Orsaker till löss hos barn: Var kommer de ifrån och varför blåses de på barnets huvud?


En farlig, obehaglig sjukdom i hårbotten, både hos vuxna och barn, är pedikulos och med andra ord löss.

Underkastad denna sjukdom blir barn ofta föremål för förlöjligande och mobbning av sina kamrater. Men det här är inte värst: en infektionssjukdom är hälsofarlig och kräver omedelbar behandling. Var kommer lösslök från? Låt oss försöka lista ut det tillsammans.

Vad är pedikulos hos barn?

Pedikulos (i det nationella ordförrådet "lus") är en infektionssjukdom som orsakas av ektoparasitiska blodsugande insekter, som ligger i den håriga delen av bärarens kropp. Sjukdomen åtföljs av smärta från bitande löss, klåda, utslag, med konsekvenserna: kamning och infektion i huden.

En barndermatolog eller barnläkare kan enkelt diagnostisera pedikulär hos barn med visuell undersökning eller en speciell trälampa.

För behandling av pedikulos för barn används speciella insekticida shampo och preparat, till exempel: Nyuda, Pedikulen ultra, Paranit, Para plus. Underlåtenhet att följa personliga hygienregler och funktionshinder om löss finns kan leda till fläckigt hår som orsakas av insektsekretioner, utseende av sår och skador på hårsäckarna. Nits, tomma ägg, löss och deras avföring syns på barnets huvud.

Vem är i riskzonen?

Tyvärr är barn under 14 år på andra plats enligt åldersstatistiken för huvudlössinfektioner. Första platsen tas av personer från 15 till 24 år, den tredje - av personer från 35 till 50 år.

Var kommer löss från barn? Det finns en åsikt att denna sjukdom är allmänt spridd till barn som växer upp i socialt missgynnade förhållanden, men detta är långt ifrån fallet.

Varje femte barn, oavsett social anslutning, lider av pedikulos, men nästan alla barn som står i kontakt med infektionsbäraren är i fara.

orsaker till

Vad är orsakerna till löss i ett barn? En av de främsta orsakerna till pedikulos hos barn är infektion genom nära kontakt från ett sjukt barn till en frisk. Vid första anblicken är det omöjligt att förstå huruvida ett barn har löss och att förbjuda kommunikationen av hans avkomma med sina kamrater är helt enkelt vild.

Vad orsakar annars löss på ett barns huvud? Du kan få löss någonstans: i skolan, dagis, på gården genom vanliga hygienprodukter eller under spel. Långt och tjockt hår är mest mottagligt för denna sjukdom.

Varaktigheten av en lus i genomsnitt är något mer än en månad, under vilken tid kvinnan kan lägga upp till 400 ägg, som efter två veckor blir reproduktiva. Infekterad med pedikulos, sover barn dåligt, blir nervösa och irriterade. Allvarlig klåda bidrar till att kamma hårbotten till bildandet av blödande sår och skorpor.

Orsaken till utseende av pedikulär hos barn kan också vara försvagad immunitet, vilket kan spela en viktig roll för utvecklingen av ektoparasitiska insekter, såväl som ohälsovårdsförhållanden. Du kan hämta löss i kollektivtrafik, frisörsalonger, bad, etc.

Om orsakerna till löss kan man lära av videon:

Lice myter

En av de vanligaste missuppfattningarna från vilka huvudlöss smittar barn är antagandet att huvudlöss kan överföras från djur till människor. Djur loppor eller löss kan naturligtvis bita en man, men deras huvudsakliga livsmiljö är ett djur, vare sig det är en katt eller en hund eller till och med en papegoja.

En annan falsk hörsel, som det finns löss hos barn, är förekomsten av löss på nerverna i jorden eller under svår stress.

Löss överförs endast från en smittad person till en frisk. Inga andra alternativ för förekomsten av sjukdomen existerar inte. Även ohälsovillkor är inte orsaken till pedikulos, men ökar bara sannolikheten för att plocka upp infektionen.

Varför löss kan dyka upp igen

Varför har barnet alltid (ofta) löss? Uppkomsten av huvudlösset i ett barn är möjlig av två skäl:

 1. Från en infekterad bärare till ett barn som redan har hällts från parasiter. Detta händer ofta under en epidemi av pedikulos, till exempel i en skola eller i en dagisgrupp när behandlingen inte utförs samtidigt.
 2. Källan till parasiter förblir på grund av behandling av dålig kvalitet eller inte tillförlitligt val av läkemedel. Vuxna dör och ägg kan förbli intakta. I det här fallet, några veckor senare, kan livskraftiga och reproduktiva individer förekomma från ägget, vilket leder till att lösset återkommer.

Förebyggande av pedikulos

Och ändå, om ett barn har löss - vad ska man göra i det här fallet? Överensstämmelse med elementära regler som föräldrar ska veta om kommer att möjliggöra att barnet skyddas så mycket som möjligt från lössbesvär. Förebyggande av pedikulos hos barn är att förbättra barnens sanitära disciplin, förklara reglerna för personlig hygien och renlighet.

Regelbunden byte av sängkläder och underkläder i kombination med regelbundet bad av barnet i rent vatten med lämpliga tvättmedel. Tvätta kläder i varmt vatten och noggrann rengöring av de rum där barnen befinner sig hjälper till att undvika utseende av blodsugande insekter.

En mycket viktig punkt är en systematisk visuell undersökning av barn, och när en lesion upptäcks är sjukdomen omedelbart isolerad och behandlas i rätt tid.

Endast föräldrarna själva kan lindra föräldrarna till de allvarliga problem som är förknippade med huvudlöss. Titta på ditt barns livsstil, till hans miljö. Utbildning, inklusive lära av renlighet, hjälper till att lösa många frågor.

Vad kan orsaka löss i en person och hur överförs de?

Pedikulos är en infektionssjukdom där hårbotten påverkar löss. Dessa parasiter uppnår en storlek på 6 mm. När kolonin av blodsugande insekter utvecklas på huvudet ökar symtomen på patologin och patienten upplever en svår klåda på huvudet.

Samtidigt är orsakerna till pedikulos ofta inte bestämda av en persons personliga egenskaper.

Hur överföres pedikulos?

Det finns flera anledningar till att löss infekterar. Infektion med parasiter uppträder oftast vid kontakt med en infekterad person. Detta är dock inte det enda sättet att överföra blodsugande insekter.

För att förstå var löss och nits i huvudet kommer ifrån, är det värt att beakta de särdrag hos utvecklingen av dessa parasiter. Utseende liknar dessa parasiter bedbugs. De utvecklas vid en temperatur av 31-33 grader. Utanför människokroppen förblir lössen livskraftiga för bara några dagar.

Varje enskild lus dör ungefär en månad efter födseln. Under hela sitt liv kan kvinnan lägga upp till 400 nits i huvudet. Sista håller fast på håret. Närvaron av nits är indikerad med vita eller gråa avrundade formationer, liknande i form som vanliga ägg.

Hur överförs löss från person till person?

