden för produkten är ca 1500 rubel för 125 ml. Dessutom erbjuder tillverkaren en serie medicinsk kosmetika för att bekämpa mjäll och relaterade sjukdomar.
 • Intensiv Vichy Dercos-schampo för mjäll. Produkten innehåller inte parabener, färgämnen, sulfater. Den unika formeln av produkten inkluderar Piroctone olamin, salicylsyra och termiskt vatten Vichy Spa. I komplexet påverkar de aktivt problemet, garanterar ett bra resultat efter den första applikationen. Företaget erbjuder flera schampoalternativ: För känslig hud, torr och fet hårtyp. Kostnaden för medel - 800-850 rubel.

Drogbehandling innebär användning av medicinska salvor. Det är värt att notera att salvor anses vara effektivare, även om de är sämre i kostnaden för schampon och mjällkrämer.

Rekommenderade utmärkt sådana droger:

 • Zinksalva. Verktyget minskar inflammation, har höga antiseptiska egenskaper. För ägare av torrt hår kompletteras beredningen med några droppar vegetabilisk olja. Du kan använda salvan även under graviditet och amning utan risk för skada på barnet. För att bli av med mjäll rekommenderas att produkten appliceras med ett måttligt lager på de drabbade områdena i huvudet två gånger i veckan. Varaktigheten av behandlingen är 1-2 månader, det beror på svårighetsgraden av problemet.
 • Pasta Sulsen. Det anses vara ett effektivt och prisvärt verktyg för att bekämpa mjäll, seborré i hårbotten, psoriasis. Kompetent utvald komposition har en hög antifungal, antiinflammatorisk och antiseptisk effekt, eliminerar problemet med håravfall. Pasta appliceras på rotdelen efter tvätt av håret, efter 15 minuter tvättas produkten bort. Behandlingskursen varar 1 månad, salvan appliceras 2 gånger i veckan. Priset på Sulsen-forte pasta är 60-100 rubel.
 • Salva svavelsyra. Skillnader i hög effektivitet och längre behandlingstid. Läkemedlet appliceras på en ren och torr hårbotten i 5 minuter, varefter rester av medel tas bort. Att smita salvan ska vara 2-3 gånger om dagen i 5-10 dagar, beroende på diagnosen. Efter behandlingskursen, för att fixa resultatet, rekommenderas att använda speciella schampon med tillsats av tjära, zink, baserat på ketokonazol. Det är oacceptabelt att använda drogen på gravida kvinnor under amning. Kostnaden för ett smörsalv (25 g) - i genomsnitt 50 rubel.

En separat kategori av droger för mjäll är en mask. Maskerna innehåller vitaminer och näringstillskott, vilket förbättrar krillens tillstånd, stärker strukturen och eliminerar den obehagliga "snö" på huvudet.

Sådana medel är fortfarande populära på den moderna marknaden:

 • Hårvital anti-mjäll. Verktyget har höga antifungala och antimikrobiella egenskaper, klarar snabbt klåda och hög fetthalt i hårbotten. Masken innehåller piroktonolamin, kardborrextrakt och andra aktiva ingredienser som bidrar till den snabba upplösningen av problemet och stärker hårfollikeln. Mask från den italienska tillverkaren gnidas i hårbotten, handlingstiden betyder 10-15 minuter. Upprepa proceduren bör vara 1-2 gånger i veckan, behandlingen är 3-5 veckor. Det rekommenderas att använda masken samtidigt med schampo och lotion från den angivna serien. Detta kommer att påskynda läkningsprocessen avsevärt. Kostnaden för masken är ca 350 rubel.
 • Hårmudsmask Hårbotten Mud Mask Dolmen. Hårprodukt från det berömda jordanska företaget har en rik, naturlig komposition. Den innehåller Dead Sea-leran, vegetabiliska oljor och extrakt av medicinalväxter. Verktyget fuktar, närmar sig torr hårbotten, eliminerar klåda och flaking. Det rekommenderas att göra en mask på rent hår 1-2 gånger i veckan, proceduren tar bara 5 minuter. Regelbundet utföra masken kommer att göra hår silkeslen, felfri och strålande hälsa, även utan sken av mjäll. Maskpris - 750 rubel.
 • Mask-peeling för hårbotten Masc Mascarilla. Det kan användas för att bekämpa sjukdomen eller för att förhindra att det förekommer i framtiden. Särskilda mikropartiklar, välvalda syror i kombination med ett komplex av aktiva näringstillskott gör att du snabbt kan eliminera integumentets defekt och irritabilitet för att normalisera vattenbalansen i huden. Applicera på en torr yta utan att tvätta håret i 15 minuter. Skölj med varmt vatten efter en angiven tid. Tillverkaren rekommenderar användning av peeling hårmask med schampo från samma linje. Kostnaden för hårprodukter - 850 rubel.

Varning! Innan du applicerar masken, schampon eller salva, utför ett känslighetsprov. Det kommer att spara från komplikation av problemet och irritation, allergisk utslag.

Folkmekanismer

Traditionell medicin erbjuder många receptkompositioner, de kommer att minska klåda och symtom på en obehaglig sjukdom i hårbotten. Du väljer, men notera att vissa folkmekanismer för att bli av med problemet kommer inte att lyckas. De används i kombination med medicinsk behandling.

Alternativ folk remedies för hår som kommer att vara användbart för att eliminera mjäll, många.

Vi erbjuder flera effektiva och eftertraktade recept.

