Håret faller ut hos barnet


Trots det faktum att utseendet på skalliga fläckar på ett barns huvud under ett år är vanligtvis ett fysiologiskt fenomen, kan det i vissa fall indikera närvaron av en viss patologi. Tänk på varför håret faller hos spädbarn i 3 månader och 4 månader, samt 6 månader.

Några ord om nyfödda hår

Som du vet kan barnet födas som en hårlös eller täckt med lätta fluffar och med långt och tjockt mörkt hår som faller ut när de växer upp. Varför har älskling håret faller ut?

Detta fenomen orsakas framför allt av en förändring i hormonell bakgrund i den nyfödda kroppens kropp. Och tal i det här fallet kan gå:

 • om den nyfödda partiella skalligheten, medföljande gradvis förnyelse av håret;
 • om fullständig skallighet, medföljande intensiv hårbyte, där de gamla håren stiger starkt och de nya har inte tid att växa.

Håret hos en nyfödd faller i detta fall gradvis ut, och deras fullständiga förnyelse fullbordas med två år.

Naturlig process eller patologi

Trots det faktum att håravfall hos spädbarn är ett helt naturligt och fysiologiskt fenomen, behöver det i vissa fall gå till en läkare. Anledningen till att besöka kliniken i detta fall kan vara:

Våra läsare rekommenderar

Vår vanliga läsare blev av med håravfall med en effektiv metod. Han kollade på sig själv - resultatet är 100% - komplett lättnad från alopeci. Detta är ett naturligt botemedel baserat på burdock masala. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rekommendera det till dig. Resultatet är snabbt. EFFEKTIV METOD.

 • utslag på huvudets hud
 • gneis eller seborrheisk dermatit;
 • håravfall av stora strängar;
 • utseendet av betydande foci av balding.

Tänk på att håret faller på huvudet på en nyfödd och hur du kan hjälpa ett spädbarn på ett eller annat sätt.

Håravfall på grund av friktion på kudden

Friktion av huvudet på kudden

Håravfall hos nyfödda på grund av friktion av huvudet på en madrass eller kudde är den mest oskyldiga orsaken till barns skallighet, som förekommer hos barn som inte vet hur man sitter ensam. I den överväldigande majoriteten av fallet, förekommer occiputet, templen och pannaytorna, som är mest utsatta för friktion under sömnen, av detta fenomen.

Denna patologi kräver ingen speciell behandling och försvinner så snart barnet förvärvar färdigheten att sitta och lägger mindre tid.

Rådet. Flera minska håravfall hos spädbarn i skallbenet och tids regionen kan hjälpa spotta på magen och täta byten av ställning under sömnen - dessa åtgärder kommer att leda till att håret kommer att tunna ut en mycket mindre.

svettning

Mer eller mindre normalt arbete i svettkörtlarna hos spädbarn blir bättre med två månader av livet (de börjar arbeta i full kraft av det fjärde eller femte året). Fram till denna ålder anpassar barnen sig till omvärlden och bryr sig fel för dem, liksom vissa sjukdomar, kan leda till ökad svettning, följt av hårförlust på huvudet.

Hjälp i det här fallet, om en månad gammal bebis har hår faller ut, kan:

 • med hjälp av lättare kläder
 • avslag på användningen av varma filtar;
 • regelbunden luftning av barnrummet.

Ofta hygien med kosmetika kan leda till håravfall.

Hyppiga hygienprocedurer

Hår i ett barn är mycket känsligt för yttre påverkan. Frekvent användning av tvättmedelskosmetik, vatten av otillräcklig kvalitet och användning av grova handdukar kan skada hår och få dem att falla ut. Ta bort den skalliga fläckburken, minska antalet badar med användning av kosmetika.

Skador på huvudets hud

De finaste håren hos barn under tre månader kan enkelt förstöras under några yttre påverkan. Och inte mindre känslig för skador och hårsäckar. För mindre skador i huden drabbas som regel befintliga hår (sin plats snabbt ockupera ny), och i allvarliga hudskador - förstörda folliklar, vilket i sin tur leder till oåterkalleliga förändringar i det skadade området (i det nyfödda håret falla för evigt).

Överdosering av mediciner

Själv eller överskrider den rekommenderade dosen av läkemedel specialist och vitamin-mineral kan leda till giftiga (poison) organismen, vilket i sin tur påverkar hårväxten fasen, och leda till deras förlust.

Rickets sjukdom kan orsaka håravfall

Stress eller skräck

Delvis alopeci hos ett spädbarn kan förekomma mot bakgrund av patologierna i centrala nervsystemet och ökad excitabilitet hos barnet. Men även i helt friska barn kan erfaren stress eller skräck leda till håravfall på grund av ökad adrenalin.

rakitis

Rickets är en sjukdom som utvecklas på bakgrund av en brist på vitamin D och åtföljs av nederlaget för många organ och kroppssystem.

Sjukdomen kan orsaka håravfall och åtföljs av följande symtom:

 • aptitlöshet;
 • sömnstörningar
 • ökad svettning;
 • Utseendet av surt svett
 • uttalat marmor mönster på huden;
 • störningar i avföring, inte förknippade med införandet av nya produkter i kosten.

För att klara av håravfall i detta fall kan du ta bort orsaken som orsakade detta fenomen.

Alopecia alopeci utvecklas i bakgrunden av fel i immunsystemet

Alopecia Alopeci

Alopecia areata är en patologi som manifesteras av uttalad håravfall vilket resulterar i total skallighet på kort tid. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av misslyckanden i immunsystemet, orsakad av sköldkörtelsjukdom, stress eller svår skräck, och åtföljs av attacker av barnets egna antikroppar på hårsäckarna tills de är fullständigt förstörda.

Håret faller i detta fall ut strängar, och deras plats är upptagen av bala fläckar.

Behandling av patologin utförs på ett omfattande sätt och ordineras av en läkare, och det kan förekomma hos barn i alla åldrar - i 4 månader, 2 månader, 6 månader.

Telogen håravfall

Telogen skallighet är en patologi, åtföljd av att tillväxten och utvecklingen av håret upphör, och slutar med håravfall. I stället för de förlorade håren i detta fall förblir hårlampan, återuppta sitt arbete efter eliminering av orsakerna som ledde till utvecklingen av sjukdomen. Sjukdomen kan utvecklas i bakgrunden:

 • drogmissbruk;
 • kirurgiska ingrepp;
 • skada.

