Hur man gör shampoo gör-det-själv hemma


Nästan varje dag står vi inför behovet av att tvätta håret med schampo. Men väldigt få människor vet hur skadligt naturligt schampo kan göra för redan försvagade lockar. En övertygande reklam och en vacker burk visar inte alltid produktens höga kvalitet, effektivitet och naturlighet.

Därför väljer fler och fler kvinnor hemlagat hårschampo, vilket är så lätt att förbereda hemma. Det finns en stor mängd hemlagade schampon, som är baserade på naturliga och prisvärda ingredienser. Vissa av dem är lämpliga för torrt och svagt hår, och vissa löser problemet med överdriven hårfettighet. Tänk på de mest enkla, effektiva och naturliga hemlagade schampon som passar dina krokar.

Skada vanligt schampo för hår

Den mest skadliga komponenten, som finns i nästan alla kosmetiska schampon, är lourylnatriumsulfat. Denna komponent förstör hår- och hudstrukturen. Därför leder användningen till tömning av strängar, del av tipsen och andra negativa konsekvenser. På grund av det faktum att denna komponent är den billigaste basen för schampo, fortsätter de flesta tillverkarna att använda den.

Dessutom kommer schampos skadliga substanser in i miljön, förorenande naturresurser. För att inte tala om det faktum att människokroppen redan ständigt påverkas av kemikalier, om vi kan använda naturliga lösningar för rengöringskurvor, varför skulle vi få oss att försvara oss med naturliga recept.

Fördelarna med hemlagad hårschampo

Miljövänlighet. Naturligt schampo är miljövänligt och säkert kosmetika.

Tillgänglighet. Gör ett hemlagat schampo är ganska enkelt, och används för dessa prisvärda och billiga komponenter.

Mångsidighet. Det finns många recept för naturliga schampon, så du kan hitta den som bäst passar din typ och krillens tillstånd.

Lätt att laga mat. Naturliga schampon lagras inte under lång tid, men deras förberedelse tar bara några minuter, så du kan enkelt förbereda en ny sats precis innan du tvättar huvudet.

Kontra

Shampoo gör-det-själv hemma är helt säkert och miljövänligt. Emellertid kan individuell intolerans mot vissa komponenter förekomma. Använd därför ett litet hudområde innan du använder det.

Produktion och användning av hemlagad schampo

Det enklaste sättet att göra ett naturligt schampo är att använda en schampobas, som kan köpas på apotek. Det innehåller inte dofter och färgämnen som kan skada curl och orsaka allergiska reaktioner.

Du kan lägga till basen av schampot:

 • eventuella infusioner och avkok av örter;
 • eteriska oljor;
 • honung;
 • aloe juice;
 • andra naturliga ingredienser.

Om du inte vill använda en bas för schampo, som fortfarande innehåller kemiska komponenter, kan du använda oliv- eller glyceroltvål som en bas, såväl som roten till tvålgräs. Detta schampo blir mer naturligt, säkert och effektivt. Shampoo, beredd på grundval av dessa komponenter, kan förvaras i en vecka i kylskåp.

Applicera hemlagad schampo bör också vara som vanligt. Efter användning av schampon rekommenderas att skölja krullarna med varmt vatten med en liten mängd nypressad citronsaft eller fruktäger. Detta beror på det faktum att schampo är alkaliskt, vilket är ett normalt medium för hårsyra. Användningen av sura sköljningar omsluter hårvågorna, vilket ger den glans, styrka och hälsosamt utseende.

Hemlagad schampo recept

För några århundraden sedan var det mest populära sättet att rengöra håret en blandning av vatten och rågbröd. Du kan göra detta schampo nu. För att göra detta är det tillräckligt att ånga brödet i flera timmar. Dessutom kan du lägga kli till sjampoen. För högkvalitativ rengöring av hår rekommenderas att applicera den erhållna vattnet i 10-15 minuter, massera hårbotten och skölj. Den enda nackdelen med detta recept är smulorna, som är ganska svåra att tvätta, särskilt med långt hår.

Ett annat alternativ för naturligt schampo är att använda blandningar baserade på fermenterade mjölkprodukter. Dessa schampon skyddar locken bara uttorkning och miljöpåverkan. Efter detta schampo rekommenderas att skölja med ättika eller sura juice. Följ sedan de bästa recepten för naturliga hårschampon som kan förberedas med egna händer.

Dry Shampoo Recept

Nyligen används torrschampo i allt större utsträckning för att omedelbart uppdatera lockar och avlägsna oljig glans. Men få människor vet att du kan använda torrt och hemlagat schampo.

ingredienser:

 • Havregryn - 60 gr.
 • Soda - 15 gr.

Havregryn ska krossas i en kaffekvarn. Tillsätt en liten mängd soda och blanda noggrant. Används för normalt och smutsigt hår. Det bidrar till normalisering av fettighet, och gör också omedelbart krusorna fräscha och rena.

Ett annat recept på torrt hårschampo

I kosmetologi används stärkelse och grova korn ofta för att rengöra lockar. Ett sådant torrt schampo har en fördelaktig effekt på lås av vilken typ som helst.

ingredienser:

 • Majsstärkelse - 50 gr.
 • Cornmeal - 50 gr.
 • Violett rotpulver - 10 g.

Cornmeal bör krossas i en kaffekvarn och blandas med stärkelse. Dessutom kan du lägga till en liten mängd violett rot.

Instruktioner för användning. Innan appliceringen ska schampan bör kamna krullarna. Applicera blandningen och låt den ligga i 5-10 minuter. Efter det ska strängarna torkas med en handduk och kamma igen.

Hemlagad oljig hårschampo

Hårvård, som kännetecknas av ökad smidighet, kräver användning av djupa rengöringsmedel. Därför tillåter användningen av konventionella schampon för hår som regel bara att förvärra problemet, såväl som att skada hårstrukturen. Vanliga shampoo berövar också krökorna av fukt, vilket leder till deras bräcklighet.

Shampoo för fet hår kan framställas med egna händer, endast med naturliga och hälsosamma ingredienser.

ingredienser:

 • Citronsaft - 40 ml.
 • Vodka - 15 ml.
 • Mandelolja - 10 ml.
 • Äggula - 1 st.

