Detaljer om fokal alopeci hos kvinnor


Sedan antiken var flickan ansedd som vacker och frisk, om hon hade långt tjockt hår. Visst minns alla Vasilisa den vackra eller Alyonushka, som hade tjocka flätor som ligger på hennes axel.

Men tyvärr började moderna flickor alltmer lida av skallighet och snabb håravfall. Och för att förstå vilken behandlingsmetod som ska tillämpas, är det nödvändigt att börja förstå orsakerna till sjukdomen och vi kommer att prata om dem i den här artikeln.

Definition av sjukdomen

Alopecia areata är vanligt hos män, men det kan också påverka kvinnor. Även denna typ av skallighet kallas avel på grund av hårlinjens form.

Om alopeci hos män är vanligare i form av ett stort fokus på hela huvudet, så hos kvinnor är det oftare uppenbart i form av små runda områden med gallrande hår. De kan vara små i storlek - upp till en centimeter eller upp till flera tiotals centimeter.

Ofta verkar kvinnornas hårdhet ganska sällan, oftare är det en plats med sparsamt hår, liten hampa med tunt kort hår. Också över tiden kan situationen förvärras och foci kan sammanfoga till ett enda mer voluminöst utrymme.

I extrema fall är det möjligt att slutföra håravfallet på alla håriga områden i huden. Brännvidd hos kvinnor påverkar inte bara hårväxtzonen, utan kan också uppstå på ögonbrynen, ögonfransar och andra delar av kroppen med hår.

Kliniska former

För att bestämma typen av alopeci och startbehandling måste du veta alla sina kliniska former och känna till deras egenskaper. Överväga var och en mer i detalj:

 • Lokalområdet kännetecknas av små foci i form av en cirkel eller oval med en fullständig frånvaro av hår eller en sällsynt tillväxt.
 • Den bandformade formen är extremt sällsynt och dess särdrag är en baldness-zon i form av ett band som sträcker sig från templet till templet genom occipitalzonen.
 • Subtotal alopeci från små småfoci omvandlas till en stor fläck genom deras anslutning.
 • Den totala formen är den mest obehagliga för tjejer, eftersom det påverkar hela hårbotten, liksom fransar faller ut och tunna ögonbryn. Lyckligtvis är denna form ganska sällsynt.
 • Universellt karaktäristiskt utseendemässigt utseende av skallighet på hela kroppen, som ständigt rör sig på grund av återhämtning eller återkommande. Sådan alopeci påverkar huvudet, händerna och andra delar av kroppen.
 • Alopecia areata anses vara den mest komplexa formen, eftersom den klarar av att slå spikplattan. Spiken blir spröd, det verkar spår, hålrum och andra förändringar som inte är karakteristiska för en hälsosam nagel.
 • De ansedda formerna är villkorliga och om de inte behandlas kan de flytta från en form till en annan, eller närvaron av flera former samtidigt kan en person observeras. Nu när du känner till några av formerna av fokal alopeci hos kvinnor, är anledningarna det nästa ämne som vi skulle vilja beröra i den här artikeln.

  Fokal håravfall hos kvinnor: orsaker

  Tyvärr var inte den främsta orsaken till en sådan sjukdom som alopeci hos kvinnor (fokal), men många är benägna att tro att huvudorsaken är försämrat arbete i immunsystemet. Faktum är att i de drabbade lesionerna hittades antikroppar som tar hårsäckarna för utländsk formation och förstör dem aktivt.

  Det finns emellertid andra orsaker i samband med utvecklingen av alopeci hos kvinnor, häckningen:

 • Genetisk predisposition, som överförs i 30% av fallen, och är orsaken till 15-20% av patienterna.
 • Detsamma kan orsakas av en akut infektionssjukdom, som framkallar leukocyter som felaktigt dödar friska celler i kroppen.
 • En annan anledning att överväga förekomst av kroniska sjukdomar som astma, tonsillit, karies, etc.
 • Ingen av organismen påverkas positivt av stress och depression, vilket också kan provocera en sjukdom som alopeci. Läs mer om psykosomatik och håravfall på vår hemsida.
 • Ett av de viktigaste organen är sköldkörteln, som är ansvarig för många processer i kroppen, därför kan skallhet uppträda när sköldkörteln störs och störs.
 • Eftersom hårsäckarna matar och stimulerar hårväxt endast med korrekt och stabil blodcirkulation, är det nödvändigt att vara uppmärksam på flödet genom kroppen. Alopeci kan uppstå med ganska tjockt blod, med närvaro av spasmer och vidhäftningar i blodkärl etc.
 • Andra faktorer som är mindre vanliga och inte har beaktats av oss kan också utlösa sjukdomen. På behovet av diagnos och om vilka tester du behöver för att bestämma orsakerna till baldness, läs här.

