Nyfött hår


Efter 10-12 veckors intrauterin liv börjar fostret bli täckt av hår och de växer över hela kroppen och inte bara på huvudet. Denna tjocka och korta fluff kallas lanugo. Det spelar en viktig roll eftersom det håller det ursprungliga smörjmedlet på barnets hud, vilket det allokerar för att skydda mot bakterier och liknar vax.

Under hela fostrets utveckling förnyas håret flera gånger och är vanligtvis inte bevarat vid födelsetiden, förutom när det nyfödda håret fortfarande är kvar och täcker hela kroppen eller delar av det, såsom öron, axlar eller rygg. Inte sällan är de ganska tuffa, betydligt olika från pistolen. Men om två eller tre veckor kommer det inte att finnas några spår av dem.

Vilken typ av hår har spädbarn?

En nyfödd får födas helt hårlös, täckt endast med fett eller med en knappt märkbar ljusfluff och kan tvärtom ha långt och tjockt mörkt hår. Det senare alternativet är förvånande för föräldrar om detta inte är helt karaktäristiskt för deras genotyp, till exempel när de är båda blonda.

Denna faktor är inte avgörande, eftersom hårfärgen hos nyfödda beror på mängden melanin - ett speciellt pigment som är införlivat på den genetiska nivån och regleras med deltagande av det endokrina systemet, vilket utgör en allmän hormonell bakgrund.

Och på grund av att barnets hår växer fortfarande i livmodern, kan de vid födelsetiden få en imponerande längd. Men om 2-3 månader måste de vänta på en håravfall, varefter det nya håret kommer att dyka upp på det lediga utrymmet, vilket kommer att få barnets skugga egenskaper. Slutligen kommer färgen, som ärvd från föräldrarna, att dyka upp endast under det femte året av barnets liv.

Vad bestämmer mängden hår i en nyfödd?

I detta avseende innefattar de avgörande faktorerna:

Till exempel har människor från syd eller öst det mest täta håret i jämförelse med andra invånare i landet, vilket följaktligen överförs till sina barn, som ofta också har hår på bröstet eller benen.

Ibland associerar experter en betydligt ökad mängd hår i en nyfödd med små utvecklingsutvecklingar och säger att barnet föddes "med stigmas" (akta ögonbryn, hårpäls på pannan, etc.).

Avvikelser inkluderar det så kallade "ö" locket, vilket inte är karaktäristiskt för ras eller nationalitet, där ett nyfödds hår inte sker endast på huvudet. Läkaren måste informera föräldrarna om detta och märka huruvida denna egenskap hos barnet är den enda och inte är relaterad till allvarligare brott.

Orsaker till nyfödda håravfall

Det händer så att ett barn som är född med en tjock hårbotten förlorar hälften av den under den första månaden, och det återstående håret blir märkbart tunnare och fortsätter att smula.

Varför har en nyfödd hår faller ut? Eftersom detta fenomen är nära besläktat med den hormonella omstruktureringen av hans kropp, äntligen separerad från mamman. Och eftersom färgen, som mängden hår, inte bara beror på gener. Den förändrade hormonella bakgrunden blir den främsta orsaken till deras förlust. I grund och botten pratar vi om partiell håravfall (mellanstadiet), när håret förnyas gradvis, men ibland kan de elimineras allt och samtidigt. I det här fallet går den nyfödda i ett stadium av fullständig skallighet: gammalt hår faller så intensivt ut att nya inte har tid att växa, men även det kan passeras.

Den skallighet som har uppstått i barnet är ganska normalt. Oavsett hårets längd och tjocklek, uppträder de oftast vid de ständiga kontakterna på huvudet med en karm eller kudde och är resultatet av friktion. För att förhindra utseendet på sådana skalliga fläckar måste barnet ofta vändas från baksidan till magen eller från en sida till den andra. Processen för hårförnyelse kommer att slutföras med cirka 2 år, och efter ett halvt år ska fluffen som uppstod vid födseln försvinna.

Det mesta av håret är på huvudet, men ofta är föräldrarna uppmärksamma att det finns hår på baksidan av det nyfödda, det kan också vara på axlarna. Håren där är det tunnaste, ljusa eller mörkare och faller snabbt ut (om några dagar). Det mest tjocka och hårda håret på huvudet hos nyfödda. Med tiden förstärks de och som regel lyser. Den mest stabila färgen bildas med 5 år. Dessutom kan det finnas märkbart hår på öronen hos den nyfödda, vanligtvis tunn (fluff) och kortlivad.

För ett barn är hårförlustprocessen smärtfri och omärklig, men om den (enligt föräldrarna) åtföljs av ett antal andra processer, till exempel ökad svettning, mörkering av huden, högt gråtande och andra saker, bör du konsultera en läkare för att utesluta förekomsten av rickets, vilket är vanligt bland nyfödda sjukdom.

Nyfödd hårvård

Från de första dagarna av ett barns liv kommer hans hår att kräva noggrann vård. De måste tvättas så ofta som nödvändigt, huvudsakligen under standardvattenförfaranden. Som ett medel för att tvätta hår måste du använda speciell schampo eller tvål för nyfödda, men omedelbart begränsa användningen till en gång i veckan för att inte störa vårens läkningsprocess och inte provocera bildandet av korst. Den optimala vattentemperaturen är 37 grader. Efter tvättning kan håret inte torkas genom intensiv gnidning, försiktigt skaka med en handduk.

För att förhindra håravfall hos nyfödda är det lämpligt att skölja huvudet med varmt avkok av kamomill eller ett tåg som förhindrar utveckling av inflammatoriska processer. Det rekommenderas att noggrant inspektera barnets hårbotten varje dag, om flingor är närvarande, för att avlägsna scaly rester med en sällsynt kammussling. Om det inte avskalas, för att förhindra det, är det nödvändigt att fukta det med hjälp av steriliserad olja för barn, gnugga den i hårrötterna.

Behöver jag klippa håret hos en nyfödd?

