Vad ska man göra med fettigt hår?


Oljigt hår ger mycket problem: schampo för dem är inte lätt att hämta, och de kräver mycket uppmärksamhet. Huvudproblemet är att på kvällen, på morgonen, krullarna tvättades upp tyvärr hängde av smutsiga feta trådar. Det är inte förvånande att denna situation inte passar kvinnor och de är ständigt oroade över hur man bota fettigt hår hemma.

Oljigt hår karakteristiskt

Konstigt som det kanske låter, hör inte fasta feta strängar alltid av den djärva typen. Detta är den främsta anledningen till att schampon avsedda för fet hår är ineffektiva. Innan du bestämmer vilken typ av fet hår som ska behandlas, måste du se till att de inte hör till blandad eller annan typ.

Du kan fokusera på att om tidigare hår av normaltyp hade krullar som inte blev smutsiga i fem till sju dagar, började de nu bli förorenade på grund av klimatförändringar, ekologi, andra miljöfaktorer. Därför anses det att håret är av vanlig typ, om det förblir rent i ungefär tre till fyra dagar.

En annan faktor som måste beaktas när du diagnostiserar din hårtyp hemma är att om du använder stylingprodukter blir krullarna smutsiga på kvällen. I det här fallet bör du inte anta att krullarna är av fett typ och det är lämpligt att köpa schampo för skadat, färgat eller annat hår, baserat på hårets tillstånd.

Baserat på detta anses hår som ska tvättas vid slutet av den första eller andra dagen anses vara fet. Sådana curls mycket snabbt förlora volymen, blir fet efter ett par timmar, håll ihop i strängar. Den främsta orsaken är störningen av talgkanalerna, som börjar producera talg i alltför stora mängder.

Det fett som finns vid rötterna klättrar huden porer, blockerar tillförseln av syre, vatten och andra element som är nödvändiga för normal utveckling av håraxeln till glödlamporna. De döda hudpartiklarna som ligger i det övre lagret av epidermis håller sig ihop och bildar mjäll, vilket också blockerar syrgasflödet i hårbotten.

Som ett resultat börjar håret bli mycket tjockt, och hårskenorna blir tunnare och faller ut på grund av brist på näring. Därför är den vanliga vården inte tillräcklig för sådana krullar och det är nödvändigt att utveckla en plan för hur man ska hantera fet hår och ge dem rätt skötsel.

Huvudskäl

Innan du blir av med fet hår hemma, är det nödvändigt att bestämma orsaken till problemet. Under puberteten är utseendet på feta trådar associerat med hormonella förändringar i kroppen, när talgkörtlarna aktiverar sitt arbete. Med ålder går det bort, men för att normalisera arbetet med talgkörtlarna behöver håret och hårbotten ordentlig vård.

Om problemet inte har uppnåtts vid tjugofem till trettio års ålder kan detta signalera allvarliga störningar i kroppen. Det är därför lämpligt att konsultera en endokrinolog som efter diagnos kommer att föreskriva en behandling.

Mycket snabbt kan krullarna bli tjocka på grund av en sjukdom i hårbotten, till exempel oljig seborré. Vanligtvis följs sjukdomar av håravfall, klåda, mjäll och till och med utseendet av pustler. Du kan framgångsrikt hantera denna situation genom att konsultera med en specialist och genomgå en behandling.

Ibland är anledningen till att trådar snabbt blir fet, den felaktiga kosten.

. I detta fall ska sött, fett, farinaceous, rökt, alkohol, kaffe kasseras, eftersom de bryter metabolismen och konsulterar en dietist om den bästa kosten för din kropp. Men om det oljiga håret är ärft från förfäderna, är det osannolikt att du kommer att kunna fullständigt bli av med problemet, sådana krullar kommer att behöva lämplig vård under hela livet.

Vad ska man göra med feta trådar

När frågan är, fett hår att göra det, först och främst vara medveten om att det inte rekommenderas att tvätta huvudet varje dag: det minskar inte aktiviteten hos sebaceous kanalen och håret stavar negativt påverka. Krullar ska tvättas varannan tre till tre dagar på morgonen (på natten är talgkörtlarna aktivast) med ett specialdesignat schampo.

Tvätta trådar behöver bara varmt vatten: hett är inte lämpligt, eftersom det bidrar till utvecklingen av fet fett. I närvaro av långt hår måste strängar skumma vid rötterna, spetsarna kommer att tvätta bra när tvätten av skummet tvättas.

För feta trådar är transparenta medel lämpliga: en krämig konsistens är inte bra. Det är önskvärt att schampot innehåller vitaminerna B, E, A, växtekstrakter. Shampoo med tjära eller zink är användbart för fettigt hår: det torkar huden och tar bort överskott av talg från det.

När du använder balsam, skum och geler hemma måste du välja ett verktyg som är utformat för fettkrullar, annars kommer det att väga ner strängarna. Applicera dem på rötterna bör inte vara bara på strängarna. För att skölja hår, är det lämpligt att ge företräde att inte köpa, men till folkmedicin, till exempel avkok av ekbark.

Penslar för att kamma fettigt hår är inte lämpliga, eftersom de sprider fett över hela längden. Därför är det bättre att använda en kam, helst av trä. Strängar måste kammas mycket noga så att de inte kliar på huden. Överdriven rörelse aktiverar talgproduktionen. Det är nödvändigt att städa kammen hela tiden, om de gjordes av naturliga material som absorberar fett väl, byt dem oftare.

Eftersom oljig hud vid rötterna har en tendens att irritera, är det inte nödvändigt att torka håret med en hårtork i ett hett läge (om möjligt är det bättre att låta torka på egen hand). Det är oönskat att göra hårt hår, kläm upp trådarna med metall hårnålar.

mat

Lika viktigt i vård och behandling av talgkärnor är rätt näring. Var noga med att begränsa konsumtionen av feta, kryddiga, alltför salta och söta livsmedel. I stället är det lämpligt att föredra mejeriprodukter, ägg, frukter, grönsaker, havregryn. Det är lämpligt att ta vitamin- och mineralberedningar innehållande vitaminer i grupp B (främst B1, B5), A, C, liksom svavel, zink och järn.

Om fet hår är en följd av sjukdomar i matsmältningssystemet, nervsystemet och andra sjukdomar, bör problemet ges uppmärksamhet och behandling av grundorsakerna. Parallellt kan du dricka mediciner som normaliserar sebaceouskanalernas arbete (man måste komma ihåg att dessa huvudsakligen är hormonella droger).

Mask effektivitet

Lika viktigt vid behandling av talgkroppar i hemmet är masker gjorda av avkok och andra medel för traditionell medicin, som torkar huden vid rötterna och normaliserar talgkörtlarna. Vård med dessa fonder kräver inte stora investeringar, de är alltid till hands och mycket effektiva. Terapeutiska masker från folkmedicin rekommenderas att appliceras på rötterna, sedan sätta på en plasthatt eller påse, rulla upp med en handduk, lämna den tid som anges i receptet, varefter - tvätta av.

En av de mest populära folkmedicinska åtgärderna för vård av smutsiga strängar i hemmet är senap, vilket minskar talgproduktionen och aktiverar mikrocirkulationen av blod i hårbotten. För att förbereda masken måste du lösa två matskedar pulver i ett glas kokande vatten och tillsätt sedan mer kokande vatten för att göra en liter.

