Orsaker till pedikulos eller från vilka det finns nits? Detekteringsåtgärder och kontrollmetoder


Att hitta nits på ditt barns huvud eller ditt barns huvud är alltid en obehaglig överraskning.

För att effektivt bli av med dessa parasiter behöver du veta vad de är och vad som finns för att bekämpa dem. I denna artikel kommer vi att titta på vilka nits och hur de sänds?

Vad är nits?

Svaret på frågan där nitsen kommer från kommer att bidra till definitionen av ordet. Nits kallas lössägg - parasiter som lever uteslutande på den mänskliga hårlinjen (eller dess nära släktingar - primater).

Du måste kunna skilja mellan löss och deras ägg:

 • löss är små insekter som ser ut som bedbugs och är mycket mobila;
 • nits - vita prickar tårformade, fäst vid basen av håret. De har också en liten storlek - ca 1 mm i längd. Målad vit eller ljusgul.

Utseende och överföring av nits och löss

Vad gör nits kommer ifrån? Nits kan inte sprida sig självständigt och överföras från person till person, deras utseende är förknippade enbart med utseendet av vuxna löss på håret. Den vuxna kvinnan lägger ägget nästan omedelbart efter att hon är på människohåret.

Orsakerna till löss och nits kan identifieras inte mycket, eftersom dessa insekter har ett begränsat rörelseområde. De kan inte flyga, springa fort eller hoppa. Dessutom är lössen, i motsats till populär tro, inte i ett vilande tillstånd under hårbotten.

De kan bara vara på huden, håret och kläderna och överföras genom direktkontakt med en person, liksom genom hygien och liv hos en smittad person (hårborstar, handdukar, kuddar, pälshattar).

Löss kan överföras när du använder poolen, badet, badet utan att ändra vattnet mellan badning.

Det är viktigt att förstå att utseendet på löss och nits inte beror direkt på hygien: de kan slå både en person med ett rent huvud och en person som har tvättat huvudet länge.

Nits och löss som utvecklas från dem är orsaken till en sjukdom som pedikulos. Pedikulos kännetecknas av en hårbotten i huvudet med svår klåda vid insektsbett.

Lössen lever inte bara på människans huvud. Det finns också:

 • pubic louse som bevarar skönhetshår och i armhålorna
 • lus på ögonbrynen och ögonfransarna, främst hänförlig till pedikulos;
 • underkläder (garderob) löss som lever på fel sida av kläder och sömmar. När du bär sådana kläder, kan de förbli på kroppen, och sedan överföras till andra kläder. Det kan finnas fall där en lus överförs från en person till en annan när deras kläder kommer i kontakt. Linsluckor är rimligt rädda för kollektivtrafik och andra platser med stora koncentrationer av människor.

För mer information om typerna av löss, hur man odlar, såväl som inkubationsperioden, läs på vår hemsida.

Ditt uppmärksamhetsfoto om ämnet:

Detekteringsåtgärder

Löss och nits kan vara svåra att upptäcka omedelbart efter att de uppträtt på huvudet. En person får inte uppmärksamma det lilla obehag som orsakas av åtgärder som ännu inte är ett stort antal löss, eftersom enstaka individer vanligtvis överförs.

Efter att ha blivit på håret lägger de ägg, och bara några veckor senare utvecklas en ganska stor population av dessa insekter.

Följande symtom kan indikera närvaron av löss:

 • svår klåda på huvudet eller andra skaltor;
 • överdriven irritation och nervositet
 • bettmärken, lätt svullnad, peeling område;
 • ljusa fläckar på huvudet, liknar mjäll. Det kan vara nits.

Följande åtgärder kan bekräfta eller ta bort misstankar om lössbesvär:

 • kamma håret över hela längden ovanför den vita ytan (ark eller handduk). Särskilt noga måste du kamma långt hår. Några löss eller nits bör falla ut ur håret medan de kliar
 • undersökning av håret av någon från släktingar och vänner;
 • självkontroll av håret (brukar användas med misstänkt pubic louse, vilket är synligt för det blotta ögat).
 • Sätt att bekämpa

  Vid bekräftelse av misstankar om löss och nits ska följande göras:

  • köp specialiserade schampon: Veda, Knicks, Paranit, Hygia, Pedilin; Lus- och nitsprayer: Nuda, Pediculen-Ultra, Para-Plus eller Anti-Pediculosal Salvor: Benzylbensoat, Svavel och bearbeta huvudet med dem, enligt anvisningarna. Detta kommer att neutralisera de flesta parasiterna;
  • kamnits och löss med en speciell kam eller vanlig kam. Det är nödvändigt att kamma varje sträng.

  Ett sätt att bli av med nits och löss är att besöka en läkare eller specialavdelningar inom folkhälsovården, där de snabbt och noggrant tar bort parasiterna.

  Pubic löss är härledda på samma sätt. Det är lämpligt att köpa speciella preparat för lösslucka.

  För destruktion av löss ska desinficeras kläder. Detta bör ske i en ångkammare. Hemma är det tillräckligt att koka kläder med tillsats av ättika eller ett schampo mot löss och tvätta sedan dem.

  Folkmekanismer

  Följande folkläkemedel kan användas som profylaktiska och adjuvansmedel för att bekämpa parasiter: ättika, fotogen, diklorvos, hårspray, hårfärg, dammtvål, eteriska oljor, inklusive teolja, Lobel cheremitinfusion, väteperoxid eller tranbärsjuice.

  För kvinnor är det också möjligt att göra hårfärgning. De förorenar inte bara giften, utan också mjuknar deras skal, vilket gör det efterföljande mekaniska avlägsnandet av nits enklare.

  Det bör noteras att folkmedicinska lösningar kan vara skadliga om de används felaktigt. Exempelvis kan väteperoxid, ättika och fotogen med långvarig användning leda till hudbrännskador och infusion av Cheremitsy - till allergier.

  Som med användningen av kemikalier (droger, schampon), och när man använder folkmedicinska åtgärder, måste du observera försiktighetsåtgärder och följa anvisningarna tydligt.