Det är en uppfattning att i en nyfödd blir håret tjockare om det är rakat och det är önskvärt att göra detta i upp till ett år, medan det fortfarande är ganska mjukt. Ett sådant förfarande påverkar emellertid praktiskt taget varken tillväxten eller hårets tjocklek, eftersom egenskaperna hos deras struktur läggs genetiskt. Även om det verkligen kommer att finnas fler av dem, men av den anledningen att den primära fluffen avlägsnades mekaniskt innan den ersattes av naturliga medel.

Föräldrar är vanligtvis intresserade av när de skär en nyfödds hår? Ålder spelar ingen roll här, det viktigaste är att skära dem efter behov, till exempel när de börjar komma på ögonen eller under sommarsäsongen, om barnet inte är bekväm med dem.

Även om håret hos nyfödda på huvudet är mycket sällsynt borde de fortfarande regelbundet borsta: stimulering av nervändarna vid rötterna kommer att hjälpa till med deras tillväxt. I det här fallet bör kammen inte vara svår, annars kan du skada våren.

Att känna till hårväxten hos nyfödda och uppfylla kraven på vård, kan skapa förutsättningar för bildandet av tjockt och starkt hår och i framtiden för att undvika problem med förlusten.

Författare av artikeln: Tsarinnik Nonna Vladimirovna

Hur hår växer på huvudet och vad är fasen av hårväxt är viktigt för alla att veta.

Hår på en persons kropp växer hela livet, men det är annorlunda för alla. Någon snabbt, "som om språng och gräns", och någon har misslyckats med att odla en fläta i bältet i många år. Processens hastighet beror på många faktorer: arv, hälsa, livsstil, miljö. Det beror även på ålder och kön. Att reflektera över hur håret växer på huvudet tror många felaktigt att varje hår sträcker sig kontinuerligt tills det faller ut. Under hela livscykeln stränger man igenom 3 faser av utvecklingen.

Hårstruktur

Vackert, snyggt frisyr hjälper till att skapa ett trevligt första intryck när man möter. Men hår är inte bara viktigt för sin estetiska funktion. De skyddar kroppen från de skadliga effekterna av miljön, upprätthåller den optimala temperaturbalansen. Kappen börjar bilda i livmodern. Då är denna fluff saknad av pigment. Färgämnen visas i strukturen senare, före barnets utseende.

Förresten. Folk omen stater: halsbränna under graviditeten är ett tecken på att ha en baby med tjockt, rikligt hår. Forskare vägrar spekulation, förklarar: Antalet, färgen och strukturen hos håret som ligger på den genetiska nivån.

Vidare ersätts de första mjuka krullarna av mer styva. Varje vuxen, hälsosamt, starkt hår har ungefär samma kemiska sammansättning:

Problem med strängar stör den optimala balansen. Friskt, glänsande hår kallas ofta "levande". Det finns dock en paradox här: bara den yttre delen (kärnan), vars tillstånd för män och kvinnor så noggrant övervakas består av döda celler. Live - den som är gömd under huden och ansvarar för strukturen, tillväxten av krullar. Det kallas lök eller rot.

Håraxeln är formad av tre skikt:

 1. Cuticle - ytterdelen. Skyddar trådar från yttre skador, ger jämnhet, glans. Det är en skala (tallrik), riktade från rötterna till spetsarna. Varje cell innehåller fettsyra. På grund av detta, i normalt skick, är skalorna tätt fastsatta på varandra och också vattentäta. Syran tvättas inte ut, men är föremål för kemisk attack, på grund av vilken plattorna separeras, bildar hålrum.
 2. Cortex, aka kortikalskiktet - mitten, den mest grundläggande delen. Ansvarig för krökets elasticitet, styrka, färg. På grund av strukturen i cortex är strängarna raka eller krulliga (detta är genetiskt lagd). Skiktets brist ger upphov till bräcklighet.
 3. Medulla, eller medulla, är centrum för håraxeln. Hårets styrka och volym beror på graden av utveckling. Av den anledningen är det svårt att odla fluffigt hår om det inte finns någon ärftlig predisposition.

Ett intressant faktum: På huvudet på en person finns cirka 100-150 tusen hår. Naturliga blondiner och blondiner kan skryta med de tjockaste håren.

Roten är en osynlig del av vilken håraxel som helst, omgiven av en rotskede. Tillsammans bildar de en follikel. Roten ligger i hårbotten på ett djup av ca 2,5 millimeter. Lampan innehåller levande celler, vars uppdelning garanterar tillväxten av lockar. Detta sker vanligtvis med en hastighet av 0,2-0,4 millimeter per dag. Läs mer om hårväxtens hastighet.

Follikeln får näring från cirkulationssystemet genom dermal papillan, ett viktigt element i hela strukturen. Om han dör dör hela håraxeln.

Follikelens form beror på krullarnas form:

 • från rundan växa rakt;
 • från ovala
 • lockiga trådar kommer ut ur den platta hårfollikeln.

Med funktionen av follikelförbundet faser av hårväxt på huvudet. Dessa är livscykelstadiet, upprepas för varje hår från födsel till naturlig förlust.

Viktigt för hårets skönhet är talgkörtlar, som passerar nära follikeln. Deras felaktiga arbete gör normalt hårtork eller, tvärtom, oljigt.

Steg, tillväxtfaser

Den cykliska tillväxten av strängar jämförs ofta med utvecklingen av växter som planterats i marken. På våren läggs grunden, bildandet av rötter. På sommaren kommer det en tid av aktiv tillväxt, möjligt tack vare rätt näring. Hösten är en period med långsam, gradvis utrotning. En liknande situation med håret.