När vattnet har svalnat till en acceptabel temperatur, tvätta håret med en lösning och skölj sedan med varmt vatten eller ett avkok av örter. För detta ändamål, pepparmynta, kardborre, timjan, lind, rölleka björk eller späddes med vatten (100 ml vatten 10 g av torrt gräs), och bereddes till en minimal värme i ca tio minuter, varefter 02:00 dragna och filtrerade.

Det hjälper till att rädda strängarna av överskott av greasy potatis. För att göra detta, skrapa två rå potatis på en rivare, pressa ut saften, blanda med ett glas kefir, applicera på rötterna och hårbotten. Håll i en halvtimme eller fyrtio minuter.

Ett annat botemedel mot traditionell medicin föreslår användning av aloejuiceinfusion. För att göra detta, finhacka 5-6 blad av plantan, häll 100 g vodka och lämna i en vecka på en mörk plats. Verktyget kan läggas till masken eller gnidas in i huden vid hårets rötter innan du tvättar håret.

Hjälper till att normalisera aktiviteten av talgkanaler av äggula, utspädd med en tesked av brandy och samma mängd vatten. Ett folkmedicin för att gnugga in i rötterna, efter en kvarttimme, tvätta av med schampo. Om det inte finns skridskoåkning kan du blanda två äggulor med två skedar av naturlig honung. Mask håller i två eller tre timmar (du kan - natt) och tvättas sedan av. Efter ett tag efter den rätta vården börjar strängarna bli mindre fett, de blir mycket friska och vackra.

lady hair.ru

Hår Skönhet och hälsa Magazine

Typer av hår. Normal, torrt och fettigt hår.

En viktig indikator för att bestämma hårtypen är hårbotten. Det är omöjligt att tydligt ange vilken typ de tillhör. Så om du har torrt hår i alla avseenden, och din hårbals tillstånd föreslår motsatt, då kan felaktigt utvalda produkter förstärka situationen!
Innan du väljer ett balsamschampo eller en medicinsk behandling, är det bäst att observera ditt hårs tillstånd, bara i det här fallet kommer du att kunna exakt bestämma vilken typ av hår du har.
Håret kan delas in i fyra typer: normalt, torrt, oljigt och hår av blandad typ.


Tecken på normal hårtyp.

Normal hårtyp är sällsynt. Huvudfunktionerna är: levande glans, de är lydiga, lätta att anpassa. Tvätta denna typ av hår krävs varje 2-3 dagar. De kan behålla sitt snygga utseende några dagar efter tvätt. Om du har den här typen av hår, så sköter du dig ordentligt och väljer rätt hårkosmetika.


Tecken på fettigt hår.

Ett karakteristiskt tecken på fet hår är närvaron av "oljig" glans. De efter tvätt blir snabbt feta. Det är främst orsakad av talgkörtlarna. I de flesta fall orsakas detta av fettfel: att äta stora mängder kol och fett.


Tecken på torrt hår.

Torrt hår är vanligtvis tråkigt, det är lätt brutet, dåligt kammade, ofta splittrat i ändarna. Denna typ av hår behåller en ren utseende i en vecka. Torrt hår kan vara resultatet av felaktig omsorg, minskad aktivitet hos talgkörtlarna.


Tecken på blandat hår.

Huvudsymptomet hos blandat hår är oljiga rötter och torra spröda ändar. Detta sker oftast på grund av den ökande aktiviteten hos talgkörtlarna och otillräcklig fördelning av fett längs hela längden. Hårets ändar får inte den önskade mängden smörjmedelsuppdelning och brytning. För denna typ av hår behövs kombinerad vård och specialprodukter.

Gilla den här artikeln? Prenumerera på uppdateringar via RSS, eller håll dig uppdaterad på VKontakte.

Prenumerera på uppdateringar via e-post:

Berätta för dina vänner om den här artikeln i ditt favorit sociala nätverk med knapparna. Tack!

Orsakar fet hår och hur man löser problemet

Mycket oljigt hår vid rötterna är ett vanligt fenomen, åtföljt av andra oönskade symtom. Ofta, trots daglig sköljning blir håret oljigt. Vad man ska göra i denna situation, hur man bestämmer orsaken och botar problemet - ständigt ställt frågor om personer som lider av denna sjukdom.

utseende

Hår, baserat på deras egenskaper och utseende, kan delas in i tre kategorier:

 1. Normal. Sådant hår ser ganska coolt och attraktivt ut. De kännetecknas av naturlig utstrålning, silkeslen textur, mjukhet och elasticitet. Denna typ kräver ingen speciell och komplex vård, eftersom normalt hår är väldigt lätt för någon formgivning, håller länge hårets form och långsamt förorenad;
 2. Dry. Denna typ av hår kräver vanligtvis den mest intensiva vården. Torra krullar har en tunn och porös struktur, splittras, bryts och faller ut, är svåra att kamma och stapla och är också utsatta för statisk stress. Som regel håller torrt hår sitt rena utseende under en lång tid och kan bli förorenad en vecka efter tvättning.
 3. Fatty. Är den mest orubbliga sorten. Huden kännetecknas av ökad fettproduktion, vilket gör att håret snabbt blir fet och också åtföljt av andra obehagliga symptom. Oljig hårbotten följs ofta av oljig glitterfettighet vid hårrötterna, slarvigt utseende, intensiv förlust, absorption av omgivande lukt och damm, snabb förorening, liksom vissa sjukdomar som kan orsakas av detta symptom.

Det finns också hår av blandad typ, som har oljiga rötter och torra lockar i ändarna. De påverkas negativt av några väderpåverkningar. Så, om huvudet blir under påverkan av solljus eller fuktig luft, kommer det att finnas en stor greasiness i hårbotten, och torr luft och vind kommer att orsaka statisk stress.

Hår av denna typ är svårast att få in rätt utseende, eftersom fet hårbotten kan vara orsakad av sjukdomar i kroppen.

effekter

Oljig hårbotten med fet hår åtföljs av aktiv spridning av skadliga mikroorganismer, så det kan leda till ett antal negativa konsekvenser:

 • klåda;
 • akne i ansiktet, huvudet och kroppen;
 • peeling;
 • funktionsfel hos ZHTK;
 • allergiska reaktioner;
 • hudsjukdomar (mjäll, zoster, seborrheisk dermatit etc.).

För att undvika dessa sjukdomar är det viktigt att ta reda på orsaken till symtomet och bli av med fet hår.

skäl

Skälen som påverkar den snabba föroreningen av hår kan vara följande faktorer:

Felaktigt fungerande hårbotten i hårbotten.

Först och främst är det dessa körtlar som reglerar talgproduktionen. När håret är av en vanlig hälsosam typ, skapar hemligheten hos talgkörtlarna en skyddande mantel på huden, vilket gör det möjligt att begränsa krullarna från överdriven torrhet, smuts och damm och även för att hålla fukt i huden. Så sprida skadliga mikroorganismer inte på hårbotten, och frisyren har ett snyggt utseende.

