Varför visas psoriasis i hårbotten och vilka metoder som kämpar för det


Psoriasis är en kronisk icke-smittsam sjukdom som kan utvecklas hos någon, oberoende av kön eller ålder.

Utbrott kan förekomma var som helst på kroppen, speciellt patologi påverkar ofta hårbotten. Hur man kan minska risken för uppkomsten, hur man identifierar sjukdomen i tid och vilka behandlingsmetoder som finns finns svaren på dessa frågor i artikeln.

Hur psoriasis bildas på huvudet

Psoriasis är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av förändringar i hudområdena. Sjukdomen har ett icke infektiöst ursprung, det är omöjligt för dem att bli infekterade genom hushållskontakt.

Den kliniska bilden förefaller ganska ljus. Initialt är de modifierade hudområdena paplar röda och små i storlek. På grund av de inflammatoriska processer som uppstår i dem, på grund av överväxt av hudcellerna i epidermis och koncentrationen av lymfocyter och makrofager i dem, tjocknar de och ökar över halterna av frisk vävnad. Fläckarna har en grov struktur, en grå-silverfärg, som skyller rikligt. Med utvecklingen av sjukdomen tenderar små papiller att sammanfoga till större - psoriasisplakor. Oftast påverkar sjukdomen den håriga delen av hårbotten medan den inte stör hårväxten.

Risken att utveckla sjukdomen är densamma för kvinnor och män och beror inte på ålder. Oftast identifieras patologin hos ungdomar i åldern femton till tjugofem år. Sjukdomen är av kronisk progressiv natur, fortsätter i vågor. Eftergivningsperioder alterneras med perioder av förvärring, vissa människor lider av en sjukdom utan remission med konstant framsteg och en ökning av den drabbade huden.

Orsaker till psoriasis i hårbotten

Vetenskapen kan ännu inte ge ett exakt svar på frågan om varför sjukdomen uppstår. Det finns två huvudteorier om dess utveckling:

 1. Vissa forskare anser att sjukdomen är förknippad med nedsatt mognad och utveckling av hudceller. Patologins manifestation är immunsystemets respons. Ju mer aktiv tillväxten av "fel" celler, desto mer makrofager och leukocyter leder kroppen för att förstöra dem, vilket leder till inflammation och bildning av papiller.
 2. Andra kopplar utvecklingen av sjukdomen med nedsatt immunsvar. Detta tillstånd aktiverar skyddande T-celler som, som svar på specifika hudceller, orsakar inflammation, vilket leder till en aktiv attack av lymfocyter och makrofager som bildar papper.

Ett antal forskare lägger fram andra teorier om patologins ursprung, till exempel:

 1. Genetisk. Anger att sjukdomen är ärvd från föräldrar och nära släktingar till barnet.
 2. Endocrine. Det bygger på det faktum att utvecklingen av patologi provar en kränkning av kroppens hormonella bakgrund.
 3. Neurogen. Associerar processen med förekomsten av sjukdomen med psykologiska orsaker och upplevt allvarlig stress.
 4. Överträdelse av metaboliska processer. Enligt denna teori är förekomsten av sjukdomen förknippad med överutnyttjande eller brist på vissa ämnen.


Dessa teorier hittills har inte tillräckliga bevis. Trots bristen på ett enhetligt tillvägagångssätt för att förstå statens mekanism identifierades de faktorer som påverkar dess utveckling:

 • hudskada, kemiska brännskador, repor
 • stress, överarbete, nervösa sjukdomar;
 • hormonella störningar;
 • infektiösa och svampsjukdomar;
 • störningar i mag-tarmkanalen;
 • överdriven användning av aggressiva kosmetika;
 • frekvent kontakt med hushållskemikalier;
 • torr hud;
 • brott mot regler och doser av narkotikamissbruk, till exempel immunmodulatorer, lokala antibakteriella salvor;
 • röka, dricka alkohol
 • exponering för låga temperaturer;
 • felaktig kost, överdriven konsumtion av feta och raffinerade livsmedel, brist på frukt och grönsaker.

Dessa faktorer separat eller i aggregat kan provocera en sjukdom, eller leda till att det återkommer.

Huvudsymptom och diagnos

Psoriasis på huvudet, som alla andra typer av det, har utvecklingsstadier:

 • progressiv - kännetecknas av utseende av nya utslag och aktiva tillväxt av gamla
 • stationär - i detta skede suspenderas processen för bildandet av nya fläckar och de gamla uttalas;
 • regressiv - kännetecknas av att symtomen av sjukdomen försvinner, förlorar huden i stället för plackbildningen pigment.

Symptom på patologi verkar gradvis, med en ökning av tillståndets allvar, och beror på utvecklingsstadiet. Bland dem är:

 • utseende av enskilda fläckar på hårbotten;
 • lokalisering av papules bakom öronloberna längs hårlinjen, på baksidan av huvudet och templen, medan fläckarna är täckta med små tunna vågar;
 • klåda av papules;
 • öka storleken och blandningen av fläckar;
 • skada på de drabbade områdena leder till bildandet av sår och sprickor
 • förtjockning och grovbildning av sår;
 • urladdning av stora kornade områden av hud som liknar flingor, fläckarna blir vita-silverfärgade;
 • ökad klåda;
 • hudskador, till exempel vid användning av en kam, leder till försämringen av situationen blir fläckarna ljusröda;
 • psoriasis plack ut ur hårlinjen.

För det första skedet av sjukdomen kännetecknas av bildandet av små rosa paplar med svag skalning. Med sin utveckling ökar symtomen. I regressionsstadiet är keratinerade fläckar exfolierade, i deras ställe förblir pigmentfria hudområden.

För diagnos av patologi används metoder:

 1. Undersökning och inspektion. I receptionen kommer dermatologen att intervjua patienten om klagomålen, identifiera symptomen, upprätta lokaliseringsställen och utslagets art, samla anamnesis. Vid undersökningsfasen kommer en hudläkare att upptäcka närvaron av en psoriasis-triad - en kombination av tre tecken på sjukdomen:
  • "Stearin fläck" är ett symptom som vid en mekanisk skrapning av ytan av platsen uppträder en liten urladdning av vita silverfärger.
  • "Terminalfilm" - efter skrapning av skalorna är ytan på papullen täckt med en tunn skinnfilm;
  • "Bloddugg" är ett symtom vid vilken tid blödningar bildas efter mekanisk separation av alla flingor av en fläck och skrapning av en terminalfilm.
 2. Hudbiopsi. Denna metod används för att göra en noggrann diagnos. Det består i att ta del av den drabbade vävnaden för forskning. En biopsi avslöjar en kränkning av cellens struktur av dermis, övervägande av vissa typer av omogna celler, ackumuleringen av makrofager och T-lymfocyter.
 3. Fullständigt blodantal - låter dig identifiera inflammation och bestämma kroppens tillstånd.