  Men under infektion kan du enkelt och snabbt bli av med parasiterna genom speciella kemiska och folkmedicinska lösningar.

  Användbar video

  Hur bli av med nits titta på följande video:

  Vad kan orsaka löss i en person och hur överförs de?

  Pedikulos är en infektionssjukdom där hårbotten påverkar löss. Dessa parasiter uppnår en storlek på 6 mm. När kolonin av blodsugande insekter utvecklas på huvudet ökar symtomen på patologin och patienten upplever en svår klåda på huvudet.

  Samtidigt är orsakerna till pedikulos ofta inte bestämda av en persons personliga egenskaper.

  Hur överföres pedikulos?

  Det finns flera anledningar till att löss infekterar. Infektion med parasiter uppträder oftast vid kontakt med en infekterad person. Detta är dock inte det enda sättet att överföra blodsugande insekter.

  För att förstå var löss och nits i huvudet kommer ifrån, är det värt att beakta de särdrag hos utvecklingen av dessa parasiter. Utseende liknar dessa parasiter bedbugs. De utvecklas vid en temperatur av 31-33 grader. Utanför människokroppen förblir lössen livskraftiga för bara några dagar.

  Varje enskild lus dör ungefär en månad efter födseln. Under hela sitt liv kan kvinnan lägga upp till 400 nits i huvudet. Sista håller fast på håret. Närvaron av nits är indikerad med vita eller gråa avrundade formationer, liknande i form som vanliga ägg.

  Hur överförs löss från person till person?

  Oavsett hur lössen överförs, orsakas orsakerna till huvudinfektion främst av bristande överensstämmelse med personlig hygien. Det finns en utbredd tro på att blodsugande insekter endast påverkar skrupelfria människor.

  Faktum är att infektionsriskzonen innefattar personer som tillhör alla sociala lag.

  Vi kan identifiera de främsta orsakerna till utseendet på parasiter i huvudet hos en vuxen:

  • nära kontakt med människor som är smittade med huvudlöss
  • bristande överensstämmelse med hygienregler hemma
  • resa i kollektivtrafiken
  • frekvent omlokalisering (affärsresor, hotellboende).

  Till skillnad från helminter faller inte lössna. Detta innebär att både friska människor och personer med försvagad immunitet riskerar att utveckla huvudlöss.

  Denna funktion förklaras av det faktum att ektoparasiter lever på ytan av hårbotten. Och kroppen, oavsett immunsystemets nuvarande tillstånd, kan inte undertrycka insektsaktiviteten.

  Förutom huvudlöss leder livmodern och pubic parasiter (ploshchitsy) till utvecklingen av pedikulos. Den första är mycket bördig och bor i sängkläder eller kläder.

  Ploshchitsy bor i håret och växer på puben. Denna typ av parasit förblir nästan orörlig, suger blod kontinuerligt från ett ställe.

  Infektion är också möjlig av följande skäl:

  • samlag med bäraren av patogenen;
  • användning av offentliga garderober.

  På utseende av pedikulos på huvudet visar intensiv klåda. Vid undersökning kan hår på huvudet också detektera vita eller gråa nits, liknande mjäll och röda fläckar i biten.

  I avancerade fall utvecklar en person dermatit och håret, på grund av den aktiva utsöndringen av parasiter, blir förvirrad.

  Var kommer lösslök från?

  Som för vuxna finns det flera orsaker till att huvudlössen uppträder hos barn. Samtidigt är det de barn som befinner sig i zonen med ökad risk att utveckla löss.

  Barnlöss på huvudet uppträder oftare på grund av att barn tillåter nära fysisk kontakt med sina kamrater. För första gången upptäcks parasiter i spädbarn vanligtvis efter att de började gå i förskola.

  Också orsaken till pedikulos hos barn ligger i det faktum att denna grupp av människor ofta vägrar att följa reglerna för personlig hygien. Föräldrar spelar inte mindre roll i utvecklingen av patologi.

  Sannolikheten för infektion ökar om vuxna:

  • tillåta barn att leva i osjukdomar
  • Var inte uppmärksam på barnhygien.

  Ett barns kropp anses emellertid inte mer mottagligt för infektion med patogena mikroorganismer än en vuxen.

  Använda andras saker

  Av alla anledningarna till att en lökkoloni uppträder i huvudet, anses användningen av andras saker som det mindre vanliga sättet att infektera. Detta förklaras av det faktum att parasiter utanför människokroppen förblir lönsamma i flera dagar.

  Under vissa förutsättningar kvarstår dock sannolikheten för överföring av löss vid användning av infekterade saker.

  Svarta parasiter bosätter sig på:

  • hygienartiklar (kammar, handdukar och så vidare);
  • kläder.

  Ett relativt frekvent fall av huvudinfektion bär andra människors hattar. I det här fallet kvarstår sannolikheten för att överföra inte bara vuxna, men också nits (ägg).

  Frisörer och pooler

  Skälet till utseende av pedikulos hos vuxna kan bero på:

  • frisörer;
  • simma i offentliga pooler eller dammar.

  Den mänskliga huvudluken kännetecknas av dess höga lönsamhet under en kort tidsperiod. I detta avseende måste skönhetssalonger och frisörens personal ständigt hantera verktyg och kläder.

  Infektion av huvudet i offentliga pooler eller dammar är sällsynt. Denna orsak till huvudlössinfektion kan emellertid inte uteslutas.

  Passerar löss från djur till människor?

  Man tror att om husdjur bor i en lägenhet med människor, då kan en person ha lus på grund av kontakt med dem. Detta uttalande är inte helt sant.

  Parasiter som gömmer sig i pälsen på ett djur går ibland över i människokroppen. Men de permanenta livsmiljöerna hos dessa insekter är katter eller hundar. Därför är kontakt med husdjur inte hänförligt till orsaken till löss.

  Springer löss?

  Bland de många frågorna relaterade till sjukdomen i fråga är människor oftare intresserade av att löss hoppa från huvud till huvud. Denna typ av insekt, till skillnad från loppor, kan inte göra sådana rörelser.

