Håravfall: orsaker och behandling hos kvinnor


Det faktum att håret faller ut hos män är inte nyheter eller händelser för någon. Tappa ut och falla ut. Men om håret faller från en kvinna - det är bara en riktig skräck!

För en kvinna är hår ett lika viktigt element i utseende, praktiskt taget som ansiktet själv! Detta är en av de första tecknen på hennes kvinnlighet.

Men tyvärr delar inte naturen generöst gåvor till alla. Någon från födelsen av torr, tunn, någonsin splittrad och gles hår, några av kvinnorna som lider av svår håravfall. Och om det är nästan omöjligt att klara det första alternativet, är det i det andra fallet ganska realistiskt att stoppa denna process. För att göra detta, ta reda på vad som orsakade den intensiva håravfallet på huvudet.

När ska du oroa dig?

Rusa inte för att låta larmet, först upptäcka en stor del av förlorat hår på en kam eller på en kudde efter sömnen, det är möjligt att de växande nya håren blir starka och friska, så bör du titta på en stund och utesluta ett patologiskt håravfall - alopeci.

Men du borde vara orolig i sådana fall:

 1. Antalet dött hår överstiger normen, vilket enligt dermatologerna är 50-100 st. per dag. 100-150 tusen hår växer på ett mänskligt huvud och förlusten av hundratals per dag är inte avgörande för ditt hår, särskilt eftersom nya växer fortfarande i sin plats.
 2. Håret har ingen förtjockning i slutet. Det betyder att de inte faller ut, men bryter. Under tiden orsaken till hårets skörhet - en anledning till oro;
 3. Roten till fallande hår är inte vit, men mörk i färg. I det här fallet bör du omedelbart kontakta en läkare.

Oroande är också de alarmerande resultaten av ett håravfallstest. Ett sådant test utförs enkelt: i 4 dagar är det nödvändigt att avstå från att tvätta huvudet och på femte dra håret i templen och kronan. Tala sedan håret kvar i varje hand. Om varje palm har mer än 5 hår, är det dags att börja oroa sig.

Kvinna skallighet

Klassificering av alopeci hos kvinnor:

 1. Diffusa alopeci typ remsor. Denna typ av skallighet hos kvinnor börjar visas i form av en enda remsa i form av bokstaven "I" samtidigt i huvudets främre parietala och temporala del.
 2. Diffus alopeci av boetypen kännetecknas av en intensiv kurs och en snabbare blöjning av folliklarna. Först faller håret ut som en remsa, och det expanderar och bildar ett ellipsoid-bo.
 3. Androgen alopeci. Överdriven testosteron, det manliga könshormonet eller ökad hårkänslighet mot androgener gör att håret blir tunnare och jämnt börjar falla ut över hela huvudet. Nästan alltid androgen alopeci åtföljs av fet seborré eller akne.
 4. Alopeci kan också vara gnezdny, totalt, subtotal, universell, regional, ringorm.

För att fastställa orsaken till skallighet, kommer det att bli nödvändigt att konsultera en trikolog, det kan också vara nödvändigt att konsultera en endokrinolog, en terapeut, en hudläkare. De kommer att utesluta eller bekräfta förekomsten av någon sjukdom, och vid behov föreskriva behandling. Ha tålamod - restaureringen av föregående hårdhet kommer att ta lite tid. Varje terapi bör börja med en korrigering av regimen och vanorna som förde håret till livet ".

Orsaker till håravfall hos kvinnor

Håret faller alltid ut. I denna fråga är det viktigt att förstå normen. En kvinna kan förlora upp till hundra hår per dag. Och om detta nummer ökar betydligt, är det ett problem. Orsaker till håravfall hos kvinnor är olika:

 1. Brott mot hormonella nivåer. Med början av aktiv hormonproduktion hos flickor 16-19 år, efter avskaffandet av orala preventivmedel, under de första månaderna efter födseln eller amning, förekommer riklig håravfall ofta. Att rädda skallighet i dessa fall är inte nödvändigt - återhämtning sker inom 2-12 månader efter det att problemet uppstått.
 2. Cirkulationssjukdomar. Alla näringsämnen levereras till håret tillsammans med blod, och om kapillärerna minskar och blodcirkulationen försämras, kommer håret att svälta, även om du äter de mest fördelaktiga hårprodukterna. Detta kan åtgärdas genom att massera hårbotten, dagligen kamma och spela sport eller yoga.
 3. Kroniska sjukdomar. Om det finns stark och långvarig håravfall, ska skälen till detta sökas inuti kroppen. Sjukdomar som hepatit, artrit, psoriasis, lupus erythematosus och några andra kan leda till skallighet.
 4. Sjukdomar i sköldkörteln. Vid problem med sköldkörteln kan diffus håravfall uppstå. Diffus baldness manifesteras vanligtvis över huvudet. Håret blir tunnare, utarmat och faller sedan ut. Oftast beror detta på otillräcklig tillförsel av hårrötterna med väsentliga näringsämnen.
 5. Stress och psyko-emotionell stress. Hos kvinnor utsätts allvarlig håravfall av stress, så om alopeci uppträder på nerverna i jorden, måste du börja ta lugnande medel och försöka helt eliminera källan till nervöverskott.
 6. Brist på näring, brist på vitaminer. På grund av dålig näring kommer en liten mängd nödvändiga element in i kroppen. Speciellt akut hår reagerar på brist på järn, koppar, zink, vitamin A, C, E, grupp B.
 7. Sjukdomar i hårbotten. Håravfall kan orsaka infektionssjukdomar som dermatit och seborré, liksom allergier.
 8. Sjukdomar i kroppen. Till exempel sjukdomar i äggstockarna, vilket leder till en minskning av produktionen av kvinnliga hormoner och en ökad produktion av manliga hormoner (testosteron), på grund av vilken håravfall uppstår. Här attribut vi också anemi, venerala sjukdomar, lunginflammation, sköldkörtelsjukdom, etc.
 9. Långvarig medicinering. Alopeci är ofta en bieffekt av vissa läkemedel (antikonvulsiva medel, neuroleptika, cytostatika, antidepressiva medel, β-adrenoblockerare). En annan orsak till skallighet är strålning och berusning (tungmetaller, midjor).
 10. Sjukdomar i hårbotten, svampinfektioner. Detta kan vara mjäll, skalning, seborré (torr eller oljig), ringorm, eksem, psoriasis, furunkulos och andra. Det viktigaste är att inte självmedicinera, men kontakta en specialist för att förvärra situationen.
 11. Aggressiv hantering av ditt hår. Dessa lågkvalitativa färgämnen, och frekventa krullar, liksom curling, "strykning", hårtork och mer. Ofta orsakar detta allvarlig mjäll och håravfall på samma gång.
 12. Svår håravfall hos kvinnor kan dikteras av postpartumperioden. Under graviditeten faller håret fysiskt ut mycket mindre än tidigare. Men efter födseln ska alla hår som skulle ha fallit tidigare falla ut.