Den kliniska bilden av sjukdomen är helt tydlig, och därför orsakar diagnosen inte svårigheter.

Hur man behandlar psoriasis på huvudet

Eftersom psoriasis i hårbotten är en kronisk sjukdom, för att minimera yttre manifestationer och början av en period av långvarig remission, bör behandlingen vara omfattande och omfattande. Patienterna bör följa en diet, leda en hälsosam livsstil, minimera stress. Preparat för behandling ska ordineras av en specialist, det är han som bestämmer den nödvändiga dosen beroende på symptomens svårighetsgrad. Det finns följande metoder för behandling:

Drogterapi

Det består i utnämning av grupper av droger:

 • sedativa - för att lindra tillståndet, lindra klåda;
 • antihistaminämnen - för att minska klåda, lindra svullnad;
 • hyposensibiliserande medel - för att minska kroppens känslighet mot allergener;
 • immunmodulatorer och immunosuppressiva medel - för att korrigera kroppens immunsystems funktion;
 • cytostatika - för att minska celltillväxten;
 • kortikosteroider - för att eliminera inflammation
 • keratolytika - för att minska de yttre manifestationerna av psoriasis, eliminera skalning;
 • vitaminkomplex;
 • antiinflammatoriska läkemedel.

Förberedelser för extern användning

Bland denna grupp finns:

 1. Farmaceutiska salvor, som syftar till att bekämpa sjukdomens yttre manifestationer, används för ömtålig exfoliering och läkning. Bland dem är ofta använd salva på basis av salicylsyra (Akriderm SK), naftalanolja (Naftaderm) och innehållande kalcipotriol (Glenriaz, Dayvoneks).
 2. Lotion. Tilldelas som en del av komplex terapi, har en lättare struktur, lindrar irritation och klåda. Bland denna grupp av medel är de mest utbredda Belosalik, Diprosalik, Calamine.
 3. Medicinerade schampon. Används för att eliminera yttre manifestationer av sjukdomen. Det finns utbrett läkemedel som innehåller zink och tjära, till exempel, Friderm Zinc, Skin cap, Friderm Tar, Psoril.

Recensioner av dessa droger är ganska kontroversiella, vissa patienter noterar att botemedlet fungerar bra för att bli av med mjäll och seboré, men de klarar inte manifestationerna av psoriasis, medan andra noterar en förbättring av hårbotten tillståndet:

Användad shampoo Skin-cap, effekten var fortfarande nöjd. När jag bestämde mig för att ta en paus blev fläckarna värre.

Belosalik lotion Jag använder enligt ordination av en läkare. Jag använder det länge, trots att det är hormonellt. Effekten är bra och långvarig, det kyler huden omedelbart efter appliceringen. Det har en dispenser, så det är lätt att sprida sig på huden, dessutom absorberas det snabbt och fläckar inte håret. Bland bristerna kan jag notera den skarpa lukten av alkohol.

Ignat, Tyumen.

Förberedelser med tjära hjälper inte, från dem blir det värre. Alla individuellt måste du leta efter ditt verktyg.

Ella, Moskva.

Eftersom återfall uppträder, särskilt på vintern, bestämde Akriderm SK att försöka, salvan var tjock och flödade inte, applicerades två gånger om dagen, skelningen sjönk markant, fläckarna blev mjukare.

Maria, Krasnodar.

Psoriasis uppträdde på nervjorden på pannan längs hårlinjen. Det såg mycket ful, peeling och skalla! Läkaren föreskrev en kombinationsbehandling, inklusive Dayvonex salva. Naturligtvis är drogen inte billigt, men det är värt pengarna! Efter behandlingens gång var utslaget nästan borta, och det som var kvar ser inte på sig.

Alena, Chelyabinsk.

Omfattande lista över salvor och krämer för psoriasis, mer i vårt material.

Metoder för traditionell medicin

Utbredd avkok av bladen av celandine. Det används både för intag och för behandling av plack. Gräset bryggs med kokande vatten i ett förhållande av 1: 1 och tar 250 ml. Också en god mjukgörande är amarantolja, det smälter de hårda områdena i hårbotten två gånger om dagen.

Hemma kan du förbereda en mask för hår från 3 msk. Avokadoolja, 3 msk. olivolja, 1 msk yoghurt och 1 msk. honung. Den erhållna blandningen appliceras på hårbotten i 1 timme. Applicera en sådan mask bör inte vara mer än en gång i veckan.

Sjukgymnastik och spa behandling

Som metoder för fysioterapi används ofta: ultraviolett strålning, PUVA-terapi, plasmaferes, vilket ger ett märkbart resultat och minskar inflammation. Läkande lera och hydrogensulfidbad på Krim, Pyatigorsk Sochi-orterna bidrar till att etablera en långvarig remission av sjukdomen.

Man bör komma ihåg att självbehandling kan leda till en förvärring av situationen och utvecklingen av komplikationer. Doseringen, liksom den specifika typen av läkemedel, måste ordineras av en läkare, eftersom användningen av några av dem, till exempel kortikosteroider, kan orsaka återfall och försämring av tillståndet.

Uppkommande komplikationer

Svåra komplikationer kan uppstå i avsaknad av adekvat behandling och underlåtenhet att följa förebyggande åtgärder, bland annat:

 • psoriasisartrit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar lederna, i avancerade skeden, vilket orsakar deras irreversibla deformitet;
 • generaliserad pustulär psoriasis - ett tillstånd där sår bildas på grund av tillsatsen av en bakteriell infektion;
 • psoriasis erythroderma - ett tillstånd som kännetecknas av omfattande och i avancerade fall - fullständigt nederlag av huden;
 • nederlag plack slemhinnor - leder till störningar i urinvägarna;
 • störningar i hjärt-kärlsystemet kan leda till utveckling av hypertension, myokardit
 • suddig syn.

