Henna färgning: recept för färgning av olika hårtyper


Vackert hår är en av dygderna hos en kvinna. För att få dem att se bra ut måste du behålla din hälsa och ta hand om ditt hår. Färgning bidrar till att göra det mer individuellt. Du kan ändra krullarnas färg med hjälp av kemikalier och naturliga färgämnen. En av de mest populära vegetabiliska färgkomponenterna är henna.

Kan jag färga mitt hår med henna?

Henna är ett vegetabiliskt färgämne som erhålls från en växt som lawsonum, torkning och slipning av löv.

Bladet på busken innehåller två färgämnen - klorofyll (grön) och lavson (gulröd).

De innehåller också henotaninsyra, hartsartade och feta substanser, polysackarider, organiska syror, eterisk olja, vitaminer C och K.

Hårfärg baseras på principen om ackumulering av ovanstående pigment i nagelbandet - det övre skiktet av hår. Dessa ämnen tränger inte in i strukturen, utan garanterar en långsiktig konservering av resultatet.

Samtidigt är de inte helt tvättade av, till skillnad från kemiska, även om de inte har en stark färgförmåga: de förändrar inte helt strängarnas färg helt.

Det kan sägas att henna är ett färgämne. Det låter dig uppnå önskad nyans, men den senare beror till stor del på hårets ursprungliga färg.

Denna målning kan bara ge strängar bara 3 nyanser: orange-röd, röd-brun och röd-röd. Dessa nyanser ges av lavson - huvudkomponenten. Men om du blandar det med andra produkter, kan du öka antalet nyanser avsevärt.

Är det värt att ständigt henna?

När det används ofta kan krullarna torka ut. Detta beror på exponering för syror och tanniner. Vid upprepad användning är strukturen hos kutiklet bruten - tipsen börjar splittras. Glut leder till det faktum att håret blir tråkigt, främmande, torrt, svårt, svårt att stila, förlorar sin elasticitet, håller hårt hår.

Färgen som erhålls efter färgning med naturliga komponenter är nästan omöjligt att byta med konstgjorda färgämnen. Ämnen som ingår i rättegångsbladet täcker strängarna, så färgpigmenten kan inte tränga in i håret.

Konstgjorda medel rekommenderas inte att användas förrän krullarna har blivit vuxna, målade med naturliga.

Kombinationen av naturliga och kemiska komponenter kan leda till en oförutsägbar reaktion - håret blir grönt, orange eller radikalt blå. Artificiellt färgämne kan vara ojämnt fördelat längs strängarna.

Vegetabiliska och kemiska färger, som vi ser, är inte kompatibla med varandra. Därför är det omöjligt att applicera dem omväxlande efter perm, belysa, blekning. Med kombinationen av båda dessa föreningar kan en allergisk reaktion uppträda.

Coloring henna: Använd för hår

Naturprodukter fungerar mer sparsamt. Kemikalier öppnar hårvågar med våld. De aktiva substanserna i pulveret från bladen av lausonia förstör inte det naturliga pigmentet, men inramar strängarna, justerar dem, lägger till volymen, skapar ett skyddande skikt. Curls blir skyddade mot ultravioletta strålar, havsvatten; bli mättad färg, bli tätare, tjockare, mer magnifik.

Med tillräcklig användning hemma kan du bli av med splittrade ändar, matthet, brittleness, alltför fetthalt eller torrhet. Den har en ljus garvningseffekt, reglerar funktionen av talgkörtlarna, normaliserar vattenbalansen.

På grund av tanniner, skärs det yttre skaliga skiktet, krullarnas naturliga glans återställs. Skadade strängar återställs. Dessutom är hårbotten mättad med näringsämnen, rötterna stärks, krullens tillväxt aktiveras, mjäll försvinner.

Denna produkt har inga kontraindikationer. Det är allergivänligt, så de får måla om de är allergiska mot konstgjorda färger. Tillåten användning för gravid och lakterande. Efter födseln blir det tjockare och kommer inte att falla ut. Det används för färgning av ögonfransar och ögonbryn: färgen kommer att vara längre än under ett kemiskt förfarande, folliklarna kommer att stärka, ögonfransar blir längre och tjockare.

Hur färgar hår med henna hemma

Först måste du bestämma hur ofta proceduren är, för att inte skada håret: Fet och normalt krullar - upp till 3 gånger i månaden, torr - en gång i 1-2 månader; vid användning av verktyget utan syntetiska tillsatser - 1 gång på 2-3 månader.

Det är lämpligt att använda den med närande och fuktgivande masker, kosmetiska oljor, honung, äggulor, mjölk, mejeriprodukter. Om du sparar den med de angivna produkterna, kan du utföra proceduren oftare och öka varaktigheten av sådana.

Löv av Lawson kan användas på mörka lockor (färgningstid - en och en halv timme), ljusa och gråa trådar - cirka 30 minuter.

Pulver försämras snabbt, så med långvarig förvaring ger en svagare effekt. Färskt grått-grönt bladpulver. När den blir brun betyder det att produkten har gått dålig.

Hur man brygger färgad henna

Detta bör ske i glas eller keramikbehållare, du kan inte använda metallredskap. Händer skydda med speciella handskar. Pulvret måste bryggas i förväg - några timmar före användning.

Du kan lämna för natten. Gör det bättre vid rumstemperatur. Ytan på blandningen ska mörkas, bli brunaktig. Därefter tillsätts andra produkter efter önskemål.

Det rekommenderas inte att brygga det med kokande vatten. För att uppnå en ljus, mättad färg genom att spädda pulvret med en sur vätska: kefir, citronsaft, torrt vin, äppelcidervinäger, örtte med citron. I detta fall kommer krullarna att mörkas till en rik mörkröd färg.

Samtidigt kan deras nyanser variera inom några dagar. Sann färg visas efter 3-4 dagar.

