Ett barn kliar huvudet, men inga löss: vad man ska göra och hur man ska behandla


Det finns en åsikt att om ett barn har kliande huvud, då måste det vara löss. Denna attack inträffar idag, barn är inte lika ofta som tidigare. Redan uppfunnit och bra droger och förebyggande metoder som fungerar. En mans lus, nits, löss kommer någonsin att besegras. Förutom människokroppen finns det ingen livsmiljö för denna typ av parasit. Symbios är omöjligt. Fördelarna med denna plåga är få. Men droger som kommer att hjälpa om några dagar har ännu inte uppfunnits. Det är bara föräldrar och barn att komma överens med situationen och en forskare att fortsätta arbeta hårt för att söka en lösning. När det gäller andra sjukdomar är situationen inte tröstande. Problem, tyvärr, efter segern över lössen kommer inte att minska. Barnets huvud kan klia av många anledningar, vilket inte är överflödigt att förstå.

Så, om ett barn kliar på huvudet och inget huvudlöss, vad betyder det? Att kontakta en specialist i god tid - det är viktigt. Moms och pappor är väl medvetna om denna regel, eftersom vissa sjukdomar är mycket smittsamma. Samtidigt klipper huvudet ibland av skäl som är svåra att tillskriva kategorin allvarlig. Vad ska förväntas, gå till doktorn?

ringorm

Ibland är en sjukdom som undergräver hälsan ringorm. Allvarlig klåda är ett av symptomen. Sjukdomen är smittsam. Du måste förbereda dig på sjukhuset. Om en sådan parasit, som en lus, inte stör, kan en annan parasit, en svamp, störa. Det är en svamp mikroorganismer som orsakar ringorm. Det påverkar huden, ändrar sin struktur. Immunsystemet växer starkare genom åren, särskilt sårbart i barndomen. Därför överlever ringmask lätt i kroppen hos barn i åldrarna 4 till 14 år, fortskrider snabbt. Vissa former överförs från person till person, andra från husdjur.

Fara är överallt, och det enda sättet att skydda dig är att stärka immunförsvaret. Hälsa mikroflora i huden är ett effektivt skydd.

Naturligtvis kan man inte undvika direktkontakt med svampinfektionen. Men om immunsystemet är i gott skick blir det lättare att återhämta sig och återhämta sig.

En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare efter noggrann forskning. Detta kan vara dermatofytos, ringorm och microsporia. Deras symtom är samma:

 • De drabbade områdena är runda, kliande
 • Först är det en liten rodnad, sedan skalning;
 • hårlinjen på dessa ställen är gallring - håret bryter helt enkelt.

Efter att ha hittat liknande symptom på barnets hårbotten, bör man omedelbart söka hjälp från en specialist. Ju tidigare behandling börjar, desto bättre. Kampen blir lättare, ingen kommer att lida.

Demodekoz - den möjliga orsaken till klåda

När ett barn har kliande huvud är det troligt att fästet är skyldigt. I synnerhet är det ganska ofta fall av parasitering av en akneferrit. Vanligtvis kan spår av hennes vistelse ses i nacken, öron, i ögonlocken, på ansiktet. Detta är en smittsam sjukdom. Sjuk, igen, kan inte undvikas. En ficka sänds genom direktkontakt med bäraren, en infekterad person. Det tränger lätt in i vävnaden om hudens immunspärr försämras. De är mindre benägna att bli smittade om immunsystemet är bra.

Med vilka tecken kan du bestämma att det här är demodikos? Vem har aldrig mött fästingar i mitt liv? Få människor på planeten Jorden. Fästingar är en irriterande del av biosfären. Vad ska man göra med det? Det är omöjligt att flytta till en annan planet. I den närmaste framtiden kanske situationen förändras. Under tiden har detta inte hänt, du måste komma till stånd med faktum: fästingar av olika arter har slagit och kommer fortsätta att slå människor, varmblodiga djur. Av dem har endast vissa arter immunitet och det är partiellt.

När det gäller demodikos, försök att bota sjukdomen på vanliga sätt, bekant för varje vuxen borde inte vara. Detta kommer bara att försvaga immunsystemet - störa hudens naturliga mikroflora. Behöver konsultera en läkare. Han kommer att bestämma att parasiten har angripit barnet, kommer att hämta droger som kan hjälpa till.

Först verkar situationen, som alltid vid fästing av fästingar, oförståelig. Varför huvudet börjar klia är svårt att bestämma. Men klåda är ett tydligt tecken på att något är fel. Närvaron av parasiten blir snart uppenbar. Sjukdomen ser ut så här:

 • hud på vissa ställen kliar
 • snart rödhet, ål förefaller
 • hår från folliklar faller ut;
 • det övre skiktet börjar skola av snabbt och peeling förekommer i slagområdet;
 • i vissa fall finns det ont i ögonen.

Skalad yta ökar inte i storlek - nya visas med karakteristiska tecken på deformation. Att kamma dem rekommenderas inte, vilket är svårt för barn. Föräldrar kommer att behöva följa utförandet av läkarens order.

Barnet kan vara allergiskt

En allergisk reaktion är ett komplex av olika symptom, från en kall till skabb. Det kan antas att orsaken till obsessiva känslor ligger exakt i kroppens allergiska reaktion på någonting. Vad är en allergi? Detta är ett modifierat immunsvar. Kroppen tar en stimulans för allvarligt, behandlar den negativt, även om det inte verkar finnas någon anledning till det. Medicin är känd för mycket allvarliga typer av allergier, som sannolikt blir dödliga, tyvärr. Skraphuvud är inte det värsta symptomet. Det är sant att det inte finns någon anledning att blunda för honom heller. Vårdlös inställning till barnets hälsa är oacceptabelt. Vad kan föräldrar göra i den här situationen? Kontakta bara en läkare. Vad kan en läkare? Sjukhuset borde inte vara rädd.

Hittills är orsakerna till allergi inte fullt kända, forskningen pågår. Samtidigt finns det botemedel mot det. De kan inte bota, men symptomen eliminerar snabbt. Därför är det värt att snarast möjligt kontakta en läkare - detta kommer att minska nivån på moralspänningen i barnet. Den psykogena faktorn spelar ingen roll. Allergi utvecklas oavsett hur barnet behandlar henne. Ett repande huvud kan vara en tillfällig reaktion på en mat som äts, blommande växter eller någon annan irriterande. Vad exakt är källan till problemet? Läkaren kommer att ge svaret efter en grundlig diagnos och testning.

Personlig hygien

I vissa situationer uppstår problem med hårbotten på grund av att shampooet inte passar eller på grund av att barnet inte tvättar huvudet tillräckligt ofta. Personlig hygien är en färdighet som ingår i socialiseringen och måste bemästras. Processen är föremål för naturlagar, beror på nervsystemets egenskaper. Vuxna under ganska lång tid måste övervaka efterlevnaden av reglerna för personlig hygien. Barnets kropp ska vara fullt formad, bli starkare.

Kosmetika, skapad speciellt för barn, låter dig anpassa sig till det 21-talets verklighet smidigt, gradvis. De tvättar effektivt smutsen effektivt. Men det är smuts som orsakar inflammation i folliklarna och klåda ibland. Föräldrar bör vara uppmärksamma på denna uppgift - shampooing, badning. Standardfrasen "barn, tvätta händerna" räcker inte. I början av livsstilen är ett hot mot hälsan smuts, en omogen immunitet. Tyvärr finns det lite gemensamt mellan det döda havet och den dammiga luften. Det är nödvändigt att ändra för att barnet växte upp friska, glada, stod upp.

Metabolisk störning

En ganska allvarlig felfunktion i kroppen är en metabolisk störning. Dess huvudsakliga symptom är överviktig. Det verkar om metabolismen är för långsam. I detta fall blir tillståndsbetingad patogen mikroflora av huden ofta patogen. Svettkörtlarna och talgkörtlarna tvingas arbeta snabbare, de är lite snabbare bildade än i ett barn som inte är benägna att köra i kroppen. Som ett resultat av denna obalans känns avitaminos. Jag vill äta ännu mer, men detta förvärrar bara situationen. Bildandet av inre organ är ojämnt. Försvagad immunitet är ett av problemen. Potten är ett lämpligt medium för tillväxt av patogena mikroorganismer.

Irritation får barnet att ständigt skrapa huvudet och andra delar av kroppen, där svett tenderar att stå ut i större utsträckning. Den enda lösningen är att rationalisera näring. För att påskynda metaboliska processer tillåter kosten, baserat på produkter med lågt glykemiskt index. De är rika på vitaminer, samtidigt som de innehåller få så kallade långsamma kolhydrater. Idag anses det glykemiska indexet vara den vetenskapliga upptäckten som förändrade historiens gång. Kanske är det.