Förebyggande åtgärder

Om det finns en förutsättning för sjukdomens utseende är det nödvändigt att observera de grundläggande förebyggande reglerna:

 • Använd specialiserade kosmetiska produkter, överge aggressiva tvättmedel och schampon, torka hårbotten och bryta mot vattenfettbalansen.
 • Använd mjuka hypoallergena vävnader som inte orsakar friktion och irritation av problemområdena.
 • förhindra skador och repor
 • följ en diet, ge upp stekt, kryddig, salt och sylt mat;
 • utesluta från kosten mat som kan orsaka allergier, till exempel: choklad, citrus, tomater;
 • öka mängden konsumerade mejeriprodukter, spannmål, matrika med mättade fettsyror, samt grönsaker och frukter;
 • öka fysisk aktivitet, led en hälsosam livsstil
 • sluta röka och dricka alkohol
 • undvik stress och överskott.

effekter

Psoriasis har en negativ effekt på patientens psyke, i sitt emotionella tillstånd. En person dras tillbaka, undviker kommunikation, mot bakgrund av sjukdomen utvecklas depressioner av varierande svårighetsgrad som en person inte kan klara av sig själv. Eventuella komplikationer av sjukdomen kan leda till förlust av effektivitet och funktionshinder.

Bristen på adekvat behandling, och som ett resultat kan utvecklingen av komplikationer av varierande svårighetsgrad påverka patientens livslängd.

Överensstämmelse med reglerna för förebyggande, tidig komplex behandling av tillståndet kommer att möjliggöra en lång tid att uppnå en eftergivningsperiod och minska psoriasis manifestationer på huvudet till ett minimum.

Psoriasis på huvudet

Psoriasis på huvudet är inte farligt för patientens liv. Men ganska ofta kan orsakerna till denna sjukdom utlösa utvecklingen av många psykiska problem, såväl som patientens isolering i ett samhälle.

Hårbottenpsoriasis är inte smittsam och är en kronisk sjukdom som kan åtföljas av täta återfall. De karakteristiska manifestationerna innefattar förekomsten av psoriasisplåtar av olika storlekar i hårtillväxtzonen på huvudet och intilliggande hudområden.

Ofta är denna form den första i utvecklingen av psoriasis. Därefter kan utslag sprida sig i hela kroppen. En signifikant skillnad från mjäll i hårets hår på huvudet är innehållet i överskott av sebaceös utsöndring i psoriasisskalaen.

Faktorer av psoriasis

Ett entydigt svar på frågan om varför psoriasis påverkar området hårväxt på huvudet kan inte vara, eftersom etiologin för psoriasis inte är helt förstådd. Men med 100% säkerhet kan det hävdas att psoriasis av någon form inte är smittsam och överförs inte genom kontakt.

Jämförande data indikerar att psoriasis i huvudområdet fortskrider över 5 dagar, medan standardcellmultipliceringstiden är cirka 3 veckor.

Enligt forskare finns det också provocerande orsaker till hårsjukdomar som inkluderar:

 • hudskador i hårbottenhöjdszonen som ett resultat av mekanisk verkan;
 • försvagning av immunsystemet och exponering för stressiga situationer;
 • dålig näring
 • intensifiering av psoriasis symptom på huvudet är möjligt om kroppen har foci av kroniska infektioner;
 • dåliga vanor (nikotin, alkohol);
 • Oftast är orsakerna till psoriasis i hårväxten på huvudet i strid med mag-tarmkanalen.
 • långsiktig läkemedelsbehandling kan leda till utveckling av psoriasis (speciellt om steroiddroger används i behandlingen);
 • stadigt inflytande av låga temperaturer på huvudet och håret;
 • hormonella störningar (övergångs ålder, graviditet etc.).

Plötslig utveckling av psoriasis på huvudet i hårväxtzonen observeras oftast hos patienter över 35 år, och genetiskt ärftlig form av psoriasis uppträder vanligen efter 25 år.

Symtom på psoriasis på huvudet

I det primära skedet av psoriasis går symptomen obemärkt och vid extern undersökning har patienten inga signifikanta klagomål.

Psoriasis i hårbotten i ett progressivt steg fortskrider med utseendet av en liten peeling och klåda. I framtiden kan symtom kompletteras med utseendet av psoriasisplakor (på bilden), det finns tecken på hudsprickning. Peeling ersätts av en förtjockning och desensibilisering av de områden som drabbas av psoriasis (på bilden).

Steg av sjukdomen

Metoden för behandling, liksom hur psoriasis ser på huvudet, påverkas av scenen av psoriasisutveckling:

INITIAL. I detta skede observeras enstaka rosa papiller på huvudet (i bilden), som stiger på huden, åtföljs av svår klåda och börjar blöda när de skadas mekaniskt. Utseendet av papules liknar små finnar med tydligt definierade kanter. Detta stadium kännetecknas av ett symptom på den psoriatiska triaden.

Ofta förvirrar detta vissa patienter som tar psoriasis för mjäll och har länge försökt förgäves för att bli av med det med hjälp av mjällbehandling.

Detta stadium av sjukdomen åtföljs av psoriasisutslag, inte bara i hårbotten, men också inom öronen och nacken. I sällsynta fall finns det psoriatiska manifestationer i ansiktsområdet (bild) som liknar seborrheisk dermatit eller allergier. När utslag förekommer i hårbotten är utseendet på en "psoriasisk krona" karakteristisk.

Psoriasis i huvudet åtföljs av det symmetriska utseendet på rundade papuler, som kan nå upp till 10 cm. Inledningsskedet tas ofta inte allvarligt av patienten, även om det är just dessa tecken som kan indikera seborrheiskt utseende av psoriasisförändringar.

Progressiv. I detta skede kommer framkomsten av nya element. Samtidigt kan befintliga papules sprida sig till periferin, vilket är klassificerat som Kebners symptom.

Stationär. Under denna fas observeras inga nya utbrott, och de som redan finns i hårbotten försvinner inte.

Regressiv. I detta stadium börjar symptomerna av psoriasis i hårbottens tillväxtzon långsamt att neutralisera. Detta stadium kännetecknas av ett symptom på Voronov (lätta ringar runt papullen i huvudområdet).

Vid allvarlig symtomutveckling kan huden fullständigt skada plack i hårväxten på huvudet. Samtidigt försvårar vågorna betydligt och blir större. Allvarlig psoriasis är en indikation på undantag från militärtjänsten, eftersom armén bara förvärrar svårighetsgraden av symtom.