 1. Mask av burdock. Alla vet om förstärkning, återställande och sårläkning av burdock. Du kan använda den i kampen mot "snöflingorna" i ditt hår. Du måste hälla 1 msk. l. hackad kullrot med ett glas oraffinerade, bättre än olivolja. Täck noga och lämna på ett mörkt men varmt ställe i 2 veckor. Efter en tid gnugga vätskan 2 gånger i veckan innan du tvättar håret. Efter 1 timme, tvätta av resterna av en burdock emulsion med användning av schampo.
 2. Nettle balsam. Nettle har länge varit känt för sina höga antiinflammatoriska egenskaper, det är en utmärkt antiseptisk. Dessutom är växten rik på näringsämnen och vitaminer, efter en medicinsk behandling, håret blir starkt, silkeslen, mindre faller ut. Du behöver färska löv av plantan (5 matskedar) och torrbladslöv (2 matskedar), häll kokande vatten över dem (200 ml). Kapacitet med buljong skickas till ett vattenbad i 10 minuter. Efter en angiven tid, spänna buljongen. Skölj håret med det beredda avkoket efter varje shampooing. Låt gnugga verktyget innan du tvätter huvudet.
 3. Oljekompositioner - ett annat alternativ att stärka håret och bli av med mjäll. Blanda i lika stora proportioner grönsakeroljor (te, mint, myrra, citron, patchouli eller kamille). Gnid blandningen i hårbotten i 2-3 minuter tills medlet absorberas. Efter en timme kan du tvätta håret. Proceduren rekommenderas att upprepa upp till 3 gånger i veckan.
 4. Mask med svartbröd. Smula en skiva bröd, häll kokande vatten över det. Låt blandningen svalna och fortsätt att gnugga. Skölj håret med rent, kallt vatten efter 3-5 minuter. Verktyget är harmlöst för hår, inte beroendeframkallande.
 5. Äggsmask. Slå 1 ägg till skumning, tillsätt äggmassan samma mängd yoghurt (yoghurt). Rör masken väl och gnid i hårbotten. Vik håret i polyeten, varm handduk. Efter 1 timme, tvätta av rester av masken med kallt vatten. Utför en äggmask inte mer än 3 gånger i veckan.

Alternativa metoder

Problemet med hårbotten kan också elimineras med moderna metoder, de utförs i en kosmetologförråd eller skönhetssalong, under ledning av en erfaren specialist. Dessa inkluderar:

 • darsonvalisering (massage med hjälp av en bärbar anordning darsonval);
 • hirudoterapi (procedur för leeches på akupunkturpunkter);
 • Kryomassage (massera huvudets yta med torris eller flytande kväve);
 • laser punktering (laser effekt på problemet);
 • mesotherapy (processen med att introducera näringskomponenter, läkemedel genom intradermala injektioner).

Varning! För att snabbt och permanent bli av med mjäll är en metod inte tillräcklig. Experter insisterar på komplex behandling, efterlevnad av en strikt diet.

Snabba återställningstips

Oavsett orsak till mjäll hos kvinnor under behandling är det viktigt att följa dessa regler:

 1. Följ ej instruktionerna från den behandlande läkaren omedelbart.
 2. Kom ihåg att alkoholhaltiga produkter torkar huden hårt, de komplicerar bara problemet.
 3. Skrapa inte, skrapa inte huvudet, för att inte skada integumentet. Genom sår kan du bära en infektion, prova suppuration.
 4. Använd en mjuk, icke-metallisk kam.
 5. Avvisa från torkning, styling med tang och strykning.
 6. Använd högkvalitativa, terapeutiska schampon.
 7. Det är omöjligt att färga hår, använd aggressiva stylingprodukter. Var uppmärksam på näring, fuktighetsskydd.
 8. Ändra maten, lägg till kosten mer hälsosam mat, färska frukter och grönsaker. Avvisa från alkohol, rostad, saltad och rökt. En sådan diet låter dig normalisera ämnesomsättningen, påskynda återhämtningen.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att mjäll förekommer i framtiden, rekommenderar experter regelbundet med medicinsk shampoo, lotion och masker. Särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av näring. Mer hälsosam, hälsosam mat! Glöm skräpmat och snabbmat.

Och slutligen, se din diet, vila mer, var inte nervös. Störningar i mag-tarmkanalen, konstant stress i de flesta fall blir orsaken till utvecklingen av kosmetisk sjukdom.

Användbara videoklipp

Orsaker till mjäll och vad det döljer.

Mjäll - orsaker och behandling. Hur bli av med mjäll.

Medicinsk registrering

En dålig läkare behandlar en sjukdom, en bra läkare botar en sjukdom.

mjäll

Enligt medicinsk statistik står nästan en tredjedel av befolkningen på vår planet inför mjäll, en spridning av lösa epitelpartiklar i hårbotten. I kroppen av en frisk person, förloppet av epidermis förekommer obemärkt och tar från tre till fyra veckor.

Vid patologiska misslyckanden kan den minskas till en vecka. Intensiv exfoliering av hudvågor blir märkbar, vilket ger personen ett tjockt utseende. I det här fallet, och de säger om närvaron av mjäll.

Vad är mjäll

Mjölk är en extremt otrevlig manifestation av seborrheisk dermatit som kan utvecklas hos en person i vilken som helst ålder av hår av vilken typ som helst. Att bilda en slags skorpa i hårbotten gör att mjäll gör det svårt att komma i kontakt med luft, vilket leder till en försvagning av hårsäckarna och håravfall, liksom bräckligheten och sårbarheten hos sina stavar.