Oavsett hur lössen överförs, orsakas orsakerna till huvudinfektion främst av bristande överensstämmelse med personlig hygien. Det finns en utbredd tro på att blodsugande insekter endast påverkar skrupelfria människor.

Faktum är att infektionsriskzonen innefattar personer som tillhör alla sociala lag.

Vi kan identifiera de främsta orsakerna till utseendet på parasiter i huvudet hos en vuxen:

 • nära kontakt med människor som är smittade med huvudlöss
 • bristande överensstämmelse med hygienregler hemma
 • resa i kollektivtrafiken
 • frekvent omlokalisering (affärsresor, hotellboende).

Till skillnad från helminter faller inte lössna. Detta innebär att både friska människor och personer med försvagad immunitet riskerar att utveckla huvudlöss.

Denna funktion förklaras av det faktum att ektoparasiter lever på ytan av hårbotten. Och kroppen, oavsett immunsystemets nuvarande tillstånd, kan inte undertrycka insektsaktiviteten.

Förutom huvudlöss leder livmodern och pubic parasiter (ploshchitsy) till utvecklingen av pedikulos. Den första är mycket bördig och bor i sängkläder eller kläder.

Ploshchitsy bor i håret och växer på puben. Denna typ av parasit förblir nästan orörlig, suger blod kontinuerligt från ett ställe.

Infektion är också möjlig av följande skäl:

 • samlag med bäraren av patogenen;
 • användning av offentliga garderober.

På utseende av pedikulos på huvudet visar intensiv klåda. Vid undersökning kan hår på huvudet också detektera vita eller gråa nits, liknande mjäll och röda fläckar i biten.

I avancerade fall utvecklar en person dermatit och håret, på grund av den aktiva utsöndringen av parasiter, blir förvirrad.

Var kommer lösslök från?

Som för vuxna finns det flera orsaker till att huvudlössen uppträder hos barn. Samtidigt är det de barn som befinner sig i zonen med ökad risk att utveckla löss.

Barnlöss på huvudet uppträder oftare på grund av att barn tillåter nära fysisk kontakt med sina kamrater. För första gången upptäcks parasiter i spädbarn vanligtvis efter att de började gå i förskola.

Också orsaken till pedikulos hos barn ligger i det faktum att denna grupp av människor ofta vägrar att följa reglerna för personlig hygien. Föräldrar spelar inte mindre roll i utvecklingen av patologi.

Sannolikheten för infektion ökar om vuxna:

 • tillåta barn att leva i osjukdomar
 • Var inte uppmärksam på barnhygien.

Ett barns kropp anses emellertid inte mer mottagligt för infektion med patogena mikroorganismer än en vuxen.

Använda andras saker

Av alla anledningarna till att en lökkoloni uppträder i huvudet, anses användningen av andras saker som det mindre vanliga sättet att infektera. Detta förklaras av det faktum att parasiter utanför människokroppen förblir lönsamma i flera dagar.

Under vissa förutsättningar kvarstår dock sannolikheten för överföring av löss vid användning av infekterade saker.

Svarta parasiter bosätter sig på:

 • hygienartiklar (kammar, handdukar och så vidare);
 • kläder.

Ett relativt frekvent fall av huvudinfektion bär andra människors hattar. I det här fallet kvarstår sannolikheten för att överföra inte bara vuxna, men också nits (ägg).

Frisörer och pooler

Skälet till utseende av pedikulos hos vuxna kan bero på:

 • frisörer;
 • simma i offentliga pooler eller dammar.

Den mänskliga huvudluken kännetecknas av dess höga lönsamhet under en kort tidsperiod. I detta avseende måste skönhetssalonger och frisörens personal ständigt hantera verktyg och kläder.

Infektion av huvudet i offentliga pooler eller dammar är sällsynt. Denna orsak till huvudlössinfektion kan emellertid inte uteslutas.

Passerar löss från djur till människor?

Man tror att om husdjur bor i en lägenhet med människor, då kan en person ha lus på grund av kontakt med dem. Detta uttalande är inte helt sant.

Parasiter som gömmer sig i pälsen på ett djur går ibland över i människokroppen. Men de permanenta livsmiljöerna hos dessa insekter är katter eller hundar. Därför är kontakt med husdjur inte hänförligt till orsaken till löss.

Springer löss?

Bland de många frågorna relaterade till sjukdomen i fråga är människor oftare intresserade av att löss hoppa från huvud till huvud. Denna typ av insekt, till skillnad från loppor, kan inte göra sådana rörelser.

Löss hoppa på samma sätt som sniglar. Kroppen hos dessa ektoparasiter är inte anpassad för flyg eller för att övervinna stora avstånd. Därför bör du inte tänka på huruvida lössen hoppa eller krypa: Insekterna passerar bara från en person till ett annat endast genom direkt fysisk kontakt.

Optimala förhållanden för spridning av löss

Optimala förhållanden för utseendet på parasiter på människans huvud:

 • låg social och kulturell levnadsstandard;
 • promiscuity;
 • täta nära kontakter
 • Behovet av en lång vistelse i ett slutet utrymme med en stor folkmassa.

Insekterna rör sig relativt långsamt. Därför är det inte alltid nära kontakter leder till infektion.

Ofta förekommer infektion i huvudet under den kalla årstiden, när människor måste spendera större delen av dagen inomhus.

Vem är i riskzonen?

Hur snabbt sprider ektoparasiter beror på personens levnadsförhållanden. Personer som växer upp i socialt missgynnade förhållanden är mer benägna att få tecken på patologi på huvudet.

Löss är vanligast hos barn under 14 år. Något mindre ofta diagnostiseras sjukdomen hos 35-50-åringar.

Huvudluckan sprider emellertid i socialt gynnsamma förhållanden. Även vanlig huvudhygien kan inte skydda en person mot infektion. Därför kan alla personer som kan komma i kontakt med en bärare av blodsugande insekter tillskrivas riskzonen för att utveckla sjukdomen.

Hur syns inte lusen exakt?

En person är inte infekterad med pedikulos:

 • på bakgrunden av stress;
 • med ett försvagat immunförsvar;
 • vid kontakt med djur.

Orsaken till huvudpatologin ligger i nära kontakt med bäraren av blodsugande parasiter. Insekter kan också överföras genom hushållsobjekt eller kläder.

Kan lössa uppträda på nerverna?

Det finns rädsla för att löss kan dyka upp på nerverna. Denna åsikt bildades på grund av att stress bidrar till en försvagning av immuniteten, och detta skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av infektiösa patologier.

Faktum är att människor inte kan få löss från nerverna. Detta stöds av det faktum att få fall av infektion med huvudlöss detekteras i industriländer. Om det finns parasiter i huvudet, betyder det att kontakt med patogenbäraren har inträffat.

På grund av stress eller nervöst överbelastning kan hudpatologier förekomma, kännetecknade av symtom som liknar den aktuella sjukdomen.

Varför kan löss visas igen?

