Topp 10 produkter för att stärka håret


Vårt hår växer med cirka 1 centimeter per månad och det viktigaste för tillväxten av nytt friskt och starkt hår - de vitaminer och näringsämnen som vi får från mat, trichologer och nutritionists säger. Korrekt mat hjälper till att stärka håret, förhindra och till och med minska håravfall. Vilka produkter för hårets hälsa som är värda att äta varje dag, läs vår artikel.

Den bästa kosten för hälsosamt hår - mat rik på kalcium och järn, många gröna och gröna grönsaker, havskal och andra källor till vitaminer och mineraler.

I det här fallet rekommenderar läkare försiktighet att ta kosttillskott, som lovar att ditt hår omedelbart blir tjockare och kommer att växa snabbare. Det är möjligt att de kan ge motsatt effekt.

Faktum är att i vissa fall kan ett överskott av vissa näringsämnen, såsom vitamin A, orsaka håravfall. Därför rekommenderar experter om möjligt att ge håret en kost där alla ämnen som behövs kommer att finnas närvarande i tillräckliga kvantiteter och föredra inte kosttillskott men till de redan beprövade vitaminmineralkomplexen med en balanserad komposition.

Diet för att stärka håret - de mest användbara produkterna

Här är 10 livsmedel som ligger till grund för en effektiv kost för att stärka håret.

Lax och annan fet fisk. Lax är mättad med omega-3 fleromättade fettsyror, som är väsentliga för hälsosam hårbotten. Brist på fettsyror kan leda till torr hårbotten och håret kommer att tömmas ut. Lax är också en stor källa till protein. Den innehåller mycket vitamin B12 och järn, som också närmar och förstärker hår. Om du håller dig till en vegetarisk kost, för att stärka ditt hår, inkludera i kosten en eller två matskedar linfröolja - en växtkälla av fettsyror.

Gröna grönsaker. Friskt hår behöver ämnen som finns i gröna och gröna grönsaker. Så, spenat, broccoli och lövbetor är mycket rika på vitamin A och C, vilket är nödvändigt för att kroppen ska producera tillräckligt med talg, vilket är en naturlig balsam för hår. Mörkgröna grönsaker hjälper också till att ge järn och kalcium för ditt hår.

Baljväxter. Bönor, bönor och linser är också mycket viktiga för att stärka håret. De är inte bara en stor källa till protein som är nödvändigt för hårväxt. Benjamin är rik på järn, zink och biotin. Ibland orsakas hårets skörhet och brittleness exakt av bristen på biotin. Nutritionists rekommenderar att äta tre eller flera koppar bönor eller linser varje vecka.

Nötter. Äter du nötter? Om du vill ha starkt och friskt hår, måste du äta det regelbundet. Brasilien mutter är en av de bästa naturliga källorna till selen, ett ämne som är viktigt för att stärka hår och hårbottenhälsa. Valnöt innehåller alfa-linolensyra - en av omega-3-fettsyrorna, vilket förbättrar hårets tillstånd. Cashewnötter, pekannötter och mandel har mycket zink. Zinkbrist leder ofta till håravfall. Det är därför det är värt att inkludera nötter i din meny för att stärka håret.

Fjäderfäkött Kyckling och kalkon kött är en utmärkt källa till protein för hårväxt och förstärkning. Med brist på protein i kosten blir håret svagt och skört, och en stark permanent proteinbrist leder så småningom till att håret blir matt och färglöst. Fjäderfäkött är värdefullt eftersom det är en källa till järn med hög biotillgänglighet, som lätt absorberas av kroppen.

Ägg. För att stärka håret är helt oväsentligt, vilken typ av ägg gillar du - kokt, mjukkokt eller äggröra. Ägg är en superkälla av protein. Dessutom innehåller de mycket biotin och vitamin B12 - de viktigaste skönhetsnäringsämnena.

Hela spannmål. Helkornsbröd och helkornsprodukter, berikade med vitaminer och mineraler, bidrar också till att stärka håret. Först och främst på grund av det signifikanta innehållet av zink, järn och vitaminer i grupp B.

Ostron. De är bättre kända som afrodisiakum, men de ökar inte bara sexuell lust, men också starkt stärka och närma sig hår. Deras huvudsakliga hemlighet är zink, en kraftfull antioxidant. Om du inte kan inkludera ostron i din dagliga meny, var inte rädd. Tillräcklig zink kan erhållas inte bara från hela korn och nötter, men också från nötkött och lamm.

Mejeriprodukter. Mjölk och yoghurt är utmärkta källor till kalcium, ett mycket viktigt mineral för hårväxt och förstärkning. Mejeriprodukter innehåller också vassla och kasein - mycket värdefulla proteinkällor. Dessutom är yoghurt eller stuga ost idealisk för att snacka hela dagen. Du kan lägga till några nötter i dem, och denna kombination kommer att ge dig dubbla fördelar för ditt hår.

Morötter. Morötter är mycket rika på vitamin A, vilket är mycket viktigt för hälsosam hårbotten och god syn. Ju bättre hårbotten känns desto friskare, glänsande och stark blir ditt hår. Så gärna inkludera morötter i din dagliga meny, både av sig själv och i sallader.

Diet för att stärka håret - håll balans

När det gäller produkter för att stärka håret och bevara skönhet, är det viktigaste med deras mångfald. En balanserad kost som innehåller proteiner, frukter, grönsaker, fullkorn, baljväxter, fet fisk och mejeriprodukter är vilka hudläkare som gör håret starkt, vackert och friskt. Om du ofta försöker hantera extra pounds med hjälp av expressdieter och begränsa din kropp i några av dessa produkter, kommer det inte att gynna antingen magen eller håret. Lågkaloriet dieter kräver ofta uteslutning av vissa näringsämnen som är viktiga för friskt och starkt hår. Till exempel, omega-3 fettsyror, zink och vitamin A. Samtidigt blir håret inte bara värre och blir sprött, färglöst, tråkigt. Den konstanta bristen på vitaminer och mikronäringsämnen som håret behöver hårda leder ofta till svår håravfall.

Starka dieter påverkar hårets livscykel. Betydande viktminskning under en kort tidsperiod stör den normala rytmen för hårbyte. Två till tre månader efter att ha gått ner i vikt kan du märka att håravfallet har ökat betydligt. Detta är ett tillfälligt fenomen, men det är möjligt att återställa hårets hälsosamma tillstånd och stärka det bara med hjälp av en balanserad och harmonisk diet och god omsorg.

Diet för friskt hår och ren hud.

