Psoriasis på huvudet


Psoriasis på huvudet är inte farligt för patientens liv. Men ganska ofta kan orsakerna till denna sjukdom utlösa utvecklingen av många psykiska problem, såväl som patientens isolering i ett samhälle.

Hårbottenpsoriasis är inte smittsam och är en kronisk sjukdom som kan åtföljas av täta återfall. De karakteristiska manifestationerna innefattar förekomsten av psoriasisplåtar av olika storlekar i hårtillväxtzonen på huvudet och intilliggande hudområden.

Ofta är denna form den första i utvecklingen av psoriasis. Därefter kan utslag sprida sig i hela kroppen. En signifikant skillnad från mjäll i hårets hår på huvudet är innehållet i överskott av sebaceös utsöndring i psoriasisskalaen.

Faktorer av psoriasis

Ett entydigt svar på frågan om varför psoriasis påverkar området hårväxt på huvudet kan inte vara, eftersom etiologin för psoriasis inte är helt förstådd. Men med 100% säkerhet kan det hävdas att psoriasis av någon form inte är smittsam och överförs inte genom kontakt.

Jämförande data indikerar att psoriasis i huvudområdet fortskrider över 5 dagar, medan standardcellmultipliceringstiden är cirka 3 veckor.

Enligt forskare finns det också provocerande orsaker till hårsjukdomar som inkluderar:

 • hudskador i hårbottenhöjdszonen som ett resultat av mekanisk verkan;
 • försvagning av immunsystemet och exponering för stressiga situationer;
 • dålig näring
 • intensifiering av psoriasis symptom på huvudet är möjligt om kroppen har foci av kroniska infektioner;
 • dåliga vanor (nikotin, alkohol);
 • Oftast är orsakerna till psoriasis i hårväxten på huvudet i strid med mag-tarmkanalen.
 • långsiktig läkemedelsbehandling kan leda till utveckling av psoriasis (speciellt om steroiddroger används i behandlingen);
 • stadigt inflytande av låga temperaturer på huvudet och håret;
 • hormonella störningar (övergångs ålder, graviditet etc.).

Plötslig utveckling av psoriasis på huvudet i hårväxtzonen observeras oftast hos patienter över 35 år, och genetiskt ärftlig form av psoriasis uppträder vanligen efter 25 år.

Symtom på psoriasis på huvudet

I det primära skedet av psoriasis går symptomen obemärkt och vid extern undersökning har patienten inga signifikanta klagomål.

Psoriasis i hårbotten i ett progressivt steg fortskrider med utseendet av en liten peeling och klåda. I framtiden kan symtom kompletteras med utseendet av psoriasisplakor (på bilden), det finns tecken på hudsprickning. Peeling ersätts av en förtjockning och desensibilisering av de områden som drabbas av psoriasis (på bilden).

Steg av sjukdomen

Metoden för behandling, liksom hur psoriasis ser på huvudet, påverkas av scenen av psoriasisutveckling:

INITIAL. I detta skede observeras enstaka rosa papiller på huvudet (i bilden), som stiger på huden, åtföljs av svår klåda och börjar blöda när de skadas mekaniskt. Utseendet av papules liknar små finnar med tydligt definierade kanter. Detta stadium kännetecknas av ett symptom på den psoriatiska triaden.

Ofta förvirrar detta vissa patienter som tar psoriasis för mjäll och har länge försökt förgäves för att bli av med det med hjälp av mjällbehandling.

Detta stadium av sjukdomen åtföljs av psoriasisutslag, inte bara i hårbotten, men också inom öronen och nacken. I sällsynta fall finns det psoriatiska manifestationer i ansiktsområdet (bild) som liknar seborrheisk dermatit eller allergier. När utslag förekommer i hårbotten är utseendet på en "psoriasisk krona" karakteristisk.

Psoriasis i huvudet åtföljs av det symmetriska utseendet på rundade papuler, som kan nå upp till 10 cm. Inledningsskedet tas ofta inte allvarligt av patienten, även om det är just dessa tecken som kan indikera seborrheiskt utseende av psoriasisförändringar.

Progressiv. I detta skede kommer framkomsten av nya element. Samtidigt kan befintliga papules sprida sig till periferin, vilket är klassificerat som Kebners symptom.

Stationär. Under denna fas observeras inga nya utbrott, och de som redan finns i hårbotten försvinner inte.

Regressiv. I detta stadium börjar symptomerna av psoriasis i hårbottens tillväxtzon långsamt att neutralisera. Detta stadium kännetecknas av ett symptom på Voronov (lätta ringar runt papullen i huvudområdet).

Vid allvarlig symtomutveckling kan huden fullständigt skada plack i hårväxten på huvudet. Samtidigt försvårar vågorna betydligt och blir större. Allvarlig psoriasis är en indikation på undantag från militärtjänsten, eftersom armén bara förvärrar svårighetsgraden av symtom.

Kurs av psoriasis i barndomen

Psoriasis hos barn kan förekomma atypiskt, så föräldrarna kan inte bestämma de första manifestationerna av psoriasis. I ett barn manifesteras psoriasis av rodnad på huden på huvudet och i vikarnas område, på vilken maceration och avlägsnande av epidermis döda hudpartiklar därefter inträffar. Symptomen på psoriasis påminner ofta om candidiasis, blötsutslag och ekosematider.

Ju yngre barnet, den atypiska utvecklar de första symptomen på psoriasis. Ibland kan psoriasisutslag i ett barn inträffa om barnet ges någon form av medicin. För barn, till skillnad från vuxna, är psoriasis förlängd. Det är nödvändigt att kämpa med det, med särskild behandling. Undantaget är den droppformade formen av mild psoriasis hos ett barn.

Ofta provas negativa manifestationer på huden av en onormal diet, så när man diagnostiserar psoriasis hos barn, upptäcker läkaren först om kosten följs och vilken typ av mat som finns i barnmenyn. Efter att ha fått svar på dina frågor kan kosten anpassas individuellt.

För en snabb eliminering av de yttre manifestationerna av psoriasis är medicinsk behandling nödvändig. Snabbt eliminera den patogena processen och återställa tillståndet hos huden och håret kan använda spray och lotioner för extern användning, till exempel Skin-cap. Om instruktionerna följs, är sprayen säker för barn såväl som för gravida kvinnor. Fördelen med detta läkemedel är förmågan att kombinera sprayen med andra terapeutiska medel. Dessutom innehåller Skin-Cap spray inte hormonella komponenter. Priset på drogen är i genomsnitt 1600 rubel. och beror på patientens hemvist.