Kurs av psoriasis i barndomen

Psoriasis hos barn kan förekomma atypiskt, så föräldrarna kan inte bestämma de första manifestationerna av psoriasis. I ett barn manifesteras psoriasis av rodnad på huden på huvudet och i vikarnas område, på vilken maceration och avlägsnande av epidermis döda hudpartiklar därefter inträffar. Symptomen på psoriasis påminner ofta om candidiasis, blötsutslag och ekosematider.

Ju yngre barnet, den atypiska utvecklar de första symptomen på psoriasis. Ibland kan psoriasisutslag i ett barn inträffa om barnet ges någon form av medicin. För barn, till skillnad från vuxna, är psoriasis förlängd. Det är nödvändigt att kämpa med det, med särskild behandling. Undantaget är den droppformade formen av mild psoriasis hos ett barn.

Ofta provas negativa manifestationer på huden av en onormal diet, så när man diagnostiserar psoriasis hos barn, upptäcker läkaren först om kosten följs och vilken typ av mat som finns i barnmenyn. Efter att ha fått svar på dina frågor kan kosten anpassas individuellt.

För en snabb eliminering av de yttre manifestationerna av psoriasis är medicinsk behandling nödvändig. Snabbt eliminera den patogena processen och återställa tillståndet hos huden och håret kan använda spray och lotioner för extern användning, till exempel Skin-cap. Om instruktionerna följs, är sprayen säker för barn såväl som för gravida kvinnor. Fördelen med detta läkemedel är förmågan att kombinera sprayen med andra terapeutiska medel. Dessutom innehåller Skin-Cap spray inte hormonella komponenter. Priset på drogen är i genomsnitt 1600 rubel. och beror på patientens hemvist.

Behandla psoriasisbehandling

Många patienter med liknande diagnos är intresserade av frågan om hur man ska bli av med psoriasis på huvudet? Behandling av psoriasis i hårbotten utförs genom särskilda åtgärder:

 • drogterapi;
 • yttre preparat (spray, geler);
 • rätt näring
 • sjukgymnastik;
 • behandling i utvägsområden.

En oumbärlig regel för effektiviteten av behandlingen är dess ackompanjemang av en högkvalificerad specialist, eftersom självbehandling kan orsaka enorm skada för patienten.

ALLMÄNNA TERAPEUTA AKTIVITETER. Behandlingen av psoriasis i huvudområdet utförs medicinskt i följande fall:

 • antihistaminer som lindrar svullnad och klåda i vävnader (Suprastin, Diazolin, Claritin tabletter);
 • Som regel, med huvudets psoriasis, föreskrivs vitaminer för att öka motståndet och få en förstärkande effekt på kroppen.
 • immunmodulatorer rekommenderas för att förbättra immunsystemet (Dekaris, Taktivin, Splenin tabletter, Leacadin tabletter, Methyluracil tabletter);
 • tar retinoider (tabletter etretinat, atsitretin);
 • i svåra fall kan du bli av med psoriasis symptom i hårbotten med hjälp av kortikosteroider (Prednisolon, Dexamezaton). Man bör emellertid komma ihåg att för det första används droger som är mindre giftiga för droger.

Vid tillsättning av sekundära infektioner kan psoriasis behandlas med antibiotika, men sådana läkemedel, som kortikosteroider, måste tas mycket noggrant eftersom dessa läkemedel kan provocera komplikationer.

EXTERN BEHANDLING. För att lindra akuta symptom rekommenderas att använda externa läkemedel för behandling:

 • Keratoplastiska salvor: naftalon, salicylsyra, resorcinol, lktyol, svavelsyra, tjära;
 • lotioner med vitamin D3 - lotion Psorkutan, Dayvoneks;
 • lotioner med tillsats av dithranol (lotion Tsignoderm, Dyrastik);
 • glukokortikoider (kräm) - ordineras för allvarlig sjukdom. Den vanligast använda cream Dermoveit, Cream Belosalik, Triderm, Cream Beloderm;
 • schampon - (911, Frederm schampo).

Sällan, när man neutraliserar symptomen på psoriasis, är salicylsalva ordinerad i huvudområdet. Det bör noteras att denna salva kan administreras både under den akuta perioden av sjukdomen och vid remission. Under den akuta perioden appliceras salicylsalva 1-2%. Under den lugna perioden rekommenderas användning av 3-5% koncentration.

En annan lösning som hjälper, inte mindre effektiv än Salicylic Salva, är Solcoseryl lösning, som innehåller en blandning av koncentrerade syror. Solkosyllösning rekommenderas för att behandla de drabbade områdena i hårbotten.

PSYKOTROPISKA FÖRBEREDELSER. Innan du använder denna grupp av droger bör du vara medveten om att de hjälper till att behandla psoriasis endast i samband med huvudbehandlingen. De vanligaste psykotropa läkemedlen (Deprim, motherwort-extrakttabletter, Phyto sedan etc.) ordineras för att effektivt behandla stressiga situationer och minska patientens nervspänning.

Du kan inte använda psykotropa läkemedel på egen hand, eftersom de kan utveckla ett tillstånd när en traditionell medicin för utveckling av huvudpsoriasis kan vara ineffektiv. Sådan verkan kan orsakas av serotonerga antidepressiva medel (paroxetin och fluoxetin). Dessutom kan de provocera ökad hormonell tillväxt, vilket bara ökar psoriasis symptom.

Schampo. Vissa patienter, särskilt kvinnor, är intresserade av frågan om det är möjligt att bota psoriasis i huvudet med ett schampo?

Följande schampon används ofta vid behandling av sjukdomen:

 • degarynye - Algopiks, Friderm Tar, Tana, schampo Zink plus;
 • antifungala schampon med tillsats av ketokonazol - Perhohot, Nizoral, Sebozol, Ketozoral;
 • medicinska schampon med ichthyol eller salicylsyra, Skin-Cap;
 • för barn - Hipp, Johnsons-baby, jag och mamma, Karapuz.

Man måste komma ihåg att för fullständig behandling av psoriasis symptom räcker det inte att bara använda schampon, men i den allmänna behandlingen av psoriasis i huvudområdet spelar schampon en viktig roll, vilket bekräftas av återkoppling från patienter och läkare.

FYSISKA PROCEDURER. I komplex behandling kan du bli av med psoriasisplakor med hjälp av följande åtgärder:

 • PUVA-terapi;
 • UFO;
 • hydroterapi;
 • effekter på erbiumlasorns psoriasisområden;
 • hemosorbtion;
 • spa behandling

Många patienter lämnar positiv återkoppling efter behandling i orterna Sochi, Pyatigorsk och Krim. Spa behandling hjälper effektivt för att uppnå långsiktig eftergift.