Om ett barn har löss är det nödvändigt att skydda barnet från kontakt med andra personer under hela behandlingsperioden. Barn smittade med huvudlöss, förblir farliga för andra.

Huvudluckan återkommer av två skäl:

 • det var en kontakt med patogenens bärare;
 • dålig behandling utfördes.

Vid behandling av en patologi är det nödvändigt att inte bara förstöra vuxna, men också att ta bort alla nits från håret. Om det finns ägg kvar på huvudet, efter två veckor kommer vuxna och reproduktionsinsekter att uppstå, vilket leder till att lösset återkommer.

Var kommer löss från en person, hur kan de bli smittade

Det verkar för många att löss är ett echo av det förflutna. Utvecklingen av det moderna samhället accepterar inte förekomsten av pedikulos som en sjukdom. Detta är en felaktig dom. Parasiter som dussintals, hundratals år sedan leder ett vanligt sätt att leva. Smittsamma löss är lika lätt. Ibland är en enkel touch tillräckligt. Vi kommer att förstå var lus kommer ifrån, när det finns ett hot, är det möjligt att skydda dig mot lössbesvär?

Infektionsmekanism

Löss är insekter anpassade att leva enbart i människors hår. Under årens utveckling har parasiten anpassat sig för att leva på en cirkulär del av håret.

Det finns 3 typer av parasiter:

Varje upptar ett specifikt livsmiljö:

 1. Huvud - parasitera uteslutande i hårbotten, anpassad till mjukare hår.
 2. Pubic - föredrar en annan, hårdare hårstruktur. Insekter av denna art lever i könsorganet, under armarna, på ögonbrynen och ögonfransarna.
 3. Kläder - slå sig in i klädflikarna. Parasitisk på kroppen, inte långt från platserna för förskjutning.

Med tanke på artens egenskaper, skiljer sig infektionsmekanismerna. Huvuddjuren är lätta att komma i nära kontakt med patienten. Detta kan vara en slumpmässig hårbearbetning på ett offentligt ställe (transport, offentlig händelse med en stor samling av människor).

För överföring av pubicarterna kommer närmare kontakt med parasitbäraren att krävas. Varje typ av krypning på linne, saker med en tygstruktur. Kontakt med andras kläder, med en mjuk soffa på en allmän plats kan också bli distributionskällor.

En viktig punkt! Hoppa eller krypa lössna? Detta är viktigt för att förstå överföringsmetoden. Löss flyttar uteslutande krypning. Högt studsa, övervinna långa avstånd, de vet inte hur. Möjligheten att flyga löss är inte märklig.

Parasiter startar uteslutande på grund av nära kontakt med människor i livet. Ett undantag är överföringen i en stående damm, där parasiterna kan vara när man badar en patient med pedikulos. I en fortfarande våt miljö kan insekter överleva upp till 2 dagar utan mat.

Orsaker till pedikulos

Den främsta orsaken till pedikulos kännetecknas av nära kontakt med människor. För infektion är en liten räcka tillräckligt, som inte fäster betydelse. Insektens vägar är olika.

Ursprungligen finns det inga löss på huvudet. I motsats till den allmänna tron ​​att insekter bor inuti kroppen, ser de ut under gynnsamma omständigheter.

För att förhindra infektion är det lämpligt att inte tillåta nära kontakt. Särskilt när det gäller främlingar. Vid transporter, offentliga platser, vid offentliga evenemang är det nödvändigt att hålla avstånd med främlingar.

Vid massagemang rekommenderas att man använder kläder med en slät struktur. Hår bör inte vara lös. En noggrant sammansatt bunt minskar risken för infektion många gånger över.

Löss har en känslig luktsinne, reagerar på lukt. Arom av en otvättad kropp, intensiv svettning lockar uppmärksamheten hos en insekt. Risken för infektion ökar.

Att försumma hygienreglerna ökar risken för infektion med huvudlöss. Lus är mer benägna att reagera på musky lukt. Rena människor uppmärksammar snabbt utseendet på de första symptomen, som ofta förtäckts som manifestationer av andra sjukdomar.

Att bo i ett trångt rum, den frekventa närvaron i stället för dislokation av utomstående, väcker infektion, spridningen av huvudlöss. En liknande situation är karaktäristisk för dysfunktionella familjer, personer i frihetsberövande platser, kaserner, flyktingläger. Det är där där det är lättast att plocka upp insekter. Du kan inte tänka på var huvudvärk kommer ifrån. En aktiv bärare av parasiter kommer säkert att hittas.

Bland orsakerna till pedikulos är inte bara kontakt (direkt mellan människor). Källan för infektion kan fungera som föremål. Tack vare vilket det är lätt att hämta löss. De vanligaste är: kammar, kläder, hattar, smycken, hushållsartiklar (handdukar, sängkläder). Huruvida huvudlöss kan dyka upp på nerverna finns på vår hemsida.

Varning! Tidig upptäckt av sjukdomen, tidsåtgärder som vidtagits för att förhindra att problemet förvärras.

Riskgrupper

Löss är allestädes närvarande. Kom igång kan någon. Ingen är immun från kollisioner med insekter. Människor som befinner sig i svåra förhållanden och framgångsrika människor kan bli smittade. Facing pediculosis, inte alla.

Det finns en viss riskzon när parasiter rör sig aktivt från en till en annan. De flesta insekter möter människor:

 • under ogynnsamma levnadsvillkor (hemlösa, antisociala individer)
 • alltför aktiv livsstil (volontärer, offentliga figurer)
 • konfronteras med typ av verksamhet med missgynnade medborgare (medicinsk personal, anställda hos mottagare, natthem)
 • i en onaturlig nära livsmiljö (platser för frihetsberövande, kaserner, tillfälligt boende)
 • med en förutsättning för oregelbundna anslutningar.

Barn har en särskild risk. De har parasiter som oftast förekommer. Det är deras tendens att stänga kontakter under spel, bristande vaksamhet, bortse från hygienreglerna, spontanitet ger gynnsamma förutsättningar för omedelbar infektion.

Det händer att trots den effektiva behandlingen av löss verkar det om och om igen. Ofta förekommer spontan spridning av pedikulos i skolan, dagis, sommarläger.

Risk för pedikulos

Utseendet av löss har inget att göra med andra sjukdomar i kroppen. Pedikulos kan infekteras av någon person - en vuxen eller ett barn. Kön, ålder, hälsotillstånd påverkar inte parasiternas utseende, aktivitet. Alla insektsbärare är smittsamma och kan sprida parasiterna ytterligare.

Vissa sjukdomar eller livsstilar påverkar inte påtagligt en individs attraktivitet för insekter. Ökad temperatur, ökad svettning, kroppsutsöndring av en mer uttalad lukt kan intressera parasiten. Sannolikheten att lusen vill krypa, med en gynnsam uppsättning omständigheter ökar.