Det är ganska svårt att försöka bestämma orsaken till skallighet själv utan hjälp av specialister, för inte bara ett yttre symptom, inte bara externa indikatorer (som näring, motion osv.) Utan även din inre tillstånd, dina inre organ och dina moralfrågor.

diagnostik

Efter en visuell inspektion kommer trichologen att leda dig att utföra test:

 • Fullständig blodräkning;
 • Sköldkörtelhormoninnehåll
 • Innehållet av sexuellt östrogen och androgener;
 • Trichogramma (undersökning av densiteten och tillståndet hos håret med en videokamera);
 • Biokemisk analys av blod (innehållet av spårämnen, markörer i levern och andra organ).

Om du misstänker sjukdomar från andra områden av medicin, hänvisar du till lämpliga specialister.

Behandling av håravfall hos kvinnor

Hur man slutar håravfall? Om orsaken till håravfall är läkemedelsbehandling eller förekomsten av en sjukdom, bör behandlingen av håravfall hos kvinnor vara under överinseende av en specialist. I dessa fall kan förbättring uppnås genom att ersätta medicinen som tas eller initiera behandling för den identifierade sjukdomen.

Det är värt att komma ihåg att orsaken till detta symptom kan vara en hormonell obalans eller störningar i tarmarna, inflammation i inre organ, ett svagt immunförsvar. För att identifiera den exakta orsaken måste du därför genomgå en fullständig undersökning.

Måttlig förlust bara för att bota, om du ändrar din livsstil, äter naturliga orefinerade produkter, ta in komplexet av speciella vitaminer och mineraler, minska stressnivåer. Samtidigt kommer mer noggrann vård av krullarna att behövas för att stärka dem, hjälpa dem att återhämta sig och stoppa baldingprocessen.

Om håravfall börjar på våren, då är den mest uppenbara orsaken säsongsbetonad avitaminos. I det här fallet rekommenderas att du börjar ta vitaminer från håravfall, och var noga med att dricka en kurs av vitaminer helt för att eliminera sannolikheten för ett återfall.

massage

Du kan uppmanas att göra en huvudmassage. Faktum är att detta förfarande är väl beprövat. Massage främjar blodflödet, förbättrar blodcirkulationen och hårnäringen.

Det rekommenderas att massera innan huvudet tvättas och omedelbart efter tvätt. Det är nödvändigt att genomföra proceduren minst 2-3 gånger i veckan, men i allmänhet ju oftare desto bättre.

Borstmassage

En borste gjord av naturmaterial (trä, ebonit, borst) är lämplig för denna typ av massage. Förfarandet börjar med cirkulära sträckningsrörelser från templen till kronan, till pannan och på baksidan av huvudet. Vidare är det i samma sekvens nödvändigt att göra zigzagrörelser.

Aromsmassage

Denna procedur innefattar att applicera i hårbotten ett par droppar essentiell olja (lämplig sesam, rosmarin eller svartpepparolja). Först gnuggar i en cirkelrörelse från toppen av huvudet ner, och sedan från korsets knutpunkt med nacken till pannan.

Rating av vitaminer för håravfall hos kvinnor

Om du plötsligt upptäcker att ditt hår är märkbart gallrande och håret kvarstår på kammen, indikerar detta en brist på vitaminer. Bland de vitaminer som är nödvändiga för att stärka och kämpa med håravfall är följande, vilka är de mest effektiva:

 • C-vitamin Otroligt nog är den främsta källan till vitamin C för ryssar potatis. Den andra platsen för ära kan delas av sådana produkter som svart vinbär, kål och vildrosa. Men i citrusen är det inte så mycket.
 • Zink. Det finns i nötter, spannmål och bananer.
 • Kalcium. De är rika på mejeriprodukter, nötter, äggula, kål.
 • Vitaminer E och F. I stora mängder finns i vegetabiliska oljor, spannmål, ägg och animaliska fetter.
 • Järn. Detta element ingår i nötkött, ris, lever, bovete, svarta vinbär.
 • Betakaroten i pumpa, nötter, morötter.

Prova så att kroppen inte saknar alla ovannämnda vitaminer, detta kommer att bidra till att sluta håravfall. Men kom ihåg att deras innehåll borde vara normalt, och bristen eller överskottet kommer att leda till en försvagning av håret.

Folkmedel för håravfall hos kvinnor

Traditionell medicin innehåller ett stort antal sätt att lösa olika hälsoproblem, stark håravfall - är inget undantag. Hemma kan du prova olika recept som är lämpliga för varje typ av kvinnohår: tunt och sprött, torrt och oljigt, för känslig hårbotten.

Hemmetoder som är utformade för att stoppa håravfall representeras av en mängd olika masker, avkodningar och kompresser:

 1. Lökmask för håravfall anses vara den mest enkla och populära. För att göra det måste du gnida löken på ett fint rivjärn och slipa det med olivolja (1 msk). Blandningen gnids i hårrötterna i 15 minuter och masserar hårbotten med fingertopparna. Täck håret med en film och gör en handduk uppvärmningslock. Håll den i 30 minuter. Tvätta sedan håret med ett bra schampo. Masken appliceras en gång var tredje dag.
 2. Potatis stärker hårsäckar. Det räcker att riva en renad potatis och pressa juice genom gasbindning. Den blandas med aloejuice och en tesked honung. När gnidad blandning gör en massage i cirkelrörelse. Gå så har det två timmar. Tvätta huvudet med schampo.
 3. Persilja kompress kan vara en bra lösning. För att göra det måste du finhacka växtens rötter och pressa ut saften, som du behöver suga på ett gasbindband. Komprimera appliceras på huvudet, för att bevara värmen täckt med en film och en handduk. Bandaget avlägsnas efter en timme, varefter huvudet ska tvättas ordentligt. Gasbindor appliceras på morgonen och kvällen.
 4. Grind 2 löv av aloe (ta på botten av busken). Anläggningen måste vara minst 3 år gammal. Kram saften från bladen och dra sedan in gasbindet i det. Komprimera fäst på huvudet och skapa en termisk effekt. Det är viktigt att se till att aloe juice inte på något sätt kommer in i dina ögon! Efter en halvtimme, ta bort kompressorn och skölj huvudet med vatten med en trevlig temperatur. Förfarandet görs två gånger om dagen.
 5. Mycket användbart för att skölja avkok av nässla, det mest effektiva är ett avkok av ungt nässla. Det måste kokas, tillåtas svalna till 40 grader och skölj håret efter tvätt.
 6. Mask på burdock (castor) olja: 1 tsk. honung, olja, juice, glödlampor och schampo blandad i en porslinsbehållare, applicera på torrt hår. Håll masken i 2 timmar, skölj med surgjort vatten. Alternativ för större effekt saften av glödlamporna med aloe juice. Kockolja kan användas som en självständig botemedel, effektiv i fall där kvinnornas hår faller kraftigt. Gnid det i hårrötter 3-4 gånger i veckan.