Beroende på hur mycket talgkörtlarna fungerar kan mjäll vara fet och torr.

 • En person med en torr typ av mjäll kort efter att ha tvättat huvudet börjar känna svår klåda. Torra små skalor på huvudet är antingen foci eller jämnt fördelade genom hela håriga delen. De häller tungt på axlarna, vilket ger mycket besvär för deras ägare, eftersom andra tenderar att undvika en sådan person. Konstant känsla av klåda är resultatet av otillräcklig utsöndring av talg. Håret hos patienter med torr typ av mjäll är vanligtvis tunn, överdriven, med starkt splittrade tips. Torr typ av mjäll är den vanligaste.
 • Fettmjölk åtföljs också av svår klåda, men även med hennes bara tvättade hår fortsätter att se fettigt och orenat. Utan att vara så märkbar representerar fet mjäll dock en större fara för håret än torrt. Ganska stora partiklar av keratinerad epitel, avskalad, smuler inte på axlarna, men fortsätter att förbli på huvudet och bildar en tät skorpa på dess yta. På grund av den rikliga sekretionen av talg blir denna skorpa en utmärkt odlingsplats för utveckling av kolonier av patogena svampar. Förekomsten av inflammatoriska processer är ett karakteristiskt tillstånd för huden på huvudet hos en patient med oljig mjäll.

Orsaker till

Varför syns mjäll på huvudet? I regel är orsaken det hela komplexet av skäl. Torr eller oljig mjäll kan uppstå på grund av:

 • genetisk predisposition;
 • immunförsvarets misslyckande
 • endokrina körtelfunktioner
 • ohälsosam diet;
 • ett antal sjukdomar i mag-tarmkanalen;
 • effekterna av allvarlig stress och sjukdomar i centrala nervsystemet
 • hormonella störningar;
 • allvarlig avitaminos
 • otillräckligt arbete i talgkörtlarna, vilket leder till överdriven torrhet i hårbotten;
 • allvarlig överhettning eller överkylning av huvudets hud
 • användning av felaktigt valda schampo;
 • allergisk reaktion på materialet i huvudbonaden;
 • kränkningar av hårbottens regler (som ett resultat av frekvent färgning, torkning, användning av frisörstrykjärn och lockar);
 • dålig hygien i hårbotten.

På mekanismen för bildandet av torr mjäll

Den främsta orsaken till torr mjäll är aktiveringen av villkorligt patogen svamp Pitirosporum Oval. I små mängder, som ständigt förekommer i kroppen hos varje frisk person och inte visar någonting, när gynnsamma förhållanden uppstår (svår stress, hormonella störningar och försvagning av immunsystemet) börjar det multiplicera snabbt, vilket minskar cellskalningsprocessens varaktighet till en vecka. Som ett resultat av denna aktivering bildas mycket mjäll på ytan av huvudets hud - torra, gråaktiga partiklar av död hudepitel, lätt separerade från huvudet, förorenande hår och kläder.

Om orsakerna till bildandet av oljig mjäll

Oljig seborré utvecklas på grund av att talgkörtlarna förbättras, vilket producerar för mycket talg. Oljig seborré är uppdelad i flytande och tjock.

 • Den flytande formen av fet seborré karakteriseras av närvaron av glänsande hud med gapande förstorade porer som liknar en apelsinskal. På grund av den rikliga sekretionen av talg, håller håret (alltid oljigt) ihop och bildar orörda lås, generöst ströda med ett stort antal gulaktiga hudvågor som sitter tätt på dem. Den förändrade kemiska sammansättningen av sekretionen hos talgkörtlarna leder till förlusten av de inneboende steriliserande egenskaperna. Som ett resultat skapas idealbetingelser för förekomst av pustler och inflammatoriska processer i hårbotten.
 • Den tjocka formen av fet seborrhea leder till en betydande komprimering av huden, vilket minskar elasticiteten och expansionen av kanalen i talgkörtlarna. När dessa kanaler blockeras med hornproppar bildas svarta ål, komedoner, från partiklar i det riva epitelet. Patientens hår med tjock form av fet seborré är karakteriserad av ökad styvhet och grovhet.

Frågan om klassificering av typer av mjäll, anser många experter felaktiga. Ur sin synvinkel kan endast torr seborré, som kännetecknas av riklig exfoliering av epitelet, betraktas som en sann mjäll.

behandling

Så blev patienten besviken över att han hade mjäll. Hur bli av med denna obehagliga sjukdom? Först och främst är det nödvändigt att ta reda på den exakta orsaken till dess utseende. För att göra detta, kontakta en kvalificerad specialist: tricholog eller dermatolog. De kan bestämma orsaken till seborrheisk dermatit, dess svårighetsgrad och välja den enda korrekta behandlingstaktiken för varje enskild patient.

Ibland krävs det samråd med ett antal specialister.

 • Om det finns misstankar om att orsaken till seboré har blivit ett hormonellt misslyckande, hänvisas patienten till en endokrinolog. Kvinnor i detta fall, var noga med att besöka en gynekolog. Efter laboratorietestning av ett blodprov (för hormoner) föreskrivs patienten läkemedel som normaliserar hormoner.
 • Om mjäll orsakade känslomässig stress eller nervös stress, ska patienten besöka en neuropatolog. Han kommer att välja ett läkemedel som hjälper till att klara av detta tillstånd.
 • För att bekräfta eller utesluta sjukdomens immunitet, liksom effekten av dysbios och ett antal patologier i matsmältningsorganen, hänvisas patienten till en immunolog och en gastroenterolog.

