Hudcancer Typer


Hudcancer är bland de vanligaste cancrarna. Denna term är generisk och refererar till en grupp maligna tumörer lokaliserade och utvecklas i epidermis och omgivande vävnader. Oftast diagnostiseras sjukdomen i ålderdom och utvecklas i öppna delar av kroppen.

De vanligaste är tre typer av hudcancerpatologier - basalcellkarcinom (basalcellkarcinom), plättcellscancer (karcinom) och melanom. Mindre vanliga är sorter som Kaposi sarkom och metatypisk hudcancer.

Överväga alla typer av hudcancer i detalj.

 • All information på denna sida är endast avsedd för informationsändamål och är inte en manual för handling!
 • Endast doktorn kan ge dig EXACT DIAGNOS!
 • Vi uppmanar dig att inte göra självläkande, men att registrera dig hos en specialist!
 • Hälsa åt dig och din familj! Förlora inte hjärtat

Basal cell

Denna form av neoplasm utvecklas från basalcellskiktet i epidermis eller follikelepitelet. Inte alla tumörer av denna typ blir maligna, men ungefär hälften av dem.

De främsta orsakerna till basalcellkarcinom är:

 • långvarig exponering för ultraviolett strålning (därför bildar tumörer huvudsakligen i kroppens öppna delar);
 • joniserande strålning;
 • exponering för kemiska cancerframkallande ämnen (arsenik, sot, vissa färgämnen, hartser);
 • negativa effekter av retrovirus;
 • genetisk predisposition (familjefall av sjukdomen är kända).

Sjukdomen diagnostiseras med samma frekvens i båda könen. Riskgruppen omfattar personer efter 50 år, blondiner med blå ögon och rättvis hud, som lever i södra regioner.

Basaliom är den vanligaste typen av hudcancer. En tumör bildas i de övre skikten av epidermis, vanligtvis utsatt för åldersrelaterade tillväxtprocesser.

Sjukdomen börjar med utseendet på en platt nodule utan tecken på inflammation. Färgen på neoplasmen varierar från whitish till brown, formen är oval eller rundad.

Tumören är markant avgränsad från de omgivande vävnaderna.

I det inledande skedet betalar inte alla patienter tillräcklig uppmärksamhet åt tumören på grund av sin lilla storlek och brist på smärta. En läkare behandlas vanligtvis när tecken på sårbildning uppträder - tumörens botten täcks med en purulent beläggning, sårets kanter har formen av en rulle. Gradvis växer tumören och förtjockas i mitten.

Denna artikel kommer att berätta om du kan bota hudcancer.

Basaliom är lokaliserat i ytskiktet i huden i ansiktet, hårbotten och nacken. Ofta påverkas de nasolabiala veckorna, överläppen, näsens vingar och ögonens hörn. Huvudcancer i hårbotten är nodulär basaliom (en rosa nyans som är benägen att blöda) och platt basalcellkarcinom (placktumör).

Foto: Basal Cell Skin Cancer

squamous

Squamouscellkarcinom (eller karcinom) är en neoplasma som utvecklas från epitelceller i huden eller slemhinnorna. I utseende är karcinom en liten nodul med en ojämn yta. Ibland täcker tumören med keratinerade epitelceller.

Squamouscellkarcinom är lokaliserat till:

 • oralt slemhinnor;
 • språket;
 • läppar;
 • hudområden runt näsborrarna och ögonen;
 • ärr och gamla sår;
 • senila papillom och keratomer.

I sjukdomsfasen uppmärksammar patienterna ofta inte tumören: de vänder sig till läkaren när tumören förvärvar karaktäristiska egenskaper hos basalcellkarcinom - botten och kanterna blir ljusröda och förtjockade och kanterna blir som om de vändes utåt. Carcinom påverkar ofta de närliggande noderna i lymfsystemet, vilket orsakar utarmande smärta.

Nästan alla fall av plavocellkarcinom förekommer på grund av precancerösa hudpatologier - psoriasis, trofasår, ärr. Äldre människor och även patienter med immunodepressiva tillstånd är föremål för en sjukdom.

Exponering för solen påverkar utvecklingen av squamouscellkarcinom - ju mer tid en person genomgår insolation desto högre risk för sjukdom. Orsaken kan också vara interaktionen med cancerframkallande ämnen.

Foto: Squamous Cell Skin Cancer

melanom

Denna typ av malign hudtumör utvecklas från melanocyter - pigmentceller som producerar melaninpigmentet. Av denna anledning innehåller tumörcellerna en stor mängd av detta pigment och har en mörk färg. Pigmenterade melanomer är extremt sällsynta.

Melanomer är mycket aggressiva tumörer: de kan snabbt växa till flera lager av huden och leda till utseende av metastaser i de inre organen. Riskgruppen för denna sjukdom innefattar personer med vit hud och rött hår.

Den främsta orsaken till sjukdomen är ultraviolett strålning. Om vid utveckling av basaliom och karcinom är huvudfaktorns påverkan varaktigheten av insolation. Vid bildandet av melanom spelas huvudrollen av intensiteten av solexponering.

Människor med rätt hud och närvaron av flera födelsemärken på kroppen bör undvika exponering för direkt solljus, särskilt under dagen (10 till 16 timmar). Konstgjord strålning (till exempel i solarium) anses också av läkare som en möjlig orsak till utvecklingen av melanom.

Video: Solarium kan orsaka hudcancer

En signifikant andel melanom utvecklas från nevi (födelsemärken och mol). Förutom ultraviolett exponering kan orsaken till degenerering av normala celler vara skador eller permanenta mekaniska effekter (kläder, smycken). Effekten kan ha hormonella förändringar (främst för kvinnokroppen). Människor med flera nevi är mer benägna att utveckla melanom.

Maligna förändringar i mol och födelsemärken kan spåras i de tidigaste stadierna.

Patologiska cellförändringar åtföljs av följande symtom:

 • pruritus i nevusområdet
 • Försvinnandet av hår från födelsemärkenas yta på grund av förstörelsen av folliklarna;
 • färgförändring;
 • ökning i storlek eller form;
 • Försvinnandet av karaktäristisk striation på födelsemärkens yta;
 • blödning från neviets yta.

Om du har dessa symptom, ska du omedelbart kontakta kliniken för detaljerade diagnostiska förfaranden. En tumör kan sprida metastasering till lymfatiska och cirkulationssystemet ganska snabbt.

Det finns flera typer av melanomer:

 • yta, som kännetecknas av horisontell tillväxt (oftast utvecklas hos kvinnor och i ett betydande antal fall har en gynnsam prognos);
 • nodulär - karaktäristisk hos män och anses vara den mest ogynnsamma varianten av tumören;
 • lentiginous (malign freckle Hutchinson) - utvecklas oftare i ansiktet och kännetecknas av långsam tillväxt och en gynnsam prognos.

Kaposi sarkom

En tillräckligt sällsynt form av hudcancer, kännetecknad av flera maligna neoplasmer. Det finns två typer: den första sker i den europeiska rasen, utvecklas väldigt långsamt och sprider sig nästan inte genom kroppen, den andra diagnostiseras hos barn och ungdomar i den afrikanska rasen och personer med aids. Den andra formen utvecklas snabbt och sprids via cirkulationssystemet till andra organ.

I det inledande skedet kan Kaposi sarkom se ut som en lila fläck som uppträder på underbenen eller andra delar av kroppen. Hos AIDS-patienter sprider maligna neoplasmer snabbt genom hela kroppen, inklusive penetrering i de inre organen.