Louse i sig kan vara en källa till infektion med vissa sjukdomar. Biter en ohälsosam "värd" får parasiten farliga infektioner tillsammans med blodet. Att komma till den nya bäraren överför insekten patogener genom sår på platserna för bett. Således kan den överföras:

Dessa sjukdomar är inte vanliga. För att skydda mot infektion är det nödvändigt att observera ökad vaksamhet vid utbrott. Man måste komma ihåg att lössen är bärare. Bäraren av en enskild person upphör endast med sin död.

Det är viktigt! Förutom den infektiösa risken bär löss det banala hotet om allergiska reaktioner i kroppen. Parasitens saliv innehåller ett toxin som orsakar klåda hos en vanlig person. Särskilt känsliga individer kan reagera på ett ovanligt ämne med en stark allergisk reaktion.

För en bred massa människor utgör lus risk för att prova olika hudskador. Detta är en vanlig rodnad, svullnad i huden, repning orsakad av outhärdlig klåda. I vissa fall utseendet av blåsor, papiller.

Vem som helst som möter parasiter för första gången, är infektionen faktiskt fylld av nervösa sjukdomar. Särskilt om pedikulos uppträder bland företrädare för välmående samhällsgrupper.

Förebyggande av sjukdomar

Förebyggande av infektion är den bästa åtgärden för att förhindra huvudlöss. Det är nödvändigt att veta varför löss förekommer, hur man förhindrar deras utseende. Resultatet beror på medvetenhet, vaksamhet.

För snabb diagnos av pedikulos bör man vara uppmärksam på ovanliga symtom. Varning bör

 • klåda;
 • hudrödhet;
 • plötslig mjäll (nits).

En nära självkontroll, söker medicinsk hjälp hjälper till att lösa problemet snabbare (om det finns). Ju tidigare behandlingen är igång, desto större risk att förhindra komplikationer.

Den främsta förebyggande åtgärden för pedikulos kommer att vara att begränsa någon nära kontakt med främlingar. Människor med slarvigt utseende multiplicerar faran. Behovet av att stanna i en nära massa människor är också fylld av hotet om infektion.

Underlåtenhet att använda andras saker ökar förtroendet för att infektionen saknas. Förekomsten av barn i familjen är en anledning att göra det till en regel att genomföra regelbundna förebyggande undersökningar. Vid karakteristiska symptom är det nödvändigt att göra detta.

Varje misstänkt situation - en anledning att utföra förebyggande, kontakta en läkare. Speciellt när det gäller kontakt med patienter med huvudlöss.

För att förhindra infektion är det nödvändigt att överge användningen av andras saker. Var försiktig med föremål i gemensamma utrymmen - sanatorier, sjukhus, läger, simbassänger, offentliga bad.

Det är tillrådligt att vägra att besöka de platser som inte inspirerar till förtroendet för den korrekta hygiennivån. Detta kommer att visa sig ge en ovärderlig tjänst. Detta gäller för frisörer med skrupelfria anställda som bryter mot reglerna för bearbetning av arbetsredskap. Faren ligger i lågnivåhotell, där sänglinne inte ändras, sanitet.

För att förhindra infektion krävs utveckling av sjukdomen för att följa:

 • försiktighet;
 • personliga hygienregler
 • förebyggande åtgärder.

Att veta vad som medför huvudlöss är viktigt för alla. Ingen är immun från sjukdomen av pedikulos. Vi måste försöka förhindra invasion av parasiter. Annars är de åtgärder som vidtagits i tid för att förhindra att komplikationer uppstår.

Populära metoder för hantering av löss och nits:

Vad orsakar huvudlöss?

✓ Artikel verifierad av läkare

Huvudlöss är den vanligaste typen av parasit som matar och lever utanför kroppen av en annan varelse. I ett visst fall är de parasitiska på huvudet av en person. Lokalisering av insekter i hårbotten förklaras av en tunn epidermis, genom vilken löss kan mata på blod.

Vad orsakar huvudlöss?

Beskrivning av parasiter

Löss är representanter för insekter, deras storlek är från 0,4 till 6 mm. Parasitisk livsstil på grund av närvaron av piercing-sugande oral apparat. Piercing huden hos en person, lössen utsöndrar saliv med en speciell komposition, vilket orsakar klåda och irritation av huden på platsen för biten. Lus kan inte flyga, hoppa långt eller springa. De kan inte ligga i vila under huden.

Lösslivet är 40 dagar, föremål för maten och en behaglig temperatur (högst 44 ° C). De kan göra utan värd endast tio dagar, så lössen försöker hitta en källa till mat så snart som möjligt. Det finns skillnader mellan löss som uppträder hos människor och insekter som lever på djurens hud. På grund av att tillhör en viss art kan huvudlöss existera endast på människans hud.

Vad är pedikulos?

Tips! Orsaker till skönhet och kroppslöss skiljer sig från orsakerna till huvudsömmen.

För avelsluckor lägger ägg - nits, som ligger på håret, limmas fast mot dem. Nits är skal som lagrar framtida löss i form av ägg. Det räcker för kvinnan att vara i ägarens hår - och hon lägger omedelbart undan de nits som är svåra att förstöra.

Tips! Termen för framväxten av nya individer från nits är ungefär tio dagar. Visuell inspektion kan avgöra vilka nits som är tomma och vilka som fortfarande är mogna. Skalarna som larven redan har lämnat är grå.

Symptom på huvudlöss

När lössen slår på huvudet hos en person, är de mest allvarliga hudskadorna märkbara i templets och huvudets baksida. Dessa delar av huvudet är outhärdligt kliande, vilket provar deras kamning mot blodet. Zoner som påverkas av parasiter kan fester, kokar och pustler dyker upp i dem.

Om pedikulos inte behandlas kan huden på huvudet vara förtjockad, och pigmentering kan också bildas på den. Visuell inspektion gör att du kan hitta nits som är fästa på håret 1 cm över rötterna.

Tips! Inkubationsperioden för infektion med huvudparasiter är från två till fyra veckor.

Orsaker till löss

Den främsta orsaken till att parasitiska individer uppträder på huvudet är deras överföring från en smittad person. Det är omöjligt att bli infekterad med parasiter i naturen eller genom mat, bara genom fysisk kontakt. De viktigaste metoderna för spridning av pedikulos:

 • kramar och kyssar;
 • gemensamma spel;
 • ha sex
 • kontakt sport.

Sätt att överföra löss

Ibland är spridningen av löss orsakad av andra överföringsformer:

Sätt att överföra olika typer av löss

Inte sällan förekommer problemet med pedikulos hos personer som genomgår behandling på ett sanatorium eller vilar på en utväg. Löss kan överföras från en person till en annan i kollektivtrafik, t ex tåg eller tåg. Det är lätt att få pedikulos genom saker som hänger i närheten i garderoben.

Pedikulos hos barn

Statistik visar att barn har löss är flera gånger mer sannolikt än vuxna. Parasiter överförs genom gemensamma spel och aktiviteter, liksom under normal kommunikation, vilket innebär nära kontakt. Det finns flera anledningar till att barn är mer benägna att bli smittade med löss:

 • brist på personlig hygien:
 • tendens att stänga nära kontakter
 • en stor kommunikationskrets med kamrater.