Om sebaceous körtlar av en person är mottagliga för abnormiteter, ökar deras aktivitet och håret blir fet mycket snabbt. Funktionen hos talgkörtlarna beror på genetisk predisposition, liksom på andra dysfunktioner i kroppen;

Hormonal justering

De vanligaste är fet hår hos ungdomar, hos äldre män, kvinnor utsatta för klimakteriet, gravida och ammande mödrar, liksom de som regelbundet utsätts för stress, psykiska störningar och överansträngning.

Denna variation i kategorier beror på att överdriven utsöndring av fett uppstår på grund av hormonella störningar. Under omstruktureringen börjar kroppen producera olika hormoner, som de humana talgkörtlarna är känsliga för. Tillsammans med fettigt hår kan hudinflammationer på ansikte och kropp samt fet hud i ansiktet börja på en sådan tid. I dessa fall blir det möjligt att etablera hormoner genom att bli av med feta rötter.

Obalanserad näring

Den dagliga rationen påverkar direkt talgkörtlarna. Om den innehåller en stor mängd feta, stekta, söta, salta, betade och kryddiga livsmedel börjar ansiktets, kroppens och huvudets hud aktivt utsöndra fett, försöker bli av med överflödigt fett inne i kroppen och från toxiner.

Tillsammans med den dåliga formuleringen av kosten kan användningen av alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror orsaka fet hårrots hos män och kvinnor.

Felaktig vård

Hår av vilken typ som helst behöver extern vård. I det här fallet väljer du vård, du bör vara uppmärksam på egenskaperna hos en viss typ av lockar.

Många ägare av fettigt hår försöker torka dem så mycket som möjligt med specialprodukter och hushållsprodukter för detta ändamål. Detta är det vanligaste och farliga misstaget när man bryr sig om fettig hårbotten.

Under aggressiva förfaranden som syftar till att överdriva hårbotten börjar kroppen att känna sig obalanserad och släppa ännu mer talg. Så det visar sig en ond cirkel, vilket resulterar alltid kvar i en smutsig orörlig frisyr.

Vård av denna typ av hår bör vara ett komplex, uppmärksamma kroppens inre hälsa och som extern vård bör välja neutrala medel. Detta låter dig avlägsna fet hår;

Svåra temperaturfall

Som noterats i föregående stycke kan fet hår inte utsättas för överhettning. Därför kan värmeanordningar för styling, såsom krusningsjärn, hårtork, likriktare och diffusor, förvärra situationen. Detsamma gäller för hypotermi. Det är viktigt att skydda håret från ogynnsamma väderförhållanden, men när man väljer varma hattar är det nödvändigt att undvika syntet i materialet.

Hudsjukdomar

Mycket ofta följs oljigt hår av seborrheisk dermatit. Det är en sjukdom som orsakas av spridningen av skadliga bakterier på ansiktets, kroppens och huvudets hud. Dermatit orsakar sådana obehagliga symptom som överdriven sekretion av talg, irritation, rodnad, klåda, akne och peeling av huden;

Seborré kan orsakas av ett antal andra åkommor: psykiska störningar (ångest, panik, bipolär sjukdom, schizofreni, psykos, etc.), drastiska hormonella förändringar, gastrointestinala störningar, epilepsi eller encefalit.

Identifikationen av den faktor som påverkar hårets ökade fettinnehåll är således ett viktigt steg i behandlingen. Att vidta effektiva åtgärder för att eliminera problemet kommer att avlägsna hårets oljiga glans.

Hur man hanterar fet hår

Innan du börjar behandla fet hårbotten, bör du bekanta dig med de möjliga orsakerna och ta reda på vad som kan påverka funktionen av talgkörtlarna. Om det inte går att identifiera orsaken på egen hand kan du rådfråga en specialist. En hudläkare behandlar sådana problem.

Du kan också försöka använda en uppsättning åtgärder som syftar till behandling av hårbotten. Det kan innehålla kost, skötsel, vitaminintag, skönhetsbehandlingar och hemhårbehandling.

Vårdregler

För att förhindra uppkomsten av ökad sebumsekretion i hårbotten, bör följande åtgärder följas:

 1. Tvätta inte håret ofta. Som tidigare nämnts kan överdrivenhet av huden orsaka störning av talgkörtlarna. Trots det faktum att smutsigt hår ser ganska otrevligt ut, bör du försöka att inte tvätta håret varje dag, men begränsa dig till 3 behandlingar per vecka. Om håret är fet efter tvätt varje dag, och denna åtgärd ger inga resultat, bör du leta efter en annan orsak till problemet.
 2. Det är sant att välja vårdprodukter. Välja en extern vård, det är viktigt att överge schampon avsedda speciellt för fet hår. Detta beror på det faktum att det är exakt sådana medel som torkar rötterna starkt och orsakar aktiva arbeten i talgkörtlarna. Det är bättre att stanna på ett neutralt schampo, vars uppgift bara kommer att rengöras. Balm-conditioner eller mask hjälper till att göra håret mjukt och lydigt. Silikon i kosmetikens sammansättning för att ta hand om fet hår är inte heller välkomna;
 3. Använd värmare mindre ofta. Hårtorkar, rätare, curlingjärn och diffusorer kan också torka ut håret. Om användningen av en anordning är extremt nödvändig är det viktigt att applicera ett värmeskyddsmedel före installationen.
 4. Rör inte håret. Överdriven beröring av hårbotten och krullarna accelererar deras förorening, och orsakar också spridningen av hudkim från håret genom hela kroppen.
 5. Det är sant att kamma. När hårborsten passerar genom håret sprider sebumet från rötterna längs hela längden och krullarna blir smutsigare snabbare. När problemet med fet hårbotten ska kamma hår, som bara påverkar ändarna.
 6. Lacker, mousses, andra stylingprodukter, används endast i extrema fall.

diet

När du utvecklar en daglig diet bör du begränsa dig till konsumtionen av mat som bereds av rostning i vegetabilisk olja. Det är att föredra att laga mat i en kastrull eller en långsam spis, stygning och bakning.

Du bör också undvika produkter som söt kolsyrade vatten med färgämnen, snabbmat, flis, kakor, kryddiga, alkoholhaltiga drycker och tobaksprodukter.

Du kan balansera din kost genom att konsumera en tillräcklig mängd proteiner och kolhydrater, medan fett ska vara den minsta delen av kosten. Det bör äta färsk frukt, grönsaker, örter, nötter, kokt eller bakat kött utan såser och tillsatser, sallader, spannmål.

Normalisera produktionen av talg kommer vattenförbrukningen i stora mängder. Vatten återfuktar ansiktets, huvudets och kroppens hud vilket gör att kroppen släpper ut mindre fett.

Vitaminerna A, B2, B6 och D kan användas som näringstillskott. Men det är först att rekommendera en läkare. Så kan problemet med fet huvud bli bättre.

Behandling av oljebärare

Masker och sköljningar som är tillverkade hemma hjälper till att minska sebumsekretionen och bli av med fet hår på kort tid. De mest populära är masker baserade på lera av alla slag, mejeriprodukter, torra spannmål, honung.