Faktorer som påverkar förekomsten av denna typ av hudcancer är, förutom HIV-infektion, organtransplantation och närvaron av ett specifikt herpesvirus.

Foto: Kaposi sarkom

För att i tid identifiera patologin på ytan av huden är det viktigt att veta vad det första skedet av hudcancer är, läs mer här.

Det beskriver folkmekanismer för hudcancer.

Metatipichesky

Läkare anser att maligna epiteliala neoplasmer är en metatypisk typ av cancer, som inte entydigt kan klassificeras som basalcell och plavocell eftersom de kombinerar båda typerna av tecken.

Andra namn för denna form är blandad cancer eller mellanliggande karcinom. Det finns inga typiska tecken på metatypisk hudcancer - i dess manifestationer liknar sjukdomen basaliom eller karcinom.

Alla typer av maligna patologier kan identifieras i första hand - det räcker att noggrant övervaka förändringar i hud och slemhinnor. Tidiga former av hudcancer kan fullständigt botas med kirurgi, strålbehandling eller andra exponeringsmetoder.

Vad är cancer i hårbotten och hur man känner igen det i sina tidiga skeden? Behandling och prognos av denna sjukdom

Cancers i den moderna världen blir alltmer diagnostiserade. Cancer är tillväxten av vävnad. Maligna lesioner påverkar frisk vävnad och förgiftar kroppen som en helhet. Cancer kan påverka något organ, någon del av kroppen.

Den vanligaste typen av patologi är hudcancer. Onkologi påverkar i regel öppen hud. Men hårbotten patologin är också ganska vanlig.

Vad är det här?

Cancer påverkar främst de epidermis öppna områdena, och endast 5 procent av sjukdomen uppträder på huden under håret. Denna typ av cancer är vanligare hos patienter med pensionsålder (över 50 år).

Typer och typer

Atypiska celler lokaliserade på hårbotten är uppdelade i tre typer:

 • Squamous är en bildning som härrör från platta celler - keratinocyter. Denna typ av huvudcancer kännetecknas av intensiv utveckling och snabb inverkan av metastasering. Platsen för lokalisering är övergångspunkten för epidermis i slemhinnan: läppar, ögonlock. En tumör är en tät homogen formation som växer djupt in i vävnaden eller över dess yta. Sårplatsen är öm, repor, huden förstörs.
 • Basalcell - denna art utvecklas extremt långsamt och ger nästan inte komplikationer. Vid det första skedet uppstår formningen av tätningar, som snabbt börjar avta. Utbildning börjar utvecklas i epitelens djupa skikt och påverkar över tiden hudens ytliga skikt.

Basaliom är en tumör som består av maligna celler, men har en gynnsam kurs, eftersom den nästan inte metastaseras till de inre organen. Basalcellstypen är indelad i plana, nodulära och ytliga former.

 1. Den plana formen präglas av svag lokalisering och kan växa på en stor del av hårbotten. När detta inträffar, kommer de drabbade cellernas död.
 2. Nodulär form klart avgränsad. Dess struktur är mycket tät och växer djupt in i.
 3. Ytan formas vanligtvis för en enkel sjukdom i hårbotten. Denna form påverkar endast ytan av huden, utan att påverka de djupare skikten och inte orsaka celldöd.
 • Tumör från hudtillskott - bildade från blodkärl, som ett resultat av tillväxten av atypiska celler i inre organ. Det är ett utslag av röd eller ljusblå färg, som sedan utvecklas till sår, vilket leder till att huvudvävnad dör.
 • Tilldela en annan separat typ och den farligaste typen av hudcancer - melanom. Experter noterar att åldern hos patienter med melanom har minskat betydligt. Om det tidigare diagnostiserades hos övervägande äldre, finns det idag kända fall av upptäckt hos barn. Melanom kan uppstå efter återfödelse av en mol eller pigmenterad fläck.
 • Läkare onkologer delar upp sjukdomen i fyra typer:

  1. Ytlig - har formen av en knut och ligger på ytan av epidermis. Knuten är en platt cirkel. Påminner om en plack eller en plats. Den har som regel en gul nyans. Sjukdomen utvecklas långsamt, de första tecknen visas redan i de tidiga stadierna: i form av stickningar, klåda, obehag. När tumören växer uppträder symtomen oftare. Det drabbade området börjar avta och bli täckt av erosion.
  2. Infiltrering - spiring sker i djupare skikt och ändrar ofta platsen för dislokation.
  3. Papillär - aktiv utveckling, i form liknar papillom. Består av en bred bas, smalt ben och bred kropp. Det verkar som en liten boll.
  4. Cancer på bakgrunden av ärr - baserat på namnet, sker på platsen för ärret, att det inte finns någon säng.

  Då kan du bekanta dig med fotografier av cancer i början och sena steg:

  Orsaker och provokationsfaktorer

  Onkologiska sjukdomar idag är fortfarande dåligt förstådda. Men bland orsakerna som kan orsaka cancer i hårbotten ingår:

  • inflytande av skadliga ämnen: nikotin, arsenik, cancerframkallande
  • strålningsexponering;
  • reducerad immunitet
  • ärftlighet;
  • exponering för höga temperaturer eller ultraviolett strålning;
  • kronisk dermatit och andra hudsjukdomar;
  • användning av hormonell eller immunostimulerande
  • påverkan av direkt elektromagnetisk ström.

  Provokerande faktorer:

  1. Hudtyp - människor med väldigt rätt hud som spenderar mycket tid under den brännande solen kommer sannolikt att bli sjuk.
  2. En stor mängd mol på huvudet. Särskilt om de ofta är skadade.
  3. Störningar i den endokrina apparaten.
  4. Långvarig skada på samma yta av huden.
  5. Pagets sjukdom eller Bowens sjukdom.

  Hur känner man igen sjukdomen i början?

  De primära tecknen på sjukdomen beror till stor del på vilken form sjukdomen har förvärvat. Men experter identifierar flera tecken:

  • Utseendet av ett litet utslag - har en gulgrå färgton. På ett tidigt stadium stör det inte, det är asymptomatiskt. Då är det en stark klåda.
  • Tillväxt mol.
  • Moles byter storlek, spricka och blödning börjar.
  • Externt liknar formationerna en knäppning, plack.
  • Skarp viktminskning.

  symptom

  På de patologiska förändringarna i huvudets hud indikerar symptom som:

  • Det drabbade området av kroppen ändrar färg - färgen kan vara antingen blekgul eller blå;
  • de drabbade hudområdena är ömma;
  • med mindre skador avviker sömmen i olika riktningar, möjligheten att blöda;
  • Vid palpation kan patienten uppleva smärta;
  • drastisk viktminskning.

  behandling

  Läkaren, efter att ha utfört standard kliniska tester, och efter att ha bekräftat diagnosen, föreskriver behandlingen:

  • Strålningsterapi - används för att avlägsna pladecellscancer. För att lösa problemet fridfullt, använd nära fokus strålning. En positiv effekt uppnås i 97% av fallen.
  • Avlägsnande är den mest effektiva behandlingen mot hudcancer. Det utförs under generell anestesi. Det är excisionen av skadade celler.
  • Kryokirurgi - nödvändiga vävnader fryses i flytande kväve. Oftast används detta system för ytlig lokalisering av cancer.
  • Elektrokoagulering - förstörelse av cancerceller genom att påverka dem med en elektrisk ström. Denna process leder till sönderdelning av infekterade celler.
  • Du bör också spendera vitaminterapi.

