Vilka oljor är lämpliga för färgat hår


Vackert färgat hår ser alltid spektakulärt ut, men bara tjejer som färgade håret vet hur svårt det är att ta hand om håret efter färgning. När allt kommer omkring är håret skadat i vilket fall som helst, oavsett vilken färg du väljer. När du färgar håret är det övre hårskiktet brutet, färgen lyfter hårvågorna för att penetrera hårstrukturen och färga den. Därför, efter färgning blir håret svagt och försvarslöst mot negativ inverkan på dem, de kräver nödvändigtvis speciell noggrann vård.

Var försiktig med färgat hår

Efter färgning är det lämpligt att köpa ett speciellt schampo för färgat hår eller för försvagade skadade. Detta schampo rengör försiktigt håret och hårbotten utan att torka ut dem, och kommer också att släta hårvågorna. Dessutom försök att inte shampoo hela huvudet, det kommer att räcka för att skaka rötterna, och när du tvättar schamponet kommer det att tömma och tvätta längden. Tvätta inte håret med varmt vatten, det kommer att skada håret ännu mer.

Det bästa sättet att växa och skönhetshår läs mer.

Var noga med att köpa en bra mask för att ta hand om hårets längd (det är bättre om det är professionellt).

Efter varje tvätt, applicera en mask eller balsam på hårlängden, en serie som är lämplig för färgat hår. En speciell serie för färgat hår, en återställningsserie, är utformad för att ta hand om skadat hår och en näringsrik serie som är lämplig för torrt och sprött hår.

På sommaren är det nödvändigt att skydda håret mot ultraviolett strålning, det torkar håret och samtidigt bränner färgen ut snabbare. Håret behöver skydd mot solljus och värme, inte mindre än från kall frost.

Odelbar vård (olja, serum, spray, vätska) bör vara ett obligatoriskt steg i hårvård. Klipp håret som de inte kommer att återställa, men hjälper till att skydda håret från torrhet, termisk skada kommer att ge håret ett friskt utseende.

Det är nödvändigt att använda ett värmebeständigt medel före torkning med hårtork, järn eller krusningsjärn (var uppmärksam på kompositionen, så att de komponenter som förlänger färgens hållbarhet ingår, liksom de oljor som tar hand om längden).

Om du har torkat hårbotten efter att du har torkat håret, kan du eliminera det med oljor, och de är oumbärliga för att ta hand om hårets längd. Vi har samlat in dig de bästa naturliga oljorna som är lämpliga för att ta hand om färgat hår.

Det är viktigt!

Oljan måste vara av god kvalitet, och högkvalitativ olja kan inte vara billigt.

Fördelarna med olja kommer att vara om du väljer oraffinerad och kallpressad.

Olja bör inte innehålla några tillsatser.

För att förbättra effekten av olja kan den upphettas i ett vattenbad.

Blanda och förbered masker med olja, bara omedelbart före appliceringen.

För att hålla blont hår från att bli gult måste du lägga till 5-8 droppar citron eller kamille eterisk olja.

Arganolja för alla hårtyper

Arganolja är den mest ursprungliga oljan som passar alla hår, dess egenskaper är legendariska, det har samlats in i Marocko i mer än tusen år, och varje kosmetiskt företag strävar efter att använda arganolja i sina produkter. Det är nödvändigt att noggrant välja arganolja, eftersom många falsar, oljan är dyr och endast produceras i en region. Därför späds arganolja ofta med lite billig olja och säljs som ren arganolja.

Arganolja är 80% sammansatt av omättade fettsyror, inklusive ca 35% linolsyra, som inte produceras i kroppen och kan endast erhållas från utsidan. Oljan innehåller också sällsynta steroler som inte finns i någon annan vegetabilisk olja, som har antiinflammatoriska egenskaper och gör arganolja unik. Oljan innehåller en stor mängd vitaminer E och F, vilket ger toniska, regenererande och föryngrande egenskaper.

Arganolja kan användas i ren form: gnid en liten mängd mellan handflatan och applicera den på hårlängden, likna 40-60 minuter och tvätta håret som vanligt, du kan applicera lite olja på hårbotten för att massera bra, lämna i 30-40 minuter och tvätta huvud. Och du kan lägga till arganolja till hemlagade hårmaskor:

Mask med arganolja för färgat hår

 • 1 tesked arganolja;
 • 1 tesked Camelliaolja;
 • 1 matsked olivolja;
 • 5-8 droppar lavendel eterisk olja.

Blanda alla oljor och värme i ett vattenbad, och tillsätt i slutet oljan, applicera på hårlängden, lämna i 1-2 timmar och tvätta håret, använd schampo flera gånger (2-3) och använd i slutet balsam.

Hampolja för hårvård

Få människor vet att hampolja är en av de bästa oljorna att ta hand om färgat hår. Oljan är inte oljig alls, den appliceras lätt på håret och absorberas omedelbart. Dess sammansättning har en positiv effekt på restaurering och förbättring av hår, speciellt olja som är bra för hår, vilket ofta är mottagligt för färgning (fettsyror, vitaminer A, E, C, K, B, mineraler, antioxidanter).

Hampolja fuktar helt håret, speciellt på vintern och i varm sommar, skyddar spetsarna från uttorkning, gör håret elastiskt och elastiskt. Olja stärker håret, väcker håret för aktiv tillväxt, behandlar mjäll och seborré, så det kan säkert användas till att ta hand om hårbotten.

Receptmask för färgat hår

 • 1 tsk hampolja;
 • 1 tesked linfröolja;
 • 1 tsk honung;
 • 2 tsk aloe juice (kan ersättas med ampuller);
 • 5 droppar vitamin A i olja;
 • 5 droppar vitamin E i olja;
 • 1 äggula.

Blanda alla ingredienser och kan värmas till en behaglig temperatur. Applicera en mask på rötterna (gör en ljusmassage) och fördela över hela längden. Håll masken i ungefär en timme och tvätta av med schampo, en sådan mask kan göras en gång i veckan.

Jojobaolja för färgat hår

Jojobaolja har en unik komposition: fettsyror, fettsyraestrar, aminosyror, mikro- och makroelement, vitaminer, kollagen, sammansättningen av jojobaolja är unik jämfört med andra naturliga vegetabiliska oljor.

Jojobaoljans konsistens är lätt, därför är den väl fördelad genom håret, det absorberas snabbt och tvättas av. Olja kan användas i ren form, i kompositioner av masker eller som ett sista verktyg för att göra hårglans och jämnhet.