Sköldkörtelproblem

Förändringar i produktionen av sköldkörtelstimulerande hormon och tyroxin, på grund av ökad sköldkörtelstorlek, kan också orsaka alopeci. Dessa substanser är ansvariga för immunsystemets funktion, normaliserar de metaboliska processerna i kroppen och bidrar till produktion av energi från fettet som kommer in i kroppen. Om deras produktion störs, får inte babyens hårpärlor de näringsämnen som krävs för deras utveckling, vilket leder till att håret på huvudet faller ut.

Förutom att tunna håret kan barnet uppleva:

 • aptitlöshet;
 • dåsighet;
 • förändring i gråtonen - det blir hes (i vissa fall kan gråta försvinna helt);
 • förstoppning.

Behandling av patologi utförs av en endokrinolog.

ringorm

Ringworm - är en svamp sjukdom, åtföljd av utseende av avrundade peeling fläckar på huvudets hud. När sjukdomen utvecklas bryts håret på de drabbade områdena vid roten eller faller ut (över tiden kan laken sprida sig till pannan, nacken, etc.).

Sjukdomen överförs genom kontakt med sjuka människor eller djur, är mycket smittsam och behandlas av en hudläkare.

Vid upptäckt av lava hos barn av olika åldrar bör det noteras att de medel som används för att behandla äldre barn inte kan appliceras på spädbarn. Detta förklaras av det faktum att svampdödande medel är giftiga och kan leda till smulaförgiftning.

I de flesta fall är prognosen för att bota baldness hos barn under ett år positiv, men behandlingen bör börja omedelbart efter det att de första symptomen uppstod och läkaren bör ordinera det. Endast han kan avgöra varför hår på barnets huvud faller ut och föreskriva adekvat behandling.

Har du allvarliga hårproblem?

Redan många verktyg försökte och ingenting hjälpte till? Dessa ord är bekanta med dig för första gången:

 • håret blir mindre och mindre;
 • Jag ser mycket äldre än min ålder;
 • Det enda sättet är att klippa skallet.
Är detta det enda sättet? Vänta och inte agera med radikala metoder. Håråterställning kan! Följ länken och ta reda på hur experter rekommenderar behandling.

Dr Komarovsky om orsakerna till håravfall hos barn

Föräldrar är förvirrade - barnets hår faller ut. Vad orsakade detta obehagliga fenomen och vad ska man göra? Med sådana frågor blir mammor och pappor ofta till läkare, inklusive den kända barnläkaren Yevgeny Komarovsky.

akt

Evgeny Olegovich Komarovsky - läkare av högsta klass. Barnläkaren blev känd för sina detaljerade och detaljerade förklaringar av kärnan och metoderna för behandling av olika barndomssjukdomar. Han är det ledande TV-projektet "Doctor of Doctor Komarovsky", liksom författaren till många böcker som skrivits för föräldrar och i en tillgänglig form som förklarar hur man får en hälsosam person.

skäl

Förlust av hår kan observeras hos barn i mycket olika åldrar, och ofta beror det på åldersspecifika egenskaper. Till exempel, hos nyfödda, ser håret bara ut som vuxna, i själva verket är de svagare, dåligt skyddade från den yttre miljön. Och eftersom deras förlust anses vara en vanlig process för att byta hårbotten, eftersom de ersätts av starkare lockar, med en stark rot och en stark struktur. Oftast börjar den första frisyren aktivt förändras efter ett år.

Hårfärg och tjocklek beror inte på näring och vitaminer, utan på barnets medfödda genetiska egenskaper. De svaga kan dock stärkas, men först efter att barnet fyller 2 år. Slutligen kommer de att förvärva en "vuxen" struktur endast med 5 år.

Kommentera Dr Komarovsky om orsakerna till håravfall hos barn.

Om håret började falla ut i ett barn efter 2 år, och denna process är ganska intensiv, rekommenderar Dr Komarovsky starkt en fullständig och grundlig undersökning av barnläkare. Kanske har inte barnet tillräckligt med vitaminer, eller hans kost är fel. Det kan finnas hormonella orsaker till förlust, som endast kan fastställas under laboratorieförhållanden. Ofta faller håret ut som ett resultat av skador på hårbotten genom svampar, med parasitiska sjukdomar.

Ibland är förlust, särskilt på baksidan av huvudet, ett indirekt tecken på rytis hos en bebis. Men en sådan diagnos är inte endast för detta symptom, det kräver bekräftelse av specialister.

Orsaken till förlusten av lock kan vara stress. Men det här gäller framförallt för barn i skolåldern, särskilt grundskolestudenter.

De mest obehagliga orsakerna till håravfall är i en allergisk reaktion som skadar rötterna. Enligt Komarovsky är detta villkor fortfarande inte fullt ut förstått, och därför är det extremt svårt att hantera ett sådant problem.

En annan obehaglig orsak till håravfall är hypotyroidism, dysfunktion i sköldkörteln.

Tips från Dr Komarovsky

Om håret faller ut hos spädbarn eller barn efter ett år, oroa dig inte. Detta är en fysiologisk process som är nära associerad med hormonella förändringar i den växande kroppen. Dessutom understryker Komarovsky att barnet oftast ligger på ett halvt år, och därför är förlusten av krullningar på baksidan av huvudet orsakad av den vanliga "torkningen". Yevgeny O. rekommenderar att man inte panikar om detta och inte skriver ner ett barn med patienter med en fruktansvärd sjukdom - rickets.

Hårvårdsprodukter behövs inte för barn under 3 år. Det är viktigt för föräldrar att komma ihåg att barnens schampo inte ska vara "aggressiv", med starka parfymer och irriterande. Babyprodukter innehåller idealiskt inte alkaliska baser och detta skiljer sig från vuxna. Komarovsky råder dig inte att tvätta håret med schampo varje dag. Använda dessa verktyg bör inte vara mer än en gång i veckan.

Titta noggrant på ett barn som just börjat delta i skolan eller dagis. Ofta leder allvarlig stress från sådana radikala förändringar i ett barns liv till partiell eller fullständig skallighet. Det är dock tillfälligt. Och det kan förhindras genom att ge barnet rättvist psykologisk hjälp, och helt enkelt genom att skapa en atmosfär av vänlighet och stöd.

Många typer av förlust av hår åtföljs av en brist på vitaminer i kroppen. Dr Komarovsky påpekar behovet av att ta speciella barns komplex, som nödvändigtvis innehåller vitaminerna A, B, C, D och E. Evgeny Olegovich betonar att det är omöjligt att ge vuxna vitaminkomplex till barn, deras formel passar inte barn. Och en överdos av vitaminer, särskilt grupp A, kan också påverka hårets tillstånd.