  Symtom på alopeci skallighet

  Naturligtvis är det mest uppenbara symptomet närvaron av en skaldethalszon, men det finns andra egenskaper i samband med en sådan sjukdom som alopecia areata:

 • Förekomsten av områden av skallighet i form av en cirkel eller oval på hårets del av kroppen.
 • Det drabbade området kännetecknas av jämnhet, men ibland kan det bli inflammerat och ta en annan nyans som skiljer sig från frisk hud. Ofta påminner det om rodnad vid kamning.
 • Balding-området stör som regel inte patienten, men i undantagsfall kan kli och brännande förekomma.
 • Förutom bald patchar håravfall är möjligt på ögonfransarna eller ögonbrynen, detta är endast möjligt i extrema fall.
 • Flera drabbade skador kan också observeras samtidigt, från två eller flera. Dock är denna situation extremt sällsynt för 2 till 7 procent av alla patienter.
 • Stages av sjukdomen

  1. Det aktiva skedet kännetecknas av rodnad i alopeciområdet. Försämringen av hårförhållandet observeras också, de blir mycket svaga i roten och faller ut med den minsta effekten. Det finns också klåda och brinnande i närheten av skallighet.
  2. Den stationära scenen flyter fritt: huden förvärvar en naturlig nyans, det drabbade håret minskar i kvantitet.
  3. Vid det regressiva scenet uppträder en liten fluff, som som regel inte har någon färg.

  galleri

  Nu när du vet om orsakerna och symtomen på fokal alopeci hos kvinnor, kan de bilder som presenteras nedan hjälpa dig att bättre förstå om du har denna sjukdom?

  Användbar video

  För mer information om varför kvinnor blir bleka och vad man ska göra med fokal baldness i mässan, kan du hitta i videon nedan:

  Behandlingsmetoder

  Är det möjligt att bota fokal alopeci hos kvinnor? Naturligtvis är fokal alopeci behandlingsbar, men det kräver mycket uppmärksamhet och långsiktiga åtgärder.

  Barn är inte ordinerat alopeci behandling snabbt, läkare råder att vänta på tid, eftersom i de flesta fall hårväxten i dem återupptas inom ett år. Undantagen är barn som störs av problem och levererar psykiskt obehag.

  Vuxna kvinnor ordineras olika procedurer som blockerar kroppen och förstör hårstrukturen. Också behövs medel som främjar hårväxten.

  Vissa människor behöver bara ta olika vitaminer, vilket innebär att behandlingens varaktighet är obetydlig. Om fokus är betydande och avvecklas under lång tid, kan behandlingen ta tid från flera månader till flera år.

  Samma behandling, dess tidpunkt beror på orsaken till alopeci, i vissa fall är medicin kraftlös. Det finns mer radikal hår restaurering åtgärder för skallighet - detta är en transplantation. För mer information om moderna transplantationsmetoder, inklusive icke-invasiva metoder och priset för detta förfarande, kan du hitta på vår hemsida.

  slutsats

  Om du plötsligt har märkt de första symtomen på alopeci behöver du inte förtvivla, för det finns ingen hopplös situation. Det viktigaste är att börja behandlingen i tid.

  Om förfarandena och läkemedlen var maktlösa, bör du inte vara upprörd, sjukdomen ska inte förstöra ditt liv. Alopeci påverkar inte din hälsa och funktion. Just nu kan eventuella fel döljas med hjälp av små tricks - olika sprayer, permanent smink, tatuering och många andra procedurer.

  Fokal alopeci hos kvinnor

  Fokal alopeci hos kvinnor är särskilt farlig, med behandling av denna sjukdom är det absolut oacceptabelt att försena. Håravfall är lika vanligt hos kvinnor och män. Utan snabb behandling kan patologin utvecklas till totalt skallighet, det vill säga förlusten av allt hår på huvudet.