För snabb metabolism är mindre vanligt. Det är mindre ofta följt av ett sådant obehagligt symptom som ett kliande huvud. Accelererad metabolism är inte associerad med patologi, även om det kan indikera ett problem i de inre organens arbete. Om ett barn har en god aptit betyder det inte att hälsa är okej.

Barnets huvud kliar

En klåda på ett barns huvud är inte livshotande, men kan irritera honom tills problemet är löst. Det finns flera anledningar till att ett barn kan skrapa huvudet. Två av de vanligaste är eksem och huvudlöss.

skäl

Eksem avser ett antal hudsjukdomar som orsakar irritation, rodnad och klåda. Enligt ChildHealth utvecklar ungefär 1 av 10 barn detta tillstånd.

Andra orsaker till att ett barn repor huvudet är huvudlöss (pedikulos) eller ringorm.

Pedikulos kan orsaka inflammation och klåda i hårbotten. Det kan ta flera veckor för ett barn med löss att börja klia, beroende på hur känslig huden är. Löss är mycket smittsam och sprids lätt från person till person, särskilt i skolor där barn är mycket nära varandra.

Ringorm är en svampinfektion som oftast finns på hårbotten. Dess manifestation är som en röd ring eller en grupp ringar med ett tydligt centrum. Denna infektion orsakar barnet kliar.

Eczema Ringworm Pediculosis (Lice)

Tecken på

Tecken på att en baby kan få eksem uppträder vanligtvis innan han är 3 månader gammal och nästan alltid innan han är fem år gammal. Symtom inkluderar torrhet, klåda, rodnad och små stötar på kinderna, pannan eller hårbotten. Utsläppen kan spridas till andra delar av kroppen.

Löss kan ses genom att undersöka barnets huvud. Nits (lössägg), innan de kläcker, ser ut som små gula eller bruna prickar. Vuxna löss är gråvit eller brun och inte större än sesamfrön.

Ringorm kan börja som runda, rödaktiga, akneliknande sår, och sedan bli scaly, scaly eller crusted, vilket orsakar kliande hårbotten. Det kan också orsaka svullnad, rodnad och sprött hår.

komplikationer

Detta problem är inte livshotande och den underliggande orsaken behandlas lätt. Komplikationer kan uppstå när ett barn kamar huden till blod, vilket kan leda till bakteriell infektion. Därför är det viktigt att undvika att skrapa huden och täcka eventuella öppna sår som kan ha bildats.

behandling

För behandling av eksem används kortikosteroidsalvor ofta. Enligt KidsHealth, mer än hälften av barn med eksem, kommer det att fortsätta i tonåren. Och bara ett fåtal människor kommer att vara i vuxenlivet.

Behandling av löss innefattar användning av ett speciellt schampo eller lotion för att döda lössen. Du ska inte använda medicinsk shampoo för barn under två år. Du kommer att behöva ta bort nits och löss manuellt. Du bör också tvätta alla sängkläder och kläder, dammsugare och möbler och suga hårvårdsprodukter och verktyg i alkohol.

Behandling av ringorm i huvudet innebär att du tar recept på orala läkemedel.

förebyggande

Enligt barnhälsa tror forskare att eksem är en ärftlig sjukdom; Därför kan du inte hjälpa ett barn att undvika det.

Som förebyggande åtgärd för de flesta infektioner som orsakar kliande hårbotten hos barn, undviker man en-till-en kontakt med skolan eller leker med andra barn, delar hårtillbehör och borstar och håller inte nära kontakt med någon som har löss eller ringorm. zoster.

Vad ska man göra

Förutom att det är viktigt att vända sig till barnläkaren, om det finns utslag, en förändring i huden, bör du följa följande tips.

Ändra badproceduren

Ibland kan ett barn börja skrapa huvudet från irritation medan man badar. Tvätta håret varje dag eller använda varmt vatten kan orsaka irritation. Dr Jim Sears säger att du måste tvätta barnets huvud ungefär en gång i veckan, och att ett frekventare förfarande kan torka hårbotten och orsaka att det kliar sig. Om ett barns hår blir smutsigt, tvätta det med varmt vatten förut.

Shampoo förändring

Många schampon har hårda kemiska ingredienser som kan torka hårbotten, även de som är avsedda för barn. Om barnet lider av kliande hårbotten, kan föräldrar försöka byta shampoo till de som är speciellt konstruerade för känslig hud. American Academy of Dermatology rekommenderar att man väljer schampo som inte innehåller dofter och andra tillsatser. Föräldrar ska leta efter en produkt som är speciellt utformad för barn, eftersom de har mer känslig hud än vuxna, och vissa schampon och tvål kan irritera henne.

Omsorg

Föräldrar kan hjälpa till att minimera hårbottenirritation genom att använda mild hårvård. I stället för att torka håret med en handduk eller använda en hårtork, måste du lätt suga den med en handduk eller låt den lufttorka. Du kan schemalägga lite inaktivt spel eller historia efter ett bad för att låta håret torka före sängen. Att använda en mjuk borste kan också vara mer godartad än plast eller hård.

befuktning

Om hårbotten är irriterad kan en bra fuktkräm hjälpa till att lugna och lindra klåda. Olivolja och babyolja är ett bra botemedel mot barn, eftersom de är naturliga och inte irriterar huden. Om det finns scabs eller scabs i hårbotten, kan föräldrarna gnugga lite olja i dessa områden för att mildra dem. Oljan ska tvättas fullständigt med schampo efter några minuter, eller det kan orsaka utslag.

Varför kliar barnet sitt huvud och hur man hjälper honom

Det första som kommer att tänka på någon förälder är när deras barns huvud kliar - pedikulär. Om det inte finns några löss eller nits under inspektionen ligger anledningen någon annanstans.

Det kan vara både infektionssjukdomar och metaboliska störningar. I artikeln kommer vi att undersöka huvudorsakerna till att barn har kliande huvud, hur man hanterar dem och hur man förhindrar potentiell klåda på rätt sätt.

Orsaker till pruritus

Så, om ett barn repor på huvudet, men det finns inget huvudlöss, var ska man gå? Först behöver du en barnläkare - han kommer att göra en primär undersökning och ger riktning till testen.

Vidare, beroende på vilken typ av diagnos som misstänks, kommer det att hänvisas till en specialist av en hudläkare, neurolog, allergiker, immunolog, etc.

Det är mycket viktigt att göra en korrekt diagnos i tid och börja behandlingen. Naturligtvis är inte alla orsaker till att barnet ständigt repor sina huvuden allvarliga, men det finns också de som kan bli kroniska sjukdomar.

Vilka diagnoser kan en läkare göra?

allergi

Den andra platsen efter pedikulos, vilket framkallar svår klåda i huvudet. Allergi är en specifik (immunreaktion) av kroppen till vissa faktorer. Dessa kan vara:

 • mat - matallergier;
 • ämnen som kan inandas - andningsorganen;
 • miljontillbehör - kontakt.

Ibland orsak av klåda i det nya pulvret eller tvålen, oftare - mat, även den vanligaste, som plötsligt reagerade immunitet. När du diagnostiserar allergisk dermatit är det viktigaste att korrekt identifiera allergenet eller dess natur.

För att göra detta föreskrivs barn allergitest - den mest informativa metoden för att bestämma personlig intolerans av kroppen av olika typer av kemiska irritationsmedel (allergener).

Ungefär 60% av barnen växer upp på atopisk dermatit. För resten går det i vuxen form. Du kan helt bli av med symptomen om du regelbundet utför förebyggande åtgärder.

En förälders huvuduppgift när det upptäcker provokationsfaktorer är att eliminera barnets kontakt med allergenet. Ju bättre detta är gjort desto större är chansen att bli av med dermatit. Dessutom är långvarig interaktion med provokatörer fylld med allvarliga konsekvenser, upp till anafylaktisk chock.

Psoriasis i huvudet

Psoriasis är en icke-infektiös dermatologisk sjukdom med kronisk kurs. Patologi har en återkommande karaktär och manifesterar sig i form av hudskador. Den vanligaste formen av sjukdomen är psoriasis i huvudet, vanligtvis från början av huvudet.

Barnet i det här fallet reporar hela tiden hela huvudet, torr mjäll uppträder, det finns olika skorpor på huvudet självt. Ett ytterligare kvalificerat tecken på barndomspsoriasis är fläckar på knä och armbågar.

Etiologin av sjukdomen är inte helt etablerad - den refererar till autoimmuna sjukdomar, det vill säga de fall där kroppen kämpar mot sig själv. Tyvärr är det också omöjligt att återhämta sig från psoriasis, men det finns en riktig chans att avsevärt lindra symtomen och ta bort klåda.

Intressant är att psoriasis inte bara visas, även om de flesta läkare tenderar att vara arveliga faktorer. Det förekommer mot bakgrund av andra patologier:

 • stress och stark känslomässig nöd;
 • felaktig näring och närvaron av allergener i kosten.
 • hormonell justering - den så kallade. puberteten;
 • skada på hårbotten;
 • ogynnsam miljö etc.