Ett barns mat måste innehålla mat med tillräckligt med kalcium, magnesium, zink och järn.

När han frågades om han skulle skära sitt hår efter ett år, svarar Komarovsky att detta är en privat fråga om familjen. Hårkvaliteten påverkar inte hårkvaliteten.

Komarovsky rekommenderar starkt inte att överhettning av barnets hårbotten, så att det senare inte finns några allvarliga problem med håret. Föräldrar som är vana vid att förpacka barnet i tre hattar, riskerar sedan länge att behandla skallighet i sina avkommor.

Och nu kommer Dr. Komarovsky att berätta om rickets och bristen på vitaminer som orsaken till håravfall.

Varför faller spädbarn i 3-4 månader hår på huvud och nacke

Unga mödrar är mycket oroliga över sina barn. Därför kan något fenomen inte bara varna, men också skrämma. Alla gillar mjukt tunt hår på ett barns huvud. Men när de börjar falla ut, mamma paniker. Det är nödvändigt att bara rådfråga en läkare när en stor mängd hår faller ut på kort tid. I andra fall måste du först hantera orsakerna.

skäl

Vanligtvis börjar detta fenomen i 3-4 månader. Vid denna ålder är barnets hår fortfarande svagt och tunt och så lätt att skada. Så, varför faller ett barns hår på 3-4 månader?

 1. Under de första 3 månaderna av livet förändras barnet i hårbotten. Föräldrar är första glada när de ser magnifikt hår på huvudet. Men snart börjar de tunna ut, från det förra "håret" förblir inte ett spår.
 2. Håret faller ute av svett, eftersom huvudet på barnet ofta svettas. Håret kan bara andas inte.
 3. Barnen sover oftast. Men de gör det i rörelse: ständigt gnugga huvudet mot kudden. Även när han går, gnider huvudet mot locket.
 4. Eftersom barn växer snabbt har föräldrarna helt enkelt inte tid att byta sina hattar och andra hattar. På grund av detta blir barnet nära i hatten, vilket leder till håravfall (de torkar bara bort).
 5. Många unga mödrar tvättar ofta sina huvuden med sina smulor och shampooen tas upp felaktigt. Och ibland använder de en för vuxna. Ofta behöver du inte tvätta håret: det provar bara skallighet.
 6. En annan anledning är rakning. Grudnichkov behöver definitivt inte raka, annars kommer bara en stor bald patch på baksidan av huvudet att visa upp barnets huvud.
 7. Rakitis. Hårt förlust indikerar direkt denna sjukdom, men det finns andra tecken. Precis bestämma sjukdomen kan bara vara en läkare. Självmedicinera inte.

Vad kan vara skallighet

För att noggrant bestämma orsaken ska du ta itu med typen av skallighet. Skalligt huvud kan vara annorlunda, från detta och måste börja.

 1. Komplett skallighet. Huvudet (pannan, nacken) är nästan helt kvar utan hår. Detta tillstånd indikerar allvarliga problem i kroppen som endast kan hanteras av en läkare. Därför är det inte värt att skjuta upp ett besök till honom.
 2. Telogen alopeci. Strängar faller inte omedelbart, men upphör att växa, och deras antal ökar inte. Snart faller de helt ut, men folliklar kvarstår i hårbotten. Om barnet har genomgått behandling eller till och med operation, är detta tillstånd möjligt. Varför oroa dig inte? Vanligtvis återgår allt till normalt så snart kroppen återställs.
 3. Standard alopeci. Håret faller inte ut överallt, till exempel bara på baksidan av huvudet, så en skallig fläck visas. Sådana områden kan vara på baksidan av huvudet, panna, krona. Strängar slutar växa. Anledningen - ett brott mot immunsystemet. Folliklar förstörs. Bara för att en separat skallig plats inte syns. Vanligtvis uppstår tillståndet på grund av stress, sjukdom.
 4. En liten rund skallig lapp bildas på huvudet av en bebis (panna eller nacke). Anledningen - laven. Du behöver kontakta en hudläkare, han kommer att ordinera behandling.

Hur man förhindrar

Endast doktorn bör behandla barnet, men ordentlig vård av barnet hjälper till att delvis undvika problemet. Om du följer enkla rekommendationer kommer hår inte att falla ut mycket.

 1. Det är nödvändigt att bada barnet och tvätta huvudet endast med speciella preparat som är tillverkade för barn. Annars kommer hårda ämnen att orsaka allergier och förluster.
 2. Bada inte barn i varmt vatten. Den optimala temperaturen är cirka 37 grader eller ännu lägre.
 3. Hemma bär inte barnet hattar, annars kommer talgkörtlarna bara att stärka sitt arbete. Hår från denna torka.
 4. Använd även barnschampo inte mer än två gånger i veckan. Du bör definitivt inte tvätta ditt barns huvud varje dag.
 5. Efter att ha badat, rubbar huvudet inte, annars kommer barnet ha en stor skallig fläck, och strängarna blir värre.
 6. För att stärka barnets hår kan du skölja det med kamillextrakt.
 7. Du behöver bara borsta ditt barns hår med en pensel med runda tänder.

Lite mer om fall av förlust

Om du inte använder speciella produkter för att tvätta barnets huvud kommer ditt hår att skadas. Farlig och slarvig behandling av barnhår, det leder till traumatisk förlust. Samtidigt faller inte bara strängarna ut, men löken kollapsar, varav nya kommer senare att dyka upp.

Tvätta bebishår måste vara försiktig. Använd ofta vanligt kokt vatten: det är det säkraste för barnet. Ibland verkar smulorna gulaktigt på huvudet. Det bör inte avlägsnas skarpt. Varför? Gör en mask som mjölken mjukar och gradvis försvinner sig.

Känna igen svampen. Ett litet skalligt plåster bildar området på lesionsplatsen kliar och blir röd. Ringorm är dock sällsynt hos spädbarn, det är vanligare hos vuxna. Men barn på 3 månader är benägna att instabila nervsystemet.

Ett skalligt barn är också ett instabilt arbete i immunsystemet. Försvarsmakten sänks, vilket fenomen blir ett problem. Därför, även huvudet skallet. Det är nödvändigt att lämna barnet längre under amning, detta kommer att stärka hans kropp, öka immuniteten.

Om krummen ostabilt nervsystem, förutom att han också svettar, borde du hålla dig till en kall rumstemperatur. Var inte överflödig och observation av en läkare.

Zalysina - ett tecken på rickets hos barn. Men detta symptom är inte det enda, därför är det bara enligt diagnosen inte gjord. Om emellertid krummer rickets, är han orolig för ett antal tecken: dålig sömn, känsla svag, svettning, skiftande hudton.

