Traditionell och folklig behandling av psoriasis på huvudet


Psoriasis kallas scaly versicolor noninfectious natur. Sjukdomen är lokaliserad i hårbotten, armbågar, knän och andra delar av huden. Idag anses sjukdomen vara oåterkallelig. Det blir kroniskt, förvärras från tid till annan under påverkan av gynnsamma faktorer. Det är nödvändigt att behandla psoriasis på huvudet vid de första symptomen. Kompetent terapi minskar risken för återkommande och eliminerar en person från de komplex som uppstår på grund av psoriasisplack och desquamation.

skäl

Läkare har fortfarande inte kommit till en gemensam åsikt om vad som orsakar psoriasis. Det är på ett tillförlitligt sätt känt att sjukdomens utseende orsakas av störningar av metaboliska processer. Utvecklingsmekanismen ser ut så här:

 1. I det normala tillståndet förnyas hudcellerna inom 25 dagar.
 2. Skaligt beröva minskar denna gång.
 3. Som ett resultat utförs cykeln av celldelning och förnyelse inom några dagar.
 4. Överdriven spridning av epidermis övre skikt uppstår.
 5. Äldre celler har inte tid att skrälla, inflammation börjar, röda fläckar som är täckta med vågform på huden.

Många läkare tror att psoriasis är resultatet av problem med immunsystemet som överförs på genetisk nivå. Vissa människor har en medfödd benägenhet för intensiv förnyelse av epidermis, vilket orsakar läckage av unga celler på de ännu inte döda hudpartiklarna och provocerar bildandet av plack.

Det finns en utbredd teori att misslyckanden i immunsystemet, som leder till psoriasis, förvärvas och manifesterar sig mot bakgrund av överdriven stress, infektionssjukdomar och abrupta klimatförändringar.

Riskfaktorer

Forskning bekräftar att många samtidiga faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen. I riskzonen är människor som lider av:

 • endokrina störningar;
 • metaboliska störningar;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • kroniska infektioner;
 • hormonella störningar
 • störningar i mag-tarmkanalen;
 • nervsystemets patologier.

Processen med plackbildning på huvudet kan vara rädd, långvarig stress, långvarig exponering för kyla, skadliga effekter av giftiga ämnen. En vanlig orsak till psoriasis är trauma mot huden, tar potenta droger, dålig näring och brist på en hälsosam livsstil.

Lime scabs kan komma ikapp på alla åldrar, men oftare diagnostiseras det hos unga män och kvinnor som inte har korsat tjugofem årsgränsen. Under de senaste åren har antalet personer med tecken på psoriasis på huvudet ökat. Läkare associerar trenden med ett brott mot immunologiska processer i kroppen, som orsakas av den intensiva levnadshastigheten hos en modern person och försämringen av den ekologiska situationen.

symptom

I det första skedet är symptomerna på psoriasis milda, så en person tar sällan uppmärksamhet åt dem. Skalning observeras i hårbotten, som lätt förväxlas med vanlig mjäll.

 1. Lite senare börjar ett progressivt stadium, vilket orsakar utslag som gradvis ökar i storlek och omvandlas till rosa eller röda fläckar. De är täckta med en tunn keratiniserad film. Om den rivs ner, blir plåtarna grova och tjocka.
 2. Processen åtföljs av inflammation och svår klåda. Det är viktigt att inte kamma skadorna, för att inte prova utseendet på gråtande sår och nötningar.
 3. Eventuell slarvig rörelse vid kamning och tvättning av hår kan orsaka plackskador och förvärra tillståndet.
 4. Om du inte börjar behandla i tid, kliar intensifieras, nya tätningar visas, som gradvis griper hela hårets hårbotten.

Det tredje stationära steget eliminerar manifestationen av nya skador. De närvarande plåtarna uttalas och orsakar allvarligt obehag.
Vid det fjärde stadiet bleknar symptomen på psoriasis på huvudet. Fläckarna blir mindre mättade, svullnaden i huden sjunker, klåda lugnar sig ner. Plåtarna försvinner gradvis och lämnar bakom missfärgade fläckar av huden.

form

Det finns 3 former av manifestation av skalig berövande på huvudet.

 1. De mest allvarliga och sällsynta är pustulär form. Dess karakteristiska egenskap är små och stora blåsor på huden, fyllda med en klar vätska. Området kring de patologiska skadorna blir rött och inflammerat, svullnad och svår desquamation observeras.
 2. Tårformad psoriasis är en hudskada som liknar droppar. Dessa är små papules på huvudet, som, om de inte behandlas, ökar, växer och sammanfogar med varandra.
 3. Blaspid psoriasis versicolor - den vanligaste formen av sjukdomen. Det orsakar inflammation i huden, vilket resulterar i att det drabbade området är täckt med gråskott. Under dem är rosa fläckar, varifrån sälar och psoriasisplåtar gradvis bildas.

Oftast kan de första manifestationerna av psoriasis på huvudet ses bakom öronen, i ockipitalområdet, på nacken och på pannan.

Komplikationer och konsekvenser

Psoriasis är en obotlig sjukdom, av vilka återfall kan förekomma när som helst på året. Det överförs inte från patienten till den friska personen.

Många patienter blir trött på att bekämpa sjukdomar, dra sig tillbaka till sig själva och upplever ständig nervös spänning. Kosmetiska defekter på huvudet, klåda, många stycken död hud kan inte döljas. De försvårar utseendet väldigt, så att människor ofta sänker sin sociala aktivitet och undviker kommunikation.
Emosionella störningar förvärrar symtomen på psoriasis och gör det svårare. Skada på hårets del av huvudet bidrar till penetration av infektioner som orsakar purulent inflammation, utveckling av stafylokocker och andra sjukdomar. Brist på korrekt behandling kan provocera:

 • gemensam inflammation;
 • glomerulonefrit;
 • inflammatorisk process i leverns vävnader;
 • allvarliga störningar av metaboliska processer.

Ibland är det svårt att beröva huvudet mot hårfolliklarna. Komplikationen kännetecknas av håravfall och utseende på skalliga fläckar.

Diagnos och behandling

Vid de första symptomen på hudutslag, bör du kontakta din hudläkare. Specialisten kommer att göra en undersökning och på grundval av de erhållna uppgifterna kommer diagnosen att göras.

Läkaren bör noggrant lyssna på patientens klagomål och genomföra en visuell inspektion av huden. Efter det är det nödvändigt att skrapa skalorna från plackerna och skicka dem till laboratoriet för forskning. Du behöver också en biopsi av huden för histologi.

För att ta bort de progressiva symptomen på psoriasis krävs komplex terapi. Den innehåller:

 • drogbehandling;
 • användning av salvor av lokal åtgärd;
 • sjukgymnastik;
 • schampon och spray som förbättrar hudförhållandena.

Tillsammans med de traditionella kampsätten rekommenderar läkare användningen av folkmedicin för psoriasis i hårbotten. Detta tillvägagångssätt gör att du snabbt kan eliminera klåda, peeling, lindra den inflammatoriska processen och rengöra huden på psoriasisplåtarna permanent.

