Orsaker till diffus håravfall vid ung ålder


Gajigoroeva AG, Egorova Yu.Yu., Markova Yu.A.

LLC "Institute of Beautiful Hair".

I det vilda, fullfjädrande fjäderdräktet, briljant hår av fåglar och djur utför ett antal viktiga funktioner för överlevnad (värmeväxling, skydd) och tillåter indirekt att döma individernas hälsa. För människor är vackert, välskött hår i första hand en viktig komponent i visuell överklagning. Och om säsongsmalt för djur är en evolutionär fysiologisk process som syftar till artens överlevnad, är ökad håravfall för människor en otrevlig situation som varje person står inför minst en gång i sitt liv. De flesta av de rådgivande mottagande trichologerna är kvinnor och män av ung ålder. Håravfall kan vara en manifestation av ett brett spektrum av övergående eller långvariga förhållanden, såväl som förverkligandet av en genetisk predisposition. Ofta börjar problemen först och inte omedelbart tvingas vända sig till en specialist. Periodisk förbättring av håravfall, patienten, som regel, associerar med säsonglighet, stress, avskalning av dålig kvalitet, färgning, schampo och brist på vitaminer. Det vanligaste håravfallet är reaktiv förlust; Som regel återställs hårväxten på egen hand efter 4-6 månader, så en läkare går inte ofta till en läkare med denna typ av håravfall. Generellt är en specialist tillvägagångssätt av patienter som är oroliga för intensiteten av håravfall, varaktigheten av håravfall, ineffekten av självupptagna åtgärder som syftar till att stoppa håravfall samt med en märkbar minskning av hårdensiteten.

Normalt är längden på tillväxtfasen hos håret på huvudet 3-8 år. Detta är tiden för aktiv uppdelning och differentiering av hårfollikelmatriscellerna, vilket säkerställer snabb hårväxt, keratinisering och pigmentering av håret. Dessa processer utförs på grund av de höga halterna av metaboliska reaktioner och energiutbyte, vilket gör att de aktivt delande cellerna i matrisen är speciellt känsliga för olika yttre influenser och störningar av homeostas. Näringsämnen som är nödvändiga för syntesprocesser tas emot av follikeln genom kapillärnätet i hårpappillen, som reproducerar huvudprodukten - svavelhaltigt proteinkeratin. Samtidigt kan störningar i utbudet av "råmaterial" och kränkningar av de tekniska förhållandena och processerna för keratinisering leda till kränkningar av slutproduktens kvalitet och avbrott i hela keratinfabrikens arbete. De mekanismer som kan störa den normala cykeln av hårväxt är inte alltid tydliga, som implementeras i processen av ett komplex av intercellulära och intracellulära biokemiska interaktioner. Svårigheten ligger också i att bedöma påverkan på hårfollikeln av vissa faktorer under förhållandena för hela organismen.

Den vanligaste varianten av håravfall hos ungdomar är reaktiv diffus håravfall, som kan vara akut och kronisk, med en längd på mer än 6 månader, i naturen. Typiskt är denna förlust ett svar på ett brett spektrum av negativa utlösande faktorer, inklusive stress, endokrina störningar (hypo- och hypertyreoidism, hyperprolactinemi), feber av olika ursprung, att ta vissa mediciner, näringsbrist. Konsekvensen av sådan exponering är det för tidiga avbrottet av anagenet och samtidig inträde i telogenfasen hos uppsättningen hårfolliklar. I detta fall är diffus telogen håravfall inte en självständig diagnos, men är ett av symptomen på ett patologiskt tillstånd. Reaktiv håravfall inträffar 2-3 månader efter exponering för en faktor som orsakar ett avbrott i tillväxtfasen. Fördröjning av deponering bestäms av summan av katagens och dormansperioderna, i genomsnitt 2-4 veckor respektive 2-3 månader.

En av de beprövade och frekventa orsakerna till reaktiv håravfall är näringsämnen och total undernäring av protein och energi. Oftast är det konsekvenserna av en obalanserad diet som patienten stöder för att gå ner i vikt. För normal hårväxt bör näring vara energetiskt komplett, balanserad i makronäringsämnen (proteiner, fetter, kolhydrater) och även försörjning av nödvändiga mikronäringsämnen (vitaminer, mikroelement). Olika sjukdomar i mag-tarmkanalen, som leder till nedsatt matsmältning och absorption av näringsämnen, kan också vara orsaken till utvecklingen av bristfälliga tillstånd.

En av de viktiga komponenterna i kosten, som bidrar till normal hårväxt, är en tillräcklig proteinhalt. Det är känt att håraxlarna är 15,9% sammansatta av den svavelhaltiga aminosyran cystein. Bildandet av disulfidbindningar spelar en viktig roll vid bildandet av den rumsliga strukturen hos keratin, det huvudsakliga hårproteinet. Otillräckligt intag av aminosyror med mat, särskilt svavelhaltigt (cystein, metionin) kan leda till håravfall samt försämring av deras kvalitet.

Järnbrist är en av de vanligaste orsakerna till diffus telogen håravfall hos kvinnor av ung ålder. Detta spårämne är inblandat i många viktiga metaboliska processer i kroppen, och därför påverkar järnbrist negativt många organers och systemers funktion. Förutom håravfall och försämring av hårets kvalitet kan patienter utveckla och störa allmänt svaghet, slöhet, andfåddhet, takykardi, torr hud, förändringar i smak, lukt, nageldyrofi och andra störningar. Utvecklingen av järnbrist hos kvinnor kan vara förknippad med tung menstruation, liksom ett ökat behov av järn under särskilda perioder av graviditet och amning. Otillräckligt intag av järn observeras som regel i överensstämmelse med kostvanor i syfte att minska viktminskning samt med matvanor med begränsning av animaliskt protein (i vegetarianer). I sådana fall, för att kompensera för mikroelementintaget, visas järntillskott, ibland på kontinuerlig basis. Vid förskrivning av järnpreparat bör man ta hänsyn till den ursprungliga nivån av hemoglobin, ferritin och serumjärn och övervaka dessa indikatorer med jämna mellanrum. Det är värt att komma ihåg att långvarigt järntillskott kan leda till utveckling av zinkbrist, ett spårelement som är lika viktigt för normal hårväxt. Parenteral nutrition och olika sjukdomar i mag-tarmkanalen som leder till försämrad absorption leder också till zinkbrist. Att fastställa zinkbrist är bestämningen av dess nivå i blodet.