Recept för färgning av olika typer av hår med henna:

 1. Rik guldgul nyans. Blanda 200 g torkad rabarber, 0,7 liter torrt vitt vin / vatten. Koka tills blandningen är halverad. Lägg till en påse med pulver. Håll på huvudet i 30 minuter;
 2. Färgen på gammalt guld. Tillsätt 2 gram kokt saffran;
 3. Tät honunggul - 2 msk. l. kamille koka, stam;
 4. Röd körsbär med en lilaskugga - sockerbetor, uppvärmd till 60 °;
 5. Mahogany - ska blandas med pulver 3-4 msk. l. kakao. De hälls omedelbart med varmt vatten och appliceras på trådarna;
 6. Förstärkning av röda madder eller hibiskus;
 7. Kastanjebrun - Henna + Basma (3: 1);
 8. Rik kastanj med rödmalt kaffe;
 9. Mörkkastanj med röd färgton - kaffe, kakao, matsoni, olivolja;
 10. Mörk kanel - valnötskal. Det kokas länge, så tillsätts buljongen till pulvret;
 11. Brons - Basma och Henna (1: 2);
 12. Blå svart - använd först henna, en timme senare tvättas den och appliceras på Basma. Ta dem i lika stora mängder;
 13. Skinnande hår - blanda ¼ kopp vatten, ½ kopp henna, rå ägg. Suga på huvudet i 15-45 minuter;
 14. Torra / sköra krullar - blanda henna och vatten, enligt vad som anges i tidigare recept, tillsätt 30 ml naturlig yoghurt. Tid - som anges ovan;
 15. Tint - för lätt hår, för att få en röd / ljusgul nyans, bara en kvart i timmen, för mörk - 30-40, för svart - 2 timmar. För att göra detta blanda ½ kopp färgämne och ¼ kopp te. För ljusa - kamille, för brunhåriga kvinnor - svart, för brunetter - kaffe.

Hur man blandar henna med eteriska oljor?

Om du lägger till pulveret lite eterisk olja (bokstavligen några droppar) rik på terpener (monoterpener), då blir färgen rikare. Många av dessa finns i teolja, eukalyptus, rökelse.

En svagare effekt på pelargon, lavendel och rosmarin. För gravida kvinnor och barn rekommenderas att lägga till lavendel, eftersom det gör färgen rikare och inte orsakar irritation.

Hur färgar du ditt hår med henna: hur man tvätta det av huvudet?

Hon tar tid att få styrka i strängarna. Det rekommenderas att tvätta håret minst 2 dagar efter proceduren. Om du gör det nästa dag blir resultatet svagare: det kommer inte att åtgärdas och proceduren måste upprepas oftare.

Röda fläckar på huden tas bort med tvål eller gel. Om färgen är för ljus måste du värma vegetabilisk olja och gnugga den i trådarna, torka dem med en hårtork och skölja med schampo, du kan upprepa proceduren efter ett tag.

Låt ditt hår utstråla styrka och hälsa!

Henna Hair Coloring Recept

Den magiska hennaens arom ger energi och skapar ett speciellt humör. För mig är detta vegetabiliska pulver multifunktionellt: Jag använder det för att färga hår, som en del av medicinska masker, för att dra mehendi och göra bomber för ett bad. För en rödhårig flicka behövs vanligtvis inte kemiska färgämnen om du kan hantera naturens gåva korrekt. Och i kombination med Basma erhålls mörkare nyanser: mörk kastanje och jämn choklad.

Fördel och skada

Henna är en berömd folkmedicin, inte bara för färgning av hår i naturliga nyanser, men också för vård. Hon har helande egenskaper. Men det finns kontraindikationer.

 • Fördelarna med hår. Eliminerar förlust, ökar tjockleken, gör den mer stel, fluffig och voluminös. Hjälper från mjäll.
 • För hälsa. Det har desinficeringsegenskaper, på 1500-talet användes det för att behandla sår, kirurgiska suturer och att behandla hudsjukdomar.
 • rekommenderas inte för användning på torrt hår: torka dem ännu mer, gör tråkiga, dehydrerade;
 • kan inte användas för färgning av hår som tidigare har färgats med industriella färgämnen: du kan få ett oförutsägbart resultat, och istället för en ljus röd skönhet blir en tjej med fantastiskt gråbrunt-krusigt hår;
 • kan inte användas efter perm, keratinrätning och andra liknande salongprocedurer: henna neutraliserar deras effekt;
 • ingen anledning att blanda Henna med konstgjorda färger: resultatet kan vara oförutsägbart.

Typer av Henna

Henna är för vissa ändamål uppdelad i typer, som du måste vara medveten om för att förstå varför du ska använda den.

färglös

Detta är en kosmetisk produkt med svag färgförmåga. Det är en dum åsikt att färglösa henna inte ger färg alls, men på grund av detta blir blondiner vilseledda eftersom deras lockar blir gula i färg! Används huvudsakligen för att göra masker för mörkt och rött hår. Det är ett bruntgrönt pulver. Om du behöver återställa skadat hår, förhindra håravfall och uppnå en lyxig frisyr är färglös henna perfekt.

Recensioner av färglösa henna är mest positiva men det ska användas korrekt: Lägg oljor eller andra näringsämnen i maskerna för att inte överdrippa håret.

färg

Används för färgning av hår i naturliga nyanser: koppar, röd, brun med rödaktig nyans. Till salu mer vanlig produkt av iransk produktion. Indisk henna anses särskilt högkvalitativ, det är dyrare och du kan inte köpa det på någon kosmetisk butik, så du måste söka.

Också uppmärksamma henna-sorten. Under en resa till Marocko förklarade den lokala säljaren att Henna är den bästa sorten som används för att färga hår - det tar egentligen inte mer än 15 minuter att uppnå en ljus nyans medan du måste köpa i Ryssland i timmar. En höna av andra klassen är avsedd att göra scrubs och lägga till badet för att läka huden.

För färgande ögonbryn

Det rekommenderas att använda hårrester för ögonbryn för att uppnå en perfekt kombination. Detta är sant. Också många fliniga flickor kommer inte ifrån kombinationen av henna och basma för att betona ögonbrynslinjen.

Med tillsatser

Ibland blandas henna med syntetiska färgämnen för att få en exotisk färg med den. Om du ser henna på en butikskiosk, på förpackningen som det skrivs att det kommer att färga ditt hår lila, rosa, vit eller annan ljus nyans, är det här inte en naturlig produkt.

Hur kan jag ansöka?

Det är viktigt att veta hur man använder henna korrekt för att få önskat resultat.