  Löss hoppa på samma sätt som sniglar. Kroppen hos dessa ektoparasiter är inte anpassad för flyg eller för att övervinna stora avstånd. Därför bör du inte tänka på huruvida lössen hoppa eller krypa: Insekterna passerar bara från en person till ett annat endast genom direkt fysisk kontakt.

  Optimala förhållanden för spridning av löss

  Optimala förhållanden för utseendet på parasiter på människans huvud:

  • låg social och kulturell levnadsstandard;
  • promiscuity;
  • täta nära kontakter
  • Behovet av en lång vistelse i ett slutet utrymme med en stor folkmassa.

  Insekterna rör sig relativt långsamt. Därför är det inte alltid nära kontakter leder till infektion.

  Ofta förekommer infektion i huvudet under den kalla årstiden, när människor måste spendera större delen av dagen inomhus.

  Vem är i riskzonen?

  Hur snabbt sprider ektoparasiter beror på personens levnadsförhållanden. Personer som växer upp i socialt missgynnade förhållanden är mer benägna att få tecken på patologi på huvudet.

  Löss är vanligast hos barn under 14 år. Något mindre ofta diagnostiseras sjukdomen hos 35-50-åringar.

  Huvudluckan sprider emellertid i socialt gynnsamma förhållanden. Även vanlig huvudhygien kan inte skydda en person mot infektion. Därför kan alla personer som kan komma i kontakt med en bärare av blodsugande insekter tillskrivas riskzonen för att utveckla sjukdomen.

  Hur syns inte lusen exakt?

  En person är inte infekterad med pedikulos:

  • på bakgrunden av stress;
  • med ett försvagat immunförsvar;
  • vid kontakt med djur.

  Orsaken till huvudpatologin ligger i nära kontakt med bäraren av blodsugande parasiter. Insekter kan också överföras genom hushållsobjekt eller kläder.

  Kan lössa uppträda på nerverna?

  Det finns rädsla för att löss kan dyka upp på nerverna. Denna åsikt bildades på grund av att stress bidrar till en försvagning av immuniteten, och detta skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av infektiösa patologier.

  Faktum är att människor inte kan få löss från nerverna. Detta stöds av det faktum att få fall av infektion med huvudlöss detekteras i industriländer. Om det finns parasiter i huvudet, betyder det att kontakt med patogenbäraren har inträffat.

  På grund av stress eller nervöst överbelastning kan hudpatologier förekomma, kännetecknade av symtom som liknar den aktuella sjukdomen.

  Varför kan löss visas igen?

  Om ett barn har löss är det nödvändigt att skydda barnet från kontakt med andra personer under hela behandlingsperioden. Barn smittade med huvudlöss, förblir farliga för andra.

  Huvudluckan återkommer av två skäl:

  • det var en kontakt med patogenens bärare;
  • dålig behandling utfördes.

  Vid behandling av en patologi är det nödvändigt att inte bara förstöra vuxna, men också att ta bort alla nits från håret. Om det finns ägg kvar på huvudet, efter två veckor kommer vuxna och reproduktionsinsekter att uppstå, vilket leder till att lösset återkommer.

  Vad orsakar huvudlöss

  När en person inser att han har huvudlöss, uppstår de logiska frågorna omedelbart - var kom de ifrån och varför hände det här? När allt är om levnadsförhållandena är säkra, hygien upprätthålls, och det finns inga ögonblick för kontakt med infekterade personer, verkar det som om parasiter helt enkelt inte dyker upp. Men faktiskt är orsakerna till löss alltid förklarliga, och alla borde veta om dem.

  Hur man förstår att lössen uppträdde

  Det är inte alltid möjligt att omedelbart bestämma vilka insekter som har uppfostrats i ditt huvud. När en enskild individ träffas (i början av infektionen) finns inga uppenbara tecken på pedikulos, det är därför inte möjligt att förstå detta i tid i detta skede. Senare, när befolkningen ökar något, uppträder de första smittinfektionerna också:

  • ihållande klåda;
  • spår av att skrapa på hårbotten, så småningom bli crusted;
  • inflammation av bett sår;
  • bettmärken inte bara på den håriga zonen utan också bakom öronen, på nacken längs hårlinjen;
  • På håren flera centimeter från huden är fästa nits synliga;
  • Vuxna individer själva blir märkbara.
  • blåaktiga fläckar i bettfläckar på grund av injektionen av en speciell hemlighet med lus som förhindrar blod från koagulering.

  Efter tiden, efter infektion med huvudlösset kommer ett mer allvarligt stadium: håret börjar se tjockt, blir matt, mattat. På grund av de många whitish-färgade nitsna verkar det som att huvudet är stränt med mjäll. På grund av klåda är sömnen ständigt störd, det finns en oupphörlig önskan att ständigt skrapa huvudet.

  Du kan märka utseendet av löss hos barn genom deras ökade capriciousness, ångest. De har störd sömn, pennor dras hela tiden till huvudet och skrapa den. Om du tittar på ett barns huvud kan löss och nits lätt ses.

  Om infektionen är svår, har personen förstorade lymfkörtlar, temperaturen kan stiga och allergier utvecklas.

  Orsaker till löss

  Det värsta är att anledningarna är så banala och vanliga att ingen är immun från infektion med huvudlöss. Och det spelar ingen roll om en person leder en hälsosam livsstil och respekterar hygien, eller han är bokstavligen hemlös. Insekter är nästan överallt, och där exakt du kan "haka upp dem" på huvudet - förutspå aldrig på förhand.

  Vad orsakar huvudlöss:

  • på grund av ohälsosamma levnadsförhållanden, där människor, genom nära kontakt, är kedjade från varandra;
  • i barnhem, läger och skolor, där barn av en vänlig folkmassa anser intressanta objekt, bilder, foton och videoklipp i sina telefoner, spelar kontaktspel, etc.
  • på grund av närhet av sängarna i daghem;
  • i en förälskelse (kollektivtrafik, panik i extrema situationer, etc.);
  • i en frisör, om slarviga mästare dåligt hanterar verktyg
  • i butiker när man försöker på hattar eller huva kläder omedelbart efter en smittad person;
  • i kampens kamp (sport eller gata);
  • i flyktingläger eller fängelser där hygien inte ligger på rätt nivå
  • med nära kramar, intima kontakter
  • mindre ofta - när du tar ett bad omedelbart efter en infekterad eller i pooler, om vattnet inte alltid förändras i tid eller när du simmar nära ett sjukt huvudlöss (eftersom luster för en tid tolererar dig helt och hållet i vatten)
  • från användning av hushållsartiklar och hygien (kamar, stift, hattar, kuddar, hårbanden etc.);
  • patienten kan skaka av insekter med en våg av huvudet till håret hos en frisk person som står bredvid honom.