För att börja bör du göra citronsaft. Du kan också använda färdiga naturliga citronsaft. Tillsätt vodka, mandelolja och äggula till den. Alla komponenter ska blandas noggrant och appliceras på våtkrullar. Med regelbunden användning av schampo blir håret mer friskt och frodigt, oljigt glans och behovet av daglig shampooing kommer att försvinna.

Hemlagad schampo för torrt hår

Varje kvinna som står inför problemet med alltför torrt och livlöst hår vet att inga kosmetiska produkter snabbt kan lösa detta problem. Dessutom förvärrar användningen av konventionella schampo problem ofta, eftersom de kemiska komponenterna berövar kretsarna av fukt och näring. Men när du använder hemlagade schampon, vars medicinska egenskaper har bevisats av tusentals användare, kan du ge curls den nödvändiga fukt och näring.

ingredienser:

 • Castorolja - 40 ml.
 • Ett ägg
 • Eteriska oljor.

Blanda ricinolja med ett ägg, du kan lägga till några favorit eteriska oljor. För att göra shampooet med en luftig, krämig konsistens, kan du piska in det i ett skum med en bländare. Klar schampo att applicera på lockar längs hela längden. Om nödvändigt kan rester av schampo användas vid nästa shampooing, men de måste lagras i kylskåpet.

Handgjord tvålschampo

Om du vill göra ett naturligt schampo med egna händer, som kan förvaras i kylskåpet i 1-2 veckor, föredra att schampo från tvål. Det passar alla typer av hår, rengör håret och hårbotten perfekt och är mycket billigare än vanligt schampo.

ingredienser:

 • Tvål - 100 gr.
 • Vatten - 2 koppar.
 • Eteriska oljor.
 • Kosmetisk olja - 50 ml.

Tvål bör smält i ett vattenbad, lägg till dina favoritoljor. Det resulterande schamponet är mycket säkrare och mer effektivt inköpt, förutom att den slutliga kostnaden kommer glatt överraska dig.

Hemlagad schampo för hårväxt

För att påskynda tillväxten av lockar och förhindra att de faller ut, rekommenderas att använda hemlagad gelatin shampoo. Indikationer för användning av ett sådant schampo är tråkiga lockar, långsam hårväxt, bräcklighet och förlust.

ingredienser:

 • Gelatin - 15 gr.
 • Yolks - 2 st.

Blanda gelatin med äggulor och applicera på våtkrullar. Hemlagad schampo för hårförstärkning med gelatin efter flera applikationer stärker kretsarna avsevärt, accelererar tillväxten och ger en otrolig mängd.

Hemlagad mjällschampo

Tansy har en rengöring, antiinflammatorisk och fuktgivande effekt. Därför kan du på grundval av denna växt göra ett underbart hemlagat hårschampo.

ingredienser:

 • Torkad skål - 1 msk. l.
 • Vatten - 200 ml.
 • Honung - 15 ml.

Brew skummande i ett glas vatten, låt det brygga. Lägg till honung och använd för regelbunden schamponering.

Video: Recept för naturligt hårschampo

Hemlagad schampo: ansökningsrecensioner

Äggschampo hem var för mig en riktig frälsning. Det rensar inte bara helt håret utan kostar också ett öre. Jag lägger bara till gelatin och mitt huvud till ägget. Hår blev mycket mer voluminöst och slutade falla ut.

Gilla receptet på schampo från bröd. Mycket coolt rensar håret. De slutade falla och blev lysande.

Till efterrätt, video: Naturliga hårstädare hemma

TOP 15 naturliga schampon som enkelt kan göra hemma

Idén om allt naturligt och organiskt är väldigt relevant i vår tid. Denna trend har påverkat olika områden av skönhet och vård för håret är inget undantag.

Idag försöker många människor hitta säkra alternativ för att ersätta färdiga produkter. Därför kommer vi i denna artikel att diskutera hur man gör ett schampo med egna händer hemma.

De flesta butiksrenare för hår innehåller natriumlaurylsulfat. Detta billiga och effektivt skummande ämne har utmärkta rengörings- och emulgeringsegenskaper.

Men det är inte så säkert för lockar, om du använder det för ofta. Vissa industriella schampon orsakar irritation i hårbotten och överdriven håravfall. I de flesta fall skyller vi hårt vatten eller dåliga miljöförhållanden.

Men allt blir klart så snart du börjar läsa etiketten på ditt vanliga schampo, vilket du regelbundet använder. Jag tror att många av er försökte byta till naturvård, vissa tyckte om den här metoden, andra återvände till konventionella medel.

Ingredienser för organisk schampo

Om du bestämmer dig för att skapa en naturlig rengöring, är det bäst att utforska fördelarna med varje komponent som används i receptet och lära sig om fördelarna.

Huvudkomponenterna i schampot kan vara:

 1. Äggula är en bra lotion rengöringsmedel. Den innehåller lecitin, vilket är en emulgeringsmedel. Kycklingfärg tar bort fett och smuts från krullarna. Den passar till och med smalt och smutsigt hår, återupplivar hårsäckarna och lägger täthet på locken.
 2. Kefir är det bästa tvättmedlet för torra lock och hårbotten. Det mjukar och fuktar strängarna, stärker rötterna, eliminerar mjäll och splittrade ändar. Men kan torka ut färgen på färgat hår.
 3. Mjöl. De bästa resultaten ges av råg eller ris (eller till och med en kombination av båda på en gång). Rågmjölet har ett neutralt pH, så det kan inte skada krullarna. Du kan också använda rågbröd. Andra arter är bäst att inte använda, eftersom de innehåller gluten, som håller fast vid strängarna.