Behandla psoriasisbehandling

Många patienter med liknande diagnos är intresserade av frågan om hur man ska bli av med psoriasis på huvudet? Behandling av psoriasis i hårbotten utförs genom särskilda åtgärder:

 • drogterapi;
 • yttre preparat (spray, geler);
 • rätt näring
 • sjukgymnastik;
 • behandling i utvägsområden.

En oumbärlig regel för effektiviteten av behandlingen är dess ackompanjemang av en högkvalificerad specialist, eftersom självbehandling kan orsaka enorm skada för patienten.

ALLMÄNNA TERAPEUTA AKTIVITETER. Behandlingen av psoriasis i huvudområdet utförs medicinskt i följande fall:

 • antihistaminer som lindrar svullnad och klåda i vävnader (Suprastin, Diazolin, Claritin tabletter);
 • Som regel, med huvudets psoriasis, föreskrivs vitaminer för att öka motståndet och få en förstärkande effekt på kroppen.
 • immunmodulatorer rekommenderas för att förbättra immunsystemet (Dekaris, Taktivin, Splenin tabletter, Leacadin tabletter, Methyluracil tabletter);
 • tar retinoider (tabletter etretinat, atsitretin);
 • i svåra fall kan du bli av med psoriasis symptom i hårbotten med hjälp av kortikosteroider (Prednisolon, Dexamezaton). Man bör emellertid komma ihåg att för det första används droger som är mindre giftiga för droger.

Vid tillsättning av sekundära infektioner kan psoriasis behandlas med antibiotika, men sådana läkemedel, som kortikosteroider, måste tas mycket noggrant eftersom dessa läkemedel kan provocera komplikationer.

EXTERN BEHANDLING. För att lindra akuta symptom rekommenderas att använda externa läkemedel för behandling:

 • Keratoplastiska salvor: naftalon, salicylsyra, resorcinol, lktyol, svavelsyra, tjära;
 • lotioner med vitamin D3 - lotion Psorkutan, Dayvoneks;
 • lotioner med tillsats av dithranol (lotion Tsignoderm, Dyrastik);
 • glukokortikoider (kräm) - ordineras för allvarlig sjukdom. Den vanligast använda cream Dermoveit, Cream Belosalik, Triderm, Cream Beloderm;
 • schampon - (911, Frederm schampo).

Sällan, när man neutraliserar symptomen på psoriasis, är salicylsalva ordinerad i huvudområdet. Det bör noteras att denna salva kan administreras både under den akuta perioden av sjukdomen och vid remission. Under den akuta perioden appliceras salicylsalva 1-2%. Under den lugna perioden rekommenderas användning av 3-5% koncentration.

En annan lösning som hjälper, inte mindre effektiv än Salicylic Salva, är Solcoseryl lösning, som innehåller en blandning av koncentrerade syror. Solkosyllösning rekommenderas för att behandla de drabbade områdena i hårbotten.

PSYKOTROPISKA FÖRBEREDELSER. Innan du använder denna grupp av droger bör du vara medveten om att de hjälper till att behandla psoriasis endast i samband med huvudbehandlingen. De vanligaste psykotropa läkemedlen (Deprim, motherwort-extrakttabletter, Phyto sedan etc.) ordineras för att effektivt behandla stressiga situationer och minska patientens nervspänning.

Du kan inte använda psykotropa läkemedel på egen hand, eftersom de kan utveckla ett tillstånd när en traditionell medicin för utveckling av huvudpsoriasis kan vara ineffektiv. Sådan verkan kan orsakas av serotonerga antidepressiva medel (paroxetin och fluoxetin). Dessutom kan de provocera ökad hormonell tillväxt, vilket bara ökar psoriasis symptom.

Schampo. Vissa patienter, särskilt kvinnor, är intresserade av frågan om det är möjligt att bota psoriasis i huvudet med ett schampo?

Följande schampon används ofta vid behandling av sjukdomen:

 • degarynye - Algopiks, Friderm Tar, Tana, schampo Zink plus;
 • antifungala schampon med tillsats av ketokonazol - Perhohot, Nizoral, Sebozol, Ketozoral;
 • medicinska schampon med ichthyol eller salicylsyra, Skin-Cap;
 • för barn - Hipp, Johnsons-baby, jag och mamma, Karapuz.

Man måste komma ihåg att för fullständig behandling av psoriasis symptom räcker det inte att bara använda schampon, men i den allmänna behandlingen av psoriasis i huvudområdet spelar schampon en viktig roll, vilket bekräftas av återkoppling från patienter och läkare.

FYSISKA PROCEDURER. I komplex behandling kan du bli av med psoriasisplakor med hjälp av följande åtgärder:

 • PUVA-terapi;
 • UFO;
 • hydroterapi;
 • effekter på erbiumlasorns psoriasisområden;
 • hemosorbtion;
 • spa behandling

Många patienter lämnar positiv återkoppling efter behandling i orterna Sochi, Pyatigorsk och Krim. Spa behandling hjälper effektivt för att uppnå långsiktig eftergift.

NATIONELL BEHANDLING. Frågan om hur man botar psoriasis på huvudet, med folkrecept, uppstår ganska ofta. Sedan antiken har läkare hjälpt patienter med hjälp av medicinska örter. Man bör komma ihåg att, som huvudmetod för att behandla symtomen på hårbotten hos hårbotten, med hjälp av folkrecept, borde det inte vara. De är effektiva endast i kombination med traditionell behandling.

Det är viktigt att komma ihåg att traditionella läkemedel kan ha en ganska stark effekt på huvudområdet, vilket kan orsaka hudirritation. Därför måste du rådfråga din läkare innan behandlingen påbörjas.

De vanligaste recepten för psoriasisbehandling är:

 • hemma brukade ofta celandine och recept med sitt deltagande. Du kan göra en helande infusion. För att göra detta, ta celandine (300 g), slipa den i köttkvarn och pressa ut all saft. Därefter tillsätts torrt rött vin (30 ml) till celandine. Det är nödvändigt att smita psoriasisområdena på huvudet med den beredda blandningen och lämna den för maximal exponering under minst 15-20 minuter, varefter återstoden av blandningen tvättas bort;
 • Det rekommenderas att förbereda en lösning av celandine på alkohol. För att göra detta, hackad torrland (¼ Art.) Häll 0,5 liter. alkohol, lämnar för att infusera i 2-3 timmar. Tvätta området som drabbats av psoriasis med ett preparat, skölj sedan håret med kamomillkstrakt;
 • hemma kan du göra en smörjfett (300 gr.), 2 kycklingägg, 1 msk. l. Honung och 1 msk. mark celandine. Det rekommenderas att smitta huvudområdet för psoriasis med den resulterande blandningen under 1 r. (på morgonen) i 5 dagar, varefter en kort paus krävs;
 • psoriasis i hårbotten är väl neutraliserad med hemmagjorda salvor (petrolatum + aska från höfterna) i ett förhållande 1: 1. Detta verktyg ska smälta huvudet dagligen. Den positiva effekten av behandlingen framträder efter 7 dagar. Ett viktigt villkor för sådan behandling är daglig hårtvätt. Därför rekommenderas att tvätta håret med tvättmedel med tillsats av tjära;
 • Folkrecept rekommenderar att förbereda en salva för huvudet, med användning av celandine, horsörrel och björktjära i lika stora proportioner. Lösningen appliceras 1 p. per dag, inte mer än 20 minuter och gör att du effektivt kan bli av med psoriasis-manifestationer i hårbotten. Man bör komma ihåg att denna salva är stark och dess applicering rekommenderas inte för natten.