  Det är med andra ord inte alls nödvändigt att vara smutsig eller leva i ohälsovillkor för att bli infekterad med pedikulos. Du kan få dig själv insekter när som helst och nästan var som helst.

  Vad händer efter infektion

  Början av utvecklingen av en lökkoloni börjar först om två individer eller en kvinna som är redo att lägga ägg (befruktad) slår på huvudet.

  En gång på det nya "levnadsutrymmet" börjar insekterna omedelbart göra sitt smutsiga arbete - att mata på offerets blod och föröka sig. Efter att ha lagt ägg på en och en halv eller två veckor kommer nya personer att födas (en från varje nits). På bara en dag kan kvinnan ligga från 2 till 4 ägg och i hennes liv (30-40 dagar) - upp till 140. Det här är mycket, vilket innebär att kolonin sprider sig snabbt. Därför, om först förstår personen inte att han är infekterad, kommer huvudet löss snart att manifestera sig i all sin härlighet med alla följder som följer.

  Huvudlucka matas endast på humant blod. Efter att ha piercerat huden injicerar de en speciell hemlighet som inte tillåter blodet att koagulera snabbt, vilket underlättar sugprocessen. Människor som är benägen för allergier har ofta en reaktion på denna hemlighet, vilket kommer att kräva behandling.

  En blåaktig hudfärg runt såret, som kommer från injektionen av samma substans, kan producera en bit.

  Myter om lökens utseende på huvudet

  Det finns flera ogrundade antaganden om parasiternas utseende. Dessa versioner är så ologiska att ibland finns det verkligen något att förvåna över, nämligen en rik mänsklig fantasi:

  1. Löss visas på grund av smuts. Det visar sig att om du inte tvättar ditt huvud, även om du inte kommer i kontakt med sjuka människor och infekterade saker, kommer parasiter att uppstå från ingenstans. Fråga: hur? Trots allt, om det inte finns några insekter eller nits i ovättade vattenburkar, var kan de här komma ifrån principiellt? Ja, lössen känner sig bekväm i obekvämt hår (det är lätt att dölja där), men bara ren, inte fet hud, vilket är mycket lättare att genomborra och sedan suga ut blod, är mer lämpligt för att mata dem. Men smutsen själv är inte orsaken till löss.
  2. Löss kan verka att hoppa från ett ömt huvud till en hälsosam. Denna åsikt är också fel. Huvudblodsugare kan varken hoppa eller flyga. De kryper dock bara tillräckligt snabbt för att få tid att flytta från ett huvud till ett annat med kortvarig hårkontakt.
  3. Insekter kan uppstå på grund av stress, oro. På nerverna orsakade infektionen, löss måste ständigt sitta någonstans i mitt huvud (och tyst, inte visa sig en lång tid), och får ut och börja livet aktivitet när en person är överdrivet bekymmer, oro. Men sådan "dölja och söka" är fysiskt omöjlig för löss. De är också levande organismer som måste äta, föröka sig, och tillståndet för anabios är inte sällsynt för dem. Om du tror på denna myt, bör parasiter också kunna känna en persons stressläge för att komma ut i rätt ögonblick och börja utveckla en koloni. Slutsats - versionen är roligt inledningsvis.
  4. Löss kan infekteras av djur. Det är omöjligt. Huvudluvis matar uteslutande på mänskligt blod, och de behöver inte någon annan. Djur har sina egna parasiter, men inte mänskliga löss.
  5. Lus överlever inte nyfärgat hår. Om du färgar håret med en aggressiv färgmassa, kommer de flesta individer som bor på ditt huvud att dö. Men inte det faktum att alla omröstningar. Och även de mest kaustiska färgerna har ingen effekt på nits, och snart kommer nya blodsugare att dyka upp.
  6. Du kan få nits. Misstaget här är att bara vuxna insekter kan röra sig. En nit är fixerad, eftersom den är ordentligt limmad mot håret med en speciell klibbig substans, är det svårt att ens kamma eller riva ut det. Och det betyder att hon själv inte kan komma på ett hälsosamt huvud.
  7. Pedikulos kommer att utvecklas om någon annans hår med nit fick på huvudet. Och det här är inte så, för det är ett par dagar som det förekommer löss av nitsar. Men hur kan en främling hår stanna hela tiden hela tiden utan att vara fäst? Det kommer att kamma eller tvättas bort innan insekten är född. Men även om vi antar att håret föll på ett hälsosamt huvud med ett redan moget ägg och en lus strax kläckde från det, skulle kolonierna fortfarande inte kunna utvecklas av en anledning: lössen behöver ett par för befruktning. Och om det bara finns en individ är reproduktion omöjlig. I det här fallet kommer blodsockern helt enkelt att leva i människans hår, i rätt tid och kommer att dö, så länge som naturen sätter det, utan att ge efterföljan. Om det självklart inte upptäckts av operatören det tidigare.

  Ingen av dessa myter godkänns. Sätt att överföra pedikulos - bara kontakt-hemma, och ingen annan. Och om löss kan dyka upp i sig - svaret är nu uppenbart.