Eliminera huvudårsaken till sjukdomen, fortsätt till behandling av yttre manifestationer av seborré. Hur botar mjäll på huvudet?

 • För att tvätta sebaceoussöndringen, föreskrivs svampdödande emulsioner och schampon till patienten.
 • För behandling av externa manifestationer seborré nödvändigtvis utföra speciella seboreguliruyuschih masker som innehåller ett antal läkemedel: antimikrobiella medel (pyrition zink), antifungala (bifonazol, ketokonazol), peeling, cytostatisk (minskning av hastigheten av celldelning), keratolytiska (avlägsnande sluschivshiysya epidermis) och örtextrakt (avlägsnande irritation). Exponeringstiden för masker som innehåller minst två komponenter från denna lista är från tjugo minuter till en halvtimme.
 • Och om patienten har mjäll komplikat av infektionen? Hur hanterar man det? Det behandlas med antimikrobiella ämnen som innehåller zink.
 • Lotioner innehållande salicylsyra har en utmärkt peeling effekt.
 • För att stimulera immunförsvaret ska läkaren ordinera ett multivitamin och läkemedel som normaliserar tarmmikrofloran (hilak forte, laktofilter).
 • För att förbättra lokal cirkulation kan biogena stimulanser ordineras (medicinsk lera, propolis, mamma, placenta extrakt).
 • Mottagning av öljäst som är rik på vitaminer i grupp B är extremt användbar.
 • Under behandlingen av seborré är det nödvändigt att överge alla frisörprocedurer som är förknippade med färgning eller laminering av hår.

förebyggande

De förebyggande åtgärderna för seborré är mycket enkla. En patient som är benägen för mjäll bör:

 • Att tvätta huvudet oftare: frånvaron av talg - ett näringsmedium för patogena svampar - minimerar risken för utseende.
 • Ta bort från kosten fet, salt, kryddig mat (innehållande skadliga färgämnen och konserveringsmedel), vilket stimulerar aktiviteten hos talgkörtlarna.
 • Undvik starka erfarenheter och stress.

Varför sker mjäll?

Det finns många faktorer som orsakar manifestationen av svampinfektioner i hårbotten, och resultatet är alltid detsamma - mjäll!

Orsaker till mjäll

Ett vanligare namn för mjäll är seborré. Flödar som en inflammatorisk process i hårbotten, kännetecknas denna sjukdom av sebaceous körtelns felaktiga funktion, vilket leder till att sekretionen av sebaceous sekretionen ökar eller minskar. I vissa fall, när seborré är trasig och sebumets kemiska sammansättning.

Orsaker till mjäll

Svampinfektion i huden

Orsaken till seborré på huvudet är spridningen och ökningen av mängden svamp från släktet Malassezia Furfur / Pityrosporum Ovale (Malasseziya Furfur / Pitirosporum Oval). Dessa mikroorganismer lever i hårbotten i de flesta människor utan hälsorisk. Om antalet svampar inte överstiger 30-50% (enligt artikeln från TV Ileshina, TsKVI, Moskva) från hela mikrofloran i denna zon, det vill säga dess normala värde, uppträder inte mjäll. Under lämpliga betingelser börjar emellertid mikroorganismerna att multiplicera snabbt och mata på talg. Som en följd av svampinfektion och utveckling av seborré, utvecklas ökad keratinisering av epidermala celler, hudcellerna växer och splittras ojämnt, utan att ha tid att gå igenom hela exfolieringscykeln och klibba ihop. Kåta partiklar blandas med fetter och formskalor, varifrån mjäll uppträder på huvudet.

psoriasis

I denna sjukdom uppkommer ackumulering av många döda hudceller, som limas ihop i täta gråfärgade fläckar. Vanligtvis är de drabbade områdena lokaliserade på knä, armbågar, kropp, mindre ofta - i hårbotten. I det senare fallet är psoriasis svår att särskilja från svamp seborré.

eksem

Eksem som uppstår i hårbotten orsakar mjäll i relativt sällsynta fall. Om sjukdomen är väl etablerad är dock sannolikheten att öka mängden flakande flingor på det drabbade området av huden mycket hög.

Kontakt dermatit

Denna sjukdom är oftast en reaktion på kosmetika. Orsaken till hudens negativa reaktion på användningen av schampo, masker, lotioner, geler och hårfärger är vävnadens känslighet för vissa komponenter i dessa läkemedel, oftast parafenylendiamin.

Andra sjukdomar

Av okända orsaker är personer med neurologiska sjukdomar (till exempel Parkinsons sjukdom) mer benägna att utveckla seborré på huvudet. Också i risk för mjäll - personer med hjärt-kärlsjukdomar, som har försvagat immunförsvar eller gastrointestinala sjukdomar.

Faktorer som påverkar utvecklingen av svampinfektion

Seborré på huvudet (det korrekta namnet är seborrheic dermatit i hårbotten) kan förekomma i nästan vilken som helst person, men det finns ett antal faktorer som bidrar till utseende av mjäll.

Äldre ålder

Ofta sker mjäll på huvudet hos personer i åldrarna 30 till 55 år. Denna risk för seborré är associerad med åldersrelaterade manifestationer av systemiska störningar i kroppen, försvagning av immunsystemet.