Forskare särskiljer sådana repetitiva stadier av hårväxt:

 1. Anagen är ett tillväxtstadium när upp till 90% av alla hårbotten hår ligger samtidigt. Cellerna i glödlampan delar aktivt. På grund av detta blir hårskenan längre varje dag och får en lutningsvinkel från 10 till 90 °. Anagenovo-perioden - den längsta, tar från 2 till 5-6 år. Det antas att stavets tillväxt under detta stadium inte är föremål för korrigering med hjälp av vård.
 2. Catagen - en mellanperiod på 2 till 4 veckor. Celldelning och tillväxt av stången stannar. Blodet strömmar inte till follikeln, det är förkortat, skrynkligt, rör sig närmare hudytan. Vid detta tillfälle är inte mer än 1-3% av alla hår närvarande samtidigt.
 3. Telogen - en vilopas som varar ca 3 månader. Hårfollikelns viltid. Ett föråldrat hår kan falla ut med en liten fysisk inverkan. Detta händer när en ny stav börjar läggas i stället. Det finns 2 steg av telogen:
 4. tidigt upphörande av tillväxten
 5. senfall. Norm - 50-100 enheter per dag.

Efter det börjar allt igen från anagenfasen, när ett nytt hår först bildas i samma follikel och växer sedan. Cykeln upprepas cirka 25 gånger. Enligt andra beräkningar växer från en påse i en person för hela sitt liv från 20 till 30-40 hårstänger som ersätter varandra.

Förresten. Från tillväxtstegen beror på utseendet på hela frisyren. Det är lättast att få en fläta under bältet i ung ålder, eftersom varje ny cykel blir kortare. Efter 30 år minskar deras tillväxttakt.

Hur man odlar hår i nyfödda

De första håren bildar sig på huvudet av ett ofödat barn från cirka 4-5 månaders graviditet. Efter krummens utseende faller fluffen ut efter 1-2 månader, nya strängar växer istället för den. En frekvent förekomst bland barn under det första året av livet rullar ut när håren bildar sig på huvudet.

Oftast - från baksidan av huvudet, för det mesta brukar den nyfödda ligga på ryggen. Förhindra att processen hjälper till att regelbundet vända barnet på sidan, magen.

Om en nyfödds hår växer dåligt bör föräldrarna:

 • gör vanlig huvudmassage med en mjuk borste;
 • att bada barnet med avkok av kedjan, kamomill, nässla - förutsatt att det inte finns någon allergi;
 • att tvätta huvudet på barnet inte med schampo, men med barntvål;
 • balansera maten hos en ammande mamma eller en baby som äter blandningen;
 • utesluta vid rickets medicinska undersökningar, metaboliska störningar.

Det finns en lång tradition att raka ett barn skalligt vid sin första födelsedag. Man tror att detta bidrar till utseendet på en tjockare hårlinje. Barnläkare, trichologer, frisörer är emellertid enhälliga: rakning ger inte önskad effekt, eftersom antalet folliklar inte ökar.

Men denna procedur hjälper till att ta bort den första fluffen, det är bättre att kamma skorporna från hårbotten. Håret växer sedan jämnare på alla områden. Egentligen, om barnet före året aldrig har skurits.

Tjejer under 3 år borde inte fläta snäva pigtails: hår kan dyka upp i templen. Av denna anledning föredrar många föräldrar att de har en kort frisyr. Barnkrullningar kräver mer försiktig vård än vuxna. Helt hår kommer att bildas hos ett barn vid 11 års ålder.

Hur man odlar hår på huvudet hos män och kvinnor

Återväxten beror på olika faktorer: arv, hälsa, antal år levde och jämn kön. Forskare har dragit slutsatsen att denna process är långsammare hos kvinnor. Varaktigheten av "livet" hos håraxeln är också annorlunda. På mans huvuden förnyas strängar vartannat år och för damer - i 4-5 år.

Intressant faktum: Det har visat sig att tillväxten hos det asiatiska håret är snabbast växande. Européerna tar andra platsen med denna indikator.

Representanterna för det rättvisa könet måste noggrant övervaka den hormonella bakgrunden. Graviditet, foderperioden, jämn menstruation, ett klimax leder till brott. Som ett resultat kan hårväxten sakta ner.

Även förfriskningsprocessen förvärras:

 • felaktigt utvalda kosmetiska produkter för vård av hår;
 • frekventa experiment med utseendet: färgning, curling.

Strängarna på mänens huvud växer i samma takt som ett skägg. Efter 40 år ökar ansiktsgrödet mer aktivt, men forskare har ännu inte lyckats förklara detta faktum.

Även män och kvinnor borde vara medvetna om andra skäl för att stoppa naturlig tillväxt:

 • Otillräcklig näring, vitaminbrist (vi rekommenderar att du läser översynen av de bästa vitaminkomplexen för snabb hårväxt);
 • hypotermi eller frekvent vistelse under solen utan hatt;
 • sjukdomar i de inre organen;
 • långvarig användning av vissa droger
 • ogynnsam livsstil: Rökning, alkoholism, droger, frekvent sömnbrist, stressiga situationer;
 • genetisk predisposition.

Varning! Om en person inte är benägen för skallighet, sammanfaller varje nytt hår med de föregående i tjocklek, längd och andra parametrar. Balding folk märker att trådarna blir tunnare, lättare, växa sämre. Med varje efterföljande generation sänker friska krullar sig till en färglös fluff. En sådan process blir naturlig för ålderdom.

När håret växer snabbare

Håret på huvudet växer kontinuerligt, men med olika hastigheter.

Dessutom beror detta på sådana faktorer:

 1. Tid på året På vår och sommar går processen snabbare än under den kalla årstiden.
 2. Del av dagen. På morgonen förlängs hårskenorna mer aktivt än på natten.
 3. Ålder. Ju äldre personen, desto långsammare strängar växer. Genomsnittlig månadstillväxt:
 4. barn - 1,3 centimeter;
 5. hos vuxna, 1,5 centimeter;
 6. hos äldre människor - 1,1 centimeter. Det är värt att komma ihåg: detta är ungefärliga data. Återväxtens hastighet är ett individuellt koncept.

De största chanserna att odla den längsta spytten är så unga som 14-17 till 30 år.

Om håret växer långsammare än du vill, ompröva livsstilen, näring. Ge upp dåliga vanor, justera dagens läge. Det finns många beprövade sätt att påverka hårväxten, med hjälp av professionella verktyg, folkrecept.