Eftersom psoriasis inte är smittsam krävs inte isolering av patienten. Läkare ordinerar kortikosteroid och antihistaminmedicin. Avkopplingsbehandling med lugnande läkemedel krävs för att lindra irritabilitet, klåda och stabilisering av nervsystemet.

Seborrheisk dermatit

Seborrheisk dermatit är en hudsjukdom med karakteristiska skador och mjäll. Näringsämne för utveckling av seborré är talgkörtlarna, därför påverkar dermatit oftast hudområdet med hypesekretion i talgkörteln. Denna sjukdom är extremt sällsynt hos barn och mycket ofta hos ungdomar.

Faktum är att en svamp av släktet Malassezia är närvarande i 99% av världens befolkning utan att orsaka de flesta problemen. Detta är konventionellt den normala mikrofloran av epidermis.

Under vissa omständigheter (stress, kylning, hormonell justering) ökar svampens aktivitet, avfallsprodukter blockerar talgkörtlarna, vilket leder till klåda, mjäll och andra störningar.

För behandling används anti-seborrhepsjuppor baserat på antimikrobiella och antifungala läkemedel som inhiberar svampens aktivitet och återställer utsöndringen.

Anti-seborrhoea för vuxna och barn är olika. Vuxenschampo har en hög koncentration av den aktiva substansen och kan skada ett barns hud och till och med en tonåring. Det är bäst att använda föreningar baserade på björktjära, salicylsyra och zink.

Ringorm - Microsporia

Svamp sjukdom, som åtminstone påverkar huden och håret - nagelplattan. Orsaksmedlet är en svamp av släktet Microsporum. Ett karakteristiskt tecken på sjukdomen är bala fläckar i hårbotten, där håret bryts av bokstavligen vid roten. Det är faktiskt därför sjukdomen och kallad ringorm.

Infektionen är smittsam; djur oftast fungerar som peddlers, oftare barn själva. Behandlingen är långsiktig, inriktad inte bara på att inhibera (inhibera) svampens aktivitet men också helt avlägsna den från huden.

För behandling använd svampdödande föreningar som tas externt och inuti. Var noga med att raka av allt håret på huvudet för att förhindra återinfektion. Efter en månad, utför förebyggande åtgärder.

Träets lampa, en diagnostisk anordning för erkännande av svampsjukdomar och patogena mikroorganismer, hjälper till att bekräfta diagnosen mikrosporia. Du kan läsa mer om ringorm hos barn här.

Nedsatt pH-balans i hårbotten

Från födseln har hårbotten och håret ett pH på 5, men beroende på miljö och vården kan balansen störas.

Detta händer i följande fall:

 • användning av hattar, kuddar, sängkläder av syntetmaterial;
 • försämrad sebumproduktion.

I det första fallet byter de syntetiska material för naturliga material - för kuddar använder man kuddar gjorda av bomullstyg. I andra hand utvärderas hårbotten, och antalet hygieniska förfaranden ökar eller minskar.

Om ett barns hår blir smutsigt snabbt och huvudet ständigt repor, är det tillrådligt att tvätta det åtminstone varannan dag med barntvål. I motsatt läge - huden är för torr, men huvudet kliar fortfarande, tvätta det en gång i veckan, var noga med att använda fuktgivare. I detta fall är tvålen bättre att ersätta baby shampoo för torr hud.

Metabolisk störning

Fram till ungdomar är metabolismen relativt stabil. Endast med dålig näring och frekvent stress hos en baby kan symtom som huvudklåda, särskilt vid sömn, hyperemi och humörsvängningar observeras.

Hos ungdomar uppträder en hormonell explosion, och det kan helt enkelt röra något organ och system. I svår form kan läkaren ordinera hormonella droger, men ofta börjar denna process och slutar naturligt.

pediculosis

Kohl, vi började prata om varför barnets huvud kliar hela tiden, det är omöjligt att inte diskutera ämnet pedikulosa. Även i den mest framgångsrika familjen kan löss hittas hos barn - infektionen sker inom några sekunder, varefter insekten börjar aktivt utveckla nytt territorium.

Om du märker att barnet kliar, finns det synliga skador på huvudet, på vissa ställen är det ett märkt blått snitt, det här talar om lössens aktivitet. Moderna anti-pedikulosdroger är mycket effektiva, det viktigaste är att uthärda behandlingsförloppet och att borsta håret från nits efter varje behandling. Nittifor, Pair Plus eller Pediculen är de mest effektiva drogerna.

Förebyggande av klåda

Hygienreglerna vaccinerar vittigt ett barn från födseln. Ju mer noggrant proceduren följs, desto mindre är risken för olika problem.

Allmänna rekommendationer är:

 1. Regelbunden tvättning av barnets huvud och kropp.
 2. Användning av medel efter ålder.
 3. Alla baby sängkläder måste tvättas vid maximal temperatur och måste strykas.
 4. För tvättning är det bättre att använda barns eller allergivänliga medel.
 5. Barnet ska alltid ha en personlig kam, hatt eller mössa.

Några ord i slutsats

Barnhälsa i sina föräldrars händer. Och det här är inte bara hygienreglerna, som vi nämnde ovan, men en fullvärdig diet, som säkerställer en normal metabolism och en hälsosam mental situation i familjen, som utesluter barnets stress och bekymmer.

Varför klipper ett barn på huvudet

Vilka är anledningarna till att barnet kliar huvudet och hur man klarar av klåda


(1 röster, betyg 5,00 av 5)

Alla avvikelser i barnets hälsa reflekterar omedelbart om hans beteende. Om ett barn repor för huvudet ofta - det här är ett tecken på ohälsosamhet i en eller annan form, och föräldrarna måste uppmärksamma det.

Orsaken till klåda är annorlunda, och den mest oskyldiga - barnet klipper huvudet eller huvudets huvud, tänker på en bok, bärs av en tecknad film och gör andra intressanta saker för honom. I andra fall bör du noggrant undersöka barnet och om nödvändigt kontakta en läkare.

Även en till synes ofarlig sjukdom hotar med ganska allvarliga komplikationer för ett omotet barns kropp om det inte behandlas i tid.

Röda orsaker till kliande hårbotten

De skyldiga att det faktum att barnet har en obsessiv klåda kan vara olika faktorer:

 • allergiska reaktioner;
 • psoriasis;
 • dermatit;
 • svampsjukdomar;
 • ökad fet hud, svettning;
 • torr hårbotten
 • löss, fästingar.

Hur man bestämmer varför ett barn repor på huvudet, vilka är de fulla symptomen på sjukdomen som har uppstått? Detta kan göras genom att noga granska huvudet och ta reda på de karakteristiska tecknen.

allergi

Det kan väl vara att barnet har kliande huvud på grund av byte av schampo. Ett nytt botemedel irriterar huden och orsakar allergiska reaktioner. I det här fallet ska du omedelbart byta schampo, återgå till föregående och observera om det kommer att bli en positiv effekt.

Hudirritation kan uppstå på grund av dåligt material i locket, halsduken, halsduken och då är det tillräckligt att bli av med dem.

psoriasis

Om röda fläckar plötsligt uppträder på huvudet börjar hårbotten klia dag och natt - förmodligen är det psoriasis (det är skurbete). Samma obehagliga fläckar kan förekomma på knä, armbågar, andra ställen. Ju längre sjukdomen utvecklas, desto torrare blir huden i stället för fläckarna, ju mer kliande, ibland vita, silver, grå skalor uppträder på fläckarna.

Det finns psoriasis från stress, dålig ekologi. Behandla sjukdomen bör vägledas av instruktioner från en hudläkare.

Dermatit - en svamp sjukdom

Huvudet kan klia på grund av svår mjäll som orsakas av seborrheisk dermatit. Särskilt ofta ses sjukdomen hos ungdomar under hormonell anpassning. Utseendet på dermatit bidrar också till försvagad immunitet i kombination med stark stress, vilket är typiskt för barn i alla åldrar.

Den genetiska faktorn spelar också en roll i mottaglighet för seborré, eftersom den specifika strukturen hos talgkörtlarna, benägna att öka utsöndringen, ärvt.

Vad man ska göra för att bli av med dermatit

Först av allt, i detta fall, visas barnet sol, luft och medicinerad schampo. En terapeutisk kost kommer inte att vara överflödig, eftersom vissa läkemedel orsakar sjukdomsuppkomsten enligt medicinsk forskning. Om läkaren rekommenderar - du kan ta immunmodulatorer.

Andra typer av svamp sjukdomar

Barn kan bli smittade med en svamp som kommer att lösa sig, inklusive på huvudet. Ringorm och mindre farlig mikrosporia är särskilt obehagliga sjukdomar. När du berövar huden på huvudet börjar avlägsna, bryts håren nästan vid basen.