PEOPLE RECIPES FÖR ANVÄNDNING INSIDAN. Folk recept, som används för behandling av psoriasis på huvudet, ger inte bara lokal användning av örter och tinkturer, utan även inomhus:

 • ganska kraftfull botemedel mot utveckling av psoriasis på huvudet - tinktur av svart ädelbär. Detta recept hemma är berett enligt följande: 1 msk. äldre blommor hällde 0,5 liter. kokande vatten och infunderas i 1,5 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen en timme efter att ha ätit 0,5 koppar per vecka;
 • Vid allvarlig symtomutveckling rekommenderas följande behandling: Ta celandine, Johannesjurt, Althea rot, Valerian och en serie 1 msk. en sked. En blandning av torra krossade örter blandade, och sedan 2 msk. l. Blandning hällde 0,5 liter. kokande vatten och lämnas för att infusera i 6 timmar. Medicinsk avkok tas 30 minuter efter att ha ätit (morgon och kväll) för ½ msk.

OLJE FÖR BEHANDLING AV PSORIASIS. För att bli av med de akuta symptomen på psoriasis kan du använda olika oljor. Naturolja kan ersätta många droger. Samtidigt kan oljan praktiskt taget inte få biverkningar.

Vid extern behandling av psoriasis används hårväxtzoner på huvudet:

 • Castorolja är en utmärkt naturlig oxidant som förhindrar spridning av psoriasisplakor, avlägsnande av inflammatorisk process;
 • Kockolja - rekommenderas för att bilda psoriasisskorpor på huvudet. Kockolja bidrar till förnyelsen av cellstruktur och restaurering av hårlampan i psoriasis;
 • Amarantholja - ger näring till huden, vilket ger en antibakteriell effekt på området med psoriasis. Amarantholja innehåller vitaminer (D, B, E);
 • Jojobaolja - neutraliserar aktivt den inflammatoriska processen, rensar huden från psoriasisvågor. På grund av sin tjocka konsistens verkar oljan på de djupare lagren av plack, vilket accelererar deras mjukning.

Enligt folkläkare kan olja betraktas som en verklig panacea vid behandling av dermatologiska hudsjukdomar, inklusive psoriasis.

Terapeutisk kost

Hos patienter med psoriasis är det ett brott mot lipidmetabolism, därför föreskrivs en särskild diet som eliminerar överdriven konsumtion av animaliska fetter. En sådan diet hjälper till att normalisera tarmens arbete och kan göra huden och håret mer hälsosamt. Diet för psoriasis i hårbotten är inte särskilt annorlunda än de allmänna rekommendationerna om riktig näring.

Först och främst är det nödvändigt att överge konserveringsmedel, färgämnen och smaker. Mat bör begränsa kryddor, kryddor och kryddiga rätter.

Dieten utesluter användningen av alkoholhaltiga drycker, tomater, vitlök, lök, färgglada frukter och grönsaker. Du kan inte äta choklad och citrus. Dessutom är användningen av honung och helmjölk begränsad.

Hårvård regler

Med psoriasis i hårbotten krävs speciell hårvård. Om det behövs vidta åtgärder vidtas i hårbotten hjälper till att uppnå en förbättring av kroppens övergripande tillstånd.

Vårdinstruktioner:

 1. Huvud och hår ska tvättas med medicinska schampon.
 2. När du kammar hår måste du använda en kam med naturliga borst.
 3. Det ska smittas med desinfektionsmedel som föreskrivs av läkaren.
 4. Inget behov av att göra skarpa rörelser när kammar håret, det kan orsaka skador på plackorna.
 5. Det rekommenderas inte att använda en hårtork.
 6. Det är oönskade att göra procedurer som kan leda till skada på huden på huvudet, och kan också störa hårets struktur. Om möjligt borde du överge curlers och curling hair.
 7. Med utvecklingen av psoriasis i hårbotten rekommenderas att man undviker komplex styling och frisyrer. Den bästa lösningen i detta fall är att göra korta hårklippningar, eftersom salvan och krämet ofta förorenar håret, och du måste tvätta dem ofta.

Effektivt bortskaffande av huvudpsoriasis i huvudet är omöjligt utan att man observerar tillstånd som innefattar läkemedelsbehandling och profylaktiska förfaranden. Det är omöjligt att fullständigt bota psoriasis på huvudet, även med de modernaste medicinerna. Modern medicin gör att du kan bli av med akuta symptom på sjukdomen, baserat på en systematisk behandling. Detta gör det möjligt att uppnå långvarig eftergift av psoriasis efteråt.

Allt om hårbottenpsoriasis: behandling, symtom, orsaker

Psoriasis på huvudet är en sjukdom som inte är relaterad till infektionen och överförs inte från person till person. Denna patologi är kronisk och har perioder av exacerbationer och remissioner. Inflammation som påverkar hårbotten längs hårväxtens kontur är ofta det första skedet av andra former av psoriasis.

Psoriasis i hårbotten kan se ut som en stor form av röda plack eller har form av fläckar, mellan vilka är intakt hud. Med denna sjukdom kännetecknas tillväxten av nya hudceller på de döda, det ser ut som röda stötar ovanför huden.

De stör inte hårväxten, men det ser otestetiskt ut och bidrar senare till håravfall.

Vad är psoriasis på huvudet?

Psoriasis i hårbotten, även kallad seborrhepspsoriasis, manifesterar sig:

 • Bakom öronen;
 • Runt öronen, inklusive lober;
 • Övre delen av pannan;
 • tempel;
 • Baksidan av huvudet;
 • partings;
 • Pannan valv.

