Barnet drar hår på huvudet! Hur man hanterar detta?


Ibland kan föräldrar möta ett sådant problem som trichotillomani hos ett barn. Vad är det och hur man hanterar det? Termen trichotillomania är översatt från grekiska språket - "att dra hår med entusiasm". dvs barnet har en obsessiv lust att ständigt dra ut håret på olika delar av kroppen. Barnet drar hår! - Vad orsakar detta beteende hos barn?

Varför är trichotillomania?

Den franska dermatologen Allopo FA var den första som beskriver tillståndet av "trichotillomania" hos ett barn. år 1889 Intressant, de första forskarna antog utseende trichotillomania som en defensiv reaktion på någon irriterande i området för huvudet, t ex konstant klåda, smärta och så vidare. Men med tiden trichotillomania sågs som en av de störningar, vanor och instinkter, som omfattar sådana patologiska begär - bränsle (pyromania), stöld (kleptomani), spel etc.

Det som exakt provocerar framväxten av patologiska vanor hos ett barn är inte känt. Hittills är forskare medvetna om hur de förekommer externt. I många fall är det möjligt att förstå psykologin av deras förekomst, eller vad blir motivationen för sådana handlingar hos barnet. Intressant i vissa fall verkar det som om barnet, när han var fortfarande ganska smulor, redan har börjat visa ett ökat intresse i håret på huvudet - toddler dem ofta kommer till hands eller försöker att linda håret på fingret, medvetet drar, och med tiden börjar att dra ut håren vissa platser i huvudet.

Barn drar sitt hår av olika skäl. Långt att studera och utforska beteendet och vissa egenskaper hos dessa barns natur har forskare dragit slutsatsen att sådana killar har ökat ansvaret. De är inte allvarliga i sin ålder, ibland ensamstående och stolta, de vill alltid vara ledare i alla företag, de älskar att vara i centrum för uppmärksamhet, visa sina framgångar och prestationer till andra. Men tyvärr är de inte alltid lyckliga i livet, orsaken till detta är deras rastlöshet och brist på syfte. Eftersom sådana barn har en hög åsikt av sig själva, accepterar andra barn inte alltid dem i deras kollektiva, och de kan ha en känsla av underlägsenhet, alltså utseendet av självtvivel. Och som ett resultat - barnet är missnöjd med sig själv, vilket i sin tur leder till olika former av självmord, till exempel att riva håret från huvudet.

VI Garbuzov är en berömd rysk psykiater som har studerat liknande förhållanden hos barn, och han anser trichotillomani som en manifestation av tvångssyndrom. Enligt V.V. Kovalev och V.I. Garbuzov detta fenomen - att dra ut håret på huvudet och andra delar av kroppen är märkligt för tjejer. Som regel observeras de första tecknen på en sådan dålig vana hos barn på tre års ålder, i de flesta fall läggs nibbling naglar eller sugande fingrar till den. I grund och botten skulle barn 5-6 år kunna dra sitt hår utan förlägenhet även trots förekomsten av främlingar, men 4-5 år gamla föredrog att utföra samma åtgärder i ensamhet.

Närmare grundskolans ålder är ett barn inte likgiltigt för sitt utseende, särskilt hans frisyr. Killarna upplever smärtsamt någon defekt och försöker bli av med det, men det är inte så lätt att göra, viljestyrka behövs. Hos barn som lider av trichotillomani finns det en överväldigande önskan att dra hår, i processen kommer obehag, allmän spänning. Det här kortsiktiga tillståndet, enligt vissa unga patienter, "kan uthållas, men händerna själva når håret på huvudet." Efter detta finns det en kortvarig lättnad, och sedan upprepas allt igen.

Om ett barn drar hår på huvudet, är det bättre att konsultera en läkare, han kommer att ge rekommendationer om hur man korrekt avvenar honom från denna dåliga vana. Det noterades att när ett barn var förtjust i något intressant spel, så hade han sällan en överväldigande önskan att dra sitt hår eller visade sig inte alls. Några barn sa att de "glömde det". Och i de ögonblick när barnet har några erfarenheter, eller om han helt enkelt inte har något att göra, återkommer den obsessiva vanan att dra ut håret snabbt. Intressant, under läxorna drar skolbarnen knappt håret ut på huvudet än, till exempel, medan de bor hemma. Mest troligt beror detta på att de försökte inte visa sin defekt.

Det finns en annan version som är relaterad till den psykologiska orsaken att dra ut håret - det här är en skyddande och adaptiv reaktion, som liknar fenomenet "ödlans svans": att dra ut vad som stör dig. Denna åtgärd utförs av barn för att återvända till sitt vanliga tillstånd. Barn i förskoleåldern drar sitt hår oavsiktligt.

Det är värt att notera att ett sådant fenomen som trichotillomania uppstår oftast när föräldrarna visar barnet grymhet, onödiga krav som inte har råd barn, samt känslomässig deprivation och antisociala familjer. Således uttrycker barnet sitt protest mot en situation som är oönskade för honom. Detta tillstånd likställs med den patokarakteriska encopresisen av psykologisk betydelse.

Barnet drar hår, varför händer det här? Först och främst måste föräldrar tänka på deras förhållande till barnet, i familjen. I sanning, det var inte ett enda fall av trichotillomania i förskolebarn som upp som en familj idol eller tog hand om också, men det utesluter inte möjligheten att förekomsten av detta tillstånd i sådana situationer.

Vanligtvis är det obsessivt att dra av håret leder till alopeci - det vill säga brist på hår på vissa delar av huvudet. En sådan "bo" kan vara en eller flera. I vissa fall sväljer barn (sällan) draget hår, vilket enligt G. Ushakov. (1973), anses vara en av elementen av "besatthet". Som ett resultat av detta bildar en hårvägg i barnets mage, vilket i sin tur kan imitera en ny formation, och till och med en kirurgisk operation.

Diagnos av trichotillomani

Diagnostisera denna sjukdom är vanligtvis inte svår. Om lusten att dra håret där, finns det perianal / fokal alopeci. Sålunda här omfattar inte ibland observerats när man drar hår eller kliande dermatit neurodermatit håriga delar av kroppen, såväl som psykiska sjukdomar (t ex schizofreni) och tunga organiska lesioner golovn.mozga.

Om i tvivel, rekommenderar Hurtle M. (1990) användningen av ett ocklusivt test. Vilket är väldigt enkelt att hålla: gör barnet otillgängligt för håravfall. När trichotillomania efter 15 dagar växer håret ganska märkbart.

Trichotillomania, liksom några andra patologiska vanliga handlingar, varar länge. Det är även benäget att återkomma (förnyelser) efter tillfälliga förbättringar. Ofta passerar den vid 13 års ålder och passerar praktiskt taget vid puberteten, även utan särskild behandling. Behandlingen är emellertid nödvändig: den långvariga existensen av ett sådant syndrom leder till utseendet av uttalade patologier av personlighetsdrag.

Hur hanterar man det?

Ursprungligen är det värt att ta reda på vilka familjeförhållanden som omger barnet. Om du upptäcker felaktig uppväxt måste du ge specifika råd och rekommendationer. Sådana barn kan inte straffas med fysiska metoder, eftersom den obsessiva lusten att dra håret är alltid starkare än något straff.