Manlig kön

Mjölk är vanligare hos män än hos kvinnor, varför det finns en hypotes om att manliga könshormoner spelar en viss roll vid förekomsten. Dessutom är sannolikheten för en gynnsam miljö för svampen och utvecklingen av seborré hos män högre på grund av närvaron av ett större antal talgkörtlar i hårbotten.

Oljig hud eller hår

För att mata svampen Malassezia (Malasseziya) behövs fett som producerar talgkörtlar. Därför är ökad fet hud en riskfaktor för utveckling av seborré på huvudet och utseende av mjäll.

Fel hårvård

Orsak till mjäll kan vara användning av schampon med innehållet i aggressiva ytaktiva ämnen (ytaktiva ämnen), för ofta eller omvänt, sällsynt tvätt och kamning av hår. Dessutom kan seborré på huvudet förknippas med användning av olika stylingprodukter (skum, lack), torkning och hår styling med hjälp av heta tångar.

undernäring

Störningar i mag-tarmkanalen och försvagning av den allmänna immuniteten, som i sin tur orsakas av missbruk av stekt, salt, kryddig, söt, fet mat och alkohol, kan leda till seborré på huvudet. Riskfaktorn för mjäll är en brist i kosten av fermenterad mjölk och mejeriprodukter samt produkter som innehåller vitaminerna A, B, C och E, koppar, kalcium, zink, selen.

Kall årstid

Symtom på seborré förekommer ofta under den kalla årstiden, eftersom sjukdomsutvecklingen främjas av frekventa temperaturförändringar (gata). Svampen som orsakar utseende av mjäll på huvudet, multipliceras bra i en varm fuktig miljö, vilket ofta sker under vinterhattar.

Symptom på seborré

peeling

Mjölk med seborré är en klart synlig, exfolierande partikel av stratum corneum. Beroende på typ och tjocklek av dessa skalor hackas, lövformad, skiktad, grov, lättskild eller fasthållen på huden. Färgen kan variera från vit till grå-silver och gul. För människor med mörkt hår som drabbas av seboré, är mjäll mer märkbar, och under kammen flyttas skalorna längs hela hårets längd.

Förutom mjäll med seborré, klåda uppstår, provar intensiv repning av huden. Som ett resultat kan rodnad, inflammation och partiell mjukning av epidermis förekomma.

Nedskrivning av hår

Eftersom mjällskiktet med seborré stör störningen av hårsäckarna, får håret inte tillräckligt med näring och blir matt, spröd, splittrad. Om du inte räknar ut varför denna patologi har uppstått och inte tar några steg för att behandla det, kan håravfall börja.

Mjäll behandling med NIZORAL® schampo

Läkemedlet för behandling av seborré på huvudet, vilket bidrar till ett stabilt resultat är NIZORAL® mjällschampo. Den aktiva substansen i detta läkemedel är ketokonazol - ett ämne med en stark antifungal effekt. På grund av detta NIZORAL ® eliminerar inte bara obehagliga symtom utan bekämpas även mot mjällens orsak - en svamp som orsakar utvecklingen av seborré på huvudet (seborrheic dermatit i hårbotten).

Effekten av ketokonazol mot patogener bekräftas av de framgångsrika resultaten från 64 kliniska studier. Det här verktyget kan hjälpa till att besegra den patogena svampen och eliminera symtomen på seboré i 2 veckor, varefter håret blir rent och städat, ser friskt ut.

Mjäll på huvudet: orsakerna till sjukdomens utseende och dess förebyggande

Mjölk på huvudet kan uppstå som ett resultat av både externa och interna faktorer. Samtidigt finns det en så kallad riskgrupp - människor som är mer mottagliga för sjukdomen.

Skal på huvudet (det medicinska namnet "seborrhea") är inte bara ett kosmetiskt problem, det kan förekomma av flera skäl och kräver professionellt råd från en tricholog eller en hudläkare.

I avsaknad av snabb behandling bildar vita flingor en tät skorpa som blockerar åtkomsten av syre till huden i hårbotten. Matfollikeln är trasig och håret börjar falla.

Symtom och klinisk bild av problemet

När sjukdomen är död, exfolierar hudpartiklarna och liknar kli. Faktiskt är sjukdomsnamnet översatt från latin. Skal blir märkbart endast när hundratals epidermis döda håller sig ihop. Omkring 1000 av dem är bara en liten vit platta.

Mjölk indikeras av följande symtom:

 • bildandet av fint "pulver" på håret, axlarna och ytterkläderna, vilket är en fristående celler i epidermis;
 • torr eller omvänd oljig hårbotten som ett resultat av metaboliska störningar;
 • matt, skört hår;
 • klåda i hårbotten och utseendet på en gulgrå skal.

Mjölk kan uppstå med felaktig vård av hårbotten, hormonella störningar, med vissa sjukdomar eller olämplig diet.

 • Om du kommer till ett evenemang och du vill att dina lockar ska hålla sitt utseende hela kvällen, så behöver du curl håret länge.
 • Äggmask för hår hjälper till med håråterställning, det ger dem skönhet, glans och mjukhet. Läs mer i artikeln.

Typer av mjäll

Beroende på intensiteten av sebumutskiljning, utmärks två typer av mjäll av hårbotten: torra skalor uppträder på torrt hår, medan de vita flingorna på det långa håret, benägna till fett, har ett glänsande utseende.