Du kan använda olika typer av ler beroende på det specifika syftet:

 • Grön - den mest effektiva i vården av hår. Det här är en bra lösning för en tjock typ av krullar, liksom för att bli av med mjäll. Det rengör huden av fett och smuts, och eliminerar överdriven fettproduktion.
 • Blå - det mest populära alternativet i skötseln av huden och locken. Den är lämplig för dem som vill växa friska och långa strängar. Dessutom förhindrar det skallighet och eliminerar bräcklighet.
 • Svart är ett läkemedel som är lämpligt för torrt och tråkigt hår. Det återställer strängar och pH-nivån i hårbotten, närnar krullarna. Dessutom medför regelbunden användning av svart lera snabbare tillväxt och minskar tvärsnittet.
 • Rosa - naturlig behandling av tunt och svagt hår. Hon kan göra krullarna tjockare och starkare.
 • Röd - Lämplig för känslig hud i huvudet och oljiga trådar. Det lugnar huden, reducerar eventuella allergiska reaktioner efter målningsproceduren.
 • Vit - lägger till mer volym till svagt och gallrande hår. Dessutom återställer den tunna strukturen hos lockar, fuktar och närmar dem, stoppar förlusten.
 • Gul - har antiseptiska egenskaper. Det rensar perfekt hårbotten och minskar utseendet av mjäll.

För ytterligare komponenter lämpliga:

 1. Herbal decoctions. Örter har olika fördelar för hår. Beroende på dina behov kan du välja örter som hjälper till att lösa detta eller det här problemet med krullar.
  • För ljus: kamille och kalendula. Dessa örter ger en lättare effekt.
  • För mörk: nässla och rosmarin. De stimulerar hårsäckar och minskar håravfall, om de tillämpas permanent.
  • Broth eik bark botar mjäll och orsakar sund tillväxt av hår.
 2. Basoljor. Utmärkt näring och fuktar strängarna. Här är några exempel.
  • För torr: avokado, kokosnöt, kakao, shi.
  • För fett: hasselnöt, macadamia, argan, druvfrö.
  • För normal: olivolja, mandel, jojoba.
 3. Eteriska oljor. Stärka effekten av andra komponenter, behandla lockar och hårbotten.
  • För torr: jasmin, apelsin, sandelträ, neroli, enbär, pelargon, rosmarin.
  • För fett: eukalyptus, bergamot, tea tree, grapefrukt, citron, salvia.
  • För normal: lavendel, vanilj, beat, patchouli.
 4. Honung är en organisk antibakteriell och antifungal produkt. Han kommer att hjälpa till att bli av med problem med mjäll. Dessutom ger det mjukhet och jämnhet i håret, inte prilizyvaya.
 5. Aloe juice - ett lagerhus med användbara vitaminer och enzymer som ökar tillväxten av friskt hår. Det normaliserar pH-nivån i hårbotten, vilket kommer att ha en positiv effekt på tillväxten och bibehålla fukt.

Rekommendationer före användning

 1. Till att börja med måste du bestämma din hårtyp. Enligt honom väljer du den nödvändiga organiska produkten som passar dig.
 2. Prova hela tiden med att experimentera med olika recept tills du hittar den som ditt hår tycker mest om.
 3. Naturliga schampon kan inte skumma alls, men det betyder inte att de inte fungerar.
 4. Koka inte pengar för mycket. Eftersom hemlagad schampo inte innehåller konserveringsmedel. Det betyder att det inte kommer att lagras under lång tid.
 5. Börja använda schampo med en gång per vecka. Om resultatet passar dig, gå till två gånger. I det här skedet är det bättre att undvika att använda industriellt schampo, eftersom du måste ge din hårtid för att vänja sig på det naturliga.
 6. Var beredd på den så kallade "övergångsperioden". Att döma av de många recensionerna på Internet kan först tycka att dina strängar är för fet och smutsiga. Detta händer eftersom din hårbotten används för aggressiva tvättmedel, så det fortsätter att producera mycket smörjmedel. Till dess att det används till milda tvättmedel, kommer effekten av feta krökor att bevaras. Det kan ta en hel månad att anpassa sig till naturlig tvättning.

Ekologiska Shampoo Recept

Om du är intresserad, föreslår jag att du försöker följande alternativ för hemlagad schampo som inte är svår att förbereda dig själv.

Lera och oljor för torra krullar

Castor och olivoljor är användbara för skallighet. De har fuktgivande och stimulerande egenskaper som hjälper till att fuktar hårbotten och ge de nödvändiga näringsämnena till hårsäckarna.

Vi gör och använder!

Odla lera med en varm vätska för att få en tjock pasta. Lägg till andra ingredienser och rör om. Sammansättningen fördelas huvudsakligen på hårrötterna och masseras. Då sköljs krullarna är inte hett vatten.

Mitt svarta tehår

Denna komposition bör inte användas regelbundet, eftersom det kan torka håret avsevärt, men blandningen har en bra effekt på fet hud på huvudet.

 • lerpulver (2 msk);
 • olivolja (1 ssk);
 • kycklingblomma (1 st);
 • starkt svart te (2 matskedar).

Vi gör och använder!

Torka lerapulveret med varm ren vätska tills en krämig massa erhålls. Blanda det med andra ingredienser. Vi masserar bara schampot i hårbotten och undviker hårets längd. Låt blandningen i 5 minuter, inte mer, eftersom det inte är en mask. Tvätta sedan strängarna ordentligt med vatten. I slutändan använder vi växtbaserade dekoktioner (nässla eller ekbark).

Sminkverktyg för mörka strängar

Denna organiska botemedel är lämplig för ägare av mörkt hår. Flickor med lätta lock bör undvika att använda kaffe, eftersom det kan ge en gulaktig nyans.

Vi gör och använder!

Kombinera kaffe med senapspulver. Samtidigt använder vi inte omedelbart kaffe i påsar, bara naturliga. Torka dem med ren vätska för att få en tjock pasta. Tillsätt eter och blanda väl. Sätt blandningen på rötterna och försiktigt massage. Tvätta hemlagad schampo med vatten. Låt strängarna torka naturligt.

Rening med volym effekt

Gelatinbaserat schampo recept är ett naturligt botemedel mot tunna och skadade lockar. Det hjälper till att lägga till mer volym till svagt hår, vilket skapar en tunn film på sin yta.

Vi gör och använder!