Den huvudsakliga behandlingsmetoden är psykoterapi i olika variationer: lek, familj, individ, kollektiv; Använd också fantasins psykoterapi.

Om barnet drar ut håret vidare, det vill säga att sjukdomen fortskrider fortlöpande utan förbättringar, är det möjligt att använda nootropiska psykostimulerande medel eller psykotropa läkemedel (endast för barn efter 10 år). Homeopatiska antihomotoxiska medel är också tillrådliga. MEN ENDAST OM UTANSTÄLLNING AV BEHANDLINGSDOKTORER.

Hemligheter för damer

"Vår lille son började dra hår på huvudet. Vi straffar honom, men det hjälper inte mycket. Vad ska man göra?

Först och främst, var noga med att visa barnet för neuropsykiateren. Oemotståndlig attraktion för att dra hår kan inte bara vara en dålig vana, utan också ett tecken på en sjukdom som kallas trichotillomania (från de grekiska orden thrichos - hår, tillo - dra ut, mani - passion).

Orsakerna till trichotillomania är olika, men psykiska störningar och nervsystemet är alltid kärnan. Ibland är sjukdomen en följd av organisk skada på barnets hjärna, orsakad av svår och komplicerad förlossning. Redan vid flera års ålder i ett sjukt barn kan man märka en instinkt av instinkter, i synnerhet defensiva; Som ett resultat utvecklar aggressivitet, vilket är uppenbart vid att dra hår. Detta är också mekanismen för utveckling av trichotillomani efter huvudskada, encefalit eller meningit. I vissa unga barn blir trichotillomani en defensiv reaktion på huvudvärk, klåda och blir sedan vana.

Hos barn 10-15 år, som drabbats av besvikelsen och nervoskocken som har kommit över dem, noteras en neurotisk form av trichotillomani.

Trichotillomania kan vara ett av symptomen på schizofreni; det kan utvecklas hos en person i alla åldrar hos både barn och vuxna.

Jag hoppas du förstår varför det är så viktigt att identifiera orsakerna till sjukdomen och börja behandlingen så snart som möjligt.

Spela in navigering

Lägg till en kommentar Avbryt svar

Den här sidan använder Akismet för att bekämpa spam. Ta reda på hur din kommentardata behandlas.

Baby drar hår på huvudet

Trichotillomania är en psykologisk sjukdom som uppstår på grund av stress i obalanserade individer och kännetecknas av att man sårar håret på kroppen, ibland med deras efterföljande ätning. Sjukdomen påverkar män två gånger mindre ofta än kvinnor. Mycket ofta förekommer trichotillomani hos barn.

Trichotillomania som en term först dök upp i 1880. Detta tillstånd hänför sig till obsessionens neuros, eftersom utdragandet av hår på huvudet eller på andra delar av kroppen inträffar med avsikt och sedan omedvetet. Den överväldigande önskan att dra ut ditt eget hår leder senare till partiell eller fullständig skallighet, såväl som skada på huvudets hud. Områdena för hårförtunning och skallighet observeras på ögonfransarna, ögonbrynen, hårbotten, skönhet, ofta symmetriskt belägen. Dessa områden av alopeci är både singel och flera, huden är normal i dessa områden, hårsäckarna är tydligt urskiljbara.

Trichotillomania är av två typer: barnform och svår, vilket är karakteristisk för mogna kvinnor. Hårdragning kan till och med ske i en dröm. Den pediatriska formen av trichotillomania förekommer mellan två och sex år. Den svåra formen av trichotillomania, recall, påverkar främst vuxna kvinnor, men kan börja utvecklas i alla åldrar, till exempel hos ungdomar.

Trichotillomania orsakar

I allmänhet utvecklas trichotillomania på bakgrund av en stressig situation. Patienter kan samtidigt ha vana att bita på naglarna. Föräldrar ropar ofta på barnet för sådana vanor, utan att inse att sådant beteende orsakas av sjukdom och inte av dålig utbildning.

För närvarande finns det inga exakta orsaker till utvecklingen av trichotillomani. Här är de faktorer som kan utlösa förekomsten av trichotillomani: brist på järn och koppar i kroppen; schizofreni; stress och neuros depression, skador på skallen obsessiv tvångssyndrom, mental obalans och mental instabilitet; hjärnskada psykiska skador hos barn, endokrina sjukdomar, kronisk tonsillit, kontusioner, inflammatoriska processer, allergier från att ta mediciner.

För trichotillomania inte gradvis. Dess början är alltid plötslig. I början finns det en förlust av ett litet hårområde, vilket ökar med tiden. Hos alla patienter med trichotillomani skiljer sig storlekarna av foci signifikant.

Trichotillomania symptom

Sjukdomen kännetecknas av skallighet på huvudet, och kallfickor kan också bildas på pubis, ögonbryn och ögonfransar. Dessutom är huden i dessa områden frisk, peeling och klåda observeras inte. Ofta blåser patienterna håret på fingret och börjar sedan dra åt det tills det går sönder. Att dra håret på detta sätt lindrar spänning och ångest hos patienter med trichotillomani. Ibland syns denna vana i en period av lugn och passivitet. Den här typen av att dra av håret leder till hårbottens starkaste uttining, men fullständig skallighet observeras ofta inte.

Oftast tar patienterna håret mekaniskt utan att koncentrera sig på sina handlingar och märker därför inte alla deras handlingar. Under stressens stress ökar viljan att dra håret bara. Patienter drar ut dem med naglar, pincett, pincett. Trichotillomania bör differentieras från alopecia areata, där det finns fullständig skallighet.

Sällan blir en person efter att ha tårat håret tillfredsställelse eller lättnad. Vanligtvis drar patientens hår ut med trichotillomani ensamt, men det kan vara i lugnt tillstånd eller påverkas av en reaktion på stress. Högst tio procent av patienter med trichotillomania, riva ut sitt eget hår, äta det. Som ett resultat kvarstår hårbollar i magen och täpps till det. Patienter försöker dölja förlusten av hår, så att andra inte märker. Patienter bär hattar, halsdukar. Kvinnor gör en tatuering av ögonbryn och falska ögonfransar.

Trichotillomania diagnos

Vid diagnos av trichotillomani är det nödvändigt att utesluta sjukdomar som svamplidor och syfilis, där fullständig skallighet observeras. Diagnos av trichotillomani är baserad på undersökning av patienten och ifrågasätter patienten, hans familjemedlemmar. Läkaren ska samla in följande information:

- vad stör patienten

- vilka sjukdomar har varit sjuka nyligen

- om det finns arveliga sjukdomar bland patientens familjemedlemmar

- vilka droger som nyligen använts

- Vilket sätt på dagen, näring, förekomsten av fysisk aktivitet.

Efter undersökningen gör doktorn undersökningen av patienten:

- läkaren bedömer huvudets fetthalt

- undersöker håret för brittleness, brist på glans, del av hårets tips;

- undersöker hårbotten för dermatologiska problem (inflammation, desquamation, etc.);

- bestämmer närvaron, lokalisering, grad av hårförtunning

- ta reda på vilken typ av håravfall (cicatricial, noncicatricial).

Trichotillomania behandling

Tyvärr finns det inga speciella droger för behandling av denna sjukdom.