Regenererande mask för färgat hår

 • 1-2 matskedar jojobaolja;
 • 1-2 matskedar kokosnötolja;
 • 5-8 droppar vitamin A och E i olja.

Blanda oljan i en glasbehållare och värm den i ett vattenbad. Applicera masken på hårets längd innan du tvättar, någonstans i 1-2 timmar, och tvätta sedan håret.

Broccoliolja för att ta hand om långfärgat hår

Broccoliolja anses med rätta som naturlig silikon för hår, så det är oumbärligt för vård av färgat hår. Oljan innehåller vitaminerna A, E, C, K, mikroelement: kalcium-, järn-, kalium- och fettsyror, vilket gör denna olja unik i kompositionen: linolsyra, erucic, eikosan, a-linolensyra, oleinsyra, stearinsyra, palmitinsyra. Läs mer om olja i den här artikeln.

Masken är utformad för axelarnas längd, om håret är långt måste du öka förhållandet mellan basoljor.

Maskrecept

 • 1 tsk broccoliolja;
 • 1 matsked sheasmör (shea);
 • 3-5 droppar vitamin A i olja;
 • 3-5 droppar vitamin E i olja.

Blanda basoljor och värme i ett vattenbad, tillsätt vitaminerna A och E för att värma oljor. Applicera blandningen för hårets längd och isolera. Lämna masken i 1-2 timmar och skölj väl med schampo.

Universal olivolja

Olivolja tränger in i hårfollikeln och hårbotten, det vill säga att det närmar sig håret med näringsämnen från insidan, och oljebrunnen omsluter hårsaxeln själv och förbättrar därmed hårets struktur. Oljan närmar sig hårrötterna och främjar tillväxten av friskt nytt hår, hjälper till att klara av klåda och torr hårbotten, men den är också väl lämpad för fet hårbotten. Oljan förbättrar också hårstrukturen, förhindrar splittrade ändar och gör håret mjukt, elastiskt och glänsande.

Nourishing mask

 • h. sked olivolja;
 • 1 tsk burdock olja;
 • 1 tsk ricinolja;
 • 1 timmes sked linfröolja;
 • 1 tsk honung;
 • 5 droppar vitamin A i olja;
 • 5 droppar vitamin E i olja;
 • 1 äggula.

Oljans proportioner kan minskas beroende på hårets längd (dessa proportioner är mindre än bladens längd). Masken appliceras på vått tvätt hår längs hela längden och går lite tillbaka från rötterna. Vi lämnar masken i 1 timme, vi kan värma den, och sedan tvättar vi av det med schampo och applicerar balsam.

Macadamia olja

Macadamia oljan absorberas omedelbart av håret, ger dem volym, glans, jämnhet, underlättar kamning. Oljan tränger in i hårbotten och närmar sig hårsäckarna, förhindrar håravfall, återställer hårstrukturen och gör dem hälsosamma på kort tid. Den främsta fördelen med oljan är att den närmar håret från rot till spets.

Olja är lämplig för torrt, poröst, skadat hår efter färgning, kemi, såväl som tunn och försvagad. Oljan kan användas innan du tvättar håret, gör en massage eller en mask, eller efter tvättning är det möjligt att gnugga ett par droppar olja i palmerna och applicera det på ändarna av håret istället för outplånliga köpta produkter.

Mask med macadamiaolja för färgat hår

 • 1 tesked macadamiaolja;
 • 1 tesked Camelliaolja;
 • 1 ampull vitamin B12;
 • 1 ampull vitamin B6;
 • 5 droppar ylang-ylang eterisk olja.

Blanda alla ingredienser och applicera på hårets längd, om hårbotten inte är fet, kan du applicera på hårbotten, masken ska värmas och hållas i 40-60 minuter och tvätta huvudet (en eller två gånger med schampo).

Unik kamelialolja för färgat hår

Exotisk kameliaolja har använts av asiatiska kvinnor i mer än tusen år, idag blir det populärt hos oss. Oljan innehåller 12 typer omättade fettsyror, ett komplex av vitaminer, spårämnen och proteiner för att bibehålla hårets hälsa och skönhet. Oljan har utmärkt penetrerande kraft, fördelas lätt genom håret och absorberas snabbt. På grund av dess egenskaper är kameliaolja oumbärlig i hårvård.

Med kameliaolja kan du göra omslag, massera hårbotten, använd som en slutlig outplånlig hårolja och det kan naturligtvis läggas till alla hemlagade hårmaskor (några av de recept vi skrev ovan).

Fördelar och nackdelar med oljehårfärger

Effekten av konventionella hårfärgämnen, baserat på kemiska komponenter, kan påverka kretsens tillväxt och tillstånd negativt.

Men det finns ett alternativ till sådana droger - oljemålningar. De tålar på ett tillförlitligt sätt hår, bidrar till att deras förstärkning och läkning liknar närande masker.
Detta är det mest progressiva sättet.
Sådana hårfärgsprodukter kan köpas från uttaget och användas hemma.

Vad är oljehårfärg?

Oljiga hårfärger innehåller inte ammoniakoxideringsmedel, så det finns inga kaustiska anteckningar i lukten. Kompositionen innefattar en eller flera naturliga oljor:

 • jojobaolja;
 • druvutsäde;
 • lin;
 • kardborre och andra

struktur

Förteckningen över ingredienser som utgör färgen finns i anteckningarna på flaskan eller lådan.
De positiva aspekterna av användningen av oljehårfärger består främst av att du inte behöver spendera extra pengar och tid på hälsoåtgärder efter färgning.

Denna färg har keratin i sin komposition, vilket har en fördelaktig effekt på hårläkning. I närvaro av mikroskador på dem tränger keratinproteinet inuti och släpper ut oegentligheter. Håret blir smidigt vid beröring, hälsosamt, blankt utseende och lydnad vid styling.
Färgen kan permanent måla över grått hår. Som nackdelar kan noteras dess relativt höga kostnad.

Hur färgar ditt hår

Den första målningen med oljemaling görs bäst i stugan. Men om du har erfarenhet kan du själv göra det. En oxidant, en oljebas och en gel, som fixar effekten av färgning, ingår i produktkitet.

Metoden för applicering liknar processen för färgning med vanlig färg.

48 timmar före användning, test för en allergisk reaktion, trots att produkten nästan inte orsakar allergier.