Åtgärden av många kosmetika reducerar telogenfasen, vaknar vilande rötter eller ger extra näring till folliklarna. Använd dessa droger, var inte lat för att lära dig mer om effektiviteten, kontraindikationer från instruktionerna, recensionerna, träningsvideorna. Vackert hår är inte bara en gåva som ges från födseln, men också rikedom, ökad genom åren med hjälp av kompetent vård.

Vill du ha ditt hår för lång och silkeslen? Vi erbjuder dig de bästa sätten för snabb hårväxt:

Korrekt hårvård för nyfödda

Detta är förvånande, men barnets första hår förekommer även under sin intrauterin utveckling, även om det här är mer sannolikt inte hår, men den så kallade lanugo-embryonfluffen, dvs. - Primärt hår som täcker kroppens och huvudets huvud. Att vara mycket tunna och korta växer de snabbt och ersätts av nya. En viktig funktion hos bakteriekanonen är dess förmåga att fälla en vaxartad substans i sig - en hemlighet som utsöndras av ett barns kropp.

När barnet växer i livmodern, ersätts lanugo med grovare och tjockare hår. Håret på baksidan av det nyfödda försvinner också ganska snabbt.

Unga mumier är i regel ofta intresserade av frågor om hur man ordentligt bryr sig om ett nyfött hår och vad som orsakar håravfall hos ett barn? Vi föreslår att i detalj analysera alla ögonblick som berörs föräldrarna om ett nyfött barns hår.

Varför har en nyfödd hår faller ut?

Ofta märker föräldrar närvaron av hår på baksidan av en nyfödd. Dessutom kan mjuk vegetation också vara närvarande på hängare axlar och karapuz öron. Som regel försvinner dessa hår över flera dagar. I sin tur är håret på huvudet på en nyfödd tjockare och mörkare, men med tiden tenderar den att lätta. Håret hos en nyfödd kan ha olika tjocklekar och längder, men med tiden torkar de bort och bildar bala fläckar. Detta fenomen är helt naturligt, eftersom en nyfödds hår ofta faller till följd av att barnets huvud blivit konstant gnuggar på en kudde eller huvudbonad. Om föräldrar vill skydda sitt barn från bildandet av skalliga fläckar, rekommenderas att vända det så ofta som möjligt från baksidan till mage och flank.

Mot ett halvår är barnens fluff på huvudet ersatt av mellanliggande hår, som börjar växa aktivt från ungefär två år.

När det gäller hårfärg hos nyfödda bestäms det enligt experter av endokrina och genetiska faktorer, i synnerhet sådant pigment som eumelanin, som ärärt av barnet från sina föräldrar. På grund av det faktum att pigmenteringen hos spädbarn fortfarande inte är tillräckligt definierad kan hårfärgen hos nyfödda variera och håret får sin slutgiltiga nyans till ca 5 år av barnets liv.

Om håravfall hos nyfödda åtföljs av andra negativa symtom (till exempel ökad svettning, missfärgning av huden, konstant gråt eller vägran av mat), måste moderen visa barnet till den närvarande barnläkaren. Dessa manifestationer kan ofta indikera utvecklingen av rickets, vilket kräver professionell diagnos och behandling.

Baby hårvård

Vid barnets återkomst från mammaledigheten ska föräldrarna bada honom dagligen, inklusive huvudtvätt. Gör det första badande barnet måste använda barnschampo eller tvål. I framtiden bör shampoo inte vara mer än en gång i veckan, eftersom dess frekventare användning kan prova inte bara bildandet av en skorpa på barnets huvud utan även olika allergiska manifestationer. Ett bra alternativ till kosmetiska hårvårdsprodukter för nyfödda är avkroppar av läkande örter, såsom en sträng eller kamille, som har anmärkningsvärda antiinflammatoriska egenskaper. När det gäller schampon för nyfödda bör föräldrarna endast använda speciella barnprodukter med en neutral pH-nivå som inte innehåller natriumlaurylsulfat.

När jag talar om en nyfödd hårs omsorg, vill jag påminna föräldrarna om de grundläggande reglerna för att tvätta ett barns huvud, i synnerhet:

 • Badvattnets temperatur bör motsvara 37 grader;
 • Efter badning rekommenderas det inte att starkt gnugga barnets hårbotten och håret, det kommer att vara tillräckligt för att få dem att blötas med en bomullsduk;
 • efter tvättning är det nödvändigt att noggrant undersöka barnets hårbotten;
 • Om "babyskalor" är synliga på barnens hud, ska du försiktigt kamma dem med en kam för kamning, men i inget fall ska du riva dem torra;
 • Om barnets hud inte skalar av, torka av det med en bomullspinne som blöts i babysteriliserad olja.

När ska man klippa ett barns hår?

Våra mormor var säkra på att barnet måste raka sig före en ålder. Påstås, efter det blir det nyfödda håret mer tätt. Men i verkligheten är det en illusion, eftersom tätheten av människohår läggs genetiskt, och rakningsproceduren kan inte hjälpa till i det här fallet. I själva verket växer hårkrummer efter en sådan hårklipp verkligen tjockare och mjukare, men bara för att lanugo - den primära fluff som skulle ha ersatts på ett naturligt sätt, kommer att tas bort mekaniskt. Därför kan du klippa barnet från vilken ålder som helst, men det är lämpligt att göra det efter behov (till exempel när håret börjar klättra in i ögonen). Trots sparsamt hår, rekommenderas att borsta barnet regelbundet. Men detta bör göras mycket noga, utan att skada våren. I det här fallet måste du välja verktyg med runda tänder från naturmaterial.

Varför faller håret ut på nyfödda?

Ibland är en kruma född med ett ganska tjockt hårhår, vilket blir mindre vanligt under de första dagarna, veckorna eller månaderna. I vissa fall blir hårsmulor tunnare och faller ut. Läkare associerar detta fenomen med hormonella förändringar som uppträder i en babys kropp efter födseln.