Medicinsterapi

Drogbehandling ska endast tillämpas på recept. Potentiella droger orsakar många biverkningar och kan allvarligt försämra hälsan om de används okontrollerbart.

I svår form av skalig lav på huvudet innefattar terapeutiska åtgärder att man tar:

 • Antihistamin läkemedel som lindrar svullnad i huden och klåda. Diazolin och Suprastin är mest efterfrågade.
 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel för smärtlindring och inflammation, till exempel Nurofen.
 • Vitaminkomplex och immunmodulatorer. De är nödvändiga för att stärka kroppens försvar och normalisera metaboliska processer. Av immunmodulatorer utsågs ofta Dekaris, Splenin.
 • Retinoider, som är derivat av vitamin A. Etretinat och Atsitretin rekommenderas för behandling av psoriasis.
 • Kortikosteroider - steroidhormoner. I tabletter eller injektioner föreskrivs Prednisolon, Medrol.

Om en infektion uppstår som en följd av skada på huden, är antibiotika kopplade till terapin. Läkemedel ordineras individuellt av läkaren. Ofta, under behandlingen måste ett läkemedel ersättas med ett annat för att uppnå märkbara förbättringar.

Externa droger

För lokal behandling används hormonella och icke-hormonella medel. De första är mycket effektiva, men har biverkningar, så de används noga och endast enligt instruktioner från en läkare.

Bland de hormonella drogerna för psoriasis på huvudet är hydrokortison- och prednisonsalvor värda att notera. De minskar keratiniseringen av huden, lugnar klåda, rodnad och återfuktar.

Icke-hormonella salvor och krämer är säkrare för hälsan. De ordineras om psoriasis är oupphörlig. Väl beprövade:

 • Salicylsalva;
 • Zinkpasta;
 • Tsinokap.

De ger antiinflammatorisk, torkande effekt, mjuknar keratinskikt av hud, eliminerar klåda och peeling.

Psoriasis manifestationer kan härdas med topiska preparat baserade på enbär, tall och björktjära. Väl desinficerar, normaliserar vattenbalansen och startar processen för regenerering av skadade hudområden Berestin - en lösning som innehåller björktjära. Det är användbart att använda för att tvätta psoriasisplakor som föreskrivits av en läkare.

Sprayer och lotioner

Spray är bekväm att hantera huden. Den medicinska kompositionen sprutas jämnt, så denna form av frisättning är efterfrågan hemma.

 1. För behandling av scaly berövande på huvudet tilldelas Belosalik lotion. Verktyget är tillverkat på basis av salicylsyra och har en kraftfull desinfektionsegenskap. Användningen av vätska blockerar spridningen av patogen mikroflora, lindrar smärtsamma symptom och rensar snabbt huden av döda partiklar.
 2. BetaSalin - ett läkemedel som innehåller betametason glukokortikosteroid. Det normaliserar blodcirkulationen i det drabbade området, läker skador, eliminerar smärta, klåda och hudskalning.
 3. Sammansättningen av Calamine - lotion, spray, lokal åtgärd - berikad med zink. Det kyler behagligt hårbotten, tar bort inflammation och lugnar.

Healing Shampoos

På apotekens hyllor presenteras ett brett utbud av schampon för behandling av psoriasis i hårbotten. De kan delas in i tre grupper.

Den första ingår i tjära av barrträd eller björk. Tack vare denna komponent betyder att du rengör håret från överflödigt fett, normaliserar produktion av talg, förstör patogena bakterier och svampar, lindrar klåda och bidrar till snabb avfettning av oljiga salvor. För behandling av sjukdomen kan du använda följande tjärschampo:

 • Algopiks;
 • Friderm tjära;
 • Terva Shampoo Tjarscampo.

Nästa grupp innehåller ketokonazol antimykotiska schampon. De eliminerar svampinfektionen, läker snabbt skadorna och lindrar inflammerad hud. Från denna linje anses Sebozol och Nizoral som den mest effektiva.

Den tredje gruppen består av speciella terapeutiska schampon, som innefattar:

 • urea;
 • Ichthyol;
 • salicylsyra;
 • zink;
 • extrakt av medicinska örter.

De tillverkas i ett stort sortiment, till exempel, Friederm zink, Etrivex, Skin cap.

sjukgymnastik

Sjukgymnastik kompletterar läkemedelsbehandling, lindrar symtomen på psoriasis och gör remissionstiden längre. Goda resultat uppnås enkelt med:

 • Ultraviolett bestrålning. Det minskar signifikant antalet lesioner och ger en bakteriedödande effekt.
 • Puva-terapi. Behandlingen är indicerad för den allvarliga formen av sjukdomen. Förfarandet kombinerar användningen av ultraviolett strålning med användning av fotosensibiliserande medel som ökar känsligheten hos huden till strålning.
 • Excimerlaser. När den appliceras strömmar ultraviolett strålning målmedvetet in i lesionerna med hjälp av en laserstråle.
 • Kryoterapi. Förfarandet innefattar effekterna av låga temperaturer på plack.

Hydroterapi används aktivt för behandling. Under remission rekommenderas patienter att genomgå sanatoriumbehandling vid badorter. Det är användbart att ta vätesulfidbad och utföra leraförpackningsförfaranden.

Folkmetoder

Behandling av psoriasis på huvudet hemma är effektivare om du kombinerar medicinska salvor och krämer med traditionella metoder.

Under behandlingen bör du följa en speciell diet som utesluter fet mat, söta bakverk, choklad, pickles och alkoholhaltiga drycker. Dessa produkter bidrar till förhöjningen av sjukdomen och hämmar positiva resultat.

För att eliminera skador på hårbotten är det nödvändigt att använda en kam med naturliga mjuka tänder och hårvård så noggrant som möjligt för att inte skrapa de sjuka områdena och inte införa smitta.

Användningen av folkrecept är överens med läkaren och agerar med hans godkännande.

Medicinska örter

Örter har länge varit i efterfrågan på behandling av hudsjukdomar.