Vad du behöver veta om pedikulos

Tips! Innan du går till barnlägret, glöm inte att varna barnet för att inte använda andras handdukar och kläder, ta inte andras hårborstar och hårnålar. Barnens mjuka leksaker, där nits kan förbli, är också farliga.

Vilka villkor kan utlösa spridningen av löss?

Under vissa förhållanden är pedikulatur mer aktiv. Detta påverkas av relevanta sanitära och sociala förhållanden. Det starkaste utseendet av löss på huvudet på en person bidrar till:

 • låg kulturnivå i samhället, fel begrepp för individuell hygien;
 • nära kontakter mellan människor som kommunicerar i samma sociala grupp, till exempel bland vänner, som vanligtvis cuddled och kysste när de träffas;
 • promiskuösa sexuella relationer med dysfunktionella partners;
 • långa resor och resor, där det finns svårigheter med respekten för personlig hygien
 • kluster av människor som tvingats in i ett begränsat utrymme under lång tid (sjukhus, flyktingläger och fängelser). Under sådana omständigheter är det svårt att inte kontakta en person som är infekterad med pedikulos.

Hur lössrasar

Runt om i världen förekommer huvudlöss oftast under den kalla årstiden, när människor tvingas stanna inomhus och i nära kontakt för det mesta av dagen. I utvecklade länder har det skett en ökning av infektionsfall i början av hösten, när barnen går till daghem och skolor och på våren, när de börjar delta i lekplatser oftare.

Hur bli av med löss?

Pedikulos svarar väl på behandlingen, så en smittad person kommer inte ha någon svårighet att bli av med parasiterna. Detta kräver läkemedel som hämmar insektens vitala aktivitet. För att kamma dödade löss och nits kvar i håret, använd en kam med täta tänder.

Mekanisk behandling för pedikulos

Förfarandet för förstöring av parasiter gör flera gånger, kammade noga döda insekter efter hårbehandling. I ett apotek kan du hitta en massa droger som kan köpas utan recept. Eftersom sammansättningen av sådana droger innehåller skadliga ämnen kräver användningen att de följs, och att alla försiktighetsåtgärder följs.

I vissa fall bör behandling av pedikulos utföras under överinseende av en läkare:

 • en infekterad person är ett barn under två år
 • allergier;
 • astma;
 • nits som finns på ögonfransar eller ögonbryn.

Kemisk metod för behandling av pedikulos

Det är viktigt att veta inte bara sätt att eliminera huvudlöss, men också för att förhindra deras förekomst. Hemma är det nödvändigt att noggrant övervaka hygienkraven. Gör regelbundet våtrengöring, håll sängkläder och handdukar rent och behåll personlig hygien. Under samhällets villkor bör nära kontakter med missgynnade personer och deras saker undvikas.

Förebyggande av pedikulos

Förutom hygien och städning används lägenheten som förebyggande åtgärd:

 • shampooing minst två gånger i veckan med ett schampo lämpligt för hårtypen;
 • regelbunden byxorbyte;
 • kamma hår
 • Uteslutande av kommunikation med personer som har pedikulos
 • brist på utbyte av kläder.

Tips! Tänk inte att lusar aldrig löper över ett tvättat huvud. Tvärtom lockar dessa insekter ren hud, eftersom det är lättare att genomborra blodutvinning.

Överensstämmelse med ovanstående regler minskar sannolikheten för infektion med huvudlöss. Tidig upptäckt av löss kan du snabbt desinficera med moderna droger och förhindra att parasiten sprids.

Hur många löss bor på huvudet och var kan de infekteras?

Denna artikel avslöjar kärnan i en sådan sjukdom som pedikulos, dess orsaker och metoder för behandling. Även här är de viktigaste typerna av löss, deras livscykel.

Huvudtyper löss

Trots olika typer av löss, identifierar forskare två typer av dessa parasiter som kan skada en person:

 1. pubic louse;
 2. mänsklig lus, vars senare är uppdelad i huvud och kroppslus.

Pubic louse

Pubic lice orsakar en sjukdom i pubic pediculosis, där det finns ett otrolig obehag, särskilt i skönhetsbenet, anus, mindre ofta i armhålan, liksom i hårig del av ansikte och torso.

Huvudet är ett område som inte är mottagligt för infektion, eftersom det har ett cirkulärt tvärsnitt av håret, och lusens ben är anordnade på ett sådant sätt att det bara hålls på håret i en triangulär sektion.

Huvudlöss

Huvudlucka är den vanligaste, eftersom det är väldigt enkelt att "plocka upp". Man måste bara komma nära huvudlusen - det är din. Denna typ av parasit bor i det tjocka och långa håret i huvudet och ansiktet (om det finns skägg eller mustasch).

Huvudmat är blod, vilket frigörs som ett resultat av att bita i huden, vilket orsakar allvarlig klåda. En sådan lus kan leva utan mat i upp till två dagar.

Livslängden är liten - 45 dagar, men faran ligger i att de är mycket produktiva. Den unga lusen innehåller cirka 15 ägg per dag, som mognar i 7-8 dagar och kan reproducera sig själva.

Huvudlöss är små insekter som parasiterar en persons kropp. De har en grå färg, men som regel ändrar deras nyans, förklädd som en persons hårfärg.

Louse garderob

Kroppslusen bekräftar många människors övertygelse om att endast skrupelfria människor har löss eftersom de lever på de kläder som sällan tvättas och bor på de människor som inte följer reglerna för personlig hygien korrekt.

Denna parasit, som andra arter, matar med blod, men det behövs sällan för dem - tillräckligt med tider på fyra dagar. Om en person inte är i kontakt med en smittad vävnad dör luset.

Förutom obehaglig klåda på kroppen i ställen för kontakt med kläder är det en infektionskälla med sådana allvarliga infektioner som tyfus, Volyn feber, återkommande tyfoid.

Eftersom huvudlöss är den vanligaste bland infekterade personer, överväga huvudlöss livscykel.

Trött på skadedjurskontroll?

Vid stugan eller i lägenheten började kackerlackor, möss eller andra skadedjur? De måste kämpa! De är bärare av allvarliga sjukdomar: salmonellos, rabies.

Många sommarbosatta står inför skadedjur som förstör grödan och skadar växterna.

I sådana fall rekommenderar våra läsare att använda den senaste uppfinningen - Pest Reject repeller.

Den har följande egenskaper:

 • Eliminerar myggor, kackerlackor, gnagare, myror, bedbugs
 • Säker för barn och husdjur.
 • Drivs från elnätet, ingen avgift krävs
 • Ingen skadedjursbekämpningseffekt
 • Stort område av enheten

Huvudluckans livscykel

I genomsnitt antas att lösslöks livscykel är 3-4 veckor (i bästa fall - 16 dagar, i värsta fall - 40 dagar), under vilken lusan lägger 2-3 hundratals nits.