Ett kliande område på huvudet kan växa mer och mer, om du inte tar en medicinsk behandling. Försumma inte svampschampo, som kan köpas på apoteket.

Oljig, torr hårbotten

Om hårbotten intensivt producerar fett, ska huvudet tvättas oftare än vanligt. I annat fall kommer hela ytan, i synnerhet baksidan av huvudet, att täckas med en oljig film blandad med smuts, vilket gör att barnet aktivt kliar på huvudet. Valet av schampo bör kontaktas noggrant. Torr hud kan också orsaka klåda, ibland som en skyddande åtgärd börjar det att aktivt frigöra fett.

I det här fallet blir torrt, skört hår mycket snabbt, och föräldrar börjar felaktigt köpa tvättmedel för barnet speciellt för fet hår vilket ytterligare förvärrar situationen. För mycket torr hårbotten rekommenderar läkare fuktgivande schampon, speciella lotioner, vitaminer.

Löss överförs till barnet vid kontakt med en patient med löss. Med pedikulos kan ett barn skrapa huvudet dåligt, eftersom han lider av insektsbett. Innan de första tecken på sjukdom uppträder kan det ta flera veckor tills antalet insekter ökar. Ett ständigt kliande barn kommer att uppleva extremt obehag.

Dessutom kan löss vara förövare av olika patologiska fenomen, inklusive infektionssjukdomar. Med aktiv kamning av bettfläckar kan pustulära inflammationer börja.

tänger

Klåda är en anledning att undersökas av medicinska specialister för att utesluta risken för skabbinfektion. Den orsakande agenten är en scabiesmite som orsakar särskilt svår klåda på natten.

Fästingar gräver bokstavligen huden i huden - vid närmare granskning kan du se något förhöjda vitgråa linjer. Scabies kännetecknas av utslag, liksom pustulära processer som orsakas av repor.

förebyggande

Som en förebyggande åtgärd för alla dessa sjukdomar bör de enklaste reglerna följas. Barnet bör ha sin egen kam, han ska regelbundet tvätta sitt huvud med speciella barns schampo, eftersom aggressiva ingredienser som irriterar huden kan förekomma i tvättmedel.

Ofta kan ett barn, särskilt en yngre, inte självständigt bestämma sambandet mellan hans obehag och huvudets banala klåda. Föräldrar bör noggrant övervaka hälsan hos deras söner, döttrar, och då blir det lätt att återhämta sig från den identifierade sjukdoms tid.

huvudet # baby # repor

Kliar huvud, men inga löss: vad ska ett barn och en vuxen göra

När huvudet är kliande börjar personen omedelbart att sortera igenom orsakerna till den obehagliga känslan. Den första tanken - en person hade löss, men ytterligare undersökning av huvudet visade att det fanns inga smutsiga skadedjur i håret. Vad kan annars vara orsakerna till ett märkligt symptom där huden och hälsan påverkas?

Omedelbart inte panik med ett obehagligt symptom, orsaken kan faktiskt vara ofarlig. Om huvudet är kliande, men det finns inga löss, då är det värt att gå igenom olika möjliga alternativ för att ta reda på vad man ska kämpa med, vilka metoder. Skälen till att hårbotten är kliande, men inga löss har hittats:

 1. Bristande överensstämmelse med hygienhampor.
 2. Allergisk reaktion på komponenterna i hårvårdsprodukter: schampo, balsam, gel, lack.
 3. Fel typ av schampo eller balsam.
 4. Hårfärgning (lätta).
 5. Svamp sjukdomar.
 6. Brist på vitaminer och mineraler.
 7. Det förvirrade arbetet hos människans inre organ.
 8. Fel diet.
 9. Stressiga situationer.
 10. Nedsatt lipidbalans i huden.

Om en person har kliande huvud men inte har löss, måste du vara uppmärksam på ytterligare symtom. Dessa symptom inkluderar mjäll. Varför finns det svårt klåda och sking av mjäll från håret:

 • Oljig hårbotten, konstant kliande känsla under håret indikerar seborré i huden eller seborrheisk dermatit (när huden är fläckig uppträder röda fläckar på huvudet, vilket leder till kliande huvud). Det är väldigt svårt att bota sådana sjukdomar på egen hand, därför kommer tidig adressering till en tricholog eller en hudläkare att hjälpa till att rätta till situationen snabbt.
 • Stressfull situation eller nervös spänning.
 • Svag immunitet, brist på ämnen för att förbättra kroppens skyddande reaktion.
 • Brott mot en persons hormonella bakgrund.
 • Ökad vattenhårdhet.
 • Förbrukning av för mycket godis, fet mat.
 • Psoriasis, som uppstår av enskilda skäl: problem med belastningen på nervsystemet, näring, försvagat immunförsvar.

Det finns inga löss på huvudets kropp, så det är värt att leta efter andra orsaker till hudvågens skalning. Varför huvudet kliar och flingar, vilket skapar obehag:

 • För torr hårbotten.
 • Hudsvamp som behöver komplex behandling.
 • Allergisk reaktion på en ny hårprodukt.
 • Avitaminos orsakad av felaktig kost eller fastande. Ofta förekommer på hösten eller våren när mängden vitaminer minskar kraftigt.
 • Seborré (ett ytterligare symptom är fet skalp). Sjukdomen är inte lätt, behandlingen är lång, så det är bättre att konsultera en specialist som ordinerar en komplex terapi.
 • Ärftlighet.
 • Exponering för solen i hårbotten, exponering för ultravioletta strålar.

Klåda och rodnad

Hos vissa patienter ökar känsligheten, och röda fläckar på huvudet under håret uppträder, irriterande irriterande. För att klara av betydande obehag måste du veta orsakerna till att symtomen uppstod:

 • Lufttemperaturfall. Konstant kontrast av kyla och värme påverkar hudens tillstånd, dränerar det. Torr hårbotten börjar klia. Det är nödvändigt att skydda huvudet från solen med huvudbonader och regelbundet återfuktas med masker, balsamer, skydda med speciellt kemiskt skydd.
 • Tvätta håret med för varmt vatten, dålig tvättning av schampo, mask, balsam.
 • Konstant användning av hårtork, strykning, curling curls.
 • Felaktig hårprodukt, allergisk mot komponenter.
 • Svampskador av huvudet.
 • Eksem.
 • Psoriasis eller andra typer av lavar.
 • Fel kam.
 • Dålig mat.
 • Hårfärg, för lång exponering för färgnings- eller ljusmedel.

Kliar efter tvättning

Övertygad om att klåda uppträdde efter att du tvättat ditt hår? Anledningen till detta fenomen kan vara:

 • Sammansättningen av schampo, balsam, mask passade inte personen. Plocka upp mer godartade, naturliga lösningar.
 • Allergi mot handduk tvättas med nytt pulver. Inte alltid pudder och gelprodukter sköljs av saker kvalitativt. Om du har känslig hud behöver du ett allergivänligt läkemedel.
 • Dåligt tvättas bort en av hårvårdsprodukterna.

Hårbotten kliar och hår faller ut

Om huvudet kliar och håret faller ut, är det här en allvarlig anledning att konsultera en specialist. Orsaken till håravfall är:

 • Brist på vitaminer, på grund av vad lökarna försvagar och hårbrott.
 • Svamp sjukdomar som åtföljs av fruktansvärt klåda. Sådana sjukdomar innefattar ringorm och andra typer av lavar.
 • Svagt skyddande immunsvar.
 • Försämringen av de inre organen och systemen.

Klåda och sår

Hos människor uppstår funktionsfel, så det är värt att överväga ett antal sjukdomar som kliar huvudet:

 1. Psoriasis och andra lavar. Lime scabs - en kronisk patologi som måste behandlas under överinseende av en specialist.
 2. Lupus. Ledsaget av nerv-, hematologiska och andra abnormiteter.
 3. Seborrheisk dermatit. Du kan bestämma med liten vit exfoliering i hårbotten.
 4. Seborré. Visas på grund av felfunktion i talgkörtlarna.
 5. Dermatit. Känslig reaktion av kroppen mot kosmetika.
 6. Impetigo. Scabs på huden orsakad av reproduktion under huden av stafylokocker, streptokocker, vilka ofta manifesteras av purulenta foci. Huvudet är inte bara kliande, men det kan också skada.
 7. Subkutan ficka. Det manifesterar sig på alla delar av huvudet: på baksidan av huvudet, nära öronen, under håret, på nacken och på pannan.

