ÖKAT HÅR PÅ FLICKOR: REASONER OCH BEHANDLING


Ökad hårighet hos kvinnor kallas hirsutism eller manlig hårväxt. Alla kvinnor har hår på ytan av kroppen och ansiktet, men vanligtvis är de tunna och lätta. Huvuddelen av vilken normen kan särskiljas från avvikelse är hårlinjens struktur. En frisk flicka har tunn, kort, ljus, mjuk, pistolhår. Med hirsutism i ansiktet, armarna, benen och höfterna, tillbaka, börjar magen grovt mörkt tjockt hår att växa. Ökad hårighet hos flickor och kvinnor är i regel förknippad med virilisering, det vill säga med överdriven aktivitet av androgener och som ett resultat utvecklingen av manliga egenskaper.

Ibland förvirrar flickor hirsutism med manifestationer av hypertrichos, men dessa villkor är inte desamma. När hirsutism i flickor ökar hårtillväxten på typiska ställen för män, men ovanligt för kvinnliga platser: i ansiktet, buken. I hypertrichos kan hårighet öka någonstans på kroppen, och denna process är vanligtvis inte associerad med hormonella störningar.

Enligt olika källor har 5-10% av kvinnorna hirsutism. Ofta blir ökad hårighet ett familjedrag, varför oönskat hår förekommer speciellt ofta hos tjejer vars mammor, systrar eller andra släktingar har samma problem. Kvinnor i Medelhavet, Sydasien och Mellanöstern är också mer benägna att hirsutism på grund av nationella särdrag.

Förekomsten av överskott av kroppshår kan utveckla en känsla av inferioritet och komplex i en tjej, men ännu värre när hirsutism kombineras med en hormonell obalans som kan leda till infertilitet, diabetes och allvarliga menstruationssjukdomar.

ÖKAT HÅR PÅ FLICKOR: ÅRSAKER

Överdriven tillväxt av grovt mörkt hår på ansikte och kropp av en kvinna är i första hand förknippad med höga androgenhaltar (manliga hormoner), inklusive testosteron. Kroppen hos varje frisk kvinna producerar en liten mängd androgener, men vissa störningar kan leda till att produktionen av manliga hormoner ökas kraftigt. Detta kan orsaka aktiv hårväxt och problem som fet hud, akne, en ökning i könsorganen.

Alla orsaker nedan kan påverka hur flickans kropp producerar androgener.

 1. Polycystiskt äggstockssyndrom

Polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS) är en av de vanligaste orsakerna till hirsutism. Enligt amerikanska experter blir denna överträdelse skyldig till kvinnlig ökad hårighet i tre fall av fyra. Godartade cyster som bildar på äggstockarna kan påverka hormonproduktionen, vilket leder till oregelbundna menstruationscykler och minskad fertilitet. Dessutom har kvinnor med PCOS ofta måttlig eller svår akne och tenderar att vara överviktiga. Ytterligare symtom på polycystiska kan inkludera:

 • trötthet,
 • humörsvängningar
 • infertilitet,
 • bäckensmärta,
 • huvudvärk
 • sömnsvårigheter

Förutom ökad hårighet kan flickor med PCOS åtföljas av oregelbundna perioder, övervikt, speciellt runt midjan, mörk hud i vecken runt nacken och under armarna. Fetma, hjärtsjukdomar, högt blodtryck och onormal livmoderblödning är också vanliga hos kvinnor med polycystiska äggstockar och kan behandlas med p-piller och droger för att minska androgenhalterna.

Flickor med PCOS brukar inte ha några symtom förrän ungdomar, även om tidig puberteten potentiellt kan indikera polycystisk sjukdom.

 1. Binjurar

Andra former av hormonell obalans som orsakar överdriven hårväxt inkluderar binjurproblem:

 • cancer,
 • tumör,
 • medfödd adrenal hyperplasi
 • adrenokortiskt karcinom,
 • Cushings sjukdom.

Binjurarna ligger strax ovanför njurarna och är också ansvariga för produktionen av hormoner. Personer med medfödd adrenal hyperplasi är födda utan enzymet som är nödvändigt för produktion av hormoner. Detta tillstånd leder till överproduktion av manliga könshormoner, vilket kan orsaka tvetydiga könsorgan hos flickor (klitorisförstoring), tidig pubertet, akne och hirsutism. Med denna sjukdom kan läkemedel som ökar nivån av hormoner, såsom kortisol, bidra till att minska androgenernas nivå.

Hos patienter med Cushings sjukdom är nivån av kortisol (det så kallade stresshormonet) tvärtom högre än vanligt. Det uppstår efter långvarig exponering för hormonet kortisol (det egna, bildat i kroppen eller mottaget från utsidan). Viktökning, ett måneformat, runda ansikte, fettavlagring på baksidan av huvudet (nacke), trötthet, högt blodtryck och tillväxtnedgång tillsammans med ökad hårighet kan uppstå hos tjejer med Cushings syndrom från att ta kortikosteroider.

Adrenokortiskt karcinom är sällsynt hos barn och orsakar mindre än 0,2% av alla fall av cancer i barndomen. Detta karcinom kan orsaka överdriven androgenproduktion, vilket leder till hirsutism och andra tecken på virilisering hos tjejer. Behandling av binjurkarcinom, som ibland finns som en arvelig sjukdom, är det kirurgiska avlägsnandet av binjurarna.

Symtom på binjurstörningar innefattar:

 • högt blodtryck
 • svaga ben och muskler
 • överviktig i överkroppen,
 • huvudvärk
 • högt eller lågt blodsocker.
 1. mediciner

Orsaken till ökad hårighet hos en tjej kan också ta något av följande droger:

 • Minoxidil, som används för att stimulera hårväxten på huvudet.
 • Anabola steroider, som är syntetiska variationer av testosteron.
 • Testosteron, som kan tas vid brist på detta hormon.
 • Ciklosporin är en immunosuppressant som ofta används före organtransplantation.
 • Kortikosteroider - läkemedel som undertrycker immunsystemet, såsom cancer, autoimmun sjukdom eller allvarlig astma; kan orsaka cushing syndrom om det tas under lång tid.

I vissa fall kan kvinnor ha idiopatisk hirsutism, vilket innebär att orsakerna till utvecklingen är oklara. I regel är det ett kroniskt tillstånd som är svårare att behandla.

