Hårbottencancer


Cancer är en farlig sjukdom där friska celler är sjuka. För närvarande är sjukdomen inte fullt ut förstådd, så det är inte alltid möjligt att tillämpa en effektiv behandlingsmetod.

Funktioner av sjukdomen: typer och typer av tumörer

Basalcellbildning bildas av långsam utveckling. Med detta formulär finns det nästan alltid inga komplikationer. Tar plats i klassificeringen mellan godartade och maligna tumörer. Observeras främst hos personer som är över 50 år gamla. Med basilomutvecklingen finns en slags bulge som börjar avta.

Hårbottencancer: symptom och manifestation

Basalcellkarcinom är indelat i subtyper:

 • platt basilom;
 • nodulärt basilom;
 • ytligt basilom.

Skalbenscellscancerkarcinom kännetecknas av en relativt snabb tillväxt av cancerceller, liksom utseendet av sekundära foci. Denna typ bildas vid gränsen för övergången av vävnader i slemhinnorna. Exempel på dessa områden är huden runt läpparna, liksom området nära könsorganen.

Symtomen på denna sjukdom åtföljs av svår smärta, liksom konstant klåda, vilket orsakar obehag för patienten. Utvecklar sig inuti vävnaden eller på ytan.

Tilldela en annan typ - det är Kaposi sarkom, som karaktäriseras av rött med en blåaktig snitt av platsen. Det är mycket farligt för de som är smittade med hiv, eller har transplanterade organ.

Lymfom är en hudcancer som påverkar hela lymfsystemet.

Det finns en annan typ, mycket aggressiv, kallad metatypisk cancer. Det är tyngre än basalcell, men enklare plaviktyp.

Hudcancer sprider sig alltid över utsatta områden av kroppen. Ett annat namn på denna sjukdom är melanom, det förekommer huvudsakligen hos personer över 50 år. Kräftan i hårbotten, som förekommer i hårområdet, utgör bara 5% av alla tumörer.

Denna sjukdom utvecklas gradvis, så flera former av hudcancer kan identifieras:

 1. ytform (det finns bildningen av en liten knöl, liknar formen på knuten, det initiala stadiet av sjukdomen kännetecknas av en lätt stickande och klåda, en ökning i tumören, symptomen blir mer uttalade, börjar huden lossnar och för att ändra färgton, såsom inflammationen urartade till erosion, vilket är mycket tjockare än de vävnader som omger henne);
 2. infiltrerande form (hela processen med tumörbildning uppträder djupt i vävnaderna, ändrar platsen, den växer tills den sätter sig på ett ställe);
 3. papillär form (formningen liknar en svamps form, är täckt med hornhinnor i kanterna, tumören liknar en blomkål, kännetecknas av en relativt snabb tillväxt, kan nå stora storlekar);
 4. cancer på bakgrund av ärr (tumören har utseendet av ett sår, varifrån purulent urladdning uppträder, kännetecknas av en obehaglig lukt, dess kanter är ojämna).

Oftast observeras denna sjukdom i pannan, öron, ögonhår, näsa, tempel och andra delar av kroppen.

Denna sjukdom kan börja med att skrapa området och sluta med omfattande erosion. Därför måste du vara mycket försiktig om förändringar som observeras på huden. Inspektion bör ske regelbundet, minst en gång i månaden.

Hårbotten hårbotten cancer

Provande faktorer

Orsakerna till denna sjukdom är inte helt förstådda, därför experter är alla dess manifestationer okända. Men bland dem finns det flera stora. Dessa inkluderar effekterna av strålning, kemikalier, cancerframkallande ämnen, rökning. De innehåller också effekten på kroppen av olika toxiska hartser som används i industrianläggningar. Därför behöver anställda av dessa företag vara särskilt uppmärksamma på deras hälsa.

Experter identifierar flera andra orsaker på grund av vilka utvecklingen av cancer kan observeras:

 • en permanent skada som inte läker länge på grund av flera orsaker, de inkluderar ett lågt försvar av kroppen, eller kroppen utför inte en regenerativ funktion;
 • om ett visst område utsätts för konstant exponering för höga temperaturer, uppträder tillväxten av sjuka celler;
 • ärftlighet, det finns många fall i medicinsk praxis, en malignitet förekommer hos familjemedlemmar där sjukdomen redan har observerats, denna faktor är inte helt förstådd, därför är hundratals garanti för överföring av hudcancer genom gener uteslutet.
 • manifestationen av vissa sjukdomar, såsom Bowens sjukdom, Pagets sjukdom, kan dermatit provocera bildningen, eftersom infekterade celler i dessa sjukdomar föregår bildandet av cancerceller;
 • hudtyp kan också påverka förekomstfrekvensen, eftersom den lättare huden innehåller mycket mindre skyddande ämnen som motstår denna sjukdom.

För närvarande är det inte alla faktorer som bidrar till spridningen av denna sjukdom. Forskning på detta område fortsätter, experter utför alla typer av experiment för att lära sig så mycket som möjligt om sjukdomen.

Varje typ av hårbottencancer har sina egna manifestationer.

Symtom och manifestationer av hudcancer på huvudet

Med manifestationen av en sjukdom som hårbotten kan symtomen vara ganska svaga, och en person vid första tiden kan inte märka dem. De observeras i form av liten repning eller liten pigmentering.

I händelse av även de minsta förändringar i huden, liksom eventuella förändringar i mol, ska du omedelbart kontakta en specialist.

Huvud tecken på huvudhudscancer inkluderar:

 • Utseendet av ett litet utslag, som har en gulgrå färg, får inte störa först, börja sedan klia och ibland blöda även;
 • signifikant ökning av mol;
 • mol förändrar sin storlek, börjar spricka och blod flyter från dem;
 • i utseende liknar noduler, plack, erosion;
 • en person börjar väldigt snabbt gå ner i vikt, eftersom de sjuka friska cellerna blir sjuka, därför upphör kroppen att motstå olika infektioner.