För att förhindra att färg lämnar märken på händerna, använd gummi- eller plasthandskar. På ansiktet, nacken och runt öronen applicera ett lager av någon fettkräme - det kommer att eliminera spåren av eventuell avrinning.

Blanda oxidationsmedlet noggrant med oljebasen i ett glas eller en plasträtt. Applicera omedelbart blandningen på torrt hår, först på rötterna och sedan med den återstående kompositionen smörj håret över hela längden. I vissa fall kan färgen fördelas på vått hår, till exempel när de tänds.

Efter en bestämd tid (30 eller 45 minuter) tvättas färgen av med varmt vatten utan att använda schampo. Sedan appliceras gel i 2-3 minuter för att fixa.

Denna typ av färg ger pålitlig hårfärgning. Dessutom har oljemålningar ett ganska stort antal färger och nyanser från blå-svart till ljusbrun. Vissa märken har upp till 60 indikatorer i den föreslagna paletten (till exempel italiensk färg-CD). Tillverkare utvecklar och anpassar kontinuerligt frisläppandet av nya nyanser av oljemålningar.

Inte så länge sedan kom hårtoning i mode, vilket kardinalt löser problemet med att ändra trådens färg. Vi uppmanar dig att läsa vår artikel om hur hårtoning är och hur det görs.

Oxidizer tillåter hårfärg att agera direkt på håret och lockar - att målas i önskad färg. Utan detta kommer färgen inte att påverka frisyren och därför kommer det inte att vara någon färgpunkt. Hur fungerar håroxiderande medel, lära av den här artikeln.

Populära märken av icke-ammoniakfärger

Detta är en ganska ny, progressiv metod för dekorativ vård för kvinnohår, utvecklat av kosmetiska specialister. Utländska företag förbättrar ständigt kvaliteten på denna typ av kosmetiska produkter för att möta den ständigt växande efterfrågan.

Italien, konstant glädje

Professionellt hårfärg Constant Delight producerat i Italien, kan på ett tillförlitligt sätt färga håret samtidigt som man säkerställer respekt för lock och hud.
Färgerna i detta märke gör att du kan ändra färgen på håret 2 toner lättare. De innehåller olivolja som närmar och fuktar håret under färgningsproceduren. Resultatet är ett strålande och naturligt utseende hår.

På grund av det faktum att det inte finns några skadliga kemiska föreningar i kompositionen är det möjligt att använda färgen även för gravida kvinnor och personer med överkänslighet mot allergener.

Hennes palett är ganska omfattande och har 40 nyanser, men tillverkare uppdaterar regelbundet och lägger till kompositionen.
Kostnaden för oljebasen i genomsnitt 150-250 p. plus kostnaden för oxidant 40-50 p.

Polina (Ryssland). Jag såg färgen i butiken av en slump. Jag gillade flaskan. Tog för prov. Konsulenten rekommenderade oxidationsmedlet till mig och försäkrade mig om att färgen fortfarande är utmärkt även efter 20 enkla schampon.
Färg appliceras mycket enkelt. Har ingen obehaglig lukt. Mottagen nyans (i mitt fall, blå-svart) hade en naturlig utseende. Jag gillade verkligen resultatet. I framtiden kommer jag att använda denna färg.

Enligt de flesta experter har alginatmasker, som har absorberat algernas helande kraft, en verkligt unik föryngrande och återställande effekt på huden. Plocka upp alginat ansiktsmasker hemma.

Gkhair

Färgtillverkare Gkhair Global Keratin USA. Färgens sammansättning läggs till keratin och jojobaolja och argan. Hon är utan ammoniak. Passar alla hårtyper. Det rekommenderas att användas av kvinnor efter att de fyllt 18 år.

På ett tillförlitligt sätt målar håret i önskad nyans, inklusive grått hår. Det har en terapeutisk effekt. Effekten av färgning fortsätter i två månader. Håret blir silkeslen, slät och glänsande. Den föreslagna paletten består av 40 olika nyanser.

Grå så mycket som möjligt är målade med färger från den naturliga serien. För att ge den önskade nyansen av grått hår krävs därför blandning av två eller flera nyanser, inklusive användningen av färgämneens naturliga intervall.

Det finns en flaska utan en oxidator ca 800 r.

Julia Kostina. Den första färgämnen oljefärgen Global Keratin hölls på frisören. Resultatet överträffade mina förväntningar. Jag har blekt hår. Det är ofta nödvändigt att tona rötterna. Jag förväntade mig från den här färgen samma intensiva lukt som från det vanliga sättet att färglägga. Men han var borta, och hans hår var vackert målade.

Enligt resultaten av forskningen visade sig att 40% av de testade kvinnorna förbättrade sitt hårförhållande, och de började växa snabbare efter användning av nikotinsyra. Hur man gör en mask för hår med nikotinsyra hemma.

Titta på videon från All Bude Dobre: ​​Regler för att välja ett säkert hårfärg.

Denna milda färg med oljeprodukt från italienska tillverkare. Det målar på ett tillförlitligt och permanent sätt över håret, vilket ger dem en strålande glans. När man blandar ingredienserna erhålls en geléliknande blandning, som är jämnt fördelad på håret. Som ett resultat av färgning visar det sig en stor rik färg. Håret blir smidig och silkeslen.

Målaren berikar håret med näringsämnen och på ett pålitligt sätt målar det över grå hår.
Paletten är ganska stor, har ca 60 nyanser. Ger möjlighet att lysa håret 5 toner. Kostnaden för en flaska färg i genomsnitt ca 300 p.

Gelena (Vitryssland). Efter att ha använt oljemåls-CD-skivan, fortsätter mitt hår rakt och smidigt, utan att producera maskrosseffekten. Jag gillar det verkligen. Färgresistent. Tvätta inte i ca 2 månader. Håret är tungt och ser solidt ut.

Ett bra tillfälle att förbättra ditt hår genom att använda vitaminkomplex i ampuller, vars effekt inte är sämre i följd av dyra procedurer som erbjuds av skönhetssalonger. För dig videorecept hår maskerar med vitaminer i ampuller hemma.

Syoss, måla Oleo Intense

Denna färg tillverkas i Tyskland. Det är icke-amiatiskt och är avsett för kvinnor över 18 år. Den milda formeln ger inte hudirritation. Även om exponeringstiden tillfälligt var mer än rekommenderad skulle det inte vara några negativa konsekvenser.