Lös upp gelatinpulveret i varmt vatten. Låt blandningen stå ett tag (30 minuter) för att skapa önskad konsistens. Tillsätt senapspulver till gelatin. Rör om de övriga ingredienserna tills du får en jämn pasta. Gnid kompositionen i rötterna. Om så önskas, lämna den också på strängarna i 30 minuter. Skölj med ljummet vatten. Förfarandet upprepas två gånger om 7 dagar.

Rengöras med lera och mjöl

Den här versionen av shampoo är universell och passar absolut alla. Lera kommer att ta bort all smuts från hårbotten och håret, medan rågmjöl kommer att närma och fukta dem.

 • lerpulver (1 msk);
 • rågmjöl (1 msk);
 • EM-citron (2-3 k.).

Vi gör och använder!

Kombinera rågmjöl och lera tillsammans. Torka blandningen med varmt vatten för att göra en mjuk pasta. Tillsätt några droppar eter för att skapa citrus arom på locken. Fördela lera i hårbotten och varsamt massera utan att gnugga. Lämna eventuellt i 10 minuter eller skölj omedelbart med varmt vatten.

Lera och ärtmjöl för torra lockar

Ärmjöl är en effektiv behandling för håravfall och är också en stimulator för snabbare tillväxt. Gör kretsar mer lydiga och skyddar dem mot yttre aggressiva faktorer.

 • lerpulver (1 msk);
 • ärtmjöl (1 tsk);
 • EM patchouli (3-4 k.).

Vi gör och använder!

Kombinera komponenterna tillsammans och fyll dem med varmt vatten. Tillsätt så mycket vätska för att göra en tjock pasta. Sätt blandningen på rötterna. Lämna hemlagad schampo i 10 minuter. Skölj med ljummet vatten. Sammanfattningsvis sköljer håret med örtavkok vid viljan.

Nässla och lera mot skallighet

Det här schampot receptet botar håravfall. Nässle har stimulerande egenskaper och hjälper till att återställa krullarna efter alltför hög skaldethet.

 • lerpulver (1 msk);
 • olivolja (1 ssk);
 • avkok av nässla (3 matskedar).

Vi gör och använder!

Utspädd lera Tillsätt olivolja och blanda väl. Applicera blandningen på rötterna utan att gnugga. Lämna shampoo på strängar i 10 minuter. Vi blir inte av med varmt vatten.

Aloe Vera Cleanser

Detta recept är bra för torra och skadade lockar. Aloe i kombination med yoghurt och honung hjälper hårbotten och håret att förbli fuktigt vilket gör dem skina och mjuka.

Vi gör och använder!

Blanda alla ingredienser. Applicera blandningen endast på rötterna, inget behov av längden. Eventuellt lämnar blandningen på trådarna i 20 minuter. Tvätta sedan av med varmt vatten.

Shampoo recept med mjöl och kefir

Denna komposition är lämplig för blont hår. Kombinationen av kefir och honung har effekten av lättnad. Dessutom gör det håret mjukt och glänsande.

Vi gör och använder!

Ta färska kefir och späd dem med mjöl. Blanda inte för flytande. Tillsätt honung och blanda noggrant. Lägg blandningen i hårbotten och massage. Skölj med ljummet vatten. Vi sköljer strängar med örtavkok.

Hemlagad Honungshampoo

Denna struktur passar det upptorkade, rättvisa håret.

 • torkad kamille (4 ss);
 • honung (1 tsk);
 • varmt vatten (1 msk.)

Vi gör och använder!

Fyll kamille med varmt vatten. Ge brygga i en halvtimme. Skölj vätskan och blanda den med honung. Applicera blandningen på håret med massörrörelser. Skölj sedan ditt huvud med rent vatten. Upprepa proceduren två gånger om 7 dagar.

Medel på örter och mjöl

Det kommer att vara användbart att absolut alla. Stärker och läker strängar.

 • rågmjöl (3-4 msk);
 • kycklingblomma (1 st);
 • calendula decoction (1 msk);
 • kamilleavkokning (1 msk.).

Vi gör och använder!

Förbered ört avkok i förväg. För att göra detta, kombinera både örter och häll kokande vatten. Väntar på 30 minuter. Låt det svalna och filtrera vätskan. Vi blandar med andra komponenter. Applicera blandningen på lock och massage. Vi blir inte av med varmt vatten.

Gelatin för fet hår

Kompositionen hjälper till att lugna talgkörtlarna och eliminera det ökade fettinnehållet.

Vi gör och använder!

Lös upp gelatin i varmt vatten. Lägg till andra ingredienser och blanda väl. Applicera blandningen på håret med massörrörelser. Tvätta av med varmt vatten.

Universal med ägg och vodka

Ägget innehåller mycket protein, vilket gör den lämplig för alla typer av krullar. Men om du använder det för ofta kan det torka strängarna, så det är bäst att använda denna schampo en gång i veckan.

Vi gör och använder!

Blanda komponenterna ihop. Applicera blandningen på håret och massage noggrant. Tvätta av utan varmt vatten.

Havregryn för känslig hårbotten

I detta recept använder vi sodavatten i små doser. Vissa använder det som en viktig ingrediens. Gör inte det här! Det rekommenderas inte att använda natron som ett naturligt schampo, eftersom det har ett för högt pH som förstör håret.

 • havregrynflingor (2 matskedar);
 • majsstärkelse (1 msk);
 • bakpulver (0,5 tsk);
 • kamille avkok (3 msk).

Vi gör och använder!

Grind havregryn i en mixer eller använd havremjöl i stället. Blanda alla ingredienser tills du får en jämn pasta. Applicera blandningen på våta strängar med massagerande rörelser. Vi blir av med lite varmt vatten. Sköljda lockar med örttekoko.

Shampoo med citron och gurka

Citron underbart rensar fet hår. Väl avlägsnar överdriven greasiness och samtidigt gör krullarna glänsande. Gurkajuice fuktar hårbotten och lämnar strängar smidiga och fräscha.

Vi gör och använder!

Ta bort huden från citron och gurka. Lägg dem i en mixer och blanda tills en smidig pasta erhålls. Sätt den beredda blandningen på hårbotten och fördela håret på håret. Massera noga och skölj med icke-hett vatten.