  Orsaker till kvinnligt mönster skallighet

  Alopecia areata hos kvinnor utlöses av en autoimmun reaktion av kroppen till närvaron av en infektionskälla. Detta förorsakar en intensifiering av processen, varigenom hårsäckarna attackerar sin egen immunitet, men endast på små områden i huden.

  Orsaker till fokal alopeci hos kvinnor:

  • genetisk predisposition;
  • infektion i kroppen;
  • påkänning;
  • sköldkörtelproblem
  • metaboliska störningar;
  • några kroniska sjukdomar;
  • autonom dysfunktion.

  Vanligen påverkar häckning av alopeci små områden i huden, men i vissa fall sker omfattande alopeci. Orsakerna till och behandlingen av problemet bestäms av läkaren.

  Ett intressant faktum! Denna typ av skallighet är vanligare i mörkt hårda människor.

  Symtom och typer av alopeci

  Fokal alopeci diagnostiseras lätt hos kvinnor, eftersom denna form av sjukdomen har karakteristiska yttre symtom. Håret faller ut på en rund eller oval plats. Först blir de tunnare och förlorar pigment, så uppträder brittleness och snabb håravfall. Samma symptom är karaktäristiska för ringorm. Skillnaden är att vid alopecia alopeci ser huden på baldnessnätet helt frisk och jämn, medan det i form av deprivering bildas skurkar och hudpigmentering störs.

  • Den lokala formen manifesteras i små fläckar av skallighet. Foci i detta fall kan vara flera.
  • Ribbon skallighet griper huvudet med en ram eller ett band, från templen och runt hela skalets omkrets. Håravfall börjar med bildandet av en liten eld i templet, som sedan växer i en cirkel.
  • Total skallighet är den mest ogynnsamma varianten av progressionen av alopecia areata. Denna form präglas av förlusten av allt hår på huvudet och är svårt att behandla.
  • Under den subtotala formen bör förstås sammanslagningen av flera små foci till en stor plats, helt utan hår.
  • Universal alopeci är bildandet av alopeci på olika delar av kroppen. Självhäftigheten hos denna form av sjukdomen är att det är omöjligt att helt bli av med problemet. Vid behandling av en skada förekommer ny, men på en annan plats.

  Nestande alopeci hos både kvinnor och män kan förändras från en form till en annan, vilket gör behandlingen svårare.

  diagnostik

  Behandling av fokalalopeci hos kvinnor kan börja först efter att ha bestämt den exakta orsaken till kroppens autoimmuna respons. Detta kräver samråd med följande specialister:

  Det är nödvändigt att skicka ett blodprov för att bestämma tillståndet för hormonell bakgrund, samt en allmän analys för att upptäcka infektionssjukdomar. Om några avvikelser upptäcks bör det behandlas omedelbart.

  Behandling av fokalalopeci hos kvinnor

  Om fokal skallighet diagnostiseras hos en kvinna väljer läkaren en individuell behandling. Det bör förstås att förlusten av hår på huvudet inte bara är ett kosmetiskt problem, så behandlingen bör vara omfattande och så komplett som möjligt.

  metoder

  • mediciner;
  • topiska preparat;
  • folkmekanismer;
  • fysioterapi.

  läkemedel

  • minoxidil;
  • droger som utvidgar blodkärlen;
  • vitaminer för att stimulera hårväxt
  • vitaminer för normalisering av nervsystemet;
  • immunomodulatorer.

  För att återställa håret, använd agenter med minoxidil i kompositionen. Med fokal alopeci hos kvinnor väljs läkemedelsbehandling endast av en läkare och koncentrationen bör inte överstiga 5%. För att en sådan behandling ska vara verkligt effektiv är det viktigt att stödja kroppen inifrån, med hjälp av vitaminer och spårämnen i tabletter. Behandlingen kompletteras med läkemedel för att normalisera nervsystemet (inklusive nootropa läkemedel), samt förbättra blodtillförseln till hjärnan.

  Måste ordineras droger för att förbättra kroppens immunförsvar och B-vitaminer som stärker både håret och nervsystemet.