 1. För att bli av med de obehagliga symptomen på psoriasis behöver du en helande buljong. Det är nödvändigt att mäta 200 g myalnanka drog, häll råmaterialet med 1 liter rent vatten och koka det. Simma i en kvart i timmen, stäng av, täck med en handduk och lämna i 1 timme. Stam och användning i form av värme för brickor. Det är nödvändigt att hälla vätskan i ett brett bassäng och dunka hårbotten i 15 minuter. Det är nödvändigt att upprepa proceduren varannan dag i en månad.
 2. För att skölja håret efter att ha tvättat huvudet, kan du använda avkok av kamomill, arv, kalendula, yarrow. Det ska vara 4 skedar av någon av örterna häll 1 liter vatten, koka, insistera, filtrera och skölj håret regelbundet varannan dag tills hudens tillstånd inte förbättras.

celandine

 1. Hemma är det lätt att förbereda en helande lotion för att torka de drabbade områdena, vilket snabbt eliminerar symptomen på den inflammatoriska processen och påskyndar läkning. Du kommer att behöva hugga 100 g celandine stammar, extrahera juice med gasbind och blanda den med en sked av torrt naturligt rött vin. Skölj hårbotten noggrant med agenten, vänta en halvtimme och skölj resten av lotionen med varmt vatten med hjälp av ett terapeutiskt schampo.
 2. Det är användbart att smörja psoriasisplåtarna med färsk celandinejuice tre gånger om dagen. För att uppnå en stabil remission fortsätter behandlingen i minst tre månader. För detta behöver du förbereda juice för framtida användning. Du måste samla stammarna på växten, pressa saften i en glasbehållare och sätta på ett mörkt ställe i 3 dagar. Sedan passerar vätskan genom flera lager av gasbind, häll i en flaska mörkt glas och lägg det i ett skåpet för jäsning. Korken ska inte vara tätt stängd så att gasen kan flöda fritt. Efter 20 dagar är saften klar för användning. Det ska förvaras i kylskåpet och användas för sitt avsedda ändamål.
 3. För att förbereda tinkturen måste du lägga till 2 stora skedar av krossad torr örtland i 0,5 liter äppelcidervinäger. Corked och lämnade i mörkret i 2 veckor. Filtrera sedan ättiketinkturen och bearbeta plack på huvudet 3 gånger om dagen. Verktyget lagras i kylskåpet.
 4. För att göra en hemlagad salva behöver du ta 300 g fett blandat med en sked honung i maj och samma mängd celandine juice. Tillsätt två piskade äggvitorer och blanda. Smör huvudet på morgonen i 5 dagar. Tvätta av på en timme. Efter en veckors paus kan terapi upprepas.
 5. Ett annat recept på salva innebär användningen av ett jämnt förhållande av saft av celandine, björktjära och hackad gräsyrrel. Salvan ska appliceras en gång om dagen på kvällen och skölja av efter 20 minuter. Det rekommenderas att använda läkemedlet varje vecka.

Behandlingsmasker

Goda behandlingsresultat är lätta att uppnå med masker.

 1. Sour och sårläkningsåtgärder ger surt eller kefir. Det är nödvändigt att värma upp ett glas kefir i ett vattenbad. Applicera i form av värme till huden. Distribuera rester över hela längden av håret. Täck huvudet med plast och varmt med en handduk. Lämna masken på i en halvtimme och skölj håret med schampo.
 2. För behandling av psoriasis på huvudet kan du använda lök. Skaka den skalade grönsaken på ett fint rivjärn. Våt hår, skölj försiktigt med en handduk och lägg lök på de drabbade områdena. Wrap håret av huvudet med cellofan och efter en halvtimma tvätta resten av lökarna med ett avkok av örter.
 3. Hemma uppnås härdande manifestationer av psoriasis senapspulver. Masker baserade på det hjälper till att ta sjukdomen under kontroll och permanent lindra försämringar. Du kommer behöva 2 msk torr senap, samma mängd varmt vatten, 2 matskedar varm olivolja, äggula, en nypa granulärt socker. Ingredienser måste blandas noggrant.

Applicera en homogen massa på huvudet och linda håret med polyeten. För att förbättra uppvärmningseffekten måste du ha en varm hatt eller halsduk. Låt blandningen stå i 15 minuter och rengör huden med vatten. Under proceduren kan man känna en brännande känsla av huden. Detta är en naturlig reaktion på effekterna av senap. Men om obehaget är för starkt, är det bättre att tvätta av masken innan den angivna tiden.

Masker för psoriasis appliceras på håret 2-3 gånger i veckan och använder kursen i en månad.

Terapeutiska oljor

Läkande oljor har bra sårläkning och antimikrobiell effekt. Några av dem är användbara att använda i ren form, andra bör spädas och användas i sammansättningen av masker för psoriasis.

 1. Du måste slå äggulans ägg, tillsätt 5 droppar tea tree oil, en sked stor ricinolja och så mycket björktjära till den. Rör om, häll in flaskan med Aevit oljelösning och en matsked Dimexidum. Föreningen behandlar problemområdena på huvudet en gång om dagen och tvättar inte i 30-40 minuter. Behandlingen fortsätter i 2-3 veckor.
 2. För att lindra klåda rekommenderas att blanda 1: 1 olja av svart kummin, tea tree och blötlägga psoriasisplåtarna flera gånger om dagen.

För behandling av dessa typer av eteriska oljor är användbara:

 • bergamott;
 • ylang-ylang;
 • rosmarin;
 • basilika;
 • enbär.

Det är nödvändigt att tillsätta några droppar till basoljan, till exempel oliv eller burdock, varma upp blandningen och fördela jämnt över hårbotten, gnugga den försiktigt i ömma fläckar. Förfarandet utförs företrädesvis dagligen på kvällen och tvättas inte av oljan i ca 2 timmar.

Andra folkliga vägar

 1. Traditionell medicin rekommenderar att du tvättar håret med tjärsåpe. Det är nödvändigt att fukta håret, försiktigt skumma dem med en bar och lämna skummet på huvudet i 10-15 minuter. Komponenterna i tvålen, förbättra blodcirkulationen, lugna smärtsamma förnimmelser och förstöra patogener, förhindra infektion i huden. Så att den specifika lukten av produkten är mindre märkbar på håret, efter proceduren, måste huvudet tvättas med schampo och sköljas med avkok av medicinska örter.
 2. Om klåda på huden blir outhärdligt kan vanlig soda hjälpa till. Du bör ta en nypa kristaller, släpp lite vatten till dem och blanda. Den resulterande uppslamningen appliceras på plackerna och väntar lite. Vanligtvis efter 5-10 minuter sjunker klåda och patientens tillstånd förbättras.

För behandling av psoriasis på huvudet för att lyckas, måste du strikt följa rekommendationerna från hudläkaren. Under remission är det nödvändigt att undvika stressiga situationer, leda en hälsosam livsstil, undvik exponering för direkt solljus och ge kvalitetshårvård med hjälp av kosmetika och terapeutiska schampon.

Psoriasis på huvudet

Innehållet i artikeln

Psoriasis är en av de mest obehagliga hudsjukdomarna. Trots det faktum att det inte är smittsamt och i de flesta fall inte utgör en allvarlig fara för kroppen, orsakar sjukdomen oerhört obehag för patienten. Oftast påverkar det hårbotten, nacken och huden nära auriklarna. Nedan finns information om orsakerna till denna sjukdom, dess symtom och hur man behandlar psoriasis på huvudet med läkemedel och folkmedicin. Också i artikeln hittar du ett foto av psoriasis på huvudet i början, i måttlig och svår.

Hårbottenpsoriasis: symtom

Vad är hårbottenpsoriasis?

Psoriasis är en icke-infektionssjukdom som påverkar hud, leder, senor, nagelplattor och inre organ. Sjukdomen är kronisk. Under den varma årstiden dämpar dess symtom tillfälligt, medan de på vintern och hösten återvänder.