I händelse av att barnet har en liten skallig fläck, finns det inget att oroa sig för. Det beror huvudsakligen på att barnet lägger mycket tid på ryggen. Och friktion på madrass eller kudde orsakar gallring av hår på vissa ställen i huvudet. Så fort som barnet blir mer mobil, kommer det här problemet att gå i sig själv.

Nyfött hår

Hår i ett barn har en utmärkt struktur från håret hos en vuxen. Hos nyfödda är håret oftast representerat av ett ljus, men det finns fall där barn är födda med ganska långt hår. Om den rätta vården av nyfödda hår och vad man ska göra i händelse av förlust eller långsam tillväxt, kommer vi att prata i nästa artikel.

Hur börjar allt?

Det första håret förekommer i fostret i slutet av den tredje månaden av intrauterin liv, och ungefär den sjunde månaden är nästan hela barnets kropp täckt av fuzz. Dessa "intrauterina" hår (de kallas lanugo) förändras ständigt: när nya förekommer faller de gamla ut och förblir i fostervätskan. Eftersom de är mycket korta, tunna och i allmänhet mycket få av dem, ger de inte några besvär för barnet. Vid helidsbenet vid födelsetiden finns lanugo inte längre. De förblir bara i ett för tidigt barn och faller ut efter 2-4 veckor.

En bebis kan födas med mycket hår och med lite eller inget hår. Men barnets huvud är faktiskt inte alls skalligt. Om du tittar noga ser du håret först.

Efter barnets födelse fortsätter processen att byta hår, och under de första tre månaderna av livet ersätts håret helt. Vid denna tidpunkt kan barnet förlora mer än 300 hår per dag. Ett nyfödds hår är väldigt ömtåligt och mjukt för beröring: det är inte för ingenting att de kallas fluffiga. De är 2-3 gånger tunnare än hos vuxna och har inte folliklar. Gradvis kommer de att ersättas först med mellanliggande (hårdare) och sedan med vanligt "vuxent" hår, men detta kommer att hända mycket snart i puberteten. Pigmentering av barns hår, ögonfransar och ögonbryn är instabilt, därför under de första månaderna och även de första åren av livet, kan barnets hårfärg förändras: blont hår kan mörkas och mörkt hår - lätt lättare. Utseendet hos håret kan också förändras - säg, vågigt hår blir rakt; ofta orsaken till detta är några interna förändringar.

Hur bryr man sig om barnhår?

 1. Barnet ska tvätta huvudet med schampo (med ett neutralt pH) och inte med tvål, som har ett alkaliskt pH och inte mer än en gång i veckan, eftersom även de mest skonsamma schamponerna, om de används ofta, kan göra att skyddsfilmen tvättas ut ur hårbotten, vilket leder till torkar huden.
 2. Håret ska sköljas ordentligt så att inget schampo eller tvål kvarstår på det. Om barnet har långt hår kan du använda speciella babysköljningar. För sköljning kan du också använda avkodning av olika örter (kamomill, salvia, calendula - antiinflammatorisk, en serie - antiallergisk, nässle - för att stärka hårrötterna). Dessa buljonger kan användas utan speciella indikationer, men med viss försiktighet: vissa örter kan orsaka allergi hos ett barn.
 3. Och barnets hud och hår bör inte torkas av, men ska blottas med en mjuk handduk eller blöja. Intensiv torkning kan skada håret och den känsliga huden på smulorna.
 4. Borsta ditt långa och tjocka hår nästan torrt. För att göra detta, använd en speciell kam, det är bättre från naturmaterial (trä, ben). Naturmaterial som kombinerar antistatisk effekt, mindre irriterande för huden, hår mindre "splittrad".

Det finns en åsikt att i 1 år gammal bebis bör rakas skallig. Är det verkligen så? - Nej! Det har visat sig att rakning av ett barns huvud helt och hållet har ingen effekt på tillväxtens kvalitet och mängden hår. Men du kan skada barnets hud. Om ett barn har tunt och sprött hår ska de skäras regelbundet (var 1-2 månader) eller trimmas med 0,5 cm. Om barnets hår är normalt är det inte meningsfullt att klippa det under det första året. I hårklippningen behöver det verkligen uppstå om hårindustrin så att de bildar en frans, dunklar ögonen.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Problem som du kan stöta på

Under de första månaderna av livet kan en baby utveckla så kallad seborrheisk dermatit (dess andra namn är mjölkskorpa eller gneiss). Dessa är oljiga skalor i hårbotten (ofta ovanför fontanel), som endast finns hos spädbarn. Orsaken till gneiss är inte helt identifierad, det är möjligt att detta är en manifestation av allergi. I ljuset av denna överträdelse liknar skalorna på huvudet mjäll. Förekomsten av sådana vågar förhindrar att håret växer normalt och kan till och med orsaka baldhet. I det här fallet bör du inte tvätta håret ofta för att tvätta de här korstarna: resultatet blir det motsatta. Det är bäst i 1 timme innan du badar för att gnugga vegetabilisk olja i barnets huvud för att mildra vågorna. Därefter kamma skorporna med en tjock borste eller en kam med täta tänder och tvätta barnets huvud med ett alkalifritt schampo. Om mjölkskorpan är mycket kliande och du kan inte bli av med det, då är det bättre att konsultera en läkare. Om gneiss inte försvinner länge måste du vara uppmärksam på din kost (om du ammar) och till de produkter som ditt barn får, vilket eliminerar potentiella allergener.

Ett annat problem som föräldrarna ofta står inför är att bala en baby. Det kan vara delvis eller fullständigt.

Delvis skallighet är vanligast på baksidan av huvudet. Det kan finnas flera anledningar:

 1. barnets ställe inte ändras i spjälsängen;
 2. ökad excitabilitet hos barnet under de första månaderna av livet i samband med skador på nervsystemet;
 3. en av de första manifestationerna av rickets i åldern 3-4 månader.

Om partiell skallighet på olika ställen i huvudet kan orsakas av svampinfektioner eller närvaron av ett pustulärt utslag, så är fullständig skallighet orsakad av hormonella problem och av andra orsaker.