I detta fall innehåller livscykeln flera utvecklingsstadier:

 1. Befruktning.
 2. Att lägga ägg - niten är fäst av moderen till det mänskliga håret med klibbig vätska några centimeter från hårbotten, vilket gör den stabil vid tvättning av huvudet. Varaktigheten av detta stadium är ungefär en vecka.
 3. Larv. Nit blir en larva, som bildas från 1 till 10 dagar beroende på omgivande förhållanden.
 4. Nymf. Larven, som slänger bort huden, blir en nymf, som inte är en mogen individ. Varaktigheten av detta stadium är en vecka, under vilken nymfen skjuter två gånger och blir till en formad lus.
 5. Vuxen insekt - imago har den särdrag att multiplicera och lägga ägg två dagar efter det första urvalet av mat.

Hur mycket lever en lus utan en person?

Till frågan: "Hur många löss bor utan en person?" Är svårt att svara specifikt, eftersom livslängden hos varje typ av lus varierar. Denna typ av parasit kan inte överleva utan humant blod, eftersom denna mat är det enda nödvändiga villkoret för förekomst av löss.

Som sagt ovan kan klädeluset leva utan person i upp till 4 dagar, huvudet - upp till 2 och skönheten - upp till 9 timmar. Och livslängden minskar eller ökar beroende på lufttemperaturen.

Berättelser från våra läsare!
"Vi spenderar hela sommaren i stugan, det finns mycket myggor, flugor och midger. Det är omöjligt att vara i huset, och ännu mer på gatan, varken för vuxna eller för barn. Vi köpte en fälllampa enligt våra grannars råd.

Vi använder lampan i mer än en månad. Förlorat om flygande insekter och är ofta på kvällarna utomhus. Mycket nöjd med resultatet. Jag rekommenderar det till alla. "

Orsaker till huvudlöss

De främsta orsakerna till pedikulosinfektion är:

 • Infektion från en annan person
 • Bristande efterlevnad eller brist på personlig hygien
 • Okunnighet om metoder för förebyggande eller försummelse
 • Frekvent förändring av sexpartner
 • Förekomsten av en person inom området stor folkbildning med förhöjning av pedikulos (under krigstid, hungerslag, katastrofer och massmigreringar).

Infektionsmekanismen med huvudlöss

Huvudmekanismen för infektion med huvudlöss är nära kontakt med parasitbäraren. Särskilt ofta händer detta på platser med stora koncentrationer av människor, eftersom löss kan mycket enkelt hoppa genom håret och flytta till en annan person.

Sätt att överföra löss

Den huvudsakliga metoden för lössändning är kontakt. Detta kan vara en kontakt direkt med personen själv eller med personliga saker.

Till exempel kan infektion uppträda på följande sätt:

 • Så, huvudlöss kryper från ett huvud till ett annat.
 • Pubic lice överförs som ett resultat av samlag.
 • Kroppslöss kan infekteras genom kontakt med kläderna som de lever på.
 • Du kan också bli smittad med pedikulatur genom personligvårdsprodukter som en kam, hårnål, hatt, halsduk och mycket mer.

Optimala förhållanden för spridning av löss

Man tror att huvudlöss bara förekommer hos personer som lever i socialt missgynnade förhållanden. Men det är inte så, eftersom de flesta barn med en sjuk ålder från 3 till 15 år lider av pedikulatur oftast.

Varför visas löss på barnens huvuden? Svaret är enkelt - barn ligger i stora koncentrationer av sina kamrater, till exempel en trädgård, skola, barnläger, klubbar och poliklinik. Om ett barn är en bärare av parasiten är det troligt att många barn kommer att bli smittade, även om det inte finns nära kontakt.

När allt kommer till exempel, i barnens institutioner, är det vanligtvis inte enskilda skåp, och löss kan hoppa från ett kläder till ett annat i den allmänna garderoben. Dessutom kan dessa varelser, trots sin lilla storlek, övervinna avstånd upp till en halv meter.

Löss på vuxens huvud förekommer mycket mindre än barn, men när levnadsvillkor är närmast som människor som bor i kommunala lägenheter, fängelser, kaserner eller kaserner, ökar sannolikheten för infektion med pedikulos.

Också bland det marginella samhället, där det finns ohälsovillkor och helt enkelt inte överensstämmer med reglerna för personlig hygien - ett stort livsmiljö för löss.

Riskgrupper:

 1. Barn i skolan och förskoleåldern.
 2. Personer som ofta byter sexpartner (pubic pediculosis).
 3. Personer som tillhör missgynnade samhällssektorer: de hemlösa, fångarna, drogmissbrukarna och alkoholisterna.
 4. Soldater som bor i kasernerna.
 5. Personer som bor i kommunala lägenheter, hotell, äktenskap.
 6. Personer som inte följer reglerna för personlig hygien korrekt.

behandling

Pedikulos kräver brådskande behandling, eftersom den inte går för sig själv, och det är nödvändigt att förhindra utvecklingen av komplikationer och den ytterligare spridningen av sjukdomen bland en smittad persons miljö.

Det finns två typer av behandling:

 • Medicinering.
 • Behandling av folkmekanismer.

Läkemedelsbehandling

Det finns en mängd olika former av frisättning av läkemedelspreparat - salvor, schampon, krämer, lotioner, lösningar, pulver, emulsioner, aerosoler. Alla är kemiska preparat och har insekticid, det vill säga antimikrobiell verkan.

De viktigaste substanserna som ligger till grund för sådana droger är:

 • Permetrin, som syftar till att förstöra löss och nits genom neurotoxiska effekter. Behandlar de svaga ämnen som inte alltid kan ta ut löss helt. På basis av permetrin skapade läkemedel som "Nitiffor", "Knicks cream", "Medifox", "Nok".
 • Malathion, som förstör parasiterna genom förlamning och förgiftning från insidan av lössen. Det anses vara ett effektivare sätt att ta bort löss som kan bota även avancerad pedikulosa. På grundval av melering gjordes droger "Malathion", "Pedilin", "Novaktion".
 • Fenotrin är det säkraste och minst giftiga medlet som har en paralytisk effekt på löss, men tar inte bort nits. Det är tillrådligt att använda den med svag pedikulos i de första stadierna. Preparat som innehåller detta ämne innefattar "Parazidoz", "Itax", "Phenotrin".

Det finns också kombinerade droger och droger, som är baserade på vegetabiliska och syntetiska mineraloljor.

Folk recept

Hur bli av med löss med hjälp av folk recept:

 • Vitlök vassle;
 • väteperoxid;
 • Tranbär eller granatäpplejuice;
 • en blandning av petroleum och olja;
 • ättika;
 • alkohol;
 • salt;
 • hellebore vatten från löss
 • diklorvos.

En av dessa komponenter måste appliceras på hårrötterna, täcka med cellofan och håll i några timmar. Samtidigt undvik kontakt med ögonen - du kan lägga en handduk över pannan. Efter en stund tvätta försiktigt av kompositionen med schampo och kamma parasiterna väl.

En av metoderna för att avlägsna löss utöver huvudkammen ut tvättar tvätten som är i kontakt med den infekterade vid hög temperatur, liksom strykningen ordentligt.