Viktiga deltagare i tillväxt och differentiering av celler är vitaminer. Bristen på vitaminer i grupp B (biotin, pantotensyra) kan orsaka hyponergi och bidra till störningar i hårtillväxtcykeln, eftersom vitaminer i denna grupp är viktiga deltagare i metaboliska reaktioner och andningskedjan som koenzymer. Rollen av vitamin A - retinol är tvåfaldigt för att reglera hårtillväxtcykeln. Det är känt att detta vitamin är nödvändigt för normal proliferation och differentiering av keratinocyter, är inblandad i antioxidantskydd och immunsvar. Användningen av högdoser av retinoider vid behandling av akne inhiberar proliferationen av keratinocyter, inducerar apoptos hos hårfollikelmatriscellerna och orsakar en för tidig start av catagen, vilket framgår av diffus telogen håravfall under den 2-3: e månaden för att ta denna grupp av droger. I samband med den omfattande användningen av isotretinoindroger vid behandling av akne och behovet av långvarig administrering bör detta beaktas vid samling av anamnese hos ungdomar

Studier under senare år har visat den viktiga rollen av vitamin D för cyklisk proliferation av hårfollikelceller och förhindrande av håravfall. D-vitaminbrist är ett vanligt fenomen i befolkningen, särskilt under levnadsförhållanden i zonen med låg insolation och otillräckligt intag av vitamin med mat. Den suboptima nivån av vitamin D i kroppen är 30-50 ng / ml, den optimala är 50-80 ng / ml. För att eliminera dess brist bestämma nivån av 25-hydroxikollecalciferol i serum. Närvaron av vitamin D-receptorer på hårfollikelcellerna bestämmer möjligheten till utveckling av alopeci med dess bristfällighet. För att korrigera dess brist föreskrivs vigantol eller akvadetrim i lämplig dosering.

Sann diffus telogen håravfall är en process av håravfall utan märkbar minskning av densitet i olika delar av huvudet. Samtidigt är det möjligt att tunna håret i de tidiga zoner, med ersättning av normalt hår med korta 3-6 cm långa. Vanligtvis observeras denna omvandling med långvarig strömförlust av telogenhår. När dermatoskopi inte kan identifiera några specifika tecken. Undantaget är närvaron av seborré i hårbotten, vars tecken upptäcks i form av gula peripilipunkter. Diagnosen görs på grundval av ett dragprov (manuellt hårborttagning). Med ett positivt test i forskarens händer förblir upp till 6 eller fler hår med lätta täta proximala tips - det här är telogenhårets glödlampa. För att bekräfta diagnosen utförs ett fototrichogram - kvantitativ bestämning av håret i telogenfasen och anagen med en studie av hårets diameter.

Diffus telogen håravfall kan manifestera sig som en självständig sjukdom och kan vara de första tecknen på androgenetisk alopeci, som kännetecknas av en mer specifik karaktär av håravfall med en övervägande minskning i huvudets krona och, nödvändigtvis, deras gallring. Jämförande egenskaper hos hårets fysiska parametrar i området av nacke och vertex, som kommer från fototrichogrammet, kommer att göra det möjligt att fastställa diagnosen av androgenetisk alopeci i de tidiga stadierna av dess utveckling. Dermatoskopiska tecken på håravfall av kvinnlig typ (syn Androgenetic alopecia) är tecken på att tunna håret i kron- och kronregionen, gula peripillärpunkterna (inte alltid), liksom tomma munar av folliklar. Påvisande av sådana tecken gör att du kan ordinera en tidig etiopathogenetisk behandling som syftar till att upprätthålla aktiv hårväxt och förhindra miniatyrisering av folliklar.

När det gäller reaktiv telogen håravfall bör behandlingen vara avsedd att eliminera orsaken som orsakade håravfall, liksom att förbättra hårföremålets näring. Det är viktigt att eliminera de faktorer som framkallar stressiga situationer, liksom med ökad nervös upphetsning, förskriva lugnande medel. Rekommenderat intag av multivitaminer, aminosyror, mikroelement och kärlpreparat.

En effektiv behandlingsmetod, som är tillämplig vid tillstånd för öppenvårdstillträde, är mesoterapi. Indikationer för mesoterapi - både akut och kronisk telogen håravfall. Metoden är baserad på den riktade leveransen av substanser som är nödvändiga för hårväxt till hårbotten i ett djup av 3-4 mm, till hårfolliklarna. Mekanismen för aktivering: reflexbehandling (toning av de biologiskt aktiva punkterna i hårbotten), farmakopunktur, neurohumoral. När nålen skadas av nålen frigörs aktiva inflammatoriska mediatorer (histamin, katekolaminer, lysosomala enzymer etc.), makrofag och fibroblastiska steg i den inflammatoriska processen leder till proliferation av epidermalcellerna i kambialzonen och tillslutning av vävnadsdefekten. Ung bindväv bildas vid defektsstället, som sedan återuppbyggs med hjälp av fibroblaster i enlighet med egenskaperna hos dermisen hos den givna vävnadsplatsen. Aseptisk inflammatorisk process varar från 3 till 6 dagar, så proceduren bör inte göras oftare 1 gång per vecka. Behandlingsförloppet är 6-10 procedurer en gång i veckan. Mesoterapi förbättrar mikrocirkulationen, trofismen och lymfatiska avloppet i hårbotten, förbättrar hårstrukturen, accelererar tillväxten, ökar hårets tjocklek, läker håret i hårbotten och normaliserar talgutskiljning. Sammansättningen av mezokoktyl bör innehålla ämnen som förbättrar mikrocirkulationen (lofton, prokain, buflomedil), trofism (D-panthenol, pyridoxin, biotin, vitaminer i grupp B, aminosyror). Lymfytika och läkemedel med antioxidantverkan (rutin-meliloto och gingo-biloba, Vit E), oligo-element (zink, selen, kisel). I närvaro av androgenetisk alopeci, ämnen som blockerar verkan av 5a-reduktas (finasterid) samt hårväxtstimulerande medel (ATP, minoxidil).