Förutom att använda folkmedicinska åtgärder måste du följa vissa regler som hjälper till att göra förstärkningsprocedurerna mer effektiva:

 1. Det är tillrådligt att ibland ge ditt hår vila från att ha på huvudbonad, ta hand om dem och välj en bra permanent frisör som bättre kan spåra alla förändringar i hårets tillstånd.
 2. Vid kammning, skada inte huden genom att borsta den.
 3. Också värt att avstå från alltför tunga frisyrer.

Nu vet du vad man ska göra med håravfall. Välj det mest lämpliga och favoritbehandlingsalternativet för denna obehagliga sjukdom. Skönheten i håret kommer snabbt och märkbart tillbaka till dig!

Behandling av svår håravfall hos kvinnor efter 30: orsakar saker

Allvarlig håravfall orsakar i regel en panikstatus hos kvinnor och en önskan att omedelbart lösa problemet. Det mest uppenbara för majoriteten av det svagare könet är användningen av kosmetika som lovar att återvända den tidigare hårdets densiteten. Men endast i sällsynta fall för att uppnå det välskötta målet är endast möjligt genom användning av schampo, oljor och masker. Faktum är att problem oftast ligger inom kroppen. Det innebär att det första och enda rätta steget till återställandet av hår är ett besök till doktorn och en diagnos.

Hår är inte bara ett viktigt inslag i bilden, utan också en slags indikator på hälsan. De växer snabbt och uppdateras, och kroppen i en stressig situation börjar spara resurser främst på dem. Därför kan håravfall och försämring av hårets utseende börja ännu tidigare än någon medicinsk diagnos kommer att göras.

Orsak av hårförlust hos kvinnor # 1: Hormonala sjukdomar

Sköldkörteln är ett organ som reagerar noggrant mot stress, medicinering, kost och helt enkelt ohälsosam kost. Om hennes arbete misslyckas påverkar det omedelbart håret. Så, vid överskott av hormoner ökar hårets styvhet, och de börjar falla jämnt över huvudet. Med brist på hormoner blir håret tunt och tråkigt, faller ut från huvudet och från hela kroppen.

En annan hormonell orsak är premenopausala perioden, när östrogenproduktionen minskar och testosteronnivåerna kan öka. Då börjar håret falla ut på huvudet och växa - på hakan och över överläppen.

Se till endokrinologen för en stark håravfall bör, om du noterar:

 • förändring i hårstruktur, gallring och svaghet;
 • förlust av ögonbryn på ytterkanten;
 • håravfall på huvud och kropp;
 • grovhet och hårstyvhet;
 • blekande hår;
 • förändring i vågor - raka linjer börjar curl, och vågiga - att räta ut.

Din läkare kommer att ordinera dina tester och bestämma vilken läkemedels- och hormonbehandling som ska föreskrivas.

Behandlingsmetoder

Först och främst är det nödvändigt att utesluta alkoholintag och rökning, vilket påverkar det endokrina systemet negativt och kan påverka testresultaten. Hos unga kvinnor uttrycks sköldkörtelproblem vanligtvis i hyperfunktion. I detta fall föreskrivs "anti-sköldkörtelmedel", radioaktivt jod, även ibland kan det finnas en fråga om kirurgisk avlägsnande av sköldkörteln. Visar mjölk-vegetabilisk diet. Äldre kvinnliga endokrinologer förmodar förmodligen ersättningsbehandling, vilket kommer att kompensera bristen på kvinnliga könshormoner eller sköldkörtelhormoner. I alla fall som involverar endokrinstörningar bör behandlingen utföras under konstant övervakning av en läkare, eftersom doserna av drogerna är uteslutna individuellt föreskrivna och bör anpassas beroende på blodprovets resultat. Dessutom kan läkemedel som ökar funktionen av sköldkörteln, kräva utnämning av kardiovaskulära medel som reglerar blodtrycket. Självbehandling är strängt oacceptabelt.

Orsak av hårförlust # 2: STRESS

Stress - nästan den naturliga miljön för den moderna kvinnan. Ansträngande arbete, familjeansvar, hushållsarbeten, körning av bil - allt detta leder till sömnstörningar, ett neurotillstånd och en försämring av hår- och hudkvaliteten. Faktum är att under stress i kroppen konsumeras vitaminer från grupp B, som är så nödvändiga för håret, med stor hastighet. Därför kan den senare falla, som de säger, på nerver.

Behandlingsmetoder

Det viktigaste i detta fall är att återställa lugn, följa arbetssätt och vila, kost, gå mer och flytta. Detta kommer omedelbart att påverka utseendet på hår och hud till det bättre. Om du känner att stress blir kronisk, och en liten vila eller till och med en semesterresa inte hjälper, bör du söka hjälp från en neurolog. Han kommer förmodligen att ordinera mediciner som hjälper till att förbättra sömnen, lindra spänningen och återställa normal funktion av nervsystemet. Antistress vitamin-mineral komplex, spa behandling, fysioterapi och simning kommer också att vara användbar.

Orsak av håravfall nr 3: brist på vitaminer och mikroorganismer

Av någon anledning faller håret ut, det har visat sig att i 90% av kvinnorna är detta problem åtföljt av järnbrist och brist på aminosyralysin. Därför måste kött, fisk och ägg vara närvarande i kosten, eller det bör tas omhändertagande att ta särskilda kosttillskott. Nutritionisten hjälper till med denna fråga.

Behandlingsmetoder

Var uppmärksam på din träningsregel. Kanske är du för ivrig i träningsläger och kör kroppen i stressläge. Under inga omständigheter kan "sitta" på en styv diet, helt utan fett, det skadar villkoret inte bara på hår, hud och naglar utan också på nervsystemet. Föredrar fet fisk och olivolja, det kommer att gynna ditt hår. Nutritionisten kommer att ge dig råd om vitaminmineralkomplex och kosttillskott som innehåller tillräckligt kallade fettlösliga vitaminer A, E, D, "neurovitaminer" i grupp B, kommer att göra ett individuellt program för rätt näring.

Orsaken till ett hårt håravfall hos kvinnor # 4: Felaktig hårvård

Naturligtvis kan en helt frisk ung kvinna börja förlora hår. Troligtvis faller de inte ens ut, men slår av vid rötterna. Detta beror vanligtvis på felaktig vård. Orsakerna kan också vara frekventa färgning, perm, hårförlängningar eller specifika frisyrer som afro-flätor eller dreadlocks. Trikologen kommer att kunna säga exakt hur och med vilket håret är skadat och ordna läkemedel för deras vård. I den här situationen är det viktigt att inte ledas av mode och inte försöka själv de annonserade magiska kulorna utan att du utnämner din tricholog, annars kan du bara förvärra situationen.