  Läkemedel ska endast väljas av en trichologist, eftersom varje fall av fokal alopeci är individuell och kräver ett speciellt tillvägagångssätt.

  sjukgymnastik

  När fokalform används:

  • Toki Darsonvalya. Darsonvalisering utförs med hjälp av en speciell enhet, utrustad med munstyckskam. Principen för operation är baserad på effekten av mikroströmmar på hårsäckarna.
  • Elektrofores med nikotinsyra. Metoden bidrar till att expandera blodkärlen och förbättra blodflödet till rötterna, vilket stimulerar hårfollikelns aktivitet.
  • Kriolechenie. Det mest effektiva sättet att återställa håret är kryoterapi. Terapi utförs med lokal exponering för låga temperaturer. Denna metod bidrar till förbättring av metaboliska processer i folliklarna.

  Sjukgymnastikmetoder bidrar till att förbättra metaboliska processer i hårbotten och normalisera blodtillförseln till rötterna.

  Folk recept

  Behandling av kvinnlig skallighet hos kvinnliga folkmedicinskmedel kompletterar effektivt läkemedelsbehandling.

  Sammanfattningsvis

  Under behandlingen är det viktigt att inte utsätta håret och hårbotten för den traumatiska effekten av stylingapparater och kemiska hårfärger. I de flesta fall av tidig behandling återställs alopecia foci inom några månader, men risken för återutveckling av alopeci förblir för livet.

  Fokal alopeci hos kvinnor: behandling

  ✓ Artikel verifierad av läkare

  Alopecia areata (alopeci) kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar, men de första tecknen är ofta noterade på 15-35 år. Många lyckas bli av med sjukdomen i ett år eller några år, men ibland blir sjukdomen kronisk, det blir vanligare. Brännviddskallhet skadar inte kroppens övergripande hälsa, men är en kosmetisk defekt. Sjukdomen blir särskilt farlig när den flyttas till en svår form. Baldness orsakar automatiskt nedsatt mentala tillstånd, framkallar depression, vilket gör sjukdomsförloppet värre.

  Fokal alopeci hos kvinnor: behandling

  skäl

  Alopecia areata utvecklas i de flesta fall under inverkan av en autoimmun mekanism. Kroppens försvar kan misstolka hårsäckar, förvirra dem med utländsk vävnad. Hos patienter med allvarlig fokalalopeci detekteras ofta immunoglobuliner i follikelns struktur, och immunoglobulins plasmapatologier och immunitet saknas. Denna sjukdom påverkar kvinnor med mörkt hår mer.

  Faktorer som påverkar sjukdomens utseende:

  1. Ärftlig predisposition I många fall kan symtomen på fokal alopeci ses i nära släktingar.
  2. Förlängd viral aktivitet i kroppen.
  3. Förekomsten av kroniska smittsamma processer.
  4. På förlust av hår kan påverka bihåleinflammation, tonsillit. I vissa fall har karies och andra tandproblem en effekt.
  5. Långsiktigt inflytande av stressfaktorer.
  6. Patologi i det endokrina systemet.

  Om fokalalopeci inträffar under påverkan av hormonell obalans, diagnostiseras även sjukdomar i aktiviteten hos organen i det endokrina systemet.

  Patologier i det vegetativa systemet, på grund av vilket det finns uppenbara patologier av mikrocirkulationen. En spasm i kapillärerna och artärerna uppstår, antalet kapillärer minskar, en ökning av blodviskositeten diagnostiseras. Om blodcirkulationen saktar ner kan sjukdomen snabbt bli kronisk, förvärra personens utseende.

  form

  Alopecia areata förekommer i en av dessa former:

  1. Local. Centra av en stark håravfall med ovala konturer kommer upp i ljuset.
  2. Blandningar Ribbat. Det är en av de mest ogynnsamma formerna av sjukdomen. Det patologiska fokuset, där håret praktiskt taget inte växer, strömmar från halsens nacke till templen, som liknar ett bands form.
  3. Delsumma. Ursprungligen manifesteras av små skador, vilka kvinnor ofta maskerar med framgång. I framtiden försvårar sjukdomsförloppet, eftersom fusionen av dess spridning ökar, sammanfogas.
  4. Total. Det finns ungefärligt jämnt håravfall över hela huvudområdet, förlust av ögonfransar och ögonbryn är möjlig.
  5. Universal. Fokusen på håravfall observeras i hela kroppen. Denna sjukdom kan utvecklas under årtionden, som påverkar nya områden. Kanske tillväxten av hår på platser där de tidigare hade tappat ut, med uppkomsten av nya patologiska foci. Ibland finns det korta remisser, som i de flesta fall slutar i återfall. En person upplever de mest livliga negativa symtomen under sjukdoms första månader, senare tolereras perioder av exacerbation lättare.
  6. Nestande alopeci. Det kännetecknas av en accelererad patologisk process, där nagelplattorna är involverade. Det är en komplicerad form av sjukdomen som är svår att behandla.