Mask av rågbröd

Beroende på hårets längd, ta ½ eller en flaska svartbröd. Skorporna skärs, massan fylls med kokande vatten (250 g) och kvarstår i en timme för att svälla. I den resulterande gruelen tillsätt 1-2 tesked citronsaft. Blandningen appliceras på smutsigt hår, insvept med en handduk och lämnas i en halvtimme. Håret sköljs ordentligt från brödsmulor, tvättas med schampo och sköljdes med vatten med tillsats av äppelcidervinäger eller citronsaft. 1-2 matskedar per 1 liter vatten.

Masken avlägsnar fullständigt mjäll, normaliserar talgkörtlarna, ökar hårets tjocklek och glans.

Clay hårmask

Den här hemmagjorda kompositionen låter dig försiktigt rengöra fet hårbotten från smuts, såväl som positivt på sebaceous körtlar.

Från grön eller blå lera och mineralvatten är uppfödd vassle, konsistensen av en flytande gräddfil. Blandningen appliceras på hårbotten, gnidas in i rötterna, sprids genom håret. Strängar täcker med plastfolie, insvept på toppen av en handduk. Efter 30-40 minuter tvättas masken noggrant.

 • grön eller rosa lera - 3 msk.
 • vatten eller avkok av örter - 3 msk. l.
 • äppeläger - ½ msk.

Kefir mask

För att masken behöver skumma kefir, ju mer sura drycken desto bättre. Kefir värms till + 37- + 40 ° С. En varm massa appliceras på hårrötterna, väl masserade hårbotten, linda krullarna med en handduk och lämna i 1-1,5 timmar. Därefter tvättas de med schampo och sköljas med tillsatsen av 1-2 msk. liter äppelcidervinäger per liter vatten.

Sourdog Mask

Denna mask hjälper inte bara till effektivt att eliminera fett, utan ger också näring åt håret, vilket begränsar utsöndringen av fet kropp.

 • yoghurt - 1 kopp;
 • äggula - 1-2 st.

Kiwi för hår

Den enklaste masken för fet hår, som kommer att torka oljiga rötter och mätta hårfolliklar med vitamin C. Kiwi innehåller en stor del av det. För masken krävs en omotiverad tillräckligt hård frukt. Skaka det eller slipa det i en mixer. Gruel appliceras på håret, lämna i 1 timme. Wrap huvudet med en handduk. Sedan tvättas den av med schampo.

Masker för oljiga rötter och torra tips

I fallet med en blandad typ appliceras torkningskompositioner på hårets feta rötter och ändarna som stratifieras bör behandlas 2 gånger i veckan med en lämplig olja. Lämplig kokosnöt, rosa, burdock olja.

Regler för beredning och användning av masker.

Masker hemma är väldigt lätt att förbereda och tillämpa. Enkla regler hjälper till att undvika misstag:

 • Endast färska produkter är lämpliga för att göra masker.
 • färdiga kompositioner för masker används omedelbart, de är inte föremål för lagring;
 • efter applicering av masken viks håret för att skapa en växthuseffekt och förbättra kompositionens intensitet;
 • håret får inte tvättas med för varmt eller kallt vatten. Den optimala vattentemperaturen för tvätt är + 37- + 40 ° С.
 • Masker och sköljning använder inte mer än 2 gånger i veckan.

balsam

Som en balsam, som kommer att lägga sken på håret, fyller den med styrka och nödvändiga mikrodelar, kan det vara: avkok av nässla, ekbark, grönt te, mint, citronsaft eller äppelcidervinäger.

 • Nässla och ekbark. 2 msk torra råvaror, häll i en liter kokande vatten och simma i en halvtimme. Buljong filtreras, kyls, används för sköljning.
 • Te och mint. Grönt te och mint bryggs också, men inte kokt. För att förbereda en sköljlösning baserad på vinäger eller citronsaft blandas 1-2 matskedar av produkten med en liter vatten.

Viktigt: Sköljning behöver inte sköljas. De används på rent hår för att slutföra proceduren.

Köpta medel

Den bästa lösningen för fet hår är torr schampo. Det är en spray för sprutning innehållande sorbent. Detta ämne absorberar fett, och låter dig få smutsigt hår i en snygg look i 5-10 minuter. I stället för torr schampo kan du också använda mjöl eller stärkelse, om håret snabbt blir fet.

Kosmetisk behandling

För att bli av med fet hårbotten kan du delta i ett av de speciella förfarandena. Dessa inkluderar:

 • ozonterapi;
 • mesotherapy;
 • plasmaterapi
 • kryoterapi.

Dessa förfaranden utförs genom att injicera speciella formuleringar under huden som positivt påverkar talgkörtlarna. Förloppet av sådana händelser kan vara från 5 till 12 besök hos kosmetologen.

Således kan du permanent bli av med fet hår och dess konsekvenser genom att eliminera orsaken till deras utseende eller dra nytta av ett stort antal behandlingsåtgärder.

Oljigt hår

Oljigt hår - ökad hårfettighet på grund av överdriven aktivitet i hårbotten. Trots frekvent shampooing ser det oljiga håret ut oljigt, oljigt, orörligt och till och med smutsigt. limmade i separata strängar, håll inte liggande. Problemet med fet hår kräver ett professionellt förhållningssätt till lösningen med inblandning av en tricholog, en endokrinolog, en gastroenterolog. Omfattande vård för fet hår består av användning av speciella schampon och lotioner, terapeutiska åtgärder (mesoterapi, darsonvalisering, applicering av masker, serum, örtte, etc.).

Oljigt hår

Oljigt hår är en typ av hår som kännetecknas av ökad fettighet på grund av att man producerar överskott av talg vid huvudkörtlarna i hårbotten. Oljigt hår ger många problem och obehagliga upplevelser för sina ägare, både kvinnor och män. Det är känt att brunetter ofta har fet hår än blont eller rött hår. Dessutom absorberar rakt hår sebum bättre än vågigt eller lockigt. Beroende på dess struktur kan håret vara tunt och tjockt. mjuk och hård, såväl som hälsosam och dränerad. Dessutom utmärks håret i enlighet med graden av aktiviteten hos huvudkörtlarna i hårbotten i trichology, normalt, torrt, oljigt och blandat (oljigt vid rötterna och torrt vid spetsarna). För genomförandet av kompetent och effektiv vård behöver du veta din hårtyp, eftersom fel val av kosmetika kan leda till försämring av håret.

Orsakar fet hår

Grunden för ökad oljighet av hår är överdriven bildning av talg. Normalt bildar sebaceous körtelns hemlighet i hårbotten en tunn hydrolipidfilm som utför en skyddande funktion och skyddar håret från att torka ut. Vatten-lipidfilm hindrar huden från att förlora fukt, ultraviolett penetration och smutspartiklar, reproduktion av skadliga bakterier. Antalet och aktiviteten hos talgkörtlarna är programmerade genetiskt, så det enda valet kan vara det korrekta urvalet av produktlinjen och noggrann daglig vård av fet hår. Dessutom är hårets tillstånd påverkat av alimentära, hormonella och andra faktorer.

Vanligtvis blir hår oljigt under puberteten, under tonåren. Detta beror på det faktum att i hormonell justering av kroppen ökar testosteronproduktionen och känsligheten hos talgkörtlarna ökar. Dessa hormonella förändringar är förknippade med utseendet på sådana problem som fet hud, fett hår, ungdoms akne. Dessutom kan hår bli fetare på grund av stress, graviditet, klimakteriet, etc.