Hur bli av med trichotillomania? Denna fråga intresserar många människor. För att bekämpa denna sjukdom kan du använda följande metoder: rakning skallig, men orsaken elimineras inte, eftersom den här metoden inte ger en varaktig effekt; bär en speciell zinkgelatinhatt under sömnen tar lugnande medel och antidepressiva medel; användning av vitaminer (särskilt stora mängder vitamin A) användningen av hormonala salvor; tar droger som återställer ämnesomsättningen i kroppen; röntgen av ryggradsledor; paraffinbehandling; genomföra en kurs av psykoterapi kryoterapi (kall behandling); hypnos.

Från fysioterapiprocedurer är röntgenbestrålning av huden vid ryggmärgsrötterna effektiv. Denna metod är indirekt och påverkar nervsystemet.

Behandling av fokalhaltighet innehåller en mängd olika salvor av hormonellt ursprung, men innan man använder dem är det nödvändigt att samråda med en endokrinolog. Neuropatolog och dermatolog är också involverade i behandling av trichotillomani.

Behandling av trichotillomani hos barn med droger ger en svag effekt. Detta beror på det faktum att orsaken till sjukdomen hos ett barn kan vara en reaktion på svåra familjeförhållanden. Därför är det först och främst nödvändigt att eliminera den traumatiska faktorn. För detta behöver du ändra metoderna för utbildning. I inget fall bör det inte tillämpas fysisk bestraffning. Den huvudsakliga behandlingsmetoden är en kurs av psykoterapi.

Trichotillomania och dess behandling hemma inkluderar användningen av folkmedicinska lösningar. Till exempel används vitlökolja i stor utsträckning. Den är tillgänglig på försäljning i ett apotek. Men du kan laga det själv. För att göra detta, ta ett huvud av vitlök och hugga tills det blir i mush, häll sedan ett glas oraffinerad solrosolja. Kram saften från citronen och häll hälften i blandningen. Ta ett folkläkemedel tre gånger om dagen (i tre månader) en tesked. För vuxna kan 50 ml brandy tillsättas till läkemedlet.

Du kan också prova detta läkemedel för att återställa känslomässigt tillstånd. Citron ska finhackas med skalen, blandas sedan med honung och krossas 12 kärnor från aprikosfrön. Drick två gånger om dagen för en tsk.

Trichotillomania förebyggande och prognos

Det händer att trichotillomania går i sig själv utan yttre ingrepp. Om onormal håravfall är obotlig, är prognosen en besvikelse för återhämtning. Generellt är prognosen ofta gynnsam. Det är nödvändigt att genomföra en kurs av psykoterapi, och eliminering av den traumatiska faktorn är målet att förebygga trichotillomani. Det är nödvändigt att behandla denna sjukdom på ett ansvarsfullt sätt, eftersom patienten behöver kvalificerad behandling av trichotillomani och psykoterapeut konsultation.

Förebyggande metoder inkluderar fysisk aktivitet (spelar sport), några hårmaskor (så att håret inte är tillgängligt), naglar för kvinnor, brist på ledig tid, chattar med vänner, underhållning, promenader, chattar på forum.

Trichotillomania hos barn

Trichotillomania är en särskild psykisk störning, där det finns ett behov av att dra ut ditt eget hår, ibland med deras efterföljande ätning. I de flesta fall utvecklas denna sjukdom på bakgrund av stress. Sjukdomen diagnostiseras ofta hos kvinnor under perioden med starka känslomässiga upplevelser (graviditet, postpartumperioden), ofta uppstår störningen hos barn (både yngre och ungdomar).

skäl

Trichotillomania förekommer ofta hos barn. Orsakerna till utvecklingen av denna sjukdom beror till stor del på barnets ålder. Hos unga barn är hårdragning en automatisk handling som kan betraktas som en vana bevarad från barns ålder. Många barn under amningen leker med moderns hår och med ålder överför de denna åtgärd till sig själva. Under lindningen av ditt hår uppträder, vilket över tid kan förvandlas till en vana.

Hos äldre barn kan lusten att dra ut sitt eget hår ses som en fullständig psykisk störning. Med ålder är vanan lös, den förvärvar formen av hållbart patologiskt beteende, och i ungdomar förvärvar den karaktäristiska egenskaperna hos besatthet.

Utvecklingen av trichotillomania är förknippad med stress. Hos barn kan patologi uppstå som en reaktion på:

 • misslyckad familjesituation;
 • överdriven sträng uppfostran
 • brist på uppmärksamhet från föräldrarna;
 • problem i barnslaget;
 • lärandeproblem
 • omlokalisering;
 • föräldra skilsmässa.

Patologiskt beteende kan observeras efter att ha upplevt känslomässig oro, det verkar mot bakgrund av psykologiskt trauma. I ungdomar är sjukdomen ofta en form av avvisning av sig själv. En hög sannolikhet att utveckla sjukdomen under perturbationsperioden, om barnet har låg självkänsla, är han stängd, kan inte hitta ett gemensamt språk med sina kamrater. Trichotillomania åtföljer olika psykiska sjukdomar (schizofreni, tvångssyndrom), det kan uppstå som ett resultat av traumatisk hjärnskada, som ofta finns i autism.

symptom

Ett huvudsymptom för trichotillomani är en okontrollerad önskan att dra ut hår, ögonbryn, ögonfransar. Ofta gör barnet det automatiskt, men efter den begåvade åtgärden känns det lättad. Det är möjligt att skilja sönderdelat hår från alopeci genom att de alltid ligger på ett bekvämt ställe: så att du kan få ditt hår. Huden på plåsterna ser helt normal ut: det är slätt, inga flakningar. Ofta utdragning av hår hos barn åtföljs av andra varningsskyltar:

 • äta hår
 • bita naglar;
 • depression;
 • tantrums.

Diagnos av trichotillomani hos ett barn

Diagnostiserande trichotillomani hos ett barn kräver en omfattande vandring. Flera specialister är involverade i diagnostikprocessen: en dermatolog, en neuropatolog, en psykiater, en endokrinolog. Detta gör att du kan göra en noggrann diagnos och skilja störningen från andra sjukdomar som kan orsaka skallighet. Läkaren utför en undersökning av barnet och / eller föräldrarna, undersöker patienten (allmän undersökning och undersökning av baldnesscentraler). En viktig uppgift att diagnostisera är att identifiera orsakerna som orsakar detta beteendestörning. Utan att identifiera faktor provocateurs kommer det inte vara möjligt att uppnå bra resultat under behandlingen.

komplikationer

Utseendet av trichotillomani hos ett barn leder till försämring av psykiska problem. Patologisk vana påverkar upprätthållandet av sociala förbindelser, barnet dras tillbaka, faller i depression. Trichotillomania är farlig eftersom det leder till skallighet: med regelbundet drag av hår, ögonbryn, ögonfransar är det svårt att återuppta sin tillväxt. Dessutom kan mikroorganismer penetrera genom den skadade huden, vilket leder till utveckling av hud- och ögoninfektioner. Om ett barn inte bara drar ut sitt hår utan också äter det, bildas en "hårsten" i magen, vilket komplicerar arbetet i mag-tarmkanalen och kräver kirurgisk ingrepp.

behandling

Vad kan du göra

Självklart bli av med sjukdomen är omöjlig. Ett barn som lider av denna sjukdom kräver expert hjälp. Föräldrar som märker barnets patologiska vana bör omedelbart visa det för läkaren. Fördröjning kan leda till irreversibla processer - skallighet, svår behandling.