Prognosen för behandling av telogen håravfall beror på orsaken som orsakade håravfall och en eventuell samband med androgenetisk alopeci. Tidig behandling ger tillfredsställande resultat och gör det möjligt för dig att övervaka utvecklingen av androgenetisk alopeci vid kombinerade former av håravfall.

Vad är reaktivt håravfall och hur man hanterar det?

Har du hört termen "reaktiv håravfall"? Det kan överraska dig, men de flesta fall av gallrande hår är förknippade med detta fenomen. Reaktiv håravfall förekommer hos både män och kvinnor. Det är dock värt att notera att detta problem främst finns i det rättvisa könet. Hur förklaras detta? Hur man slutar håravfall? Leta efter svar i vår artikel!

Förstå villkoren

Innan vi påbörjar resonemanget för varför reaktivt håravfall uppträder oftare hos kvinnor än hos män, och att beskriva alternativ för att hantera problemet, låt oss definiera villkoren. Under denna fras förstår kroppens svar på verkan av inre eller yttre faktorer som framkallar hårets uttining. Under inverkan av dessa faktorer flyttar vissa folliklar i förtid i vila / vila (telogen) -fasen. På grund av dessa processer börjar håret falla utanför det normala området.

I vissa källor kallas reaktivt håravfall felaktigt "diffus" eller "telogen", vilket är fundamentalt fel. Dessa termer kan inte kallas synonymt, eftersom de tillhör olika begreppskategorier. Så diffus alopeci anses vara enhetlig (inte lokal) håravfall över hela huvudet. Termen beskriver naturen av alopeci, inte dess utseende.

Termen "telogen prolapse" är också felaktig. Telogenfasen kännetecknas av håravfall. Det visar sig att frasen "telogenavsättning" är överdriven.

Det motsatta av reaktiva alopeci är kronisk alopeci (även androgenetisk). Detta är en irreversibel process av gallringskräm som provocerar gradvis baldness. Skälen till dess utveckling är hårföremålens ökade känslighet för hormonhydratestosteron. Denna överkänslighet överförs genetiskt. Det är just androgenetisk alopeci som uppträder hos 99% av männen som har balding och skalliga fläckar på huvudet. Medan kvinnor ofta upplever reaktiv håravfall orsakad av ett antal specifika faktorer. Vi föreslår att du bor i detalj om detta ämne.

Reaktiva faktorer

Det är viktigt att förstå att endast viktiga, allvarliga faktorer som varar under en viss period kan orsaka förtunning av hår. Konventionellt är de uppdelade i flera grupper.

    Faktorer som påverkar hårtillväxtcykeln. I grund och botten är de på något sätt kopplade till omstruktureringen av kroppens hormonella bakgrund. För att provocera förtunning och håravfall kan mottagningen eller annulleringen av hormonella droger, nedsatt endokrina system. Unga mödrar märker att krillens tillstånd försämras märkbart efter barnets födelse. Äldre kvinnor som upplever klimakteriet klagar på hårfall. Även detta problem uppstår hos ungdomar. I de tre senaste fallen är hårets utspädning en naturlig process och kräver ingen allvarlig ingrepp. Patienten kan bara vänta på att den "skakiga" hormonbalansen återställs, och frisyren kommer att återgå till sitt tidigare utseende.

Den andra gruppen av faktorer är förknippad med en minskning av hastigheten eller till och med upphörandet av celldelning av hårsäckar. Denna process kallas "mitos". Det är den ständiga celldelning som garanterar hårväxt. En nedgång eller upphörande av mitos kan orsakas av:

Strålning - på grund av strålning stoppar celldelning inte bara av hårbotten, men också av andra organ.

Fungerande sköldkörteln. Att minska funktionen av sköldkörteln leder till en minskning av syntesen av olika cellulära enzymer, vilket negativt påverkar hårets tillstånd. För att kontrollera om sköldkörteln fungerar normalt, analyseras ett sköldkörtelstimulerande hormon.

Cancerbehandling av kemoterapi. Använda droger avsedda att bekämpa cancerceller och vävnader och bryta mot den aktiva celluppdelningen av hårsäckar. Samtidigt är folliklarna inte skadade, vilket innebär att håret kan växa tillbaka i framtiden. Även i modern medicin används droger med en lokal åtgärd - de påverkar bara en viss typ av celler utan att prova att håret tappar.

Brist på protein, vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för mitosprocessen. Ett sådant problem är vanligtvis utsatt för personer som lider av onormal utmattning, anorexi. Bristen på nödvändiga ämnen kan prova mono-dieter, en obalanserad diet, långvarig användning av antibiotika, vilket negativt påverkar gastrointestinala funktion.

Den tredje gruppen innehåller faktorer som beror på att blodcirkulationen i hårbotten försämras och mindre blod strömmar till folliklarna. Observera att dessa är orsakerna till reaktiv håravfall hos män och kvinnor är överlägset vanligast. Alla följande faktorer har en gemensam verkningsmekanism - de dämpar kroppen i extrem stress. Som ett resultat sker en spasm i blodkärlen. Det är ju inte en slump att stress är den främsta "skyldige" av migrän, högt blodtryck, arytmier och andra farliga sjukdomar.

När de säger att håravfall orsakade stress, menar de en lång process, inte en enda obehaglig känsla. Processen kan beskrivas enligt följande: En spasm av blodkärl i hårbotten på grund av stress minskar blodflödet till folliklarna. Således förlorar håret normal näring, slutar växa. Telogenstadiet börjar och håret faller ut.

Stress för kroppen kan inte bara vara psyko-emotionella störningar och starka erfarenheter. Utvecklingen av infektionssjukdomar hör också till denna grupp av faktorer. För att minska frisyren kan till exempel seborré och dermatit.

behandling

Faktum är att behandlingen av reaktiv håravfall är att eliminera negativa faktorer. För att göra detta måste du naturligtvis noggrant bestämma orsakerna. Kom ihåg att försämringen av håret och deras förlust inte visas omedelbart, men bara några månader efter stressen på kroppen. Detta förklaras av det faktum att håret behöver lite tid att reagera. Först förlorar folliklarna makt, och sedan avvisar håret.