Färgen innehåller keratin, vilket återställer skadade hår. Den har en mångsidig palett av färger. Färger perfekt och permanent över grå hår. Den används av de flesta stylister och makeupartister i Europa.

Indola

Cream-paint ger en enkel och högkvalitativ färgning på grund av den rika paletten på Indol-hårfärgen. Naturliga färger kan klara 100% grått hår.

Alexander (Ukraina). Ålder gjorde sitt jobb - vid 50 hade jag helt grått hår. Men mitt arbete kräver ett trevligt och ungdomligt utseende. Så jag var tvungen att börja färga mitt hår. Mina kvinnliga kollegor rekommenderade färger av olika märken. Jag försökte flera gånger på deras råd och billig och dyr färg, men försökte oavsiktligt måla Syoss Oleo Intense. Nu målar jag bara det. Håret efter appliceringen bryts inte, har en naturlig färg och ett trevligt utseende. I 5 år har jag bara målat henne. Jag rekommenderar alla att köpa.

Obligatoriska komponenter i aldehyd ansiktsmasker: retinol och myrsyra. Lär av vår artikel vad aldehyd ansiktsmasker är.

L'Oréal Professionnel Paint INOA

Denna professionella hårfärgsprodukt tillverkas i Frankrike. Det innehåller inte ammoniak.

Lämplig för alla typer av kvinnligt hår. Denna nya generation av verktyg, praktiskt att använda.

Består av ett rör med en oxidationsmedel och en flaska färg med olja som redan är tillsatt.

Färgen ska appliceras på torrt obehandlat hår i 30 minuter. Därefter måste du emulgera håret noggrant utan att tillsätta vatten i 10 minuter och skölj sedan.

Video för dig: en mästarklass på hårfärg ammoniakfri färg

recensioner

Irina (Rostov). Jag jobbar som frisör och tycker om att använda oljebaserade professionella färger. Hår efter användningen har en livlig glans, ökad densitet och flexibilitet för styling. Dessutom brinner inte håret. Underbara drinkar från olika nyanser visar sig. Färger faller på håret smidigt och tvättas lätt. Mycket bra hållbarhet när man målar grå hår. Mina klienter är glada.

Elegy (Odessa). Sådana färger torkar inte hår. De har en rik palett. Kan användas ofta. Det här är praktiskt om du vill byta hårfärg med jämna mellanrum. Jag är glad att nu kan jag se annorlunda ut, under en relativt kort tidsperiod. När färgning nästan ingen lukt.

Användningen av moderna professionella färger utan ammoniak med tillsats av oljor, rätt beslut. Hårfärgat med sådana färgämnen under lång tid behåller färg och hälsosam glans. Om du inte gillar dessa färgämnen, rekommenderar du experter att köpa Karal hårfärg.
Innehavare av problemskinn står ofta inför manifestationen av hyperkeratos - det vetenskapliga namnet "svarta fläckar" och vita komedoner. Läs mer om non-comedo ansiktsvärmer här.

Rismaskar är det vanligaste sättet att ta hand om ditt ansikte bland kinesiska kvinnor och inte bara. Rismaskor är efterfrågade av många ryska skådespelerskor. Rice maskerar recept i denna artikel.

Varför är det bättre att färga håret med speciell olja?

Många tjejer gillar att experimentera med sitt utseende, särskilt med håret: en ny frisyr, en annan längd, en fashionabel styling och, naturligtvis, en ovanlig, ljus färgskugga. Hårfärgolja är idealisk för kvinnor i mode som inte bara bryr sig om deras utseende, men också om hälsan hos sina lås. Dessutom är friskt hår alltid vackert hår.

Nackdelarna med kemiska färgämnen

 1. Sammansättningen av sådana färgämnen innefattar vanligen ammoniak. Det orsakar stor skada på locken: de växer dåligt, förlorar styrka och naturlig glans, blir trög och livslös.
 2. Väteperoxid är inte heller den bästa komponenten för vård av hår. Det gör håret torrt och sprött och de blir tunnare, börjar falla ut oftare och mer rikligt.
 3. För att tvätta den ammoniakbaserade färgen från håret måste ett speciellt kemiskt medel appliceras, vilket inte har en bra effekt på håret.
 4. Färgen som innehåller ammoniak bör inte appliceras på håret mer än en gång inom tre månader. I annat fall kommer hårlinjekonstruktionen att vara allvarligt skadad och kommer att kräva en stor ansträngning för att återställa.

Fördelarna med naturliga oljebaserade färgämnen

 • Hårfärgolja skyddar dem från skadliga effekter, återställer den naturliga strukturen, närmar och fuktar.
 • Detta färgämne tränger djupt in i varje hår, vilket ger en ljus nyans som vilar på locken, utan dimmning under lång tid.
 • Det är lämpligt att applicera oljefärgen, det flödar inte och droppar inte runt halsen, men är ordentligt fast på huvudet.
 • Oljan har utmärkta konditioneringsegenskaper, håret blir silkeslen efter målningen, behaglig att ta på, förvärva en rik glans.
 • Krullar, målade med liknande färgämnen, behöver inte ytterligare reparativ vård och näring i form av speciella balm, de är lätta att kamma och inte förvirra.
 • För att applicera en ny nyans på tidigare målat hår behöver du inte använda en kemisk remover. Olja tvättar perfekt bort den ursprungliga färgen och mättar krullarna med en ny nyans.
 • Hårfärgolja kan och är även önskvärt (för att behålla en bestående nyans) som ska användas ofta (upp till en gång i månaden).
 • För att tvätta bort den färg du inte tycker om behöver du använda ett speciellt schampo som är ofarligt för hår.

Tips för vård av färgade lockar

 1. Applicera alltid på dina hårprodukter utgivna av ett kosmetiskt företag. De är perfekt kombinerade med varandra, kompletterar varandra och ökar effektens totala effektivitet.
 2. Ta hand om dina lockar: Undvik ofta torkning med hårtork, missbruk inte elektriska curlingjärn, likriktare och tång. Utsätt inte håret för att öppna ljusstrålens strålar, speciellt vid varmt väder.
 3. Tvätta inte huvudet med för varmt vatten, det kan orsaka överdriven torrhet av strängarna, såväl som tvätta färgämnen på en naturlig basis.
 4. Om du nyligen har målat dina lockar bör du ge upp dig simning i poolen i minst två veckor.