Självklart är detta namn villkorat. En diet för hår och hud, som består av produkter med högt innehåll av vitaminerna B, A, E och C, samt spårämnen: zink, selen och koppar, har en komplicerad effekt på hela kroppen. Metabolismen normaliseras och vikten minskas utan allvarliga restriktioner och hälsorisker, höjningen av hemoglobin ökar, det allmänna tillståndet förbättras.

Livsmedel som innehåller fibrer (spannmål och kli, grönsaker och frukter) normaliserar magtarmkanalen och bidrar till utsöndring av slagg och giftiga ämnen som förhindrar absorption av fördelaktiga för kroppen som helhet, och hår och hud i synnerhet fördelaktiga ämnen.

Grunden för en kost för hår och hud är de grundläggande principerna för hälsosam kost: det är nödvändigt att utesluta från menyn kryddiga rätter, stekt, snabbmat, söt läsk, innehållande extra kalorier och skadliga kemikalier.

Måltiderna bör balanseras, uppdelade i 4-5 måltider hela dagen, inkluderar livsmedel som innehåller huvudbyggnadsmaterial för förnyelse av hårfollikelceller och hudproteiner, såväl som fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Användbara produkter för skönheten i hår och hud.

Groats: bovete, havregryn, hirs.

Röda gröda: potatis, betor, morötter, selleri, persilja rötter.

Kött: magert nötkött, kalvkött, kycklingfilé, lever.

Fisk: hälleflundra, kummel, makrill, hästmakrill, fryst sill, rosa lax.

Svampar: mushrooms och ostron svamp.

Kyckling eller vaktelägg

Grönsaker: Bulgarisk peppar, alla typer av kål: vit, broccoli, färg; tomater, gurkor, rädisor. Grön sallad och burgund, med hög jodhalt.

Gröna ärter och gröna bönor.

Gröna: persilja, dill, gröna lökar.

Fullkornlig fullkornsbröd, rågbröd och bullar.

Frön: solros, pumpa, lin. Nötter: valnötter, cashewnötter, hasselnötter, mandlar.

Torkade frukter: russin, fikon, torkade aprikoser, prunes.

Mejeriprodukter: fermenterad mjölk, mager mögelost.

Brewer's yeast tabletter eller kapslar.

Vegetabiliska oljor: olivolja, oraffinerad solros, linfrö.

Frukt: Alla frukter är gul-orange i färg. Ju mer varierat valet av frukter desto mer komplett kommer det att vara en uppsättning spårämnen och vitaminer.

Vete plantor, havre, pumpor. Det är inte svårt att groa fröna, men om du lägger till plantor i menyn med din dagliga frukost, kommer kroppen att ges hela dagen, inte bara med användbara ämnen utan också med energi.

Alla dessa produkter innehåller viktiga vitaminer och mineraler som är användbara för att stärka och växa hår och frisk, ung hud i ansiktet och kroppen.

Balanserad meny för friskt hår och hud.

1 frukost: gröt kokad i vatten. I slutet av tillagningen lägg till lite mjölk och en kub med smör.

Koka gröt, ånga med kokande vatten lite russin och torkade aprikoser. Töm vattnet och blanda de torkade frukterna med 2-3 msk. l. kockost och en liten mängd biolayf eller biokefir.

Grönt te, kaffe eller kakao.

1-2 tabletter av bryggerjäst - detta kosttillskott innehåller alla B-vitaminer.

2 frukost. Fruktjuice och havregrynkakor eller någon frukt.

Lunch: grönsakssoppa eller grönsakspott, grönsaksallad, kycklingbröst.
Tomatjuice eller torkad fruktkompote.

Te tid Nötter, torkad frukt, juice eller grönt te.

Om du vill ha sött: marshmallows, marmelad, mörk choklad. Alla kalorier kommer att ha tid att spendera, och kroppen kommer att få glukos, kakaosmör, gelatin.

Middag. Bovete gröt, braised mushrooms med morötter och lök. Grönsakssallad, i vilken lägg till gröna ärtor och riven sellerirot. Påfyll alla sallader med vegetabiliska oljor som innehåller fördelaktiga fleromättade fetter, spårämnen och vitaminer.

Bedtime: ett glas kefir med kli. Bran ånga med kokande vatten i 15-20 minuter, dränera sedan vattnet och blanda med kefir, tillsätt honung. Detta är den sista dagliga måltiden i en halv eller två timmar före sänggåendet.

Breakfast. Återigen havregryn. Havregryn kan enkelt dampas i 15-20 minuter. Lägg till en

Valnötter eller mandel, honung, riven äpple.

Smörgås med ost och smör.

Grönt te med citron, kaffe.

2 frukost. Kakao och sötost med russin.

Lunch. Ris med fisk, grönsaker. Tomatjuice eller grönt te.

Snack: Som vanligt, frukt, nötter, rugbröd, juice eller te.

Middag. Grönsakspott: gröna bönor, potatis, morötter, kucchini. Grönsakssallad med grönsaker.

Havregryn med torkade frukter, honung, smör.

Höstost med biolife, nötter. Apelsin eller grapefrukt. Grönt te med citron.

2 frukost: juice, frukt, havregryn eller vetebröd.

Lunch. Kycklingbuljong med grönsaker, potatismos med svamp, grönsaksallad.

Tomatjuice eller te.

Te tid Nötter, ost, frukt, juice.

Middag. Lever med bovete gröt, stuvade morötter, betor, lök. Grönsakssallad med grönsaker och selleri, persilja rot.

Breakfast. Hirsgrönsak, kokt på kvällen, russin, torkade aprikoser, honung. Ett glas biolife.

2 frukost. Bananer.

Lunch. Omelett med grönsaksallad, grönsaksoppa med gröna.

Te eller fruktkompote.

Te tid Tillåt själv vad du vill. Lyssna på din önskan - det betyder att din kropp behöver exakt denna produkt och några ämnen som den innehåller.

Middag. Stewed på en "kudde" av morötter och lök, eller havsfisk bakad i folie. Sallad av tång, selleri, persilja och dill.

Breakfast. Havregryn med nötter, honung, riven morötter, ostsmörgås.

2 frukost. Frukt, juice.

Lunch. Bokhete eller risgröt, grönsaksallad. Juice eller te.

Lunch: apelsin eller äpple, svart choklad eller nötter.

Middag. Ångad gröna bönor och blomkål, lever, tomat och gurka sallad med gröna.

Breakfast. Höstost, torkad frukt, nötter. Färsk fruktjuice.

2 frukost. Kakao med havregrynkakor.

Lunch. Grönsakspot, ångad patties, sallad. Fruktkompot eller te med
en citron.

Te tid Semester är semester. Du kan även det som är omöjligt.