Vad kan man rekommendera i dessa situationer? För att barnets huvud ska ändra sin position i förhållande till fönstret, rekommenderas det att regelbundet vända barnet i spjälsängen 180 grader (byter huvud och benposition). I andra fall kommer lämplig behandling att ordineras av en specialist.

Håret faller ut i en bebis - är det farligt?

Barnets första hår är mycket tunt och delikat, som liknar fluff. Det är därför de ofta kallas "dunkt" hår. Många mumier ska förbereda sig för att det första håret i deras smulor kommer att vara väldigt ostoppat - barnens hår faller ofta ut av sig själv och det är helt normalt. När du gnuggar huvudet mot madrassen, kudden, mammans hand när du ammar, höljen på den nyfödda hudens svett medan du går och de tunna håren faller mycket lätt ut. Dessutom kan håret hos nyfödda falla ut när man kammar med en mjuk kam - det här är inte heller onaturligt.

Istället för tunt "dunkt" hår växer barnet nytt, starkare och hårdare. Emellertid kan processen med att ersätta det förlorade håret hos barnet försenas - det nya håret växer senare, upp till ett och ett halvt år.

Håret faller ur en nyfödd - "specialister" skrämmer rickets

Faktum är att barn håravfall faktiskt kan vara ett tecken på progressionen av en farlig sjukdom, rickets. Men om håravfall hos nyfödda inte åtföljs av några andra symptom - det finns inget att vara rädd för. Läkare ringer medföljande symtom på rickets:

 • överdriven svettning
 • marmor hud hos nyfödda
 • amning avstötning
 • hög temperatur
 • länge vägran att sova
 • konstant gråtande
 • frekvent förstoppning.

Om det förutom håravfall hos spädbarn finns några liknande symtom - rådfråga din barnläkare.

Barn ett år gammalt: raka eller inte raka

Behöver jag raka ett barn skallet på ett år? Vid första anblicken, en rolig fråga, men det ständigt orsakar en uppvärmd debatt. Oftast kommer mormoderna ut för rakning - vi, de, vi rakade, och allt är bra, annars kommer håret att bli dåligt. Unga mödrar är mer benägna att rösta mot rakning, särskilt mödrar av tjejer som anser att rakning är ett bra barnsocker och ett förfarande som inte är meningsfullt.
Låt oss försöka sortera ut det här problemet.

1. För att raka (inte att skära och att raka) behövs ett barn skallet på ett år för att håret skall vara tjockt.
Faktum är att varje person har en viss mängd hårsäckar på huvudet. Det är inte möjligt att öka eller minska antalet från någon form av hårklippning eller rakning, för att ändra struktur eller färg - håret kommer att vara som definierat av barnets gener.

2. Varför säger vissa föräldrar att efter barbering växte barn tjockt vackert hår?
Faktum är att barn i ungefär ett år har en naturlig hårförändring. En hårklippning eller rakning ökar denna process lite, så du kan få intryck av att håret är bättre. Faktum är att de skulle ha blivit samma utan hårklippningar och rakning, bara några månader senare.

3. Rakning ett barn på ett år är en tradition, det är inget fel med att hålla det. Våra förfäder var inte dumma, bara kom upp med det för någonting.
Våra förfäder var inte dumma, men gav upphov till en stor mängd overtro. Riten av tonsuren av barn per år är förankrad i djup antikvitet, i själva verket i hedniska tider. Därefter stannade pojkarna med mödrarna upp till ett år, då gav de upp för uppväxt till män - fadern eller "farbröderna", som skulle lära barnkampkonst, jakt och alla andra manliga yrken. Håret i många nationer anses vara en symbol för upproriskhet, uppror. Därför blev pojkarna korta för att visa att de vänder sig till lydnad mot sin far. Vid det första året av livet, när barnet började gå, på vissa platser ansågs det nödvändigt att "bryta skakorna", "att skära navelsträngen från den moderna fuktiga jorden". Våra förfäder ansåg att håret var den andliga navelsträngen. Detta är en annan anledning till traditionen att skära barn i ungefär ett år. Denna procedur hade inte en kosmetisk, men en helig mening.

. Även en vuxnas hår reagerar mycket noga för rakning - de blir tunnare från vanlig rakning. Vad ska man då säga om barnets mjuka hår? Barn kan bara trimma försiktigt en gång i månaden med några millimeter, trimma all orghet, men raka aldrig! Det finns många fall när håret slutar växa, efter en felaktig rakning hos barn. I allmänhet påverkas hårets kvalitet starkt av näring och livsstil.

Sällsynt "frisyr"

Många föräldrar är oroliga när barnet är 1 år gammal och håret på huvudet är fortfarande mycket sällsynt och kort. Oftast handlar det om blonda barn. Hårtätheten läggs också genetiskt, föräldrar kan få råd att hitta sina barns bilder i 1 år och titta på deras hår. Om det är identiskt så finns det inget att oroa sig för. Hos vissa barn börjar håret växa endast med 2 år, och det betyder inte att barnet inte kommer att ha vackert hår i framtiden.

Det bör noteras att hårskalans tjocklek närmar sig en vuxen vid 5 års ålder, därför före 5 år borde du inte oroa dig för bristen på tjocklek på barnets frisyr.

Förbättra hårväxten kan balansera näring. Vitaminerna A, B, E, C, D är ansvariga för hårväxt och tillstånd, spårämnen - kalcium, magnesium, järn, zink, selen. I barns och moderns kost (vid amning) bör animaliska proteiner, fleromättade fettsyror (omega-3 och omega-6) vara närvarande.

Långsamt växa hår i ett barn - ärftlighet

Tyvärr kan naturen inte luras. Tillväxten av hår och deras kvalitet, som oftast överförs genetiskt. Om föräldrarna inte har tjockt hår, så är ditt barn osannolikt att ha ett tjockt hårhår. Men det händer att den långsamma tillväxten av hår hos ett barn orsakas av vissa sjukdomar och störningar i kroppen. Om barnets hår inte växer till 2 år, kontakta din barnläkare och barnets tricholog. Hälsan hos kroppen som helhet är extremt viktig för hårväxten. Försök att ordentligt ta hand om ditt hår, ge ditt barn en bra näring och behålla den fysiska aktiviteten. Spendera mycket tid med ditt barn i friska luften. Som ett resultat skulle jag vilja notera att mammor och pappor inte behöver ligga på hårets längd. Det viktigaste är att håret var väl preparerat och friskt. Och med olika tillbehör kan du göra vackert hår och kort hår.