Lite om fördelarna med naturliga oljor.

Olja kan användas inte bara för att färga hår, men efter det. Det finns speciella oljeprodukter avsedda speciellt för vård av färgat hår. Detta kommer särskilt att gälla för dem som har använt den vanliga gamla ammoniakfärgen för målning. Ta till exempel Elsev L'Oreal olja. Denna produkt är berikad med formeln av sex olika oljor av växter som lin (frön), kamomill, ros, cornflower, lotus, Tiale blomma. Det bryr sig omhyggligt för färgat hår, återställer sin struktur och har också en mycket trevlig orientalisk doft.

Också idag finns det ett läkemedel baserat på olja, som är utformat för att lätta strängarna. Det har en positiv effekt på locken, ger en trevlig varm nyans, nära den naturliga färgen. Denna olja skapar en bestående och bestående effekt. Du kan behålla önskad nyans genom att lägga två eller tre droppar lättnadsmedel till ett vanligt schampo för att tvätta huvudet.

Jag växte ryska spytt! Enligt by receptet! +60 cm i 3 månader.

Lättare hår kan vara 4-6 toner, samtidigt som de ger glans och djup rik färg. Det finns ingen obehaglig yellowness. Den resulterande nyansen kan inte förutsägas noggrant, för varje hårtyp kommer det att bli hans, men alltid attraktiv och naturlig.

Lättningsolja kan inte appliceras på färgat hår, bara på dess naturliga färg på trådarna, det påverkar inte heller det grå håret alls. Italienare (Farma Vita) och franska (Eugene Perma) producerar en högkvalitativ produkt.

Om du fortfarande använder vanlig färgämne baserad på ammoniak av någon anledning kan du lägga till någon naturlig olja (burk, olivolja, kokosnöt, avokado, rosmarin). I detta fall reduceras aggressiviteten av ammoniakpåverkan på hårlacken avsevärt. Olja har en positiv effekt på hårets interna struktur och dess rotsystem.

Linfröolja innehåller vitamin F som är användbart för hårsäckar. Det är lämpligt att använda för bleka trådar med svaga rötter. Det kommer att ge lock med näring, fukt, läka dem.

Kockolja har en uppsättning fördelaktiga spårämnen och vitaminer, accelererar hårväxten, återställer sin struktur.

Olivolja kan ätas, så du kan också ha en positiv effekt på håret. När det gnids i hårbotten, tar det bort döda celler, fuktar och stabiliserar fettsekretionen av talgkörtlarna.

Torra lockar som persika, kokosnöt, argan, ricinolja.

För fettolja är druva, havtorn, apelsin, avokado perfekt.

Några användbara regler

 • Färg inte ditt hår för ofta (oftare tre gånger om fyra veckor).
 • Använd målarfärger på naturlig basis, innehållande oljekomponenten.
 • Skapa inte en stressig situation för lockar: till exempel färgning och perm produceras samtidigt.
 • Det kommer inte vara på plats att behandla ditt hår med en speciell balm efter färgning, speciellt om du har målat med en kemisk färg.
 • Makeup bara färgat hår kommer helt enkelt vara nödvändigt, det borde vara med innehållet av zink och biotin i dess sammansättning.
 • Det är lämpligt att tvätta håret efter färgning inte tidigare än i tre dagar.

Hur man väljer bland de föreslagna fondernas överflöd som det är bäst att färga håret? Om du är borttappad med svaret, kom ihåg, det bästa läkemedlet kommer naturligt.

På Internet många bra recensioner om färgämnet Constant delight. Det här är en produkt från ett italienskt företag, tillverkat på basis av olivolja. Du kan välja mellan fyrtio möjliga nyanser. Färgen ger frisyren ett välskämt utseende, har en behaglig lukt, färgen är mättad, krullarna är lydiga och glänsande.

För målning med detta verktyg är det absolut nödvändigt att använda ett oxidationsmedel som säljs separat. Samma företag erbjuder ett val av 3%, 6% och 9% oxygenator. Det är en oxiderande emulsion, innehåller väteperoxid och hårvårdselement och används för färgning och blekning.

Målaralgoritm

 1. Torka färgningslösningen (oxidant plus olja i ett förhållande 1: 1).
 2. Applicera lösningen på håret med en pensel, starta från spetsarna, gradvis rör sig mot toppen av huvudet.
 3. Håll på håret i ungefär en halvtimme.
 4. Skölj med rinnande vatten.
 5. Det är tillrådligt att applicera en revitaliserande hårbalsam i slutet av proceduren.

Kundrecensioner

Alla köpare är överens om den trevliga lukten av olja (banansmak). Nästan alla hävdar att efter att måla börjar håret att lysa och färgen är ljus, men oljefärgen har en kumulativ effekt - ju mer du målar, ju fylligare och rikare färgen är.

Färgens konsistens är viskös, men ganska flytande, något tjockare än vatten. Det appliceras enkelt, väl absorberat, jämnt fördelat. Den resulterande nyansen varar lång tid, tålar upp till 10 spolor, blir då lite lättare, men det ser vackert ut.

Många säger att det finns en viss olägenhet i att vid applicering kan färgen dränera från borsten till nacken. Nackdelen är att oljan är dåligt tvättad av huden vid oavsiktlig kontakt. Kläderna är inte helt tvättade bort. En annan nackdel: det här verktyget klarar inte av färgningen av grått hår.

Enligt recensioner är en flaska oljefärg (50 ml) och oxidant (60 ml) tillräcklig för en färgning av en frisyr av medelstor längd (strax under axlarna). För längre längd (under bladet) måste du ta två flaskor.

Prisintervall: från 200 till 370 rubel, tillsammans med oxygenator.

Några ord om vegetabiliska färgämnen

Sådana färgämnen är säkra för hårets hälsa, de har en förstärkning och närande effekt. Baserat på naturliga ingredienser skapas henna och basma av alla.

Dessutom kan det rekommenderas att måla krullar och andra växtbaserade läkemedel.

 1. Ett avkok av nässla kan uppnå en ljus kastanjeskugga, samt läka håret: ta bort mjäll och överflödigt fett.
 2. Om du vill få en mörkare nyans ska du förbereda ett avkok av ekollon. Behandla dina lock med detta verktyg och lämna över natten. Upprepa proceduren flera gånger och du kommer att få en nära svart skugga. Fett och mjäll på håret börjar gå bort.
 3. För att uppnå en varm halm av halm behöver du ett avkok av björkblad. Särskilt bra att använda för dem som har ljust hår. Dessutom kommer björkens naturliga hållfasthet att göra dina lockar tjocka, så att de blir växande intensivare.