Behandlingsmetoder

Sluta alla traumatiska hårprocedurer: färgning, perm, komplex styling. Ge ditt hår en "vila". Var uppmärksam på kvaliteten på vattnet du tvättar ditt huvud. Om vattnet är för hårt kan det mjukas genom kokning eller vattenfilter kan installeras. Shampoo är bättre att välja pH-neutral, naturligt och fri från silikon. Trichologisten kan ordinera speciella oljor, masker och serum, samt en behandling av mesoterapi för att förbättra hårväxten. För att minska hårets vikt och belastningen på hårrötterna, kan du behöva förkorta frisyren.

REDOVISNING FÖR STRONG HAIR REDUCTION NO. 5: HEREDITY

Vad ska man göra om en stark håravfall hos en kvinna beror på rena genetiska skäl? Det är bara att notera sina funktioner och tänka på hur man gör tunt hår tjockare. Vissa föredrar peruker, någon väljer att bygga upp konstgjorda strängar, andra kommer upp med extrema möjligheter att raka sina huvuden skalliga. Alla dessa är dock tillfälliga och inte alltid lämpliga alternativ, som ofta skadar hårbotten och hårsäckarna.

Behandlingsmetoder

Vid arvelig alopeci kan du rekommendera transplantationen av ditt eget hår. Alla metoder är baserade på det faktum att i området av occiputet, förblir livskraftiga hårsäckar ("lökar") som regel kan transplanteras till problemområden. Det finns bara tre transplantationsmetoder. Den äldsta och mest traditionella är patchwork-metoden, när en remsa av huden tas från baksidan av huvudet, skärs ut i små bitar med hårsäckar och sedan implanteras de i snitt som är förberedda med en skalpell i baldingområdet. Efter det kvarstår en ärr oundvikligen på baksidan av huvudet, som i mottagarzonen. Därför används idag denna metod praktiskt taget inte. De andra två mest populära metoderna är FUE-maskinen och FUE-handen (inklusive HFE-metoden). De är mindre traumatiska än patchwork-metoden på grund av borttagningen från donatorområdet av de minsta hudfragmenten med folliklar som kan implanteras omedelbart. I det första fallet tas donormaterialet med en speciell maskin, i det andra - nästan manuellt, men också med hjälp av specialverktyg. "Manuell" metod är mer lämplig för kvinnor, eftersom den är mest mild, snygg och smärtfri. Det kan användas för att transplantera cirka 6 000 hårsäckar i ett förfarande under lokalbedövning, varefter det inte finns några ärr eller uttalat ödem. En kvinna kan lämna kliniken efter några timmar, som om ingenting hade hänt och återvända till vardagen, bara med tjockare hår. Vid behov kan ytterligare ökad hårdhetstäthet upprepas efter ett år.

STORA - VÄLJ RÄTT KLINIK

I HFE-kliniken erbjuds kvinnor att återvända det lyxiga hårhåret genom handtransplantation sitt eget hår från givarsonen på baksidan av huvudet. Vi förbättrade FUE Hand-metoden genom att skapa en unik minimalt invasiv teknik som lämnar inga ärr och låter kvinnor känna sig trygg igen 24 timmar om dygnet. Proprietary mikrotools används, vilket möjliggör för att få det mest naturliga utseendet på transplanterat hår, som perfekt tar rot och faller inte längre ut. Om du önskar kan du genomgå ett hårtransplantationsförfarande både på vår klinik i Moskva och i en filial i Grekland. Vi erbjuder medicinska turer som gör att du inte bara kan förbättra ditt hårs utseende utan också att slappna av helt i det milda Medelhavsklimatet.

FAQ dropout
herrhår

Jag gör tyngdlyftning och är nu före konkurrensberedning. Det kommer att gå ca 2 månader, så jag skulle inte vilja skjuta upp denna fråga under en längre tid. Hur länge behöver jag efter operationen och i allmänhet behöver jag ta en paus i sporten?

God eftermiddag, berätta för mig, efter hårtransplantation, kan du fortsätta använda Minoxidil, för att massera huvudet för att bevara håret. Och hur det kommer att påverka det transplanterade håret.

Patientrecensioner
HFE

Yura, 8 augusti, 2018 God dag! Tänk på vad du ska besöka.

Ilya. Krasnodar, 13 juli 2018 Jag vill än en gång uttrycka min tacksamhet för all personal på kliniken! Särskilt tack till doktorn Oksana Nikolaevna! Hon gjorde mig en transplantation 3 gånger.

Kommersiell chef för kliniken
HFE, ledande trichologist

Varför kvinnans hår faller ut - sanna orsaker

Överallt är det fullt av artiklar om håravfall, som skrivs av annonsörer. Här kommer vi att försöka förstå de grundläggande orsakerna till alopeci, hitta en riktig väg ut, hjälpa varandra.

VIKTIGT: INDIGENA RÄTTIGHETER är komplexa och ibland oväntade.
Därför, efter att ha läst denna sida och kommentarer, läs alla artiklar på webbplatsen. Det tar lite tid att göra det här, men det är bättre än balding.

I allmänhet förlorar vi varje dag från några dussin till hundra hår, ibland lite mer, därför, när vi hittar ett annat hår som har fallit på en kudde eller kläder, lägger vi inte alltid stor vikt vid detta. "Det är nödvändigt att" dricka vitaminchiki ", få tillräckligt med sömn, led en hälsosam livsstil, gör en bra hårmaskare oftare, och allt kommer att passera," vi försäkrar oss själva...

Men tyvärr för många kvinnor blir problemet med håravfall omärkbart till en riktig katastrof, när endast tunna strängar förblir från det lyxiga hårhåret. Det är inte utan anledning att diskussion om det smärtsamma problemet med skallighet är så populär nu på kvinnors forum. Låt oss försöka åtminstone lite för att förstå detta svåra ämne, utan att annonsera lögner och myter.

1. Dolda hälsoproblem

Hårproblem är bevis på att något är fel i kroppen. Det är inte för ingenting att den vackra skådespelerskan Catherine Zeta-Jones förklarar att det vackra håret är otänkbart utan god hälsa: "Om ditt hår har blivit matt och sprött, tacka dem för att varna dig om faran." Vad man ska säga om den rikliga förlusten! Så skynda inte att springa till kosmetikaffären och köpa alla slags medel för håravfall och förbättra hårväxten etc. - För det första är det nödvändigt att hantera gemensamma hälsoproblem.

Självklart är det inte lätt att leta efter en nål i en höstack. Men för att börja med skulle det vara trevligt att gå till en terapeut och klara alla grundläggande tester. Bland de främsta orsakerna till håravfall är problem med mag och tarmar, inklusive dysbakterier. Allvarligare avvikelser kan vänta på dig på den endokrina systemnivån. Det är obligatoriskt att kontrollera sköldkörteln och könshormonerna. Dold fiende kan också hittas inom gynekologi - någon infektion i kroppen är redo att påverka hårets densitet.

Men orsaken till håravfall kan vara ganska annorlunda, så läs den här artikeln helt, noga och omtänksamt.