 • Håret bör inte tidigare färgas med industriella färgämnen.
 • Henna tvättar inte av tyget och är svårt att tvätta bort huden, så applicera en rik kräm på pannan, tempel, öronen och försök att inte fläcka dina kläder.
 • Applicera blandningen för färgning av hår, ögonbryn eller en mask bör vara på våt hud, hår.
 • Det löser sig endast i varmt vatten, så använd kokande vatten.
 • För att uppnå önskad färgmättnad, behåll verktyget: 5-10 minuter för lätt toning, 40 minuter för ljus färgning.
 • Att göra helande masker för att återställa, stärka och mot håravfall.
 • Att färga hår i naturliga nyanser från kopparröd till röd kastanj.
 • Färgögonbryn (det rekommenderas att använda speciell kosmetisk henna, utformad speciellt för ögonbryn).
 • Förbered en blandning för att dra tillfälliga tatueringar eller mehendi.

Favoritmask

I sin rena form torkar henna hårt hår. Därför finns det negativa recensioner på Internet, där tjejer och kvinnor skriver att deras hår har förvandlats till ett "strå", efter masker är det omöjligt att kamma dem. Faktum är att henna bara behöver användas korrekt, då blir det inte skadligt.

Vad man ska lägga till henna (använd färglös för masker) så att det bara ger nytta.

 • Dekoktioner av örter. Blondor lämplig kamomill, brunetter - nässla, ekbark.
 • Nourishing vegetabiliska oljor. Oliv, avokado, kokosnöt, mandel, shea, avokado eller argan.
 • Aloe Vera gel. Rik på vitaminerna A och E, för att stärka håret.
 • Äggula. Det höga innehållet av aminosyror och fördelaktiga spårämnen mättar lökarna, stimulerande öst.
 • Kefir. Den sura miljön avslöjar det färgade henna-enzymet, du kan insistera på pulveret rent på kefir om du drömmer om en eldig rödaktig tinge.
 • Eteriska oljor. Från att falla ut - cedar, rosmarin, slå, för sken - ylang-ylang, grapefrukt, från ökat fettinnehåll - pepparmynta, lavendel, från mjäll - eukalyptus, tea tree.
 1. Jag borstar partitionerna av henna, kamilleavkokning och burdockolja (proportioner 1: 1: 1) på partiklarna på våta, rena hårrötter. Ibland lägger du till några droppar essentiellt oljeblott.
 2. Jag applicerar argan eller kokosnötolja för en längd.
 3. Jag står en timme och tvättar sedan med schampo.
 4. För att göra oljan lättare att tvätta, innan du tvättar, applicerar jag längden på balsammen, lämnar den i 7 minuter och tvättar den av. Därefter avlägsnas schampon lätt av resterna av masken.

Hårfärg recept

Receptet för färgning av hår med henna bör väljas beroende på vilken färg som behövs.

 1. För att färga håret rött, tillsätts henna med sockerbetor (den mest prisvärda produkten) eller mjukade bär: äldre, söt körsbär, buckthorn. Och den mest intensiva skuggan av rött ges av löv av karkade och röd Altea.
 2. För brun och choklad nyanser, lägg till en lösning av kakao, kaffe, svart te eller indiskt amla pulver.
 3. Saffron, kamille och Rabarber (decoctions) är bra för att skapa gyllene nyanser.
 4. Färgigt hår i en kopparröd färg kan vara Henna utan tillsatser.

Ta 100 g Henna, tillsätt 1 matsked av det önskade tillskottet, häll 100 ml varmt vatten (men inte kokande!). Blanda blandningen endast i icke-metalliska redskap och rör om med en icke-metallisk sked. Du måste färga håret medan Henna är varmt.

Kombinera med basma och svart te för rika kastanjebrun.

För att få en kastanjeskugga, förbered en blandning i förhållandet 1: 1 henna och basma, fyll det också med varmt vatten. Blötlägga i ungefär en timme.

Experiment och skapa intressanta nyanser med hjälp av naturliga färgkomponenter!

Dela "Magic Henna - Favorit Recept och Tips"

Henna hårfärgning: recept + 35 bilder

Tror du att du kan ge ditt hår ett välskämt utseende och bli ägare av en lyxig nyans bara i salongen? Det är inte det! Henna hårfärgning, vars recept ges nedan - ett idealiskt alternativ till salongen.

Om vad som ska vara henna och hur man brygger det på rätt sätt - här, och nu är det dags att studera specifika recept som hjälper dig att lära dig i praktiken vad som är hennafärgning. Omedelbart bör det noteras att de exakta proportionerna är ganska svåra att specificera, eftersom resultatet beror på hårets tjocklek och det naturliga pigmentet. Därför, om det finns problem, är det värt att försöka blanda blandningen på en separat sträng för att säkerställa att den uppfyller dina förväntningar.

Syfte: nyanser av rött

För att ge strängarna en eldig nyans bör du lägga till följande komponenter för henna:

 • vildkörsbär, äppelbär (bara frukter bör tillsättas till blandningen, och de borde vara riktigt mogna);
 • wolfberry, buckthorn (i färgprocessen används grenar och lövverk, de måste samlas in före blomningstiden);
 • vind, sväng (behöver bark av dessa växter);
 • vallmo (vild), mer exakt, saften från sina kronblad;
 • privet (för färgning av hår med henna blir det nödvändigt att pressa saften från bären);
 • betorsaft

Om du vill att färgen ska vara helt exotisk, till exempel rödviolett, ska du använda röda Altea (blomma löv). Och om du behöver en ljust rödaktig nyans bör blandningen beredas på karkada eller uppvärmt rött vin (det vill säga att vatten inte används alls eller används minimalt).

Syfte: nyanser av brunt med henna

Innan du färgar håret med henna, borde du veta att med det här verktyget kan du lägga till lyxiga nyanser av choklad till strängarna. För att göra detta behöver du följande tillägg:

 • malda kaffebönor, svart te, kakao, valnötskal
 • malda nötkött i kombination med rött vin;
 • Amla (säljs i apotek).

Syfte: Gyllene nyanser

I motsats till stereotyper, med recept som färgas med henna, kan du få spektakulära ljus nyanser. Använd följande ingredienser för detta ändamål:

 • saffran (ganska lite pulver, med en matchhuvud, koka i ett par minuter i en liten mängd vatten och tillsätt sedan vätska till blandningen för färgning);
 • kamille (ett par matskedar hälls med ett halvt glas vatten, infunderas, filtreras och hälls sedan i blandningen);
 • rabarber (finskuren den, plågad sedan i ca 20 minuter och tillsatt till blandningen med henna).