Middag. Fisk och tång, tomatjuice.

Breakfast. Omelett, ost och smörsmörgås med persilja och dill.

2 frukost. Banan eller apelsin och kockost.

Lunch. Grön borsch med gräddfil, bräserad lever med grönsaker.

Te tid är valfri.

Middag. Stewed blomkål, omelett med svamp.

Du kan skapa din individuella meny för veckan, som består av produkter som innehåller nödvändiga vitaminer för hår och hud.

En sådan användbar diet kommer inte bara att återge hårets glans och renhet och elasticitet i ansiktets hud, men normaliserar också excretionssystemets ämnesomsättning och funktion, hjälper till att stärka immunsystemet och förbättra kroppen som helhet.

Hur man lagar bläckfiskfilé med ris.

Bläckfiskfilé - det här är rent protein. Därför är bläckfiskdiskar friska och näringsrika, och de måste inkluderas i den normala hälsosamma matmenyn, men de är mest användbara under intensiv träning. Läs vidare.

Fasta dagar - regler, recept, rekommendationer.

Fasta dagar, om de genomförs regelbundet, hjälper inte bara till att förbättra kroppen, men också för att minska vikten. Och också ge ytterligare mängder av fördelaktiga vitaminer och mineraler. Läs vidare.

Rengör kroppen med örter.

Användningen av medicinska örter för att rengöra kroppen är ett mildt och skonsamt sätt att normalisera rensningssystemet, ta bort toxiner och toxiner från kroppen, tungmetaller, rengör tarmarna. Läs vidare.

Webbsida på sociala nätverk - prenumerera på att lära sig om nya artiklar

Näring för hår och hudhälsa: TOP-7 hälsosamma produkter

Livet förnekar inte den moderna kvinnan med speciell känslomässig komfort och vårdslöshet. Trötthet, problem på jobbet, missförstånd i familjen och olika sjukdomar påverkar omedelbart hår och hud. Och du vill se glad och attraktiv! På många sätt kan situationen fixa väl valda kostvanor. Experter anser att det är tillräckligt att regelbundet inkludera vissa livsmedel i din kost så att ditt utseende inte beror så mycket på olika negativa faktorer och vardagliga problem. Vi kommer att prata om den mest användbara maten i den meningen idag.

Avokadofrukt

Det är inte för ingenting att invånarna i Sydamerika kallar denna frukt "skogsolja": den mogna frukosten smakar som smör med en trevlig nyans av nötter och gröna.

Avokadosmassa är mycket hög i kalorier. Den innehåller en stor mängd fetter, proteiner och kolhydrater, är rik på vitamin E, spårämnen och fleromättade fettsyror, som absorberas perfekt av kroppen. Denna kombination av näringsämnen medger avokado för att optimera hudens elasticitet och oljighet. Att äta denna frukt hjälper till att minska rynkor hos äldre kvinnor och akne hos ungdomar. Inte mindre fördelaktiga frukter verkar på huden lokalt, när de ingår i maskerna för ansiktet och décolleté.

Dessutom är avokado användbart vid vissa sjukdomar i mag-tarmkanalen, diabetes, grå starr. Det rekommenderas för personer som upplever svår fysisk ansträngning eller återhämtar sig från operationer eller infektionssjukdomar.

Avokado har inte en traditionell frukt smak, men mycket framgångsrikt kombinerad med andra produkter (med fisk, nötter, räkor, etc.). Därför används den aktivt vid tillagning av snacks, sallader, soppor, smörgåsar och till och med sushi. Vegetariska dieter använder lätt avokado som ersättare för kött och ägg.

Avokadosmassa har en ganska stark allergiframkallande effekt. Dessutom finns det ofta orsakssamband för sjukdomar som listeriose. Därför bör frukt inte ätas av gravida kvinnor, ammande mödrar, småbarn och människor med försvagad immunitet.

linfrö

Linfrö är en erkänd ledare bland växtbaserade produkter när det gäller fleromättade omega-3 och omega-6 fettsyror. Den är rik på vitaminer, mineraler, fibrer (speciellt den mest användbara sorten - gelbildande eller vattenlöslig). Dessutom innehåller välsmakande guldfrön extremt viktigt för mänskliga ämnen - lignaner, som kan ge ett kraftfullt skydd mot blodkärl från härdning.

Den kosmetiska effekten av linfrö uttrycks för att öka hårväxten, minska seborrésymtom, läkning av blekande hud. Förbättra hårets tillstånd kan uppnås genom att äta cirka 3 matskedar markfrön per dag. Experter säger att de användbara egenskaperna är bevarade i sådana fall när linfrö får värmebehandling (till exempel när de läggs till bakmjöl).

Användningen av en stor mängd linfrö kan orsaka förvärring av sjukdomar i mag-tarmkanalen, liksom med gallsten och urolithiasis.

Morotjuice

Färskpressad morotsjuice innehåller en chockmängd beta-karoten, som i kroppen omvandlas till vitamin A. Detta ämne är involverat i sköldkörteln och påverkar starkt tillståndet för den hormonella bakgrunden. Brist på vitamin negativt påverkar synnätet, huden, håret, tänderna och benen.

Morotjuice normaliserar torr hud; Det är användbart för en mängd dermatit och andra hudskador. I ammande mödrar förbättras mjölkens egenskaper, mätta den med substanser som är användbara för att stärka barnens immunitet. Gravida kvinnor rekommenderas att dricka morotsjuice för anemi och trötthet.

Vitamin A, som kroppen får genom att konsumera morotsjuice, är fettlöslig. Detta innebär att för en mer fullständig absorption av den positiva substansen bör juiceintag kombineras med feta livsmedel.

Morotjuice har en liten diuretikum och koleretisk effekt, vilket måste beaktas när det tas regelbundet. Långtidsanvändning av juice kan bidra till utseendet på en gulaktig hudton.

Rå äggula

Fågelens äggula är en av de naturliga formationerna mest mättade med mikroelement, vitaminer och näringsämnen. Detta är inte förvånande: det är utformat för att ge embryot allt som behövs under utvecklingen. Från en äggula kan en person få en daglig mängd av många vitaminer, fosfor, magnesium, järn, kalium, svavel och andra spårämnen. Dessutom innehåller äggulan "bra" kolesterol, fosfolipider, kolein, förhindrande av utveckling av maligna tumörer och lecitin.

Att äta äggulor i mat har en positiv effekt på tillståndet för nästan alla system och organ, inklusive hud och hår. Det är omöjligt att inte notera en irriterande egenskap: ojämnheter som inte har kokats har samma effekt, men alla experter är enhälliga att äta råägg är mycket farliga, eftersom de kan smittas med salmonella. Problemet löses helt enkelt: du behöver bara äta råoljor av vaktelägg. I detta fall är risken minimal (det finns ingen salmonella i vaktelägg).