Ofta började föräldrar, när de såg fickorna på bålen på barnets huvud, som uppstod som ett resultat av att dra ut hår, börja hantera detta problem med hjälp av traditionella medicinmetoder. Det bör förstås att de "nakna" öarna bara är en följd av sjukdomen, och tills orsaken till det onormala beteendet är upprättat och utarbetat - kommer kampen mot skallighet inte att ge det önskade resultatet. En kortsiktig förbättring observeras vid rakning på en skallig, med en speciell keps, men parallellt bör det finnas adekvat terapi.

Vad doktorn gör

Behandling av trichotillomani hos barn kommer ofta ner till psykoterapi. Under sessionerna klargörs orsakerna till en onormal vana, barnet lär sig att styra sin rädsla och klara av stress. Kognitiv beteendeterapi är lämplig för ungdomar, medan små barn kan använda psykoterapi i form av ett spel. Sådana behandlingsmetoder är endast effektiva om utseendet av sjukdomen är förknippat med psykologiska problem och stress, om störningen utvecklas mot bakgrund av andra sjukdomar, först eliminera grundorsaken.

Läkaren kan också erbjuda medicinering. Fytopreparationer av lugnande åtgärder ordineras till små barn. Ungdomar kan vara förskrivna antidepressiva medel.

En viktig del av behandlingen är förnyelsen av hår. Kampen mot skallighet börjar vanligtvis efter att bli av med missbruk. Returnera hårskyddshjälpen:

 • cryomassage;
 • hormonella salvor;
 • paraffin komprimerar;
 • ozocerit applikationer;
 • vitaminisering (multivitaminer, vitamin A).

förebyggande

Särskilt förebyggande av trichotylomania existerar inte. Föräldrar måste övervaka barnets psykologiska tillstånd och på lämpligt sätt reagera på barnets depression, depressiva humör, etc. Barnet bör vårdas av föräldrarna, han borde veta att han alltid kan vända sig till sin mamma och pappa med sina problem. Det är särskilt viktigt att övervaka den psykologiska situationen för ungdomar, att behandla problem med övergångsålder med förståelse.

Man tror att vanan att dra ut håret uppträder ofta när barnet lämnas åt sig själv. Han vet inte vad man ska göra, svår ensamhet, vilket leder till en överträdelse av beteendet. Som profylax rekommenderas föräldrar:

 • hjälpa ditt barn att hitta en hobby;
 • främja sport;
 • komma med en gemensam lektion med ett barn;
 • lång promenad på gatan.

Barnet drar håret på huvudet

Vissa föräldrar står inför det faktum att deras barn börjar dra hårt eller att riva håret på huvudet. Och vi pratar om både hår och ögonfransar, ögonbryn. För föräldrar orsakar detta beteende ofta förvirring. Särskilt om barnet går in i hysterik, om du inte låter honom göra det. Barnpsykologer är väl medvetna om detta problem. Dessutom har detta tillstånd en medicinsk beteckning och det kallas Trichotillomania.

Orsaker till trichotillomani

Det är viktigt att förstå att tricytillos refererar till neuroser av obsessiva tillstånd. Sjukdomen är lika manifesterad hos både barn och vuxna, både pojkar och flickor. Trichotillomania kännetecknas av automatisk, omedvetet hårvård. I processen får trichotollomaner tillfredsställelse. Samtidigt kan människor med sådan neuros inte förklara varför de gör det, och varför de får tillfredsställelse från det.

Idag identifierar barnpsykologer flera orsaker för vilka barnet drar ut håret på huvudet. Bland dem är:

1. Stress eller känslomässig chock. Kan uppstå vid överföring av psykisk skada.

2. Lågt självförtroende hos barnet. Denna anledning är typisk för barn som inte får den uppmärksamhet de behöver från sina föräldrar. Som ett resultat börjar barnet att riva sitt hår för att locka upp föräldrarnas uppmärksamhet, för att visa sina inre upplevelser.

3. Kompensationsmekanismens verkan. I detta fall drar barnen ut håret, om de förväntar sig någon form av olycka, uppbyggd eller verklig.

4. Det finns också möjligheten att dra ut håret orsakas av en kvinnlig förälders beteende. Detta alternativ gäller för tjejer. De kan se hur deras mamma, till exempel, plockar ögonbrynen och bara upprepa efter henne. Men med tiden kan de utveckla ett förhållande som de inte klarar av. Men det händer ganska sällan.

Symptom på trichotillomani kan också orsakas av rent fysiologiska skäl:

- huvudvärk eller klåda

- ökat intrakraniellt tryck;

- brist på kroppsdelar som koppar eller järn;

- i extrema fall, närvaron av en neoplasma i hjärnan.

Hur löser du problemet?

Vissa föräldrar, som står inför det faktum att deras barn drar ut håret på huvudet, försök att lösa detta problem på egen hand. Detta måste dock överges. Trichotillomania är en neuros som inte kan elimineras utan hjälp av specialister. Dessutom, om du inte vänder dig till dem i tid, kan sjukdomen av uppenbara skäl leda till baldness av barnet.

När du identifierar ett problem bör du därför omedelbart kontakta sådana specialister som barns neurolog, psykolog eller psykiater. Det bästa är att omedelbart vända sig till alla läkare, det vill säga att hålla ett samråd. Om detta inte görs omedelbart kan neurosen lösas och bli av med det blir svårare.

Om ett barn har ett mildt, oavlösta stadium av sjukdomen, kommer läkningsprocessen att gå ganska snabbt. Som regel använder specialister i sådana fall spelpsykoterapi. Om du inte svarar på det faktum att barnet drar ut håret på huvudet, kan sjukdomen lösas och hantera det blir mycket svårare. Tveka därför inte.

Således kan barnet riva håret på huvudet av flera skäl. Ibland är utseendet på ett tvångssituation orsakat av föräldrarnas direkta handlingar. Men oavsett vad som orsakade detta beteende, är det omöjligt att försena med att bekämpa det. När du har identifierat detta problem bör du omedelbart kontakta en läkare.

Ett barn tårar sitt hår: orsakerna och behandlingen

Artikelns innehåll:

Om barnet tårar håret på huvudet, kan det här indikera att han har en sjukdom som är förknippad med psykiska störningar. På det vetenskapliga området har denna sjukdom fått namnet trichotillomania (från grekisk passion, attraktion för att dra ut hår). Vanligtvis gör barnet detta omedvetet medan du tittar på TV eller läser en bok. Under spel på gården med andra barn eller andra intressanta aktiviteter kan viljan att dra ut ditt hår minska eller helt försvinna. Anledningen till detta beteende och behandlingsmetoder kommer att diskuteras i vår artikel.

Varför tårar ett barn håret på huvudet: en dålig vana eller en sjukdom?