Ju tidigare du bestämmer problemets ursprung och blir av med den reaktiva faktorn, ju tidigare kommer du att förvärva starka, tjocka krök igen. Mest troligt kommer du att behöva besöka inte bara trichologen utan också andra specialister: en endokrinolog, gynekolog, gastroenterolog eller näringstillverkare (beroende på den specifika situationen). För att bestämma diagnosen skickar läkare vanligtvis patienter till en serie test, så du måste vara beredd att behandlingen tar lite tid.

Hjälpsam hjälp

För att påskynda tillväxten av nytt hår kan du vidta ytterligare åtgärder. Till exempel, för att stimulera blodcirkulationen i blodet i hårbotten, för att väcka och återanpassa hårsäckarna. Utmärkt med denna uppgift klara av uppvärmningseffekten: dimexid, tinktur av rödpeppar, senap. Detta inkluderar också nikotinsyra.
Nikotinsyra för hår är en kosmetisk produkt som kan expandera perifer blodkärl, "accelerera" blodflödet och förbättra ämnesomsättningen i vävnader. Förresten, det är därför när det appliceras "nikotin" i hårbotten, vissa känner en liten brinnande och stickningar. Hårbotten kan rodna. Allt detta indikerar att produkten har börjat agera. Men utslaget på utslag, svår klåda och irritation är symtom på individuell intolerans. I detta fall ska verktyget tvättas av snabbare. För att inte riskera, före första användningen, kontrollera effekten av nikotinsyra på armbågens böj. Endast under förutsättning att reaktionen ligger inom de tillåtna gränserna, kan du börja applicera produkten i hårbotten.

Nikotinsyra för hår appliceras av kurser. Vardera består av 14 procedurer. Verktyget används inte varje dag, men var tredje dag. Applicera en "nikotin" efter att ha torkat huvudet medan håret och huden fortfarande är rena. Tvättmedel tvättas inte. Eftersom substansen har en vattenkonsistens, förstör det inte hårets utseende. Efter proceduren ser curls inte oljig och smutsig ut.

Nikotinsyra appliceras inte på håret själv, utan på hårbotten. Fördela mjuka massagebevegelserna. Massage främjar bättre absorption av produkten och ytterligare förbättrar blodcirkulationen i rotzonen.

Allt om hår och hudhälsa

VARFÖR DROP HAIR?
Reaktiv håravfall. Del 1.

Av alla fall av hårtab reaktivt - det vanligaste. Andelen reaktiv förlust står för mer än 80% av alla rapporterade fall av håravfall hos kvinnor.

I artikeln "Varför finns det inga schampon att falla ut", sa jag att håravfall kan vara normal eller kan vara överdriven (LÄS).

Överdriven prolaps kan i sin tur vara reaktiva eller kroniska (androgenetisk alopeci). Hur man får reda på vilken typ av nedfall som har hänt med dig (om det hände) beskrivs i detalj i artikeln "Vad får håret att falla ut eller vad är ett phototrichogram" (LÄS).

Det är dags att ta reda på vad som är en reaktiv nedfall och vad man ska göra med det.

Som namnet antyder är reaktiv nedfall kroppens svar på verkan av en intern eller extern faktor. Denna faktor kallas reaktiv (utfällning).

Under hans inflytande går en del av folliklarna in i telogenstadiet och håret börjar lämna huvudet i ökade mängder (överstiger 10-12% av den totala mängden hår på huvudet, det vill säga den fysiologiska normen).

På annat sätt kallas denna typ av prolaps ofta av trichologer:

- diffus telogen, helt enkelt "diffus" eller helt enkelt "telogen" nederbörd (alopeci).

Dessa namn är helt felaktiga, men det är mycket, mycket vanligt. Varför är det felaktigt? Eftersom termen "diffus" inte betyder accentuerar, enhetlig håravfall över hela huvudet - d.v.s. inte en slags fallout, men hans karaktär. Kronisk förlust av hår (androgenetisk alopeci) kan också (och ofta hända) diffusa.

När det gäller "telogenicitet" av nedfall är denna olja oljig. Uttrycket "telogen" betyder bara håret i håravfallet. Och icke-telogen nedfall existerar inte alls, det är en oxymoron (håret i tillväxtfasen faller inte ut, det faller bara ut i nedfallet, konstigt nog).

- telogen effluvium (telogen effluvium). Namnet lånas från engelsktalande källor. Vilket är inte en diagnos och orsaken till förlusten säger inget. Från samma källor:

Telogen effluvium (TE) är förmodligen den vanligaste formen av håravfall. Det är ett dåligt definierat tillstånd; mycket lite forskning har gjorts för att förstå TE. I huvudsak är det dock en follikel som växer hår. Det är en signifikant ökning av antalet hårsäckar. Resultatet avgår, eller TE-håravfall.

Översättande bokstavligen är detta en situation där håret började falla ut hårt för en okänd (av någon anledning).

- kronisk telogen effluvium kronisk (kronisk telogen effluvium) eller kronisk telogenutfällning. Denna term introducerar den mest förvirring, eftersom blandar begreppen reaktiv och kronisk håravfall (androgenetic alopecia = AGA).

Men om androgenetisk alopeci är kroniskt i sig (det är oåterkalleligt, det kan bara innehålla), så är "kronisk" av reaktiv utfällning helt enkelt förknippad med långvarig exponering för den reaktiva faktorn.

Till exempel, på grund av uncompensated hypothyroidism (en abnormitet i sköldkörteln) kan hår falla ut under åren, men detta kommer inte att göra problemet till AHA. Och med korrekt ordinerad behandling stoppar nedfallet (eftersom den reaktiva faktorn elimineras).

- fokal (gnezdny) alopeci. Med sådan alopeci faller håret ut genom bleka fläckar, avrundade foci på hårbotten, ögonbryn, skägg, ögonfransar eller kropp.

De flesta trichologer skiljer den som en separat typ av deponering, men i själva verket är det också reaktivt, med den enda skillnaden att den aktiva reaktiva faktorn inte är känd. Ett antal forskare tror att denna nedfall beror på autoimmuna faktorer, men det hjälper inte någonting.

Denna typ av förlust är mycket sällsynt och förekommer i högst 0,5-2% av alla fall. Varje effektiv behandling för denna typ av prolaps har ännu inte skapats, men utfällda "fickor" kan spontana återhämtningar.