NATIONELL BEHANDLING. Frågan om hur man botar psoriasis på huvudet, med folkrecept, uppstår ganska ofta. Sedan antiken har läkare hjälpt patienter med hjälp av medicinska örter. Man bör komma ihåg att, som huvudmetod för att behandla symtomen på hårbotten hos hårbotten, med hjälp av folkrecept, borde det inte vara. De är effektiva endast i kombination med traditionell behandling.

Det är viktigt att komma ihåg att traditionella läkemedel kan ha en ganska stark effekt på huvudområdet, vilket kan orsaka hudirritation. Därför måste du rådfråga din läkare innan behandlingen påbörjas.

De vanligaste recepten för psoriasisbehandling är:

 • hemma brukade ofta celandine och recept med sitt deltagande. Du kan göra en helande infusion. För att göra detta, ta celandine (300 g), slipa den i köttkvarn och pressa ut all saft. Därefter tillsätts torrt rött vin (30 ml) till celandine. Det är nödvändigt att smita psoriasisområdena på huvudet med den beredda blandningen och lämna den för maximal exponering under minst 15-20 minuter, varefter återstoden av blandningen tvättas bort;
 • Det rekommenderas att förbereda en lösning av celandine på alkohol. För att göra detta, hackad torrland (¼ Art.) Häll 0,5 liter. alkohol, lämnar för att infusera i 2-3 timmar. Tvätta området som drabbats av psoriasis med ett preparat, skölj sedan håret med kamomillkstrakt;
 • hemma kan du göra en smörjfett (300 gr.), 2 kycklingägg, 1 msk. l. Honung och 1 msk. mark celandine. Det rekommenderas att smitta huvudområdet för psoriasis med den resulterande blandningen under 1 r. (på morgonen) i 5 dagar, varefter en kort paus krävs;
 • psoriasis i hårbotten är väl neutraliserad med hemmagjorda salvor (petrolatum + aska från höfterna) i ett förhållande 1: 1. Detta verktyg ska smälta huvudet dagligen. Den positiva effekten av behandlingen framträder efter 7 dagar. Ett viktigt villkor för sådan behandling är daglig hårtvätt. Därför rekommenderas att tvätta håret med tvättmedel med tillsats av tjära;
 • Folkrecept rekommenderar att förbereda en salva för huvudet, med användning av celandine, horsörrel och björktjära i lika stora proportioner. Lösningen appliceras 1 p. per dag, inte mer än 20 minuter och gör att du effektivt kan bli av med psoriasis-manifestationer i hårbotten. Man bör komma ihåg att denna salva är stark och dess applicering rekommenderas inte för natten.

PEOPLE RECIPES FÖR ANVÄNDNING INSIDAN. Folk recept, som används för behandling av psoriasis på huvudet, ger inte bara lokal användning av örter och tinkturer, utan även inomhus:

 • ganska kraftfull botemedel mot utveckling av psoriasis på huvudet - tinktur av svart ädelbär. Detta recept hemma är berett enligt följande: 1 msk. äldre blommor hällde 0,5 liter. kokande vatten och infunderas i 1,5 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen en timme efter att ha ätit 0,5 koppar per vecka;
 • Vid allvarlig symtomutveckling rekommenderas följande behandling: Ta celandine, Johannesjurt, Althea rot, Valerian och en serie 1 msk. en sked. En blandning av torra krossade örter blandade, och sedan 2 msk. l. Blandning hällde 0,5 liter. kokande vatten och lämnas för att infusera i 6 timmar. Medicinsk avkok tas 30 minuter efter att ha ätit (morgon och kväll) för ½ msk.

OLJE FÖR BEHANDLING AV PSORIASIS. För att bli av med de akuta symptomen på psoriasis kan du använda olika oljor. Naturolja kan ersätta många droger. Samtidigt kan oljan praktiskt taget inte få biverkningar.

Vid extern behandling av psoriasis används hårväxtzoner på huvudet:

 • Castorolja är en utmärkt naturlig oxidant som förhindrar spridning av psoriasisplakor, avlägsnande av inflammatorisk process;
 • Kockolja - rekommenderas för att bilda psoriasisskorpor på huvudet. Kockolja bidrar till förnyelsen av cellstruktur och restaurering av hårlampan i psoriasis;
 • Amarantholja - ger näring till huden, vilket ger en antibakteriell effekt på området med psoriasis. Amarantholja innehåller vitaminer (D, B, E);
 • Jojobaolja - neutraliserar aktivt den inflammatoriska processen, rensar huden från psoriasisvågor. På grund av sin tjocka konsistens verkar oljan på de djupare lagren av plack, vilket accelererar deras mjukning.

Enligt folkläkare kan olja betraktas som en verklig panacea vid behandling av dermatologiska hudsjukdomar, inklusive psoriasis.

Terapeutisk kost

Hos patienter med psoriasis är det ett brott mot lipidmetabolism, därför föreskrivs en särskild diet som eliminerar överdriven konsumtion av animaliska fetter. En sådan diet hjälper till att normalisera tarmens arbete och kan göra huden och håret mer hälsosamt. Diet för psoriasis i hårbotten är inte särskilt annorlunda än de allmänna rekommendationerna om riktig näring.

Först och främst är det nödvändigt att överge konserveringsmedel, färgämnen och smaker. Mat bör begränsa kryddor, kryddor och kryddiga rätter.

Dieten utesluter användningen av alkoholhaltiga drycker, tomater, vitlök, lök, färgglada frukter och grönsaker. Du kan inte äta choklad och citrus. Dessutom är användningen av honung och helmjölk begränsad.

Hårvård regler

Med psoriasis i hårbotten krävs speciell hårvård. Om det behövs vidta åtgärder vidtas i hårbotten hjälper till att uppnå en förbättring av kroppens övergripande tillstånd.

Vårdinstruktioner:

 1. Huvud och hår ska tvättas med medicinska schampon.
 2. När du kammar hår måste du använda en kam med naturliga borst.
 3. Det ska smittas med desinfektionsmedel som föreskrivs av läkaren.
 4. Inget behov av att göra skarpa rörelser när kammar håret, det kan orsaka skador på plackorna.
 5. Det rekommenderas inte att använda en hårtork.
 6. Det är oönskade att göra procedurer som kan leda till skada på huden på huvudet, och kan också störa hårets struktur. Om möjligt borde du överge curlers och curling hair.
 7. Med utvecklingen av psoriasis i hårbotten rekommenderas att man undviker komplex styling och frisyrer. Den bästa lösningen i detta fall är att göra korta hårklippningar, eftersom salvan och krämet ofta förorenar håret, och du måste tvätta dem ofta.