  Infektion förebyggande

  Och likväl är det inte för alla att lura sig och inte få pedikulos. Elementärt förebyggande - det här är det som alltid kommer till räddning, om du behöver skydda dig från problem:

  • upprätthålla hygien;
  • göra allt för att undvika kontakt med missgynnade och antisociala grupper av befolkningen
  • regelbundet och noggrant undersöka barnets huvud för löss
  • övervaka barnets beteende (hur han sover, om han har blivit irriterad, om han ofta försöker skrapa huvudet)
  • om det finns misstankar om löss, även om det ännu inte bekräftats, är det bättre för återförsäkring att köpa och använda ett anti-pedikelsjampo minst en gång;
  • Använd inte andra människors hygienartiklar (hårborstar, hårbanden etc.);
  • Använd inte andra människors hattar;
  • långt hår slips i "svansen" eller flätan (så mindre sannolikt att fånga löss);
  • Sova inte i sängen efter främlingar utan byte av linned (en huvudlucka lämnar oavsiktligt på en kudde kan vänta i flera timmar att vänta på en ny "ägare");
  • Ta inte bad efter någon annan utan speciell behandling.
  • i poolen (särskilt för bastur) simma bara i en speciell hatt som helt täcker håret, och fråga också arbetarna hur ofta vatten förändras.

  Det är omöjligt att vara helt säker på att huvudlössen aldrig kommer att lösa sig. Den minsta oriktigheten eller försumligheten kan leda till pedikulos. Men med absolut överensstämmelse med förebyggande regler blir risken för lössutveckling försumbar.

  Varför visas löss, kontrollmetoder, förebyggande av lössluckor

  Lice infestation är ett av de mest akuta och olösta problemen i världen. Orsakerna till pedikulos är huvudsakligen förknippade med alla slags katastrofer, såsom naturkatastrofer, katastrofer, väpnade konflikter, socio-politiska kriser och många andra faktorer som påverkar försämringen av mänsklighetens levnadsförhållanden. Befolkningen som dras in i dessa processer skapar omkring sig infektionsfokus, som utvecklas till epidemier av sjukdomen.

  Tyvärr misslyckas inte problemet med samhällets välskötta skikt, eftersom parasiter inte frågar om deras offeras sociala status. Löss infekteras hos vuxna på rent hår ganska ofta. Detta förklaras av det faktum att insekter inte tolererar fett, vilket täcker smutsigt hår, och därför "glattar" sig i gynnsammare förhållanden.

  Egenskaper hos ektoparasiter

  Löss klassificeras som blodsugande insekter. I naturen finns det upp till 100 arter av dessa parasiter, som skiljer sig åt i grad av fara och utseende. Hos människor finns det bara tre typer av ektoparasiter:

  Huvudplatsen för deras livsmiljö är tjockt hår på människokroppen.

  Löss är farliga inte bara för att de kan ge obehag, orsaka obehag och svår klåda, men också orsaka spridning av farliga infektionssjukdomar, som inkluderar tyfus och återkommande feber, liksom Volyn feber.

  Insekter matar på värdens blod och under dagen kan suga upp till 5 mg blod från sitt byte. Crawling löss på hårets yta snabbt nog, på grund av strukturen i deras lemmar. Huden är tydligare, det är lättare för parasiterna att äta, vilket är en bekräftelse och rättfärdigande för varför löss inflammeras i rena människor. Lus reproducerar snabbt genom att lägga de kvinnliga äggen, som kallas nits. De fastar fast sina kommande avkommor till håret med en klibbig massa på ett avstånd av ca 4 cm från rötterna. Bilden visar vad löss och nits ser ut i människans hår.

  Löss är särskilt farliga för gravida kvinnor, ammande mödrar och barn. Barnets immunitet är svag och inte helt formad, och kemikalier som kan ha negativ inverkan på hälsan används ofta för att döda insekter och nits.

  Huvudlöss väljer den tidsmässiga, parietala och occipitala delen av människans huvud som huvudhabitat och existens. Insektens utveckling varar ca 9 dagar, detsamma är inkubationsperioden. Honan för månaden av hennes liv kan lägga omkring 140 ägg. Skadedjur är mycket känsliga för förändringar i omgivande temperatur vilket påverkar livslängden. Märket på termometern inom 31 ° C är bekvämt för livet, men av någon anledning lämnar de inte patienter med hög temperatur. Det finns dock ett katastrofalt temperaturområde för löss.

  Orsaken till lössen en annan sort kan vara kroppslus. Helt stora individer präglas av hög fecundity och gluttony. De lever i sömmar av sängkläder och klädfötter. Kvinnor bifogar ägg på tygfibrer, men ibland finns det bonar av den vakna parasiten på människans fluffhår. Linelöss tolererar inte feber och flyttar till mer gynnsamma platser. De rör sig med en hastighet av 30 mm per minut.

  Den tredje typen av pedikuloskuldsmän är skönhetslöss i en person eller en squat. De är praktiskt taget obevekliga och är alltid i mättnadstillstånd. Kvinnor fäster sina ägg på hår som växer på puben, liksom ögonbryn och ögonfransar. Infektion uppstår under samlag eller vid användning av vanliga tvättdukar, handdukar eller sängkläder.

  Av alla lösspridningar sprider endast den pubic parasiten sig efter simning i stillastående vattenkroppar. Sådana fall är oftast i befolkade områden i Kambodja, Indien och Laos. Den största faran är att denna typ av infektion är den vanligaste orsaken till barns sjukdom. De har löss på sina ögonfransar, ögonbryn och huvud.

  Orsaker till pedikulos

  Utseendet av löss hos människor är ganska enkelt att förklara. I motsats till att pedikulär kan uppstå endast i skrupelfria och asociala kategorier av befolkningen, fixar dagens experter sjukdomen i välbärgade människor. Sannolikheten för infektion är mycket hög, och det kan hända för alla, eftersom löss inte är intresserade av social status och åldern för deras offer. Orsakerna till insekter hos vuxna och barn är följande:

  • låg kulturell nivå i samhället, underlåtenhet att följa strikta regler för individuell hygien;
  • nära kontakt med människor som är smittade med huvudlöss
  • ohälsovillkor i huset, vilket bidrar till snabba spridningen av löss
  • promiskuösa sexliv där den pubic parasiten migrerar till en ny värd;
  • orsakerna till löss hos barn - kommunikation med smittade barn i daghem, skolor, rekreationsläger och lekplatser;
  • utbyte av hygienartiklar, personliga tillhörigheter, huvudbonader, som kan vara smittade med en pedikulosperson
  • besök på offentliga bad, bastu, samt användning av solstolar, handdukar och mattor som inte utsätts för noggrann sanitär behandling.
  • skönhetssalonger och frisörer, som inte följer de enklaste hygienreglerna.
  • boende på hotell, vandrarhem och frekventa resor på affärsresor;
  • resa i trångt kollektivtrafik
  • trånga köer och offentliga garderober i olika anläggningar;
  • simma i stående naturliga dammar eller pooler.