För första gången förstod sjukdomen på grund av att barnet tårar sitt hår, beskrivits 1889 av den franska specialisten i dermatologi, François Allopot. Ursprungligen trodde läkare att trichotillomani bara är en reaktion på några stimuli i huvudområdet. Till exempel börjar ett barn att aktivt riva sitt hår på grund av klåda, smärta eller andra orsaker. Senare började trichotillomania betraktas som en av manifestationerna av störningar i vanor och önskningar, tvångssyndrom.

Symptom på trichotillomani:

 • barnet tårar håret på huvudet oftast på ett ställe, men ibland kan det riva håret på hela huvudet;
 • ett barn kan dra ögonfransar och ögonbryn.

I början drar barnet ut sitt hår oavsiktligt, inte förstår hans handlingar och senare känner den emotionella överbelastningen, ångest och rädsla honom att riva sitt hår med avundsvärt konstant för att lugna sig och återvända till ett bekvämt tillstånd för honom. I detta fall förändras barnet i ansiktet, men det förvrängs inte av smärta, han kan vara i eufori av de åtgärder han har gjort.

Att växa upp börjar barnet att inse att att dra ut hår är inte bara en obsessiv vana, utan en sjukdom. Han kan försöka klara ett obsessivt tillstånd, men detta kan inte ens ske, tvärtom kan dessa försök leda till försämring av tillståndet. Den första signalen om en försämring av ett syndrom är att äta av det utdragna håret.

Orsaker till trichotillomani

- ökning av intrakranialt tryck

- Födelsestrauma, intrauterin hypoxi, konsekvenser efter att ha haft hjärnskakning

- brist på koppar och järn i barnens kropp;

- neoplasmer och cyster i hjärnan

- psykiskt trauma och neuros

- återkommande stress, kronisk ångest, som uppstår under samhällets inflytande (ett barn kan pressas i en utbildningsinstitution, förödmjukad, inte respekterad, utrotad)

- psykiskt missbruk och mobbning

- Smärtsamma förluster: förlust av en älskad, äktenskapsskillnad mellan föräldrarna och uppsägning av kommunikation med en av dem.
- personlighetsstörningar och vistas i permanent depression
- ätstörningar på grund av vilka barnet har nått anorexi eller bulimi.

Hur spenderar ett barn att riva sitt hår: metoder för att behandla trichotillomani

Självmedicinering är farligt. Om barnet märktes när man slitade ut håret och orsaken inte är några hudsjukdomar i huvudet som följer med klåda, bör du omedelbart kontakta följande specialister:

 • barn neurolog
 • en psykoterapeut;
 • till en psykiater eller psykolog.

Psykologisk terapi

Den mest effektiva behandlingen för trichotillomani idag är psykologisk terapi. Specialister utför kognitiv beteendeterapi, bestående av 2 steg.

 • Vid det första behandlingsstadiet letar barnet, tillsammans med en specialist, efter orsakerna som stimulerade sjukdomsutvecklingen.
 • I andra etappen försöker barnet med hjälp av en psykolog, psykoterapeut, hitta alternativa sätt att lösa problemet för att bli av med beroende.

Kognitiv beteendeterapi utförs med olika metoder:

 1. Med hjälp av det kognitiva tillvägagångssättet försöker specialisten ändra barnets tänkande och försäkra honom om att det är möjligt att bli av med sjukdomen på kort tid.
 2. Med hjälp av ett ekologiskt tillvägagångssätt försöker läkaren att förändra miljön runt barnet. Först, ta bort alla saker som han kan använda för att dra ut sitt hår (sax), identifiera källa till irritation och stress och eliminera dem.
 3. Specialisten tillämpar en beteendemässig inställning för att bedöma ett barns handlingar: han finner ut hur många gånger om dagen han drar ut sitt hår och försöker rädda honom från det.
 4. Ett sensoriskt förhållningssätt används för att undervisa ett barn på olika metoder som hjälper honom att vända sin uppmärksamhet från att dra ut håret till positiva handlingar.
 5. En känslomässig inställning används av en specialist för att lära ett barn att hantera sina negativa känslor, att hantera ilska, rädsla och stress.

Drogterapi

När psykologisk terapi är ineffektiv (oftast i avancerade fall) används läkemedelsterapi. Endast en läkare kan ordinera lämplig medicinering efter bedömning av patientens tillstånd. Tricykliska antidepressiva medel och N-acetylcysteintillskott används oftast för att behandla trichotillomani.

Ett barn tårar mamma hår - skäl, metoder för att hantera en dålig vana

Psykologer identifierar flera orsaker på grund av vilka barnet utvecklar en dålig vana att dra ut mammas hår:

 • brist på uppmärksamhet och taktil intimitet med sin mamma
 • ångest och ångest;
 • säkra ägande av moderen
 • medfödda instinkter som ligger i naturen.

Metoder för att bli av med en dålig vana

 1. Det är nödvändigt att avvika från denna vana så snart barnet som barn började ta ett aktivt intresse för mammas hår, ta det med egna händer och dra ut det. Vid en sådan ålder är det svårt för honom att förklara att hans mamma inte alls gillar det här beteendet, att hon är i smärta, men han måste vidta åtgärder - försiktigt men säkert ta bort barnets armar från hans hår så snart han börjar röra och dra dem. När du kommunicerar med barnet, för att inte kompromissa med det, är det bättre att fläta håret eller till och med ta bort det under linne. Om för mumlarna att dra ut moderns hår har blivit en slags ritual för lugnande, behöver du lära honom till andra ritualer som leder till ett tillstånd av avslappning och lugn - att slå barnet, sjunga lugnande sånger, att krama.
 2. Ibland föreslår psykologer en hårdare metod som orsakar mycket kontroverser - att dra barnets hår som svar. Det är möjligt att en sådan lektion kommer att vara väldigt användbar för äldre barn. De kommer att förstå varför mamma är olycklig när han själv gör det här. Men motsatsen är också sannolikt. I en tidig ålder kan barn inte bygga logiska kedjor och dra lämpliga slutsatser, så lektionen kan ignoreras. Dessutom kan vuxna med sådana handlingar helt enkelt förvirra barnet, och han förstår inte att detta inte kan ske.
 3. Ibland för barn är det tillräckligt förklaringar att mamman gör ont när barnet gör det här. Men han behöver förklaras flera gånger. Värst av allt handlar det här problemet om skrik och irritation. När en mamma brister ner och skriker på barnet, skämtar det bara honom och får honom att söka tröst i håret.
 4. Ett effektivt sätt är att hitta en ersättning för mammas hår i form av en docka, en mjuk leksak eller någon slags tyg för att avgöra vad barnet saknar - uppmärksamhet eller taktila känslor. Om han saknar taktila känslor, då kan barnet inbjudas att röra och leka med olika texturer, flätade pigtails, knyta och lossa snören.
 5. Om du drar mamman i håret vill barnet locka moderns uppmärksamhet åt sig själv, då måste du uppmärksamma en sådan bebis så ofta som möjligt: ​​kram, stroke, läsa, krama, böcker, lägga barnet på knäna och titta på tecknet tillsammans, lek tillsammans.
 6. Det är nödvändigt att kontrollera om bara mammas hår lugnar barnet. Om ett barn går igenom mammas hår innan du lägger dig, men det tar en pappa att sätta honom i sömn i flera dagar. Så föräldrar kommer att kunna se om barnet behöver lugna sig och sova mammas hår, eller det kan han väl göra utan den här ritualen. Oftast, om några dagar, missnöjdes barnet med denna dåliga vana. Ibland försvinner behovet av att dra mammas hår före sänggåendet med modningen av barnet.