Att utföra en korrekt diagnos kan bara vara en läkare. Du borde definitivt inte självmedicinera. För att förebygga rickets ges crumbs vitamin D, men ersätts vanligtvis med en vattenhaltig form - akvadetrimom substans. Bröstfödda barn behöver inte ytterligare delar av vitaminet.

Många mödrar är oroliga över skorporna på sina smulor. De är inte farliga. Men det är bättre att visa barnet för doktorn. Ibland uppvisar seborisk dermatit sig på detta sätt. I alla fall är det viktigt för mam att inte panik, men att följa läkares rekommendationer och råd. Då blir barnet friskt och föräldrarna lugnar sig.

Barnet är balding.

Nej, det är inte sobstvennogo spokoistvija s'hodi k vrachu objazatelno.

Barnets första hår är mycket tunt och delikat, som liknar fluff. Det är därför de ofta kallas "dunkt" hår. Många mumier ska förbereda sig för att det första håret i deras smulor kommer att vara väldigt ostoppat - barnens hår faller ofta ut av sig själv och det är helt normalt. När du gnuggar huvudet mot madrassen, kudden, mammans hand när du ammar, höljen på den nyfödda hudens svett medan du går och de tunna håren faller mycket lätt ut. Dessutom kan håret hos nyfödda falla ut när man kammar med en mjuk kam - det här är inte heller onaturligt.

Vanligtvis faller ett nyfödds hår under de första tre månaderna - det är vid denna tidpunkt att barnet upplever ett så kallat utvecklingssteg, och hårbotten blir också gradvis ersatt. Istället för tunt "dunkt" hår växer barnet nytt, starkare och hårdare. Emellertid kan processen med att ersätta det förlorade håret hos barnet försenas - det nya håret växer senare, upp till ett och ett halvt år.

Faktum är att barnens håravfall faktiskt kan vara ett tecken på progressionen av en farlig sjukdom, rickets. Men om håravfall hos nyfödda inte åtföljs av några andra symptom - det finns inget att vara rädd för. Läkare ringer medföljande symtom på rickets:

Är håravfall hos barn ett naturligt eller medicinskt problem?

Hårförlust orsakar alltid panik i båda könen. Och om håren klättrar runt deras nyfödda barn uppfattas detta som en katastrof. Dessutom är skallighet hos spädbarn förknippade med en fruktansvärd sjukdom - rickets. Och även om läkarna säger att allt är i ordning, orsakar ångest att de slår trösklarna hos andra specialister på jakt efter sanning och lugn. Hur vet unga föräldrar att denna funktion uppträder i 90% av fallen?

Är föräldrarnas känslor om utseendet på en skallig fläck i ett barn motiverat?

Lite om barnhår

Barnets hår förekommer långt före födelsen: från cirka 15 till 20: e veckan av graviditeten. Men det är ganska mildt än hår i vår förståelse. Lanugo (som det kallas) täcker hela kroppen, och vid födelsetiden ersätts den ofta med en mellanliggande version av håret, som bara förblir på huvudet. Och om lanugo helt saknar pigment, pigmenteras mellanhåren, som också är mycket mjuka och luftiga, beroende på den genetiska predispositionen.

I livmodern har barnet redan en "initial" hårlinje.

Har du någonsin tittat på en valp eller kycklingskydd? Hur gradvis vänder de sig från små "plysch" bollar till vuxna individer, kasta av sin fluff och byta den för grov ull (fjädrar)? På samma sätt genomgår våra barn en period av ungdomsmältning upp till 4-6 månader, vilket resulterar i att de får ett tjockare och grovt hårhår.

- Åh, du är rik, Vaska, ett hår!

Detta hår är dock fortfarande fem gånger tunnare och mjukare än den vuxna terminalen. Därför behöver han en speciell delikat vård med hjälp av specialverktyg och instrument. Om detta inte är förutsatt kan du stöta på svårigheter som håravfall.

Traumatisk förlust

Felaktig vård av barnets huvud kan leda till skador på känsliga hårlökar och intensiv håravfall.

I närvaro av gneiss (gulaktig scurf i form av skorskor), är det mekaniska avlägsnandet från huden absolut inte rekommenderat. Bebisar gör en slags oljemask, vilket gör att gneisen mjukas och lätt elimineras vid badning, med en mjuk massage (med en speciell pensel).

Lika användbara är klasser på fitball. Fitball kommer att vara användbart för barn i olika åldrar. Sådan gymnastik kommer att ge både mamma och barn många positiva känslor.

Svamp och nervskada på hårbotten

En annan anledning till att ett barns hår faller ut kan vara i svampskadorna i hårbotten. Dessa sjukdomar innefattar alopeci och ringorm. I det första fallet faller locken snabbt ut, ibland om några timmar, men varken peeling eller rodnad noteras.

Huvudet kliar... Inte bra!

I det andra fallet bryts håret i det drabbade området gradvis, den här platsen är kliande, röd, fläckig. Lyckligtvis är barnet litet mottagligt för svampformen av håravfall. Men neurologi är vanligt hos nyfödda överallt. Med labiliteten i nervsystemet i kombination med överdriven svettning i en baby skallig baksida av huvudet. Om din baby är registrerad hos en neurolog och har problem med håravfall, bör temperaturen i hans rum inte överstiga 20 C.

Förlusten av hår med rickets

En av de kliniska tecknen på rickets är baldhet i ett barn. Jag upprepar: en av, men inte den enda. Att göra en diagnos baserad bara på detta symptom är absurt. Med denna sjukdom är barn (och föräldrar) oroliga över hela symtomkomplexet som består av överdriven svettning, ångest, marmorering av huden, sömnstörningar och försenad avföring. Ofta är sjukdomen åtföljd av en fördröjning i fysisk utveckling och utplåning av benens ben i benen. Fortfarande är en noggrann diagnos endast möjlig med hjälp av laboratorietester.

Den skalliga platsen är ett annat alarmerande tecken på rickets.

För att förebygga rickets (vilket enligt testet av den kända barnläkaren Komarovsky är extremt sällsynt) och dess behandling är ordinerad med D-vitamin. Den brukar användas som vattenhaltig form - droppar Akvadetrim. En bröstfödd bebis som är naturligt ammande, utan tecken på rickets behöver inte ytterligare portioner av D-vitamin.

Barnets första leende är en efterlängtad händelse för föräldrar. Alla barn börjar leka i olika åldrar. Mer information om barnets första leende kommer att berätta för denna artikel.