Hur man använder självtillverkat verktyg

Här är några regler:

 1. Till att börja med, bara våt håret med vatten.
 2. Sätt på hemlagad schampo på rötterna.
 3. Vi gör ljus massage. Upprepa samma steg som vid användning av konventionellt schampo.
 4. Ekologiskt schampo kan lämnas i 5-10 minuter. Spola omedelbart rekommenderas inte. Naturliga ingredienser kommer att närma huden och absorbera överflödigt fett.
 5. Tvätta strängarna försiktigt under vatten. Vi ser till att alla rester av tvättmedel är helt borttagna (speciellt för mjöl och bröd).
 6. Vi använder decoctions av örter för att skölja lockar. Eller odla äppelcidervinäger (1 msk per 2 liter rent vatten).

Sammanfattningsvis skulle jag säga att trots att naturen och säkerheten hos de produkter som används i hemlagad schampo kan förberedelsen i sig ta en lång tid. En mer minus är en lång beroende. Tja, resten är bara plusser. Du bestämmer dig.

Hälsosam du shag! Vi ses snart!

Den här artikeln är värt att dela med vänner:

Gilla en blogg?
Prenumerera på nya artiklar!

Hur man gör ett schampo med egna händer?

Bland det stora utbudet av schampon som presenteras på den moderna kosmetiska marknaden är det ibland svårt att välja den som passar din hårtyp. Tyvärr innehåller de flesta av de kosmetiska företagens produkter i sin sammansättning olika kemiska komponenter som orsakar allvarliga skador på hårets hälsa.

Ingen vill ha sitt hår utsatt för de aggressiva effekterna av kemiska komponenter som ingår i industriella tvättmedel, så många har redan valt sig själva schampon som kan tillverkas hemma, på egen hand.

Sådana produkter är baserade på naturliga produkter och ingredienser som lätt kan köpas i en mataffär och ett apotek.

I den här artikeln kommer vi att berätta hur du förbereder schampon hemma för olika typer av hår med steg-för-steg-instruktioner och en beskrivning av effekten av dessa medel på huden och hårbotten.

Populära schampo recept kan du göra dig själv

Följande recept är utformade för olika typer av hår, så det är viktigt att använda dem för sitt avsedda syfte för att undvika negativa följder efter applicering.

Färgschampo hemma

Tint shampoo är utformad för att inte bara rensa håret från olika föroreningar, men också för att ge den en viss färgskugga som kommer att förbli på håret efter att ha tvättats med det här verktyget.

Den nyans som kommer ut efter badning beror på vilken original hårfärg du har.

Lökskonserver

För matlagning behöver du följande:

 • 50 gr. lökskal.
 • 50 gr. kamilleblommor.
 • 150 ml renat vatten.
 • 100 ml flytande tvål.
 • Vitaminer "E" och "A" (i ampuller).
 • Essentiell olja av lavendel.

Förberedelse: Blanda lökskalan med torr kamille och häll kokande vatten över dem, låt det brygga i en timme. Efter tiden spänna buljongen och blanda den med flytande tvål. Tillsätt vitaminer och 10 droppar lavendelolja (som en aromatisk komponent). Blanda försiktigt för att förhindra bildning av skum.

Applicering: Shampoo appliceras på håret, skum och lämnar i 40-50 minuter, tvättas sedan av med varmt rinnande vatten.

Kombinationen av kamille och lökskal kommer att ge hårbotten en känslig, gyllene nyans, samt skina och silke.

Hemlagad oljig hårschampo

På grund av att humant talgkörtlar fungerar felaktigt och markerar en alltför stor mängd subkutan fett, är håret mycket snabbt förorenat, det blir fet och "istappar" förekommer i håret, vilket inte ser väldigt estetiskt tilltalande ut. För att lösa detta problem, nämligen: att normalisera arbetet med talgkörtlarna, kommer att hjälpa ett speciellt schampo för fet hår.

Senapspulverrecept

Ett sådant botemedel löser inte bara problemet med fetthalt i krök utan förbättrar även blodcirkulationen och metabolism i huvudets hud vilket kommer att bidra till en mer intensiv tillväxt av nytt hår.

För matlagning behöver du följande:

 • 200 gr. senapspulver (torr).
 • 100 ml renat vatten.
 • 50 gr. torrbladslöv.
 • 20 droppar citron eterisk olja.

Förberedelse: Koka nätblad med kokande vatten och låt det brygga i 40-50 minuter, sätt sedan på buljongen och späd senapspulveret med dem tills en tjock konsistens bildas (du behöver inte kombinera alla buljong med pulvret, justera tillsatsen själv). Tillsätt citronolja till blandningen.

Applicering: Applicera den resulterande kompositionen i håret, gnid det i rotzonen och lämna på huvudet i 3-5 minuter. Efter det att tiden har löpt ut - tvätta produkten med varmt vatten.

Hemlagad schampo för djup rengöring

Det här verktyget är utformat för att ta bort "skräp" som bildats på håret under lång tid - det här är olika delar av tvätt, vård och stilprodukter (mousses, geler, lacker etc.). Faktum är att vanliga schampon inte klarar av sådana föroreningar, så du måste använda schampo för djuprengöring.

Mummibaserat recept

Mumiye är en mineralprodukt av vegetabiliskt ursprung, som kan rengöra locken från olika föroreningar, desinficera och desinficera hår och hud.

För matlagning innebär du att du behöver följande:

 • 100 ml flytande tvål (neutral komposition, utan olika föroreningar).
 • 50 gr. torkade näsblad.
 • 50 gr. rosmarin.
 • Orange - 1 st.
 • Kockolja - 1 msk. en sked.
 • Aloe Vera juice - 1 msk. en sked.
 • Mumiealkohollösning (du kan göra det själv, lösa en bit mamma i vodka eller alkohol).