I kosmetologi används äggulor aktivt i sammansättningen av masker som ökar hudens elasticitet, blandningar för att stärka håret och eliminera mjäll etc. När du äter äggoljor för mat, kom ihåg att de kan orsaka allergisk reaktion och förvärring av gallstenssjukdom.

oliver

Olivträdets färska frukter innehåller upp till 80% hälsosamma fetter, inklusive monoättade syror, som är nödvändiga för att förstärka slemhinnor och cellmembran. Olja härrörande från oliver hjälper till att rengöra kroppen av toxiner och sakta ner åldringsprocessen.

Inrikeshandel erbjuder uteslutande konserverade (saltade) gröna och svarta oliver. I motsats till populär tro är de svarta sorterna inte mer mogna: de är bara frukter med en särskilt fast mörk färg. För att fixa färgen används järnföreningar, vilka i små koncentrationer inte skadar kroppen. Man tror att den måttliga användningen av konserverade oliver (3-5 stycken per dag) har en extremt fördelaktig effekt. Användningen av dessa frukter i mat har praktiskt taget inga kontraindikationer.

I kosmetologi används kallpressad olivolja. Till exempel skärper en mask av en matsked olja och äggulor mycket snabbt och tonar huden.

Fet fisk

Oleiska, palmitiska, fleromättade omega-3 och omega-6 fettsyror är avgörande för kroppen, men kan endast erhållas med mat. Deras huvudsakliga källa är marina fettsorter. Användningen av sådan fisk minst tre gånger i veckan ger förutsättningar för att bibehålla friskt hår och hud, vaskulär elasticitet, för att minska inflammatoriska processer och minska puffiness.

Lax, sill, makrill, sardin, flundra och hälleflundra är särskilt användbara.

Nötter och frön

De innehåller användbara oljor, proteiner och vitamin E. Användningen av frön har en positiv effekt på villkoret av naglar, hår och hud, hjälper till att bibehålla hälsa och ungdom, förbättra hjärnans aktivitet, förbättra minnet. För att uppnå optimal effekt måste du äta 25-50 gram nötter eller frön per dag.

Det är nödvändigt att föredra frön som inte har värmebehandlats: de innehåller mer näringsämnen. Det måste dock komma ihåg att många nötter har en allergiframkallande effekt.

Hälsa i hud och hår säkerställs inte bara av en väl vald diet utan även av en hälsosam livsstil. Det är omöjligt att se bra ut utan att få tillräckligt med sömn, inte vara ute och föredra att sitta vid en dator för fysisk aktivitet. Genom att kombinera måttlig sport, hälsosam mat och en normal daglig behandling kan du uppnå bra hud- och hårförhållanden utan att tillgripa dyra kosmetiska förfaranden.

Hårnäring

Hår är ett kåt derivat av mänsklig hud. De utför en skyddande och estetisk funktion. Hår skyddar huvudet på en person mot hypotermi och mekanisk skada. Dessutom, friska, vackra och välskötta, de gör en person mer attraktiv i att kommunicera med andra människor. Hår lever från 2 till 4 år, växer med 12 cm per år och upp till 8 m. Under hela livet. Deras totala antal på huvudet sträcker sig från 90 till 150 tusen.

För att håret alltid ska förbli friskt och starkt, är det nödvändigt att ge dem god näring, med tillräcklig mängd protein, friska fetter, orenade kolhydrater och vitaminer, spårämnen samt aminosyror.

 • Proteiner. Preference är bättre att ge mager kött, fisk, ägg, nötter.
 • Friska fetter. Det är nödvändigt att äta mat rik på omättade fettsyror. Till exempel, fettfisk, några okokta vegetabiliska oljor (olivolja, majs, solros, linfrö), nötter, frön.
 • Rå kolhydrater. Innehållet i grönsaker och frukter, i produkter gjorda av andra klassens mjöl, kli. Mycket användbart bröd, groddar vete korn.

Vitaminer som är nödvändiga för hår:

 • Vitaminer i grupp B. Främja snabb hårväxt, göra dem starka och tjocka, minska fett, ge elasticitet och glans (spannmål, korn, nötter, ägg, bryggerjäst).
 • Vitamin E. Ger hårsäckar, läker hår, skyddar mot ultravioletta strålar, återställer blodcirkulationen till hårbotten (nötter, frön, vegetabiliska oljor, gröna bladgrönsaker, ägg).
 • Vitamin A. Förbättrar hårets struktur, vilket gör dem mjuka och silkeaktiga. Torrt och delat hår kommer att vara särskilt användbart (lever, ägg, smör, stugaost. Bra karotinkällor: morötter, havtorn och aprikoser).
 • C-vitamin - aktiverar blodcirkulationen, accelererar hårväxten, främjar absorptionen av järn (citrus, japansk kving, vildrosa, havtorn, vinbär, kiwi).

Spårämnen:

 • Magnesium - ger elasticitet mot hår. Innehållet i färska örter, nötter, torkade aprikoser.
 • Silikon - gör håret starkt och starkt (gurkor, courgetter, rötter);
 • Zink - förhindrar utseende grå hår och håravfall (vitlök, lök, kål);
 • Selen - skyddar mot ultraviolett strålning och andra skadliga effekter (kött, mjölk, rågbröd);
 • Fosfor - ger hår med rik färg och elasticitet (fisk, bönor);
 • Kalcium - nödvändigt för hårets struktur (mejeriprodukter, örter, grönsaker, mörkgrön.)
 • Järn - stärker håret, förhindrar tidigt grått hår (lever, bovete, granatäpple);
 • Svavel - ger styrka och glans (fisk, lever, vitlök, baljväxter);
 • Jod - ger håret ett hälsosamt utseende, deltar i metaboliska processer (skaldjur, persimmon, mushroom);
 • Koppar - skyddar hår från för tidigt åldrande (bovete, havregryn, pärlbyg, aprikoser, pumpa);
 • Aminosyra tyrosin är också nödvändigt för hår, skyddar det från tidigt grått hår.