GIRL HAIR: DIAGNOSTICS OF HIRSUTISM

 1. Vilka hormoner ska passera med ökad hårighet?

Det viktigaste laboratorietestet är testosteronhormonprovet. Det är också nödvändigt att mäta det så kallade fria testosteronet - det här är den aktiva delen av hormonet, som inte är associerat med protein i blodet och kan röra sig fritt. DHEA-sulfat (DHEA-S) kan också omvandlas till testosteron, så det bör också mätas. Ibland kan en läkare ordinera ett blodprov för androstenedion och dihydrotestosteron (DHT). Om en eller flera av dessa androgener är förhöjda krävs ytterligare forskning för att bestämma orsaken och ta reda på vilken körtel som orsakar bildandet av överskott av testosteron - äggstocken, binjuran eller båda.

I vissa fall kan läkaren ordinera ett socker- och insulintest för att se till att flickan inte har diabetes eller insulinresistens.

 1. Ökad hårighet: vilken läkare ska du kontakta?

I diagnosen hirsutism ska doktorn (gynekolog-endokrinologen) studera sjukdomshistorien och flickens ärftlighet, diskutera drogerna som hon tog eller tar för att bestämma orsaken till tillståndet. Därefter kan läkaren förskriva blodprov för att mäta hormonnivåer. En ultraljudsläkare kommer att genomföra en ultraljudsskanning av äggstockarna och binjurarna för att kontrollera tumörer eller cyster. Dessutom kan en MR-skanning av hjärnan krävas för att utesluta förekomsten av tumörer.

Behandling av ökat hår i flickor

 • Hormonbehandling

Om en kvinna är överviktig, kommer läkaren förmodligen att föreslå att du börjar förlora det, eftersom fetma påverkar hur kroppen producerar hormoner. Att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt kan leda till normala androgennivåer utan användning av droger.

En flicka kan dock behöva medicinsk behandling om överdriven hårväxt är ett symptom på PCOS- eller binjurssjukdom. P-piller och anti-androgen läkemedel kan hjälpa till att balansera hormoner.

Antiandrogener kan blockera androgenreceptorer och minska bildandet av manliga hormoner från binjurarna och äggstockarna. De vanligaste drogerna som blockerar effekten av testosteron på hårsäckarna är Spironolactone och Finasteride (den blockerar 5-alfa reduktas).

 • Kombinerade preventivmedelspiller, orala preventivmedel

Tabletter (OK, COC), som innehåller östrogen och progesteron, kan hjälpa till att minska cystorna som uppstår från PCOS. Östrogen kan även minska mängden överskott av hår. Dessa läkemedel ordineras som långvarig terapi för hirsutism. Förbättringar kommer inte tidigare än i tre till sex månader.

Vaniqa® (Vanika, Eflornithine, eflornithin) används för att minska överflödig ansiktshårighet hos kvinnor. Det appliceras 2 gånger om dagen och fungerar genom att sakta ner tillväxten av hårsäckar och öka intervallet mellan hårborttagningsprocedurer. Vaniqa Cream kan kombineras med andra läkemedel. Vanligtvis ökar ansiktshårets tillväxt i flickor efter 1-2 månader. Biverkningar av eflornithin inkluderar hudutslag och irritation.

Hårborttagning är ett icke-medicinsk sätt att hantera oönskat hår. Dessa är samma metoder som många kvinnor använder för att avlägsna vegetation på benen, under deras armar och i bikiniområdet.

 • Vaxning, rakning och depilatories

Avlägsna överskott av hår med vax, med hjälp av sköljande krämer, rakhyvlar eller shugaring är en effektiv, prisvärd och billig metod. Dessa verktyg är enkla att använda, resultatet är synligt omedelbart, men det går inte länge. Dessutom flickor med hirsutism oönskat hår, som regel tjock och hård. På grund av detta, efter borttagning blir huden mycket känslig och mottaglig för irritation och hårväxt.

Laser håravfall beror på follikelskador av ljusstrålar. Skadade lökar kan inte producera hår, och den vegetation som redan är närvarande faller ut. Med full kurs och korrekt behandling kan laser hårborttagning ge ett stabilt positivt resultat.

Detta är hårborttagning med elektrisk ström. Det behandlar varje hårfollikel individuellt, så sessioner kan ta längre tid. Liksom laser hårborttagning är elektrolys en dyr, tidskrävande procedur som kräver flera sessioner för att uppnå de önskade resultaten. Vissa kvinnor finner dessa procedurer obekväma eller smärtsamma.

KVINNARHÅR: PERSPEKTIV

Behandling av ökad hårighet på flickans ansikte och kropp är en långsiktig uppgift. De flesta kvinnor med diagnosen hormonell obalans svarar väl på terapi, men håret kan återuppta tillväxten om hormonerna efter behandlingen avbryts tillbaka till sina ursprungliga värden och går utöver det normala intervallet.

Beroende på den bakomliggande orsaken och valet av terapi kan behandling för hirsutism vara livslång. Laser hårborttagning eller elektrolys kan ge mer konsekventa resultat än rakning, vaxning, shugaring eller depilatories. Om orsaken till ökad hårighet är PCOS eller binjursproblem, kan flickan behöva livslång behandling.

Om överdriven hårväxt på kvinnokroppen - orsaker, diagnos, behandling

De mest populära orsakerna till överdriven hårväxt på kroppen hos kvinnor är en aktuell fråga. Många tjejer drömmer om tjockt och vackert hår, men bara på huvudet, för att utseendet på oönskad vegetation på kroppen orsakar estetiskt obehag. Tunt hår på kroppen är normen, men om det finns ökad tillväxt, särskilt i de så kallade manliga områdena, kan detta indikera allvarliga sjukdomar i kroppen som behöver diagnostiseras och behandlas omedelbart.

Orsaker till hårväxt på bröstet hos kvinnor, liksom på andra ställen i ansikte och kropp, kan vara mycket olika:

 • Hypertrichos är en sjukdom som kan vara medfödd (som en följd av genmutation) och förvärvad (i cancer, anorexia nervosa). Hår kan börja växa på ovanliga ställen, till exempel på axeln, asymmetriskt;
 • hirsutism - en sjukdom som manifesteras av överdriven hårväxt på manlig typ (på ansikte, bröst, baksida);
 • ärftlig eller etnicitet - det är känt att den östliga tjejen är mer utsatt för hårväxt än den asiatiska
 • graviditet - under mognad av fostret har en kvinna en hormonel explosion, vilket leder till en obalans som kan resultera i hypertrichos men i mild form. Tunt hår, fluff, komprimerad och pigmenterad, mycket sällan förekomst av vegetation på ovanliga ställen. Vanligtvis stabiliseras hormonell bakgrund efter födseln, och problemet upphör att existera.

hirsutism

Kvinnlig hirsutism är en sjukdom som orsakas av ökad produktion av androgener och testosteron (dessa är manliga könshormoner).