  Någon av dessa faktorer kan orsaka en ektoparasit infektion att inträffa. En stor missuppfattning är uppfattningen att ett barn eller en vuxen kan få huvudlöss från stress. Denna information är felaktig, eftersom parasiter endast kan visas genom direkt kontakt med illamående.

  Kategorin myter inkluderar påståenden att lössen överförs från djur, liksom att de kan flyga och hoppa. Ektoparasiter har inte vingar och, till skillnad från loppor, vet inte hur man ska hoppa. De kan bara krypa från en infekterad persons hår eller kläder till en frisk genom direkt fysisk kontakt.

  Löss överförs inte till människor från djur och vice versa.

  Symptom och diagnos av huvudlöss

  Oftast finns det löss på huvudet hos barn och vuxna med långa lockar. I början av insjukans sjukdom är det mycket svårt att märka i håret. På huvudet kan du bara upptäcka konsekvenserna av deras vistelse - klåda efter många lössbett och repade sår. Skador på huden observeras oftast i de tidiga och occipitala regionerna, såväl som i öronområdet. Förutom ovanstående symtom uppvisar patienten andra tecken på pedikulos, som inkluderar sådana faktorer:

  • irritabilitet och sömnlöshet
  • Löss och dandyliknande nits finns i stora mängder i håret;
  • papulär urtikaria på platsen för bett.

  Med uppkomsten av pedikulos kan en person utveckla dermatit, framträda purulenta utslag och det finns inflammation i lymfkörtlarna. Rika sekretoriska sekretioner av parasiter leder till hårflöjt och utseendet på en obehaglig putrefaktiv lukt. Dessa symptom på pedikulos bör fungera som en signal att vidta brådskande åtgärder som hjälper till att bli av med en farlig sjukdom.

  Om det finns tydliga tecken på närvaron av löss i människans hår är det ganska enkelt att diagnostisera huvudlöss. Den huvudsakliga metoden för att upptäcka parasiter är en noggrann undersökning av patienten. Med denna diagnosmetod är det väldigt svårt att upptäcka vuxna löss, men många nits fästade på håret kommer att vara huvudsymptomet för en utvecklingssjukdom. Att bekämpa insekter är nödvändigt vid den minsta misstanke om infektion.

  Barn och pedikulos

  Barnpikulos är ett mycket vanligt fenomen, vilket oftast manifesteras i den yngre generationen. För dem är den mest karakteristiska typen av insekter som bor i håret på huvudet. Löss matar på värdens blod. Deras bett åtföljs av klåda, vilket orsakar obehag och leder till att hårbotten kliar. Vid avel lägger insekter ägg (nits) som är fasta på barnets hår med ett specifikt klibbigt enzym. I utseende liknar de mjäll, vilket ibland kan vilseleda föräldrarna. Men om mjäll kan blåses bort, blir det svårare att bli av med näten.

  Löss är infekterade hos barn bara som ett resultat av direkt kontakt med bärare av parasiterna eller genom hans personliga garderob eller hygienartiklar. Det är ganska enkelt att bli smittad i barnens institutioner. När allt kommer omkring, älskar barn att byta kläder, prova på andras hattar, använda hårborstar, barrettes och andra saker av sina vänner. Löss kan också överföras genom offentliga garderober i avsaknad av separata skåp för lagring.

  Intressant råd om hur man undviker infektion med löss, ger Komarovsky en föreläsning på löss.

  Den yngre generationen är mest utsatt för infektion med löss. Orsakerna till pedikulos hos barn är på många sätt liknande dem hos vuxna, men de har sina egna specifika egenskaper. Dessa faktorer inkluderar:

  • Bristen på etablerade hygienpraxis som inte tillåter utbyte av kläder, använder samma säng, kam, hårnålar och andra personliga föremål.
  • tendens att stänga kontakter - spel, slagsmål, kramar, frekvent huvudkontakt;
  • överflöd av kontakter med kamrater, bland vilka kan vara bärare av parasiter.

  En annan viktig anledning till att förklara varför huvudlöss ofta förekommer hos barn är barnens låga selektivitet när de väljer vänner och bekanta. De är lika lätta att kommunicera med välskötta kamrater, och med barn från misslyckade miljöer, för renlighet som det inte finns någon att följa.

  Unga barn kan få löss direkt från en infekterad mamma. Denna kontakt är oundviklig, men i denna situation beror allt på hur mycket hon bryr sig om att förhindra barnets eventuella infektion.

  Metodik för att bli av med löss på hår

  När faktumet av närvaron av löss i håret, liksom infektionerna är bestämda, är det nödvändigt att vidta brådskande åtgärder för att bekämpa huvudlöss. Parasiter har en hög överlevnad, så processen att bli av med dem kräver mycket tålamod. Om du hittar nits bör du omedelbart kontakta en läkare och bestämma valet av ett effektivt och säkert läkemedel för löss.

  Det finns flera metoder som används vid behandling av pedikulatur hemma - mekanisk, kemisk, folklig och kombinerad mottagning. Den mekaniska metoden är att kamma näten från håret med en speciell kam från löss eller fingrar. Denna process är ganska tidskrävande och kräver regelbunden fyra-timmars kamma av hår med jämna mellanrum om två veckor.

  Behandlingen av löss på håret och förebyggande av återinfektion tillhandahålls av högeffektiva kemiska läkemedel. På apotek kan du alltid köpa aerosoler, sprayer, schampon, lotioner, salvor och till och med repellenter som undviker infektion vid besök på platser som är ogynnsamma av sanitetsskäl, och blir en tillförlitlig förebyggande åtgärd.