Henna - Henna Hair Coloring recept

Henna är ett pulver av torkade lövblad, som länge har använts i arabiska länder som ett sårläkande, antiinflammatoriskt rengöringsmedel, men den mest använda hennaen var i hår och kroppsvård. Henna är en helt naturlig produkt och är absolut säker för hår och hud, inte allergiframkallande, har en konditionerings-, mjukgörande effekt, kan behandla mjäll och lägga till glans till försvagat hår. Den obestridliga fördelen med henna är att med hjälp kan du få naturliga saftiga hår nyanser och ingen kommer att vara medveten om att ditt hår är färgat.
Den allmänt accepterade nackdelen är att henna är en extremt resistent komponent, så efter färgning med henna kan du knappt färga håret med olika krämfärger och färger kan vanligtvis erhållas med en ful blåskenning. Detta gäller särskilt för dem som efter Henna försöker repaint i blond. En annan nackdel är enligt vissa experter att Henna kan täppa till hårets porer, tömma dem från insidan och orsaka ett tvärsnitt av spetsarna. Detta är dock ganska kontroversiellt och beror på individuella egenskaper. Generellt menas att henna är idealiskt för fet hår.
Henna-färgning tar i genomsnitt 1-1,5. Färgblandningen bör appliceras på nyligen tvättat, något torkat hår, efter att ha tvättat håret med varmt vatten, helst med äppeläger. Efter färgning med schampo, använd den inte i 2-3 dagar för att fixa färgen.
Färgblandningen är beredd beroende på dina önskemål: det finns många recept som hjälper inte bara till att förbättra den healande effekten av henna, men ger också håret olika nyanser i sitt sortiment.
Traditionellt knådas färgämnesblandningen på kokt vatten, men de flesta kvinnor hävdar att genom att blanda henna på kefir, kan du få en mer ädel och rik hårskugga, eftersom den sura miljön hjälper till att släppa färgpigmentet. Du kan också använda vassle. Koncentrationen för långt hår är följande: 75 g pulver (en kombination av henna och basma eller bara henna) en halv liter kefir.
De nyanser som erhölls med henna är slående i deras rikedom med variation.
Lila ton, burgundy, du kan få om du spenderar Henna inte i vatten, men i sockerbetor, kommer du att få samma effekt genom att lägga elderbärsaft eller karkadte.
Färgen på "mahogny" kommer att visa sig om du lägger tranbärsjuice till henna, och innan färgning fuktas rikligt med håret
Choklad och svart kan erhållas genom att lägga svart kaffe till henna.
Kastanjebrun och körsbärsskärmar ger uppvärmda Cahors, tillagt henna.
Infusion av lökskal, blandad med henna, ger håret en kopparglans.
Om du är en blondin, kommer en blandning av Henna med citronsaft och rå ägg passa dig.
Gyllene honungskugga ger rabarber, saffran, kamille eller gurkmeja.
Gurkmeja läggs helt enkelt till kompositionen med henna.
Saffron på knivens spets kokas i lite vatten i två minuter och läggs sedan till henna.
Rabarber krossas och kokas över låg värme i 20 minuter, filtreras sedan och läggs till henna.
Chokladkastanje ger en stark infusion av svart te, blandat med henna.
Du kan också experimentera med nyanser genom att blanda henna och basma i olika proportioner.
lätt kastanjton: 1 del av henna tas på 1 del av henna; hålltid - 1 timme;
För att få en ljusbrun hårton för 1 del henna tas 1 del av basma; hålltid - 30 minuter;
kastanjton: 2 delar basma tas för 1 del av henna; hålltid - 1,5 timmar;
svart färg: 3 delar basma tas för 1 del av henna; hålltid - 4 timmar.
brons ton: 1 del av basma tas för 2 delar av henna; hålltid - 1,5 timmar;
Använd inte basma i sin rena form, det ger oftast håret en grön nyans!

Vanligtvis är det från första gången svårt att uppnå önskad nyans, så om färgen visade sig vara olämplig, gör en oljemask: Applicera lite uppvärmd vegetabilisk olja på håret. Sprid över hela ytan och lämna i 20-30 minuter, och skölj sedan håret med schampo. Detta neutraliserar lite färgen. I oljan kan du lägga till en tesked av brandy, så det skulle vara bättre att tvätta bort.

Efter färgning med henna, försök inte använda kosmetiska färger hemma!