Hur hjälper man?

Som nämnts ovan, om ett barns hår växer dåligt på huvudet, kan orsaken till detta vara en brist på ett eller annat vitamin i kroppen. För att lösa detta problem måste föräldrarna först uppmärksamma barnets diet. Det måste vara balanserat och mångsidigt.

I barnets kost bör det finnas mycket vitaminer A, B, C, D och PP, liksom mineraler som är kända för alla - kalcium, fosfor, magnesium, fluor etc. Tillfredsställ kroppen med dessa ämnen bara genom att lägga till kosten:

 • kött och fisk;
 • mejeriprodukter och mejeriprodukter;
 • färska grönsaker och frukter.
 • Om du fortfarande ammar din baby, måste du ändra din kost, eliminera alla "dåliga" livsmedel från den och ersätta dem med friska.

Det måste innehålla vitaminer och mineraler, och förpackningen måste vara "förstärkt".

 • Fler vuxna barn för att påskynda hårväxten kan ges speciella multivitaminkomplex. Detta kan dock endast göras efter föregående samråd med en läkare. Och kom ihåg! Inga piller kan ersätta en riktig och balanserad diet.
 • Om ett barns hår växer dåligt och du inte vet vad man ska göra med det, experimentera inte bättre och söka medicinsk hjälp. Han kommer att schemalägga ett test som kommer att avgöra den exakta orsaken till den långsamma tillväxten av håret i barnet och välja en behandling som snabbt och effektivt kommer att eliminera detta problem. Kom ihåg att hårväxt är huvudindikatorn för barnets hälsa och kan indikera utvecklingen av dolda sjukdomar som måste behandlas så tidigt som barndomen.
 • Balanserad näring

  Varför inte växa älsklingshår? Hårets skönhet beror på kroppens allmänna tillstånd. Fel i kroppen påverkar hårkvaliteten negativt. Näring spelar en viktig roll. Det borde vara balanserat och mångsidigt. En viktig roll spelas av vitaminer och spårämnen: A, B, C, D, E och kalcium. 70% av håret består av proteiner (proteiner), så öka mängden proteinmat. Dessa kan vara mejeriprodukter, kött, ägg, bönor och nötter. Viktiga frukter och grönsaker. Vitamin A provitamin (beta-karoten) är också viktigt för hårväxt. Den finns i pumpa, morötter och andra apelsin frukter och grönsaker. Bladgrönsaker (spenat, alla sorters sallad, kål, sorrel) är mycket användbara. De har mycket vitaminer A och D, folsyra. På vintern, barnläkare för förebyggande av vitamin D-brist, utse Akvadetrim. Omega-3-fettsyror är också viktiga för friskt hår, naglar och hud. De finns i stora mängder av linfröolja, fiskolja, lax och valnötter. Föräldrar måste förstå att godis, chips och snabbmat inte gör barnet hälsosammare. Det viktigaste är att maten var så hälsosam som möjligt. Under den kalla årstiden och lågsäsongen kan du ta speciella vitamin-mineralkomplex. Men det är viktigt att konstgjorda vitaminer bara kan komplettera en varierad diet, men under inga omständigheter ersättas.

  Hur man skär en baby för första gången

  Teknik hårklippningar

  Börja klippningen med tempel och smäll - vanligtvis behöver dessa områden ingripa. Första fuktar håret med varm vattenspray. Kör handflatan från toppen ner. Kamma försiktigt strängerna i samma riktning. Sprid håren i små trådar. Knippa en av dem mellan index och långfinger. Skjut fingrarna gradvis ner till den nivå som du vill klippa. Var extremt försiktig och försiktig - du har ett skarpt piercingobjekt i dina händer! Efter hårklippningen är det lämpligt att bada barnet helt, så att hår som oavsiktligt kommer under kläderna inte orsakar obehag och inte orsakar irritation.

  Vanlig miljö

  Innan du börjar ha hårddiskar, se till att "modellen" är full och inte vill sova. För första gången är det viktigt inte så mycket kvaliteten på prestanda, som stämningen hos barnet. Det blir bättre för barnet om hårklippningen sker i de inbyggda väggarna, i en välbekant miljö. Och den idealiska "frisören" kommer nu att vara, naturligtvis, mamma.

  Använd spelformen

  Du kan göra hela processen till ett spel - först, gör din favoritbjörns frisyr och låt den göras till din lilla frisyr. En intressant tecknad film hjälper till att distrahera barnet, men om det är tillåtet är det bättre att inte sitta framför tv: n men framför en stor spegel: så ser han händerna och oroar sig mindre om vad som händer bakom ryggen. Pappa kan också försvaga krummarnas vaksamhet, till exempel genom att spela en mini-prestanda. Om den här tekniken inte fungerar, fortsätter den sista vägen ut - hårklippning i en dröm.

  Hjälp ditt barn att "överleva förlusten"

  Förklara för ditt barn i förväg att håret växer ständigt och från tid till annan ska de klippas så att de inte stör varandra. Och se till att han försäkrar sig om att hans krök snart kommer att bli långa igen.

  Varför växer ett nyfött barns hår dåligt?

  Det första håret med vilket barnet föds, rullar i den fjärde månaden helt ut. Nytt hår växer på alla olika sätt. Hastigheten av hårväxt är enbart enskild. Full hårbildning uppstår endast 11 år.

  Det händer också när ett barn inte växer hår länge eller växer mycket långsamt. I princip finns det ingen anledning till speciell oro, men det är ganska möjligt att någon slags oegentligheter eller fel vård har uppstått i en liten organism.