Den vanligaste orsaken till överdriven sekretion av manliga hormoner är störning av äggstockarna - observerad i 90% av fallen. Den vanligaste sjukdomen är polycystisk. Det är äggstockarna som producerar könshormoner, till exempel:

Om antalet producerade androgener ökar dramatiskt kan följande kroppsreaktioner observeras:

 • snabb tillväxt av ansiktshår;
 • förändring i könsorganens storlek
 • ökad muskeltillväxt
 • ökning av brusk i struphuvudet och som ett resultat grovhet av röst.

Bland andra orsaker till hirsutism är följande, den vanligaste:

 • binjurssjukdomar - detta organ är inblandat i produktion av manliga hormoner, därför innebär störningen av sin normala funktion också mycket hårdhet;
 • dysfunktion av hypofysen kan leda till överdriven testosteronproduktion, vilket kommer att främja hirsutism;
 • nedsatt metabolism;
 • onkologiska sjukdomar;
 • genetisk predisposition;
 • graviditet, klimakteriet, puberteten - prova en förändring i hormonella nivåer;
 • tar hormonpreparat.

Symtom på hirsutism, diagnos, behandling

Förutom ökad hårighet kan symtomen på hirsutism vara följande manifestationer:

 • ökat hår och hudfettighet;
 • uppkomsten av akne;
 • skallighet, börjar som hos män med huvudets tidliga del;
 • överträdelse av menstruation
 • infertilitet;
 • Utvecklingen av tecken på virilisering - en kvinna ser ut som en man - det finns en ökning i muskelmassa, en minskning av bröstkörtlarna, en ökning av sexuell lust.

Utseendet av sådana symptom orsakar obehag hos en kvinna, men det bör förstås att detta också indikerar en störning i de inre organen, vilket kan leda till allvarligare problem. Om det finns minst ett sådant symptom är detta en anledning att vända sig till specialister:

Det rekommenderas att genomgå en fullständig undersökning och skicka nödvändiga prov. Var noga med att göra en ultraljud av binjurarna.

Efter en omfattande diagnos kommer diagnosen att upprättas och lämplig behandling tilldelas - eliminering av den primära faktorn i manifestationen av hirsutism:

 • avlägsnande av tumören i binjurarna, hypofysen
 • avlägsnande av cystor i äggstockarna;
 • anpassning av hormonella droger.

När huvudproblemet är löst kan du börja behandla ökad hårväxt:

 • föreskriva antiandrogena läkemedel som minskar nivån av manliga hormoner;
 • vidhäftning till en diet som normaliserar metaboliska processer i kroppen;
 • Kosmetiska metoder för att bekämpa oönskade hår:
  • belysning;
  • epilering med vax, krämer, shugaring;
  • Laser hårborttagning;
  • laser hårborttagning.

Innan behandlingen startas måste du förstå att denna process kommer att vara lång - minst 6 månader, men du kommer inte att kunna fullständigt bli av med oönskat hår. Det kommer att vara bra att besöka en psykolog.

Andra orsaker till överdriven hårväxt

Överdriven hårväxt kan utlösa hormoner, till exempel:

 • kortison;
 • hydrokortison;
 • streptomycin;
 • penicillin grupp droger;
 • cephalosporin antibiotika;
 • psoralen.

Om sådana läkemedel ordineras för behandling av olika sjukdomar, borde du inte oroa dig omedelbart - de orsakar inte alltid kraftig hårväxt på kvinnors kroppar, men det är nödvändigt att kontrollera testosteron och androgen utsöndring.

Det finns en sådan sak - idiopatisk hirsutism är en sjukdom, vars exakta orsak inte har fastställts.

Förmodligen börjar kvinnor producera i överskott av enzymer som ökar känsligheten hos hårsäckar till manliga hormoner. Som ett resultat av alla symtom på hirsutism observeras endast hårväxt, deras kompaktering och pigmentering, menstruationscykeln och reproduktiv funktion är normala.

 • Stress - orsaken till ökad hårighet. Om en kvinna behöver mänens kvaliteter att arbeta inom vissa verksamhetsområden kan hennes psyke byggas om, och kroppen kommer att reagera med ökad testosteronproduktion. Det finns en sådan term - maskulinisering av en kvinna - det är tillämpligt i det här fallet.
 • Nervös utmattning, anorexi och nervsystemet kan också leda till utseende av oönskade ansiktshår.
 • Lokal hypertrichos - kan uppstå på grund av skada, på ärr, mol, i ställen för frekvent hårddragning.
 • Åldersrelaterade förändringar i kroppens kropp leder till en naturlig dämpning av äggstocksaktiviteten, och de börjar producera fler androgener. Hårväxt kan tyda på klimakteriet.
 • Otroligt nog, men många anti-aging ansikts krämer, som rekommenderas för kvinnor efter 50 års ålder, kan förbättra hårväxten. Det är nödvändigt att skydda om sammansättningen av en stor mängd lanolin, hormonella ämnen och biostimulerande medel.

Hur man stoppar hårväxten hos kvinnor på kroppen

Om det största problemet som orsakade hirsutismens uppkomst är löst, kan du gå direkt till avskaffandet av dess konsekvenser. Behandling av det svåra scenen utförs med medicinering, med den oftast föreskrivna hormonterapin:

 • janine;
 • Diane 5;
 • spironolakton;
 • cyproteronacetat;
 • ketokonazol;
 • Medroxiprogesteron.

Dessa läkemedel är tillgängliga i form av tabletter, behandlingsförloppet varar från 3 till 6 månader. Med ett positivt dynamiskt men otillräckligt resultat kan den behandlande läkaren förlänga kursen i ytterligare sex månader.

Om medfödd hirsutism observeras, föreskrivs andra läkemedel:

Om hypertrichos diagnostiseras kan den inte behandlas, och håret avlägsnas med alla tillgängliga medel. Det mest effektiva är hårborttagning, vilket syftar till att förstöra hårfollikeln, vilket resulterar i att inget växer på denna plats.

Om en kvinna har en metabolisk störning, krävs en diet.

Det finns flera populära recept, men de är endast avsedda för blekning av ansiktshår hos kvinnor eller avlägsnande av dem:

 • väteperoxid blandas med ammoniak, blandningen appliceras på håret. För att förbättra effekten bör du sätta fast platsen med matlindning. Låt på i 15-25 minuter, skölj med varmt vatten. Som ett resultat blir håret nästan färglöst och är inte så märkbart för andra. Som en bieffekt finns det en brinnande och rodnad i huden, så du kan inte applicera den på en stor yta för första gången.
 • hårklarare, som kan köpas i färdig form säljs det ofta med färg. Åtgärden liknar en blandning av peroxid och ammoniak;

aska eller siktad aska används också som ett ljusmedel, bara det bör tillsättes tvål, gnidas på en fin rivare. Blandningen appliceras på håret, lämnas i 15 minuter och tvättas bort. Denna procedur är mer försiktig, men kräver flera upprepningar.