2. Kronisk eller tillfällig förlust?

Orsakerna till allvarlig håravfall kan vara mycket. Och du måste överväga om sjukdomen är tillfällig eller redan har blivit kronisk. Den vanligaste orsaken till håravfall hos kvinnor är hormonell obalans. Det kan vara både sjukdomar och resultatet av hormonella preparat, till exempel preventivmedel. Antibiotika, kemoterapi kan också leda till håravfall. Men i detta fall, liksom efter graviditeten, är håret vanligtvis återställt på egen hand.

Även missbruk av salt smak i kosten kan orsaka brännmärkning alopeci och alopeci, det noterades i antiken.

3. Komplett skallighet?!

Håravfall kan vara irreversibel när glödlamporna sönderfaller. Många kvinnor står inför ett så fruktansvärt problem som androgen alopeci. Denna fruktansvärda fras kan innebära både allvarliga hormonella förändringar i kroppen och genetiskt bestämd håravfall och gallring. En sak tillfredsställer: kvinnans skallighet är inte komplett, till skillnad från män. Det är helt enkelt omöjligt att bekämpa detta problem på egen hand - du måste vända dig till en läkare - inte bara den som kommer från ordet "lögn".

4. Trichological approach

Läkare som behandlar hår kallas trichologer. Om vi ​​tidigare inte visste någonting om sådana specialister, rekommenderar vi i dag kvinnors tidskrifter oss att kontakta trichologer. Hur kan dessa mystiska människor hjälpa oss, och kan de?

Trichologists på en bra klinik eller laboratorium kommer att diagnostisera hårets, hårbotten, hårsäckarnas tillstånd. De kommer att undersöka håret och glödlampan under ett mikroskop, mäta hårets tjocklek och beskriva den allmänna situationen med ditt hår. Det är möjligt att du inte bryr dig om ditt hår och tänkte inte ens på vilken typ av hår du har, typ av hårbotten och andra viktiga problem som också kan indirekt påverka förlusten.

Därför kan undersökning av en bra och ärlig trichologer göra ditt liv mycket enklare och ge en aning om att det är bättre att välja bland ett brett sortiment av håravfall och vårdprodukter. Men...

5. Trichological lögner. "Lita på, men kontrollera!"

Hitta en bra trichologist är inte så lätt. Idag är skönhet ett affärsområde och en bransch för att tjäna stora pengar. Så många "experter" är tyvärr bara inriktade på att göra vinst. I slutändan kan du erbjuda en mycket dyr behandling, och även utan garantier, för här kan de helt enkelt inte vara.

Många kliniker är övertygade om effektiviteten av deras metoder för behandling av håravfall. Detta kan vara injektioner av vitaminer i hårbotten, massage, gnugga lotioner och specialverktyg.

Allt detta är mycket dyrt och ofta inte särskilt effektivt. Ofta visar det sig att det sanna problemet med håravfall, som redan nämnts, är något helt annat. En bra specialist bör framför allt hjälpa dig att hantera din hälsa, försök att identifiera orsaken, skicka för test. Ibland kan bra specialister hittas vid avdelningen för dermatologi vid medicinska universitet. Och i alla fall bör du anta en sådan metod som huvudmassage (med hänsyn till kontraindikationer) för att förbättra blodflödet till håret. Agerar väldigt starkt

6. Seborré

En av de vanligaste orsakerna till håravfall är problem med hårbotten, nämligen seborré. Låt oss försöka sortera ut vilken typ av attack.

Seborré är en störande talgkörtlar, vilket leder till mjäll, oljig hårbotten, skalning, klåda och även psoriasis. Seborré är torr eller oljig, men båda kan leda till skallighet, håravfall. Om porerna är igensatta, kan glödlampan inte fungera normalt och håret blir långsamt tunnare. Orsaken till dessa problem kan vara alla samma problem i kroppen, men kanske bara fel vård för hår. I vilket fall som helst ska hud- och hårvårdsprodukter ändras.

Tänk samtidigt på en enkel rekommendation: tvätta huvudet med ljummet vatten. Varmt vatten kan försvaga hårförhållanden och syn. Elektrisk hårtork är också ett problem: använd inte det, eller håll på ett avstånd av 20 centimeter från håret eller mer.

7. Tro inte på den "magiska" betyder!

Idag kan du på apotek hitta en enorm mängd "mirakulösa" medel som kommer att "bota" oss av allt i världen. Men innan du hämtar råd från olyckliga apotekare eller annonsörer och snabbt köper "magiska" schampon och lotioner är det bättre att göra din egen undersökning. Det är vettigt att diskutera det läkemedel du behöver med en läkare du litar på.

Dessutom är det användbart att fråga om fördelarna med en särskild behandling av hår från vänner, samt leta efter information om verktygen på Internet och titta på ett par forum för att läsa recensioner och råd från andra offer. I vilket fall som helst, oavsett vad du erbjuds, tror inte "magiken" betyder - försök att analysera, söka efter information i olika källor, eftersom det inte finns någon brist på dem idag. Med vissa droger som säljs i ett apotek och aktivt annonseras måste du vara särskilt försiktig!

Dessa är produkter som innehåller minoxidil (eller pinotsidil och diazoxid) och kan verkligen stimulera hårväxten. Men med avbrytandet av den mottagna effekten kan det gå förlorat! Dessutom är reaktionen hos olika personer till sådana medel olika. Någons hår börjar falla ut ännu starkare... Med "magisk kulan" betyder det att du måste vara väldigt försiktig.

8. Förlora vikt och gå skallig?!

Vi vill alla vara smala, som tjejer på bladen på tidningar, och till och med läskiga berättelser om uttömningen av modeller stannar inte alltid oss ​​på vägen till den välskötta tunnheten. Vi bör dock inte glömma att bra hår är en av de främsta fördelarna med någon vacker kvinna, och om du går fel på den fasta banan riskerar vi att förlora detta trumfkort.

Skarp viktminskning, otillräcklig näring - särskilt i ung ålder - allt detta kan helt enkelt inte påverka hårets tillstånd. Därför, innan du går på diet, är det bättre att konsultera en läkare, annars kan resultaten bli katastrofala.

9. Den mest hemliga orsaken

Stress orsakar inte mindre hårskador. Depression, känslor, deprimerat tillstånd - allt detta kan i hög grad påverka vårt hårs tillstånd. Ibland kan vi inte gissa att kopplingen mellan håravfall och olycka har lidit, eftersom håret inte börjar falla ut omedelbart efter de upplevda chockerna, men efter en månad eller två eller senare.

Det är anledningen till att om du står inför problemet med stark håravfall, sätter du först och tänker på vad dåligt har hänt i ditt liv under det gångna året. När allt kommer omkring kan ingen läkare hjälpa dig om du inte läker av andliga sår. Hur är det i denna situation? Det bör vara allvarligt engagerade i auto-träning, yoga, sport, hälsosam livsstil, självreglering. Lär dig att styra dig själv och dina känslor, då kommer det inga problem med utseende och hälsa!

Hårförlust hos kvinnor: orsaker och lösning

Lång, kort, fluffig, glänsande - för de flesta kvinnor är håret mycket mer än ett bunt av fibrer.