Topp 10. Mest hälsosamma hårprodukter

 1. 1 Fisk och skaldjur - rik på fosfor, zink, jod och friska fetter.
 2. 2 Gröna och gröna grönsaker innehåller mycket kalcium, magnesium, järn, vitaminer C, A.
 3. 3 Nötter och frön - den mest värdefulla källan till E-vitamin och fleromättade fettsyror innehåller zink, selen.
 4. 4 Spannmål (spridna korn, spannmål, bröd, kli) - huvudkällan till B-vitaminer
 5. 5 Fågel - innehåller lätt att smälta protein, utan vilket hår blir matt och färglöst. Dessutom är fjäderfäkött rik på järn, viktigt för kroppen.
 6. 6 ägg - proteinkälla. Dessutom innehåller de väsentliga för kroppens vitaminer i grupp B.
 7. 7 Vegetabiliska oljor innehåller fleromättade syror och vitaminer A, D, E.
 8. 8 Grönsaker (morötter, betor) - rik på vitaminer i grupp B, vitamin A, liksom magnesium och kalium.
 9. 9 Mejeriprodukter - Källor av organiskt kalcium, ansvarig för tillväxt och förstärkning av hår
 10. 10 Plommon - rik på järn, zink och biotin, ansvarig för hårets styrka.

Folkmedel för hårbehandling

För att håret ska vara hälsosamt, är det i vissa fall inte bara rätten att fixa näring. I det här fallet hjälper naturmedicin.

För aktiv tillväxt och skönhet av hår, rekommenderar Dr. Walker att ta 0,5 liter morotsjuice, sallad och alfalfajuice varje dag under månaden.

Förberedelse: Blanda 9 delar nypressad morotsjuice med fyra delar salladsjuice och tillsätt 3 delar alfalfajuice till denna cocktail.

Om du inte kan göra en sådan komposition - det spelar ingen roll! Det kan ersättas med en enklare cocktail. Morot och gurkajuice hjälper håret att återfå sin styrka och glans och accelerera tillväxten. Juice tas i ett 1: 1-förhållande.

Med stark håravfall råder herbalisten Rom Akhmetov att använda detta recept: Häll 2 koppar havre med 6 koppar kokande mjölk. Koka i 2 minuter på låg värme och kyla. Att acceptera 3 gånger om dagen på 1 glas under en månad. En månad senare, upprepa kursen.

Tabellen nedan beskriver orsakerna till vissa hårproblem.

Den enda

 • Källa:
 • Shutterstock.com

Krullarna blir lyxiga om du tar hand om din näring. Dessa produkter innehåller ämnen som är nödvändiga för hårväxt och förstärkning.

1. Mjölkdiet

Mjölk innehåller alla nödvändiga näringsämnen för livet. Därför, ta hand om hårets hälsa, glöm inte bort mejeriprodukter!

Orolig för håravfall? Skriv i listan över dina goda vanor använd ett glas mjölk per dag (du kan och mer!). Den innehåller 240 mg kalcium, vilket är nästan en fjärdedel av det dagliga kravet! Dessutom är mjölken rik på fosfor, kalium, svavel, biotin.

Gillar du inte mjölk? Byt ut det med mejeriprodukter.

Den är rik på probiotika (fördelaktiga bakterier), som inte bara stärker immunsystemet, men hjälper också till att absorbera B-vitaminerna. De är nödvändiga för friskt hår.

2. Fokusera på banan!

Denna frukt har blivit en bekant gäst på vårt bord. Det här är väldigt coolt: bananer innehåller biotin (vitamin H eller B7). Det reglerar inte bara nervsystemet utan har också en positiv effekt på hår, hud och naglar.

Ett annat plus till bananer: de innehåller kisel, vilket är ansvarigt för krullets styrka och stimulerar deras tillväxt. Förresten, tror inte att du kommer att återhämta sig mycket från denna frukt: en frukt innehåller bara 60-80 kcal.

3. Soja - vad du behöver!

Vet du att ditt hår är 97% sammansatt av keratin - ett proteinhaltigt ämne berikat med spårämnen och vitaminer? Det är därför protein är så nödvändigt för deras tillväxt och utveckling. Och soja är den bästa källan till vegetabiliskt protein. Dess fördel är att det inte innehåller skadligt kolesterol, adrenalin och hormoner som finns i kött. Vegetabiliskt protein absorberas mycket lättare än djur.

Dessutom innehåller soja vitaminer, spårämnen och aminosyror som stimulerar hårväxten. Tillsammans med sojakött kan du äta sojamjölk, såser och smör.

4. Lager upp på frön!

Om du har tråkigt och sprött hår, så är det troligt att de saknar zink. Du har rätt att äta solrosfrön! 100 g av denna användbara produkt innehåller så mycket som 5,2 mg zink. I kombination med vitamin B6 (och det finns gott om det i frön också), fungerar zink underverk: det ger hårfärg och glans, stimulerar tillväxten.

Tror du att gnagfrön inte är estetiska? Vi håller med! Köp dem redan rengjorda och lägg till alla rätter. Förresten, pumpa frön innehållande vitamin E är också mycket användbara för kvinnors hälsa.

5. Bran - den mest användbara

Det bästa är att äta bröd med kli, de är en källa till fiber, som reglerar tarmarnas arbete, minskar kolesterolhalten i blodet. Detta bidrar till bättre absorption av näringsämnen och övergripande hälsa i kroppen. Och för hårklid är också värdefullt eftersom det innehåller vitaminer i grupp B, inklusive biotin och panthenol.

Istället för kli bröd kan du ta skarpa bröd med kli och ännu bättre - kli med naturlig yoghurt. Nu i stormarknader säljs många produkter på grund av kli, och i apoteket - tillskott med dem.

6. Kiwi - grönt ljus

Kiwi - ledare i innehållet av C-vitamin: en frukt täcker helt det dagliga behovet av kroppen. Men utan detta vitamin kommer inte bara hår, utan även tänder, muskler, naglar och ben att vara friska. Dessutom är denna exotiska frukt, men snarare bären, rik på organiska syror, riboflavin, tiamin och spårämnen. Förresten, försök att äta den tillsammans med huden: det förbättrar tarmmotiliteten.

7. Dessa Nötter Behövs

Det spelar ingen roll vilken nötter du föredrar - valnötter, hasselnötter, mandel eller cashewnötter. Alla är bra för hår, främst på grund av biotin. Och E-vitamin, vilka nötter är rika på, kallas ungdoms elixir: det saktar ner åldrandet av celler.

Bland annat innehåller nötter magnesium, selen, elaginsyra och antioxidanter. Bara några nötter om dagen kommer att försäkra dina krullar mot brittleness och förlust och ge en hälsosam utseende till din hud. Det är inte en vaffel mellanmål med choklad, men en handfull olika nötter - naturligtvis inte stekt.