  Identifiera orsakerna och ta håret tillbaka till det normala

  Det finns flera orsaker till dålig hårväxt i en baby:

  1. Felaktig näring.
  2. Brist på vitaminer och mineraler.
  3. Metaboliska störningar.
  4. Stress.
  5. Rakitis.
  6. Ärftlighet.

  Efter att ha bestämt orsaken till att ett barns hår växer långsamt, är det nödvändigt att eliminera det:

  • balansera näringen av barnet eller mamman, om barnet inte avvenas. I kosten måste inkluderas livsmedel som innehåller protein, fosfor och kalcium - mejeriprodukter, äggulor, fisk, kål, spenat, nötter. (lista över produkter)
  • För att förbättra hårklackens kvalitet, ta vitaminkomplex som innehåller vitaminerna A, C, B6, B12, E och PP.
  • Om du hittar en dålig ämnesomsättning, kontakta en endokrinolog.
  • skydda ditt barn från dåliga känslor, med stark nervositet, kontakta en barnlig neurolog.
  • vid de första tecknen på rickets - överdriven svettning, minskad muskelton, bendeformation - starta behandlingen så snart som möjligt och för förebyggande ge barnet en lösning av vitamin D (se artikeln om Rahita);
  • med en genetisk predisposition att inte göra någonting, det enda sättet att stärka och stimulera hårväxten.

  Ibland är orsaken till kränkningen av hårväxt det felaktiga valet av kosmetika för att tvätta huvudet. I det här fallet måste du välja ett annat verktyg och stärka barnets hår:

  • en mild huvudmassage stimulerar hårsårets blodcirkulation och hårväxt
  • shampoo förändring för baby tvål;
  • en gång i veck tvätta barnets huvud med kefir eller äggulor;
  • Gör en mask av burdockolja, det stimulerar hårväxten i alla åldrar.
  • skölj håret med infusion av nässla, tåg, kuller eller kamille.

  Delvis eller fullständig brist på hår

  Den första fluffen, som lämnar huvudet, kan ibland lämna bala fläckar. Ofta är frånvaron av hår synligt på baksidan av huvudet och den tidsmässiga delen. Detta beror på att barnet i princip ligger och håret faller ut snabbare på de ställen där det finns mer friktion. Du kan undvika bala fläckar genom att regelbundet vända barnet i spjälsängen.

  En vanlig orsak till brist på hårväxt är gneiss. Detta är en typ av seborrheisk dermatit, som är en skorpa av fettvågar. Avlägsnande av en sådan skorpa är nödvändig, eftersom den hindrar hårväxten. Processen är enkel:

  1. en timme innan du tvättar huvudet, gnid försiktigt varm kokad solros, burdock eller speciell babyolja i de drabbade områdena;
  2. att värma barnets huvud med en näsduk
  3. kamma vågorna innan du badar med en mjuk borste;
  4. tvätta håret

  Vid tjejer, med tidig flätning av snäva flätor, kan användningen av elastiska gummiband förekomma på templen. Hår från att bryta, falla ut och ytterligare hårväxt på denna plats saktar eller stannar helt och hållet. Därför är lilla skönheter upp till tre år bättre att göra en hårklippning.

  Vad ska man göra om håret inte syns, och de skalliga områdena bara expanderar och håret faller ut mer och mer. Som en självständig sjukdom hos barn förekommer inte alopeci (alopeci). Orsakerna är nervösa sjukdomar, hudsjukdomar och störningar i de inre organen.

  För det mesta sker alopeci hos barn när följande sjukdomar:

  1. Trichotillomania - neuros, som manifesteras i torsion och rubbning av ett barns hår. Håraxlarna blir tunnare och får dem att falla ut.
  2. Hårskaktskada - manifesterar sig när flätor är tätt vävda.
  3. Svamp sjukdomar - till exempel ringorm.
  4. Alopecia areata - refererar till autoimmuna sjukdomar. Hårsäckar attackeras av kroppens immunförsvar och dör.

  Efter att ha klarat diagnosen kommer läkaren att ordinera lämplig behandling.

  Om ett barns hår växer mycket dåligt, och ibland helt frånvarande efter tre år, är det nödvändigt att genomgå en grundlig undersökning av specialister. Först och främst, kontakta en barnläkare, som då kan hänvisa till en smal specialist: en hudläkare, en neurolog eller en tricholog. Självbehandling och "folkmetoder" kan skada barnet så mycket att han kommer att förbli utan hår under resten av sitt liv.

  Korrekt vård - nyckeln till vackert hår

  Barnens hår är mycket känsligt och tunt. Externa aggressiva faktorer verkar på dem starkare än på vuxenhår. Kompetent vård kommer att undvika håravfall och kommer att vara utgångspunkten för en vacker frisyr i framtiden.

  1. För att tvätta huvudet, använd ett speciellt barnschampo med ett neutralt medium (pH 6).
  2. Tvätta håret med användning av kosmetika inte mer än en gång om 7-10 dagar. Alla produkter av högsta kvalitet med frekvent användning torkar hårbotten.
  3. Använd varmt, separerat vatten för att tvätta huvudet.
  4. Skölj noga håret från schampo-rester.
  5. Efter tvättning av huvudet är det nödvändigt att inte torka, men att torka av det med en mjuk handduk.
  6. Kamma bara torrt hår.
  7. Kombinera ditt hår varje dag med en individuell kam med naturliga, mjuka borstar, för äldre barn - från naturligt trä med brett tänder och trubbiga tips.
  8. Skiljer sig åt att göra varje gång en ny plats.
  9. Överge användningen av snäva gummiband och -stift. Det är bäst att välja plastiga hårnålar med en slät yta.

  Efter ämne CARE:

  Hej tjejer! Idag kommer jag att berätta för dig hur jag lyckades komma i form, förlora 20 kilo och slutligen bli av med skumma komplex av feta människor. Jag hoppas att informationen kommer att vara till nytta för dig!

  Vill du läsa våra material först? Prenumerera på vår telegramkanal  Nästa Artikel
  Lista över schampon efter keratin hårrätning