En päls som alltid är på dig

Den tjockare, svarta och hårdare en mustasch är hos kvinnor, desto mer produktiv är de, vissa män säger. Man tror också att baleenvänner inte förråder sina män och förbli lojala mot dem till döden. Samtidigt tänker de flesta damer inte på sina insignier, och skönhetssalonger avlastar kvinnor från överflödig vegetation från morgon till kväll. Så vilken typ av attack är detta - hårighet? Tatyana Vasilyeva, endokrinolog, berättar.

- Tatyana Vasilyevna, varför njuter kvinnor med mustasch en ökad manlig uppmärksamhet? Är det sant att detta är kännetecknet för passion?
- Några män hittar verkligen piquancy i detta, med tanke på antennens temperamentindikator. Detta indikerar faktiskt ett problem med den hormonella bakgrunden. Som regel har dessa kvinnor förhöjd testosteron - sexuellt hormon.

- Hur påverkar man testosteron kvinnors sexuella lust?
- Med en ökad nivå av testosteron ökar sexuell lust. En annan sak är att med ett överskott av detta hormon finns det också en manlig hårfördelning. På grund av tillväxten av terminalhår i honformen uppträder ett tecken på förstyvning eller hirsutism. Med ökat kroppshår talar kvinnor fortfarande om hypertrichos.

- Vad är terminal hår?
- Mörk, hård och lång, i motsats till lättfärgad mjuk och kort kanon. De manifesterar sig i områden känsliga för manliga könshormoner, där normalt endast en liten mängd vellushår utvecklas hos en kvinna.
För att klassificera hirsutism är kroppen uppdelad i nio androgenkänsliga områden av hårväxt: överläpp, haka, bröst, buk, pubis, axlar, höfter och rygg. Vanligtvis har kvinnor flera hår i dessa zoner. Patologi anses vara om håret blir tjockt, långt och ansiktet, bröstet, överkroppen och buken, kinderna är placerade som en permanent växlingsplats, där de ligger i form av whiskers i auriklarna.

Hur skiljer man normala från patologisk hirsutism?
Med hjälp av speciella metoder som bestämmer androgenernas nivå i blodplasma, nämligen:
Testosteron (TS), ett kraftfullt hormon syntetiserat i äggstockarna, binjurarna och bildade från androstenedion i fettvävnad;
• Androstenedion (ASD), bildad i lika stora mängder i äggstockarna och binjurarna;
• dehydroepiandrosteron (DHEA), som huvudsakligen produceras i binjurarna.
Förutom de tre huvudhormonerna, visar det sig mängden DEA-sulfat (DEA-C), liksom 5a-DTS, ACTH, prolaktin.
För att göra detta, passerar följande hormoner på den femte och sjunde dagen av cykeln (den första dagen av menstruationen är den första dagen av cykeln): LH, FSH, östradiol, prolactin, testosteron, DHEA-S, DHEA, kortisol, 17-hydroxiprogesteron, TTG och fri T4.
Om resultaten visar en ökning av stresshormoner: prolactin, kortisol, bör de retakenas, eftersom dessa värden kanske inte är relevanta för sjukdomen och orsakas av grundläggande ångest på grund av att gå till sjukhuset eller rädsla för att donera blod från en ven. För diagnosen "hyperprolactinemia" är det exempelvis nödvändigt med en tredubbling mätning av förhöjda prolaktinnivåer.
Progesteron är meningsfullt att passera bara i mitten av andra etappen av menstruationscykeln. Med en regelbunden 28-30-dagars cykel - den 20-23 dagen.
Alla hormoner överför en tom mage, som alla blodprov.
Fler biokemiska blodprov och fullständiga blodtal behövs.
En ultraljud av binjurarna, bäckenorganen och, om nödvändigt, kärnmagnetisk tomografi.
Vid symtom på polycystisk äggstock bör en vaginal undersökning utföras, eftersom endometrisk cancer ofta åtföljs av detta syndrom.


- Varför syns en sådan hårighet?
- Hårväxt är det första tecknet på sjukdom i kroppens hormonella system, eventuellt en manifestation av livshotande sjukdomar.
Hirsutism är oftast ett resultat av skador på binjurebarken, deras tumörer eller polycystisk ovarie.

- Det är hårda hår som har kommit ut på hakan eller över överläppen - ska vi inte springa till skönhetssalongen, men springa till endokrinologen?
- Först och främst, gör inte panik. Hirsutismens svårighetsgrad kan vara annorlunda, både på grund av den ökade produktionen av manliga könshormoner, och på grund av ärftliga faktorer, såväl som på grund av medicinering, tillståndet för ekologi. Orsakerna till hirsutism kan vara banal rökning, fetma eller allvarliga sjukdomar: maligna neoplasmer, medfödd binjurssyndrom, insulinresistenssyndrom, hyperprolactinemi, polycystisk äggstock, hypotyroidism, prolactinom.
Varje patologi har sina egna särdrag. Till exempel manifesteras hyperandrogenism eller en ökad nivå av manliga könshormoner i binjurens sjukdomar, ofta som en följd av en neoplastisk process, vilket leder till att celler utvecklar det som producerar manliga könshormoner som är ansvariga för utvecklingen av sekundära könskarakteristika. När en tumör inträffar, en förbättrad frisättning av prekursorerna av manliga könshormoner, som redan förvandlas till testosteron i kroppsvävnader.
Samma frisättning sker med binjurens sjukdom, när de börjar öka stimulering av centrala nervsystemet. Att öka mängden hår på kroppen kan utlösa lungcancer. Ibland börjar dessa tumörer att syntetisera hormoner som reglerar binjurarnas arbete. Ibland sker hirsutism under graviditeten och i menopausala perioden, liksom med hjärnskador - tumörer, encefalit, multipel skleros, epilepsi. I vissa fall orsakas det av lokal effekt på hud- eller hudsjukdomar.
Förresten kan det faktum att inte allt är i ordning i kroppen också signalera manifestationen av hudfettighet, akne, förlust av hår på huvudet, oregelbunden menstruation och en ökning av kroppsvikt. I regel är det också tecken på en ökad nivå av manliga könshormoner i blodet. Om du inte korrigerar detta tillstånd, gör hormonerna omärkt sitt jobb: en kvinnas röst växer gradvis grov, omfördelningen av fettvävnad i överkroppen ändras, många streckmärken uppträder, klitoris ökar och sexuell lust ökar. I en sådan bild av en kvinnas utseende finns en diagnos - virilisering. I regel är detta en följd av närvaron av en androgen-utsöndrande tumör.

läskunnighet kampanj
Polycystiskt äggstockar är en av de hormonella störningarna som leder till infertilitet på grund av det faktum att det inte finns någon ägglossning i en kvinnas kropp i en viss fas av cykeln. Observerad i strid med funktionen hos olika organ: hypotalamus, hypofys, binjurar, sköldkörtel och själva äggstockarna.