Hur mycket borde en baby väga under det första året av livet? Svaret på denna fråga och sammanfattande tabeller med viktökning i spädbarn se på denna sida www.o-my-baby.ru/razvitie/pitanie/pribavka-v-vese.htm.

Återgå till fysiologi

Vi fick reda på att anledningarna till att håret kan falla ut hos spädbarn varierar. Om barnet har torkat ryggen på huvudet är det dock inte ett tecken på någon defekt eller sjukdom. Det vanligaste i konventionell fysiologi:

 • Under påverkan av anpassningsmekanismer sker hormonella förändringar i barnets kropp, vilket leder till att det förlorar några av sina känsliga hår.

Låt inte smulorna ligga i ett älskat läge för länge, det kan leda till en skallig fläck.

 • Barnets hårbotten och hårets struktur är sådan att de lätt kan störa av vissa faktorer. Till exempel bildas en skallig fläck i en bebis på baksidan av huvudet från konstant ligger utan att ändra positioner. För att minimera detta problem rekommenderas att barnet vänds om gången var 15-20 minuter, om möjligt. Samma metod är viktigt att träna för att undvika deformering av benen i spädbarnets skalle.

Vad säger mammor om deras "skalliga"

Tatiana, barn 2 år, 8 månader:

"När Kostik var ungefär 2 månader gammal, började skallighet att bilda på hans näbb. Jag hade läst att detta kunde vara ett tecken på rickets, jag var rädd och började dra honom till doktorerna, som, som de enades om, förklarade att allt var bra med honom. Jag kunde inte tro det, för barnet hade ingen sådan vän... "

Alyonushka, barn 4 månader:

"Min baby är väldigt rastlös, hon vänder ständigt på huvudet, hon har en skallig fläck på baksidan av huvudet. Barnläkaren sade att allt är i ordning, det finns inga tecken på rickets, det finns ingen anledning att oroa sig för. En neuropatolog säger att hon kommer att växa ensam när hon börjar sitta. "

Tasia, barn 3 månader:

"Jag är upprörd: neuropatologen säger att vi har ett tidigt stadium av rickets, vilket motiverar detta genom att säga att barnet är i hypotoni och han har en blek patch på huvudets baksida. Jag har redan ett andra barn, det föregående var detsamma, och alla mina bekanta också. Och ingen rickets. Jag känner bara två, vars barn var i denna ålder utan blöta fläckar: en av dem gick med nästan inget hår i upp till 2 år, den andra föddes med tjockt förgyllingshår. "

Så vi fick reda på att en månatlig baby som förlorar hår är ett helt normalt fenomen, vilket i de flesta fall uppstår. Men om andra tecken går in i (ångest, svettning, vägran av mat, förstoppning, rodnad, etc.), ska barnet omedelbart visa sig för läkaren.

Barnet är balding.

På projektsidorna Mail.Ru Children tillåts inte kommentarer som bryter mot Ryska federationens lagar, såväl som propaganda och antidetenskapliga uttalanden, reklam, förolämpningar för författarna till publikationer, andra paneldeltagare och moderatorer. Alla meddelanden med hyperlänkar tas också bort.

Användarkonton som systematiskt bryter mot reglerna blockeras och alla meddelanden kvar kommer att raderas.

Du kan kontakta projektets redaktörer via feedbackformuläret.

Håret faller ut hos barnet

Barn är ljuset i fönstret, de ger glädje och glädje. Men alla barn blir ofta sjuka och det ger föräldrarna mycket problem och bekymmer.

Faller barnhår ut?

Om barnet började förlora hår, finns det inget att panikera. Organs och system för det nyfödda är inte helt formade. Hårkrummer ser mer ut som de är lätta att skada, även om de kammade.

Ett barn kan födas utan hår alls, men även om han har liten vegetation på huvudet, kommer det att falla ut inom ett år, och starkare och vackert hår kommer att dyka upp som inte är så lätt skadat.

Om barnet har hela skalliga fläckar behöver du gå till barnläkaren och fråga honom om barnets hår faller ut?

Insidiös alopeci är en skrämmande typ av skallighet hos nyfödda, där hårtrådar faller ut och lämnar släta fläckar på huvudet. Processen är snabb och om några dagar kan barnet bli helt skallet. Med detta fenomen är strikt medicinsk kontroll och korrigerande mediciner nödvändig. Detta beror på ett misslyckande i immunsystemet, där barnets antikroppar förstör hårsäckarna. Dessutom tror läkare att orsakerna kan vara stress, skador och funktionshinder i sköldkörteln. Om du inte tillhandahåller barnet tidigt, kommer alopecia areata att flytta till andra etappen och bli totalt, där håret kommer att gå förlorat för alltid.

Om det fanns hårfollikelskada, till exempel under rakning, kan håret börja falla ut. Under inga omständigheter ska ett barn raka huvudet, eftersom hårsäckarna är för nära huden och är lätt skadade. Trauma kan inte bara vara mekaniskt, men också kemiskt. Många skallighet kan uppstå när olika kemiska ämnen kommer i kontakt med huden.

Telogen skallighet är ett fenomen där håret slutar växa och faller i en koma. Detta beror på en överdos av vitaminer, medicinering, trauma eller operation. Om du förstår orsaken och eliminerar det, kommer telogen skallighet att sluta, och håret börjar växa normalt igen.

En annan orsak till skallighet är ringmask. Det här är en svampsjukdom där runt fläckiga fläckar uppträder på huvudet, där det inte finns något hår. Behandling i denna situation föreskrivs av en hudläkare, som föreskriver antifungala läkemedel.

Varför barns hår faller ut?

Under de första tre månaderna av livet byts håret av fluffigt hår till hårdare. Vid denna ålder bör närvaron av skalliga fläckar inte störa. Hårets struktur förändras, och folliklarna bildas bara.

Varför barns hår faller ut? Om ett barn, förutom håravfall, svettas på natten, förändras huvudet och dess form, så ska du gå till doktorn, kanske har barnet rickets. På vintern och våren kan barnet sakna vitamin D och kalcium, men bristen på dessa ämnen leder till en så allvarlig sjukdom som rickets. Denna sjukdom deformerar ryggraden, benens ben och skelett. Om ett barn har hår på baksidan av huvudet, har han troligtvis rickets. Även om orsaken kan vara banal torkar mjukt hår på en kudde. För att förstå den sanna orsaken till håravfall är det bättre att gå till läkaren och sortera ut saker.

Emosionella störningar, stress och skräck är starka chocker att den ömtåliga barnpsyken varar med stor svårighet. Ibland kan håret falla ut från starka känslor hos barn.