Effektivt bortskaffande av huvudpsoriasis i huvudet är omöjligt utan att man observerar tillstånd som innefattar läkemedelsbehandling och profylaktiska förfaranden. Det är omöjligt att fullständigt bota psoriasis på huvudet, även med de modernaste medicinerna. Modern medicin gör att du kan bli av med akuta symptom på sjukdomen, baserat på en systematisk behandling. Detta gör det möjligt att uppnå långvarig eftergift av psoriasis efteråt.

Hårbottenpsoriasis är den vanligaste formen av sjukdomen.

Psoriasis är en hudinfektionssjukdom som uppträder hos 1 av 100 personer, och i 80% av fallen detekteras en skada i hårbotten. Det manifesterar sig som bildandet av röda plack eller fläckar, mellan vilka det är synligt intakt hud. Inflammationer kan expandera och koalesceras. Varför uppträder psoriasis och hur det behandlas, hittar vi mer.

Sammanfattning av patologi

Psoriasis på huvudet är en autoimmun sjukdom. En sådan slutsats gjordes av läkare efter att de avslöjade i vågorna i de vågar som var karakteristiska för förändringar i autoimmuna sjukdomar, och behandling med immunosuppressiva läkemedel fick betydligt lindra det allmänna tillståndet. Denna sjukdom överförs inte från patienten till en frisk person.

Psoriasis kan påverka någon, men klinisk erfarenhet gör att vi kan identifiera de viktigaste riskgrupperna. Så oftare påverkar patologin kvinnor, och den genetiskt ärvda formen får sig att känna sig redan om 15-25 år. Människor med mer än 50% av fallen har släktingar med psoriasis av en eller annan form. Detta innebär att risken för att stöta på denna patologi är högre för dem vars föräldrar, syskon eller bror också har en sådan diagnos.

Hårbottenpsoriasis kan vanligen påverka följande områden:

 • partings;
 • övre panna;
 • området bakom öronen;
 • whisky;
 • huvudets baksida;
 • hud på öronen, inklusive löparna;
 • ögonbrynbåge.

I allmänhet har sådan psoriasis en vågliknande karaktär av kursen, det vill säga innebär det en växling av perioder av förbättring och försämringssteg. Samtidigt förekommer röda droppliknande plack med fet innehåll på de drabbade områdena, som periodiskt avskalas och orsakar klåda.

En sådan inflammatorisk process leder inte till allvarliga hälsoeffekter, men orsakar allvarliga psykiska problem. Mycket ofta finns en ond cirkel när psoriasis orsakar stress, och han blir i sin tur orsaken till patologins komplikationer.

Varför sker det?

Läkare har ännu inte identifierat de exakta orsaker som orsakar inflammatoriska reaktioner och överdriven syntes av hudceller på patientens kropp. För närvarande är den ledande hypotesen genetisk. Det står att individer har en medfödd predisposition för den accelererade förnyelsen av keratinocyter (huvudcellerna i den mänskliga huden epidermis). Med manifestationen av psoriasis orsakar denna tendens en specifik reaktion av immunsystemet:

 1. Kroppen börjar snabbt producera nya celler som bildar psoriatiska plack.
 2. Det finns en mer aktiv inflammation i huden i det drabbade området (kroppen uppfattar det som något främmande).
 3. Ju mer huden skadas under inflytande av immunitet, desto mer aktiv delas keratinocyter.

Under lång tid kan genetiska faktorer förbli i latent tillstånd, men de "vaknar" under inverkan av negativa faktorer. Dessa inkluderar:

 • Stress. Förändringar i nervsystemet orsakar störningar i alla organs arbete, inklusive huden. Som ett resultat leder detta till förändringar i uppdelningen av epitelceller.
 • Frekventa skador på huden. De provocerar misslyckanden i processen med uppdelning och tillväxt av keratinocyter.
 • Infektionssjukdomar. Mikrober attackerar människans immunförsvar, särskilt om sjukdomen är kronisk. Som ett resultat är immunsystemet ständigt under stress och börjar attackera epitelceller.
 • Torrhet och känslighet hos huden. I detta fall lider huden ofta av mikrotraumas, så sannolikheten att utveckla psoriasis är hög.
 • Klimatförhållanden. Med torr och kall luft utsätts huden för ökad belastning, så den kan brytas, vilket leder till psoriasis.
 • Sjukdomar i det endokrina systemet. De orsakar störningar i produktionen av melatonin och åstadkommer ökad utsöndring av tillväxthormon.

En annan populär hypotes är att psoriasis utvecklas på grund av en metabolisk störning. I detta fall reagerar kroppen specifikt på stimuli och börjar snabbt dela upp cellerna i dermis. Om huden normalt förnyas inom 3 veckor sker patienten inom 5 dagar, vilket resulterar i att många skalor uppträder på huvudet. I detta fall kan sådana faktorer provocera en förvärring:

 • skada på hårbotten;
 • emotionell stress och stress;
 • hormonella störningar;
 • endokrina sjukdomar;
 • dåliga vanor (rökning, alkoholmissbruk);
 • infektiösa processer i kroppen;
 • ohälsosam diet;
 • tar vissa mediciner
 • hypotermi eller långvarig exponering för kyla;
 • Användning av substandard hudvårdsprodukter.

I vissa fall kan utgångspunkten för utveckling av psoriasis vara en patologi av immunsystemet, vilket kan uppstå som en följd av svår stress eller en tidigare infektionssjukdom.

Hur manifesterar patologin?