  Komplexet för sådan behandling är föreskriven läkemedelsterapi, såväl som:

  • följ rätt näring
  • i den öppna solen stanna inte och klä på väder.

  Prognos: statistik, dödlighet, återfall

  Statistik visar att vid behandling av sjukdomen i första etappen är härdningsgraden 95% och endast i 3% efter 3 års återfall är möjligt. Med sekundär sjukdom minskar risken för metastasering till 86%.

  Återhämtningsgraden är mycket låg bland personer med cancer i den aktiva fasen. Med snabb metastasering botas endast 25 procent. Ett dödligt utfall från återfall är mer än 5 procent.

  Cancer är en allvarlig sjukdom, som ofta kräver lång och komplex behandling. Men tidig diagnos av sjukdomen och utnämning av lämplig behandling kan avsevärt förlänga livet, och i vissa fall bota helt.

  Hårbottencancer

  Cancer är en farlig sjukdom där friska celler är sjuka. För närvarande är sjukdomen inte fullt ut förstådd, så det är inte alltid möjligt att tillämpa en effektiv behandlingsmetod.

  Funktioner av sjukdomen: typer och typer av tumörer

  Basalcellbildning bildas av långsam utveckling. Med detta formulär finns det nästan alltid inga komplikationer. Tar plats i klassificeringen mellan godartade och maligna tumörer. Observeras främst hos personer som är över 50 år gamla. Med basilomutvecklingen finns en slags bulge som börjar avta.

  Hårbottencancer: symptom och manifestation

  Basalcellkarcinom är indelat i subtyper:

  • platt basilom;
  • nodulärt basilom;
  • ytligt basilom.

  Skalbenscellscancerkarcinom kännetecknas av en relativt snabb tillväxt av cancerceller, liksom utseendet av sekundära foci. Denna typ bildas vid gränsen för övergången av vävnader i slemhinnorna. Exempel på dessa områden är huden runt läpparna, liksom området nära könsorganen.

  Symtomen på denna sjukdom åtföljs av svår smärta, liksom konstant klåda, vilket orsakar obehag för patienten. Utvecklar sig inuti vävnaden eller på ytan.

  Tilldela en annan typ - det är Kaposi sarkom, som karaktäriseras av rött med en blåaktig snitt av platsen. Det är mycket farligt för de som är smittade med hiv, eller har transplanterade organ.

  Lymfom är en hudcancer som påverkar hela lymfsystemet.

  Det finns en annan typ, mycket aggressiv, kallad metatypisk cancer. Det är tyngre än basalcell, men enklare plaviktyp.

  Hudcancer sprider sig alltid över utsatta områden av kroppen. Ett annat namn på denna sjukdom är melanom, det förekommer huvudsakligen hos personer över 50 år. Kräftan i hårbotten, som förekommer i hårområdet, utgör bara 5% av alla tumörer.

  Denna sjukdom utvecklas gradvis, så flera former av hudcancer kan identifieras:

  1. ytform (det finns bildningen av en liten knöl, liknar formen på knuten, det initiala stadiet av sjukdomen kännetecknas av en lätt stickande och klåda, en ökning i tumören, symptomen blir mer uttalade, börjar huden lossnar och för att ändra färgton, såsom inflammationen urartade till erosion, vilket är mycket tjockare än de vävnader som omger henne);
  2. infiltrerande form (hela processen med tumörbildning uppträder djupt i vävnaderna, ändrar platsen, den växer tills den sätter sig på ett ställe);
  3. papillär form (formningen liknar en svamps form, är täckt med hornhinnor i kanterna, tumören liknar en blomkål, kännetecknas av en relativt snabb tillväxt, kan nå stora storlekar);
  4. cancer på bakgrund av ärr (tumören har utseendet av ett sår, varifrån purulent urladdning uppträder, kännetecknas av en obehaglig lukt, dess kanter är ojämna).

  Oftast observeras denna sjukdom i pannan, öron, ögonhår, näsa, tempel och andra delar av kroppen.

  Denna sjukdom kan börja med att skrapa området och sluta med omfattande erosion. Därför måste du vara mycket försiktig om förändringar som observeras på huden. Inspektion bör ske regelbundet, minst en gång i månaden.

  Hårbotten hårbotten cancer

  Provande faktorer

  Orsakerna till denna sjukdom är inte helt förstådda, därför experter är alla dess manifestationer okända. Men bland dem finns det flera stora. Dessa inkluderar effekterna av strålning, kemikalier, cancerframkallande ämnen, rökning. De innehåller också effekten på kroppen av olika toxiska hartser som används i industrianläggningar. Därför behöver anställda av dessa företag vara särskilt uppmärksamma på deras hälsa.

  Experter identifierar flera andra orsaker på grund av vilka utvecklingen av cancer kan observeras:

  • en permanent skada som inte läker länge på grund av flera orsaker, de inkluderar ett lågt försvar av kroppen, eller kroppen utför inte en regenerativ funktion;
  • om ett visst område utsätts för konstant exponering för höga temperaturer, uppträder tillväxten av sjuka celler;
  • ärftlighet, det finns många fall i medicinsk praxis, en malignitet förekommer hos familjemedlemmar där sjukdomen redan har observerats, denna faktor är inte helt förstådd, därför är hundratals garanti för överföring av hudcancer genom gener uteslutet.
  • manifestationen av vissa sjukdomar, såsom Bowens sjukdom, Pagets sjukdom, kan dermatit provocera bildningen, eftersom infekterade celler i dessa sjukdomar föregår bildandet av cancerceller;
  • hudtyp kan också påverka förekomstfrekvensen, eftersom den lättare huden innehåller mycket mindre skyddande ämnen som motstår denna sjukdom.

  För närvarande är det inte alla faktorer som bidrar till spridningen av denna sjukdom. Forskning på detta område fortsätter, experter utför alla typer av experiment för att lära sig så mycket som möjligt om sjukdomen.

  Varje typ av hårbottencancer har sina egna manifestationer.

  Symtom och manifestationer av hudcancer på huvudet

  Med manifestationen av en sjukdom som hårbotten kan symtomen vara ganska svaga, och en person vid första tiden kan inte märka dem. De observeras i form av liten repning eller liten pigmentering.

  I händelse av även de minsta förändringar i huden, liksom eventuella förändringar i mol, ska du omedelbart kontakta en specialist.

  Huvud tecken på huvudhudscancer inkluderar:

  • Utseendet av ett litet utslag, som har en gulgrå färg, får inte störa först, börja sedan klia och ibland blöda även;
  • signifikant ökning av mol;
  • mol förändrar sin storlek, börjar spricka och blod flyter från dem;
  • i utseende liknar noduler, plack, erosion;
  • en person börjar väldigt snabbt gå ner i vikt, eftersom de sjuka friska cellerna blir sjuka, därför upphör kroppen att motstå olika infektioner.

  Diagnostiska tester

  För att bestämma denna sjukdom är specialisten baserad på yttre manifestationer av symtom, liksom resultaten av många histologiska studier. I grund och botten kan en mer noggrann diagnos endast göras när alla steg undersöks. Det finns situationer där det är svårt att bestämma sjukdomen.

  Använd i så fall olika sätt:

  • radioisotopforskning;
  • titta på huden som håret ligger på;
  • ultraljudsundersökning
  • computertomografi;
  • Röntgendiagnos.

  Professionals identifiera cancer i hårbotten är mycket lättare än andra typer, eftersom den ligger på en framträdande plats. På grund av detta är det möjligt att bestämma sjukdommens exakta natur och tillämpa en effektiv behandlingsmetod.