För att håret inte ska falla ut är det nödvändigt att bära en mjuk keps på natten som passar tätt mot huvudet.

Det är nödvändigt att bada barnet endast med speciella skum och schampon som inte orsakar irritation och allergi. Barnens kosmetika bör inte innehålla aktiva kemiska komponenter. Med badeshampoo badas en gång i veckan. Bad måste göras varje dag, men samtidigt lägga till dem dekoktioner av örter.

Formad och förbättrat hår upp till fem år. Det första håret faller ut till tre månader. För att allt ska vara bra måste du strikt övervaka barnets hälsa, mata rätt, hygieniska rutiner och vid behov kontakta en läkare.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra?

Den främsta orsaken till håravfall hos nyfödda är deras struktur. Även om barnet föddes med hår torkar de av arket om en månad. Hårstången är helt formad endast om fem år, vid denna tid blir håret styvt och tjockt.

Före barnets födelse fick en stor mängd hormoner från moderen. Efter separering blir hormonerna mindre och kroppen reagerar ibland med håravfall. Efter anpassning till nya existensvillkor kommer hårväxten att återupptas.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra? Först och främst måste du allvarligt närma sig frågan om att välja barnens kosmetika. I barnets schampo ska det inte vara natriumlaurylsulfat - ett ämne som bildar ett skum, men ackumuleras i kroppen. Barnet kan inte tvättas med kosmetika avsedda för vuxna, eftersom det innehåller dofter och konserveringsmedel som kan orsaka allergier i barnet.

Under badning bör vattentemperaturen inte överstiga 37 grader. Om det inte finns någon speciell termometer kan du röra vattnet med din armbåge. Med schampo behöver du inte tvätta huvudet mer än en gång i veckan, men bara med vatten med varje badning. Epitelskalor ackumuleras på huvudet, vilket bildar skorpan, så efter att ha badat på huvudet måste du hålla en speciell pensel som kommer att bli av med det keratinerade skiktet som stör hårväxten.

Efter badning kan du skölja barnets hud med avkok av kamomill, salvia eller en sträng. Om möjligt, sätt avkoket direkt i vattnet. Tja, om det finns partiklar av växter i vattnet, kommer det att bidra till utvecklingen av barnets sensationella känslor. Efter att ha badat barnet behöver du bara sätta i en handduk ett tag och klämma dig själv. Om en skorpa eller seborrheisk dermatit bildas på huvudet, då efter bada kan hårbotten smutsas med kokt vegetabilisk olja.

För att barn ska trivas, behöver de känna kärlek och bryr sig om andra. Vuxna behöver det också, men inte lika illa som barn. När mamman är nära, är hon lugn och mild, barnet känns bekvämt och bra, som i perioden för förebyggande utveckling.

Orsaker till håravfall hos nyfödda och spädbarn

Unga mödrar med ångest och spänning relaterar sig till varje händelse i deras krumbs liv. De plågas av rädslan om barnets hälsa och välbefinnande. Föräldrar är rädda när deras månatliga bebis hår faller ut. Innan du panikerar, måste du ta reda på vad som orsakar håravfall hos en nyfödd.

Ett akut behov av att konsultera en läkare är nödvändigt om en baby har ett stort antal strängar på kort tid och det finns delar av huvudet utan hår.

Orsaker till förlust

Håravfall hos spädbarn är inte alltid en patologi. Låsen på den nyfödda är tunn, svag och lätt att skada.

Naturliga orsaker till förlust:

 • Under de första 3 månaderna av ett barns liv förändras håret. Även om smulan föddes med ett tjockt hårhår, tunna det snabbt.
 • Små barn sover mesteparten av tiden. Under sömnen vänder de huvudet, rör sig. Huvudets hud gnuggar mot sängkläder, medan man går på gatan - om en hatt. På friktionsställ faller håret ut, så barn kan vara kala områden på baksidan av huvudet.
 • Att minska håret hos en månad gammal bebis bidrar till det faktum att huden i smulorna svettas starkt, och detta orsakar förlust av strängar.
 • Barnet växer snabbt, det är viktigt att huvudbonaden väljs i storlek. Täta mössor och hattar - anledningen till att håret faller.
 • Hyppig användning av schampon och fel val av denna produkt kan orsaka skallighet.
 • Rakning är orsaken till balding. Folliklar hos barn ligger nära hudens yta, de är lätta att skada.
 • Kemiska brännskador orsakar skallighet.
 • Föräldrar är rädda för håravfall på barnets huvud, eftersom detta kan vara ett tecken på utvecklingen av rickets. Rickets är en sjukdom som kan diagnostiseras av en barnläkare. Med utvecklingen av rickets finns det inte bara håravfall, men också ett antal andra tecken.

Typer av skallighet

Från hur snabbt strängar faller på huvudet på en nyfödd och av anledningarna till att detta händer finns det typer av skallighet:

 • Ringorm. Cirkulära fläckar förekommer på barnets huvud. På dessa fläckar ser håret ut som om det hade blivit kort. Orsaken till sjukdomen är svamp. I denna situation, kontakta en hudläkare som föreskriver antifungala droger.
 • Näthallighet (alopeci): Strängar faller ut i bunkar, mjuka hudytor förblir på huvudet. De främsta orsakerna till förekomsten - ett brott mot immunsystemet, vilket orsakar förstörelse av hårsäckar. Sjukdomen orsakas av obalans i sköldkörteln, stressiga situationer, psykologiska trauma. I denna sjukdom finns det konstant medicinsk övervakning av hälsan hos en månad gammal bebis.
 • Total skallighet - förlust av hela hårbotten. Kräver professionell behandling.
 • Telogena alopecia-strängar stoppar utveckling, tillväxt, faller över tiden. Folliklar kvar i hårbotten. Orsaker till sjukdomen - en överdos av vitaminer eller droger, skador, kirurgi. Sjukdomen passerar efter eliminering av dess orsak.

Hur man undviker att falla ut

Curls månad barn behöver vård. Att veta varför de kan falla ut kan vi formulera regler för vård av hårbotten och krullarna till den nyfödda:

 1. Tvätta barnet med produkter som är avsedda för barn och inte orsaka allergiska reaktioner.
 2. Vatten bör inte vara varmt, över 37 grader.
 3. Använd schampo tillåtet 2 gånger i veckan. Och även barnschampon rekommenderas att användas efter att barnet når 6 månader.
 4. När du tvätter en månad gammal baby, använd kokt rinnande vatten.
 5. Skölj lås med kamillextrakt eller tåg.
 6. Efter tvättning gnuggar håret på huvudet inte, men torka försiktigt med en handduk.
 7. Du kan borsta barnet med en rundad kant.
 8. Använd inte huvudbonader på barnet hemma för att inte störa talgkörtlarna.