Diagnostiska tester

För att bestämma denna sjukdom är specialisten baserad på yttre manifestationer av symtom, liksom resultaten av många histologiska studier. I grund och botten kan en mer noggrann diagnos endast göras när alla steg undersöks. Det finns situationer där det är svårt att bestämma sjukdomen.

Använd i så fall olika sätt:

 • radioisotopforskning;
 • titta på huden som håret ligger på;
 • ultraljudsundersökning
 • computertomografi;
 • Röntgendiagnos.

Professionals identifiera cancer i hårbotten är mycket lättare än andra typer, eftersom den ligger på en framträdande plats. På grund av detta är det möjligt att bestämma sjukdommens exakta natur och tillämpa en effektiv behandlingsmetod.

Typer av behandling av hudcancer

Med en sjukdom som cancer i hårbotten sker behandling i ett komplex, eftersom denna sjukdom påverkar ganska stora områden av vävnader och organ. Komplexet utförs också för att förhindra dess ombildning såväl som utseendet av sekundära foci.

De komplexa behandlingsmetoderna innefattar:

 • strålterapi och kemoterapi;
 • kirurgisk behandling för avlägsnande av maligna tumörer.

Behandlingen baseras också på:

 • användningen av ett komplex av vitaminer, läkemedel som förbättrar immuniteten, liksom andra läkemedel som läkaren föreskriver.
 • rätt näring, tack vare vilken kroppen får de nödvändiga ämnen som hjälper till att stärka immunförsvaret.
 • Det är nödvändigt att noggrant övervaka kroppens hygien, så lite som möjligt i den öppna solen

Om en person har en tumör i hårbotten, är det mest effektiva sättet att bota det att ta bort tumören genom operationen. Kanske kan användningen av modernare metoder inkludera kryokirurgi (exponering för låga temperaturer) och elektrokoagulering.

Under operationen utrotas tumören med minimal skada på frisk vävnad. Från kanten av dess reträtt ca 1 cm på alla sidor. Efter operationen, om patienten önskar, utför specialisten olika förfaranden för återställande av huden, den så kallade plasten i detta område. Om inflammerade lymfkörtlar hittas, utförs lymfadenektomi dessutom.

Efter en kirurgisk operation, fortsätt till nästa behandlingsstadium. Det är baserat på laserbestrålning och införandet i kroppen av kemoterapi läkemedel som kan förstöra cancerceller som har spridit sig i hela kroppen. För detta skede, använd platinpreparat - Carboplatin, Cisplatin och andra. Maj, enligt doktorens bedömning, och utse särskilda krämer och salvor för det drabbade området.

Enligt statistiken överlever patienter som söker hjälp från specialister i ett tidigt skede, för de första 5 åren i 95% av sjukdomarna. Vid senare skeden är procentsatsen signifikant lägre, eftersom behandlingen kanske inte är tillräckligt effektiv.

En detaljerad beskrivning av hårbottencancer från vår dermatolog.

Hej, kära besökare på webbplatsen om dermatologi. Idag ser vi hårbotten i detalj. Denna sjukdom har olika former och etapper, kan bli dödlig och kräver omedelbar behandling.

Onkologi hotar alla, så jag rekommenderar starkt att du studerar ovannämnda sjukdom för att kunna diagnostisera det i tid och veta hur det behandlas.

Vad är cancer?

Cancer är den patologiska tillväxten av vävnad. Det leder till skador på hälsosam vävnad och allmänt förgiftning av människokroppen.

Hittills är framgångsrik behandling av onkologi inte alltid möjlig. På grund av detta fortsätter cancer att betraktas som en dödlig sjukdom.

Typer av onkologiskt huvud på huden

De vanligaste typerna av epidermal cancer på huvudet är:

 • basal;
 • skvamös;
 • tumörer från epidermiska appendages.

Hudkliniken har flera former:

Ytbehandling - i hårbotten eller på andra områden ser en tjock, gulaktig, rosa eller röd nodul ut som en plack eller en fläck. Neoplasm utvecklas långsamt.

I det inledande skedet finns inga symptom. Ibland kan det finnas en liten stickning eller klåda. I samband med onkologins utveckling intensifierar kliarna, huden börjar avta, allvarligt obehag uppträder, håret i det drabbade området bryter eller faller ut.

Infiltrerande - processen för onkologiutveckling sker i djupa hudvävnader. En tumör kan migrera, men i slutändan kommer den definitivt att fixa på en viss plats.

Papillär - hudfel liknar en svamp med ett ben, växer snabbt, kan nå stora storlekar. Externt kan det likna blomkål.

Cancer på ärrvävnad - tumören åtföljs av sårbildning. Från täta sår utsöndras pus, har en obehaglig lukt. Felets kanter är ojämna, underminerade.

Klassificering och stadier av kutan onkologi på huvudet

Cancer maligna tumörer hör till klassen ICD 10: "Maligna neoplasmer (C00-C97)".

I den här klassen finns en separat undergrupp: "C43-C44 MELANOMA OCH ÖVRIGA MALIGNANTA SKINFEL".

Onkologi kan utvecklas genom åren. Det märks huvudsakligen i de sista etapperna, ofta när behandlingen inte längre kan vara 100% effektiv.

Undrar du vilka etapper av huvudet epidermis cancer finns? Kolla sedan listan:

 • Steg 1 - tumörer upp till två centimeter i diameter;
 • Steg 2 - defekter mer än två centimeter, men inte gro i de djupa hudlagren;
 • Steg 3 - tumörer av vilken storlek som helst som spirer i de djupa dermala skikten och sprider sig till närliggande lymfkörtlar;
 • Steg 4 - onkologiska defekter som aktivt producerar metastaser.

Du kan läsa om metastaser på denna sida i en separat artikel. Och nu ska vi definiera vad som kan utlösa utveckling av onkologi på huvudet.