Vågar av röda tårtformade plack har fet innehåll, avskalning från tid till annan, vilket orsakar klåda. Och även om sjukdomsproblemet inte orsakar allvarliga hälsoproblem, levererar det en hel del psykologiska problem.

Patologi förekommer hos människor i alla åldrar, men förekommer oftare efter 30 år. Sjukdomen är orsakad av genetik, miljöfaktorer, immunförlopp som förekommer i kroppen.

Den inflammatoriska processen som påverkar hårbotten, följt av förändringar i blodkärlen, tillväxten av omogena celler i epidermis.

Överdriven vävnadsproliferation genom att reproducera ektopoderma celler i psoriasisplakor och överdriven ackumulering av lymfocyter och makrofager leder snabbt till förtjockning av huden vid lesionsställena och bildandet av röda fläckar i hårväxtzonen.

Seborrépsoriasis - en sjukdom som uppstår i hårbotten - karakteriseras vanligtvis av en vågig kurs, med förbättringsperioder under påverkan av behandlingen och tvärtom exacerbationer med negativa faktorer.

Mycket ofta finns en ond cirkel när sjukdomen leder till stress, vilket i sin tur försämrar psoriasisbanan på huvudet. Detta uppstår vid felaktig eller otillräcklig behandling, liksom missnöje med terapin.

Orsaker till psoriasis hos den håriga delen är klara

Det finns flera anledningar som kan påverka utseendet på en sådan sjukdom:

 • konstant eller svår stress;
 • skada på hårbotten;
 • ohälsosam diet;
 • infektionssjukdomar;
 • ärftlighet;
 • biverkningar av läkemedel;
 • hormonella förändringar i kroppen (graviditet, klimakteriet, ungdomar);
 • kroniska sjukdomar i kroppen;
 • långvarig exponering för låga temperaturer i hårbotten.

Plötsliga tecken på psoriasis i hårbotten observeras oftast efter 35 års ålder, och den genetiskt ärvda formen visas efter 25 år. De som är sjuk i mer än 50% av fallen har släktingar med psoriasis av en eller annan form.

Undernäring innefattar dieter, på grund av att en tillräcklig mängd användbara mineraler, vitaminer, makronäringsämnen, liksom missbruk av feta, stekta livsmedel och snabbmat levereras inte till kroppen. Alkohol och nikotin i stora mängder är också faktorer som utlöser seborisk psoriasis.

Infektionssjukdomar som kan utlösa psoriasis i hårbotten inkluderar tonsillit, bihåleinflammation, tonsillit och andra. De kan påverka utvecklingen av sjukdomen och om det finns en genetisk predisposition, och om det saknas. Utvecklingen av sjukdomen i samband med infektion beror på omstruktureringen av kroppens immunförlopp.

Patogena faktorer hos sjukdomen är störningar av protein, kolhydrater, lipid och enzymmetabolism i kombination med streptokock- eller virusinfektion. Ofta kombinerar orsaken till förekomsten flera gynnsamma förutsättningar för utveckling av psoriasis.

Symtom på hårbottenpsoriasis

Symtomen på seborrhepspsoriasis i hårbotten liknar seborrheisk form av dermatit men har fortfarande skillnader. Med dermatit på huvudet bildas gula eller vita vågar, som inte lätt kan avlägsnas, med psoriasis är de silvergråa, de håller sig tätt och om de avlägsnas bildas röda blödningar på ytan.

Det primära skedet av psoriasis uppträder tyvärr inte själv. Det kännetecknas av det faktum att symptomen på psoriasis inte är märkbara, antingen genom extern undersökning eller genom övervakning av välbefinnande. Förändringar uppstår i kroppen, tecken är ännu inte uppenbarade.

Nästa steg kan kallas den första. När det kännetecknas av utbildning, som liknar akne, har en rosa färg och åtföljs av svår klåda, visas även vita vågar. Många tar detta hudförhållande för tecken på mjäll och försöker bli av med det.

Men psoriasisskador kan fokuseras inte bara på hårbotten, men förekommer också på öron, panna, ansikte, nacke.

Psoriat plack och vita skalor på huvudet kan växa och nå 10 cm i diameter.

Den progressiva fasen av sjukdomen manifesteras av en ökande proliferation av psoriasisplakor och utseendet av nya papiller (noduler, över hårbotten) sker hudens avskalning i hårväxtzonen, som ersätts av en förtjockning av de drabbade områdena.

Med allvarlig psoriasis kan lesionen påverka hela hårbotten i hårväxtzonen, medan vita vågar är mycket grövre.

Den progressiva scenen flyter in i en konstant, vid vilken tillväxten stannar, men befintliga plack, sår och vita skalor på huden försvinner inte. Och den regressiva scenen av psoriasis, åtföljd av ljusets utseende ringar runt formationerna på huvudet.

Psoriasisbehandling på huvudet med läkemedel

För att förstå hur man behandlar denna sjukdom, behöver du se en specialist och undersökas. Läkemedel som ordineras av läkaren för behandling av hårbotten bör kombineras.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk sjukdom i huden av icke-infektiös typ, som hör till gruppen av scaly herpes, som ofta är lokaliserad på huvudet. Kunna provocera allvarliga kränkningar i en persons fysiska och psykiska tillstånd. Den största risken för psoriasis vid möjlig utveckling av psoriasisformer av artrit och hepatit. Men att veta hur man behandlar psoriasis på huvudet, kan du undvika sådana allvarliga konsekvenser.

Detta är utseendet på utslag i hårbotten.

skäl

VIKTIGT ATT VET! Ett botemedel som kommer att rengöra din hud och lindra psoriasis för alltid. Läkare i hemlighet började ge råd till sina patienter! Läs mer >>>

Psoriasis är en icke-smittsam sjukdom, med de faktorer som det anses vara:

 1. Mjuk mekanisk effekt på huvudets hud i form av friktion, gnidning, intensiv kamning.
 2. Användningen av kosmetika för hårvård som irriterar huden.
 3. Allergiska reaktioner som kännetecknas av ett konstant utseende.
 4. Torrt hår och hårbotten i huvudet, manifesterad i form av mjäll, vilket är orsaken till utvecklingen av seborrhepspsoriasis.
 5. Frekvent stress och depression.
 6. Förekomsten av sjukdomar av icke-infektiös typ.
 7. En abrupt förändring i livsstil, manifesterad i avvisandet av dåliga vanor eller efter stelna dieter, liksom väderförhållanden när man flyttar till en annan klimatzon.
 8. Ärftlig predisposition
 9. Hormonala störningar.
 10. Felaktig och otrolig mat.
 11. Missbruk av dåliga vanor.

symptom

Den kliniska bilden av sjukdomen beror på typen av psoriasis:

1. Plaque

Den vanligaste formen av sjukdomen diagnostiseras hos nästan 90% av patienterna med psoriasis. Karaktäriseras av följande funktioner:

 • De inflammerade hudområdena i huvudet är röda och de är täckta på toppen med grå hud som är torr och skalig. Vid lesionsplatsen noteras en lokal temperaturökning;
 • Det grå skiktet kan lätt avlägsnas, och den röda huden under den är snabbt skadad och blödar.