Hos barn

Problemet med obehag påverkar olika åldersgrupper: vuxna, spädbarn, barn i skolåldern. Orsaker till klåda hos barn:

 • Psoriasis.
 • Dermatit.
 • Allergisk mot schampo eller tvål. Företag tillverkare av barns hårvård linjer bör inte använda alkohol i kompositionen, som är för torrt huvud. Läs sammansättningen av schampon innan du köper och titta på reaktionen efter den första tvätten.
 • Fråga och svamp.
 • Mycket starka erfarenheter, stress. För barn spelar psykisk stress en viktig roll. Ibland, om ett barn har kliande huvud - det här är inte ett fysiologiskt, men ett psykologiskt problem (stress i skolan, ilska, dålig sömn).
 • Överskottet i barnets meny, godis, fet mat.
 • Effekt av solljus på oskyddad hårbotten. Panama, mössa, huvudduk, bandana - valet är bra, överdriven hud från solen är inte en myt, så se upp för att ha på huvudbonad.

Att tilltala en specialist för kompetent behandling är det första och främsta steget. Om du bestämmer orsaken till sjukdomen kommer uppgiften att förenklas betydligt. Vad du behöver göra hemma för vård av hårbotten, om det kliar och löss inte hittades:

 1. Korrigering av kost. Inga skadliga, feta livsmedel, eliminera drycker och livsmedel hög i socker. Det är mer användbart att äta fiber, grönsaker, frukter, bär.
 2. Eliminera dåliga vanor. Tillståndet i hårbotten, bildandet av fria radikaler i det påverkas av nikotin, vilket förstör de fördelaktiga vitaminerna och provocerar sköljning, klåda.
 3. Rätt val. För olika hudtyper behövs olika vårdprodukter: vissa är fuktgivande, vissa är närande eller antiinflammatoriska.
 4. Ketokonazol och björktjära. Dessa komponenter bör vara närvarande i medel för att tvätta håret för att eliminera skalningen, neutralisera svampen.
 5. Lugnande avkok. Det behövs för att skölja huvudet för att lugna skyddskåpan.

Skin mjukgörare

Åtgärder för att återfuka huvudets epidermis är nödvändiga, till och med förutom medicinsk behandling. Vad krävs när huvudet kliar:

 1. Dricker mer rent vatten.
 2. Eliminering av alla produkter som innehåller alkohol och silikon.
 3. Hudmjukning med hjälp av traditionell medicin: avkok, infusioner, masker.
 4. Användbara närande och fuktgivande masker för epidermisskiktet.
 5. Aromaterapi.
 6. envelopment

Hemma kan du självständigt förbereda ett verktyg som mjukar och lugnar huden. Här är några alternativ:

 1. Om det gör ont i huvudet, ta en tesked ricinolja, honung, aloejuice, blanda, ansök om en halvtimme. Torka sedan av kompositionen, tvätta håret med vanligt schampo.
 2. Blanda två äggulor, 4 stora skedar ricinolja och tillsätt två små skedar glycerin, äppelcidervinäger. Täck huden med en mask, linda en plastpåse, en handduk i 20 minuter. Skölj noga med schampo.
 3. Applicera en blandning av två äggulor och 4 stora skedar av ricin eller olivolja till huden, längs hårets längd i 20-25 minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Vad ska man göra om ett barn har kliande huvud

Om ett barn har kliande huvud, misstänker föräldrarna omedelbart att barnet har blivit infekterat med löss. Men om inspektionen inte avslöjade dem, är det nödvändigt att utesluta de möjliga orsakerna till det obehagliga fenomenet. För att göra det, besök trichologen och genomgå en serie enkla undersökningar.

Allergiska reaktioner

Att hitta orsaken till klåda bör börja med allergiska faktorer för att detta symptom börjar. De kan vara hårvårdsprodukter, tvättmedel, mat eller läkemedel. Om schampo har förändrats inom en snar framtid, bör du spendera lite tid hygien barnets huvud med samma medel och analysera resultatet.

Om du är allergisk mot schampo eller pulver måste du eliminera användningen av dessa produkter och symtomen kommer att försvinna oberoende av tiden. Om reaktionen beror på läkemedelsbehandling eller mat kommer klåda inte att vara lokal, men kommer att spridas till barnets hela kropp.

Psoriasis i huvudet

Vid det första skedet av sjukdomsutvecklingen kan föräldrar upptäcka en liten skurning av vissa områden i barnets hårbotten. Inledningsvis påverkar sjukdomen på baksidan av huvudet. Med tiden blir skalning mer uttalad, vilket orsakar klåda och irritation. Ett ytterligare tecken på psoriasis är de oöverträffade fläckarna på knä och armbågar på barnet.

Etiologin hos sjukdomen är fortfarande oförklarlig. Det är huvudsakligen associerat med ärftlig predisposition, och de bidragande faktorerna innefattar:

 • påkänning;
 • infektionssjukdomar och inflammationer;
 • skada på hårbotten;
 • negativa hushållsfaktorer
 • hormonell obalans (under barnets sexuella utveckling).

Psoriasis i huvudet är inte en smittsam sjukdom och kan inte fullständigt härdas.

För att förbättra hudens tillstånd utförs desensibilisering och avgiftning av kroppen, immunosuppressiva medel och antihistaminer ordineras också.

I allvarliga fall indikeras användning av kortikosteroider. För att lindra känslomässig spänning rekommenderas det att ta lugnande medel för att förbättra sömnen och lindra stressen.

Hårbotten dermatit

Om en stor mängd mjäll upptäcks under undersökningen av barnets huvud, är det troligt att seborisk dermatit har orsakat klåda. Denna sjukdom är mycket vanlig hos ungdomar.

Terapi av det patologiska tillståndet är utnämning av terapeutisk näring, speciella schampon, immunostimulerande medel och solbadning.

Om stress är orsaken till sjukdomen indikeras sedering eller antidepressiva medel.

Huvudmicrosporia

Klåda i hårbotten och skalliga fläckar är karakteristiska för en sjukdom som mikrosporia. Sjukdomen orsakas av tre typer av patogena svampar.

Infektion med en zoofil mängd svampar uppstår när ett barn kommer i kontakt med infekterade djur eller rester av deras ull på hushållsartiklar (kläder, skor, filtar, mattor, möbler).

Barn är vanligtvis smittade från inhemska katter eller hundar när de tas i sina armar eller får gå och lägga sig.

Antropofila svampar överförs från barn till barn genom hushållsartiklar (kamar, frisörsaxar, hattar) och direktkontakt. Infektion av en bebis med geofila svampar uppträder när man gräver i marken förorenad med patogena sporer.

De första tecknen på microsporia är röda fläckar i hårbotten, i ögonfransarna och ögonbrynen. Med tiden blir de bleka, täckta med skalor och börjar avskalas.

I detta fall bryts hårskenorna av, på grund av vilka skaldiga fläckar bildas på huvudet.

Ibland är mikrosporia i hårbotten inte åtföljd av bildandet av skalliga fläckar, men orsakar flaking, vilket barnets föräldrar tar för svår mjäll.

Efter bekräftelse av sjukdomen med hjälp av en skrapmikroskopi för närvaro av svamp och bestrålning av hårbotten med en ultraviolett Woods lampa, föreskrivs lämplig behandling:

 • svampdödande krämer (Clotrimazole, Terbinafine);
 • När formen är igång behandlas det skarpa och kliande området med hormonala salvor (Mykozolin, Travokort);
 • antihistaminer mot klåda (Loratadin, Suprastin);
 • shampooing med speciella schampon (Sibozol, Nizoral);
 • långvarig användning av systemiska svampmedel (ketokonazol, terbinafin, griseofulfin).

Microsporia förekommer oftare hos barn än hos vuxna. Detta förklaras av det faktum att barnets talgkörtlar inte syntetiserar syror som skyddar huden från effekterna av svampens sporer, dessutom spelar spädbarn ofta med infekterade djur.

Brott mot hårbotten i fettbalansen

Ibland är kardning av huvudet orsakat av överproduktion av talg. I detta fall ska huvudet tvättas dagligen. Ett barns huvud kan också klia om han sover på en kudde av syntetiskt material och halsen svettar hela tiden.

Det händer att ett barn har huvud kliar på grund av överdriven torrhet i huden. I detta fall har håret ett torkat utseende, elektrifierat, delat.

I detta fall ordinerar läkare vanligtvis mineral-mineralsk komplex och fuktgivare för hår. Frekvent tvätt i detta fall är kontraindicerat.

Hårbotten börjar intensivt producera fett och hårets tillstånd försämras ytterligare. För shampooing i detta fall ska du använda fina schampon för torr hud.

Fel metabolism

Detta tillstånd beror på dålig näring, stillasittande livsstil hos barnet och traumatiska situationer. Som ett resultat klipper huden under håret ständigt och flingar. Klåda och mjäll förekommer ofta i ett barn på grund av ökad produktion av hormoner under puberteten, tillsammans med ökat fettinnehåll i hårbotten.

Pedikulos hos ett barn

Om emellertid pedikulär finns i barnet, då till slutet av behandlingen, bör hans kommunikation med andra personer vara strängt begränsad. Barn som är i kontakt med patienten bör undersökas för insekter. Det är också nödvändigt att undersöka och behandla föräldrarna och andra familjemedlemmar i det infekterade barnet.