Överdriven aktivitet i talgkörtlarna stimuleras av konsumtionen av kryddig och sylt mat, kolsyrade drycker, feta livsmedel, snabbmat, alkohol och även vissa mediciner. Förbättrat fet hår främjas ofta av felaktig skötsel av hårbotten (gnugga närande oljor och applicera fettmask), med huvudbonader av syntetmaterial. Dysfunktion i endokrina körtlar, mag-tarmkanalen, nervsystemet återspeglas starkt i hårets tillstånd.

En annan orsak till fet hår är seborisk dermatit, där det inte bara är en ökning av talgsekretionen utan också en förändring i dess kvalitet. Detta patologiska tillstånd orsakas av jästliknande lipofila svampar som finns på huden och åtföljs av närvaron av oljig mjäll, svår klåda, repor på hårbotten och håravfall.

Egenskaper hos hårtyper

Normalt hår har ett hälsosamt och attraktivt utseende. De utmärks av glansig glans, elasticitet, silkeslen textur. Sådant hår är lätt att stila och håller länge hårets form. Alla dessa egenskaper bevaras i håret av normal typ flera dagar efter tvätt.

Torrt hår ser tråkigt och livlöst ut. De är svåra att kamma och passa efter tvätt, men de är lätt förvirrade och splittras vid tipsen. Efter tvättning av torrt hår är det vanligtvis en känsla av hårdhet i hårbotten. Torka håret blir emellertid inte smutsigt under lång tid och blir bara oljigt i slutet av den 7: e dagen efter tvätt.

Typiska tecken på oljigt hår är ökad fettighet, oljig oljig glans, orubbligt utseende. Bara några timmar efter shampooing hålls håret i separata strängar, blir styggt och håller inte styling. Oljigt hår adsorberar snabbt dammpartiklar på sig själv, absorberar lukta ämnen och ser därför ut förorenade. de kan avge en obehaglig lukt. Ofta, fet hår medföljs av andra problem - mjäll, överdriven håravfall. Värme, hög luftfuktighet och andra atmosfäriska fenomen ökar hårets ökade fettighet. I de flesta fall kombineras fet hår med fet hud. I allmänhet, från estetisk synvinkel är fet hår en mycket obehaglig syn. Hår av den blandade typen är som regel lång: de är inte täckta med fett över hela längden, varför de har feta rötter och torra splittrade ändar.

Oljiga hårvårdsprodukter

Innan du pratar om hur man bryr sig om fet hår måste du ta reda på vad den här typen av hår inte gillar. Sålunda, när alltför talg är inte lämplig för hårtvätt med varmt vatten, massage huvud (skalp delen), frekvent kamning borste, blås-torra och varma pincett, användning av geler och växer, hårstyling, vävning snäva fläta bär metalliska stift, dvs.. K. Dessa åtgärder stimulerar talgbildning. Dessutom är ägarna av fettigt hår bättre att överge de långa krullarna och komplexa styling till förmån för en kort frisyr.

Att minska hårets oljighet bidrar till en förändring i kosten, avvisandet av dåliga vanor, att ta vitamin-mineralkomplex och kosttillskott, det korrekta urvalet av hårvårdsprodukter. I alla fall bör behandlingen av fet hår börja med ett besök hos trichologen och datordiagnostik av hårets och skalpets tillstånd, spektralanalys av hår för spårämnen. Om orsaken till den ökade fetthalten i håret är i felaktig funktion av inre organ, kan läkaren rekommendera samråd med andra specialister (endokrinolog, gastroenterolog, gynekolog-endokrinolog), ytterligare studier (biokemisk analys av blod studier av hormonnivåer, ultraljudsundersökning av buken, och andra.).

Trichologisten hjälper dig att välja en terapeutisk linje för fet hår, vilket gör att du kan reglera talgkörtlarna och upprätthålla en normal lipidbalans i hårbotten. För att uppnå bästa effekten i daglig vård rekommenderas det att använda flera produkter av samma serie - till exempel en mask, schampo, lotion för fet hår. Med hänsyn till den tillåtna frekvensen för tvättning av fet hår finns det olika synvinklar. Vissa experter hävdar att frekvent tvätt inte minskar, men bara ökar talgutskiljningen, andra tror att du behöver tvätta fet hår eftersom de blir smutsiga. Under alla omständigheter är det bättre att tvätta fet hår på morgonen, eftersom på kvällen jobbar talgkörtlarna intensivt. Shampoo ska appliceras två gånger, skölj håret väl med varmt (men inte varmt) vatten. Att torka hår, benäget för fett, bättre naturligt utan att använda en hårtork.

Skölj håret med örtdekok och infusioner eller gnugga dem i hårbotten, vilket hjälper till att bromsa frisättningen av fett. Läkemedel som är användbara för oljig skalp inbegriper coltsfoot, calamus, aloe, nässla, salvia, ekbark och horsetail. Ett populärt folkmedel för oljigt hår tvätter dem med kefir, yoghurt och vassla. Med problemet med fet hår kan du lägga till några droppar essentiell olja av bergamot, ros, pepparmynta, citrus till schampo eller sköljvatten. Masker för hårbotten och färglös henna har en bra adsorberande och seborrheating effekt.

Professionell hårvård och behandling kan utföras på skönhetssalongen med medicinsk kosmetika - ampuller, masker eller en uppsättning produkter. Den optimala lösningen för fet hår är en hårklippning av kort eller medium längd, styling med diffusor med mousses, spray-fixers eller en lätt perm som lyfter håret på rötterna. Färgning av fettigt hår är inte förbjudet. Behandlingar och håråterställningsförfaranden utförda av trichologist kan innefatta ozonbehandling, mesoterapi, hårbotten i plasma, kryoterapi, darsonvalisering, hårbotten, "laserdusch" etc.

Problemet med ökat fettinnehåll i håret kan lösas endast med ett integrerat tillvägagångssätt, inklusive eliminering av endogena orsaker och återställande av sebaceous körtlar som fungerar väl, kompetent hemvård för hår och professionell behandling.

Plastikkirurgi klinik
och kosmetologiprofessor S.N. Blokhin
och Dr. Wolfe I.A.

Särskilt projekt

Injicerings kosmetologi

Placental terapi

Hårdvara och laser kosmetologi

Figurkorrigering

Omfattande program

Vård, massage, rehabilitering

trikologi

Problem och lösningar

 • Hårtyper
 • torr
 • fettsyra
 • tunn
 • spröd
 • split

Oljigt hår

Oljigt hår är en av deras vanliga klagomål, vilka patienter vänder sig till trichologer. Denna typ har följande egenskaper:

 1. behovet av att tvätta mitt hår nästan varje dag, för inom några timmar börjar de hålla sig ihop,
 2. naturlig sken ersätts snabbt av den så kallade "feta" glansen,
 3. nästan aldrig elektrifierad, splittras aldrig,
 4. absorberar dåligt fukt på grund av låg porositet.

skäl

Hårets fetthalt är direkt relaterat till talgkörtlarna. Brott mot fettbildning är karakteristisk för ungdomar när hormonell förändring av hela organismen uppträder. En signifikant effekt på hårets tillstånd har en diet. Att äta fett, söt, mjöl, mat med hög kolhydrater, snabbmat och alkohol i stora mängder leder till ökad produktion av talg.