Förberedelsesmetod: Nettleblad blandas med rosmarin och 150 ml kokande vatten hälls, låt blandningen stå i 1 timme, filtrera sedan buljongen och tillsätt apelsinjuice. Blanda den flytande tvålen med den resulterande buljongen på sådant sätt att den inte skumbas. Kockolja och aloe vera juice tillsätts till blandningen, blanda allt grundligt tills en enhetlig konsistens bildas.

Applicering: Shampoo appliceras på fuktigt hår, gör en lätt massage i 2-3 minuter, torka sedan av kompositionen med varmt rinnande vatten. Det rekommenderas att upprepa tvätten, för 100% rening av krullarna från rester av produkten.

Fast shampoo hemma

Det här verktyget har nyligen dykt upp på den inhemska marknaden för kosmetika, men har redan lyckats vinna positiva återkopplingar och egenskaper hos konsumenterna. Det är mycket kompakt och ser ut som vanligt tvål, men det verkar mycket försiktigt, fuktgivande och närande hår. Detta schampo har en stor nackdel - den kan inte användas löpande.

Fast oljebaserad schampo

Strikt följa proportionerna om du vill få en effektiv hårvårdsprodukt. För matlagning behöver du följande ingredienser:

 • 180 ml renat vatten (det är bäst att använda destillerat).
 • 80 gr. alkali (tillgänglig på något apotek).
 • 50 gr. vetegroddaroljor.
 • 50 gr. ricinolja.
 • 200 gr. olivolja.
 • 200 gr. kokosnötolja.
 • 10 droppar lavendel eterisk olja (du kan välja en annan till din smak).

preparatet:

 • Den första etappen är beredningen av tvålbasen. Alkali tillsätts till renat (destillerat) vatten, omröring intensivt. Som ett resultat av en kemisk reaktion upphettas kompositionen kraftigt, så efter upplösning är det nödvändigt att låta det svalna till en temperatur av 36-38 grader.
 • Det andra steget är kombinationen av alla oljor som listas ovan. Efter blandning värms de upp till en temperatur på 70-80 grader i eld (koka inte!) Och kyla till 36-38 grader. Därefter tillsätts en alkalisk bas till oljelösningen, infunderas i små portioner och omröres noggrant tills en tjock konsistens bildas.
 • Den tredje etappen - formande schampo. För att göra detta, häll den förtjockade kompositionen i former (här är fantasin oändlig), täck med en varm trasa och lämna en dag. Efter tiden tas shampoo ur formen och lämnas öppen i 12 timmar, varefter den kan användas.

Applicering: Skaka dina händer med detta schampo och gnugga det resulterande skummet i huvudets rotszon. Resten av håret (bör vara vått) gnuggar med en del pengar. Gör en mild massage och skölj med varmt vatten.

Shampoo, som du förbereder dig, kommer att vara en säker och användbar kosmetisk produkt för ditt hår. Dessa produkter för vård av krullar är inte bara användbara, men kostar också mycket billigare än liknande produkter som tillverkas av fabriker.

Om du noggrant läser den här artikeln insåg du förmodligen att preparatet av schampon inte kräver speciella färdigheter och vem som helst kan klara det. Det viktigaste är att följa proportionerna och tidsintervallerna som är avsedda för utförandet av ett visst förfarande.

Naturliga schampon gör det själv

Naturliga schampon har nyligen blivit mycket populära, de är nästan lika konkurrenter med märken av välkända schampon. Folk började inse att de kemiska komponenterna i schampon inte alltid gagnar hår. Shampoo, kokta med egna händer, hanterar hårproblem mycket mer effektivt, till exempel ökat fett, mjäll, brist på skinn och brittleness. I den här artikeln ska jag berätta för dig hur man gör schampo hemma, vilket kommer att vara lämpligt för din hårtyp.

Shampoo matlagning hemma

Vi brukade tvätta vårt hår med schampo och skölj med balsam. Gör ett naturligt schampo hemma ger inget arbete, men fördelarna med ett sådant schampo kommer att vara flera gånger överlägset de flesta verktyg som köpts på butikshyllor. Det finns utmärkta folkmedicin för hårvård. De kan lätt förberedas hemma och håret efter dem kommer att vara vackert, starkt och glansigt med sin hälsa.

Receptar naturliga schampon för alla typer av hår

Förbereder ett liknande schampo baserat på en blandning av olika örter, senap och rågmjöl. Dess främsta fördel är att den kan lagras i torr form under mycket lång tid. Och för att tvätta håret behöver du bara en liten mängd utspädd med vatten innan du tar emot vattnet. Det påverkar helt håret, absorberar väl och tar därför bort fett och andra föroreningar.

Blondt hår rekommenderas att använda: kamille, björkblad, växtfäste, kullockor, horsetail, humle och jämn ingefära. I allmänhet ju fler örter du använder desto bättre.

Till exempel kan du göra ett hemlagat hårschampo med följande recept:

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Blanda lika stora mängder björkpinnar, humlekottar, lakritsrot och nässlor. Mala alla ingredienser till ett pulveriserat tillstånd med en kaffekvarn. Om stora partiklar är närvarande i blandningen, sikt det genom en sikta. Fyra matskedar av de resulterande råvarorna kombineras med en halv sked torr ingefära, en sked senapspulver och tio matskedar rågmjöl.

Torka den önskade mängden av blandningen med vatten. Du kan också använda någon sur vätska, till exempel vassle, äppel eller citronsaft. Applicera sedan på håret och gnugga om två eller tre minuter, skölj sedan. Om tiden tillåter kan kompositionen lämnas på håret i ungefär tjugo minuter.

Jästschampo Mask

Detta verktyg löser sig perfekt fett och bäst återspeglar hårets tillstånd. För dess förberedelse behöver du en fjärdedel av ett pack av pressad jäst (torr oönskad att använda), ett par yolk och ett par skedar honung. Pund honung med jäst och sätta på en varm plats. Efter blandningen skumar, sätta äggulorna till den, blanda väl och applicera på torrt hår och hud och vrid sedan huvudet i polyeten. Kompositionen är önskvärd att motstå minst en kvart i timmen och företrädesvis fyrtio minuter. Detta är nödvändigt för att alla dess komponenter ska reagera med fett och smuts, vilket gör att du kan rengöra ditt hår så mycket som möjligt.