Med psoriasis i huvudet störs mekanismen för hudförnyelse. Hos en frisk person är graden av förändring av hudceller cirka 3-4 veckor, medan den hos en patient ökar till ungefär en vecka. Huden är täckt med torra skalor, korst och plack, runt vilka du kan se rosa-röda områden av blank, inflammerad hud. I det här fallet är de drabbade områdena fläckiga, kliande och kliande, vilket orsakar obehag för personen. I allvarliga fall kan patienten till och med få problem med att sova, eftersom klåda blir mer märkbart på natten.

När det gäller lägena kan de fokuseras på pannans och hårets gräns, bakom öronen, på baksidan av huvudet. Det drabbade området varierar från några kvadratiska millimeter till 10 kvadratcentimeter eller mer. Sårets art beror på graden och formen av psoriasis. I vissa fall är sjukdomen begränsad till vita korskor, nästan omärkliga för utomstående, och ibland uppenbarar sig sig i form av gråplåtar som väcker stor uppmärksamhet.

Hur ser psoriasis av hårbotten ut?

Det finns flera typer av psoriasis:

 • Blyashkovidny (han är vulgär, vanlig eller enkel). Det kännetecknas av utseende av alltför torra områden i huden av en rödaktig färg, något förhöjd över de friska områdena. Det finns en lokal temperaturökning. Över tiden bildas ett lager av grå, gråvit eller blekgrågrön färg på plåtarna. På grund av deras likhet med droppar smält paraffin kallas de för "paraffin sjöar". Plåtarna är ganska lätt borttagna, vilket visar en blank röd hud under. Oftast lokaliserad på gränsen till pannan och håret, bildar den så kallade "psoriasiskronan".
 • Teardrop. Symptom på guttatpsoriasis i hårbotten - utseendet på små röda, rosa eller lila fläckar som liknar droppar.
 • Pustulär och exudativ. Dessa former av psoriasis är relativt sällsynta. Karaktäriseras av utseendet av små bubblor på huden, inuti vilken det finns en vätske - exsudat. Med tiden bildar vesiklarna brist och pustuler i deras ställe. Risken för denna form av psoriasis är att om en infektion kommer in i vesiklarnas hålighet är det en stor chans att en inflammatorisk process uppstår.
 • Psoriatisk erytroderma. Denna typ av psoriasis på huvudet är mindre vanligt. Det är dock ganska farligt för hälsan och till och med patientens liv. Med psoriasis erytroderma uppstår hudavlossning, kroppstemperaturen ökar, lymfkörtlar ökar.

Det finns två former av psoriasis svårighetsgrad:

 1. Lätt. Det kännetecknas av enkla utslag i hårbotten, utan att öka lokal temperatur och klåda.
 2. Heavy. Om flera diagnosfokuser upptäcks, är stora plack, svullna lymfkörtlar, ökad lokal och allmän kroppstemperatur, en svår form av sjukdomen.

Beträffande stadierna av psoriasis kan följande sägas:

 • Under det framskridna scenet uppträder nya foci av inflammation, alla symtom förvärras.
 • Det stationära steget kännetecknas av stabil bevarande av lesioner och bristen på nya.
 • Det regressiva steget manifesteras i form av dämpning av tecken på sjukdomen, som fortsätter tills den nya förvärringen av psoriasis.

Vad är risken för psoriasis?

På grund av det faktum att hårbotten är täckt med fula skalor och skorpor står patienten inför ett antal problem som är förknippade med social anpassning. Som ett resultat tvingas en person som lider av psoriasis på huvudet, ha på sig hattar och undvika kontakt med andra människor. Det är värt att notera att symtomen på sjukdomen inte alltid ser obehaglig eller repulsiv ut, men många patienter utvecklar ett underlägsna komplex. Detta orsakar allvarliga former av social fobi och kan provocera problem på jobbet, skolan och i det personliga livet. Resultatet av psoriasis på huvudet kan vara depression.

Så att problemet inte tar en seriös skala, rekommenderas att behandlingen av hårbottenpsoriasis börjar så snart som möjligt. När de första tecknen på sjukdomen uppträder, rekommenderas att omedelbart kontakta en hudläkare.

Orsaker till hårbottenpsoriasis

Forskare har ännu inte fastställt den exakta orsaken till sjukdomen. Bland de viktigaste antagandena som påverkar utvecklingen av psoriasis utmärks följande:

 • Överträdelse av metaboliska processer. Om en person har metabolismfel, är det obalans i absorptionen av fetter, vitaminer, kolhydrater och kväve, vilket leder till psoriasis
 • Fel i immunitet. Eventuella brott mot kroppens försvar leder till uppenbarelsen av dolda hälsoproblem. Därför, om en person har en tendens till hudsjukdomar, kan nedsatt funktion av immunsystemet vara en förutsättning för utveckling av psoriasis på huvudet.
 • Överdriven eller otillräcklig hygien. Om du tvättar ditt huvud för ofta medan du gnuggar det, störs det naturliga skyddsskiktet i hårbotten. Detta kan leda till mjäll på huvudet från psoriasis. Otillräcklig huvudhygien kan också leda till detta problem.
 • Användningen av aggressiva medel för att tvätta håret. Felaktigt utvalt schampo kan orsaka överdriven torr hud och andra manifestationer av sjukdomen.
 • Bor i ett kallt klimat. Eftersom psoriasis förvärras under vintermånaderna noterades att låga temperaturer negativt påverkar hudtillståndet hos personer som har en tendens till sjukdomen.
 • Ärftlighet. Forskare noterar att personer som har en tendens till psoriasis, och deras föräldrar eller nära släktingar, kan ha en mutation i en viss del av DNA. Mest sannolikt är det hon som orsakar överföringen av organismens mottaglighet mot sjukdomen.
 • Stress. Enstaka svår stress eller långvarig stressig situation kan orsaka en underminering av kroppens försvar och en utlösare för utveckling av psoriasis.
 • Hormonala hopp. Under hormonella obalanser kan sjukdomen försämras. Ett överskott av vissa hormoner och en brist på andra kan orsakas av graviditet, klimakteriet, missfall eller abort, liksom puberteten. Hormonala obalanser kan också orsakas av en störning i binjurarna, sköldkörteln och äggstockarna.
 • Icke-överensstämmelse med reglerna för hälsosam kost. Det visade sig att intensiteten av symptomen på psoriasis på huvudet beror på kosten. Om en person konsumerar en stor mängd enkla kolhydrater, raffinerade fetter, alkohol, godis, fet kött, rökt mat, kryddiga rätter, smakämnen, produkter med konstgjorda emulgeringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel, kan detta vara en ytterligare faktor för utvecklingen av psoriasis.

Symtom på psoriasis på huvudet

Med psoriasis, kliande huvud, synlig rött hud, täckt med oljiga eller torra skorskor av vit, grå, gul färg. Små blåsor fyllda med vätska kan uppstå. Om du inte startar en effektiv behandling av psoriasis på huvudet i tid, kan de individuella drabbade områdena kombinera med de närliggande, som bildar stora plack.