En annan orsak till fet hår är patogenen hos talgkörtlarna. Deras överdriven aktivitet, kränkning av den kemiska sammansättningen av hudsekretion observeras med hårig seborré i hårbotten. Sjukdomen förekommer på bakgrunden av hormonella störningar, matsmältning, psykisk stress, och så vidare. Förutom att ändra den typ av hår hos patienter mjäll uppstår som gulaktiga täta skalor som lätt limmas till varandra, ofta bekymrad kliande hårbotten, hud peeling.

Diagnos och behandling

Professionella trichologer i vår klinik hjälper till att klargöra orsaken till fet hår. Den första är en visuell inspektion av hårbotten, beräknad tjocklek, hårdhet. För en mer noggrann diagnos rekommenderas det att utföra ett trichogram. Med hjälp av specialutrustning är det möjligt att få en bild med en multipel förstoring, vilket gör det möjligt att upptäcka störningar i hårsäckarna, många skador på håraxeln och inflammatoriska processer. Denna procedur är obligatorisk vid håravfall.

Behandling är ett komplext flerstegsprogram som utvecklas av en läkare baserat på patientens klagomål, hans livsstil och individuella egenskaper. För att minska talgkörtlarna krävs näringsmässig korrigering, stekt, kryddig, sötmat, alkoholhaltiga drycker är undantagna från den dagliga kosten. Det är nödvändigt att tvätta håret efter behov, shampoo ska väljas i enlighet med hårtypen, vattentemperaturen ska vara 35-45 ° C, användning av eteriska oljor som undertrycker fettbildningens aktivitet är tillåtet. Vid upptäckt av svampar väljes antimikrotiska läkemedel.

I kliniken utförs professionella medicinska procedurer, mesoterapi används i stor utsträckning, vars huvudsakliga betydelse är införandet av speciella cocktails under huden. Deras sammansättning väljs individuellt. För oljigt hår används ämnen som ger en hälsosam naturlig glans, minskar utsöndringen av talgkörtlar, eliminerar mjäll och andra problem i hårbotten.

Egenskaper och tecken på torrt och fettigt hår: hur man bestämmer din typ

Att bestämma vilken typ av hår som kommer att hjälpa till att säkerställa kompetent vård för dem hemma. Det finns flera typer av hår, som skiljer sig åt i deras egenskaper.

Att veta dem, du kan välja vårdprodukter och skickligt hantera dem. Låt oss undersöka de viktigaste.

Torr hårtyp

Torrt hår är ofta svagt, livlöst, tråkigt och saknar glans. För denna typ är det också karaktäristiskt - splittrade ändar, fladdrande, åtdragning av huden på huvudet, klåda och irritation, mjäll. Håret blir inte "växt fett" upp till 5-7 dagar på grund av låg sebumsekretion.

Orsaker till torrt hår:

 • frekventa färgprocedurer;
 • felaktig vård (produkter, kamar);
 • regelbunden användning av värmehjälpmedel för hår (hårtork, järn, krusjärn, hårkronor);
 • genetisk predisposition;
 • klimatförhållanden - torr vind, sol.

Torr hårvård

Torrt hår är svårt att lägga och kamma. De är mer än andra typer behöver specialvård. Det finns vissa regler för deras vård:

 • Medel för tvätt och vård måste matcha typen.
 • Kamma dem när de är lite torra, och inte omedelbart efter tvätt.
 • Skäm bort ditt hår med näringsrika masker och specialprodukter regelbundet.
 • Om möjligt, minska effekterna av en hårtork, strykning, curling.
 • Kassera olika typer av färgning.
 • Inkludera i kosten kost med rika på vitamin A och E, frukt, bär, drick mycket vanligt vatten.
 • Ungefär en månad, trimma hårspetsarna med en het metod en gång.

Oljig hårtyp

Denna typ kännetecknas av överskott av talgproduktion. Detta händer på grund av störningar i det endokrina systemet och metabolism.

Felaktig kost och emotionella utbrott kan också vara orsaken till håravfall. De kännetecknas av följande egenskaper:

 • snabbt bli fet efter tvätt (kan och under första dagen);
 • matt, klibbig, smutsig utseende
 • obehaglig lukt;
 • "Oljig" sken;
 • styling och frisyr håller inte länge.

Rekommendationer för fet hårvård:

 • Tvätta dem inte mer än en gång var 2-3 dagar.
 • Att tvätta dem med speciellt valda medel med varmt vatten.
 • Applicera balsam och geler för fet hår till hårets längd, utan att röra vid rötterna.
 • Byt penslar för att kamma på träkammer.
 • Att utesluta från kosten fet, salt, rökt, kryddig mat. Ät mer mejeriprodukter, frukter, grönsaker.
 • Applicera torkningsmaskar hemma.

Hur man gör oljigt hår lite torrare

För detta ändamål är det viktigt att använda senap - det minskar produktionen av talg och stimulerar blodcirkulationen i hårbotten. För att göra detta, lösa upp en matsked torr senap till en uppslamning och gnugga i hårbotten. Låt på i 15 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Det finns också en annan mask. Juice från två råpotatisar blandas med ett glas kefir, appliceras på hår i 40 minuter och sköljs med varmt vatten.

Skölj oljigt hår, helst örtbuljong. För detta passar ekbark, salvia, nässla, aloe vera.

Oljigt hår vid rötterna och torrt vid spetsarna är inte ovanligt. Hur bli av med det och vad man ska göra med det du kan läsa med oss.

Vad ska vara en del av schampon för torrt hår? Vi berättade om det här. Lär dig ett berg av användbar information som du inte hittar på andra webbplatser!

Hur man gör fluff och torrt hår smidigt? Användbara rekommendationer beskrivs i vår artikel.
Vi har samlat in och publicerat bara de mest fungerande recepten och tips om detta ämne.

Hur bestämmer du vilken typ av hår?

För att bestämma vilken typ av hår som finns finns flera metoder:

 1. Använda en servett. För att göra detta, ta 3 vita servetter - fäst en till rötterna i håret och håll den en liten stund och håll den med fingrarna; andra servett promenad längs hela längden av håret; den tredje är att hålla tipsen ett tag. Fet typ kommer att lämna ett oljemärke på alla pappersservetter. Torrt - det kommer inga spår av talg, men fragment av splittrat hår kan vara närvarande. I vanlig typ kommer alla torkdukar att vara rena. Blandad typ på den första servetten lämnar ett oljigt märke, och resten kommer att vara ren.
 2. Med hjälp av olika tester. De innehåller frågor som svarar på vilken du kan bestämma din hårtyp av resultat.
 3. Se till trichologen. Med hjälp av laboratoriemetoder och undersökning kommer specialisten att bestämma vilken typ av hår som helst.

Kombinerade hårtyper

Ofta hos kvinnor finns det en kombination av hår, där det finns feta rötter och torra tips. Vanligtvis är huvudorsaken till ett sådant fall felaktig vård i kombination med hormonella störningar i kroppen och brist på några element.