- Så dessa mutationer kan till och med provocera droger?
- Naturligtvis, det är därför vi uppmanar befolkningen att inte använda droger utan recept från en läkare, effekten kan vara det motsatta. Det finns "hårförlängningar" med biverkningar: viktökning, svullnad och minskning i bröstmängd, fet hud, hirsutism och minskning av röstton. Hirsutism provar ibland dåligt utvalda hormonella preventivmedel, steroider. Därför är det nödvändigt att vara mycket diskriminerande. Att skada kroppen är lättare, svårare att återhämta sig. Resultatet i behandlingen av hirsutism förekommer först efter sex månader - ett år. Och det betyder inte att androgene områden blir ömma, som i en baby. Behandlingen eliminerar inte helt den överdrivna hårväxten, även om det kommer att sakta ner deras tillväxt. Endast med tiden, med normalisering, kommer hormonell bakgrund att låta kroppen bli av med överflödig vegetation.

SOS
Förvärvat pistol hypertrichos kräver alltid noggrann utvärdering på grund av sannolikheten för dold cancer. En studie av nio patienter med generaliserad pulmonell hypertrichos (34-78 år) visade att 56% av dem hade tumörer i mag-tarmkanalen och 22% hade lungtumör.


- Tatyana Vasilievna, betyder det att hormonell bakgrund alltid ökas i östliga kvinnor? När allt kommer omkring har de inte bara mustasch, men whiskers på mörk hud ser ganska organiskt ut?
- Den så kallade familjen eller genetiska hirsutismen förekommer bland de sydnationella företrädarnas representanter. För hälsan är det inte farligt och är ett helt normalt tillstånd. Vid bedömning av hirsutismens allvar bör man komma ihåg etniska skillnader. Det finns också den mest mystiska typen av hirsutism - idiopatisk. Enligt forskare är det associerat med ökad aktivitet av vissa enzymer och för mycket känslighet hos hårsäckarna mot effekterna av androgener. En sådan diagnos görs hos kvinnor med uppenbara tecken på överskott androgener, men med bevarad menstruationsfunktion, oförändrad äggstocksstorlek, inga tecken på binjur eller äggstockstumörer och normal binjureaktivitet. De brukar ha en något förhöjd testosteronnivå, men det är lägre än hos patienter med polycystiska äggstockar.

- Finns det några tecken på hirsutism förutom kroppshår?
- Ökad muskelmassa, temporal skallighet, fetma, måne ansikte, så kallad "nacke hals", supraklavikulära fettkuddar, streckmärken på bröstet, mage, lår och skinkor, uttining av huden, ögonbrynens ögonbryn, ödem, torr hud, fördröjda reflexer. På palpation palpiseras bukmassor, vanligen orsakade av en tumör i äggstockarna eller binjurarna. I detta fall bör bimanuell palpation av bäckenorganen utföras.
För hypofys tumörer kan det visuella fältet vara stört. När akromegali observerade grova ansiktsegenskaper och en ökning av benen.
Men de mest känsliga är hårsäckar: de reagerar kraftigt på de minsta förändringarna i hormonnivåerna. Plötsligt ökad hårväxt kan signalera inte bara ett överskott av testosteron, men också ett antal sjukdomar, till och med en cancer.

- Är det möjligt att bota hirsutism?
- Med tanke på att bli av med orsaken - Avlägsnande av tumörer i äggstockarna eller binjurarna, upphörande av rökning eller avslag på läkemedel. För vissa patienter väljs droger som undertrycker nivån av testosteron i blodet och minskar hårfollikelns känslighet för androgener. Till exempel har vissa orala preventivmedel en överväldigande effekt på produktionen av manliga könshormoner som utsöndras av äggstockarna och sänker testosteronhalten i blodet. Men korrigeringsprocessen är inte snabb. Med långvarig behandling av hirsutism är prognosen för att stoppa tillväxten av nytt hår bra, men behandlingen eliminerar inte de redan odlade.

- Hur effektiva är hirsutismens kosmetiska förfaranden?
- I kombination med droger ger de en bra estetisk effekt. Om hirsutism är idiopatisk eller konstitutionell rekommenderas endast kosmetiska förfaranden. Nu finns det många av dem - plockar, men om håret är långt kan det leda till bildandet av pustler (blåsor med purulent innehåll) och ärr. Termolys, till exempel, är populär - med det, genom en nål som sätts in i huden, levereras växelström, värmer och förstör follikeln. Förfarandet är smärtsamt, vilket kräver lokalbedövning, ganska riskabelt, eftersom det kan överhettas huden, förekomsten av ärr, inflammation eller folliklar. För de som nålen är kontraindicerade är de som regel ägare av mycket lätt, känslig hud utsatt för ärrbildning, kemisk depilering med hjälp av aktiva substanser, enzymer, lämpligare. De förstör gradvis follikelns struktur, så en viss kurs krävs, varefter effekten blir stabil.
Kärnan i metoderna är att de tar bort stånghår innan droger börjar fungera, vilket minskar den nya tillväxten och omvandlingen till stånghår. Därefter finns en ny tillväxt av tunnare och blont hår. Biverkningarna av vissa förfaranden inkluderar lokalt ödem och rodnad inom 24 till 48 timmar, och hyperpigmentering är möjlig i sex månader.

- Är det möjligt att minska androgensnivån med hjälp av en diet?
- Obligatorisk. Vidare observeras obesitas hos 75% av patienterna med hirsutism som praktik. Det följer ofta diagnosen polycystiska äggstockar och hypothyroidism. Rekommendationen till patienter är enkel: att minska antalet portioner och minska innehållet i smältbara kolhydrater i mat, för att öka fysisk aktivitet. Övning och rätt näring hjälper balanshormoner.