Du kan också färga håret med te, kaffe eller kakao, lökskal, farmaceutisk kamille, limeblad, grön valnötskinn, senapsolja etc.

För att uppnå en större effekt för att erhålla den önskade färgen med naturliga avkok, kan du lägga till ättika, citronsaft eller glycerin.

Med hjälp av hårvårdsprodukter baserade på naturliga ingredienser, till exempel oljebeständiga produkter, ger du service till dina lockar. De kommer inte bara att förvärva beständig oemotståndlig färg, men kommer också att vara friska och starka. Ta hand om den rikedom som du har fått av naturen, ditt hår, och de kommer länge tacka dig och de som omger dig med sin magnifika.

Constant Delight hårfärgolja - palett, särdrag hos applikationen

Säkerhet, maximal näring och färg samt användarvänlighet är de viktigaste kraven som kvinnor ställer på krullmålningsprodukter. Constant Delight reagerade med förståelse för dessa önskemål och skapade en innovativ produkt - Constant Delight hårfärgolja. Paletten betyder nöjda med ett överflöd av naturliga nyanser, inklusive 6 alternativ för en speciell blond. Vad är speciellt om detta färgämne, nyanser av ansökan och hemligheten av dess hållbarhet, läs vidare.

Vad betyder detta

Olio Colorante 5 Magic Oils produceras i norra Italien och ägs av Constant Delight. Trots att varumärkets kapacitet ligger i Europa är produkterna uteslutande avsedda för den ryska konsumenten. Europeiska kvalitetsnormer, innovativa komponenter och tekniker med varje ny produkt ökar efterfrågan på produkter av detta varumärke.

Den unika produkten tillhör kategorin ammoniakfria medel för att korrigera hårets färg eller dess förtydligande. Detta är ett innovativt färgämne, utan skadlig peroxid, ammoniak. Tillverkaren erbjuder sina kunder mer än 50 "olja" nyanser, som alla kommer att bidra till att skapa en ny bild för kvinnan, kommer att ge en speciell charm och individualitet.

Varning! Färgningsolja från Constant Delight ger dig möjlighet att utföra en hel eller delvis målning utan att håret skadas. Läkemedlet är lämpligt för att måla grå hår och lätta trådar (men inte mer än 2 färger).

Produkten innehåller ett rikt utbud av naturliga ingredienser, några av dem är olje argan, avokado, jojoba, macadamia, bomull och olivolja. Tillsammans skyddar de krullarna mot fuktförlust vid målning, fyller dem med energi och näringsämnen. Efter proceduren är håret mjukt och silkeslöst, sken med en unik glans, ser levande och hälsosam ut.

Fördelar och nackdelar med olja

Medel för italienska laboratorium Konstant Delight ger mångsidighet: den kan användas för toning, helt eller delvis färgning och för bezammiachnoy, mjuka klar lockar.

Varumärkesexperter och de som har använt ett unikt färgämne noterar många fördelar med nyheten:

 • ammoniak är frånvarande, endast användbara komponenter. En särskild roll ges till olivolja, den främjar den snabba penetrering av färgämnet i håraxeln;
 • förutom färgverkan har läkemedlet höga reducerande egenskaper, fuktar och närmar sig försvagade lockar;
 • Olio Colorante, rik på naturliga nyanser;
 • har ingen främmande, obehaglig lukt, bara trevliga oljedeklarationer;
 • färgning åtföljs inte av brinnande, inget obehag;
 • färgen efter målningen är mättad och förblir länge så här;
 • 100% målar över grå hår;
 • skuggan blir enhetlig på alla längder av lås utan fläckar;
 • målade lockar är trevliga att röra och glänsande, som efter en lång återhämtningsbehandling;
 • Det finns inga svårigheter med användandet av verktyg för nybörjare.
 • perfekt för att skapa och uppdatera en bild hemma;
 • priset är ganska överkomligt i förhållande till hög kvalitet.

Det fanns inga brister i Olio Colorante av företagets experter och användare. Om oljeinnovation Constant Delight recensioner är nästan alla positiva.

Vem är lämplig för innovation

Innovativ oljefärg från varumärket Constant Delight passar absolut alla, även ägarna av tidigare målade lock och med närvaron av grått hår.

Om du väljer att uppdatera bilden utan förlust och aggressiv kemisk exponering, måla över gråa områden, bli en blond - Constant Delight-olja. Men kom ihåg, en dramatisk förändring i hårets färg kommer inte att fungera. Drogen hjälper till att klargöra eller mörka strängarna bara 2 färger.

Det är viktigt! Om skillnaden mellan den ursprungliga och den valda nyansen är mer än 2 tonar, kommer inte Olio Colorante hårfärg att nå det önskade resultatet.

Färgpalett

Företaget Constant Delight har förberett för sina fans en lyxig palett av nyanser Olio Colorante. I det hittar du mer än 50 färska, trendiga nyanser. För klarhet och bekvämlighet är paletten av Constant Delight hårfärgolja presenterad på bilden.

Vad ska man titta efter när man färgar

Först och främst påverkar målningen processen målningsprocessen: du målar för första gången, uppdaterar färgen eller målar över grå hår. Faktum är att tillverkaren i varje fall rekommenderar olika proportioner blandning av färgämnet och aktivatorn. Låt oss diskutera denna punkt mer detaljerat:

 1. Om du väljer en ton till ton eller något mörkare, blir förhållandet mellan färg och oxidator 1: 1. Det rekommenderas att välja ett oxidationsmedel av 6%.
 2. Om du vill lätta krullarna, blanda 1 del av färgämnet med 1 del oxid, men redan 9%.
 3. För en grupp nyanser "speciell blond", rekommenderar tillverkaren att öka mängden oxidationsmedel och använda ett förhållande 1: 2. Oxid medan man tar minst 9%. Exponeringstiden för färgkompositionen antas vara 45-60 minuter.
 4. Vid ommålning halveras andelen färgämne. Således behöver du 1 del färgämne till 2 delar oxidant.
 5. För målning stort antal grå experter tyder följande formel: ¼ naturliga färg pigment valt färgämne + ¼ + ½ oxidant. Procentandelen oxid i detta fall kan vara 6 och 9%. Till exempel, om en hel del gråa hår, eller användas med röda och koppartoner, behöver du en större andel av oxid.