Hemlagad mjällschampo baserad på alkohol och oljor

Utnämning: eliminerar hudsköljning och klåda.

Tillagningstid: 5 minuter.

komponenter:

kycklingägggubbar - 2 st.
alkohol eller vodka - 20 ml
salviaolja - 4 droppar
rosolja - 1 droppe

preparatet:

Slå äggulor, lösa olja i alkohol och tillsätt till äggulor. Blandningen appliceras på vått hår.

Genomsnittlig kostnad per portion: 17 rubel.

Förvaringsförhållanden: högst 4 dagar på kallt ställe.

Äggschampo

Shampoo hem med kaffe och ägg absorberar och löser upp fett och smuts, och tar dessutom bort dem mekaniskt. Dess väsentliga komponenter är kaffe (helst mycket finmalt) och äggulor. Du behöver också cognac eller alkoholisk tinktur av ekbark, som enkelt kan tillverkas av dig själv.

Två skedar av brandy och samma mängd kaffe blandat med ett par äggulor. Gnugga blandningen i krullarna, för bästa effekten, linda dem i plast, håll i femton till fyrtio minuter, skölj sedan av med inte mycket varmt vatten. Tyvärr är det här verktyget inte lämpligt för blondiner, eftersom kaffe kan ge strängarna en brunaktig nyans.

Henna schampo

Förutom att Henna helt tar bort fett från håret, är det också mycket användbart för strängarna.

Det måste helt enkelt spädas till en konsistens av gruel med citronsaft, kefir, vassle, ett avkok av örter eller vanligt vatten, sätta på håret, gnugga väl och skölj. För bästa resultat kan blandningen lämnas på håret i ungefär trettio minuter. Det är dock värt att beakta att Henna, särskilt färglös, torkar hår, så det ska inte användas för ofta - högst en gång i veckan.

Shampoos i tvål

Ofta, för att göra shampoo hemma, använder älskare av naturprodukter en tvålbas. Eftersom det är lämpligt hemmagjord tvål, barntvål, naturliga glycerinsaft eller tvålbaser, sålda i specialaffärer eller apotek. Dessa produkter blandas med olika växtbaserade infusioner, essentiella och vegetabiliska oljor. Till exempel kan du göra hemlagat hårschampo av vilken typ som helst med följande recept:

Vitlera hemlagad schampo

Utnämning: mot håravfall.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

vit lera - 50 g
vatten - 100 g

preparatet:

Ta torr vit lera (säljs i apotek), blanda med varmt vatten, bör inte vara flytande, men inte för tjock massa. Applicera kompositionen på håret och massera brunnen. Tvätta av med varmt vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 17 rubel.

Förvaringsförhållanden: i slutna behållare, högst 2 veckor.

Soda-baserad schampo

Eftersom soda har en alkalisk miljö rensar den helt och hållet strängarna och huden från föroreningar, neutraliserande syror. För att förbereda schampon behöver du bara lösa en matsked pulver i ett glas varmt vatten. Skölj enkelt strängarna med den resulterande vätskan, massage dem lätt, fördela kompositionen över hela längden och skölj sedan. Efter applicering av detta verktyg måste håret sköljas med vatten, sura med ättika eller citronsaft.

Senapshampoo

1 msk. en sked senap utspädd i två liter varmt vatten och detta hår tvätt shampoo. Senap är bäst för fet hår. Det eliminerar obehaglig oljig glans, håret blir inte så snabbt att bli smutsigt.

Gelatin Shampoo

Blanda 1 msk. sked av något schampo, 1 äggula och 1 msk. sked av gelatinpulver. Slå långsamt, så att det inte finns några klumpar, applicera på fuktigt hår och håll i 5-10 minuter, skölj sedan håret väl med ljummet vatten. Denna förening innehåller mycket protein, håret blir vackert och tjockt. För enkelhets skyld är det möjligt att göra en koncentrerad lösning av gelatin (1 matsked gelatin för 3 matskedar vatten). Du kan lägga till 1 mer äggula istället för schampo.

Äggula schampo

Skölj äggulan i lite fuktigt hår och skölj noggrant med varmt vatten efter 3-5 minuter.

Tansy Shampoo

1 msk. En sked full av skumdryck häll två koppar kokande vatten och lämna i två timmar. Strained infusion tvätt hår. För oljigt hår, tvätta den här infusionen med hår varannan dag i en månad. Denna åtgärd hjälper också till med mjäll.

Nässelschampo

Häll 100 g färskt eller torrt nässla 1 liter vatten, tillsätt 0,5 liter ättika. Koka blandningen på låg värme i 30 minuter, sedan spänna. Tillsätt 2-3 koppar av det resulterande avkoket i en skål med vatten. Att tvätta håret med denna struktur.

Fermenterade mjölkschampo recept

1. Du kan använda för att tvätta håret surt mjölk, yoghurt eller yoghurt. De skapar en fet film som skyddar håret från de skadliga effekterna av miljön. Du måste ta till exempel yoghurt, fuktar det rikligt med huvudet och täcker håret med polyeten och på toppen med en handduk. Efter en halvtimme sköljer du håret noggrant med vanligt varmt vatten och surgörs sedan med saften av en citron- eller vinägerlösning (1 msk vinäger per 2 liter vatten).

2. Torka kefir med varmt vatten och tvätta håret med denna komposition.

Banan hemlagad schampo

Utnämning: ger mjukhet, glans och silke.

Tillagningstid: 5 min.

komponenter:

 • en halv banan
 • citronsaft - 20 ml
 • kycklingägg - 1

Förberedelse: Rengör hälften av banan, ta bort lite av det övre lagret (som det är visköst), slip resten till ett slamtillstånd. Tillsätt till denna puré citronsaft och äggula. Rör om. Att tvätta håret med sådant schampo.

Genomsnittlig kostnad per portion: 9 rubel.

Förvaringsförhållanden: på kallt ställe, ca 2 dagar.