Lice-borttagning kan göras manuellt med en frekvent kam. Denna metod ger inte hundra procent resultat, för att det inte blir av med ägg. Du kan använda speciella sprayer, salvor och schampon, men effekten kommer inte heller att garanteras.

Huvudaktiviteterna för pedikulos är:

 • noggrann bearbetning av saker som är ett sjukt barn, inklusive kokning och strykning;
 • användning av Nittifor, Para Plus spray och Pediculen lotion.

Före användning ska du se till att drogerna är godkända för användning hos barn av en viss ålder. Under inga omständigheter kan du använda sådana medel som fotogen för dessa ändamål, eftersom de starkt brinner den ömma babyhuden och kan orsaka en allvarlig allergisk reaktion.

Förebyggande av sjukdomar

Även efter orsakerna till kliarna hittades och behandlades, bör vi inte glömma förebyggandet av sjukdomar i hårbotten. För att undvika återkommande sjukdom är det viktigt att följa enkla regler som inte kräver tid och ansträngning:

 • Tvätta ditt barns huvud regelbundet;
 • Välj ett känsligt schampo i enlighet med barnets hår och ålder.
 • tvättar regelbundet örngott och barnhattar;
 • köpa för att tvätta barns pulver eller gel;
 • Använd för att kamma barnet bara sin personliga kam och kräva det från familjemedlemmar och vårdgivare.

Förebyggande åtgärder inkluderar också god näring, som huvudsakligen innehåller animaliska proteiner, fiber och komplexa kolhydrater. Det är viktigt att barnet får tillräckligt med frukter och grönsaker, och på vintern tar han äldre multivitaminpreparat.

Vad ska man göra om ett barn har kliande huvud

Om cheferna för småbarn eller ungdomar ständigt kliar, tror föräldrarna omedelbart att orsaken till klåda ligger i pedikulos. Men skälen till att ett barns huvud kliar mycket mer, och de ligger inte alltid på ytan. Innan behandling, kontrollera symptomen och ta reda på den exakta orsaken till klåda.

Möjliga orsaker

Följande är de vanligaste orsakerna till klåda och flaking hos nyfödda, spädbarn och äldre barn.

allergi

Den vanligaste orsaken till klåda på huvudet är en allergisk reaktion på kemikalier i kroppen på grund av exponering för schampon eller droger i hårbotten.

Det är ett vanligt fall när ett barn byter shampoo eller duschgel, och det är ett problem med klåda. Pustler, finnar eller utslag kan förekomma på huden.

Försök att återvända till användningen av gamla medel, vänta en stund (om det inte finns några extra problem med klåda) och följ resultatet.

Det är viktigt! En allergisk reaktion kommer endast att orsaka en hårbotten sjukdom om problemet är i det ämne som personen tvättar huvudet på. Annars skulle klåda sprida sig i hela kroppen, snarare än att vara lokal.

Hudsjukdomar

Vid de första infektionsstadierna kommer en liten rodnad att märkas, kliarna blir milda, men kommer därefter intensifieras. Det är bättre att vidta brådskande åtgärder och gå till sjukhuset för undersökning. Möjliga problem:

Psoriasis kan uppmärksammas av en liten skurning av huden som uppträder lokalt i vissa områden, och inte överallt. Den mest utsatta delen är baksidan av huvudet. Om du inte märker sjukdomen i tid, börjar den skaliga platsen klia och bli röd.

Ibland med utvecklingen av sjukdomen på knä och armbågar i barnet uppträder märkbara fläckar.

Orsaken till sjukdomen har inte bestämts slutligen, men den viktigaste är en genetisk predisposition, och de försvårande faktorerna innefattar:

 • konstant stress;
 • Utseendet av andra infektionssjukdomar;
 • instabila hormoner (under puberteten);
 • ogynnsam hemmiljö
 • skada på hårbotten.

Psoriasis hör inte till smittsamma sjukdomar, så det kan inte helt botas, men det är lätt att underlätta sjukdomsförloppet i en sådan utsträckning att det inte kommer att manifesteras. Samtidigt föreskrivs ofta potenta droger som endast kan köpas på recept av läkaren. En trichologs undersökning krävs.

Det huvudsakliga symptomet som är lätt att märka med dermatit är stora mängder mjäll. Dermatit påverkar ett stort antal ungdomar - cirka 30% av alla barn lider av denna sjukdom.

D-vitamin, speciella medicinska schampon (köpta på apoteket), immunostimulerande medel och rätt näring, sammanställd av läkare, hjälper till att hantera sjukdomen. En annan orsak till dermatit är stress. Det bör undvikas, och om det inte fungerar, ta sedan lugnande medel eller antidepressiva medel.

Det är viktigt! Undvik att ignorera de möjliga problemen med stress hos ett barn. Misstanken att han inte ska ta antidepressiva medel, och ännu värre, när föräldrar tror att ett barn inte kan stressas.

Microsporia (ringorm) åtföljs av områden av skallighet, vilket gör sjukdomen igenkännlig och märkbar. Anledningen - en virussvamp som kan infekteras från djur eller deras ull.

Dessa antropofila svampar överförs från barn till barn, vilket kan leda till epidemiska proportioner inom en förskola eller skolinstitution. De kan också smittas om du ofta röra runt i smutsigt land som är förorenat med patogena sporer (offentliga platser).

Det första tecknet på att sjukdomen fortsätter att täcka kroppen är utseendet på röda fläckar inom området ögonfransar och ögonbryn. Vid ringorm ska du använda något av följande läkemedel:

 • Ketokonazol eller griseofulfin;
 • Clotrimazol som en salva;
 • Särskilda schampon (Nizoral);
 • Suprastin eller Loritadin.

Obalans av ämnen

Detta händer ganska ofta hos ungdomar som aktivt experimenterar med frisyrer. Olika färger eller blekmedel skadar inte bara håret utan även huden. De vanligaste kränkningarna av lipidbalansen hos ungdomar, eftersom de är mer utsatta för kemiens verkan.

Hos unga barn kan sjukdomen uppstå på grund av att de ligger i nacken på en kudde, och han svettar kraftigt under sömnen. I en sådan situation krävs daglig shampooing.

Ibland blir problemet torrt hårbotten, vilket är svårt att bli av med. Människor gör misstaget att börja tvätta håret varje dag. I detta fall produceras fettet mer och skadar mer.

Det är nödvändigt att använda ett komplex av mineralämnen (till exempel i form av ett schampo), utföra procedurer och helst besök en hudläkare. Shampoo bör vara speciellt för torr hud.

Pedikulos (löss)

Uppkomsten och utvecklingen av pedikulos övervakas i alla offentliga institutioner. När allt kommer omkring kan ett smittat barn inte kontaktas med andra. Behandling bör ske för hela familjen.

Om det finns en sjukdom, kan du själv rengöra insekterna (löss) med en vanlig kam, men deras ägg kommer att förbli på huden.

Köpa vanliga salvor och aerosoler ger inte heller hundra procent resultat, varför vissa föräldrar använder folkmetoder.

I praktiken har det funnits fall när fotogen användes, men det ledde inte till något bra - svåra brännskador uppstod, som är svårare att bli av med än löss. Därför ska du inte använda droger, vars användning inte har bekräftats av läkare.

För behandlingen kommer att behövas:

 • försiktigt stryka alla saker av barn och familj;
 • Använd speciella mediciner: Nittifor, Damp Plus eller Pediculen aerosol tills skadedjur dör helt.

Skal huden av ett spädbarn

Att vara i livmodern är barnet omgivet av vatten. Vid födsel börjar luften påverka kroppen, och kroppen anpassas gradvis. Sebaceous körtlar börjar omedelbart producera den önskade mängd ämnen, så det finns sannolikhet för problem. En av dem är peeling, som varar flera månader.

Ibland uppstår hudskalning på grund av några andra faktorer:

 • överdriven användning av rengöringsmedel (de torkar huden);
 • användningen av tvättvatten av låg kvalitet;
 • tvättar med vatten innehållande stora mängder klor;
 • billiga syntetiska sängkläder eller barnkläder;
 • substandardfärger som används vid tillverkning av babykläder;
 • problem med temperatur hos spädbarn - överdriven svettning;
 • för mycket solljus;
 • torr luft.

Ibland kan huvudproblemet vara allvarligare:

 • Allergisk reaktion av barnets kropp till någonting. Det är inte värt risken, det är bättre att gå direkt till en läkare för att avslöja att kroppen reagerar så starkt (annars kan allergier bli ett allvarligt problem).
 • Innan du börjar mata konstgjorda blandningar bör du kontakta en läkare. Ibland är barnet allergiskt mot ämnen som ingår i icke-naturlig barnmat.
 • Mors mjölk kanske inte har tillräckligt med vitaminer. Bli av med problemet utan hjälp av läkare kan inte. Att gå till sjukhuset är ett måste.