Sådana områden av den drabbade huden kallas psoriasisplakor. De tenderar att öka i storlek, slå samman med andra plack och därigenom bilda hela kluster.

2. Teardrop

Manifierad i form av hudskador som liknar droppar, där det finns torrhet, rodnad och svullnad. Den främsta orsaken till utvecklingen av guttatpsoriasis är streptokockinfektion.

3. Pustulär

Den allvarligaste typen av psoriasis, kännetecknad av utseendet på huden på bubblans huvud eller blåsor, fylld med en klar vätska, pustler. Huden runt dessa lesioner förvärvar rodnad och svullnad. I pustulär form av psoriasis föreligger en stor sannolikhet för en exacerbation när den klara vätskan inuti vägen ger plats för purulent innehåll.

Psoriasis på huvudet av någon av de tre typerna kan botas: foto före och efter.

stadium

Utvecklingen av psoriasis i hårbotten karakteriseras av staging:

 1. Progressive. Inledningsskedet orsakas av ett stort antal små formationer som tenderar att växa snabbt och förena.
 2. Stationär. Vid detta tillfälle upphör tillväxten av plack som börjar bli täckta med skalor.
 3. Regressiv. Det finns en resorption av plack, en minskning av flakningen av huvudets hud, och bildningen blir blek.

behandling

Terapeutiska åtgärder som syftar till att bli av med psoriasis kännetecknas av komplexitet, vilket innefattar både yttre och inre effekter på sjukdomen. De viktigaste rättsmedel för psoriasis på huvudet är:

1. Medicinering


I närvaro av måttliga eller svåra former av sjukdomen behandlas psoriasis med droger:

 • Reamberin. Presenterad i form av en lösning avsedd för dropp. På grund av den antihypoxiska och återställande effekten är huvudinsatsen inriktad på att avlägsna berusningsskyltar. Huvuddelen av läkemedlet är bärnstenssyra, känd för dess antioxidantegenskaper, liksom förmågan att mätta cellerna med syre.
 • Metotrexat. Läkemedlet används endast om det är nödvändigt att bota de allvarliga formerna av sjukdomen. Åtgärden syftar till att bromsa processen med celldelning. Mottagning sker intravenöst eller muntligt. På grund av förekomsten av ett stort antal biverkningar används läkemedlet först efter medicinskt samråd.
 • Diprospan. Tillhör en grupp hormonella droger. På grund av de många kontraindikationer som föreskrivs för svåra former av psoriasis.

2. Sjukgymnastik

Fysioterapi är väl etablerad vid behandling av hårpsoriasis. Hittills har de mest beprövade och mycket effektiva metoderna för fysioterapi effekter:

a) Fototerapi

Det är ett sätt att undertrycka tecken på psoriasis genom ultravioletta strålar. PUVA-terapin, som föreslår exponering för ultraviolett strålning, har visat sig mest positivt. Bestrålning utförs efter att ha tagit en fotosensibilisator, ett läkemedel som ökar känsligheten hos huden till ljus. Efter mottagandet blir det möjligt att tränga in i ultraviolett ljus i de djupare skikten av huden, vilket gör det möjligt att effektivt behandla sjukdomen.

b) Kryoterapi

Metoden kännetecknas av kortvarig exponering för kyla på de drabbade hudområdena i huvudet. Kärnan i förfarandet är följande:

 • patienten ligger i en speciell enhet som ser ut som en kamera och kallas cryosauna;
 • En kall gas med en temperatur på -130 grader lanseras in i kammaren. Resultatet är ögonblicklig kylning av huden, liksom stimulering av naturliga skyddsprocesser.
 • patienten befinner sig i denna position i några minuter.

Effekten av kryoterapi uppnås efter att ha fullgjort en hel kurs på 30 sessioner. Varje dag kan upp till 4 procedurer utföras som hjälper till att eliminera klåda och smärta, inflammationsprocesser.

c) Laserterapi

I detta fall används lasern. Dess fördel ligger i de terapeutiska effekterna på den drabbade huden utan att påverka friska områden. Förfarandena är smärtfria och ofarliga: detta uppenbaras i avsaknad av ärr och efterföljande pigmentering efter behandling.

3. Krämer och salvor

För att bli av med psoriasis genom lokala preparat är det lämpligt att använda:

a) krämer

Följande föreningar har visat sig bra:

 • Pikladol. Hög effektivitet av grädden uppnås endast med komplex behandling av sjukdomen. Det har en ljus antiinflammatorisk mjukningseffekt. Främjar snabb regenerering av huden. Verktyget används tills sjukdomen återkommer.
 • Tsinokap. Huvudkomponenten, som representeras av pyrithionzink, har en antibakteriell effekt som väcker bakteriernas död.
 • Psorilom. Den har en rik växtsammansättning med ett rikt innehåll av vitaminer, på grund av vilket desinfektion av huvudets hud. Det har också en sårläkning och antimykotisk effekt.

b) salvor


Experter rekommenderar att du använder:

 • Naftaderm. Salvan är känd för att effektivt undertrycka kliande känslor på huvudet. Karakteriseras av regenererande, analgetiska, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Huvuddelen är Naftalanolja, vilket ger läkemedlet en uttalad lukt av olja. Appliceringsmetoden reduceras till en enkel applicering av salva på huden under håret utan att gnugga. Behandlingskursen är 5 veckor.
 • Salicylsalva. Basen av läkemedlet är syran med samma namn, som kännetecknas av frånvaron av provokerande sidreaktioner.
 • Dayvoneks. Salvan har en viskös konsistens med en genomskinlig färg. Huvudämnet är kalcipotriol, som är en syntetisk analog av vitamin D.

4. Lotioner

Även "försummad" psoriasis kan botas hemma. Glöm inte att smita en gång om dagen.


Olika lotioner är också effektiva mot psoriasis:

 • Belosalik. Det hör till gruppen hormonella medel, som inkluderar betametason och salicylsyra. I kombination med varandra har dessa ämnen antiinflammatorisk, antihistamin, antiseptisk effekt, åtföljd av avlägsnande av kliande känslor. Lätt att applicera lotionen beror på närvaron av ett speciellt munstycke för att spruta de drabbade områdena av huvudet.
 • Diprosalik. Den har en liknande komposition. På bekostnad av en spray sätts det med lätt gnidning. Effektivt för lindring av symtom och inflammationsprocesser.
 • Calamine. Läkemedlet har en naturlig komposition som innehåller zink och kalamin. Resultatet är en antiinflammatorisk och kylande effekt.