Detta är vad ganska kända trichologer VP Tkachev skriver om reaktiv håravfall. och Tsymbalenko TV:

Diffus telogen håravfall tillsammans med androgenetisk alopeci är de vanligaste formerna av håravfall hos kvinnor. Akut telogenalopeci varar mindre än 6 månader och övergår sedan spontant, kronisk varar mer än 6 månader, ibland i flera år.

Diagnosen av akut telogenprolaps orsakar vanligtvis inte svårigheter. Den plötsliga starten och sambandet med den överförda febern, medicineringen och psyko-emotionell stress underlättar diagnosen.

Denna form har en gynnsam prognos och kräver ofta behandling på grund av den korta varaktigheten av den faktor som orsakar den.

Å andra sidan visar patienter med kronisk telogenförlust uthållig och stark håravfall med en vågliknande process.

I sådana fall är det nödvändigt att utesluta somatisk patologi - hyperandrogenism, hypo- och hypertyreoidism, bristande tillstånd (i detta fall talar vi om effekten av destruktiva proteinfria dieter och inte om bristen på vitaminer - författarens anteckning).

En klar orsak i cirka 30% av fallen kan emellertid inte detekteras.

Neurotiska störningar som är karakteristiska för långvarig prolaps kan mycket ofta vara en faktor som försvårar spridningen av diffus proliferation, eller till och med den främsta orsaken till kroniskhet.

De initiala stadierna av androgenetisk alopeci hos kvinnor kan efterlikna diffus prolaps på grund av det jämnliga utspädningsmönstret och en låg andel av gallringshår vid sjukdomsuppkomsten, och de medföljande psyko-emotionella störningarna gör det svårare att göra en differentialdiagnos med denna form.

Så det är dags att gå direkt till övervägande av reaktiva faktorer.

Så många myter har sprungit kring detta ämne - det finns inga orsaker (faktorer) som du kan se på världsomspunna webben - "fel" schampon (med skrämmande SLS), effekten av att ändra säsongen (säsongsbunden "molting"), månens felaktiga position under hårklippningar, maskar, hårfärgning, problem med hårbotten, otillräckligt intag av vitaminer och andra kätterier.

Delar av dessa "faktorer" ägde rum åt separata artiklar:

Det första att förstå i förhållande till andra faktorer: För att orsaka håravfall bör reaktionsfaktorns inflytande vara:

- viktiga nog
- tillräckligt länge
- förklaras av fysiologiska skäl (ja jag talar om månen).

Innan du överväger effekten av varje faktor, låt mig påminna dig hur håret växer.

Hår har medvetet två delar - det synliga - håraxeln och roten.

Hårrotet (lök) ligger i ett slags hår "väska" - follikeln, som i sin tur ligger i det hypodermala skiktet i huden (i djupet 3 till 6 mm.).

Kontinuerlig aktiv mitos (delning) av celler förekommer i hårlampan. Växande eller mogna celler förlorar gradvis sina kärnor och är keratiniserade. Trycket som skapas inuti follikeln på grund av kontinuerlig mitos "tvingar" håret att växa uppåt med en hastighet av i genomsnitt 0,3-0,4 mm per dag.

Blodkärl som "levererar" de nödvändiga ämnena för att ge näring till håret, dvs. tillhandahålla ett celldelning med det nödvändiga "byggmaterialet".

Håret växer inte kontinuerligt.

Under en period av tillväxt (anagen) med en varaktighet av två till åtta år följs av en kort period av två till fyra veckor, under vilken celldelning och som en följd härav stannar hårväxten, follikelkontrakten (catagen).

Då börjar fasen (telogen), varar från två till fyra månader. Droppning av håret sker i nästa tillväxtcykel (anagen), när en ny håraxel börjar dyka upp.

Faserna av tillväxt och vila i närliggande folliklar hos människor (i motsats till djur) sammanfaller inte, det är just därför att ingen "koppling" - det vill säga, Samtidig övergång av det mesta av håret till samma fas (telogen), en person inte har och kan inte ha.

Anagans längd för varje egen, individ och leggen genetiskt. För vissa är det 3 år, för någon 10 (sällan, men det händer). Och det här är en av de vanligaste orsakerna till det faktum att någon kan odla ett spott på golvet, men för någon är gränsen längden på bladet.

Det finns inget sätt att öka den genetiskt programmerade anagenlängden för dig personligen! Oavsett vad du äter, drick inte, och vilken mardröm du inte gnuggar in i ditt huvud.

Så, baserat på egenskaperna hos hårväxtens fysiologi, kan de reaktiva faktorerna som orsakar förlusten konditionaliseras i tre grupper:

I. Faktorer som påverkar hårtillväxtcykeln.

Dessa faktorer är som regel associerade med hormonernas verkan. Det hände just så, att i humana hårsäckar har specifika receptorer för androgens verkan ("manliga" könshormoner) och östrogen ("kvinnligt" könshormon).

Hårfollikelns aktivitet i hakan, bröstet, armarna och benen stimuleras av androgener och undertryckas av östrogener. Det är därför män växer ett skägg och hårigt bröst och armar och ben anses vara en egenskap hos en alfa-man med högt innehåll av testosteron.

Aktiviteten av folliklar som ligger på huvudet, tvärtom stimuleras av östrogen och undertryckas av androgener.

Samtidigt finns både manliga och kvinnliga hormoner och kvinnliga hormoner (östrogen, progesteron) närvarande i både kvinnors och mäns kroppar, även om deras förhållande varierar signifikant.

Därför kan störningar i det endokrina systemet (till exempel hyperandrogenism hos kvinnor) och med vissa hormonella läkemedel orsaka förändringar i hårets tillstånd.

Det kan, men inte obligatoriskt. Så, de flesta kvinnor som har avvikelser från den "idealiska" hormonella statusen är inte medvetna om några hårproblem.

Håravfall i samband med ökade androgenhalt hos kvinnor kallas androgen alopeci (inte förväxlas med adrogenetiska - det här är helt olika saker.).

Hur diagnostiseras det?

Som regel - enligt blodprov. Och receptet på tusentals tester är nästan samma resultat av varje besök hos trichologen (även om det är uppenbart att detta inte är orsaken till förlusten). Och anledningen är enkel - en sådan studie kostar mycket pengar, det skadar inte patienten, men du vill också äta god mat och köra en bra bil, inklusive trichologer.