Detta är ett uttryck för deras stil och personlighet. Forskning bekräftar också att hår och självkänsla är nära sammanflätade. Om även en sällsynt "dålig hårdag" kan göra en kvinna dålig, kan håravfall vara en skrämmande syn som hon möter varje morgon framför en spegel.

Varför tappar kvinnor också ofta håret

Åsikten att gallringhår är ett problem för män är fel. 40% av personer som upplever tillfällig eller långvarig håravfall är kvinnor. Några av dem tappar håret jämnt, medan andra faller ut ur centrala delen. Den tredje utvecklar en klar skallighet på huvudets krona. I motsats till män utvecklar kvinnor sällan en reträtt av hårets främre linje (hårlinjen).

Hur håret växer

I genomsnitt har hårbotten 100 000 hår. Varje follikel ger upphov till ett enda hår som växer med en hastighet av 1,3 cm per månad. Efter att ha blivit i 2-6 år, fortsätter håret i vila ett tag och faller sedan ut. De ersätts snart av nya hår och cykeln börjar igen. När som helst växer 85% av håren och resten är vilande.

Vilken grad av håravfall är normalt?

Eftersom hår som ligger i vila faller regelbundet, förlorar de flesta cirka 50-100 hår varje dag. Du kan vanligtvis hitta några i en kam eller på dina kläder. Onormal håravfall kan uppträda på flera sätt. Du kanske märker en imponerande nedfall av hela strängar under tvätt eller styling. Eller ditt hår kommer att tunna långsamt under en lång tid. Om du är orolig för förändringar i hårets tillstånd, kontakta din läkare.

Sök efter orsakerna till håravfall

Håravfall hos kvinnor kan orsakas av cirka 30 olika medicinska tillstånd, liksom vissa livsstilsfaktorer. Ibland upptäcker det inte någon speciell anledning. Som utgångspunkt rekommenderar experter i håravfall att man kontrollerar problem med sköldkörteln och hormonell obalans. I de flesta fall växer håret tillbaka så snart orsaken elimineras.

Mätning av kvinnligt mönster skallighet

Savina-skalan är en allmänt använd mätning som sträcker sig från normal hårdensitet till kronhålan (vilket är mycket sällsynt). Det är användbart för att dokumentera karaktären hos kvinnlig mönstret skallighet som drabbar cirka 30 miljoner amerikanska kvinnor. Experter anser att ärftlighet och åldrande spelar en roll i utvecklingen av androgenalopeci, tillsammans med hormonella förändringar under klimakteriet. Håret kan tunna ut över hela området av hårbotten och den mest uttalade förlusten sker längs den centrala delen. Hårbalsam är sällsynta hos kvinnor.

Orsaker till håravfall: Sköldkörtelproblem

Sköldkörteln är ett fjärilformat organ som ligger i framsidan av nacken. Det producerar hormoner som reglerar många processer i hela kroppen. Om körteln producerar för lite eller för många hormoner kan hårväxtcykeln brytas. Men håravfall är sällan det enda symptomet på sköldkörtelproblem. Andra symptom innefattar ökad eller minskad vikt, mycket torr hud eller eksem, ökad känslighet mot kyla eller värme och förändringar i hjärtfrekvensen.

Orsaker till håravfall: Polycystiskt äggstockssyndrom

Kvinnor med polycystiskt äggstockssyndrom har en kronisk hormonell obalans. Kroppen producerar högre androgenhalt än vad som behövs. Detta orsakar ofta överdriven hårväxt på ansiktet och kroppen, medan de tunna på hårbotten. Polycystiskt äggstockssyndrom kan också leda till problem med ägglossning, akne och viktökning. Men ibland är hårförtunning det enda synliga tecknet.

Orsaker till håravfall: Alopecia areata

Alopecia areata orsakar håravfall med imponerande strimlor. Anledningen är kroppens eget immunförsvar, som felaktigt attackerar friska hårsäckar. I de flesta fall är skadorna inte permanenta. På fallna områden växer håret vanligen tillbaka, över en period av 6 månader till ett år. I sällsynta fall kan människor förlora allt hår på huvudet och kroppen.

Orsaker till håravfall: Ringorm

När ringorm påverkar hårets håriga yta blir svampen en orsak till håravfallet av en speciell natur - kliande, runda ficklödder. Dessa områden kan bli scaly och röda. Ringorm i hårbottenområdet behandlas med svampmedel. Svampen sprids lätt genom direktkontakt, så släktingar bör också kontrolleras för symptom.

Orsaker till håravfall: Förlossning

Vissa kvinnor kanske märker att deras hår verkar tjockare under graviditeten. Detta beror på de höga halterna av hormoner som håller håret i viloläge från att falla ut. Men det kan inte vara för evigt. Efter att ha fött, när hormonnivåerna återgår till det normala fallet, faller detta hår snabbt ut. Detta kan leda till uttalad håravfall på kort tid. Det kan ta upp till två år för håret att återgå till normalt.

Orsaker till håravfall: preventivmedel

En liten känd biverkning av p-piller är potentiell håravfall. Hormoner som hämmar ägglossningen kan orsaka hårförtunning hos vissa kvinnor, särskilt de som har en familjehistoria av håravfall. Ibland börjar håravfallet när du slutar ta preventivmedel. Andra läkemedel som är förknippade med håravfall inkluderar blodförtunnare, högt blodtrycksbehandlingar, hjärtsjukdomar, artrit och depression.

Orsaker till håravfall: Extreme Diet

Med extrema dieter kan du förlora mer än vikt. Människor kan märka håravfall efter 3-6 månader efter att ha förlorat mer än 7 kg av vikt, men de måste växa tillbaka med en hälsosam kost. Var beredd på någon grad av håravfall om din diet innehåller för lite protein eller för mycket vitamin A.

Orsaker till håravfall: Täta frisyrer

Det här är inte en myt: Täta pigtappar eller svansar kan irritera hårbotten och orsaka håravfall. Detsamma gäller för användning av snabba krökare. Lös upp ditt hår - och de växer vanligen tillbaka. Kom ihåg att långvarig användning av sådana frisyrer kan leda till ärrbildning i hårbotten och permanent håravfall.

Orsaker till håravfall: Cancerbehandling

Hårförlust är den ökända bieffekten av två metoder för att behandla maligna tumörer - kemoterapi och strålbehandling. Båda dessa behandlingar kan skada hårsäckarna, vilket orsakar plötslig håravfall. Men denna skada är nästan alltid övergående. Så snart behandlingen slutar växer håret vanligtvis tillbaka.

Orsaker till håravfall: extrem stress

Extrema fysiska eller känslomässiga stress kan orsaka en plötslig förlust av halva till två tredjedelar av håret på ditt huvud.

Exempel på stress inkluderar:

 • Allvarlig sjukdom eller större operation
 • Skada med blodförlust
 • Allvarligt emotionellt trauma

Håravfall kan vara 6-8 månader.