8. Lever för skönhet

Nötköttlever har allt ditt hår behöver! Först proteinet - lika mycket som i nötkött. För det andra, B-vitaminer, inklusive biotin, vars brist orsakar håravfall och mjäll. För det tredje är levern ledande bland produkterna på innehållet av järn (6 mg per 100 g), det är inte för ingenting att rätter från denna produkt är ordinerad för patienter med anemi. Det är på grund av bristen på järn blir håret sprött! För det fjärde finns det 14 gånger mer vitamin A i levern än i smör. Lever är bättre att köpa fria, och när du lagar mat, inte alltför stek.

9. Havsfisk med hög aktning

I någon annan produkt hittar du inte en sådan uppsättning fettlösliga vitaminer (A, D och E), som i marina fiskar. Vad säger du om ett antal viktiga för hårspårets hälsa, inklusive fosfor, kalium, zink, koppar och jod!

200 g fisk innehåller hälften av det dagliga proteinintaget och en hel dos av essentiella aminosyror.

Introducera traditionen att regelbundet organisera fiskedagar, för för friskt hår ska fiskrätter äts minst fyra gånger i veckan.

Goda nyheter: kummel, pollock, havskatt och flundra i sina egenskaper är inte på något sätt sämre än dyrare fiskar. Förresten, för hårets hälsa är användbara, utan undantag, skaldjur.

10. Spinat av vitamin

Vad vi kommer att berätta för dig nu kommer omedelbart att göra dig en spenatfläkt! Det visar sig att dess löv innehåller ett helt komplex av vitaminer (grupp B är fullt representerad), mycket protein, och så mycket järn att det har ordinerats för anemi i årtionden. Enligt innehållet i mineralämnen rankas det först bland grönsakerna! Spenat är den bästa soppdressen och en bra maträtt för kött.

De mest användbara produkterna för hår och hårbotten

Håret utför en viktig funktion - skyddar hårbotten från hypotermi och mekanisk skada. Dessutom ger håret ett attraktivt utseende för en person. Hälsan hos håret och hårbotten beror helt på korrekt vård och balanserad kost. För att göra detta borde du äta hälsosam mat som innehåller fiber, protein, kolhydrater och nödvändiga fetter.

Orsaker till skador

Utseendet hos hårbotten påverkas inte bara av bristen, utan också av gluten av vissa mikrodelar. Att äta för fet och söt mat ökar kroppsvikt, diabetes mellitus utvecklas, vilket leder till att håret börjar falla ut.

Otillräckligt intag av zink, svavel och järn leder till spröd och torr hårstruktur. Inte mindre negativt inflytande av dåliga vanor - rökning, alkohol och kaffedrycker. Signifikant minska vitaliteten och hälsan hos lockmedicinering, graviditet, p-piller, överensstämmelse med strikta dieter.

Viktiga vitaminer och spårämnen

Normalisera hårets tillstånd, återvända den naturliga skönheten, förbättra transporten av näringsämnen till hårlampan och berik dieten med fleromättade syror tillåta vissa produkter. För att stärka håret på huvudet bör deras komposition innehålla vitaminer och spårämnen. Vitamingrupper:

 • B - ansvarig för styrka, tjocklek, elasticitet och briljans. Näringsämnen i denna klass, särskilt nikotinsyra, reglerar tillväxten.
 • E - reglerar blodcirkulationen av hårfollikeln, närmar och skyddar mot ultraviolett strålning. Tocopherol lägger till en vacker glans till det snygga och snyggade utseendet på strängarna.
 • A - påverkar strukturen, ger silhet och mjukhet. Retinol är av största vikt med håravfall. Dagpenningen är 1000 mcg.
 • C - ökar absorptionen av järn, cirkulerar blodcirkulationen, stimulerar tillväxten.
 • Zink - förhindrar bildandet av grått hår och förlust.
 • Fosfor - mättar färg och ger elasticitet.
 • Järn - stärker håret, saktar processen för att gråta.
 • Jod - läker och reglerar också ämnesomsättningen.
 • Silikon - returnerar styrka och styrka.
 • Kalcium - påverkar strukturen och strukturen.
 • Koppar - saktar ner för tidigt åldrande av hår.
 • Selen - skapar externt skydd mot ultraviolett strålning och negativa faktorer.
 • Magnesium - ger elasticitet till strukturen.
 • Svavel - ger styrka och glans.
 • Tyrosin (aminosyra) - förhindrar utseende av grå hår.

Vid upprättandet av menyn är det viktigt att balansera produkterna för att tillgodose kroppens grundläggande behov. Att hålla fast vid en strikt diet strider mot hårets livscykel. Kompositionen av rätter för att förbättra hårets tillstånd bör också inkludera protein, fetter och kolhydrater.

Protein och fett

Strukturen av strängarna i hälften består av ett protein, som är baserat på aminosyran cystein. Det mesta av proteinmaterialet innehåller produkter som är bra för hår och hud, såsom fjäderfäkött, ostmassa, sojabönor, korn, fisk och skaldjur. En annan källa är gelatin, vars användning minst en gång i veckan, framställd i form av fruktjelly, kommer att stärka ben, naglar, leder och krullar. Innehåller mycket protein i spannmål - bovete, vete, ris samt ägg, ostar. Den rekommenderade dosen av proteinfoder bör vara 1/5 av den dagliga rationen.

Förekomsten av fettsyror i kroppen är avgörande. Trots den stora mängden kalorier och kolesterol utförs fetter viktiga funktioner. Huvuddelen av substansen finns i hud av fjäderfä, smör, korv, margarin, ostmassa, konserverat smör, gås och ankött, äggulor, nötkötthjärna. Det rekommenderas att ersätta djurfett med grönsaker (olivolja och linolja).

Kolhydrater och spårämnen

Kolhydrater - inte mindre viktiga ämnen, vars mängd inte får överstiga 2/3 av kosten. Vanliga kolhydrater - socker, godis, semolina, limonad, söta bakverk.

Mikroelement är mycket viktiga för full tillväxt och hälsa: zink, selen, järn, kalcium och jod. Zink och järn finns i kött, havregryn, rött vin, solros och pumpafrön, mjölk, svartbröd, fjäderfä och skaldjur.

Inklusion i leverns diet ger näring till de viktigaste vitaminerna för håret - A, B och zink. De som inte äter kött kan ersättas med olika spannmål, morötter, citrusfrukter, potatis, spenat, feta fiskar, ägg, baljväxter, bönor, nötter, bröd och kål.

Silikon stimulerar blodflödet i hårsäckarna. Mikroelementet stärker roten och förhindrar förlust. Innehålls i livsmedel som jordgubbar, bananer, hirs, nässla, lök, persilja och hård måltid.

Jod närmar sig och ger näring till hårfollikeln. Utan detta spårelement stannar hårväxten, deras intensiva förlust börjar. Källan av jod finns i skaldjur och jodiserat salt.