5. Shampoo


Shampoos i behandlingen av psoriasis på huvudet i håret är indelade i flera kategorier:

a) Dogternye

Kompositionerna innehåller nödvändigtvis tjära av björk, pil och barrträd i form av tall och enbär. Dessa komponenter bidrar till

 • avlägsnande av överskott av talgsmässiga manifestationer
 • hudrening av döda celler;
 • tvätta salvor oljig konsistens;
 • avlägsnande av inflammation och klåda;
 • undertryckande tillväxten av svampmikroorganismer.

De mest effektiva schamponerna: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". De har en lugnande effekt, klarar av kliande känslor på huden.

b) antifungala

En kraftfull antifungal effekt uppnås genom att öka klåda sensationerna i början av användningen av schampon. Den aktiva substansen i den aktuella gruppen är ketokonazol.
Den mest effektiva schampo-antifungala gruppen anses vara "Nizoral":

 • sanitiserar svampskador
 • lugnar huden
 • läker de drabbade områdena.

Shampoo är lämplig för att bekämpa alla typer av svampskador på huvudet.

c) medicinsk

Medicinsk kategori av schampon kännetecknas av närvaron av:

 • salicylsyra;
 • urea;
 • ihtiola;
 • zink och andra.

De har en uttalad antibakteriell och fuktgivande effekt. Medicinska schampon presenteras i ett stort sortiment. Den mest populära är "Skin Cap", lämplig för en annan typ av svamphudsskador. "Skin Cap" säljs också som en aerosol. Den appliceras externt genom att spruta på håret på ett avstånd av 15 cm.

6. Folkmekanismer

För att avlägsna manifestationerna av psoriasis, använd ofta recept av traditionell medicin. Var uppmärksam på den mest prisvärda för användning hemma:

a) Oljor:

 • Essential. Ofta används eteriska essenser: ylang-ylang, oregano, myrra, sandelträ, pelargon. Havtornsolja är inte mindre effektiv vid behandling av en sjukdom. Det har en lugnande effekt, desinficering och regenerering av huden.
 • Linfrö. Linfröolja hjälper till att stoppa inflammation, lindra puffiness och läka snabbt de drabbade områdena i huvudet.

Masker för huvudet är gjorda av de nämnda oljorna:

Recept # 1:
 • burdock olja i mängden av ett par skedar är blandat med 5 droppar ylang-ylang och kamille;
 • blandningen upphettas och gnids i huvudets hud;
 • masken lämnas i 40 minuter, tvättas sedan av med schampo.

Ett positivt resultat uppenbaras vid accelererad läkning av huden, förbättrar hårstrukturen och förhindrar håravfall.

Recept # 2:
 • druvfröolja i mängden en tesked blandad med en matsked av grapefruktmassa;
 • 10 droppar citron-essens tillsätts;
 • oljeblandningen gnids i de drabbade områdena och lämnas i en halvtimme;
 • efter det att den önskade tiden har gått, tvättas masken av.

b) Tvålmedel


Den särskilda populariteten hos denna tvål beror på följande egenskaper:

 • förbättrad blodcirkulation;
 • förstörelsen av patogena bakterier
 • desinfektion av de drabbade områdena
 • avlägsnande av smärtsamma och kliande känslor.

Tvättmedelstvål kan ha en tömningseffekt. Detta bör beaktas hos patienter med ökad torr hårbotten. Du bör också vara förberedd för det faktum att tvålen har en ganska skarp lukt.

c) Lök

Recept för behandling av psoriasis: lök krossas, inslagna i gasväv och appliceras på den drabbade huden i några minuter. Efter hela huvudet måste du tvätta det med kallt vatten och applicera salva till platsen för plackplacering.

7. Diet

En av de främsta orsakerna till psoriasis är allergiska reaktioner. Under behandlingsperioden är det viktigt att följa en viss kostnäring:

 • uteslutning från kost av alkoholprodukter
 • Förekomsten av en bråkdel, som innebär att man äter mat i små portioner och håller pausen på tre timmar.
 • minimera saltintaget;
 • avvisande av rökt kött och pickles;
 • undantag från kosten av konstgjorda tillsatser i form av färgämnen och konserveringsmedel;
 • frekvent konsumtion av färska grönsaker och fruktprodukter;
 • daglig konsumtion av fermenterade mjölkprodukter.

Psoriasis i hårbotten före och efter behandlingen

förebyggande

För att förhindra utseende av psoriasis i hårbotten är användbar:

 1. Undvik överhettning och solbränna.
 2. Tid att diagnostisera och behandla sjukdomar.
 3. Tvätta noga och kamma håret.
 4. Tvätta huvudet regelbundet med läkande schampon.
 5. Håll dig till en hälsosam och näringsrik kost.
 6. Skydda dig mot negativa känslor och undvik stressiga tillstånd.
 7. Välj kosmetiska produkter för hårbotten och hårvård enligt deras typ.

Även om psoriasis i hårbotten är en allvarlig sjukdom, kan behandlingen vara snabb och smärtfri. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer och noggrant övervaka deras hälsa, förhindra några patologiska manifestationer.

Varför visas psoriasis i hårbotten och vilka metoder som kämpar för det

Psoriasis är en kronisk icke-smittsam sjukdom som kan utvecklas hos någon, oberoende av kön eller ålder.

Utbrott kan förekomma var som helst på kroppen, speciellt patologi påverkar ofta hårbotten. Hur man kan minska risken för uppkomsten, hur man identifierar sjukdomen i tid och vilka behandlingsmetoder som finns finns svaren på dessa frågor i artikeln.

Hur psoriasis bildas på huvudet

Psoriasis är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av förändringar i hudområdena. Sjukdomen har ett icke infektiöst ursprung, det är omöjligt för dem att bli infekterade genom hushållskontakt.

Den kliniska bilden förefaller ganska ljus. Initialt är de modifierade hudområdena paplar röda och små i storlek. På grund av de inflammatoriska processer som uppstår i dem, på grund av överväxt av hudcellerna i epidermis och koncentrationen av lymfocyter och makrofager i dem, tjocknar de och ökar över halterna av frisk vävnad. Fläckarna har en grov struktur, en grå-silverfärg, som skyller rikligt. Med utvecklingen av sjukdomen tenderar små papiller att sammanfoga till större - psoriasisplakor. Oftast påverkar sjukdomen den håriga delen av hårbotten medan den inte stör hårväxten.