Orsaker till hudutslag

Ingen sjukdom framträder och utvecklas inte på samma sätt. För detta är vissa faktorer nödvändiga - orsaker. De främsta orsakerna till hudcancer är:

Permanent skada eller långvarig skadlig skada. Huvudskador med brott mot hudens integritet kan vara olika.

Non-healing de blir på grund av konstant återskada eller försvagning av immunsystemet. När immuniteten försvagas kan den inte stimulera vävnadsregenerering.

Frekvent exponering för solljus eller höga temperaturer. Till exempel, om en person har en skallig fläck, som han inte skyddar mot sol och värme, kan det förekomma en hudcancerfel på den.

Ärftlighet. Om det fanns människor med cancer i familjen, så ökar sannolikheten för att utveckla onkologi bland arvingar betydligt.

Sjukdomar är prekursorer av onkologi. Onkologer har sammanställt en lista över sjukdomar som kan tjäna som cancer av cancer. Denna lista inkluderar: Bowens sjukdom, dermatit, kronisk inflammation.

Typ av epidermis. Detta är en viktig faktor som beror på mottagligheten för cancer.

Head Oncology Symptom

Att märka en cancerväxt på huvudet, särskilt på den håriga delen, är mycket svårt i de tidiga stadierna. De första symptomen är nästan alltid mindre, så ingen uppmärksammar dem:

 • ändrar intensiteten hos talg- och svettkörtlarna;
 • det är en liten klåda;
 • trasig pigmentering.

För att märka tumören är det tillräckligt att noggrant undersöka huden. Varje hudfel, även en liten mol, borde vara en anledning att besöka onkologens kontor.

Varför mol? Om denna godartade defekt ofta skadas kan den plötsligt bli malign - papillär cancer.

Huvudskyltarna av maligna defekter i huvudet:

 • en liten lapp av gulaktig eller rosa färg som gradvis börjar klia och blöda;
 • progressiv ökning av mol eller födelsemärken;
 • när man känner till problemområdena kan det vara en skarp smärta;
 • mol förlorar sin form, sprickor och blöder (som i bilden);
 • nya tillväxter förekommer i form av plack, knölar, erosion;
 • den sjuka förlorar skarpt, har ingen aptit, apati, mental och fysisk svaghet uppträder.

Behandling av hudkliniken i huvudet

I modern tid föreskrivs onkologipatienter komplex behandling, oavsett var tumören är belägen. Behandlingen syftar till att bibehålla hela kroppen, eftersom cancer påverkar hela systemet.

Neoplasmen föredras att avlägsnas kirurgiskt eller vid låga temperaturer. Den mest effektivt behandlade cancer som identifierades i början.

Principer för komplex behandling:

 • rätt näring
 • solskydd;
 • strålbehandling
 • kirurgisk avlägsnande av defekten;
 • vitaminterapi;
 • immunostimulering.

Det är all information om cancer i epidermis på huvudet. Om artikeln var intressant och användbar, var noga med att berätta om läsningen till dina vänner på sociala nätverk, och glöm inte att prenumerera på uppdateringar av den här webbplatsen. Det bästa för dig!

Artikel författare: Anna Derbeneva (dermatolog)

Publiceringsdatum: 09-09-2016

Hur ser hårbottencancer ut: foto och beskrivning av symtom

Cancer är en patologi som kan täcka alla organ och vävnader i vår kropp, och hårbotten är inget undantag. Oftast finns huvudhudscancer hos personer i pensionsåldern.

Huvuddelen av lesionen faller på den öppna huden och endast 5% av det totala antalet neoplasmer är lokaliserade på huvudets håriga zon.

Maligna neoplasmer lokaliserade på huvudet är indelade i flera typer beroende på utvecklingsmekanismen:

Squamous. Det är en tumör som bildas från platta celler i epitel - keratinocyter. Denna typ av patologi präglas av aktiv utveckling och en snabb övergång till metastasen. I grunden är tumören lokaliserad vid gränsen för övergången av huden till slemhinnan: läppar, ögonlock.

Neoplasmen tenderar att grobba både ovanför hudytan och i dess djupa lager. Vid utvidgning har tumören en tät homogen struktur. Sjukdomen åtföljs av svår smärta i det drabbade området, kliande, intrång i integumentets integritet.

Basal cell. Neoplasmen bildas i hudens djupa skikt, som gradvis påverkar dess övre skikt. Beroende på den kliniska bilden är denna typ uppdelad i flera former: platt, nodulär, yta. En platt tumör kännetecknas av brist på tydlig lokalisering, och när den växer kan den påverka huvuddelen av hårbotten.

Samtidigt finns det nekros av den drabbade delen av integumentet. Den nodulära formen har tydliga gränser och definieras som en tät formation som växer djupt in i integumentet.

Den ytliga formen av cancer är ofta förvirrad med vanliga hudsjukdomar, eftersom den sprider sig endast längs sin yta utan att involvera de djupare lagren i den patologiska processen och inte får dem att dö.

Alla former av basalcellkarcinom kännetecknas av långsam utveckling med ett minimum av komplikationer. Det första symtomet på denna typ av patologi är bildandet av komprimering, som nästan omedelbart börjar avta.

 • Neoplasma av hudanslutningar. Utvecklas från blodkärlen, på grund av proliferation av inre organ. Manifest av utslag av röd eller blåaktig färg, som sedan återföds i sår, vilket leder till att huvudvävnad dör.
 • form

  Alla typer av patologi är uppdelade i fyra former:

  Yta. Det är en utbildning i form av en nodul som ligger på hudytan. Knutpunkten har en rundad plan form som liknar en plack eller fläck. Utbildningsplatsen har som regel en annan nyans, oftast gul.

  Patologi präglas av en mycket långsam utveckling, där de första tecknen börjar dyka upp redan i början, i form av stickningar, klåda eller obehag i det drabbade området.

  När tumören växer, observeras en ökning av symtomens intensitet, vilket förenas med epithelets desquamation och en förändring av dess struktur. I framtiden är detta område täckt av tät erosion.