Psoriasis på barnets huvud

Tendensen till psoriasis kan uppstå i en tidig ålder (även i spädbarn). Med tanke på att barnens kropp ännu inte är helt utvecklad, kan sjukdomen leverera många problem till unga patienter. En av dem är svår klåda som stör sova. På grund av detta, barnen är stygg, blir slö eller irriterad.

Manifestationer av psoriasis på huvudet i barndomen liknar de symptom som uppträder hos vuxna.

Psoriasis på huvudet: behandling

Det viktigaste du måste komma ihåg när du väljer en metod för behandling av psoriasis - är vägran av självbehandling. Felaktigt utvalda läkemedel kan förvärra situationen ännu mer, vilket leder till att symtomen på sjukdomen blir ännu allvarligare. Hur man botar psoriasis på huvudet bestämmer läkaren. Därför, när de första symptomen på patologi uppstår, kontakta en hudläkare.

 • Lugnande medel. När klåda orsakar stort obehag för patienten, åtföljs av irritabilitet och stör sömn, kan lugnande medel rekommenderas.
 • Kortikosteroider. Hormonala droger kan ordineras om sjukdomen har tagit en allvarlig form. Det rekommenderas inte att tilldela dem själv.
 • Ej hormonella lokala produkter - salvor, geler, krämer, sprayer och schampon. Vanligtvis ingår salicylsyra, zink, tjära och naftalen i kompositionen av externa preparat.
 • Antihistaminer. Om sjukdomen åtföljs av svår klåda som stör en normal livsstil, kan läkaren ordinera antihistaminläkemedel som vanligtvis föreskrivs för allergiska reaktioner.
 • Vitamin- och mineralkomplex. För att effektivt bekämpa sjukdomen är det viktigt att ge kroppen nödvändiga vitaminer och spårämnen. Detta kommer inte bara att förbättra sitt försvar, utan också bidra till att förbättra metaboliska processer.

Förutom läkemedelsterapi är användningen av ultraviolett bestrålning, bestrålning av erbiumlaser och puva rättfärdigad. Som ett resultat av tillämpningen av dessa metoder förbättras blodflödet, psoriasisplakor på huvudet minskar, klåda försvinner.

Folkmedel för behandling av huvudets psoriasis hemma

Om du är en supporter av traditionell medicin, glöm inte att konsultera en läkare om säkerheten för en viss metod. Vanligtvis "farmor" recept är effektiva i de inledande skeden av sjukdomen. För behandling av avancerade former rekommenderas endast användning av traditionell medicin: i detta fall är det nödvändigt att kombinera den med traditionell läkemedelsterapi.

För att mjuka skorpor med seborrhepspsoriasis i hårbotten, rekommenderar den traditionella medicinen att gnugga i hudbasen vegetabiliska oljor - havtorn, olivolja och eteriska oljor - te träd, lavendel, rosmarin. Bra effekt ger huden sköljning med havsalt, vilket rekommenderas före tvätt.

Behandling av psoriasis med folkmetoder

I psoriasis i hårbotten är det användbart att skölja håret efter att ha tvättat med vatten med tillsats av lökjuice, njurbuljong och ett tåg. Användningen av björktjära ger märkbara resultat: hemgjorda salvor bereds på grundval av tvål. Glöm inte de positiva effekterna av läsk på psoriasisplåtar: det används för peeling, tvättning av hår, förberedande salvor.

Diet för psoriasis i hårbotten

För att minska utseendet på någon sjukdom i hårbotten (psoriasis är inget undantag), behöver du ändra den dagliga kosten. Det är önskvärt att berika det med färsk frukt och grönsaker, naturliga juice utan socker, för att utesluta användningen av kryddig, konserverad, söt och stekt mat, bakverk, godis.

Hårvård och shampooing för psoriasis

För att inte skada hårbotten som skadas av psoriasis rekommenderas det inte att gnugga det när du tvätter håret och inte använder en kam med vassa tänder. Det är oerhört viktigt att välja rätt psoriasisschampo i huvudet. Vi föreslår att använda för detta ändamål schampo "La Cree" för torr och känslig hårbotten. Den innehåller hypoallergena rengöringsmedel, panthenol, keratin, bisabolol, veteproteiner, violett och lakritsxtrakt, olivoljaderivat. Shampooens balanserade komposition hjälper till att rengöra huden och håret försiktigt, ger antiinflammatorisk, mjukgörande och hyposensibiliserande effekt.

Vad är psoriasis i hårbotten och hur man klarar det? Effektiva behandlingar, vård tips

Artikeln kommer att hantera sådana problem som en sjukdom i hårbotten, eller snarare, om psoriasis i hårbotten.

Vi beskriver orsakerna till manifestationen av denna sjukdom, symptomen på olika stadier, första hjälpen metoder, vilka metoder är behandlingsmetoderna.

Och lära också om reglerna för vård av huvudproblem hos män och kvinnor.

Vad är det

Hårbottenpsoriasis är en kronisk epidermisjukdom. Vanligtvis finns det blinkar och utrotning av denna sjukdom. Vid nästa återfall förekommer klumpiga fläckar av röd nyans på huden, över vilka de är täckta med silverfärgade vita vågar. Lyckligtvis lider bara 2,5% av befolkningen på vår planet av denna sjukdom. Förresten är det inte smittsamt som hårbottencancer, men det eliminerar inte behovet av behandling.

Om vi ​​talar om orsakerna till denna sjukdom är det fortfarande okänt vad som kan vara en specifik orsak. Därför, med "orsak" menar vi bara möjliga faktorer som bidrar till starten av psoriasis.

skäl

Hos barn

Orsaker till psoriasis hos barn:

 • Fel på det centrala och autonoma nervsystemet.
 • Förvirrad ämnesomsättning.
 • Sköldkörtelproblem.
 • Försvagade skyddsfunktioner av immunitet.
 • Infektion med bakteriella och virusinfektioner.
 • Dålig leverfunktion.
 • Beslaget av parasitiska infektioner, på grund av vilka allergier kan utvecklas, saknar kalcium, vitamin D, kisel och andra användbara element.
 • Barnets reaktion på klimatförändringen.
 • Överförde en stark känslomässig chock.
 • Sjukdominfluensa, lunginflammation.
 • Trauma mot huvudets hud.

Hos vuxna

Faktorer som bidrar till förekomsten av psoriasis hos vuxna:

 • Genetics.
 • Torr tunn epidermis.
 • Externa faktorer som irriterar huden (dessa kan vara oljor, smörjmedel, färger och andra kemikalier). Ofta förekommer sådana faktorer i farliga industrier.
 • För aktiv hygien när det önskade skyddsskiktet tvättas bort på dermis.
 • Missbruk av alkohol och tobak.
 • Felaktig kost (särskilt fet mat).
 • Förekomsten av stressiga situationer.
 • Ta vissa läkemedel (antidepressiva medel, antikonvulsiva läkemedel och antimalariala läkemedel).
 • Besegra infektioner.