  Pedikulicider innehåller mycket effektiva insekticider - malathion, fenotrin, permetrin, bensylbensoat, liksom deras olika kombinationer. Vid användning av kemikalier är det nödvändigt att strikt följa de tillämpningsregler som föreskrivs i anvisningarna, vilket gör det möjligt att undvika negativa konsekvenser.

  Folkmekanismer, som ofta används i vardagen, låter dig också bli av med löss. Pedikulos kan behandlas med hjälp av sådana tekniker:

  • raka eller skära långt hår;
  • användningen av avkok av medicinska växter;
  • användningen av fotogen med vegetabilisk olja;
  • applicera en ättiksyra lösning eller vatten på håret;
  • användning av diklorvos;
  • tjära tvål.

  Förebyggande åtgärder

  Förebyggande av pedikulos kräver inte komplexa förfaranden. Det överensstämmer med de elementära reglerna:

  • grundläggande personlig hygien
  • regelbunden kontroll av barnets hårtillstånd
  • uteslutning av kontakter med skrupelfri kontingent samt användningen av andras personliga ägodelar
  • periodisk tvättning av huvudet med speciella medel.

  Alla dessa aktiviteter skyddar mot oönskade lössinfektion.

  Du kan bli oattraktiv mot parasiter med hjälp av eteriska oljor från löss: eukalyptus, lavendel eller tea tree. Några droppar doft ger en tillförlitlig barriär för håret.

  Uppmärksamhet bör ägnas åt att om lusen uppträder ständigt indikerar detta ineffekten av de givna procedurerna, annars är parasitbäraren ständigt i miljön.

  Vad orsakar huvudlöss

  I stort sett finns det väldigt få orsaker till att lusar uppträder på huvudet: Dessa parasiter kan inte flyga, hoppa långt (som till exempel loppor) och kan inte ens springa fort. Men deras förmåga att framträda även bland människor som är rena och levande under goda förutsättningar är helt enkelt fantastiskt, och därför är det nödvändigt att veta varifrån huvudlössen kommer ifrån, åtminstone för att skydda sig från denna olycka och för att skydda sina släktingar mot infektion. Särskilt - barn.

  De viktigaste och enda orsakerna till lökens utseende är olika fall av överföring från en smittad person till en frisk person. Lus, till skillnad från helminter, har till exempel inga andra ägare förutom människor, och därför kan de inte smittas med mat eller till och med i naturen.

  Men det finns många sätt att överföra löss från en person till en annan: i allmänhet är lössens utseende på huvudet direkt relaterat till den specifika situationen och omständigheterna där den nya potentiella bäraren av dessa parasiter faller.

  Lössa förefaller inte oavsiktligt, de kan inte ligga under huden eller, ännu mindre, i stötar på huvudet, även om sådana idéer är utbrett även idag. Löss är yttre parasiter, och de är antingen på hud och hår, eller på kläder. Människans löss förekommer inte heller från hundar, katter och andra husdjur. På grund av sin smala specialisering kan de bara leva på människor. Följaktligen visas hund och kattluft aldrig hos människor.

  "Jag var chockad. Var får en person löss från, om mitt barn aldrig har berört någon av hundar eller katter, kläds alltid på gatan, tar inget med munnen. Under alla omständigheter togs lössen ut på en dag, även om vi nu vet hur man gör det. "

  Det är viktigt att kunna skilja löss från sina egna ägg - nits. Löss är mobila och ser ut som små bedbugs. En nits - det är vita prickar på håret, ordentligt limmade och svåra att förstöra. De representerar en sorts påse, var och en är ett ägg.

  Nits förekommer nästan omedelbart efter att den vuxna kvinnan kommer på sitt offeras hår. Nits i sig sprider sig inte och överförs inte från person till person. Endast i undantagsfall kan hår med nits från en person komma på huvudet på en annan, men trots allt är sannolikheten för ytterligare utveckling av huvudlöss i en infekterad person nästan omöjlig (en enskild individ kan inte reproducera).

  Sätt att överföra löss

  Det finns många sätt att överföra löss. Den främsta och ledande i spridningen av pedikulos är nära fysisk kontakt av smittade och smittade. Löss på huvudet förekommer, till exempel, med kyssar, sexuella handlingar, leker tillsammans, strider, andra fall som rör en persons huvud med huvudet på en annan.

  Det är viktigt att komma ihåg om de olika typerna av löss och former av varje typ. Pubic och kroppslöss verkar av skäl som är något annorlunda än de för huvudlöss.

  Löss hos barn förekommer ofta i gemensamma spel, konstanta slagsmål och bara genom direkt kommunikation. Övning visar att parasiter i barns grupper sprids med blixtens hastighet.

  Det är viktigt att förstå att orsakerna till lössutseende hos barn inte alltid strider mot några hygieniska regler: parasiterna smittar lätt både barn med rent huvud och de som inte har tvättat länge.

  Lus infekterar ibland och genom några andra överföringsmetoder. Till exempel kan orsakerna till huvudlöss vara:

  • överföra vuxna insekter, nymfer och nits genom delade kamar, handdukar och kuddar.
  • Badar i badkar eller bad utan att byta vatten mellan badande. Lössen kan lätt tolerera att vara i vatten och kan göra utan syre under ganska lång tid, så en hel del parasiter kan simma i badrummet efter en elak person.
  • Dela mössor, speciellt - päls. I dem kan löss inte skilja mellan människohår och päls på en hatt och förblir på huvudet efter att ha på sig.

  Videon nedan förklarar i detalj hur lössen uppträder hos en person och vad detta kan leda till:

  Linelöss infekterar nästan uteslutande efter att ha passerat kläder. Fall av överföring genom kroppslig kontakt sker som ett undantag. Också sällan förekommer spridningen av löss genom hygien och hushållsartiklar. Linelus anses vara den huvudsakliga följeslagaren av humanitära katastrofer och krig: oftast infekterar dessa löss i flyktingläger, bland vagranter och soldater.

  Ibland finner folk att de har löss nästan omedelbart efter samlag. Men det är mer karakteristiskt för lössluckan: På människokroppen bor de främst på pubis och i armhålorna. Inte överraskande, pubic pediculosis kallas ibland som venerala sjukdomar.