  Typer av behandling av hudcancer

  Med en sjukdom som cancer i hårbotten sker behandling i ett komplex, eftersom denna sjukdom påverkar ganska stora områden av vävnader och organ. Komplexet utförs också för att förhindra dess ombildning såväl som utseendet av sekundära foci.

  De komplexa behandlingsmetoderna innefattar:

  • strålterapi och kemoterapi;
  • kirurgisk behandling för avlägsnande av maligna tumörer.

  Behandlingen baseras också på:

  • användningen av ett komplex av vitaminer, läkemedel som förbättrar immuniteten, liksom andra läkemedel som läkaren föreskriver.
  • rätt näring, tack vare vilken kroppen får de nödvändiga ämnen som hjälper till att stärka immunförsvaret.
  • Det är nödvändigt att noggrant övervaka kroppens hygien, så lite som möjligt i den öppna solen

  Om en person har en tumör i hårbotten, är det mest effektiva sättet att bota det att ta bort tumören genom operationen. Kanske kan användningen av modernare metoder inkludera kryokirurgi (exponering för låga temperaturer) och elektrokoagulering.

  Under operationen utrotas tumören med minimal skada på frisk vävnad. Från kanten av dess reträtt ca 1 cm på alla sidor. Efter operationen, om patienten önskar, utför specialisten olika förfaranden för återställande av huden, den så kallade plasten i detta område. Om inflammerade lymfkörtlar hittas, utförs lymfadenektomi dessutom.

  Efter en kirurgisk operation, fortsätt till nästa behandlingsstadium. Det är baserat på laserbestrålning och införandet i kroppen av kemoterapi läkemedel som kan förstöra cancerceller som har spridit sig i hela kroppen. För detta skede, använd platinpreparat - Carboplatin, Cisplatin och andra. Maj, enligt doktorens bedömning, och utse särskilda krämer och salvor för det drabbade området.

  Enligt statistiken överlever patienter som söker hjälp från specialister i ett tidigt skede, för de första 5 åren i 95% av sjukdomarna. Vid senare skeden är procentsatsen signifikant lägre, eftersom behandlingen kanske inte är tillräckligt effektiv.

  Egenskaper hos hårbotten

  Uttrycket hårcancer är allmänt förstått som den basala cellformen av hårbottencancer. En tumör är en patologisk process, åtföljd av transformationen av celler i epidermis basala skikt. I de flesta fall är sjukdomen mottaglig för personer över 50 år. Basaliom står för cirka 70% av alla maligna neoplasmer i hårbotten.

  Samtidigt har hårbotten kreft några egenskaper i processen:

  • infiltrativ tillväxt som resulterar i närliggande friska celler;
  • bildandet av återfall.

  Onkologer tror emellertid att denna typ av cancer inte är malign eftersom utvecklingen av en neoplasm inte åtföljs av metastasering.

  Orsaker till hårbottenkräftan

  Tecken på hårcancer

  Denna sjukdom börjar gradvis framstå, dess tecken kan bestämmas utifrån varje enskild typ av cancer i hårbotten.

  Att veta hur denna eller den kliniska formen av hårcancer ser ut är att man kan identifiera sina symptom med tillräcklig noggrannhet.

  Nudelsår

  Sjukdomen kännetecknas av närvaron av tillväxt i hårbotten. Initialt bildas en liten nodulär, som i sjukdoms första etapp åtföljs av en liten stickning och klåda, med utvecklingen av en tumör, symtomen blir ljusare och mer uttalade, flagnar huden och förändrar färg, då utvecklas inflammationen ofta till erosion. Nodulär vävnadsskada över tid förvärvar suddning av gränser. På kanten av neoplasmen noteras en ljus pärlfärgad förtjockning.

  Perforering eller infiltrerande form

  Denna form är sällsynt och är en följd av skada eller skada på hårbotten. Externt liknar manifestationerna av sjukdomen den nodulära ulcerativa formen. De skiljer sig i utvecklingen av en malign neoplasma djupt i huvudets vävnader och på huvudet under håret. Liksom aggressiv och snabb infiltrationstumörtillväxt.

  Vackig form

  Vassig form av basalcellkarcinom, kännetecknat av utseende av vårtor och papillom, liksom deras snabba tillväxt. Den har blomkålliknande utseende. Skillnader i att det inte åtföljs av spiring av malaktig vävnad i friska.

  Platt ytaform

  Denna form av cancer har också namnet på ett pedzhetoidny epiteliom. En tumör är en mängd små godartade formationer som inte spirer djupt i friska vävnader och har en lång utvecklingsperiod.

  Nodulär eller krupnouselkovaya form

  I fallet med en nodulär art har cancer utseendet av en hemisfärisk nod och är märkbart förhöjd ovanför hudytan.

  Pigmentform

  Denna form av en basalcelltumör uppträder som en normal nodulär omgiven av en pärlfärg och pigmentering i mitten och kanterna av tumören.

  Cicatricial form

  Den ar-atrofiska formen av skvättens neoplasma manifesteras av utvecklingen av ett sår, i vilket purulenta urladdningar bildar på platsen för ärrbildning i huden. Tumören kännetecknas av en obehaglig lukt, kanterna är ojämna.

  Sklerodermiform form

  Vid det första skedet av sjukdomen bildas en kondenserad nodul med en ljus färg på huden, som i slutändan växer, vilket medför utseendet av en periodiskt blödande, grov plack.

  Shpiglers tumör

  En cancerous tumör, där bildningen är hårbotten, har ett annat namn - det här är den så kallade cylindern eller "tumbanen". Tillväxten av förändrade vävnader sker ganska långsamt och bildar många rosa lila små noduler.

  Huvud tecken på hårbottencancer

  Den vanligaste maligna neoplasmen bildas i de tidiga och parietala områdena, liksom i pannan, öronen och andra delar av kroppen. Hårcancer kan börja med den vanliga repningen av det skadade området, och sluta med omfattande erosion. Därför måste du ständigt övervaka de förändringar som förekommer i hårbotten.

  Hårcancerdiagnos

  Kräftan i hårbotten bestäms initialt av en specialist, som noggrant analyserar den erhållna informationen, baserat på patientens klagomål och varaktigheten av smärta. Om en malign lesion antas, ger en hudläkare en hänvisning till en onkolog för mer detaljerad diagnos med hjälp av ytterligare metoder och förtydligande typen av neoplasma.

  Den mest effektiva metoden för att diagnostisera en cancerous tumör i hårbotten är en biopsi, som gör det möjligt att noggrant undersöka prov av förändrade vävnader. Resultaten av studien bestämmer tumörens histologiska anslutning, scenen och området för dess fördelning.

  I vissa situationer är definitionen av sjukdomen problematisk. Använd i så fall olika metoder:

  1. radioisotop diagnostik;
  2. computertomografi;
  3. sonografi eller ultraljud;
  4. undersökning av huden under håret;
  5. Röntgendiagnos.

  Behandling av hårkräftor

  Behandlingen av en sådan patologi som cancer i hårbotten utförs på ett komplicerat sätt, på grund av sjukdomen är ganska omfattande områden drabbade. Omfattande behandling utförs också för att utesluta förekomsten av återkommande och återbildande av cancer.

  Komplex metod innefattar:

  • kemoterapi;
  • strålbehandling
  • kirurgiskt ingrepp för excision av maligna tumörer;
  • en balanserad kost, genom vilken kroppen får näringsämnen som är ansvariga för att förbättra immuniteten
  • Försiktighet bör följas för att övervaka kroppshygien och hålla huvudet borta från exponering för solljus.
  • användningen av vitamin mineral komplex
  • användning av immunmodulatorer, liksom andra läkemedel som föreskrivs av en specialist.