Behandlingsmetoder

För säkerheten föredrar de att använda droger med naturliga ingredienser. Ibland kan de göras självständigt, till exempel en avkok av kamomill eller tåg. Salvor och krämer för att förhindra klåda och flingor är också populära:

 • baby cream;
 • zinksalva;
 • Bepanten;
 • Depantenol.

Ovanstående metoder hjälper emellertid endast till naturliga orsaker till problem med hårbotten. Det finns tillfällen då denna behandling inte räcker, så den mest rimliga lösningen innan behandlingen påbörjas är att samråda med din läkare för att bestämma orsaken till problemet.

förebyggande

Det är bättre att inte tillåta sjukdomens utseende och utveckling än för att bli av med det under lång tid och smärtsamt. Grundreglerna för barnet (vissa av dem är lämpliga för vuxna) för att undvika problem med hårbotten:

 • upprätthålla hygien;
 • använd ett ordentligt valt schampo som inte innehåller en stor mängd kemiska reagenser;
 • färga inte eller lätta håret i en tidig ålder
 • ät rätt, inklusive kolhydrater, proteiner och fetter;
 • undvik stressiga situationer
 • regelbundet genomgå en undersökning av en läkare.

Vissa sjukdomar, som psoriasis eller eksem, är ärftliga och det är nästan omöjligt att undvika sitt utseende.

Men med korrekt förebyggande kommer deras manifestationer inte att märkas, och själva sjukdomen kommer inte att få allvarliga konsekvenser för patientens hälsotillstånd.

Överdriv inte det med hygien, tillräckligt för att tvätta håret en gång om dagen eller en gång varannan eller tre dagar, om hårbotten är torr.

Vilken sjukdom som helst kan hanteras utan operation, men behandlingen blir smärtsam och snabb endast om sjukdomen uppmärksammas i tid. Barnhuvudhuden ska övervakas så nära som möjligt, inte ens ignorera liten rodnad och flakning.

Användbara videoklipp

8 huvudorsaker varför huvudet kliar.

Orsaker till löss.

Ett barn klipper huvudet - skäl och vad man ska göra

En klåda på ett barns huvud är inte livshotande, men kan irritera honom tills problemet är löst. Det finns flera anledningar till att ett barn kan skrapa huvudet. Två av de vanligaste är eksem och huvudlöss.

skäl

Eksem avser ett antal hudsjukdomar som orsakar irritation, rodnad och klåda. Enligt ChildHealth utvecklar ungefär 1 av 10 barn detta tillstånd.

Andra orsaker till att ett barn repor huvudet är huvudlöss (pedikulos) eller ringorm.

Pedikulos kan orsaka inflammation och klåda i hårbotten. Det kan ta flera veckor för ett barn med löss att börja klia, beroende på hur känslig huden är. Löss är mycket smittsam och sprids lätt från person till person, särskilt i skolor där barn är mycket nära varandra.

Ringorm är en svampinfektion som oftast finns på hårbotten. Dess manifestation är som en röd ring eller en grupp ringar med ett tydligt centrum. Denna infektion orsakar barnet kliar.

Eksem Trimming Pedikulos (Lice)

Tecken på

Tecken på att en baby kan få eksem uppträder vanligtvis innan han är 3 månader gammal och nästan alltid innan han är fem år gammal. Symtom inkluderar torrhet, klåda, rodnad och små stötar på kinderna, pannan eller hårbotten. Utsläppen kan spridas till andra delar av kroppen.

Löss kan ses genom att undersöka barnets huvud. Nits (lössägg), innan de kläcker, ser ut som små gula eller bruna prickar. Vuxna löss är gråvit eller brun och inte större än sesamfrön.

Ringorm kan börja som runda, rödaktiga, akneliknande sår, och sedan bli scaly, scaly eller crusted, vilket orsakar kliande hårbotten. Det kan också orsaka svullnad, rodnad och sprött hår.

komplikationer

Detta problem är inte livshotande och den underliggande orsaken behandlas lätt. Komplikationer kan uppstå när ett barn kamar huden till blod, vilket kan leda till bakteriell infektion. Därför är det viktigt att undvika att skrapa huden och täcka eventuella öppna sår som kan ha bildats.

behandling

För behandling av eksem används kortikosteroidsalvor ofta. Enligt KidsHealth, mer än hälften av barn med eksem, kommer det att fortsätta i tonåren. Och bara ett fåtal människor kommer att vara i vuxenlivet.

Behandling av löss innefattar användning av ett speciellt schampo eller lotion för att döda lössen. Du ska inte använda medicinsk shampoo för barn under två år. Du kommer att behöva ta bort nits och löss manuellt. Du bör också tvätta alla sängkläder och kläder, dammsugare och möbler och suga hårvårdsprodukter och verktyg i alkohol.

Behandling av ringorm i huvudet innebär att du tar recept på orala läkemedel.

förebyggande

Enligt barnhälsa tror forskare att eksem är en ärftlig sjukdom; Därför kan du inte hjälpa ett barn att undvika det.

Som förebyggande åtgärd för de flesta infektioner som orsakar kliande hårbotten hos barn, undviker man en-till-en kontakt med skolan eller leker med andra barn, delar hårtillbehör och borstar och håller inte nära kontakt med någon som har löss eller ringorm. zoster.

Vad ska man göra

Förutom att det är viktigt att vända sig till barnläkaren, om det finns utslag, en förändring i huden, bör du följa följande tips.

Ändra badproceduren

Ibland kan ett barn börja skrapa huvudet från irritation medan man badar. Tvätta håret varje dag eller använda varmt vatten kan orsaka irritation.

Dr Jim Sears säger att du måste tvätta barnets huvud ungefär en gång i veckan, och att ett frekventare förfarande kan torka hårbotten och orsaka att det kliar sig.

Om ett barns hår blir smutsigt, tvätta det med varmt vatten förut.

Shampoo förändring

Många schampon har hårda kemiska ingredienser som kan torka hårbotten, även de som är avsedda för barn. Om barnet lider av kliande hårbotten, kan föräldrar försöka byta shampoo till de som är speciellt konstruerade för känslig hud.

American Academy of Dermatology rekommenderar att man väljer schampo som inte innehåller dofter och andra tillsatser.

Föräldrar ska leta efter en produkt som är speciellt utformad för barn, eftersom de har mer känslig hud än vuxna, och vissa schampon och tvål kan irritera henne.

Omsorg

Föräldrar kan hjälpa till att minimera hårbottenirritation genom att använda mild hårvård.

I stället för att torka håret med en handduk eller använda en hårtork, måste du lätt suga den med en handduk eller låt den lufttorka.

Du kan schemalägga lite inaktivt spel eller historia efter ett bad för att låta håret torka före sängen. Att använda en mjuk borste kan också vara mer godartad än plast eller hård.

befuktning

Om hårbotten är irriterad kan en bra fuktkräm hjälpa till att lugna och lindra klåda. Olivolja och babyolja är ett bra botemedel mot barn, eftersom de är naturliga och inte irriterar huden.

Om det finns scabs eller scabs i hårbotten, kan föräldrarna gnugga lite olja i dessa områden för att mildra dem. Oljan ska tvättas fullständigt med schampo efter några minuter, eller det kan orsaka utslag.

Ett barn kliar huvudet: skäl, vad ska man göra?

Eventuella avvikelser i barns hälsa påverkar deras beteende direkt. Till exempel, om ett barn ständigt repor på huvudet, bör uppmärksamma föräldrar definitivt tänka på orsakerna.

Det är troligt att barnet bara undrade, förbryllat eller bortfört av tecknet. I det här fallet kan hans rörelser vara omedvetna och ofrivilliga. Det kan dock finnas många alternativ, och inte alla är så ofarliga. Hur man förstår varför ett barn repor på huvudet och vad som behöver göras i det här fallet?

Varför kan kliar huvudet?

Skälen som tvingar barnet att regelbundet borsta huden under håret, kan vara massa. Här är bara några av dem:

 1. Dålig hårvård, dålig hygien.
 2. Använd schampo som inte är lämplig för hårtypen.
 3. Allergiska reaktioner på schampo ingredienser eller mat.
 4. Svampskador i hårbotten.
 5. Pediculosis.
 6. Vitaminbrist, brist på mineraler och näringsämnen.
 7. Stress.
 8. Fel på de inre organen.
 9. Brott mot hudens lipidmetabolism.
 10. Fästingar.
 11. Beteendeproblem.

Det finns andra skäl, av vilka vi kommer att diskutera mer detaljerat nedan.

En av de mest oskyldiga situationer där ett barn klipper huvudet, är ett brott mot reglerna för personlig hygien. Det betyder inte att ditt barn är smutsigt. Även med vanliga vattenprocedurer kan barnet helt enkelt inte kunna tvätta shampoo tillräckligt bra eller inte för att tvätta smutsen mycket noggrant.