Varför barn riva sitt hår: åsikter och råd från psykologer

Ärade forskare, doktor i medicinska vetenskaper, professor G.G. Shan'ko:

Vi observerade de första tecknen på denna patologiska vana vid 3 års ålder... Vanligtvis före barnen 5-6 var barnen likgiltiga för detta tillstånd, de kunde dra ut sitt hår i närvaro av främlingar, men i åldern 4-5 år utförde de dessa åtgärder mestadels i ensamhet. I skolåldern, när det fanns intresse för utseendet, särskilt frisyr, upplevde barn smärtsamt sin defekt och försökte bli av med det, men det var väldigt svårt att göra en viljesträngning. Det var en överväldigande önskan att dra ut håret, under vilket det fanns en känsla av obehag och generell spänning. Ett sådant tillstånd, som en av våra patienter påpekade efter att ha blivit av med sin patologiska vana, kunde vara "kortvarig uthållen, men handen själv sträckte sig till huvudet." Efter att ha utfört denna åtgärd kom en kortfristig lättnad, och sedan upprepade allt igen.

Under spel eller intressanta aktiviteter minskade viljan att dra ut håret avsevärt eller helt bort (enligt en av våra patienter glömde han att göra det). När det gäller agitation, erfarenheter eller "när det inte finns något att göra", uttrycks den obsessiva lusten för trichotillomani mycket starkt. Barn i skolåldern drog ut håret mycket mindre ofta i skolan än hemma. Tydligen beror detta på att de försökte dölja sin brist.

I vissa fall är trichotillomania i ritualernas karaktär och utförs med avsikt att ingenting händer för honom eller hans släktingar.

Ursprungligen är det nödvändigt att ta reda på särdrag hos intrafamiljrelationer och, om det uppstår en fel uppfostran, ge specifika rekommendationer. Sådana barn kan inte straffas fysiskt, för en obsessiv önskan att dra ut håret är alltid starkare än straff.

Den huvudsakliga metoden för terapeutisk effekt är psykoterapi på olika sätt: familj, lek, kollektiv, individuell hypnosuggestiv; fantasi psykoterapi kan också användas.

I den ständiga förloppet av denna sjukdom används nootropa psykoaktiva droger eller psykotropa droger, inklusive noofen eller adaptol, ibland (för barn efter 10 år). Det är också lämpligt att förskriva homeopatiska antihomotoxiska läkemedel - valerianachel, nervehel, psorinohel, hepel, coenzym komposit, gepar komposit, cervrum compositum, etc.

Professor, psykoneurolog, psykoterapeut, filosof, författare V.I. Garbuzov:

I praktiken av psykoterapeuter uppstår ett fantastiskt fenomen - barnet drar automatiskt håret ut på huvudet och drar också ut ögonbrynen och ögonfransarna. I medicinsk praxis kallas detta trichotillomania. Barnet gör det automatiskt, utan att ge sig själv rapporten - för vad.

Han upplever inte bara smärta, utan tvärtom upplever en viss djupt tillfredsställelse, grop och drar ut ett annat hår eller ögonfransar. Han själv är förvirrad och tittar i spegeln på grund av sina handlingar. Han lovar att inte göra det längre, han håller ett tag. Men han var distraherad, läser eller tittar på ett tv-program, och fingrarna är automatiskt redan i hans hår...

Det finns ett fall där en idrottare, som har förlorat kampen för första plats vid OS, rakade axlarna och därigenom straffar sig. På samma sätt beror ett barn omedvetet av hår, ögonbryn och ögonfransar ur skuldsäkringen eller på grund av oföränderlig irritation med sig själv, med sina fel, motgångar och nederlag. Barn med trichotillomani, som inte är älskade av sina egna eller adoptivföräldrar (avslag!), Uppfattar omedvetet sådant avslag som sin egen skuld, värdelöshet. Barn letar inte efter de skyldiga på sidan, de tror att eftersom de inte är älskade betyder det att de är dåliga. I andra fall är det barn som akut upplevde sin sanna eller imaginära inkonsekvens, som föraktade sig själva. Så allting är inte lätt med en persons neuros från en tidig ålder.

Således, med trichotillomania, sker en symbolisk ritual av obsessiva handlingar. Deformerar sig själv, barnet känner sig omedveten tillfredsställelse och skyddar hans värdighet för värdighet på ett sådant psykoskyddande sätt: "Jag är dålig, jag är skyldig i någonting, men jag själv straffar mig själv!

Trichotillomania hos barn

Om ett barn äter sönderfallet hår, detta är en signal om en försämring av trichotillomani syndromet. Ofta river barnen sitt hår, men i vissa fall är det även möjligt att riva ut och äta ögonfransar och ögonbryn.

31 december, 1 januari och 2 Kliniken fungerar inte. På de återstående dagarna fungerar kliniken normalt från 9 till 21. Testen kommer att tas normalt fram till 26 december och från 9 januari. Trichotillomania är i de flesta fall en typ av obsessiv-kompulsiv neuros. Att dra håret uppstår huvudsakligen på ett bekvämt sätt för att riva ut håret, en sektion av huvudet. I tidig förskoleålder förekommer hårdragning som en ofrivillig handling.

Trichotillomania - grupppsykoterapi / behandling

Det skapar en hel ritual av en viss lindning av håret på fingret, med sipponering, tuggning och till och med svälja glödlampan av ett revet hår. Att dra ut håret kan också vara en skyddande reaktion på irritation i huvudområdet, särskilt i kombination med ökad ångest. När det gäller trichotillomania är baldytan ojämn och ligger i ett område.

Att skilja baldness med trichotillomania från skallighet med alopeci kan göras med hjälp av dermatoskopi och trichoskopi. Detta är en studie av hud och hår med en optisk enhet med olika typer av polariserande ljus. I vår klinik utförs dermatoskopi och trichoskopi av hudläkare.

Ett liknande tillstånd studerades i detalj av den ryska psykiatern V.I. Garbuzov, enligt vilken den är en av manifestationerna av tvångssyndrom. Vanligtvis var upp till 5-6 år gamla likgiltiga för detta tillstånd, de kunde dra ut hår i närvaro av utomstående, även om de i åldern 4-5 år utförde dessa åtgärder huvudsakligen i ensamhet. När det gäller agitation, erfarenheter eller "när det inte finns något att göra", uttrycks den obsessiva lusten för trichotillomani mycket starkt.

Trichotillomania - behandling med hypnos

I vissa fall är trichotillomania i ritualernas karaktär och utförs med avsikt att ingenting händer för honom eller hans släktingar. Liknande stater i form av ritualer i namnet på något uppstod också i våra observationer.

Trichotillomania - Egenskaper

Vi har aldrig observerat trichotillomani hos barn i förskoleåldern, upptagna av typ av hypervård och idol i familjen, även om detta inte utesluter möjligheten till detta tillstånd i en sådan situation. Mamma tog en 4,5-årig pojke i receptionen, som tog ut allt håret på huvudet, ögonbrynen och ögonfransarna. Således, enligt moderen, togs håret på huvudet ut. Moderen noterade också att ett barn från tre års ålder är engagerad i onanism, och en gång en fullfad pappa fångade sin son i denna aktivitet.