Man måste komma ihåg att den mest effektiva behandlingsmetoden är en omfattande behandling. För att skydda dina nära och kära från infektion måste du samtidigt behandla alla familjemedlemmar.

Förebyggande av pedikulos

Det betraktades hela tiden som sant uttalande - det är bättre att förhindra än att neutralisera.

Därför är det nödvändigt att förhindra infektion med löss:

 1. Du måste följa reglerna för personlig hygien.
 2. Du måste använda dina egna hygienprodukter.
 3. Långt hår pinnat upp eller flätat i en fläta eller svans.
 4. Tvätta och stryk kläder regelbundet.
 5. Undvik överfulla platser, eller håll ditt avstånd.
 6. Kontrollera regelbundet dina barns och älskade hår själv eller med hjälp av en medicinsk professionell.
 7. Undvik marginella personligheter.

slutsats

Löss på huvudet kan förekomma när som helst och i någon, för det här är en typ av parasit som trots sin lilla storlek kan snabbt flytta och reproducera. Lus är aktiverat inte bara av socialt låga nivåer av befolkningen, men också av ganska välmående människor.

I vår artikel besvarade vi frågan om varför löss verkar på huvudet och hur man kan bli av med dem. Man bör komma ihåg att det är nödvändigt att observera förebyggande åtgärder för att undvika denna obehagliga sjukdom.

Varför visas löss, kontrollmetoder, förebyggande av lössluckor

Lice infestation är ett av de mest akuta och olösta problemen i världen. Orsakerna till pedikulos är huvudsakligen förknippade med alla slags katastrofer, såsom naturkatastrofer, katastrofer, väpnade konflikter, socio-politiska kriser och många andra faktorer som påverkar försämringen av mänsklighetens levnadsförhållanden. Befolkningen som dras in i dessa processer skapar omkring sig infektionsfokus, som utvecklas till epidemier av sjukdomen.

Tyvärr misslyckas inte problemet med samhällets välskötta skikt, eftersom parasiter inte frågar om deras offeras sociala status. Löss infekteras hos vuxna på rent hår ganska ofta. Detta förklaras av det faktum att insekter inte tolererar fett, vilket täcker smutsigt hår, och därför "glattar" sig i gynnsammare förhållanden.

Egenskaper hos ektoparasiter

Löss klassificeras som blodsugande insekter. I naturen finns det upp till 100 arter av dessa parasiter, som skiljer sig åt i grad av fara och utseende. Hos människor finns det bara tre typer av ektoparasiter:

Huvudplatsen för deras livsmiljö är tjockt hår på människokroppen.

Löss är farliga inte bara för att de kan ge obehag, orsaka obehag och svår klåda, men också orsaka spridning av farliga infektionssjukdomar, som inkluderar tyfus och återkommande feber, liksom Volyn feber.

Insekter matar på värdens blod och under dagen kan suga upp till 5 mg blod från sitt byte. Crawling löss på hårets yta snabbt nog, på grund av strukturen i deras lemmar. Huden är tydligare, det är lättare för parasiterna att äta, vilket är en bekräftelse och rättfärdigande för varför löss inflammeras i rena människor. Lus reproducerar snabbt genom att lägga de kvinnliga äggen, som kallas nits. De fastar fast sina kommande avkommor till håret med en klibbig massa på ett avstånd av ca 4 cm från rötterna. Bilden visar vad löss och nits ser ut i människans hår.

Löss är särskilt farliga för gravida kvinnor, ammande mödrar och barn. Barnets immunitet är svag och inte helt formad, och kemikalier som kan ha negativ inverkan på hälsan används ofta för att döda insekter och nits.

Huvudlöss väljer den tidsmässiga, parietala och occipitala delen av människans huvud som huvudhabitat och existens. Insektens utveckling varar ca 9 dagar, detsamma är inkubationsperioden. Honan för månaden av hennes liv kan lägga omkring 140 ägg. Skadedjur är mycket känsliga för förändringar i omgivande temperatur vilket påverkar livslängden. Märket på termometern inom 31 ° C är bekvämt för livet, men av någon anledning lämnar de inte patienter med hög temperatur. Det finns dock ett katastrofalt temperaturområde för löss.

Orsaken till lössen en annan sort kan vara kroppslus. Helt stora individer präglas av hög fecundity och gluttony. De lever i sömmar av sängkläder och klädfötter. Kvinnor bifogar ägg på tygfibrer, men ibland finns det bonar av den vakna parasiten på människans fluffhår. Linelöss tolererar inte feber och flyttar till mer gynnsamma platser. De rör sig med en hastighet av 30 mm per minut.

Den tredje typen av pedikuloskuldsmän är skönhetslöss i en person eller en squat. De är praktiskt taget obevekliga och är alltid i mättnadstillstånd. Kvinnor fäster sina ägg på hår som växer på puben, liksom ögonbryn och ögonfransar. Infektion uppstår under samlag eller vid användning av vanliga tvättdukar, handdukar eller sängkläder.

Av alla lösspridningar sprider endast den pubic parasiten sig efter simning i stillastående vattenkroppar. Sådana fall är oftast i befolkade områden i Kambodja, Indien och Laos. Den största faran är att denna typ av infektion är den vanligaste orsaken till barns sjukdom. De har löss på sina ögonfransar, ögonbryn och huvud.

Orsaker till pedikulos

Utseendet av löss hos människor är ganska enkelt att förklara. I motsats till att pedikulär kan uppstå endast i skrupelfria och asociala kategorier av befolkningen, fixar dagens experter sjukdomen i välbärgade människor. Sannolikheten för infektion är mycket hög, och det kan hända för alla, eftersom löss inte är intresserade av social status och åldern för deras offer. Orsakerna till insekter hos vuxna och barn är följande:

 • låg kulturell nivå i samhället, underlåtenhet att följa strikta regler för individuell hygien;
 • nära kontakt med människor som är smittade med huvudlöss
 • ohälsovillkor i huset, vilket bidrar till snabba spridningen av löss
 • promiskuösa sexliv där den pubic parasiten migrerar till en ny värd;
 • orsakerna till löss hos barn - kommunikation med smittade barn i daghem, skolor, rekreationsläger och lekplatser;
 • utbyte av hygienartiklar, personliga tillhörigheter, huvudbonader, som kan vara smittade med en pedikulosperson
 • besök på offentliga bad, bastu, samt användning av solstolar, handdukar och mattor som inte utsätts för noggrann sanitär behandling.
 • skönhetssalonger och frisörer, som inte följer de enklaste hygienreglerna.
 • boende på hotell, vandrarhem och frekventa resor på affärsresor;
 • resa i trångt kollektivtrafik
 • trånga köer och offentliga garderober i olika anläggningar;
 • simma i stående naturliga dammar eller pooler.

Någon av dessa faktorer kan orsaka en ektoparasit infektion att inträffa. En stor missuppfattning är uppfattningen att ett barn eller en vuxen kan få huvudlöss från stress. Denna information är felaktig, eftersom parasiter endast kan visas genom direkt kontakt med illamående.