Torr mjäll

Denna typ av sjukdom uppstår när intensiteten i sebumsekretion är låg. Samtidigt är de fristående partiklarna i epidermis små och torra. De har utseende av pulver och är vanligtvis "spridda" över hela håret eller är lokaliserade i pannan och temechkaområdet.

Torr mjäll kan också förekomma med känslig hårbotten, utsatt för irritation, inte bara genom användning av olämpliga hygieniska och kosmetiska produkter, utan även från torr luft i rummet. I det här fallet försvinner fenomenet av sig själv, efter det att externa källor av dess förekomst elimineras.

Orsaken till torr seborré kan vara nedsatt vattenbalans i kroppen. Människokroppen förlorar hela tiden fukt, för tillfyllning av vilken det rekommenderas att dricka cirka 2 liter varmt rent, icke-kolsyrat vatten per dag i genomsnitt.

Situationen med sjukdomen kan förvärra situationen: stress, överhettning eller överkylning av håret, långvarig utmattning, hormonbehandling, brist på vitaminer B6, B12, F och selen samt användning av olämpliga hårvårdsprodukter.

Oljig mjäll

Oljig mjäll förekommer med ökad utsöndring av hårbotten. Det har utseendet av feta stora flingor som är bundet till varandra, klamrar sig mot håret och är kammat hårt.

Håret blir fet och huden kliar. Detta beror på att fett fyller excretionskanalerna i talg- och svettkörtlarna och provar irritation av nervändarna. När fettet sönderdelas och oxideras släpps fettsyror, vilket också orsakar klåda sensation.

Om du har märkt en tendens till fet hårbotten, särskilt om detta fenomen har dykt upp nyligen, kontakta en hudläkare eller trichologist. Läkaren kommer att identifiera orsakerna till förändringar i hudens egenskaper och föreskriva lämplig behandling. Okvalificerad terapi kan skada krillens hälsa.

Typiskt tvättning av fet hår löser inte problemet, men tvärtom kan det förvärra det eftersom det provar ett ökat arbete i talgkörtlarna.

För hemvård, använd schampo för fet hår. Applicera produkten direkt på sina rötter. Tvätta huvudet med varmt vatten och undvik intensiva massagerande rörelser. Kombinera trådar, försök att inte röra på hårbotten.

Externa faktorer mjäll

Fel hudvård

En av de vanligaste orsakerna till utseendet på "vita flingor" är felaktig hårvård, inklusive:

 • Hyppig tvätt.
  I frekvensen av hygienprocedurer bör det vara måttlig. Vid tvättning av huden tvättas den skyddande lipidfilmen av. Efter en tid bildar talgkörtlarna en ny skyddsbarriär, men om du tvätter huvudet ofta, har de inte tid att fullt ut utföra sin funktion. Som ett resultat torkar huden ut, vilket provar sjukdomen. Tvätta håret i enlighet med graden av förorening. Den optimala frekvensen är 1 var 2-4 dagar. Ju oftare tvätten, desto mildare ska shampoo vara.
 • Överdriven användning och felaktigt urval av hårvårdsprodukter.
  Regelbunden applicering av stylingprodukter och färgämnen till krullarna främjar hårtorkning och framkallar mjällbildning. Felaktigt utvalda kosmetika kan också orsaka sjukdom.

Kom ihåg att stylingprodukter inte är avsedda för daglig användning.

 • Illa tvättat hår.
  Hårbotten är utsatt för irriterande effekt av dåligt sköljade små partiklar av schampo eller balsam. Hårdvatten är en annan anledning för vilken en "vit placer" kan förekomma. För att mildra dess åtgärd kan eventuellt surt skölj. Hygienprodukter måste tvättas ordentligt under en stor ström av varmt vatten.
 • Hot styling.
  Regelbunden styling av hår med hjälp av ett strykjärn och en hårtork bidrar till att huden blir torr. Därför, som förebyggande åtgärd, och dessutom i närvaro av de första tecknen på sjukdomen, ge upp heta styling.
 • Använd artificiella eller smutsiga hårborstar.
  Det bästa alternativet är en träkam eller en borste med naturliga borstburkar - sådana anordningar kommer inte att skada huden. Rent verktyg är ett viktigt sätt att förhindra seborré.
 • ekologi

  Dålig ekologi är en annan faktor för uppkomsten och utvecklingen av sjukdomen. Inverkan av förorenad luft, konsumtionen av produkter som behandlas med bekämpningsmedel och giftiga kemikalier väcker en hel kedja av sjukdomar, inklusive mjäll. Med en dålig miljö kan man utveckla en svamp i huvudet. I det här fallet kliar huden och håret blir skört.

  Inomhusblommor, luftkonditioneringsapparater med bra filter och luftrenare kommer att bidra till att minska effekterna av luftföroreningar inomhus. Ventilera bostadsutrymmen regelbundet och använd endast filtrerat vatten.

  När det gäller mat, om du bor i ett förorenat område måste du följa strikta regler när du väljer mat och förbereder dem:

  • Buljong med kött och fisk efter kokning smälta två gånger.
  • Blötlägg grönsaker 3-4 timmar i saltvatten.
  • Koka svampen i 10 minuter i kokande vatten och häll sedan ut vattnet. Upprepa två gånger.

  Sådana enkla åtgärder minskar risken för kontaminering av kroppen med radionuklider, insekticider, herbicider och andra gifter.