  Infiltrera. Det kännetecknas av involvering i den patologiska processen av hela tjockleken hos integumentet och konstant migrering. Bilagor till en specifik plats observeras först efter att tumören har vuxit till ett betydande område.

  Patologi sträcker sig bara något över den friska vävnaden, som oftast ligger i djupet av huden och grobar i de närliggande vävnaderna och huvudorganen. Papillär. Det är en snabbt växande tumör som tar form av papillom. Tumören har en bred bas, en smal stam och en förstorad kropp. Ursprungligen utvecklas den som en liten, tät nodulär. När växten blir, blir tumören ojämn. Ytan är täckt med många knutar av olika storlekar.

  Cancer på bakgrund av ärr. Tumören utvecklas i stället för både gamla och nya ärr. Primärt symptom ser ut som infektion i dessa områden. Med tumörens tillväxt förekommer täta sår med förtjockad bas och kanter på ärrplatsen.

  Sår fylls i regel med purulent urladdning på grund av nekros hos djupa vävnader. De har eroderat ojämna kanter, vars lättnad blir mer komplicerad med utbildningens tillväxt.

  I denna artikel recensioner om behandling av livmoderfibrer örter.

  skäl

  Anledningarna till att utveckla hudcancer i huvudet är:

  • exponering för skadliga ämnen: carcinogener, nikotingummin, arsenik, tjära;
  • strålningsexponering;
  • permanent skada på samma hudområde som det inte läker länge
  • reducerade immunförsvar
  • regelbunden exponering för ett visst område av beläggningar, heta temperaturer eller ultraviolett strålning;
  • ärftlig faktor
  • dermatit och andra sjukdomar i huden i kronisk form;
  • Pagets sjukdom eller Bowen;
  • hudtyp. Särskilt ofta diagnostiserad med cancer på den vita huden med en minimal mängd skyddande melanin;
  • ett stort antal mol på huvudet. Särskilt om de ofta är skadade.
  • hormonella och immunsuppressiva läkemedel;
  • konstant exponering för elektromagnetisk strålning;
  • endokrina störningar. Oftast observeras under graviditeten.

  symptom

  Denna patologi kännetecknas av en tidig manifestation av symtom, på grund av vilken diagnosen utförs i de tidiga stadierna av sjukdomen.

  Utvecklingen av en malign process på huvudets hud kommer att signaleras av följande symtom:

  1. Byt skugga på ett begränsat hudområde. Han får förvärva en ljusgul eller blåaktig färg, varför patologi förvirras med en vanlig blåmärken. Men i motsats till honom förändras inte intensiteten hos det maligna områdets skugga till det bättre. När den växer kan färgen ändras till mörkare.
  2. Klåda i området av det pigmenterade området, till vilket smärta därefter tillsätts.
  3. Blödning av det drabbade området, även med en liten mekanisk effekt.
  4. Ökning av tillväxt eller förändring av en nyans, tillgängliga födelsemärken, mol eller nevi. Enligt statistiken förekommer huvuddelen av cancer på pigmenterade element i huden, även trots deras goda kvalitet. Samtidigt blir mol och fläckar asymmetriska, och deras yta börjar spricka och blöda.
  5. Utseendet av erytem, ​​plack, noduler, med tydliga gränser och smärtsam på palpation. Med patologins konstanta tillväxt bildar de erosion.
  6. Förändringen i det patologiska områdets hudyta. Det blir ojämnt, får en vax nyans och börjar skrälla och spricka. Därefter täckt med jordskorpor, när den tas bort, vilket öppnar nekrotisk yta.
  7. Med tillväxten av utbildningen på den intilliggande vävnaden förenar en stark smärta och samtidiga symtom.

  Vad är prostatacancer i huden? Här är en beskrivning av sjukdomen.

  diagnostik

  Som regel är det för en erfaren specialist lätt att skilja hudcancer från vanliga patologier. Men för att klargöra diagnosen utöver visuell inspektion och standard kliniska tester, använd vissa metoder:

  1. USA. Gör det möjligt för dig att se en komplett bild av tumörens tillväxt och bestämma dess storlek.
  2. Röntgen. Designad för att detektera lokalisering av huvudtumören och detektering av metastaser. Dessutom använder man radiografi för att bestämma involveringen av benvävnaden hos skallen i den maligna processen.
  3. CT. Det bidrar till att överväga utbildning på mikronivå och noggrant studera sin struktur, liksom strukturen hos intilliggande vävnader.
  4. Radioisotopforskning. Huvudsyftet med denna metod är att studera vävnadsstrukturen på mobilnivån. Detta gör att du kan bestämma formens malignitet och dess intensitet i förhållande till friska vävnader.

  behandling


  För behandling av sjukdomen med användning av olika tekniker som syftar till att undertrycka tillväxten och aktiviteten hos maligna celler:

  1. Strålbehandling. Det används för små tillväxtar av plavocellcancer, upp till 5 cm i diameter eller oförmåga att använda den kirurgiska metoden. För att stoppa problemet används nära strålningsstrålning, vilket ger positiva resultat i 97% av fallen.
  2. Radera. Det är en av de mest effektiva behandlingarna för hudcancer. Det utförs under generell anestesi och är excisionen av den drabbade vävnaden med en marginal på 0,5-2 cm, beroende på lokaliseringsområdet.
  3. Kryokirurgi. Agerar som ett alternativ till kirurgisk behandling Metoden består i att frysa patologiska vävnader med flytande kväve, varefter de avlägsnas. Oftast används proceduren för ytlig lokalisering av cancer.
  4. Elektrokoagulering. Det är förstörelsen av cancerceller genom att exponera dem för en konstant elektrisk ström av olika frekvenser. Denna procedur leder till nedbrytning av cancerceller, men om den inte används noggrant kan den också skada friska vävnader.