Så innan du kör och donerar blod för analys av könshormoner (för vilken pryat vanligtvis är 2-5 tusen rubel) är det nödvändigt att göra en ultraljudsskanning 2 gånger per cykel.

Om du har en stabil cykel och en ultraljud i första fasen innehåller en dominerande follikel och en ultraljud i den andra fasen av cykeln visar att ägglossningen har bildats och ett corpus luteum, donerar blod till könshormoner inte ger stor mening eftersom alla brott mot en sådan normal ultraljud - Bilden kommer inte att vara.

En annan specifik förlust som är förknippad med en förändring av hormonell status är håravfall från postpartum.

Jag påminner dig om att en sådan nedfall (till och med mycket riklig, med bildandet av uppenbara områden av sällsynthet upp till kala fläckar) är den fysiologiska normen. En sådan förlust slutar alltid på egen hand och för att försöka stoppa det eller minska det är helt värdelöst.

För mer information om postpartum prolapse skrev jag i en separat artikel (LÄS).

Vi behandlade den första gruppen av faktorer, i den andra delen kommer vi att prata om II och III och om det mest intressanta - om hur man ska "slåss" med reaktiv nedfall.

Den som vill lämna kommentarer eller frågor, läs först HÄR. För brott mot reglerna för inträde i gästboken förbjuder jag!

Allt om hår och hudhälsa

VARFÖR DROP HAIR?
Reaktiv håravfall. Del 2.

I den första delen av artikeln (LÄS) upptäckte vi vilken reaktiv förlust, vad den har gemensamt med diffus, och undersökte den första gruppen av reaktiva faktorer som kan orsaka håravfall. I dagens artikel kommer jag att tala om andra och tredje grupper, liksom om hur och hur man behandlar reaktiv prolaps.

Låt mig påminna dig om att alla möjliga orsaker till överdriven håravfall, som inte är kronisk (androgenisk alopeci), är följande:

Vi har redan pratat om den första gruppen, vi fortsätter till den andra.

II. Faktorer som stör eller stoppar cell mitos

Eftersom håret växer av en enda anledning (på grund av celldelning inte upphör för en andra - mitos), påverkar allt som stoppar processen med celldelning direkt tillväxten och förlusten av hår på ett direkt sätt. Dessa kan vara:

2,1. Strålning - beroende på strålningsdosen orsakar en avmattning eller upphörande av cell mitos (inte bara håret, förstås).

2,2. Kemoterapi - läkemedel skapade för att förstöra snabbt dela cancerceller och vävnader, "samtidigt" stoppa också aktiv mitos av hårfollikelcellerna. Eftersom kemoterapi inte skadar follikeln själv, sedan efter det, är håret som regel helt återställt. Dessutom finns det ett antal droger som verkar "selektivt" på en viss typ av celler och orsakar inte håravfall.

2,3. Problem i sköldkörteln. Håravfall observeras oftare med hypothyroidism (en minskning av sköldkörtelfunktionen), vilket är förknippad med en minskning av produktionen av ett antal cellulära enzymer på grund av brist på sköldkörtelhormoner. Sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) är en viktig hormonell markör för sköldkörtelsjukdom. För att säkerställa att det inte finns några kränkningar i sköldkörteln, är det nödvändigt att donera blod för TSH.

2,4. Det finns en signifikant brist på protein, mikroelement och vitaminer som är nödvändiga för normal cell mitos (samtidigt!). Förekommer med onormal utmattning, långa och hårda dieter, anorexi, kan förekomma hos vegetarianer med en obalanserad kost, frekvent och långvarig användning av antibiotika som stör magen i tarmkanalen etc.

I motsats till populär tro, orsakar de bristande tillstånden av vissa vitaminer och mineraler (och särskilt bristen på järn, som ofta nämns) inte håravfall!

Håret är inte gjord av järn. Och även en stark järnbristande anemi leder inte till att mitos upphör. Men när det inte finns något att "bygga" nya celler, dvs. Om det saknas protein (hårets huvudsakliga "material" är keratin, ett ämne av protein natur), kan det vara bra att börja med problem.

Bristen måste vara väldigt allvarlig, annars kan det inte leda till att tillväxten och håravfallet upphör, maximalt - något saktar av tillväxten och dålig utseende (torrhet, slöhet, etc.).

Det är möjligt att ta reda på det individuella balansen mellan mikroelement, både genom att donera blod för vitaminer / intressanta ämnen och genom att göra en spektralanalys (en liten hårsträng tas för analys).

I många källor kallas huvudkällan för alla problem med håret interna parasiter. Säg att de absorberar alla nödvändiga vitaminer och ämnen som kommer från mat, den fattiga kroppen får ingenting och håret börjar lämna illa huvud.

Det är därför som det är nödvändigt att regelbundet kontrollera, ta förebyggande kurser av anti-helminth droger med en frekvens av vilket beror på svårighetsgraden av din paranoia flera gånger om året, drick mjölk med vitlök, gripa pumpa frön och tillämpa andra metoder för att hantera läskiga varelser. För det är de som ska skylla på.

Du kan dock använda en annan resistansmetod, och personligen rekommenderar jag att du gör det - sätt på hjärnan.

Ormar orsakar inte en sådan brist på proteiner och mineraler för att börja håret falla ut! Och eftersom det här har blivit en sådan "skurk" av mänskligheten nyligen, kommer jag att fördjupa mig mer om detta ämne.

Oavsett hur äckligt det låter, men människokroppen är anpassad till "sambo" med maskar.

Och det hände så att i den moderna världen där antalet direkta och indirekta fysiska kontakter mellan människor är enormt (en kollektivtrafik är värt någonting), allas maskar utan undantag (om du inte tror mig, fråga någon medicinsk student som redan har gått till obduktionen ).

En relativt hälsosam kropp klarar sig bra med "grannar", förhindrar dem från "dominans" och tar även bort giftiga gifter och deras avfallsprodukter tillsammans med sig själva.

Sällsynta och särskilt fruktansvärda fall som "bosättning" med tjurkedjor räknas inte, för även om det kan orsaka håravfall, om en sådan mardröm händer, kommer denna förlust stör dig senast.

Mycket mer kommer du att vara intresserad av plötslig plötslig viktminskning, konstant kräkningar och monstruös smärta i magen.