  Upprepade gånger fanns det fall där skorpelus uppträdde efter att ha simmade i naturligt vatten. De mest talrika sådana prejudikat är i de överbefolkade områdena Indien, Kambodja och Laos. Av alla löss är det skönheten som sprider sig mest genom vattnet. Samtidigt är den största risken att efter en sådan överföring uppträder löss ofta hos barn och ibland på platser okarakteristiska för dem: på ögonbrynen, ögonfransar och huvud.

  Barn som huvudriskgrupp

  Barn är mer benägna att bli smittade med löss. Det finns flera anledningar till detta:

  • brist på inbyggda hygienkunskaper - barn har ofta huvudlöss efter att ha delat samma kläder, säng, leksaker.
  • Tendens till närmare kontakter - kramar, slagsmål, spel med konstant kontakt av huvuden är helt normala för barn. Under sådana förhållanden infekterar löss hos barn snabbt och sprids även när de inte är särskilt märkbara vid huvudkällan av parasiter.
  • Större lutning och kontaktfrekvens med kamrater - Generellt är kommunikationscirkeln bland barn större än hos vuxna, och sannolikheten för att bland välkända barn blir "rotta bärare" som helhet är högre. Därför förekommer löss i barn i många fall oavsett föräldrarnas sociala status.

  Dessutom är anledningen till att löss hos barn förekommer oftare än hos vuxna den lägre selektiviteten hos barn i valet av vänner. Barn är lika lätta att kontakta och med välskötta kamrater, och med dem som lever i dåliga hygienförhållanden och är även vagrants.

  Orsaken till lössas utseende hos unga barn kan vara ganska banal - barnet kan vara smittat av den sjuka mamman. Han kommer definitivt inte att kunna undvika denna kontakt, och allt beror på hur mamman själv närmar sig frågan om att säkerställa hennes säkerhet.

  Optimala förhållanden för spridning av löss

  Viktiga orsaker till lössas utseende hos ett stort antal personer inkluderar motsvarande sociala och sanitära förhållanden där människor bor. Detta förklarar det faktum att dagens löss är särskilt vanliga i utvecklingsländerna.

  Följande faktorer och orsaker till lökens utseende hos människor är särskilt gynnsamma för spridningen av parasiter och de sjukdomar som de orsakar:

  • låg kulturell nivå av samhället som helhet, brist på etablerade regler för strikt individuell hygien
  • promiscuity, från vilken pubic lice vanligtvis infunderas
  • väletablerade och välformade grupper och grupper av människor. I samband med reducerade kontaktbarriärer i sådana grupper och som följd, sedd som norm genom kyssar, kramar, andra kroppskontakter, löss här är särskilt många och sprids med mycket hög hastighet.
  • Omständigheter som bidrar till att ett stort antal människor förenas - i fängelser, fältläger, flyktingläger, reservlöss för varje enskild person visas i ordning - det är extremt svårt att undvika kontakt med smittade eller hushållsartiklar.

  I allmänhet förekommer huvudlössen oftare hos människor på vintern, när mestadels människor spenderar lokaler i nära kontakt med varandra. I länder med hög levnadsstandard finns det andra toppar i antalet infektioner av huvudlöss: från början av hösten när barn infekterade på sommaren kommer till skolan, på våren, när barn börjar besöka gatorna mer och interagera med extrasociala element.

  Hur löss inte exakt visas

  Tillsammans med vetenskapsbevisade metoder för lössbesmittning finns det olika folkmyter och stereotyper som försöker förklara vad som orsakar löss på huvudet. Bland dem är:

  • "Lus kommer från nerverna" - en mycket berömd myt som till och med idag tycker om att förklara varje fall av lusinfektion.
  • "Lus sov i hårbotten och kryper ut med försvagad immunitet eller svår stress" - inte mindre dumt. Lössen kan inte leva under huden, och i stort sett bryr de sig inte om att bita - en person med nedsatt immunförsvar eller helt frisk.
  • "Lössen kan hoppa från hundar och katter" - En mänsklig lus kan inte leva på djur och vippor, slående katter och hundar kan inte äta på människor. Därför är en sådan orsak till löss hos en person också felaktig.

  I vilket fall som helst, oavsett orsaken till huvudlössens utseende och från vad huvudlössen uppträder på kläder och sängar, behöver du veta några enkla regler för förebyggande, vilket ger ett tillförlitligt skydd mot dessa parasiter.

  Skydd mot löss: hur man undviker utseende av parasiter

  Tips för att förhindra lössbesmittning är ganska enkla, men inte alla kan följa det:

  • Det är nödvändigt att undvika nära kontakter med okända personer, särskilt de vars sociala status väcker vissa tvivel.
  • Frånvaron av tillfälliga sexuella relationer är en tillförlitlig livsförsäkring utan skönhetslöss och minskar risken för huvudlössbesmittning.
  • Använd inte andras hårborstar, kläder, sängkläder, hårnålar och elastik.

  Barn behöver regelbundet kontrollera hårets tillstånd - ofta till och med smittad, de erkänner inte det, är rädda för att bli lurade av sina kamrater.

  De första tecknen på lössas utseende är kliande, i början ganska svag och utseendet på vita fläckar på håret och biter på hårbotten. Senare, när avelsluckor, fläckar, utslag och allergiska reaktioner uppträder.

  Om det finns löss behöver du inte göra så mycket - köp lössjampo på närmaste apotek eller, i värsta fall (om du inte har några pengar alls), ta fotogen och torka huvudet med ett av dessa verktyg, dra det under plastpåsen i ungefär en timme.

  Ibland för att bli av med löss rekommenderas det att använda speciella metallkammar. Sådana verktyg kräver en längre kamp, ​​men de undviker användning av insektsmedel, vilket kan vara relevant för personer med allergier.

  Så vad som helst löss verkar i varje fall, är sätten att bli av med dem välkända och utvecklade. Men det är bättre att förhindra infektionen själv och skydda dig själv och dina kära från det.  Nästa Artikel
  Hur man återfuktar torrt hår hemma, hur man botar sina folkmedicinska lösningar?