  Om en annan behandlingsmetod - fotodynamisk terapi, säger en specialist från militärsjukhuset till dem. Burdenko:

  utsikterna

  Cancer som påverkar hårbotten anses vara en av de mest behandlingsbara, eftersom det kan diagnostiseras i sina tidiga skeden, även före metastaseringsfasen. Enligt statistiken leder behandlingen av sjukdoms första etapp till full återhämtning i 95% av fallen och endast 5% har återfall under de första tre åren.

  Sekundär sprawl erhålls helt för att stoppa endast i hälften av patienterna som klarar av att gå över sin femåriga livsmilestone. Terapi, utförd i andra etappen, minskar sannolikheten för en positiv bild till 86%.

  Om obehandlad, kommer denna patologi långsamt att utvecklas, vilket påverkar de omgivande vävnaderna och organen. Beroende på typen och formen av cancer kan livslängden, efter sjukdomsuppkomsten, variera från 8 månader till 1,5 år.

  Om du hittar ett fel, välj textfragmentet och tryck Ctrl + Enter.

  Vad är cancer i hårbotten och hur man känner igen det i sina tidiga skeden? Behandling och prognos av denna sjukdom

  Cancers i den moderna världen blir alltmer diagnostiserade. Cancer är tillväxten av vävnad. Maligna lesioner påverkar frisk vävnad och förgiftar kroppen som en helhet. Cancer kan påverka något organ, någon del av kroppen.

  Den vanligaste typen av patologi är hudcancer. Onkologi påverkar i regel öppen hud. Men hårbotten patologin är också ganska vanlig.

  Vad är det här?

  Cancer påverkar främst de epidermis öppna områdena, och endast 5 procent av sjukdomen uppträder på huden under håret. Denna typ av cancer är vanligare hos patienter med pensionsålder (över 50 år).

  Typer och typer

  Atypiska celler lokaliserade på hårbotten är uppdelade i tre typer:

  • Squamous är en bildning som härrör från platta celler - keratinocyter. Denna typ av huvudcancer kännetecknas av intensiv utveckling och snabb inverkan av metastasering. Platsen för lokalisering är övergångspunkten för epidermis i slemhinnan: läppar, ögonlock. En tumör är en tät homogen formation som växer djupt in i vävnaden eller över dess yta. Sårplatsen är öm, repor, huden förstörs.
  • Basalcell - denna art utvecklas extremt långsamt och ger nästan inte komplikationer. Vid det första skedet uppstår formningen av tätningar, som snabbt börjar avta. Utbildning börjar utvecklas i epitelens djupa skikt och påverkar över tiden hudens ytliga skikt.

  Basaliom är en tumör som består av maligna celler, men har en gynnsam kurs, eftersom den nästan inte metastaseras till de inre organen. Basalcellstypen är indelad i plana, nodulära och ytliga former.

  1. Den plana formen präglas av svag lokalisering och kan växa på en stor del av hårbotten. När detta inträffar, kommer de drabbade cellernas död.
  2. Nodulär form klart avgränsad. Dess struktur är mycket tät och växer djupt in i.
  3. Ytan formas vanligtvis för en enkel sjukdom i hårbotten. Denna form påverkar endast ytan av huden, utan att påverka de djupare skikten och inte orsaka celldöd.
 • Tumör från hudtillskott - bildade från blodkärl, som ett resultat av tillväxten av atypiska celler i inre organ. Det är ett utslag av röd eller ljusblå färg, som sedan utvecklas till sår, vilket leder till att huvudvävnad dör.
 • Tilldela en annan separat typ och den farligaste typen av hudcancer - melanom. Experter noterar att åldern hos patienter med melanom har minskat betydligt. Om det tidigare diagnostiserades hos övervägande äldre, finns det idag kända fall av upptäckt hos barn. Melanom kan uppstå efter återfödelse av en mol eller pigmenterad fläck.
 • Läkare onkologer delar upp sjukdomen i fyra typer:

  1. Ytlig - har formen av en knut och ligger på ytan av epidermis. Knuten är en platt cirkel. Påminner om en plack eller en plats. Den har som regel en gul nyans. Sjukdomen utvecklas långsamt, de första tecknen visas redan i de tidiga stadierna: i form av stickningar, klåda, obehag. När tumören växer uppträder symtomen oftare. Det drabbade området börjar avta och bli täckt av erosion.
  2. Infiltrering - spiring sker i djupare skikt och ändrar ofta platsen för dislokation.
  3. Papillär - aktiv utveckling, i form liknar papillom. Består av en bred bas, smalt ben och bred kropp. Det verkar som en liten boll.
  4. Cancer på bakgrunden av ärr - baserat på namnet, sker på platsen för ärret, att det inte finns någon säng.

  Då kan du bekanta dig med fotografier av cancer i början och sena steg:

  Orsaker och provokationsfaktorer

  Onkologiska sjukdomar idag är fortfarande dåligt förstådda. Men bland orsakerna som kan orsaka cancer i hårbotten ingår:

  • inflytande av skadliga ämnen: nikotin, arsenik, cancerframkallande
  • strålningsexponering;
  • reducerad immunitet
  • ärftlighet;
  • exponering för höga temperaturer eller ultraviolett strålning;
  • kronisk dermatit och andra hudsjukdomar;
  • användning av hormonell eller immunostimulerande
  • påverkan av direkt elektromagnetisk ström.

  Provokerande faktorer:

  1. Hudtyp - människor med väldigt rätt hud som spenderar mycket tid under den brännande solen kommer sannolikt att bli sjuk.
  2. En stor mängd mol på huvudet. Särskilt om de ofta är skadade.
  3. Störningar i den endokrina apparaten.
  4. Långvarig skada på samma yta av huden.
  5. Pagets sjukdom eller Bowens sjukdom.

  Hur känner man igen sjukdomen i början?