Recept av våra mormor. Hårfärgning med naturläkemedel

Vegetabiliska färgämnen är helt ofarliga och när de används ordentligt stärker de håret, förbättrar konsistens och tillväxt, eliminerar mjäll. Du kan ge ditt hår den önskade nyansen med henna, basma, rabarber, kamomill, lökskal, juice av grön valnötskal, malet kaffe.
Sorceress Henna
Den mest populära Henna. När färgningen är färgad, erhålls paletten av nyanser olika: från rödaktig till mörkbrun. För mörkare (mörk kastanj eller svart) rekommenderas henna att användas i en blandning med basma. Om du tar lika delar av henna och basma får du en kastanjetang. Förhållandet mellan henna och basma 1: 2 ger en mörkare, nästan svart färg. Bronsfärg kan uppnås om du blandar 2 delar av henna och 1 del av basma. Henna pulver och basma bryggdes med varmt vatten tills konsistensen av vattnet och grundligt omrördes för att undvika klumpar. En vacker nyans fås om du använder en infusion av naturligt kaffe istället för vatten. I form av värme appliceras gruel på håret och delar dem i partiklar. För att inte fläcka händerna på huden, bära sedan latexhandskar på förhand.
Före applicering av henna är det fettigt hår att skölja med schampo, torr kan tvättas utan schampo efter färgning. Henna och basma gruel håller från 1 till 1,5-2 timmar - beroende på vilken färg de vill få. För grå hår bör färgningstiden ökas till 2,5-3 timmar.
Brightening Chamomile
kvinnor är så vana vid att använda utländska henna att de har glömt bort andra hårfärgprodukter. Till exempel om kamilleapotek. För lätt hår, ta 100 gram torkade blommor, för mörka - 200. Brew 0,5 liter kokande vatten och låt koka i 5-10 minuter vid låg värme. Insistera i en förseglad behållare i ungefär en timme, sedan belastning. Lätt fuktiga håret (omedelbart efter att huvudet har tvättats), fukta den resulterande infusionen. Torka inte. Låt håret torka. Blötlägg dem så här varje vecka i vecka två. Tills du får önskad nyans
Lökbrons
Om håret är färgat med en lökskal, får den en ljusare gyllene ton. För att göra detta måste skal 2-3 lök koka i 200-250 g vatten i 20-25 minuter, sedan spänna buljongen och dagligen med en bomullspinne för att smörja infusionen av håret för att erhålla önskad nyans. Samtidigt är även grått hår färgat.
För färgning av ljusgråt hår rekommenderas en annan metod för att använda lökskalningsavkokning: 25 g skink hälls med ett glas vatten och kokas i 15 minuter, filtreras, 10 g glycerin tillsätts och det dagliga håret smittas.
Gyllene pilgryta
Tänk på vit pil. Folk kallar det vetla. Ta 10-20 gram torra pilbark. Dela det fint och häll ett glas kokande vatten över det. Koka under 30 minuter över låg värme under ett tätt lock. Töj sedan. Dampa håret (utan att torka det med en handduk) i 2-3 veckor tills du får önskad gyllene färg.
Linden blomma
Lipa hjälper till att ge blont hår en underbar brun nyans. Förbered ett avkok av kvistar och löv av lime. För att göra detta kokar 5 matskedar finhackade kvistar och löv av växten i 1,5 koppar vatten tills
tills det finns 1 glas vätska. Fuktar håret med en bomullspinne eller borste, tills önskad färg visas.
Te hemligheter
Kan ändra hårets färg, samt förbättra sitt utseende svart långt blad te. Vetenskapen har länge varit känd för sina toniska och helande egenskaper. Om du regelbundet blöter ljusbrunt och mörkt blont hår fast bryggt infusion av te, blir de en rödbrun nyans. Häll 2-3 matskedar te med ett glas vatten, koka och simma i 15-20 minuter över låg värme. Låt det stå. Skölj håret med denna buljong.
Denna färg är kortlivad, men tillåter dig att maska ​​ditt gråa hår väl i några dagar.
Läsare att notera
Färgning av hår med naturläkemedel, du måste följa följande regler:
• Det är bäst att färga håret en tonlighter än naturlig färg. Hårfärg bör matcha färg på ögon och hud.
• Håret ska tvättas och torkas före färgning.
• Applicera färgfärgen på separata strängar och kamma dem så att det är jämnt fördelat.
• Om du använder vegetabiliskt färgämne (förutom henna och basma), kan du inte skölja håret.
Källa: AIF

Det var vad jag fick efter Henna-färgningens första försök. Resultatet är nöjt))))

Hur man väljer henna och färgar ditt hår korrekt så att det inte finns några besvikelser

En eventuell målning av lockar i varierande grad, strider mot hårstavarnas struktur. Detta kan undvikas om du tar för proceduren naturliga produkter. Många kvinnor tränar Henna hårfärg eftersom det ger önskad nyans och läker tråden. Färgen blir inte nödvändigtvis röd - du kan välja bruna, gyllene eller rödaktiga toner. Kombinationen av henna med andra naturliga ingredienser är ett annat sätt att diversifiera paletten av användbara färgämnen. För att framgångsrikt välja ett färgschema, måla dig själv hemma och fixa resultatet länge måste du noggrant studera växtkompositionens egenskaper och alla nyanser av dess tillämpning med exempel på foton och videoklipp.

Vad är henna, hur är det tillämpat

Hemlandet av naturliga råvaror är länderna i Central-Östern och Nordafrika. Det är där som växer en två meter blomstrande buske med en specifik lukt av lawsonia, en stakig, från de bladen som hönan erhåller - ett grönt pulver.

Det ger curls en ljus nyans och bidrar till deras förbättring, eftersom den har en rik komposition som inkluderar:

 • Klorofyll är en antioxidant som positivt påverkar hudens tillstånd.
 • polysackarider - fuktar huden och normaliserar talgkörtlarna;
 • harts - ge hårglans och silkiness;
 • Hennotansyra - har en antibakteriell effekt, minskar inflammation, tar bort mjäll och stärker rötterna. Det är ansvaret för ljusets ljusstyrka;
 • pektiner - minska fettinnehållet, kuverthårskalvar, visuellt göra hår tjockare, absorbera toxiner;
 • estrar, vitaminer - förbättra blodcirkulationen, tona upp huden.

Henna för hår erhålls från buskens nedre löv. De övre tvättas också i pulver, men det används för att skapa tillfälliga tatueringar på hud och färgämnen.

Till skillnad från kemiska färgämnen har henna en helt naturlig komposition, skadar inte strängarna och stärker även håren, aktiverar tillväxten. På grund av detta används växtkomponenten för att färga inte bara krullar utan även ögonfransar, ögonbryn och för manskägg. Många butiker erbjuder denna tjänst, du kan också själv utföra proceduren.

Det är viktigt! Färgning med henna kräver noggrann förberedelse och längre hålltid än med permanent färg.

Typer av Henna

Beroende på ursprungsland och olika alternativ för naturligt färgämne finns det flera nyanser av henna för hår.

iranska

Ger dig en rik röd färg. Det går bra med andra naturliga ingredienser för att få ett varierat utbud: från karamell till choklad. För att göra detta kan du blanda färgämnet med kaffe, gurkmeja, cikoria, eteriska oljor och avkok av örter.

Irans invånare kombinerar nödvändigtvis henna med etrar för att återställa strängar, fukta dem, stärka och också lägga till glans.

Sudans

Grönt pulver med samma namn för hårfärgning i salongen eller hemma kommer från Saudiarabien. Det är vanligt att få en koppar nyans, som är hållbar och rik.

Ofta är Sudanese Henna kombinerad med Basma. Du kan kombinera dem i samma behållare och få en varm rödaktig kastanjfärg. Ett annat alternativ är att konsekvent färga hår i två steg (henna ska vara den första). Som ett resultat kommer håret att få en kall askton.

indisk

Den har en rik palett, presenterad i fem färger. Naturfärg är:

 • gyllene;
 • brun (kastanj);
 • vinröd;
 • mahogny;
 • svart, vilket är mer som en touch av bitter choklad.

Den indiska versionen av pulveret från lawsonia används ofta för terapeutiska ändamål: mot håravfall, för att bekämpa mjäll, för att återställa håret efter exponering för kemisk färg eller krökning. Denna henna kan också kombineras med andra sorter av vegetabilisk färgämne, andra naturliga ingredienser (gurkmeja, te, kaffe, vin, betorjuice och andra).

färglös

Det används i fall då hårfärgen passar dig, och deras tillstånd är inte.