Vissa håravfall hos spädbarn är normalt. Om ditt barns håravfall orsakar bekymmer, kan läkaren bestämma varför strängar av en baby faller ut. Det är viktigt att inte missa undersökningar hos barnläkaren och sjuksköterskan. Detta kommer att hjälpa till att diagnostisera sjukdomen i sina tidiga skeden.

Faller det nyfödda håret ut på huvudet? Var inte panik!

Ditt barn är din glädje och stolthet. Han har de vackraste ögonen, rör på dimples och det mest fluffiga håret. Men i ett ögonblick märker du att barnet har balding tempel, och åh, skräck, börjar du rita skrämmande bilder i din fantasi. Så vad ska man göra i en situation där håret faller ut hos nyfödda på huvudet?

Var inte panik före tid, men jag hjälper dig med det här.

Orsaker till skallighet hos små barn

Låt oss se tillsammans varför hår faller i en bebis. Faktum är att denna process är ganska naturlig, och bär inte någonting fruktansvärt i sig. Tänk noggrant på ditt barns första hår: de är mjuka, ljusa och liknar mer fluff än människans hår.

Det är på grund av sin lätthet och brittleness att de kan falla ut: krummens huvud smältar ständigt mot något. Det här är till exempel en hatt som du lägger på en promenad, en barnsängs yta eller en schäslong - eftersom barnet fortfarande ligger mycket, även den mjukaste kammen kan dra ut några hår.

Därför finns det inget överraskande i det faktum att ett barn under de första tre månaderna kan bilda skalliga fläckar - det här är ett spädbarnsflöde "ger sätt" till riktigt "vuxent" hår.

Orolig punkt: ibland kan håravfall associeras med rickets (läs mer om rickets hos spädbarn >>>). Observera noggrant och kontrollera om din bebis har följande symtom förutom håravfall:

 1. Färgen på huden liknar marmor;
 2. Barnet svetter ofta;
 3. Avslag från modermjölk, tårbarhet;
 4. Hög temperatur

Om minst en poäng matchar, är det bättre att kontakta din barnläkare, han kommer antingen att skingra dina tvivel eller ge nödvändig hjälp.

Det här är intressant! Byte av fluffigt hår med normalt hårt hår uppstår under de första månaderna av ett barns liv. Men ibland kan processen ta upp till ett år gammal.

Hur man undviker barn håravfall

Korrekt vård är det bästa förebyggandet av eventuella problem som barnet har.

 • Var särskilt uppmärksam på valet av barnens kosmetika, eftersom barnets hud är känslig och kan reagera dåligt på någon komponent. Köpt schampo? Titta på kompositionen, om det finns för stark lukt eller för mycket mättad färg. Ju mer naturliga utseende - desto bättre;
 • Var noga med att välja den som kommer med etiketten "allergivänlig", märkt "från födseln" och "utan tårar". Det skulle räcka en gång eller högst två gånger användningen av schampo per vecka och resten av tiden är det bättre att bara skölja huvudkrummen med löp eller kokt vatten. Läs, är det möjligt att tvätta den nyfödda med tvål? >>>
 • Använd aldrig din schampo och balm, de är absolut inte lämpliga för nyfödda! Om det inte finns något barnmedel, bättre brygg en sträng eller en kamomill - naturen blir din bästa assistent. Faktisk artikel: Örter för att bada en nyfödd >>>.
 • Vattentemperaturen kan mätas med en speciell termometer, vilken anses vara optimal för badande nyfödda vid ca 37 °;
 • Om barnet ligger i olika former - på magen, på sidan, och inte bara på baksidan, så kommer de skalliga fläckarna på baksidan av huvudet att vara mindre. Och det blir mer intressant att du spenderar tid med ditt barn.
 • Var uppmärksam på storleken på ditt barns huvudbonad: det ska inte vara för litet för honom. Seasonality är också viktigt - i alltför varma kepsar kommer barnet att svettas mycket. Både den första och den andra kan leda till håravfall.

Nu när du vet varför nyfödda har hår på huvudet och hur man hanterar detta, kan du anses vara en utbildad specialist för att lösa detta problem.

Moms delar sina åsikter

Om du tror att endast din familj har ett problem när en nyfödd har hår som faller ut, så är det inte. Här skriver andra mödrar om detta:

Vera, Maxims mamma:

"När jag först såg att min son hade en skallig lapp, var hon naturligtvis rädd. Det är bra att det fanns några mormödrar som övertygade mig om att detta är normalt och att barn ofta kan förlora hår. Jag började sprida min son oftare på magen, och snart var mitt huvud täckt med nytt hår "

Anna, mamma till Ilya och Daria:

"Under den andra månaden av livet började mina tvillingar av någon anledning förlora hår. Först trodde jag att det var brist på vitamin D, men det visade sig vara en vanlig process. Ja, vi noggrant utvalda vårdprodukter för våra barn, försökte välja den mest naturliga. Någonstans vid sex års ålder märkte jag att håret inte längre liknade ludd, men blev som vuxna "

Irina, Igors mor:

"Efter att ha lärt mig att babybarn kan förlora hår och ställde sig inför detta själv, granskade jag återigen alla våra barns badkosmetika och såg till att det var säkert. Vi använder schampo bara en gång i veckan, resten av tiden bryter vi örter - de är användbara för hårbotten, och Igorka är lugnt före en natts sömn. "

Maria, Nastyas mor:

"Vanligtvis gör jag inte panik, men då ser jag att min dotters hår faller ut, jag blev rädd och bestämde mig ens att kolla med barnläkaren. Sedan, när jag lärde mig mer om orsakerna till detta problem, slutade jag oroande. Återigen gick jag över våra hattar - några visade sig vara lite trånga, läste barnschampoens sammansättning och bestämde mig också för att jag skulle använda den mindre ofta och ersätta den med örter. Jag hoppas det snart kommer barnet att ha riktigt vackert hår "

Varför förlorar spädbarn sitt hår?

Hårets tillstånd indikerar den allmänna hälsan hos inte bara vuxna, men även barn. Men även hos friska nyfödda har de ingen kärna, hårfollikeln är inte tillräckligt utvecklad, därför faller håret i en baby ut. Upp till 2 år är deras svaga tillväxt normal eftersom det är förenat med de barns fysiologiska egenskaper. Samtidigt kan håravfall, sprött hår, vara symtom på sjukdomen.