- Är infertilitet typisk för kvinnor med hirsutism?
- Inte nödvändigtvis. Det händer att från början av progressionen av hirsutism har de flesta patienter oregelbunden menstruation. Men även med en vanlig cykel diagnostiseras polycystisk ovariesjukdom hos patienter med hirsutism. En betydande andel av dem som får denna diagnos lider också av övervikt. Ultraljud i detta fall visar en karakteristisk kedja av små, som pärlor, cyster. Detta tillstånd leder vanligen till infertilitet, eftersom ägglossningen praktiskt taget inte uppstår. Det finns också en potentiell risk för endometriecancer.
Med idiopatisk hirsutism bevaras den normala menstruationscykeln och libido, graviditeten sker i tid med ett gynnsamt slutresultat. Det beror allt på nivån på överskott av hormoner.

- Tatyana Vasilievna, berätta för mig, är det här en myt eller verklighet - födelsen av helt håriga barn, mer som djur?
- Ett sådant fenomen uppstår tyvärr när barnet är född helt hårigt, förutom palmer och sålar på fötterna. Detta är som regel resultatet av fostrets frekventa exponering för alkohol under fosterutveckling, såväl som viral encefalit, sköldkörteln störningar och dystrofi. Kanske utseendet av hypertrichos som en reaktion på kroppens stress med djupskalning eller andra allvarliga kosmetiska procedurer, liksom med permanenta skador, exponering för kemiska reagenser. Hypertrichos är ofta mottaglig för anorexi (anorexi), schizofreni.

- Hur skiljer man hypertrichos från hirsutism?
- Överdriven tillväxt av duniga och slutna hår på platser där normal hårväxt är normen för både kvinnor och män, med hänsyn till nationella egenskaper och ålder, är hypertrichos. Till exempel är hårväxten på benen hos kvinnor normen. Men i fråga om deras redundans kallas situationen för hypertrichos. Hos män anses det som en vanlig hårväxt på bröstet. Emellertid är utseendet av för mycket hår hypertrichos. För att skilja hirsutism är det tillräckligt att förstå att utseendet på det slutliga brösthåret hos kvinnor redan är symptom på hirsutism.

- Och hur man behandlar vissa hårglansar på kroppen, ansiktet, till exempel shaggy mol?
- Medfödd hypertrichos kan också uppstå i form av hårbunkar i nacke och nacke. Det finns också i hamartom (tumörliknande formationer) och nevi (födelsemärken). Pigmenterad nevus är märkbar omedelbart efter barnets födelse, men överskott av kroppshår kan börja senare. Hypertrichos är ibland förknippad med medfödd spina bifida.

Oönskad vegetation - ökad hårighet i en tjej

Ända sedan det gamla Egyptalandens dagar anses en jämn hud av en kvinna anses vara dess huvudsakliga dekoration - för detta ändamål uppdagades dussintals hårborttagningsmetoder.

Hårlacken är närvarande på varje persons kropp - den utför en skyddande och termoregulatorisk funktion, men en stor mängd vegetation hos honan representerar inte bara en kosmetologi utan också ett medicinskt problem.

Detta fenomen kallas hirsutism, eller manlig hårväxt, och kräver samråd med en läkare. Av vilken anledning utvecklar flickans ökade hårighet och hur man kämpar mot det?

Hur bedömer man hårdhet?

Flickorna som föddes i Fjärran Östern har mycket mindre vegetation än invånarna i Medelhavsområdet.

Kvinnor med svart hår och mörk hud kan ha ganska tjockt hår, vilket anses vara normalt, om inte observerat några andra överträdelser.

Representanter för den slaviska typen har i genomsnitt en liten eller måttlig mängd hår på kroppen, så deras överdrivna tillväxt kan indikera brott i kroppen.

För att bestämma intensiteten av hårtillväxt hos kvinnor i den slaviska etniska gruppen används en särskild Ferriman-Galway skala. Den baseras på en bedömning av mängden vegetation i de så kallade androgenberoende zoner - ställen där det beror på produktionen av manliga hormoner.

Dessa områden inkluderar:

 • överläpp;
 • hakan;
 • loin;
 • rygg;
 • bröst;
 • övre och nedre delen av buken;
 • axlar;
 • låret.

Intensiteten av hårtillväxt bestäms på en skala från 0 till 4, där 0 är den totala avsaknaden av täckning, 1 är individuella hår, 2 är glesa hår, 3-4 är en kontinuerlig beläggning, tjock eller ej. Utvärdering av resultaten är följande: upp till 7 poäng - normal hårtillväxt, 8-12 - hårväxt i håret, mer än 12 - patologisk hårväxt.

Orsaker till ökad hårighet hos tjejer

Den främsta orsaken till ökad hårtillväxt på kroppens kropp är den ökade produktionen av manliga hormoner i kroppen.

Hårsäckar är mest känsliga för hormonell obalans. Därför börjar de att falla ut eller omvänt växa för aktivt när hormonfunktioner störs.

Ett karaktäristiskt drag i denna patologi är att svarta och grova hår börjar växa ut ur ljusa, hårda hår.

Intensiteten av hårtillväxt beror på kvinnokroppens egenskaper - en och samma nivå av hormoner hos en kvinna kan orsaka liten hårtillväxt, och i den andra uttalas hirsutism. Anledningen till detta fenomen är:

 • äggstockspatologier: polycystisk, hypertekos, neoplasmer som kan producera hormoner;
 • endokrina störningar (Cushings syndrom, medfödd dysfunktion hos binjuren, hypotyreoidism);
 • onkologiska sjukdomar hos bröstkörtlarna, äggstockar och binjurar;
 • missbruk av vissa mediciner - anabola steroider, orala preventivmedel.

Mindre vanlig är orsakerna till hårighet hudsjukdomar, metaboliska störningar eller graviditet.

Polycystisk ovarie Ultraljud

Idiopatisk hirsutism kan hänföras till en separat kategori - ett tillstånd som sägs när laboratorietester bekräftar en normal koncentration av androgener, men kroppshår växer för intensivt. Orsakerna till idiopatisk hirsutism förstås inte helt, därför diagnostiseras och behandlas det mycket mer komplicerat än den vanliga patologiska kroppshårtillväxten.

Tecken på

Förutom intensiv hårväxt kan följande symptom observeras med hirsutism:

 • alopeci eller skallighet;
 • röstförändring (dess timbre blir låg, nära maskulin);
 • fet hud, akne;
 • en minskning av könsorganens storlek, en ökning av klitoris;
 • överträdelse av menstruationscykeln eller menstruationstiden;
 • ökning i muskelmassa
 • minskad eller ökad libido.

För mycket ansiktshår

Lätt men märkbar vegetation runt läpparna

Många kvinnor associerar klimakteriet med åldrande och vill veta hur man försenar uppkomsten av klimakteriet. För tillfället kan det göras.