Rågschampo

Ta en skiva med rågbröd och knåd i en liten mängd varmt vatten på ett sådant sätt att man får en flytande uppslamning. Du kan ge henne lite tid att kräva. Skaka håret och håll i 5-10 minuter. Skölj sedan noggrant med vatten. Man bör komma ihåg att brödsmulor är svåra att kamma, så det är bäst att gnugga vattnet genom en sikta. Dina ansträngningar kommer inte att vara förgäves: detta maskschampo har en mycket fördelaktig effekt på hårtillväxt och på deras tillstånd: håret blir tjockt, tjockt. Detta recept är särskilt effektivt för fet hår.

Hemlagad schampo för normalt hår

Hemlagad äggschampo med gelatin

Syfte: För volymen och mjukheten i håret.

Tillagningstid: 45 min.
komponenter:
gelatin - 1 matsked
vatten - 100 g
äggula - 1 st.

preparatet:
Häll gelatin med vatten, låt svälla i 40 minuter. Värm det i ett vattenbad, dränera. Tillsätt äggulan till gelatin, rör om. Applicera på håret, lämna i 20 minuter, skölj sedan ordentligt med vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 7 rubel.

Förvaringsförhållanden: i kylskåp, högst 2 dagar.

Hemlagad schampo med jasmin och honung

Utnämning: mat, fukt och hälsosam glans.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

vanlig schampo - 2 matskedar
avkok av jasminbladblad - 1 matsked
honung - 1 matsked

preparatet:

Blanda alla ingredienser, applicera på håret, massera lite och skölj med vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 20 rubel.

Förvaringsförhållanden: I en mörkad, inte varm plats, högst 1 månad.

Hemmagjorda hårda schampon

Hemlagad schampo med ricinolja

Syfte: hydratisering och näring.

Tillagningstid: 2 minuter.

komponenter:

Castorolja - 2 matskedar Art.
kycklingägg - 1 st.

preparatet:
Blanda väl alla ingredienserna och tvätta håret med detta schampo och massera huvudet väl.

Genomsnittlig kostnad per portion: 7 rubel.

Förvaringsförhållanden: i kylskåp, i en tätt sluten behållare, högst 2 dagar.

Äggoljeshampoo

Blanda äggulaen med 1 tesked ricinus och olivolja och tvätta håret med den resulterande lösningen. Denna blandning är speciellt lämplig för torrt hår.

Hemlagad schampo för svagt och skadat hår

Hemlagad schampo från bröd och kefir

Tillagningstid: 2 timmar

komponenter:

svartbröd - 100 g
Kefir - 100 g

preparatet:

slipa brödet i små bitar, häll det med kefir, lägg i ett par timmar på en varm plats. Därefter bör denna massa piskas med en mixer, skölj håret.

Genomsnittlig kostnad per portion: 10 rubel.

Hemlagad schampo för fet hår

Hemlagad brandy shampoo

Syfte: torkar och eliminerar glans.

Tillagningstid: 2 minuter.

komponenter:

Cognac - 50 g
ägg - 1 st.

preparatet:
Blanda cognac med äggula för att få en krämig massa, tvätta håret, gnugga kompositionen väl i huden och håret.

Genomsnittlig kostnad per portion: 15 rubel.

Förvaringsförhållanden: på en sval plats, inte mer än 3 dagar.

Hemlagad ek Bark Shampoo

Syfte: mat, glans, återhämtning.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

ekbark - 100 g
kokande vatten - 1 liter

preparatet:

brygg ekbark med kokande vatten. Denna buljong tvättar håret i 5 minuter.

Genomsnittlig kostnad per portion: 6 rubel.

Förvaringsförhållanden: i en glasbehållare, inte mer än en dag.

Matlagning "Nästan schampo"

1-2 msk. l. basilika, nässlor eller maskros glas rent vatten, 60 ml av en toalett eller bättre flytande tvål (endast inspektera den för närvaron av skadliga ämnen), 15 till 60 droppar av någon eterisk olja lämplig du, till exempel, ceder, en timme. l. lite vegetabilisk olja (solros, cederträ). Gör avkok eller infusion av örter och tillsätt alla övriga ingredienser där, blanda väl. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter.

Detta schampo kan lagras i kylskåpet i en vecka. Om vid tillsättningstillfället tillsättes en tesked vodka, ökar hållbarheten till 3-4 veckor.

Senaps-shampoo-mask utan tvål

Ta 1 msk. sked av senapspulver, spätt till konsistens med gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring. Eller detta alternativ för fet hår: 1 matsked senap utspädd i 2 liter varmt vatten. Tvätta håret, skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, johannesört, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.

Tvätta håret med sur mjölk

Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Det är nödvändigt att säga, yoghurt, att fukta det rikligt med huvudet, att täcka det med en polyetenplast och på toppen - med en handduk. Efter 25-30 minuter skölj håret i skummet överfettad tvål, såsom "Baby", skölj noga med varmt vatten, och sedan - surgjordes (1 matsked vinäger till 2 liter vatten).

Tvätta hårdekok Mylnyanki läkemedel

Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong att tvätta mitt hår utan tvål och schampo, skölja med vanligt vatten, eller ännu bättre - tinktur av kamomill, om håret är blond och avkok av ek bark - om mörkret.

Hårtvätt skräp

1 matsked av skumdryck häll 2 koppar kokande vatten, lämna i 2 timmar. Strained infusion för att tvätta håret utan tvål i en månad. Detta verktyg används för att eliminera mjäll.

Recept kan fortfarande resultera i många. Det viktigaste att komma ihåg när man använder naturliga schampon är att effekten inte omedelbart, och att det är nödvändigt att skölja håret med örtteer eller mjuka hårt kranvatten, äppelcidervinäger.

Jag skulle också vilja berätta om en naturlig hår styling produkt, inte helt Siberian, men fortfarande bättre än kommersiell hårspray med sin giftiga lukt.

Natural Hairspray Recept

Skär citronen i skivor och koka den i ett glas vatten tills hälften av vätskan förblir, filtrera sedan och tillsätt några droppar alkohol (eller vodka) för bevarande. Applicera på hårsprayen. Passar perfekt för hår och håller styling.Nästa Artikel
Vad ska man göra om en tonårs hår faller ut