  Tips! Vanligtvis sträcker sig sjukdomen bara till hårbotten. Betydande håravfall noteras inte alltid, uppenbara förändringar är märkbara hos mindre än 10% av patienterna. Om sjukdomen är malign, kan symtomen på sjukdomen gradvis förändras.

  Tecken och stadier

  Beroende på sjukdomens symtom är följande steg framträdande:

  1. Progressive. Det finns svullnad i huden på platser där det finns en nästan fullständig frånvaro av hår. Vanligtvis finns det en liten hyperemi, du kan märka inflammation. Patienter klagar över svår klåda, kanske en stickande och brännande känsla. Nära stället för fullständig skallighet observeras för kort hår. Accelererad håravfall upptäcks i områden i närheten av baldness. Vanligtvis märker patienter detta symtom vid kamning, men ibland visas det när du rör på håret. Hårpärlor har en dystrofisk form, vilket indikerar ett patologiskt tillstånd.
  2. Subakut. Det kännetecknas av en mer sällsynt förekomst av inflammationsfoci, som snabbt passerar, ersätts av andra. Kanske den fullständiga frånvaron av inflammatoriska reaktioner. Skinnets skull blir blekare, det finns inga zoner där håret har en liten längd.
  3. Bakåt. På ställen för fullständig skallighet finns hårväxt med en raffinerad struktur. Vanligtvis har de en ljus färg, sedan ryck pigmentering. När de växer kommer deras utseende att förbättras.

  Stages av alopeci hos kvinnor

  Om fokal alopeci är mild är nageldystrofi nästan inte manifesterad. Subtila tecken noteras inte mer än hos 20% av de sjuka. Nest och universella former kännetecknas av dystrofiska lesioner av naglarna i nästan alla patienter. Naglarna blir mer ömtåliga, deras ribbade struktur observeras. Det finns ett vågigt mönster runt kanterna.

  Tips! Läkare talar om sjukdomens kroniska kondition, om de karakteristiska symptomen uppträder i sex månader eller längre.

  behandling

  För att bli av med fokal alopeci tillämpas komplexa åtgärder som inte bara omfattar medicinsk behandling, om det behövs, kirurgisk behandling, men också för att ge adekvat psykologisk hjälp till patienten. Viktigt är den komplexa effekten på hela kroppen, liksom användningen av läkemedel som normaliserar hårväxtprocesser på lokal nivå.

  Kosmetisk korrigering av alopecia areata

  Konservativ behandling

  Ofta kan progressionen av fokal alopeci stoppas, även vid sjukdomens svåra skeden, med hjälp av moderna medicinska droger. Uppgifterna för läkemedelsbehandling innefattar inte bara den gradvisa stoppen av håravfall, utan också accelerationen av deras tillväxt, även i stora områden av håravfall.

  En av de mest populära konservativa drogerna är spironolakton. Sålt i pillerform. Under behandlingen kan du helt sluta håravfall. Om sjukdomen detekteras i de första stadierna, använd läkemedlet i en månad enligt instruktionerna. När det finns markerade foci av håravfall är behandlingskursen 3 månader eller längre.

  När fokal alopeci detekteras, ordinerar läkare ofta Minoxidil. Läkemedlet är tillgängligt i en vätskekonfiguration. Detta läkemedel distribueras till lesionerna, där håret är helt frånvarande. Applicera det två gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 3 månader inte längre. Med detta läkemedel kan du normalisera follikelns tillstånd, ger en snabb hårväxt.

  Drogbehandling av alopeci

  Om sjukdomen nyligen upptäcktes är det lämpligt att använda Finasteride. Detta läkemedel gör att du kan bli av med små foci av håravfall. För att få ett uttalat resultat måste du använda detta läkemedel 2 gånger om dagen. Dosen väljs efter samråd med din läkare. Vid utnämningen av läkemedlet i fel dos kan det förvärras symtomen på sjukdomen. Överdosering är oacceptabel, eftersom det kan prova förtunning av friskt hår, acceleration av håravfall.