  Efter att operationen utförs, börjar nästa behandlingsstadium. Det är baserat på strålning och kemisk terapi. För detta stadium används preparat baserade på platinaföreningar - karboplatin eller cisplatin. Dessutom kan en specialist rekommendera användning av speciella krämer, geler eller salvor för det drabbade hudområdet.

  Hudcancer Orsaker, symtom och tecken, diagnos och behandling av cancer

  Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

  Hudcancer - hudskador vid maligna celler. Detta problem är utbrett, särskilt bland äldre människor och står för 10% av alla onkologiska sjukdomar.

  Hudkreftens manifestationer är mycket olika. Dessa är ovanliga molar med skarpa kanter, sår, knölar. Ibland orsakar de smärta och obehag, men kan vara helt smärtfria.

  Intressanta fakta om hudcancer

  Bland de drabbade av hudcancer finns många strandälskare och ett solarium. Man tror att om en person i sin ungdom fick 3 solbränner, ökar risken för att en neoplasma uppträder flera gånger.

  Hudcancer är vanligare hos personer med vit hud, blont hår och blå ögon. Dessa efterkommande av skandinaverna har inte genetiskt skydd från solens strålar och en gång i länder med soligt klimat är de mycket utsatta. Men representanter för Negroid-rasen är 20 gånger mindre mottagliga för hudcancer.

  Några statistik

  • Under de senaste 40 åren har antalet patienter med hudcancer ökat med 7 gånger.
  • Den årliga ökningen av incidensen är 5%.
  • Hudcancer påverkar lika personer av båda könen.
  • På senare tid upptäcktes sjukdomen huvudsakligen hos personer över 60 år, men under de senaste åren blir det yngre och påverkar även 18-åringar.
  • I 90% av fallen uppträder hudcancer i öppna områden av huden och i 70% av fallen i ansiktet.
  Det finns tre huvudtyper cancer: plavocellkarcinom 11-25%, basalcellkarcinom 60-75% och hudens melanom (2,5-10%). Vi kommer att bo på dem i den här artikeln.

  Orsaker till hudcancer

  1. UV-exponering
   Varje cell innehåller en DNA-molekyl som ger information om vilka funktioner cellen utför, hur länge den lever, hur den delar sig, hur det röker. Normalt skickar en cell en exakt kopia av DNA till dess efterkommande och exakt samma visas på den avlidnes plats. Men under verkan av ultravioletta strålar förändras DNA-kedjan. Detta leder till att den nya cellen har helt olika egenskaper. Hon kan inte utföra de funktioner som tilldelats henne. En sådan cell delar bara utan att stoppa, producerar sin egen typ. Som ett resultat framträder en malign neoplasma snart på denna plats.
  2. Påverkan av kemikalier (arsenik, tjära, tjära, bränslen och smörjmedel)
   Dessa substanser kallas kemiska mutagener. Detta innebär att med frekvent kontakt leder de till mutationer av enskilda gener i DNA-molekylen. Som ett resultat kan delar av molekylen försvinna, delas i två eller bytas. Detta leder till att en cell med sådant genetiskt material blir en mutant. Det multiplicerar, producerar runt sig själv, en hel armé av maligna celler. De släpper ut ämnen som gör att frisk vävnad också återföds.
  3. Joniserande strålning
   All radioaktiv strålning (från medicinsk teknik, från radioaktiva ämnen) påverkar hudcellerna och ändrar deras egenskaper. Dessutom orsakar strålning utseendet av fria radikaler i kroppen, vilket oxiderar celler och skadar deras genetiska apparat. Resultatet är utseendet på atypiska celler (inte som normalt), som är basen för tumören.
  4. Reinkarnation av ärr som kvarstod efter skador och brännskador
   Ärrvävnaden är redan halva modifierad. Det finns många ovanliga för hudbindningsfibrerna, dåligt utvecklad blodtillförsel och cellmultiplicering är aktiv. Således skapas gynnsamma förhållanden för cellerna att mutera. Och de enzymer som är utformade för att förstöra "mutanterna", kom inte till dem.
  5. Återfödelse av födelsemärken (nevi)
   Födelsemärke är en godartad utbildning. Vid något tillfälle övergår hudcellerna med melaninpigment och omvandlas till melanocyter (celler som producerar detta pigment). Efter en liten skada eller solbränna i ackumuleringen av dessa celler börjar aktiv tillväxt. De blir maligna celler, och melanom utvecklas.
  6. Ärftlig benägenhet
   I kroppen finns en speciell gen som är ansvarig för produktionen av proteinkinas Cδ-enzymet. Detta ämne är ansvarigt för förstörelsen av mutanta celler med förändrat DNA, som är föregångare till en cancer. Eftersom pigmentet inte räcker förblir de atypiska cellerna levande och tumören växer.
  7. Obligatoriska förkämpare är sjukdomar som nästan alltid förvandlas till hudcancer.
   • pigment xeroderma;
   • Bowensjukdom;
   • Pagets sjukdom;
   • erythroplasia keira.
   Forskare tror att nästan alltid en malign tumör bildas på grundval av fokala tillväxter eller godartade tillväxter. Försvarsmekanismerna för att förstöra muterade celler fungerar inte bra i dem.
  8. Valfria förkämpare är sjukdomar som kan förvandlas till cancer om du utsätts för cancerframkallande faktorer.
   Cancerframkallande faktorer: UV-strålning, endokrina störningar, dåliga vanor, dålig ekologi, etc.
   Fakultativ predrakami inkluderar:
   • kutan horn;
   • keratoakantom;
   • senil (sol, aktinisk) keratos;
   • senil (seborrheic) keratom;
   • sena strålningsår;
   • trofasår;
   • hudskador i tuberkulos, systemisk lupus erythematosus, syfilis.
   Dessa sjukdomar leder till dysfunktion i huden. Lokal immunitet minskar och det specifika skyddet mot muterade celler försämras. Vid tillstånd av aktiv celldelning eller blodcirkulationssjukdomar i ett separat område av huden blir det svårt för kroppen att bli av med atypiska celler.

  Symtom och tecken på hudcancer

  Hudkreft i hudplättceller (foto)

  Basal cell hudcancer (foto)

  Hudmelanom

  Melanom är ett födelsemärke som har degenererat till en malign tumör. Den har asymmetriska kanter, en intensiv brun eller svart färg, ibland med en blåaktig kant. Ofta blir dess bas tät. Små pigmentfläckar dyker upp.

  Födelsemärket ökar i storlek, ytan blir jämn. Försvinner hudmönstret, håret faller ut. Ytterligare blödande sår kan förekomma.

  Squamous hudcancer

  Hudplättcancerkarcinom är en malign neoplasma som härrör från platta epitelceller som ligger i det spinösa skiktet i huden. Denna tumör är mycket aggressiv, den växer snabbt och förstör omgivande vävnader. Äldre människor är mer benägna att lida av det.

  Squamouscellkarcinom består av förändrade (atypiska) celler av olika storlekar, vilka uppträder av snoddar som går in i de djupare skikten av huden. Tumören är farlig eftersom den snabbt metastaserar till närmaste lymfkörtlar.