Hårförlust behandling

Minoxidil 5% (Rogaine) är godkänt för behandling av håravfall av kvinnlig typ. Att använda detta läkemedel en gång om dagen kan sakta eller stoppa håravfall hos de flesta kvinnor och kan hjälpa dem att växa tillbaka i ett fjärdedel av dem som använder det. Användbara egenskaper hos det här verktyget förloras efter det att användningen upphört. Kvinnor med fokal alopeci kan hjälpa till att återfå hårbortikosteroider. Och om du har några sjukdomar som orsakar håravfall, kommer de att växa på egen hand efter denna sjukdom är under kontroll.

Hårförlust Behandling: Laserapparater

Apparater som avger låg-energi laserstrålning kan stimulera hårväxten för att hjälpa till med håravfall. De används i vissa kliniker och i form av handhållna enheter för hemmabruk. Minst en enhet har fått FDA-godkännande för användning hos män och kvinnor, baserat på en liten studie som visat effekt hos vissa av de personer som använde den. Det tar 2-4 månader att se resultatet. Säkerheten och effektiviteten hos långvarig användning av laseranordningar är okänd.

Hårtransplantation hos kvinnor

Denna procedur består av att flytta håret till hårbotten från givarområden. Problemet är att håravfall av kvinnlig typ orsakar gallring över hela ytan, så att antalet bra givare är begränsat. Undantagen är kvinnor med manlig typ av skallighet eller håravfall orsakad av ärrbildning.

Medel och apparater för håravfall

En snabb sökning på Internet kan upptäcka dussintals produkter som är utformade för att stoppa håravfall och återuppta tillväxten. Tyvärr finns det inget sätt att ta reda på om bilderna smiddes före och efter appliceringen av dessa produkter. För att utvärdera dessa behandlingar kan du kontakta en hudläkare.

Hur döljer man tunt hår?

Fråga din stylist för att ge dig några råd - en kort hårklippning eller å andra sidan milda krullningar. Hår styling produkter för sällsynta hår kan hjälpa till att dölja sin förlust. Du applicerar dem på hårrötterna och torkar försiktigt för att skapa volym (låt håret delvis torka i luften innan du använder hårtorken). Speciell kosmetika kan camouflera de synliga områdena i hårbotten. Det kan vara värt att försöka keratinfibrer. De sprutas över området med tunt hår, där deras statiska laddning gör att håret ser tjockare ut.

Hur döljer man betydande håravfall?

Anpassning till permanent håravfall är utmanande för de flesta kvinnor. Om områdena med gallringshår är mycket synliga, fläta dem, ha på sig en chignon, halsduk eller lock för att dölja dem. Parykar av god kvalitet är mycket bekväma, och de har inga "dåliga dagar". Om håravfall stör ditt arbete eller samhällsliv, för att du inte vill lämna huset, överväga att kontakta en psykolog.

"Hårförlust hos kvinnor: behandling av olika typer av alopeci"

5 kommentarer

Den moderna världen har gjort kvinnor till universitetsmästare av förklädnad: de gömmer hudproblem med smink, gömmer extra centimeter på höfterna och midjan under kläderna, målar grå hår över det.

Det enda problemet som inte är så lätt att dölja är håravfall. Här kanske bara en peruk hjälper, men det här är för extremt en åtgärd. Vad ska man göra om håret förloras snabbt och håret förtunnas framför ögonen? Först måste du ta reda på orsaken till håravfall hos kvinnor och först då börja behandlingen.

Håravfallstest: när är förlust för stor?

När ska du börja oroa dig?

Normalt förlorar en kvinna 50-100 hår per dag. Den visuella bedömningen skiljer sig emellertid beroende på hårets längd: 100 långa droppade hår ser mycket större ut än 100 hår med kort hårklippning. Vanligen ökar håravfallet i offseasonen (vårhöst), men i en frisk kvinna, även vid denna tid, överstiger antalet förlorade hår inte normen. Oro är värt när:

 • När du vaknar hittar du mycket förlorat hår på kudden;
 • medan badning i badrummet förblir en del av ditt hår;
 • när borstning kammen är fylld med förlorat hår;
 • Det mest tillförlitliga kriteriet: Att ta hand i håret vid tempel eller krona, håll handen till hårets tips - om det finns mer än 5 hår kvar i handen, krävs behandling.

Typer av alopeci hos människor

I medicinsk terminologi kallas håravfall alopeci.

Håravfall hos kvinnor kan förekomma i flera scenarier. Var och en av dem har specifika manifestationer och orsakas av vissa skäl. Behandlingen taktiken och, viktigast av allt, beror dess effektivitet på typen av alopeci.

Telogen Alopecia

Med denna typ av patologi förekommer håravfall vid viloplanet: Håret har passerat det aktiva tillväxtsteget och vilar i ca 100 dagar. Det är under denna period att aktiv håravfall uppträder under telogenalopeci. Håret tunnar jämnt utan bildande av skalliga fläckar.

Orsaker till telogenalopeci:

 • Infektionssjukdomar, särskilt vid långvariga perioder med hög temperatur - håret faller ibland;
 • Graviditet - plötslig håravfall inträffar efter 1-4 veckor. Efter förlossning och kan varas hela perioden av amning
 • Hård diet, anemi - återhämtning kan ta lång tid beroende på skador som orsakas av kroppen (vitaminbrist, brist på järn och zink).
 • Stress - en plötslig känslomässig chock provokerar episodisk håravfall, men långvarig depression leder till alopeci, som utvecklas över månader.
 • Långtidsanvändning av antidepressiva medel (Zyban, Prozac, Amitriptylin), blodförtunnare (aspirin, heparin, trombotisk) och antikonvulsiva medel (Relan, karbamazepin), retinoider (oljelösningar Vit A, Retinsyra Retinsyra), Oral preventivmedel och laxermedel.

Det är viktigt! Om håravfall uppträder på telogen-typen - gallring är jämn - orsaken till problemet är att hitta 2-3 månader innan hårförlusten börjar.

Vanligtvis, efter att kroppen återställts, förblir hårlinjen densamma inom 6 månader. I sådana fall används hemmet för håravfall hos kvinnor i stor utsträckning.

Anagenovy Alopecia

Med denna typ av överträdelse inträffar vid hårväxten: Håret växte, men omedelbart föll ut. Anledningen till detta kan vara:

 • Sköldkörtelsjukdomar - tyrotoxikos, hypotyroidism;
 • Långvarig kemoterapi - allvarlighetsgraden av alopeci beror på dosen av toxiska effekter
 • Tungmetallförgiftning - bly, kvicksilver.

Ett levande exempel på anagenisk alopeci är skallighet efter kemoterapi: till och med förlust av allt hår i huvudet, med stora toxiska doser, förlust av ögonfransar och ögonbryn. Det mest allvarliga fallet är total håravfall över hela kroppen (skild från en medfödd frånvaro av hår. Återställandet av håret sker efter eliminering av orsaksfaktorn. Men eftersom den negativa effekten var allvarlig, kan behandlingen ta flera år.