  De primära tecknen på sjukdomen beror till stor del på vilken form sjukdomen har förvärvat. Men experter identifierar flera tecken:

  • Utseendet av ett litet utslag - har en gulgrå färgton. På ett tidigt stadium stör det inte, det är asymptomatiskt. Då är det en stark klåda.
  • Tillväxt mol.
  • Moles byter storlek, spricka och blödning börjar.
  • Externt liknar formationerna en knäppning, plack.
  • Skarp viktminskning.

  symptom

  På de patologiska förändringarna i huvudets hud indikerar symptom som:

  • Det drabbade området av kroppen ändrar färg - färgen kan vara antingen blekgul eller blå;
  • de drabbade hudområdena är ömma;
  • med mindre skador avviker sömmen i olika riktningar, möjligheten att blöda;
  • Vid palpation kan patienten uppleva smärta;
  • drastisk viktminskning.

  behandling

  Läkaren, efter att ha utfört standard kliniska tester, och efter att ha bekräftat diagnosen, föreskriver behandlingen:

  • Strålningsterapi - används för att avlägsna pladecellscancer. För att lösa problemet fridfullt, använd nära fokus strålning. En positiv effekt uppnås i 97% av fallen.
  • Avlägsnande är den mest effektiva behandlingen mot hudcancer. Det utförs under generell anestesi. Det är excisionen av skadade celler.
  • Kryokirurgi - nödvändiga vävnader fryses i flytande kväve. Oftast används detta system för ytlig lokalisering av cancer.
  • Elektrokoagulering - förstörelse av cancerceller genom att påverka dem med en elektrisk ström. Denna process leder till sönderdelning av infekterade celler.
  • Du bör också spendera vitaminterapi.

  Komplexet för sådan behandling är föreskriven läkemedelsterapi, såväl som:

  • följ rätt näring
  • i den öppna solen stanna inte och klä på väder.

  Prognos: statistik, dödlighet, återfall

  Statistik visar att vid behandling av sjukdomen i första etappen är härdningsgraden 95% och endast i 3% efter 3 års återfall är möjligt. Med sekundär sjukdom minskar risken för metastasering till 86%.

  Återhämtningsgraden är mycket låg bland personer med cancer i den aktiva fasen. Med snabb metastasering botas endast 25 procent. Ett dödligt utfall från återfall är mer än 5 procent.

  Cancer är en allvarlig sjukdom, som ofta kräver lång och komplex behandling. Men tidig diagnos av sjukdomen och utnämning av lämplig behandling kan avsevärt förlänga livet, och i vissa fall bota helt.

  Varning! Informationen i denna artikel har verifierats av våra experter, utövare med många års erfarenhet.

  Om du vill samråda med experter eller fråga din fråga, kan du göra det helt gratis i kommentarerna.

  Om du har en fråga utanför ramen för detta ämne, lämna den på den här sidan.

  Hårbottencancer

  Cancer är en patologisk proliferation av vävnader, vilket leder till skador på friska organ och allmän förgiftning av kroppen. Idag är frågan om onkologiska sjukdomar det mest akuta, eftersom medicinen ännu inte helt kan omfamna kärnan i en sådan process som skadar kroppen och därmed förhindra det och härda det kvalitativt.

  Hudcancer påverkar främst öppningen av kroppsdelar och sprider sig snabbt. På annat sätt kallas denna patologi som melanom, och det påverkar främst äldre människor efter 50 år. Kräftan i hårbotten har flera typer och är 5% av alla maligna tumörer.

  Typer av huvudhudscancer

  Mest vanliga:

  • skvamös;
  • Basal cell;
  • Tumörer från hudtillskott.

  Kräftan i hårbotten har flera former:

  • Ytlig form - i huvudområdet kan en nodul med gul färg förekomma i form av en fläck eller plack. Utvecklingen är långsam, för i början finns det skarpa symtom i form av mild klåda och stickningar. I processen intensifierar klåda och orsakar allvarligt obehag, hudens utseende förändras och flingor. Erosion framträder tjockare än omgivande vävnad;
  • Infiltrering - denna form skiljer sig åt genom att den patologiska processen sker djupt i vävnaderna och tumören gradvis migrerar tills den konsolideras på ett ställe;
  • Papillär - karakteriserad av snabb tillväxt, liknar tumören i form av en stor nodul på benet en svamp. Den kan nå en stor storlek och ser ut som en blomkål;
  • Cancer på bakgrund av ärr - tumören har tjocka sår med purulenta sekretioner och en obehaglig lukt, kanterna är ojämna, undergrävda.

  Den övervägande lokaliseringen av hudtumörer är pannan, ögonvinkeln, auriklarna, näsan, templen och andra. Processen kan börja med mindre repor och sluta med erosion av huden.

  Orsaker till cancer i hårbotten

  De har inte hittat exakt vad som kan vara den direkta orsaken till cancer. Men kända riskfaktorer kan övervägas. Den första och huvudsakliga tumörprovokeraren är överdriven strålning, cancerframkallande ämnen, tjära, som ingår i cigaretter, såväl som insolation i stora mängder.

  Också onkologer tillskriver riskfaktorer sådana faktorer:

  • Permanent trauma som inte läker länge. Detta kan ske av två skäl: en lokal traumatisk faktor och en minskning av kroppens skyddande reaktioner, oförmågan att utföra en regenerativ funktion;
  • Frekvent exponering för en hot spot på ett visst område av huden kan utlösa onormal tillväxt av hårbottenceller;
  • Om det fanns fall av cancer i familjen, då är detta ärvt. Det här är inte en dominerande disposition, och med en hälsosam livsstil kan du undvika förekomst av cancer.
  • Onkologer har identifierat flera sjukdomar som har cancer. Dessa är Bowen, Pagets sjukdom, dermatit, kronisk inflammation;
  • Typen av mänsklig hud bestämmer också dispositionen för denna patologi direkt.

  Dessa är inte alla faktorer som kan orsaka en malign och godartad huvudtumör.