Symtom på psoriasis

Vid första skedet

I början av sjukdomen uppträder ett par små rödaktiga fläckar med en vit patina på huvudet, vilket orsakar konstant klåda. Ösar blod vid skada på papullen. Storlekarna vid initialt skede överskrider inte finnorna, men samtidigt har de tydligt begränsade kanterna.

Ibland händer det att det inte finns någon klåda. Men samtidigt florar ytan av epidermis, och när kammar syns ytan. Gradvis växer papules tillsammans och blir ambitiösa.

I ett progressivt steg

 • Hudhuden förstärker.
 • Röda fläckar ökar i storlek och kvantitet.
 • Smärta, grovbildning av huden, prestanda av blod i kontakt med andra föremål.
 • Utseendet av vågar som ser ut som mjäll.
 • Med mekanisk skada på hårbotten uppträder nya skaliga plack omedelbart.

Vid aktiv behandling

 • Horniga områden av epidermis kvarstår.
 • Klåda sensation minimeras.
 • Papules stoppar spridningen.
 • Kanterna på dessa papiller blir suddiga.
 • Om huden är skadad visas inga nya plack.

På regressiva scenen

Sjukdomen är cyklisk. Varje cykel slutar med ett regressionssteg där:

 1. desquamation minskar och ibland försvinner helt och hållet;
 2. På de ställen där det fanns utslag kan pigmentering uppträda.
 3. patientens allmänna tillstånd normaliseras.

Foto av hårbotten

På bilden nedan kan du se hur psoriasis ser på huvudet hos barn och vuxna:

Behandling av sjukdomen

Om du upplever de första symptomen på hårbottenpsoriasis, kontakta din hudläkare omedelbart. Han kommer att bestämma sjukdomsgraden och ge dig den nödvändiga behandlingen.

Minska klåda utan droger, krämer och lotioner är osannolikt att lyckas, så det är bäst att omedelbart konsultera en läkare om du får ens den minsta ledningen av psoriasis.

av droger

 • Reamberin. Den har formen av en lösning, introduceras genom dropp. Det har funktion att ta bort toxiner från kroppen. Huvudkomponenten är bärnstenssyra, som alltid har varit känd för sina antioxidantegenskaper, och det fyller också blodet med syre.
 • Metotrexat. Det används bara för att behandla svåra former av hårbottenpsoriasis. Dess huvudsakliga funktion saktar ner celldelning. Det har många biverkningar, så det bör tas först efter att ha hört en specialist.
 • Fenkarol eller Telfast. Hjälper till att minska klåda. I det första och andra fallet kan biverkningar uppstå: huvudvärk, trötthet, sömnighet, apati.

Hormonala droger

Varje hormonellt läkemedel ska tas med stor försiktighet på grund av de många biverkningarna och endast vid akut sjukdomsform.

Oftast är hormonella droger salvor.

 • På basis av triamcinolon - "Ftorocort", "Nazacort", "Kenacort". Bekämpar inflammation, kliande hud.
 • Baserat på fluokortolon, fluocinolon och flumetason - "Lorinden", "Sinalar", "Sinaflan". Stoppar bildandet av nya papper.
 • På grundval av hydrokortison - "Hydrokortison", "Corteid", "Fucidin". Det klarar sig väl med inflammation i epidermis, negerar smärtan. Rekommenderas ej långsiktig användning av salva.
 • Baserat på mometason - "Elokom", "Silkaren". Eliminera klåda, exsudat.
 • På basis av clobetasol - "Skin Cap", "Dermoveit". Den har den snabbaste effekten. Behandlingsförloppet varar högst fem dagar.

Icke-hormonella krämer och salvor

 • Salicylsalva. Bekämpar inflammation, klåda.
 • "Tsinokap". Minskar inflammation, peeling. Applicera två gånger om dagen med ett tunt lager på dermis i 45 dagar.
 • "Losterin". Innehåller naftalan, urea, salicylsyra, D-pantenol, vegetabiliska komponenter. Används tre gånger om dagen i femton dagar.
 • "Psoriaten". Homeopatisk medicin. Ta bort alla symtom på sjukdomen.
 • "Magnispor". Salva baserad på fettfett, växtbaserade extrakt, mineraler, oljor. Applicera dagligen i 45-60 dagar.

sjukgymnastik

Detta är processen att minska symptomen på psoriasis i hårbotten med hjälp av ultravioletta strålar.
Hår blir ofta ett hinder för djup penetrering av UV-strålar i hårbotten. Därför skapade just nu en särskild kam, vars åtgärder baseras på UV-strålar. Resultatet är märkbart efter tjugo procedurer.

Traditionella behandlingsmetoder

 1. Oljekomprimerar. Blanda i lika stora proportioner olivolja med jordnöts. Den resulterande blandningen bör värmas och masseras i huden. Överst lägg på en plastlock, rulla upp med en handduk och lämna över natten. Tvätta av produkten kommer endast att fungera med äppelcidervinäger.
 2. Lök kompress. Hak några få glödlampor i en mixer, fuktar hår, applicera våt i epidermis med massagerörelser. Sätt på en plastlock. Efter femton minuter, tvätta av med tjära tvål.
 3. Gyllene mustasch. Förbered ett avkok: för detta, ta växtens löv och en liter vatten, skölj huvudet efter varje tvätt.

Korrekt hudvård

Grundläggande schamponeringstips:

 • Bad med sjukdom är kraftigt avskräckta, eftersom par kan torka epidermis ännu mer;
 • Efter tvättproceduren är det förbjudet att gnugga huden, det är bättre att försiktigt blöta håret och hårbotten.
 • medicinsk shampoo för speciella ändamål i ett förfarande kan appliceras 1-2 gånger;
 • Vid ett besök i poolen applicera petroleumgel på papullen och skydda huvudet med en speciell keps;
 • Det är bäst att byta terapeutisk schampo med tjära, för förebyggande ändamål rekommenderas att använda babysjampo utan laurylsulfat, parabener, dofter och andra kemikalier.
 • Skölj huvudet med antingen gräsbaserade avkalkningar (vänd, kamomill, burdock, ekbark) eller renat vatten med ättika eller citronsaft, efter tvätt.
 • Under schamponering används endast vatten av genomsnittlig temperatur (inte på något sätt varmt eller kallt);
 • du kan inte tvätta håret ofta.

Vilka medel är lämpliga för att tvätta huvudet? Experter rekommenderar att du använder följande schampon som kvinnlig hudvård för psoriasis:

 1. Hormonal (baserat på ketokonazol och klasazol, som kan desinficera huden och stabilisera talgkörtlarna, till exempel Nizoral, Hästkrafter, Dermazol och många andra);
 2. Degtyarnye (härdande suspension mjuknar psoriasisplakor, och bidrar även till deras skonsam peeling - Psoril, Algopix, Friederm Tar, Tan, Psori-schampo);
 3. Kosmetisk (klar Vita Abe, Vichy, Friedermbalans, Sulsena);
 4. Baserat på zinkpyrition (Friederm zink, Libriderm zink, Skin cap, Etryvex och andra);
 5. Baby (Hippo, Jhonson's Baby, Buebchen, Mig och Mamma, liksom andra).

slutsats

För att undvika att bli gisslan till en obehaglig sjukdom som kommer att mörka livet länge, följ några enkla regler: mindre nervös, skäm bort dig själv med hälsosam mat och sport, följ reglerna för personlig hygien inom rimliga gränser.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk sjukdom i huden av icke-infektiös typ, som hör till gruppen av scaly herpes, som ofta är lokaliserad på huvudet. Kunna provocera allvarliga kränkningar i en persons fysiska och psykiska tillstånd. Den största risken för psoriasis vid möjlig utveckling av psoriasisformer av artrit och hepatit. Men att veta hur man behandlar psoriasis på huvudet, kan du undvika sådana allvarliga konsekvenser.