10 användbara produkter

För att lösa problemet med att falla ut, långsamma växter eller för att tillfredsställa ett annat behov, behöver du veta vilka produkter som stärker håret. Den använder en näringsrik kost baserat på listan över de mest användbara ingredienserna. En lista med följande produkter erbjuds:

 1. Fisk- och havsrätter, särskilt stor och lax. Kompositionen innehåller jod, zink, fosfor, fleromättade fetter.
 2. Mejeriprodukter, helst hemlagad. Ge organisk kalcium, tryptofan aminosyra, protein, fosfor.
 3. Gröna grönsaker är en källa till essentiella syror, magnesium, järn, kalcium, vitaminer A, C.
 4. Vegetabiliska oljor. De mest användbara är sesam, havtorn, linfrö, oliv. Rik på vitamin E, A, D, syror.
 5. Frön och nötter. De mest användbara av dem - mandel, valnöt, cederträ. Innehålla selen, zink, vitamin E.
 6. Läckerväxter, som bönor, linser. Inkludera biotin, zink, järn.
 7. Ägget innehåller mycket protein och vitamin B12.
 8. Spannmål, kli, bröd, flingor. Spannmålsprodukter rekommenderas för alopeci som en källa till B-vitaminer.
 9. Grönsaker och frukter. Frukt är rik på vitamin A, B, kalium, magnesium.
 10. Fjäderfäkött Rekommenderas som en källa till järn och protein.

För att upprätthålla fysisk hälsa är det viktigt att inte sitta på strikta dieter, men att äta ordentligt med små portioner av någon mat med en paus på 3 timmar.

Skadlig mat för hår

Det är viktigt att veta inte bara produkter som är fördelaktiga för hår, utan även de som skadar dem. De farligaste av dem är:

 • Socker - fungerar som giftigt ämne, släppt genom huden och håret, vilket gör dem oljiga.
 • Koffein i choklad, te, kaffe. Skapar ett hinder i assimileringen av viktiga vitaminer C, B, samt kalium och zink.
 • Salt saktar ner absorptionen av näringsämnen, vitaminer.

Tillsammans med ovanstående ingredienser, ger snabbmat och bekvämlighetsmatar inte heller några fördelar för kroppen. Koldvätska innehåller tomma kolhydrater och skadliga ämnen.

Hårproblem och hälsokost

Att bestämma orsaken till sjukdomen bidrar till att organisera rätt näring för att stärka håret. Tabellen visar de viktigaste problemen och deras lösningar.

Användbara produkter för hud, hår, naglar. recept

Externa lösningar (krämer, serum, balm och masker etc.) kommer inte att kunna förbättra hudens tillstånd och bevara sin ungdom, behålla hårets skinn och tjocklek om den inte matas ordentligt. Endast en diet rik på vitaminer och mineraler ger dig glödande slät hud och utmärkt hud, tjockt och glänsande hår. Tänk på friska hud- och hårprodukter som kan användas för att göra läckra smoothies. Då lär du dig 6 recept av friska smoothies. Och också - var att köpa superfoods.

C-vitamin

Livsmedel med mycket vitamin C. Detta vitamin är viktigt för att huden skyddar mot UV-ljus och kollagenproduktion. Produkter som innehåller vitamin C: citrusfrukter, svarta vinbär, blåbär, havtorn, aprikoser, persimmon, mango, ananas, kiwi, nässla, alfalfa, persilja.

kollagen

Köp en kollagengenerator på iHerb >>> [/ caption] Kollagen är ansvarig för hudens elasticitet och bevarar sin ungdom. Från 25 års ålder börjar mängden kollagen i kroppen minska, vilket blir mer märkbart från ungefär 35 år - hud och hår blir tunnare, rynkor uppträder, senor och ligament förlorar sin elasticitet. Kollagenassimilering kräver olika aminosyror och vitaminer (först och främst vitamin C), därför tillsammans med produkter rik på kollagen eller elastin, är det nödvändigt att äta bär, frukter och gröna.

Kollagenrika gröna grönsallad, spenat. Selleri, gurka, banan innehåller mycket svavel, vilket bidrar till produktion av kollagen. Accelerera produktionen av kollagen marina växtprodukter, särskilt tång. De innehåller mycket lysin alger och bryggerjäst. Nödvändigt för assimilering och produktion av kollagen: morötter, kål, sallad, dill, persilja, pumpafrön, havregryn, sojamjölk, persikor, vetex, bananer.

Röda frukter, som äpplen, jordgubbar, körsbär, rödbetor, röd paprika mm innehåller lycopen - en antioxidant som hjälper till att producera kollagen.

Köp en kollagengenerator på iHerb >>>

biotin

Det kräver hud och hårbiotin (som ibland kallas skönhetsvitamin). Banan är en av de livsmedel med högsta biotininnehåll. Biotin innehåller vetex, jordgubbar, havtorn, sojamjölk, spenat, morötter. Läs om fördelar och faror med biotin >>>

kisel

Silikon är en del av håret, huden och naglarna. Med en kiselbrist blir håret tråkigt och livlöst, huden blir slösig, inte elastisk, naglarna börjar exfoliera. Silikon är inte bara viktigt i sig - det deltar i assimileringen av mer än 70 andra ämnen av människokroppen. Det är viktigt att veta att kvinnor efter 40 år ofta är bristfälliga i kisel, vilket är förknippat med klimakteriet och en ökning av östrogenhalten. Silikon är rik på havre, päron, bryggerjäst, betor, vetex.

Vitamin A

Vitamin A hjälper till att bekämpa torr hud och hår, är involverad i regenereringsprocesser (förnyelse, återhämtning). Innehåller i stora mängder gröna och apelsinprodukter: apelsiner, morötter, avokado, viburnum, broccoli, sötpotatis, alger.

Kryddor och örter

Kryddor och örter som har antiinflammatoriska egenskaper: ingefära, gurkmeja, kamomill, kanel, etc. Nödvändig för att förhindra inflammation i huden, för att även den minsta röda påverkar utseendet.

Vätskeutbyte

Hudceller lider oftast av uttorkning - en smoothie hjälper till att fylla upp bristen på vätska i kroppen, inte bara på grund av att många recept har vatten och is, men också för att huvudingredienserna (frukt och grönsaker) är rika på det bästa vattnet i dem. massa.

6 smoothies för hud, hår och naglar

Ananas Smoothie Smoothie

Blanda 1 kopp skalade och hackade yams i en mixer, 120 g ananas, 1 apelsin, 1 msk. linfrö (kan förkrossas i en kaffekvarn), 1 glas vatten och is.