  Kräftan i huvudets hud beror på arten. patogenes

  Beroende på typen skiljer sig hudcancer i komplexitet och karaktär. När basilom kan se tumörens långsamma utveckling, nästan ingen komplikation (med undantag för det avancerade scenen) och uppta en position mellan godartade och maligna tumörer. Människor över 50 är benägna att det. Bazilomu kan jämföras med beskrivning med en halvcirkelformig papul, som utvecklas snabbt och vid en tidpunkt börjar skola av starkt.

  Den har flera underarter:

  • Platt basilom;
  • Nodulärt basilom;
  • Ytligt basilom

  Nästa hårcancer i hårbotten är skvätt. Karaktäriseras av den aktiva spridningen av metastaser, föregås de av andra hudsjukdomar. Denna typ av komplexitet - den andra, och den är formad från keratinocyter.

  Favorit lokalisering av denna tumör - platsen för övergång av huden i slemhinnorna, det kan vara områden runt läpparna, under - och över ögonen, bredvid könsorganen.

  Planocellulär cancer åtföljs av svår smärta och en känsla av permanent obehag i det drabbade området. Kan växa in och ut ur tyget. Tumörens konsistens är tät.

  Nästa typ är Kaposi sarkom. Formas på grund av proliferation i de inre organen, liksom från blodkärlen. På huden kan ses röd med ett blåaktigt utslag av hudutslag. Denna art är farlig för personer som har genomgått organtransplantation och HIV-infekterade (antalet Kapushas sarkomer som drabbas av sådana patienter är mer än 50%).

  Lymfom är en cancer som härstammar från lymfoida celler och kan påverka hela det mänskliga lymfsystemet.

  Det finns en annan hudcancer i huvudet som är mest aggressiv och kännetecknas av progressiv tillväxt - metatypisk cancer. Upptar en plats någonstans mellan basalcellen och plätten. Denna art är mer allvarlig än basilika, men mindre plavocellkarcinom i hårbotten.

  Huvudsymptom

  De första symptomen och viktiga signaler om förekomsten av cancer i hårbotten kan vara obetydliga och uppenbara i form av klåda och utseendet av pigmentering. Varje tumör bör vara en anledning att gå till doktorn som en liten mol med långvarig repning kan utvecklas till papillär hudcancer.

  De viktigaste symptomen på maligna neoplasmer i huvudet:

  • En liten storlek fläckar med en gulgrå färg som först inte känner sig och börjar senare klia och eventuellt blöda;
  • Progressiv tillväxt av födelsemärken eller erytem i huvudet kan indikera utvecklingen av en patologisk process i vävnaderna;
  • Palpation av misstänkta områden kan orsaka mindre smärta och obehag (oftast går det av smärtfritt);
  • Moles förlorar sin symmetri och spricka, som åtföljs av kapillärblödning;
  • Utseendet hos en tumör, om det är en cancer i huvudets hud - i form av knölar, erosioner, plack;
  • Abrupt viktnedgång, aptitlöshet, fysisk och psykisk funktionsnedsättning och apati är symptom som är karakteristiska för alla typer av cancer, inklusive hudcancer.

  Diagnos av hudcancer på huvudet

  Diagnos av hårbotten

  Diagnos av hårbotten för närvaro av patologiskt expanderande vävnader baseras på huvudsymptomen, liksom på basis av histologisk undersökning av de förändrade områdena. I de flesta fall ger symtomen och den histologiska bilden fullständig information och bestämmer närvaron av hårbotten i hårbotten. Men om det uppstår tvivel, välj sedan följande undersökningsmetoder:

  • Radioisotopforskning;
  • Noggrann undersökning av huden på huvudet;
  • ultraljud;
  • Beräknad tomografi;
  • Radiodiagnosis och andra.

  Att diagnostisera - hårbotten är mycket lättare än andra delar av kroppen, eftersom tumören är på en framträdande plats och det finns fri tillgång till den patologiska vävnaden. Korrekt diagnos gör det möjligt att tilldela och genomföra högkvalitativ och effektiv behandling.

  Typ av behandling. Kirurgisk borttagning av cancer i hårbotten

  Behandling av en cancerpatient, oavsett plats och typ av cancertillväxt, bör vara omfattande och syfta till att återställa hela kroppen. Detta beror på att tumören har en skadlig effekt på alla mänskliga organ och system - metastas, dehydrering, blodförlust, drastisk viktminskning, alla dessa konsekvenser kan orsaka en viss typ av cancer. Symtom ska helt elimineras efter kirurgisk borttagning av bildningen. Cancer som identifieras i de tidiga stadierna behandlas effektivt och med bevarandet av huvudets hälsa och av organismen som helhet.

  Omfattande behandling omfattar:

  • Korrekt näring;
  • Hudhygien, minimal kontakt med solljus;
  • Strålbehandling
  • Kirurgisk avlägsnande av tumören i huvudet;
  • Vitaminbehandling;
  • Immunostimulerande läkemedel och andra recept.

  När tumören ligger i hårbotten, används den kirurgiska behandlingsmetoden huvudsakligen. Det är den mest effektiva, låter dig undvika återfall och bevara det cancerframkomliga estetiska utseendet. Tillsammans med den klassiska excisionen av tumören utförs tumörneoplasm och elektrokoagulering.

  Teknik för kirurgisk excision av tumören i huvudets hud

  Formationen avlägsnas av kirurgen med minimal carving av hälsosam vävnad, och retrerar 1 cm från formens kant. På begäran av patienten utförs plast eller inte reparera den postoperativa defekten. I det fall då det finns metastaser i lymfkörtlarna i kroppen vid operationens gång, utförs en ytterligare lymfadenektomi. Kirurgisk borttagning följs av medicinsk terapi och laserbestrålning. Av drogerna användes platina-karboplatin, cisplatin; Taxaner - docetaxel, paklitaxel. Och utse även metotrexat, bleomycin, fluorouracil och andra. Statistik för de senaste 5 åren har bra prestanda, överlevnaden för cancerpatienter med korrekt kirurgisk och läkemedelsbehandling är 95%.