På orsakerna till tillväxten av brösthår, läs här.

Problem med nippelhalos? Är hårväxt runt halos normen eller är det en patologi? Du hittar svaret genom referens.

Konsekvenser av hög androgenhalt

De sjukdomar som orsakar detta fenomen kan leda till allvarliga hälsoproblem, särskilt om vi talar om onkologiska sjukdomar och biverkningar i binjurarna.

Det är svårt för kvinnor med hirsutism att bli gravid, i allvarliga fall leder det till infertilitet, och ett liknande fenomen hos gravida kvinnor kan hota med missfall eller för tidig födsel.

Ökad hårighet och andra förändringar i utseendet på den manliga typen orsakar starkt psykiskt obehag bland representanterna för det svagare könet och allvarligt förvärrar livskvaliteten.

Diagnos och behandling

Med kraftig hårtillväxt behöver en kvinna konsultera en gynekolog, en endokrinolog och en hudläkare och genomgå en omfattande diagnos.

Efter samling av anamnese och klagomål bör allmänna blod- och urintester vidtas för att upptäcka inflammatorisk process i kroppen och bedöma sockernivåer, bestämma koncentrationen av huvudhormonerna i blodet (testosteron, östrogen etc.), genomgå en ultraljud av äggstockarna. Om binjurstumörer misstänks ges en kvinna en CT-skanning eller MRT, liksom ett blodprov för tumörmarkörer.

Malignt feokromocytom i rätt binjur

Målet med terapi för hirsutism är behandlingen av den underliggande sjukdomen. I polycystiskt äggstockssyndrom behöver patienter behandling med hormonhaltiga läkemedel - vanligtvis orala preventivmedel, antiandrogenläkemedel och läkemedel som ökar kroppens tolerans mot insulin vanligtvis ordineras.

Om en kvinna vill bli gravid behövs medicinsk stimulering av äggstockarna i svåra fall - artificiell insemination. Vid diagnos av tumörer i äggstockarna och binjurarna kan det krävas kirurgi.

Drogbehandling av hirsutism är effektiv för att förhindra tillväxt av nytt hår, men det kan inte förstöra det befintliga locket, så kvinnor behöver kosmetiska metoder för att hantera vegetation.

En viktig roll i hirsutism spelas av en rätt livsstil, en balanserad kost, avslag på dåliga vanor och lätt fysisk ansträngning, särskilt om en kvinna har övervikt.

Många patienter med denna diagnos har psykologiska problem i samband med försämring av utseende - i detta fall rekommenderas en psykoterapeut att förebygga depression.

Kosmetologiprocedurer som effektivt bekämpar oönskade hår är vanlig hårborttagning (vax, sockerpasta) samt behandlingar med specialutrustning - laser och fotoepilation.

Hypotermi kan orsaka gynekologiska problem. Om en kvinna har kylt äggstockarna bör du konsultera en läkare.

Vad är dexametason och dexametason test, kommer du att lära av denna publikation.

Konventionella metoder för borttagning av vegetation har en kortvarig effekt, medan laser och fotoepilation eliminerar hår i flera månader, men är mycket dyrare och kan orsaka biverkningar.

Ökad hårväxt är ett vanligt problem bland kvinnor, men moderna medicinska och kosmetiska metoder gör det möjligt att eliminera problemet, bevara femininitet, skönhet och förmåga till moderskap.

Orsaker till överdriven kroppshårtillväxt hos kvinnor

Och det finns också ett antal skäl för att det förekommer överskott på håret på kroppen. Sådan oönskad vegetation orsakar primärt estetiskt obehag. Orsaker till hårväxten på kvinnans ansikte kan vara ett allvarligt samtal som kroppen har misslyckats, och antyder allvarliga kränkningar som bör diagnostiseras och börja läka.

Hirsutism, vad är det?

Många av oss har sett kvinnor som har ett växande manskägg eller mustasch. Orsaker till hårväxt på hakan hos kvinnor kan vara mycket olika. En av dessa patologier kallas hirsutism - en kvinnlig diagnos, vilket är menat att det innebär överdriven hårtillväxt hos kvinnor med ett överskott av manligt hormon.

Denna sjukdom ger kvinnors liv många estetiska obehag, liksom former av komplex. Ja, för en man, blir kvinnor med ett överskott av hår, speciellt i ansiktet, oattraktiva. Sådant hår har en annan typ av glödlampor och blir hård, mörk, lång.

Varje tjugonde kvinna i fertil ålder har ansiktshår. Och efter 50 år var fjärde. Hirsutismsjukdom är emellertid ofta följd av allvarliga konsekvenser: oregelbunden menstruation, oförmåga att bli barn, depression.

Orsaken till hirsutism är en ökad nivå av testosteron (manlig könshormon) i en kvinnas kropp. Denna ökning kan uppstå på grund av störningar av äggstockarna. Bland kvinnor är sjukdomen vanlig - polycystisk. Äggstockarna producerar dessa hormoner:

Om antalet androgener ökar dramatiskt, upplever kroppen stress och utlöser följande reaktioner:

 • en kraftig ökning av ansiktshår;
 • en ökning av könsorganen;
 • ökning i muskelmassa
 • hes röstförändring.

Hirsutism kan vara en följd av följande processer:

 • hormonella droger;
 • binjurarna av binjurarna;
 • cancerpatologi;
 • patologi i hypofysen
 • metabolisk patologi;
 • genetisk predisposition;
 • pubertet, klimakteriet, graviditet.

Förutom ökad hårväxt på kroppen är följande symptom möjliga:

 • alopeci;
 • överträdelse av menstruationscykeln;
 • infertilitet;
 • ökad hårfettighet;
 • ökning i muskelmassa
 • ökning av sexuell lust.

Hypertrichosis, vad är det?

Orsaken till överdriven hårväxt på kroppen hos kvinnor kan vara en sjukdom - hypertrichos. Denna patologi innehåller sådana symtom - överdriven hårväxt i någon del av kroppen. Oftast observeras patologin i asiatiska kvinnor.

Orsakerna till hirsutism och hypertrichos är samma och är förknippade med ett överskott av testosteron:

 • störning av äggstockarna - den vanligaste orsaken till hårighet;
 • binjurar sjukdomar;
 • patologi i hypofysen
 • ökad produktion av kortisol och androgener;
 • metaboliska störningar;
 • onkologi;
 • hudpatologier;
 • genetiska mutationer;
 • mot bakgrund av hormonell anpassning (klimakteriet, graviditeten, puberteten);
 • anorexia nervosa.