  Hypotermi eller överhettning av huvudets hud

  Regelbundna promenader i frosten med huvudet upptäckt, liksom överhettning av huden, leder till undernäring av hårsäckarna. Håret blir tunt, torrt och börjar falla ut.

  Därför glömmer du inte att bära rätt huvudbonad ut i varmt eller frostigt väder.

  Interna orsaker till mjäll

  Immunsystemet problem

  En gynnsam grund för den aktiva utvecklingen av svampen som lever på hårets hård hud är också en minskad immunitet. Normalt håller livscykeln hos celler en månad, och när en svamp faller, förkortas den till en vecka. Som ett resultat samlas ett stort antal av dem i hårbotten och de bildar vita flingor.

  För att stärka immunförsvaret:

  • Berika din kost med vitaminer och mineraler: A, B5, C, D, F, PP, selen, zink, magnesium, kalcium, järn, jod och mangan. De finns i gula och röda växtföda, liksom svarta vinbär, rosenkål, citrusfrukter, nötter, frön och groddar. Glöm inte att äta skaldjur, mejeriprodukter och grönt te.
  • Ta växtbaserade infusioner och avkok av citrongräs, echinacea, ginseng och lakrits. Detta kan göras med både terapeutiska och profylaktiska ändamål.
  • Härda dig själv. Simning, dousing och en kall dusch stärker kroppen.
  • Välj en aktiv livsstil. För måttlig träning kommer någon sport-, dans- eller träningsutrustning att göra.
  • Låt din kropp vila. Ta tid varje dag för att koppla av och tänka på något trevligt eller bara för att vara i tystnad. Det lugnar nervsystemet och är ett bra stressprevention.

  Störningar i hormonsystemet

  En av orsakerna till mjäll är hormonella förändringar i kroppen under puberteten - i båda könen, liksom under graviditet och klimakteriet - hos kvinnor. Intressant kan de vita vågorna som ett resultat av omstruktureringen av hormonsystemet uppträda och tvärtom försvinna om de tidigare var en anledning till oro.

  Sjukdomar i matsmältningssystemet

  Många sjukdomar härrör från störningar i mag-tarmkanalen. Mjäll är inget undantag. Om orsaken till dess förekomst är en svamp, måste du följa en strikt diet. Favorit för svampen: söt, mjöl, fet, stekt och rökt mat. Det är därför problem med hårbotten ofta förekommer hos personer med de angivna smakförhållandena.

  En obalanserad diet, brist på vissa vitaminer och mikroelement, ett överskott av proteiner och snabba kolhydrater leder alla till samma mjäll.

  • Det finns ingen tid att gå till salonger, men det är redan nödvändigt att bli av med de visade ändarna. Ta reda på hur du skär dina hårtips från vår artikel.
  • Hårpolering är ett av de mest framgångsrika sätten att hantera split ends. Läs mer här.

  Riskgrupper för mjäll

  För någon sjukdom finns en riskgrupp. Risken för mjäll är:

  • män, eftersom deras talgkörtlar producerar mer fett än kvinnor;
  • ägare av fet hårbotten;
  • människor med dåliga vanor, eftersom alkohol och nikotin bryter mot ämnesomsättningen
  • personer i åldern 10-14 till 40 år - detta beror på produktionen av hormoner;
  • personer med nedsatt immunitet eller de som nyligen drabbats av svår stress.

  Dessa människor är mer mottagliga för sjukdomen och bör vidta förebyggande åtgärder för att förhindra det.

  Mjäll är en måste-kamp. Detta är inte bara ett estetiskt problem, utan också en signal om ett fel i kroppen. Därför är vid de första tecknen på sjukdomen inte lat för att konsultera en läkare, ta reda på orsaken till fenomenet och bli av med det i tid.

  Varför mjäll syns på huvudet: video

  Problemet med mjäll påverkar någon person minst en gång i livet, för vissa av oss är det här problemet varje dag. Vi har förberett en video som doktorsdermatologen kommer att berätta i detalj vad är orsaken till förekomsten av denna sjukdom och metoder för att hantera den.

  Mjäll. Orsaker, symtom och behandling av patologi

  Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

  Fläck - Skalig avlägsnande av hudpartiklar, som vanligtvis förekommer i hårbotten. Mjölk kan bildas på egen hand, eller det kan ske på bakgrund av vissa sjukdomar, såsom seborré eller psoriasis.

  Intressanta fakta

  • Enligt statistiken observeras mjäll oftast hos ungdomar från 14 till 25 år.
  • År 1874 upptäckte en fransk anatomist och histolog Louis Charles Malasse, med hjälp av ett mikroskop, en okänd svamp i mjäll. Denna upptäckt avslöjade en av orsakerna till mjäll.
  • 90% av de som lider av seboré och mjäll har också problem med matsmältningskanalen (mag-tarmkanalen).
  • Enligt statistiken hade varje andra person åtminstone en gång i sitt liv problem med mjäll.

  Strukturen av hud och hud bifogas

  Huden tjänar som en barriär mellan miljön och människokroppen.

  Huvudfunktionerna hos huden är:

  • termoregulering (värme konsumeras och frigörs);
  • skyddande (skyddar kroppen från kemiska och mekaniska effekter);
  • excretion (utsöndrar sebum, vatten och sönderdelningsprodukter);
  • immun (T-lymfocyter och Langerhans-celler bekämpar infektion i huden);
  • Andningsorganen (huden absorberar syre och avger koldioxid).
  • resorption (huden kan absorbera olika droger och kosmetika).