Denna situation kan orsaka inflammation i hårsäckarna, vilket uppenbaras av en märkbar kli. Det händer också att barnet helt enkelt inte passar schampo. Det visar sig en ond cirkel: ju mer mamma tvättar barnets huvud, desto mer kliar det.

Behandling i detta fall kommer att vara mycket enkelt. Det räcker bara att byta shampoo, tvätta håret regelbundet och se till att barnet sköljer håret ordentligt.

pediculosis

En annan vanlig orsak till att ett barn klipper huvudet kan vara välkänt löss. Tyvärr är pedikulär en mycket smittsam sjukdom. Det räcker bara att spela tillsammans med patienten i samma sandlåda eller sitta vid samma skrivbord.

Långt borta är de dagar då oönskade "gäster" bortskaffades med fotogen eller stinkande dammtvål. Moderna droger är lättillgängliga, lätta att använda och luktar bra. Bland de populära kan man kalla "Par Plus", "Pedikulen" eller "Nittifor." Endast 1-2 behandlingar och löss lämnar ditt barns huvud.

Men samtidigt är det viktigt att bearbeta huvuden till alla familjemedlemmar, koka och stryk alla sängkläder och kläder på båda sidor.

rakitis

Om ett litet barn repar huvudet i en dröm kan det vara en manifestation av rickets. Vid brist på vitamin D hos barn är det ökad svettning. Saltig svett irriterar känslig hud och barnet börjar omedvetet krypa på huvudet på kudden.

För att utesluta sjukdomsutvecklingen bör barnet snabbt visa barnet till barnläkaren. Han kommer att ge alla nödvändiga rekommendationer.

Allergisk reaktion

När ett barn reporar huvudet bakom öronen, kan det finnas en allergisk reaktion på någon produkt. Samtidigt kommer rodnad eller utslag inte nödvändigtvis att observeras. Hårbotten är mycket tätare än på andra delar av kroppen, så hudutslag här kan dyka upp senare.

För att åtgärda problemet, försök hitta källan. Tror du att du kanske har köpt ett nytt schampo eller tvättmedel? Gav du ditt barn nya matar? Behandlade du någon sjukdom med ovanliga mediciner?

Så snart orsaken är etablerad, eliminera effekten av allergenet och efter ett tag kommer situationen att förbättras.

Dålig vana eller neuros

Ibland rinner ett barn på huvudet och försöker bara uppmärksamma sig själv. Och i vissa fall blir det en dålig vana. Barnet klipper omedvetet toppen av huvudet, utan att ens märka det.

Mycket värre är fallet när "klåda" är en följd av neuros. Titta på barnet noggrant. Du kanske märker andra symtom:

 • förändrade vanor;
 • vägran att äta
 • deprimerad stämning;
 • problem med uttal
 • förändringar i beteende
 • frekventa huvudvärk utan någon uppenbar anledning
 • sömnstörningar.

Om du hittar något så här är det bäst att konsultera en psykolog. En bra specialist hjälper till att prata med barnet och ta reda på orsaken till mental ångest.

psoriasis

Om ett barn ofta repor på huvudet har han kanske psoriasis. De första manifestationerna av denna sjukdom uppträder ofta på baksidan av huvudet. Utåt kan det se ut som en liten hudskalning. Med tiden blir husking mer märkbar, irritation uppstår och en ganska svår klåda. Röda fläckar kan också förekomma på knä och armbågar.

Tyvärr har forskare inte helt räknat ut vad som orsakar uppkomsten av denna sjukdom och hur man behandlar den. Psoriasis är inte en smittsam sjukdom. Men det är inte möjligt att bota det helt. Läkaren kommer att ordinera läkemedel som förbättrar hudens tillstånd, kommer att avgifta kroppen. I svåra situationer, behandling med kortikosteroider.

Metabolisk störning

Detta är ett ganska allvarligt misslyckande i barnets kropp. Oftast är en nedgång i ämnesomsättningen resultatet av en stillasittande livsstil och ätstörningar. Överdriven vikt gör att svett- och talgkörtlarna fungerar i ökat läge. Ökad svettning väcker reproduktion av villkorligt patogen mikroflora och orsakar irritation i huden.

Ofta börjar huvudet aktivt kliar under puberteten. Detta beror på den snabba produktionen av hormoner och en kraftig ökning av hårbotten i fettinnehållet. Det bästa sättet är att visa barnet för endokrinologen och rationalisera kosten.

dermatit

Orsaken till hård klåda i hårbotten kan vara seborrheisk dermatit eller välkänd mjäll. Särskilt ofta påverkar denna sjukdom ungdomar. Detta är en av pubertets manifestationer.

Föräldrar måste förstå att mjäll inte försvinner av sig själv. Mest sannolikt kommer reklamerade schampon inte heller att hjälpa. De tar bort bara toppen av isberget, den dolda orsaken till sjukdomen förblir oförklarad.

Behandling av mjäll är inte bara användningen av terapeutiska schampon. Läkaren justerar maten, utser immunmodulatorer och rekommenderar verkligen solbad. Om sjukdomen är ett resultat av stress, är det möjligt att ordinera antidepressiva medel eller lugnande medel.

acne

Det här är en annan av de sjukdomar där barnet repor på huvudet. Detta kan orsakas av Demodex-mitten eller järnacne. Sjukdomen är smittsam och nära kontakt med patienten är bättre att begränsa. Infektionen infekterar oftast dem vars immunitet är dålig.

I det här fallet kan endast en läkare välja rätt behandling. Symtom kan vara:

 • För det första visar klåda sig på vissa ställen;
 • ål förekommer, hudrödor;
 • hår faller ut;
 • på platser med största skada, svår avskalning
 • kan börja skada ögonen.

Intressant växer det kliande området inte. Bara fram nya med samma tecken, hårbotten är bokstavligen täckt med fläckar. Det är väldigt viktigt att inte låta barnet kamma på fickorna och följ noggrant läkarens anvisningar.

Lipid obalans

Om ett barn klipper huvudet vid 2 års ålder och ingen uppenbar anledning finns, kan han sova på en kudde av syntetiskt material. Om så är fallet, ersätt bara sängkläderna.

Om ett barn är ständigt i kontakt med syntetiska ämnen, kan han få problem med lipidmetabolism i hårbotten. Barnets huvud svettar hela tiden, och håren tvärtom torkar upp, elektrifierar och splittras.

I det här fallet kan läkaren ordinera ett vitaminmineralkomplex, råda dig att ersätta kudden och kuddväska med naturliga, välj hårfukta.

ringorm

Om ett litet barn reporar hela tiden på huvudet, är det troligt att han kommunicerar nära med gårdskatten. Sjukdomen i det här fallet framkallar en ganska farlig svamp. Det tar snabbt rot i kroppen av små barn och människor som lider av immunitetsstörningar. Så om barnet repor huvudet, undersök det noggrant. Symtom är mycket vältalande:

 • de drabbade områdena kliar mycket, har rundade konturer
 • håret tinerar, bryter eller faller ut helt och hållet;
 • det finns rodnad och signifikant skalning.

Om du hittar bala fläckar på huvudet på ett barn, är det nödvändigt att brådskande springa till en hudläkare. Själv kommer sjukdomen bara inte att fungera. Dessutom kan resten av familjen bli sjuk.

Svampsjukdomar hos barn är mycket vanligare än hos vuxna. Detta beror på det faktum att babys talgkörtlar ännu inte kan producera syror som stör verkningen av svampen i huden. Ja, och med sjuka djur, kommunicerar barn mer.

Förebyggande åtgärder

För att barnet ska sluta störa sitt huvud hela tiden, är det nödvändigt att eliminera orsaken så snart som möjligt för att bota befintliga sjukdomar. Men även efter att situationen har återgått till normala, bör regelbundet förebyggande av hudskador utföras. Dessutom är det inte så svårt att göra detta:

 • Barnets huvud ska tvättas regelbundet och mycket noggrant.
 • Det är nödvändigt att välja de sparsamma tvättmedel som motsvarar hans ålder och typ av hår.
 • Vid tvättning är det viktigt att endast använda speciella barns produkter.
 • Det är nödvändigt att borsta bara håret med sin egen kam, medan det är mycket viktigt att få din efterfrågan till vårdgivare.
 • Det är viktigt att tvätta och stryka barnsängar, handdukar och hattar regelbundet.
 • Det är nödvändigt att se till att barnets huvud kommer i kontakt endast med naturliga material.
 • Under promenader måste du ständigt övervaka barnet och sluta försöka spela med sjuka djur.

Att förebyggande åtgärder kan också omfatta en balanserad diet, ta multivitaminpreparat, vanlig solbad. Och om du hittar problem, borde du inte låta situationen ta sin kurs. Tydligt samråd med en specialist hjälper till att förbättra situationen och undvika ytterligare problem.Nästa Artikel
Användningen av smetanmasker för hårvård