Kategorin myter inkluderar påståenden att lössen överförs från djur, liksom att de kan flyga och hoppa. Ektoparasiter har inte vingar och, till skillnad från loppor, vet inte hur man ska hoppa. De kan bara krypa från en infekterad persons hår eller kläder till en frisk genom direkt fysisk kontakt.

Löss överförs inte till människor från djur och vice versa.

Symptom och diagnos av huvudlöss

Oftast finns det löss på huvudet hos barn och vuxna med långa lockar. I början av insjukans sjukdom är det mycket svårt att märka i håret. På huvudet kan du bara upptäcka konsekvenserna av deras vistelse - klåda efter många lössbett och repade sår. Skador på huden observeras oftast i de tidiga och occipitala regionerna, såväl som i öronområdet. Förutom ovanstående symtom uppvisar patienten andra tecken på pedikulos, som inkluderar sådana faktorer:

 • irritabilitet och sömnlöshet
 • Löss och dandyliknande nits finns i stora mängder i håret;
 • papulär urtikaria på platsen för bett.

Med uppkomsten av pedikulos kan en person utveckla dermatit, framträda purulenta utslag och det finns inflammation i lymfkörtlarna. Rika sekretoriska sekretioner av parasiter leder till hårflöjt och utseendet på en obehaglig putrefaktiv lukt. Dessa symptom på pedikulos bör fungera som en signal att vidta brådskande åtgärder som hjälper till att bli av med en farlig sjukdom.

Om det finns tydliga tecken på närvaron av löss i människans hår är det ganska enkelt att diagnostisera huvudlöss. Den huvudsakliga metoden för att upptäcka parasiter är en noggrann undersökning av patienten. Med denna diagnosmetod är det väldigt svårt att upptäcka vuxna löss, men många nits fästade på håret kommer att vara huvudsymptomet för en utvecklingssjukdom. Att bekämpa insekter är nödvändigt vid den minsta misstanke om infektion.

Barn och pedikulos

Barnpikulos är ett mycket vanligt fenomen, vilket oftast manifesteras i den yngre generationen. För dem är den mest karakteristiska typen av insekter som bor i håret på huvudet. Löss matar på värdens blod. Deras bett åtföljs av klåda, vilket orsakar obehag och leder till att hårbotten kliar. Vid avel lägger insekter ägg (nits) som är fasta på barnets hår med ett specifikt klibbigt enzym. I utseende liknar de mjäll, vilket ibland kan vilseleda föräldrarna. Men om mjäll kan blåses bort, blir det svårare att bli av med näten.

Löss är infekterade hos barn bara som ett resultat av direkt kontakt med bärare av parasiterna eller genom hans personliga garderob eller hygienartiklar. Det är ganska enkelt att bli smittad i barnens institutioner. När allt kommer omkring, älskar barn att byta kläder, prova på andras hattar, använda hårborstar, barrettes och andra saker av sina vänner. Löss kan också överföras genom offentliga garderober i avsaknad av separata skåp för lagring.

Intressant råd om hur man undviker infektion med löss, ger Komarovsky en föreläsning på löss.

Den yngre generationen är mest utsatt för infektion med löss. Orsakerna till pedikulos hos barn är på många sätt liknande dem hos vuxna, men de har sina egna specifika egenskaper. Dessa faktorer inkluderar:

 • Bristen på etablerade hygienpraxis som inte tillåter utbyte av kläder, använder samma säng, kam, hårnålar och andra personliga föremål.
 • tendens att stänga kontakter - spel, slagsmål, kramar, frekvent huvudkontakt;
 • överflöd av kontakter med kamrater, bland vilka kan vara bärare av parasiter.

En annan viktig anledning till att förklara varför huvudlöss ofta förekommer hos barn är barnens låga selektivitet när de väljer vänner och bekanta. De är lika lätta att kommunicera med välskötta kamrater, och med barn från misslyckade miljöer, för renlighet som det inte finns någon att följa.

Unga barn kan få löss direkt från en infekterad mamma. Denna kontakt är oundviklig, men i denna situation beror allt på hur mycket hon bryr sig om att förhindra barnets eventuella infektion.

Metodik för att bli av med löss på hår

När faktumet av närvaron av löss i håret, liksom infektionerna är bestämda, är det nödvändigt att vidta brådskande åtgärder för att bekämpa huvudlöss. Parasiter har en hög överlevnad, så processen att bli av med dem kräver mycket tålamod. Om du hittar nits bör du omedelbart kontakta en läkare och bestämma valet av ett effektivt och säkert läkemedel för löss.

Det finns flera metoder som används vid behandling av pedikulatur hemma - mekanisk, kemisk, folklig och kombinerad mottagning. Den mekaniska metoden är att kamma näten från håret med en speciell kam från löss eller fingrar. Denna process är ganska tidskrävande och kräver regelbunden fyra-timmars kamma av hår med jämna mellanrum om två veckor.

Behandlingen av löss på håret och förebyggande av återinfektion tillhandahålls av högeffektiva kemiska läkemedel. På apotek kan du alltid köpa aerosoler, sprayer, schampon, lotioner, salvor och till och med repellenter som undviker infektion vid besök på platser som är ogynnsamma av sanitetsskäl, och blir en tillförlitlig förebyggande åtgärd.

Pedikulicider innehåller mycket effektiva insekticider - malathion, fenotrin, permetrin, bensylbensoat, liksom deras olika kombinationer. Vid användning av kemikalier är det nödvändigt att strikt följa de tillämpningsregler som föreskrivs i anvisningarna, vilket gör det möjligt att undvika negativa konsekvenser.

Folkmekanismer, som ofta används i vardagen, låter dig också bli av med löss. Pedikulos kan behandlas med hjälp av sådana tekniker:

 • raka eller skära långt hår;
 • användningen av avkok av medicinska växter;
 • användningen av fotogen med vegetabilisk olja;
 • applicera en ättiksyra lösning eller vatten på håret;
 • användning av diklorvos;
 • tjära tvål.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande av pedikulos kräver inte komplexa förfaranden. Det överensstämmer med de elementära reglerna:

 • grundläggande personlig hygien
 • regelbunden kontroll av barnets hårtillstånd
 • uteslutning av kontakter med skrupelfri kontingent samt användningen av andras personliga ägodelar
 • periodisk tvättning av huvudet med speciella medel.

Alla dessa aktiviteter skyddar mot oönskade lössinfektion.

Du kan bli oattraktiv mot parasiter med hjälp av eteriska oljor från löss: eukalyptus, lavendel eller tea tree. Några droppar doft ger en tillförlitlig barriär för håret.

Uppmärksamhet bör ägnas åt att om lusen uppträder ständigt indikerar detta ineffekten av de givna procedurerna, annars är parasitbäraren ständigt i miljön.Nästa Artikel
Varför huvudet kliar - de 7 vanligaste orsakerna till kliande hårbotten