  Huden består av följande lager:
  • epidermis;
  • dermis;
  • hypodermis (subkutant fett).

  epidermis

  Epidermis är hudens ytskikt, där det finns en kontinuerlig reproduktion av nya celler och keratinisering av gamla.

  Epidermis innehåller följande celltyper:

  • keratinocyter - producera keratin;
  • Langerhansceller - makrofager som utför en skyddsfunktion;
  • melanocyter - producera melanin;
  • Merkelceller är taktila celler.

  dermis

  Dermis representeras av bindväv och består av två lager.

  hypodermis

  Hudanslutningar

  Orsaker till mjäll

  Skador på hudkörtlarna

  Hormonal obalans

  Hud- och hårkomplexet består av hårsäckar, sebaceous och svettkörtlar, som avger smörjmedel (talg) som hjälper till att exfoliera döda hudpartiklar. En ökning av androgenhalten (en grupp hormoner som produceras av testiklarna och äggstockarna) hos män eller kvinnor framkallar en ökning av talgproduktionen. Dessa störningar leder till en förändring i talgkvaliteten, som upphör att vara flytande och blir mer tät.

  Tjock sebum framkallar klibbning av keratinerade hudpartiklar, vilket förhindrar att de faller av, vilket därefter leder till deras skalande skikt (mjäll).
  Försämrad utsöndring och förändringar i sebums konsistens kan leda till utveckling av en sjukdom som seborré.

  Följande symtom kan uppstå med seborré:

  • kliande hårbotten;
  • hudutslag i form av rodnad, täckt med oljiga eller torra skalor som kan sammanfoga
  • håravfall
  • pustler i hårbotten.

  svamp

  Människans hud är täckt med ett osynligt vatten-lipidfett med en sur miljö. Detta smörjmedel skyddar kroppen från en mängd olika bakterier som sitter på ytan av huden och förstör dem. Men om dessa mikrober kommer in i huden, börjar avstötningsprocessen, det vill säga att kroppen börjar intensivt producera talg. Denna skyddsmekanism komplicerar processen att peeling flingor från hudytan, som därefter leder till mjäll.

  Med en ökning av talgproduktionen spelar svampar (Pitirosporum Oval) en viktig roll. De lever normalt på hudytan, och under denna period börjar de föröka sig och växa med större intensitet. Hårbotten känslighet förvärras till produkterna av svampaktivitet, vilket resulterar i svampinfektion i huden. Därefter bildar svampar som omfattas av talg och dödsvåg plåtar som orsakar klåda och permanent mjäll att exfoliera.

  Normalt har en person 45% av svampflora på huvudets yta, men om sebaceous körtlar störs kan denna siffra öka till 70%.

  Det bör noteras att dessa svampar har en fördelaktig effekt på hudens arbete, eftersom de är inblandade i att behålla sin mikroflora och skyddar den från penetreringen av bakterier och virus som orsakar sjukdomar. Svampar bibehåller också ett normalt pH (syra-basbalans) av huden.

  Hudsjukdomar

  Förberedande faktorer

  Det finns också predisponeringsfaktorer som kan utlösa utvecklingen av mjäll.

  Endogena faktorer:

  • avitaminos (till exempel brist på vitaminer A);
  • minskning av kroppsskydd (till exempel efter akut respiratorisk virusinfektion (ARVI));
  • tarmdysbios (till exempel efter behandling med antibiotika);
  • genetisk predisposition (om föräldrar har mjäll).

  Exogena faktorer:
  • daglig shampooing med olämpligt schampo (naturligt smörjmedel som täcker hårbotten tvättas bort);
  • Regelbunden användning av en varmluftsfläkt resulterar i torrhet i huden (hårtorken ska hållas på ett avstånd av 30 cm från håret och en mild behandling ska användas);
  • frekvent stress (prova arbetet i talgkörtlarna);
  • Rökning (kemikalier i tobak bidrar till försämringen av kroppens försvar);
  • brist på vitaminer och mineraler i kroppen (det kan leda till torr hud eller ökade talgkörtlar);
  • kronisk trötthet (vilket leder till försvagad immunitet)
  • frekvent hårfärgning (leder till skador och utveckling av torr hud).

  I vilka områden är mjäll mer sannolikt att uppstå?

  Ofta förekommer mjäll i hårbotten i den occipital-parietala regionen, eftersom det på denna plats finns en ökad frisättning av talg. Också förekomsten av mjäll i detta område kan bero på en ökning av antalet svamp Pityrosporum Ovale. Denna svamp är villkorligt patogen och är asymptomatisk på de flesta människors hud (på de ställen där den största ackumuleringen av talgkörtlar uppträder).

  Mjölk kan också förekomma i följande områden:

  • ögonbryn;
  • ögonfransar;
  • armhåla;
  • pubis.

  Vad är mjäll?

  Mjölk består av döda hudceller, som på grund av överdriven exfoliering framträder som gråskaliga vågar.

  Normalt dör en person av ett visst antal hudceller i en månad. Hos människor med mjäll observeras denna process mycket oftare, ungefär var tionde dag. Detta beror på en minskning eller omvänt en ökning av talgproduktionen.

  Beroende på typen av hår mjäll är indelad i två typer:

  • torr mjäll;
  • oljig mjäll.


  Nästa Artikel
  Mitt hår. Roux