Risken att utveckla sjukdomen är densamma för kvinnor och män och beror inte på ålder. Oftast identifieras patologin hos ungdomar i åldern femton till tjugofem år. Sjukdomen är av kronisk progressiv natur, fortsätter i vågor. Eftergivningsperioder alterneras med perioder av förvärring, vissa människor lider av en sjukdom utan remission med konstant framsteg och en ökning av den drabbade huden.

Orsaker till psoriasis i hårbotten

Vetenskapen kan ännu inte ge ett exakt svar på frågan om varför sjukdomen uppstår. Det finns två huvudteorier om dess utveckling:

 1. Vissa forskare anser att sjukdomen är förknippad med nedsatt mognad och utveckling av hudceller. Patologins manifestation är immunsystemets respons. Ju mer aktiv tillväxten av "fel" celler, desto mer makrofager och leukocyter leder kroppen för att förstöra dem, vilket leder till inflammation och bildning av papiller.
 2. Andra kopplar utvecklingen av sjukdomen med nedsatt immunsvar. Detta tillstånd aktiverar skyddande T-celler som, som svar på specifika hudceller, orsakar inflammation, vilket leder till en aktiv attack av lymfocyter och makrofager som bildar papper.

Ett antal forskare lägger fram andra teorier om patologins ursprung, till exempel:

 1. Genetisk. Anger att sjukdomen är ärvd från föräldrar och nära släktingar till barnet.
 2. Endocrine. Det bygger på det faktum att utvecklingen av patologi provar en kränkning av kroppens hormonella bakgrund.
 3. Neurogen. Associerar processen med förekomsten av sjukdomen med psykologiska orsaker och upplevt allvarlig stress.
 4. Överträdelse av metaboliska processer. Enligt denna teori är förekomsten av sjukdomen förknippad med överutnyttjande eller brist på vissa ämnen.


Dessa teorier hittills har inte tillräckliga bevis. Trots bristen på ett enhetligt tillvägagångssätt för att förstå statens mekanism identifierades de faktorer som påverkar dess utveckling:

 • hudskada, kemiska brännskador, repor
 • stress, överarbete, nervösa sjukdomar;
 • hormonella störningar;
 • infektiösa och svampsjukdomar;
 • störningar i mag-tarmkanalen;
 • överdriven användning av aggressiva kosmetika;
 • frekvent kontakt med hushållskemikalier;
 • torr hud;
 • brott mot regler och doser av narkotikamissbruk, till exempel immunmodulatorer, lokala antibakteriella salvor;
 • röka, dricka alkohol
 • exponering för låga temperaturer;
 • felaktig kost, överdriven konsumtion av feta och raffinerade livsmedel, brist på frukt och grönsaker.

Dessa faktorer separat eller i aggregat kan provocera en sjukdom, eller leda till att det återkommer.

Huvudsymptom och diagnos

Psoriasis på huvudet, som alla andra typer av det, har utvecklingsstadier:

 • progressiv - kännetecknas av utseende av nya utslag och aktiva tillväxt av gamla
 • stationär - i detta skede suspenderas processen för bildandet av nya fläckar och de gamla uttalas;
 • regressiv - kännetecknas av att symtomen av sjukdomen försvinner, förlorar huden i stället för plackbildningen pigment.

Symptom på patologi verkar gradvis, med en ökning av tillståndets allvar, och beror på utvecklingsstadiet. Bland dem är:

 • utseende av enskilda fläckar på hårbotten;
 • lokalisering av papules bakom öronloberna längs hårlinjen, på baksidan av huvudet och templen, medan fläckarna är täckta med små tunna vågar;
 • klåda av papules;
 • öka storleken och blandningen av fläckar;
 • skada på de drabbade områdena leder till bildandet av sår och sprickor
 • förtjockning och grovbildning av sår;
 • urladdning av stora kornade områden av hud som liknar flingor, fläckarna blir vita-silverfärgade;
 • ökad klåda;
 • hudskador, till exempel vid användning av en kam, leder till försämringen av situationen blir fläckarna ljusröda;
 • psoriasis plack ut ur hårlinjen.

För det första skedet av sjukdomen kännetecknas av bildandet av små rosa paplar med svag skalning. Med sin utveckling ökar symtomen. I regressionsstadiet är keratinerade fläckar exfolierade, i deras ställe förblir pigmentfria hudområden.

För diagnos av patologi används metoder:

 1. Undersökning och inspektion. I receptionen kommer dermatologen att intervjua patienten om klagomålen, identifiera symptomen, upprätta lokaliseringsställen och utslagets art, samla anamnesis. Vid undersökningsfasen kommer en hudläkare att upptäcka närvaron av en psoriasis-triad - en kombination av tre tecken på sjukdomen:
  • "Stearin fläck" är ett symptom som vid en mekanisk skrapning av ytan av platsen uppträder en liten urladdning av vita silverfärger.
  • "Terminalfilm" - efter skrapning av skalorna är ytan på papullen täckt med en tunn skinnfilm;
  • "Bloddugg" är ett symtom vid vilken tid blödningar bildas efter mekanisk separation av alla flingor av en fläck och skrapning av en terminalfilm.
 2. Hudbiopsi. Denna metod används för att göra en noggrann diagnos. Det består i att ta del av den drabbade vävnaden för forskning. En biopsi avslöjar en kränkning av cellens struktur av dermis, övervägande av vissa typer av omogna celler, ackumuleringen av makrofager och T-lymfocyter.
 3. Fullständigt blodantal - låter dig identifiera inflammation och bestämma kroppens tillstånd.

Den kliniska bilden av sjukdomen är helt tydlig, och därför orsakar diagnosen inte svårigheter.

Hur man behandlar psoriasis på huvudet

Eftersom psoriasis i hårbotten är en kronisk sjukdom, för att minimera yttre manifestationer och början av en period av långvarig remission, bör behandlingen vara omfattande och omfattande. Patienterna bör följa en diet, leda en hälsosam livsstil, minimera stress. Preparat för behandling ska ordineras av en specialist, det är han som bestämmer den nödvändiga dosen beroende på symptomens svårighetsgrad. Det finns följande metoder för behandling:

Drogterapi

Det består i utnämning av grupper av droger:

 • sedativa - för att lindra tillståndet, lindra klåda;
 • antihistaminämnen - för att minska klåda, lindra svullnad;
 • hyposensibiliserande medel - för att minska kroppens känslighet mot allergener;
 • immunmodulatorer och immunosuppressiva medel - för att korrigera kroppens immunsystems funktion;
 • cytostatika - för att minska celltillväxten;
 • kortikosteroider - för att eliminera inflammation
 • keratolytika - för att minska de yttre manifestationerna av psoriasis, eliminera skalning;
 • vitaminkomplex;
 • antiinflammatoriska läkemedel.