Hos spädbarn kan primärhår som ligger på kroppen falla ut. Om skallighet observeras i hårbotten, så indikerar detta en otillbörlighet, och orsaken kan vara olämplig vård för barnet. Under alla omständigheter bör förändringar i hårets struktur uppmärksammas och rådfrågas med den lokala barnläkaren i denna fråga.

Varför faller ett barns hår ut?

Före barnets födelse eller efter födseln ersätts det primära håret med spikat hår (förutom ögonbryn, ögonfransar och hår i hårbotten). Hår kan falla ut på olika sätt - bryta vid basen eller med rotlampan. Skaldhet kan vara partiell, när håret i olika områden strimlar eller är fullt.

 1. Allmänt skallighet (alopeci). Kan vara medfödd, barnet har inga ögonfransar och ögonbryn. Orsakerna till förvärvad håravfall är oftast allvarliga sjukdomar, kronisk förgiftning.
 2. Fokal skallighet. Karakteristisk för syfilis, talliumhaltig matförgiftning, med svamp eller på grund av felaktig kost.
 3. Hypotyreos. Sällsynt, sprött hår indikerar ofta hypothyroidism, felaktig vård.

Håret på huvudet på en nyfött är av annorlunda längd, inte frodig, så det finns ingen anledning att oroa sig för. Om barnet är hälsosamt, äter ordentligt, används speciella babyshampor för att tvätta huvudet, allt kommer att bli bra.

Det är viktigt att komma ihåg! Om ett barn som är 6 år gammal börjar förlora håret på baksidan av huvudet, kan detta vara ett symptom på rickets eller prenatal encefalopati. För noggrann diagnos behöver du rådgöra med barnläkare.

Medfödda abnormiteter som leder till skallighet

En av de främsta orsakerna till att håret faller ut är medfödda sjukdomar. De kan vara primära (dvs patologier för hårutveckling) eller sekundära (arveliga sjukdomar hos andra organ och system).

Primära medfödda sjukdomar

 1. Medfödd skallighet. Det upptäcks så snart barnet är födt. Han har inte bara hår på huvudet, men ögonfransar och ögonbryn är helt frånvarande. I de flesta fall är nagelplattan antingen modifierad eller frånvarande.
 2. Medfödd dystrofi av hår. Sedan de första veckorna av barnets liv är hans hår tunt och har en motley färg (mörkt och lätt hår alternativt). Små noduler med grå färg ligger längs stången, i deras ställe bryts håret av. Ofta kan detta vara deras vridning.
 3. Skölj huden. Brist på hår kan vara singel eller flera, utan förändringar och spridas till andra områden.

För behandling av skallighet måste du konsultera en hudläkare. Han kommer att ordinera en terapeutisk kurs med kortikosteroider, immunmodulatorer, lokal fotokemoterapi.

Sekundära sjukdomar

Sekundära medfödda sjukdomar som leder till skallighet är olika. Detta kan vara en metabolisk störning och patologi i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet, endokrina körtlar.

Viktigt att veta! Barn med medfödda sjukdomar borde vara i apoteket hos läkare. Det görs regelbundet genom undersökning av specialister (i genomsnitt 1 gång om 3 månader).

Förvärvad alopeci

Hos spädbarn kan skaldjuren bero på förvärvade sjukdomar eller på grund av hårets trauma.

Sjukdomar som kan utlösa en förlust:

 1. Infektionssjukdomar (syfilis, malaria, tyfus). Beroende på sjukdomen är behandlingen ordinerad av en smittsam sjukdom läkare eller dermatolog-venereologist.
 2. Vitaminbrist. Brist på vitaminer A, C, D.
 3. Dystrophy. Barnet äter inte ordentligt. Om han är på HB betyder det att en ammande mamma behöver ompröva sin kost, öka mängden proteinmat, dessutom ta speciella vitamin-mineralkomplex.
 4. Svampskador i huden. Vid håravfall finns det rodnad, flaking av huden. För behandling använd speciella svampdödande medel.

För att ta reda på den exakta anledningen till att håret började falla ut i barnet, behöver du konsultera en barnläkare. I framtiden kan han hänvisa barnet för undersökning till en smittsam specialist, en gastroenterolog eller en hudläkare dermatolog.

Traumatisk alopeci

En vanlig orsak till håravfall är ett felaktigt valt schampo. För spädbarn måste du noggrant välja kosmetika - de ska inte innehålla färgämnen och smaker. Det finns speciella barnschampon som är certifierade, deras kvalitet motsvarar GOST och de är speciellt utformade för barn.

Skador på håret kan vara tätt lock. Mycket ofta finns traumatisk alopeci hos spädbarn som ständigt ligger på ryggen. Kroppens konstanta position leder också till deformation av skallen, det är nödvändigt att barnet ligger på sidorna. Under vaken bör den placeras på magen, särskilt eftersom denna position bidrar till god matsmältning.

Hår kan skadas om du torkar din bebis hud med en handduk efter badning. Eftersom hårsäckarna är fortfarande underutvecklade finns det ingen stam, så även på grund av liten friktion kan de bryta ut eller bryta av. Efter badning ska barnets hud blötläggas med en mjuk, bättre med en terryhandduk.

Så att barnets hår är mjukt, bryts inte och blir inte tunnare behövs:

 • ordentlig vård;
 • balanserad näring.

Korrekt vård omfattar användning av barns kosmetiska produkter, hygien. Dessutom, för att stärka håret, är det nödvändigt att tvätta barnets huvud (äldre än 3 månader) med äggschampo eller innehållande nässlextrakt. Skölj huvudet bästa vatten extrakt av burdock, humle. För att förebygga infektiösa och svamphudsjukdomar badas barnet med avkänning av en sträng, kamomill, salvia.

Dessutom bör barnet få en balanserad kost. Om barnet är på HB, ska sjuksköterskan följa en viss diet. Med introduktionen av kompletterande livsmedel måste du se till att barnets meny är varierad.

Hårets tillstånd återspeglar barnets övergripande välbefinnande. Om håret har blivit sprött, eller började falla ut, var noga med att samråda med en specialist. Och kom ihåg att byta hårets struktur kan indikera olika sjukdomar.

Läs dessutom:

 • Hur man tar bort skorpor från barnets huvud - Läs här
 • Varför barn har en dålig huvudsvett - Läs här


Nästa Artikel
Vet du hur många cm håret växer på en månad? Vad beror tillväxten i allmänhet på och är det möjligt att påskynda återväxten