  Egenskaper hos hårbotten

  Uttrycket hårcancer är allmänt förstått som den basala cellformen av hårbottencancer. En tumör är en patologisk process, åtföljd av transformationen av celler i epidermis basala skikt. I de flesta fall är sjukdomen mottaglig för personer över 50 år. Basaliom står för cirka 70% av alla maligna neoplasmer i hårbotten.

  Samtidigt har hårbotten kreft några egenskaper i processen:

  • infiltrativ tillväxt som resulterar i närliggande friska celler;
  • bildandet av återfall.

  Onkologer tror emellertid att denna typ av cancer inte är malign eftersom utvecklingen av en neoplasm inte åtföljs av metastasering.

  Orsaker till hårbottenkräftan

  Tecken på hårcancer

  Denna sjukdom börjar gradvis framstå, dess tecken kan bestämmas utifrån varje enskild typ av cancer i hårbotten.

  Att veta hur denna eller den kliniska formen av hårcancer ser ut är att man kan identifiera sina symptom med tillräcklig noggrannhet.

  Nudelsår

  Sjukdomen kännetecknas av närvaron av tillväxt i hårbotten. Initialt bildas en liten nodulär, som i sjukdoms första etapp åtföljs av en liten stickning och klåda, med utvecklingen av en tumör, symtomen blir ljusare och mer uttalade, flagnar huden och förändrar färg, då utvecklas inflammationen ofta till erosion. Nodulär vävnadsskada över tid förvärvar suddning av gränser. På kanten av neoplasmen noteras en ljus pärlfärgad förtjockning.

  Perforering eller infiltrerande form

  Denna form är sällsynt och är en följd av skada eller skada på hårbotten. Externt liknar manifestationerna av sjukdomen den nodulära ulcerativa formen. De skiljer sig i utvecklingen av en malign neoplasma djupt i huvudets vävnader och på huvudet under håret. Liksom aggressiv och snabb infiltrationstumörtillväxt.

  Vackig form

  Vassig form av basalcellkarcinom, kännetecknat av utseende av vårtor och papillom, liksom deras snabba tillväxt. Den har blomkålliknande utseende. Skillnader i att det inte åtföljs av spiring av malaktig vävnad i friska.

  Platt ytaform

  Denna form av cancer har också namnet på ett pedzhetoidny epiteliom. En tumör är en mängd små godartade formationer som inte spirer djupt i friska vävnader och har en lång utvecklingsperiod.

  Nodulär eller krupnouselkovaya form

  I fallet med en nodulär art har cancer utseendet av en hemisfärisk nod och är märkbart förhöjd ovanför hudytan.

  Pigmentform

  Denna form av en basalcelltumör uppträder som en normal nodulär omgiven av en pärlfärg och pigmentering i mitten och kanterna av tumören.

  Cicatricial form

  Den ar-atrofiska formen av skvättens neoplasma manifesteras av utvecklingen av ett sår, i vilket purulenta urladdningar bildar på platsen för ärrbildning i huden. Tumören kännetecknas av en obehaglig lukt, kanterna är ojämna.

  Sklerodermiform form

  Vid det första skedet av sjukdomen bildas en kondenserad nodul med en ljus färg på huden, som i slutändan växer, vilket medför utseendet av en periodiskt blödande, grov plack.

  Shpiglers tumör

  En cancerous tumör, där bildningen är hårbotten, har ett annat namn - det här är den så kallade cylindern eller "tumbanen". Tillväxten av förändrade vävnader sker ganska långsamt och bildar många rosa lila små noduler.

  Huvud tecken på hårbottencancer

  Den vanligaste maligna neoplasmen bildas i de tidiga och parietala områdena, liksom i pannan, öronen och andra delar av kroppen. Hårcancer kan börja med den vanliga repningen av det skadade området, och sluta med omfattande erosion. Därför måste du ständigt övervaka de förändringar som förekommer i hårbotten.

  Hårcancerdiagnos

  Kräftan i hårbotten bestäms initialt av en specialist, som noggrant analyserar den erhållna informationen, baserat på patientens klagomål och varaktigheten av smärta. Om en malign lesion antas, ger en hudläkare en hänvisning till en onkolog för mer detaljerad diagnos med hjälp av ytterligare metoder och förtydligande typen av neoplasma.

  Den mest effektiva metoden för att diagnostisera en cancerous tumör i hårbotten är en biopsi, som gör det möjligt att noggrant undersöka prov av förändrade vävnader. Resultaten av studien bestämmer tumörens histologiska anslutning, scenen och området för dess fördelning.

  I vissa situationer är definitionen av sjukdomen problematisk. Använd i så fall olika metoder:

  1. radioisotop diagnostik;
  2. computertomografi;
  3. sonografi eller ultraljud;
  4. undersökning av huden under håret;
  5. Röntgendiagnos.

  Behandling av hårkräftor

  Behandlingen av en sådan patologi som cancer i hårbotten utförs på ett komplicerat sätt, på grund av sjukdomen är ganska omfattande områden drabbade. Omfattande behandling utförs också för att utesluta förekomsten av återkommande och återbildande av cancer.

  Komplex metod innefattar:

  • kemoterapi;
  • strålbehandling
  • kirurgiskt ingrepp för excision av maligna tumörer;
  • en balanserad kost, genom vilken kroppen får näringsämnen som är ansvariga för att förbättra immuniteten
  • Försiktighet bör följas för att övervaka kroppshygien och hålla huvudet borta från exponering för solljus.
  • användningen av vitamin mineral komplex
  • användning av immunmodulatorer, liksom andra läkemedel som föreskrivs av en specialist.

  Efter att operationen utförs, börjar nästa behandlingsstadium. Det är baserat på strålning och kemisk terapi. För detta stadium används preparat baserade på platinaföreningar - karboplatin eller cisplatin. Dessutom kan en specialist rekommendera användning av speciella krämer, geler eller salvor för det drabbade hudområdet.  Nästa Artikel
  De främsta orsakerna till utseendet, första hjälpen och behandling av röda fläckar i hårbotten