Sjukdomen kan vara medfödd och förvärvad. Hårväxten täcker inte nödvändigtvis jämnt någon del av kroppen. De kan också växa ojämnt, på ovanliga ställen, till exempel på axel- eller axelbladet, etc. Det här skiljer de två sjukdomarna ovan.

När Hypertrichosis växer fluffigt hår, som nästan täcker hela kroppen, pigmenteras på vissa ställen. Varje del av kroppshår har egna skäl att det är viktigt att diagnostisera i tid och börja behandla.

Andra skäl

Orsaken till en kraftig ökning av hår kan vara - stress. När en tjej är engagerad i komplicerat arbete börjar kroppen och sinnet att återuppbyggas för att producera testosteron. I medicin finns det en sådan sak som kvinnlig maskulinisering.

Också plötslig hårhet kan uppstå på grund av följande skäl:

 • nervös utmattning
 • depression;
 • anorexi;
 • nervsystemet patologi.

På grund av skador på mol, på grund av frekvent hårborttagning.

Ofta ökar vegetationen hos kvinnor vid 50 års ålder, när åldersrelaterade förändringar uppträder, den naturliga dämpningen av äggstockarna.

Patologi diagnos

Anledningen till oro kan vara ökad tillväxt av ansiktshår, brösthårtillväxt hos kvinnor. Det är nödvändigt att konsultera en läkare för korrekt diagnos och leta efter orsakerna till ökad hårighet hos manlig typ.

Diagnos inkluderar samråd och granskning av gynekolog, endokrinolog, historikupptagning, laboratorietester.

Obligatorisk passage av instrumentell forskning:

 • Ultraljud av äggstockarna och binjurarna;
 • MR och CT i hjärnan;
 • laparoskopi hos äggstockarna, om det finns misstanke om en tumör.

Och det är också värt att kontakta en neurolog, en tricholog och en kosmetolog.

Behandling av ökad hårväxt på kroppen

När orsaken till överdriven hårväxt identifieras kan behandlingen påbörjas. Vanligtvis består behandlingen av överskott av hårväxt på följande sätt:

 • användningen av droger som leder till en minskning av testosteron;
 • eliminering och behandling av den främsta orsaken till sjukdomen;
 • Kosttillskott och specialdiet;
 • hårborttagning med kosmetiska medel.

Om hårtillväxt inte är associerad med någon sjukdom, förskriv sedan:

 • antiandrogena läkemedel: Janine, Tsiproteron, Ketoconazol, Diane-5;
 • droger som innehåller progestan och östrogen.

Drogterapi

Obligatorisk behandling för hirsutism och hypertrichos - hormonbehandling. Orala preventivmedel som undertrycker manliga hormoner i äggstockarna. Följande läkemedel anses vara effektiva:

Hormonbehandling leder till långsammare tillväxt av nya hår. Det kan administreras endast med fullständig uteslutning av tumörer. Ta emot droger som minskar testosteronnivåerna och känsligheten för androgener krävs: Dine-35, Janine, Yarin.

Med binjurepatologi föreskriver: Cortisol, Prednisolon. Och om en tumör i äggstockarna eller binjurarna diagnostiseras, kan läkaren ordinera kemoterapi. Behandling med hormoner varar cirka sex månader.

Kontraindikationer mot behandling av hormonella droger: graviditet; amning; svullnad; allergiska reaktioner mot droger.

Vid planering av en kvinna för ett barn är hormonella droger förbjudna. Dock kräver ofta den förväntade mammen stimulering av ägglossningen. Om du inte kan bli gravid, kan du använda IVFs tjänster.

Kosmetisk behandling

Efter eller under övergången till hormonbehandling kan du börja ta bort hår. Rakning av hårda hår med rakhyvel eller pincett kan inte plockas. Särskilt om de växer på ansiktet. Därför är det tillsammans med hormonbehandling nödvändigt att inkludera en kosmetisk för att få kroppen att få ett normalt utseende.

Följande typer av kosmetisk hårborttagning:

 • fotoepilation - på grund av effekten av högpulsljus uppvärms vävnaderna, hårsäckar förstörs;
 • Laser hårborttagning är en obehaglig, dyr, men effektiv procedur. Med hjälp av en laser förstörs follikeln och håret stör aldrig längre;
 • elektrolys - ta bort hårsäckarna med en ström;
 • en blandning av elektrolys och fotoepilering - ny, tar bort hår av alla hudtyper;
 • vaxning - kortsiktig hårborttagning i en månad max;
 • shugaring - hårborttagning med sockerlösning.

Folkmetoder

Hemma kan du självständigt genomföra kosmetiska procedurer och försöka minimera synligheten av överskott av hår. Sugar hårborttagning är lätt att göra själv:

 • En kopp socker blandad med tre matskedar vatten och en nypa citronsyra;
 • värm blandningen på elden tills en homogen massa av något brunaktig nyans;
 • När blandningen har svalnat något, samla pastan och applicera på området med överskottskåpa;
 • ta bort hår mot tillväxt.

Det är nödvändigt att minimera synligheten av mörkt hår med hjälp av folkrecept:

 • ta väteperoxid eller lätt hårfärg. Applicera med en svamp eller bomullspanna på håren och håll i några minuter. Upprepa proceduren efter behov.
 • en tesked soda blandad med en matsked kokande vatten och applicera på hår. Håll hela natten komprimerad;
 • ask blandad med tvål (förgnidning) och utspätt med en sked vatten. Våt bomullen och håll kompressorn i femton minuter;
 • en sked ricinolja eller kardolja, två skedar alkohol, en tesked ammoniak, fem droppar jod 5%. Blanda bikiniområdet två gånger om dagen.

Intressanta fakta

Om det finns sannolikhet för ärftlighet av sjukdomar där en kvinnas hår av hårttyp växer, är det bättre att vidta förebyggande åtgärder i förväg:

 • diet - för att kontrollera vikt
 • besöker en kosmetolog för att avlägsna folliklar eller lökar;
 • årlig undersökning av alla organ
 • val av kvinnligt yrke med stressminimering.
 • Användningen av olika läkemedel tar bort ett problem och skapar andra.
 • hormonella droger används bäst i extrema fall. Eftersom hormoner avlägsnas från kroppen i flera år;
 • många droger stör magtarmkanalen
 • hormonella droger påverkar humör är inte till det bättre.

Ansiktshårtillväxt är en obehaglig manifestation av hormonell obalans. Med rätt stiftelse, såväl som utveckling av terapi, behandlas det i flera steg.Nästa Artikel
Effektiva masker för hårväxt