Seborrheisk Alopeci

Hårförlust på bakgrunden av hårbotten i hårbotten är som följer: huden är täckt med ett tätt lager av skalor, i foci av stark sällsynthet, "fragment" av hår är märkbara. Seborré orsakas ofta av hormonella hopp, svampinfektion. Denna typ av alopeci är vanligast vid ungdomar.

Det är viktigt! Ska urskilja seborrheal alopecia från ringorm. Deprive - en smittsam sjukdom, längs kanten av det patologiska fokuset utan att håret är täckt av skalor, det finns en inflammatorisk rulle (rödaktig kant). Avstå, även om det leder till att håret bryts, men påverkar inte den faktiska hårfollikeln. Efter behandling växer håret snabbt.

Androgen alopeci

Androgen alopeci börjar med håravfall längs skilsmässan. Området för sällsynthet ökar gradvis i parietalzonen och blir så småningom en skallig plats, som hos män. Orsaken till androgen alopeci ligger i förändringen av kvinnornas hormonella bakgrund när testosterongruppens manliga könshormoner råder över östrogener.

Ibland orsakas en hormonell obalans av en genetisk predisposition: i släktet tidigare noterades baldingkvinnor. Men androgen alopeci orsakas emellertid av ovariesjukdomar som producerar östrogener).

Den fysiologiska minskningen av nivån hos kvinnliga hormoner under klimakteriet försämrar hårfolliklarna avsevärt och provar en obalans i förhållandet mellan androgener och östrogener. Korrigering av hormonell bakgrund börjar processen med håråterställning.

Alopecia Alopeci

Den allvarligaste typen av skallighet: håret faller ur foci (även kallat alopecia areata), i sällsynta fall förekommer plötslig förlust av hår över huvudet utan någon uppenbar anledning.

Varför det finns alopecia ärata är inte känt för viss. Läkare tar hänsyn till kroppens autoimmuna reaktion, en störning i nervreglering, förändringar i ämnesomsättningen. Samtidigt är foci av alopeci benägen för perifer tillväxt och fusion.

På grund av slöjan hos hårsäckarna sänks hårväxten på hela huvudet. Bald fläckar periodiskt övervuxen med nytt, svagt hår och återkommer. Behandling tar många år och ger inte alltid resultat.

Hur påverkar vården och bristen på vitaminer håravfall?

Många tror felaktigt att felaktig håravfall kan orsakas av felaktig hårvård (hårda frisyrer och hårklippningar, dreadlocks, etc.).

Påverkar också hårkölden och bristen på vitaminer. Vanan att gå på vintern utan en hatt väcker bara bräckligheten och tråkig hårfärg hos en kvinna med normal hormonell bakgrund och inte har några sjukdomar.

Vitaminbrist är en faktor som förvärrar alopeci, men inte en klar orsak till håravfall. Vitaminbrist "fungerar" endast i kombination med andra faktorer: anemi, känslomässiga chocker, sköldkörtelsjukdomar, kroniska sjukdomar (tuberkulos, lupus erythematosus, långvarig lunginflammation).

Hårförlust: vilka tester att ta?

Oavsett typ av alopeci, kommer läkare trichologists säkert försöka identifiera orsaken till sjukdomen och välja den mest effektiva behandlingen som hjälper till att stoppa håravfall och återställa det så snart som möjligt.

När man behandlar en kvinna med problemet med håravfall är det nödvändigt att skicka följande prov:

 • Studien av nivån av sköldkörtelstimulerande hormon - TSH (sköldkörtelhormon) är normalt inte mer än 4, om nödvändigt undersöker T3 och T4;
 • Ett blodprov för att bestämma hemoglobin och, om nödvändigt, biokemisk bestämning av koncentrationen av järn i blodet;
 • Testosterongruppstester - testosteron (kanske normalt), dihydrotestosteron, dehydroepiandirsteron, om nödvändigt kompletteras med östrogennivåprov.
Det är viktigt! Forskning om TSH, bestämning av nivån av testosteron och hemoglobin i blodet - de viktigaste testerna för håravfall.

Hårtrichogrammet (en mikroskopisk analys av hårets tillstånd) och blodbiokemi kommer bara att klargöra svårighetsgraden av störningarna i kroppen och graden av skada på håret. Läkaren kan inte ordinera en fullständig behandling med utgångspunkt i resultaten av endast dessa studier.

Behandling - hur man slutar håravfall?

Håravfall är ett psykiskt trauma för någon kvinna. Den vanliga taktiken i detta tillstånd är att köpa så mycket hårvårdsprodukter som möjligt och börja använda dem och vänta på en underbar hårväxt på några dagar.

Det är viktigt! Skötselprodukter - speciella schampon, regenererande masker, komprimerar - hjälper inte att stoppa stark håravfall hos kvinnor. De kommer endast att påskynda återhämtningen med obligatorisk användning av systemisk behandling.

Behandling av håravfall tar från 3 månader till flera år. Följande metoder ger den maximala terapeutiska effekten i den komplexa applikationen:

 • Multivitaminmedel - de bästa vitaminerna mot håravfall, Revalid, Perfectil och Pantogar, med anemi, järntillskott krävs;
 • Immunostimulering - örtberedningar av Echinacea, Chinese Schizandra, Eleutherococcus eller Ginseng (inte onkologi), interferoner (Ergoferon) och Timalin injektion;
 • Fysioterapeutisk hårtillväxtstimulering - Kryomassage, laserstimulering, mesotherapy, akupunktur, den mest avancerade PUVA-terapin;
 • Specialiserade läkemedel som aktiverar hårväxt - ett antal produkter som innehåller menoxidil produceras; för kvinnor används de endast för lokal exponering (2-5% spray eller Aleran shampoo, Regein);
 • Kortikosteroider - endast lämpliga för alopecia areata, används systemiskt (piller och injektioner ger stora biverkningar) och placeras i form av salvor;
 • Behandling av folkmedicinska medel - gnidning och komprimering med tinktur av peppar, ricin och burdockolja, senap, Naftalanolja, extrakt av burdockstammar.

Vid behandling av alopecia areata bör man inte försumma överlevnaden av psykologisk vila, ofta med hjälp av lugnande medel och god näring. Men långsiktig behandling och inte garanterad effekt pressar ofta kvinnor till hårtransplantation.

För kvinnor är follikulär hårtransplantationsteknik mest lämplig. Individuella folliklar tas från donatorområdet och implanteras i närheten av skallighet. Samtidigt tillåter moderna transplantationstekniker att undvika "säng" -effekten och märkbara ärr.

Hår tillbaka?

Konservativ terapi är mest effektiv i telogen, seborrheic och anagen alopeci. Med rätt behandling och efterlevnad av medicinska rekommendationer sker håråterställning efter 6-9 månader med en teogen typ av skallighet och lite mer med en anagenform. Androgen alopeci kräver en lång hormonbehandling, som ofta leder till viktökning.Nästa Artikel
Esvitsin mot håravfall och hårväxt