Det är helt värdelöst att vidta några åtgärder mot "kolonisering" av parasiter - det är möjligt att få maskar utan att matas genom munnen alls - maskens ägg är mycket livskraftiga och kan lagras i yttre miljö enligt olika uppskattningar från 3 till 12 månader: i husdamm, på husdjurshår, på räcken i transport, bara i luften.

Det är praktiskt taget omöjligt att analysera de "vanliga" maskarna genom analys. För det första, eftersom maskarnas livscykel inte är en vecka, och ägg kan detekteras endast under uppfödningssäsongen (flera timmar). För det andra fungerar inte studien av avföring under enterobiasis alls, eftersom pinworms lägger ägg utanför ändtarmen.

För att undvika återinfektion (invasion) är det nästan omöjligt (om du inte bor i en steril låda) kommer periodisk "rengöring" med hjälp av "anthelmintiska" droger inte att ge dig något annat än giftig leverförgiftning (sådana läkemedel påverkar dess funktion väldigt negativt).

Specialister, både allmänläkare och parasitologer, motsätter sig kategoriskt mot att använda anthelmintiska läkemedel regelbundet.

När det gäller alla kosttillskott på "örter", har de ingen bevisad effekt vid behandling av helminthinfektioner, och några av dem kan orsaka ännu större toxicitet.

Och det sista handlar om "pärlor", som ofta finns på webben som svar på en begäran om att "bli av med maskar": "Ät pumpa frön i en tom mage", "Drick mjölk med vitlök", "Rengör toxinerna - maskar som att leva i människokroppen, äter kött, fisk, stärkelse och speciellt söta livsmedel "och andra nonsens.

Herrar, maskar är oskilda varelser, och Malakhov läser inte. Därför är det inte möjligt att "föredra" någon särskild organism för kolonisering ("Åh, den här personen äter sallad, jag kommer inte till honom, vann en älskare pommes frites!"). Vem slukade ägget - de bor där.

Mystiska "slagg", som "särskilt lockar" parasiter, har ännu inte upptäckts av någon patolog. I magen vid öppningen är vanligtvis något annat, inte alls mystiskt, men helt förståeligt, orelaterat med "slaggen".

Så läs Malakhov mindre och ta hand om dina egna nerver - acceptera det. Så länge du känner dig normal, finns det inget att oroa dig för och ditt hår kommer inte att falla ut ur maskarna.


III. Faktorer som stör blodflödet till follikeln, eller vilken stress som är

Den tredje typen av faktorer (den vanligaste skyldige till förlust) förenar en sak - under sitt inflytande är kroppen under svår stress.

Samtidigt, för att få en nedfall, måste faktorn orsaka denna mycket stress, den här gången, för det andra måste spänningen fungera länge.

Det vill säga om du är mycket nervös en natt på grund av att din man kom tillbaka sent från jobbet, kommer förlusten inte att börja. Men om du plågas av denna fråga i 2 månader varje natt är frågan helt annorlunda.

Nu ska vi fokusera på vilken stress som är.

Det här är inte alls det som vanligtvis förstås som "stygga nerver", men för att uttrycka det vetenskapligt, "icke-specifik (allmän) reaktion av en organism till en inverkan (fysisk eller psykologisk) som kränker sin homeostas (förmåga att självreglera) samt motsvarande tillstånd i nervsystemet".

Som alla nu nog vet, är stress långt ifrån harmlöst. Vi kan tala om dess konsekvenser länge, men nu är vi bara intresserade av en av dess konsekvenser - en spasm av blodkärl. På grund av denna effekt kan stress orsaka migrän, arytmier, högt blodtryck och andra "charms".

Under påverkan av stress spänns huden på huvudet, en spasm av blodkärl uppstår, blodflödet till follikeln minskar. Berört av håret, det slutar växa, går in i telogenstadiet (sovande) och faller ut.

Varför är en spasm (som naturligt uppstår inte bara i hårbotten i huvudet, utan genom hela kroppen) så reflekterad på håret, varför dömer inte njurar eller andra organ?

Svaret ligger i hårbotten: hela blodflödet är koncentrerat i mycket smalt (ibland mindre än 2-4 mm.) Utrymme av subkutan fettvävnad mellan skallen och ytskiktet i huden, eller snarare mellan senan "hjälm" och dermis.

Det arteriella flödet som förgrenar sig till allt mindre mindre kärl och de minsta kapillärerna måste stiga uppåt och övervinna det ökande interstitiella trycket i hudens inre skikt för att leverera syre och näringsämnen till varje cell och evakuera avfallet av cellulär metabolism med hjälp av venös bäddning.

Vid en spasma avbryts en stor del av huden omedelbart från strömförsörjningen, och det finns ingen möjlighet till tillfredsställande näringstillförsel till "akut" -området på grund av de djupa artärer och kapillärer, som vanligtvis görs i andra delar av kroppen.

Dessutom är stress i huvudsak en anpassningsmekanism vars enda syfte är att återställa nedsatt hemostas (förmågan att självreglera).

Bekymrad över viljan att överleva, leder kroppen inkommande vitaminer, spårämnen och näringsämnen till de vitala organen att håret inte är.

Dessutom ökar konsumtionen av dessa vitaminer av dessa viktigaste organ (till exempel grupp B) flera dussintals hundratals gånger, vilket leder till brist på vitaminer och mineraler som levereras av blodet till håret och över tiden nedbrytning av glödlampan ( men inte follikeln).

Orsakerna till stress är både fysiska orsaker (till exempel smittsamma sjukdomar) och psykologiska (svåra traumatiska erfarenheter, psyko-emotionella störningar etc.).

Vad förutom dessa faktorer?

Och ingenting. Andra orsaker till håravfall existerar inte helt. Håret kan inte börja falla ut precis på det sättet - eftersom stjärnorna i himlen inte är i den positionen eftersom du äter mycket / få nötter (rötter, svampar, ägg etc.) eftersom du tvättat fel schampo eftersom för kvaliteten på kranvatten, färgning eller hårtork.

Det finns ingen "avitaminous" "säsongsmässig" nedfall. Som jag sa i den föregående delen av artikeln finns ett sådant tillstånd som "säsongsmältning" inte för människokroppen. Förändringen av hårväxtfaser under påverkan av vädret eller början av nästa säsong sker inte.