  Denna typ av hudcancer uppträder oftast i öppna områden av huden:

  1. på underläppen;
  2. vid tempel och på pannan,
  3. i hårbotten;
  4. på palmerna;
  5. på benen;
  6. på de yttre könsorganen och i anusen
  7. på ärr efter skador och brännskador;
  8. i stället för kronisk inflammation i huden.
  manifestationer

  Squamouscellkarcinom orsakar obehag, ömhet och klåda. Från erosioner på tumörytan släpps en blodig vätska med en obehaglig lukt.

  Squamouscellkarcinom har flera manifestationer

  1. Plåten är en tät plattform täckt med små tubercles. Färgen är röd. Ofta blöder och ökar snabbt i storlek.
  2. Knut - en tillväxt i form av blomkål på ett tjockt ben. Konsistensen är tjock. Färgen är ljusröd eller brun. Ytan är täckt av fuktiga erosioner och skorpor. Växande snabbt.
  3. Såret liknar en krater av en vulkan med ojämn botten, varifrån suger vätska med en obehaglig lukt. Den torkar för att bilda jordskorpor. Färgen är rosa-röd. Det växer snabbt till sidorna och djupet mot benet.
  4. Tätningar, sprickor och erosion uppträder på magen. Separata platser rädda, kondensera. På dem bildas stötade utsprång, som liknar vårtor.

  diagnostik

  En malign tumör ligger på ytan av huden och det gör det lättare att diagnostisera. Läkaren undersöker tumören med ett förstoringsglas och tar en del av den drabbade huden för att avgöra om det finns cancerceller i det.

  Histologisk undersökning av studien tar en bit vävnad vid tumörens bas. I laboratoriet tillverkas tunna sektioner av det, färgas och undersöks under ett mikroskop. Om det är möjligt att detektera atypiska celler, bekräftar det att en tumör eller ett sår verkligen är hudcancer. Resultatet av den planerade histologiska undersökningen är klar i 5-10 dagar.

  Cytologisk undersökning av skrapning från sårets yta. I laboratoriet studeras cellens struktur och dess strukturer med ett mikroskop: kärnan, cytoplasma och organeller. Således är det möjligt att bestämma graden av atypi hos cellerna, i vilken typ tumören hör, från vilken celler den härrör från.

  Squamouscellkarcinom är livshotande

  Hudplättceller i huden beter sig aggressivt och växer snabbt. Men på grund av sin ytliga plats kan tumören lätt behandlas. Om åtgärder vidtas innan metastaser uppträder är prognosen gynnsam. Mer än 90% av befolkningen är levande i minst 5 år.

  Men när ögonblicket saknas uppträder metastaser i lymfkörtlar, lungor, lever och andra organ. Om du börjar behandla på etapp 3 och 4, sjunker femårsöverlevnaden till 25% och 45%.

  Basalcellshudcancer

  Basalcell hudcancer eller basalcellkarcinom är den vanligaste typen av hudcancer och den mest ofarliga. Metastaser bildas endast i 0,5% av fallen, men tumören är farlig eftersom den förstör de omgivande vävnaderna. Speciellt om det är lokaliserat på ögonlocket eller nära näsan.

  Basalit är mer mottaglig för män, risken för en livstid förekomst är 30% och för kvinnor bara 23%. Ju äldre personen är desto högre sannolikheten för en neoplasma.

  Tumören förekommer oftare i utsatta områden av huden. Men i 20% av fallen kan det också bildas på de delar av kroppen som vanligtvis är täckta med kläder.

  1. på ögonlocken och andra ansiktsområden;
  2. på nacken;
  3. på hårbotten
  4. hos män på kroppen;
  5. på benen och armarna.
  manifestationer

  Basalcellscancer utvecklas från det djupaste skiktet av epidermis - den basala. Återfödning av basalcellerna i cancerceller leder till utseende av genomskinliga "pearl" -noduler 3-5 mm i storlek. Efter 1-2 år ökar de flera gånger. En blodig skal bildas i mitten och ett blödande sår under det. Den perifera delen av tumören är rosa och kärlen uppträder genom den tunna huden.

  Det finns flera former av hudcancer från basalcell.

  1. Nodulär ulcerös form. Tät slät nodulär täckt med tunn hud. Färg från rosa till röd. Gradvis växer nodulen, blir asymmetrisk. I mitten uppträder ett sår, täckt med en jordskorpa, runt vilken de avrundade kuddarna med pärlskimmer stiger.
  2. Proprietär form. Enligt egenskaperna som liknar den nodulära ulcerativa, men har en snabb utveckling. Visas på de områden i huden som ständigt skadas.
  3. Vassig (exofytisk, papillär) form. Ovanför de höjda halvcirkelformiga tillväxterna i form av blomkål. De är snäva vid beröringen. Färgbeige eller rosa.
  4. Pigmentform. En plack eller nodul med tät struktur visas på huden. Ytan är ojämn, täckt av sprickor. En brun eller svart fläck bildas i mitten. Ett kännetecken hos melanom är närvaron av en vit kudde runt omkretsen.
  5. Sklerodermiform form. En tät vit nodulär syns på huden. Det ökar gradvis i storlek, förvandlas till en solid plack. Det är lätt, genomskinligt, kapillärer uppträder genom huden. Gradvis uppträder sår på ytan. Storlek från 0,5 till 3 cm.
  6. Ytform. Flera tumörer i slutna områden av huden. Färg från ljusrosa till röd. Storleken på fläckarna kan nå 4 cm, de stiger inte över nivån på resten av huden. Runt tumörerna lyfte rullen "pärla" färg.
  7. Shpiglers tumör ("turban" -tumör). Neoplasmen ligger i hårbotten. Täta noder har formen av halvklot. De är fasta vid beröringen, har en genomskinlig rynkad yta. Storlek 1-10 cm. Färg rödviolett.

  diagnostik

  Cytologisk (cell) studie

  Tidigare rengörs tumörens yta av skorskor med hjälp av en salvaförband. Därefter appliceras en glasskiva på tillväxten och ett smörjtryck erhålls. Denna metod tillåter att få prov av celler från tumörytan utan att skada det. I basalcellkarcinom under mikroskopet finns karakteristiska stora och ljusa basaloidceller.

  Histologisk undersökning

  För att ta ett urval av materialet för studien görs en biopsi från webbplatsen. Från en liten bit av tumören med ett specialverktyg gör tunna sektioner och fördelas på glaset.

  Bekräftar förekomsten av basalcellkarcinom: sladdar eller bon av karakteristiska celler omgivna av en cytoplasmfälg. Analysen hjälper läkaren att bestämma hur farlig tumören är, och välj den bästa behandlingsmetoden.

  Livsfara

  Baskalcellscancer är en av de säkraste typerna av tumörer. Det orsakar praktiskt taget inte metastaser. Den enda faran är basaliom förstör omgivande vävnader. Därför är det mycket viktigt att börja behandlingen i tid, speciellt om den ligger i hörn av ögat, nära den yttre hörselgången, på nasolabialveckorna. Annars kan viktiga kärl, muskler och ben bli skadade.

  Hudmelanom

  Melanom i huden är en malign tumör som bildas av celler som producerar pigmentmelanin. Denna neoplasm visas i stället för fräknar och molar (nevi). Melanom är en av de mest aggressiva och maligna tumörerna, eftersom det orsakar metastaser.

  Melanom förekommer ofta hos personer med vit hud, ett stort antal mol (över 50) och fräknar. Och även för dem som regelbundet går till solarium eller spenderar mycket tid i solen: jobbar på fältet, gör affärer. Ofta påverkar ryggen på män och ben hos kvinnor, mindre ofta fötterna, palmerna, slemhinnorna i munnen och könsorganen. Melanom kan förekomma även i ung ålder.