Vid frekvent användning av varmluftsdroger, färgning eller kemisk perm, försämras hårstrukturen, och spetsarna drabbas särskilt. Shampoos för fet hår innehåller starka kemikalier som torrt hår och hårbotten. För att rädda börjar talgkörtlarna att arbeta hårt och producera fett, vilket förklarar de feta rötterna.

Det finns vissa regler för blandat hår:

 • Använd inte produkter för fet hår (det är bättre att ta pengar för den kombinerade eller normala typen);
 • tvätta håret 2-3 gånger i veckan;
 • begränsa eller utesluta extrema anordningstemperaturer
 • organisera en hälsosam kost och drick mer vätskor;
 • För torra ändar bör det finnas ytterligare vård i form av fuktgivande, närande och mjukgörande masker, balm.

Applicera schampo på håret av den blandade typen till rötterna, inte mycket massera ändarna. Vid användning av medicinsk mask eller balsam, tvärtom, bör verktyget appliceras på huvudlängden, utan att påverka hårrötterna.

Nu, att veta hur man ska räkna ut hårtypen, kan du enkelt välja de verktyg och masker som ditt hår behöver. Glöm inte att även det bästa schamponet någonsin kan göra dig besviken. Därför rekommenderar experter regelbundet byte av vårdprodukter.

Oljigt hår: ett symptom på en sjukdom eller en fysiologisk egenskap

En obehaglig oljig glans på håret, styling instabilitet, behovet av att tvätta håret varje dag är karakteristiken hos fet hår. Förhöjd talg (seborrhea) på huvudet - problemet är inte bara kosmetisk, men också medicinsk. Ett brett spektrum av metaboliska störningar i systemiska sjukdomar kännetecknas av fet hår. Val av rätt vård för att eliminera problemet kräver en diagnos och utnämning av en särskild behandling.

Sjukdomar kännetecknade av symptom:

 • biliär dyskinesi;
 • kronisk cholecystit
 • struma;
 • kronisk kolit
 • seborrheisk dermatit;
 • verkligt eksem
 • psoriasis;
 • hormonella störningar (sköldkörtel och kön körtlar, binjurar).

Elektrifiering, överensstämmelse med styling och hållbarhet av frisyren, utseendet beror på hårets morfologiska egenskaper och tillståndet av huvudkörtlarna i huvudet. Trichologists and cosmetologists särskiljer 4 huvudtyper av hår, vars egenskaper presenteras i tabellen nedan.

Antal sebaceous och svettkörtlar

Konditionen hos hårrötterna

Fettigt utseende framgår av slutet av tredje dagen.

Normal efter tvättning visas emellertid en oljig glans i slutet av den första dagen.

Efter tvättning, bevaras normal, känslan av täthet i huden.

Som med fetttypen

Normal (ibland delad)

Tunn, spröd, splittrad

Tunn, spröd, splittrad

Entangled och revet

Entangled och revet

Varje dag, varannan dag

Håller inte lång tid (5-6 timmar)

Varar lång tid (upp till 12 timmar)

Det är viktigt! Oljigt (oljigt) hår är ett kosmetiskt och medicinskt problem som kännetecknas av ökad sebumsekretion på huvudet på grund av metaboliska störningar. Omfattande diagnostik kräver laboratorie- och instrumentmetoder.

De flesta kvinnor känner till hårets egenskaper (enligt egna observationer, kontakta en specialist i salongen) och välj nödvändiga vårdåtgärder.

För de som inte kan bestämma vilken typ av hår finns det flera enkla metoder:

 • utvärdera hudens tillstånd: normal, torr och fläckig, förstorad porer och fet skina. Typer av hud match hårlinje;
 • nödvändig frekvens av huvudtvätt: varje dag (fet), efter 2-3 dagar (kombinerad), 3-4 dagar (normalt), en gång var 7: e dag (torr);
 • bedöma hårbotten efter tvätt: hudtäthet (typiskt för torrt), efter torkning med hårtork - blir skört (för torrt).

Den mest exakta metoden för att bestämma typen är salong eller laboratorieutvärdering av hårbotten på den första dagen efter tvätt.

Oljigt hår är ett tecken på ökad utsöndring av talg och svett på huvudet. Det finns 11 huvudorsaker till ökat fett:

 • genetisk predisposition;
 • luftfuktighet: ju högre hastighet desto fetare är hår och hud;
 • hormonella störningar (förlossning, stress, oregelbundna orala preventivmedel);
 • sjukdomar i matsmältningssystemet (magsår, enterit, kronisk kolit);
 • dermatologiska patologier (eksem, psoriasis, seborrheisk dermatit);
 • frekvent beröring - talg från fingertopparna kvar på håret;
 • täta repor - irritation av tänderna på kammen i talgkörtlarna stimulerar utsöndring;
 • överdriven användning av vårdprodukter (schampon, masker, balsam) - riktad torkning av hår stimulerar ökad sebumsekretion genom körtlar för att kompensera;
 • tvätta håret under varmt vatten;
 • frekvent inriktning, curling (termisk effekt torkar håret vilket stimulerar talgkörtlarna);
 • brist på B-vitaminer som är involverade i reglering av talg.

Medicinsk rådgivning Eliminering av obehaglig glans och vackert hår i frånvaro av sjukdom uppnås genom korrekt urval av vårdprodukter.

En plötslig förändring av hårets egenskaper, behovet av att tvätta håret varje dag - tecken på oegentligheter Viktiga riskfaktorer för störningar:

 • oregelbunden, dålig näring
 • graviditet;
 • dysbakterios (efter kemoterapi, antibiotika). Bakterierna som bor i tjocktarmen är inblandade i syntesen av B-vitaminer;
 • matsmältningsorganens patologi (cholecystit, bilär dyskinesi, kolit);
 • arbeta i heta och fuktiga förhållanden (pannrum, varuhus, fält i sommarvädret);
 • kronisk kemisk förgiftning (skadliga produktionsförhållanden).

De mest utsatta riskerna för fet hår är kvinnor över 35 år med ytterligare faktorer (stressiga situationer, jobbfunktioner, före menopausala perioden).

Patologiska tillstånd som stör sebaceous körtlar, och de karakteristiska symptomen presenteras i tabellen nedan.

Biliär dyskinesi

 • Ostabila smärtor i den höga hypokondrimen hos den nagande karaktären.
 • Attacker provoceras av feta, stekta livsmedel.
 • Halsbränna.
 • Känsla av bitterhet i munnen
 • Mjuk smärta i höger eller vänster iliacregion.
 • Förstoppning alternerande med diarré.
 • Falsk uppmaning att defekera.
 • Förekomsten av urenheter av slem, blod i avföringen
 • Mild kramp i underlivet.
 • Anslutning med antibiotika eller kemoterapi.
 • Brottsstolar (förstoppning, diarré).
 • Förekomsten av osmält matpartiklar i avföringen.
 • Hos kvinnor - tecken på tröst (klåda, ostlikt vaginalt urladdning)
 • Bräckliga naglar.
 • Brott mot menstruationsfunktionen (försenad menstruation, massiv urladdning).
 • Fetma.
 • Utseendet på band av stretching (blek eller röd) på buken, låren.
 • Bröstsmärta
 • Utseendet på extensorytorna - rodnad, plack, följt av skalning.
 • Ledsen av svår klåda.
 • Triggered av klimatförändringar, stress
 • Efter exponering för en faktor (hypotermi, nervöst överbelastning) - på olika delar av kroppen - erosion ("sårytan").
 • Massiv utsöndring av serös vätska (gulaktig, transparent).
 • Ledsen av svår klåda

Seborré är ett dermatologiskt syndrom som kännetecknas av ökad funktion hos talgkörtlarna. Förutom tecken på håret finns det akne på huden, oljig glans och förstorade porer.