Att bearbeta shag färgämne från märket Olio Colorante Constant Delight blev en succé och förde besvikelse, är det viktigt att strikt följa de instruktioner och rekommendationer experter. Vilka experter rekommenderar företaget?

 1. Före varje användning av något färgämne, utför ett snabbt test för allergier. Detta steg skyddar dig mot obehagliga följder (irritation, svullnad och andra problem). Detta gäller särskilt för kunder med henna tatueringar.
 2. Rusa inte omedelbart efter perm, nivellering och andra liknande procedurer, där kemiska kompositioner används, för att tillgripa målning. Ta en paus.
 3. Det är klokt att närma sig processen till ägare av färgade lockar. Om du använde färg, som innehåller metallsalter, är Constant Delight-oljan bättre att skjuta upp. Försummelse av denna regel kan leda till ett oväntat, obehagligt resultat.
 4. Under hela processen, använd endast glas och plastutrustning, men inte metall.
 5. Det är strängt förbjudet att motstå färgämneskompositionen på håret längre än den angivna tiden.
 6. Om målningen tog mindre mängd blandningen än den var beredd, kasta bort rester. Färgstrukturen är inte föremål för lagring.

Rådet. Läs noggrant instruktionerna innan du använder verktyget, utför ett känslighetsprov och bara fortsätt sedan till transformationen.

Komma igång

Det är väldigt enkelt och trevligt att måla lås med oljeprodukten Olio Colorante. Du behöver bara följa sekvensen av åtgärder och rekommendationer från tillverkaren, som anges i anvisningarna.

Oljemålningsteknik:

 1. Blanda oxidationsmedel och färgämne i proportion som rekommenderas av företaget. Observera att du kan bli förvånad över att samstämmigheten i färgen (olja) skiljer sig markant i struktur från permanenta bläck mer likvida. Detta är normalt, efter blandning med ett oxidationsmedel komposition kommer att gela form lämplig för applikationen.
 2. Applicera den beredda blandningen på rötterna och dra tillbaka 1-2 cm från hårbotten. Håret måste vara torrt!
 3. I nästa steg är den mittre delen av krullarna och spetsarna i riktning från nacke till ansikte färgade.
 4. Efter en tid av 25-60 minuter beroende på färgningstekniken, innebär tvätta med varmt vatten och schampo. Om du tillbringar pretornal färgning är sammansättningen appliceras enbart på den del av den vuxna, och 5-10 minuter före slutet av hålltiden behandla återstående längden av strängarna.
 5. Utför läggning på ett bekvämt sätt för dig.

Constant Delight icke-ammoniak hårfärgolja är en stor framsteg inom frisörindustrin. Denna produkt har öppnat kvinnor med lyxiga och hållbara nyanser utan risk. De flesta av de kunder som använde dem vägrade att återvända till färgerna. Det är så lätt och trevligt att färga håret med ett innovativt färgämne. Ditt val är ditt!

Moderna nyanser och hårfärger, som är lämpliga:

Användbara videoklipp

Olio Colorante är ett icke-ammoniakfärg baserat på olivolja.

Jag målar mitt hår med Constant Delight färg nummer 6/75 och 8/75.

Hårfärgolja

Varje kvinna åtminstone en gång i sitt liv förändrade hennes hårfärg. Målning - det här är det enklaste, ljusaste och ursprungliga sättet att ändra något i sitt utseende. En stor palett av färger, som erbjuds av moderna tillverkare av kosmetiska färger, låter dig experimentera med stil. Men självklart har allt detta sin stora nackdel - användningen av syntetiska medel för att ändra hårfärgets färg förstör dem mycket snabbt.

Vad kan vi säga om dina krullar själva är benägna att torka, brittleness och förlust. Man kan säga att målningen är bättre att glömma för alltid. Lyckligtvis finns idag ett alternativ val. Dessa är oljebaserade naturliga färgämnen som inte skadar håret och hårbotten. Vilka är deras fördelar, vad kan vara nackdelarna, och hur man använder dessa kosmetika korrekt, låt oss prata i den här artikeln.

Nackdelar med syntetik och fördelarna med naturliga

De flesta kosmetologer vet att kemiska färgämnen orsakar viss skada på hårets struktur, hårsäckarna själva och även hårbotten. I detta avseende, för målning, väljs de mest högkvalitativa alternativen för sådana produkter, vars tillverkare lovar att minimera den negativa effekten av färg. Här är bara några faktorer som är skadliga kemiska färgämnen.

 • Det är sällsynt att hitta färg utan ammoniak. Denna kemiska komponent är som regel grunden för hela kompositionen. Det är med hans närvaro att de flesta av de destruktiva handlingarna i medlen är kopplade. Ammoniak gör håret mer ömtåligt, förstörs gradvis sin struktur, kan provocera stratifiering och utseendet av splittrade ändar. Med regelbunden användning av en sådan kosmetik förlorar håret sin naturliga näring, ser blek och livlös ut;
 • Före någon efterföljande behandling måste eventuell färg tvättas bort. Färgen som innehåller ammoniak avlägsnas endast med hjälp av speciella kemiska lösningar, vilket också medför ytterligare skador på håret.
 • Dessutom anses väteperoxid vara ett av de populära sätten under lång tid. Detta ämne är fortfarande en del av många populära varumärkesfärger och positionerar sig som säkrare. Detta är dock en ganska utbredd myt. I motsats till samma ammoniak stratifierar väteperoxiden inte hårvävnaden och strider inte mot deras näring, utan förstör snabbt och tuntar dem. Efter en sådan färg bryts håret snabbt och blir benäget att falla ut;
 • Dessa verktyg gäller inte mer än en gång var tredje månad, så färgen kommer inte att fungera. Med alltför ofta applicering av samma färger med ammoniak blir hår och hudskador alltför uttalade, så deras restaurering kan vara ett allvarligt problem.

Det bör noteras att sådana kosmetiska preparat, som helt består av kemiska komponenter, har använts under mycket lång tid. Många kosmetologer är medvetna om deras skadliga effekter, men det antas att detta är så mycket fallet när skönhet kräver offer. Det är inte förvånande att det för vissa kvinnor blir en riktig upptäckt att idag finns det många naturliga färger som inte bara uppdaterar sina lockar utan också har många positiva effekter.