Denna version av naturliga råvaror erhålls från stammarna från Lawsonia, som saknar färgpigment, men har ett komplett utbud av användbara ämnen.

Färglös henna används för:

 • ger krullar elasticitet, glans, elasticitet;
 • eliminera mjäll
 • stärka folliklarna
 • stimulera tillväxtstimulering
 • lösningar på problem med överdriven fet hår.

vit

Som ett resultat av användningen av ett sådant läkemedel kommer krullarna att bli ljusare med flera toner, och enligt vissa tillverkares försäkran kommer de även att bli en snövit nyans.

Kom ihåg: det är omöjligt att uppnå en sådan effekt på en gång med naturliga färgämnen, speciellt om en brunhårig kvinna eller en brunett utför sådana experiment. Blandningen, kallad vit henna, innehåller verkligen växtbaserade ingredienser, men i små mängder. Hela resten är syntetiska tillsatser som aggressivt påverkar strukturen hos trådarna, precis som klararen gör.

Verktyget är billigt och med rätt användning är det inte mycket hårskador. Men, naturligtvis, har ingen helande effekt på lockar som andra typer av vegetabilisk färgämne.

Läs mer om vit henna hårblekning på vår hemsida.

Varning! Rosa, lila, svart och annan färgad eller tonad henna är resultatet av syntesen av kemiska komponenter, och inte naturliga råmaterial. Noggrant studera kompositionen på förpackningen, för att inte köpa drogen, bara vagt påminner om pulver från lawson.

Fördelar och nackdelar

Användningen av naturligt hårfärg är ovärderligt och är det att håret:

 • förstör inte från kemiska kompositioner. För många tjejer är det problem att välja - måla eller henna - inte ens värt det;
 • blir friskare, mjukare och skinnigare;
 • får en ljus nyans;
 • börjar växa snabbare.

Henna stärker hårrötterna och reglerar talgkörtlarna. Det är användbart eftersom det kan bli av med problem med mjäll och förlust. Hår splittras och bryts mindre.

Andra viktiga fördelar med vegetabiliska råvaror: har flera vackra färger, är billigt och kräver inte speciella färdigheter som är lämpliga för att färga hår hemma, orsakar nästan inga allergiska reaktioner.

Vad är den bästa hennaen för lockar? Den som inte innehåller syntetiska ingredienser och bäst passar din färgtyp.

Samtidigt varnar många forskare, trichologer och frisörer kvinnor mot den frekventa användningen av den naturliga komponenten i färgning. En av de största nackdelarna med henna är att med regelbunden färgförändring med hjälp blir trådarna torra och spetsarna splittras.

En viktig punkt! De som har hår hör inte till fett eller normal typ, du kan använda färgämnet inte mer än 1 gång om 2 månader (färglös version - en gång i 2 veckor).

Andra nackdelar med vegetabiliskt pulver:

 • inte mycket effektivt färgat grått hår och blont hår;
 • passar inte bra med konstgjorda färger. Kan du tvätta henna från håret, hur man gör det korrekt, du kommer att lära dig på vår sida;
 • rätnar lockar efter perm;
 • blekna i solen;
 • Om den missbrukas kan den göra tråden tråkiga, hårda, prova förlust av håraxlar.

Vissa frisörer är övertygade om att hennaplattor, där andra näringsämnen läggs till, ger stora fördelar att inte pulver.

Kontra

Det finns inga kategoriska kontraindikationer för användningen av produkten, men det finns ett antal restriktioner när användningen av naturliga råvaror blir oönskade:

 • Nyligen bio eller kemisk våg;
 • preliminär permanent färgning
 • torr hårbotten och samma hår;
 • naturlig eller artificiell blond - med en hög grad av sannolikhetskurvor kommer att få en grön eller gulaktig nyans;
 • graviditet och amning - på grund av hormonella förändringar kan håret inte ändra färg.

Många mödrar och deras döttrar är intresserade av frågan om hur gammal han kan måla med henna. Tillverkare ger inte tydliga instruktioner i den här frågan, men om en ung skönhet 12-14 år ber om att ändra den naturliga färgen är det bättre att använda en naturlig komposition än en kemisk.

I forumet delar vissa kvinnor den positiva erfarenheten av att färga håret till jämn 10-åriga tjejer. Användningen av naturliga råmaterial bör vara rimligt och måttligt, särskilt när det gäller barnet. Kvaliteten på produkten är också viktig. Henna från Lady Henna, Lush och andra företag förtjänade bra recensioner.

Henna nyanser för hår

Den mest imponerande är Henna-hårfärgningen på tjejer med mörka lockor. De är lämpliga för nästan alla nyanser av alla sorter av pulver eller kakel. Brown Indian henna - det bästa alternativet för ägarna av ljusbrunt eller ljusbrunt hår.

Om du lägger till gurkmeja kan du få en läcker färg av mjölkchoklad. Den ädla skuggan av burgund kan spädas med sockerbetor: mörka krullar kommer att få en nyans av mogen körsbär.

Naturligt brunt hår harmoniserar perfekt med henna mahogny eller svart.

Färg från Iran kommer att ge en ljus röd färg. Men om du tar den som grund och kombinerar med andra naturliga ingredienser kommer det att finnas en utmärkt ljus palett av guldbruna och rödaktiga toner:

 • För att bli rik brun, choklad, kastanj, måste du lägga till kaffe, muskotnöt, valnötskal, avkok av ekbark;
 • auburn hårfärg - resultatet av en kombination av iransk färg med kanel, en ljusare röd nyans - resultatet av en kombination med ingefära eller persilja etrar, tea tree;
 • avkok av lökskalar kommer att skapa en attraktiv ogerfärg, och gurkmeja eller kamille kommer att skapa en gyllene färg;
 • mandarin och apelsinskalor ger ditt hår en gul-orange färg;
 • tillsatsen av cikoria kan du få en krämig guldton;
 • vacker rubinfärg kommer att ge juice av betor, tranbär eller rött vin;
 • för att få plommon behöver du lägga till det iranska färgämnet saftiga äggbäret;
 • Vete färg kommer att vara resultatet av att blanda naturliga råvaror med kamille avkok, maskros rot eller pepparrot.