Oljigt hår, som uppstår på grund av systemiska störningar i kroppen, elimineras inte med vanliga schampon och balsam. Ett medicinskt problem kräver samråd med en läkare och särskild behandling.

Patienter rekommenderas att konsultera:

 • endocrinologist - vid extra viktökning, utseendet på stretchband;
 • gynekolog - kvinnor med oregelbunden menstruationscykel;
 • allmänläkare (gastroenterolog) - om det finns symptom på matsmältningssystemet;
 • nutritionist - för att rationalisera näring och mätta kroppen med vitaminer B;
 • dermatolog (trichologist).

Vid uteslutning av patologiska orsaker handlar kosmetologer och salongmästare om att eliminera problemet.

Att bestämma den primära orsaken till det snabba utseendet på fet hud på håret kräver användning av ytterligare metoder.

Mest använda undersökningar:

 • hormonalt blodspektrum (kön, sköldkörtelhormoner);
 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen (för att utesluta äggstockarnas patologi) och bukhålan (bukspottkörteln, gallblåsan);
 • fibrogastroduodenoskopi (FGDS) och kolonoskopi;
 • Coprocytogram (fekalanalys för närvaron av ytterligare föroreningar);
 • bakteriologisk kultur av avföring (analys av tarmdysbios);
 • spektralanalys av hår för mikroelement
 • mikroskopi (dermatoskopi) - i närvaro av manifestationer på huden.

Provokativa funktionstester används för att identifiera hormonella och matsmältningsstörningar.

Endokrina och systemiska sjukdomar som orsakar fet hår kräver medicinsk korrigering. Terapeutisk taktik för olika patologier presenteras i tabellen nedan.

Biliär dyskinesi

 • Antispasmodik ("No-shpa", "Papaverin").
 • Choleretics ("Ursofalk").
 • Prokinetik ("Domrid")
 • Probiotika ("Laktiale", "Bifidumbakterin").
 • Prokinetik ("Domrid")
 • Gynekologiska störningar - kombinerade orala preventivmedel (till exempel "Jazz").
 • Binjurssjukdomar (hydrokortison, fludrocortison).
 • Patologi av sköldkörteln ("L-thyroxin")

Dermatovenereologiska sjukdomar (verkligt eksem, psoriasis) kräver användning av lokala krämer (till exempel Triderm) och systemiska antihistaminer (Cetrin, Loratadin, Erius).

Certifierade skönhetssalonger och skönhetssalonger erbjuder en rad tjänster för att eliminera problemet:

 • restaurering är förfarandet för att mätta varje hår med näringsämnen (med hjälp av en yttre mask) och "lödda" de exfolierade spetsarna. Manipulation måste upprepas varje månad, med två månaders paus var sjätte månad;
 • mesotherapy - en metod med subkutan administrering av läkemedel för att hämma sebaceous- och svettkörtlarna;
 • skalning av hårbotten - speciellt utvalda blandningar exfolierar döda hudceller, torkar det övre lagret och minskar utsöndringen av talgkörtlarna. Förfarandet utförs månatligen;
 • ozonterapi - användningen av joniserade luftjoner för att mätta hårsäckarna och stamma med syre;
 • "Laser shower" -procedur med effekten på hårbotten i en tunn fokuserad lågintensitetslaser som stimulerar hårväxten, saktar ned sebaceous och svettkörtars utsöndring, förbättrar metabolismen i hårfollikeln.

Laserduschförfarande (foto: www.amdnn.ru)

Det är nödvändigt att välja kosmetiska procedurer enligt rekommendation från en specialist.

För ett integrerat tillvägagångssätt rekommenderar experter att kombinera salongprocedurer och hushållsprodukter. Den mest använda betyder:

 • hårskrubbning med bordsalt (en gång i veckan, innan lathering, massera hårbotten i 3-5 minuter med fint salt);
 • användningen av örtsköljning (avkok av kamomill, nässla, ekbark): Art. l. torra blad, blommor hällde liter kokande vatten. Kyl till rätt temperatur och skölj håret;
 • senapsmask: st. l. torrt senapspulver, 3 msk. l. grön lera, 4 msk. l. vatten vid rumstemperatur. Blanda till en jämn konsistens, applicera på hårrötterna i 30-40 minuter. Tvätta av med varmt vatten;
 • lermask. 2 msk. l. blå eller grön lera, mineral (icke-kolsyrade) vatten. Tillsätt vätska till en homogen massa av konsistens flytande gräddfil. Applicera på håret i 40 minuter;
 • Tomatjuice (hemlagad, fräsch) - Applicera på håret. Syrajuice torkar hårbotten, hämmar utsöndringen av körtlar.

Kosmetologer rekommenderar att man använder masker inte mer än 2 gånger i veckan, eftersom frekvent torkning av huden kan provocera mer massiv utsöndring av talgkörtlarna.

Rationell näring - en av källorna till fördelaktiga spårämnen och vitaminer för hår och hud. De viktigaste rekommendationerna för personer med högt fetthår:

 • drick mycket vätskor: upp till 2 liter rent vatten per dag;
 • uteslutning av extraktions- och stimulerande ämnen (stekt, rökt, fet mat)
 • öka konsumtionen av frukt och grönsaker (den mest rekommenderade är kiwi, grapefrukt, persilja och dill);
 • Undvik raffinerad konserverad mat.
 • gröt - havregryn, bovete, ris.

Läkarna rekommenderar ofta måltider (5 gånger om dagen) i intervaller om 2,5-3 timmar.

Kvinnor med fet hår behöver noggrann dagomsorg för ett vackert utseende. Enkla tips för att behålla ett friskt hår:

 • Tvätta håret med organiska schampon;
 • kam med en mjuk borste (endast torkat hår) inte mer än 3-4 gånger om dagen;
 • mindre att röra på håret (bättre att buntra);
 • vid användning av strykjärn och hårtork applicera sprayer med termiskt skydd;
 • När du väljer en frisyr på håret är det bättre att hålla högt matchat hår, vävning, än långa lockar.

Regelbunden överensstämmelse med rekommendationerna gör det möjligt för dig att behålla ett vackert välskött utseende av håret under lång tid.

Det finns fysiologiska och patologiska orsaker till snabbt, fettigt hår. Det går inte att ändra hårtyp. Därför behöver personer med medfödda egenskaper i huden systematiskt använda speciella vårdprodukter.

Behandling av den underliggande sjukdomen som orsakade ett symtom innebär eliminering av den primära orsaken. Tidig diagnos och ett integrerat behandlingssätt är nyckeln till en gynnsam prognos.

Icke-specifik profylax av högoljigt hår innebär en rationell förtätad diet, användningen av professionella och hemlagade masker och medel för skydd mot skadliga effekter.Nästa Artikel
Sköljning av hår med äppelcidervinäger - fördelar och maskerade recept