Att dra håret på huvudet, och särskilt ögonbryn och ögonfransar, åtföljs av smärta. Obsessiv dragning av hår leder vanligtvis till alopecia areata - frånvaron av hår i vissa delar av huvudet. Som ett resultat av detta bildar en hårvägg i magen, som kan imitera en neoplasma, och till och med en kirurgisk operation utförs.

Ofta drar håret på ett visst sätt och konsistens. Sällan förekommer episoder av att dra ut hår med trichotillomani av stark spänning och lust. I sådana fall drar ut håret en protestreaktion mot den situation som barnet inte tycker om, och enligt psykologisk betydelse är det något liknande tillståndet för patokarakterologiska encopresis.

Trichotillomania: Patologisk dragning av hår på huvudet

Var och en av oss har våra egna unika vanor, sätt, svagheter. Men är det möjligt att ringa på curling curls stil och dra håret förvärvad vana, varifrån en person lätt kan bli av med? Enligt forskare är tendensen att dra håret inte en mallaktion. Den obsessiva vanan att dra ut hår är en speciell typ av tvångsåtgärder, betraktad i samband med tvångssyndrom. Med patologins långvariga förlopp visas tecken liknande manifestationer av tvångssyndrom.

Det vetenskapliga namnet på benägenheten att dra hår på huvudet och andra delar av kroppen är trichotillomania. Anomaliens främsta manifestation är ett omedvetet, okontrollerat, okontrollerbart obsessivt behov av att dra och dra hår. Växtligheten på huvudet blir oftast det "drabbade" området, men hår på andra ytor av huden kan "förstöras", till exempel: hår på ögonbrynen eller ögonfransarna.

Trichotillomania är oftast fixad hos små barn och ungdomar. Emellertid kan sättet att dra håret uppträda hos vuxna personer. Det har fastställts att en sådan obsessiv "svaghet" oftast utvecklas bland representanterna för den vackra halvan av mänskligheten. Jämfört med dem, skämtar män i sådana påträngande handlingar dubbelt så sällan.

Trichotillomania: varför människor drar sitt hår
Många tror att utdragen hår är en dum vana som uppstår hos många barn på grund av att de helt enkelt inte har något att hålla händerna på. Detta är en felaktig och farlig illusion. För vissa barn är behovet av att dra ut håret ett omedvetet protest mot befintliga situationer. Således kan ett barn uttrycka tyst indignation som vuxna förnedrar, förolämpar och förtrycker honom. Vanan att dra ut hår kan vara ett sätt att locka uppmärksamhet hos föräldrarna, med hjälp av vilka barnen vill få den nödvändiga delen av kärlek och kärlek. Ofta observeras tendensen till självskadliga handlingar hos barn som växer upp i en asocial familj med dricksföräldrar. Kan inte ändra saker, de skyller ofta sig själva och omedvetet skadar sin "värdelösa" person.

En vanlig orsak till trichotillomani är en genetisk benägenhet för psykotiska reaktioner. Barnet kommer att erva de felaktiga stressresponsmönstren från föräldrarna. Utan att veta de konstruktiva metoderna för avlägsnande av psyko-emotionellt beteende, kommer barnet att prova olika möjligheter till självförtroende. I det här fallet drar ut håret inget annat än ett test för att lindra nervspänningen och uppnå psykologisk komfort.
Orsaken till trichotillomani hos ungdomar och vuxna kan döljas i förekomsten av interna konflikter och förekomsten av otänkbara problem. Självtvivel, förnekelse av ens egna möjligheter, självklagande av alla dödliga synder kräver "en slags förstärkning med handlingar. Sedan instinktivt kan en person inte orsaka allvarliga skador på sin kropp, han väljer "mindre pranks". I en sådan situation är tendensen att dra ut hår en specifik metod för "straff".

Ofta manifesterar trichotillomani under dessa perioder när en person är vid en korsning och vet inte hur man ska agera korrekt. Utmattande tvivel, rädsla för att förvärra situationen, rädsla för att göra ett misstag, ångest för framtiden, agera förtryckande på individens psyke. Tendensen att dra hår är ett försök att fördröja beslutets ögonblick. Det undermedvetna ger personen med sådana obsessiva handlingar och argumenterar för fenomenet att personen nu är "upptagen" med andra uppgifter, och han har ingen tid att tänka på att lösa problemet.
För vissa människor är det en slags ritual som drar ut vegetation som hjälper till att fokusera uppmärksamhet på det arbete som utförs. Behovet av att fokusera på en uppgift snubblar ofta på en persons oförmåga att medvetet organisera sin mentala aktivitet. Därför "skapar" det undermedvetna vissa ritualer som underlättar arbetsprocessen. Det villkorliga förhållandet är fast, vars huvudsakliga betydelse är: produktiv arbetskraft och koncentration är endast möjlig vid samtidig hårddragning.

Idag studerar medicinska kretsar en mycket intressant hypotes om orsakerna till tvångssyndrom. Forskare föreslår att syndern för utseende av obsessiva tankar och handlingar är förekomsten av PANDAS syndrom hos patienten, som en manifestation av uthållig streptokockinfektion.
Kärnan i denna hypotes är följande: Som ett resultat av en streptokockinfektion i människokroppen börjar immunsystemet att producera antikroppar för att undertrycka fiendens agent. När de producerade lymfocyterna blir rikliga och deras överdrivna aktivitet observeras uppträder ett misslyckande i immunförsvaret, vilket resulterar i att de utvecklade antikropparna börjar förstöra vävnaderna och cellerna i sin egen organism, "förvirra" dem med skadliga mikrober. Sådan hypertrofierad immunopatologisk aktivitet förstör vissa hjärnstrukturer. Som ett resultat av de fel som uppstått (i synnerhet ödem i hjärnområdena) har en person tvångssyndrom.

Det vill säga, inte streptokockinfektion, men ett alltför stort svar från immunsystemet och de producerade antikroppar kan orsaka obsessiva åtgärder.
Det finns en annan syn på trichotillomaniens ursprung. Vissa forskare sätter denna anomali i nivå med missbruk som alkoholism och narkotikamissbruk. Som med andra former av beroende av en patient med denna sjukdom observeras:

 • omedveten impuls mot självskador
 • medvetenhet om skadan från de åtgärder som vidtagits
 • förlust av kontroll över beteendet;
 • djup nedsänkning i manipulation
 • känsla av att minska ångest under processen.
  Trichotillomania: hur är störningen manifesterad
  Trichotillomaniens särdrag är det vanliga utseendet hos individen av behovet av hårdragning. Om personen inte har möjlighet att göra vad han vill, täcker en våg av irritation, ilska, ilska och aggression honom. Genom att dra ut håret, en person uppnår en känsla av mental komfort, hans känslomässiga spänning försvinner, hans humör förbättras. Vissa personer med trichotillomani känner sig nöjda med processen att dra håret.