  Manifestationer av hudmelanom

  1. Obehag i molområdet.
  2. Hårförlust från nevusytans yta.
  3. Färgbyte (mörkare, ljusare, ojämn färg).
  4. Utseendet av sår i molen.
  5. Blödning.
  6. Aktiv tillväxt, en ökning med 2 gånger på sex månader.
  7. Mollstorlek mer än 7 mm.
  8. Asymmetriska avspända kanter.
  9. Fuzzy gränser.
  10. Försvinnandet av rynkor på ytan.
  11. Utseendet av noder.
  12. Ofta är melanom omgiven av en röd inflammatorisk gräns.
  Diagnos av Melanom

  I första etappen undersöker doktorn med ett förstoringsglas eller en speciell apparat - ett dermatoskop.
  Misstänkta födelsemärken bedöms enligt flera kriterier: asymmetri, fuzzy gränser, ojämn färg, diameter över 6 mm. Om det upptäcktes misstänkta symtom under kontrollen, avlägsnas molan.

  Histologisk undersökning

  Kirurgen tar bort den misstänkta mole och en del omgivande vävnader. Därefter skickar han det resulterande materialet till laboratoriet, där det behandlas med paraffin, skärs i tunna plattor, färgas och färgas och studerar vävnadens egenskaper under ett mikroskop. Läkaren bestämmer djupet av grobarhet och hur intensivt cellerna delar sig.

  Det är oönskade att göra en preoperativ biopsi, när läkaren bara tar en bit av tumören för provet. Detta kan leda till snabba spridningen av tumören och bildandet av metastaser.

  Är melanom farligt för livet?

  Livsfaran beror på graden av utveckling av melanom. Om det inte har spridit sig till de djupare skikten i huden, tillåter inte metastasering till andra hudområden eller lymfkörtlar, då är chanserna för en fullständig botemedel utmärkt. Men i det fjärde skedet av hudcancer lever 15-20% av patienterna längre än 5 år.

  Forskare har märkt ett intressant faktum: Om melanom uppträdde på foten, i palmen eller i närheten av spiken, är det mer livshotande än neoplasmer i andra områden.

  Steg av hudcancer

  Hudcancer går igenom flera steg i sin utveckling.

  Steg 0 - Cancerceller har just dykt upp och ligger i hudens ytskikt. I detta skede upptäcks sjukdomen av en slump vid undersökning av misstänkta element på huden. Effektiviteten av behandlingen är 100%.

  Steg 1 - tumören överskrider inte 2 cm i diameter. Det växer gradvis in i de epidermis djupa skikten. Tumören orsakar inte utseendet av lymfkörtelmetastaser. Med rätt behandling är det helt botad.

  Steg 2 - Diametern av tumören 2-5 cm. Den växer in i alla skikt av huden. Tumören orsakar obehag (smärta, klåda, brännande). En enda metastas i lymfkörteln bildas. Tecken på cancer i neoplasmen är synliga för det blotta ögat. Efter behandling är överlevnadshastigheten ungefär 50%.

  Steg 3 - tumörens diameter är mer än 5 cm. Det orsakar obehag. Sår uppträder på ytan. Cancer påverkar musklerna, brosket och benet över vilket det ligger. Temperaturen stiger regelbundet, det allmänna tillståndet förvärras. Metastaser bildas i närmaste (regionala) lymfkörtlar, avlägsna organ påverkas inte. Mer än 5 år efter behandlingen lever cirka 30% av befolkningen.

  Steg 4 - tumören är stor, med skrynkliga kanter, täckta med blödande sår och skorpor. Cancer orsakar allvarlig förgiftning (viktminskning, svaghet, illamående, huvudvärk). Metastaser bildas i de vitala organen i lungorna, leveren, benen. Den genomsnittliga överlevnaden efter behandling är 20%.

  Till skillnad från andra former av hudcancer har basalcellkarcinom inga steg. Tumören växer bara i storlek och förstör omgivande vävnader

  Diagnos av hudcancer

  Diagnostisera alla typer av hudcancer består av flera steg.

  färdighetsträning

  Minst var sjätte månad bör du noggrant undersöka huden framför en spegel. Be någon från din familj för att hjälpa dig att inspektera de svårtillgängliga områdena. Var noga med att konsultera en specialist om du märker en misstänkt fläckig fläck på huden, ett icke-helande sår, en glänsande nodul eller en asymmetrisk mol med ojämn färg.

  Medicinsk undersökning

  I receptionen undersöker läkaren noggrant huden med ett förstoringsglas eller ett speciellt mikroskop, vilket gör det möjligt att undersöka tumörens inre struktur.

  biopsi

  Detta är att ta material från tumören för detaljerad forskning. Du kan göra en biopsi på flera sätt:

  • specialverktyg, som liknar en ihålig nål från en spruta, ta tyget från noderna;
  • med en skalpell avskurna sektorn från tumören;
  • ett skarpt tunt blad skär av hela tillväxten;
  • ta bort tumören tillsammans med omgivande vävnader.
  Det nödvändiga området bedövas, och förfarandet är smärtfritt. Sedan skickas det resulterande materialet till laboratoriet för cytologisk och histologisk undersökning.

  Cytologisk undersökning av hudcancer

  Studien av cellernas strukturella egenskaper och deras komponenter: organeller, kärnor, cytoplasma. Särskild uppmärksamhet ägnas åt cellens form. Syftet med studien är att avgöra huruvida en neoplasma är godartad eller innehåller cancerceller i den, och också för att ta reda på vilka celler tumören består av och bestämma typen av cancer. Vänta på att resultatet kommer att ha cirka 5 dagar.

  Olika tumörer är känsliga för olika behandlingsmetoder (kirurgisk, strålning, kemoterapi). Därför hjälper cytologi att välja det bästa sättet att bekämpa cancer.

  Materialet för cytologiska studier är:

  • biopsiprover;
  • trycker på bilden med den skalade tumören.
  Tecken på en malign tumör:
  • Celler ser inte normala ut, så de kallas atypiska.
  • Celler har stora mörka kärnor.
  • Celler är inte specialiserade, kan inte utföra sin inneboende funktion.
  • Cellerna är unga och det finns tecken på deras aktiva uppdelning.

  Histologisk undersökning av hudcancer

  Materialet som tas under biopsi görs solidt med paraffin, skärs i en speciell apparat och färgas. De resulterande sektionerna, några få mikron tjocka, gör det möjligt att bedöma de förändringar som uppstår i vävnaderna. Resultatet av studien är klar i 5-7 dagar.

  Med specifika tecken kan läkaren bedöma hur aggressiv och farlig tumören är och hur man behandlar den.

  Dessa symtom bekräftar hudcancer:

  • Kluster av runda eller spindelformade atypiska celler.
  • Celler har stora kärnor, och resten av organellerna är små eller underutvecklade.
  • Clusters av celler är omgivna av en cytoplasmafälg.

  Biokemiska metoder för studier av hudcancer

  Tyvärr har forskare hittills inte kunnat identifiera ämnen (tumörmarkörer) som släpps ut i blodet under hudcancer. Dessa proteinföreningar kan fungera som en indikator på att kroppen är utsatt för hudcancerutseende och hjälper till att göra en diagnos i sina tidiga skeden.

  Vid stadium 3 och 4 av sjukdomen avslöjar ett biokemiskt blodprov en ökad nivå av enzymet laktatdehydrogenas över 250 U / l. Detta ämne framträder i de sena stadierna av tumörutveckling, efter bildandet av metastaser. Men dess höga värden kan tala om andra sjukdomar: hjärtsvikt, lunginflammation, myopatier. Därför kan denna analys inte bekräfta diagnosen hudcancer.