 • Användningen av naturligt oljextrakt som bas hjälper till att skydda håret från andra irriterande effekter. Dessutom närmer oljan folliklarna och vävnaderna själva, eftersom de innehåller nästan alla nödvändiga mineraler och vitaminer.
 • Dessutom har det oljebaserade medlet en hög permeabilitet. Det tränger djupare in i hårets tjocklek, så färgen blir ljusare och mer mättad. I jämförelse med kemiska analoger, förutom, det håller och tänder inte mycket längre;
 • Målning med olja är mycket bekvämare. Medlen har mer tät och tät konsistens. Därför droppar eller dräneras det inte från borsten.
 • Kombinationen av flera oljor har en effekt som en luftkonditionering. Curls bli mer silkeslen och snygg, bli inte förvirrad och dela inte;
 • Efter en sådan åtgärd behöver du inte oroa sig för det efterföljande förfarandet för återuppbyggnad av hårvävnad.
 • För att ta bort färgen är det vanligtvis tillräckligt att tvätta håret med ett speciellt schampo, vilket förskjuter oljextraktet och inte har några irriterande effekter.
 • Om du behöver använda en annan färg behöver du inte ta bort den tidigare färgen. Olja betyder enkelt att ersätta varandra utan förlust av ljusstyrka och skugga.
 • Använd olja för hårfärg kan vara ganska ofta. Dessutom rekommenderas den upprepade applikationen av produkten av kosmetologer minst en gång i månaden för att bibehålla mättnad.

Applikationsfunktioner

Naturligtvis finns det produkter baserade på oljextrakt, som inte bara är avsedda för färgning, men också till exempel för blekningsträngar. De har en mildare helande effekt, delvis återställer eventuell skada på hårstrukturen, ger dem en naturlig nyans och naturlig glans. Det här verktyget har en tillräckligt lång effekt, och den kan användas som en liten tillsats till ett vanligt schampo för att alltid hålla den naturliga färgen på strängarna färska.

Färgen är vanligtvis ganska rik och djup. Till skillnad från kemiska belysningsmedel orsakar agenten på oljan inte en liten "yellowness", och även om nyansen inte kan förutsäga, kommer den alltid att se ganska naturlig ut. För att behandla denna olja kan bara hår med naturlig färg, det vill säga inte målade. Det påverkar inte heller det grå håret.

Intressant kan egenskaperna hos naturliga oljor användas även om du fortfarande föredrar att använda färger baserade på ammoniak.

För att göra detta, tillsätt några droppar av oljextraktet till den färdiga blandningen innan du applicerar.

Effekten beror direkt på vad du föredrar som tillsatsmedel. Till exempel är persika eller kokosnötolja bäst lämpad för torrt hår och olivolja är idealisk för stabilisering av talgkörtlarna och rening av folliklarna.

Val och användningsregler

Naturligtvis, när man väljer hårfärg är det naturligtvis en lösning som är den bästa lösningen. Nu finns det ett ganska stort sortiment i sortimentet av butiker och salonger, så det är lätt att hitta något som passar.

Till exempel har varumärket Constant Delight etablerat sig ganska bra.

Detta är en italiensk produkt, som är gjord på basis av oliv extrakt. Dess funktion är en trevlig lukt, vilket ger hår mjukhet och silkiness, användarvänlighet, ganska ljusa och rika nyanser. Paletten på denna rad innehåller ca 40 färger.

Användningen av hårolja kräver tillsats av ett oxidationsmedel. Vanligtvis ingår det i paketet av varor, så det går inte att spenderas och letar efter det. Det här är en speciell emulsion som kan innehålla ytterligare komponenter för att bleka hår och ta hand om dem.

Målningsalgoritmen är ganska enkel:

 • Späd blandningen, som består av lika delar av huvudekstrakten och oxidanten. För mer komplex konfiguration kan det krävas instruktioner från tillverkaren.
 • Applicera den resulterande lösningen med en speciell pensel, flytta från rötterna till kretsens spetsar;
 • Vänta ca 30 minuter;
 • Efter proceduren kan en återställande balm appliceras för att förhindra risken för skada på hårstrukturen.

Som du kan se är själva förfarandet inte för komplicerat. Men som nämnts ovan är det för ofta inte värt det. Även när man använder naturliga ingredienser är det bättre att följa några vanliga regler som hjälper dig att hålla ditt hår friskt och vackert:

 • Använd inte färg för ofta. Även om du föredrar oljeprodukter, kan de appliceras inte mer än en gång varannan vecka.
 • Undvik att skapa överdriven stress på håret, såsom färgning och perming på en dag;
 • Efter att ha bytt hårfärg kan de tvättas snarare än efter tre dagar;
 • Det är helt enkelt nödvändigt att mata det nymålade håret om du fortfarande väljer ett kemiskt medel. Färger med extrakt, som regel, har i sig en regenererande effekt;
 • Professionella kosmetologer rekommenderar starkt att du använder kosmetika för hår och hårbotten från samma tillverkare. Vanligtvis garanterar detta en kombination av medel och en ökad effektivitet;
 • Hår som är regelbundet färgat är ganska känsligt. Det är bättre att undvika att använda en hårtork, pleyok, olika elektriska likriktare, liksom för hög exponering för direkt solljus på sommaren.
 • Tvätta aldrig huvudet med varmt vatten. Detta leder till att krullarna är torra och kan också tvätta några av de naturliga komponenterna i färgen.
 • Hårets värsta fiende är klorerat vatten. Om du nyligen har utfört en målningsprocedur är det bättre att sluta gå till poolen eller vattenparken i minst två veckor.

recensioner

Naturliga produkter för att ändra hårfärg blir allt populärare. De får positiv feedback från kosmetologer och kvinnor själva. En av de ofta betonade fördelarna är kombinationen av huvudfärgseffekten, även frånvaron av skadliga kemiska komponenter. Väletablerade varumärken som Olio Colorante och Constant Delight.

Till deras kostnad kan sådana färger vara lite dyrare än konventionella märken. Men för att skaffa dem får du en garanterad ljus och mättad färg, liksom att du avlastar massan av efterföljande problem som att torka bort färgen, återställa hårstrukturen. Paletten av naturprodukter är mycket stor, och viktigast av allt - färgen kommer att förbli och inte blekna mycket längre.

Du kan lära dig mer om hårfärgolja från videon nedan.Nästa Artikel
Eteriska oljor för tillväxt, tjocklek och håravfall