  En annan egenskap hos personer som lider av trichotillomani är brist på förståelse för orsaken till deras lutning. Patienterna kan inte ge en förklaring till varför och varför de drar ut håret. De kan inte påpeka de faktorer som gav upphov till en sådan vana och fixade den. Lusten att "tona ut vegetationen" uppstår av dem oförutsägbart och spontant. Men de flesta upplever spänning och inre stress före den kommande manipulationen.
  För att dra ut sin egen vegetation använder patienter med trichotillomani inte bara sina fingrar. De kan dra ut hår med pincett eller dra ut med nageltoppor.
  Resultatet av trichotillomania är en - en märkbar minskning av vegetationen på huvudet, tidig bildning av skalliga fläckar, utseendet på fläckiga zoner på huden, problem med huden. Av denna anledning tvingas många offer för sjukdomen att maskera sina brister, till exempel: med hjälp av peruker eller konstant bär av hattar. Camouflage tekniker inkluderar också användning av falska ögonfransar eller tatuering i stället för plockade ögonbryn. I allvarliga fall tvingas patienter med trichotillomani att begränsa sina sociala kontakter och undvika att vara på offentliga platser.

  Det är människans spänning om deras bortskämda utseende som får dem att tänka på förekomsten av problemet och motivera dem att vidta vissa åtgärder. I själva verket skapar inte handlingen att dra ut håret några besvär för personen.
  Trichotillomania i sin utveckling kan ge upphov till ett mer komplicerat obsessivt tillstånd - ett oöverstigligt behov av att äta sönderrivna hår. Denna mentala sjukdom kallas trichotillophagy. Enligt publicerade data observeras vanan att äta ditt eget hår hos 10% av patienterna med trichotillomani. Denna sjukdom är fylld med försämring av matsmältningssystemet, i synnerhet: igensättning av organen i mag-tarmkanalen klumpar av hår.

  Människor som lider av trichotillomani upplever ofta skam och pinsamhet på grund av det obsessiva behovet av att dra sitt hår. Många ämnen försöker dölja sina handlingar från andra så noggrant som möjligt. Eftersom manipulationen av att dra ut håret tar mycket tid från en person (procedurernas varaktighet kan nå 15 timmar om dagen), måste patienterna avsiktligt isolera sig från samhället. Isolering hindrar lärande, fullt genomförande av arbetsförpliktelser, uppförande av personliga relationer. Därför blir många människor med trichotillomani ensamma, och som ett resultat förvärvas allvarliga depressiva störningar.

  Trichotillomania: hur man slutar dra hår
  Enligt majoriteten av läkare kräver trichotillomani komplex behandling, uteslutande med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Den bästa lösningen för att övervinna sjukdomen är kombinationen:

 • farmakologisk terapi;
 • psykoterapeutiska effekter;
 • genomföra hypnos sessioner.
  Läkemedelsbehandling av trichotillomania syftar till att förbättra patientens psyko-emotionella tillstånd. Genom användning av moderna antidepressiva medel är det möjligt att förbättra individens humör, frigöra honom från depression och förtvivlan, och rädda honom från självklagandes idéer. Antidepressiva medel hjälper till att stabilisera sömn och lindra sömnlöshet. Det tricykliska antidepressiva Clomipramin (Clomipmin) visar störst effekt vid behandling av trichotillomani. Denna åtgärd har psykostimulerande, tymoleptiska och lugnande effekter.

  Med förekomsten av allvarlig ångest hos en patient med trichotillomani rekommenderades det att genomföra en kortvarig kurs med bensodiazepinberoende medel. Anxiolytika visar en lugnande, muskulös avslappnande, anti-ångest effekt. Phenazepaitium (fenasepaitium) används oftast för trichotillomania, vilket överstiger andra lugnande medel i anti-ångest effekt.

  Om sjukdomen kvarstår rekommenderas att atypiska antipsykotika ingår i behandlingsprogrammet. De minskar allvaret av automatik, fobier och aggression. Psykiatriker vid behandling av trichotillomani föredrar användningen av en grupp selektiva antagonister av monoaminer, som förskriver Risperidone (Risperidon) till patienten.

  Det bör noteras: med felaktigt vald dosering är komplikationer av symtom på obsessiv-kompulsiv sjukdom och förekomst av andra biverkningar möjliga. Valet av neuroleptika kan därför endast utföras av en erfaren läkare efter noggrann undersökning av patientens historia och bedömning av potentiella risker.

  Ofta i behandlingsprogrammet innefattar trichotillomania humörstabilisatorer. De har en central muskelavslappnande och lugnande effekt. Stabilisera patienternas mentala tillstånd, hjälp förbättra humöret. Valproinsyra (Acidum valproicum) kan ordineras till patienten.
  En av de viktigaste metoderna för behandling av trichotillomani är psykoterapi. Under psykoterapeutiska sessioner utvecklar och konsoliderar patienten nya funktionella vanor och förvärvar konstruktiva självkänsla. Kognitiv beteendemässig psykoterapi hjälper en person att utveckla förmågan att lugnt och lugnt återuppleva obehagliga tankar och idéer, känslor och känslor, filtrera bort uppkomna önskningar och hantera behov.

  Den mest effektiva metoden för att bli av med viljan att dra ut håret är den populära kognitiva beteendemässiga psykoterapitekniken - Habit Reversal Training.
  Denna teknik bygger på postulatet att utdragen vegetation är ett märkligt svar på effekten av specifika utfällande faktorer. I det här fallet är ämnet ofta inte medveten om sådana utlösningsmekanismer, som kallas triggers. Under sessionerna är patienten med trichotillomania medveten om hur man känner igen dessa triggers och griper till alternativa beteenden när de utsätts för sådana stimuli.

  En annan beprövad teknik vid behandling av trichotillomani är stimuluskontrollmetoden (Stimulus Control). Denna teknik innebär användning av specifika "blockers" vanor som gör att du kan begränsa en persons förmåga att dra hår. Parallellt med detta lär patienten metoden för kognitiv omstrukturering, så att ämnet kan hantera sina tankar som svar på viljan att dra ut håret.

  Hur bli av med lusten att dra håret en gång för alla? Svaret är uppenbart - det är nödvändigt att fastställa den sanna orsaken till trichotillomani och eliminera sin omedelbara anstiftare. Eftersom störningarna av sjukdomen ofta inte förstås och inte förstås av personen är det nödvändigt att tillfälligt ändra patientens tillstånd och avlägsna den vaksamma kontrollen av hans medvetande. Detta är möjligt genom att nedsänka patienten i en hypnotisk trance - en naturlig halvblöja. I ett sådant avslappnat tillstånd tas de skyddande blocken av medvetandet bort, åtkomst till djupet av psyken - det undermedvetna sinnet - öppnas. Upptäckten av trichotillomania triggers och den efterföljande effekten på orsaken till sjukdomen eliminerar den avvikande önskan att dra ut håret.


  Under hypnotisk trance injicerar doktorn funktionella attityder, ett konstruktivt beteendemönster och goda vanor i psyksens omedvetna sfär.
  Efter det psykoterapeutiska arbetet och effekterna av hypnos börjar personen att reagera annorlunda mot obsessiva tankar som har uppstått. Han blir kapabel att motstå behovet av att plocka ut sin vegetation. Han börjar visa ett annat beteende när han utsätts för faktorer som provocerade attacken av trichotillomani. • Nästa Artikel
  9 bästa mjällschampo