  Radioisotopstudie av hudcancer

  Positronutsläppstomografi (PET) är den nyaste metoden baserad på detektion av radioisotoper av radioaktiv fosfor. Detta ämne, som en strålkastare, indikerar var cancercellerna ligger och gör det möjligt att identifiera de minsta tumörerna och deras metastaser. Nackdelen är att komplex och dyr utrustning inte finns i alla städer, och kostnaden för förfarandet är cirka 20 000 rubel.

  Ytterligare studier utförs i hudcancer grad 3-4, när det är nödvändigt att identifiera metastaser.

  • Röntgen på bröstet;
  • Magnetic resonance imaging (MRI);
  • Beräknad tomografi (CT);
  • Ultraljud av lymfkörtlarna.

  Funktioner av diagnos av olika typer av hudcancer

  1. Squamous hudcancer
   • Dermoscopy. Läkaren undersöker huden under hög förstoring med hjälp av en speciell apparat - ett dermatoskop.
   • Biopsi och efterföljande histologisk undersökning. Ge information om typen av tumör.
  2. Basalcellshudcancer
   • Dermoscopy. Inspektera misstänkta noder och sår med förstoringsglas eller dermatoskop.
   • Cytologisk undersökning. Om nodulen är täckt med hud och är fri från defekter, utförs en skrapning eller biopsi. Om sår uppstår appliceras en ren, torr glasskiva på den rengjorda ytan och ett avtryck erhålles med prov av tumörceller.
   • Histologisk undersökning. Att studera under ett mikroskop, ta vävnadsprover med en skalpell eller nål.
  3. Hudmelanom
   • Dermatoskopi - hudundersökning med förstoringsanordning.
   • Biopsi. För att få material till studien, ta bort det misstänkta födelsemärket.
   • Cytologisk undersökning. Under mikroskopet undersöker läkaren strukturen hos molarna (melanocyter) och bestämmer om de har tecken på cancer.
  I händelse av att dessa grundläggande metoder har avslöjat hudcancer med 2-4 grader, så är ytterligare forskning föreskriven för att hitta alla möjliga metastaser.

  Hudcancerbehandling

  Kirurgi eller kirurgisk excision av tumören

  Indikationer för operation

  • Tumor stor;
  • Djupa hudskador på bagage eller lemmar;
  • Tumör som uppstår på magen;
  • Återkommande av en tumör (återfall) efter strålbehandling.
  Metod för drift

  I hudcancerstadiet 1-2 utförs kirurgi på poliklinik under lokalbedövning. Efter injektion av ett bedövningsmedel tar doktorn bort tumören med en skalpell eller en slinga genom vilken en elektrisk ström passerar. Därefter skickas den avskurna vävnaden för undersökning. Där bestämmer patologen om det finns maligna celler i sektionen. Om allt är rent, anses operationen som framgångsrik. Om cancerceller finns, är det nödvändigt att ta bort de djupare skikten av vävnad.

  I 3-4 graders hudcancer påverkas subkutan vävnad, och metastaser bildas i andra organ. I detta fall utförs operationen under generell anestesi. Kirurgen tar bort tumören och delen av den subkutana vävnaden. Därefter utför plast så att defekten är mindre märkbar. Nästa steg i operationen är borttagning av metastaser i lymfkörtlarna och andra organ.

  Moss operation används för att behandla hudcancer från basalcell och skivformig cell. Kirurgen tar bort de tunna skikten av tumören och undersöker dem under ett mikroskop. Proceduren upprepas tills skärningen är "ren". Således är det möjligt att avlägsna alla cancerceller och den minsta delen av hälsosam vävnad.

  Ofta, för att konsolidera effekten av behandling och för att förhindra återkommande cancer, kan du behöva genomgå en strålbehandlingstest.

  effektivitet

  Kirurgisk behandling av hudcancer idag är utbredd och anses vara den mest effektiva. Det har ett antal fördelar:

  • i 1 dag kan du bli av med alla cancerceller;
  • Det är möjligt att kontrollera kvaliteten på operationen genom att undersöka avklippningskanterna;
  • Du kan ta bort en tumör av vilken storlek som helst;
  • relativt liten risk att återutveckla en tumör.

  Radioterapi för hudcancer

  Strålbehandling för hudcancer används som en oberoende behandlingsmetod eller i kombination med kirurgisk avlägsnande av tumören. Använd terapeutiska ändamål röntgenstrålar, gamma, beta, neurostrålning.

  Speciellt utformade system som minimerar exponeringen av friska celler. Och i cancerceller förstörs molekyler och de förlorar antingen sin förmåga att föröka sig eller dö.

  vittnesbörd

  • allmän anestesi är kontraindicerad för patienten och operationen kan inte utföras;
  • för behandling av återkommande hudcancer
  • det är nödvändigt att uppnå en god kosmetisk effekt;
  • stor tumörstorlek;
  • tumören ligger i områden som är svåra att komma åt;
  • avlägsenhet av tumören från viktiga organ och stora kärl.
  teknik

  Behandling av hudcancer utförs genom kontaktmetoden, som är den mest effektiva och säkra för de omgivande vävnaderna. Läkaren ställer individuellt strålningsdosen, procedurens längd och antalet sessioner.

  Du är placerad på en soffa och försöker ligga stilla. Emitteren appliceras direkt på tumören och en strålbehandlingstest utförs, som varar upp till 10 minuter. Under proceduren kommer du inte att uppleva smärta eller annat obehag. Efter sessionen är det önskvärt att vila i 20-30 minuter och du kan gå hem.

  Under behandlingen ackumuleras inte strålning i kroppen. Därför kan du efter proceduren kommunicera med människor utan rädsla för att bestråla dem.

  effektivitet

  Effektiviteten av strålterapi är jämförbar med den kirurgiska metoden, men mindre traumatisk. I de inledande stadierna ger denna metod en 95% återhämtning. Strålningsterapi används ensam, efter operation eller i kombination med kemoterapi. De bästa resultaten observeras vid behandling av hudcancer från basalcell och hudplättceller.

  kemoterapi

  Kemoterapi är ett sätt att behandla hudcancer med gifter eller toxiner som skadar cancerceller och förhindrar att de reproduceras.

  vittnesbörd

  • Små tumörer behandlas med salvor;
  • återfall i basalcellkarcinom;
  • stora tumörer som inte kan användas på (behandlas genom intravenös administrering av kemoterapi);
  • hudcancer i grad 3 och 4 med flera återfall
  • patientens vägran av operationen.
  teknik

  För behandling av steg 1 och 2 används 30% spidinysalva eller fluorouracil-emulsion. Dessa medel tillämpas i form av ansökningar om förband i 3-4 veckor.

  I händelse av att metastaser har inträffat administreras kemoterapidrogen intravenöst. Cisplatin används - 25 mgm2 från 1: a till 5: e behandlingsdagen. Metotrexat 15mgm2 administreras den 1: e, 8: e och 15: e behandlingsdagen. Intervall mellan kurser 3 veckor. Varaktigheten av behandlingen beror på sjukdomsfasen.

  effektivitet

  Kemoterapi kompletterar ganska effektivt kirurgi och strålbehandling. Men som en självständig metod används den inte ofta. Anledningen är att behandling med kemoterapi är lång och orsakar många biverkningar.  Nästa Artikel
  Hur man odlar långt hår hemma: Tips för tjejer