  Tips! Med korrekt användning av läkemedlet visar hög effektivitet, kan du fullständigt bota sjukdomen, men är kontraindicerad under graviditet och amning.

  Läkemedlet Cimetidine är populärt. Det kännetecknas av antiandrogena egenskaper, vilket är anledningen till att det endast föreskrivs för behandling av skallighet hos kvinnor.

  Video - Varför kvinnor blir skalliga

  Aktuella preparat

  När fokalalopeci detekteras är det nödvändigt att korrekt identifiera orsaken till sjukdomen för att kunna genomföra en korrekt behandling. I vissa fall uppmärksammar läkare på flera faktorer som erhållits vid patientens medicinska historia. Funktionerna av behandlingen beror på formen, sjukdomsfasen. För att snabbt få en positiv effekt används aktuella preparat.

  Ofta rekommenderar läkare att använda specialiserade schampon. De mest populära av dem är Fitoval, Rinfoltil, Alerana. Ofta tillhandahåller företagen separata linjer av vårdprodukter avsedda för personer av olika kön. Vid val av en lämplig kosmetisk produkt är det nödvändigt att vara uppmärksam på den typ av hår för vilken den specifika varianten är avsedd. Shampoo används för att påskynda hårväxten, förbättra follikelns struktur. Ofta i kompositionen av kosmetiska produkter finns olika vitaminer, extrakt från medicinska växter.

  Aleran Anti-Hair Loss Product Line

  Tips! Var uppmärksam på förekomsten av sådana viktiga komponenter som vallmoolja och lecitin. Det första är nödvändigt för normalisering av hårstrukturen, acceleration av regenereringsprocesser. Även denna komponent gör att du kan bli av med mjäll, en positiv effekt på hårets utseende. Lecitin bidrar till att förbättra hårstrukturen på grund av accelerationen av metaboliska processer.

  För komplex behandling av fokal alopeci används salvor ofta. I de inledande skeden föreskrivs Ftorocort. Han är rankad bland gruppen glukokortikoider, för vilka den ska användas med försiktighet, under överinseende av en läkare. Salvan påverkar blodkärlens struktur och ökar deras permeabilitet. Läkemedlet appliceras på de lesioner på vilka det finns nästan fullständig förlust av hår. Läkemedelskomponenterna accelererar flödet av näringsämnen i folliklarna, varför hårväxtprocessen normaliseras. Salvan fördelas på de drabbade områdena i ett litet lager.

  Det är nödvändigt att använda medel 2 gånger om dagen. Om baldness-behandlingsprocessen börjar i de senare skeden av sjukdomen kan en salva i form av en kompress användas. För att markera ett positivt resultat är det nödvändigt att genomföra en behandlingsperiod som är minst 3 veckor. På rekommendation av en läkare, är det ofta ökat. Med regelbunden användning av salvan uppträder ibland biverkningar som är obehagliga för patienter, men bär inte alltid en större fara.

  Det är möjligt utseende av klåda, hyperemi och andra symptom på hudirritation. Det är oönskat att använda salva för svampsjukdomar, en relativ kontraindikation för användningen är graviditet. Du kan inte använda drogen i närvaro av överkänslighet mot vissa komponenter. Vid identifiering av symptom på fokal alopeci ges kvinnor ofta aktuell salva.

  Tips! I de lätta stadierna av sjukdomen hjälper Ultralan, Lokakorten. Om skallighet sprider sig till huvuddelen, hjälper Lokoid, Flutsinar.

  Lokoid läkemedel för behandling av alopeci fokal

  Sjukgymnastikbehandling

  Många ges för att helt bli av med fokal alopeci när man använder en ordentligt vald uppsättning fysioterapi. Denna behandlingsmetod kännetecknas av relativ säkerhet, det verkar lokalt, förbättrar blodcirkulationen och ger näring till huden. Många förfaranden har en positiv effekt, nästan eliminerar risken för återfall, kan användas vid vilken ålder som helst. Val av optimal behandlingsmetod utförs av trichologist. Med alopeci är elektrofores, kryoterapi, ultraljudsbehandling, värmebehandling och massage mycket effektiva.  Nästa Artikel
  Nizoral under graviditeten