Förberedelser för extern användning

Bland denna grupp finns:

 1. Farmaceutiska salvor, som syftar till att bekämpa sjukdomens yttre manifestationer, används för ömtålig exfoliering och läkning. Bland dem är ofta använd salva på basis av salicylsyra (Akriderm SK), naftalanolja (Naftaderm) och innehållande kalcipotriol (Glenriaz, Dayvoneks).
 2. Lotion. Tilldelas som en del av komplex terapi, har en lättare struktur, lindrar irritation och klåda. Bland denna grupp av medel är de mest utbredda Belosalik, Diprosalik, Calamine.
 3. Medicinerade schampon. Används för att eliminera yttre manifestationer av sjukdomen. Det finns utbrett läkemedel som innehåller zink och tjära, till exempel, Friderm Zinc, Skin cap, Friderm Tar, Psoril.

Recensioner av dessa droger är ganska kontroversiella, vissa patienter noterar att botemedlet fungerar bra för att bli av med mjäll och seboré, men de klarar inte manifestationerna av psoriasis, medan andra noterar en förbättring av hårbotten tillståndet:

Användad shampoo Skin-cap, effekten var fortfarande nöjd. När jag bestämde mig för att ta en paus blev fläckarna värre.

Belosalik lotion Jag använder enligt ordination av en läkare. Jag använder det länge, trots att det är hormonellt. Effekten är bra och långvarig, det kyler huden omedelbart efter appliceringen. Det har en dispenser, så det är lätt att sprida sig på huden, dessutom absorberas det snabbt och fläckar inte håret. Bland bristerna kan jag notera den skarpa lukten av alkohol.

Ignat, Tyumen.

Förberedelser med tjära hjälper inte, från dem blir det värre. Alla individuellt måste du leta efter ditt verktyg.

Ella, Moskva.

Eftersom återfall uppträder, särskilt på vintern, bestämde Akriderm SK att försöka, salvan var tjock och flödade inte, applicerades två gånger om dagen, skelningen sjönk markant, fläckarna blev mjukare.

Maria, Krasnodar.

Psoriasis uppträdde på nervjorden på pannan längs hårlinjen. Det såg mycket ful, peeling och skalla! Läkaren föreskrev en kombinationsbehandling, inklusive Dayvonex salva. Naturligtvis är drogen inte billigt, men det är värt pengarna! Efter behandlingens gång var utslaget nästan borta, och det som var kvar ser inte på sig.

Alena, Chelyabinsk.

Omfattande lista över salvor och krämer för psoriasis, mer i vårt material.

Metoder för traditionell medicin

Utbredd avkok av bladen av celandine. Det används både för intag och för behandling av plack. Gräset bryggs med kokande vatten i ett förhållande av 1: 1 och tar 250 ml. Också en god mjukgörande är amarantolja, det smälter de hårda områdena i hårbotten två gånger om dagen.

Hemma kan du förbereda en mask för hår från 3 msk. Avokadoolja, 3 msk. olivolja, 1 msk yoghurt och 1 msk. honung. Den erhållna blandningen appliceras på hårbotten i 1 timme. Applicera en sådan mask bör inte vara mer än en gång i veckan.

Sjukgymnastik och spa behandling

Som metoder för fysioterapi används ofta: ultraviolett strålning, PUVA-terapi, plasmaferes, vilket ger ett märkbart resultat och minskar inflammation. Läkande lera och hydrogensulfidbad på Krim, Pyatigorsk Sochi-orterna bidrar till att etablera en långvarig remission av sjukdomen.

Man bör komma ihåg att självbehandling kan leda till en förvärring av situationen och utvecklingen av komplikationer. Doseringen, liksom den specifika typen av läkemedel, måste ordineras av en läkare, eftersom användningen av några av dem, till exempel kortikosteroider, kan orsaka återfall och försämring av tillståndet.

Uppkommande komplikationer

Svåra komplikationer kan uppstå i avsaknad av adekvat behandling och underlåtenhet att följa förebyggande åtgärder, bland annat:

 • psoriasisartrit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar lederna, i avancerade skeden, vilket orsakar deras irreversibla deformitet;
 • generaliserad pustulär psoriasis - ett tillstånd där sår bildas på grund av tillsatsen av en bakteriell infektion;
 • psoriasis erythroderma - ett tillstånd som kännetecknas av omfattande och i avancerade fall - fullständigt nederlag av huden;
 • nederlag plack slemhinnor - leder till störningar i urinvägarna;
 • störningar i hjärt-kärlsystemet kan leda till utveckling av hypertension, myokardit
 • suddig syn.

Förebyggande åtgärder

Om det finns en förutsättning för sjukdomens utseende är det nödvändigt att observera de grundläggande förebyggande reglerna:

 • Använd specialiserade kosmetiska produkter, överge aggressiva tvättmedel och schampon, torka hårbotten och bryta mot vattenfettbalansen.
 • Använd mjuka hypoallergena vävnader som inte orsakar friktion och irritation av problemområdena.
 • förhindra skador och repor
 • följ en diet, ge upp stekt, kryddig, salt och sylt mat;
 • utesluta från kosten mat som kan orsaka allergier, till exempel: choklad, citrus, tomater;
 • öka mängden konsumerade mejeriprodukter, spannmål, matrika med mättade fettsyror, samt grönsaker och frukter;
 • öka fysisk aktivitet, led en hälsosam livsstil
 • sluta röka och dricka alkohol
 • undvik stress och överskott.

effekter

Psoriasis har en negativ effekt på patientens psyke, i sitt emotionella tillstånd. En person dras tillbaka, undviker kommunikation, mot bakgrund av sjukdomen utvecklas depressioner av varierande svårighetsgrad som en person inte kan klara av sig själv. Eventuella komplikationer av sjukdomen kan leda till förlust av effektivitet och funktionshinder.

Bristen på adekvat behandling, och som ett resultat kan utvecklingen av komplikationer av varierande svårighetsgrad påverka patientens livslängd.

Överensstämmelse med reglerna för förebyggande, tidig komplex behandling av tillståndet kommer att möjliggöra en lång tid att uppnå en eftergivningsperiod och minska psoriasis manifestationer på huvudet till ett minimum.Nästa Artikel
Masker för hårbotten: matlagning recept och tillämpningsregler