Superfood smoothie

1 portion sked protein (25-36 g), 1 portionssked superfood Amazing Grass (vilken sådan blandning kommer att göra), kvart avokado, liten gurka, halv citronsaft och en handfull spenat, 1 kopp vatten, is. Slå i en mixer.

Spenat är rik på lutein och kommer att vara till nytta för ögonen, är en källa till omega-3, kalium, magnesium och vitaminer B, C och E. Superfood innehåller antioxidanter och adaptogener som skyddar huden mot skadliga effekter av miljön. Avokado är en källa till enomättade fettsyror. Citron innehåller vitamin C. Gurkor innehåller mycket användbart fukt och astringent ämnen.

Denna smoothie är inte överkomlig för alla, men det är en riktig cocktail av livet, användbart inte bara för hud och hår, men också för hela kroppen.

Superfood smoothies för starka naglar

1 portionssked protein (25-36 g), 1 portionssked Amazing Grass superfood, 1 msk. kokosolja och rå solrosolja, en kvart kopp hackade jordgubbar, 1 glas vatten, is.

Kokosolja stärker naglarna, har antibakteriella och antifungala egenskaper. Jordgubbar är rika på C-vitamin och olika fördelaktiga ämnen (antocyaniner, ellagitanniner, flavonoler och fenolsyra). Rå solrosolja (första pressning) innehåller zink som är nödvändig för nagelväxt, liksom andra spårämnen (kalcium, mangan, zink, magnesium, selen och koppar) som är nödvändiga för att förhindra spröda naglar. Superfood innehåller vetegroddar, broccoli och spenat - källor till vegetabiliskt protein och järn, viktigt för friska naglar.

Silikon smoothie

1 päron, ett glas havregrynmjölk, 2 msk. öljäst.

Biotin Smoothie

1 banan, 0,5 koppar hackade jordgubbar, 5 st. Röda valnötter, 150 ml vatten.

Vitamin A Smoothie

2 skalade och riven morötter, 1 avokado, 1 kopp yoghurt.

Hur man gör smoothies

Smoothy recept anger ofta vatten som en vätska, men använder inte nödvändigtvis vatten. Mandel mjölk, kokosmjölk, vilken nötkött mjölk, nypressad grönjuice, yoghurt kan fungera som en vätska.

Mängden vätska anges också ungefär - du kan lägga till så mycket vätska som du vill för att få konsistensen av cocktailen bara för dig. Det minsta som krävs för en mixer är 1 kopp, men kanske mer.

Du kan lägga is till någon smoothie. Men det är inte nödvändigt. Förresten, istället för is, kan du lägga till frysta frukter, till exempel bananer - de är överkomliga och välsmakande (skära frukt och frys i portioner i 1 smoothie - 0,25-0,5 koppar).

Från den här artikeln lärde du dig vilka produkter som innehåller vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för huden. Kombinera dem efter eget gottfinnande, använd dina favorit frukter och örter, fantasera. Om möjligt, lägg till smoothie vegetabiliskt protein och superfoods (från en komponent - acai bär, goji bär etc., eller flera komponenter, som inkluderar torra örter, bär, vetegroddar och andra växter, alger, kan innehålla grönsaker protein och då behöver du inte lägga till det separat).

Du kanske är intresserad av:

Användbara produkter för ansiktets hud

Hudens tillstånd beror på kroppens och näringssystemets hälsa. Missbruk av läsk, kaffe, alkohol eller skräpmat kommer säkert att uppträda på huden i form av utslag, rodnad och torrhet. Ingen grädde kan korrigera situationen om du äter fel, men det räcker att lägga 5 typer av produkter till din kost så att din hud blir jämn och strålande.

Fisk och skaldjur

Vad är användbart: zink, omega-3 fettsyror

Havsfettfisk är en källa till ungdom och jämn hud. Fettvarianter av fisk (lax, makrill, sill) och ostron främjar hudförnyelse och produktion av kollagen, vilket förhindrar tidig åldrande och utseende av rynkor. Omega-3 fettsyror återfuktar huden och reglerar sebaceous körtelsekretion med zink i fisken.

Z it trusovye

Vad är användbart: C-vitamin

C-vitamin är ett annat element som bidrar till produktionen av kollagen, vilket håller huden i en ton. Vitamin C är en naturlig antioxidant som "bevarar" ungdomar och sparar fans av alkohol, sola och röka, som ofta saknar vitaminer och mineraler, från för tidigt åldrande.

Gröna, gula och orange grönsaker

Vad är användbart: vitamin A, beta-karoten

Ett annat element i listan över produkter som är användbara för ansiktets hud är grönsaker från grön till orange. Betakaroten, som är rik på morötter och spenat, främjar cellförnyelse av kroppen, vilket avsevärt förlänger hudens ungdom. Dessutom är beta-karoten ett naturligt "bronzer" som gör huden mer mottaglig för solbränna och bidrar till den aktiva produktionen av pigmenteringshormonet - melanin.

För en bättre assimilering av vitamin A, tillsätt fetter (vegetabilisk olja eller gräddfil) till grönsaker och ta inte bort med att äta för många morötter, från din hud blir din hud gul.

Nötterna

Vad är användbart: vitamin E, omega-3 fleromättade syror

Valnötter innehåller i sin sammansättning en massa fördelaktiga substanser från E-vitamin, vilket främjar hudföryngring och fuktgivande, till fleromättade fetter som skyddar huden från skadliga effekter av ultravioletta strålar.

Nötter rekommenderas att konsumeras på morgonen, eftersom de är mycket höga i kalorier (mer än 500 kk per 100 gram), men samtidigt mättas de perfekt och gör huden, hår och naglar mycket starkare, starka och glänsande.

Ett intressant faktum: en jordnöt är inte en mutter, men en representant för baljväxter, därför rekommenderas det inte att använda det som ett mellanmål för att uppnå kosmetisk effekt, det har mycket fett men få vitaminer.

Hela korn och kli

Vilka är fördelarna: Grupp B-vitaminer, rutin, fiber

Rutin ingår i fullkornsprodukter (rågbröd, flingor: havregryn, bovete, ris), förhindrar utveckling av hudinflammation och gör huden ren, jämn och strålande. B-vitaminer stimulerar metabolismen och gör det lättare att hantera stress och normalisera nervsystemet.

Fiber "rensar" mag-tarmkanalen, förbättrar absorberbarheten av fördelaktiga element från mat och bidrar till snabbare mättnad med en mindre mängd mat som ätit, vilket således kämpar med problemet med övermålning och fetma.Nästa Artikel
Nikotinsyra för hårväxt: recensioner, användning, kontraindikationer