Psoriasis utvecklas gradvis och kan identifieras i olika steg genom följande processer:

 1. På ytan av huden visas rosa utslag, som har en rundad form och på toppen är täckta med många vågar av vit färg.
 2. Utsläppen växer gradvis och ökar i diameter. Som ett resultat blir de komprimerade psoriasisplåtar som orsakar klåda och brännande. Efter detta börjar en stark inflammatorisk process.
 3. Vävnader växer för mycket under trycket av överdriven proliferation av ektopoderma celler i plack och överdriven ackumulering av lymfocyter och makrofager. Detta leder till en förtjockning av huden i lesionerna och bildandet av röda fläckar i hårväxtzonen.
 4. Patienten upplever generell sjukdom och svaghet. Hans kroppstemperatur kan hoppa.
 5. Huden blir känslig, öm och tätare. Gradvis förlorar den sin elasticitet och elasticitet, grov och täckt med vågar, som snabbt avskalas.
 6. När kammar hårbotten blir täckt med blödande nackdelar och sprickor.
 7. Plåtarna skrider gradvis av, så i ditt hår kan du se stora lager som liknar mjäll.
 8. Klåda blir mer intensiv och tillåter inte ens en person att göra sina vanliga aktiviteter.
 9. Personen är i ett deprimerat tillstånd eller ständigt bryter ner, känner sig oerhört estetiskt obehag.
 10. Patologi sprider sig över hela hårbotten och andra delar av kroppen.

Symptom hos barn

Psoriasis i hårbotten utvecklas på nästan samma sätt som hos vuxna, men oftare orsakar sjukdomen sig själv sådana symptom:

 • rodnad i hårbotten, som kan ses även genom hårbotten;
 • våt mjukning av huden, som kallas maceration i medicin;
 • flakvågar;
 • bildandet av kluster av vågar på vissa områden i hårbotten.

Hos yngre barn liknar psoriasis ofta bildandet av blötsutslag. Sjukdomen utvecklas ganska långsamt och är svår att behandla.

Klassificering av patologi

Psoriasis i hårbotten klassificeras enligt två parametrar - formen och utvecklingsstadiet. Det beror på hur sjukdomen ser ut. Varje parameter kommer att betraktas separat.

form

Formen av psoriasis är av två typer:

 • Lätt. Mestadels manifesteras på huvudet som enskilda skador. Plåtar är som regel små och täckta med tunna vågar.
 • Heavy. Psoriatiska element förekommer på hela hårbotten. Storleken på skalorna och mer, och tjockleken än med mild sjukdom i patologin.

stadium

Experter identifierar tre stadier av patologi:

 1. Progressive. Nya utslag förekommer i hårbotten. Som regel påverkar de området längs konturen av hårväxt. Peeling visas på psoriasiselement. Gradvis kan utslagshamnar kombinera för att bilda omfattande lesioner. Om fasen inträffar vid återkommande patologi sprider de redan befintliga elementen till periferin, som kallas Koebnerfenomenet.
 2. Stationär. Den inflammatoriska processen bevaras, men nya utslag förekommer inte. Detta stadium kännetecknas av "dulling" av tillväxten av plack och frånvaron av en hyperemisk kant längs konturen av hudelementen.
 3. Regressiv. Mängden utslag reduceras, vilket indikerar effektiviteten av behandlingen. De befintliga plackerna försvinner gradvis, vilka ersätts av pigmentfläckar. Patienten är inte längre orolig för desquamation, klåda och andra symptom på patologin.

diagnostik

Om det finns utslag i hårbotten, måste du kontakta en hudläkare. Dessutom kan ett samråd med en hårbehandling specialist (trichologist) och en kosmetolog för att hjälpa dig att välja shampoo och andra vårdprodukter.

Vid diagnos av sjukdomen identifieras en "psoriatisk triad", som består av sådana fenomen som:

 • Stearin fläckar. Skalning ökar, och skalorna har en silverfärg och liknar stearin.
 • Psoriatisk film. Om du tar bort vågorna kommer en blank, fuktig yta att visas på platsen.
 • Bloddugg. Vid kammning av plack kommer droppdotblödning att uppstå.

Dessa symtom gör att du kan göra en diagnos redan genom visuell inspektion. I detta fall tar doktorn hänsyn till uppgifterna om anamnese, inklusive att klargöra om patienten har släktingar som lider av psoriasis.

För att bekräfta diagnosen kan läkaren ordinera en biopsi (ta material från de drabbade områdena) och plantera flora för att utesluta svampinfektion. Vid generella former av psoriasis ges dessutom ett komplett blodtal. När den berusar kroppen kommer den att visa en hög erytrocyt sedimenteringshastighet (ESR) och ett ökat antal vita blodkroppar.

Terapimetoder

Hårbottenpsoriasis kräver individuell behandling, vilket hjälper till att lindra obehagliga symtom och, viktigast av allt, uppnå ett långt remissionsteg i någon form av patologi. För detta ändamål är komplex terapi ofta föreskriven. Var och en av dess komponenter förtjänar särskild uppmärksamhet.

Allmän terapi

Den syftar till att bekämpa kroniska inflammatoriska reaktioner och överdriven bildning av keratocyter, eftersom dessa är de patologiska processerna som ligger till grund för sjukdomen.

Som en del av allmän terapi kan läkaren ordinera följande läkemedel:

 • medel för icke-specifik immunterapi (pyrogenal, ATP);
 • vitaminkomplex;
 • immunmodulatorer (Dekaris, Taktivin, Splenin, Metyluracil, Leacadin);
 • aromatiska retinoider (ettretinat, atsitretin);
 • cytostatika;
 • kortikosteroider;
 • Hemodez lösning för intravenös dropp.

Accept av cytostatika och kortikosteroider är tillrådligt vid allvarlig psoriasis och med signifikant svårighetsgrad av symtom i hårbotten. Om psoriasis också kompliceras genom infektion av en infektion introduceras antibiotika under behandlingens gång.

Som en del av allmän terapi kan läkaren också ordinera antidepressiva medel. De är nödvändiga för att minska och eliminera de psyko-emotionella problemen i samband med psoriasis - depression, stress, ökad ångest och social fobi. Dessutom kommer dessa läkemedel att öka patientens motståndskraft mot stress, minska frekvensen och svårighetsgraden av exacerbationer av psoriasis i ansiktet av nervspänning, förbättra sömnkvaliteten. Vissa läkemedel har en antihistamin effekt, och hjälper därför också att lindra klåda.

Läkemedel för lokal behandling

Att agera direkt på de inflammerade områdena i huden, applicera aktuell behandling, som inkluderar två typer av salva:

 • Hormon. De är baserade på steroidhormoner som lindrar inflammation och klåda. Jämfört med steroider av systemisk verkan i form av tabletter eller genom injektion, har sådana salvor inte en uttalad bieffekt, men efter appliceringen kan huden missfärga, bli tunn och sårbar för sekundära infektioner. Populära krämer av denna grupp är Belosalik, Sinalar, Soderm och Vipsogal.
 • Icke-hormonella. Basen för sådana medel är aktiva substanser som har antiinflammatorisk, vasokonstrictor, lugnande och fuktgivande verkan. Sådana salvor kallas också keratoplastiska. De starkaste representanterna för denna grupp är Ichthyol, Svavel tjära, Naftalan och Salicylsalva. Hjälper till att minska plackbildning, lindra avskalning, klåda och inflammation.