Varning! Förutom att ge håret rätt färg har alla dessa kombinationer en positiv effekt på hårets tillstånd, närande det, mättar med vitaminer, stärker rötterna och förbättrar blodcirkulationen.

Trots att pulver från lawson inte rekommenderas för blondiner, är vissa av kombinationerna av iransk färg med naturliga ingredienser också lämpliga för dem som har ljusbrunt hår. Först och främst handlar det om ljusröda, gyllene nyanser och även grädde, vete.

Du kan också uppmärksamma den gyllene indiska hennaen. För att förbättra effekten, lägger några blonda kvinnor gurkmeja och kanel till det.

Naturligt färgämne från Sudan, vilket ger en kopparskugga på kastanj hår och ljusröd - på ljus, ofta kombinerat med basma, liksom färglös henna. Som ett resultat kan du få några vackra färger för att måla grått hår eller ge en ljus färg till blondt, mörkt hår.

Några framgångsrika kombinationer:

 • Sudan + färglös (1: 1) = jordgubbar blond på grå lås eller ljusröd på bruna, bruna lockar;
 • henna + basma i proportion 1: 2 = rik brun, och endast på svart hår - djup kastanje;
 • Om du kombinerar samma färgämnen i lika delar får du brunt koppar med olika grader av mättnad (beroende på hårets ursprungliga färg).

Även för grått hår kan du ta den bruna indiska sorten av naturligt färgämne. Bra resultat ger en kombination med kaffe. För att maskera gråsträngar kan du behöva mer än ett ommålningsförfarande. Det beror helt på hårstavarnas typ och struktur. Hur man målar över Seduna med henna, Basma, ta reda på vår hemsida.

Är det möjligt att färga färgat hår med henna

Du bör inte använda en vegetabilisk komposition för att omhäva håret efter den kemiska sammansättningen, eftersom färgen som ett resultat blir oväntat. Samma sak gäller om du vill applicera ett permanent läkemedel mot håret, som tidigare har målats med henna.

Recensioner av många tjejer och frisörer innehåller varningar: i det här fallet är det sällsynt för någon att undvika en grön nyans eller ett gult pigment, eftersom det naturliga färgämnet omsluter strängarna och förhindrar att de kemiska komponenterna ändrar sin struktur. Detta är särskilt märkbart om du först behöver använda Henna för färgning, och då behöver du lätta krullarna.

Rådet. Att utföra sådana manipuleringar hemma är nästan omöjligt. Om du vill lära dig att färga håret efter henna, kontakta mästaren i salongen.

Regler och funktioner, Application Tips

 1. Innan du köper, kontrollera produktens hållbarhet. Ta inte en försenad och för billig produkt: dess kvalitet kommer att vara i tvivel.
 2. Att förbereda kompositionen tar inte metallrätter. Byt ut det med glas (keramik eller plast kan fläcka).
 3. Förtunnad henna bör vara omedelbart i rätt mängd. I kylskåpet står det inte.
 4. Du kan inte brygga torr med kokande vatten. Det är tillåtet att använda varmt vatten, vars temperatur varierar mellan 70-80 ° C.
 5. Ägare av tunna trådar är bättre att ersätta vatten med kefir. Före utspädning av den naturliga färgkomponenten värms den fermenterade mjölkprodukten, innan den tas bort från kylskåpet.
 6. Den optimala mängden henna för hår upp till 10 centimeter är ca 100 gram, för bilar - 200 gram. Om krullarna når axlarna behöver du 300 gram, upp till midjan - 0,5 kilo. Detta är en ungefärlig riktlinje, oavsett om du vill måla över grå hår eller vill helt ändra hårets färg.
 7. Observera att den resulterande kompositionen ska likna en tjock grädde eller mush. Vätska kommer att strömma genom hår, kläder.
 8. Om du kommer att späda färgämnet, förbereda det för ett vattenbad. Det kommer inte tillåta drogen att svalna, eftersom henna måste appliceras varmt. Det är omöjligt att använda en mikrovågsugn för uppvärmning!
 9. Innan färgningen håret fullständigt låses första tonade 1-2 tunna för att förutsäga resultatet.
 10. Sprid färgämnet i en ren krull, från början av huvudet: detta område är målade det värsta.
 11. Hantera grå trådar först.
 12. Exponeringstiden beror på önskat resultat. Om du vill få en ljus nyans kommer 5-30 minuter att vara tillräckligt, för full målning behöver du 30-120 minuter. Minimaltiden anges för tunt och ljust hår.
 13. Skölj Henna helst utan schampo, men ibland är det omöjligt att göra det kvalitativt. Använd detergent om det behövs.

Rådet. Gör en fuktgivande mask före hennafärgning.

Färgteknik

Innan du börjar färgas hemma, bereda dessa material och verktyg:

 • cape och handskar för att skydda kläder och hud;
 • duschlock eller plastpåse, fastfilm;
 • kamma för att separera hårsträngar;
 • klor eller hårnålar;
 • pensel;
 • fet grädde eller petroleumgel, olja;
 • rätter där du kommer att förbereda kompositionen;
 • sked eller chopstick;
 • gammal handduk.

Steg-för-steg-process på hur man färgar hår med henna hemma:

 1. Förbered en lösning genom att hälla den önskade mängden färgämne med vatten. Om du kommer att ändra färgen på torra krökar, lägg till en matsked av grädde eller några droppar smör till gruel (det viktigaste är att den är oförfinerad).
 2. Lämna färgen i vattenbadet.
 3. Sätt på en kappa, handskar.
 4. Smörj hårlinjen med en oljig grädde. Hårbotten kan behandlas med olja, så att kompositionen inte lämnar märken på den.
 5. Dela det torra eller något fuktiga håret i 4 delar: baksidan av huvudet, whiskyen, kronan.
 6. Från varje form några få strängar och konsekvent färg dem, från rötterna.
 7. Stabbande målade lockar, gå till nästa zon. Flytta uppåt och arbeta snabbt, men försiktigt.
 8. Hel fördelning av hårets sammansättning, massera håret och kamskammen.
 9. Vik på huvudet med en wrap eller sätt på ett baddräkt / påse. Top - en handduk.
 10. Efter att ha väntat på den tilldelade tiden, ta bort isoleringen och tvätta huvudet med varmt vatten.
 11. Om det behövs, använd luftkonditionering och torka trådarna med en hårtork eller på ett naturligt sätt.