Detta är utseendet på utslag i hårbotten.

skäl

VIKTIGT ATT VET! Ett botemedel som kommer att rengöra din hud och lindra psoriasis för alltid. Läkare i hemlighet började ge råd till sina patienter! Läs mer >>>

Psoriasis är en icke-smittsam sjukdom, med de faktorer som det anses vara:

 1. Mjuk mekanisk effekt på huvudets hud i form av friktion, gnidning, intensiv kamning.
 2. Användningen av kosmetika för hårvård som irriterar huden.
 3. Allergiska reaktioner som kännetecknas av ett konstant utseende.
 4. Torrt hår och hårbotten i huvudet, manifesterad i form av mjäll, vilket är orsaken till utvecklingen av seborrhepspsoriasis.
 5. Frekvent stress och depression.
 6. Förekomsten av sjukdomar av icke-infektiös typ.
 7. En abrupt förändring i livsstil, manifesterad i avvisandet av dåliga vanor eller efter stelna dieter, liksom väderförhållanden när man flyttar till en annan klimatzon.
 8. Ärftlig predisposition
 9. Hormonala störningar.
 10. Felaktig och otrolig mat.
 11. Missbruk av dåliga vanor.

symptom

Den kliniska bilden av sjukdomen beror på typen av psoriasis:

1. Plaque

Den vanligaste formen av sjukdomen diagnostiseras hos nästan 90% av patienterna med psoriasis. Karaktäriseras av följande funktioner:

 • De inflammerade hudområdena i huvudet är röda och de är täckta på toppen med grå hud som är torr och skalig. Vid lesionsplatsen noteras en lokal temperaturökning;
 • Det grå skiktet kan lätt avlägsnas, och den röda huden under den är snabbt skadad och blödar.

Sådana områden av den drabbade huden kallas psoriasisplakor. De tenderar att öka i storlek, slå samman med andra plack och därigenom bilda hela kluster.

2. Teardrop

Manifierad i form av hudskador som liknar droppar, där det finns torrhet, rodnad och svullnad. Den främsta orsaken till utvecklingen av guttatpsoriasis är streptokockinfektion.

3. Pustulär

Den allvarligaste typen av psoriasis, kännetecknad av utseendet på huden på bubblans huvud eller blåsor, fylld med en klar vätska, pustler. Huden runt dessa lesioner förvärvar rodnad och svullnad. I pustulär form av psoriasis föreligger en stor sannolikhet för en exacerbation när den klara vätskan inuti vägen ger plats för purulent innehåll.

Psoriasis på huvudet av någon av de tre typerna kan botas: foto före och efter.

stadium

Utvecklingen av psoriasis i hårbotten karakteriseras av staging:

 1. Progressive. Inledningsskedet orsakas av ett stort antal små formationer som tenderar att växa snabbt och förena.
 2. Stationär. Vid detta tillfälle upphör tillväxten av plack som börjar bli täckta med skalor.
 3. Regressiv. Det finns en resorption av plack, en minskning av flakningen av huvudets hud, och bildningen blir blek.

behandling

Terapeutiska åtgärder som syftar till att bli av med psoriasis kännetecknas av komplexitet, vilket innefattar både yttre och inre effekter på sjukdomen. De viktigaste rättsmedel för psoriasis på huvudet är:

1. Medicinering


I närvaro av måttliga eller svåra former av sjukdomen behandlas psoriasis med droger:

 • Reamberin. Presenterad i form av en lösning avsedd för dropp. På grund av den antihypoxiska och återställande effekten är huvudinsatsen inriktad på att avlägsna berusningsskyltar. Huvuddelen av läkemedlet är bärnstenssyra, känd för dess antioxidantegenskaper, liksom förmågan att mätta cellerna med syre.
 • Metotrexat. Läkemedlet används endast om det är nödvändigt att bota de allvarliga formerna av sjukdomen. Åtgärden syftar till att bromsa processen med celldelning. Mottagning sker intravenöst eller muntligt. På grund av förekomsten av ett stort antal biverkningar används läkemedlet först efter medicinskt samråd.
 • Diprospan. Tillhör en grupp hormonella droger. På grund av de många kontraindikationer som föreskrivs för svåra former av psoriasis.

2. Sjukgymnastik

Fysioterapi är väl etablerad vid behandling av hårpsoriasis. Hittills har de mest beprövade och mycket effektiva metoderna för fysioterapi effekter:

a) Fototerapi

Det är ett sätt att undertrycka tecken på psoriasis genom ultravioletta strålar. PUVA-terapin, som föreslår exponering för ultraviolett strålning, har visat sig mest positivt. Bestrålning utförs efter att ha tagit en fotosensibilisator, ett läkemedel som ökar känsligheten hos huden till ljus. Efter mottagandet blir det möjligt att tränga in i ultraviolett ljus i de djupare skikten av huden, vilket gör det möjligt att effektivt behandla sjukdomen.

b) Kryoterapi

Metoden kännetecknas av kortvarig exponering för kyla på de drabbade hudområdena i huvudet. Kärnan i förfarandet är följande:

 • patienten ligger i en speciell enhet som ser ut som en kamera och kallas cryosauna;
 • En kall gas med en temperatur på -130 grader lanseras in i kammaren. Resultatet är ögonblicklig kylning av huden, liksom stimulering av naturliga skyddsprocesser.
 • patienten befinner sig i denna position i några minuter.

Effekten av kryoterapi uppnås efter att ha fullgjort en hel kurs på 30 sessioner. Varje dag kan upp till 4 procedurer utföras som hjälper till att eliminera klåda och smärta, inflammationsprocesser.

c) Laserterapi

I detta fall används lasern. Dess fördel ligger i de terapeutiska effekterna på den drabbade huden utan att påverka friska områden. Förfarandena är smärtfria och ofarliga: detta uppenbaras i avsaknad av ärr och efterföljande pigmentering efter behandling.