Det är värt att överväga att sådana salvor kan orsaka "abstinenssyndrom". I så fall kommer psoriasis efter en behandling att återvända med ökad styrka. För att förhindra en sådan konsekvens måste du avstå från sin frekventa och långsiktiga ansökan (den optimala kursen är 5 dagar).

Sjukgymnastik och spa behandling

För psoriasis i hårbotten rekommenderas fysioterapi, vilket kan innefatta följande procedurer:

 • Kryoterapi. De drabbade skadorna påverkas av låga temperaturer (under 196-269 ° C). Det normaliserar ämnesomsättningen och minskar inflammation, klåda och smärta.
 • Laserterapi Laserstrålen verkar på huden mot bakgrunden av vilka psoriasisplakor förstörs, och ämnesomsättningen normaliseras i hudcellerna.
 • PUVA fototerapi. Den drabbade huden behandlas med en fotosensibiliserare och utsätts sedan för ultraviolett strålning. Parallellt med liknande behandling kan läkaren ordinera användningen av retinoider (Re-PUVA-terapi).
 • Ljusterapi. Inflammade lesioner utsätts för ultravioletta ljuskällor.
 • Hirudotherapy. Detta är en metod för alternativ medicin, som innebär användning av medicinsk leeches.

För förlängning av perioder med eftergift av psoriasis rekommenderas sanatorium-resort behandling inom ramen för vilken aeroterapi, helioterapi, dietterapi, mudterapi och så vidare kan utföras. För att uppnå ett hållbart resultat bör behandlingen vara minst 28 dagar.

Folkmekanismer

Från psoriasis på huvudet kan du använda ett antal folkmekanismer som inte bara lindrar de obehagliga symtomen utan också stärker håret och ger det glans. Sådana lösningar innefattar:

 • Tinktur celandine. 0,5 koppar torrt råmaterial häll 500 ml alkohol och låt i 4-5 timmar, och företrädesvis över natten. Smörj hårbotten med tinktur och efter 1-2 timmar tvätta den med hjälp av kamillextrakt.
 • Honungsalva. Med 2 kycklingägg blanda lätt petroleumjelly, tillsätt 1 msk. l. lind honung och 1 msk. l. pounded i pulver gräs celandine. Blanda noggrant. Salva för att behandla de drabbade områdena 1 gång om dagen i 5 dagar. Du kan göra en annan salva - blanda 1 tsk. honung, 1 äggvita och en liten mängd barnschampo. Innan du tvättar, ska denna salva lämnas i hårbotten i 15 minuter.
 • Soda schampo. Det används vid förvärring av psoriasis. I ett glas varmt vatten (ca 45 grader) rör om 2 msk. l. soda. Kompositionen gnuggar in i huvudets hud och sköljs av som schampo om 1-2 minuter.
 • Castor mask. Gnugga ricinolja i det drabbade området av hårbotten. Efter 1-2 timmar ska den tvättas av med schampo eller tjärsåp. Gör en liknande procedur 1 gång per vecka.
 • Aloe juice lotion. Blanda 1/2 kopp vatten och aloe juice. Blanda blandningen noggrant och applicera på hårbotten med lätta massagerande rörelser. Skölj med varmt vatten i 30-45 minuter och torka håret. För att uppnå bästa effekten kan du lägga till 2 droppar essentiell olja av tea tree.

Traditionell medicin föreslår också användning av Solidol salva för psoriasis. Det ska appliceras på den drabbade huden och lämnas över natten, med en plastlock på huvudet. Du kan tvätta av salva med tjärsåpe eller schampo. Det kommer att orsaka aktiv exfoliering av cornified celler från hudytan, som praktiskt taget kommer att bli av med fula vita vågar.

Hårvård

I psoriasis är det viktigt att säkerställa korrekt hårvård, vilket innebär användning av tjär och zinkbaserade schampon. Om en svampinfektion har gått ihop med patologin, ska du tvätta håret med antimykotiska schampon. Varje grupp bör övervägas separat.

tjära

De hjälper till att lindra klåda och bränna, och också förhindra utseende av plack. Här är populära tjära shampoos:

 • Tjära från mormor Agafya - inte bara lindrar brännande och kliande, men har också svampdödande effekt och stärker håret, förhindrar förlusten.
 • Psoryl - består av tjära, kamillextrakt, tåg och celandine, därför ger den en effektiv näring till huden och renar den från döda celler;
 • Zink + björktjära från Green Pharmacy - har en torkning och antiinflammatorisk effekt, lindrar klåda och flaking;
 • Tjära tjära - minskar inflammation, rengör huden av döda celler och har en antifungal effekt;
 • Friderm tjära - består av koltjära, som har astringent, torkning och vasokonstriktor
 • Tana tjära - baserad på björktjära, och innehåller dessutom allantoin och provitamin B5, eliminerar effektivt klåda och flaking, har svamp och astringerande åtgärder.

zink

Det finns ett antal schampon, vars huvudsakliga komponent är zinkpyrition. Den har antiinflammatoriska, antibakteriella och antifungala effekter. Dessutom bidrar det till att normalisera aktiviteten hos enzymer, stabiliserar cellmembran, fuktar huden och renar peeling.

Sådana schampon inkluderar Algopix, Skin Cap, Friederm zink, Node K och Curtiol S. De har en mer mild action än tjärprodukter, så de kan användas mer än 2-3 gånger i veckan.

antifungal

I fallet med svampinfektion på grund av psoriasis väljer dermatologer antifungala schampon. Som regel innehåller de ketokonazol eller mikonazol. Sådana aktiva substanser rensar också huden, minskar klåda och flaking. Populära medlemmar i denna grupp är Nizoral, Keto plus och Mycoral.

Separat uppmärksamhet förtjänar schampo Sebozol med svaga antifungala egenskaper. Till skillnad från dess motsvarigheter kan den användas under graviditet och amning, såväl som tillåtet för barn från 1 år. Sebosol rekommenderas också när huden är mycket känslig.Nästa Artikel
Hårfrikoppling: Färgborttagare