Men om du på grund av dessa fenomen faller i en djupt erfaren mental stress, behöver du definitivt behandlas. Nej, inte hår. Huvudet som de växer på. Bäst av allt - från en psykoterapeut.

Vad är behandlingen av reaktiv förlust?

Vilket imponerande antal recept från denna scourge erbjuds i butikerna, och till och med "homegrown" recept i nätverket och ännu mer! En mängd olika masker, schampon, tillsatser av vitaminer till schampo, gnugga vitaminampuller i huvudet, salt, olja, lök, peppar, ägg och brandy, senap och kefirmasker, tvätta hår med äggulor, bröd - bara fantastisk!

Det är mycket intressant för mig, i vilken inflammerad hjärna, för första gången uppstod tanken på att använda mat?

Kefir, ägg, majonnäs. Vad är nästa? Saltade gurkor, gås i äpplen?

När jag läste om hela denna buffé gned i mitt huvud, minns jag Filatovs linjer:

"Ät kanin droppings -
Han är kraftig, han kommer att tränga in,
Han är mycket mer användbar älskling
Men att smaka och inte honung. "(C).

Att läsa garantierna om effektiviteten och "mirakulösheten" av nästa mask av en bloggare som kväver med glädje kommer inte att tänka på: Varför hjälper så många människor "hela tiden" olika recept, och även för olika tider, men det finns ingen universell?

Svaret på denna fråga är mycket enkelt. Ingenting "hjälper verkligen" någon. Detta är inte möjligt omedelbart av två skäl:

1) Förekomsten av epidermal barriären, som är nödvändig för att övervinna vätska, appliceras för att "stärka rötterna" på huvudet (se fig. "Skinnets struktur"). Det är osannolikt att någon seriöst tror att kefirchik-onion-brandy kan penetrera under huden till ett djup av 3-6 mm.

2) Kontinuitet av hårtillväxtcyklerna och invarianternas faser. dvs håret kan inte bara gå och falla ut utan ytterligare återhämtning (se fig. "Faserna av hårväxt"). Vårt hår "fick som en gåva" från djurvärlden - har du någonsin sett en hårig fauna representant gnugga något efter det?

Efter den reaktiva faktorns försvinnande från ditt liv återställer kroppens kropp den normala blodtillförseln till håret och en ny börjar växa på det döda håret.

Medan håret faller ut, vars näring avbröts på grund av krampkramper, är nytt hår inte synligt, även om de redan växer (under huden).

Eftersom antalet "nödstängda" hår som måste falla ut (och växa tillbaka) är ett tal i varje enskilt fall individuellt, varaktigheten av "fallet" är ett subjektivt och oförutsägbart värde.

Reaktiv håravfall är en del av kroppens reaktion på påverkan av en faktor och det upphör alltid av sig själv när effekten av denna faktor upphör.

Det är inte klart för mig att den vanliga förkylningen går och kroppen återvänder till det normala, överraskar inte någon? Eller tror någon på allvar att om du hämtar snot kommer du att stanna hos dem under resten av ditt liv?

Och håret kan då ta och falla ut, om ingenting är gjort? Var är logiken?

All slags "hjälp" till kroppen i denna process är slöseri med tid och energi. Om du trycker på en bil, fortsätter den att köra - knappast något snabbare från dina rörelser.

Det viktigaste i jetfall är att ta reda på orsaken.

Om alltför hårt håravfall har hänt, först upptäcker vi vilken typ av håravfall och ser till att det inte är kroniskt (hur det kan göras, beskrivet i artikeln "Varför faller håret ut eller vad är ett fototrichogram?" (LÄS)), så letar vi efter och eliminerar den reaktiva faktorn ( om han inte redan har eliminerats vid den tidpunkt då nedfallet började).

Om problem är kopplade till hormoner - registrerar vi hos en gynekolog eller en endokrinolog med näring, en nutritionist eller en gastroenterolog. Det finns inget behov av att bekämpa effekterna av kemoterapi eller stress, du måste bara vänta.

Och ett par mer VIKTIGA ANMÄRKNINGAR.

1. Reaktiv nedfall börjar som regel 2-3 månader efter stressfaktorns början och inte omedelbart. Därför, om du är nervös, och efter 2 dagar har du hår, det här är en slump. Bättre komma ihåg vad du gjorde för 2-3 månader sedan. Detta förklaras av mekanismen för hårväxt - för att "dö ut" behöver håret tid - för att förlora sin "näring", för att follikeln ska avvisa håret.

2. Genom att gnugga (i princip allt, till och med vatten) i hårbotten, särskilt "uppvärmning" betyder (pepparvodka, senap, dimexid, eteriska oljor etc.) i huden, aktiveras mikrocirkulationen av blodflödet på grund av lokal irritation..

Det är i sig inte dåligt om du är frisk och saknar vitaminer och spårämnen.

Dessutom, desto större riktningsverkan på hårbotten (massage, saltskrubbning), ju tidigare kommer du att ta bort allt håret i telogenfasen, dvs alla som skulle falla ut inom en snar framtid. Effekten av detta på scenen med reaktiv förlust blir att håret blir ännu starkare.

Den nya "tillväxt" som du kommer att se efter att reaktiva fallfall har upphört är inte något ytterligare hår som odlas av recepten som används. Detta är inget annat än hår som har vuxit upp i gengäld, och inte en vinst i densitet. Och de skulle ha vuxit utan att gnugga stinkande slam till ett lidande huvud.

Med "hemlagade" recept verkar allt vara tydligt.

Vad sägs om den "industriella", "butiken" innebär att falla ut?

I kölvattnet av håravfallspanik, hur man inte köper färgglada banderoller eller spännande annonser på TV, vilket säkerställer att denna speciella magiska flaska med mindre magiska innehåll kommer att hjälpa till att stoppa förlusten om några dagar och samtidigt öka tjockleken och tjockleken på håret?

Tror du inte på dem?

Gör det inte Om inte din uppgift självklart inte inkluderar anrikning av charlataner för ett extra tusen rubel.

Läs mer om dessa verktyg i artikeln "Dvärgens fält, eller om förlusten" (LÄS).

Idag är det allt, glad om du var användbar.

I nästa artikel kommer vi att tala om kronisk håravfall - androgenetic alopecia.Nästa Artikel
Hur får man röd hårfärg