Förresten. Många tjejer vet inte vilket hår som ska bära henna: smutsigt eller rent. Båda alternativen är möjliga. Det är bättre att tvätta håret omedelbart före proceduren, om du ska behandla trådarna eller gör det 2-3 dagar innan du färgar hemma om du tänker få en likformig färg.

Färgrecept

Med kefir

Mer lämplig för ägare av torrt, långt krökt hår från naturen. Om strängar är normala eller utsatta för snabb förorening kommer skillnaden att vara i fettinnehållet i den fermenterade mjölkprodukten (högst 1% kommer att krävas mot 2,5% och högre för sköra krullar som är bristfälliga i fukt).

Hur man gör henna för hår i detta fall:

 • Blanda pulvret med kefir. Fördelen med receptet är att det naturliga färgämnet behöver mindre än när det spätts ut med vatten.
 • Lägg till kaffe, kakao, basma eller några droppar av din favoritester om du önskar (före ansökan);
 • värm försiktigt upp den resulterande vattnet i ett vattenbad. Många tjejer rekommenderar att säkerställa att blandningen inte krullar;
 • Sprid lösningen på håret och följ sedan de vanliga instruktionerna.

Syremedium är optimalt för färgning av pulver. Som ett resultat kommer färgen att komma ut ljusare, gyllene, utan ett uttalat rött pigment, och håret kommer att få ytterligare näring.

För chokladfärg

Hur man gör Henna för en djup, rik chokladfärg? Det finns flera alternativ.

Recept nummer 1. Sammansättning med naturligt kaffe:

 • Häll 50 gram maldryck med 150 ml varmt vatten;
 • koka och stänga av;
 • lämna in för att införa, men se till att temperaturen inte faller under 40 ° C;
 • Grate 2 bitar kakel henna på en fin rivare;
 • Blanda med kaffe och rör om;
 • om det är mycket tjockt, späd med varmt vatten;
 • värm upp i ett vattenbad och använd enligt anvisningarna.

Recept nummer 2. För att stärka håret och ge det en ljus kaffeskugga kan du använda färglös henna och tjock från drycken. Blanda dem i lika delar (2 matskedar), efter att pulvret har utspätt med en liten mängd vatten. Curls blir mjuk, silkeslen och friskare.

Recept nummer 3. Ett annat sätt att få en vacker brun färg är att kombinera en jämn mängd torrfärg och mark kanel. Om du tar färglös henna och krydda, kan du lätt tända det mörka håret, fukt och mata det.

Förhållandet mellan ingredienser - 30 gram pulver från stammarna av lawsonia + 40-50 gram kanel + 100 ml varmt vatten. För det första är henna upplöst, och sedan tillsätts en aromatisk krydda. Exponeringstid på huvudet - 4-6 timmar.

För en gyllene nyans

De som vill uppnå en gyllene nyans kommer att behöva dessa recept:

 • matsked torr kamille blommor brygga 50 ml kokande vatten, lämna i en halvtimme. Torka färgämnet med denna infusion (du kan inte filtrera);
 • eller utspädd torr henna för färgning av hår med gurkmeja (alternativ är saffran). Andelen är 1: 1. Därefter brygges blandningen med vatten.

Förresten. För intensiv ingefära färg, blanda dessa ingredienser: 3 delar vegetabiliskt pulver och 1 del kanel, gurkmeja och ingefära. Förbättra färgmättnaden hjälper te bryggning istället för vatten.

För röd nyans

Hur man gör Henna korrekt för att ge håret en röd nyans? Det finns flera sätt:

 1. Kombinera den i lika delar med kakao och späd sedan med vatten enligt anvisningarna. Förhållandet mellan torra ingredienser är 1: 1.
 2. Använd för att lösa upp pulverinfusionen av tekarkad, ta ett rikt, starkt teblad.
 3. Tillsätt tranbärsjuice eller rödbetersaft, rött vin till det torra preparatet (se kvantiteten enligt Henna-konsistensen).

Vissa tjejer lyckas göra ombre med khna hemma med recept för lätta kompositioner för att måla ändarna av håret.

Hur man fixar henna på håret

Hur mycket hålls på krullarna erhållna resultat av hennafärgning - beror på strukturen, hårtyperna. Enligt recensioner varierar denna period från 2-3 veckor till 2-3 månader. Naturligtvis, med en längre effekt måste du regelbundet uppdatera tipsen.

För att hålla färgen längre, följ de enkla rekommendationerna:

 1. Torka produkten i en sur miljö - kefir, gräddfil, rabarberbuljong. Du kan lägga citronsaft (dessutom lätta håret).
 2. De första 2-3 dagarna efter målningen, undvik att tvätta håret med schampo och balsam, för vid den här tiden fortsätter pigmentet.
 3. Efter färgförändringsproceduren sköljer du håret med ett avkok av rosen höfter, salvia eller vinäger (en matsked av varje ingrediens per liter kallt vatten). Använd receptet efter varje tvättkrullning.
 4. Använd schampon för att bevara färg. De får inte innehålla silikon eller vara konstruerade för att bli av med mjäll.
 5. Fuktar hår efter Henna hårfärg, men använd inte naturliga oljor för detta.
 6. Simma mindre i klorerat vatten och mindre i solen.
 7. Köp tonade schampon för att behålla färgscheman (det finns de som innehåller henna).

Naturliga komponenter är en gudom för hårets skönhet och hälsa, speciellt om dessa ämnen också ger möjlighet att experimentera med en ny färg. Henna av olika nyanser i detta avseende är väldigt populär, trots den pågående kontroversen, som är mer i den: fördelarna eller nackdelarna, fördelarna eller skadorna. Med korrekt användning av verktyget perfekt målar krullar, såväl som grått hår.

Om du inte missbrukar det naturliga färgämnet, följ tillämpningsreglerna och glöm inte mer hårsuppfödning, kommer resultatet att behaga dig. När allt kommer omkring, om du tror på recensionerna, målar vissa kvinnor målarband i flera år i rad, och hela tiden är de nöjda med det naturliga färgämnet från östra länderna.

Lita inte på populära recept? Vi har förberett dig de bästa hårfärgprodukterna:Nästa Artikel
Professionellt råd. Vad är bättre: laminering eller avskärmning av hår?