3. Krämer och salvor

För att bli av med psoriasis genom lokala preparat är det lämpligt att använda:

a) krämer

Följande föreningar har visat sig bra:

 • Pikladol. Hög effektivitet av grädden uppnås endast med komplex behandling av sjukdomen. Det har en ljus antiinflammatorisk mjukningseffekt. Främjar snabb regenerering av huden. Verktyget används tills sjukdomen återkommer.
 • Tsinokap. Huvudkomponenten, som representeras av pyrithionzink, har en antibakteriell effekt som väcker bakteriernas död.
 • Psorilom. Den har en rik växtsammansättning med ett rikt innehåll av vitaminer, på grund av vilket desinfektion av huvudets hud. Det har också en sårläkning och antimykotisk effekt.

b) salvor


Experter rekommenderar att du använder:

 • Naftaderm. Salvan är känd för att effektivt undertrycka kliande känslor på huvudet. Karakteriseras av regenererande, analgetiska, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Huvuddelen är Naftalanolja, vilket ger läkemedlet en uttalad lukt av olja. Appliceringsmetoden reduceras till en enkel applicering av salva på huden under håret utan att gnugga. Behandlingskursen är 5 veckor.
 • Salicylsalva. Basen av läkemedlet är syran med samma namn, som kännetecknas av frånvaron av provokerande sidreaktioner.
 • Dayvoneks. Salvan har en viskös konsistens med en genomskinlig färg. Huvudämnet är kalcipotriol, som är en syntetisk analog av vitamin D.

4. Lotioner

Även "försummad" psoriasis kan botas hemma. Glöm inte att smita en gång om dagen.


Olika lotioner är också effektiva mot psoriasis:

 • Belosalik. Det hör till gruppen hormonella medel, som inkluderar betametason och salicylsyra. I kombination med varandra har dessa ämnen antiinflammatorisk, antihistamin, antiseptisk effekt, åtföljd av avlägsnande av kliande känslor. Lätt att applicera lotionen beror på närvaron av ett speciellt munstycke för att spruta de drabbade områdena av huvudet.
 • Diprosalik. Den har en liknande komposition. På bekostnad av en spray sätts det med lätt gnidning. Effektivt för lindring av symtom och inflammationsprocesser.
 • Calamine. Läkemedlet har en naturlig komposition som innehåller zink och kalamin. Resultatet är en antiinflammatorisk och kylande effekt.

5. Shampoo


Shampoos i behandlingen av psoriasis på huvudet i håret är indelade i flera kategorier:

a) Dogternye

Kompositionerna innehåller nödvändigtvis tjära av björk, pil och barrträd i form av tall och enbär. Dessa komponenter bidrar till

 • avlägsnande av överskott av talgsmässiga manifestationer
 • hudrening av döda celler;
 • tvätta salvor oljig konsistens;
 • avlägsnande av inflammation och klåda;
 • undertryckande tillväxten av svampmikroorganismer.

De mest effektiva schamponerna: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". De har en lugnande effekt, klarar av kliande känslor på huden.

b) antifungala

En kraftfull antifungal effekt uppnås genom att öka klåda sensationerna i början av användningen av schampon. Den aktiva substansen i den aktuella gruppen är ketokonazol.
Den mest effektiva schampo-antifungala gruppen anses vara "Nizoral":

 • sanitiserar svampskador
 • lugnar huden
 • läker de drabbade områdena.

Shampoo är lämplig för att bekämpa alla typer av svampskador på huvudet.

c) medicinsk

Medicinsk kategori av schampon kännetecknas av närvaron av:

 • salicylsyra;
 • urea;
 • ihtiola;
 • zink och andra.

De har en uttalad antibakteriell och fuktgivande effekt. Medicinska schampon presenteras i ett stort sortiment. Den mest populära är "Skin Cap", lämplig för en annan typ av svamphudsskador. "Skin Cap" säljs också som en aerosol. Den appliceras externt genom att spruta på håret på ett avstånd av 15 cm.

6. Folkmekanismer

För att avlägsna manifestationerna av psoriasis, använd ofta recept av traditionell medicin. Var uppmärksam på den mest prisvärda för användning hemma:

a) Oljor:

 • Essential. Ofta används eteriska essenser: ylang-ylang, oregano, myrra, sandelträ, pelargon. Havtornsolja är inte mindre effektiv vid behandling av en sjukdom. Det har en lugnande effekt, desinficering och regenerering av huden.
 • Linfrö. Linfröolja hjälper till att stoppa inflammation, lindra puffiness och läka snabbt de drabbade områdena i huvudet.

Masker för huvudet är gjorda av de nämnda oljorna:

Recept # 1:
 • burdock olja i mängden av ett par skedar är blandat med 5 droppar ylang-ylang och kamille;
 • blandningen upphettas och gnids i huvudets hud;
 • masken lämnas i 40 minuter, tvättas sedan av med schampo.

Ett positivt resultat uppenbaras vid accelererad läkning av huden, förbättrar hårstrukturen och förhindrar håravfall.

Recept # 2:
 • druvfröolja i mängden en tesked blandad med en matsked av grapefruktmassa;
 • 10 droppar citron-essens tillsätts;
 • oljeblandningen gnids i de drabbade områdena och lämnas i en halvtimme;
 • efter det att den önskade tiden har gått, tvättas masken av.

b) Tvålmedel


Den särskilda populariteten hos denna tvål beror på följande egenskaper:

 • förbättrad blodcirkulation;
 • förstörelsen av patogena bakterier
 • desinfektion av de drabbade områdena
 • avlägsnande av smärtsamma och kliande känslor.

Tvättmedelstvål kan ha en tömningseffekt. Detta bör beaktas hos patienter med ökad torr hårbotten. Du bör också vara förberedd för det faktum att tvålen har en ganska skarp lukt.

c) Lök

Recept för behandling av psoriasis: lök krossas, inslagna i gasväv och appliceras på den drabbade huden i några minuter. Efter hela huvudet måste du tvätta det med kallt vatten och applicera salva till platsen för plackplacering.

7. Diet

En av de främsta orsakerna till psoriasis är allergiska reaktioner. Under behandlingsperioden är det viktigt att följa en viss kostnäring:

 • uteslutning från kost av alkoholprodukter
 • Förekomsten av en bråkdel, som innebär att man äter mat i små portioner och håller pausen på tre timmar.
 • minimera saltintaget;
 • avvisande av rökt kött och pickles;
 • undantag från kosten av konstgjorda tillsatser i form av färgämnen och konserveringsmedel;
 • frekvent konsumtion av färska grönsaker och fruktprodukter;
 • daglig konsumtion av fermenterade mjölkprodukter.

Psoriasis i hårbotten före och efter behandlingen

förebyggande

För att förhindra utseende av psoriasis i hårbotten är användbar:

 1. Undvik överhettning och solbränna.
 2. Tid att diagnostisera och behandla sjukdomar.
 3. Tvätta noga och kamma håret.
 4. Tvätta huvudet regelbundet med läkande schampon.
 5. Håll dig till en hälsosam och näringsrik kost.
 6. Skydda dig mot negativa känslor och undvik stressiga tillstånd.
 7. Välj kosmetiska produkter för hårbotten och hårvård enligt deras typ.

Även om psoriasis i hårbotten är en allvarlig sjukdom, kan behandlingen vara snabb och smärtfri. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer och noggrant övervaka deras hälsa, förhindra några patologiska manifestationer.Nästa Artikel
Effektiv mask för närande hår hemma